P. 1
teori kecerdasan pelbagai

teori kecerdasan pelbagai

|Views: 87|Likes:
Published by ahmad zaki

More info:

Published by: ahmad zaki on Dec 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2010

pdf

text

original

HBSS1103 Pengenalan Kajian Sosial

This is a collection of presentations for the OUM SMP students September 2007 intake. Visitors are welcome to comment. Thank you.

Thursday, November 1, 2007
Topik 2 Tutorial

keupayaan. pengalaman .Latar belakang Teori Kecerdasan Pelbagai (Multiple Intelligences) yang diasaskan oleh Howard Gardner (1983) menyatakan bahawa manusia mempunyai sekurang-kurangnya lapan kecerdasan (intelligences): merangkumi pelbagai kebolehan. Jenis kecerdasan yang dikenal pasti adalah visuallinguistik. muzik.seseorang mungkin lemah dalam sesuatu bidang kemahiran tetapi cemerlang dalam domain (bidang kecerdasan) yang lain. Gardner menjelaskan bahawa setiap kecerdasan adalah berasingan dantidak saling bergantung . bakat atau kemahiran yang wujud secara semulajadi. Menurut beliau lagi. setiap individu mempunyai kelapan-lapan kecerdasan tetapi pada darjah atau kadar yang berbeza-beza dari segi kekuatan dan kemahiran. intrapersonal dan naturalis. logik-matematik. kinestetik. visual-ruang. interpersonal. Kecerdasan tersebut boleh dikembangkan menerusi pendidikan.

Setiap individu mempunyai adunan kecerdasan yang unik dan sentiasa berubah 3. Kebanyakan daripada kita terletak di tengah-tengah dengan kekuatan dalam beberapa jenis kecerdasan. bertentangan dengan definisi kecerdasan mengikut Teori IQ. Semua kecerdasan adalah bersifat dinamik 5. Prinsip-Prinsip Teori Kecerdasan Pelbagai 1. Kecerdasan Pelbagai boleh dikenal pasti dan dinyatakan 6. Kecerdasan dalam diri setiap individu dan juga di antara individu itu adalah berbeza dari segi perkembangannya 4. Latar belakang peribadi adalah faktor penting dalam membentuk pengetahuan. Setiap manusia mempunyai kesemua lapan kecerdasan Dalam diri setiap individu. 2. Potensi mencari atau mencipta masalah yang membolehkan individu memperolehi pengetahuan baru. Gardner pula melihat fungsi kognitif dalam pandangan yang lebih luas.dan persekitaran. Setiap individu berhak mendapat peluang untuk mengenal dan membangunkan kepelbagaian kecerdasannya 7. 2. Oleh yang demikian. Satu set kemahiran yang membolehkan individu menyelesaikan masalah sebenar yang dihadapi dalam kehidupannya. Rumusan Definisi Teori Kecerdasan Pelbagai 1. Penggunaan satu daripada kecerdasan boleh digunakan untuk meningkatkan kecerdasan yang lain 8. Teori IQ (berasaskan kepada kecerdasan logik-matematik dan verbal-linguistik) pula mengandaikan bahawa potensi intelek seorang individu itu adalah tetap. Gardner telah mendefinisikan kecerdasan sebagai satu set kemahiran yang membolehkan seseorang itu menyelesaikan masalah atau menghasilkan keluaran atau perkhidmatan yang bernilai kepada budayanya. kelapanlapan kecerdasan berfungsi bersama dalam cara yang unik. dan kurang terbentuk dalam satu atau dua jenis kecerdasan. ditentukan secara genetik dan boleh diukur pada peringkat usia muda serta akan menentukan potensi individu manusia. Terdapat pelbagai kecerdasan dalam diri setiap individu 2. Kecerdasan boleh dibangunkan. Gardner menyatakan bahawa setiap individu mempunyai . 3. teori Gardner telah menyediakan rangka kerja untuk satu perubahan (metamophosis) pendidikan dalam semua peringkat pembelajaran. Ada yang mempunyai tahap kecerdasan yang tinggi dalam hampir kesemua lapan kecerdasan dan sebaliknya bagi sesetengah orang. kepercayaan dan kemahiran dalam semua kecerdasan Penerangan Teori 1. Kebolehan mencipta barangan atau perkhidmatan yang bernilai dalam lingkungan budayanya.

Contohnya.. 3. Beliau mengenal pasti kriteria asas setiap kecerdasan perlu ada supaya boleh dianggapkan sebagai kecerdasan. (savants).Tidak terdapat satu set kelebihan seseorang mesti perolehi untuk dianggap sebagai cerdas. pengayaan dan pengajaran yang sesuai. kecerdasan linguistik mungkin terjejas. Tidak ada kecerdasan yang berfungsi secara bersendirian. Operasi Asas Setiap kecerdasan mempunyai satu set operasi asas. 3. Sejarah evolusi Setiap kecerdasan mempunyai asal-usul dalam sejarah manusia. seseorang perlu boleh mendiskriminasi struktur ritma dan sensitif kepada nada. Kecerdasan berinteraksi dan berkait dengan satu sama lain. Contohnya. menari dan menyanyi. Individu luar biasa. Terdapat individu yang mempunyai tahap yang tinggi dalam sesuatu kecerdasan. Kecerdasan muzik contohnya boleh memuncak pada peringkat awal tetapi kecerdasan linguistik mungkin memuncak pada peringkat lewat.masa timbulnya kecerdasan dalam zaman kanak-kanak. Sejarah perkembangan Setiap kecerdasan mempunyai sejarah perkembangannya tersendiri. Terdapat pelbagai cara untuk menjadi cerdas. 2.(prodigy). Apabila seseorang mengalami kecederaan otak. Ada individu yang boleh mencongak nombor multi digit dalam kepala atau boleh memainkan gubahan muzik selepas sekali mendengarnya. Ada individu yang cacat mental tetapi mempunyai keupayaan yang tinggi dalam kecerdasan lain seperti muzik atau melukis. Beliau cuba membezakan di antara kecerdasan yang mempunyai punca biologi dengan bakat atau kemahiran. masa kemuncaknya dalam kehidupan seseorang dan masa kejatuhannya secara beransur. Kajian kecederaan otak. 4. 1. membaca dan menulis. apabila seseorang mengalami kecederaan di kawasan Broca. bukti arkeologi . 4. satu bahagian kecerdasan akan rosak. Ada orang yang tidak pandai menari tetapi sungguh cekap dalam membina model. Kedua-dua kecerdasan ini memerlukan kecerdasan kinestetik Rasional kewujudan kecerdasan mengikut pendapat Howard Gardner: Gardner telah membuat rujukan daripada beberapa sumber untuk membuktikan wujudnya lapan jenis kecerdasan . Individu tersebut mungkin sukar untuk bertutur. Kecerdasan berfungsi bersama dengan cara yang kompleks. 5.kebolehan membangunkan kesemua kecerdasannya dengan adanya galakan. tetapi masih boleh mengira. Contohnya dengan kecerdasan muzik.

kpm. Contohnya. maka ini membuktikan beliau mempunyai kecerdasan logik matematik. Sistem simbol. Terdapat beberapa ujian setara yang menguji beberapa jenis kecerdasan. Contohnya. 8.ppk. (Sumber http://myschoolnet. seseorang mungkin menguasai sesuatu kemahiran. 6. bahasa komputer dan sistem nota muzik. seperti menyelesaikan masalah matematik. Begitu juga.htm ) . bahasa grafik. tetapi mungkin mereka tidak dapat membaca dengan baik. Dapatan psikometrik Ujian setara menyokong Teori Kecerdasan Pelbagai. terdapatnya bahasa lisan dan penulisan. Dapatan kajian psikologi Beberapa kajian psikologi membuktikan bahawa kecerdasan berfungsi secara berasingan. seseorang individu mungkin mempunyai memori yang kuat untuk mengingati perkataan tetapi mungkin sukar untuk mengingati rupa seseorang. 7. Kecerdasan boleh ditunjukkan dalam bentuk simbol.menyokong kewujudan alat muzik kuno. Jika seseorang dapat menyelesaian masalah yang memerlukan penaakulan abstrak. Lukisan gua juga merupakan contoh bagi kecerdasan visual-ruang.my/pNp/multiple/kenal.

.

.

kandungan subjek dan kegunaannya .pengalaman di sekolah dan pengalaman dalam kehidupan .pelbagai disiplin ilmu . ‡ Pembelajaran mengikut konteks berlaku apabila pelajar mengaitkan antara: .pengetahuan dan aplikasi .Kaedah pembelajaran kontekstual membantu pelajar mengaitkan kandungan pembelajaran kepada situasi sebenar dan mencari makna tentang apa yang dipelajari Ciri pembelajaran kontekstual : ‡ Pelajar dapat memahami sesuatu yang dipelajari dalam situasi yang lebih luas yang berkait dengan real life issues.apa yang dipelajari dan apa yang dilakukan . ‡ Kaitan dapat dibuat apabila otak dapat membuat pola tertentu dengan apa yang dipelajari dan mengenepikan maklumat yang asing atau tidak berkaitan.bidang akademik dan vokasional .

.

Post by Azizi Ahmad at 11: PM Labels: Pengenalan Kajian Sains Sosial 0 comments: Post a Comment Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) About Me .

I'm a Teacher Trainer. View my complete profile Blog Archi e y 2007 (21) o November (20) Topik 10 Tutorial TOPIK 10 REFLEKSI Topik 9 Tutorial TOPIK 9 PENYELIDIKAN TINDAKAN Topik 8 Tutorial TOPIK 8 PROFESIONALISME GURU Topik 7 Tutorial TOPIK 7 PENILAIAN DAN PENTAKSIRAN Topik 6 Tutorial TOPIK 6 PENGAJARAN MIKRO DAN MAKRO Topik 5 Tutorial TOPIK 5 PENYEDIAAN DAN PENGGUNAAN BAHAN BANTUAN ME.Azizi Ahmad Kuala Lumpur. Philosophy.. Psychology. HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan)and HBEF2503 Kaedah Penyelidikan dalam Pendidikan. I am/was a part time Tutor at UM for PPFD5105 Educational Assessment and PPEX2101 Pentaksiran Pembelajaran and OUM for (UL 10500. Malaysia Assalamualai um. Educational Studies (Pedagogy. Topik 1 Tutorial TOPIK 1 STRUKTUR KURIKULUM KAJIAN SOSIAL o October (1) Topik 1 STRUKTUR KURIKULUM KAJIAN SOSIAL . LANH 1303. HBSS 2103 Sejarah Pembangunan Negara. I teach Measurement.. HBSS 3203 Pengenalan Sosiologi.. KAEDAH DAN TEKNIK PENGAJARAN DAN. 2033 Malaysian Studies ... Sociology and Teacher Professionalism) and EDU 3106 Budaya dan Pembelajaran in IPG KBA (previously IPBA).. HBSS 1103 Intro To Social Studies.Testing and Evaluation (Assessment). Topik 2 Tutorial TOPIK 2 TEORI KECERDASAN PELBAGAI DAN PENDEKATAN P. Topik 4 Tutorial TOPIK 4 PERANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Topik 3 Tutorial TOPIK 3 STRATEGI.

FEEDJIT Li e Traffic Feed Web site visitor stats .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->