P. 1
Peribahasa Bermula Dengan Huruf

Peribahasa Bermula Dengan Huruf

|Views: 665|Likes:
Published by Muhammad Amin

More info:

Published by: Muhammad Amin on Dec 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2012

pdf

text

original

Peribahasa Bermula Dengan Huruf "A

"
Peribahasa Maknanya

Ada air, adalah ikan.

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada aku dipandang hadap, tiada aku dipandang belakang.

Kasih sayang hanya waktu berhadapan saja, setelah berjauhan lalu dilupakan.

Ada angin, ada pokoknya (= pohonnya).

Segala sesuatu mestilah ada asal mulanya.

Ada bangkai, adalah hering.

Ada perempuan jahat, adalah lelaki jahat yang mengunjunginya.

Ada batang mati, adalah cendawan tumbuh.

Di mana juga kita tinggal, akan ada rezeki kita.

Ada batang, cendawan tumbuh.

Tiap-tiap negeri ada undang-undang dan adat resamnya masing-masing.

Ada beras, taruh dalam padi.

Rahsia hendaklah disimpan baik-baik.

Ada biduk, serempu pula.

Tidak puas dengan apa yang sudah dimiliki.

Ada bukit, ada paya.

Ada baik, ada jahat; ada miskin, ada kaya.

Ada gula, ada semut.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada hari, ada nasi.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada hujan ada panas, ada hari boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada jarum hendaklah ada benangnya.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada kerak, ada nasi.

Tiap-tiap suatu kejadian itu tentu ada bekasnya.

Ada laut, ada perampok.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada nasi di balik kerak.

Masih ada sesuatu yang belum diselesaikan atau belum diperhatikan.

Ada nyawa ada rezeki.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada padang, ada belalang

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada padi masak, adalah pipit.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada padi semua kerja jadi, ada beras semua kerja deras.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada padi, segala menjadi.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada pasang surutnya.

Untung dan malang tidak tetap.

Ada persembahan ada kurnia.

Berbuat baik dibalas baik.

Ada rotan , ada duri.

Dalam kesenangan tentu ada kesusahannya.

Ada rupa, ada harga.

Harga barang menurut rupanya (= keadaannya).

Ada sampan hendak berenang.

Sengaja bersusah payah.

Ada seperti tampaknya apung-apung.

Barang yang dihajati telah ada tetapi belum tentu dapat diambil atau dipakai.

Ada sirih hendak makan sepah.

Ada yang baik, hendakkan yang buruk.

Ada tangga hendak memanjat tiang.

Berbuat sesuatu dengan tidak menurut aturan.

Ada ubi ada batas, ada masa boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada ubi ada talas, ada budi ada balas.

Berbuat baik dibalas baik, berbuat jahat dibalas jahat.

Adat periuk berkerak, adat lesung berdedak . .

Tiap-tiap usaha memerlukan ketabahan dan kerajinan.

Adat pulau limburan pasang. .

Adat hidup ialah bantu-membantu, yang kaya membantu yang miskin dan yang berilmu membantu yang bodoh, yang berkuasa melindungi yang lemah.

Adat sepanjang jalan, cupak sepanjang betung . .

Segala perbuatan ada adat dan peraturannya masing-masing. betung = Sejenis buluh besar.

Adat tua menahan ragam. Agih-agih kungkang . sedikit kerja. Sesuaikanlah perbelanjaan menurut keadaan penghasilan kita.). Air besar. syarak yang mendaki. Air dalam. Adat dapat menuju kerendahan dan tidak sanggup menghadapi pergolakan masa. Air besar sampan tak hanyut. Terlampau murah hati atau suka memberi. Banyak bicara. setanggi campurkemenyan . tetapi keangkuhannya masih ada juga.. air dangkal. . menepi. meskipun sedikit. Maksud tidak tercapai. . (agung = besar. . . pelimbahan = tempat air yang kotor. Orang tua-tua terpaksalah menahan (menderita) berbagai-bagai godaan yang tak menyenangkan hati kerana perbuatan anak cucunya yang tiada berjalan di atas kebenaran. .. Agak-agak bertutur malam hari. (kawi = kuat. pongah masih. Air dalam karang menonggok.) Usaha yang berhasil baik. (kungkang = kera kecil.) . jatuhnya kepelimbahan. Air cucuran atap.) . . Banyak bercakap tanda tiada berilmu. Air beriak tanda tak dalam. Saudara dan sahabat berpecah-belah apabila timbul perselisihan besar.Adat teluk timbunan kapal (= kapar). Adat yang kawi.) Hidup yang tenang dan tenteram. Kebesaran sudah hilang. menimbun. sakti. (sibak = cerai. Adat kebiasaan merupakan undang-undang yang berlaku dalam pergaulan dan hukum-hukum agama merupakan undang-undang negeri yang berjalan seiring. gula tertumpah pada kanji. tetapi syarak menuju ketinggian dan dapat mengatasi segala gerakan yang menentangnya. kumbah = mencuci dalam air. bercebok. Sesuatu itu.). syarak yang lazim. akan menurut asalnya juga. (terenang = tempat air daripada tanah liat. (kapar = kayuan yang hanyut di sungai dan sebagainya. Mesti selalu beringat-ingat ketika memperkatakan sesuatu. Agak lebih daripada agih.) . batu bersibak. (menonggok = melonggok. Air dalam terenang. berenang (= berkumbah). . Adat yang menurun. hingga menderita kesusahan sendiri. Agung susut. pongah = angkuh. Orang yang berpangkat atau berpengaruh biasanya menjadi tempat tumpuan orang mengadukan halnya.

Air diminum terasa duri. Air mudik sungai . Air jernih. Berdukacita dengan diam-diam. orang jahat mencari keuntungan. Air diminum sembiluan. Sangat sedih. Negeri yang huru-hara. Air lalu kubangan tohor. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Sangat sedih. . kering. . Penghasilan tidak cukup. . Orang pemboros berbelanja tanpa perhitungan. Air laut hijau siapa celup? . ranting orang dipatah. habis bulan habis gaji. rakyatnya berbudi bahasa. ikannya jinak. Air mata jatuh ke perut. Berdukacita dengan diam-diam. Air dicencang tiada putus.Air di daun keladi (= talas). . . Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. Hendaklah patuh kepada undang-undang negeri yang kita diami. (tohor = dangkal. turunnya ke cucur atap. (ranai = jalani (boleh jadi ranahi). . Sesuatu itu. semua teluk diranai. . Hiburan yang sangat mewah. . meskipun sedikit. Air ditetak tiadakan putus. adat orang diturut. akan menurut asalnya juga. . . . Air keruh. Air digenggam tiada tiris. limbat keluar. Sangat berhati-hati mengeluarkan wang. Air gedang menghanyutkan. sembiluan = rasa pedih seperti dihiris dengan sembilu. Air di tulang bumbungan. . Kemegahan dan kemewahan tidak payah diheboh-hebohkan. . . sehingga tidak enak makan dan minum.) . . Negeri yang aman dan teratur. Air didih menganak sungai . Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. sehingga tidak enak makan dan minum. Air mata jatuh ke dalam. Air orang disauk. nasi dimakan terasasekam . (gedang = besar) Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar.

Segala sesuatu tidak selesai sekali gus melainkan beransur-ansur. . Jangan ikut campur dalam perselisihan orang bersaudara. . Air tawar secawan dituangkan ke dalam laut. Kebaikan dibalas dengan kejahatan. ditinggalkan. jangan disangka tiada berbuaya . Orang yang pandai. Air susu dibalas dengan air tuba . Akan dijadikan tabuh. Kejahatan dibalas dengan kebaikan. sampah ke tepi juga. apabila mereka berbaik kembali.) Segala sesuatu berlaku dengan adil dan benar. . Air sama air menjadi satu.Air pun ada pasang surutnya. Akal sebagai makan nasi lecek. tanah seketul digunungkan. . . Air setitik dilautkan. . . .). . Di dalam usaha yang tidak menguntungkan. . . di gua buruk suka merakut. Air yang jernih. Orang yang diam jangan disangka pengecut. akan dijadikangendang . alamat buaya di hulunya. Air tuba dibalas dengan air susu . Pertolongan yang sedikit tidak dapat meringankan beban kesengsaraan yang besar. . (sayak = tempurung kelapa . berlebih. takkan pasang selalu dan surut senantiasa. Akal labah-labah . Air surut kapar hilir bersama. Ilmu pengetahuan yang serba tanggung. . Air yang tenang.. Akal akar berpulas tak patah. takkan mudah kalah dalam perdebatan. runding (= fikiran) tak sekali tiba. Air tenang menghanyutkan. air pasang ia tersangkut. (merakut = memasang jaring. singkat. sayak yang landai. Orang jahat yang suka menipu orang. diajak bersama-sama. Daripada perkataan dapat dimaklumi niat di dalam hati. Air yang keruh-keruh kerak. Nasib manusia tidak dapat ditentukan. takkan dapat menghilangkan masinnya. Akal tak sekali datang. kita akan tersisih ke tepi. Fikiran seperti anak-anak. (keruh-keruh kerak = tiada jernih. dan apabila usaha itu berhasil. Membesar-besarkan perkara yang kecil. Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar.) .

maka tiada terasa lagi kesukarannya. Alah pinta dibuat sempena. air 'lah besar.). . (akik = Sejenis batu berwarna. pengalaman praktis lebih baik daripada teori. menegun = berhenti sebentar. Apabila telah biasa melakukannya. (benalu = tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di pohon lain. . Kerana tingkah laku. surat 'lah hilang. Alah mahu.) . akan bertanya. tegal) biasa. . kalau bukan hak tidaklah diperoleh. . akan menjunjung kepala luncung. maksudnya ketahuan. jalan 'lah semak. Kekalahan yang belum memuaskan hati kepada pihak yang kalah. Dalam keadaan yang serba salah. Alah di rumpun betung . Akar terjumbai tempat siamang berpegang (= bergantung). . Tidak berpihak ke mana-mana dalam sesuatu perlawanan. Tidak mahu mengaku kalah. Daripada keterangan. .) Alah membeli.Akan memikul tiada berbahu. Orang bodoh yang tak mahu mengakui kekalahannya. (jumbai = rumbai. . kerana tiada berilmu atau tidak berwang. kelibat = tabiat. Akan surut. akan lalu. Aku alah engkaulah menang. menang memakai. Alah bisa. Dalam keadaan yang serba salah. Barang yang baik memang mahal.) . . (merih = pembuluh nafas. . Aku nampak olah (= olak). Alah limau oleh benalu. . Akik disangka batu. Alah menang tak tahu. engkau tak menang. Biar bagaimanapun diharapkan. (olah = tingkah laku. kelibatmu sudah kutahu. bersorak boleh. Tidak menepati janji dan menentang balik orang yang diberinya janji itu. orang dapat mengetahui salah atau benarnya perbuatan seseorang. Tiada berdaya mengerjakan sesuatu pekerjaan. bertimbang enggan. Akan pembasuh kaki (= tangan). Hadiah kepada orang yang berjasa. Aku alah. tetapi dapat lama dipakai. Akan mengaji. cungkil merih akan pembayar. oleh (= kerana. dahan mengajur tempat tupai menegun. Orang yang lama dialahkan oleh orang yang baru. Sesuatu yang menghina. .) . guru 'lah mati. .

Tak mungkin dilakukan. . . biar licin. Orangnya alim (banyak ilmu) tetapi dia sendiri tidak mendapat faedah daripada ilmunya itu. Alang dijawat. Anak ayam kebasahan bulu. (alang = pemberian. (Amra = Sejenis mangga. . sia-sia hutang tumbuh. . biarlah hitam. Kalau sudah terlanjur jahat. Amak berlela. Baik dibalas dengan baik. . pekerjaan yang sia-sia. .). Alang-alang menyeluk pekasam. . (amak = terlalu banyak. Anak anjing takkan menjadi anak musang jebat.) . Alpa dan lalai mengakibatkan bencana. .. banyak olehnya. Alpa negeri alah. . buangkan ampas. Orang beristeri tua biasanya beroleh kesenangan kerana disayangi oleh isterinya.) . jahat dibalas dengan jahat. hadiah. biarlah diperoleh hasil daripadanya. . menang sorak. jahat dibalas dengan jahat. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung. Biarpun kalah. Alangkan baik (= elok) berbini tua. Amra disangka kedondong . Baik dibalas dengan baik. hanya kerana melihat rupanya sama dengan yang buruk. tetapi masih tetap tinggi juga cakapnya. tepuk dibalas. menjijikkan. Alu pencungkil duri. . hadiah. Sesuatu yang baik disangka buruk. Hanya orang yang alim saja yang boleh membuat hukum syarak . Alang berjawab. tepuk berbalas. Alim bagai katak di tepi air. . biar sampai ke pangkal lengan. Alim biasa menghukum syarak . (alang-alang = tanggung-tanggung. Yang baik dipakai. Alur bertempuh. Dilakukan menurut adat yang biasa.) . Orang yang tidak berilmu tidaklah mungkin mendapat kedudukan baik.Alah sabung.) Ambil pati. Banyak tabiat. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung. Alang-alang berminyak. Gelisah resah. amak berupa. . perut kenyang pengajaran (= pemanja) datang. Alang-alang berdakwat . jalan berturut. . (alang = pemberian. yang tak baik dibuang.

Sangat berbahagia. . kera di hutan disusu i. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. . Orang miskin menjadi kaya. Anak kambing takkan menjadi anak harimau. hendaklah tahu menyimpan rahsianya. Anak muda yang riang gembira. . Orang yang zalim diberi perangsang untuk membuat aniaya. Anak di riba diletakkan. . Anak baik. tahu makan tahu simpan. anak sendiri di rumah kebuluran. Anak harimau jangan diajak bertampar. menantu molek. Suami yang jahat. . . Anak harimau diajar makan daging. Kaum keluarga sendiri dilebihkan daripada orang asing.Anak badak dihambat-hambat. Jikalau tahu membuat sesuatu kerja. Hendak mengajar orang yang sudah ahli. peti derhaka. anak sendiri di rumah kekeringan. Anak kuda bulu kasap. Orang yang berani takkan penakut. Sengaja mencari bahaya (kesukaran dan sebagainya). Anak dipangku dilepaskan. . Anak kera hendak diajar memanjat. . Anak kucing menjadi harimau. Anak kandung ditimang-timang. atau rakyat sendiri lebih diutamakan daripada orang dagang. bulu Anak kunci jahat. . Jangan berbuat baik dengan orang yang suka berbuat jahat. . . atau rakyat biasa menjabat pangkat tinggi dalam pemerintahan. . Anak kera di hutan disusu i. ingat-ingat kukunya. Anak harimau jangan dibela pelihara. Orang yang pengecut tetap pengecut. Anak monyet di hutan disusu i. Anak ikan dimakan ikan. beruk di hutan disusukan. . . . Jangan mencari musuh dengan orang yang lebih kuat dan lebih persediaan alat senjatanya. . lambat-laun akan ditentang oleh isterinya. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Anak harimau takkan menjadi anak kambing]. . . anak tiriditengkingtengking.

Angin berputar. anak tiri dibengkeng. Lain di mulut. inikan pula hati orang. Kaum keluarga sendiri dilebihkan daripada orang asing. seumpama. Anak seorang. Pendirian yang tidak tetap. Berita-berita yang buruk tak dapat disembunyikan.Anak orang. . asap tak dapat digenggam. (malim = ahli agama. Anggup-anggip bagai rumput di tengah jalan.). lain di hati. Angkat batang keluar cacing gelang-gelang. Kalau bukan hak kita tidaklah ada gunanya. . Angin bersiru. Besusah hati kerana memikirkan perkara yang bukan-bukan. ombak bersabung. anak orang juga. . Angkuh terbawa. Perkara yang amat sulit. tetapi buruk sikapnya. tetapi suatu faedah pun tidak diperoleh daripadanya. kami tahu. Sangat berbahagia. .) . . Angguk enggan. Angan-angan mengikat tubuh. Perkara yang amat sulit. (anggup-anggip = terkulai-kulai. Angan lalu. Angan-angan menerawang langit. unjuk tidak diberikan. geleng mahu. semisal. Anak sendiri disayang. atau rakyat sendiri lebih diutamakan daripada orang dagang. (penaka = boleh dipandang sebagai. Mempunyai barang hanya sebuah saja. Anak seorang. Angguk enggan. kelak akan tersiar juga.) Hidup yang serba susah. penaka tidak. ombak bersabung. tampan tertinggal. (bersiru = beralih tujuan. Berpenat-penat mengerjakan pekerjaan orang yang tinggal terbengkalai. lain di hati. Lain di mulut. faham tertumbuk. Anak sungai lagi berubah.) Angin bersiru. Angin tak dapat ditangkap. menantu malim. kemahuan ada tetapi tidak berdaya. Sesuatu hal yang banyak halangannya. Sudah tahu akan niat seseorang. Baik rupanya. geleng ia. Selalu mencita-citakan segala sesuatu yang tinggi.

kalau dipukul sekalipun. keras sama keras. Bertemu lawan yang sepadan. tidak makan atau menjilat. babi berani. Anjing menyalak bukit. sekalipun dikata-katai. Orang yang tamak. berulang juga ia ke tempat bangkai yang banyak tulang. meskipun dirantai dengan rantai emas. Anjing menyalak di ekor (= dipanjat) gajah. meminta pertolongan ke sana ke mari. Anjing biasa makan tahi. Anjing ditepuk menjungkit ekor. Orang hina apabila dihormati. Pergi atau menghindar kerana malu dan sebagainya.Angus (hangus) tiada berapi. Anjing tiada bercawat ekor. Sesuatu yang hina dan tiada berguna. Anjing dengan tahi. Anjing itu. Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. nescaya berulang-ulang juga ia ke tempat najis. Anjing bercawat ekor. namun ia tidak akan malu. Orang baik yang dicela oleh orang jahat. Tipu muslimat dal . Sia-sia memberi basihat yang baik kepada orang jahat. Anjur surut bak bertanam. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Anjing galak. Anjing itu. Anjing kepada orang. tetapi mencium ada juga. karam tiada berair. Buruk baik anak sendiri juga. Menderita kesusahan kerana kematian atau kehilangan kekasih. raja kepada kita. Orang yang biasa berbuat jahat. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Anjing terpanggang ekor. namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. tentulah perbuatannya itu sia-sia saja. Anjing diberi makan nasi takkan kenyang. Orang jahat. jika tak makan mencium ada juga. tentu tidak akan binasa kebaikannya. Orang yang biasa berbuat jahat. berani sama berani. sombonglah jadinya. biarpun diberi kesenangan. takkan runtuh. Orang lemah (hina) mencuba hendak melawan orang yang berkuasa.

(mengarang telur = hampir bertelur. Bagai ara hanyut. Orang yang sangat benci oleh masyarakat.) Bagai anak dara sudah berlaki. malu dan sebagainya. Sangat ketakutan. sangat sombong.) Bagai belut diregang. Mudah menimbulkan sesuatu hal yang tak baik kalau diperdekatkan. Bagai belacan dikerat dua: yang pergi busuk. merah muka seseorang. Serba tak cukup (miskin). wangkang = perahu besar. Bagaimana sekalipun orang berkasih-kasihan. tetapi dengan mudah Badak makan anak. Lemah dan lesu tanpa penyakit. dimakan mati bapa. pemalas dan pengotor. tetapi bapa menokok harta yang ada. Sangat gembira. Peri keelokan. Kurus sekali. Bagai ayam naik ke surau. Bagai berkain tiga hasta. (kena kepala = kena lempar).) kemelaratan. usaha Bagai air daun talas (= keladi). Bagai bersahabat dengan ular bisa. kasih sahabat sama binasa. Tinggi dan kurus. Bagai ayam mengarang telur. Sudah sehidup semati. Anak perempuan yang tiada malu. Kiasan kepada orang yang membuang anaknya sendiri kerana takut Bacang dibungkus tentu baunya keluar juga. Peribahasa . Bagai bertanak di kuali. Bagai anjing beranak enam. Pucat dan kuning kerana menghidap penyakit. Bagai air mencari jenisnya. Bagai beliung dengan asahan. Bagai bertandang ke rumah janda. Bagai ayam si tombong. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. menggunakannya. Bagai air itik ke batu. Terlalu murah hati sehingga binasa kerananya. serba salah.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "B" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "B" Maknanya Menyimpan rahsia yang telah diketahui umum. Bagai anjing melintang denai. sangat gembira. Bagai berseru di padang pasir.) kelakuannya. (andam = anak rambut di dahi. kasih ibu sama rata. Tidak terus berjalan ke tempat tujuan. yang tinggal hanyir. Berusaha untuk mencari ilmu dengan tidak berhenti-henti. Bagai ayam yang terkecundang. Pucat lesi dan tidak berdaya sebab sakit dan kurang darah. (nangui = Babi kecil yang banyak anaknya. Peri keelokan. Bagai ayam dibawa ke lampok. Badan bersaudara. Berbaring dan bermalas-malas saja di rumah orang lain. Banyak sekali. Bagai bersumur di tepi rawa. Badan sudah dua senyawa. (denai = jejak binatang besar di hutan. (digetir = dicubit. kerana orang lebih mengutamakan harta-benda.) Bagai balak terendam. Seseorang mendapat kesusahan dan orang lain serba salah untuk Bagai ayam lepas bertaji. Seruan yang tidak diendahkan orang. Mati tanpa sakit. Bagai belut digetir (= diketil) ekor. Bagai anjing tersepit di pagar. kasih saudara sama ada. (malakamo adalah sejenis buah yang sama ada dimakan atau tidak akan Babi merasa gulai. Orang gemuk yang malas bergerak. menolongnya. Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa. Orang yang tak pernah masuk majlis. Badan boleh dimiliki. Bagai ayam disambar [helang|elang]]. limpap. Bagai bertemu (= makan) buah si malakamo. Perkara yang mendatangkan aib kepada kedua-dua belah pihak. Bagai ayam dimakan (= kena) tungau. Bagai anak dara mabuk andam. Seseorang yang cakapnya tinggi tetapi keluarganya dalam (tombong = sombong. emas perak tiada bersaudara. bagai tebing bergantung ke aur. meminta pertolongan ke sana ke mari. Bagai aur bergantung ke tebing. hati tiada boleh dimiliki. tetapi singgah-singgah di jalan.) Bagai ayam mengeram telur. Satu sama lain bertolong-tolongan. kasih Walaupun orang-orang lemah itu di bawah kuasa orang kuat. Bagai api dengan rabuk. merah muka seseorang. Tidak tetap pendirian. kokok berderai-derai. Berkawan dengan orang yang jahat. dalam keadaan yang dimakan mati ibu. bajak = perompak.) Bagai anak sepat ketohoran. sangat gelisah (lampok = onggok padi sesudah disabit. ekor bergelumang tahi. selalu berubah-ubah. juga dapat diceraikan. Bagai aur di atas bukit. bingung.) (Peribahasa lain yang sama makna: Anjing terpanggang ekor). Bagai anak nangui. Tidak pernah berpisah. Tidak dapat berbuat apa-apa. Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa.) Bagai bajak wangkang makan diangkat. Cepat sekali. Menyerahkan diri kepada nasib. Bagai anjing buruk kepala. tidak Menghadapi sesuatu masalah yang sangat sulit. Bagai ayam mabuk tahi. Orang yang selalu cemburu. hatinya bebas lepas. Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. dengan tidak mengenal jerih payah. (bajak wangkang = tenggala yang selalu mesti diangkat-angkat waktu Orang yang gemar dipuji. (kecundang = kalah.

