Peribahasa Bermula Dengan Huruf "A

"
Peribahasa Maknanya

Ada air, adalah ikan.

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada aku dipandang hadap, tiada aku dipandang belakang.

Kasih sayang hanya waktu berhadapan saja, setelah berjauhan lalu dilupakan.

Ada angin, ada pokoknya (= pohonnya).

Segala sesuatu mestilah ada asal mulanya.

Ada bangkai, adalah hering.

Ada perempuan jahat, adalah lelaki jahat yang mengunjunginya.

Ada batang mati, adalah cendawan tumbuh.

Di mana juga kita tinggal, akan ada rezeki kita.

Ada batang, cendawan tumbuh.

Tiap-tiap negeri ada undang-undang dan adat resamnya masing-masing.

Ada beras, taruh dalam padi.

Rahsia hendaklah disimpan baik-baik.

Ada biduk, serempu pula.

Tidak puas dengan apa yang sudah dimiliki.

Ada bukit, ada paya.

Ada baik, ada jahat; ada miskin, ada kaya.

Ada gula, ada semut.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada hari, ada nasi.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada hujan ada panas, ada hari boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada jarum hendaklah ada benangnya.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada kerak, ada nasi.

Tiap-tiap suatu kejadian itu tentu ada bekasnya.

Ada laut, ada perampok.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada nasi di balik kerak.

Masih ada sesuatu yang belum diselesaikan atau belum diperhatikan.

Ada nyawa ada rezeki.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada padang, ada belalang

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada padi masak, adalah pipit.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada padi semua kerja jadi, ada beras semua kerja deras.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada padi, segala menjadi.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada pasang surutnya.

Untung dan malang tidak tetap.

Ada persembahan ada kurnia.

Berbuat baik dibalas baik.

Ada rotan , ada duri.

Dalam kesenangan tentu ada kesusahannya.

Ada rupa, ada harga.

Harga barang menurut rupanya (= keadaannya).

Ada sampan hendak berenang.

Sengaja bersusah payah.

Ada seperti tampaknya apung-apung.

Barang yang dihajati telah ada tetapi belum tentu dapat diambil atau dipakai.

Ada sirih hendak makan sepah.

Ada yang baik, hendakkan yang buruk.

Ada tangga hendak memanjat tiang.

Berbuat sesuatu dengan tidak menurut aturan.

Ada ubi ada batas, ada masa boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada ubi ada talas, ada budi ada balas.

Berbuat baik dibalas baik, berbuat jahat dibalas jahat.

Adat periuk berkerak, adat lesung berdedak . .

Tiap-tiap usaha memerlukan ketabahan dan kerajinan.

Adat pulau limburan pasang. .

Adat hidup ialah bantu-membantu, yang kaya membantu yang miskin dan yang berilmu membantu yang bodoh, yang berkuasa melindungi yang lemah.

Adat sepanjang jalan, cupak sepanjang betung . .

Segala perbuatan ada adat dan peraturannya masing-masing. betung = Sejenis buluh besar.

) . kumbah = mencuci dalam air.). .) . menepi. Adat yang kawi. syarak yang lazim.Adat teluk timbunan kapal (= kapar).. (kawi = kuat. . Air dalam terenang. air dangkal. Maksud tidak tercapai. Agak lebih daripada agih. . Sesuaikanlah perbelanjaan menurut keadaan penghasilan kita. pongah masih. (kapar = kayuan yang hanyut di sungai dan sebagainya. Orang yang berpangkat atau berpengaruh biasanya menjadi tempat tumpuan orang mengadukan halnya. syarak yang mendaki. . Agih-agih kungkang . Adat dapat menuju kerendahan dan tidak sanggup menghadapi pergolakan masa. . berenang (= berkumbah). . (kungkang = kera kecil.).) . (menonggok = melonggok. tetapi syarak menuju ketinggian dan dapat mengatasi segala gerakan yang menentangnya. pelimbahan = tempat air yang kotor. . (sibak = cerai. akan menurut asalnya juga. pongah = angkuh. (terenang = tempat air daripada tanah liat. batu bersibak. Adat kebiasaan merupakan undang-undang yang berlaku dalam pergaulan dan hukum-hukum agama merupakan undang-undang negeri yang berjalan seiring. Agung susut. setanggi campurkemenyan . Kebesaran sudah hilang. Mesti selalu beringat-ingat ketika memperkatakan sesuatu.. Air beriak tanda tak dalam. Adat tua menahan ragam. Saudara dan sahabat berpecah-belah apabila timbul perselisihan besar. Banyak bercakap tanda tiada berilmu. Sesuatu itu. Terlampau murah hati atau suka memberi. Orang tua-tua terpaksalah menahan (menderita) berbagai-bagai godaan yang tak menyenangkan hati kerana perbuatan anak cucunya yang tiada berjalan di atas kebenaran. jatuhnya kepelimbahan. Air cucuran atap.) Hidup yang tenang dan tenteram.) Usaha yang berhasil baik. gula tertumpah pada kanji. Air besar. bercebok. Adat yang menurun. Agak-agak bertutur malam hari. menimbun. Air dalam. Air besar sampan tak hanyut. sedikit kerja. meskipun sedikit. Air dalam karang menonggok. tetapi keangkuhannya masih ada juga. (agung = besar. sakti. Banyak bicara. hingga menderita kesusahan sendiri.

. limbat keluar. kering. nasi dimakan terasasekam . meskipun sedikit. Air orang disauk. Air lalu kubangan tohor. Hendaklah patuh kepada undang-undang negeri yang kita diami. Air mudik sungai . adat orang diturut. Air dicencang tiada putus. . Air mata jatuh ke dalam. . Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. Air diminum terasa duri. Air laut hijau siapa celup? . Penghasilan tidak cukup. Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. sembiluan = rasa pedih seperti dihiris dengan sembilu. (gedang = besar) Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar. Air mata jatuh ke perut. Kemegahan dan kemewahan tidak payah diheboh-hebohkan. (tohor = dangkal. (ranai = jalani (boleh jadi ranahi). Air didih menganak sungai . . orang jahat mencari keuntungan. . habis bulan habis gaji.Air di daun keladi (= talas). Sesuatu itu. Berdukacita dengan diam-diam. Air digenggam tiada tiris.) . Air diminum sembiluan. . . Sangat berhati-hati mengeluarkan wang. Hiburan yang sangat mewah. rakyatnya berbudi bahasa. sehingga tidak enak makan dan minum. turunnya ke cucur atap. . Orang pemboros berbelanja tanpa perhitungan. ranting orang dipatah. . akan menurut asalnya juga. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Air di tulang bumbungan. Sangat sedih. ikannya jinak. . Negeri yang aman dan teratur. Sangat sedih. Air gedang menghanyutkan. . . Air keruh. semua teluk diranai. . Air jernih. Negeri yang huru-hara. Air ditetak tiadakan putus. . Berdukacita dengan diam-diam. . sehingga tidak enak makan dan minum.

Air tenang menghanyutkan.Air pun ada pasang surutnya. sampah ke tepi juga. takkan pasang selalu dan surut senantiasa. . Di dalam usaha yang tidak menguntungkan. Daripada perkataan dapat dimaklumi niat di dalam hati.). . (merakut = memasang jaring.) . Orang yang pandai. runding (= fikiran) tak sekali tiba. sayak yang landai. Akal tak sekali datang. kita akan tersisih ke tepi. Air susu dibalas dengan air tuba . akan dijadikangendang . air pasang ia tersangkut. jangan disangka tiada berbuaya . Air yang jernih. . Kebaikan dibalas dengan kejahatan. Ilmu pengetahuan yang serba tanggung. . Akan dijadikan tabuh. berlebih. . . Jangan ikut campur dalam perselisihan orang bersaudara. Akal akar berpulas tak patah. Air tawar secawan dituangkan ke dalam laut. Air yang tenang. . di gua buruk suka merakut. . . Nasib manusia tidak dapat ditentukan. takkan dapat menghilangkan masinnya. . Akal labah-labah . Air setitik dilautkan. tanah seketul digunungkan.) Segala sesuatu berlaku dengan adil dan benar. alamat buaya di hulunya.. takkan mudah kalah dalam perdebatan. Air surut kapar hilir bersama. Membesar-besarkan perkara yang kecil. Akal sebagai makan nasi lecek. Orang yang diam jangan disangka pengecut. singkat. Air tuba dibalas dengan air susu . . apabila mereka berbaik kembali. Kejahatan dibalas dengan kebaikan. dan apabila usaha itu berhasil. . ditinggalkan. diajak bersama-sama. Fikiran seperti anak-anak. Segala sesuatu tidak selesai sekali gus melainkan beransur-ansur. (keruh-keruh kerak = tiada jernih. . Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar. (sayak = tempurung kelapa . Air yang keruh-keruh kerak. Air sama air menjadi satu. Orang jahat yang suka menipu orang. Pertolongan yang sedikit tidak dapat meringankan beban kesengsaraan yang besar.

menegun = berhenti sebentar. kalau bukan hak tidaklah diperoleh. . Alah bisa. . Sesuatu yang menghina. Akan mengaji. maka tiada terasa lagi kesukarannya.) . Alah pinta dibuat sempena. jalan 'lah semak. Akik disangka batu. (benalu = tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di pohon lain. Kerana tingkah laku. Hadiah kepada orang yang berjasa. . Barang yang baik memang mahal. tegal) biasa. akan bertanya. Akan pembasuh kaki (= tangan). Tidak mahu mengaku kalah. (jumbai = rumbai. engkau tak menang. Apabila telah biasa melakukannya. cungkil merih akan pembayar. surat 'lah hilang. Alah menang tak tahu. Akar terjumbai tempat siamang berpegang (= bergantung). Alah di rumpun betung . Alah mahu. Orang yang lama dialahkan oleh orang yang baru. Akan surut. oleh (= kerana. Aku alah. pengalaman praktis lebih baik daripada teori. Tidak berpihak ke mana-mana dalam sesuatu perlawanan. Kekalahan yang belum memuaskan hati kepada pihak yang kalah. . kerana tiada berilmu atau tidak berwang. Aku alah engkaulah menang. . Biar bagaimanapun diharapkan. bersorak boleh. . akan menjunjung kepala luncung.) . . air 'lah besar. (merih = pembuluh nafas. Aku nampak olah (= olak). Tidak menepati janji dan menentang balik orang yang diberinya janji itu. akan lalu. kelibatmu sudah kutahu. maksudnya ketahuan. Tiada berdaya mengerjakan sesuatu pekerjaan. (akik = Sejenis batu berwarna. Dalam keadaan yang serba salah. dahan mengajur tempat tupai menegun. menang memakai.). Orang bodoh yang tak mahu mengakui kekalahannya.) . Dalam keadaan yang serba salah. guru 'lah mati. bertimbang enggan. . . .Akan memikul tiada berbahu. Daripada keterangan. . tetapi dapat lama dipakai. kelibat = tabiat.) Alah membeli. Alah limau oleh benalu. orang dapat mengetahui salah atau benarnya perbuatan seseorang. (olah = tingkah laku. .

tetapi masih tetap tinggi juga cakapnya.) . jahat dibalas dengan jahat. . . Dilakukan menurut adat yang biasa. buangkan ampas. Anak ayam kebasahan bulu. biar sampai ke pangkal lengan. Anak anjing takkan menjadi anak musang jebat. amak berupa. . (amak = terlalu banyak. Alpa dan lalai mengakibatkan bencana. . hanya kerana melihat rupanya sama dengan yang buruk. (alang = pemberian. Tak mungkin dilakukan. Alim bagai katak di tepi air. biarlah diperoleh hasil daripadanya. Biarpun kalah. Alangkan baik (= elok) berbini tua. Alang-alang berminyak. .) Ambil pati. Alang-alang menyeluk pekasam. Amak berlela. Alang dijawat. . Orangnya alim (banyak ilmu) tetapi dia sendiri tidak mendapat faedah daripada ilmunya itu. Baik dibalas dengan baik. menang sorak. (alang-alang = tanggung-tanggung. jahat dibalas dengan jahat. . hadiah. Alur bertempuh.) . Orang yang tidak berilmu tidaklah mungkin mendapat kedudukan baik. hadiah.Alah sabung. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung. Orang beristeri tua biasanya beroleh kesenangan kerana disayangi oleh isterinya. . tepuk berbalas. Hanya orang yang alim saja yang boleh membuat hukum syarak . . biar licin. banyak olehnya. Kalau sudah terlanjur jahat. Yang baik dipakai. perut kenyang pengajaran (= pemanja) datang. Alang-alang berdakwat . tepuk dibalas. . . (Amra = Sejenis mangga. . menjijikkan. biarlah hitam. Amra disangka kedondong . Alang berjawab. (alang = pemberian. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung. sia-sia hutang tumbuh. Sesuatu yang baik disangka buruk. pekerjaan yang sia-sia. . Alpa negeri alah.) . Gelisah resah.).. Alu pencungkil duri. yang tak baik dibuang. Banyak tabiat. jalan berturut. Baik dibalas dengan baik. . Alim biasa menghukum syarak .

Anak kuda bulu kasap. Sengaja mencari bahaya (kesukaran dan sebagainya). . . . . Anak kandung ditimang-timang. anak sendiri di rumah kekeringan. . . Orang yang pengecut tetap pengecut. Anak harimau jangan diajak bertampar. Orang yang berani takkan penakut. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. ingat-ingat kukunya. lambat-laun akan ditentang oleh isterinya. Anak kera hendak diajar memanjat. . peti derhaka. Suami yang jahat. Anak harimau diajar makan daging. . Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Anak ikan dimakan ikan. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Orang yang zalim diberi perangsang untuk membuat aniaya. Anak kambing takkan menjadi anak harimau. Anak muda yang riang gembira. . . Jangan berbuat baik dengan orang yang suka berbuat jahat. . Anak di riba diletakkan. Anak dipangku dilepaskan. Anak harimau jangan dibela pelihara. . anak tiriditengkingtengking. beruk di hutan disusukan. . Jikalau tahu membuat sesuatu kerja. menantu molek. anak sendiri di rumah kebuluran. hendaklah tahu menyimpan rahsianya. Anak harimau takkan menjadi anak kambing].Anak badak dihambat-hambat. atau rakyat biasa menjabat pangkat tinggi dalam pemerintahan. . . . Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Hendak mengajar orang yang sudah ahli. bulu Anak kunci jahat. kera di hutan disusu i. . Anak kucing menjadi harimau. Sangat berbahagia. Kaum keluarga sendiri dilebihkan daripada orang asing. Orang miskin menjadi kaya. Anak baik. Jangan mencari musuh dengan orang yang lebih kuat dan lebih persediaan alat senjatanya. Anak kera di hutan disusu i. atau rakyat sendiri lebih diutamakan daripada orang dagang. . tahu makan tahu simpan. Anak monyet di hutan disusu i.

(bersiru = beralih tujuan. . semisal. asap tak dapat digenggam. (malim = ahli agama. menantu malim. Sangat berbahagia. Kalau bukan hak kita tidaklah ada gunanya. Angan lalu. Angan-angan menerawang langit.) . Angguk enggan.Anak orang. ombak bersabung. Anak sungai lagi berubah. (anggup-anggip = terkulai-kulai. anak tiri dibengkeng. Angin tak dapat ditangkap. Angin berputar. Pendirian yang tidak tetap. faham tertumbuk. Baik rupanya. atau rakyat sendiri lebih diutamakan daripada orang dagang. Angkat batang keluar cacing gelang-gelang. Selalu mencita-citakan segala sesuatu yang tinggi. kelak akan tersiar juga. kemahuan ada tetapi tidak berdaya. penaka tidak. tetapi buruk sikapnya. Anak seorang. Lain di mulut. Angan-angan mengikat tubuh. inikan pula hati orang. kami tahu. Berita-berita yang buruk tak dapat disembunyikan.). . Angin bersiru. tampan tertinggal. unjuk tidak diberikan. lain di hati. ombak bersabung. tetapi suatu faedah pun tidak diperoleh daripadanya. Sudah tahu akan niat seseorang. Lain di mulut. Kaum keluarga sendiri dilebihkan daripada orang asing. Anggup-anggip bagai rumput di tengah jalan. Anak sendiri disayang.) Angin bersiru.) Hidup yang serba susah. Angguk enggan. Besusah hati kerana memikirkan perkara yang bukan-bukan. lain di hati. Anak seorang. Perkara yang amat sulit. (penaka = boleh dipandang sebagai. Mempunyai barang hanya sebuah saja. . Sesuatu hal yang banyak halangannya. Perkara yang amat sulit. geleng mahu. . seumpama. geleng ia. Berpenat-penat mengerjakan pekerjaan orang yang tinggal terbengkalai. . anak orang juga. Angkuh terbawa.

Anjing biasa makan tahi. Anjing kepada orang. Orang yang biasa berbuat jahat. Orang hina apabila dihormati. jika tak makan mencium ada juga. biarpun diberi kesenangan. Anjing bercawat ekor. Anjing diberi makan nasi takkan kenyang. berani sama berani. sombonglah jadinya. Orang baik yang dicela oleh orang jahat. Anjing terpanggang ekor. Buruk baik anak sendiri juga. Anjing tiada bercawat ekor. meminta pertolongan ke sana ke mari.Angus (hangus) tiada berapi. Orang yang biasa berbuat jahat. tidak makan atau menjilat. kalau dipukul sekalipun. Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. tentu tidak akan binasa kebaikannya. tentulah perbuatannya itu sia-sia saja. tetapi mencium ada juga. sekalipun dikata-katai. Tipu muslimat dal . Anjur surut bak bertanam. namun ia tidak akan malu. berulang juga ia ke tempat bangkai yang banyak tulang. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Orang lemah (hina) mencuba hendak melawan orang yang berkuasa. namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. Menderita kesusahan kerana kematian atau kehilangan kekasih. nescaya berulang-ulang juga ia ke tempat najis. Anjing dengan tahi. Bertemu lawan yang sepadan. meskipun dirantai dengan rantai emas. Anjing ditepuk menjungkit ekor. Anjing itu. Orang jahat. Orang yang tamak. raja kepada kita. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Pergi atau menghindar kerana malu dan sebagainya. Sesuatu yang hina dan tiada berguna. babi berani. Anjing menyalak bukit. Anjing galak. Sia-sia memberi basihat yang baik kepada orang jahat. Anjing itu. keras sama keras. takkan runtuh. Anjing menyalak di ekor (= dipanjat) gajah. karam tiada berair.

kokok berderai-derai. Peri keelokan. Bagai bertandang ke rumah janda. Berusaha untuk mencari ilmu dengan tidak berhenti-henti. Bagai ayam naik ke surau. Peribahasa . yang tinggal hanyir. juga dapat diceraikan. Bagai belut digetir (= diketil) ekor. Bagaimana sekalipun orang berkasih-kasihan. emas perak tiada bersaudara. Bagai ayam yang terkecundang. Sangat ketakutan. Sudah sehidup semati. Tidak terus berjalan ke tempat tujuan. Mudah menimbulkan sesuatu hal yang tak baik kalau diperdekatkan. Pucat dan kuning kerana menghidap penyakit. sangat gelisah (lampok = onggok padi sesudah disabit. Bagai anjing melintang denai. (nangui = Babi kecil yang banyak anaknya. menggunakannya. dengan tidak mengenal jerih payah. hatinya bebas lepas. wangkang = perahu besar. kasih sahabat sama binasa. Anak perempuan yang tiada malu. Berkawan dengan orang yang jahat. Bagai air itik ke batu. Mati tanpa sakit. Bagai aur bergantung ke tebing. merah muka seseorang. Lemah dan lesu tanpa penyakit. Badan boleh dimiliki.) Bagai anak dara sudah berlaki. Bagai ayam dibawa ke lampok. bagai tebing bergantung ke aur. Seruan yang tidak diendahkan orang. Bagai aur di atas bukit. Satu sama lain bertolong-tolongan. pemalas dan pengotor. (digetir = dicubit. Tidak pernah berpisah. tidak Menghadapi sesuatu masalah yang sangat sulit. serba salah.) Bagai balak terendam. Berbaring dan bermalas-malas saja di rumah orang lain. Bagai ayam si tombong. Peri keelokan.) Bagai belut diregang. Orang yang tak pernah masuk majlis. Banyak sekali.) (Peribahasa lain yang sama makna: Anjing terpanggang ekor). tetapi dengan mudah Badak makan anak. dalam keadaan yang dimakan mati ibu. Kurus sekali. Seseorang yang cakapnya tinggi tetapi keluarganya dalam (tombong = sombong. Tidak dapat berbuat apa-apa. kasih saudara sama ada. Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa. Bagai ara hanyut. (kena kepala = kena lempar). kerana orang lebih mengutamakan harta-benda. (malakamo adalah sejenis buah yang sama ada dimakan atau tidak akan Babi merasa gulai.) Bagai bajak wangkang makan diangkat. Badan sudah dua senyawa. Bagai berseru di padang pasir. (mengarang telur = hampir bertelur. Bagai bertemu (= makan) buah si malakamo. usaha Bagai air daun talas (= keladi). Bagai ayam dimakan (= kena) tungau. tetapi singgah-singgah di jalan. tetapi bapa menokok harta yang ada. Bagai api dengan rabuk. Bagai anak nangui. Orang yang sangat benci oleh masyarakat. meminta pertolongan ke sana ke mari. Orang yang selalu cemburu. Bagai beliung dengan asahan. Badan bersaudara. Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya.) Bagai anak sepat ketohoran. dimakan mati bapa. Bagai bertanak di kuali. (bajak wangkang = tenggala yang selalu mesti diangkat-angkat waktu Orang yang gemar dipuji. bajak = perompak. Menyerahkan diri kepada nasib. kasih Walaupun orang-orang lemah itu di bawah kuasa orang kuat. Bagai ayam mabuk tahi. sangat gembira. merah muka seseorang. Seseorang mendapat kesusahan dan orang lain serba salah untuk Bagai ayam lepas bertaji. Sangat gembira. Bagai ayam disambar [helang|elang]]. Bagai belacan dikerat dua: yang pergi busuk. Kiasan kepada orang yang membuang anaknya sendiri kerana takut Bacang dibungkus tentu baunya keluar juga. Bagai anak dara mabuk andam.) kelakuannya. Cepat sekali. Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa. sangat sombong. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Bagai anjing tersepit di pagar. Bagai ayam mengarang telur.) kemelaratan. Bagai bersahabat dengan ular bisa. Bagai anjing buruk kepala. Pucat lesi dan tidak berdaya sebab sakit dan kurang darah. menolongnya. (andam = anak rambut di dahi. Orang gemuk yang malas bergerak. Tinggi dan kurus. selalu berubah-ubah. (kecundang = kalah. Terlalu murah hati sehingga binasa kerananya. Bagai air mencari jenisnya. kasih ibu sama rata.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "B" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "B" Maknanya Menyimpan rahsia yang telah diketahui umum. hati tiada boleh dimiliki. Perkara yang mendatangkan aib kepada kedua-dua belah pihak. ekor bergelumang tahi.) Bagai ayam mengeram telur. (denai = jejak binatang besar di hutan. Tidak tetap pendirian. Bagai bersumur di tepi rawa. limpap. malu dan sebagainya. Serba tak cukup (miskin). Bagai berkain tiga hasta. bingung. Bagai anjing beranak enam.

Terlalu miskin.) Bagai gelegar buluh. Bercakap dalam keadaan tergopoh-gopoh. Kebingungan. dikemudiankan dia menanduk. Dingin sejuk sekujur badan kerana mendengar khabar atau melihat kejadian yang sedih dan ngeri. Bagai geluk tinggal di air. Bagai dakwat dengan kertas. jawi = lembu. Bagai buah keras di dalam sekul. Perempuan cantik yang keluar dari rumahnya kerana hendak berjalan. Anak-anak yang subur tubuhnya. tiada sedar dirinya dibodohi orang.) Bagai bunyi siamang kenyang. Hendak menghilangkan kejahatan dirinya.) Bagai gelombang dua belas. Perempuan hodoh berpakaian bagus. Bagai cacing gila.) Bagai inai dengan kuku. Bagai bulan penuh mengambang di kaki awan. termenung-menung.) Bagai cacing kena air panas. bertandang dan sebagainya. (gelegar = bunyi bergemuruh. (keluan = tali yang dicucukkan pada hidung (lembu dan kerbau).) Bagai hantu makan dedak. malu dan sebagainya). Bagai kacang direbus satu.) Bagai ditembak putus tunggal. Bercerai untuk selama-lamanya. Ramai (= riuh) sekali. (dekan = ulat yang makan buluh.) Bagai berumah di tepi tebing. Kehebatan langkah seseorang pendekar. Menggigil keras. Dalam keadaan yang sangat terbatas. Kecantikan wajah seseorang wanita. Tidak tenang.) Bagai dulang dengan tudung saji. dimamah dulu baru ditelan. Perempuan yang suka berpergian. Pedih sekali rasa hatinya. (tuar = lukah. Bagai empedu lekat di hati. Bagai cembul dapat tutupnya.getahnya sangat menggatalkan. Bercakap besar. (katang-katang = Sejenis tumbuhtumbuhan di tepi laut. Sesuatu hal yang selalu terasa tidak menyenangkan hati. Bagai dihiris dengan sembilu. Pandai menyembunyikan rahsia. (geluk = timba daripada tempurung kelapa. selalu gelisah (kerana susah. Selalu dalam kekhuatiran. Bagai jelongak kerbau rampung. Bagai getah dibawa ke semak. Orang lemah di bawah kuasa orang kuat. Bagai bulan empat belas.mendatangkan kesusahan (sebagai perumpamaan sahaja) Bagai bertepuk sebelah tangan. melepaskan pucuk masing-masing. (rahap = bungkus. sekul = mangkuk yang diperbuat daripada tempurung kelapa. Lelaki yang suka pergi ke tempat perempuan jahat. Bersungut-sungut dengan tiada tentu sebabnya. Bagai dekan di bawah pangkal buluh. Menurut dengan tidak membantah. Bagai enau di dalam belukar. Melonjak-lonjak kegirangan kerana mendapat untung. Perkara yang semakin kusut dan susah menyelesaikannya. Tak pernah bercerai. Bagai duri dalam daging.) Bagai jawi makan. Orang bodoh yang tidak dapat diajak berunding. Sangat marah. Rajin dan bersungguh-sungguh. (galah = tombak atau lembing. Bagai beruk kena ipuh. lekas besar dan tinggi. Bagai besi dengan penempa. (buah keras = kemiri. (cacing gila = cacing yang berputar-putar bila disentuh. Sesuai benar. Pemberian yang tidak berfaedah.) Bagai gembala diberi keris. selalu berkeluh-kesah. Bagai bunyi perempuan di air. Bagai gulai lengkitang. kasih sayang yang terlalu amat. kalah judi. Orang yang melarat hanya mengharap bantuan orang. . Bagai galah di tengah arus. Tiap-tiap perbuatan itu dirundingkan masak-masak sebelum dikerjakan.) Bagai budak menyapu hingus. Pekerjaan atau kejadian yang payah benar hendak disembunyikan. Bagai jawi terkurung siang. Sangat karib (tentang orang bersahabat atau orang berkasih-kasihan).) Bagai denai gajah lalu. Orang perempuan yang terlalu bengis. Orang bodoh yang sombong. Bagai buntal kembung. Bagai gadis jolong menumbuk. Bodoh dan sombong. Bagai itik pulang petang. Bagai galah dijual. Bagai emak mandul baru beranak. Berjalan lambat dan lamban (perempuan atau orang yang gemuk). Tiada semuafakat dalam sesuatu perbincangan. orang-orang yang mengutip hasil daripada pekerjaan-pekerjaan maksiat. Tidak tetap keadaannya. (lengkitang = siput. Sesuai benar. Bagai gagak menggonggong telur. Bagai biawak mengulangi bangkai. (putus tunggal = petir yang sangat keras bunyinya. Bagai jempuk kesiangan hari. Bagai dirahap kain basah. sangat cocok. Bunyi jatuh yang kuat. Bagai kacang direndang.) Bagai jawi ditarik keluan. Bagai ilak bercerai dengan benang. tetapi kebaikan yang ada padanya pun lenyap pula. Sangat karib (tentang orang bersahabat atau orang berkasih-kasihan). Sangat gelisah kerana tidak bebas.) Bagai diurap dengan daun katang-katang. Berteriak-teriak atau melolong dengan kuat. Cinta kasih yang tidak berbalas. (belang puntung = merah kehitam-hitaman. Bagai jawi belang puntung: didahulukan dia menyepak. Dialahkan oleh orang yang bodoh. Bagai harimau beranak muda. (ipuh = racun. Bagai bunyi orang dikoyak harimau. (di air = di tempat mandi. Banyak cakapnya dan sebagainya kerana mendapat kesenangan. Bagai haruan di dalam tuar. Beroleh malu dalam sesuatu majlis. Bagai diikat dengan sehasta tali. Girang yang amat sangat. (ilak = ukuran untuk menentukan lebar kain yang akan ditenun. Bagai bunyi cempedak jatuh.) Bagai ikan lampam di ulak jamban. Menggeliang-geliut (kerana kesakitan dan sebagainya). kerana sakit atau susah.

besar. Berlebih-lebihan daripada hal yang sebenarnya. Anak orang bangsawan diperisteri oleh orang Cacing menelan naga. Cakapan sejengkel dibawa sehasta. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua. padi masak makan ke hutan. Campak bunga dibalas dengan campak tahi. ada yang lebih baik. lapuk berteduh. Cembul dengan tutupnya. Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarbesar. Cekur jerangau belum habis lagi. pekerjaan yang dilakukan olehnya. mendapat yang buruk. Besar bualannya dan suka membuka rahsia orang. Celaka tiga belas. lama-lama bercantum juga. belum ada pengalaman. Cakapnya saja yang besar tetapi tidak ada satu pun Cakap berdegar-degar. Perkara sudah selesai. Kebaikan dibalas dengan kejahatan. (cakak = kelahi. Mendedahkan keburukan diri sendiri. belum ada pengalaman. Nasib yang malang. orang yang berkuasa dapat dialahkan oleh orang yang lemah. . (bayu = sejenis burung asmara dalam dongengan. Campak baju nampak kurap. dirinya ataupun kehormatan orang lain di jalan-jalan raya. Cakapnya seperti orang kaya.) sungutan. tahi tersangkut di gelegar.) Peribahasa Cekel berhabis. Dipakai untuk sementara waktu saja. Cakap berlauk-lauk makan dengan sambal lada. barulah terdengar keterangan atau Cakak sudah. Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik Carik-carik bulu ayam. pelit. sekadar untuk mencukupi keperluan saja. (cekarau = sejenis tumbuhan di air yang besar lubang batangnya. Cemperling nak jadi bayu. (cekel = kikir. padahal miskin. silat teringat.) Biarpun kikir namun harta akan habis juga akhirnya atau hilang percuma saja.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "C" dan "D" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "C" dan "D" Maknanya Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarCacing hendak menjadi naga. kebanyakan. kembali. Cekarau besar liang. Orang-orang muda yang tiada memelihara kehormatan Campak baju nampak kurap seperti anak kacang hantu. menanti tukang belum datang. Sesuai benar. sementara belum Calak-calak ganti asah. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua. Celaka ayam. calak-calak = lampas. Cari umbut kena buku. Cacing menjadi ular naga. Malang sekali. Orang hina menjadi orang mulia. Mencari yang baik. Melakukan sesuatu pekerjaan yang bukan sepatutnya. Canggung seperti antan dicungkilkan duri (= gigi).) Cekur jerangau ada lagi di ubun-ubun.

Pemimpin yang akan membantu atau menjaga rakyatnya jika ada kesusahan yang menimpa rakyatnya itu. dangkal berjingkat. Cerita daripada orang lain yang diceritakannya. Biarpun cerdik atau bodoh orang besar-besar itu tetapi orang kecil-kecil juga yang selalu menanggung rugi. Dalam berselam. kecil sedikit. (suri = pemidangan pada perkakas tenun. Memberi pertolongan (kewangan. (puar = tumbuhan-tumbuhan hutan. Lihat diri sendiri terlebih dulu sebelum mencela orang lain. Telah lama adat berdiri tentang tiap-tiap pekerjaan. Pandang pada diri sendiri dulu. lemah dianduh. (ditumpil = ditunjang. pengetahuan murid menurut ajaran gurunya.) Dahan pembaji batang. Gerak-geri perempuan yang lemah lembut. Pekerjaan yang lambat mendatangkan hasil yang baik. suri sudah terkembang (=terentang). Cupak berkeesaan. Melakukan sesuatu pekerjaan yang merugikan diri sendiri. Kesalahan yang tiada disengajakan. Cupak sudah tertegak. rebah yang akan menegakkan. maka tangan dan kaki serta mulut dapat menimbulkan kesusahan.) Cerdik perempuan meleburkan. jimat masa sedikit. Cupak tegak yang diisi. (cengkeling = berbelit-belit. Perbuatan yang sangat membahayakan. .) Condong yang akan menimpa. biang tembuk. cepat kaki terlangkahkan. Menggunakan harta benda tuannya. cepat mulut terkatakan.Cencang air tidak putus. Menuruti orang yang belum panjang fikirannya itu acap kali mendatangkan kesusahan. jika tumbuhan sunting Kerjakan terus walaupun kurang berharga. Gadis yang elok dan hartawan takkan sejodoh dengan orang yang miskin dan hodoh. barangkali (= suri. paha kiri pun merasa juga. Cium tapak tangan. (sikikih = sejenis enggang. Cubit paha sendiri dulu. dua tiga pekerjaan selesai. Selalu berhati-hati dalam membelanjakan (menggunakan) sesuatu. saudagar muda menghutangkan.) Condong puar ke uratnya. Cengkeling bagai ular dipukul (= dipalu). Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. baru cubit paha orang lain. Cuba-cuba menanam mumbang. berbaukah atau tidak? Condong ditumpil.) Cencaru makan petang. (geragai = pengait untuk menangkap buaya. Rajin dan giat. fikiran dan sebagainya) kepada orang-orang yang di dalam kesusahan. tetapi mendatangkan kebaikan. ada juga hasilnya kelak. Condong yang akan menongkat.) Cepat kaki ringan tangan. lamun murai terkecoh juga. Corak kain mengikut kehendak penenunnya. Cencang terdadik jadi ukir. Sekali jalan. Cencang putus. bingung sikikih. Geliang-geliut kerana kesakitan.) Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik kembali. Cencang dua segeragai. Putusan yang mengikat. (terdadek = tersesat. Keadilan hukum baru bisa (boleh) diperoleh apabila sudah cukup keterangan atau pemeriksaannya. Cepat tangan terjembakan. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan. Aturan yang masih tetap berlakulah yang diturut. Dada manusia tidak dapat diselam. Cik puan melangkah ular tak lepas. Undang-undang sesebuah negeri itu menurut keadaan pemerintahnya. Cincin emas takkan tampan bermata kaca. Cerdik bagai ekor kerbau. Dagangan bersambut yang dijualnya. condong manusia kepada bangsanya. Jika kurang fikir atau kurang hemat dalam sesuatu perbuatan.) Jika seseorang itu menyusahkan kaum keluarganya sendiri maka ia pun akan merasa susah juga. (dagangan bersambut = barang amanah. mumbang = putik kelapa Cubit paha kanan. Cerdik elang. Tiap-tiap orang lebih suka kepada keluarganya sendiri daripada kepada orang lain. pancung abu tak berbekas. sebelum memandang pada orang lain. turus) negeri. Cermat masa banyak.

Daripada hidup bercermin bangkai. Dapat harta karun. pergi nampak belakang. Dalam sudah keajukan. Tetamu yang tidak penting. kita diangkut. Dapat durian runtuh. Kalau segan bertanya tentulah timbul salah faham. Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. akan ketahuan juga. Datang tampak muka. baik Lebih baik mati daripada menanggung malu. Daun nipah dikatakan daun labu. licin bak dinding cermin.) Daripada hidup bergelumang (= berlumur) tahi. kemudian kahwin dengan [perempuan]] yang lebih jahat lagi. berguna tinggal yang tak berguna terbuang. Daripada cempedak baiklah nangka. pergi pun harus dengan baik pula.) sendiri membantah. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Daripada segenggam jadi segantang. daripada tidak Sedikit pun cukuplah daripada tiada langsung. Orang yang tiada berbudi pekerti jika banyak Daunnya jatuh melayang. pergi seperti semut. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. Datang nampak muka.Dalam dua tengah tiga. Perselisihan antara kaum keluarga atau suami isteri yang . Dapur tidak berasap. Terlalu miskin. buahnya jatuh ke pangkal pengetahuannya sekalipun. Datang dengan baik. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. tak akan lahir budi bahasa keruh. Tidak jujur. Datang seperti ribut. buah jatuh ke perdu juga. mendapat yang buruk pula. jatuh dalam kesukaran yang lebih besar. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Daun keladi dimandikan. tetapi hatinya (songgeng (menyonggeng) = tonggeng. salah hemat Tentang penyakit. Lahirnya dia menerima dengan baik. Dapat kijang teruit. Dapat harta timbul. Dalam rumah membuat rumah. Telah diketahui benar-benar tujuan atau maksud (ajuk = duga. baiklah ada. dalam hati siapa tahu. mati bertimbun bunga. Dalam menyelam.) seseorang. pulang tak berhantar. Dari telaga yang keruh. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih Daun dapat dilayangkan. kalau dekat diangkat mata. pergi pun harus dengan baik pula. kepada anak saudara. cetek bertimba. Daripada kelakuan (perkataan) dapat dikenal asal Daun mengenalkan pohonnya. Bernasib baik. getah jatuh ke perdu juga. lebih baik mati Lebih baik mati daripada menanggung malu. dihalau dia berpaut. dangkal sudah keseberangan. Diturunkan pangkat. Datang tiada dijemput. Tentang penyakit. Dari lecah. Datang tak berjemput. Menghindarkan diri daripada kesukaran yang kecil. tak akan mengalir air yang Daripada sifat yang mulia. yang kasar. Keputusan yang sangat adil. Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih Daun 'lah melayang. Dari ajung (= jung) turun ke sampan. Datang dengan baik. berkalang tanah. tak akan mengalir air yang Daripada tabiat yang jahat tak akan lahir budi bahasa jernih. Dari telaga yang jernih. lari ke duri. usulnya. yang baik. Dalam menunduk dia menyonggeng. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. (kalang = galang. Mencari keuntungan atas ongkos orang lain. yang juga. Dapat dihitung (= dibilang) dengan jari. Sangat sedikit. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. Belum berpengalaman. pulang tampak punggung. kepada anak saudara. Menceraikan isteri yang jahat. Datar bak lantai papan. meninggalkan sesuatu yang buruk. Degar-degar merapati. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Darah setampuk pinang. Dalam laut boleh diduga. Dapat tebu rebah. Dari jauh diangkat telunjuk. Umpat dan caci kerana kelakuan yang tidak senonoh. Dari semak ke belukar.

jauh tak berantara. merasa dirinya rendah sekali.(degar-degar = bunyi kayu dipukul. batinnya jahat. Dengarkan cerita burung. di situ kerbau tinggal diam. Lahirnya baik. di sanalah musang meniti. Perkataan atau pengakuan yang dapat dibuktikan kebenarannya. siapa lengah akan mendapat bencana. Di mana kelintung berbunyi. Lahirnya baik. Di mana ada gadis. di situlah (= di sanalah) puntung tercampak. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. Seseorang yang mendapat kehinaan. di situ kumbang banyak. Tempat yang tidak dijaga baik-baik. Adat yang tak boleh ditinggalkan. Kekuatan di laut bergantung kepada angkatan perang. Dengan kartu terbuka. bila di depan ia mengeting kita. diami. Sesuatu yang kita inginkan tetapi tiada berdaya untuk mengambilnya. di situ cendawan tumbuh. di sana (= di situ) Hendaklah menurut adat dan aturan tempat yang kita langit dijunjung. di situlah tembikar Di mana mati di situlah dikuburkan. Di bawah ketiak orang. di situ baji makan. Seseorang yang mendapat kehinaan. Menghadapi seseorang yang kita kasihi. anak dipangku dilepaskan. dengar cakap orang. Di belakang ia menendang kita.) Dek sukar berkampuh ijuk.) makin merapatkan perhubungan. Dendang menggonggong telur. terjun masuk lubuk. Sesuatu pekerjaan itu hendaklah difikirkan sendiri masak-masak sebelum dikerjakan dan jangan sekali-kali mendengar cakap orang. [Perempuan]] hodoh berpakaian bagus. di bukit orang yang hanyut. Kalau asalnya tidak baik maka kesudahannya pun tentu tidak baik juga. Destar habis. (di bawah lancung = di bawah barang yang palsu. Di luar bagai madu. sj alat bunyi-bunyian (sptgendang kecil) yg digu . Di lurah air yang besar. di darat kerapatan. Dengar cakap enggang. Orang yang tiada bersalah menerima hukuman. Di mana bumi (= tanah) dipijak. merasa dirinya rendah sekali. Di luar merah di dalam pahit. Berkehendakkan sesuatu tidak pada tempatnya. di situlah pencuri Di mana kayu bengkok. yang menyebabkan kita menjadi serba-salah. datang. di bukit maka hendak air. batinnya jahat. Di bawah kekuasaan orang. di situ pula banyak orang Di mana buah masak. Di lurah maka hendak angin. datang. walaupun hidup melarat. kekuatan di darat bergantung kepada persatuan. Terlalu cepat. batinnya jahat. Di hulu keruh di hilir pun tentu keruh juga. Menderita kemalangan terus-menerus. Lahirnya baik. makan buah beluluk. nan adat diturut juga. jauh dapat ditunjuk. Dengan terus terang. Di mana api padam. Deras datang dalam kena. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. kopiah luluh. pekerjaan sendiri disia-siakan. Kerana mendengarkan manis tutur kata orang. Di mana batang terguling. di situ ada anak-anak muda. (kelintung (kelentong) = genta kayu. di dalam bagai empedu. (berkampuh ijuk = bertudung atau berselimut ijuk. Deras seperti anak panah. Di luar berkilat di dalam berongga. Di mana banyak kesenangan. di mana periuk pecah.) Di bawah lantai nan tiris. (mengeting = memotong urat keting. Di bawah lancung nan tiris. tinggal. Di laut angkatan.) Dekat dapat ditunjal. Di mana bunga kembang. di situ burung banyak tampil. jika di tengah ia berpusing ligat pula. Dekat tak tercapai. orang yang bodoh mudah kena tipu. Di mana kapak jatuh. Pekerjaan yang terburu-buru itu kelak akan mendatangkan kerugian.

Retak menanti belah. musuh jangan dicari. Rumah buruk disapu cat. berat perut. Rebung tidak miang. (Bergotong-royong dalam mengerjakan sesuatu perkara. Orang bangsawan dan kaya pula. Ringan sama dijinjing. Orang tua yang suka bersolek. [sunting]Rujukan . Sesuatu perkara yang sedap dipandang. Retak halus yang hanya di luar sahaja. Ringan tulang. Rumah gendang bersendi perak. Jika beroleh sebarang keuntungan jangan dibuang dan jangan mencari lawan. Rezeki mata. Orang yang bersangkutan berdiam diri orang lain yang campur tangan. berat sama dipikul. Rezeki jangan ditolak.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "R" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "R" 'Peribahasa" "Maknanya" Rebung tidak jauh dari rumpun. Perselisihan kecil boleh didamaikan tetapi perselisihan besar sukar dilupakan. Bersama-sama dalam suka dan duka. Rezeki harimau. Makanan yang banyak dan berjenis-jenis.) Siapa yang rajin bekerja dia akan mendapat rezeki yang lebih. Retak-retak mentimun. Retak kayu boleh disimpan. bembam pula yang miang. retak pinggan susah hilangnya. Perkara kecil yang akan menjadi besar tinggal menanti petaka yang lebih besar lagi. Perangai anaknya tidak jauh dari perangai bapanya.

Kais pagi makan pagi. harus berani menanggung akibatnya.) Kaki sudah terlangkahkan. Kemiskinan yang amat sangat. Kalau anjing biasa makan tahi. mati. Kain pendinding miang. Kalah atau menang dalam sesuatu pertengkaran tak akan menguntungkan kepada pihak mana pun juga. tangan sudah terjembakan. tak makan hidu ada juga. buang kawan lama cari kawan baru. Segala janji harus ditepati. Suami isteri yang miskin. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Kemiskinan yang amat sangat. (acar = tempat membuang kotoran. Kaki naik. wang pendinding malu. pesuk = lekuk. Kain kasah di atas duri. rabik = sobek di tepi. Kalau ada asap. (peminggang = lambung perahu. Kaduk naik junjung. ditarik ke atas ke bawah tak sampai. Kain tak bertepi. Kain dibakar tiada berbau. Mengalami kerugian atau kecurian. Akan senanglah hidup seseorang kalau ada pencariannya yang tetap. Sangat miskin. Kain jadi basahan. Kain panjang empat. Kain ditangkap maka duduk. Bekerja tak berhenti-henti siang dan malam. selalu sibuk. kemudian beristeri lain pula.) Kain sehelai sepinggang habis. longkang = limbahan. Orang yang biasa berbuat jahat. Menceraikan isteri kerana sudah jemu. Telah terlanjur. tentu ada api. kain baru pula dicari. Kain basah kering di pinggang. Orang miskin yang harus bekerja setiap masa.) Kain lama dicampak buang. Yang baik itu biar di mana pun tempatnya akan tetap baik Kain dalam lipatan. Orang yang buruk dan bodoh. Tergesa-gesa melarikan diri. baju rabik tegal dek lenggok awak. Kaki terdorong badan merasa. Dalam sikratulmaut. Maksudnya hendak memperelok. Jatuh melarat. bila berbuat sesuatu. supaya dapat mengambil faedah daripada benda-benda itu. tetapi semakin buruk jadinya. tetapi amat lama hidupnya. (rabak = koyak panjang atau lebar. Serba tak cukup (miskin). kopiah pesuk tegal dek lonjak awak.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "K" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "K" Peribahasa Kaduk kena baja. (kasah (kasa) = kain putih yang halus. Mengalami kerugian atau kecurian. Kain dalam acar dikutip dicuci. cabik-cabik. Kaki untut dipakaikan gelang. selokan. Kaki tertarung inai padahannya. Orang yang suka bermegah-megah akhirnya mencelakakan dan merugikan diri sendiri. hendak masuk ke longkang juga. (pekuk = bengkok. Orang yang bertabiat jahat walaupun diperbaiki. Perempuan yang melakukan kejahatan di dalam diam-diam. Kalau ada beremas. sekalisekala akan berbuat jahat juga. Kemiskinan yang amat sangat. Kain tersangkut kain tinggal. Kalah jadi abu. Segala janji harus ditepati. Kain sehelai peminggang habis.) Kain sehelai berganti-ganti. kepala turun. bila berbuat sesuatu. Kalau alang-kepalang biarlah jangan. mulut terdorong emas padahannya. tiada beremas. Tiap-tiap sesuatu ada asal mulanya. lidah terdorong emas padahnya. hidup. Orang hina merasa dirinya mulia. kais petang makan petang. Kalau asal benih yang baik.) Maknanya Orang yang tidak berguna. jatuh ke laut . menang jadi arang. Melakukan sesuatu pekerjaan biarlah sampai selesai. harus berani menanggung akibatnya. Kaki pekuk lenggang ke perut. Kain rabak tegal dek lenggang awak. Segala sesuatu hendaklah digunakan pada tempatnya.

maka muridnya makan Murid yang mencontohi kelakuan gurunya terutama dalam berlari. suku. (babat = pasang. Bukti yang dapat dipakai sebagai punca sesuatu penyelidikan. bertentangan. kalau jahat. kalau dimarah baru Kelakuan yang tidak ada tempatnya. tetapi orang lain akan meninggalkan kita. tetapi carilah akan bertemu. Kalau bertunas diganggut kambing. jalan untuk menyelesaikannya dengan baik. Hendaklah diusul periksa dengan saksama tentang sesuatu kalau harimauhendaklah dipandang belangnya. kalau daun melayang. Kalau di bawah melompat. renggut. kalau anak kaya ibu Perbezaan a jadi budak. Macam anak dara tak datang tunangnya. Kalau bertangkai boleh dijinjingkan.) Pendapatan yang sedikit kalau diboroskan tentulah menyusahkan akhirnya. Rezeki (harta) yang belum dapat ditentukan. tanah berderai yang dicari siapa yang benar dan siapa yang salah. asyik melihat sesuatu yang tidak berguna. Kalau baik buat tauladan (teladan). Perbuatan yang baik akan disebut baik. terlalu lambat. kalau hidup sediakan buaiannya. Gilakan wanita cantik yang tak mungkin didapat. kalau di atas menyusup. kalau tak baik buat sempadan. Sesuatu perselisihan dalam kalangan keluarga. Nasib yang malang. Macam betung seruas. Sangat tertarik hatinya kepada orang yang belum dikenal. Pilihlah kawan daripada golongan sendiri. kalau digumpal Alam rohani yang tak terbatas. di mulut lari ke luar. Pertimbangan tentang buruk baiknya sesuatu itu hendaklah diperbuat sesudah kejadiannya berlaku. Macam daun terap: bunyinya degah- . Mabuk kerana beruk berayun. bila dilihat dia Jawab yang benar dan tepat. sifat yang sangat tertawa. usahlah Kalau digali tanah berbingkah. Kalau ibu kaya anak jadi puteri. perkara itu sebelum dibuat kesimpulan. Selalu membengkalaikan pekerjaan. (ganggut = ragut. Kalau dibalun sebalun kuku. golongan. Dalam keadaan sulit sanak saudara akan tetap berdekatan Kalau getah meleleh. Peribahasa Bermula Dengan Huruf "M" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "M" Peribahasa Maknanya Mabuk di enggang lalu. Kalau bersahabat cari sama babat. Kalau boros lekas kerugian. Lelaki ataupun perempuan bukan seorang di atas dunia ini. akan dibalas dengan kejahatan. Kalau guru makan berdiri. Orang bodoh yang banyak bualnya. jahatlah. Kalau dipujuk makin menyebal. Ambillah yang baik dan buangkan yang jahat. Kalau bunga bukan (= tidak) sekuntum. membuat kerja tidak pernah siap. Biasanya sesuatu pertolongan kepada seseorang itu jarang Kalau dicampak bunga takkan dibalas tahi. Kalau bangkai galikan kuburnya. dengan kita. hal yang tidak baik. Kalau baik disebut orang. Terlalu jujur. perbuatan yang jahat akan disebut jahat. Kalau dipanggil dia menyahut. lurus hati. Kalau gajah hendaklah dipandang gadingnya. Pandai menyesuaikan diri dengan keadaan setempat.) juga.menjadi pulau. segumpal tanah. Kalau bukan rezeki. bersuara.

Orang yang makan dan minum bersamasama tetapi bayar sendiri-sendiri. Bertindak dengan tergesa-gesa. Makan bubur panas-panas. Orang kaya yang bakhil. murah tak dapat diminta. (rembes = meresap keluar. kecil melawan orang yang berkuasa). . Main badar. kena gelek pun luka. Main akal (= budi). Macam kera kelaparan. Macam orang biduk. Mahal tak dapat dibeli. Tiap-tiap perbuatan atau pekerjaan akan meninggalkan akibatnya.) Makan bersabitkan.) Sesuatu yang amat susah diperoleh. rembesnya madu juga. Berdukacita tanpa sesuatu sebab. Jika asalnya naik. Hendak meniru-niru perbuatan orang besar-besar akhirnya diri sendiri juga yang binasa. Orang yang berjalan miring. maka turunannya pun baik juga. main gerundang. Macam timun dengan durian: Perlawanan yang tidak seimbang (orang menggelek luka. akhirnya mengecewakan. Orang yang buncit perutnya sehingga berjalannya pun sudah tidak betul lagi. main api letur. Madu satu tong jika rembes.) Macam memegang tali layang-layang. orang pemilih makanan. Main air basah. Macam terambil di nan kurang.deguh. Mahal imam murahlah kitab. (di nan = pada yang. Macam ular kekenyangan. Sesuatu yang amat susah diperoleh. main pisaui luka. Sungguhpun orang tidak suka akan penyakit tetapi jaranglah ada orang yang dapat mengelakkannya. (majlis = bersih. Orang yang berkuasa dalam penghidupan orang perseorangan ataupun orang banyak. Majlis di tepi air. degah-deguh jatuh ke bawah. Mengenakan tipu daya. Orang tua yang bibirnya selalu berkomat-kamit. merdesa = memilih apa yang diingininya. mahal demam murah sakit. Macam kepiting jalan. Macam kikir besi. merdesa di perut Orang yang berada dengan mudah dapat kenyang. Mahal dibeli sukar dicari. Mendapat makan dan minum tanpa bekerja.

Mengecap kesenangan dengan jalan memeras orang lain. Maksud bagai maksud manau. Kecelakaan yang terjadi dengan tibatiba. dalam peliharaan orang tua. Bersusah hati kerana perbuatan orang lain yang menyedihkan hati. Ingin akan sesuatu yang besar tetapi tidak berdaya mencapainya. tunjang = kaki. Mengkhianati tempat mendapat perlindungan. waktu maksud yang kedua diperoleh. Makan keringat orang. barang yang sudah di tangan pula hilang. ayamnya menang kampung tergadai. Malang tak boleh ditolak. Makan hati. segala sesuatu yang dimilikinya habis belaka. Makin murah. tiada mempunyai rumah tangga. siang bertudung awan. kerana kekurangan alat. apa daya tangan tak sampai. Malang celaka Raja Genggang. Makan upas berulam racun. Malam berselimut embun. mujur tak Nasib buruk tak dapat dihindarkan. tetapi menyambut puan kosong. nasib .) Orang yang benar-benar malang nasibnya. (upas = racun. Malang tak berbau. Orang yang tidak menghiraukan halal atau haram. Malang Pak Kaduk. Nasib yang malang. tuak terbeli tunjang hilang. berulam jantung. Maksud yang melebihi kesanggupan. Makin banyak orang. Hidup memburuh. Sangat melarat dan miskin. makin banyak niat. Senantiasa hidup dalam kesusahan. Makin diberi. Makan nasi suap-suapan. Makan nasi kawah. Tiap-tiap orang mempunyai pendapat (kemahuan) sendiri-sendiri. Makanan enggang hendak dimakan oleh pipit.) Hendak menyama-nyamai kebiasaan orang yang mulia atau kaya. Maksud hati memeluk gunung.Makan di luar berak di dalam. Makan masak mentah. makin banyak orang makin banyak pula pendapat dan kemahuannya. (tuak = nira yang diberi beragi. Kahwin menurut adat perkahwinan biasa tetapi kemudian ternyata perempuan itu sudah bukan anak perawan lagi. makin menawar. makin banyak lagi yang diminta.

Kalau segan berusaha tak akan mendapat kemajuan. Manis laksana gula Sarawak. Orang lelaki yang suka kepada perempuan jahat. Malang tiada datang tunggal. Dua orang suami isteri yang sama-sama Mana tali berpunca tak berhujung? Mandi dalam cupak. Malang yang bertimpa-timpa. Manikam selalu juga didapati di dalam lipatan kain buruk yang robek. Orang yang keras hati. Mana kaum atau puak yang tidak ada asal keturunannya? Siapakah yang tidak akan menghadapi mati? Sesuatu keadaan yang menyebabkan serba salah.boleh diraih. kalau (= jikalau) menjadi bodoh.) Pengecut. Tak ada sesuatu yang sempurna benar. (garit = gerak. Tak ada kejahatan yang dapat disembunyikan selama-lamanya. Tidak berguna lagi. Malas berusaha tentulah kelaparan. Tidak patut anak orang baik-baik Malu. Malas bergarit. Persesuaian dalam segenap hal-ehwal. terlalu rindu. Kalau segan berusaha tak akan mendapat kemajuan. Persesuaian dalam segenap hal-ehwal. Malu makan. Manikam sudah menjadi sekam. Mandi di telaga di tepi jalan. mati takut. Manis bagai gula Jawa. Orang yang biasa berbuat jahat tak dapat melupakan tempat ia bersuka ria. Mamah dulu kemudian telan. perut perit. Malu bertanya sesat di jalan. menjadi penakut. Mandi tak basah. perut lapar. malu berdayung (= berkayuh) perahuhanyut. Mana ada buluh tidak berbuku? Mana busuk yang tidak berbau? Mana kerbau yang bencikan kubangnya? Mana sungai yang tiada berhulu? Sesuatu pekerjaan itu hendaklah dilakukan menurut peraturannya. baik tak dapat dicari-cari. perit = pedih. bersunting bunga tahi ayam. Malu berani. Pengetahuan (kepandaian) selalu juga terdapat dalam kalangan orang miskin dan hina. Manis seperti (= laksana) gula . atau anak orang berani anak harimau menjadi anak kambing. tidak berharga lagi.

maka keuntungan yang banyak dibuang. Orang yang berakal jauh pandangannya. Tidak bersalah tetapi ikut terlibat dalam sesuatu kesalahan. Kelihatannya baik tetapi di dalam atau keadaan yang sebenarnya jahat. Masak malam mentah pagi (= siang). mengajar binatang dengan pukulan. kelakuan atau rupanya. Manusia hanya boleh berharap. Mengajar manusia dengan sindiran. Mara jangan dipikat (= dipukat). binatang tahan palu.) Menipu dengan mengubah-ubahkan perangai. orang yang bodoh hanya kepentingan dirinya sajalah yang diperlukan. mara bergesel sambil lalu. Masa kecillah diajar dan dididik. (masam = merengus. masak manggis. tetapi Tuhan berkuasa berbuat sesuatu yang dikehendakinya. tidur terdedah. Marahkan telaga yang kering. akhirnya meranalah badan. Manusia tertarik oleh tanah airnya. elok rupa parasnya. maka ketam direbus tak merah? Manusia punya asa. anjing tertarik oleh piringnya. Marahkan tikus rengkiang dibakar. Masak di luar mentah di dalam. Berdukacita. enggang lalu ranting patah. akhirnya meranalah badan. Masak durian. Perkara yang sudah selesai. Bahaya jangan dicari-cari. Masam bagai nikah tak suka. (gula derawa = air gula. Marahkan pijat kelambu dibakar. maka keuntungan yang banyak dibuang. Jikalau seseorang itu tidak dapat menolong. . Mara hinggap mara terbang. Perbandingan antara lelaki yang tidak dapat menyembunyikan rahsia hatinya dengan perempuan yang dapat menyembunyikan rahsianya sehingga tiada diketahui orang. [[buluh|aur]]. rezeki meskipun sedikit haruslah diterima dengan syukur. mintalah pertolongan daripada orang lain pula. Takutkan bahaya yang kecil. Takutkan bahaya yang kecil.derawa. Manis udang. tetapi tak lama kemudian berubah pula. Manusia tahan kias. Masa lagi rebunglah hendak dilentur. jangan jangan dinantikan sampai menjadi ditunggu sampai sudah besar. timba dipecahkan. Tuhan punya kuasa. rezeki jangan ditolak.

ilmu pengetahuan dan sebagainya). Nasihat atau pelajaran yang tidak dimasukkan ke dalam ingatan. Besar belanja daripada penghasilan. hendaklah selalu mengalah. Masin lagilah garam sendiri. Masuk lima keluar sepuluh. Masuk langau ke mulutnya. Masuk ke dalam majlis yang besar-besar tetapi tidak termasuk bilangan (kerana hina atau hodoh). gua gelap. Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan.) Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan. . keluar meliang tabuh. sehingga mulutnya ternganga-nganga. Masuk tak genap. jangan bertanam tembilang.bersut.) Kalau akan membuat sesuatu pekerjaan yang tidak diketahui. bawa ayam betina. keluar bagai (= sebesar) lubang tabuh. Masuk ambung tak masuk bilang. Jika pergi merantau ke negeri asing hendaklah mencari sesuatu yang berguna (harta. Masuk meliang penjahit. mandi di hilir merendahkan diri. Masuk ke telinga kanan. keluar ke telinga kiri. (berdering = bunyi genta. Masuk sarang harimau. Masuk di dalam kawan gajah berdering. Terhairan-hairan. berdiri di luar-luar orang dan jangan menunjuk-nunjukkan gelanggang. jangan suka mendului orang. Sanak-saudara atau kaum kerabat lebih dipentingkan daripada orang lain. Termasuk ke dalam bahaya besar.) Masih berbau pupuk jerangau. diri. masuk ke dalam kandang kerbau menguak. Masuk ke dalam kandang [[kambing]] mengembik. selalu duduk di tapak tangga. jangan benangarang orang jangan dipijak. jangan membuang-buang waktu dengan percuma. geronggang = rongga di dalam batu atau kayu. keluar tak ganjil. hendaklah ditanya atau diminta pimpinan daripada orang yang ahli. Besar belanja daripada penghasilan. berbuat pekerjaan yang buruk. Masuk bagai (= sebesar) lubang penjahit. Orang yang tidak berharga dalam Masuk ke negeri orang bertanamlah ubi. Masuk ke kampung orang Kalau merantau ke negeri asing. Masuk geronggang bawa pelita. Besar belanja daripada penghasilan. jalan di tepi-tepi. Belum ada pengalaman.

Kategori: Peribahasa • • • • • • • Ciri-ciri baru Log masuk / buka akaun Rencana Perbincangan Baca Sunting Lihat sejarah Top of Form Bottom of Form • • • • • • • • • • • • Laman Utama Tinjau Hal semasa Rencana rawak Perhubungan Tentang Wikipedia Portal masyarakat Perubahan terkini Hubungi kami Menderma Bantuan Kedai Kopi Cetak/eksport Alatan Laman ini diubah buat kali terakhir pada 11:03. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.masyarakat. Teks disediakan dengan Lesen Creative Commons Pengiktirafan/Perkongsian Serupa. • . 9 Mei 2010. terma-terma tambahan mungkin terpakai.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful