Peribahasa Bermula Dengan Huruf "A

"
Peribahasa Maknanya

Ada air, adalah ikan.

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada aku dipandang hadap, tiada aku dipandang belakang.

Kasih sayang hanya waktu berhadapan saja, setelah berjauhan lalu dilupakan.

Ada angin, ada pokoknya (= pohonnya).

Segala sesuatu mestilah ada asal mulanya.

Ada bangkai, adalah hering.

Ada perempuan jahat, adalah lelaki jahat yang mengunjunginya.

Ada batang mati, adalah cendawan tumbuh.

Di mana juga kita tinggal, akan ada rezeki kita.

Ada batang, cendawan tumbuh.

Tiap-tiap negeri ada undang-undang dan adat resamnya masing-masing.

Ada beras, taruh dalam padi.

Rahsia hendaklah disimpan baik-baik.

Ada biduk, serempu pula.

Tidak puas dengan apa yang sudah dimiliki.

Ada bukit, ada paya.

Ada baik, ada jahat; ada miskin, ada kaya.

Ada gula, ada semut.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada hari, ada nasi.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada hujan ada panas, ada hari boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada jarum hendaklah ada benangnya.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada kerak, ada nasi.

Tiap-tiap suatu kejadian itu tentu ada bekasnya.

Ada laut, ada perampok.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada nasi di balik kerak.

Masih ada sesuatu yang belum diselesaikan atau belum diperhatikan.

Ada nyawa ada rezeki.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada padang, ada belalang

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada padi masak, adalah pipit.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada padi semua kerja jadi, ada beras semua kerja deras.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada padi, segala menjadi.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada pasang surutnya.

Untung dan malang tidak tetap.

Ada persembahan ada kurnia.

Berbuat baik dibalas baik.

Ada rotan , ada duri.

Dalam kesenangan tentu ada kesusahannya.

Ada rupa, ada harga.

Harga barang menurut rupanya (= keadaannya).

Ada sampan hendak berenang.

Sengaja bersusah payah.

Ada seperti tampaknya apung-apung.

Barang yang dihajati telah ada tetapi belum tentu dapat diambil atau dipakai.

Ada sirih hendak makan sepah.

Ada yang baik, hendakkan yang buruk.

Ada tangga hendak memanjat tiang.

Berbuat sesuatu dengan tidak menurut aturan.

Ada ubi ada batas, ada masa boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada ubi ada talas, ada budi ada balas.

Berbuat baik dibalas baik, berbuat jahat dibalas jahat.

Adat periuk berkerak, adat lesung berdedak . .

Tiap-tiap usaha memerlukan ketabahan dan kerajinan.

Adat pulau limburan pasang. .

Adat hidup ialah bantu-membantu, yang kaya membantu yang miskin dan yang berilmu membantu yang bodoh, yang berkuasa melindungi yang lemah.

Adat sepanjang jalan, cupak sepanjang betung . .

Segala perbuatan ada adat dan peraturannya masing-masing. betung = Sejenis buluh besar.

.Adat teluk timbunan kapal (= kapar). Adat tua menahan ragam.) Usaha yang berhasil baik. Orang yang berpangkat atau berpengaruh biasanya menjadi tempat tumpuan orang mengadukan halnya. (menonggok = melonggok.) Hidup yang tenang dan tenteram. Agih-agih kungkang . . jatuhnya kepelimbahan. Saudara dan sahabat berpecah-belah apabila timbul perselisihan besar. Air beriak tanda tak dalam. Air dalam terenang. Air besar sampan tak hanyut. berenang (= berkumbah). hingga menderita kesusahan sendiri. Adat kebiasaan merupakan undang-undang yang berlaku dalam pergaulan dan hukum-hukum agama merupakan undang-undang negeri yang berjalan seiring. Adat dapat menuju kerendahan dan tidak sanggup menghadapi pergolakan masa.) . setanggi campurkemenyan . (agung = besar. Banyak bercakap tanda tiada berilmu. sakti. (terenang = tempat air daripada tanah liat. Sesuatu itu. tetapi keangkuhannya masih ada juga. Terlampau murah hati atau suka memberi.). tetapi syarak menuju ketinggian dan dapat mengatasi segala gerakan yang menentangnya. Sesuaikanlah perbelanjaan menurut keadaan penghasilan kita.) . Agak lebih daripada agih. Air dalam karang menonggok. (sibak = cerai. Air cucuran atap. bercebok. . Air besar. menimbun. akan menurut asalnya juga. batu bersibak. (kapar = kayuan yang hanyut di sungai dan sebagainya. (kawi = kuat. Banyak bicara. Mesti selalu beringat-ingat ketika memperkatakan sesuatu. Adat yang menurun.) . . Air dalam.). . Maksud tidak tercapai. pongah masih. syarak yang mendaki. pongah = angkuh. . syarak yang lazim. Kebesaran sudah hilang.. (kungkang = kera kecil.. kumbah = mencuci dalam air. gula tertumpah pada kanji. . Agung susut. pelimbahan = tempat air yang kotor. Orang tua-tua terpaksalah menahan (menderita) berbagai-bagai godaan yang tak menyenangkan hati kerana perbuatan anak cucunya yang tiada berjalan di atas kebenaran. air dangkal. Agak-agak bertutur malam hari. Adat yang kawi. sedikit kerja. menepi. meskipun sedikit.

. . habis bulan habis gaji. (tohor = dangkal. . Sangat sedih. . Negeri yang aman dan teratur. Air laut hijau siapa celup? . . Air dicencang tiada putus. Air diminum sembiluan. (gedang = besar) Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar.) . . (ranai = jalani (boleh jadi ranahi). meskipun sedikit. akan menurut asalnya juga. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. sehingga tidak enak makan dan minum. Kemegahan dan kemewahan tidak payah diheboh-hebohkan. Orang pemboros berbelanja tanpa perhitungan. sembiluan = rasa pedih seperti dihiris dengan sembilu. Air ditetak tiadakan putus. . . Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. ranting orang dipatah. Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. Air gedang menghanyutkan. Air mudik sungai . Negeri yang huru-hara. Air didih menganak sungai . Berdukacita dengan diam-diam.Air di daun keladi (= talas). Air lalu kubangan tohor. semua teluk diranai. Air jernih. Berdukacita dengan diam-diam. . Sangat berhati-hati mengeluarkan wang. ikannya jinak. Air digenggam tiada tiris. Air mata jatuh ke perut. nasi dimakan terasasekam . rakyatnya berbudi bahasa. Air di tulang bumbungan. Sesuatu itu. Hiburan yang sangat mewah. Air mata jatuh ke dalam. limbat keluar. sehingga tidak enak makan dan minum. Air orang disauk. Hendaklah patuh kepada undang-undang negeri yang kita diami. Air keruh. Air diminum terasa duri. Penghasilan tidak cukup. Sangat sedih. . adat orang diturut. . kering. . . turunnya ke cucur atap. . orang jahat mencari keuntungan. .

akan dijadikangendang . . . Nasib manusia tidak dapat ditentukan. . (sayak = tempurung kelapa . runding (= fikiran) tak sekali tiba. singkat. Air tenang menghanyutkan. Akan dijadikan tabuh. . di gua buruk suka merakut. diajak bersama-sama.). . kita akan tersisih ke tepi. Air tuba dibalas dengan air susu . Akal tak sekali datang. . berlebih. sampah ke tepi juga..) Segala sesuatu berlaku dengan adil dan benar. Air susu dibalas dengan air tuba . jangan disangka tiada berbuaya . Segala sesuatu tidak selesai sekali gus melainkan beransur-ansur. Air tawar secawan dituangkan ke dalam laut. air pasang ia tersangkut. Orang yang pandai. Air yang keruh-keruh kerak. Jangan ikut campur dalam perselisihan orang bersaudara. takkan pasang selalu dan surut senantiasa. Membesar-besarkan perkara yang kecil. Pertolongan yang sedikit tidak dapat meringankan beban kesengsaraan yang besar. apabila mereka berbaik kembali. Air surut kapar hilir bersama. Kebaikan dibalas dengan kejahatan. Di dalam usaha yang tidak menguntungkan. Akal labah-labah . Fikiran seperti anak-anak. Akal akar berpulas tak patah. Kejahatan dibalas dengan kebaikan. . . ditinggalkan. (keruh-keruh kerak = tiada jernih. . sayak yang landai. tanah seketul digunungkan. Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar. Orang jahat yang suka menipu orang. Akal sebagai makan nasi lecek. takkan dapat menghilangkan masinnya. Daripada perkataan dapat dimaklumi niat di dalam hati. takkan mudah kalah dalam perdebatan. . Air yang jernih. Air yang tenang. Orang yang diam jangan disangka pengecut. Ilmu pengetahuan yang serba tanggung. .Air pun ada pasang surutnya. alamat buaya di hulunya.) . Air sama air menjadi satu. . . dan apabila usaha itu berhasil. Air setitik dilautkan. (merakut = memasang jaring.

Daripada keterangan. Kerana tingkah laku. Akik disangka batu. tegal) biasa. kelibatmu sudah kutahu. Biar bagaimanapun diharapkan. Tidak mahu mengaku kalah. . jalan 'lah semak. Alah di rumpun betung . . kerana tiada berilmu atau tidak berwang.) . Orang yang lama dialahkan oleh orang yang baru. Aku nampak olah (= olak). Hadiah kepada orang yang berjasa. Alah limau oleh benalu.) . Orang bodoh yang tak mahu mengakui kekalahannya. Aku alah. dahan mengajur tempat tupai menegun. Akan surut. . Alah menang tak tahu. akan bertanya. akan menjunjung kepala luncung. . menang memakai. Akan pembasuh kaki (= tangan). Akan mengaji. . Akar terjumbai tempat siamang berpegang (= bergantung). . (merih = pembuluh nafas.). maka tiada terasa lagi kesukarannya. engkau tak menang.Akan memikul tiada berbahu. tetapi dapat lama dipakai. orang dapat mengetahui salah atau benarnya perbuatan seseorang. Alah pinta dibuat sempena. .) Alah membeli.) . Dalam keadaan yang serba salah. . . kelibat = tabiat. akan lalu. . surat 'lah hilang. guru 'lah mati. air 'lah besar. Dalam keadaan yang serba salah. Alah bisa. Aku alah engkaulah menang. (akik = Sejenis batu berwarna. Sesuatu yang menghina. Tiada berdaya mengerjakan sesuatu pekerjaan. cungkil merih akan pembayar. Tidak menepati janji dan menentang balik orang yang diberinya janji itu. bersorak boleh. (olah = tingkah laku. Alah mahu. Apabila telah biasa melakukannya. (jumbai = rumbai. Kekalahan yang belum memuaskan hati kepada pihak yang kalah. Tidak berpihak ke mana-mana dalam sesuatu perlawanan. (benalu = tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di pohon lain. maksudnya ketahuan. . kalau bukan hak tidaklah diperoleh. menegun = berhenti sebentar. bertimbang enggan. pengalaman praktis lebih baik daripada teori. . oleh (= kerana. Barang yang baik memang mahal.

). Amak berlela. menjijikkan. . biar sampai ke pangkal lengan. sia-sia hutang tumbuh. Tak mungkin dilakukan. Yang baik dipakai.) Ambil pati. menang sorak. (alang-alang = tanggung-tanggung. .) . biarlah diperoleh hasil daripadanya. . . Alim biasa menghukum syarak . . Amra disangka kedondong . . . hadiah. Alang-alang berdakwat . hanya kerana melihat rupanya sama dengan yang buruk. . Alpa negeri alah. (alang = pemberian. Alur bertempuh. Anak ayam kebasahan bulu. amak berupa. Sesuatu yang baik disangka buruk. Alang-alang menyeluk pekasam. Dilakukan menurut adat yang biasa. jalan berturut.) . Baik dibalas dengan baik. Banyak tabiat. Orang yang tidak berilmu tidaklah mungkin mendapat kedudukan baik. Alim bagai katak di tepi air. (Amra = Sejenis mangga. . . (amak = terlalu banyak. (alang = pemberian. perut kenyang pengajaran (= pemanja) datang. Orangnya alim (banyak ilmu) tetapi dia sendiri tidak mendapat faedah daripada ilmunya itu. Baik dibalas dengan baik. . Alpa dan lalai mengakibatkan bencana. Alang berjawab. biarlah hitam. tetapi masih tetap tinggi juga cakapnya. Biarpun kalah. tepuk dibalas. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung. Alu pencungkil duri. yang tak baik dibuang. buangkan ampas. Gelisah resah. Orang beristeri tua biasanya beroleh kesenangan kerana disayangi oleh isterinya. .. pekerjaan yang sia-sia. biar licin. Alang dijawat. hadiah. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung. .Alah sabung. tepuk berbalas. jahat dibalas dengan jahat. Alang-alang berminyak. banyak olehnya. jahat dibalas dengan jahat. . Kalau sudah terlanjur jahat.) . Alangkan baik (= elok) berbini tua. Anak anjing takkan menjadi anak musang jebat. Hanya orang yang alim saja yang boleh membuat hukum syarak .

Jangan mencari musuh dengan orang yang lebih kuat dan lebih persediaan alat senjatanya. menantu molek. tahu makan tahu simpan. atau rakyat biasa menjabat pangkat tinggi dalam pemerintahan. Orang yang berani takkan penakut. Hendak mengajar orang yang sudah ahli. Suami yang jahat. Sengaja mencari bahaya (kesukaran dan sebagainya). . . Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Anak harimau jangan dibela pelihara. . Anak dipangku dilepaskan. . . . Anak muda yang riang gembira. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Anak kandung ditimang-timang. Anak kuda bulu kasap. lambat-laun akan ditentang oleh isterinya. hendaklah tahu menyimpan rahsianya. . . Anak harimau diajar makan daging. anak sendiri di rumah kekeringan. . Sangat berbahagia. . Anak ikan dimakan ikan. . ingat-ingat kukunya. atau rakyat sendiri lebih diutamakan daripada orang dagang. Jikalau tahu membuat sesuatu kerja. Orang yang zalim diberi perangsang untuk membuat aniaya. . Anak harimau jangan diajak bertampar. . bulu Anak kunci jahat. Anak kera di hutan disusu i. . beruk di hutan disusukan. . Anak harimau takkan menjadi anak kambing]. Anak kucing menjadi harimau. Orang yang pengecut tetap pengecut. Orang miskin menjadi kaya. anak tiriditengkingtengking. anak sendiri di rumah kebuluran. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. kera di hutan disusu i. . Kaum keluarga sendiri dilebihkan daripada orang asing. Anak kera hendak diajar memanjat. peti derhaka. Anak di riba diletakkan.Anak badak dihambat-hambat. Anak monyet di hutan disusu i. . Jangan berbuat baik dengan orang yang suka berbuat jahat. . Anak kambing takkan menjadi anak harimau. Anak baik. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain.

Anak sungai lagi berubah.) Angin bersiru. . tampan tertinggal.). . Pendirian yang tidak tetap. asap tak dapat digenggam. Mempunyai barang hanya sebuah saja. kemahuan ada tetapi tidak berdaya. Selalu mencita-citakan segala sesuatu yang tinggi. Angguk enggan. (anggup-anggip = terkulai-kulai. kami tahu. (penaka = boleh dipandang sebagai. . Anggup-anggip bagai rumput di tengah jalan. Angan-angan menerawang langit. . anak orang juga. Berita-berita yang buruk tak dapat disembunyikan. Kaum keluarga sendiri dilebihkan daripada orang asing. Anak seorang. menantu malim. Sudah tahu akan niat seseorang. geleng ia. Lain di mulut. Besusah hati kerana memikirkan perkara yang bukan-bukan. seumpama. Anak sendiri disayang. Sangat berbahagia. semisal. atau rakyat sendiri lebih diutamakan daripada orang dagang. Kalau bukan hak kita tidaklah ada gunanya.) Hidup yang serba susah. Angkat batang keluar cacing gelang-gelang. Anak seorang. penaka tidak. ombak bersabung. Baik rupanya. tetapi buruk sikapnya. Angan-angan mengikat tubuh. Perkara yang amat sulit. Angin berputar. kelak akan tersiar juga. Berpenat-penat mengerjakan pekerjaan orang yang tinggal terbengkalai. unjuk tidak diberikan. Angkuh terbawa. geleng mahu. inikan pula hati orang. (malim = ahli agama. Angin tak dapat ditangkap.) . anak tiri dibengkeng. Angin bersiru. Angguk enggan. . Perkara yang amat sulit. (bersiru = beralih tujuan. lain di hati. Angan lalu. lain di hati. faham tertumbuk. Lain di mulut. tetapi suatu faedah pun tidak diperoleh daripadanya.Anak orang. ombak bersabung. Sesuatu hal yang banyak halangannya.

sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Anjing diberi makan nasi takkan kenyang. Orang yang tamak. tentulah perbuatannya itu sia-sia saja. Anjing menyalak di ekor (= dipanjat) gajah. berani sama berani. meminta pertolongan ke sana ke mari. Anjing kepada orang. biarpun diberi kesenangan. berulang juga ia ke tempat bangkai yang banyak tulang. namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. tentu tidak akan binasa kebaikannya. Orang jahat. Anjing dengan tahi. takkan runtuh. Orang hina apabila dihormati. Anjing ditepuk menjungkit ekor. Anjing tiada bercawat ekor. Anjing menyalak bukit.Angus (hangus) tiada berapi. raja kepada kita. jika tak makan mencium ada juga. tidak makan atau menjilat. karam tiada berair. Menderita kesusahan kerana kematian atau kehilangan kekasih. Orang lemah (hina) mencuba hendak melawan orang yang berkuasa. Orang baik yang dicela oleh orang jahat. Sia-sia memberi basihat yang baik kepada orang jahat. Anjing terpanggang ekor. Sesuatu yang hina dan tiada berguna. Bertemu lawan yang sepadan. Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. meskipun dirantai dengan rantai emas. Tipu muslimat dal . Anjing biasa makan tahi. kalau dipukul sekalipun. tetapi mencium ada juga. Pergi atau menghindar kerana malu dan sebagainya. Buruk baik anak sendiri juga. namun ia tidak akan malu. sekalipun dikata-katai. Orang yang biasa berbuat jahat. Anjing itu. Anjing itu. babi berani. nescaya berulang-ulang juga ia ke tempat najis. Anjing galak. Anjur surut bak bertanam. keras sama keras. Orang yang biasa berbuat jahat. sombonglah jadinya. Anjing bercawat ekor.

Peri keelokan. malu dan sebagainya. Bagai api dengan rabuk. Orang yang tak pernah masuk majlis. Orang yang sangat benci oleh masyarakat. Bagai bersumur di tepi rawa. Bagai anak nangui.) Bagai anak dara sudah berlaki. Badan sudah dua senyawa. Berkawan dengan orang yang jahat. Peribahasa .) Bagai bajak wangkang makan diangkat. Tidak terus berjalan ke tempat tujuan. Bagai beliung dengan asahan. Seseorang mendapat kesusahan dan orang lain serba salah untuk Bagai ayam lepas bertaji. Bagai anak dara mabuk andam. Bagai berseru di padang pasir. Pucat dan kuning kerana menghidap penyakit. (nangui = Babi kecil yang banyak anaknya. pemalas dan pengotor. Terlalu murah hati sehingga binasa kerananya. Bagai belut digetir (= diketil) ekor. Bagai ayam mabuk tahi. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia.) (Peribahasa lain yang sama makna: Anjing terpanggang ekor). Bagai bertemu (= makan) buah si malakamo.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "B" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "B" Maknanya Menyimpan rahsia yang telah diketahui umum. selalu berubah-ubah. bingung. Pucat lesi dan tidak berdaya sebab sakit dan kurang darah. menolongnya. Bagaimana sekalipun orang berkasih-kasihan. (denai = jejak binatang besar di hutan. Seseorang yang cakapnya tinggi tetapi keluarganya dalam (tombong = sombong. kasih Walaupun orang-orang lemah itu di bawah kuasa orang kuat. Tidak dapat berbuat apa-apa. Orang yang selalu cemburu. kerana orang lebih mengutamakan harta-benda. Banyak sekali. dimakan mati bapa. wangkang = perahu besar.) kelakuannya. dengan tidak mengenal jerih payah. tetapi bapa menokok harta yang ada. ekor bergelumang tahi. Peri keelokan. Tidak pernah berpisah. tidak Menghadapi sesuatu masalah yang sangat sulit. Bagai ayam mengarang telur. tetapi dengan mudah Badak makan anak. Serba tak cukup (miskin).) kemelaratan. (digetir = dicubit. usaha Bagai air daun talas (= keladi). sangat gembira. Bagai berkain tiga hasta. Sudah sehidup semati. Bagai belacan dikerat dua: yang pergi busuk. Cepat sekali. Menyerahkan diri kepada nasib. (malakamo adalah sejenis buah yang sama ada dimakan atau tidak akan Babi merasa gulai. Bagai ayam disambar [helang|elang]]. Bagai ara hanyut. Bagai bersahabat dengan ular bisa. sangat gelisah (lampok = onggok padi sesudah disabit. emas perak tiada bersaudara. dalam keadaan yang dimakan mati ibu. limpap. meminta pertolongan ke sana ke mari. Bagai air mencari jenisnya. Berusaha untuk mencari ilmu dengan tidak berhenti-henti. Kurus sekali. Bagai ayam dibawa ke lampok. Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. Satu sama lain bertolong-tolongan. bajak = perompak. Tinggi dan kurus. Bagai anjing tersepit di pagar. Bagai ayam yang terkecundang. Sangat ketakutan.) Bagai belut diregang. serba salah. tetapi singgah-singgah di jalan.) Bagai anak sepat ketohoran. Bagai bertanak di kuali. Orang gemuk yang malas bergerak. Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa. (kena kepala = kena lempar).) Bagai balak terendam. Badan boleh dimiliki. (mengarang telur = hampir bertelur. juga dapat diceraikan. Berbaring dan bermalas-malas saja di rumah orang lain. Mudah menimbulkan sesuatu hal yang tak baik kalau diperdekatkan. Lemah dan lesu tanpa penyakit. Bagai ayam dimakan (= kena) tungau. kokok berderai-derai. merah muka seseorang. Bagai air itik ke batu. yang tinggal hanyir. Bagai aur bergantung ke tebing. Badan bersaudara. kasih sahabat sama binasa. Bagai ayam naik ke surau. Bagai aur di atas bukit. Bagai bertandang ke rumah janda. Mati tanpa sakit. Kiasan kepada orang yang membuang anaknya sendiri kerana takut Bacang dibungkus tentu baunya keluar juga. Anak perempuan yang tiada malu. kasih ibu sama rata. Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa. Tidak tetap pendirian. Bagai anjing buruk kepala. Perkara yang mendatangkan aib kepada kedua-dua belah pihak. hatinya bebas lepas. kasih saudara sama ada. bagai tebing bergantung ke aur. hati tiada boleh dimiliki. (kecundang = kalah. merah muka seseorang. Seruan yang tidak diendahkan orang.) Bagai ayam mengeram telur. (andam = anak rambut di dahi. Bagai ayam si tombong. Bagai anjing melintang denai. sangat sombong. (bajak wangkang = tenggala yang selalu mesti diangkat-angkat waktu Orang yang gemar dipuji. Sangat gembira. Bagai anjing beranak enam. menggunakannya.

) Bagai budak menyapu hingus. Bagai bunyi cempedak jatuh. (ipuh = racun. Bagai cacing gila. Selalu dalam kekhuatiran. tiada sedar dirinya dibodohi orang. Bercakap dalam keadaan tergopoh-gopoh. dimamah dulu baru ditelan.) Bagai diurap dengan daun katang-katang. Bagai buah keras di dalam sekul. (galah = tombak atau lembing. Sangat karib (tentang orang bersahabat atau orang berkasih-kasihan). Bagai emak mandul baru beranak. Kebingungan. Perempuan yang suka berpergian. Bagai jempuk kesiangan hari. Bagai dihiris dengan sembilu. Bagai haruan di dalam tuar. (gelegar = bunyi bergemuruh. Kehebatan langkah seseorang pendekar.) Bagai gelombang dua belas.) Bagai dulang dengan tudung saji. Perempuan cantik yang keluar dari rumahnya kerana hendak berjalan. Bagai jelongak kerbau rampung. Bagai duri dalam daging. Bagai galah dijual.getahnya sangat menggatalkan. Bercakap besar. Pemberian yang tidak berfaedah. Girang yang amat sangat.) Bagai inai dengan kuku. Tidak tetap keadaannya. bertandang dan sebagainya.) Bagai ditembak putus tunggal. melepaskan pucuk masing-masing. Rajin dan bersungguh-sungguh. Bagai kacang direndang. Bagai kacang direbus satu. Bagai dekan di bawah pangkal buluh. (buah keras = kemiri. Bagai jawi belang puntung: didahulukan dia menyepak. lekas besar dan tinggi. Dialahkan oleh orang yang bodoh. Dalam keadaan yang sangat terbatas. Beroleh malu dalam sesuatu majlis.) Bagai denai gajah lalu. Bagai geluk tinggal di air. (dekan = ulat yang makan buluh. Bagai ilak bercerai dengan benang. (lengkitang = siput. Bagai bunyi perempuan di air. Anak-anak yang subur tubuhnya. Bunyi jatuh yang kuat. Cinta kasih yang tidak berbalas. Menggigil keras. Bagai dirahap kain basah. Bagai besi dengan penempa. (cacing gila = cacing yang berputar-putar bila disentuh. Bagai dakwat dengan kertas. .) Bagai cacing kena air panas.) Bagai jawi makan. kasih sayang yang terlalu amat. Perempuan hodoh berpakaian bagus.) Bagai jawi ditarik keluan. (katang-katang = Sejenis tumbuhtumbuhan di tepi laut. kerana sakit atau susah. Sangat marah. Bodoh dan sombong. Sangat gelisah kerana tidak bebas. Sesuai benar.) Bagai hantu makan dedak. Perkara yang semakin kusut dan susah menyelesaikannya.) Bagai ikan lampam di ulak jamban. Sangat karib (tentang orang bersahabat atau orang berkasih-kasihan). Tiada semuafakat dalam sesuatu perbincangan. dikemudiankan dia menanduk. sekul = mangkuk yang diperbuat daripada tempurung kelapa. Bagai getah dibawa ke semak. malu dan sebagainya). Berteriak-teriak atau melolong dengan kuat. Banyak cakapnya dan sebagainya kerana mendapat kesenangan. termenung-menung. Ramai (= riuh) sekali. Bagai gulai lengkitang. Bagai bunyi orang dikoyak harimau. (belang puntung = merah kehitam-hitaman. Bagai buntal kembung. Orang lemah di bawah kuasa orang kuat. Pekerjaan atau kejadian yang payah benar hendak disembunyikan. Orang yang melarat hanya mengharap bantuan orang. Melonjak-lonjak kegirangan kerana mendapat untung. Menggeliang-geliut (kerana kesakitan dan sebagainya). Bagai itik pulang petang. (putus tunggal = petir yang sangat keras bunyinya.) Bagai bunyi siamang kenyang.) Bagai berumah di tepi tebing. Pandai menyembunyikan rahsia. Bersungut-sungut dengan tiada tentu sebabnya. (keluan = tali yang dicucukkan pada hidung (lembu dan kerbau). Bagai gadis jolong menumbuk. Terlalu miskin. (tuar = lukah. Bagai bulan penuh mengambang di kaki awan. orang-orang yang mengutip hasil daripada pekerjaan-pekerjaan maksiat. Tak pernah bercerai. Orang perempuan yang terlalu bengis. Bagai cembul dapat tutupnya. Bagai gagak menggonggong telur. Bercerai untuk selama-lamanya. selalu berkeluh-kesah. Orang bodoh yang sombong.) Bagai gelegar buluh. Bagai biawak mengulangi bangkai. jawi = lembu. selalu gelisah (kerana susah. Bagai enau di dalam belukar. Bagai harimau beranak muda. Bagai diikat dengan sehasta tali. tetapi kebaikan yang ada padanya pun lenyap pula. (di air = di tempat mandi. Tidak tenang. Dingin sejuk sekujur badan kerana mendengar khabar atau melihat kejadian yang sedih dan ngeri. Pedih sekali rasa hatinya. Kecantikan wajah seseorang wanita. (ilak = ukuran untuk menentukan lebar kain yang akan ditenun. (geluk = timba daripada tempurung kelapa. Bagai beruk kena ipuh. Sesuatu hal yang selalu terasa tidak menyenangkan hati. kalah judi. Hendak menghilangkan kejahatan dirinya. Menurut dengan tidak membantah. Bagai bulan empat belas. Sesuai benar. Lelaki yang suka pergi ke tempat perempuan jahat. sangat cocok. Bagai jawi terkurung siang.) Bagai gembala diberi keris. Orang bodoh yang tidak dapat diajak berunding.mendatangkan kesusahan (sebagai perumpamaan sahaja) Bagai bertepuk sebelah tangan. Tiap-tiap perbuatan itu dirundingkan masak-masak sebelum dikerjakan. (rahap = bungkus. Bagai galah di tengah arus. Bagai empedu lekat di hati. Berjalan lambat dan lamban (perempuan atau orang yang gemuk).

Cekur jerangau belum habis lagi. calak-calak = lampas. Cakapnya seperti orang kaya. padi masak makan ke hutan. Orang-orang muda yang tiada memelihara kehormatan Campak baju nampak kurap seperti anak kacang hantu. mendapat yang buruk. Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarbesar. Anak orang bangsawan diperisteri oleh orang Cacing menelan naga. Malang sekali. barulah terdengar keterangan atau Cakak sudah. Dipakai untuk sementara waktu saja. Cari umbut kena buku. lama-lama bercantum juga.) Peribahasa Cekel berhabis. Mendedahkan keburukan diri sendiri. Canggung seperti antan dicungkilkan duri (= gigi). silat teringat. Celaka ayam. Cakap berlauk-lauk makan dengan sambal lada.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "C" dan "D" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "C" dan "D" Maknanya Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarCacing hendak menjadi naga. kembali. Kebaikan dibalas dengan kejahatan. belum ada pengalaman. . ada yang lebih baik. sementara belum Calak-calak ganti asah.) Biarpun kikir namun harta akan habis juga akhirnya atau hilang percuma saja.) Cekur jerangau ada lagi di ubun-ubun. Berlebih-lebihan daripada hal yang sebenarnya. Orang hina menjadi orang mulia. dirinya ataupun kehormatan orang lain di jalan-jalan raya. Perkara sudah selesai. tahi tersangkut di gelegar. (bayu = sejenis burung asmara dalam dongengan. orang yang berkuasa dapat dialahkan oleh orang yang lemah. (cekel = kikir. Besar bualannya dan suka membuka rahsia orang. kebanyakan. Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik Carik-carik bulu ayam. Melakukan sesuatu pekerjaan yang bukan sepatutnya. Cakapnya saja yang besar tetapi tidak ada satu pun Cakap berdegar-degar. Campak baju nampak kurap. lapuk berteduh. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua. sekadar untuk mencukupi keperluan saja. pekerjaan yang dilakukan olehnya. Nasib yang malang. menanti tukang belum datang. Mencari yang baik. belum ada pengalaman. besar. Campak bunga dibalas dengan campak tahi.) sungutan. Cekarau besar liang. Sesuai benar. Cembul dengan tutupnya. (cekarau = sejenis tumbuhan di air yang besar lubang batangnya. Cacing menjadi ular naga. padahal miskin. Cemperling nak jadi bayu. pelit. Cakapan sejengkel dibawa sehasta. (cakak = kelahi. Celaka tiga belas.

Cupak berkeesaan. Melakukan sesuatu pekerjaan yang merugikan diri sendiri. Telah lama adat berdiri tentang tiap-tiap pekerjaan. Tiap-tiap orang lebih suka kepada keluarganya sendiri daripada kepada orang lain. Cium tapak tangan. (puar = tumbuhan-tumbuhan hutan. sebelum memandang pada orang lain. turus) negeri. mumbang = putik kelapa Cubit paha kanan. biang tembuk. kecil sedikit. Cincin emas takkan tampan bermata kaca. (geragai = pengait untuk menangkap buaya. Gerak-geri perempuan yang lemah lembut. Dalam berselam. (ditumpil = ditunjang. paha kiri pun merasa juga. rebah yang akan menegakkan. Pekerjaan yang lambat mendatangkan hasil yang baik. Kesalahan yang tiada disengajakan.) Dahan pembaji batang. Cerdik bagai ekor kerbau. Condong yang akan menongkat. Jika kurang fikir atau kurang hemat dalam sesuatu perbuatan. Putusan yang mengikat. Keadilan hukum baru bisa (boleh) diperoleh apabila sudah cukup keterangan atau pemeriksaannya. dangkal berjingkat. Lihat diri sendiri terlebih dulu sebelum mencela orang lain. pengetahuan murid menurut ajaran gurunya. jimat masa sedikit. Biarpun cerdik atau bodoh orang besar-besar itu tetapi orang kecil-kecil juga yang selalu menanggung rugi. barangkali (= suri.) Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik kembali. Undang-undang sesebuah negeri itu menurut keadaan pemerintahnya. Corak kain mengikut kehendak penenunnya.) Condong yang akan menimpa. maka tangan dan kaki serta mulut dapat menimbulkan kesusahan.) Jika seseorang itu menyusahkan kaum keluarganya sendiri maka ia pun akan merasa susah juga. tetapi mendatangkan kebaikan.) Cepat kaki ringan tangan. . pancung abu tak berbekas. Cerdik elang. Geliang-geliut kerana kesakitan.) Condong puar ke uratnya. baru cubit paha orang lain. saudagar muda menghutangkan. Cepat tangan terjembakan. Cubit paha sendiri dulu. Cupak tegak yang diisi. bingung sikikih. (cengkeling = berbelit-belit. Cencang terdadik jadi ukir. Cik puan melangkah ular tak lepas. Rajin dan giat. Cupak sudah tertegak. Cuba-cuba menanam mumbang. Menuruti orang yang belum panjang fikirannya itu acap kali mendatangkan kesusahan. Pandang pada diri sendiri dulu. Pemimpin yang akan membantu atau menjaga rakyatnya jika ada kesusahan yang menimpa rakyatnya itu. Cengkeling bagai ular dipukul (= dipalu). Gadis yang elok dan hartawan takkan sejodoh dengan orang yang miskin dan hodoh. Sekali jalan. (suri = pemidangan pada perkakas tenun.) Cerdik perempuan meleburkan. Dada manusia tidak dapat diselam. condong manusia kepada bangsanya. (dagangan bersambut = barang amanah. fikiran dan sebagainya) kepada orang-orang yang di dalam kesusahan. berbaukah atau tidak? Condong ditumpil. Menggunakan harta benda tuannya. lamun murai terkecoh juga. Aturan yang masih tetap berlakulah yang diturut.) Cencaru makan petang. cepat kaki terlangkahkan. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan. Cencang dua segeragai. suri sudah terkembang (=terentang). (sikikih = sejenis enggang. Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. cepat mulut terkatakan. lemah dianduh. Perbuatan yang sangat membahayakan. Cerita daripada orang lain yang diceritakannya. dua tiga pekerjaan selesai. Selalu berhati-hati dalam membelanjakan (menggunakan) sesuatu. Dagangan bersambut yang dijualnya.Cencang air tidak putus. ada juga hasilnya kelak. jika tumbuhan sunting Kerjakan terus walaupun kurang berharga. Memberi pertolongan (kewangan. Cencang putus. (terdadek = tersesat. Cermat masa banyak.

buah jatuh ke perdu juga. Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih Daun 'lah melayang. Dalam menunduk dia menyonggeng. Daun nipah dikatakan daun labu. Tetamu yang tidak penting. Sangat sedikit. yang juga. Dapat harta timbul. usulnya. akan ketahuan juga. tak akan lahir budi bahasa keruh. pulang tak berhantar. Umpat dan caci kerana kelakuan yang tidak senonoh. Dapat durian runtuh. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. dihalau dia berpaut. baiklah ada. salah hemat Tentang penyakit. Dalam laut boleh diduga. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. Dari ajung (= jung) turun ke sampan. Datang dengan baik. berkalang tanah. jatuh dalam kesukaran yang lebih besar. Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih Daun dapat dilayangkan. Dari semak ke belukar. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Telah diketahui benar-benar tujuan atau maksud (ajuk = duga. daripada tidak Sedikit pun cukuplah daripada tiada langsung. kita diangkut. Belum berpengalaman. Dapat dihitung (= dibilang) dengan jari. pergi pun harus dengan baik pula. Tentang penyakit. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Dapur tidak berasap. licin bak dinding cermin. tetapi hatinya (songgeng (menyonggeng) = tonggeng. Dalam sudah keajukan. Datang seperti ribut. kepada anak saudara. Dapat kijang teruit. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. dalam hati siapa tahu. lebih baik mati Lebih baik mati daripada menanggung malu. Tidak jujur. berguna tinggal yang tak berguna terbuang. kalau dekat diangkat mata. Perselisihan antara kaum keluarga atau suami isteri yang . baik Lebih baik mati daripada menanggung malu. Datar bak lantai papan. Degar-degar merapati. Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. Dalam rumah membuat rumah. Daripada segenggam jadi segantang. mati bertimbun bunga. Darah setampuk pinang. Daripada kelakuan (perkataan) dapat dikenal asal Daun mengenalkan pohonnya. Diturunkan pangkat. pergi nampak belakang. Terlalu miskin. Dari telaga yang jernih. Kalau segan bertanya tentulah timbul salah faham. Datang nampak muka. meninggalkan sesuatu yang buruk. pergi pun harus dengan baik pula. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. Datang tak berjemput. Dari lecah. kepada anak saudara. Dari jauh diangkat telunjuk. Dapat tebu rebah. Mencari keuntungan atas ongkos orang lain. Menghindarkan diri daripada kesukaran yang kecil. pergi seperti semut. Daripada hidup bercermin bangkai. dangkal sudah keseberangan.) Daripada hidup bergelumang (= berlumur) tahi. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. lari ke duri. yang baik. Keputusan yang sangat adil. cetek bertimba. Dari telaga yang keruh. Dapat harta karun. Daripada cempedak baiklah nangka. mendapat yang buruk pula. Daun keladi dimandikan. tak akan mengalir air yang Daripada sifat yang mulia.) sendiri membantah. Datang tiada dijemput. buahnya jatuh ke pangkal pengetahuannya sekalipun. tak akan mengalir air yang Daripada tabiat yang jahat tak akan lahir budi bahasa jernih. Menceraikan isteri yang jahat. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusah-payah. Bernasib baik. Dalam menyelam.Dalam dua tengah tiga. kemudian kahwin dengan [perempuan]] yang lebih jahat lagi. Datang tampak muka. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan. pulang tampak punggung. (kalang = galang. Datang dengan baik.) seseorang. getah jatuh ke perdu juga. yang kasar. Lahirnya dia menerima dengan baik. Orang yang tiada berbudi pekerti jika banyak Daunnya jatuh melayang.

Di mana ada gadis. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. di situlah (= di sanalah) puntung tercampak. Perkataan atau pengakuan yang dapat dibuktikan kebenarannya. yang menyebabkan kita menjadi serba-salah. merasa dirinya rendah sekali. di bukit maka hendak air. Di mana kapak jatuh. di situ burung banyak tampil. Di bawah lancung nan tiris. Destar habis. siapa lengah akan mendapat bencana. Di lurah air yang besar. (berkampuh ijuk = bertudung atau berselimut ijuk. Di mana banyak kesenangan. di sanalah musang meniti. Di mana bumi (= tanah) dipijak. Seseorang yang mendapat kehinaan. di dalam bagai empedu. Terlalu cepat. Di mana batang terguling. di situ cendawan tumbuh. Di bawah ketiak orang. Lahirnya baik. Dengan terus terang. Sesuatu yang kita inginkan tetapi tiada berdaya untuk mengambilnya. Seseorang yang mendapat kehinaan. di situ kerbau tinggal diam. diami. (di bawah lancung = di bawah barang yang palsu. [Perempuan]] hodoh berpakaian bagus. Kalau asalnya tidak baik maka kesudahannya pun tentu tidak baik juga.) makin merapatkan perhubungan. Kekuatan di laut bergantung kepada angkatan perang. (kelintung (kelentong) = genta kayu. di bukit orang yang hanyut. Deras datang dalam kena. Di belakang ia menendang kita. Dengar cakap enggang. Di mana bunga kembang. Di laut angkatan. di situ baji makan. dengar cakap orang. di darat kerapatan. makan buah beluluk. jika di tengah ia berpusing ligat pula. Pekerjaan yang terburu-buru itu kelak akan mendatangkan kerugian. nan adat diturut juga. Di lurah maka hendak angin. di mana periuk pecah. Di luar merah di dalam pahit.) Di bawah lantai nan tiris.) Dek sukar berkampuh ijuk. sj alat bunyi-bunyian (sptgendang kecil) yg digu . datang. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. Menghadapi seseorang yang kita kasihi. merasa dirinya rendah sekali. di sana (= di situ) Hendaklah menurut adat dan aturan tempat yang kita langit dijunjung. Orang yang tiada bersalah menerima hukuman. pekerjaan sendiri disia-siakan. Berkehendakkan sesuatu tidak pada tempatnya. jauh tak berantara. Lahirnya baik. Adat yang tak boleh ditinggalkan. Di mana api padam. Dengan kartu terbuka.(degar-degar = bunyi kayu dipukul. datang. Dekat tak tercapai. tinggal. Dendang menggonggong telur. (mengeting = memotong urat keting. batinnya jahat. Di luar bagai madu. Di hulu keruh di hilir pun tentu keruh juga. bila di depan ia mengeting kita. Di bawah kekuasaan orang.) Dekat dapat ditunjal. Kerana mendengarkan manis tutur kata orang. di situlah pencuri Di mana kayu bengkok. di situ ada anak-anak muda. Deras seperti anak panah. batinnya jahat. walaupun hidup melarat. di situlah tembikar Di mana mati di situlah dikuburkan. Di luar berkilat di dalam berongga. Menderita kemalangan terus-menerus. kekuatan di darat bergantung kepada persatuan. kopiah luluh. Sesuatu pekerjaan itu hendaklah difikirkan sendiri masak-masak sebelum dikerjakan dan jangan sekali-kali mendengar cakap orang. batinnya jahat. Di mana kelintung berbunyi. Dengarkan cerita burung. di situ pula banyak orang Di mana buah masak. Lahirnya baik. jauh dapat ditunjuk. anak dipangku dilepaskan. di situ kumbang banyak. terjun masuk lubuk. Tempat yang tidak dijaga baik-baik. orang yang bodoh mudah kena tipu.

berat perut. Bersama-sama dalam suka dan duka. Sesuatu perkara yang sedap dipandang. Perangai anaknya tidak jauh dari perangai bapanya. Orang yang bersangkutan berdiam diri orang lain yang campur tangan. retak pinggan susah hilangnya. Rumah gendang bersendi perak. Retak kayu boleh disimpan. berat sama dipikul. Retak menanti belah. Perselisihan kecil boleh didamaikan tetapi perselisihan besar sukar dilupakan. Orang bangsawan dan kaya pula. Ringan tulang. musuh jangan dicari. Retak-retak mentimun. Perkara kecil yang akan menjadi besar tinggal menanti petaka yang lebih besar lagi. Rebung tidak miang.) Siapa yang rajin bekerja dia akan mendapat rezeki yang lebih. Rezeki mata. Orang tua yang suka bersolek. Jika beroleh sebarang keuntungan jangan dibuang dan jangan mencari lawan. Rumah buruk disapu cat. (Bergotong-royong dalam mengerjakan sesuatu perkara. bembam pula yang miang. [sunting]Rujukan .Peribahasa Bermula Dengan Huruf "R" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "R" 'Peribahasa" "Maknanya" Rebung tidak jauh dari rumpun. Rezeki harimau. Ringan sama dijinjing. Retak halus yang hanya di luar sahaja. Rezeki jangan ditolak. Makanan yang banyak dan berjenis-jenis.

supaya dapat mengambil faedah daripada benda-benda itu. selalu sibuk. Kaki untut dipakaikan gelang.Peribahasa Bermula Dengan Huruf "K" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "K" Peribahasa Kaduk kena baja. wang pendinding malu. (peminggang = lambung perahu. Maksudnya hendak memperelok. Kaki naik. Mengalami kerugian atau kecurian. Kain rabak tegal dek lenggang awak. Kalau anjing biasa makan tahi.) Kain sehelai sepinggang habis.) Kain lama dicampak buang. mulut terdorong emas padahannya. Kemiskinan yang amat sangat. Kaki pekuk lenggang ke perut. Kalau asal benih yang baik. Suami isteri yang miskin. Bekerja tak berhenti-henti siang dan malam. tiada beremas. Kain sehelai peminggang habis. menang jadi arang. tentu ada api. Kain tak bertepi. harus berani menanggung akibatnya. Kemiskinan yang amat sangat. Segala janji harus ditepati. pesuk = lekuk. Yang baik itu biar di mana pun tempatnya akan tetap baik Kain dalam lipatan.) Kain sehelai berganti-ganti. Kain jadi basahan. Serba tak cukup (miskin). Tiap-tiap sesuatu ada asal mulanya. kopiah pesuk tegal dek lonjak awak. longkang = limbahan. Kalah jadi abu. mati. kain baru pula dicari. Mengalami kerugian atau kecurian. harus berani menanggung akibatnya. Kain panjang empat. bila berbuat sesuatu. (pekuk = bengkok. Kalau ada beremas. tetapi semakin buruk jadinya. ditarik ke atas ke bawah tak sampai.) Kaki sudah terlangkahkan. Melakukan sesuatu pekerjaan biarlah sampai selesai. Kemiskinan yang amat sangat. jatuh ke laut . bila berbuat sesuatu. Menceraikan isteri kerana sudah jemu. Orang miskin yang harus bekerja setiap masa. Kaki tertarung inai padahannya. Telah terlanjur. hidup. Orang yang suka bermegah-megah akhirnya mencelakakan dan merugikan diri sendiri. Kalah atau menang dalam sesuatu pertengkaran tak akan menguntungkan kepada pihak mana pun juga. Orang yang buruk dan bodoh. Kain dibakar tiada berbau. Kain tersangkut kain tinggal. cabik-cabik. Kain ditangkap maka duduk. kepala turun. Kalau alang-kepalang biarlah jangan. Kaki terdorong badan merasa. Orang yang bertabiat jahat walaupun diperbaiki. selokan. Orang yang biasa berbuat jahat. Segala sesuatu hendaklah digunakan pada tempatnya. Kain kasah di atas duri. tangan sudah terjembakan. Kais pagi makan pagi. kais petang makan petang. (rabak = koyak panjang atau lebar. Sangat miskin. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Kaduk naik junjung. baju rabik tegal dek lenggok awak. kemudian beristeri lain pula. Orang hina merasa dirinya mulia. (kasah (kasa) = kain putih yang halus. Kalau ada asap. Segala janji harus ditepati. tak makan hidu ada juga. lidah terdorong emas padahnya. Dalam sikratulmaut. tetapi amat lama hidupnya. (acar = tempat membuang kotoran. buang kawan lama cari kawan baru. Perempuan yang melakukan kejahatan di dalam diam-diam. Kain pendinding miang. rabik = sobek di tepi. Kain basah kering di pinggang.) Maknanya Orang yang tidak berguna. sekalisekala akan berbuat jahat juga. Kain dalam acar dikutip dicuci. Tergesa-gesa melarikan diri. Jatuh melarat. hendak masuk ke longkang juga. Akan senanglah hidup seseorang kalau ada pencariannya yang tetap.

Orang bodoh yang banyak bualnya. Sangat tertarik hatinya kepada orang yang belum dikenal. jalan untuk menyelesaikannya dengan baik. Macam anak dara tak datang tunangnya. Macam daun terap: bunyinya degah- . Kalau bunga bukan (= tidak) sekuntum. kalau hidup sediakan buaiannya. dengan kita. Kalau bersahabat cari sama babat. (ganggut = ragut. Kalau boros lekas kerugian. Nasib yang malang. bila dilihat dia Jawab yang benar dan tepat. bertentangan. Selalu membengkalaikan pekerjaan. Biasanya sesuatu pertolongan kepada seseorang itu jarang Kalau dicampak bunga takkan dibalas tahi. renggut. tetapi carilah akan bertemu. Rezeki (harta) yang belum dapat ditentukan. Kalau bukan rezeki. asyik melihat sesuatu yang tidak berguna. Pilihlah kawan daripada golongan sendiri. perkara itu sebelum dibuat kesimpulan. kalau anak kaya ibu Perbezaan a jadi budak. Pandai menyesuaikan diri dengan keadaan setempat. Pertimbangan tentang buruk baiknya sesuatu itu hendaklah diperbuat sesudah kejadiannya berlaku. kalau jahat. segumpal tanah. Perbuatan yang baik akan disebut baik. Kalau dipanggil dia menyahut. kalau tak baik buat sempadan. Dalam keadaan sulit sanak saudara akan tetap berdekatan Kalau getah meleleh. Kalau baik buat tauladan (teladan). Kalau bangkai galikan kuburnya. kalau digumpal Alam rohani yang tak terbatas. Bukti yang dapat dipakai sebagai punca sesuatu penyelidikan. di mulut lari ke luar.) Pendapatan yang sedikit kalau diboroskan tentulah menyusahkan akhirnya. tetapi orang lain akan meninggalkan kita. kalau daun melayang. kalau dimarah baru Kelakuan yang tidak ada tempatnya. lurus hati. sifat yang sangat tertawa. Kalau bertangkai boleh dijinjingkan. bersuara. Kalau ibu kaya anak jadi puteri. tanah berderai yang dicari siapa yang benar dan siapa yang salah. Ambillah yang baik dan buangkan yang jahat. Hendaklah diusul periksa dengan saksama tentang sesuatu kalau harimauhendaklah dipandang belangnya. terlalu lambat. akan dibalas dengan kejahatan.menjadi pulau. kalau di atas menyusup. (babat = pasang. Peribahasa Bermula Dengan Huruf "M" Peribahasa Yang Bermula Dengan Huruf "M" Peribahasa Maknanya Mabuk di enggang lalu. perbuatan yang jahat akan disebut jahat. maka muridnya makan Murid yang mencontohi kelakuan gurunya terutama dalam berlari. Kalau di bawah melompat. Kalau bertunas diganggut kambing. hal yang tidak baik. Kalau dipujuk makin menyebal. Mabuk kerana beruk berayun. Terlalu jujur. Kalau guru makan berdiri. Gilakan wanita cantik yang tak mungkin didapat. Kalau gajah hendaklah dipandang gadingnya.) juga. jahatlah. membuat kerja tidak pernah siap. suku. Kalau baik disebut orang. usahlah Kalau digali tanah berbingkah. Macam betung seruas. Kalau dibalun sebalun kuku. golongan. Sesuatu perselisihan dalam kalangan keluarga. Lelaki ataupun perempuan bukan seorang di atas dunia ini.

Mendapat makan dan minum tanpa bekerja. (di nan = pada yang. Main badar. main api letur.deguh. Mahal imam murahlah kitab. kecil melawan orang yang berkuasa). Makan bubur panas-panas. main gerundang. Orang kaya yang bakhil. . Madu satu tong jika rembes. Bertindak dengan tergesa-gesa.) Macam memegang tali layang-layang. Berdukacita tanpa sesuatu sebab. murah tak dapat diminta. kena gelek pun luka. Main akal (= budi). Sesuatu yang amat susah diperoleh. Jika asalnya naik. Orang yang berjalan miring. Orang yang buncit perutnya sehingga berjalannya pun sudah tidak betul lagi. Sungguhpun orang tidak suka akan penyakit tetapi jaranglah ada orang yang dapat mengelakkannya. Macam timun dengan durian: Perlawanan yang tidak seimbang (orang menggelek luka. Macam orang biduk. (majlis = bersih. Orang yang makan dan minum bersamasama tetapi bayar sendiri-sendiri. Mahal dibeli sukar dicari. merdesa = memilih apa yang diingininya. Macam ular kekenyangan. main pisaui luka. Orang tua yang bibirnya selalu berkomat-kamit. orang pemilih makanan. rembesnya madu juga. Macam kera kelaparan. Mahal tak dapat dibeli. Orang yang berkuasa dalam penghidupan orang perseorangan ataupun orang banyak. degah-deguh jatuh ke bawah.) Sesuatu yang amat susah diperoleh. Mengenakan tipu daya. mahal demam murah sakit.) Makan bersabitkan. Main air basah. Macam terambil di nan kurang. akhirnya mengecewakan. merdesa di perut Orang yang berada dengan mudah dapat kenyang. Majlis di tepi air. Macam kepiting jalan. Macam kikir besi. Tiap-tiap perbuatan atau pekerjaan akan meninggalkan akibatnya. maka turunannya pun baik juga. (rembes = meresap keluar. Hendak meniru-niru perbuatan orang besar-besar akhirnya diri sendiri juga yang binasa.

makin menawar. segala sesuatu yang dimilikinya habis belaka. berulam jantung. Orang yang tidak menghiraukan halal atau haram. Makan masak mentah. Makin banyak orang. Maksud bagai maksud manau. Makan upas berulam racun. Malang celaka Raja Genggang. (tuak = nira yang diberi beragi. Mengecap kesenangan dengan jalan memeras orang lain. kerana kekurangan alat. Maksud yang melebihi kesanggupan. Ingin akan sesuatu yang besar tetapi tidak berdaya mencapainya. barang yang sudah di tangan pula hilang. waktu maksud yang kedua diperoleh. Hidup memburuh. Kahwin menurut adat perkahwinan biasa tetapi kemudian ternyata perempuan itu sudah bukan anak perawan lagi. makin banyak niat. apa daya tangan tak sampai. Makanan enggang hendak dimakan oleh pipit. Malang Pak Kaduk. Mengkhianati tempat mendapat perlindungan.) Hendak menyama-nyamai kebiasaan orang yang mulia atau kaya. tuak terbeli tunjang hilang.) Orang yang benar-benar malang nasibnya. Makin murah. mujur tak Nasib buruk tak dapat dihindarkan. Makan nasi suap-suapan. siang bertudung awan. Malang tak berbau. Makan keringat orang. Malang tak boleh ditolak. makin banyak lagi yang diminta. Sangat melarat dan miskin. nasib . (upas = racun. Bersusah hati kerana perbuatan orang lain yang menyedihkan hati. tunjang = kaki. Maksud hati memeluk gunung. Kecelakaan yang terjadi dengan tibatiba. Tiap-tiap orang mempunyai pendapat (kemahuan) sendiri-sendiri. tetapi menyambut puan kosong. Senantiasa hidup dalam kesusahan. dalam peliharaan orang tua. tiada mempunyai rumah tangga. Makan nasi kawah. Makin diberi. Makan hati. Nasib yang malang. ayamnya menang kampung tergadai. Malam berselimut embun.Makan di luar berak di dalam. makin banyak orang makin banyak pula pendapat dan kemahuannya.

kalau (= jikalau) menjadi bodoh. Malang tiada datang tunggal. Orang lelaki yang suka kepada perempuan jahat. Tak ada sesuatu yang sempurna benar. tidak berharga lagi. baik tak dapat dicari-cari. Manikam sudah menjadi sekam. Kalau segan berusaha tak akan mendapat kemajuan. Tidak berguna lagi. mati takut. bersunting bunga tahi ayam. Malang yang bertimpa-timpa. malu berdayung (= berkayuh) perahuhanyut. Malu bertanya sesat di jalan. terlalu rindu. Mamah dulu kemudian telan. Persesuaian dalam segenap hal-ehwal. Tidak patut anak orang baik-baik Malu. Manikam selalu juga didapati di dalam lipatan kain buruk yang robek. perut perit. Persesuaian dalam segenap hal-ehwal. menjadi penakut. Tak ada kejahatan yang dapat disembunyikan selama-lamanya.) Pengecut. Mandi di telaga di tepi jalan. Malu makan. Pengetahuan (kepandaian) selalu juga terdapat dalam kalangan orang miskin dan hina. Dua orang suami isteri yang sama-sama Mana tali berpunca tak berhujung? Mandi dalam cupak. Malu berani. (garit = gerak. Orang yang keras hati. Manis laksana gula Sarawak. Malas berusaha tentulah kelaparan. Mana ada buluh tidak berbuku? Mana busuk yang tidak berbau? Mana kerbau yang bencikan kubangnya? Mana sungai yang tiada berhulu? Sesuatu pekerjaan itu hendaklah dilakukan menurut peraturannya. Mandi tak basah.boleh diraih. atau anak orang berani anak harimau menjadi anak kambing. Manis bagai gula Jawa. Orang yang biasa berbuat jahat tak dapat melupakan tempat ia bersuka ria. perit = pedih. Manis seperti (= laksana) gula . Malas bergarit. perut lapar. Kalau segan berusaha tak akan mendapat kemajuan. Mana kaum atau puak yang tidak ada asal keturunannya? Siapakah yang tidak akan menghadapi mati? Sesuatu keadaan yang menyebabkan serba salah.

Mengajar manusia dengan sindiran. Orang yang berakal jauh pandangannya. anjing tertarik oleh piringnya. binatang tahan palu. rezeki jangan ditolak. [[buluh|aur]]. Marahkan pijat kelambu dibakar. Mara jangan dipikat (= dipukat). Masak malam mentah pagi (= siang). elok rupa parasnya. Masa kecillah diajar dan dididik. Masak durian. Manusia tahan kias. jangan jangan dinantikan sampai menjadi ditunggu sampai sudah besar. Takutkan bahaya yang kecil. mengajar binatang dengan pukulan. Bahaya jangan dicari-cari. Perbandingan antara lelaki yang tidak dapat menyembunyikan rahsia hatinya dengan perempuan yang dapat menyembunyikan rahsianya sehingga tiada diketahui orang. mintalah pertolongan daripada orang lain pula. akhirnya meranalah badan.derawa. orang yang bodoh hanya kepentingan dirinya sajalah yang diperlukan. (gula derawa = air gula. Marahkan telaga yang kering. Perkara yang sudah selesai. Jikalau seseorang itu tidak dapat menolong. maka keuntungan yang banyak dibuang. Berdukacita. Masa lagi rebunglah hendak dilentur. Mara hinggap mara terbang. Marahkan tikus rengkiang dibakar. kelakuan atau rupanya. . Masam bagai nikah tak suka. Manusia hanya boleh berharap. Takutkan bahaya yang kecil.) Menipu dengan mengubah-ubahkan perangai. enggang lalu ranting patah. Tidak bersalah tetapi ikut terlibat dalam sesuatu kesalahan. maka keuntungan yang banyak dibuang. timba dipecahkan. Masak di luar mentah di dalam. Manis udang. rezeki meskipun sedikit haruslah diterima dengan syukur. tetapi tak lama kemudian berubah pula. masak manggis. akhirnya meranalah badan. Tuhan punya kuasa. tidur terdedah. maka ketam direbus tak merah? Manusia punya asa. Manusia tertarik oleh tanah airnya. mara bergesel sambil lalu. tetapi Tuhan berkuasa berbuat sesuatu yang dikehendakinya. (masam = merengus. Kelihatannya baik tetapi di dalam atau keadaan yang sebenarnya jahat.

Besar belanja daripada penghasilan. Masuk ke telinga kanan. keluar meliang tabuh. berdiri di luar-luar orang dan jangan menunjuk-nunjukkan gelanggang. Masuk di dalam kawan gajah berdering. Masuk lima keluar sepuluh. hendaklah selalu mengalah. Masuk sarang harimau. Orang yang tidak berharga dalam Masuk ke negeri orang bertanamlah ubi. ilmu pengetahuan dan sebagainya). Besar belanja daripada penghasilan.) Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan. masuk ke dalam kandang kerbau menguak. Masuk ambung tak masuk bilang. selalu duduk di tapak tangga. jalan di tepi-tepi. diri. (berdering = bunyi genta. Belum ada pengalaman.) Kalau akan membuat sesuatu pekerjaan yang tidak diketahui. keluar tak ganjil. sehingga mulutnya ternganga-nganga. gua gelap. keluar ke telinga kiri.) Masih berbau pupuk jerangau. jangan benangarang orang jangan dipijak. Termasuk ke dalam bahaya besar. jangan membuang-buang waktu dengan percuma. Masuk meliang penjahit. berbuat pekerjaan yang buruk. Masuk bagai (= sebesar) lubang penjahit. bawa ayam betina. Terhairan-hairan. Masuk langau ke mulutnya.bersut. hendaklah ditanya atau diminta pimpinan daripada orang yang ahli. Jika pergi merantau ke negeri asing hendaklah mencari sesuatu yang berguna (harta. Besar belanja daripada penghasilan. Masuk ke dalam kandang [[kambing]] mengembik. Masuk geronggang bawa pelita. jangan bertanam tembilang. Masin lagilah garam sendiri. geronggang = rongga di dalam batu atau kayu. keluar bagai (= sebesar) lubang tabuh. . Masuk tak genap. mandi di hilir merendahkan diri. Nasihat atau pelajaran yang tidak dimasukkan ke dalam ingatan. jangan suka mendului orang. Masuk ke dalam majlis yang besar-besar tetapi tidak termasuk bilangan (kerana hina atau hodoh). Sanak-saudara atau kaum kerabat lebih dipentingkan daripada orang lain. Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan. Masuk ke kampung orang Kalau merantau ke negeri asing.

masyarakat. Teks disediakan dengan Lesen Creative Commons Pengiktirafan/Perkongsian Serupa. 9 Mei 2010. terma-terma tambahan mungkin terpakai. • . Kategori: Peribahasa • • • • • • • Ciri-ciri baru Log masuk / buka akaun Rencana Perbincangan Baca Sunting Lihat sejarah Top of Form Bottom of Form • • • • • • • • • • • • Laman Utama Tinjau Hal semasa Rencana rawak Perhubungan Tentang Wikipedia Portal masyarakat Perubahan terkini Hubungi kami Menderma Bantuan Kedai Kopi Cetak/eksport Alatan Laman ini diubah buat kali terakhir pada 11:03. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful