Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Monday 06 December 2010 About Me Blogroll Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed

Home Macam-macam Gambar Ceritera Video Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Am Sukan Politik Pengumuman Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Home » Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar » Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Monday, July 31, 2006, 0:00 Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar 109,933 views 241 comments

Share

165

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak

1 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Update 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah; Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri. Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”. Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords
Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

2 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Power Chords
Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa,

3 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti. Okey selamat prektis! Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G] Korang try baca ni pulak; 1. 2. 3. 4. 5. Panduan menukar tali gitar akustik Panduan membeli (memilih) gitar. Panduan membeli (memilih) tali gitar Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar) Kod Gitar Kamu – Nitrus Share Tags: asas, gitar, kod, mudah, panduan, tab About the Author

Zairul is a full time mechanical designer and part time blogger, spending most of his free time with the family and guitars and music and the internet. He has been living in Japan for more than 10 years now and couldn't wait to go back home..

mohd zaiyad wrote on 23 August, 2006, 18:15 sweet child of mine hotel california tab gitar

apit wrote on 19 January, 2007, 11:44 saya ingin belajar main gitar

jebon wrote on 19 April, 2007, 16:00 saya perlu mengenal note.

4 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Bila dah biasa dengan positioning chord. banyakkan practise.i pnya ada tapi tak paham arrr…..??aku xpaham lorrr… carlos santana wrote on 21 September.zairul.melayu?? B. So. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. 9:58 jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” Memang peringkat awal main gitar. 2007. 2008. Zairul wrote on 16 December.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 22:48 Cara paling senang ? Itu yang susah nak cerita tuh.. ikram wrote on 13 August. cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords. 0:32 salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x. 2008. Masalah ini semua beginners rasa. helmi wrote on 4 July. 23:03 saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod…. 2008. Zairul wrote on 3 July.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ jone (kedah) wrote on 15 December. 5 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar. 2008. 20:33 camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X. 15:20 aku x pndai lngsung main gitar. helmi wrote on 3 July.macam mana cara nak tukar kod. Good Luck. 20:34 ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b. 2007. 2008.

2008.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..zairul. 16:14 MINTA KOD GUITAR KAMIL wrote on 20 October.tapi kord x der. 17:21 aku x pndai lngsung main gitar. 2008. 2008. 16:16 sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar ajai wrote on 27 October. bazilah wrote on 12 October. 13:34 iiiiiiiiiiiiiiiii saya dulu pernah main gitar ngan BAND team tapi skrang dahx ingat lagi camne \ amy wrote on 11 October. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. 2008. 2008. 15:27 aku x pndai lngsung men gitar.tolong antar kord gitar kat sy bleh 6 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 20:56 saya nak belajar main gitar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ syahrul wrote on 2 October. 2008. tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar… tp kord die ak x taw… tlg send kord asa gitar kt ak …ley x??? KAMIL wrote on 20 October..

thanks bro.yusoff@yahoo. sue wrote on 19 November. 2008. 2008.com thanx 7 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 14:49 kenal gitar. 16:15 semua yg ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar. email: noodletwistz@yahoo.. pls advise how. taktau men gitar. tapi nak pandai main gitar.com. ko xde cara senang nk blaja main gitar ke? emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni.my……………. masalahye saya left handed. taktau kod. da beli gitar. 0:25 salam bro.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ell wrote on 30 October.tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz ell wrote on 30 October. 2008. 16:17 elarafat. 2008. 2008.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k wan wrote on 19 November. 0:26 saya berminat nak belajar bermain gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.plzzzz lynn wrote on 1 November.zairul. 14:45 salam bro. 2008.. saya tak tahu langsung bermain gitar. camne? syasya wrote on 10 November.

mule r dari bass…. cam aku. bgi ak. nak masuk kelas music mahal nak mapus. saye pun masih beginer jgak. ni pandangan aku je…. 15:51 aku gila adilah wrote on 24 November.00 ringgit. x silap saya x sampai pun 3. 2008. 2008..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. bnyak klebihan. snang igt fred n snang nak ingat kod… pastu bnyk2 la rujuk buku @ video… jgn malu nk tnye.zairul. harga pun murah sangat. 16:32 hey guys…. ni 1st tyme aku on9 web ni… bgus r utk bginner guitarist… anyway ak nak k0ngsi gak la…. 8 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2008. klu nak cpt blajar gitar. terpaksalah practis sndiri AZIZ wrote on 30 November. 14:37 SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY Max wrote on 2 December.... jari bleh kuat. 12:11 bro. 2008. 19:50 allah korang nak blajar chord?? belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah. 18:43 aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae… adam wrote on 20 November. tapi kena practis selalulah. 2008.tlg send kan basic main gitar bleh… adham wrote on 23 November. 2008. baru senang jari begerak..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ yukie wrote on 19 November.

2008.. 2008. 21:53 xtaw pape. so sesape bleh ajar aku plucking x? Zairul wrote on 15 December. biasakan tuning gitar EADGBE. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose. kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je.zairul...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 23:49 bro. atau hubungan fret-neck yg lari. anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords : Spritus Temporis Zairul wrote on 15 December. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya) xxx wrote on 1 January. 21:45 azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul. 21:39 Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan. 17:42 mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Max wrote on 2 December.. 16:33 ade panduan chord sustin x? send kat mail aku bro… anyway… thankz… Max wrote on 4 December. 2008. bwu nk blajo… 9 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2008. 2009. azuan wrote on 13 December. 2008.. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar. aku tau sket2 kod gitar.

2009. WASSALLAM. 12:38 saya baru nak belajar main gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.4X SEBULAN $80 RM SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM) MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA) Tel : HP 0192708900 MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG. lonely93 wrote on 26 March. 2009. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? 10 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS) Rosman bin Fatahudin(Manhellions) Blk 45-02-17 Jln 3/48A. 11:09 ASSALAMUAIKUM SEMUA JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar. KELAS YANG DIAJAR IALAH: MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM BASS-4X SEBULAN $80 RM DRUM-4X SEBULAN $80 RM KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM MELALUI ONLINE INTERNET.com ROSMAN wrote on 2 March.com TERIMA KASIH. tapi x tahu langsung kod. 2009. Sentul Perdana Menara Orkid 51000 Bandar Baru Sentul Tel : HP 0192708900 EMAIL manhellionsz@yahoo.tripod. 5:00 macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku massage aku kat firdaus_404@hotmail.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Firdaus wrote on 1 March.com/.

Zairul wrote on 31 March.. Gitar biasa tapi main terbalik.baru leh praktis slalu.kne praktis slalu ar.. bli ar gitar sndiri dlu.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lonely93 wrote on 26 March. Babyface tak salah aku guna teknik ni. 2009... Guna right-handed guitar. 3:28 bro.. 2009. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini. 2. 2009..help me teringin sangat main Alieca2 wrote on 28 March. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo. play right-handed. 12:39 saya baru nak belajar main gitar.. Guna right-handed guitar. dah terer bass baru blaja lead ngan rythem.gitar da ada tp xreti nk main. 13:44 >>ali ada empat cara untuk anda.huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu. _nobody_ wrote on 31 March.bagi jari tu longgar sket. tapi play left-handed.org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku.. 2009..try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu. 2009. konfem terer. ali wrote on 30 March.ni ape yg aq gune dlu la.tapi still leh tuka right handed time main gitar. 11 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..then. 5:06 leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt..untuk beginner....Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 2009.zairul.. 9:01 aku tingin nk blaja main gitar. 1.. tapi x tahu langsung kod.praktis byk2. tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal. 95% manusia main gitar cara ini.com sWeEt Pr!nCe$$ wrote on 27 March. 12:43 puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2.aq pun kidal gak...

atau kod D…contoh laaa… atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo. tapi x tahu langsung kod. etomyam wrote on 16 April. Kurt Cobain guna teknik ini. Zairul wrote on 16 April. 6:54 salam Bro.com shaz wrote on 14 April. 14:02 shaz >> Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C.. 2009. Kalau anda ada gitar biasa. dan main cara left-handed. E.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul. Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed: http://lefthandedguitarplayer.gitar ada tp nak tau kedudukan kod2 kat gitar tu. 2009. Main left-handed.com… thanks atas bantuan anda…. Guna lefty guitar. 15:57 besy nya…. 12 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009.youtube. 2009. 4.minat main gitar tapi jari keraslah….blogspot. D. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo.bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G. tukar kan low sring position dari kiri ke kanan.com/ Selamat mencuba! upin wrote on 2 April.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ http://www. 8:55 saya baru nak belajar main gitar. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan.com/watch?v=UmsLQFqdiQE 3. saya ni minat gak main gitar. Chords list tu akan diupdate bila ada masa free.

starahead. tu boleh di”adjust”. 2009. 20:11 takyah susah2 korang tanye zairol ni. 1:51 jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la. 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. pegi ke http://www. 3:08 etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya. rony wrote on 3 May..zairul. Zairul wrote on 22 April.aku nk tny. + nak kena srumming… tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah. jangan talinya tinggi.guitarden. 2009.guitar kapok sng ke nk men ? tQ 13 of 46 12/6/2010 8:29 PM . gd luck.. 1:46 masalah gua nak tukar kod dengan cepat…. mir wrote on 17 May. 7:44 salam. 2009..com tempat belajar gitar utk org baru. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni.. 5:58 mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!! guitar_hebat wrote on 9 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zamree wrote on 22 April. 2009. 2009. zamree wrote on 22 April. rendahkan bridge atau nut.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm.. cuba prektis selalu... Zairul wrote on 16 June. die yard wrote on 19 June. ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar.gi je jumpa cikgu Azmi... 2009. kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna. 19:19 uddeen >> haha. ada tips x 14 of 46 12/6/2010 8:29 PM . cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’.skill x hilang lg tu. bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut.. 2009. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri. 2009.. aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah. 12:51 nak blaja main gitar.saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro.. Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type Selamat Mencuba! uddeen wrote on 16 June. uddeen wrote on 17 June. tapi cikgu mi dah pencen. 2009...com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hideXjapan wrote on 22 May.. 22:59 hideXjapan >> nak kata penting sangat tu tidak lah jugak. 16:03 cikgu mi dah pencen tp power lg. chord basic ngan minor ok.. 2009.tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar.. 2009.i am almost despair ni Zairul wrote on 22 May. 2:09 tolong..zairul. 16:20 Salam.

masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard. tanya lah semua orang yang biasa main gitar. 15 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!. 2009. ada tip tak? sekian terima kasih. 2009. gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai.tpi teringin plak camner argh… E_j@M wrote on 28 June. aku dah main gitar setahun lebih. 18:39 die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord. pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan.. . aku boleh pegang semua chord complex. nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. nak belajar main gitar lah???? mawar wrote on 2 July. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz.. jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah. 2009.zairul. boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp.. contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu..). Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro.. 11:41 gua bro. mengada-ngada betul aku ni. cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod. 2009. banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari. selamat berjaya ali slaman wrote on 25 June. a'am wrote on 27 June.tak reti men gitar. maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu .. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya. ok. .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 19 June. tekan semua fret dengan kemas. 7:55 askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie. boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh.. so. 16:11 ane tmpt tok not2 2uh ? ? sye x twu lgsong . 13:54 hiii sya.

1:10 yaya >> untuk panduan beli gitar boleh refer kat sini. 2009.:) Zairul wrote on 9 July.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ cik eida wrote on 6 July. 16:16 saya pun nak belajar main gitar. 2009... 2009. 16:49 erm x de chord lgu gitar ? cam ner ekh..brand ape plg sesuai for beginner.ha... Panduan Membeli Gitar mika chan wrote on 12 July.so. 14:35 hello.bg la ur 2cents..i tgh2 usha2 blog on guitar. 16 of 46 12/6/2010 8:29 PM ... Zairul wrote on 6 July.cam chord lgu3! dah cri x de!!~~ fazy wrote on 13 July.whether to buy acoustic or clsssical.zairul..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..zairul.. kalau dah biasa senang aje yaya wrote on 8 July. nampak susah la..i cannot play tp ada interest to learn.n. 22:49 salam… thnks….nk tanya u all. 2009.. panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar. 2009.. 22:02 Mula mula memang la susah..skang nih i got to buy a guitar 1st.tq. 2009.

semoga anda berjaya Zarul Aizat wrote on 5 August. 2009. smalam baru ajer bang long ajar. 2009. ali wrote on 24 August. 2009. ari tu gi tengok panduan nk beli gitar. 23:08 no problem. 2009.dh beli pun.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. dpt jugak bantu sy. demilovato / tikusgirls wrote on 9 August. yelah baru blajar. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt. tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak. 18:37 satu lagi boleh bagitahu sama. 18:31 macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak Zarul Aizat wrote on 5 August.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 13 July. 15:50 17 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009. 13:02 thanx la zairul. hehehehe.. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. 17:22 nk tw ape bnde chord B. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur.smua 2????? x phm la… ayeem wrote on 29 August. 2009. tq for all the advises or wutever la kan. 2009.zairul. macam mana nak kawal gitar biasa tikusgirls wrote on 9 August. tup tup ari nie dh ade dh. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic. 13:09 bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar.

.bedal je..letak la….2 thun ke.tq……………….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..tp ddlm scale la.. 11:28 ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade..sbb aku lyn GNR.men gtr je..so jgn lupa caracara nak solo..lu bagi la cara nak solo gitar.kl nk handal cam master2 tu.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ tuan tuan dan rakan sekalian. 19:51 askum.lyaan.. so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men.Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya……….agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne 18 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2009. 19:39 woo joe wing pn best jgk.apo nak ditunggu lagi ehh….=> angah_93 wrote on 28 September. 19:35 nk men solo?kl aku.sebab Joe Wings punye style lagi masyuk… cok wrote on 13 October.corak kl nk speeding cam same je. 21:50 betul kata cok tu..style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings. aku x tau la btul ke x.pull off.jd tlong kemas kan ok…. band 2 .aku tgk tab.teman nak main gitar nie….. 2009.cara yg aku gune..xpon stat dr skang jgn wat kje len. 2009. 2009..bending.tp ubah tempat je.korang blaja la dr kcik.snang je.n sye agak xpaham sikit yep….byak gle.smbl dgr smbl men. safuan wrote on 12 October.lgu wing pn byk yg best2.mmg hebat la..kalo ak men memg kne hafal smua chord ke.???????????????? cok wrote on 11 October..4 org je. frixion_28 wrote on 14 October. 12:55 salam.. 2009.aku pkai pentatonic scale.haha.aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses.mmg kne latih laju je la byk.kl yg suke speeding cam joe satriani 2.saya masih lagi beginners.kaedah cube jaya. 2009.base pd pnghayatan sndri la.kl mls. syera wrote on 28 September.tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer..zairul.thanks….

. 8:24 nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen..lg lme men lg pro la. 0:59 ikut lagu ko la. 21:05 bley tolong ajar cam ne kod nk goreng?? aloy wrote on 20 October... 23:12 bukan susah nk hafal…. 22:39 weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!! aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!! cok wrote on 19 October.selamt beramal... 1:25 nk goreng kord?plik gak tu. 2009..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.lapangkan fikiran.zairul.mintak terangkan hati..solat setiap waktu..pakai scale la Zairul wrote on 22 October. wrote on 20 October. 2009.insyaallah bleh hafal.cube la dulu. 7:26 19 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009.abaikn dlu. 2009.yg cord seven tu.kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je.amy. 2009.hehe BOLEH TARA TU? cok wrote on 22 October.jd pro?10 thun kot...contoh2 kod ade kt atas page ni kn.x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu.awal2 ni ko hafal cord tu je. . ssh jgk la cord die. 2009.. nabilah wrote on 15 October. 2009.camne ek?ntah la.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ blajar ye????? cok wrote on 15 October.nk goreng.

power cord je. syikhah-smk pg3. tips penjagaan gitar pun ada. BelajarGitar wrote on 5 November. spe leh ajo sye main gitar. 21:50 aduh.. 2009.. bgs gak yek blog ni sekurang2 nya dpt membantu. cok wrote on 27 October.. susah gak ya nak men.. ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist. berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar.. tak macam dulu. ikut kata COK tu la.maen lagu yg simple2 je dulu... ssh nye. untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup.. 20 of 46 12/6/2010 8:29 PM ... 23:52 x susah mane…cube la dulu.... frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009...bg aku lagu pling mudah.wrote on 5 November. hehe.. bukan goreng. abaikan dulu kod2 yang susah dulu. 11:39 ku nak sangat men gtar.. amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng..zairul. dah lama main nanti boleh ingat punye.. tp aku langsong tak tau pape..kl rs mls sngt blaja je la power cord ni.. sempat dakwah nadiah92 wrote on 24 October.punk rock la. 2009... kalau buat pun dia jadi kod... aku pun tak ingat semua kod haha.tengok owg men cm sng je. jles btl la tengok org men gtar.. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la.. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot? aloy >> amboih.. 17:23 sekarang ni belajar gitar makin mudah... 2009...

..blaja kod mudah dlu . yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar) riezal..plez… yatt wrote on 9 November. 2009. 14:09 haprak…stu bende pown ak x phm…..mudah sket.huhu Zairul wrote on 9 November. 20:08 yatt: tu tmpt nk ltak jari2. 2:56 nk blajar scaling.. wrote on 12 November..try blaja kod C.mebi lg snang.. 17:56 we cmne nk mulakn main gitar ni note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu… cok wrote on 9 November.f ngn G dlu. 2009.cm ne nk terer? 21 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. 20:06 eca: kl nk video.cube jgn pkai jari kaki..apreggio ker? boring kord je…lead r.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ eca wrote on 7 November..kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused… eca wrote on 7 November. 2009.zairul.Am. 2009. 14:11 ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k….tgk kt youtube la. cok wrote on 9 November. 2009.. 2009. 23:04 eca..

cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x????? iwan wrote on 24 November. 2009. 21:22 hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu? 22 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009. 13:04 aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam. 2009.. sy nk tanya pendapat bro ni.tulis la yg mudah dipaham… anti_gitar wrote on 29 November. 2009.tpi sye nk belajar jugak maen gitar…. selamat hari raya aidil adha. 18:35 anti_gitar >> assalamualaikum. 2009. 2009. 18:52 salam bro. sampaikan salam saya untuk orang sandakan paan wrote on 2 December. gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:) Zairul wrote on 11 December... harga tu termasuk amp skali.zairul.based on yur experience.. Zairul wrote on 29 November. 2009. sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh. 9:25 cm ne ni bang zairul?x phm la. 12:45 askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie hideXjapan wrote on 11 December.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ayu wrote on 20 November. 14:24 ape bende nie x paham la….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.

yaww… A : FRet n0mb0r 2. maklumlah dah tua.p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema.... Cth diantara D dan E.. 8:58 umy >> part mana yang tak paham? tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December. .. bahasa orang2 muda ni aku tak reti.tekan kuat2.. 0:57 ta paham lahh .. D# adalah half tone di atas D. apapun terima kasih... 2009. 2009...itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar.pastu fret yg ke 3.and 3.zairul.malas nk taip. 21:51 skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds. dan Eb adalah half tone di bawah E.. 2009.. Zairul wrote on 16 December.tafe lar.com yaww…or smiley_girlz21@yahoo.n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_< tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December. (D#=Eb) p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu. 9:03 tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up. 2009.yaww? B : fret n0 4…string 5.yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama..hmm .4.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4.~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0… Zairul wrote on 22 December.. zairul…sy bukan nyew expert sanad.. 2009.pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan.so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp.jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ umy wrote on 16 December. 23 of 46 12/6/2010 8:29 PM .4... kod flat (b) adalah half tone down.cne ek . 21:55 EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever.hik3 -_.>_< email kat FiaFatihahSwift@gmail.string 5..

Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer Hafiz wrote on 31 December.Nombor tu merujuk kpd fret.Hahaha Zairul wrote on 31 December. 8:49 Bru bape minit ms0k bl0g kamo0.Ha3.. 2009.Ha3..Kalau bleh.Ha3.Aq ade beli bku gtar. Hafiz wrote on 29 December...Xpe2 anti sye bkak kat kmpter.Care nie senang pham bgi sye.Trsalah kotak t0k isi. Zairul wrote on 29 December.B.Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer. 12:02 Ha3.. Kalau kod C ko tgk list tu.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..Yg atas 2 sye aw.Bl0m tg0k isi per0tnye agi. 2009.. 2009....Aq da pndai men k0d A.... 7:04 0ps....Xnampak. 2009.Aq nk sgt bljar men....D..zairul..K0d A = xx222x..Knape kat bku tlis k0d A. 7:02 Bang zairul... 11:39 Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas.Tg0k kat bl0g org lain.Serab0t skli.Tbal sengah inci.Tpi aq tg0k bku 2 da lemah.Sye blajar mcm tu...Wkakaka..Tpi aq nk beljr.Tapikn.. Ko pun boleh tukarkan sendiri.Tlis ar k0d mcm nie.Klo tg0k le muntah.Sye ms0k nie pkai phone.. Ha3. tukarkan jadi x32010... 2009.. Hafiz wrote on 31 December... 7:51 Aq ade gtar. 2009.Kecil sgt. 2009. 12:25 Hafiz >> kod ada banyak jenis Hafiz wrote on 31 December. Sama je...com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Hafiz wrote on 29 December.Ha3..Cont0h k0d D= xxx232 .Tpi ade byk k0d A. 24 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..Aq beli rm20 dri kwn.

Knightroad wrote on 2 January.com Zairul wrote on 2 January. 2010. 2010.com/guitar/notes2/ultimate.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.guitarchordsmagic. Kod pun macam macam cara ada.pdf Knightroad wrote on 2 January. 2010. 18:00 25 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar. 18:22 Knightroad >> Betul la tu.guitarnote. 2010. 2010. 15:03 Banyak kod yang boleh dijumpai di sini… Tak tahu betul ke tak kod ni… http://www. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis keysam wrote on 17 January. 21:44 Abang… Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul… Zairul wrote on 2 January.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Knightroad wrote on 1 January. 2010. 15:11 cuba yang ini… http://www. 10:31 Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar. 2010. 17:10 saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod… Zairul wrote on 17 January.zairul.

. kena banyak prektis Leena wrote on 8 February.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ keysam >> kena selalu prektis kukaura wrote on 22 January.anda kne saLu prEktis kOd y sme. altyra wrote on 1 February. 11:48 paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul. 2010..hehe sy nk petik gitar pon xtaw la. 15:58 kpda KEYSAM. dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu. mintak tunjukkan kod gitar f#m. jGn rIsO… men gItar nIeh kne bYk bSbR… pRektis ajEerr… jGn ptUs ase… paet wrote on 4 February. 21:37 nk blajar main gitar .. ? Zairul wrote on 7 February.kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka . tapi tahu banyak kod lagi elok. 12:53 salam. 2010.G#m dll… seumpama dgnnya. kat umah ni mmg ade gitar akustik.nnti Lme2 msti bLeyh. 2010. men taram jer men. 2010.. 14:55 salam. nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah. Terima Kasih. sy minat nk blaja main gitar. 2010.cm ne tu?? leh tunjuk cranye x?? 26 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..

18:51 macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. 2010.. contoh saya nak buat kod F. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john. 21:12 sory…. excuse me. 2010. 2010. Open Guitar Chord and Power Guitar Chord. Zairul wrote on 20 February. 2010. 2010. can you explain to me please.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ aliyah wrote on 8 February. on the other hand. what are the meaning of.com/general/perbezaan-gitarelectric-acoustic-dengan-semi-acoustic/ lala wrote on 25 February. what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar. 2010. semua orang macam tu tayah risau. mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis. i m from sarawak.zairul.. 27 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 23:38 Ngelingkong >> You may find your answer here: http://www. 9:05 Abang Zairul. i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord. 21:24 lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa.blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x???? jebong wrote on 14 February. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul. 12:45 sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!! Ngelingkong wrote on 20 February.tolong saya bantu saya Zairul wrote on 28 February. your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated. thank you.bila saya nak tekan double.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Basic Guitar Chord..

18:41 aq nk men gitar.zairul. kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro….:( wolopo wrote on 3 March. 2010. perlukan masa dan usaha selamat berjaya eyra syahirah wrote on 2 March. lambat sgt jari nie nk alih.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi. tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar. biasa kan dengan kod dan prektis. so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh?? tolong aja sye men gitar boleh x?? sye hrap cgt neyh… pllleeeezzz….. 2010.>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop.. then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord. 1:45 sye da bnyak buat lagu. scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2….. 2010. tapy ta de nada lagi... 28 of 46 12/6/2010 8:29 PM . mcm ne ek nk selesaikan mslah nie? Zairul wrote on 7 March. 20:22 chuada >> jawapan tipikal.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 2010. guitar pro layan beb… chuada wrote on 7 March. 2010... 3:40 salam semua…. maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod. 20:02 salam…saye ngah blajar men gitar kt um.. tlg au ajar la aq name aku akop roca wrote on 4 March..

20:29 eh. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ iraawk wrote on 26 March.n . tgk org len men sng je. 11:17 weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie….mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw.. 7:29 iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari. 1:40 sye nk men gitar tp.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne..tp xde spe nk tlong la… aliff wrote on 15 April. cm ne na betol kan tune dye ek ? Zairul wrote on 27 March. 2010. akiz wrote on 31 March.. 1:43 hai abg zairul. 2010. mcm mne sye nk improve kan sye punye skill?. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu…. shygirl wrote on 17 April..sye x tau camne nk men..n .zairul. 2010. 2010. 2010. abg ade tips men gitar untk org kidal x? Zairul wrote on 17 April. zombie wrote on 17 April. 8:52 29 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 13:39 aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak.. 2010.

tolong saya ye?actually.ada cara x? melati wrote on 24 April.[the kod]. 2010. 17:34 its hard. 17:36 camna men gitar 12string ah???????????? 30 of 46 12/6/2010 8:29 PM . baca ni. 2010. 2010. Zairul wrote on 25 April. 9:48 @melati : part mana yg tak paham? wan wrote on 25 April. 14:51 ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic.com/general/panduan-membeli-memilih-gitar/ anja wrote on 22 April.zairul. 14:45 sye bru nk blaja gitar… pe mksud # dan ? ??????????? melati wrote on 24 April. 2010.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu… plushy wrote on 25 April.i’m really do not understand it.zairul. 19:40 aku nak main gitarlah bro.never mind plushy wrote on 25 April. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ @shygirl : nk geli gitar lefty pun sama jugak. open. 19:43 bro. 2010.tapi tak tau nak baca kod. http://www. 2010. cuma pilihan tak banyak..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.

5:38 Salam zairul..cube ea lagu simple uh dulu. 2010.tuh lagu 4 kord.i im yours ngn stand by me. 17:38 lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan. 31 of 46 12/6/2010 8:29 PM . johara wrote on 3 May. 2010.lagu senang lagu b. 21:11 no problemo.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ plushy wrote on 25 April.care pgang pick sume ade.zairul.gne lagu uh je sbg asas.aku pon dak baru blaja nie. 2010.care nk petik..amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni…. 2010...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. j wrote on 3 May.com… wan wrote on 29 April. ajar bole???thanx…email at joharaboy@yahoo...im try…hehehe wan wrote on 3 May. 2010. 8:24 da tahu cod…tapi kan xgeti la nk petik…. setting nye limited sikit... 2010......tgk kt youtube. 17:11 plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang.ape2 pon leh tanye.kite same2 ea beginner johara. 2010.. 22:19 @j : yg dekat amp biasa dah preset.ade care petik sume smpi abeh...mo study asas pnya lu… johara wrote on 28 April. 12:59 wan thanx ye….jgn give up ea!! gambate kudasai!! Zairul wrote on 3 May.

btol kn2?? Zairul wrote on 6 May. 22:01 @wan : tune ke tuning? kalau tuning.. 2010.wikihow.zairul. 23:00 tuning laa kowt. 2010... 23:27 @wan : rujuk ni http://www. klau nk set tone gitar kapok cm ner r… Zairul wrote on 4 May.. 2010. 21:18 maksod ea tune gitar kapok.cmner ea?? Zairul wrote on 6 May.beginner gak. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ j wrote on 4 May. 20:56 @aliff : set tone?? wan wrote on 6 May. 0:29 @zairul: jd klu guna effect mcm mn? aliff wrote on 4 May. 2010. 18:34 zairul nk tnya….aku pon x pandai tune sgt gitar nie. nak tuning semua gitar semua sama. 10:21 32 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 2010.com/Tune-a-Guitar epul wrote on 8 May. tak kira kapok ke tak wan wrote on 6 May. 2010.

. 10:56 @epul : tgk gambar first faez wrote on 9 May.. C#m. bleh bg tau tak 33 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. 2010.. tu mcm mane plak nak petik. wan wrote on 9 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.x yah tekan pape. 2010.. 2010. 12:45 @epul : baca arahan yang aku tulis tu slow-slow. 0:27 cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap faez wrote on 9 May. 12:19 bro still x phm la….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ bro cm ne nak bce kod kat ats 2…. 2010. Zairul wrote on 8 May.. 0:30 tkow ape. 2010. amad wrote on 10 May. F#m. 13:03 yg bulat kosong uhh petik je. 1:21 kalau G#m.kte men lguw cromok another you epul wrote on 9 May. 2010. yg bulat kosong 2 tok pe???? Zairul wrote on 9 May.open. 2010.. aq x phm la….

.yg sharp2 uh sy x tau angat..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord. @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas.?? gitar sya bnyi sumbang giler. 34 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 0:07 ok2 teme kasih….. wan wrote on 11 May.aku x reti men.. 21:28 aku x smpi tahap tuh lagi amad... C# dan Db adalah kod yang sama.pape abg zairul lg power. Zairul wrote on 11 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ wan wrote on 10 May.itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2...sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh.saye hanye tau pon basic kord je leh men.aku blaja basic chord. 2010.thanxx melncholic wrote on 13 May. Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone. 2010. 18:19 nk tnya ckit bley… mcam na ye nk ejas tone gitar.sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner.soo senang nk men lagu.. 2010.nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone....zairul. boley takk ? aliff wrote on 20 May. 2010. 2010. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah.. 2010..... 17:04 bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord. diantara C dan D ada not C# atau Db...abg leh explain??? epul wrote on 11 May. plzz help me zairul.basic chord pon leh men lagu ape.knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul.aku pon beginner gak.. 19:26 @amad.senang. 21:26 abg zairul.

Zairul wrote on 27 May.org/tuning/how-to-tune/ kemal wrote on 25 May..nieh. 20:27 @aliff. 18:40 bang. 2010.patah jari hamba Zairul wrote on 25 May. 12:12 @kemal @Hykal : no problem 35 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.zairul. 2010. 2:15 syiok study sal guitar. 2010.. farihan wrote on 25 May. 20:35 sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam pembelajaran gitar nih?? plissss te rader zairul!!! Faisal Abdullah wrote on 25 May.. 16:44 minat jgk nk main gital tp xpandai lah . 2010.aku blaja ilmu br.Contoh Resume =-. 2010.pr nie.. @kemal : http://www..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kemal wrote on 21 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.howtotuneaguitar.-= Faisal Abdullah´s last blog ..giler susah main gitar yg abang bg 2..syukran . 2010.:) Hykal wrote on 26 May. 22:00 thankz brader zairul.

2010. amir wrote on 6 June. sya wrote on 7 June. amad wrote on 31 May. saye baru je blajar chord2 yg mudah2. 21:46 abg saye bingung ni. 0:03 nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye Zairul wrote on 1 June. tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu. 7:05 murah je honey wrote on 3 June.heheheh 36 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 2010..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ amad wrote on 30 May. 2010. 2010... 2010. 23:49 salam… abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar…. 2010. 11:10 salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul... ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus. 22:50 @amad : dgr la lagu tu camne. macm mane nak tentukan ekh? Zairul wrote on 30 May.sya xtaw amcm kod n amcm maw men. 12:18 sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi.hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 2010. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu. 2010. 9:09 @azrina : itu adalah kod. 13:46 ssh nye nk blajar men gitar. 18:59 @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. 7:34 @nana : try la cari kelas muzik ke..klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak? Zairul wrote on 8 June. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la. 22:32 abang. komen2 kat sini pun dah terbiar je. 2010. 2010. zarul wrote on 3 July. 2010. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan azrina wrote on 7 June. 2010.zairul. 13:42 askum abg… Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt… Zairul wrote on 24 June.com ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu… Zairul wrote on 7 June.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ sya wrote on 7 June. nana wrote on 23 June. 11:12 abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih.. 37 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Nuraisya95@yahoo..

nazahah wrote on 29 July.syer mmg mnat sgt3 nk men.. 2010.. ekin wrote on 22 July.sy nk sgt maen gitar. 3:32 yang simple2 kord xde ke…bro buat la e-book utk blaja gitar E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU far wrote on 10 July.. 17:47 syer dah bli gitar.x tau lgsung nk men.. 10:39 aq minat main gitar…tp x de org nak ajar niesha wrote on 6 August. 2010.but.sy da ade gitar....com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zarul wrote on 3 July. 2010.zairul..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.plizz help me. tlg sy. 12:05 salam.tlong lah. 14:08 cme 1 kod gitar kew yg boley dtunjuk…. 13:38 38 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. sy berminat nk maen gitar.lau ade send kt syer. 2010. 2010....aseekin_greeny@yahoo. 2010.com ekin wrote on 22 July.. 2010. tp xtawu mcm mne nk maen.? pch wrote on 9 July.. aseekin_greeny@yahoo. 17:48 pepon tlong email kt sye..spe2 ade the detail how to play.com syer mmg mnat sagt nk men.

16:38 salam bro…. boleh bantu . 9:20 @neisha – selamat berjaya! hafizcare wrote on 1 September. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hello . terima kaseh Zairul wrote on 8 August.gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar. saye nak masuk satu pertandingan nie . part mana yg tak paham? azrul adnan wrote on 8 September. haii . 2010. 2010... tolong beri tunjuk ajar Zairul wrote on 2 September.email gua azrulazrul00@yahoo.zairul.aku semak jugak tab2 nye. boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ? because .rasa menyesal pulak beli gitar…. 4:45 salam bro…. 2010.tolong ajar gua….saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada????? da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 39 of 46 12/6/2010 8:29 PM . saye niesha .aku naek pusing jdnya. 9:35 @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak.com atau call gua 0173421390 kunyit wrote on 20 September. 2010.klaw bole tolong trangkan smpai aku pham.terima kaseh bro. 4:53 salam bro. [hehe ] harap .tapi tak tau main…kalau tak tau main.maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu.bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic. umur baru 14 tahunn . btw .

Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 20 September. 2010.com amin wrote on 11 November. 2010. 2010. 22:11 tolongggggg…………………………. 2010. 16:25 sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab… 40 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2010. petik satu satu not C E G jadilah arpeggio. Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling. Pentatonic adalah salah satu basic scaling.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. priest ghost wrote on 12 November. 2010. Mcm contoh kod C. 21:12 @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu. aziq wrote on 21 October.zairul. 2:00 gita da ad tpi x rety maen… boley tlong aja men kn x? ni email nye…aziq_handsome97@yahoo. dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. 1:22 saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt nilam puri wrote on 13 November. ajar main gitar…………. 0:16 boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube? aziq wrote on 21 October.

:hahhaa. 23:44 a’alar x pham arh.tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ. 22:08 ak na sgt blajar gtar.: bard wrote on 16 November.:nk bgy pham. 22:55 @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa. 18:43 Salam. prektis banyak. 18:45 eh lupe plak. 2010.12 41 of 46 12/6/2010 8:29 PM ...nie email gua bard_666@yahoo. selamat berjaya Zairul wrote on 16 November.zairul. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kulat rokers wrote on 15 November. 2010. bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi.. mim wrote on 20 November.com Zairul wrote on 16 November.rase mcm benak jer diri nie. 17:16 bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj ery erynna wrote on 15 November.. 2010... Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2. cuba lagu2 senang dulu. bard wrote on 16 November. 2010.huhuhu. besday abh ak 9. tlong la ak.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. ak da bljar tpi ggl gak.. 2010. 2010. aku na men gtar utk abh ak..:cam new ekk. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar.. 22:48 @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa..

18:39 prning pale aq. 15:09 salam…ku da bleh men gitar ckit2. 2010... minor.berpinau.. ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak.. 8:58 Nk cari mana videonye? aidill wrote on 23 November.zairul. barre . 2:50 bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube Zairul wrote on 23 November. 2010. 22:09 weh susa sgt srr nk blaja main nieee tlg sayaaa burn wrote on 28 November. nana wrote on 25 November. 2010. 2010.. aziq wrote on 23 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan . . tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord … boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni .major . full chord . 2010. 42 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je.. 6:09 baru2 tengah hafal chord .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ nie. .bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq… pynn wrote on 29 November. lagi ape ntah ! pening laa .

zairul. Nak mandi sungai » Mail (required) Website Twitteroos @zairvl kesian sapa yg join group "i hate facebook new design" tu.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. pakai kod basic dulu pun boleh. 10:28 yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke? Zairul wrote on 2 December. 23:40 @burn : kena bykkan prektis jari kanan. 10:27 yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek? ijat wrote on 30 November. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ijat wrote on 30 November. :p 1 hr ago One of my favorites -.. Siti Nurhaliza.co/s4IDvOx via @youtube 21 hrs ago Lawa la gol nasri #EPL #ARS #FUL 1 day ago 43 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. Zairul wrote on 2 December. You can get your gravatar for free today! Name (required) Comment Notify me of followup comments via e-mail « Datuk K. 2010. 2010. Lagu dan anaknya. 23:42 @ijat : yupp Write a Comment Gravatars are small images that can show your personality.ENDLESS STORY (Yuna ito with Bank Band LIVE) http://t.. 2010.

.13.... harraz: bro.99 Indonesian Socialists Books LLC New $14.co/Q2dsevf via @TUAW 1 day ago More updates.346 views Tab/kod gitar.com First Guitar Power Chords Wise Publications New $12. 8.13 Privacy Information Most Viewed Hot Topics Comments Tags 1.00 Best $14...034 views 1Malaysia 1Untuk 1Semua .607 views Video Wanita Warga Cina Bogel. 2. sekarang dan masa depan. satu lagi.. 10.25...572 views Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu. Zairul: @harraz : okay la tu dari gita.. 7.. . 1...com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lol Fake iPhones at JC Penney let you text away your dignity http://t.17..00 Beaded Mandala Baby Doll Tee New $19. 9. 9.436 views Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang . .579 views Gambar pelik hari ini.14 Best $14. Subscribe Subscribe to News Feed Subscribe to Comments Feed Enter your email to receive updates: 44 of 46 12/6/2010 8:29 PM . .14..279 views ZinGabriel: @ajim~http://www.15.13. Zairul: @ijat : yupp.31.. 4.109..youtube.. 2.510 views Panduan membeli (memilih) gitar. sye .27... Zairul: @ajim : aku mana la tau semua . ZinGabriel: @ajim~Ibanez GRG-150 dan Cort .. Amazon.99 Best $19..youtube. 6.. 7.. 10. ZinGabriel: @ajim~ http://www.zairul.95 Best $2.933 views Nak mandi sungai . . Zairul: @jombelajargitar : nanti aku c. ajim: gtr 600 henggt ade ke.com/.. cm ne kita nak.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 3.18 Kuta Halter Top with Lace-up Back New $14. . 5.. Zairul: @CikSeriDarling : no problem. 6..023 views Jenis-jenis kote. 3.. Panduan asas bermain gitar (kod mudah) .31. . 8. 5...com/w. 4..

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Buy me coffee :) If you would like to help and support the Nusantara Guitar Tablature.zairul. .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.) Thank You! Recent Searches video perempuan bogel kod lagu 150 juta 150 juta 150 juta kali kod gitar getar hati Popular Searches kod lagu 150 juta kod gitar bila cinta kod gitar selamat hari jadi getar hati kod+lagu+melayu Categories Home page Macam-macam Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Site Pages About Me Blogroll 45 of 46 12/6/2010 8:29 PM . please click on the PayPal Donate Button below. With your generosity I can finally change my guitar strings and pics.

46 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Proudly powered by WordPress.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed Back to top Copyright © 2010 Zairul and the blog.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul. All rights reserved.