Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Monday 06 December 2010 About Me Blogroll Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed

Home Macam-macam Gambar Ceritera Video Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Am Sukan Politik Pengumuman Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Home » Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar » Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Monday, July 31, 2006, 0:00 Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar 109,933 views 241 comments

Share

165

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak

1 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Update 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah; Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri. Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”. Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords
Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

2 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Power Chords
Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa,

3 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti. Okey selamat prektis! Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G] Korang try baca ni pulak; 1. 2. 3. 4. 5. Panduan menukar tali gitar akustik Panduan membeli (memilih) gitar. Panduan membeli (memilih) tali gitar Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar) Kod Gitar Kamu – Nitrus Share Tags: asas, gitar, kod, mudah, panduan, tab About the Author

Zairul is a full time mechanical designer and part time blogger, spending most of his free time with the family and guitars and music and the internet. He has been living in Japan for more than 10 years now and couldn't wait to go back home..

mohd zaiyad wrote on 23 August, 2006, 18:15 sweet child of mine hotel california tab gitar

apit wrote on 19 January, 2007, 11:44 saya ingin belajar main gitar

jebon wrote on 19 April, 2007, 16:00 saya perlu mengenal note.

4 of 46

12/6/2010 8:29 PM

2007. 15:20 aku x pndai lngsung main gitar.zairul. 2008. banyakkan practise. 20:34 ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b. helmi wrote on 3 July.melayu?? B. 23:03 saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod….i pnya ada tapi tak paham arrr….. lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar.. 2008. 2008. Bila dah biasa dengan positioning chord. 2008.??aku xpaham lorrr… carlos santana wrote on 21 September. cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords. 20:33 camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X. 2007. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. 5 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Zairul wrote on 3 July.. So. 22:48 Cara paling senang ? Itu yang susah nak cerita tuh. helmi wrote on 4 July. ikram wrote on 13 August.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ jone (kedah) wrote on 15 December. Good Luck. 9:58 jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” Memang peringkat awal main gitar. Zairul wrote on 16 December.macam mana cara nak tukar kod. Masalah ini semua beginners rasa. 0:32 salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2008.

13:34 iiiiiiiiiiiiiiiii saya dulu pernah main gitar ngan BAND team tapi skrang dahx ingat lagi camne \ amy wrote on 11 October. 20:56 saya nak belajar main gitar. bazilah wrote on 12 October..zairul. 2008. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ syahrul wrote on 2 October. 2008. 2008. 2008. 16:14 MINTA KOD GUITAR KAMIL wrote on 20 October. 2008.tolong antar kord gitar kat sy bleh 6 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tapi kord x der. 17:21 aku x pndai lngsung main gitar.. tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar… tp kord die ak x taw… tlg send kord asa gitar kt ak …ley x??? KAMIL wrote on 20 October. 16:16 sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar ajai wrote on 27 October. 15:27 aku x pndai lngsung men gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2008.

2008.com. 2008. email: noodletwistz@yahoo.yusoff@yahoo. 2008.. taktau kod.tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz ell wrote on 30 October. 2008. 16:15 semua yg ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar.my……………. taktau men gitar. 0:25 salam bro. pls advise how. saya tak tahu langsung bermain gitar.plzzzz lynn wrote on 1 November. sue wrote on 19 November. 16:17 elarafat. 0:26 saya berminat nak belajar bermain gitar. 2008. 14:45 salam bro. 14:49 kenal gitar. masalahye saya left handed. thanks bro. camne? syasya wrote on 10 November..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ell wrote on 30 October. ko xde cara senang nk blaja main gitar ke? emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni. da beli gitar.zairul.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k wan wrote on 19 November. tapi nak pandai main gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com thanx 7 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2008.

klu nak cpt blajar gitar.tlg send kan basic main gitar bleh… adham wrote on 23 November. jari bleh kuat. 2008. 8 of 46 12/6/2010 8:29 PM . terpaksalah practis sndiri AZIZ wrote on 30 November. 2008. 2008. baru senang jari begerak.. nak masuk kelas music mahal nak mapus. ni 1st tyme aku on9 web ni… bgus r utk bginner guitarist… anyway ak nak k0ngsi gak la…. 14:37 SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY Max wrote on 2 December. 15:51 aku gila adilah wrote on 24 November.00 ringgit. bgi ak. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ yukie wrote on 19 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2008. tapi kena practis selalulah. 12:11 bro. snang igt fred n snang nak ingat kod… pastu bnyk2 la rujuk buku @ video… jgn malu nk tnye. mule r dari bass…. 16:32 hey guys…. ni pandangan aku je…. saye pun masih beginer jgak.... x silap saya x sampai pun 3. 18:43 aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae… adam wrote on 20 November. 2008. bnyak klebihan.. cam aku. harga pun murah sangat. 19:50 allah korang nak blajar chord?? belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah.zairul.

kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je. anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords : Spritus Temporis Zairul wrote on 15 December. atau hubungan fret-neck yg lari. 21:39 Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Max wrote on 2 December. 2008.zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 21:53 xtaw pape. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya) xxx wrote on 1 January. 23:49 bro. 2008. bwu nk blajo… 9 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 17:42 mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro…... 2009. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose. 2008. azuan wrote on 13 December. 16:33 ade panduan chord sustin x? send kat mail aku bro… anyway… thankz… Max wrote on 4 December.. 2008.. so sesape bleh ajar aku plucking x? Zairul wrote on 15 December. 21:45 azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul. biasakan tuning gitar EADGBE. aku tau sket2 kod gitar.

4X SEBULAN $80 RM SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM) MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA) Tel : HP 0192708900 MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Firdaus wrote on 1 March.tripod. WASSALLAM. NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS) Rosman bin Fatahudin(Manhellions) Blk 45-02-17 Jln 3/48A. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? 10 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009.com/. lonely93 wrote on 26 March. 11:09 ASSALAMUAIKUM SEMUA JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar. 5:00 macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku massage aku kat firdaus_404@hotmail. 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. KELAS YANG DIAJAR IALAH: MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM BASS-4X SEBULAN $80 RM DRUM-4X SEBULAN $80 RM KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM MELALUI ONLINE INTERNET. 12:38 saya baru nak belajar main gitar.com ROSMAN wrote on 2 March. tapi x tahu langsung kod.zairul. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN. Sentul Perdana Menara Orkid 51000 Bandar Baru Sentul Tel : HP 0192708900 EMAIL manhellionsz@yahoo.com TERIMA KASIH.

95% manusia main gitar cara ini.. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2. 2. 1.aq pun kidal gak.. 2009.kne praktis slalu ar. 12:39 saya baru nak belajar main gitar. 2009.tapi still leh tuka right handed time main gitar... 13:44 >>ali ada empat cara untuk anda... ali wrote on 30 March. 2009. 3:28 bro.. 2009.gitar da ada tp xreti nk main.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lonely93 wrote on 26 March. play right-handed..untuk beginner. 9:01 aku tingin nk blaja main gitar.. Gitar biasa tapi main terbalik.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 12:43 puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too.zairul..help me teringin sangat main Alieca2 wrote on 28 March. 5:06 leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt. _nobody_ wrote on 31 March.baru leh praktis slalu. bli ar gitar sndiri dlu. 2009.. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini.. Guna right-handed guitar. 11 of 46 12/6/2010 8:29 PM ... tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal.huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu..then. Zairul wrote on 31 March. 2009.try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu. tapi x tahu langsung kod. konfem terer.bagi jari tu longgar sket. tapi play left-handed. Babyface tak salah aku guna teknik ni...org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku. dah terer bass baru blaja lead ngan rythem..praktis byk2.ni ape yg aq gune dlu la. Guna right-handed guitar..com sWeEt Pr!nCe$$ wrote on 27 March. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo.

tukar kan low sring position dari kiri ke kanan. 15:57 besy nya….com/watch?v=UmsLQFqdiQE 3.. Chords list tu akan diupdate bila ada masa free. Kalau anda ada gitar biasa. saya ni minat gak main gitar.zairul.com… thanks atas bantuan anda….gitar ada tp nak tau kedudukan kod2 kat gitar tu. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan. Zairul wrote on 16 April.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ http://www. 12 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com/ Selamat mencuba! upin wrote on 2 April. 8:55 saya baru nak belajar main gitar. 2009. tapi x tahu langsung kod. etomyam wrote on 16 April.blogspot. Main left-handed. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo.atau kod D…contoh laaa… atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo.com shaz wrote on 14 April. 2009. 14:02 shaz >> Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain. 4. 2009. Guna lefty guitar.minat main gitar tapi jari keraslah…. Kurt Cobain guna teknik ini. D. dan main cara left-handed. 6:54 salam Bro. Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed: http://lefthandedguitarplayer. 2009.youtube. E.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G.

jangan talinya tinggi. 2009. 2009. 1:51 jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zamree wrote on 22 April. rony wrote on 3 May. 2009.guitar kapok sng ke nk men ? tQ 13 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 1:46 masalah gua nak tukar kod dengan cepat…. rendahkan bridge atau nut. pegi ke http://www. 2009. Zairul wrote on 22 April. 2009.. gd luck. 20:11 takyah susah2 korang tanye zairol ni. 3:08 etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya.starahead.. mir wrote on 17 May. zamree wrote on 22 April. 5:58 mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!! guitar_hebat wrote on 9 May. tu boleh di”adjust”. 7:44 salam. + nak kena srumming… tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah. 2009.zairul.guitarden...aku nk tny.com tempat belajar gitar utk org baru. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.

. bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut.gi je jumpa cikgu Azmi. tapi cikgu mi dah pencen.skill x hilang lg tu.. chord basic ngan minor ok. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hideXjapan wrote on 22 May. aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll. ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar.. 2009. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah. 2:09 tolong. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna... cuba prektis selalu. 2009. 16:20 Salam.. kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar.sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm. 2009. 2009..zairul. uddeen wrote on 17 June.. Zairul wrote on 16 June.tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar.. 16:03 cikgu mi dah pencen tp power lg.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro. 12:51 nak blaja main gitar.. die yard wrote on 19 June.. 19:19 uddeen >> haha.. 2009. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’. ada tips x 14 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2009. Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type Selamat Mencuba! uddeen wrote on 16 June.. 22:59 hideXjapan >> nak kata penting sangat tu tidak lah jugak.i am almost despair ni Zairul wrote on 22 May.

18:39 die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord. contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu. ada tip tak? sekian terima kasih.).. boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp.. tekan semua fret dengan kemas. masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard.tak reti men gitar. . aku boleh pegang semua chord complex. satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!.. nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. aku dah main gitar setahun lebih. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya. boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 13:54 hiii sya. so. cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod. 7:55 askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie. jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah. 2009. pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan. a'am wrote on 27 June.. 2009. gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai. ok.tpi teringin plak camner argh… E_j@M wrote on 28 June..zairul.. 11:41 gua bro. selamat berjaya ali slaman wrote on 25 June. tanya lah semua orang yang biasa main gitar. maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu . 15 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro. 2009. .. 16:11 ane tmpt tok not2 2uh ? ? sye x twu lgsong . banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari. 2009. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz. 2009. nak belajar main gitar lah???? mawar wrote on 2 July.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 19 June. mengada-ngada betul aku ni.

. 16:49 erm x de chord lgu gitar ? cam ner ekh.i tgh2 usha2 blog on guitar. 16 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ cik eida wrote on 6 July.cam chord lgu3! dah cri x de!!~~ fazy wrote on 13 July..i cannot play tp ada interest to learn.ha.. nampak susah la.whether to buy acoustic or clsssical.zairul.. Zairul wrote on 6 July.:) Zairul wrote on 9 July.brand ape plg sesuai for beginner. Panduan Membeli Gitar mika chan wrote on 12 July..so. 16:16 saya pun nak belajar main gitar. 2009.zairul..tq..... 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..n.. 2009.. 1:10 yaya >> untuk panduan beli gitar boleh refer kat sini.. 22:02 Mula mula memang la susah. panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar.bg la ur 2cents.skang nih i got to buy a guitar 1st. 2009. 2009. 2009. 22:49 salam… thnks….nk tanya u all. kalau dah biasa senang aje yaya wrote on 8 July.. 14:35 hello.

ari tu gi tengok panduan nk beli gitar.smua 2????? x phm la… ayeem wrote on 29 August. 2009. tup tup ari nie dh ade dh. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur. 18:37 satu lagi boleh bagitahu sama. 17:22 nk tw ape bnde chord B. 2009. 2009. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt. tq for all the advises or wutever la kan. demilovato / tikusgirls wrote on 9 August. 2009. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. 13:02 thanx la zairul. yelah baru blajar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 13 July. tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak. 2009. 2009. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic.zairul. semoga anda berjaya Zarul Aizat wrote on 5 August. 23:08 no problem. ali wrote on 24 August. hehehehe.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. smalam baru ajer bang long ajar. 2009..dh beli pun. macam mana nak kawal gitar biasa tikusgirls wrote on 9 August. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan. 13:09 bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar. 15:50 17 of 46 12/6/2010 8:29 PM . dpt jugak bantu sy. 18:31 macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak Zarul Aizat wrote on 5 August.

.kl yg suke speeding cam joe satriani 2.sbb aku lyn GNR. 21:50 betul kata cok tu..saya masih lagi beginners.lu bagi la cara nak solo gitar.tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ tuan tuan dan rakan sekalian.teman nak main gitar nie….mmg hebat la.bending..haha.snang je. so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men.apo nak ditunggu lagi ehh….tp ubah tempat je. 2009. 11:28 ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade..xpon stat dr skang jgn wat kje len.n sye agak xpaham sikit yep….zairul.aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses.thanks….. safuan wrote on 12 October..Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya……….agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne 18 of 46 12/6/2010 8:29 PM .men gtr je.=> angah_93 wrote on 28 September.... 2009. 19:35 nk men solo?kl aku.jd tlong kemas kan ok…. syera wrote on 28 September. 19:39 woo joe wing pn best jgk.smbl dgr smbl men. aku x tau la btul ke x....kl nk handal cam master2 tu..kalo ak men memg kne hafal smua chord ke.aku tgk tab... 12:55 salam.2 thun ke..kl mls.tp ddlm scale la.kaedah cube jaya.byak gle.so jgn lupa caracara nak solo.sebab Joe Wings punye style lagi masyuk… cok wrote on 13 October.???????????????? cok wrote on 11 October.lgu wing pn byk yg best2. frixion_28 wrote on 14 October. 19:51 askum..4 org je.mmg kne latih laju je la byk. 2009.aku pkai pentatonic scale.korang blaja la dr kcik.pull off.cara yg aku gune. band 2 . 2009. 2009.bedal je.lyaan.corak kl nk speeding cam same je.style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings.base pd pnghayatan sndri la. 2009.tq……………….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.letak la….

cube la dulu. 1:25 nk goreng kord?plik gak tu.contoh2 kod ade kt atas page ni kn. wrote on 20 October.camne ek?ntah la. 2009...solat setiap waktu..zairul.jd pro?10 thun kot. 2009..yg cord seven tu. 23:12 bukan susah nk hafal….. 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 0:59 ikut lagu ko la.. 7:26 19 of 46 12/6/2010 8:29 PM .hehe BOLEH TARA TU? cok wrote on 22 October. 2009.mintak terangkan hati.abaikn dlu.. 21:05 bley tolong ajar cam ne kod nk goreng?? aloy wrote on 20 October.lapangkan fikiran.insyaallah bleh hafal.lg lme men lg pro la. nabilah wrote on 15 October.kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je. ..pakai scale la Zairul wrote on 22 October...selamt beramal. 8:24 nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen. 22:39 weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!! aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!! cok wrote on 19 October.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ blajar ye????? cok wrote on 15 October. 2009. ssh jgk la cord die.amy.. 2009.nk goreng. 2009.x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu..awal2 ni ko hafal cord tu je.

. 23:52 x susah mane…cube la dulu. kalau buat pun dia jadi kod. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot? aloy >> amboih. BelajarGitar wrote on 5 November.. 20 of 46 12/6/2010 8:29 PM . spe leh ajo sye main gitar. abaikan dulu kod2 yang susah dulu..power cord je.. ssh nye.punk rock la..wrote on 5 November. berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot.maen lagu yg simple2 je dulu.. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi. cok wrote on 27 October. jles btl la tengok org men gtar. 2009. 11:39 ku nak sangat men gtar... tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la... tips penjagaan gitar pun ada.. hehe. sempat dakwah nadiah92 wrote on 24 October.. dah lama main nanti boleh ingat punye. 2009. 21:50 aduh. amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng. tp aku langsong tak tau pape. aku pun tak ingat semua kod haha.... ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist....bg aku lagu pling mudah.zairul... tak macam dulu.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. syikhah-smk pg3. susah gak ya nak men. ikut kata COK tu la.... 17:23 sekarang ni belajar gitar makin mudah.. bgs gak yek blog ni sekurang2 nya dpt membantu.... frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod.. bukan goreng... 2009. untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup... 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar.kl rs mls sngt blaja je la power cord ni.tengok owg men cm sng je.

tgk kt youtube la.cm ne nk terer? 21 of 46 12/6/2010 8:29 PM ...zairul. 2009.apreggio ker? boring kord je…lead r. 17:56 we cmne nk mulakn main gitar ni note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu… cok wrote on 9 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009.. 23:04 eca. 2009.plez… yatt wrote on 9 November.cube jgn pkai jari kaki..mudah sket...com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ eca wrote on 7 November.f ngn G dlu. wrote on 12 November.mebi lg snang. 14:11 ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k…. 2009.try blaja kod C. 14:09 haprak…stu bende pown ak x phm….kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused… eca wrote on 7 November. 20:06 eca: kl nk video. 2009. 2009.huhu Zairul wrote on 9 November. 2:56 nk blajar scaling. 2009. cok wrote on 9 November.....blaja kod mudah dlu ..Am. 20:08 yatt: tu tmpt nk ltak jari2. yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar) riezal.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x????? iwan wrote on 24 November. sy nk tanya pendapat bro ni. 2009... 18:35 anti_gitar >> assalamualaikum. 13:04 aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam. 18:52 salam bro.based on yur experience. sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ayu wrote on 20 November. selamat hari raya aidil adha. 2009. harga tu termasuk amp skali. 2009. Zairul wrote on 29 November. sampaikan salam saya untuk orang sandakan paan wrote on 2 December. 14:24 ape bende nie x paham la…. 2009.zairul. 2009. gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:) Zairul wrote on 11 December. 21:22 hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu? 22 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tulis la yg mudah dipaham… anti_gitar wrote on 29 November.tpi sye nk belajar jugak maen gitar….. 9:25 cm ne ni bang zairul?x phm la. 2009. 2009. 12:45 askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie hideXjapan wrote on 11 December.

cne ek . kod flat (b) adalah half tone down.. 21:55 EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever. 2009. maklumlah dah tua. 21:51 skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds. apapun terima kasih..>_< email kat FiaFatihahSwift@gmail...and 3. bahasa orang2 muda ni aku tak reti. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama.n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_< tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December.jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri.. 2009. Zairul wrote on 16 December..com yaww…or smiley_girlz21@yahoo.yaww? B : fret n0 4…string 5.string 5.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ umy wrote on 16 December.. dan Eb adalah half tone di bawah E.. 8:58 umy >> part mana yang tak paham? tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December.yaww… A : FRet n0mb0r 2..yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar. (D#=Eb) p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu.. 0:57 ta paham lahh ...~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0… Zairul wrote on 22 December... D# adalah half tone di atas D.hik3 -_. 2009. Cth diantara D dan E.tafe lar..zairul.4.malas nk taip.so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp. . 2009..hmm .itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar. 23 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009.p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema.tekan kuat2..4. zairul…sy bukan nyew expert sanad..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.pastu fret yg ke 3..pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan. 9:03 tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up.3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4.

Trsalah kotak t0k isi....com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Hafiz wrote on 29 December.Tpi aq nk beljr.Sye ms0k nie pkai phone..Cont0h k0d D= xxx232 .Bl0m tg0k isi per0tnye agi.Tpi ade byk k0d A.Ha3.Xpe2 anti sye bkak kat kmpter.K0d A = xx222x..Aq nk sgt bljar men. 12:02 Ha3...Tg0k kat bl0g org lain..Klo tg0k le muntah.Tapikn..Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer. Ko pun boleh tukarkan sendiri.Aq da pndai men k0d A.Aq beli rm20 dri kwn..Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer Hafiz wrote on 31 December.. Kalau kod C ko tgk list tu. Hafiz wrote on 29 December.Nombor tu merujuk kpd fret.Ha3..Care nie senang pham bgi sye.. 12:25 Hafiz >> kod ada banyak jenis Hafiz wrote on 31 December.zairul...B..Knape kat bku tlis k0d A. 7:51 Aq ade gtar..Kecil sgt.Serab0t skli.Sye blajar mcm tu. Sama je.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www....Ha3. 2009.Hahaha Zairul wrote on 31 December..Ha3..D. Ha3.Tbal sengah inci. 2009...Kalau bleh. 24 of 46 12/6/2010 8:29 PM .... tukarkan jadi x32010.... 8:49 Bru bape minit ms0k bl0g kamo0. 7:04 0ps.Wkakaka.Tpi aq tg0k bku 2 da lemah. Hafiz wrote on 31 December. 2009...Xnampak.Aq ade beli bku gtar.. Zairul wrote on 29 December. 2009.. 2009. 7:02 Bang zairul. 2009..Tlis ar k0d mcm nie....Yg atas 2 sye aw. 2009. 11:39 Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas.

Kod pun macam macam cara ada. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis keysam wrote on 17 January. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar. Knightroad wrote on 2 January. 17:10 saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod… Zairul wrote on 17 January.guitarnote. 2010. 2010. 2010. 15:03 Banyak kod yang boleh dijumpai di sini… Tak tahu betul ke tak kod ni… http://www.guitarchordsmagic.com/guitar/notes2/ultimate. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Knightroad wrote on 1 January. 15:11 cuba yang ini… http://www. 10:31 Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul.com Zairul wrote on 2 January. 18:22 Knightroad >> Betul la tu.pdf Knightroad wrote on 2 January. 2010. 2010. 18:00 25 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 21:44 Abang… Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul… Zairul wrote on 2 January.

2010. altyra wrote on 1 February. kena banyak prektis Leena wrote on 8 February..cm ne tu?? leh tunjuk cranye x?? 26 of 46 12/6/2010 8:29 PM . men taram jer men. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ keysam >> kena selalu prektis kukaura wrote on 22 January.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. sy minat nk blaja main gitar.. 2010.anda kne saLu prEktis kOd y sme.. 14:55 salam.kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka . kat umah ni mmg ade gitar akustik..zairul. 21:37 nk blajar main gitar . 15:58 kpda KEYSAM. tapi tahu banyak kod lagi elok. ? Zairul wrote on 7 February. 2010. 12:53 salam. 11:48 paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula.G#m dll… seumpama dgnnya. Terima Kasih.nnti Lme2 msti bLeyh. mintak tunjukkan kod gitar f#m.hehe sy nk petik gitar pon xtaw la. dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu. nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah. jGn rIsO… men gItar nIeh kne bYk bSbR… pRektis ajEerr… jGn ptUs ase… paet wrote on 4 February. 2010..

2010..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ aliyah wrote on 8 February. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul. 18:51 macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. 21:24 lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa. 2010.com/general/perbezaan-gitarelectric-acoustic-dengan-semi-acoustic/ lala wrote on 25 February. semua orang macam tu tayah risau. can you explain to me please. 21:12 sory…. on the other hand. 2010. Basic Guitar Chord. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john.bila saya nak tekan double. 9:05 Abang Zairul.tolong saya bantu saya Zairul wrote on 28 February. 23:38 Ngelingkong >> You may find your answer here: http://www. 12:45 sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!! Ngelingkong wrote on 20 February. i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord.. Open Guitar Chord and Power Guitar Chord. excuse me. 2010. thank you. what are the meaning of. 2010. i m from sarawak. contoh saya nak buat kod F. mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis. 2010. your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated.zairul. 27 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Zairul wrote on 20 February. what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar.zairul.blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x???? jebong wrote on 14 February.

. kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro….. 20:22 chuada >> jawapan tipikal. perlukan masa dan usaha selamat berjaya eyra syahirah wrote on 2 March. maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod. so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh?? tolong aja sye men gitar boleh x?? sye hrap cgt neyh… pllleeeezzz…. 1:45 sye da bnyak buat lagu.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. biasa kan dengan kod dan prektis.. 20:02 salam…saye ngah blajar men gitar kt um. 28 of 46 12/6/2010 8:29 PM . tapy ta de nada lagi. mcm ne ek nk selesaikan mslah nie? Zairul wrote on 7 March.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord. 2010. 2010...>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop. 2010. 18:41 aq nk men gitar. tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar. lambat sgt jari nie nk alih. tlg au ajar la aq name aku akop roca wrote on 4 March. scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2….zairul. 2010.... 2010. 3:40 salam semua…. then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye..:( wolopo wrote on 3 March. guitar pro layan beb… chuada wrote on 7 March..

tgk org len men sng je.. 8:52 29 of 46 12/6/2010 8:29 PM . shygirl wrote on 17 April. 2010.zairul..mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw.tp xde spe nk tlong la… aliff wrote on 15 April. akiz wrote on 31 March. 2010. 2010. abg ade tips men gitar untk org kidal x? Zairul wrote on 17 April..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010.. 20:29 eh.urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ iraawk wrote on 26 March. 2010. cm ne na betol kan tune dye ek ? Zairul wrote on 27 March.sye x tau camne nk men. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu…. 7:29 iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari.. 2010.. 13:39 aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak. 1:40 sye nk men gitar tp. 2010. mcm mne sye nk improve kan sye punye skill?. zombie wrote on 17 April.n .n . 11:17 weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie…. 1:43 hai abg zairul.

14:45 sye bru nk blaja gitar… pe mksud # dan ? ??????????? melati wrote on 24 April.tolong saya ye?actually.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu… plushy wrote on 25 April. 9:48 @melati : part mana yg tak paham? wan wrote on 25 April. cuma pilihan tak banyak.[the kod]. 2010. 2010. 17:34 its hard.zairul. 19:43 bro. http://www. 14:51 ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic.tapi tak tau nak baca kod..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ @shygirl : nk geli gitar lefty pun sama jugak. 2010. open.zairul.i’m really do not understand it. 17:36 camna men gitar 12string ah???????????? 30 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com/general/panduan-membeli-memilih-gitar/ anja wrote on 22 April. 2010. 2010. 2010. baca ni. 2010.never mind plushy wrote on 25 April.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Zairul wrote on 25 April.ada cara x? melati wrote on 24 April. 19:40 aku nak main gitarlah bro.

31 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. 2010. 12:59 wan thanx ye…..i im yours ngn stand by me.lagu senang lagu b. 2010.. 2010.im try…hehehe wan wrote on 3 May.tgk kt youtube.care nk petik. 2010.....ade care petik sume smpi abeh. 17:38 lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan. 17:11 plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang. 2010..jgn give up ea!! gambate kudasai!! Zairul wrote on 3 May. setting nye limited sikit.cube ea lagu simple uh dulu.. 8:24 da tahu cod…tapi kan xgeti la nk petik…..com… wan wrote on 29 April.gne lagu uh je sbg asas.care pgang pick sume ade. j wrote on 3 May.aku pon dak baru blaja nie. johara wrote on 3 May..ape2 pon leh tanye.mo study asas pnya lu… johara wrote on 28 April..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 22:19 @j : yg dekat amp biasa dah preset.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ plushy wrote on 25 April.kite same2 ea beginner johara... 2010..amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni….tuh lagu 4 kord.. 21:11 no problemo. 5:38 Salam zairul. ajar bole???thanx…email at joharaboy@yahoo..

0:29 @zairul: jd klu guna effect mcm mn? aliff wrote on 4 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ j wrote on 4 May. tak kira kapok ke tak wan wrote on 6 May. 2010. 22:01 @wan : tune ke tuning? kalau tuning..com/Tune-a-Guitar epul wrote on 8 May.aku pon x pandai tune sgt gitar nie.wikihow. 2010.beginner gak.. 2010. 2010.cmner ea?? Zairul wrote on 6 May.. nak tuning semua gitar semua sama. 18:34 zairul nk tnya…. 10:21 32 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 23:27 @wan : rujuk ni http://www.. 23:00 tuning laa kowt. 20:56 @aliff : set tone?? wan wrote on 6 May. klau nk set tone gitar kapok cm ner r… Zairul wrote on 4 May.zairul. 2010. 21:18 maksod ea tune gitar kapok. 2010.btol kn2?? Zairul wrote on 6 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 2010.

yg bulat kosong 2 tok pe???? Zairul wrote on 9 May.. 2010.kte men lguw cromok another you epul wrote on 9 May. 1:21 kalau G#m.x yah tekan pape.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ bro cm ne nak bce kod kat ats 2…. 12:19 bro still x phm la…. 2010...open. wan wrote on 9 May.. 2010. 12:45 @epul : baca arahan yang aku tulis tu slow-slow.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. C#m. 2010. 13:03 yg bulat kosong uhh petik je. amad wrote on 10 May.zairul.. F#m. bleh bg tau tak 33 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 10:56 @epul : tgk gambar first faez wrote on 9 May. 0:27 cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap faez wrote on 9 May.. Zairul wrote on 8 May. 0:30 tkow ape. tu mcm mane plak nak petik. 2010. 2010. aq x phm la….

2010. 2010.thanxx melncholic wrote on 13 May. 0:07 ok2 teme kasih…....sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner. 2010.. plzz help me zairul. 2010. 34 of 46 12/6/2010 8:29 PM ....aku pon beginner gak.abg leh explain??? epul wrote on 11 May.itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2. diantara C dan D ada not C# atau Db..zairul.nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh. wan wrote on 11 May.yg sharp2 uh sy x tau angat. 18:19 nk tnya ckit bley… mcam na ye nk ejas tone gitar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ wan wrote on 10 May. 19:26 @amad. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah..basic chord pon leh men lagu ape.sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010..knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul. 17:04 bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord.soo senang nk men lagu. 21:28 aku x smpi tahap tuh lagi amad. Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone.. Zairul wrote on 11 May.senang..aku x reti men. 2010...... 21:26 abg zairul.. @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas.saye hanye tau pon basic kord je leh men. C# dan Db adalah kod yang sama. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone..?? gitar sya bnyi sumbang giler. boley takk ? aliff wrote on 20 May..aku blaja basic chord.pape abg zairul lg power.kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord.

22:00 thankz brader zairul. 16:44 minat jgk nk main gital tp xpandai lah . 20:27 @aliff.howtotuneaguitar. farihan wrote on 25 May...nieh. 2010.aku blaja ilmu br. 20:35 sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam pembelajaran gitar nih?? plissss te rader zairul!!! Faisal Abdullah wrote on 25 May.. 2010. 2010.:) Hykal wrote on 26 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kemal wrote on 21 May. 2010.patah jari hamba Zairul wrote on 25 May. 2:15 syiok study sal guitar.org/tuning/how-to-tune/ kemal wrote on 25 May.pr nie.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 18:40 bang. 12:12 @kemal @Hykal : no problem 35 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Zairul wrote on 27 May.zairul.-= Faisal Abdullah´s last blog . 2010. @kemal : http://www... 2010.Contoh Resume =-.syukran .giler susah main gitar yg abang bg 2. 2010...

zairul. amad wrote on 31 May.. 2010... saye baru je blajar chord2 yg mudah2. amir wrote on 6 June.hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar. tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu. sya wrote on 7 June. 2010. ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus. 2010. 0:03 nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye Zairul wrote on 1 June. 2010. 11:10 salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar. 23:49 salam… abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar…. 21:46 abg saye bingung ni..sya xtaw amcm kod n amcm maw men.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 12:18 sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ amad wrote on 30 May.. 7:05 murah je honey wrote on 3 June. 2010. 2010.heheheh 36 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 22:50 @amad : dgr la lagu tu camne. macm mane nak tentukan ekh? Zairul wrote on 30 May.

9:09 @azrina : itu adalah kod. 37 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 22:32 abang.. 18:59 @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan azrina wrote on 7 June. 2010. 2010. nana wrote on 23 June. komen2 kat sini pun dah terbiar je. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la. Nuraisya95@yahoo. zarul wrote on 3 July. 2010. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ sya wrote on 7 June. 7:34 @nana : try la cari kelas muzik ke.. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. 2010..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 13:46 ssh nye nk blajar men gitar. 2010. 13:42 askum abg… Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt… Zairul wrote on 24 June.com ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu… Zairul wrote on 7 June.zairul. 11:12 abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih. 2010.klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak? Zairul wrote on 8 June.

lau ade send kt syer.tlong lah.sy da ade gitar. ekin wrote on 22 July. 13:38 38 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 10:39 aq minat main gitar…tp x de org nak ajar niesha wrote on 6 August.? pch wrote on 9 July. aseekin_greeny@yahoo. tp xtawu mcm mne nk maen. 12:05 salam.but.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zarul wrote on 3 July. nazahah wrote on 29 July.. 2010. 2010..... tlg sy.spe2 ade the detail how to play. 14:08 cme 1 kod gitar kew yg boley dtunjuk….. 2010. 2010.aseekin_greeny@yahoo..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..com syer mmg mnat sagt nk men.com ekin wrote on 22 July. 2010... 2010.. 17:47 syer dah bli gitar.. 2010.x tau lgsung nk men. 17:48 pepon tlong email kt sye.plizz help me.syer mmg mnat sgt3 nk men. sy berminat nk maen gitar..zairul..sy nk sgt maen gitar. 3:32 yang simple2 kord xde ke…bro buat la e-book utk blaja gitar E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU far wrote on 10 July..

umur baru 14 tahunn . 4:45 salam bro…. 9:20 @neisha – selamat berjaya! hafizcare wrote on 1 September.email gua azrulazrul00@yahoo.zairul. 2010. 2010.terima kaseh bro. boleh bantu . 9:35 @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak. 2010. part mana yg tak paham? azrul adnan wrote on 8 September. tolong beri tunjuk ajar Zairul wrote on 2 September.saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada????? da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hello .tapi tak tau main…kalau tak tau main.. saye niesha .rasa menyesal pulak beli gitar….gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar.maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu.tolong ajar gua…..aku semak jugak tab2 nye. 39 of 46 12/6/2010 8:29 PM .klaw bole tolong trangkan smpai aku pham. 2010. 2010. btw .aku naek pusing jdnya. 16:38 salam bro…. haii . boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ? because .com atau call gua 0173421390 kunyit wrote on 20 September. terima kaseh Zairul wrote on 8 August.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 4:53 salam bro. [hehe ] harap . saye nak masuk satu pertandingan nie .bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic.

22:11 tolongggggg…………………………. priest ghost wrote on 12 November. 2010.com amin wrote on 11 November. 21:12 @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu. ajar main gitar…………. 0:16 boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube? aziq wrote on 21 October. 2010. 2010.. 2010. petik satu satu not C E G jadilah arpeggio. dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling.zairul. 16:25 sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab… 40 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2:00 gita da ad tpi x rety maen… boley tlong aja men kn x? ni email nye…aziq_handsome97@yahoo. aziq wrote on 21 October. 1:22 saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt nilam puri wrote on 13 November. Pentatonic adalah salah satu basic scaling.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod. Mcm contoh kod C.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 20 September. 2010. 2010.

. mim wrote on 20 November...zairul.12 41 of 46 12/6/2010 8:29 PM .:nk bgy pham. 18:43 Salam. 2010.com Zairul wrote on 16 November. 2010. aku na men gtar utk abh ak. selamat berjaya Zairul wrote on 16 November. cuba lagu2 senang dulu. tlong la ak. prektis banyak.huhuhu.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kulat rokers wrote on 15 November. 2010. ak da bljar tpi ggl gak.: bard wrote on 16 November.. 2010.tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ. 22:08 ak na sgt blajar gtar..:cam new ekk.rase mcm benak jer diri nie.. 2010...nie email gua bard_666@yahoo. Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2. 18:45 eh lupe plak. 23:44 a’alar x pham arh. 2010. bard wrote on 16 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 22:48 @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa.. 17:16 bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj ery erynna wrote on 15 November.:hahhaa. bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi. 2010. besday abh ak 9. 22:55 @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar..

ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak. . 2010.. 2010...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord … boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni . 22:09 weh susa sgt srr nk blaja main nieee tlg sayaaa burn wrote on 28 November. lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan . lagi ape ntah ! pening laa .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ nie.major . nana wrote on 25 November. 2010. .zairul.berpinau.. aziq wrote on 23 November. 18:39 prning pale aq. 2010. 42 of 46 12/6/2010 8:29 PM .bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq… pynn wrote on 29 November. 2:50 bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube Zairul wrote on 23 November. 15:09 salam…ku da bleh men gitar ckit2. 2010. 8:58 Nk cari mana videonye? aidill wrote on 23 November. barre . 6:09 baru2 tengah hafal chord .. 2010.tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je. minor. full chord ..

10:28 yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke? Zairul wrote on 2 December..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 2010. :p 1 hr ago One of my favorites -..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ijat wrote on 30 November. Siti Nurhaliza. Zairul wrote on 2 December. 2010. pakai kod basic dulu pun boleh.zairul.ENDLESS STORY (Yuna ito with Bank Band LIVE) http://t. Nak mandi sungai » Mail (required) Website Twitteroos @zairvl kesian sapa yg join group "i hate facebook new design" tu. You can get your gravatar for free today! Name (required) Comment Notify me of followup comments via e-mail « Datuk K. 10:27 yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek? ijat wrote on 30 November.co/s4IDvOx via @youtube 21 hrs ago Lawa la gol nasri #EPL #ARS #FUL 1 day ago 43 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2010. 23:40 @burn : kena bykkan prektis jari kanan. Lagu dan anaknya. 23:42 @ijat : yupp Write a Comment Gravatars are small images that can show your personality.

. Zairul: @jombelajargitar : nanti aku c. .109. Zairul: @ajim : aku mana la tau semua . cm ne kita nak. 2.933 views Nak mandi sungai ...95 Best $2. .. Zairul: @harraz : okay la tu dari gita. ZinGabriel: @ajim~Ibanez GRG-150 dan Cort .com First Guitar Power Chords Wise Publications New $12. 8.99 Indonesian Socialists Books LLC New $14. harraz: bro. Subscribe Subscribe to News Feed Subscribe to Comments Feed Enter your email to receive updates: 44 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..15.14 Best $14. . 10.17.436 views Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang .18 Kuta Halter Top with Lace-up Back New $14.00 Best $14.572 views Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu. Zairul: @CikSeriDarling : no problem.co/Q2dsevf via @TUAW 1 day ago More updates.99 Best $19..13. 9.... 8.. 7. Amazon.25.. 5. 5.com/w..youtube.00 Beaded Mandala Baby Doll Tee New $19. 4.. 6...13 Privacy Information Most Viewed Hot Topics Comments Tags 1..279 views ZinGabriel: @ajim~http://www.14..607 views Video Wanita Warga Cina Bogel. 7.31.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lol Fake iPhones at JC Penney let you text away your dignity http://t.. 3.346 views Tab/kod gitar.31.youtube. 6. .023 views Jenis-jenis kote.. sye ...... ajim: gtr 600 henggt ade ke. Panduan asas bermain gitar (kod mudah) ...034 views 1Malaysia 1Untuk 1Semua ..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 10.579 views Gambar pelik hari ini. ZinGabriel: @ajim~ http://www..zairul...13.510 views Panduan membeli (memilih) gitar. sekarang dan masa depan.. 2. satu lagi.27. 9. Zairul: @ijat : yupp. 3. 1.com/. 4.. .

.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Buy me coffee :) If you would like to help and support the Nusantara Guitar Tablature. please click on the PayPal Donate Button below.zairul. With your generosity I can finally change my guitar strings and pics.) Thank You! Recent Searches video perempuan bogel kod lagu 150 juta 150 juta 150 juta kali kod gitar getar hati Popular Searches kod lagu 150 juta kod gitar bila cinta kod gitar selamat hari jadi getar hati kod+lagu+melayu Categories Home page Macam-macam Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Site Pages About Me Blogroll 45 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed Back to top Copyright © 2010 Zairul and the blog. Proudly powered by WordPress.zairul. 46 of 46 12/6/2010 8:29 PM . All rights reserved.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful