Peribahasa Bermula Dengan Huruf "A

"
Peribahasa Maknanya

Ada air, adalah ikan.

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada aku dipandang hadap, tiada aku dipandang belakang.

Kasih sayang hanya waktu berhadapan saja, setelah berjauhan lalu dilupakan.

Ada angin, ada pokoknya (= pohonnya).

Segala sesuatu mestilah ada asal mulanya.

Ada bangkai, adalah hering.

Ada perempuan jahat, adalah lelaki jahat yang mengunjunginya.

Ada batang mati, adalah cendawan tumbuh.

Di mana juga kita tinggal, akan ada rezeki kita.

Ada batang, cendawan tumbuh.

Tiap-tiap negeri ada undang-undang dan adat resamnya masing-masing.

Ada beras, taruh dalam padi.

Rahsia hendaklah disimpan baik-baik.

Ada biduk, serempu pula.

Tidak puas dengan apa yang sudah dimiliki.

Ada bukit, ada paya.

Ada baik, ada jahat; ada miskin, ada kaya.

Ada gula, ada semut.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada hari, ada nasi.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada hujan ada panas, ada hari boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada jarum hendaklah ada benangnya.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada kerak, ada nasi.

Tiap-tiap suatu kejadian itu tentu ada bekasnya.

Ada laut, ada perampok.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada nasi di balik kerak.

Masih ada sesuatu yang belum diselesaikan atau belum diperhatikan.

Ada nyawa ada rezeki.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada padang, ada belalang

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada padi masak, adalah pipit.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada padi semua kerja jadi, ada beras semua kerja deras.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada padi, segala menjadi.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada pasang surutnya.

Untung dan malang tidak tetap.

Ada persembahan ada kurnia.

Berbuat baik dibalas baik.

Ada rotan , ada duri.

Dalam kesenangan tentu ada kesusahannya.

Ada rupa, ada harga.

Harga barang menurut rupanya (= keadaannya).

Ada sampan hendak berenang.

Sengaja bersusah payah.

Ada seperti tampaknya apung-apung.

Barang yang dihajati telah ada tetapi belum tentu dapat diambil atau dipakai.

Ada sirih hendak makan sepah.

Ada yang baik, hendakkan yang buruk.

Ada tangga hendak memanjat tiang.

Berbuat sesuatu dengan tidak menurut aturan.

Ada ubi ada batas, ada masa boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada ubi ada talas, ada budi ada balas.

Berbuat baik dibalas baik, berbuat jahat dibalas jahat.

Adat periuk berkerak, adat lesung berdedak . .

Tiap-tiap usaha memerlukan ketabahan dan kerajinan.

Adat pulau limburan pasang. .

Adat hidup ialah bantu-membantu, yang kaya membantu yang miskin dan yang berilmu membantu yang bodoh, yang berkuasa melindungi yang lemah.

Adat sepanjang jalan, cupak sepanjang betung . .

Segala perbuatan ada adat dan peraturannya masing-masing. betung = Sejenis buluh besar.

setanggi campurkemenyan . Orang yang berpangkat atau berpengaruh biasanya menjadi tempat tumpuan orang mengadukan halnya. . . Air besar. (sibak = cerai. . Air beriak tanda tak dalam. air dangkal. Air dalam terenang. jatuhnya kepelimbahan.) . menepi. Agak lebih daripada agih.. meskipun sedikit. Agak-agak bertutur malam hari. syarak yang mendaki. Terlampau murah hati atau suka memberi. Orang tua-tua terpaksalah menahan (menderita) berbagai-bagai godaan yang tak menyenangkan hati kerana perbuatan anak cucunya yang tiada berjalan di atas kebenaran.) Usaha yang berhasil baik.). (agung = besar. pongah = angkuh. Adat dapat menuju kerendahan dan tidak sanggup menghadapi pergolakan masa. menimbun. Sesuatu itu. Adat tua menahan ragam. Saudara dan sahabat berpecah-belah apabila timbul perselisihan besar. Kebesaran sudah hilang. (kawi = kuat. . Adat yang menurun. Air cucuran atap. tetapi syarak menuju ketinggian dan dapat mengatasi segala gerakan yang menentangnya.). .) . akan menurut asalnya juga.Adat teluk timbunan kapal (= kapar). tetapi keangkuhannya masih ada juga. . sakti. . Banyak bicara. (menonggok = melonggok. Air dalam karang menonggok. batu bersibak. gula tertumpah pada kanji. Adat yang kawi. syarak yang lazim. (kapar = kayuan yang hanyut di sungai dan sebagainya. Adat kebiasaan merupakan undang-undang yang berlaku dalam pergaulan dan hukum-hukum agama merupakan undang-undang negeri yang berjalan seiring. (kungkang = kera kecil.) . Agung susut. pongah masih. Air dalam. hingga menderita kesusahan sendiri. Sesuaikanlah perbelanjaan menurut keadaan penghasilan kita.) Hidup yang tenang dan tenteram. kumbah = mencuci dalam air. pelimbahan = tempat air yang kotor. Air besar sampan tak hanyut. (terenang = tempat air daripada tanah liat. Agih-agih kungkang . Mesti selalu beringat-ingat ketika memperkatakan sesuatu. Maksud tidak tercapai.. bercebok. sedikit kerja. berenang (= berkumbah). Banyak bercakap tanda tiada berilmu.

Berdukacita dengan diam-diam. Air ditetak tiadakan putus. Air diminum sembiluan. Berdukacita dengan diam-diam. Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. . habis bulan habis gaji. . Air gedang menghanyutkan. Negeri yang huru-hara. Air mata jatuh ke dalam. . sehingga tidak enak makan dan minum. Air diminum terasa duri. . Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. akan menurut asalnya juga. semua teluk diranai. . Air mudik sungai . Air digenggam tiada tiris. ikannya jinak. Hendaklah patuh kepada undang-undang negeri yang kita diami. rakyatnya berbudi bahasa. Sangat sedih. Kemegahan dan kemewahan tidak payah diheboh-hebohkan. Sangat berhati-hati mengeluarkan wang. sehingga tidak enak makan dan minum. . Air di tulang bumbungan. adat orang diturut. . Air keruh. Air orang disauk.) . Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Sesuatu itu. Air dicencang tiada putus. . Hiburan yang sangat mewah. kering. . Air jernih. turunnya ke cucur atap. Negeri yang aman dan teratur. meskipun sedikit. Air mata jatuh ke perut. nasi dimakan terasasekam . (gedang = besar) Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar. . Air didih menganak sungai .Air di daun keladi (= talas). ranting orang dipatah. limbat keluar. . Air laut hijau siapa celup? . Sangat sedih. (ranai = jalani (boleh jadi ranahi). Orang pemboros berbelanja tanpa perhitungan. (tohor = dangkal. . Penghasilan tidak cukup. . . orang jahat mencari keuntungan. sembiluan = rasa pedih seperti dihiris dengan sembilu. . Air lalu kubangan tohor.

Air yang tenang.).) . kita akan tersisih ke tepi. sayak yang landai. Akal tak sekali datang. akan dijadikangendang . Orang yang diam jangan disangka pengecut. . takkan mudah kalah dalam perdebatan. di gua buruk suka merakut. takkan dapat menghilangkan masinnya. Akan dijadikan tabuh. Orang yang pandai. (sayak = tempurung kelapa . tanah seketul digunungkan. Air tenang menghanyutkan. . Air susu dibalas dengan air tuba . apabila mereka berbaik kembali. Air tawar secawan dituangkan ke dalam laut. Air surut kapar hilir bersama. singkat. Air yang jernih.Air pun ada pasang surutnya. Di dalam usaha yang tidak menguntungkan. Air setitik dilautkan. . alamat buaya di hulunya. Akal akar berpulas tak patah. Fikiran seperti anak-anak. . Akal sebagai makan nasi lecek. air pasang ia tersangkut. jangan disangka tiada berbuaya . (keruh-keruh kerak = tiada jernih. Jangan ikut campur dalam perselisihan orang bersaudara.) Segala sesuatu berlaku dengan adil dan benar. . . . dan apabila usaha itu berhasil. Pertolongan yang sedikit tidak dapat meringankan beban kesengsaraan yang besar. sampah ke tepi juga. . runding (= fikiran) tak sekali tiba. . . Orang jahat yang suka menipu orang. Kejahatan dibalas dengan kebaikan. Air tuba dibalas dengan air susu . (merakut = memasang jaring. Daripada perkataan dapat dimaklumi niat di dalam hati. . Ilmu pengetahuan yang serba tanggung. ditinggalkan. diajak bersama-sama. Akal labah-labah . . Air sama air menjadi satu. Segala sesuatu tidak selesai sekali gus melainkan beransur-ansur. berlebih. Kebaikan dibalas dengan kejahatan. takkan pasang selalu dan surut senantiasa. Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar. Nasib manusia tidak dapat ditentukan. .. Membesar-besarkan perkara yang kecil. Air yang keruh-keruh kerak.

). . pengalaman praktis lebih baik daripada teori. Alah mahu. Akan mengaji. (olah = tingkah laku.) . Tidak berpihak ke mana-mana dalam sesuatu perlawanan. . maka tiada terasa lagi kesukarannya. orang dapat mengetahui salah atau benarnya perbuatan seseorang. kerana tiada berilmu atau tidak berwang. menegun = berhenti sebentar. tegal) biasa. . tetapi dapat lama dipakai. . akan menjunjung kepala luncung.) Alah membeli. Akar terjumbai tempat siamang berpegang (= bergantung). . kelibat = tabiat. Aku alah. . menang memakai. . Dalam keadaan yang serba salah. (akik = Sejenis batu berwarna. Apabila telah biasa melakukannya. guru 'lah mati. bersorak boleh. Alah di rumpun betung . Alah limau oleh benalu. . Aku nampak olah (= olak). kelibatmu sudah kutahu. Aku alah engkaulah menang. Tidak menepati janji dan menentang balik orang yang diberinya janji itu. Akan pembasuh kaki (= tangan). bertimbang enggan. . Alah pinta dibuat sempena. Kekalahan yang belum memuaskan hati kepada pihak yang kalah. Kerana tingkah laku.Akan memikul tiada berbahu. Dalam keadaan yang serba salah. Sesuatu yang menghina. oleh (= kerana.) . . akan bertanya. Akik disangka batu. Alah bisa. Biar bagaimanapun diharapkan. maksudnya ketahuan. cungkil merih akan pembayar. (merih = pembuluh nafas. Orang yang lama dialahkan oleh orang yang baru. Tiada berdaya mengerjakan sesuatu pekerjaan. (jumbai = rumbai. Hadiah kepada orang yang berjasa. engkau tak menang.) . Orang bodoh yang tak mahu mengakui kekalahannya. . Daripada keterangan. air 'lah besar. Alah menang tak tahu. Akan surut. kalau bukan hak tidaklah diperoleh. Barang yang baik memang mahal. akan lalu. jalan 'lah semak. surat 'lah hilang. . (benalu = tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di pohon lain. Tidak mahu mengaku kalah. dahan mengajur tempat tupai menegun.

Gelisah resah. Alang berjawab. Anak ayam kebasahan bulu. Orang beristeri tua biasanya beroleh kesenangan kerana disayangi oleh isterinya. Alpa dan lalai mengakibatkan bencana. .) .) Ambil pati. Alim biasa menghukum syarak . jahat dibalas dengan jahat. Sesuatu yang baik disangka buruk. biar licin. Alang-alang berminyak. Anak anjing takkan menjadi anak musang jebat. biarlah diperoleh hasil daripadanya. . . . Alim bagai katak di tepi air. biarlah hitam.) . sia-sia hutang tumbuh. hanya kerana melihat rupanya sama dengan yang buruk. Alang dijawat. buangkan ampas. menjijikkan. .) . hadiah. Yang baik dipakai. tepuk berbalas. Biarpun kalah. (amak = terlalu banyak. yang tak baik dibuang. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung. Orang yang tidak berilmu tidaklah mungkin mendapat kedudukan baik. biar sampai ke pangkal lengan. menang sorak. Amra disangka kedondong . Alang-alang berdakwat . Kalau sudah terlanjur jahat. Alpa negeri alah. Hanya orang yang alim saja yang boleh membuat hukum syarak . Tak mungkin dilakukan. Baik dibalas dengan baik. . jahat dibalas dengan jahat. (alang-alang = tanggung-tanggung. . tepuk dibalas. tetapi masih tetap tinggi juga cakapnya. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung. Alu pencungkil duri. (alang = pemberian. . Banyak tabiat. Orangnya alim (banyak ilmu) tetapi dia sendiri tidak mendapat faedah daripada ilmunya itu. banyak olehnya. Alang-alang menyeluk pekasam. . jalan berturut. (alang = pemberian. . amak berupa. . pekerjaan yang sia-sia. (Amra = Sejenis mangga. perut kenyang pengajaran (= pemanja) datang.). . hadiah. Alangkan baik (= elok) berbini tua. Dilakukan menurut adat yang biasa. Alur bertempuh.Alah sabung.. Amak berlela. Baik dibalas dengan baik. . .

. Orang yang berani takkan penakut. Sangat berbahagia. menantu molek. tahu makan tahu simpan. Jikalau tahu membuat sesuatu kerja. Anak kuda bulu kasap. Suami yang jahat. . peti derhaka. Orang miskin menjadi kaya. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. ingat-ingat kukunya. atau rakyat sendiri lebih diutamakan daripada orang dagang. Anak di riba diletakkan. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain.Anak badak dihambat-hambat. hendaklah tahu menyimpan rahsianya. Jangan berbuat baik dengan orang yang suka berbuat jahat. Anak kambing takkan menjadi anak harimau. . Jangan mencari musuh dengan orang yang lebih kuat dan lebih persediaan alat senjatanya. . Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Anak baik. lambat-laun akan ditentang oleh isterinya. . Anak ikan dimakan ikan. . Anak harimau diajar makan daging. Anak harimau jangan dibela pelihara. anak sendiri di rumah kekeringan. Anak kucing menjadi harimau. atau rakyat biasa menjabat pangkat tinggi dalam pemerintahan. . anak sendiri di rumah kebuluran. . Anak muda yang riang gembira. Anak kera hendak diajar memanjat. . . Anak harimau jangan diajak bertampar. Anak kandung ditimang-timang. . Kaum keluarga sendiri dilebihkan daripada orang asing. Sengaja mencari bahaya (kesukaran dan sebagainya). . Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. . Anak monyet di hutan disusu i. . . . Hendak mengajar orang yang sudah ahli. Orang yang pengecut tetap pengecut. Anak kera di hutan disusu i. beruk di hutan disusukan. . Anak dipangku dilepaskan. . Orang yang zalim diberi perangsang untuk membuat aniaya. Anak harimau takkan menjadi anak kambing]. bulu Anak kunci jahat. kera di hutan disusu i. anak tiriditengkingtengking.

). . . Angguk enggan.) Hidup yang serba susah.) . Sangat berbahagia. Kaum keluarga sendiri dilebihkan daripada orang asing. Mempunyai barang hanya sebuah saja. Angkuh terbawa. Angan lalu. seumpama. anak orang juga. kelak akan tersiar juga. Perkara yang amat sulit. Sesuatu hal yang banyak halangannya. inikan pula hati orang. Angan-angan mengikat tubuh. semisal. Angin bersiru. Besusah hati kerana memikirkan perkara yang bukan-bukan. Angan-angan menerawang langit.Anak orang. kami tahu. anak tiri dibengkeng. atau rakyat sendiri lebih diutamakan daripada orang dagang. Selalu mencita-citakan segala sesuatu yang tinggi. . Anak sungai lagi berubah. (malim = ahli agama. . Sudah tahu akan niat seseorang. geleng mahu. Angkat batang keluar cacing gelang-gelang. . tetapi suatu faedah pun tidak diperoleh daripadanya. asap tak dapat digenggam. Anak sendiri disayang. Kalau bukan hak kita tidaklah ada gunanya. kemahuan ada tetapi tidak berdaya. Lain di mulut. Angin tak dapat ditangkap. ombak bersabung. Berpenat-penat mengerjakan pekerjaan orang yang tinggal terbengkalai. menantu malim. Anak seorang. Angin berputar. Pendirian yang tidak tetap. unjuk tidak diberikan. geleng ia. Berita-berita yang buruk tak dapat disembunyikan. Angguk enggan. lain di hati. Perkara yang amat sulit. faham tertumbuk. Baik rupanya.) Angin bersiru. ombak bersabung. lain di hati. (bersiru = beralih tujuan. Lain di mulut. (anggup-anggip = terkulai-kulai. tampan tertinggal. Anak seorang. penaka tidak. tetapi buruk sikapnya. Anggup-anggip bagai rumput di tengah jalan. (penaka = boleh dipandang sebagai.

kalau dipukul sekalipun. berulang juga ia ke tempat bangkai yang banyak tulang. raja kepada kita. takkan runtuh. jika tak makan mencium ada juga. Anjing menyalak bukit. namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. namun ia tidak akan malu. tentulah perbuatannya itu sia-sia saja. keras sama keras. Buruk baik anak sendiri juga. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. tidak makan atau menjilat. Anjing galak. Sia-sia memberi basihat yang baik kepada orang jahat. Anjing itu. Orang yang biasa berbuat jahat. Orang baik yang dicela oleh orang jahat. Orang jahat. Anjing tiada bercawat ekor. sombonglah jadinya. berani sama berani. Anjing diberi makan nasi takkan kenyang. Anjing itu. Pergi atau menghindar kerana malu dan sebagainya. tentu tidak akan binasa kebaikannya. Orang hina apabila dihormati. Orang lemah (hina) mencuba hendak melawan orang yang berkuasa. karam tiada berair. babi berani. Orang yang tamak. Anjing bercawat ekor. biarpun diberi kesenangan. meskipun dirantai dengan rantai emas.Angus (hangus) tiada berapi. nescaya berulang-ulang juga ia ke tempat najis. Anjur surut bak bertanam. Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. Menderita kesusahan kerana kematian atau kehilangan kekasih. sekalipun dikata-katai. meminta pertolongan ke sana ke mari. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Anjing dengan tahi. Tipu muslimat dal . Anjing terpanggang ekor. Anjing menyalak di ekor (= dipanjat) gajah. Anjing ditepuk menjungkit ekor. Anjing biasa makan tahi. Bertemu lawan yang sepadan. tetapi mencium ada juga. Orang yang biasa berbuat jahat. Anjing kepada orang. Sesuatu yang hina dan tiada berguna.

(malakamo adalah sejenis buah yang sama ada dimakan atau tidak akan Babi merasa gulai. malu dan sebagainya. Bagai api dengan rabuk. Banyak sekali. Bagai air itik ke batu. serba salah. dimakan mati bapa. Satu sama lain bertolong-tolongan. Berusaha untuk mencari ilmu dengan tidak berhenti-henti. (bajak wangkang = tenggala yang selalu mesti diangkat-angkat waktu Orang yang gemar dipuji. (mengarang telur = hampir bertelur. Menyerahkan diri kepada nasib. hati tiada boleh dimiliki. Bagai belut digetir (= diketil) ekor. Peri keelokan.) kelakuannya. Badan boleh dimiliki. Bagai aur di atas bukit. tetapi dengan mudah Badak makan anak. Orang yang sangat benci oleh masyarakat. selalu berubah-ubah. Bagai air mencari jenisnya. Seseorang mendapat kesusahan dan orang lain serba salah untuk Bagai ayam lepas bertaji. (nangui = Babi kecil yang banyak anaknya. Orang yang selalu cemburu. Orang yang tak pernah masuk majlis. Bagai berseru di padang pasir.) Bagai ayam mengeram telur. Pucat dan kuning kerana menghidap penyakit. Peri keelokan. Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa. Sudah sehidup semati. merah muka seseorang.) kemelaratan. hatinya bebas lepas. Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. Serba tak cukup (miskin). kasih ibu sama rata.) Bagai balak terendam. (andam = anak rambut di dahi. Kurus sekali.) Bagai anak dara sudah berlaki. Bagai bertandang ke rumah janda. (denai = jejak binatang besar di hutan. tidak Menghadapi sesuatu masalah yang sangat sulit. merah muka seseorang. juga dapat diceraikan. Bagai ayam si tombong. Seruan yang tidak diendahkan orang. Bagai ayam mabuk tahi. bagai tebing bergantung ke aur. Bagai ayam dimakan (= kena) tungau. Bagai ayam naik ke surau. Bagai ayam mengarang telur. (kena kepala = kena lempar). (digetir = dicubit. (kecundang = kalah. Mudah menimbulkan sesuatu hal yang tak baik kalau diperdekatkan. menggunakannya. bajak = perompak.) Bagai anak sepat ketohoran. Bagai bersumur di tepi rawa. kasih sahabat sama binasa. Bagai berkain tiga hasta. Tidak tetap pendirian. Berkawan dengan orang yang jahat. limpap. kasih saudara sama ada. Lemah dan lesu tanpa penyakit. usaha Bagai air daun talas (= keladi). Sangat ketakutan. Orang gemuk yang malas bergerak. dengan tidak mengenal jerih payah. Bagai anjing melintang denai. menolongnya. wangkang = perahu besar. dalam keadaan yang dimakan mati ibu. kokok berderai-derai. Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa.) Bagai bajak wangkang makan diangkat. Bagai bertanak di kuali. sangat gelisah (lampok = onggok padi sesudah disabit. Mati tanpa sakit. Sangat gembira. meminta pertolongan ke sana ke mari. Bagai bertemu (= makan) buah si malakamo. Bagai anjing beranak enam.) (Peribahasa lain yang sama makna: Anjing terpanggang ekor). yang tinggal hanyir. Tidak pernah berpisah. sangat sombong. tetapi singgah-singgah di jalan. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Bagai ara hanyut. Tidak terus berjalan ke tempat tujuan. Bagai anak dara mabuk andam. Bagai bersahabat dengan ular bisa. Bagai beliung dengan asahan. kasih Walaupun orang-orang lemah itu di bawah kuasa orang kuat. pemalas dan pengotor. Bagai ayam dibawa ke lampok. Pucat lesi dan tidak berdaya sebab sakit dan kurang darah. Bagai anjing tersepit di pagar. Seseorang yang cakapnya tinggi tetapi keluarganya dalam (tombong = sombong. Peribahasa . Bagai anjing buruk kepala. Bagai ayam disambar [helang|elang]]. Bagai ayam yang terkecundang. Tidak dapat berbuat apa-apa. bingung. Anak perempuan yang tiada malu. Badan bersaudara. Cepat sekali. tetapi bapa menokok harta yang ada. ekor bergelumang tahi. Perkara yang mendatangkan aib kepada kedua-dua belah pihak. Bagai belacan dikerat dua: yang pergi busuk. kerana orang lebih mengutamakan harta-benda. Kiasan kepada orang yang membuang anaknya sendiri kerana takut Bacang dibungkus tentu baunya keluar juga.) Bagai belut diregang. emas perak tiada bersaudara. Bagai aur bergantung ke tebing. Terlalu murah hati sehingga binasa kerananya. Berbaring dan bermalas-malas saja di rumah orang lain. Badan sudah dua senyawa. Bagai anak nangui. Bagaimana sekalipun orang berkasih-kasihan. sangat gembira.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "B" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "B" Maknanya Menyimpan rahsia yang telah diketahui umum. Tinggi dan kurus.

Banyak cakapnya dan sebagainya kerana mendapat kesenangan. Sesuai benar. orang-orang yang mengutip hasil daripada pekerjaan-pekerjaan maksiat. Bagai dirahap kain basah. Girang yang amat sangat. Berjalan lambat dan lamban (perempuan atau orang yang gemuk). Bagai jawi terkurung siang. Orang bodoh yang tidak dapat diajak berunding. Bagai bunyi orang dikoyak harimau. (putus tunggal = petir yang sangat keras bunyinya. dikemudiankan dia menanduk. Kecantikan wajah seseorang wanita. Bagai gagak menggonggong telur. Orang bodoh yang sombong. (cacing gila = cacing yang berputar-putar bila disentuh. Kehebatan langkah seseorang pendekar. Bagai jempuk kesiangan hari. . Pemberian yang tidak berfaedah. Orang perempuan yang terlalu bengis. Selalu dalam kekhuatiran. Sangat karib (tentang orang bersahabat atau orang berkasih-kasihan). Bagai cembul dapat tutupnya. (dekan = ulat yang makan buluh. Tiap-tiap perbuatan itu dirundingkan masak-masak sebelum dikerjakan. Melonjak-lonjak kegirangan kerana mendapat untung.) Bagai budak menyapu hingus. Bodoh dan sombong. Bagai getah dibawa ke semak. Tiada semuafakat dalam sesuatu perbincangan. Bagai dakwat dengan kertas. melepaskan pucuk masing-masing. Bagai geluk tinggal di air. dimamah dulu baru ditelan.) Bagai dulang dengan tudung saji. (ipuh = racun. kasih sayang yang terlalu amat. Bagai bunyi cempedak jatuh. Tak pernah bercerai.) Bagai inai dengan kuku. Beroleh malu dalam sesuatu majlis. (ilak = ukuran untuk menentukan lebar kain yang akan ditenun. Sangat gelisah kerana tidak bebas. malu dan sebagainya). Rajin dan bersungguh-sungguh. Bagai dihiris dengan sembilu.) Bagai diurap dengan daun katang-katang. Orang lemah di bawah kuasa orang kuat. Bercakap dalam keadaan tergopoh-gopoh. (lengkitang = siput. Bagai itik pulang petang. Cinta kasih yang tidak berbalas. lekas besar dan tinggi.) Bagai jawi ditarik keluan.) Bagai gelombang dua belas. Tidak tetap keadaannya. tiada sedar dirinya dibodohi orang. Bunyi jatuh yang kuat.) Bagai gelegar buluh. Pandai menyembunyikan rahsia. (keluan = tali yang dicucukkan pada hidung (lembu dan kerbau). Bagai galah dijual. Perempuan hodoh berpakaian bagus. Bersungut-sungut dengan tiada tentu sebabnya. (geluk = timba daripada tempurung kelapa. (rahap = bungkus. Bagai empedu lekat di hati. Bagai diikat dengan sehasta tali. Bagai haruan di dalam tuar. Bagai emak mandul baru beranak.) Bagai berumah di tepi tebing.getahnya sangat menggatalkan. Bercakap besar. Bercerai untuk selama-lamanya. Tidak tenang. Menurut dengan tidak membantah.mendatangkan kesusahan (sebagai perumpamaan sahaja) Bagai bertepuk sebelah tangan. bertandang dan sebagainya. Pekerjaan atau kejadian yang payah benar hendak disembunyikan. (belang puntung = merah kehitam-hitaman. Sesuai benar. Bagai bulan empat belas. Bagai jawi belang puntung: didahulukan dia menyepak. Perkara yang semakin kusut dan susah menyelesaikannya.) Bagai cacing kena air panas. Bagai beruk kena ipuh. (katang-katang = Sejenis tumbuhtumbuhan di tepi laut. Menggigil keras. Bagai bulan penuh mengambang di kaki awan. (tuar = lukah. termenung-menung. Lelaki yang suka pergi ke tempat perempuan jahat. Sangat marah. kalah judi. Anak-anak yang subur tubuhnya. selalu gelisah (kerana susah. Menggeliang-geliut (kerana kesakitan dan sebagainya).) Bagai hantu makan dedak. Berteriak-teriak atau melolong dengan kuat. Dialahkan oleh orang yang bodoh. (gelegar = bunyi bergemuruh. (buah keras = kemiri. Bagai jelongak kerbau rampung. Sangat karib (tentang orang bersahabat atau orang berkasih-kasihan). Perempuan yang suka berpergian.) Bagai denai gajah lalu.) Bagai ditembak putus tunggal. Bagai enau di dalam belukar. Bagai cacing gila. Terlalu miskin. Bagai harimau beranak muda. Bagai besi dengan penempa. (di air = di tempat mandi. kerana sakit atau susah.) Bagai gembala diberi keris. jawi = lembu. Dingin sejuk sekujur badan kerana mendengar khabar atau melihat kejadian yang sedih dan ngeri.) Bagai ikan lampam di ulak jamban. Bagai ilak bercerai dengan benang. Pedih sekali rasa hatinya. Bagai galah di tengah arus. Sesuatu hal yang selalu terasa tidak menyenangkan hati. Bagai dekan di bawah pangkal buluh. Kebingungan. Bagai gadis jolong menumbuk.) Bagai bunyi siamang kenyang. sangat cocok. Perempuan cantik yang keluar dari rumahnya kerana hendak berjalan. (galah = tombak atau lembing. Bagai bunyi perempuan di air. sekul = mangkuk yang diperbuat daripada tempurung kelapa. Bagai kacang direndang. Bagai kacang direbus satu. Dalam keadaan yang sangat terbatas. Bagai duri dalam daging. Ramai (= riuh) sekali. Bagai gulai lengkitang. tetapi kebaikan yang ada padanya pun lenyap pula. Hendak menghilangkan kejahatan dirinya. Bagai buah keras di dalam sekul. selalu berkeluh-kesah.) Bagai jawi makan. Bagai biawak mengulangi bangkai. Bagai buntal kembung. Orang yang melarat hanya mengharap bantuan orang.

Cembul dengan tutupnya. Canggung seperti antan dicungkilkan duri (= gigi). Orang-orang muda yang tiada memelihara kehormatan Campak baju nampak kurap seperti anak kacang hantu.) sungutan. Malang sekali. Cakapnya saja yang besar tetapi tidak ada satu pun Cakap berdegar-degar. sekadar untuk mencukupi keperluan saja. Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarbesar. Anak orang bangsawan diperisteri oleh orang Cacing menelan naga. Cekur jerangau belum habis lagi. belum ada pengalaman. kembali.) Cekur jerangau ada lagi di ubun-ubun. Besar bualannya dan suka membuka rahsia orang. (cekarau = sejenis tumbuhan di air yang besar lubang batangnya. Orang hina menjadi orang mulia. Cakap berlauk-lauk makan dengan sambal lada. kebanyakan. Berlebih-lebihan daripada hal yang sebenarnya. Cekarau besar liang. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua. (cakak = kelahi. Cemperling nak jadi bayu. Mendedahkan keburukan diri sendiri. Campak bunga dibalas dengan campak tahi. Dipakai untuk sementara waktu saja. pelit. Celaka ayam. padi masak makan ke hutan. dirinya ataupun kehormatan orang lain di jalan-jalan raya.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "C" dan "D" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "C" dan "D" Maknanya Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarCacing hendak menjadi naga. belum ada pengalaman. Campak baju nampak kurap. sementara belum Calak-calak ganti asah.) Peribahasa Cekel berhabis. Kebaikan dibalas dengan kejahatan. lapuk berteduh. Cakapan sejengkel dibawa sehasta. Cakapnya seperti orang kaya. silat teringat. Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik Carik-carik bulu ayam. Mencari yang baik. Nasib yang malang. Perkara sudah selesai. Melakukan sesuatu pekerjaan yang bukan sepatutnya. tahi tersangkut di gelegar. ada yang lebih baik. . mendapat yang buruk.) Biarpun kikir namun harta akan habis juga akhirnya atau hilang percuma saja. Cari umbut kena buku. (cekel = kikir. menanti tukang belum datang. Celaka tiga belas. calak-calak = lampas. padahal miskin. Sesuai benar. barulah terdengar keterangan atau Cakak sudah. besar. Cacing menjadi ular naga. orang yang berkuasa dapat dialahkan oleh orang yang lemah. lama-lama bercantum juga. (bayu = sejenis burung asmara dalam dongengan. pekerjaan yang dilakukan olehnya.

Condong yang akan menongkat. tetapi mendatangkan kebaikan. (geragai = pengait untuk menangkap buaya. pengetahuan murid menurut ajaran gurunya. barangkali (= suri. Cupak tegak yang diisi. (ditumpil = ditunjang. Rajin dan giat. cepat mulut terkatakan. sebelum memandang pada orang lain. berbaukah atau tidak? Condong ditumpil. Melakukan sesuatu pekerjaan yang merugikan diri sendiri. Dagangan bersambut yang dijualnya. ada juga hasilnya kelak. fikiran dan sebagainya) kepada orang-orang yang di dalam kesusahan. Menggunakan harta benda tuannya. Keadilan hukum baru bisa (boleh) diperoleh apabila sudah cukup keterangan atau pemeriksaannya. condong manusia kepada bangsanya.) Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik kembali.) Jika seseorang itu menyusahkan kaum keluarganya sendiri maka ia pun akan merasa susah juga. Cerdik bagai ekor kerbau. Aturan yang masih tetap berlakulah yang diturut. Cik puan melangkah ular tak lepas. Cincin emas takkan tampan bermata kaca. Cengkeling bagai ular dipukul (= dipalu). lamun murai terkecoh juga. Dalam berselam.) Dahan pembaji batang. Cuba-cuba menanam mumbang. Pemimpin yang akan membantu atau menjaga rakyatnya jika ada kesusahan yang menimpa rakyatnya itu. Pandang pada diri sendiri dulu. pancung abu tak berbekas.Cencang air tidak putus. Cubit paha sendiri dulu. . Cerdik elang. Putusan yang mengikat. jimat masa sedikit.) Condong puar ke uratnya. kecil sedikit. Geliang-geliut kerana kesakitan. Jika kurang fikir atau kurang hemat dalam sesuatu perbuatan. Corak kain mengikut kehendak penenunnya. (suri = pemidangan pada perkakas tenun. saudagar muda menghutangkan. Cencang terdadik jadi ukir. Memberi pertolongan (kewangan. Perbuatan yang sangat membahayakan. biang tembuk. Cermat masa banyak. Sekali jalan. Kesalahan yang tiada disengajakan. Cepat tangan terjembakan. rebah yang akan menegakkan. Dada manusia tidak dapat diselam.) Cencaru makan petang. Gerak-geri perempuan yang lemah lembut. turus) negeri. jika tumbuhan sunting Kerjakan terus walaupun kurang berharga.) Condong yang akan menimpa. maka tangan dan kaki serta mulut dapat menimbulkan kesusahan. Cupak sudah tertegak. suri sudah terkembang (=terentang). Cencang dua segeragai. Pekerjaan yang lambat mendatangkan hasil yang baik. Telah lama adat berdiri tentang tiap-tiap pekerjaan. Biarpun cerdik atau bodoh orang besar-besar itu tetapi orang kecil-kecil juga yang selalu menanggung rugi. Gadis yang elok dan hartawan takkan sejodoh dengan orang yang miskin dan hodoh. dua tiga pekerjaan selesai. Cerita daripada orang lain yang diceritakannya. Menuruti orang yang belum panjang fikirannya itu acap kali mendatangkan kesusahan. (puar = tumbuhan-tumbuhan hutan. paha kiri pun merasa juga. mumbang = putik kelapa Cubit paha kanan. bingung sikikih. Tiap-tiap orang lebih suka kepada keluarganya sendiri daripada kepada orang lain. dangkal berjingkat. Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. (cengkeling = berbelit-belit. Selalu berhati-hati dalam membelanjakan (menggunakan) sesuatu. Cium tapak tangan. Undang-undang sesebuah negeri itu menurut keadaan pemerintahnya. cepat kaki terlangkahkan. baru cubit paha orang lain. (terdadek = tersesat. (sikikih = sejenis enggang.) Cepat kaki ringan tangan. lemah dianduh. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan.) Cerdik perempuan meleburkan. (dagangan bersambut = barang amanah. Lihat diri sendiri terlebih dulu sebelum mencela orang lain. Cupak berkeesaan. Cencang putus.

Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih Daun dapat dilayangkan. jatuh dalam kesukaran yang lebih besar. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Dari telaga yang keruh. buahnya jatuh ke pangkal pengetahuannya sekalipun. usulnya. Dari lecah. dihalau dia berpaut. pergi nampak belakang. pergi pun harus dengan baik pula. Datang dengan baik. Keputusan yang sangat adil. tak akan mengalir air yang Daripada sifat yang mulia. Datang tak berjemput. daripada tidak Sedikit pun cukuplah daripada tiada langsung. Dapat tebu rebah. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Menceraikan isteri yang jahat. Daripada hidup bercermin bangkai. Datang tampak muka. Dalam laut boleh diduga. lari ke duri. Sangat sedikit. Dapat dihitung (= dibilang) dengan jari. baik Lebih baik mati daripada menanggung malu. Diturunkan pangkat.) seseorang. pergi pun harus dengan baik pula. Menghindarkan diri daripada kesukaran yang kecil. Dapat durian runtuh. salah hemat Tentang penyakit. Dari telaga yang jernih. Orang yang tiada berbudi pekerti jika banyak Daunnya jatuh melayang. Datang seperti ribut. meninggalkan sesuatu yang buruk. tak akan lahir budi bahasa keruh. (kalang = galang. baiklah ada. tak akan mengalir air yang Daripada tabiat yang jahat tak akan lahir budi bahasa jernih. Umpat dan caci kerana kelakuan yang tidak senonoh. kepada anak saudara. Dalam sudah keajukan. Daun nipah dikatakan daun labu. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. Dapat harta timbul. pergi seperti semut. mati bertimbun bunga.) sendiri membantah. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan. Lahirnya dia menerima dengan baik. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. lebih baik mati Lebih baik mati daripada menanggung malu. yang juga. Dalam rumah membuat rumah. Tentang penyakit. licin bak dinding cermin. pulang tak berhantar. yang kasar. kalau dekat diangkat mata. Datang nampak muka. berguna tinggal yang tak berguna terbuang. Daripada kelakuan (perkataan) dapat dikenal asal Daun mengenalkan pohonnya. Dapat harta karun. Dapat kijang teruit. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Telah diketahui benar-benar tujuan atau maksud (ajuk = duga. Belum berpengalaman. Kalau segan bertanya tentulah timbul salah faham. Dari jauh diangkat telunjuk. Dapur tidak berasap. Darah setampuk pinang. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. akan ketahuan juga. kita diangkut. cetek bertimba. Daripada cempedak baiklah nangka. Dalam menyelam. kepada anak saudara. Dari ajung (= jung) turun ke sampan. tetapi hatinya (songgeng (menyonggeng) = tonggeng. Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. Daripada segenggam jadi segantang. dalam hati siapa tahu. Perselisihan antara kaum keluarga atau suami isteri yang . Tidak jujur. Tetamu yang tidak penting. getah jatuh ke perdu juga. Datang tiada dijemput. Dari semak ke belukar. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Datang dengan baik. Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih Daun 'lah melayang.Dalam dua tengah tiga. Bernasib baik. Dalam menunduk dia menyonggeng. Mencari keuntungan atas ongkos orang lain.) Daripada hidup bergelumang (= berlumur) tahi. berkalang tanah. Datar bak lantai papan. buah jatuh ke perdu juga. Daun keladi dimandikan. Degar-degar merapati. Terlalu miskin. yang baik. kemudian kahwin dengan [perempuan]] yang lebih jahat lagi. pulang tampak punggung. mendapat yang buruk pula. dangkal sudah keseberangan.

di sana (= di situ) Hendaklah menurut adat dan aturan tempat yang kita langit dijunjung. Tempat yang tidak dijaga baik-baik. di situ cendawan tumbuh. Orang yang tiada bersalah menerima hukuman. jauh tak berantara. Pekerjaan yang terburu-buru itu kelak akan mendatangkan kerugian. di situ kumbang banyak. Di luar merah di dalam pahit. Di mana api padam. Di laut angkatan. Di luar berkilat di dalam berongga. dengar cakap orang. Di mana bumi (= tanah) dipijak. Di mana banyak kesenangan. jauh dapat ditunjuk. anak dipangku dilepaskan. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. batinnya jahat. (di bawah lancung = di bawah barang yang palsu. Dengan kartu terbuka. kekuatan di darat bergantung kepada persatuan. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. kopiah luluh.(degar-degar = bunyi kayu dipukul. di bukit maka hendak air. Deras seperti anak panah. Lahirnya baik. Di hulu keruh di hilir pun tentu keruh juga. Di belakang ia menendang kita. makan buah beluluk. Perkataan atau pengakuan yang dapat dibuktikan kebenarannya. Lahirnya baik. Seseorang yang mendapat kehinaan. Lahirnya baik. Di luar bagai madu.) makin merapatkan perhubungan. Di mana kapak jatuh. di situ pula banyak orang Di mana buah masak. jika di tengah ia berpusing ligat pula. Di lurah maka hendak angin. merasa dirinya rendah sekali. Di mana ada gadis. Di bawah kekuasaan orang. Di bawah ketiak orang. sj alat bunyi-bunyian (sptgendang kecil) yg digu . di situ baji makan. Dengarkan cerita burung. [Perempuan]] hodoh berpakaian bagus. orang yang bodoh mudah kena tipu. (berkampuh ijuk = bertudung atau berselimut ijuk. di situlah tembikar Di mana mati di situlah dikuburkan. batinnya jahat. di bukit orang yang hanyut. di situ kerbau tinggal diam. terjun masuk lubuk. Kekuatan di laut bergantung kepada angkatan perang. di situ ada anak-anak muda. batinnya jahat. Dekat tak tercapai. pekerjaan sendiri disia-siakan. Kerana mendengarkan manis tutur kata orang. di mana periuk pecah.) Dek sukar berkampuh ijuk. di darat kerapatan. Di mana kelintung berbunyi. (kelintung (kelentong) = genta kayu. bila di depan ia mengeting kita. Seseorang yang mendapat kehinaan. di situlah (= di sanalah) puntung tercampak. datang. Destar habis. datang. merasa dirinya rendah sekali. Berkehendakkan sesuatu tidak pada tempatnya. Di mana bunga kembang. Dengan terus terang. di sanalah musang meniti. tinggal. walaupun hidup melarat. Adat yang tak boleh ditinggalkan. Menderita kemalangan terus-menerus.) Di bawah lantai nan tiris. Sesuatu pekerjaan itu hendaklah difikirkan sendiri masak-masak sebelum dikerjakan dan jangan sekali-kali mendengar cakap orang. di situ burung banyak tampil. Dengar cakap enggang. (mengeting = memotong urat keting. di dalam bagai empedu. Dendang menggonggong telur. yang menyebabkan kita menjadi serba-salah. Kalau asalnya tidak baik maka kesudahannya pun tentu tidak baik juga. di situlah pencuri Di mana kayu bengkok.) Dekat dapat ditunjal. Deras datang dalam kena. Menghadapi seseorang yang kita kasihi. Di lurah air yang besar. nan adat diturut juga. siapa lengah akan mendapat bencana. Sesuatu yang kita inginkan tetapi tiada berdaya untuk mengambilnya. Terlalu cepat. Di bawah lancung nan tiris. Di mana batang terguling. diami.

Ringan sama dijinjing. Makanan yang banyak dan berjenis-jenis. Orang tua yang suka bersolek. Rezeki mata. Retak halus yang hanya di luar sahaja. (Bergotong-royong dalam mengerjakan sesuatu perkara. Orang bangsawan dan kaya pula. Ringan tulang. Perselisihan kecil boleh didamaikan tetapi perselisihan besar sukar dilupakan. retak pinggan susah hilangnya. musuh jangan dicari. Rumah gendang bersendi perak. Rezeki harimau. Retak kayu boleh disimpan. Orang yang bersangkutan berdiam diri orang lain yang campur tangan. Perangai anaknya tidak jauh dari perangai bapanya. Rezeki jangan ditolak. [sunting]Rujukan . bembam pula yang miang. Bersama-sama dalam suka dan duka. Jika beroleh sebarang keuntungan jangan dibuang dan jangan mencari lawan. berat perut.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "R" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "R" 'Peribahasa" "Maknanya" Rebung tidak jauh dari rumpun. Retak-retak mentimun. berat sama dipikul. Rebung tidak miang. Sesuatu perkara yang sedap dipandang. Perkara kecil yang akan menjadi besar tinggal menanti petaka yang lebih besar lagi. Rumah buruk disapu cat.) Siapa yang rajin bekerja dia akan mendapat rezeki yang lebih. Retak menanti belah.

bila berbuat sesuatu. Kain panjang empat. jatuh ke laut . Kain basah kering di pinggang. Kain sehelai peminggang habis. tangan sudah terjembakan. Kalah jadi abu. tetapi amat lama hidupnya. (peminggang = lambung perahu. (kasah (kasa) = kain putih yang halus. Kain rabak tegal dek lenggang awak.) Kaki sudah terlangkahkan. selokan. mulut terdorong emas padahannya. supaya dapat mengambil faedah daripada benda-benda itu. Orang yang biasa berbuat jahat. Kain kasah di atas duri. kain baru pula dicari. Kain tersangkut kain tinggal. Kaki tertarung inai padahannya. Kain pendinding miang. Orang yang bertabiat jahat walaupun diperbaiki. Suami isteri yang miskin. Kaki untut dipakaikan gelang. Kemiskinan yang amat sangat. Kais pagi makan pagi. tetapi semakin buruk jadinya. rabik = sobek di tepi. Bekerja tak berhenti-henti siang dan malam. Orang yang suka bermegah-megah akhirnya mencelakakan dan merugikan diri sendiri. Serba tak cukup (miskin). (acar = tempat membuang kotoran. Kain ditangkap maka duduk. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Menceraikan isteri kerana sudah jemu. Mengalami kerugian atau kecurian. kemudian beristeri lain pula. Dalam sikratulmaut. hendak masuk ke longkang juga. Kain jadi basahan. buang kawan lama cari kawan baru. hidup. wang pendinding malu. baju rabik tegal dek lenggok awak. harus berani menanggung akibatnya. kepala turun. kopiah pesuk tegal dek lonjak awak. Kain dibakar tiada berbau. Perempuan yang melakukan kejahatan di dalam diam-diam. Kalau ada beremas. (pekuk = bengkok. Sangat miskin.) Kain sehelai sepinggang habis. Tergesa-gesa melarikan diri. Segala janji harus ditepati. Kalau asal benih yang baik. sekalisekala akan berbuat jahat juga.) Kain sehelai berganti-ganti.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "K" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "K" Peribahasa Kaduk kena baja. Kalau anjing biasa makan tahi. Orang yang buruk dan bodoh. Kaki pekuk lenggang ke perut. selalu sibuk. Kaki naik. Kain tak bertepi. Kemiskinan yang amat sangat. Melakukan sesuatu pekerjaan biarlah sampai selesai. pesuk = lekuk. longkang = limbahan. Kaduk naik junjung. Mengalami kerugian atau kecurian. Akan senanglah hidup seseorang kalau ada pencariannya yang tetap. Kaki terdorong badan merasa. tiada beremas. harus berani menanggung akibatnya. Kalau alang-kepalang biarlah jangan. Telah terlanjur. menang jadi arang. cabik-cabik.) Kain lama dicampak buang. ditarik ke atas ke bawah tak sampai. bila berbuat sesuatu. Orang hina merasa dirinya mulia. Kain dalam acar dikutip dicuci. Tiap-tiap sesuatu ada asal mulanya. Yang baik itu biar di mana pun tempatnya akan tetap baik Kain dalam lipatan. tentu ada api.) Maknanya Orang yang tidak berguna. lidah terdorong emas padahnya. Kalau ada asap. Kalah atau menang dalam sesuatu pertengkaran tak akan menguntungkan kepada pihak mana pun juga. Segala janji harus ditepati. (rabak = koyak panjang atau lebar. mati. Jatuh melarat. Kemiskinan yang amat sangat. Segala sesuatu hendaklah digunakan pada tempatnya. Orang miskin yang harus bekerja setiap masa. Maksudnya hendak memperelok. kais petang makan petang. tak makan hidu ada juga.

Dalam keadaan sulit sanak saudara akan tetap berdekatan Kalau getah meleleh. Kalau gajah hendaklah dipandang gadingnya.menjadi pulau. Kalau boros lekas kerugian. membuat kerja tidak pernah siap. Perbuatan yang baik akan disebut baik. Pilihlah kawan daripada golongan sendiri. kalau tak baik buat sempadan. Peribahasa Bermula Dengan Huruf "M" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "M" Peribahasa Maknanya Mabuk di enggang lalu. lurus hati. (ganggut = ragut. akan dibalas dengan kejahatan. kalau daun melayang. Gilakan wanita cantik yang tak mungkin didapat. golongan. Kalau bunga bukan (= tidak) sekuntum. Hendaklah diusul periksa dengan saksama tentang sesuatu kalau harimauhendaklah dipandang belangnya. suku. kalau dimarah baru Kelakuan yang tidak ada tempatnya. sifat yang sangat tertawa. Lelaki ataupun perempuan bukan seorang di atas dunia ini. Terlalu jujur. tetapi carilah akan bertemu. Orang bodoh yang banyak bualnya. jalan untuk menyelesaikannya dengan baik. Selalu membengkalaikan pekerjaan. Pandai menyesuaikan diri dengan keadaan setempat. Kalau bersahabat cari sama babat. Kalau di bawah melompat. kalau jahat. Kalau bukan rezeki. Bukti yang dapat dipakai sebagai punca sesuatu penyelidikan. Pertimbangan tentang buruk baiknya sesuatu itu hendaklah diperbuat sesudah kejadiannya berlaku. Ambillah yang baik dan buangkan yang jahat. dengan kita. Nasib yang malang. Rezeki (harta) yang belum dapat ditentukan. hal yang tidak baik. Kalau dipujuk makin menyebal. Sangat tertarik hatinya kepada orang yang belum dikenal. bila dilihat dia Jawab yang benar dan tepat. di mulut lari ke luar. tetapi orang lain akan meninggalkan kita. Biasanya sesuatu pertolongan kepada seseorang itu jarang Kalau dicampak bunga takkan dibalas tahi. kalau anak kaya ibu Perbezaan a jadi budak. Mabuk kerana beruk berayun. jahatlah. kalau hidup sediakan buaiannya. Kalau bertunas diganggut kambing. Kalau baik disebut orang. Sesuatu perselisihan dalam kalangan keluarga. Kalau ibu kaya anak jadi puteri. renggut. Kalau bangkai galikan kuburnya. usahlah Kalau digali tanah berbingkah. terlalu lambat. perbuatan yang jahat akan disebut jahat. tanah berderai yang dicari siapa yang benar dan siapa yang salah.) juga. (babat = pasang. Kalau dibalun sebalun kuku.) Pendapatan yang sedikit kalau diboroskan tentulah menyusahkan akhirnya. Kalau guru makan berdiri. kalau digumpal Alam rohani yang tak terbatas. Macam betung seruas. bertentangan. asyik melihat sesuatu yang tidak berguna. segumpal tanah. Kalau dipanggil dia menyahut. Kalau bertangkai boleh dijinjingkan. Kalau baik buat tauladan (teladan). maka muridnya makan Murid yang mencontohi kelakuan gurunya terutama dalam berlari. kalau di atas menyusup. Macam anak dara tak datang tunangnya. perkara itu sebelum dibuat kesimpulan. Macam daun terap: bunyinya degah- . bersuara.

Macam kikir besi. akhirnya mengecewakan. Berdukacita tanpa sesuatu sebab. Main air basah. Mendapat makan dan minum tanpa bekerja. Sesuatu yang amat susah diperoleh. Orang yang berkuasa dalam penghidupan orang perseorangan ataupun orang banyak. Bertindak dengan tergesa-gesa. degah-deguh jatuh ke bawah. Jika asalnya naik.) Sesuatu yang amat susah diperoleh. Orang kaya yang bakhil.) Makan bersabitkan. Macam kepiting jalan. Orang yang makan dan minum bersamasama tetapi bayar sendiri-sendiri. Mahal imam murahlah kitab. main pisaui luka. Makan bubur panas-panas. Orang yang berjalan miring. Macam kera kelaparan. Main badar. (di nan = pada yang. orang pemilih makanan. kecil melawan orang yang berkuasa). mahal demam murah sakit. rembesnya madu juga. main gerundang. maka turunannya pun baik juga.) Macam memegang tali layang-layang. merdesa = memilih apa yang diingininya. (majlis = bersih. (rembes = meresap keluar. Mengenakan tipu daya. Orang tua yang bibirnya selalu berkomat-kamit. main api letur.deguh. . kena gelek pun luka. Macam ular kekenyangan. merdesa di perut Orang yang berada dengan mudah dapat kenyang. Macam terambil di nan kurang. murah tak dapat diminta. Majlis di tepi air. Mahal dibeli sukar dicari. Macam timun dengan durian: Perlawanan yang tidak seimbang (orang menggelek luka. Sungguhpun orang tidak suka akan penyakit tetapi jaranglah ada orang yang dapat mengelakkannya. Orang yang buncit perutnya sehingga berjalannya pun sudah tidak betul lagi. Madu satu tong jika rembes. Macam orang biduk. Mahal tak dapat dibeli. Main akal (= budi). Tiap-tiap perbuatan atau pekerjaan akan meninggalkan akibatnya. Hendak meniru-niru perbuatan orang besar-besar akhirnya diri sendiri juga yang binasa.

Senantiasa hidup dalam kesusahan. Tiap-tiap orang mempunyai pendapat (kemahuan) sendiri-sendiri. tunjang = kaki.Makan di luar berak di dalam. Malang tak berbau. Makin murah. makin banyak lagi yang diminta. Maksud hati memeluk gunung. segala sesuatu yang dimilikinya habis belaka. Nasib yang malang. Sangat melarat dan miskin. makin menawar. Makan nasi kawah. Mengkhianati tempat mendapat perlindungan. Makan hati. Makan masak mentah. Maksud yang melebihi kesanggupan. apa daya tangan tak sampai. Malang tak boleh ditolak. tuak terbeli tunjang hilang.) Orang yang benar-benar malang nasibnya. Malang celaka Raja Genggang. nasib . (tuak = nira yang diberi beragi. (upas = racun. berulam jantung. Makan keringat orang. Bersusah hati kerana perbuatan orang lain yang menyedihkan hati. Hidup memburuh. Malang Pak Kaduk. barang yang sudah di tangan pula hilang. Kahwin menurut adat perkahwinan biasa tetapi kemudian ternyata perempuan itu sudah bukan anak perawan lagi. Makan nasi suap-suapan. ayamnya menang kampung tergadai.) Hendak menyama-nyamai kebiasaan orang yang mulia atau kaya. kerana kekurangan alat. makin banyak niat. dalam peliharaan orang tua. tetapi menyambut puan kosong. makin banyak orang makin banyak pula pendapat dan kemahuannya. Makanan enggang hendak dimakan oleh pipit. Mengecap kesenangan dengan jalan memeras orang lain. Orang yang tidak menghiraukan halal atau haram. Kecelakaan yang terjadi dengan tibatiba. Maksud bagai maksud manau. Malam berselimut embun. Makan upas berulam racun. tiada mempunyai rumah tangga. Ingin akan sesuatu yang besar tetapi tidak berdaya mencapainya. siang bertudung awan. Makin banyak orang. mujur tak Nasib buruk tak dapat dihindarkan. waktu maksud yang kedua diperoleh. Makin diberi.

Orang yang biasa berbuat jahat tak dapat melupakan tempat ia bersuka ria. Malu makan. Tak ada kejahatan yang dapat disembunyikan selama-lamanya. bersunting bunga tahi ayam. Mana ada buluh tidak berbuku? Mana busuk yang tidak berbau? Mana kerbau yang bencikan kubangnya? Mana sungai yang tiada berhulu? Sesuatu pekerjaan itu hendaklah dilakukan menurut peraturannya. Mana kaum atau puak yang tidak ada asal keturunannya? Siapakah yang tidak akan menghadapi mati? Sesuatu keadaan yang menyebabkan serba salah. Manikam sudah menjadi sekam. Kalau segan berusaha tak akan mendapat kemajuan. malu berdayung (= berkayuh) perahuhanyut. kalau (= jikalau) menjadi bodoh. Persesuaian dalam segenap hal-ehwal. Mamah dulu kemudian telan. Orang lelaki yang suka kepada perempuan jahat. Dua orang suami isteri yang sama-sama Mana tali berpunca tak berhujung? Mandi dalam cupak. perit = pedih. Malas berusaha tentulah kelaparan. Mandi di telaga di tepi jalan. Manikam selalu juga didapati di dalam lipatan kain buruk yang robek.) Pengecut. Tidak berguna lagi.boleh diraih. atau anak orang berani anak harimau menjadi anak kambing. perut perit. Manis laksana gula Sarawak. Manis bagai gula Jawa. menjadi penakut. Orang yang keras hati. Kalau segan berusaha tak akan mendapat kemajuan. Tak ada sesuatu yang sempurna benar. Tidak patut anak orang baik-baik Malu. Malang tiada datang tunggal. Persesuaian dalam segenap hal-ehwal. Malas bergarit. mati takut. Manis seperti (= laksana) gula . baik tak dapat dicari-cari. Pengetahuan (kepandaian) selalu juga terdapat dalam kalangan orang miskin dan hina. perut lapar. Malu berani. tidak berharga lagi. terlalu rindu. (garit = gerak. Mandi tak basah. Malu bertanya sesat di jalan. Malang yang bertimpa-timpa.

Masak malam mentah pagi (= siang). (gula derawa = air gula. Marahkan tikus rengkiang dibakar. maka ketam direbus tak merah? Manusia punya asa. Mara hinggap mara terbang. rezeki meskipun sedikit haruslah diterima dengan syukur. akhirnya meranalah badan. (masam = merengus. maka keuntungan yang banyak dibuang. binatang tahan palu. Takutkan bahaya yang kecil. Orang yang berakal jauh pandangannya. orang yang bodoh hanya kepentingan dirinya sajalah yang diperlukan. Perbandingan antara lelaki yang tidak dapat menyembunyikan rahsia hatinya dengan perempuan yang dapat menyembunyikan rahsianya sehingga tiada diketahui orang. mara bergesel sambil lalu. Tidak bersalah tetapi ikut terlibat dalam sesuatu kesalahan. . Manis udang. jangan jangan dinantikan sampai menjadi ditunggu sampai sudah besar. Marahkan telaga yang kering. Manusia tertarik oleh tanah airnya. mintalah pertolongan daripada orang lain pula. kelakuan atau rupanya. akhirnya meranalah badan. Berdukacita. Masak durian. elok rupa parasnya. anjing tertarik oleh piringnya. tidur terdedah. Masa lagi rebunglah hendak dilentur.derawa. Manusia tahan kias. Bahaya jangan dicari-cari. Kelihatannya baik tetapi di dalam atau keadaan yang sebenarnya jahat. maka keuntungan yang banyak dibuang. tetapi Tuhan berkuasa berbuat sesuatu yang dikehendakinya. masak manggis. Tuhan punya kuasa. mengajar binatang dengan pukulan. Mengajar manusia dengan sindiran. timba dipecahkan. tetapi tak lama kemudian berubah pula. [[buluh|aur]]. Masak di luar mentah di dalam. Masam bagai nikah tak suka. enggang lalu ranting patah. Mara jangan dipikat (= dipukat). rezeki jangan ditolak. Takutkan bahaya yang kecil. Perkara yang sudah selesai.) Menipu dengan mengubah-ubahkan perangai. Jikalau seseorang itu tidak dapat menolong. Manusia hanya boleh berharap. Marahkan pijat kelambu dibakar. Masa kecillah diajar dan dididik.

sehingga mulutnya ternganga-nganga. hendaklah ditanya atau diminta pimpinan daripada orang yang ahli.) Kalau akan membuat sesuatu pekerjaan yang tidak diketahui. jangan membuang-buang waktu dengan percuma. masuk ke dalam kandang kerbau menguak. Masuk ke kampung orang Kalau merantau ke negeri asing. keluar bagai (= sebesar) lubang tabuh. Besar belanja daripada penghasilan. bawa ayam betina. ilmu pengetahuan dan sebagainya). berdiri di luar-luar orang dan jangan menunjuk-nunjukkan gelanggang.) Masih berbau pupuk jerangau. Masin lagilah garam sendiri. Masuk ke telinga kanan. (berdering = bunyi genta. Jika pergi merantau ke negeri asing hendaklah mencari sesuatu yang berguna (harta. hendaklah selalu mengalah. Masuk lima keluar sepuluh. Masuk bagai (= sebesar) lubang penjahit. jalan di tepi-tepi. diri.bersut. Belum ada pengalaman. Masuk ke dalam kandang [[kambing]] mengembik. keluar tak ganjil. Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan. Termasuk ke dalam bahaya besar. keluar meliang tabuh. Masuk ke dalam majlis yang besar-besar tetapi tidak termasuk bilangan (kerana hina atau hodoh). jangan bertanam tembilang. Sanak-saudara atau kaum kerabat lebih dipentingkan daripada orang lain. Masuk ambung tak masuk bilang. jangan suka mendului orang. selalu duduk di tapak tangga. jangan benangarang orang jangan dipijak. Terhairan-hairan. keluar ke telinga kiri. Masuk meliang penjahit. Masuk sarang harimau.) Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan. Besar belanja daripada penghasilan. Masuk di dalam kawan gajah berdering. gua gelap. Masuk tak genap. berbuat pekerjaan yang buruk. Besar belanja daripada penghasilan. Masuk langau ke mulutnya. . Masuk geronggang bawa pelita. Orang yang tidak berharga dalam Masuk ke negeri orang bertanamlah ubi. geronggang = rongga di dalam batu atau kayu. mandi di hilir merendahkan diri. Nasihat atau pelajaran yang tidak dimasukkan ke dalam ingatan.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. 9 Mei 2010. Kategori: Peribahasa • • • • • • • Ciri-ciri baru Log masuk / buka akaun Rencana Perbincangan Baca Sunting Lihat sejarah Top of Form Bottom of Form • • • • • • • • • • • • Laman Utama Tinjau Hal semasa Rencana rawak Perhubungan Tentang Wikipedia Portal masyarakat Perubahan terkini Hubungi kami Menderma Bantuan Kedai Kopi Cetak/eksport Alatan Laman ini diubah buat kali terakhir pada 11:03. Teks disediakan dengan Lesen Creative Commons Pengiktirafan/Perkongsian Serupa.masyarakat. • . terma-terma tambahan mungkin terpakai.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful