P. 1
laporan bata

laporan bata

3.0

|Views: 1,389|Likes:
Published by muhamad syazwan
CIVIL ENGINEERING LABORATORY CC102 CIVIL ENGINEERING DEPARTMENT SULTAN AZLAN SHAH POLYTECNIC

Name¶s members:

Laboratory:
Bengkel bata

y y y y
Lecture¶s comment:
«««««««««««««.. «««««««««««««.. «««««««...«««««.. Mark:«««««««««..

Lecture¶s name:
Encik Anuar Bin Abdul Wahab Puan Jevaratnam Encik Roslan bin Mahidin

Date:
20 oktober 2010

ISI KANDUNGAN
BIL. 1 2 3 4 5 6 PENGHARGAAN ISI KANDUNGAN OBJEKTIF PENGENALAN KESELAMATAN DI BENGKEL ISI
y y y y y y y y

ISI KANDUNGAN

M/S

1 2 3 4 5 6 8 9 1
CIVIL ENGINEERING LABORATORY CC102 CIVIL ENGINEERING DEPARTMENT SULTAN AZLAN SHAH POLYTECNIC

Name¶s members:

Laboratory:
Bengkel bata

y y y y
Lecture¶s comment:
«««««««««««««.. «««««««««««««.. «««««««...«««««.. Mark:«««««««««..

Lecture¶s name:
Encik Anuar Bin Abdul Wahab Puan Jevaratnam Encik Roslan bin Mahidin

Date:
20 oktober 2010

ISI KANDUNGAN
BIL. 1 2 3 4 5 6 PENGHARGAAN ISI KANDUNGAN OBJEKTIF PENGENALAN KESELAMATAN DI BENGKEL ISI
y y y y y y y y

ISI KANDUNGAN

M/S

1 2 3 4 5 6 8 9 1

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: muhamad syazwan on Dec 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

07/10/2014

$0.99

USD

pdf

text

original

…………………………………... Mark:……………………….....…………….CIVIL ENGINEERING LABORATORY CC102 CIVIL ENGINEERING DEPARTMENT SULTAN AZLAN SHAH POLYTECNIC Name’s members: Laboratory: Bengkel bata     Lecture’s comment: …………………………………. Lecture’s name: Encik Anuar Bin Abdul Wahab Puan Jevaratnam Encik Roslan bin Mahidin Date: 20 oktober 2010 . ………………….

1 2 3 4 5 6 PENGHARGAAN ISI KANDUNGAN OBJEKTIF PENGENALAN KESELAMATAN DI BENGKEL ISI         JENIS BATA DIMENSI BATA JENIS KERATAN BATA JENIS IKATAN BATA ALATAN TANGAN JENIS MORTAR MENGIKAT SISI BATA MELEPA (PLASTERING) ISI KANDUNGAN M/S 1 2 3 4 5 6 8 9 10 13 16 19 22 24 25 29 7 8 9 KESIMPULAN LAMPIRAN RUJUKAN .ISI KANDUNGAN BIL.

Kami juga amat berterima kasih kepada penlong penasihat kami iaitu pn Che Hasnah binti Mahmood kerana memberikan sokongan yang tidak putus-putus kepada kami. Antara pensyarah yang memberi tunjuk ajar kepada kami ialah Encik Anuar Bin Abdul Wahab. kami juga amat berterima kasih kepada semua pensyarah yang menunjukkan sedik sebanyak membantu menyiapkan projek amali ini dengan jayanya. Kami juga berterima kasih juga kepada semua ahli kelas kami yang juga turut berkerjasama untuk menyelesaikan projek amali paip ini dengan sempurna dan tidak terburu-buru. kami amat bersyukur ke atas Illahi kerana kami dapat menyiapkan laporan amali bengkel bata ini dengan sempurnanya. .PENGHARGAAN Pertama sekali. Puan Jevaratnam A/P Ramasamy dan Encik Roslan bin Mahidin.

Di dalam amali bata ini. Satu perkara yang menarik tentang ukuran dan saiznya tidak berubah dari dulu. kami diajar tentang jenis-jenis bata. melepa (plastering). mengikatan bata. Ia telah wujud beratus tahun lamanya dan penting untuk membina struktur bangunan dalam bidang kejuruteraan awam. jenis ikatan bata. bata simen dan blok simen. .PENGENALAN Amali bata merupakan amali yang terakhir yang kami lakukan untuk semesta satu ini. alatan tangan di dalam bengkel bata. pasir. dan simen. Definisi bata ialah satu bongkah yang diperbuat daripada tanah lait dan brukuran 215mm X 102. dimensi bata. Antara jenis-jenis bata yang dihasilakn dan digunakan dalam pembinaan tempatan ilah bata tanah liat. Bata yang digunakan dalam pembinaan diperbuat daripada beberapa jenis bahan mentah yang utama seperti tanah liat. Di dalam bengkel bata. jenis mortar. kami diminta untuk membuat bagaimana untuk mengikat bata dengan menggunakan ikatan sisi bata dan sekaligus dengan melepanya sekali.5mm X 65mm yang mana jika dicampurkan dengan lapisan mortar ukurannya bertambah 10mm. Bata merupakan satu bahan binaan yang tahan lama dan kegunaannya meluas.

Pelajar dapat melakukan sesuatu amali dan kerja dalam keadaan berkumpulan dengan berkerjasama dan saling tolong-menolong. Dapat mempelajari bagaimana hendak melepa dinding dengan betul seta kaedah yang digunakan semasa kerja pembinaan. Pelajar dapat mempraktikkan segala yang dipelajari semasa di dalam bengkel bata semasa di latihan industri mahupun di sector pekerjaan. Pelajar akan mengetahui bagai untuk membina dinding yang sempurna dengan menggunakan bata dan jenis ikatan bata yang sesuai. Dapat mempelajari bagaimana hendak membuat mortar dengan nisbah yang betul. Pelajar dapat mempelajari jenis-jenis ikatan bata dan bagaimana untuk mengikat bata dengan betul.OBJEKTIF Selepas melakukan kerja di bengkel bata. pelajar dapat:         Dapat menggetahui beberapa jenis bata dan keggunaannya dengan betul. . Mengetahui beberapa jenis mortar yang dilakukan di dalam sector pembinaan.

Selepas menggunakan alatan. ini untuk menggelakkan daripada berlakunya kemalangan yang tidak diingini. pelajar di larang untuk makan mahupun minum. pelajar hendaklah membersihkan semula dan menyusun alatan ditempat yang betul. Setiap kumpulan hendaklah melantik seorang sebagai ketua kumpulan. Di dalam bengkel bata.       Untuk menggunakan alatan di dalam bengkel bata. Antaranya:       Mamakai baju bengkel yang telah disediakan. memakai kain tidak di benarkan sama sekali. Pelajar juga hendaklah menggunakan alatan dengan kaedah yang betul. Kotak kecemasan hendaklah tersedia di dalam bengel bagi persediaan untuk kecemasan kecil yang akan berlaku.KESELAMATAN DI BENGKEL  Pelajar hendaklah memakai pakaian yang sesuai semasa kerja-kerja di bengkel bata. pelajar hendaklah memberitahu kepada pensyarah sebelum menggunaknnya. Jika berlakunya kemalangan. Pelajar tidak boleh bermain-main dan bergurau senda semasa menjalankan kerja semasa di dalam bengkel bata. Pelajar amat dilarang untuk memakai cicncin dan jam tangan bagi mengelakkan kemalangan kecil berlaku. sila laporkan kepada pensyarah secepatnya dan jangan bertindak secara melulu. Bagi pelajar perempuan. . Pelajar hendaklah memakai kasut „safety boot‟ semasa di dalam bengkel bata. Ini untuk memastikan segala kerja-kerja dapat dilakukan secara lancar dan teratur.

BAHAN .

JENIS BATA

Bil 1 Bata biasa:   Bata jenis ini tidak mempunyai kemasan tertentu di atas permukaannya. Biasanya digunakan untuk dinding-dinding sekatan yang akan ditutupi dengan lapisan lepa, atau untuk kegunaan lain yang permukaannya tidak begitu mustahak.    Warnanya adalah berubah daripada kekuningkuningan hingga coklat. Ianya tidak mempunyai kekuatan yang begitu tinggi harganya tidak begitu mahal jika dibandingkan dengan bata muka atau bata kejuruteraan. 2 Bata muka:  Bata jenis ini mempunyai kemasan yang direka khas pada permukaannya, yang ada bertekstur, licin atau berpasir dan tidak perlu dilepa permukaannya.    Warnanya adalah segaya atau berwarna-warni. Bata ini digunakan untuk dinding muka supaya kelihatan cantik. Sifatnya adalah lasak dimana ia mempunyai keupayaan untuk menahan kesan frost, hujan, angin dan asap kimia tanpa berlaku pemecahan.  Ia juga mempunyai kekerasan yang cukup untuk menampung beban yang diagihkan ke atasnya.  Gambar menunjukkan beberapa contoh bata muka yang berlainan warna. Jenis bata Lampiran

