P. 1
teori kecerdasan pelbagai

teori kecerdasan pelbagai

|Views: 87|Likes:
Published by ahmad zaki

More info:

Published by: ahmad zaki on Dec 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2010

pdf

text

original

HBSS1103 Pengenalan Kajian Sosial

This is a collection of presentations for the OUM SMP students September 2007 intake. Visitors are welcome to comment. Thank you.

Thursday, November 1, 2007
Topik 2 Tutorial

Menurut beliau lagi. logik-matematik. Kecerdasan tersebut boleh dikembangkan menerusi pendidikan. intrapersonal dan naturalis. muzik. Gardner menjelaskan bahawa setiap kecerdasan adalah berasingan dantidak saling bergantung . visual-ruang. kinestetik. setiap individu mempunyai kelapan-lapan kecerdasan tetapi pada darjah atau kadar yang berbeza-beza dari segi kekuatan dan kemahiran. keupayaan. Jenis kecerdasan yang dikenal pasti adalah visuallinguistik.seseorang mungkin lemah dalam sesuatu bidang kemahiran tetapi cemerlang dalam domain (bidang kecerdasan) yang lain.Latar belakang Teori Kecerdasan Pelbagai (Multiple Intelligences) yang diasaskan oleh Howard Gardner (1983) menyatakan bahawa manusia mempunyai sekurang-kurangnya lapan kecerdasan (intelligences): merangkumi pelbagai kebolehan. interpersonal. bakat atau kemahiran yang wujud secara semulajadi. pengalaman .

Teori IQ (berasaskan kepada kecerdasan logik-matematik dan verbal-linguistik) pula mengandaikan bahawa potensi intelek seorang individu itu adalah tetap. 2. 3. Setiap individu berhak mendapat peluang untuk mengenal dan membangunkan kepelbagaian kecerdasannya 7. Gardner menyatakan bahawa setiap individu mempunyai . Setiap individu mempunyai adunan kecerdasan yang unik dan sentiasa berubah 3. dan kurang terbentuk dalam satu atau dua jenis kecerdasan. Prinsip-Prinsip Teori Kecerdasan Pelbagai 1. Kebolehan mencipta barangan atau perkhidmatan yang bernilai dalam lingkungan budayanya. ditentukan secara genetik dan boleh diukur pada peringkat usia muda serta akan menentukan potensi individu manusia. Kecerdasan Pelbagai boleh dikenal pasti dan dinyatakan 6. Kebanyakan daripada kita terletak di tengah-tengah dengan kekuatan dalam beberapa jenis kecerdasan. kepercayaan dan kemahiran dalam semua kecerdasan Penerangan Teori 1. Oleh yang demikian. Rumusan Definisi Teori Kecerdasan Pelbagai 1. Satu set kemahiran yang membolehkan individu menyelesaikan masalah sebenar yang dihadapi dalam kehidupannya. bertentangan dengan definisi kecerdasan mengikut Teori IQ. Terdapat pelbagai kecerdasan dalam diri setiap individu 2. 2. Setiap manusia mempunyai kesemua lapan kecerdasan Dalam diri setiap individu. Potensi mencari atau mencipta masalah yang membolehkan individu memperolehi pengetahuan baru. Semua kecerdasan adalah bersifat dinamik 5. Latar belakang peribadi adalah faktor penting dalam membentuk pengetahuan. Ada yang mempunyai tahap kecerdasan yang tinggi dalam hampir kesemua lapan kecerdasan dan sebaliknya bagi sesetengah orang. Gardner telah mendefinisikan kecerdasan sebagai satu set kemahiran yang membolehkan seseorang itu menyelesaikan masalah atau menghasilkan keluaran atau perkhidmatan yang bernilai kepada budayanya. teori Gardner telah menyediakan rangka kerja untuk satu perubahan (metamophosis) pendidikan dalam semua peringkat pembelajaran. Kecerdasan boleh dibangunkan. kelapanlapan kecerdasan berfungsi bersama dalam cara yang unik.dan persekitaran. Kecerdasan dalam diri setiap individu dan juga di antara individu itu adalah berbeza dari segi perkembangannya 4. Penggunaan satu daripada kecerdasan boleh digunakan untuk meningkatkan kecerdasan yang lain 8. Gardner pula melihat fungsi kognitif dalam pandangan yang lebih luas.

masa timbulnya kecerdasan dalam zaman kanak-kanak. Terdapat individu yang mempunyai tahap yang tinggi dalam sesuatu kecerdasan. masa kemuncaknya dalam kehidupan seseorang dan masa kejatuhannya secara beransur.Tidak terdapat satu set kelebihan seseorang mesti perolehi untuk dianggap sebagai cerdas.. 3. Operasi Asas Setiap kecerdasan mempunyai satu set operasi asas. menari dan menyanyi. seseorang perlu boleh mendiskriminasi struktur ritma dan sensitif kepada nada. Beliau mengenal pasti kriteria asas setiap kecerdasan perlu ada supaya boleh dianggapkan sebagai kecerdasan. satu bahagian kecerdasan akan rosak. Kecerdasan muzik contohnya boleh memuncak pada peringkat awal tetapi kecerdasan linguistik mungkin memuncak pada peringkat lewat. (savants).(prodigy). kecerdasan linguistik mungkin terjejas. Sejarah perkembangan Setiap kecerdasan mempunyai sejarah perkembangannya tersendiri. Beliau cuba membezakan di antara kecerdasan yang mempunyai punca biologi dengan bakat atau kemahiran. bukti arkeologi . 4.kebolehan membangunkan kesemua kecerdasannya dengan adanya galakan. pengayaan dan pengajaran yang sesuai. Ada individu yang cacat mental tetapi mempunyai keupayaan yang tinggi dalam kecerdasan lain seperti muzik atau melukis. Terdapat pelbagai cara untuk menjadi cerdas. Individu tersebut mungkin sukar untuk bertutur. 3. Kecerdasan berfungsi bersama dengan cara yang kompleks. Individu luar biasa. Contohnya. tetapi masih boleh mengira. Tidak ada kecerdasan yang berfungsi secara bersendirian. 4. Kedua-dua kecerdasan ini memerlukan kecerdasan kinestetik Rasional kewujudan kecerdasan mengikut pendapat Howard Gardner: Gardner telah membuat rujukan daripada beberapa sumber untuk membuktikan wujudnya lapan jenis kecerdasan . Kecerdasan berinteraksi dan berkait dengan satu sama lain. 5. 1. membaca dan menulis. Contohnya dengan kecerdasan muzik. 2. Ada orang yang tidak pandai menari tetapi sungguh cekap dalam membina model. Ada individu yang boleh mencongak nombor multi digit dalam kepala atau boleh memainkan gubahan muzik selepas sekali mendengarnya. apabila seseorang mengalami kecederaan di kawasan Broca. Sejarah evolusi Setiap kecerdasan mempunyai asal-usul dalam sejarah manusia. Kajian kecederaan otak. Contohnya. Apabila seseorang mengalami kecederaan otak.

Begitu juga. terdapatnya bahasa lisan dan penulisan. maka ini membuktikan beliau mempunyai kecerdasan logik matematik. bahasa grafik. Contohnya. Sistem simbol. seseorang mungkin menguasai sesuatu kemahiran.menyokong kewujudan alat muzik kuno. Contohnya. Dapatan psikometrik Ujian setara menyokong Teori Kecerdasan Pelbagai. seperti menyelesaikan masalah matematik. 7.my/pNp/multiple/kenal. 8. Kecerdasan boleh ditunjukkan dalam bentuk simbol. Lukisan gua juga merupakan contoh bagi kecerdasan visual-ruang. (Sumber http://myschoolnet.kpm. Jika seseorang dapat menyelesaian masalah yang memerlukan penaakulan abstrak. Dapatan kajian psikologi Beberapa kajian psikologi membuktikan bahawa kecerdasan berfungsi secara berasingan. 6.ppk. seseorang individu mungkin mempunyai memori yang kuat untuk mengingati perkataan tetapi mungkin sukar untuk mengingati rupa seseorang. tetapi mungkin mereka tidak dapat membaca dengan baik.htm ) . Terdapat beberapa ujian setara yang menguji beberapa jenis kecerdasan. bahasa komputer dan sistem nota muzik.

.

.

pengetahuan dan aplikasi .kandungan subjek dan kegunaannya .Kaedah pembelajaran kontekstual membantu pelajar mengaitkan kandungan pembelajaran kepada situasi sebenar dan mencari makna tentang apa yang dipelajari Ciri pembelajaran kontekstual : ‡ Pelajar dapat memahami sesuatu yang dipelajari dalam situasi yang lebih luas yang berkait dengan real life issues. ‡ Kaitan dapat dibuat apabila otak dapat membuat pola tertentu dengan apa yang dipelajari dan mengenepikan maklumat yang asing atau tidak berkaitan.bidang akademik dan vokasional .pelbagai disiplin ilmu .pengalaman di sekolah dan pengalaman dalam kehidupan . ‡ Pembelajaran mengikut konteks berlaku apabila pelajar mengaitkan antara: .apa yang dipelajari dan apa yang dilakukan .

.

Post by Azizi Ahmad at 11: PM Labels: Pengenalan Kajian Sains Sosial 0 comments: Post a Comment Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) About Me .

HBSS 3203 Pengenalan Sosiologi. Philosophy. LANH 1303... Educational Studies (Pedagogy. View my complete profile Blog Archi e y 2007 (21) o November (20) Topik 10 Tutorial TOPIK 10 REFLEKSI Topik 9 Tutorial TOPIK 9 PENYELIDIKAN TINDAKAN Topik 8 Tutorial TOPIK 8 PROFESIONALISME GURU Topik 7 Tutorial TOPIK 7 PENILAIAN DAN PENTAKSIRAN Topik 6 Tutorial TOPIK 6 PENGAJARAN MIKRO DAN MAKRO Topik 5 Tutorial TOPIK 5 PENYEDIAAN DAN PENGGUNAAN BAHAN BANTUAN ME..Azizi Ahmad Kuala Lumpur. Psychology. HBSS 2103 Sejarah Pembangunan Negara.. Topik 1 Tutorial TOPIK 1 STRUKTUR KURIKULUM KAJIAN SOSIAL o October (1) Topik 1 STRUKTUR KURIKULUM KAJIAN SOSIAL . HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan)and HBEF2503 Kaedah Penyelidikan dalam Pendidikan. HBSS 1103 Intro To Social Studies. I teach Measurement.. KAEDAH DAN TEKNIK PENGAJARAN DAN. 2033 Malaysian Studies . Sociology and Teacher Professionalism) and EDU 3106 Budaya dan Pembelajaran in IPG KBA (previously IPBA). Topik 2 Tutorial TOPIK 2 TEORI KECERDASAN PELBAGAI DAN PENDEKATAN P. Malaysia Assalamualai um. I am/was a part time Tutor at UM for PPFD5105 Educational Assessment and PPEX2101 Pentaksiran Pembelajaran and OUM for (UL 10500.Testing and Evaluation (Assessment).. I'm a Teacher Trainer. Topik 4 Tutorial TOPIK 4 PERANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Topik 3 Tutorial TOPIK 3 STRATEGI.

FEEDJIT Li e Traffic Feed Web site visitor stats .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->