Pedih sekali rasa hatinya. lekas besar dan tinggi. Melonjak-lonjak kegirangan kerana mendapat untung. Dialahkan oleh orang yang bodoh. Sesuatu hal yang selalu terasa tidak menyenangkan hati. Bagai bunyi orang dikoyak harimau. selalu gelisah (kerana susah. Bagai geluk tinggal di air. Berjalan lambat dan lamban (perempuan atau orang yang gemuk). Bagai bulan empat belas. Bagai jawi terkurung siang. Berteriak-teriak atau melolong dengan kuat. kasih sayang yang terlalu amat. Bagai beruk kena ipuh. Lelaki yang suka pergi ke tempat perempuan jahat. Bagai jelongak kerbau rampung. Beroleh malu dalam sesuatu majlis. (ipuh = racun. tiada sedar dirinya dibodohi orang. Bagai cembul dapat tutupnya. sangat cocok.) Bagai dulang dengan tudung saji. Bagai ilak bercerai dengan benang. Bercakap besar. Tidak tetap keadaannya. (lengkitang = siput. Bagai buah keras di dalam sekul. Girang yang amat sangat. Menurut dengan tidak membantah. Bagai jawi belang puntung: didahulukan dia menyepak. bertandang dan sebagainya. (dekan = ulat yang makan buluh.) Bagai ikan lampam di ulak jamban.mendatangkan kesusahan (sebagai perumpamaan sahaja) Bagai bertepuk sebelah tangan. Ramai (= riuh) sekali. (katang-katang = Sejenis tumbuhtumbuhan di tepi laut. Sangat karib (tentang orang bersahabat atau orang berkasih-kasihan). Bagai gulai lengkitang. Tak pernah bercerai. Sesuai benar. Hendak menghilangkan kejahatan dirinya.) Bagai gelombang dua belas. Orang lemah di bawah kuasa orang kuat. Bagai bunyi perempuan di air.) Bagai jawi ditarik keluan. Bagai kacang direndang. Kehebatan langkah seseorang pendekar. Bagai haruan di dalam tuar.) Bagai berumah di tepi tebing. dimamah dulu baru ditelan. (buah keras = kemiri. Sangat karib (tentang orang bersahabat atau orang berkasih-kasihan).) Bagai budak menyapu hingus. Bercerai untuk selama-lamanya.) Bagai diurap dengan daun katang-katang.) Bagai inai dengan kuku. malu dan sebagainya). Bagai kacang direbus satu. Rajin dan bersungguh-sungguh. Pekerjaan atau kejadian yang payah benar hendak disembunyikan. Bagai buntal kembung. Tiap-tiap perbuatan itu dirundingkan masak-masak sebelum dikerjakan. (geluk = timba daripada tempurung kelapa. melepaskan pucuk masing-masing. Bagai enau di dalam belukar. termenung-menung. Bercakap dalam keadaan tergopoh-gopoh.) Bagai cacing kena air panas. Bagai harimau beranak muda. Anak-anak yang subur tubuhnya. Perkara yang semakin kusut dan susah menyelesaikannya. dikemudiankan dia menanduk. jawi = lembu. Sesuai benar. sekul = mangkuk yang diperbuat daripada tempurung kelapa. (di air = di tempat mandi. Bagai dekan di bawah pangkal buluh. Kebingungan. Tiada semuafakat dalam sesuatu perbincangan. Cinta kasih yang tidak berbalas.) Bagai jawi makan. . Perempuan cantik yang keluar dari rumahnya kerana hendak berjalan. Menggeliang-geliut (kerana kesakitan dan sebagainya). Bagai besi dengan penempa. selalu berkeluh-kesah. Sangat marah.) Bagai bunyi siamang kenyang. Bagai gagak menggonggong telur. tetapi kebaikan yang ada padanya pun lenyap pula. Kecantikan wajah seseorang wanita. Sangat gelisah kerana tidak bebas. Bagai itik pulang petang. Bagai dihiris dengan sembilu. Dalam keadaan yang sangat terbatas. Bagai empedu lekat di hati. Bagai galah di tengah arus. kerana sakit atau susah. Pemberian yang tidak berfaedah. Tidak tenang. (keluan = tali yang dicucukkan pada hidung (lembu dan kerbau). Bagai biawak mengulangi bangkai. Bagai jempuk kesiangan hari. Bagai bulan penuh mengambang di kaki awan. Orang perempuan yang terlalu bengis. Orang yang melarat hanya mengharap bantuan orang. orang-orang yang mengutip hasil daripada pekerjaan-pekerjaan maksiat. Bagai cacing gila. Bagai dakwat dengan kertas. Bunyi jatuh yang kuat. Bagai duri dalam daging. (galah = tombak atau lembing. (putus tunggal = petir yang sangat keras bunyinya. Orang bodoh yang tidak dapat diajak berunding. Perempuan hodoh berpakaian bagus. Perempuan yang suka berpergian. (cacing gila = cacing yang berputar-putar bila disentuh. Menggigil keras. Bodoh dan sombong. Bagai getah dibawa ke semak. (belang puntung = merah kehitam-hitaman. Bagai bunyi cempedak jatuh. Orang bodoh yang sombong. Bagai dirahap kain basah. Bersungut-sungut dengan tiada tentu sebabnya. Bagai galah dijual. Pandai menyembunyikan rahsia. Terlalu miskin.) Bagai hantu makan dedak.) Bagai denai gajah lalu.) Bagai gembala diberi keris.) Bagai gelegar buluh. Dingin sejuk sekujur badan kerana mendengar khabar atau melihat kejadian yang sedih dan ngeri. (tuar = lukah. kalah judi. Bagai diikat dengan sehasta tali. Bagai gadis jolong menumbuk. Selalu dalam kekhuatiran. (gelegar = bunyi bergemuruh. Banyak cakapnya dan sebagainya kerana mendapat kesenangan.getahnya sangat menggatalkan.) Bagai ditembak putus tunggal. (rahap = bungkus. (ilak = ukuran untuk menentukan lebar kain yang akan ditenun. Bagai emak mandul baru beranak.

kembali. Cekarau besar liang. Celaka ayam. . barulah terdengar keterangan atau Cakak sudah. (cekarau = sejenis tumbuhan di air yang besar lubang batangnya. ada yang lebih baik. Celaka tiga belas. silat teringat. mendapat yang buruk. (bayu = sejenis burung asmara dalam dongengan. Melakukan sesuatu pekerjaan yang bukan sepatutnya. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua. kebanyakan. Cakapan sejengkel dibawa sehasta.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "C" dan "D" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "C" dan "D" Maknanya Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarCacing hendak menjadi naga. Orang hina menjadi orang mulia.) Peribahasa Cekel berhabis. Cakapnya seperti orang kaya. pekerjaan yang dilakukan olehnya. Anak orang bangsawan diperisteri oleh orang Cacing menelan naga. Dipakai untuk sementara waktu saja. Orang-orang muda yang tiada memelihara kehormatan Campak baju nampak kurap seperti anak kacang hantu.) Cekur jerangau ada lagi di ubun-ubun. sekadar untuk mencukupi keperluan saja. Kebaikan dibalas dengan kejahatan. Malang sekali. Sesuai benar. Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarbesar. lama-lama bercantum juga. pelit. padi masak makan ke hutan. calak-calak = lampas. menanti tukang belum datang. Mendedahkan keburukan diri sendiri. Mencari yang baik.) Biarpun kikir namun harta akan habis juga akhirnya atau hilang percuma saja. orang yang berkuasa dapat dialahkan oleh orang yang lemah. Cacing menjadi ular naga. dirinya ataupun kehormatan orang lain di jalan-jalan raya. padahal miskin. Berlebih-lebihan daripada hal yang sebenarnya. Nasib yang malang. Campak bunga dibalas dengan campak tahi. Cemperling nak jadi bayu. lapuk berteduh. Cekur jerangau belum habis lagi. Cembul dengan tutupnya. (cakak = kelahi. Campak baju nampak kurap. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua. Cakap berlauk-lauk makan dengan sambal lada.) sungutan. Besar bualannya dan suka membuka rahsia orang. Cari umbut kena buku. Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik Carik-carik bulu ayam. sementara belum Calak-calak ganti asah. Cakapnya saja yang besar tetapi tidak ada satu pun Cakap berdegar-degar. (cekel = kikir. belum ada pengalaman. tahi tersangkut di gelegar. Perkara sudah selesai. belum ada pengalaman. Canggung seperti antan dicungkilkan duri (= gigi). besar.

Aturan yang masih tetap berlakulah yang diturut.) Cerdik perempuan meleburkan.) Cencaru makan petang. Melakukan sesuatu pekerjaan yang merugikan diri sendiri. condong manusia kepada bangsanya. Pemimpin yang akan membantu atau menjaga rakyatnya jika ada kesusahan yang menimpa rakyatnya itu.) Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik kembali. kecil sedikit. dangkal berjingkat. (dagangan bersambut = barang amanah. Memberi pertolongan (kewangan. dua tiga pekerjaan selesai. (ditumpil = ditunjang. suri sudah terkembang (=terentang).) Jika seseorang itu menyusahkan kaum keluarganya sendiri maka ia pun akan merasa susah juga. tetapi mendatangkan kebaikan. Putusan yang mengikat. Cepat tangan terjembakan. Perbuatan yang sangat membahayakan. Cerdik bagai ekor kerbau. sebelum memandang pada orang lain. Cupak berkeesaan.) Condong puar ke uratnya. Menggunakan harta benda tuannya. Cupak sudah tertegak. (puar = tumbuhan-tumbuhan hutan.Cencang air tidak putus. Cik puan melangkah ular tak lepas. saudagar muda menghutangkan. (terdadek = tersesat. Cium tapak tangan.) Condong yang akan menimpa. bingung sikikih. Cencang terdadik jadi ukir. Cerita daripada orang lain yang diceritakannya. barangkali (= suri. lamun murai terkecoh juga. Cermat masa banyak. Dada manusia tidak dapat diselam. Jika kurang fikir atau kurang hemat dalam sesuatu perbuatan. cepat kaki terlangkahkan. Sekali jalan. Menuruti orang yang belum panjang fikirannya itu acap kali mendatangkan kesusahan. mumbang = putik kelapa Cubit paha kanan. Cencang dua segeragai. ada juga hasilnya kelak. paha kiri pun merasa juga. Telah lama adat berdiri tentang tiap-tiap pekerjaan. jimat masa sedikit.) Dahan pembaji batang. Geliang-geliut kerana kesakitan. Lihat diri sendiri terlebih dulu sebelum mencela orang lain. Cuba-cuba menanam mumbang. berbaukah atau tidak? Condong ditumpil. Gadis yang elok dan hartawan takkan sejodoh dengan orang yang miskin dan hodoh. . Cupak tegak yang diisi. Cencang putus. fikiran dan sebagainya) kepada orang-orang yang di dalam kesusahan. Cengkeling bagai ular dipukul (= dipalu). (sikikih = sejenis enggang. Cerdik elang. Tiap-tiap orang lebih suka kepada keluarganya sendiri daripada kepada orang lain. lemah dianduh. Selalu berhati-hati dalam membelanjakan (menggunakan) sesuatu. cepat mulut terkatakan. Pandang pada diri sendiri dulu. Cubit paha sendiri dulu. Rajin dan giat. turus) negeri. Undang-undang sesebuah negeri itu menurut keadaan pemerintahnya.) Cepat kaki ringan tangan. Cincin emas takkan tampan bermata kaca. rebah yang akan menegakkan. maka tangan dan kaki serta mulut dapat menimbulkan kesusahan. Kesalahan yang tiada disengajakan. (suri = pemidangan pada perkakas tenun. pancung abu tak berbekas. Dagangan bersambut yang dijualnya. Pekerjaan yang lambat mendatangkan hasil yang baik. baru cubit paha orang lain. Gerak-geri perempuan yang lemah lembut. (cengkeling = berbelit-belit. pengetahuan murid menurut ajaran gurunya. jika tumbuhan sunting Kerjakan terus walaupun kurang berharga. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan. Keadilan hukum baru bisa (boleh) diperoleh apabila sudah cukup keterangan atau pemeriksaannya. Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. Dalam berselam. Biarpun cerdik atau bodoh orang besar-besar itu tetapi orang kecil-kecil juga yang selalu menanggung rugi. Condong yang akan menongkat. Corak kain mengikut kehendak penenunnya. (geragai = pengait untuk menangkap buaya. biang tembuk.

) seseorang. Dalam sudah keajukan. Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. Dalam rumah membuat rumah. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. licin bak dinding cermin. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan. Diturunkan pangkat. lebih baik mati Lebih baik mati daripada menanggung malu. Daripada segenggam jadi segantang. Lahirnya dia menerima dengan baik. Dari semak ke belukar. Tetamu yang tidak penting. Daripada kelakuan (perkataan) dapat dikenal asal Daun mengenalkan pohonnya. Dapat harta karun. Terlalu miskin. mendapat yang buruk pula. Daripada cempedak baiklah nangka. Dapat durian runtuh. pergi seperti semut. Kalau segan bertanya tentulah timbul salah faham. berkalang tanah. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Daun keladi dimandikan. Sangat sedikit. Dari jauh diangkat telunjuk. dihalau dia berpaut. getah jatuh ke perdu juga. tetapi hatinya (songgeng (menyonggeng) = tonggeng. kita diangkut. yang baik. Dapur tidak berasap. Bernasib baik. Datang seperti ribut. Daripada hidup bercermin bangkai. dangkal sudah keseberangan. Dalam menunduk dia menyonggeng. Dari telaga yang keruh. salah hemat Tentang penyakit. tak akan mengalir air yang Daripada sifat yang mulia. Dalam laut boleh diduga. Belum berpengalaman. Perselisihan antara kaum keluarga atau suami isteri yang . tak akan mengalir air yang Daripada tabiat yang jahat tak akan lahir budi bahasa jernih. Keputusan yang sangat adil.Dalam dua tengah tiga. Mencari keuntungan atas ongkos orang lain. daripada tidak Sedikit pun cukuplah daripada tiada langsung. meninggalkan sesuatu yang buruk. pulang tak berhantar. Dari lecah. Datang nampak muka. tak akan lahir budi bahasa keruh. pergi pun harus dengan baik pula. Tentang penyakit. Datang tiada dijemput. kepada anak saudara. Degar-degar merapati. usulnya. Dapat harta timbul. kemudian kahwin dengan [perempuan]] yang lebih jahat lagi. yang juga. cetek bertimba. Dari telaga yang jernih. Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih Daun 'lah melayang. Menghindarkan diri daripada kesukaran yang kecil. akan ketahuan juga.) Daripada hidup bergelumang (= berlumur) tahi. Orang yang tiada berbudi pekerti jika banyak Daunnya jatuh melayang. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Dalam menyelam. mati bertimbun bunga. buahnya jatuh ke pangkal pengetahuannya sekalipun. yang kasar. Menceraikan isteri yang jahat. Dapat tebu rebah. Datang tampak muka.) sendiri membantah. Dapat kijang teruit. jatuh dalam kesukaran yang lebih besar. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. kalau dekat diangkat mata. Datang dengan baik. Umpat dan caci kerana kelakuan yang tidak senonoh. Dapat dihitung (= dibilang) dengan jari. Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih Daun dapat dilayangkan. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. baiklah ada. Datang tak berjemput. Datar bak lantai papan. Daun nipah dikatakan daun labu. Tidak jujur. pulang tampak punggung. lari ke duri. Telah diketahui benar-benar tujuan atau maksud (ajuk = duga. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. pergi pun harus dengan baik pula. Datang dengan baik. (kalang = galang. buah jatuh ke perdu juga. kepada anak saudara. berguna tinggal yang tak berguna terbuang. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. pergi nampak belakang. Dari ajung (= jung) turun ke sampan. dalam hati siapa tahu. baik Lebih baik mati daripada menanggung malu. Darah setampuk pinang.

di situ burung banyak tampil. di darat kerapatan. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. tinggal. Perkataan atau pengakuan yang dapat dibuktikan kebenarannya. Adat yang tak boleh ditinggalkan. Di hulu keruh di hilir pun tentu keruh juga. jauh tak berantara. Seseorang yang mendapat kehinaan. Tempat yang tidak dijaga baik-baik. Menghadapi seseorang yang kita kasihi. (mengeting = memotong urat keting. (berkampuh ijuk = bertudung atau berselimut ijuk. Seseorang yang mendapat kehinaan. Di lurah maka hendak angin. kopiah luluh. Di luar bagai madu. di dalam bagai empedu. Berkehendakkan sesuatu tidak pada tempatnya. Di laut angkatan. (di bawah lancung = di bawah barang yang palsu. Dekat tak tercapai. di mana periuk pecah. Dengar cakap enggang. Deras datang dalam kena. Dendang menggonggong telur. di situlah pencuri Di mana kayu bengkok. Di mana banyak kesenangan. Pekerjaan yang terburu-buru itu kelak akan mendatangkan kerugian. sj alat bunyi-bunyian (sptgendang kecil) yg digu . orang yang bodoh mudah kena tipu. di sanalah musang meniti. Lahirnya baik. Di bawah ketiak orang.) makin merapatkan perhubungan.) Dekat dapat ditunjal. Terlalu cepat. datang. yang menyebabkan kita menjadi serba-salah. bila di depan ia mengeting kita.(degar-degar = bunyi kayu dipukul. di bukit maka hendak air. datang. pekerjaan sendiri disia-siakan. jika di tengah ia berpusing ligat pula. di sana (= di situ) Hendaklah menurut adat dan aturan tempat yang kita langit dijunjung. walaupun hidup melarat. Lahirnya baik. [Perempuan]] hodoh berpakaian bagus.) Di bawah lantai nan tiris. nan adat diturut juga. Dengan kartu terbuka. Menderita kemalangan terus-menerus. Di mana api padam. anak dipangku dilepaskan. Orang yang tiada bersalah menerima hukuman. Di mana kapak jatuh. Lahirnya baik. Sesuatu yang kita inginkan tetapi tiada berdaya untuk mengambilnya. Kalau asalnya tidak baik maka kesudahannya pun tentu tidak baik juga. batinnya jahat. Dengan terus terang. jauh dapat ditunjuk. di bukit orang yang hanyut. Di belakang ia menendang kita. Di mana bumi (= tanah) dipijak. Di bawah kekuasaan orang. terjun masuk lubuk. (kelintung (kelentong) = genta kayu.) Dek sukar berkampuh ijuk. batinnya jahat. merasa dirinya rendah sekali. di situ cendawan tumbuh. Dengarkan cerita burung. Di bawah lancung nan tiris. Di luar berkilat di dalam berongga. merasa dirinya rendah sekali. Deras seperti anak panah. Destar habis. di situ ada anak-anak muda. di situlah (= di sanalah) puntung tercampak. di situ baji makan. dengar cakap orang. Di mana kelintung berbunyi. diami. di situlah tembikar Di mana mati di situlah dikuburkan. di situ kumbang banyak. di situ pula banyak orang Di mana buah masak. Di lurah air yang besar. Di mana ada gadis. Kerana mendengarkan manis tutur kata orang. di situ kerbau tinggal diam. Di luar merah di dalam pahit. Di mana batang terguling. siapa lengah akan mendapat bencana. kekuatan di darat bergantung kepada persatuan. Di mana bunga kembang. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. Kekuatan di laut bergantung kepada angkatan perang. batinnya jahat. makan buah beluluk. Sesuatu pekerjaan itu hendaklah difikirkan sendiri masak-masak sebelum dikerjakan dan jangan sekali-kali mendengar cakap orang.

Peribahasa Bermula Dengan Huruf "R" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "R" 'Peribahasa" "Maknanya" Rebung tidak jauh dari rumpun. Rumah buruk disapu cat. Rezeki harimau. Orang tua yang suka bersolek. bembam pula yang miang. Orang yang bersangkutan berdiam diri orang lain yang campur tangan. Makanan yang banyak dan berjenis-jenis. Perkara kecil yang akan menjadi besar tinggal menanti petaka yang lebih besar lagi. Rezeki jangan ditolak. Perselisihan kecil boleh didamaikan tetapi perselisihan besar sukar dilupakan. Retak-retak mentimun. Jika beroleh sebarang keuntungan jangan dibuang dan jangan mencari lawan. Retak kayu boleh disimpan. Ringan tulang. (Bergotong-royong dalam mengerjakan sesuatu perkara. Rumah gendang bersendi perak. Rezeki mata. Retak menanti belah. [sunting]Rujukan . berat perut. berat sama dipikul.) Siapa yang rajin bekerja dia akan mendapat rezeki yang lebih. musuh jangan dicari. Perangai anaknya tidak jauh dari perangai bapanya. Orang bangsawan dan kaya pula. Ringan sama dijinjing. Retak halus yang hanya di luar sahaja. Rebung tidak miang. Bersama-sama dalam suka dan duka. Sesuatu perkara yang sedap dipandang. retak pinggan susah hilangnya.

Kain basah kering di pinggang. Kemiskinan yang amat sangat. Tergesa-gesa melarikan diri. Kemiskinan yang amat sangat. cabik-cabik. Maksudnya hendak memperelok. mulut terdorong emas padahannya. kopiah pesuk tegal dek lonjak awak. Kain dibakar tiada berbau.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "K" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "K" Peribahasa Kaduk kena baja. (rabak = koyak panjang atau lebar. tiada beremas. Kalah jadi abu. Kemiskinan yang amat sangat. Kalau anjing biasa makan tahi. hendak masuk ke longkang juga. Kain kasah di atas duri. Jatuh melarat. lidah terdorong emas padahnya. tentu ada api. Mengalami kerugian atau kecurian. Bekerja tak berhenti-henti siang dan malam. tetapi semakin buruk jadinya. supaya dapat mengambil faedah daripada benda-benda itu. Kain tersangkut kain tinggal. Dalam sikratulmaut. Kalau ada asap. Suami isteri yang miskin. Sangat miskin. (acar = tempat membuang kotoran. selokan. Segala janji harus ditepati. selalu sibuk. Kain tak bertepi. Kaki untut dipakaikan gelang. mati. Yang baik itu biar di mana pun tempatnya akan tetap baik Kain dalam lipatan. Kain dalam acar dikutip dicuci. Serba tak cukup (miskin).) Kain sehelai berganti-ganti. hidup. longkang = limbahan. Kaki terdorong badan merasa. Segala janji harus ditepati. menang jadi arang. (peminggang = lambung perahu. Melakukan sesuatu pekerjaan biarlah sampai selesai. bila berbuat sesuatu. (pekuk = bengkok. Kain pendinding miang. Orang hina merasa dirinya mulia. baju rabik tegal dek lenggok awak. Orang miskin yang harus bekerja setiap masa. kais petang makan petang. Tiap-tiap sesuatu ada asal mulanya. tetapi amat lama hidupnya. Orang yang suka bermegah-megah akhirnya mencelakakan dan merugikan diri sendiri. tangan sudah terjembakan. Orang yang buruk dan bodoh. Kalau ada beremas. Kain panjang empat. Kaki tertarung inai padahannya. Orang yang biasa berbuat jahat.) Kain sehelai sepinggang habis. kepala turun. Kain rabak tegal dek lenggang awak. jatuh ke laut . Segala sesuatu hendaklah digunakan pada tempatnya. Kalah atau menang dalam sesuatu pertengkaran tak akan menguntungkan kepada pihak mana pun juga. wang pendinding malu.) Maknanya Orang yang tidak berguna. Kain ditangkap maka duduk.) Kaki sudah terlangkahkan. harus berani menanggung akibatnya. kain baru pula dicari. tak makan hidu ada juga. rabik = sobek di tepi. Mengalami kerugian atau kecurian. (kasah (kasa) = kain putih yang halus.) Kain lama dicampak buang. Telah terlanjur. Kaki pekuk lenggang ke perut. sekalisekala akan berbuat jahat juga. Orang yang bertabiat jahat walaupun diperbaiki. Kalau asal benih yang baik. kemudian beristeri lain pula. Akan senanglah hidup seseorang kalau ada pencariannya yang tetap. Kalau alang-kepalang biarlah jangan. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Kaki naik. pesuk = lekuk. harus berani menanggung akibatnya. Kain jadi basahan. Perempuan yang melakukan kejahatan di dalam diam-diam. Kaduk naik junjung. Kain sehelai peminggang habis. Menceraikan isteri kerana sudah jemu. Kais pagi makan pagi. bila berbuat sesuatu. ditarik ke atas ke bawah tak sampai. buang kawan lama cari kawan baru.

lurus hati. dengan kita. Sangat tertarik hatinya kepada orang yang belum dikenal. Dalam keadaan sulit sanak saudara akan tetap berdekatan Kalau getah meleleh. kalau daun melayang. Kalau guru makan berdiri. Macam anak dara tak datang tunangnya. hal yang tidak baik. Kalau dipujuk makin menyebal. Kalau bersahabat cari sama babat. golongan. kalau anak kaya ibu Perbezaan a jadi budak. tetapi carilah akan bertemu. Mabuk kerana beruk berayun.) Pendapatan yang sedikit kalau diboroskan tentulah menyusahkan akhirnya. Hendaklah diusul periksa dengan saksama tentang sesuatu kalau harimauhendaklah dipandang belangnya. suku. bersuara. maka muridnya makan Murid yang mencontohi kelakuan gurunya terutama dalam berlari. renggut. Kalau bukan rezeki.) juga. Kalau bertangkai boleh dijinjingkan. Rezeki (harta) yang belum dapat ditentukan. Pertimbangan tentang buruk baiknya sesuatu itu hendaklah diperbuat sesudah kejadiannya berlaku.menjadi pulau. usahlah Kalau digali tanah berbingkah. kalau hidup sediakan buaiannya. Kalau boros lekas kerugian. perkara itu sebelum dibuat kesimpulan. Biasanya sesuatu pertolongan kepada seseorang itu jarang Kalau dicampak bunga takkan dibalas tahi. segumpal tanah. Kalau gajah hendaklah dipandang gadingnya. membuat kerja tidak pernah siap. Nasib yang malang. Kalau bangkai galikan kuburnya. jalan untuk menyelesaikannya dengan baik. Ambillah yang baik dan buangkan yang jahat. Lelaki ataupun perempuan bukan seorang di atas dunia ini. kalau digumpal Alam rohani yang tak terbatas. Peribahasa Bermula Dengan Huruf "M" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "M" Peribahasa Maknanya Mabuk di enggang lalu. Kalau baik disebut orang. tetapi orang lain akan meninggalkan kita. Terlalu jujur. Selalu membengkalaikan pekerjaan. kalau tak baik buat sempadan. Pandai menyesuaikan diri dengan keadaan setempat. Kalau bunga bukan (= tidak) sekuntum. perbuatan yang jahat akan disebut jahat. terlalu lambat. akan dibalas dengan kejahatan. Orang bodoh yang banyak bualnya. bertentangan. Kalau di bawah melompat. Sesuatu perselisihan dalam kalangan keluarga. Kalau baik buat tauladan (teladan). Kalau bertunas diganggut kambing. di mulut lari ke luar. tanah berderai yang dicari siapa yang benar dan siapa yang salah. Kalau ibu kaya anak jadi puteri. kalau dimarah baru Kelakuan yang tidak ada tempatnya. Macam betung seruas. kalau di atas menyusup. asyik melihat sesuatu yang tidak berguna. Kalau dipanggil dia menyahut. Pilihlah kawan daripada golongan sendiri. Perbuatan yang baik akan disebut baik. (ganggut = ragut. bila dilihat dia Jawab yang benar dan tepat. Gilakan wanita cantik yang tak mungkin didapat. Kalau dibalun sebalun kuku. kalau jahat. sifat yang sangat tertawa. Macam daun terap: bunyinya degah- . Bukti yang dapat dipakai sebagai punca sesuatu penyelidikan. (babat = pasang. jahatlah.

Sesuatu yang amat susah diperoleh. . main api letur.) Makan bersabitkan. Orang yang berkuasa dalam penghidupan orang perseorangan ataupun orang banyak. rembesnya madu juga. Main akal (= budi). merdesa = memilih apa yang diingininya. merdesa di perut Orang yang berada dengan mudah dapat kenyang. Mahal imam murahlah kitab. orang pemilih makanan. main pisaui luka.deguh. Orang yang makan dan minum bersamasama tetapi bayar sendiri-sendiri. murah tak dapat diminta. Macam terambil di nan kurang. degah-deguh jatuh ke bawah. Mahal tak dapat dibeli. Mahal dibeli sukar dicari. Orang kaya yang bakhil. Mendapat makan dan minum tanpa bekerja. mahal demam murah sakit. Macam kera kelaparan. Orang tua yang bibirnya selalu berkomat-kamit. Macam timun dengan durian: Perlawanan yang tidak seimbang (orang menggelek luka. (rembes = meresap keluar. Madu satu tong jika rembes. (di nan = pada yang. Orang yang buncit perutnya sehingga berjalannya pun sudah tidak betul lagi. Main air basah. Berdukacita tanpa sesuatu sebab. Sungguhpun orang tidak suka akan penyakit tetapi jaranglah ada orang yang dapat mengelakkannya. Mengenakan tipu daya. Macam kepiting jalan. (majlis = bersih. Majlis di tepi air. maka turunannya pun baik juga.) Sesuatu yang amat susah diperoleh. Tiap-tiap perbuatan atau pekerjaan akan meninggalkan akibatnya. main gerundang. Jika asalnya naik. Macam orang biduk. Bertindak dengan tergesa-gesa. akhirnya mengecewakan. Macam ular kekenyangan. Macam kikir besi. kecil melawan orang yang berkuasa). Orang yang berjalan miring.) Macam memegang tali layang-layang. Main badar. Makan bubur panas-panas. Hendak meniru-niru perbuatan orang besar-besar akhirnya diri sendiri juga yang binasa. kena gelek pun luka.

Mengkhianati tempat mendapat perlindungan. tiada mempunyai rumah tangga. Kecelakaan yang terjadi dengan tibatiba. mujur tak Nasib buruk tak dapat dihindarkan. tetapi menyambut puan kosong. Bersusah hati kerana perbuatan orang lain yang menyedihkan hati. Makan masak mentah. Sangat melarat dan miskin.) Hendak menyama-nyamai kebiasaan orang yang mulia atau kaya. barang yang sudah di tangan pula hilang.Makan di luar berak di dalam. waktu maksud yang kedua diperoleh. segala sesuatu yang dimilikinya habis belaka. Malam berselimut embun. tuak terbeli tunjang hilang. Malang celaka Raja Genggang. Orang yang tidak menghiraukan halal atau haram. makin banyak orang makin banyak pula pendapat dan kemahuannya. makin menawar. Ingin akan sesuatu yang besar tetapi tidak berdaya mencapainya. (upas = racun. Mengecap kesenangan dengan jalan memeras orang lain. Makan nasi kawah. Makan nasi suap-suapan. Makin murah. Makanan enggang hendak dimakan oleh pipit. kerana kekurangan alat.) Orang yang benar-benar malang nasibnya. nasib . Makan upas berulam racun. dalam peliharaan orang tua. Maksud yang melebihi kesanggupan. apa daya tangan tak sampai. Kahwin menurut adat perkahwinan biasa tetapi kemudian ternyata perempuan itu sudah bukan anak perawan lagi. tunjang = kaki. berulam jantung. (tuak = nira yang diberi beragi. Senantiasa hidup dalam kesusahan. makin banyak niat. Malang Pak Kaduk. Maksud hati memeluk gunung. Malang tak boleh ditolak. siang bertudung awan. Malang tak berbau. makin banyak lagi yang diminta. Makin diberi. Maksud bagai maksud manau. Makan hati. Hidup memburuh. Tiap-tiap orang mempunyai pendapat (kemahuan) sendiri-sendiri. Makin banyak orang. ayamnya menang kampung tergadai. Makan keringat orang. Nasib yang malang.

baik tak dapat dicari-cari. Malang tiada datang tunggal. Malas bergarit. Mandi tak basah. Persesuaian dalam segenap hal-ehwal. Mamah dulu kemudian telan. Malu makan. Manis bagai gula Jawa. Mana ada buluh tidak berbuku? Mana busuk yang tidak berbau? Mana kerbau yang bencikan kubangnya? Mana sungai yang tiada berhulu? Sesuatu pekerjaan itu hendaklah dilakukan menurut peraturannya. Malu bertanya sesat di jalan. Persesuaian dalam segenap hal-ehwal. terlalu rindu. Manikam sudah menjadi sekam. kalau (= jikalau) menjadi bodoh. Tak ada kejahatan yang dapat disembunyikan selama-lamanya. Mana kaum atau puak yang tidak ada asal keturunannya? Siapakah yang tidak akan menghadapi mati? Sesuatu keadaan yang menyebabkan serba salah. Orang yang biasa berbuat jahat tak dapat melupakan tempat ia bersuka ria. Dua orang suami isteri yang sama-sama Mana tali berpunca tak berhujung? Mandi dalam cupak. menjadi penakut.boleh diraih. Manikam selalu juga didapati di dalam lipatan kain buruk yang robek. mati takut. perut perit. tidak berharga lagi. Malas berusaha tentulah kelaparan. (garit = gerak. perit = pedih. Malang yang bertimpa-timpa. Malu berani. Pengetahuan (kepandaian) selalu juga terdapat dalam kalangan orang miskin dan hina. Tak ada sesuatu yang sempurna benar. Orang lelaki yang suka kepada perempuan jahat. Mandi di telaga di tepi jalan. Kalau segan berusaha tak akan mendapat kemajuan. Manis laksana gula Sarawak. atau anak orang berani anak harimau menjadi anak kambing.) Pengecut. perut lapar. Manis seperti (= laksana) gula . malu berdayung (= berkayuh) perahuhanyut. Orang yang keras hati. Tidak berguna lagi. Kalau segan berusaha tak akan mendapat kemajuan. bersunting bunga tahi ayam. Tidak patut anak orang baik-baik Malu.

) Menipu dengan mengubah-ubahkan perangai. Masak durian. Masa kecillah diajar dan dididik.derawa. tetapi tak lama kemudian berubah pula. Berdukacita. Masa lagi rebunglah hendak dilentur. [[buluh|aur]]. masak manggis. tetapi Tuhan berkuasa berbuat sesuatu yang dikehendakinya. rezeki jangan ditolak. Orang yang berakal jauh pandangannya. Manusia tahan kias. mara bergesel sambil lalu. anjing tertarik oleh piringnya. timba dipecahkan. Mara hinggap mara terbang. Perkara yang sudah selesai. tidur terdedah. Tuhan punya kuasa. orang yang bodoh hanya kepentingan dirinya sajalah yang diperlukan. Masak malam mentah pagi (= siang). Masak di luar mentah di dalam. enggang lalu ranting patah. rezeki meskipun sedikit haruslah diterima dengan syukur. jangan jangan dinantikan sampai menjadi ditunggu sampai sudah besar. (masam = merengus. Kelihatannya baik tetapi di dalam atau keadaan yang sebenarnya jahat. elok rupa parasnya. Takutkan bahaya yang kecil. Tidak bersalah tetapi ikut terlibat dalam sesuatu kesalahan. Masam bagai nikah tak suka. Mara jangan dipikat (= dipukat). Jikalau seseorang itu tidak dapat menolong. Marahkan pijat kelambu dibakar. Takutkan bahaya yang kecil. Manis udang. binatang tahan palu. Marahkan tikus rengkiang dibakar. mengajar binatang dengan pukulan. akhirnya meranalah badan. Mengajar manusia dengan sindiran. maka keuntungan yang banyak dibuang. kelakuan atau rupanya. akhirnya meranalah badan. Bahaya jangan dicari-cari. Marahkan telaga yang kering. Perbandingan antara lelaki yang tidak dapat menyembunyikan rahsia hatinya dengan perempuan yang dapat menyembunyikan rahsianya sehingga tiada diketahui orang. maka ketam direbus tak merah? Manusia punya asa. mintalah pertolongan daripada orang lain pula. Manusia tertarik oleh tanah airnya. maka keuntungan yang banyak dibuang. (gula derawa = air gula. Manusia hanya boleh berharap. .

Jika pergi merantau ke negeri asing hendaklah mencari sesuatu yang berguna (harta. diri. Masin lagilah garam sendiri. berdiri di luar-luar orang dan jangan menunjuk-nunjukkan gelanggang. Masuk di dalam kawan gajah berdering. . Sanak-saudara atau kaum kerabat lebih dipentingkan daripada orang lain. (berdering = bunyi genta. Masuk geronggang bawa pelita. Orang yang tidak berharga dalam Masuk ke negeri orang bertanamlah ubi. Masuk ke dalam majlis yang besar-besar tetapi tidak termasuk bilangan (kerana hina atau hodoh).) Masih berbau pupuk jerangau. masuk ke dalam kandang kerbau menguak. Besar belanja daripada penghasilan. Masuk ke telinga kanan. Masuk sarang harimau. Nasihat atau pelajaran yang tidak dimasukkan ke dalam ingatan. keluar ke telinga kiri. Besar belanja daripada penghasilan. Masuk tak genap. Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan.bersut. keluar meliang tabuh.) Kalau akan membuat sesuatu pekerjaan yang tidak diketahui. keluar tak ganjil. Masuk langau ke mulutnya. jangan benangarang orang jangan dipijak. jangan bertanam tembilang. Termasuk ke dalam bahaya besar. Masuk lima keluar sepuluh.) Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan. Besar belanja daripada penghasilan. gua gelap. Belum ada pengalaman. Masuk ke kampung orang Kalau merantau ke negeri asing. jalan di tepi-tepi. Masuk meliang penjahit. hendaklah ditanya atau diminta pimpinan daripada orang yang ahli. mandi di hilir merendahkan diri. selalu duduk di tapak tangga. jangan suka mendului orang. sehingga mulutnya ternganga-nganga. geronggang = rongga di dalam batu atau kayu. Terhairan-hairan. bawa ayam betina. Masuk bagai (= sebesar) lubang penjahit. Masuk ke dalam kandang [[kambing]] mengembik. berbuat pekerjaan yang buruk. keluar bagai (= sebesar) lubang tabuh. ilmu pengetahuan dan sebagainya). Masuk ambung tak masuk bilang. jangan membuang-buang waktu dengan percuma. hendaklah selalu mengalah.

Teks disediakan dengan Lesen Creative Commons Pengiktirafan/Perkongsian Serupa. 9 Mei 2010. • . terma-terma tambahan mungkin terpakai.masyarakat. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Kategori: Peribahasa • • • • • • • Ciri-ciri baru Log masuk / buka akaun Rencana Perbincangan Baca Sunting Lihat sejarah Top of Form Bottom of Form • • • • • • • • • • • • Laman Utama Tinjau Hal semasa Rencana rawak Perhubungan Tentang Wikipedia Portal masyarakat Perubahan terkini Hubungi kami Menderma Bantuan Kedai Kopi Cetak/eksport Alatan Laman ini diubah buat kali terakhir pada 11:03.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->