dibentukkan dan kemudian dibakar secukupnya menjadi pepejal keras yang boleh menanggung beban yang lebih besar.  Ia juga merupakan bata yang sangat keras dan padat serta tidak mudah menyerap air dan biasanya berikut :      tembok penahan dinding atau tembok sambut yang digunakan untuk binaan-binaan menanggung beban tembok landas dan tembok sambut jambatan pembentungan bata bentuk-bentuk dinding lain yang mungkin terdedah kepada tindakan asid dan hakisan .3 Bata kejuruteraan:  Bata jenis ini merupakan bata yang diperbuat daripada tanah liat yang terpilih dan dihancurkan dengan teliti.

DIMENSI BATA .

ALATAN TANGAN
Bil 1 Alatan tangan Bricklaying trowel:     merupakan alat yang digunakan untuk kerja-kerja mengikat bata dan melepa. Diperbuat daripada besi. Saiznya lebih besar berbanding pointing trowel. Tangkai diatasnya adalah untuk memudahkan untuk menggunakannya. Lampiran

2

Pointing trowel:     Sama seperti bricklaying trowel tetapi saiznya kecil sedikit. Kegunaannya adalah untuk kerja melepa dan mengikat bata. Diperbuat daripada besi. Tangkai diatasnya adalah untuk memudahkan untuk menggunakannya.

3

Wooden float:  Kegunaannya adalah untuk kerja-kerja melepa sahaja dan tidak sesuai untuk kerja-kerja mengikat bata.   Diperbuat daripada kayu. Bentuknya sama seperti plastering trowel.

4

Plastering trowel:  Kegunaan plastering trowel adalah untuk kerja-kerja melepa mahupun kerja-kerja mangikat bata.   Diperbuat daripada besi. Bentuknya sama seperti wooden float.

. Teknik yang betul hendaklah dilakukan untuk mendapatkan sudut yang kemas dan tepat.    Mempunyai roda bagi memudahkan untuk bergerak dengan laju dan mudah. 7 Showel:  Kegunaan shovel adalah untuk kerjakerja membancuh mortar semasa kerjakerja pembinaan. Diperbuat daripada besi.  Terdapat dua jenis shovel    Kepala rata Hujung kepala tajam Diperbuat daripada besi.5 Kereta sorong (trolley):  Kegunaan kereta sorong di dalam pembinaan ialah untuk menggangkat bahan-bahan binaan. Mampu menggangkat bata dan pasir dengan mudah dan tidak membebankan. 6 Angle trowel:    Kegunaannya adalah untuk membuat sudut semsa kerja-kerja melepa. Dibuat daripada besi.

 Diperbuat daripada besi.   Selalunya diperbuat daripada plastik. . Mempunyai saiz yang berbeza-beza dan kegunaannya amat meluas di sector pembinaan. 10 Cup:  Kegunaannya ialah untuk mengangkat air mahupun bekas untuk mengisi mortar semasa kerja-kerja di bengkel bata.  9 Plastering howk:  Kegunaan plastering howk pula adalah bagi memudahkan untuk meratakan kerja-kerja melepa pada dinding.  Untuk mementukan ketepatan dan kejituan pada kerja-kerja mengikat bata dan melepa adalah berpandukan pada buble yang terdapat pada spitit level tersebut.8 Spirit level:  Kegunaan spirit level ialah untuk menentukan kerataan bagi kerja-kerja mengikat bata mahupun melepa.

JENIS KERATAN BATA Bata kerat : bata setengah (1/2) Bata kerat : bata tiga suku (3/4) Bata kerat serong Bata penutup setengah Bata penutup tiga suku dan kegunaannya Bata kerat serong dan kegunaannya .

 Rajah menunjukkan pandangan hadapan dan pelan bagi bahagian tembok   lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata.   Lekapnya ialah ½ bata.  Ikatan ini khas digunakan pada tembok yang tebalnya setengah bata (1/2 bata) atau 112.  Tiap-tiap lapisan dalam tembok yang dibina dengan jenis ikatan ini mengandungi kepala bata sahaja.5 mm.JENIS IKATAN BATA bil 1 Jenis ikatan bata Ikatan sisi bata. Pembinaannya bermula dengan satu lapisan bata sisi. lapisan yang kedua dimulakan dengan satu bata setengah diikuti dengan bata sisi penuh dan seterusnya 2 Ikatan kepala bata. Jenis ikatan ini sesuai digunakan pada binaan asas atau pada tembok yang berbentuk bulat atau melengkung. . Sambungan mortarnya merupakan bentuk huruf V.  Ikatan ini disusun bata dengan pada Lampiran menyambungkan kepalanya.

 Sambungan ytegak yang berterusan berlaku di dalam tembok tetapi .  Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang beterusan. 4 Ikatan Flemish.3 Ikatan inggeris.  Sebiji bata penutup setengah mesti ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata. Pada tembok yang tebal.  Ikatan flemis mengandungi kepala bata dan sisi bata disusun berselang seli dalam satu lapisan yang sama.   Ini adalah sejenis ikatan yang meluas digunakan. semua bata di bahagian dalam disusun secara melintang.  Rajah menunjukkan palan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan inggeris.  Kegunaan bata penutup setengah ini ialah untuk menggelakkan sambungan tegak yang berterusan dan  memberikan lekap yang seragam iaitu suku bata (1/4 bata). Ikatan inggeris disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli.  Sebiji bata penutup setengah mesti ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada sudutnya supaya mewujudkan lekap yang seragam iaitu ¼ bata.

maka ia dinamakan “ Flemish Rajah tembok menunjukkan yang dibinan ikatan menggunakan mengakibatkan kurang keupayaan menanggung beban yang berat. sebuah dengan Flemish.  Apabila kedua-duanya belah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish ia dinamakan “Flemish berkembar”. . Kegunaan menambahkan bata kerja keratbanyak memotong serta membazirkan bata.  Jika sebelah yang lain pula menunjukkan susunan Flemish dan sebelahnya menunjukkan tunggal”.  Kelemahan ikatan Flemish ini ialah tembik yang dibina mempunyai sambungan tegak yang berterusan di dalam tembok dan yang lain pula susunan inggeris.  Ikatan ini juga memerlukan bnayak bata yang dikerat setengah terutamanya dalam Flemish kembar dimana hadapan  kedua-dua dan permukaan belakangnya menunjukkan susunan Flemish.tidak kelihatan pada permukaan tembok.

Ia mungkin menyebabkan peroi kerana kehadiran garam di dalamnya. Mortar ini bersifat mengeras dengan cepat dan mestilah digunakan dalam satu jam selepas bancuhan. Mortar jenis ini merupakan bahan binaan yang penting pada masa dahulu untuk menyambungkan bbatu bata.JENIS MORTAR Bil 1 Mortar kapur.     Mortar kapur bukan hidraulik Menggunakan kapur tulen untuk membancuhnya. Mortar jenis ini Cuma dapat mengeraskan dalam udara (kehadiran kerbon diodsida). Mortar kapur hidraulik Dihasilkan dengan bancuhan pasir dengan kapur hidraulik.     Bancuhan mortar kapur dengan psir dan air mengikut nisbah yang tertentu menjadikan mortar kapur. Anataranya mortar kapur bukan hidraulik dan mortar kapur hidrauliik yang biasa digunakan. Nisbah bancuhannya yang biasa ialah 1:3. Ia merupakan mortar yang serbaguna kahsnya untuk pembinaan dalam tanah. Kapur bukan hidraulik dibancuh dengan pasir menggikut nisbah yang dikehendaki dan kemudian dicampurkan dengan simen sebelum mortar digunakan. Nisbah bancuhannya hendaklah sekurang-kurangnya 1:4 (kapur : pasir). Kapur ini mesti ditindak air (slaking) sebelum boleh digunakan. Terdapat beberapa jenis mortar kapur yang digunakan dalam pembinaan. kapur dan pasir. Campuran simen menambahkan kesengan kerja mortar disamping meningkatkan kekuatannya. Nisbah bancuhan ini ilah 1 simen: 2-3 kapur: 6-9 pasir. Jenis mortar Mortar kompo. . Mortar kompo atau mortar simen-kapur dihasilkan dengan membancuh simen.        2     Mortar ini tidak sesuai digunakan untuk kerja-kerja yang dibawahnya aras bumi iaitu kerja dalam tanh terutamanya tanah yang berair.

tembok yang menanggung beban dan juga tembok yang biasa digunakan untuk mengikat faedah atau kelebihan. Kapur hidraulik dan magnesium tidak boleh digunakan bersam simen kerana ia cepat mengeras dan juga mengandungi garam yang mungkin mengakibatkan kejadian berperoi.   Nisbah banncuhan mortar kompo untuk pembiinaan tembok tebal ialah 1 simen: 4 kapur : 12 pasir. mortar ini tidak sesuai digunakan untuk mengikat bata biasa.   Adalah diingatkan bahawa kekuatan . oleh sebab mortar ini banyak digunakan untuk pembinaan tiang. Kebanyakan bahan ini seperti “cementone” dan “sika” cuma sesuai digunakan bersama dengan mortar simen. Kegunaan bahan pengalis air ini ialah untuk dibancuuh dengan mortar simen supaya ia menjadi kalis air. serbuk dan aduan dengan bertujuan menghasilakan lompang-lompang yang berada di dalam mortar ataupun meliputi mortar dengan satu lapisan nipis yang kalis air supaya mortar tidak diresapi air. tembok kollam. 3 Mortar simen.     Beberapa jenis kimia yang dinamakan “pengalis air” boleh didapati dalam pasaran tempatan.   Mortar simen dihasilkan dengan bancuhan simen dan pasir di dalam nisbah yang tertentu mengikut kegunaannya.  Mortar kompo paling sesuai digunakan untuk mengikat batu dan membina tembok yang tebal dimana mortar biasa mungkin mengalami keretakan akibat pengecutan yang berlebihan. tembok tingkat air bawah tanah adalah contohcontoh binaan yang mungkin memerlukan mortar kalis air ini untuk mencegah iar daripada mengalir keluar ataupun mesuk kedalamnya. 4 Mortar kalis air. Pengalis air ini dihasilkan berupa cecair.  Pembinaan tangki air. Sifat kesenagan kerja mortar itu boleh ditingkatkan dengan menggunakan bahan kimia yang dinamakan pemudah adun (lebih kurang 3%) dan dicampurkan dalam mortar. Mortar simen adalah lebih kuat daripada mortar kapur. mortar itu mesti seimbang dengan kekuatan bata untuk menghasilkan binaan yang kukuh. . Jenis mortar ini juga sesuai digunakan untuk mengikat bata yang bermutu sederhana dan untuk melepa.

    Mortar warna boleh dibuat dengan cara mencampurkan bahan pewarna (pigment) kepada mortar simen.5 Mortar tahan api. Bahan pewarna boleh didapati dalam bentuk tepung yang kering dan terdapat dalam berbagai-bagai warna. 6 Mortar warna.   Mortar kapur dan mortar simen tidak sesuai digunakan kerana pengembangannya semasa dibakar.  Mortar ini dihasilkan untuk keguaan mengikat bata dalam relau pembakar api. tempat dapur. Pemilihan warna ini adalah bergantung pada tempat yang hendak digunakan. dandang (boiler) dan binaan lain yang digunakan dalam haba yang tinggi. relau simen. Contohnya warna yang terang untuk mendapatkan suasana yang cerah . Mortar tahan api yang baik mengandungi bancuhan 1 bahagian simen alumina dengan 2 bahagian serbuk halus bata tahan api.

MELEPA (PLASTERING) Bil 1     Cara melepa (plastering) Membancuh mortar: Mortar yang digunakan di dalam bengkel bata untuk kali ini adalah mortar kapur. kapur dan air. pelajar juga hendaklah tahu peralatan yang sesuai untuk kerja melepa. Lampiran 2 Kerja-kerja melepa:  Semasa kerja-kerja melepa. Nisbah bancuhan lazimnya ialah 1:2.  Bukan itu sahaja.  Mortar kapur ini kekuatannya kurang berbanding dengan mortar simen. . Bahan untuk membuat mortar kapur ialah pasir. pelajar hendaklah tahu beberapa teknik untuk melepa. Pasir hendaklah di tapis dulu dengan menggunakan alat yang telah disediakan bagi mengansingkan segala benda asing dan batu yang besar di dalam pasir yang hendak dibuat untuk mortar.

pelajar hendaklah menggunakan plastering trowel ataupun wooden float. Ini disebabkan kerana kerja-kerja melepa akan menjadi lebih mudah dan cepat.3 Meratakan permukaan dinding:    Kerja-kerja melapa hendaklah dilakukan dari bawah ke atas.  Ketebalan mortar untuk melepa tidaklah terlalu tebal dan tidaklah terlalu nipis. Malah. mortar yang digunakkan hendaklah dibancuh dengan nisbah yang betul.  Untuk mendapatkan sudut yang tepat. pelajar hendaklah tahu bagaimana untuk melakukannya. pelajar hendaklah menggunakan angle trowel. .  Plastering trowel dan pointing trowel adalah alatan yang sesuai untuk membuat sudut bagi lepaan pada dinding. Untuk meratakan permukaan dinding yang dilepa. 4 Membuat sudut:   Untuk membuat sudut.

Ini kerana pasir yang ditapis hanya di guna pakai untuk membuat kerja-kerja melepa sahaja. kapur dan air. Lampiran 2  Pada bahagian bawah bata. mortar tidaklah perlu ditapis. . Bahan untuk membuat mortar kapur ialah pasir.    Ini untuk melekatkan pada lantai dengan bata. Mortar kapur ini kekuatannya kurang berbanding dengan mortar simen. Untuk mengikat bata. Nisbah bancuhan lazimnya ialah 1:2.MENGIKAT SISI BATA Bil 1       Cara mengikat sisi bata Membancuh mortar: Mortar yang digunakan di dalam bengkel bata untuk kali ini adalah mortar kapur. Berbezaan antara satu bata dengan satu bata yang lain lebih kuran 7mm-13mm. Alat yang digunakan adalah platring point dan juga plastering trowel. mortar hendaklah diletakkan di bahagian bawah bata.

Pemenggang plastering trowel hendaklah dikentak beberapa kali. plastering trowel boleh digunakan. Spirit level hendaklah digunakan untuk mendapatkan kerataan pada bahagian atas dan tepi dinding.  Jarak antara satu bata dengan satu bata yang lain adalah antara 7mm – 13mm. Caranya seperti di dalam rajah berikut. Alat yang digunaka adalah pointing trowel dan juga plastering trowel. Ini dikhuatiri takut dinding bata akan jatuh mahupun rebah ke lantai. setengah bata digunakan (1/2). Kerja ini hendaklah di lakukan secara berhati-hati. Ia digunakan pada bahagian hujung dinding.3     Pada bahagian yang seterusnya. 4      Untuk meratakan bata. .

6  Rajah di sebelah. .  Jika bahagian dinding tidak rata. menunjukkan dinding bata dengan 4 lapisan bata. spirit level hendaklah digunakan. ia akan menyusahkan untuk kerja-kerja melepa.5  Untuk mendapatkan kerataan pada bahagian tepi dinding bata dan bahagian atas dinding.

LAMPIRAN .

.

.

.

Pelajar dapat melakukan sesuatu amali dan kerja dalam keadaan berkumpulan dengan berkerjasama dan saling tolong-menolong. Pelajar dapat mempraktikkan segala yang dipelajari semasa di dalam bengkel bata semasa di latihan industri mahupun di sector pekerjaan.KESIMPULAN Selepas melakukan kerja di bengkel bata. Pelajar dapat mempelajari jenis-jenis ikatan bata dan bagaimana untuk mengikat bata dengan betul. pelajar dapat:         Dapat menggetahui beberapa jenis bata dan keggunaannya dengan betul. Dapat mempelajari bagaimana hendak melepa dinding dengan betul seta kaedah yang digunakan semasa kerja pembinaan. Pelajar akan mengetahui bagai untuk membina dinding yang sempurna dengan menggunakan bata dan jenis ikatan bata yang sesuai. . Dapat mempelajari bagaimana hendak membuat mortar dengan nisbah yang betul. Mengetahui beberapa jenis mortar yang dilakukan di dalam sector pembinaan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->