P. 1
Panduan Asas Bermain Gitar

Panduan Asas Bermain Gitar

|Views: 1,963|Likes:
Published by rockhellers

More info:

Published by: rockhellers on Dec 30, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/04/2013

pdf

text

original

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Monday 06 December 2010 About Me Blogroll Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed

Home Macam-macam Gambar Ceritera Video Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Am Sukan Politik Pengumuman Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Home » Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar » Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Monday, July 31, 2006, 0:00 Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar 109,933 views 241 comments

Share

165

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak

1 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Update 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah; Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri. Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”. Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords
Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

2 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Power Chords
Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa,

3 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti. Okey selamat prektis! Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G] Korang try baca ni pulak; 1. 2. 3. 4. 5. Panduan menukar tali gitar akustik Panduan membeli (memilih) gitar. Panduan membeli (memilih) tali gitar Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar) Kod Gitar Kamu – Nitrus Share Tags: asas, gitar, kod, mudah, panduan, tab About the Author

Zairul is a full time mechanical designer and part time blogger, spending most of his free time with the family and guitars and music and the internet. He has been living in Japan for more than 10 years now and couldn't wait to go back home..

mohd zaiyad wrote on 23 August, 2006, 18:15 sweet child of mine hotel california tab gitar

apit wrote on 19 January, 2007, 11:44 saya ingin belajar main gitar

jebon wrote on 19 April, 2007, 16:00 saya perlu mengenal note.

4 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Masalah ini semua beginners rasa. 23:03 saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod…. 0:32 salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ jone (kedah) wrote on 15 December. 22:48 Cara paling senang ? Itu yang susah nak cerita tuh. So.i pnya ada tapi tak paham arrr….zairul.melayu?? B. 2008. Zairul wrote on 16 December. 2008.. 2008. 15:20 aku x pndai lngsung main gitar. Bila dah biasa dengan positioning chord. helmi wrote on 4 July.. helmi wrote on 3 July.??aku xpaham lorrr… carlos santana wrote on 21 September. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 2007. 9:58 jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” Memang peringkat awal main gitar. ikram wrote on 13 August. 20:33 camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X. 5 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 20:34 ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b. Good Luck.macam mana cara nak tukar kod. 2007. Zairul wrote on 3 July. 2008. banyakkan practise. 2008. lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar.

zairul. 16:16 sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar ajai wrote on 27 October.tapi kord x der. 17:21 aku x pndai lngsung main gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar… tp kord die ak x taw… tlg send kord asa gitar kt ak …ley x??? KAMIL wrote on 20 October. 20:56 saya nak belajar main gitar. 2008. 2008.. 2008.. 2008. 15:27 aku x pndai lngsung men gitar. 13:34 iiiiiiiiiiiiiiiii saya dulu pernah main gitar ngan BAND team tapi skrang dahx ingat lagi camne \ amy wrote on 11 October. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ syahrul wrote on 2 October. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh….tolong antar kord gitar kat sy bleh 6 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2008. bazilah wrote on 12 October. 16:14 MINTA KOD GUITAR KAMIL wrote on 20 October.

0:26 saya berminat nak belajar bermain gitar. ko xde cara senang nk blaja main gitar ke? emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni. 2008. masalahye saya left handed.yusoff@yahoo.my…………….com thanx 7 of 46 12/6/2010 8:29 PM . saya tak tahu langsung bermain gitar. tapi nak pandai main gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 14:45 salam bro. sue wrote on 19 November. taktau kod.plzzzz lynn wrote on 1 November. 14:49 kenal gitar.. 2008. 16:15 semua yg ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar. 2008. thanks bro.com. 2008. 16:17 elarafat.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k wan wrote on 19 November. pls advise how. email: noodletwistz@yahoo. camne? syasya wrote on 10 November. taktau men gitar. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ell wrote on 30 October.. 2008. 0:25 salam bro.tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz ell wrote on 30 October. da beli gitar.zairul.

terpaksalah practis sndiri AZIZ wrote on 30 November.00 ringgit.. 2008. klu nak cpt blajar gitar. 14:37 SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY Max wrote on 2 December.tlg send kan basic main gitar bleh… adham wrote on 23 November. jari bleh kuat. baru senang jari begerak.. 2008. 12:11 bro. 16:32 hey guys…. x silap saya x sampai pun 3. 2008.. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ yukie wrote on 19 November.. bgi ak. bnyak klebihan. cam aku. 18:43 aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae… adam wrote on 20 November. harga pun murah sangat.. ni pandangan aku je…. 15:51 aku gila adilah wrote on 24 November. 2008. nak masuk kelas music mahal nak mapus. mule r dari bass…. tapi kena practis selalulah. saye pun masih beginer jgak. 19:50 allah korang nak blajar chord?? belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah. 8 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. ni 1st tyme aku on9 web ni… bgus r utk bginner guitarist… anyway ak nak k0ngsi gak la…. snang igt fred n snang nak ingat kod… pastu bnyk2 la rujuk buku @ video… jgn malu nk tnye.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2008.

anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords : Spritus Temporis Zairul wrote on 15 December. kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je. 17:42 mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro…. atau hubungan fret-neck yg lari. 21:45 azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul.. 16:33 ade panduan chord sustin x? send kat mail aku bro… anyway… thankz… Max wrote on 4 December. so sesape bleh ajar aku plucking x? Zairul wrote on 15 December. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya) xxx wrote on 1 January. 2008.. 2008. 21:53 xtaw pape... bwu nk blajo… 9 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009. 21:39 Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan. aku tau sket2 kod gitar. biasakan tuning gitar EADGBE. 2008.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2008. 23:49 bro. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar. azuan wrote on 13 December..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Max wrote on 2 December. 2008.zairul.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS) Rosman bin Fatahudin(Manhellions) Blk 45-02-17 Jln 3/48A. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN.com ROSMAN wrote on 2 March.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Firdaus wrote on 1 March. 12:38 saya baru nak belajar main gitar. Sentul Perdana Menara Orkid 51000 Bandar Baru Sentul Tel : HP 0192708900 EMAIL manhellionsz@yahoo. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? 10 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 5:00 macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku massage aku kat firdaus_404@hotmail. 2009.com/.zairul. 2009. WASSALLAM. KELAS YANG DIAJAR IALAH: MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM BASS-4X SEBULAN $80 RM DRUM-4X SEBULAN $80 RM KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM MELALUI ONLINE INTERNET.4X SEBULAN $80 RM SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM) MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA) Tel : HP 0192708900 MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG. 11:09 ASSALAMUAIKUM SEMUA JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar. lonely93 wrote on 26 March.tripod.com TERIMA KASIH. tapi x tahu langsung kod. 2009.

. 3:28 bro..ni ape yg aq gune dlu la.bagi jari tu longgar sket. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2. 12:43 puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo. 2009. konfem terer. dah terer bass baru blaja lead ngan rythem.... bli ar gitar sndiri dlu. 2.. ali wrote on 30 March.tapi still leh tuka right handed time main gitar.then.... Zairul wrote on 31 March.. 2009.com sWeEt Pr!nCe$$ wrote on 27 March. 2009.. Guna right-handed guitar. 95% manusia main gitar cara ini. 2009.zairul. 9:01 aku tingin nk blaja main gitar. Gitar biasa tapi main terbalik..aq pun kidal gak. 13:44 >>ali ada empat cara untuk anda. tapi play left-handed.help me teringin sangat main Alieca2 wrote on 28 March..praktis byk2. 2009. 5:06 leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt.. 12:39 saya baru nak belajar main gitar.huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini. tapi x tahu langsung kod.. play right-handed.baru leh praktis slalu. Babyface tak salah aku guna teknik ni. tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal.gitar da ada tp xreti nk main..org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku.kne praktis slalu ar.try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu. 1. _nobody_ wrote on 31 March.. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lonely93 wrote on 26 March.. Guna right-handed guitar. 11 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..untuk beginner.

Main left-handed. Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed: http://lefthandedguitarplayer. 2009. 8:55 saya baru nak belajar main gitar. saya ni minat gak main gitar. 4. E. 2009..zairul.com/watch?v=UmsLQFqdiQE 3. 14:02 shaz >> Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C.bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G. etomyam wrote on 16 April.com/ Selamat mencuba! upin wrote on 2 April. 12 of 46 12/6/2010 8:29 PM . D. 2009. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan. 15:57 besy nya…. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo.blogspot.minat main gitar tapi jari keraslah…. dan main cara left-handed.atau kod D…contoh laaa… atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo.gitar ada tp nak tau kedudukan kod2 kat gitar tu.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Chords list tu akan diupdate bila ada masa free. Zairul wrote on 16 April.youtube. Guna lefty guitar. 2009. 6:54 salam Bro.com shaz wrote on 14 April. tukar kan low sring position dari kiri ke kanan. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain. tapi x tahu langsung kod.com… thanks atas bantuan anda…. Kurt Cobain guna teknik ini.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ http://www. Kalau anda ada gitar biasa.

rony wrote on 3 May. pegi ke http://www..zairul. 2009. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zamree wrote on 22 April. rendahkan bridge atau nut. tu boleh di”adjust”. 3:08 etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya.guitarden.guitar kapok sng ke nk men ? tQ 13 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 1:46 masalah gua nak tukar kod dengan cepat…. mir wrote on 17 May..com tempat belajar gitar utk org baru. 2009. 2009. Zairul wrote on 22 April. 1:51 jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la. 20:11 takyah susah2 korang tanye zairol ni. 2009..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. zamree wrote on 22 April. + nak kena srumming… tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah. 2009.starahead. gd luck. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni.aku nk tny. jangan talinya tinggi. 5:58 mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!! guitar_hebat wrote on 9 May. 7:44 salam.

12:51 nak blaja main gitar. uddeen wrote on 17 June..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 22:59 hideXjapan >> nak kata penting sangat tu tidak lah jugak.... 2009.. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah. jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna. bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut..skill x hilang lg tu.. kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar. chord basic ngan minor ok.gi je jumpa cikgu Azmi.. 2009.. Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type Selamat Mencuba! uddeen wrote on 16 June. 19:19 uddeen >> haha.. ada tips x 14 of 46 12/6/2010 8:29 PM ... 2:09 tolong. 16:20 Salam. 2009. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). 2009.. Zairul wrote on 16 June.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hideXjapan wrote on 22 May. ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar.. 16:03 cikgu mi dah pencen tp power lg.zairul.i am almost despair ni Zairul wrote on 22 May. aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll.sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’. 2009. tapi cikgu mi dah pencen. 2009. die yard wrote on 19 June. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri. cuba prektis selalu.saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro.tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar.

maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu . boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp. tanya lah semua orang yang biasa main gitar. 16:11 ane tmpt tok not2 2uh ? ? sye x twu lgsong . . nak belajar main gitar lah???? mawar wrote on 2 July. 2009.. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 19 June. tekan semua fret dengan kemas.. boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh.).tak reti men gitar.. gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai. aku boleh pegang semua chord complex... 2009. banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari. 2009.. pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan. a'am wrote on 27 June.. satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!. 7:55 askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie. Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro. mengada-ngada betul aku ni. so. masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard. ada tip tak? sekian terima kasih. jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah. contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu.tpi teringin plak camner argh… E_j@M wrote on 28 June. 13:54 hiii sya. aku dah main gitar setahun lebih. selamat berjaya ali slaman wrote on 25 June. 18:39 die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. 15 of 46 12/6/2010 8:29 PM . kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz. cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod. 11:41 gua bro. nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan.zairul. . ok.

zairul. 2009. panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar. 16 of 46 12/6/2010 8:29 PM ...n..tq. 2009. 22:49 salam… thnks….. 16:16 saya pun nak belajar main gitar...so. kalau dah biasa senang aje yaya wrote on 8 July. 2009.. nampak susah la. 16:49 erm x de chord lgu gitar ? cam ner ekh.i tgh2 usha2 blog on guitar..whether to buy acoustic or clsssical.nk tanya u all. Zairul wrote on 6 July.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..:) Zairul wrote on 9 July..bg la ur 2cents.. 1:10 yaya >> untuk panduan beli gitar boleh refer kat sini..i cannot play tp ada interest to learn..zairul.cam chord lgu3! dah cri x de!!~~ fazy wrote on 13 July. Panduan Membeli Gitar mika chan wrote on 12 July..ha.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ cik eida wrote on 6 July. 14:35 hello. 2009.brand ape plg sesuai for beginner. 22:02 Mula mula memang la susah.skang nih i got to buy a guitar 1st.. 2009. 2009.

smua 2????? x phm la… ayeem wrote on 29 August.zairul. 2009. 18:31 macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak Zarul Aizat wrote on 5 August. 2009.. yelah baru blajar. 13:02 thanx la zairul. 2009. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur. 17:22 nk tw ape bnde chord B. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan. 2009. hehehehe. 2009. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. tq for all the advises or wutever la kan. 18:37 satu lagi boleh bagitahu sama.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.dh beli pun. 23:08 no problem. 13:09 bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar. smalam baru ajer bang long ajar. 15:50 17 of 46 12/6/2010 8:29 PM . macam mana nak kawal gitar biasa tikusgirls wrote on 9 August. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 13 July. semoga anda berjaya Zarul Aizat wrote on 5 August. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic. ali wrote on 24 August. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt. 2009. dpt jugak bantu sy. demilovato / tikusgirls wrote on 9 August. ari tu gi tengok panduan nk beli gitar. tup tup ari nie dh ade dh. tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak.

syera wrote on 28 September. so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men.. 11:28 ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade.men gtr je..saya masih lagi beginners.korang blaja la dr kcik.aku pkai pentatonic scale.letak la…..zairul..style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings.thanks….bending.xpon stat dr skang jgn wat kje len. 19:39 woo joe wing pn best jgk. safuan wrote on 12 October.kl mls.snang je.. 2009. 2009..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 19:35 nk men solo?kl aku.kaedah cube jaya. 2009.sbb aku lyn GNR.tp ddlm scale la. 12:55 salam.apo nak ditunggu lagi ehh…..kalo ak men memg kne hafal smua chord ke.jd tlong kemas kan ok….tp ubah tempat je..tq……………….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ tuan tuan dan rakan sekalian.lu bagi la cara nak solo gitar.kl nk handal cam master2 tu. 19:51 askum.aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses..cara yg aku gune. 2009.mmg hebat la.mmg kne latih laju je la byk....pull off.byak gle. 2009.teman nak main gitar nie….smbl dgr smbl men.agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne 18 of 46 12/6/2010 8:29 PM .2 thun ke.aku tgk tab.bedal je.base pd pnghayatan sndri la.lgu wing pn byk yg best2.so jgn lupa caracara nak solo..lyaan.tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer.sebab Joe Wings punye style lagi masyuk… cok wrote on 13 October.haha.Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya………...n sye agak xpaham sikit yep…. 21:50 betul kata cok tu. 2009.4 org je.. aku x tau la btul ke x.. frixion_28 wrote on 14 October.corak kl nk speeding cam same je. band 2 .=> angah_93 wrote on 28 September.???????????????? cok wrote on 11 October.kl yg suke speeding cam joe satriani 2.

. 0:59 ikut lagu ko la.. wrote on 20 October. 7:26 19 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..awal2 ni ko hafal cord tu je. 23:12 bukan susah nk hafal…..yg cord seven tu.jd pro?10 thun kot.. 2009.abaikn dlu. 2009. 2009.kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je.pakai scale la Zairul wrote on 22 October.zairul. . 21:05 bley tolong ajar cam ne kod nk goreng?? aloy wrote on 20 October. ssh jgk la cord die.camne ek?ntah la. 8:24 nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen. 1:25 nk goreng kord?plik gak tu.cube la dulu. 2009.lg lme men lg pro la.mintak terangkan hati.contoh2 kod ade kt atas page ni kn.solat setiap waktu. 2009..hehe BOLEH TARA TU? cok wrote on 22 October. 2009.insyaallah bleh hafal.amy.x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu. nabilah wrote on 15 October.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009..selamt beramal..nk goreng..lapangkan fikiran. 22:39 weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!! aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!! cok wrote on 19 October.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ blajar ye????? cok wrote on 15 October....

aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi. sempat dakwah nadiah92 wrote on 24 October.. tips penjagaan gitar pun ada. amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng.. 2009... frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod. 2009... tp aku langsong tak tau pape.... 20 of 46 12/6/2010 8:29 PM . tak macam dulu.bg aku lagu pling mudah. cok wrote on 27 October. ikut kata COK tu la.....kl rs mls sngt blaja je la power cord ni. abaikan dulu kod2 yang susah dulu. bukan goreng... 21:50 aduh.. 2009. 2009..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar. jles btl la tengok org men gtar. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la. hehe. 23:52 x susah mane…cube la dulu. aku pun tak ingat semua kod haha.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www... susah gak ya nak men..zairul. 17:23 sekarang ni belajar gitar makin mudah. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot? aloy >> amboih.maen lagu yg simple2 je dulu... berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot.power cord je.wrote on 5 November. 11:39 ku nak sangat men gtar... ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist..... kalau buat pun dia jadi kod.. spe leh ajo sye main gitar. BelajarGitar wrote on 5 November....tengok owg men cm sng je. syikhah-smk pg3. bgs gak yek blog ni sekurang2 nya dpt membantu. ssh nye.punk rock la. dah lama main nanti boleh ingat punye. untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup.

2009. 20:08 yatt: tu tmpt nk ltak jari2. 2009. 2:56 nk blajar scaling..Am. 17:56 we cmne nk mulakn main gitar ni note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu… cok wrote on 9 November.f ngn G dlu. 14:09 haprak…stu bende pown ak x phm….. 23:04 eca. 2009.kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused… eca wrote on 7 November.. 20:06 eca: kl nk video.plez… yatt wrote on 9 November.... 14:11 ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k…. 2009.cm ne nk terer? 21 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tgk kt youtube la.. 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. cok wrote on 9 November.zairul.mudah sket.blaja kod mudah dlu . yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar) riezal.. wrote on 12 November.cube jgn pkai jari kaki.huhu Zairul wrote on 9 November.try blaja kod C.mebi lg snang. 2009..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ eca wrote on 7 November.apreggio ker? boring kord je…lead r. 2009..

2009.zairul.tpi sye nk belajar jugak maen gitar…. sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh.based on yur experience. 14:24 ape bende nie x paham la….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. Zairul wrote on 29 November. 9:25 cm ne ni bang zairul?x phm la.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ayu wrote on 20 November.. 2009. sy nk tanya pendapat bro ni. 13:04 aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam. 18:35 anti_gitar >> assalamualaikum. harga tu termasuk amp skali. 21:22 hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu? 22 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2009. selamat hari raya aidil adha. 2009. gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:) Zairul wrote on 11 December..cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x????? iwan wrote on 24 November. 2009. sampaikan salam saya untuk orang sandakan paan wrote on 2 December. 12:45 askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie hideXjapan wrote on 11 December. 2009.tulis la yg mudah dipaham… anti_gitar wrote on 29 November. 18:52 salam bro..

Cth diantara D dan E.cne ek . 2009. 9:03 tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up.4.n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_< tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December...malas nk taip. 21:55 EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever..com yaww…or smiley_girlz21@yahoo.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ umy wrote on 16 December. 8:58 umy >> part mana yang tak paham? tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December...4. 2009..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. bahasa orang2 muda ni aku tak reti...yaww? B : fret n0 4…string 5. zairul…sy bukan nyew expert sanad. 21:51 skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds.hmm .p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema.. 2009...hik3 -_.yaww… A : FRet n0mb0r 2..3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4. .and 3. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama... Zairul wrote on 16 December. 0:57 ta paham lahh .>_< email kat FiaFatihahSwift@gmail.pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan.tekan kuat2. (D#=Eb) p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu.pastu fret yg ke 3.itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar.jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri. D# adalah half tone di atas D. 2009. dan Eb adalah half tone di bawah E. apapun terima kasih.so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp.string 5. maklumlah dah tua..zairul..yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar. 2009.. kod flat (b) adalah half tone down..~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0… Zairul wrote on 22 December. 23 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tafe lar.

.Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer.K0d A = xx222x.Tlis ar k0d mcm nie..Aq ade beli bku gtar. 8:49 Bru bape minit ms0k bl0g kamo0. 12:25 Hafiz >> kod ada banyak jenis Hafiz wrote on 31 December.Klo tg0k le muntah.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..Wkakaka..Care nie senang pham bgi sye...Cont0h k0d D= xxx232 .Trsalah kotak t0k isi..Ha3. 24 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2009.... 2009... 12:02 Ha3.Serab0t skli.Tpi aq tg0k bku 2 da lemah. 7:02 Bang zairul. Zairul wrote on 29 December...Xpe2 anti sye bkak kat kmpter.. Ha3.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Hafiz wrote on 29 December... 7:04 0ps...Bl0m tg0k isi per0tnye agi. Kalau kod C ko tgk list tu. 2009.Tapikn. 11:39 Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas.Tpi aq nk beljr. Ko pun boleh tukarkan sendiri.Tbal sengah inci...Aq nk sgt bljar men.Kalau bleh.Kecil sgt.Aq da pndai men k0d A.Ha3.Sye blajar mcm tu..Knape kat bku tlis k0d A.Hahaha Zairul wrote on 31 December.Ha3. Hafiz wrote on 31 December....Ha3. tukarkan jadi x32010.Tpi ade byk k0d A..Yg atas 2 sye aw..D. 2009. Hafiz wrote on 29 December.. 7:51 Aq ade gtar..Nombor tu merujuk kpd fret..Xnampak.Sye ms0k nie pkai phone..Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer Hafiz wrote on 31 December. 2009.....Tg0k kat bl0g org lain.. 2009.B. 2009.zairul.. Sama je.Aq beli rm20 dri kwn.

com Zairul wrote on 2 January. 15:03 Banyak kod yang boleh dijumpai di sini… Tak tahu betul ke tak kod ni… http://www. 2010. Kod pun macam macam cara ada. Knightroad wrote on 2 January. 2010. 15:11 cuba yang ini… http://www. 21:44 Abang… Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul… Zairul wrote on 2 January. 10:31 Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar. 2010. 2010. 2010. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar. 2010. 17:10 saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod… Zairul wrote on 17 January.zairul.pdf Knightroad wrote on 2 January. 18:22 Knightroad >> Betul la tu.com/guitar/notes2/ultimate. 2010. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis keysam wrote on 17 January.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Knightroad wrote on 1 January.guitarchordsmagic.guitarnote.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 18:00 25 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

jGn rIsO… men gItar nIeh kne bYk bSbR… pRektis ajEerr… jGn ptUs ase… paet wrote on 4 February. 12:53 salam. mintak tunjukkan kod gitar f#m. 14:55 salam. 2010.nnti Lme2 msti bLeyh. kat umah ni mmg ade gitar akustik. 21:37 nk blajar main gitar . sy minat nk blaja main gitar. nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah.G#m dll… seumpama dgnnya. 2010. ? Zairul wrote on 7 February.hehe sy nk petik gitar pon xtaw la.. 15:58 kpda KEYSAM.anda kne saLu prEktis kOd y sme.cm ne tu?? leh tunjuk cranye x?? 26 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul. 2010. Terima Kasih. men taram jer men. kena banyak prektis Leena wrote on 8 February. 2010. altyra wrote on 1 February...com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ keysam >> kena selalu prektis kukaura wrote on 22 January.. 11:48 paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula. 2010. tapi tahu banyak kod lagi elok..kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka . dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu.

contoh saya nak buat kod F. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john. i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord. what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar. 9:05 Abang Zairul.zairul. 21:12 sory….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ aliyah wrote on 8 February. 12:45 sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!! Ngelingkong wrote on 20 February.. your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated. Zairul wrote on 20 February. 2010. Basic Guitar Chord.com/general/perbezaan-gitarelectric-acoustic-dengan-semi-acoustic/ lala wrote on 25 February. 18:51 macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. 23:38 Ngelingkong >> You may find your answer here: http://www. mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis. on the other hand. 2010. thank you.. 2010. 21:24 lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa.bila saya nak tekan double. semua orang macam tu tayah risau. 2010. 27 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010..zairul.tolong saya bantu saya Zairul wrote on 28 February. 2010. can you explain to me please.blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x???? jebong wrote on 14 February. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul. Open Guitar Chord and Power Guitar Chord. i m from sarawak. excuse me. what are the meaning of.

kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro….. 2010.. 20:22 chuada >> jawapan tipikal..zairul. 20:02 salam…saye ngah blajar men gitar kt um... guitar pro layan beb… chuada wrote on 7 March.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi.. scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2…. 2010. 18:41 aq nk men gitar. 1:45 sye da bnyak buat lagu. tapy ta de nada lagi.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 3:40 salam semua…. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord. 2010. then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye. tlg au ajar la aq name aku akop roca wrote on 4 March. 2010. lambat sgt jari nie nk alih.>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop.. 28 of 46 12/6/2010 8:29 PM . maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod.. perlukan masa dan usaha selamat berjaya eyra syahirah wrote on 2 March. 2010..:( wolopo wrote on 3 March. mcm ne ek nk selesaikan mslah nie? Zairul wrote on 7 March.. biasa kan dengan kod dan prektis. so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh?? tolong aja sye men gitar boleh x?? sye hrap cgt neyh… pllleeeezzz…. tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar.

.zairul. 13:39 aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak.urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne. 2010. zombie wrote on 17 April.tp xde spe nk tlong la… aliff wrote on 15 April. 2010. akiz wrote on 31 March.. cm ne na betol kan tune dye ek ? Zairul wrote on 27 March. 2010.n .. 11:17 weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie…. 2010. shygirl wrote on 17 April. 2010. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu…. 1:43 hai abg zairul. abg ade tips men gitar untk org kidal x? Zairul wrote on 17 April. mcm mne sye nk improve kan sye punye skill?. 20:29 eh.mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw.n . 8:52 29 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.. 2010. 7:29 iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.sye x tau camne nk men. 1:40 sye nk men gitar tp.. tgk org len men sng je.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ iraawk wrote on 26 March.

2010.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu… plushy wrote on 25 April. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. http://www. baca ni.never mind plushy wrote on 25 April. 19:40 aku nak main gitarlah bro.zairul. 17:34 its hard.ada cara x? melati wrote on 24 April. Zairul wrote on 25 April. 2010. 14:45 sye bru nk blaja gitar… pe mksud # dan ? ??????????? melati wrote on 24 April.i’m really do not understand it.zairul. cuma pilihan tak banyak. 19:43 bro. 2010. 17:36 camna men gitar 12string ah???????????? 30 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tolong saya ye?actually.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ @shygirl : nk geli gitar lefty pun sama jugak. 9:48 @melati : part mana yg tak paham? wan wrote on 25 April.tapi tak tau nak baca kod. open.[the kod]. 2010. 14:51 ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic.com/general/panduan-membeli-memilih-gitar/ anja wrote on 22 April. 2010..

8:24 da tahu cod…tapi kan xgeti la nk petik…..i im yours ngn stand by me.tgk kt youtube.cube ea lagu simple uh dulu. 2010.. 2010. johara wrote on 3 May.jgn give up ea!! gambate kudasai!! Zairul wrote on 3 May. setting nye limited sikit..aku pon dak baru blaja nie..ape2 pon leh tanye.care nk petik. ajar bole???thanx…email at joharaboy@yahoo.com… wan wrote on 29 April. j wrote on 3 May. 21:11 no problemo...lagu senang lagu b.tuh lagu 4 kord..care pgang pick sume ade. 17:11 plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang.. 17:38 lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan. 22:19 @j : yg dekat amp biasa dah preset.. 2010. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ plushy wrote on 25 April.gne lagu uh je sbg asas..mo study asas pnya lu… johara wrote on 28 April. 2010. 5:38 Salam zairul... 2010. 31 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul.ade care petik sume smpi abeh.im try…hehehe wan wrote on 3 May...amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 12:59 wan thanx ye….kite same2 ea beginner johara... 2010.

2010.cmner ea?? Zairul wrote on 6 May. 23:00 tuning laa kowt. 20:56 @aliff : set tone?? wan wrote on 6 May.zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/Tune-a-Guitar epul wrote on 8 May. klau nk set tone gitar kapok cm ner r… Zairul wrote on 4 May.. nak tuning semua gitar semua sama. 18:34 zairul nk tnya…. 23:27 @wan : rujuk ni http://www. 21:18 maksod ea tune gitar kapok.beginner gak.. 0:29 @zairul: jd klu guna effect mcm mn? aliff wrote on 4 May. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ j wrote on 4 May. 2010. 2010. 2010. 22:01 @wan : tune ke tuning? kalau tuning... tak kira kapok ke tak wan wrote on 6 May. 2010.wikihow.btol kn2?? Zairul wrote on 6 May. 10:21 32 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.aku pon x pandai tune sgt gitar nie. 2010.

12:45 @epul : baca arahan yang aku tulis tu slow-slow. 2010. Zairul wrote on 8 May.. 0:30 tkow ape. 2010.. wan wrote on 9 May. yg bulat kosong 2 tok pe???? Zairul wrote on 9 May. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. tu mcm mane plak nak petik. 10:56 @epul : tgk gambar first faez wrote on 9 May.. 0:27 cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap faez wrote on 9 May.. bleh bg tau tak 33 of 46 12/6/2010 8:29 PM .open. 2010. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ bro cm ne nak bce kod kat ats 2….zairul. 2010.. 1:21 kalau G#m. 2010. amad wrote on 10 May..x yah tekan pape. C#m. 12:19 bro still x phm la…. 13:03 yg bulat kosong uhh petik je. F#m. aq x phm la….kte men lguw cromok another you epul wrote on 9 May.

aku blaja basic chord.saye hanye tau pon basic kord je leh men.. plzz help me zairul.yg sharp2 uh sy x tau angat.thanxx melncholic wrote on 13 May.basic chord pon leh men lagu ape.abg leh explain??? epul wrote on 11 May. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone. 18:19 nk tnya ckit bley… mcam na ye nk ejas tone gitar.aku pon beginner gak. 2010. 0:07 ok2 teme kasih….. 2010.zairul.?? gitar sya bnyi sumbang giler. 34 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 17:04 bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord.nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh..itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2.pape abg zairul lg power... boley takk ? aliff wrote on 20 May. wan wrote on 11 May.senang.. Zairul wrote on 11 May....... 2010. 2010. 19:26 @amad. @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ wan wrote on 10 May.. 2010..knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul.sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh.aku x reti men.kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord. C# dan Db adalah kod yang sama... kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah. Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone.. 21:26 abg zairul.sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner.. 21:28 aku x smpi tahap tuh lagi amad.soo senang nk men lagu. diantara C dan D ada not C# atau Db...

12:12 @kemal @Hykal : no problem 35 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 22:00 thankz brader zairul..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kemal wrote on 21 May..aku blaja ilmu br.-= Faisal Abdullah´s last blog .Contoh Resume =-.org/tuning/how-to-tune/ kemal wrote on 25 May. 2:15 syiok study sal guitar.. 16:44 minat jgk nk main gital tp xpandai lah .:) Hykal wrote on 26 May. 2010. 2010.nieh.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.syukran ...howtotuneaguitar.. farihan wrote on 25 May.pr nie. 2010. Zairul wrote on 27 May. 20:35 sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam pembelajaran gitar nih?? plissss te rader zairul!!! Faisal Abdullah wrote on 25 May. 2010.zairul.giler susah main gitar yg abang bg 2.. 2010. @kemal : http://www.patah jari hamba Zairul wrote on 25 May. 18:40 bang. 2010. 20:27 @aliff. 2010.

ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus. 2010. 2010... 2010. 21:46 abg saye bingung ni. macm mane nak tentukan ekh? Zairul wrote on 30 May.. 7:05 murah je honey wrote on 3 June.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ amad wrote on 30 May. 22:50 @amad : dgr la lagu tu camne. 11:10 salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar. 2010.. 2010. tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar. amad wrote on 31 May. 23:49 salam… abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar…. saye baru je blajar chord2 yg mudah2..sya xtaw amcm kod n amcm maw men. sya wrote on 7 June. 0:03 nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye Zairul wrote on 1 June. amir wrote on 6 June.heheheh 36 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. 2010. 2010. 12:18 sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 22:32 abang. 2010. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. 13:46 ssh nye nk blajar men gitar. 9:09 @azrina : itu adalah kod. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la. Nuraisya95@yahoo..klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak? Zairul wrote on 8 June. nana wrote on 23 June. 2010. 11:12 abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih. 37 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.. 2010. 2010. 13:42 askum abg… Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt… Zairul wrote on 24 June.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ sya wrote on 7 June.com ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu… Zairul wrote on 7 June. 18:59 @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan azrina wrote on 7 June.zairul. zarul wrote on 3 July. 2010. 2010.. 7:34 @nana : try la cari kelas muzik ke. komen2 kat sini pun dah terbiar je. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu.

. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. tp xtawu mcm mne nk maen. 3:32 yang simple2 kord xde ke…bro buat la e-book utk blaja gitar E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU far wrote on 10 July.syer mmg mnat sgt3 nk men. 17:47 syer dah bli gitar. 2010.zairul.lau ade send kt syer..tlong lah.? pch wrote on 9 July. 2010. 2010. 10:39 aq minat main gitar…tp x de org nak ajar niesha wrote on 6 August. ekin wrote on 22 July. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zarul wrote on 3 July. tlg sy...but.spe2 ade the detail how to play.x tau lgsung nk men.aseekin_greeny@yahoo.com ekin wrote on 22 July... 14:08 cme 1 kod gitar kew yg boley dtunjuk…... 17:48 pepon tlong email kt sye..sy da ade gitar. aseekin_greeny@yahoo.plizz help me. 2010. 2010. sy berminat nk maen gitar.com syer mmg mnat sagt nk men. nazahah wrote on 29 July. 13:38 38 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 12:05 salam....sy nk sgt maen gitar..

saye nak masuk satu pertandingan nie .. 4:53 salam bro. 9:20 @neisha – selamat berjaya! hafizcare wrote on 1 September.terima kaseh bro. saye niesha . haii . terima kaseh Zairul wrote on 8 August.tapi tak tau main…kalau tak tau main.aku naek pusing jdnya. btw .email gua azrulazrul00@yahoo. 39 of 46 12/6/2010 8:29 PM .bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic. 2010.gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar.tolong ajar gua…. 2010. boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ? because . 2010. umur baru 14 tahunn . boleh bantu . 4:45 salam bro…. 9:35 @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak. 2010. 16:38 salam bro….maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu.klaw bole tolong trangkan smpai aku pham. part mana yg tak paham? azrul adnan wrote on 8 September.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 2010.com atau call gua 0173421390 kunyit wrote on 20 September.zairul.saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada????? da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah…. [hehe ] harap . tolong beri tunjuk ajar Zairul wrote on 2 September.aku semak jugak tab2 nye.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hello .rasa menyesal pulak beli gitar….

Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling. 0:16 boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube? aziq wrote on 21 October. ajar main gitar…………. Mcm contoh kod C. 2:00 gita da ad tpi x rety maen… boley tlong aja men kn x? ni email nye…aziq_handsome97@yahoo. 2010. 21:12 @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 20 September. 16:25 sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab… 40 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 1:22 saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt nilam puri wrote on 13 November.zairul.com amin wrote on 11 November. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod. 22:11 tolongggggg…………………………. priest ghost wrote on 12 November.. petik satu satu not C E G jadilah arpeggio. aziq wrote on 21 October. dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. Pentatonic adalah salah satu basic scaling. 2010.

2010. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar. 23:44 a’alar x pham arh. 22:55 @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa.:hahhaa. 17:16 bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj ery erynna wrote on 15 November.12 41 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. besday abh ak 9.:nk bgy pham. 2010. tlong la ak.. bard wrote on 16 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kulat rokers wrote on 15 November.:cam new ekk. 22:48 @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa. bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi. aku na men gtar utk abh ak.tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ. 2010.zairul. ak da bljar tpi ggl gak.. mim wrote on 20 November.. 18:43 Salam..huhuhu. 2010. Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2. 18:45 eh lupe plak. 22:08 ak na sgt blajar gtar.. prektis banyak.. cuba lagu2 senang dulu. 2010....rase mcm benak jer diri nie. 2010..nie email gua bard_666@yahoo. selamat berjaya Zairul wrote on 16 November.: bard wrote on 16 November.com Zairul wrote on 16 November.

6:09 baru2 tengah hafal chord . barre . 42 of 46 12/6/2010 8:29 PM .berpinau... 2010.zairul. lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan . lagi ape ntah ! pening laa . . tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord … boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni ..tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je. ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak. 18:39 prning pale aq. 2:50 bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube Zairul wrote on 23 November. 2010. 2010. 2010.bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq… pynn wrote on 29 November. full chord . aziq wrote on 23 November.. . 2010.major .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ nie. minor. nana wrote on 25 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 22:09 weh susa sgt srr nk blaja main nieee tlg sayaaa burn wrote on 28 November. 15:09 salam…ku da bleh men gitar ckit2. 8:58 Nk cari mana videonye? aidill wrote on 23 November...

co/s4IDvOx via @youtube 21 hrs ago Lawa la gol nasri #EPL #ARS #FUL 1 day ago 43 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010..ENDLESS STORY (Yuna ito with Bank Band LIVE) http://t. You can get your gravatar for free today! Name (required) Comment Notify me of followup comments via e-mail « Datuk K. Zairul wrote on 2 December. Lagu dan anaknya.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010.. 10:28 yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke? Zairul wrote on 2 December.. pakai kod basic dulu pun boleh. 10:27 yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek? ijat wrote on 30 November. Nak mandi sungai » Mail (required) Website Twitteroos @zairvl kesian sapa yg join group "i hate facebook new design" tu. :p 1 hr ago One of my favorites -. 2010. 23:40 @burn : kena bykkan prektis jari kanan. Siti Nurhaliza. 23:42 @ijat : yupp Write a Comment Gravatars are small images that can show your personality.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ijat wrote on 30 November. 2010.zairul.

..034 views 1Malaysia 1Untuk 1Semua ...youtube. harraz: bro.18 Kuta Halter Top with Lace-up Back New $14. Zairul: @ijat : yupp.572 views Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu. Zairul: @CikSeriDarling : no problem.14.933 views Nak mandi sungai . 6.... Amazon. Subscribe Subscribe to News Feed Subscribe to Comments Feed Enter your email to receive updates: 44 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..com/w. . 4. 7. 9. . ..25.510 views Panduan membeli (memilih) gitar. Zairul: @jombelajargitar : nanti aku c. cm ne kita nak. 8. Zairul: @ajim : aku mana la tau semua . 5.com/. sye .436 views Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang . satu lagi. 1... Zairul: @harraz : okay la tu dari gita... 5.co/Q2dsevf via @TUAW 1 day ago More updates.346 views Tab/kod gitar.15..27. .. 10. sekarang dan masa depan.00 Best $14... ajim: gtr 600 henggt ade ke.579 views Gambar pelik hari ini. ZinGabriel: @ajim~Ibanez GRG-150 dan Cort . 2....youtube...13... 7..com First Guitar Power Chords Wise Publications New $12.31..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.13 Privacy Information Most Viewed Hot Topics Comments Tags 1. 3.13..00 Beaded Mandala Baby Doll Tee New $19. 3.109.14 Best $14.95 Best $2. 4.31. 8.zairul.. . .17.99 Best $19. Panduan asas bermain gitar (kod mudah) . 10.99 Indonesian Socialists Books LLC New $14. ZinGabriel: @ajim~ http://www.279 views ZinGabriel: @ajim~http://www.607 views Video Wanita Warga Cina Bogel.023 views Jenis-jenis kote..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lol Fake iPhones at JC Penney let you text away your dignity http://t. 6... 2. 9.

zairul. .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Buy me coffee :) If you would like to help and support the Nusantara Guitar Tablature.) Thank You! Recent Searches video perempuan bogel kod lagu 150 juta 150 juta 150 juta kali kod gitar getar hati Popular Searches kod lagu 150 juta kod gitar bila cinta kod gitar selamat hari jadi getar hati kod+lagu+melayu Categories Home page Macam-macam Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Site Pages About Me Blogroll 45 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. With your generosity I can finally change my guitar strings and pics. please click on the PayPal Donate Button below.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Proudly powered by WordPress.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed Back to top Copyright © 2010 Zairul and the blog. All rights reserved. 46 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->