P. 1
Laporan Lawatan Ke Kuala Lumpur

Laporan Lawatan Ke Kuala Lumpur

4.5

|Views: 10,008|Likes:
Published by Angah Solehin

More info:

Published by: Angah Solehin on Dec 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2015

pdf

text

original

Laporan Lawatan ke Kuala Lumpur La Pada cuti penggal yang lalu, kelab Persatuan Bahasa Melayu telah mengadakan

lawatan sambil belajar ke Kuala Lumpur. Seramai 35 orang pelajar dan 5 orang guru pengiring mengikuti lawatan tersebut. Lawatan ini merupakan salah satu agenda tahunan persatuan ini. Lawatan ini bertarikh pada 20.11.2010. Perjalanan kami bermula dari jam 6 pagi, dimana kami telah berkumpul di perkarangan Dewan Seri Larut untuk mendengar taklimat mengenai lawatan tersebut. Kami bertolak tepat pukul 6.30 pagi.

Tempat pertama yang kami lawati ialah Muzium Negara. Kami telah menempah bagi menyertai satu pameran yang sedang berlangsung disitu yang bertajuk Warisan Yang Hilang . Di sana, terdapat banyak bahan bersejarah. Antara bahan tersebut ialah keris,tombak, pingganmangkuk dan lain-lain lagi. Kami telah dapat mengenal warisan nenek moyang yang kian terhakis. Selain itu, kami juga dapat menambah pengetahuan kami yang dapat digunakan dalam pembelajaran di dalam kelas.

Selepas itu, kami mengunjungi Petrosains. Di sini terdapat banyak galeri sains yang menarik. Antara yang menarik ialah simulasi menaiki helikopter. Kami juga berpeluang mengenali pelantar minyak Petronas yang telah banyak menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara dengan bahan galian yang diperolehi. Teknologi yang dipamerkan menambat hati ramai pengunjung. Oleh itu, Petrosains telah dinobatkan sebagai salah satu pusat sains yang bertaraf dunia.

Selain itu, kami juga melawat Zoo Negara. Terdapat banyak haiwan dari luar negara seperti kuda belang, singa dan unta. Haiwan dari dalam negara pula adalah seperti harimau belang, rusa dan orang utan. Sepanjang kami berada disini, kami telah menyedari hakikat bahawa haiwan-haiwan ini semakin pupus dek kerakusan manusia. Perkara ini menjadikan kami lebih mengagumi kebesaran tuhan yang telah mencipta makhluknya dengan sempurna dan pelbagai rupa. seperti harimau belang, rusa dan orang utan. Selepas ke zoo, kami singgah sebentar ke Tugu Negara. Di sini terdapat arca askar yang memegang bendera. Ia dibina untuk mengenang jasa perajurit yang mempertahankan negara. Di situ, kami telah mngenang jasa perajurit yang telah berjasa bagi memerdekakan negara ini daripada dijajah oleh anasir-anasir yang ingin mengaut keuntungan bak kata pepatah, habis manis sepah dibuang. mempertahankan negar a. Lawatan ini telah memberi banyak pengetahuan dan pengalaman kepada kami. Pengetahuan ini amat bermakna bagi kami. bermakna bagi kami.

Disediakan oleh. Setiausaha menarik ialah simulasi menaiki helikopter. . Muhamad Ashraf Wahyu (MUHAMAD ASHRAF SOLEHIN BIN MOHD ASRI) Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu.

Sebenarnya. Kesan rumah hijau terjadi kerana berlakunya peningkatan pelepasan gas seperti karbon dioksida. Rita dan Wilma terjadi dalam satu musim. Haba yang tidak dapat dilepaskan ke atmosfera itu akan membahangi kawasan sekitar. paras air laut meningkat dan keluasan saiz daratan semakin mengecil. Sebuah jurnal terkenal melaporkan bahawa keadaan kemarau panjang serta panas dan kering telah menyebabkan kebakaran hutan yang memusnahkan lebih daripada 8. Kesan dan bahang pemanasan global juga telah . Kejadian ribut taufan ini bukan sahaja melanda Benua Amerika. Pulau haba pula berlaku apabila pelepasan haba di kawasan membangun khususnya di bandar-bandar terlalu banyak dan tersekat oleh bangunan-bangunan tinggi pencakar langit. nitrogen monoksida dan metana ke atmosfera seumpama pembebasan CFC. tahun 2005 adalah musim berlakunya ribut taufan yang sangat aktif.000 maut di Perancis dan 20. Sebenarnya. Di Eropah pula. Buat pertama kali.000 telah maut di Itali. seramai 29 orang telah maut. dan pantai sekitar Laut China Utara. Korea. Kejadian ini ada kaitannya dengan pemanasan global. terdapat banyak faktor lain yang mempengaruhi pemanasan alam sekitar ini. Kesan saintifik pemanasan global ialah tahap pencairan salji di Kutub Utara semakin tinggi. Jika kita prihatin dan sedar. penerokaan hutan. diberitakan bahawa banyak kematian berlaku yang berpunca daripada kepanasan melampau pada bulan Julai lalu dan di Paris sahaja. Penduduk di beberapa negara di Afrika yang lazimnya terkenal sebagai negara panas kerana mempunyai kawasan gurun yang sangat luas telah menyaksikan salji dalam tempoh 25 tahun.Pemanasan global ialah keadaan alam sekitar yang mengalami peningkatan suhu yang tinggi berbanding suhu normal. Ahli-ahli sains dan geografi sependapat mengatakan punca utama pemanasan global ialah nipisnya lapisan ozon yang diakibatkan oleh pelepasan gas khususnya klorofluorokarbon (CFC). kejadian pulau haba dan kesan rumah hijau juga memberi galakan kepada isu pemanasan global. permotoran. Kesan material ialah kejadian bencana alam seperti kemarau. kejadian kemarau dan jerebu. isu peningkatan suhu atau pemanasan terjadi disebabkan pelbagai faktor. taufan ganas iaitu Katrina. Selain daripada penipisan ozon. banjir dan kebakaran manakala kesan kemanusiaan termasuklah kehilangan nyawa dan kecederaan. Difahamkan sebanyak 26 kejadian ribut dan 14 kejadian puting beliung telah berlaku. Walaupun kejadian ini tidak tidak seburuk kepanasan yang berlaku pada tahun 2003 yang menyebabkan kira-kira 15.5 juta ekar kawasan dunia dan menghapuskan lebih 1 juta spesies hidupan di darat dalam jangka masa 50 tahun. pembangunan hutan batu dan pengautan khazanah-khazanah alam sama ada di atas atau di dalam perut bumi. Pemanasan berlaku di seluruh dunia yang diakibatkan oleh aktiviti manusia seperti penebangan hutan. kegiatan perkilangan dan industri. malahan menyerang juga negara China.

Cukai bahan buangan di Denmark yang dihantar ke pusat pelupusan dan insinerator akan dikenakan tetapi tidak kepada bahan buangan yang akan dikitar semula. Green Dot di Jerman ialah sistem kitar semula bahan-bahan pembungkus. Pusat pengajian tinggi atau jabatan-jabatan tertentu mesti melakukan kajian agar kejadian yang disebabkan oleh fenomena alam termasuk pemanasan dunia dapat boleh diminimumkan kesannya. Bahan-bahan pembungkus yang mempunyai green dot ini akan dikutip. mewah dan berpelajaran tetapi tidak mengambil berat soal alam sekitar. kitar semula. Umpama peribahasa. sediakan payung sebelum hujan dan mencegah lebih baik daripada mengubati .mengganggu sistem cuaca dan iklim di negara kita secara tidak langsung. Sumbangan negara kita ke atas pemanasan global mungkin tidak seberapa namun. . Langkah-langkah lain boleh juga dilakukan seperti penanaman hutan semula. Pembuangan. negara kita juga perlu melaksanakan ikhtiar agar tidak menyumbang untuk memanaskan alam sekitar. dan pembakaran beg plastik pula memberi kesan buruk kepada persekitaran kerana menjadi punca sampah dan kekotoran. Iklim Khatulistiwa dengan panas dan lembap sepanjang tahun telah tidak berada pada paras yang normal. langkah-langkah awal pencegahan atau meminimumkan kesannya adalah perlu supaya kejadian seperti itu tidak memburukkan imej pengurusan alam sekitar dan pembangunan negara. Negara tidak boleh berkompromi dengan tanggungjawab sosial menjaga dan memelihara alam sekitar. Langkah-langkah negara lain seperti sistem Green Dot di Jerman. Ismail juga memberi kesan mendalam dan seolaholah mahu memberikan amaran kepada negara kita bahawa peristiwa besar itu tidak akan berhenti malah akan terjadi pada bila-bila masa. Pendidikan kepada generasi tua juga penting dilakukan kerana ada golongan yang kaya. cukai bahan buangan di Denmark dan mengharamkan pengedaran beg plastik dan alas meja pakai buang di Taiwan patut menjadi teladan dan dorongan ke arah mesra alam sekitar di negara ini. diasingkan dan dikitar semula. Kejadian banjir besar di Johor adalah antara kejadian yang membuka mata banyak pihak di negara kita. Pendidikan alam sekitar kepada generasi muda perlu dimulakan sejak di rumah atau di bangku sekolah lagi. Kejayaan melaksanakan tugasan ini akan memberi keselesaan dan keselamatan kepada penduduk. sebagai satu sumbangan global. Peristiwa banjir besar yang menenggelamkan sebahagian petempatan di Lembah Klang seperti di Batu Tiga dan Taman Tun Dr. kempen kesedaran dan penggunaan sumber tenaga yang mesra alam. Isu pemanasan global adalah isu dunia dan bukan sahaja negara kita yang terlibat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->