Peribahasa Bermula Dengan Huruf "A

"
Peribahasa Maknanya

Ada air, adalah ikan.

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada aku dipandang hadap, tiada aku dipandang belakang.

Kasih sayang hanya waktu berhadapan saja, setelah berjauhan lalu dilupakan.

Ada angin, ada pokoknya (= pohonnya).

Segala sesuatu mestilah ada asal mulanya.

Ada bangkai, adalah hering.

Ada perempuan jahat, adalah lelaki jahat yang mengunjunginya.

Ada batang mati, adalah cendawan tumbuh.

Di mana juga kita tinggal, akan ada rezeki kita.

Ada batang, cendawan tumbuh.

Tiap-tiap negeri ada undang-undang dan adat resamnya masing-masing.

Ada beras, taruh dalam padi.

Rahsia hendaklah disimpan baik-baik.

Ada biduk, serempu pula.

Tidak puas dengan apa yang sudah dimiliki.

Ada bukit, ada paya.

Ada baik, ada jahat; ada miskin, ada kaya.

Ada gula, ada semut.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada hari, ada nasi.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada hujan ada panas, ada hari boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada jarum hendaklah ada benangnya.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada kerak, ada nasi.

Tiap-tiap suatu kejadian itu tentu ada bekasnya.

Ada laut, ada perampok.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada nasi di balik kerak.

Masih ada sesuatu yang belum diselesaikan atau belum diperhatikan.

Ada nyawa ada rezeki.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada padang, ada belalang

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada padi masak, adalah pipit.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada padi semua kerja jadi, ada beras semua kerja deras.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada padi, segala menjadi.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada pasang surutnya.

Untung dan malang tidak tetap.

Ada persembahan ada kurnia.

Berbuat baik dibalas baik.

Ada rotan , ada duri.

Dalam kesenangan tentu ada kesusahannya.

Ada rupa, ada harga.

Harga barang menurut rupanya (= keadaannya).

Ada sampan hendak berenang.

Sengaja bersusah payah.

Ada seperti tampaknya apung-apung.

Barang yang dihajati telah ada tetapi belum tentu dapat diambil atau dipakai.

Ada sirih hendak makan sepah.

Ada yang baik, hendakkan yang buruk.

Ada tangga hendak memanjat tiang.

Berbuat sesuatu dengan tidak menurut aturan.

Ada ubi ada batas, ada masa boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada ubi ada talas, ada budi ada balas.

Berbuat baik dibalas baik, berbuat jahat dibalas jahat.

Adat periuk berkerak, adat lesung berdedak . .

Tiap-tiap usaha memerlukan ketabahan dan kerajinan.

Adat pulau limburan pasang. .

Adat hidup ialah bantu-membantu, yang kaya membantu yang miskin dan yang berilmu membantu yang bodoh, yang berkuasa melindungi yang lemah.

Adat sepanjang jalan, cupak sepanjang betung . .

Segala perbuatan ada adat dan peraturannya masing-masing. betung = Sejenis buluh besar.

batu bersibak. Air dalam karang menonggok. Orang tua-tua terpaksalah menahan (menderita) berbagai-bagai godaan yang tak menyenangkan hati kerana perbuatan anak cucunya yang tiada berjalan di atas kebenaran. Air dalam terenang. .Adat teluk timbunan kapal (= kapar). pongah masih. syarak yang lazim. Sesuaikanlah perbelanjaan menurut keadaan penghasilan kita. sakti. Air dalam. tetapi keangkuhannya masih ada juga. syarak yang mendaki. gula tertumpah pada kanji. tetapi syarak menuju ketinggian dan dapat mengatasi segala gerakan yang menentangnya. Adat tua menahan ragam..). . jatuhnya kepelimbahan. (terenang = tempat air daripada tanah liat. Maksud tidak tercapai. . akan menurut asalnya juga. air dangkal. Adat kebiasaan merupakan undang-undang yang berlaku dalam pergaulan dan hukum-hukum agama merupakan undang-undang negeri yang berjalan seiring. (kungkang = kera kecil. .) . (kapar = kayuan yang hanyut di sungai dan sebagainya. bercebok.).) . Sesuatu itu. pelimbahan = tempat air yang kotor. sedikit kerja. menimbun.) . Mesti selalu beringat-ingat ketika memperkatakan sesuatu. pongah = angkuh. Agak lebih daripada agih. berenang (= berkumbah). setanggi campurkemenyan . . (sibak = cerai. Adat dapat menuju kerendahan dan tidak sanggup menghadapi pergolakan masa. . Agih-agih kungkang . Banyak bicara. Kebesaran sudah hilang. . Air besar. Air cucuran atap. Agung susut.. Banyak bercakap tanda tiada berilmu. (kawi = kuat. Orang yang berpangkat atau berpengaruh biasanya menjadi tempat tumpuan orang mengadukan halnya.) Hidup yang tenang dan tenteram. meskipun sedikit. Air beriak tanda tak dalam. Terlampau murah hati atau suka memberi. Agak-agak bertutur malam hari. kumbah = mencuci dalam air. Adat yang menurun. Adat yang kawi. (menonggok = melonggok. menepi. Air besar sampan tak hanyut. Saudara dan sahabat berpecah-belah apabila timbul perselisihan besar.) Usaha yang berhasil baik. hingga menderita kesusahan sendiri. (agung = besar.

. Air diminum terasa duri. Air mudik sungai . . . Hendaklah patuh kepada undang-undang negeri yang kita diami. semua teluk diranai.Air di daun keladi (= talas). limbat keluar. . ranting orang dipatah. adat orang diturut. . (gedang = besar) Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar. rakyatnya berbudi bahasa. Air diminum sembiluan. orang jahat mencari keuntungan. . Sangat berhati-hati mengeluarkan wang. Orang pemboros berbelanja tanpa perhitungan. . nasi dimakan terasasekam . . Air dicencang tiada putus. Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. . Air orang disauk. Air ditetak tiadakan putus. sehingga tidak enak makan dan minum. Air jernih. Air mata jatuh ke dalam. Berdukacita dengan diam-diam. Air lalu kubangan tohor. akan menurut asalnya juga. Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. Air gedang menghanyutkan. . . Air digenggam tiada tiris. ikannya jinak. . Sangat sedih. . meskipun sedikit. Air laut hijau siapa celup? . . Air keruh. Penghasilan tidak cukup. Berdukacita dengan diam-diam. sembiluan = rasa pedih seperti dihiris dengan sembilu. Sangat sedih. Kemegahan dan kemewahan tidak payah diheboh-hebohkan. Sesuatu itu. Negeri yang aman dan teratur. (tohor = dangkal. Air di tulang bumbungan. sehingga tidak enak makan dan minum. Air mata jatuh ke perut. . Air didih menganak sungai . Hiburan yang sangat mewah. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. turunnya ke cucur atap. habis bulan habis gaji. Negeri yang huru-hara. kering.) . (ranai = jalani (boleh jadi ranahi).

. Air susu dibalas dengan air tuba . Nasib manusia tidak dapat ditentukan. kita akan tersisih ke tepi. (merakut = memasang jaring. . . apabila mereka berbaik kembali. Kejahatan dibalas dengan kebaikan. Akal akar berpulas tak patah. Ilmu pengetahuan yang serba tanggung. . . tanah seketul digunungkan. Orang yang pandai. Pertolongan yang sedikit tidak dapat meringankan beban kesengsaraan yang besar. Jangan ikut campur dalam perselisihan orang bersaudara. Air yang tenang. Membesar-besarkan perkara yang kecil. ditinggalkan. Segala sesuatu tidak selesai sekali gus melainkan beransur-ansur. Air tenang menghanyutkan. . sayak yang landai. air pasang ia tersangkut. . Akal tak sekali datang. . Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar.) Segala sesuatu berlaku dengan adil dan benar.Air pun ada pasang surutnya. takkan mudah kalah dalam perdebatan.) . Air sama air menjadi satu. Fikiran seperti anak-anak. jangan disangka tiada berbuaya . Air tawar secawan dituangkan ke dalam laut. alamat buaya di hulunya. . Akan dijadikan tabuh. Air surut kapar hilir bersama. dan apabila usaha itu berhasil. Di dalam usaha yang tidak menguntungkan. . Kebaikan dibalas dengan kejahatan. Orang yang diam jangan disangka pengecut.). Air yang jernih. . Akal sebagai makan nasi lecek. sampah ke tepi juga. akan dijadikangendang . (sayak = tempurung kelapa . Air yang keruh-keruh kerak. . . Air tuba dibalas dengan air susu . Akal labah-labah . singkat. Daripada perkataan dapat dimaklumi niat di dalam hati.. di gua buruk suka merakut. Orang jahat yang suka menipu orang. berlebih. takkan pasang selalu dan surut senantiasa. (keruh-keruh kerak = tiada jernih. runding (= fikiran) tak sekali tiba. takkan dapat menghilangkan masinnya. Air setitik dilautkan. diajak bersama-sama.

orang dapat mengetahui salah atau benarnya perbuatan seseorang. oleh (= kerana. tetapi dapat lama dipakai. Biar bagaimanapun diharapkan. . Akan surut. dahan mengajur tempat tupai menegun. Dalam keadaan yang serba salah. . . Akan pembasuh kaki (= tangan).). (merih = pembuluh nafas. guru 'lah mati.) . Dalam keadaan yang serba salah. (olah = tingkah laku. Kerana tingkah laku. Tidak mahu mengaku kalah. kalau bukan hak tidaklah diperoleh. Barang yang baik memang mahal. bersorak boleh. engkau tak menang. akan bertanya. . bertimbang enggan. . . maka tiada terasa lagi kesukarannya. . akan lalu.) Alah membeli. Kekalahan yang belum memuaskan hati kepada pihak yang kalah. Aku alah engkaulah menang. Tidak berpihak ke mana-mana dalam sesuatu perlawanan.) . (benalu = tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di pohon lain. Akar terjumbai tempat siamang berpegang (= bergantung). cungkil merih akan pembayar. . Tidak menepati janji dan menentang balik orang yang diberinya janji itu. akan menjunjung kepala luncung.Akan memikul tiada berbahu. Orang bodoh yang tak mahu mengakui kekalahannya. menegun = berhenti sebentar. . Alah di rumpun betung . Akan mengaji. air 'lah besar. maksudnya ketahuan. . Alah mahu. Hadiah kepada orang yang berjasa. Aku nampak olah (= olak). Sesuatu yang menghina. Akik disangka batu. tegal) biasa. surat 'lah hilang. . Orang yang lama dialahkan oleh orang yang baru.) . Aku alah. Apabila telah biasa melakukannya. . kerana tiada berilmu atau tidak berwang. menang memakai. pengalaman praktis lebih baik daripada teori. Alah limau oleh benalu. (jumbai = rumbai. kelibatmu sudah kutahu. (akik = Sejenis batu berwarna. jalan 'lah semak. kelibat = tabiat. Daripada keterangan. Alah bisa. Tiada berdaya mengerjakan sesuatu pekerjaan. Alah menang tak tahu. Alah pinta dibuat sempena.

Tak mungkin dilakukan. Alpa negeri alah. . Amak berlela. tepuk dibalas.) . . . Biarpun kalah. Alpa dan lalai mengakibatkan bencana. . Alang berjawab. .Alah sabung. (alang-alang = tanggung-tanggung.) Ambil pati. Alang-alang berdakwat . Kalau sudah terlanjur jahat. Gelisah resah. biar licin. tetapi masih tetap tinggi juga cakapnya. Sesuatu yang baik disangka buruk. (alang = pemberian. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung. Yang baik dipakai. jahat dibalas dengan jahat. Alim biasa menghukum syarak .) . jalan berturut. Anak anjing takkan menjadi anak musang jebat. hadiah. Banyak tabiat. (alang = pemberian. . Orangnya alim (banyak ilmu) tetapi dia sendiri tidak mendapat faedah daripada ilmunya itu. . yang tak baik dibuang. Alang-alang berminyak.) . perut kenyang pengajaran (= pemanja) datang.). Hanya orang yang alim saja yang boleh membuat hukum syarak . buangkan ampas. Alangkan baik (= elok) berbini tua. tepuk berbalas. Baik dibalas dengan baik. . Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung. Alang-alang menyeluk pekasam. biarlah diperoleh hasil daripadanya. Alim bagai katak di tepi air. biar sampai ke pangkal lengan. Orang yang tidak berilmu tidaklah mungkin mendapat kedudukan baik. jahat dibalas dengan jahat. amak berupa. biarlah hitam. . menang sorak. Dilakukan menurut adat yang biasa. . Alu pencungkil duri. Baik dibalas dengan baik. Anak ayam kebasahan bulu. hanya kerana melihat rupanya sama dengan yang buruk. . banyak olehnya. sia-sia hutang tumbuh. (Amra = Sejenis mangga. Alur bertempuh. . hadiah. . (amak = terlalu banyak. menjijikkan. Alang dijawat. . pekerjaan yang sia-sia. Amra disangka kedondong . Orang beristeri tua biasanya beroleh kesenangan kerana disayangi oleh isterinya..

. ingat-ingat kukunya. Jikalau tahu membuat sesuatu kerja. Anak kandung ditimang-timang. Anak baik. Anak ikan dimakan ikan. Anak kambing takkan menjadi anak harimau. menantu molek. Kaum keluarga sendiri dilebihkan daripada orang asing. . Orang yang berani takkan penakut. Anak muda yang riang gembira. Suami yang jahat. . Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. . . . Anak harimau takkan menjadi anak kambing]. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. hendaklah tahu menyimpan rahsianya. Anak di riba diletakkan.Anak badak dihambat-hambat. Orang miskin menjadi kaya. anak tiriditengkingtengking. . . Orang yang pengecut tetap pengecut. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Anak monyet di hutan disusu i. Anak harimau jangan dibela pelihara. Anak kuda bulu kasap. . . Anak kera hendak diajar memanjat. anak sendiri di rumah kebuluran. . lambat-laun akan ditentang oleh isterinya. Anak harimau jangan diajak bertampar. Anak kucing menjadi harimau. . Sengaja mencari bahaya (kesukaran dan sebagainya). Sangat berbahagia. Jangan berbuat baik dengan orang yang suka berbuat jahat. Anak harimau diajar makan daging. peti derhaka. atau rakyat sendiri lebih diutamakan daripada orang dagang. Hendak mengajar orang yang sudah ahli. kera di hutan disusu i. atau rakyat biasa menjabat pangkat tinggi dalam pemerintahan. tahu makan tahu simpan. . Jangan mencari musuh dengan orang yang lebih kuat dan lebih persediaan alat senjatanya. bulu Anak kunci jahat. . . . anak sendiri di rumah kekeringan. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. beruk di hutan disusukan. Anak kera di hutan disusu i. Anak dipangku dilepaskan. . . Orang yang zalim diberi perangsang untuk membuat aniaya.

Angkat batang keluar cacing gelang-gelang. Angguk enggan. seumpama. Anak seorang. Angin tak dapat ditangkap. kami tahu. ombak bersabung. faham tertumbuk. (bersiru = beralih tujuan. Angan-angan mengikat tubuh. tetapi buruk sikapnya. unjuk tidak diberikan.) . (anggup-anggip = terkulai-kulai. Anak seorang. (malim = ahli agama. Perkara yang amat sulit. . Angan lalu. Pendirian yang tidak tetap. Berpenat-penat mengerjakan pekerjaan orang yang tinggal terbengkalai. . Berita-berita yang buruk tak dapat disembunyikan. Sangat berbahagia. kemahuan ada tetapi tidak berdaya. Lain di mulut. semisal. kelak akan tersiar juga. Angin bersiru. anak orang juga.) Hidup yang serba susah. Anak sungai lagi berubah. lain di hati. Anggup-anggip bagai rumput di tengah jalan. ombak bersabung. menantu malim. . Sesuatu hal yang banyak halangannya. Lain di mulut. tampan tertinggal. Angkuh terbawa. anak tiri dibengkeng. Angin berputar. (penaka = boleh dipandang sebagai. geleng ia. asap tak dapat digenggam. Selalu mencita-citakan segala sesuatu yang tinggi. geleng mahu. Besusah hati kerana memikirkan perkara yang bukan-bukan. Mempunyai barang hanya sebuah saja. Baik rupanya. Perkara yang amat sulit.) Angin bersiru. penaka tidak. Kalau bukan hak kita tidaklah ada gunanya. atau rakyat sendiri lebih diutamakan daripada orang dagang. . Angan-angan menerawang langit. Angguk enggan. tetapi suatu faedah pun tidak diperoleh daripadanya. inikan pula hati orang. Sudah tahu akan niat seseorang. . lain di hati. Anak sendiri disayang.Anak orang. Kaum keluarga sendiri dilebihkan daripada orang asing.).

raja kepada kita. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Anjing ditepuk menjungkit ekor. Anjing menyalak bukit. Anjing dengan tahi. Anjur surut bak bertanam. Anjing menyalak di ekor (= dipanjat) gajah. namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. Sesuatu yang hina dan tiada berguna. Anjing bercawat ekor. biarpun diberi kesenangan. meskipun dirantai dengan rantai emas. sombonglah jadinya. takkan runtuh. Orang jahat. berulang juga ia ke tempat bangkai yang banyak tulang. Orang hina apabila dihormati. sekalipun dikata-katai. Menderita kesusahan kerana kematian atau kehilangan kekasih. Orang yang tamak. Anjing terpanggang ekor. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Tipu muslimat dal . tentulah perbuatannya itu sia-sia saja. Anjing kepada orang. tentu tidak akan binasa kebaikannya. Orang yang biasa berbuat jahat. tidak makan atau menjilat. tetapi mencium ada juga. Pergi atau menghindar kerana malu dan sebagainya. keras sama keras.Angus (hangus) tiada berapi. Anjing itu. Anjing galak. Orang yang biasa berbuat jahat. berani sama berani. Orang lemah (hina) mencuba hendak melawan orang yang berkuasa. Anjing tiada bercawat ekor. Anjing biasa makan tahi. Bertemu lawan yang sepadan. babi berani. jika tak makan mencium ada juga. kalau dipukul sekalipun. Anjing itu. Buruk baik anak sendiri juga. Anjing diberi makan nasi takkan kenyang. nescaya berulang-ulang juga ia ke tempat najis. namun ia tidak akan malu. Sia-sia memberi basihat yang baik kepada orang jahat. karam tiada berair. Orang baik yang dicela oleh orang jahat. Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. meminta pertolongan ke sana ke mari.

emas perak tiada bersaudara. Bagai anak dara mabuk andam. Bagai ayam mengarang telur. Bagai air itik ke batu. Bagai aur di atas bukit. Bagai anjing beranak enam. Pucat dan kuning kerana menghidap penyakit. kokok berderai-derai.) Bagai belut diregang. Bagai bertanak di kuali. Seseorang mendapat kesusahan dan orang lain serba salah untuk Bagai ayam lepas bertaji. Bagai ayam mabuk tahi.) Bagai bajak wangkang makan diangkat. Tidak tetap pendirian. Berkawan dengan orang yang jahat. Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa. kasih ibu sama rata. Berusaha untuk mencari ilmu dengan tidak berhenti-henti. Bagai bersahabat dengan ular bisa. Banyak sekali. sangat gembira.) Bagai anak sepat ketohoran. (kena kepala = kena lempar). malu dan sebagainya. merah muka seseorang. (nangui = Babi kecil yang banyak anaknya. Bagai ayam disambar [helang|elang]]. Seruan yang tidak diendahkan orang. merah muka seseorang. Seseorang yang cakapnya tinggi tetapi keluarganya dalam (tombong = sombong.) Bagai anak dara sudah berlaki. Bagai belut digetir (= diketil) ekor. Bagai bersumur di tepi rawa. tetapi singgah-singgah di jalan. Terlalu murah hati sehingga binasa kerananya. hatinya bebas lepas. Bagai anjing buruk kepala. tetapi bapa menokok harta yang ada. Orang yang sangat benci oleh masyarakat. Bagai bertemu (= makan) buah si malakamo. kasih saudara sama ada. Bagai beliung dengan asahan. bagai tebing bergantung ke aur.) (Peribahasa lain yang sama makna: Anjing terpanggang ekor). (andam = anak rambut di dahi. kasih Walaupun orang-orang lemah itu di bawah kuasa orang kuat.) Bagai ayam mengeram telur. (bajak wangkang = tenggala yang selalu mesti diangkat-angkat waktu Orang yang gemar dipuji. Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa. Badan sudah dua senyawa. Pucat lesi dan tidak berdaya sebab sakit dan kurang darah. Bagai anak nangui. Satu sama lain bertolong-tolongan. Orang yang tak pernah masuk majlis. Bagai berseru di padang pasir.) kemelaratan. Bagai berkain tiga hasta. Bagai ara hanyut. Bagai api dengan rabuk. Bagai belacan dikerat dua: yang pergi busuk. Serba tak cukup (miskin). serba salah. Tidak pernah berpisah. bingung. Berbaring dan bermalas-malas saja di rumah orang lain. bajak = perompak. hati tiada boleh dimiliki. Bagai ayam si tombong. Sangat gembira. Badan bersaudara. dalam keadaan yang dimakan mati ibu. wangkang = perahu besar. kerana orang lebih mengutamakan harta-benda. Mudah menimbulkan sesuatu hal yang tak baik kalau diperdekatkan. dimakan mati bapa. (malakamo adalah sejenis buah yang sama ada dimakan atau tidak akan Babi merasa gulai. sangat sombong. Cepat sekali. ekor bergelumang tahi. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Peri keelokan. Bagai ayam naik ke surau. Kiasan kepada orang yang membuang anaknya sendiri kerana takut Bacang dibungkus tentu baunya keluar juga. Tidak terus berjalan ke tempat tujuan. (digetir = dicubit. menolongnya. juga dapat diceraikan. kasih sahabat sama binasa. Anak perempuan yang tiada malu. Bagai ayam dibawa ke lampok. Bagai anjing tersepit di pagar. Badan boleh dimiliki. Peribahasa . Sangat ketakutan. Perkara yang mendatangkan aib kepada kedua-dua belah pihak. yang tinggal hanyir. Sudah sehidup semati. (denai = jejak binatang besar di hutan. tetapi dengan mudah Badak makan anak. Orang gemuk yang malas bergerak. meminta pertolongan ke sana ke mari. Lemah dan lesu tanpa penyakit. (kecundang = kalah. sangat gelisah (lampok = onggok padi sesudah disabit. Orang yang selalu cemburu. Bagai ayam dimakan (= kena) tungau. limpap.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "B" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "B" Maknanya Menyimpan rahsia yang telah diketahui umum. pemalas dan pengotor. Peri keelokan. Menyerahkan diri kepada nasib. Bagai bertandang ke rumah janda. tidak Menghadapi sesuatu masalah yang sangat sulit.) Bagai balak terendam. Kurus sekali. Bagai aur bergantung ke tebing. Bagai ayam yang terkecundang. usaha Bagai air daun talas (= keladi). Bagaimana sekalipun orang berkasih-kasihan. Bagai anjing melintang denai. dengan tidak mengenal jerih payah. Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. Bagai air mencari jenisnya. selalu berubah-ubah.) kelakuannya. Mati tanpa sakit. Tinggi dan kurus. menggunakannya. Tidak dapat berbuat apa-apa. (mengarang telur = hampir bertelur.

Beroleh malu dalam sesuatu majlis.) Bagai denai gajah lalu. Bagai cembul dapat tutupnya.) Bagai cacing kena air panas. Bodoh dan sombong. Tak pernah bercerai. Orang lemah di bawah kuasa orang kuat.mendatangkan kesusahan (sebagai perumpamaan sahaja) Bagai bertepuk sebelah tangan. Orang bodoh yang tidak dapat diajak berunding. Bagai diikat dengan sehasta tali. selalu gelisah (kerana susah. Bagai kacang direndang. Sangat marah. Bercakap dalam keadaan tergopoh-gopoh. Menggigil keras. Pemberian yang tidak berfaedah. Bagai enau di dalam belukar. (ilak = ukuran untuk menentukan lebar kain yang akan ditenun. Bunyi jatuh yang kuat. Bagai buntal kembung. Bagai ilak bercerai dengan benang. (rahap = bungkus. Kecantikan wajah seseorang wanita. . Pandai menyembunyikan rahsia. Bagai duri dalam daging. Bagai bunyi cempedak jatuh. (keluan = tali yang dicucukkan pada hidung (lembu dan kerbau). kasih sayang yang terlalu amat. Bagai buah keras di dalam sekul. Bercerai untuk selama-lamanya. Perempuan hodoh berpakaian bagus. Bagai gadis jolong menumbuk. Girang yang amat sangat. Anak-anak yang subur tubuhnya.) Bagai jawi makan. Pedih sekali rasa hatinya. Bagai harimau beranak muda.) Bagai diurap dengan daun katang-katang. Bagai jempuk kesiangan hari.) Bagai ikan lampam di ulak jamban. lekas besar dan tinggi.) Bagai gembala diberi keris. Bagai dihiris dengan sembilu. Bagai bunyi orang dikoyak harimau. Tidak tenang.) Bagai hantu makan dedak. Lelaki yang suka pergi ke tempat perempuan jahat. Berjalan lambat dan lamban (perempuan atau orang yang gemuk). Selalu dalam kekhuatiran. bertandang dan sebagainya. Perempuan cantik yang keluar dari rumahnya kerana hendak berjalan. Sesuai benar. Sesuatu hal yang selalu terasa tidak menyenangkan hati. Melonjak-lonjak kegirangan kerana mendapat untung. kerana sakit atau susah. Bagai dirahap kain basah. Bagai jelongak kerbau rampung. Bagai bulan penuh mengambang di kaki awan. Tidak tetap keadaannya.) Bagai gelombang dua belas. (geluk = timba daripada tempurung kelapa. Ramai (= riuh) sekali. (dekan = ulat yang makan buluh. Bagai dakwat dengan kertas. jawi = lembu. selalu berkeluh-kesah. Bagai itik pulang petang. Perkara yang semakin kusut dan susah menyelesaikannya. Sangat karib (tentang orang bersahabat atau orang berkasih-kasihan). Bagai jawi belang puntung: didahulukan dia menyepak. Dialahkan oleh orang yang bodoh.) Bagai dulang dengan tudung saji. Sangat karib (tentang orang bersahabat atau orang berkasih-kasihan). (ipuh = racun. dimamah dulu baru ditelan.getahnya sangat menggatalkan. Bagai getah dibawa ke semak. (katang-katang = Sejenis tumbuhtumbuhan di tepi laut. Dalam keadaan yang sangat terbatas. Dingin sejuk sekujur badan kerana mendengar khabar atau melihat kejadian yang sedih dan ngeri. Bagai dekan di bawah pangkal buluh. Bagai cacing gila. Bagai besi dengan penempa. (tuar = lukah. Banyak cakapnya dan sebagainya kerana mendapat kesenangan. Bagai gagak menggonggong telur. (belang puntung = merah kehitam-hitaman. Menurut dengan tidak membantah.) Bagai inai dengan kuku. Bercakap besar. Bagai bulan empat belas. Bagai gulai lengkitang. termenung-menung. Kehebatan langkah seseorang pendekar. melepaskan pucuk masing-masing. Bagai beruk kena ipuh. Kebingungan. Bersungut-sungut dengan tiada tentu sebabnya. (gelegar = bunyi bergemuruh.) Bagai berumah di tepi tebing. sekul = mangkuk yang diperbuat daripada tempurung kelapa. Berteriak-teriak atau melolong dengan kuat. Bagai galah di tengah arus.) Bagai jawi ditarik keluan. (di air = di tempat mandi. kalah judi. tetapi kebaikan yang ada padanya pun lenyap pula. orang-orang yang mengutip hasil daripada pekerjaan-pekerjaan maksiat. Cinta kasih yang tidak berbalas.) Bagai ditembak putus tunggal.) Bagai bunyi siamang kenyang. Orang perempuan yang terlalu bengis. Bagai galah dijual. Bagai kacang direbus satu. dikemudiankan dia menanduk. malu dan sebagainya). sangat cocok. (buah keras = kemiri. Terlalu miskin. Tiada semuafakat dalam sesuatu perbincangan. Pekerjaan atau kejadian yang payah benar hendak disembunyikan. Sesuai benar. Bagai haruan di dalam tuar. Bagai biawak mengulangi bangkai. (galah = tombak atau lembing. Bagai jawi terkurung siang. Bagai emak mandul baru beranak. Hendak menghilangkan kejahatan dirinya. Bagai bunyi perempuan di air. (putus tunggal = petir yang sangat keras bunyinya. Rajin dan bersungguh-sungguh. Orang bodoh yang sombong. Sangat gelisah kerana tidak bebas. Tiap-tiap perbuatan itu dirundingkan masak-masak sebelum dikerjakan.) Bagai gelegar buluh. Menggeliang-geliut (kerana kesakitan dan sebagainya). (cacing gila = cacing yang berputar-putar bila disentuh. Bagai geluk tinggal di air. (lengkitang = siput. Orang yang melarat hanya mengharap bantuan orang.) Bagai budak menyapu hingus. Perempuan yang suka berpergian. Bagai empedu lekat di hati. tiada sedar dirinya dibodohi orang.

kembali. Kebaikan dibalas dengan kejahatan.) Biarpun kikir namun harta akan habis juga akhirnya atau hilang percuma saja. Dipakai untuk sementara waktu saja. Cakapnya seperti orang kaya. . Cakapan sejengkel dibawa sehasta. Canggung seperti antan dicungkilkan duri (= gigi). Berlebih-lebihan daripada hal yang sebenarnya. Orang hina menjadi orang mulia.) Peribahasa Cekel berhabis. dirinya ataupun kehormatan orang lain di jalan-jalan raya. belum ada pengalaman. Anak orang bangsawan diperisteri oleh orang Cacing menelan naga. kebanyakan. Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik Carik-carik bulu ayam. Cakapnya saja yang besar tetapi tidak ada satu pun Cakap berdegar-degar. sementara belum Calak-calak ganti asah. Sesuai benar. Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarbesar. pekerjaan yang dilakukan olehnya. barulah terdengar keterangan atau Cakak sudah. mendapat yang buruk. padi masak makan ke hutan. Malang sekali. Cekur jerangau belum habis lagi. Celaka ayam. Mencari yang baik. Nasib yang malang. ada yang lebih baik. Perkara sudah selesai. Cacing menjadi ular naga. Mendedahkan keburukan diri sendiri. padahal miskin. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua.) Cekur jerangau ada lagi di ubun-ubun. lapuk berteduh. Cembul dengan tutupnya. besar. Campak bunga dibalas dengan campak tahi. Besar bualannya dan suka membuka rahsia orang.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "C" dan "D" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "C" dan "D" Maknanya Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarCacing hendak menjadi naga. (cekarau = sejenis tumbuhan di air yang besar lubang batangnya. (cekel = kikir. Celaka tiga belas. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua. sekadar untuk mencukupi keperluan saja. Cakap berlauk-lauk makan dengan sambal lada. Orang-orang muda yang tiada memelihara kehormatan Campak baju nampak kurap seperti anak kacang hantu. Cari umbut kena buku. lama-lama bercantum juga. Campak baju nampak kurap. (bayu = sejenis burung asmara dalam dongengan. belum ada pengalaman. menanti tukang belum datang.) sungutan. silat teringat. calak-calak = lampas. tahi tersangkut di gelegar. Cemperling nak jadi bayu. Cekarau besar liang. pelit. orang yang berkuasa dapat dialahkan oleh orang yang lemah. (cakak = kelahi. Melakukan sesuatu pekerjaan yang bukan sepatutnya.

dua tiga pekerjaan selesai. Cencang dua segeragai. Cepat tangan terjembakan. cepat kaki terlangkahkan. Tiap-tiap orang lebih suka kepada keluarganya sendiri daripada kepada orang lain. Sekali jalan. Memberi pertolongan (kewangan. Cerita daripada orang lain yang diceritakannya. lamun murai terkecoh juga. berbaukah atau tidak? Condong ditumpil. Cencang terdadik jadi ukir. Lihat diri sendiri terlebih dulu sebelum mencela orang lain. ada juga hasilnya kelak. Perbuatan yang sangat membahayakan. turus) negeri. Cubit paha sendiri dulu. Cermat masa banyak. Pandang pada diri sendiri dulu. Pekerjaan yang lambat mendatangkan hasil yang baik. Cencang putus. Cupak sudah tertegak. Aturan yang masih tetap berlakulah yang diturut. Menggunakan harta benda tuannya. Biarpun cerdik atau bodoh orang besar-besar itu tetapi orang kecil-kecil juga yang selalu menanggung rugi. Cengkeling bagai ular dipukul (= dipalu). Putusan yang mengikat. Rajin dan giat.Cencang air tidak putus. Geliang-geliut kerana kesakitan. rebah yang akan menegakkan. Cerdik elang. jika tumbuhan sunting Kerjakan terus walaupun kurang berharga. Jika kurang fikir atau kurang hemat dalam sesuatu perbuatan. (terdadek = tersesat. Dalam berselam. Pemimpin yang akan membantu atau menjaga rakyatnya jika ada kesusahan yang menimpa rakyatnya itu. Cium tapak tangan. dangkal berjingkat. cepat mulut terkatakan.) Dahan pembaji batang.) Cencaru makan petang. Condong yang akan menongkat. condong manusia kepada bangsanya. biang tembuk. Cik puan melangkah ular tak lepas. pengetahuan murid menurut ajaran gurunya.) Condong yang akan menimpa.) Cepat kaki ringan tangan. Cupak berkeesaan. Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. Corak kain mengikut kehendak penenunnya. bingung sikikih. baru cubit paha orang lain. barangkali (= suri. Dada manusia tidak dapat diselam. kecil sedikit.) Condong puar ke uratnya.) Jika seseorang itu menyusahkan kaum keluarganya sendiri maka ia pun akan merasa susah juga. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan. sebelum memandang pada orang lain. pancung abu tak berbekas. (geragai = pengait untuk menangkap buaya. fikiran dan sebagainya) kepada orang-orang yang di dalam kesusahan. Cerdik bagai ekor kerbau. lemah dianduh.) Cerdik perempuan meleburkan. Gerak-geri perempuan yang lemah lembut. (suri = pemidangan pada perkakas tenun. . paha kiri pun merasa juga. (ditumpil = ditunjang. (cengkeling = berbelit-belit. Dagangan bersambut yang dijualnya. suri sudah terkembang (=terentang). Gadis yang elok dan hartawan takkan sejodoh dengan orang yang miskin dan hodoh. maka tangan dan kaki serta mulut dapat menimbulkan kesusahan. Keadilan hukum baru bisa (boleh) diperoleh apabila sudah cukup keterangan atau pemeriksaannya. Menuruti orang yang belum panjang fikirannya itu acap kali mendatangkan kesusahan. mumbang = putik kelapa Cubit paha kanan. Telah lama adat berdiri tentang tiap-tiap pekerjaan. Cuba-cuba menanam mumbang.) Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik kembali. jimat masa sedikit. (puar = tumbuhan-tumbuhan hutan. tetapi mendatangkan kebaikan. Melakukan sesuatu pekerjaan yang merugikan diri sendiri. (sikikih = sejenis enggang. (dagangan bersambut = barang amanah. saudagar muda menghutangkan. Cincin emas takkan tampan bermata kaca. Cupak tegak yang diisi. Kesalahan yang tiada disengajakan. Selalu berhati-hati dalam membelanjakan (menggunakan) sesuatu. Undang-undang sesebuah negeri itu menurut keadaan pemerintahnya.

Menceraikan isteri yang jahat. buahnya jatuh ke pangkal pengetahuannya sekalipun. Tidak jujur. Belum berpengalaman. Dalam rumah membuat rumah. Perselisihan antara kaum keluarga atau suami isteri yang . kepada anak saudara. Dapat dihitung (= dibilang) dengan jari. dalam hati siapa tahu. Dalam menyelam. salah hemat Tentang penyakit. Telah diketahui benar-benar tujuan atau maksud (ajuk = duga. getah jatuh ke perdu juga. Datang nampak muka. Orang yang tiada berbudi pekerti jika banyak Daunnya jatuh melayang. Dalam laut boleh diduga. Terlalu miskin. Diturunkan pangkat. yang juga. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. Degar-degar merapati. pulang tak berhantar. Darah setampuk pinang. Lahirnya dia menerima dengan baik. Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih Daun dapat dilayangkan. Datang tak berjemput. berguna tinggal yang tak berguna terbuang. pergi pun harus dengan baik pula. tak akan lahir budi bahasa keruh. Tetamu yang tidak penting. Dapat harta timbul. kepada anak saudara. (kalang = galang. Daripada hidup bercermin bangkai. pergi pun harus dengan baik pula. Dapur tidak berasap. Kalau segan bertanya tentulah timbul salah faham. Datang tampak muka. baiklah ada. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. berkalang tanah. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. dihalau dia berpaut.Dalam dua tengah tiga. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Mencari keuntungan atas ongkos orang lain. Dapat tebu rebah. pergi seperti semut. Dari semak ke belukar. Dari ajung (= jung) turun ke sampan. Dapat harta karun. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. pulang tampak punggung. jatuh dalam kesukaran yang lebih besar. baik Lebih baik mati daripada menanggung malu. Dalam menunduk dia menyonggeng. Daripada cempedak baiklah nangka. Daripada segenggam jadi segantang. tetapi hatinya (songgeng (menyonggeng) = tonggeng. Dalam sudah keajukan. kita diangkut. meninggalkan sesuatu yang buruk. buah jatuh ke perdu juga. kemudian kahwin dengan [perempuan]] yang lebih jahat lagi. Datang dengan baik. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Umpat dan caci kerana kelakuan yang tidak senonoh. usulnya. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Datar bak lantai papan. Bernasib baik. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. Dapat kijang teruit.) sendiri membantah. tak akan mengalir air yang Daripada sifat yang mulia. Dapat durian runtuh.) seseorang. mendapat yang buruk pula. Keputusan yang sangat adil. Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih Daun 'lah melayang. mati bertimbun bunga. dangkal sudah keseberangan. Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. kalau dekat diangkat mata. daripada tidak Sedikit pun cukuplah daripada tiada langsung. Daun keladi dimandikan. Datang tiada dijemput. Tentang penyakit. Dari telaga yang keruh. lari ke duri. Daun nipah dikatakan daun labu. Menghindarkan diri daripada kesukaran yang kecil. Sangat sedikit. Datang seperti ribut. Datang dengan baik. licin bak dinding cermin. tak akan mengalir air yang Daripada tabiat yang jahat tak akan lahir budi bahasa jernih. yang baik. pergi nampak belakang. yang kasar.) Daripada hidup bergelumang (= berlumur) tahi. akan ketahuan juga. Dari telaga yang jernih. lebih baik mati Lebih baik mati daripada menanggung malu. cetek bertimba. Dari jauh diangkat telunjuk. Daripada kelakuan (perkataan) dapat dikenal asal Daun mengenalkan pohonnya. Dari lecah.

Sesuatu pekerjaan itu hendaklah difikirkan sendiri masak-masak sebelum dikerjakan dan jangan sekali-kali mendengar cakap orang. Di luar berkilat di dalam berongga. merasa dirinya rendah sekali. Orang yang tiada bersalah menerima hukuman. Deras datang dalam kena. Di mana ada gadis.) makin merapatkan perhubungan. Destar habis. yang menyebabkan kita menjadi serba-salah. pekerjaan sendiri disia-siakan. di darat kerapatan. Di lurah maka hendak angin. di situ burung banyak tampil. di situ cendawan tumbuh. kopiah luluh. di situlah tembikar Di mana mati di situlah dikuburkan. jauh dapat ditunjuk. Adat yang tak boleh ditinggalkan. di sana (= di situ) Hendaklah menurut adat dan aturan tempat yang kita langit dijunjung. Dengarkan cerita burung. Di mana kelintung berbunyi. Seseorang yang mendapat kehinaan.) Di bawah lantai nan tiris. datang. di situ kerbau tinggal diam. kekuatan di darat bergantung kepada persatuan. Lahirnya baik. Terlalu cepat. Di luar merah di dalam pahit.(degar-degar = bunyi kayu dipukul. Di mana batang terguling. (kelintung (kelentong) = genta kayu. sj alat bunyi-bunyian (sptgendang kecil) yg digu . tinggal. (di bawah lancung = di bawah barang yang palsu. datang. merasa dirinya rendah sekali. Perkataan atau pengakuan yang dapat dibuktikan kebenarannya. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. di mana periuk pecah. orang yang bodoh mudah kena tipu. anak dipangku dilepaskan. Di laut angkatan. Dengan kartu terbuka. [Perempuan]] hodoh berpakaian bagus. Dengan terus terang. di bukit maka hendak air. di situ pula banyak orang Di mana buah masak. Di mana banyak kesenangan. Di mana api padam. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. Di mana kapak jatuh. di dalam bagai empedu. makan buah beluluk. Kekuatan di laut bergantung kepada angkatan perang. jika di tengah ia berpusing ligat pula. siapa lengah akan mendapat bencana. Dendang menggonggong telur. Lahirnya baik. Kalau asalnya tidak baik maka kesudahannya pun tentu tidak baik juga. Di bawah ketiak orang. di situ ada anak-anak muda. di sanalah musang meniti. Lahirnya baik. Di mana bunga kembang. (berkampuh ijuk = bertudung atau berselimut ijuk. Kerana mendengarkan manis tutur kata orang. (mengeting = memotong urat keting. batinnya jahat. Di bawah lancung nan tiris. Pekerjaan yang terburu-buru itu kelak akan mendatangkan kerugian. batinnya jahat. batinnya jahat. walaupun hidup melarat. Berkehendakkan sesuatu tidak pada tempatnya. Di lurah air yang besar. diami. Di luar bagai madu. Tempat yang tidak dijaga baik-baik. Di mana bumi (= tanah) dipijak. bila di depan ia mengeting kita. di situ kumbang banyak. Seseorang yang mendapat kehinaan. Di belakang ia menendang kita. Dengar cakap enggang. jauh tak berantara.) Dek sukar berkampuh ijuk.) Dekat dapat ditunjal. di situ baji makan. Menghadapi seseorang yang kita kasihi. Di bawah kekuasaan orang. Di hulu keruh di hilir pun tentu keruh juga. Deras seperti anak panah. Sesuatu yang kita inginkan tetapi tiada berdaya untuk mengambilnya. dengar cakap orang. di bukit orang yang hanyut. terjun masuk lubuk. di situlah pencuri Di mana kayu bengkok. Menderita kemalangan terus-menerus. nan adat diturut juga. Dekat tak tercapai. di situlah (= di sanalah) puntung tercampak.

Rumah gendang bersendi perak. Rezeki harimau. Bersama-sama dalam suka dan duka. [sunting]Rujukan . Ringan tulang. Perangai anaknya tidak jauh dari perangai bapanya. Sesuatu perkara yang sedap dipandang. Ringan sama dijinjing. Jika beroleh sebarang keuntungan jangan dibuang dan jangan mencari lawan. musuh jangan dicari. bembam pula yang miang. Makanan yang banyak dan berjenis-jenis. berat perut. Orang yang bersangkutan berdiam diri orang lain yang campur tangan. Rezeki jangan ditolak. (Bergotong-royong dalam mengerjakan sesuatu perkara. Rezeki mata. Retak halus yang hanya di luar sahaja. Perkara kecil yang akan menjadi besar tinggal menanti petaka yang lebih besar lagi. Retak kayu boleh disimpan. Retak-retak mentimun.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "R" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "R" 'Peribahasa" "Maknanya" Rebung tidak jauh dari rumpun. Orang tua yang suka bersolek. Rumah buruk disapu cat. Perselisihan kecil boleh didamaikan tetapi perselisihan besar sukar dilupakan. Retak menanti belah. Orang bangsawan dan kaya pula. berat sama dipikul. Rebung tidak miang.) Siapa yang rajin bekerja dia akan mendapat rezeki yang lebih. retak pinggan susah hilangnya.

Tiap-tiap sesuatu ada asal mulanya. (acar = tempat membuang kotoran. hendak masuk ke longkang juga.) Kaki sudah terlangkahkan. Kain dibakar tiada berbau. wang pendinding malu. Bekerja tak berhenti-henti siang dan malam. Mengalami kerugian atau kecurian. tetapi amat lama hidupnya. Segala janji harus ditepati. kemudian beristeri lain pula. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Kain rabak tegal dek lenggang awak. mati.) Kain sehelai berganti-ganti. Kemiskinan yang amat sangat. Kain jadi basahan. kais petang makan petang. lidah terdorong emas padahnya. harus berani menanggung akibatnya. tentu ada api. Kain kasah di atas duri. Kaki pekuk lenggang ke perut. (kasah (kasa) = kain putih yang halus. Sangat miskin. tiada beremas.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "K" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "K" Peribahasa Kaduk kena baja. Orang yang suka bermegah-megah akhirnya mencelakakan dan merugikan diri sendiri. Kain ditangkap maka duduk. kepala turun. Kaki tertarung inai padahannya. menang jadi arang. Tergesa-gesa melarikan diri. Akan senanglah hidup seseorang kalau ada pencariannya yang tetap. Kaki untut dipakaikan gelang. Suami isteri yang miskin.) Kain sehelai sepinggang habis. Serba tak cukup (miskin).) Kain lama dicampak buang.) Maknanya Orang yang tidak berguna. tetapi semakin buruk jadinya. Orang yang biasa berbuat jahat. Kaki terdorong badan merasa. kopiah pesuk tegal dek lonjak awak. longkang = limbahan. supaya dapat mengambil faedah daripada benda-benda itu. Kemiskinan yang amat sangat. Kaki naik. Menceraikan isteri kerana sudah jemu. sekalisekala akan berbuat jahat juga. Kalau ada beremas. Kain sehelai peminggang habis. selalu sibuk. Kalah jadi abu. Orang yang bertabiat jahat walaupun diperbaiki. Kalau alang-kepalang biarlah jangan. Kain tak bertepi. Yang baik itu biar di mana pun tempatnya akan tetap baik Kain dalam lipatan. baju rabik tegal dek lenggok awak. (peminggang = lambung perahu. Kain dalam acar dikutip dicuci. Jatuh melarat. Segala sesuatu hendaklah digunakan pada tempatnya. tangan sudah terjembakan. mulut terdorong emas padahannya. Telah terlanjur. Mengalami kerugian atau kecurian. Kemiskinan yang amat sangat. bila berbuat sesuatu. Melakukan sesuatu pekerjaan biarlah sampai selesai. Kain basah kering di pinggang. Orang miskin yang harus bekerja setiap masa. Kalau anjing biasa makan tahi. Dalam sikratulmaut. tak makan hidu ada juga. Orang yang buruk dan bodoh. Kain pendinding miang. ditarik ke atas ke bawah tak sampai. rabik = sobek di tepi. selokan. Kais pagi makan pagi. Segala janji harus ditepati. harus berani menanggung akibatnya. Kain tersangkut kain tinggal. (pekuk = bengkok. Kain panjang empat. (rabak = koyak panjang atau lebar. kain baru pula dicari. cabik-cabik. Kalau ada asap. Kalau asal benih yang baik. hidup. bila berbuat sesuatu. jatuh ke laut . Kaduk naik junjung. Kalah atau menang dalam sesuatu pertengkaran tak akan menguntungkan kepada pihak mana pun juga. pesuk = lekuk. Orang hina merasa dirinya mulia. buang kawan lama cari kawan baru. Maksudnya hendak memperelok. Perempuan yang melakukan kejahatan di dalam diam-diam.

Macam daun terap: bunyinya degah- . Dalam keadaan sulit sanak saudara akan tetap berdekatan Kalau getah meleleh. golongan. Rezeki (harta) yang belum dapat ditentukan.menjadi pulau. Kalau ibu kaya anak jadi puteri. Macam anak dara tak datang tunangnya. Peribahasa Bermula Dengan Huruf "M" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "M" Peribahasa Maknanya Mabuk di enggang lalu. jahatlah. Pilihlah kawan daripada golongan sendiri. Pandai menyesuaikan diri dengan keadaan setempat. Kalau bersahabat cari sama babat. Macam betung seruas. maka muridnya makan Murid yang mencontohi kelakuan gurunya terutama dalam berlari. kalau hidup sediakan buaiannya. Perbuatan yang baik akan disebut baik. Selalu membengkalaikan pekerjaan. tetapi orang lain akan meninggalkan kita. membuat kerja tidak pernah siap. kalau digumpal Alam rohani yang tak terbatas. Kalau gajah hendaklah dipandang gadingnya. Terlalu jujur. hal yang tidak baik. bila dilihat dia Jawab yang benar dan tepat. Kalau bukan rezeki. tanah berderai yang dicari siapa yang benar dan siapa yang salah. terlalu lambat. kalau anak kaya ibu Perbezaan a jadi budak. Kalau bangkai galikan kuburnya. Kalau bunga bukan (= tidak) sekuntum. kalau dimarah baru Kelakuan yang tidak ada tempatnya. kalau jahat. Nasib yang malang. di mulut lari ke luar. Kalau bertangkai boleh dijinjingkan. Pertimbangan tentang buruk baiknya sesuatu itu hendaklah diperbuat sesudah kejadiannya berlaku. Sangat tertarik hatinya kepada orang yang belum dikenal. Mabuk kerana beruk berayun. Kalau boros lekas kerugian. (ganggut = ragut. asyik melihat sesuatu yang tidak berguna. sifat yang sangat tertawa. segumpal tanah. usahlah Kalau digali tanah berbingkah.) juga. Hendaklah diusul periksa dengan saksama tentang sesuatu kalau harimauhendaklah dipandang belangnya. Lelaki ataupun perempuan bukan seorang di atas dunia ini. Kalau guru makan berdiri. kalau tak baik buat sempadan. Bukti yang dapat dipakai sebagai punca sesuatu penyelidikan.) Pendapatan yang sedikit kalau diboroskan tentulah menyusahkan akhirnya. bertentangan. Biasanya sesuatu pertolongan kepada seseorang itu jarang Kalau dicampak bunga takkan dibalas tahi. renggut. dengan kita. Kalau di bawah melompat. Kalau bertunas diganggut kambing. jalan untuk menyelesaikannya dengan baik. Kalau dibalun sebalun kuku. Kalau dipujuk makin menyebal. perbuatan yang jahat akan disebut jahat. Kalau baik disebut orang. bersuara. Sesuatu perselisihan dalam kalangan keluarga. Kalau dipanggil dia menyahut. kalau daun melayang. lurus hati. akan dibalas dengan kejahatan. (babat = pasang. tetapi carilah akan bertemu. Orang bodoh yang banyak bualnya. perkara itu sebelum dibuat kesimpulan. Gilakan wanita cantik yang tak mungkin didapat. Ambillah yang baik dan buangkan yang jahat. Kalau baik buat tauladan (teladan). suku. kalau di atas menyusup.

Mahal imam murahlah kitab. main api letur. maka turunannya pun baik juga.deguh. murah tak dapat diminta. kena gelek pun luka. Orang yang berjalan miring.) Sesuatu yang amat susah diperoleh. Sesuatu yang amat susah diperoleh. Orang kaya yang bakhil. Macam kera kelaparan. (majlis = bersih. Berdukacita tanpa sesuatu sebab. Macam ular kekenyangan. kecil melawan orang yang berkuasa). Mengenakan tipu daya. Macam terambil di nan kurang. Tiap-tiap perbuatan atau pekerjaan akan meninggalkan akibatnya. akhirnya mengecewakan. degah-deguh jatuh ke bawah. Macam kikir besi. (di nan = pada yang.) Makan bersabitkan. Mendapat makan dan minum tanpa bekerja. Macam orang biduk. Bertindak dengan tergesa-gesa. Mahal tak dapat dibeli. Macam kepiting jalan. Madu satu tong jika rembes. merdesa = memilih apa yang diingininya. merdesa di perut Orang yang berada dengan mudah dapat kenyang. Orang yang buncit perutnya sehingga berjalannya pun sudah tidak betul lagi. Main air basah. Orang tua yang bibirnya selalu berkomat-kamit. Makan bubur panas-panas. Orang yang makan dan minum bersamasama tetapi bayar sendiri-sendiri. . Mahal dibeli sukar dicari. Main akal (= budi). Sungguhpun orang tidak suka akan penyakit tetapi jaranglah ada orang yang dapat mengelakkannya. main pisaui luka. Main badar. main gerundang. Hendak meniru-niru perbuatan orang besar-besar akhirnya diri sendiri juga yang binasa. rembesnya madu juga. (rembes = meresap keluar. Jika asalnya naik. Orang yang berkuasa dalam penghidupan orang perseorangan ataupun orang banyak. orang pemilih makanan.) Macam memegang tali layang-layang. Macam timun dengan durian: Perlawanan yang tidak seimbang (orang menggelek luka. mahal demam murah sakit. Majlis di tepi air.

tetapi menyambut puan kosong. waktu maksud yang kedua diperoleh. mujur tak Nasib buruk tak dapat dihindarkan. tuak terbeli tunjang hilang. tiada mempunyai rumah tangga. Tiap-tiap orang mempunyai pendapat (kemahuan) sendiri-sendiri. Bersusah hati kerana perbuatan orang lain yang menyedihkan hati. makin menawar.) Orang yang benar-benar malang nasibnya. Malang tak berbau. Mengkhianati tempat mendapat perlindungan.Makan di luar berak di dalam. Orang yang tidak menghiraukan halal atau haram. segala sesuatu yang dimilikinya habis belaka. kerana kekurangan alat. Makan nasi kawah. Hidup memburuh. ayamnya menang kampung tergadai. Makan upas berulam racun. makin banyak orang makin banyak pula pendapat dan kemahuannya. Makan hati. nasib . Makan nasi suap-suapan. Maksud hati memeluk gunung. (tuak = nira yang diberi beragi. Makan keringat orang. barang yang sudah di tangan pula hilang. Kahwin menurut adat perkahwinan biasa tetapi kemudian ternyata perempuan itu sudah bukan anak perawan lagi. makin banyak lagi yang diminta. makin banyak niat. (upas = racun. Malang Pak Kaduk. berulam jantung. Malam berselimut embun. Malang tak boleh ditolak. Makanan enggang hendak dimakan oleh pipit. Maksud yang melebihi kesanggupan. Makin banyak orang. Sangat melarat dan miskin. Makan masak mentah. Nasib yang malang. Mengecap kesenangan dengan jalan memeras orang lain. Makin diberi. tunjang = kaki. Senantiasa hidup dalam kesusahan. dalam peliharaan orang tua. Malang celaka Raja Genggang. Makin murah. Kecelakaan yang terjadi dengan tibatiba. Ingin akan sesuatu yang besar tetapi tidak berdaya mencapainya. Maksud bagai maksud manau.) Hendak menyama-nyamai kebiasaan orang yang mulia atau kaya. apa daya tangan tak sampai. siang bertudung awan.

Malang tiada datang tunggal. Malu makan. Persesuaian dalam segenap hal-ehwal. Malu bertanya sesat di jalan. (garit = gerak. Malang yang bertimpa-timpa. Dua orang suami isteri yang sama-sama Mana tali berpunca tak berhujung? Mandi dalam cupak. Orang lelaki yang suka kepada perempuan jahat. baik tak dapat dicari-cari. Mamah dulu kemudian telan. perit = pedih. menjadi penakut.) Pengecut. Tak ada kejahatan yang dapat disembunyikan selama-lamanya.boleh diraih. Tak ada sesuatu yang sempurna benar. Persesuaian dalam segenap hal-ehwal. Malas berusaha tentulah kelaparan. Kalau segan berusaha tak akan mendapat kemajuan. perut perit. Manis seperti (= laksana) gula . Mana kaum atau puak yang tidak ada asal keturunannya? Siapakah yang tidak akan menghadapi mati? Sesuatu keadaan yang menyebabkan serba salah. kalau (= jikalau) menjadi bodoh. Orang yang keras hati. atau anak orang berani anak harimau menjadi anak kambing. Malas bergarit. Kalau segan berusaha tak akan mendapat kemajuan. malu berdayung (= berkayuh) perahuhanyut. Malu berani. mati takut. Manikam selalu juga didapati di dalam lipatan kain buruk yang robek. Orang yang biasa berbuat jahat tak dapat melupakan tempat ia bersuka ria. Mandi tak basah. Pengetahuan (kepandaian) selalu juga terdapat dalam kalangan orang miskin dan hina. Tidak berguna lagi. Manis bagai gula Jawa. perut lapar. tidak berharga lagi. Tidak patut anak orang baik-baik Malu. Manis laksana gula Sarawak. Mandi di telaga di tepi jalan. Mana ada buluh tidak berbuku? Mana busuk yang tidak berbau? Mana kerbau yang bencikan kubangnya? Mana sungai yang tiada berhulu? Sesuatu pekerjaan itu hendaklah dilakukan menurut peraturannya. Manikam sudah menjadi sekam. terlalu rindu. bersunting bunga tahi ayam.

Kelihatannya baik tetapi di dalam atau keadaan yang sebenarnya jahat. Marahkan pijat kelambu dibakar. [[buluh|aur]].) Menipu dengan mengubah-ubahkan perangai. Jikalau seseorang itu tidak dapat menolong. Masa kecillah diajar dan dididik. Marahkan tikus rengkiang dibakar. Orang yang berakal jauh pandangannya. (gula derawa = air gula. Masa lagi rebunglah hendak dilentur. tetapi tak lama kemudian berubah pula. Tidak bersalah tetapi ikut terlibat dalam sesuatu kesalahan. kelakuan atau rupanya. Manusia tahan kias. maka ketam direbus tak merah? Manusia punya asa. Mara jangan dipikat (= dipukat). Manusia tertarik oleh tanah airnya. maka keuntungan yang banyak dibuang. Marahkan telaga yang kering. mara bergesel sambil lalu. Berdukacita. rezeki jangan ditolak. Masak malam mentah pagi (= siang). Bahaya jangan dicari-cari. tetapi Tuhan berkuasa berbuat sesuatu yang dikehendakinya. masak manggis. Manusia hanya boleh berharap. anjing tertarik oleh piringnya. Manis udang. Masam bagai nikah tak suka. Mara hinggap mara terbang. akhirnya meranalah badan. binatang tahan palu. Masak durian. akhirnya meranalah badan. mengajar binatang dengan pukulan. enggang lalu ranting patah. Takutkan bahaya yang kecil. jangan jangan dinantikan sampai menjadi ditunggu sampai sudah besar. rezeki meskipun sedikit haruslah diterima dengan syukur. Perbandingan antara lelaki yang tidak dapat menyembunyikan rahsia hatinya dengan perempuan yang dapat menyembunyikan rahsianya sehingga tiada diketahui orang.derawa. Tuhan punya kuasa. timba dipecahkan. maka keuntungan yang banyak dibuang. . Mengajar manusia dengan sindiran. tidur terdedah. Perkara yang sudah selesai. Masak di luar mentah di dalam. elok rupa parasnya. Takutkan bahaya yang kecil. (masam = merengus. mintalah pertolongan daripada orang lain pula. orang yang bodoh hanya kepentingan dirinya sajalah yang diperlukan.

Masin lagilah garam sendiri. Orang yang tidak berharga dalam Masuk ke negeri orang bertanamlah ubi. berdiri di luar-luar orang dan jangan menunjuk-nunjukkan gelanggang. hendaklah ditanya atau diminta pimpinan daripada orang yang ahli. Masuk lima keluar sepuluh. diri. Nasihat atau pelajaran yang tidak dimasukkan ke dalam ingatan. Besar belanja daripada penghasilan. Besar belanja daripada penghasilan. Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan. . bawa ayam betina. ilmu pengetahuan dan sebagainya). keluar ke telinga kiri. Besar belanja daripada penghasilan.) Masih berbau pupuk jerangau.) Kalau akan membuat sesuatu pekerjaan yang tidak diketahui. Masuk di dalam kawan gajah berdering. hendaklah selalu mengalah. Masuk meliang penjahit. jangan benangarang orang jangan dipijak.bersut. jangan membuang-buang waktu dengan percuma. geronggang = rongga di dalam batu atau kayu. Masuk ke telinga kanan. jangan bertanam tembilang. jangan suka mendului orang. selalu duduk di tapak tangga. Terhairan-hairan. Masuk ke dalam majlis yang besar-besar tetapi tidak termasuk bilangan (kerana hina atau hodoh). Masuk tak genap. masuk ke dalam kandang kerbau menguak. Masuk ke dalam kandang [[kambing]] mengembik. Jika pergi merantau ke negeri asing hendaklah mencari sesuatu yang berguna (harta. sehingga mulutnya ternganga-nganga. Masuk ke kampung orang Kalau merantau ke negeri asing. Masuk geronggang bawa pelita. (berdering = bunyi genta. Masuk sarang harimau. Belum ada pengalaman. berbuat pekerjaan yang buruk. gua gelap. Masuk ambung tak masuk bilang. Sanak-saudara atau kaum kerabat lebih dipentingkan daripada orang lain. keluar meliang tabuh. keluar bagai (= sebesar) lubang tabuh.) Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan. Termasuk ke dalam bahaya besar. Masuk langau ke mulutnya. mandi di hilir merendahkan diri. jalan di tepi-tepi. Masuk bagai (= sebesar) lubang penjahit. keluar tak ganjil.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. 9 Mei 2010. Teks disediakan dengan Lesen Creative Commons Pengiktirafan/Perkongsian Serupa. Kategori: Peribahasa • • • • • • • Ciri-ciri baru Log masuk / buka akaun Rencana Perbincangan Baca Sunting Lihat sejarah Top of Form Bottom of Form • • • • • • • • • • • • Laman Utama Tinjau Hal semasa Rencana rawak Perhubungan Tentang Wikipedia Portal masyarakat Perubahan terkini Hubungi kami Menderma Bantuan Kedai Kopi Cetak/eksport Alatan Laman ini diubah buat kali terakhir pada 11:03. terma-terma tambahan mungkin terpakai. • .masyarakat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful