P. 1
laporan bata

laporan bata

3.0

|Views: 1,203|Likes:
Published by muhamad syazwan
CIVIL ENGINEERING LABORATORY CC102 CIVIL ENGINEERING DEPARTMENT SULTAN AZLAN SHAH POLYTECNIC

Name¶s members:

Laboratory:
Bengkel bata

y y y y
Lecture¶s comment:
«««««««««««««.. «««««««««««««.. «««««««...«««««.. Mark:«««««««««..

Lecture¶s name:
Encik Anuar Bin Abdul Wahab Puan Jevaratnam Encik Roslan bin Mahidin

Date:
20 oktober 2010

ISI KANDUNGAN
BIL. 1 2 3 4 5 6 PENGHARGAAN ISI KANDUNGAN OBJEKTIF PENGENALAN KESELAMATAN DI BENGKEL ISI
y y y y y y y y

ISI KANDUNGAN

M/S

1 2 3 4 5 6 8 9 1
CIVIL ENGINEERING LABORATORY CC102 CIVIL ENGINEERING DEPARTMENT SULTAN AZLAN SHAH POLYTECNIC

Name¶s members:

Laboratory:
Bengkel bata

y y y y
Lecture¶s comment:
«««««««««««««.. «««««««««««««.. «««««««...«««««.. Mark:«««««««««..

Lecture¶s name:
Encik Anuar Bin Abdul Wahab Puan Jevaratnam Encik Roslan bin Mahidin

Date:
20 oktober 2010

ISI KANDUNGAN
BIL. 1 2 3 4 5 6 PENGHARGAAN ISI KANDUNGAN OBJEKTIF PENGENALAN KESELAMATAN DI BENGKEL ISI
y y y y y y y y

ISI KANDUNGAN

M/S

1 2 3 4 5 6 8 9 1

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: muhamad syazwan on Dec 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

07/10/2014

$0.99

USD

pdf

text

original

.CIVIL ENGINEERING LABORATORY CC102 CIVIL ENGINEERING DEPARTMENT SULTAN AZLAN SHAH POLYTECNIC Name’s members: Laboratory: Bengkel bata     Lecture’s comment: …………………………………..... Mark:……………………….……………. ………………………………….. …………………. Lecture’s name: Encik Anuar Bin Abdul Wahab Puan Jevaratnam Encik Roslan bin Mahidin Date: 20 oktober 2010 .

1 2 3 4 5 6 PENGHARGAAN ISI KANDUNGAN OBJEKTIF PENGENALAN KESELAMATAN DI BENGKEL ISI         JENIS BATA DIMENSI BATA JENIS KERATAN BATA JENIS IKATAN BATA ALATAN TANGAN JENIS MORTAR MENGIKAT SISI BATA MELEPA (PLASTERING) ISI KANDUNGAN M/S 1 2 3 4 5 6 8 9 10 13 16 19 22 24 25 29 7 8 9 KESIMPULAN LAMPIRAN RUJUKAN .ISI KANDUNGAN BIL.

kami juga amat berterima kasih kepada semua pensyarah yang menunjukkan sedik sebanyak membantu menyiapkan projek amali ini dengan jayanya. Puan Jevaratnam A/P Ramasamy dan Encik Roslan bin Mahidin. kami amat bersyukur ke atas Illahi kerana kami dapat menyiapkan laporan amali bengkel bata ini dengan sempurnanya. . Kami juga amat berterima kasih kepada penlong penasihat kami iaitu pn Che Hasnah binti Mahmood kerana memberikan sokongan yang tidak putus-putus kepada kami.PENGHARGAAN Pertama sekali. Antara pensyarah yang memberi tunjuk ajar kepada kami ialah Encik Anuar Bin Abdul Wahab. Kami juga berterima kasih juga kepada semua ahli kelas kami yang juga turut berkerjasama untuk menyelesaikan projek amali paip ini dengan sempurna dan tidak terburu-buru.

Di dalam bengkel bata. alatan tangan di dalam bengkel bata. jenis mortar. dimensi bata. Bata merupakan satu bahan binaan yang tahan lama dan kegunaannya meluas. Antara jenis-jenis bata yang dihasilakn dan digunakan dalam pembinaan tempatan ilah bata tanah liat.5mm X 65mm yang mana jika dicampurkan dengan lapisan mortar ukurannya bertambah 10mm. mengikatan bata. kami diminta untuk membuat bagaimana untuk mengikat bata dengan menggunakan ikatan sisi bata dan sekaligus dengan melepanya sekali. Definisi bata ialah satu bongkah yang diperbuat daripada tanah lait dan brukuran 215mm X 102. dan simen. Ia telah wujud beratus tahun lamanya dan penting untuk membina struktur bangunan dalam bidang kejuruteraan awam. Bata yang digunakan dalam pembinaan diperbuat daripada beberapa jenis bahan mentah yang utama seperti tanah liat. . Satu perkara yang menarik tentang ukuran dan saiznya tidak berubah dari dulu. Di dalam amali bata ini.PENGENALAN Amali bata merupakan amali yang terakhir yang kami lakukan untuk semesta satu ini. kami diajar tentang jenis-jenis bata. pasir. jenis ikatan bata. bata simen dan blok simen. melepa (plastering).

Dapat mempelajari bagaimana hendak membuat mortar dengan nisbah yang betul. Pelajar akan mengetahui bagai untuk membina dinding yang sempurna dengan menggunakan bata dan jenis ikatan bata yang sesuai. Pelajar dapat mempraktikkan segala yang dipelajari semasa di dalam bengkel bata semasa di latihan industri mahupun di sector pekerjaan. Dapat mempelajari bagaimana hendak melepa dinding dengan betul seta kaedah yang digunakan semasa kerja pembinaan.OBJEKTIF Selepas melakukan kerja di bengkel bata. Pelajar dapat melakukan sesuatu amali dan kerja dalam keadaan berkumpulan dengan berkerjasama dan saling tolong-menolong. Mengetahui beberapa jenis mortar yang dilakukan di dalam sector pembinaan. pelajar dapat:         Dapat menggetahui beberapa jenis bata dan keggunaannya dengan betul. Pelajar dapat mempelajari jenis-jenis ikatan bata dan bagaimana untuk mengikat bata dengan betul. .

KESELAMATAN DI BENGKEL  Pelajar hendaklah memakai pakaian yang sesuai semasa kerja-kerja di bengkel bata. Kotak kecemasan hendaklah tersedia di dalam bengel bagi persediaan untuk kecemasan kecil yang akan berlaku. . Ini untuk memastikan segala kerja-kerja dapat dilakukan secara lancar dan teratur. Antaranya:       Mamakai baju bengkel yang telah disediakan. Pelajar hendaklah memakai kasut „safety boot‟ semasa di dalam bengkel bata. sila laporkan kepada pensyarah secepatnya dan jangan bertindak secara melulu. pelajar hendaklah membersihkan semula dan menyusun alatan ditempat yang betul. Selepas menggunakan alatan. Pelajar tidak boleh bermain-main dan bergurau senda semasa menjalankan kerja semasa di dalam bengkel bata. pelajar hendaklah memberitahu kepada pensyarah sebelum menggunaknnya. Pelajar amat dilarang untuk memakai cicncin dan jam tangan bagi mengelakkan kemalangan kecil berlaku. memakai kain tidak di benarkan sama sekali.       Untuk menggunakan alatan di dalam bengkel bata. Pelajar juga hendaklah menggunakan alatan dengan kaedah yang betul. pelajar di larang untuk makan mahupun minum. Di dalam bengkel bata. Setiap kumpulan hendaklah melantik seorang sebagai ketua kumpulan. Jika berlakunya kemalangan. Bagi pelajar perempuan. ini untuk menggelakkan daripada berlakunya kemalangan yang tidak diingini.

BAHAN .

JENIS BATA

Bil 1 Bata biasa:   Bata jenis ini tidak mempunyai kemasan tertentu di atas permukaannya. Biasanya digunakan untuk dinding-dinding sekatan yang akan ditutupi dengan lapisan lepa, atau untuk kegunaan lain yang permukaannya tidak begitu mustahak.    Warnanya adalah berubah daripada kekuningkuningan hingga coklat. Ianya tidak mempunyai kekuatan yang begitu tinggi harganya tidak begitu mahal jika dibandingkan dengan bata muka atau bata kejuruteraan. 2 Bata muka:  Bata jenis ini mempunyai kemasan yang direka khas pada permukaannya, yang ada bertekstur, licin atau berpasir dan tidak perlu dilepa permukaannya.    Warnanya adalah segaya atau berwarna-warni. Bata ini digunakan untuk dinding muka supaya kelihatan cantik. Sifatnya adalah lasak dimana ia mempunyai keupayaan untuk menahan kesan frost, hujan, angin dan asap kimia tanpa berlaku pemecahan.  Ia juga mempunyai kekerasan yang cukup untuk menampung beban yang diagihkan ke atasnya.  Gambar menunjukkan beberapa contoh bata muka yang berlainan warna. Jenis bata Lampiran

3 Bata kejuruteraan:  Bata jenis ini merupakan bata yang diperbuat daripada tanah liat yang terpilih dan dihancurkan dengan teliti. dibentukkan dan kemudian dibakar secukupnya menjadi pepejal keras yang boleh menanggung beban yang lebih besar.  Ia juga merupakan bata yang sangat keras dan padat serta tidak mudah menyerap air dan biasanya berikut :      tembok penahan dinding atau tembok sambut yang digunakan untuk binaan-binaan menanggung beban tembok landas dan tembok sambut jambatan pembentungan bata bentuk-bentuk dinding lain yang mungkin terdedah kepada tindakan asid dan hakisan .

DIMENSI BATA .

ALATAN TANGAN
Bil 1 Alatan tangan Bricklaying trowel:     merupakan alat yang digunakan untuk kerja-kerja mengikat bata dan melepa. Diperbuat daripada besi. Saiznya lebih besar berbanding pointing trowel. Tangkai diatasnya adalah untuk memudahkan untuk menggunakannya. Lampiran

2

Pointing trowel:     Sama seperti bricklaying trowel tetapi saiznya kecil sedikit. Kegunaannya adalah untuk kerja melepa dan mengikat bata. Diperbuat daripada besi. Tangkai diatasnya adalah untuk memudahkan untuk menggunakannya.

3

Wooden float:  Kegunaannya adalah untuk kerja-kerja melepa sahaja dan tidak sesuai untuk kerja-kerja mengikat bata.   Diperbuat daripada kayu. Bentuknya sama seperti plastering trowel.

4

Plastering trowel:  Kegunaan plastering trowel adalah untuk kerja-kerja melepa mahupun kerja-kerja mangikat bata.   Diperbuat daripada besi. Bentuknya sama seperti wooden float.

. Diperbuat daripada besi. Teknik yang betul hendaklah dilakukan untuk mendapatkan sudut yang kemas dan tepat. Dibuat daripada besi. 6 Angle trowel:    Kegunaannya adalah untuk membuat sudut semsa kerja-kerja melepa.5 Kereta sorong (trolley):  Kegunaan kereta sorong di dalam pembinaan ialah untuk menggangkat bahan-bahan binaan.    Mempunyai roda bagi memudahkan untuk bergerak dengan laju dan mudah. 7 Showel:  Kegunaan shovel adalah untuk kerjakerja membancuh mortar semasa kerjakerja pembinaan.  Terdapat dua jenis shovel    Kepala rata Hujung kepala tajam Diperbuat daripada besi. Mampu menggangkat bata dan pasir dengan mudah dan tidak membebankan.

10 Cup:  Kegunaannya ialah untuk mengangkat air mahupun bekas untuk mengisi mortar semasa kerja-kerja di bengkel bata.  9 Plastering howk:  Kegunaan plastering howk pula adalah bagi memudahkan untuk meratakan kerja-kerja melepa pada dinding.8 Spirit level:  Kegunaan spirit level ialah untuk menentukan kerataan bagi kerja-kerja mengikat bata mahupun melepa. Mempunyai saiz yang berbeza-beza dan kegunaannya amat meluas di sector pembinaan. .   Selalunya diperbuat daripada plastik.  Untuk mementukan ketepatan dan kejituan pada kerja-kerja mengikat bata dan melepa adalah berpandukan pada buble yang terdapat pada spitit level tersebut.  Diperbuat daripada besi.

JENIS KERATAN BATA Bata kerat : bata setengah (1/2) Bata kerat : bata tiga suku (3/4) Bata kerat serong Bata penutup setengah Bata penutup tiga suku dan kegunaannya Bata kerat serong dan kegunaannya .

Pembinaannya bermula dengan satu lapisan bata sisi.  Rajah menunjukkan pandangan hadapan dan pelan bagi bahagian tembok   lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. Jenis ikatan ini sesuai digunakan pada binaan asas atau pada tembok yang berbentuk bulat atau melengkung.5 mm. lapisan yang kedua dimulakan dengan satu bata setengah diikuti dengan bata sisi penuh dan seterusnya 2 Ikatan kepala bata. Sambungan mortarnya merupakan bentuk huruf V.  Tiap-tiap lapisan dalam tembok yang dibina dengan jenis ikatan ini mengandungi kepala bata sahaja.  Ikatan ini disusun bata dengan pada Lampiran menyambungkan kepalanya.JENIS IKATAN BATA bil 1 Jenis ikatan bata Ikatan sisi bata.   Lekapnya ialah ½ bata. .  Ikatan ini khas digunakan pada tembok yang tebalnya setengah bata (1/2 bata) atau 112.

 Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang beterusan. semua bata di bahagian dalam disusun secara melintang.3 Ikatan inggeris.  Kegunaan bata penutup setengah ini ialah untuk menggelakkan sambungan tegak yang berterusan dan  memberikan lekap yang seragam iaitu suku bata (1/4 bata).   Ini adalah sejenis ikatan yang meluas digunakan.  Ikatan flemis mengandungi kepala bata dan sisi bata disusun berselang seli dalam satu lapisan yang sama.  Sambungan ytegak yang berterusan berlaku di dalam tembok tetapi .  Rajah menunjukkan palan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan inggeris. Ikatan inggeris disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli. Pada tembok yang tebal.  Sebiji bata penutup setengah mesti ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata. 4 Ikatan Flemish.  Sebiji bata penutup setengah mesti ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada sudutnya supaya mewujudkan lekap yang seragam iaitu ¼ bata.

sebuah dengan Flemish.  Ikatan ini juga memerlukan bnayak bata yang dikerat setengah terutamanya dalam Flemish kembar dimana hadapan  kedua-dua dan permukaan belakangnya menunjukkan susunan Flemish.  Jika sebelah yang lain pula menunjukkan susunan Flemish dan sebelahnya menunjukkan tunggal”.tidak kelihatan pada permukaan tembok.  Kelemahan ikatan Flemish ini ialah tembik yang dibina mempunyai sambungan tegak yang berterusan di dalam tembok dan yang lain pula susunan inggeris.  Apabila kedua-duanya belah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish ia dinamakan “Flemish berkembar”. . maka ia dinamakan “ Flemish Rajah tembok menunjukkan yang dibinan ikatan menggunakan mengakibatkan kurang keupayaan menanggung beban yang berat. Kegunaan menambahkan bata kerja keratbanyak memotong serta membazirkan bata.

Kapur bukan hidraulik dibancuh dengan pasir menggikut nisbah yang dikehendaki dan kemudian dicampurkan dengan simen sebelum mortar digunakan. Campuran simen menambahkan kesengan kerja mortar disamping meningkatkan kekuatannya. kapur dan pasir. Nisbah bancuhan ini ilah 1 simen: 2-3 kapur: 6-9 pasir.        2     Mortar ini tidak sesuai digunakan untuk kerja-kerja yang dibawahnya aras bumi iaitu kerja dalam tanh terutamanya tanah yang berair. Mortar jenis ini Cuma dapat mengeraskan dalam udara (kehadiran kerbon diodsida). Kapur ini mesti ditindak air (slaking) sebelum boleh digunakan. Nisbah bancuhannya yang biasa ialah 1:3.JENIS MORTAR Bil 1 Mortar kapur. Mortar kapur hidraulik Dihasilkan dengan bancuhan pasir dengan kapur hidraulik. Jenis mortar Mortar kompo. Ia merupakan mortar yang serbaguna kahsnya untuk pembinaan dalam tanah.     Mortar kapur bukan hidraulik Menggunakan kapur tulen untuk membancuhnya. Mortar kompo atau mortar simen-kapur dihasilkan dengan membancuh simen. Mortar jenis ini merupakan bahan binaan yang penting pada masa dahulu untuk menyambungkan bbatu bata. Terdapat beberapa jenis mortar kapur yang digunakan dalam pembinaan. Nisbah bancuhannya hendaklah sekurang-kurangnya 1:4 (kapur : pasir). . Anataranya mortar kapur bukan hidraulik dan mortar kapur hidrauliik yang biasa digunakan. Ia mungkin menyebabkan peroi kerana kehadiran garam di dalamnya. Mortar ini bersifat mengeras dengan cepat dan mestilah digunakan dalam satu jam selepas bancuhan.     Bancuhan mortar kapur dengan psir dan air mengikut nisbah yang tertentu menjadikan mortar kapur.

3 Mortar simen. . serbuk dan aduan dengan bertujuan menghasilakan lompang-lompang yang berada di dalam mortar ataupun meliputi mortar dengan satu lapisan nipis yang kalis air supaya mortar tidak diresapi air.   Adalah diingatkan bahawa kekuatan . Pengalis air ini dihasilkan berupa cecair.     Beberapa jenis kimia yang dinamakan “pengalis air” boleh didapati dalam pasaran tempatan. mortar ini tidak sesuai digunakan untuk mengikat bata biasa. Kapur hidraulik dan magnesium tidak boleh digunakan bersam simen kerana ia cepat mengeras dan juga mengandungi garam yang mungkin mengakibatkan kejadian berperoi. Mortar simen adalah lebih kuat daripada mortar kapur.   Nisbah banncuhan mortar kompo untuk pembiinaan tembok tebal ialah 1 simen: 4 kapur : 12 pasir. oleh sebab mortar ini banyak digunakan untuk pembinaan tiang. Kegunaan bahan pengalis air ini ialah untuk dibancuuh dengan mortar simen supaya ia menjadi kalis air. tembok kollam. tembok yang menanggung beban dan juga tembok yang biasa digunakan untuk mengikat faedah atau kelebihan. Kebanyakan bahan ini seperti “cementone” dan “sika” cuma sesuai digunakan bersama dengan mortar simen.   Mortar simen dihasilkan dengan bancuhan simen dan pasir di dalam nisbah yang tertentu mengikut kegunaannya. tembok tingkat air bawah tanah adalah contohcontoh binaan yang mungkin memerlukan mortar kalis air ini untuk mencegah iar daripada mengalir keluar ataupun mesuk kedalamnya.  Pembinaan tangki air.  Mortar kompo paling sesuai digunakan untuk mengikat batu dan membina tembok yang tebal dimana mortar biasa mungkin mengalami keretakan akibat pengecutan yang berlebihan. mortar itu mesti seimbang dengan kekuatan bata untuk menghasilkan binaan yang kukuh. 4 Mortar kalis air. Sifat kesenagan kerja mortar itu boleh ditingkatkan dengan menggunakan bahan kimia yang dinamakan pemudah adun (lebih kurang 3%) dan dicampurkan dalam mortar. Jenis mortar ini juga sesuai digunakan untuk mengikat bata yang bermutu sederhana dan untuk melepa.

  Mortar kapur dan mortar simen tidak sesuai digunakan kerana pengembangannya semasa dibakar. Bahan pewarna boleh didapati dalam bentuk tepung yang kering dan terdapat dalam berbagai-bagai warna. 6 Mortar warna. Mortar tahan api yang baik mengandungi bancuhan 1 bahagian simen alumina dengan 2 bahagian serbuk halus bata tahan api. tempat dapur. Pemilihan warna ini adalah bergantung pada tempat yang hendak digunakan.5 Mortar tahan api.  Mortar ini dihasilkan untuk keguaan mengikat bata dalam relau pembakar api. Contohnya warna yang terang untuk mendapatkan suasana yang cerah . dandang (boiler) dan binaan lain yang digunakan dalam haba yang tinggi. relau simen.     Mortar warna boleh dibuat dengan cara mencampurkan bahan pewarna (pigment) kepada mortar simen.

. kapur dan air.MELEPA (PLASTERING) Bil 1     Cara melepa (plastering) Membancuh mortar: Mortar yang digunakan di dalam bengkel bata untuk kali ini adalah mortar kapur. pelajar hendaklah tahu beberapa teknik untuk melepa.  Bukan itu sahaja. Lampiran 2 Kerja-kerja melepa:  Semasa kerja-kerja melepa. Pasir hendaklah di tapis dulu dengan menggunakan alat yang telah disediakan bagi mengansingkan segala benda asing dan batu yang besar di dalam pasir yang hendak dibuat untuk mortar.  Mortar kapur ini kekuatannya kurang berbanding dengan mortar simen. Bahan untuk membuat mortar kapur ialah pasir. Nisbah bancuhan lazimnya ialah 1:2. pelajar juga hendaklah tahu peralatan yang sesuai untuk kerja melepa.

4 Membuat sudut:   Untuk membuat sudut. pelajar hendaklah menggunakan angle trowel. pelajar hendaklah menggunakan plastering trowel ataupun wooden float. mortar yang digunakkan hendaklah dibancuh dengan nisbah yang betul.  Ketebalan mortar untuk melepa tidaklah terlalu tebal dan tidaklah terlalu nipis. Untuk meratakan permukaan dinding yang dilepa.3 Meratakan permukaan dinding:    Kerja-kerja melapa hendaklah dilakukan dari bawah ke atas. pelajar hendaklah tahu bagaimana untuk melakukannya. Malah. .  Untuk mendapatkan sudut yang tepat. Ini disebabkan kerana kerja-kerja melepa akan menjadi lebih mudah dan cepat.  Plastering trowel dan pointing trowel adalah alatan yang sesuai untuk membuat sudut bagi lepaan pada dinding.

Nisbah bancuhan lazimnya ialah 1:2. Untuk mengikat bata. kapur dan air. . Berbezaan antara satu bata dengan satu bata yang lain lebih kuran 7mm-13mm.    Ini untuk melekatkan pada lantai dengan bata. mortar hendaklah diletakkan di bahagian bawah bata. mortar tidaklah perlu ditapis. Bahan untuk membuat mortar kapur ialah pasir. Ini kerana pasir yang ditapis hanya di guna pakai untuk membuat kerja-kerja melepa sahaja. Alat yang digunakan adalah platring point dan juga plastering trowel.MENGIKAT SISI BATA Bil 1       Cara mengikat sisi bata Membancuh mortar: Mortar yang digunakan di dalam bengkel bata untuk kali ini adalah mortar kapur. Lampiran 2  Pada bahagian bawah bata. Mortar kapur ini kekuatannya kurang berbanding dengan mortar simen.

3     Pada bahagian yang seterusnya. Pemenggang plastering trowel hendaklah dikentak beberapa kali. Kerja ini hendaklah di lakukan secara berhati-hati. 4      Untuk meratakan bata. Caranya seperti di dalam rajah berikut. Alat yang digunaka adalah pointing trowel dan juga plastering trowel. . Ia digunakan pada bahagian hujung dinding. setengah bata digunakan (1/2). Spirit level hendaklah digunakan untuk mendapatkan kerataan pada bahagian atas dan tepi dinding. Ini dikhuatiri takut dinding bata akan jatuh mahupun rebah ke lantai.  Jarak antara satu bata dengan satu bata yang lain adalah antara 7mm – 13mm. plastering trowel boleh digunakan.

spirit level hendaklah digunakan. . menunjukkan dinding bata dengan 4 lapisan bata. ia akan menyusahkan untuk kerja-kerja melepa.5  Untuk mendapatkan kerataan pada bahagian tepi dinding bata dan bahagian atas dinding.  Jika bahagian dinding tidak rata. 6  Rajah di sebelah.

LAMPIRAN .

.

.

.

Mengetahui beberapa jenis mortar yang dilakukan di dalam sector pembinaan. Pelajar dapat mempelajari jenis-jenis ikatan bata dan bagaimana untuk mengikat bata dengan betul. Pelajar akan mengetahui bagai untuk membina dinding yang sempurna dengan menggunakan bata dan jenis ikatan bata yang sesuai. . pelajar dapat:         Dapat menggetahui beberapa jenis bata dan keggunaannya dengan betul.KESIMPULAN Selepas melakukan kerja di bengkel bata. Pelajar dapat mempraktikkan segala yang dipelajari semasa di dalam bengkel bata semasa di latihan industri mahupun di sector pekerjaan. Pelajar dapat melakukan sesuatu amali dan kerja dalam keadaan berkumpulan dengan berkerjasama dan saling tolong-menolong. Dapat mempelajari bagaimana hendak melepa dinding dengan betul seta kaedah yang digunakan semasa kerja pembinaan. Dapat mempelajari bagaimana hendak membuat mortar dengan nisbah yang betul.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->