Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Monday 06 December 2010 About Me Blogroll Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed

Home Macam-macam Gambar Ceritera Video Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Am Sukan Politik Pengumuman Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Home » Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar » Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Monday, July 31, 2006, 0:00 Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar 109,933 views 241 comments

Share

165

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak

1 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Update 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah; Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri. Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”. Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords
Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

2 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Power Chords
Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa,

3 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti. Okey selamat prektis! Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G] Korang try baca ni pulak; 1. 2. 3. 4. 5. Panduan menukar tali gitar akustik Panduan membeli (memilih) gitar. Panduan membeli (memilih) tali gitar Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar) Kod Gitar Kamu – Nitrus Share Tags: asas, gitar, kod, mudah, panduan, tab About the Author

Zairul is a full time mechanical designer and part time blogger, spending most of his free time with the family and guitars and music and the internet. He has been living in Japan for more than 10 years now and couldn't wait to go back home..

mohd zaiyad wrote on 23 August, 2006, 18:15 sweet child of mine hotel california tab gitar

apit wrote on 19 January, 2007, 11:44 saya ingin belajar main gitar

jebon wrote on 19 April, 2007, 16:00 saya perlu mengenal note.

4 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Good Luck. 20:33 camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X.zairul.macam mana cara nak tukar kod. 9:58 jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” Memang peringkat awal main gitar. 2008. 2008. 2008.. Zairul wrote on 16 December. Bila dah biasa dengan positioning chord. Zairul wrote on 3 July. helmi wrote on 4 July. banyakkan practise. 22:48 Cara paling senang ? Itu yang susah nak cerita tuh.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ jone (kedah) wrote on 15 December. 2008. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. 2007. 0:32 salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x. helmi wrote on 3 July. 2007.??aku xpaham lorrr… carlos santana wrote on 21 September. 20:34 ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b.i pnya ada tapi tak paham arrr….. cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords. 5 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 15:20 aku x pndai lngsung main gitar. 2008. lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar. ikram wrote on 13 August.melayu?? B.. Masalah ini semua beginners rasa. So.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 23:03 saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod….

. 2008. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. 2008. bazilah wrote on 12 October. 13:34 iiiiiiiiiiiiiiiii saya dulu pernah main gitar ngan BAND team tapi skrang dahx ingat lagi camne \ amy wrote on 11 October..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 16:16 sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar ajai wrote on 27 October. 15:27 aku x pndai lngsung men gitar. 2008. 20:56 saya nak belajar main gitar. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ syahrul wrote on 2 October. 2008. 16:14 MINTA KOD GUITAR KAMIL wrote on 20 October. 2008.tolong antar kord gitar kat sy bleh 6 of 46 12/6/2010 8:29 PM . tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar… tp kord die ak x taw… tlg send kord asa gitar kt ak …ley x??? KAMIL wrote on 20 October.zairul.tapi kord x der. 17:21 aku x pndai lngsung main gitar.

2008. saya tak tahu langsung bermain gitar.com thanx 7 of 46 12/6/2010 8:29 PM . sue wrote on 19 November. 2008.my……………. tapi nak pandai main gitar. 16:15 semua yg ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar. 2008. masalahye saya left handed. 14:45 salam bro. 2008..zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. ko xde cara senang nk blaja main gitar ke? emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni. taktau kod. 14:49 kenal gitar.com. thanks bro. email: noodletwistz@yahoo. 2008.yusoff@yahoo. 0:25 salam bro.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k wan wrote on 19 November. taktau men gitar.. pls advise how.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ell wrote on 30 October.plzzzz lynn wrote on 1 November. camne? syasya wrote on 10 November. da beli gitar.tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz ell wrote on 30 October. 2008. 16:17 elarafat. 0:26 saya berminat nak belajar bermain gitar.

18:43 aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae… adam wrote on 20 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. x silap saya x sampai pun 3.zairul. cam aku.. 8 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ yukie wrote on 19 November. tapi kena practis selalulah. saye pun masih beginer jgak. harga pun murah sangat. 2008.00 ringgit. 14:37 SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY Max wrote on 2 December..tlg send kan basic main gitar bleh… adham wrote on 23 November. ni pandangan aku je…. 2008. bnyak klebihan. 12:11 bro. 16:32 hey guys…. terpaksalah practis sndiri AZIZ wrote on 30 November. 15:51 aku gila adilah wrote on 24 November. bgi ak. mule r dari bass…. 2008. 2008.. nak masuk kelas music mahal nak mapus.. ni 1st tyme aku on9 web ni… bgus r utk bginner guitarist… anyway ak nak k0ngsi gak la…. baru senang jari begerak. 2008.. jari bleh kuat. 19:50 allah korang nak blajar chord?? belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah. snang igt fred n snang nak ingat kod… pastu bnyk2 la rujuk buku @ video… jgn malu nk tnye. klu nak cpt blajar gitar.

azuan wrote on 13 December. anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords : Spritus Temporis Zairul wrote on 15 December. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya) xxx wrote on 1 January. 21:53 xtaw pape. 2008. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar.. 2008. 16:33 ade panduan chord sustin x? send kat mail aku bro… anyway… thankz… Max wrote on 4 December. 21:45 azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul. biasakan tuning gitar EADGBE. 2008. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. bwu nk blajo… 9 of 46 12/6/2010 8:29 PM .... 2009.. 2008.zairul. kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je. atau hubungan fret-neck yg lari. 2008. 23:49 bro. aku tau sket2 kod gitar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Max wrote on 2 December. so sesape bleh ajar aku plucking x? Zairul wrote on 15 December. 17:42 mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro…. 21:39 Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan.

lonely93 wrote on 26 March.4X SEBULAN $80 RM SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM) MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA) Tel : HP 0192708900 MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG. 5:00 macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku massage aku kat firdaus_404@hotmail. WASSALLAM.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Firdaus wrote on 1 March. tapi x tahu langsung kod. KELAS YANG DIAJAR IALAH: MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM BASS-4X SEBULAN $80 RM DRUM-4X SEBULAN $80 RM KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM MELALUI ONLINE INTERNET. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? 10 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Sentul Perdana Menara Orkid 51000 Bandar Baru Sentul Tel : HP 0192708900 EMAIL manhellionsz@yahoo.com/. 2009.com ROSMAN wrote on 2 March. 11:09 ASSALAMUAIKUM SEMUA JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN. 12:38 saya baru nak belajar main gitar. NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS) Rosman bin Fatahudin(Manhellions) Blk 45-02-17 Jln 3/48A.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com TERIMA KASIH.tripod. 2009.zairul. 2009.

11 of 46 12/6/2010 8:29 PM . play right-handed.. 9:01 aku tingin nk blaja main gitar. Gitar biasa tapi main terbalik.org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku. Guna right-handed guitar. 1. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini. bli ar gitar sndiri dlu.bagi jari tu longgar sket..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lonely93 wrote on 26 March. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo..gitar da ada tp xreti nk main.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Babyface tak salah aku guna teknik ni.. 95% manusia main gitar cara ini.. 2009.untuk beginner..praktis byk2. dah terer bass baru blaja lead ngan rythem. ali wrote on 30 March.com sWeEt Pr!nCe$$ wrote on 27 March. Zairul wrote on 31 March.ni ape yg aq gune dlu la. 5:06 leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt. tapi x tahu langsung kod.huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu. 2009... tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal. 2009. Guna right-handed guitar.tapi still leh tuka right handed time main gitar.. _nobody_ wrote on 31 March. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2. 2009.. 12:39 saya baru nak belajar main gitar.kne praktis slalu ar. konfem terer. tapi play left-handed.try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu.baru leh praktis slalu..then.zairul. 13:44 >>ali ada empat cara untuk anda..help me teringin sangat main Alieca2 wrote on 28 March. 3:28 bro. 12:43 puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too..aq pun kidal gak.. 2009..... 2009. 2..

etomyam wrote on 16 April. 4. D.zairul. tukar kan low sring position dari kiri ke kanan. saya ni minat gak main gitar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ http://www. 8:55 saya baru nak belajar main gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009.com shaz wrote on 14 April. Zairul wrote on 16 April. Kurt Cobain guna teknik ini. 6:54 salam Bro. E.atau kod D…contoh laaa… atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo. Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed: http://lefthandedguitarplayer. dan main cara left-handed. 2009. 12 of 46 12/6/2010 8:29 PM .blogspot.bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo. tapi x tahu langsung kod.minat main gitar tapi jari keraslah….com… thanks atas bantuan anda…. Main left-handed. Guna lefty guitar. 14:02 shaz >> Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain..gitar ada tp nak tau kedudukan kod2 kat gitar tu. 2009. 15:57 besy nya…. Chords list tu akan diupdate bila ada masa free.youtube. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin.com/watch?v=UmsLQFqdiQE 3.com/ Selamat mencuba! upin wrote on 2 April. 2009. Kalau anda ada gitar biasa.

7:44 salam. 2009. tu boleh di”adjust”. + nak kena srumming… tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah. pegi ke http://www.starahead.com tempat belajar gitar utk org baru..guitar kapok sng ke nk men ? tQ 13 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 1:46 masalah gua nak tukar kod dengan cepat….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zamree wrote on 22 April. 3:08 etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni.. 2009. 2009.guitarden. 1:51 jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la. mir wrote on 17 May.. 2009.zairul. 2009. 5:58 mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!! guitar_hebat wrote on 9 May. 20:11 takyah susah2 korang tanye zairol ni.aku nk tny. rendahkan bridge atau nut. rony wrote on 3 May. jangan talinya tinggi. zamree wrote on 22 April. 2009. gd luck. Zairul wrote on 22 April.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..

. chord basic ngan minor ok....com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hideXjapan wrote on 22 May. 2009. Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type Selamat Mencuba! uddeen wrote on 16 June.. kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar.skill x hilang lg tu. uddeen wrote on 17 June..saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro.sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm. 2:09 tolong.zairul. 2009. Zairul wrote on 16 June. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). 2009.. jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna... bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut. 2009.. tapi cikgu mi dah pencen. 22:59 hideXjapan >> nak kata penting sangat tu tidak lah jugak. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’. cuba prektis selalu.tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri.. die yard wrote on 19 June.i am almost despair ni Zairul wrote on 22 May...gi je jumpa cikgu Azmi. 16:20 Salam. ada tips x 14 of 46 12/6/2010 8:29 PM . aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll. 2009. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah. 16:03 cikgu mi dah pencen tp power lg.. 12:51 nak blaja main gitar. 19:19 uddeen >> haha.

zairul. mengada-ngada betul aku ni. 15 of 46 12/6/2010 8:29 PM . gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai. 11:41 gua bro. 2009.. contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu.tak reti men gitar. cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod. a'am wrote on 27 June. boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp. maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu . aku boleh pegang semua chord complex.tpi teringin plak camner argh… E_j@M wrote on 28 June.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 19 June. masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard. aku dah main gitar setahun lebih. nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. so. 13:54 hiii sya. ada tip tak? sekian terima kasih.. boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh. tanya lah semua orang yang biasa main gitar. 18:39 die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord. ok.. 2009. pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan. selamat berjaya ali slaman wrote on 25 June.. banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. .. Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro. satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!. 2009. jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah. 16:11 ane tmpt tok not2 2uh ? ? sye x twu lgsong . 7:55 askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya.. 2009. nak belajar main gitar lah???? mawar wrote on 2 July. 2009. .). Masalahnya disini aku suka main lagu jazz. tekan semua fret dengan kemas.

2009.. 16:16 saya pun nak belajar main gitar.i tgh2 usha2 blog on guitar. 14:35 hello.brand ape plg sesuai for beginner.zairul.skang nih i got to buy a guitar 1st.. 2009..ha...tq. 2009..... 22:02 Mula mula memang la susah.bg la ur 2cents. 2009. kalau dah biasa senang aje yaya wrote on 8 July. 1:10 yaya >> untuk panduan beli gitar boleh refer kat sini.nk tanya u all.zairul. panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar.:) Zairul wrote on 9 July. Panduan Membeli Gitar mika chan wrote on 12 July.n.whether to buy acoustic or clsssical. nampak susah la.. 2009... 22:49 salam… thnks….cam chord lgu3! dah cri x de!!~~ fazy wrote on 13 July. 16 of 46 12/6/2010 8:29 PM .so. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ cik eida wrote on 6 July.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.i cannot play tp ada interest to learn. Zairul wrote on 6 July... 16:49 erm x de chord lgu gitar ? cam ner ekh..

23:08 no problem. tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak. semoga anda berjaya Zarul Aizat wrote on 5 August. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur.zairul. hehehehe. 2009. tup tup ari nie dh ade dh. smalam baru ajer bang long ajar. 18:31 macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak Zarul Aizat wrote on 5 August. 13:02 thanx la zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 17:22 nk tw ape bnde chord B. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. ali wrote on 24 August.. 2009. macam mana nak kawal gitar biasa tikusgirls wrote on 9 August. demilovato / tikusgirls wrote on 9 August. 13:09 bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar. ari tu gi tengok panduan nk beli gitar. 18:37 satu lagi boleh bagitahu sama.dh beli pun. dpt jugak bantu sy. 15:50 17 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009.smua 2????? x phm la… ayeem wrote on 29 August. tq for all the advises or wutever la kan. 2009. 2009. yelah baru blajar. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 13 July. 2009. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic. 2009. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt.

11:28 ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade. frixion_28 wrote on 14 October.tq……………….kl mls. safuan wrote on 12 October.lyaan. band 2 .teman nak main gitar nie….bedal je.sebab Joe Wings punye style lagi masyuk… cok wrote on 13 October.???????????????? cok wrote on 11 October.tp ubah tempat je.=> angah_93 wrote on 28 September. 12:55 salam.men gtr je.2 thun ke.... so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men.n sye agak xpaham sikit yep….base pd pnghayatan sndri la.apo nak ditunggu lagi ehh….kalo ak men memg kne hafal smua chord ke.jd tlong kemas kan ok….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ tuan tuan dan rakan sekalian.thanks…. 2009.letak la…. 2009.cara yg aku gune..tp ddlm scale la. aku x tau la btul ke x..haha.so jgn lupa caracara nak solo.smbl dgr smbl men. 19:39 woo joe wing pn best jgk.kaedah cube jaya.lgu wing pn byk yg best2.aku tgk tab....korang blaja la dr kcik..saya masih lagi beginners.kl nk handal cam master2 tu. 2009.zairul. 19:35 nk men solo?kl aku.agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne 18 of 46 12/6/2010 8:29 PM . syera wrote on 28 September..kl yg suke speeding cam joe satriani 2... 19:51 askum. 2009.pull off.Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya……….snang je.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses.mmg kne latih laju je la byk...xpon stat dr skang jgn wat kje len.. 21:50 betul kata cok tu.bending. 2009.lu bagi la cara nak solo gitar.style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings.4 org je.. 2009.sbb aku lyn GNR.aku pkai pentatonic scale.mmg hebat la.byak gle.tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer.corak kl nk speeding cam same je.

7:26 19 of 46 12/6/2010 8:29 PM .lapangkan fikiran..solat setiap waktu. 2009.kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je. .nk goreng.lg lme men lg pro la.hehe BOLEH TARA TU? cok wrote on 22 October.x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu. 23:12 bukan susah nk hafal…. 8:24 nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ blajar ye????? cok wrote on 15 October. 2009. 1:25 nk goreng kord?plik gak tu.cube la dulu... 2009..pakai scale la Zairul wrote on 22 October.. nabilah wrote on 15 October. 2009. ssh jgk la cord die. 2009.mintak terangkan hati.camne ek?ntah la.zairul..abaikn dlu.. 2009... 22:39 weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!! aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!! cok wrote on 19 October.amy...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009.contoh2 kod ade kt atas page ni kn.insyaallah bleh hafal. wrote on 20 October..jd pro?10 thun kot. 21:05 bley tolong ajar cam ne kod nk goreng?? aloy wrote on 20 October.selamt beramal. 0:59 ikut lagu ko la.awal2 ni ko hafal cord tu je.yg cord seven tu.

23:52 x susah mane…cube la dulu.... ssh nye...bg aku lagu pling mudah.zairul. susah gak ya nak men. frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod. 21:50 aduh. dah lama main nanti boleh ingat punye.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar. tak macam dulu. tips penjagaan gitar pun ada..power cord je... BelajarGitar wrote on 5 November..punk rock la.maen lagu yg simple2 je dulu. ikut kata COK tu la... aku pun tak ingat semua kod haha.... spe leh ajo sye main gitar.. sempat dakwah nadiah92 wrote on 24 October. jles btl la tengok org men gtar. syikhah-smk pg3. abaikan dulu kod2 yang susah dulu..kl rs mls sngt blaja je la power cord ni.. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot? aloy >> amboih.. untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup. 2009. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi..... kalau buat pun dia jadi kod. tp aku langsong tak tau pape.. amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng.tengok owg men cm sng je..wrote on 5 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. hehe.. bgs gak yek blog ni sekurang2 nya dpt membantu. 17:23 sekarang ni belajar gitar makin mudah. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la. cok wrote on 27 October.. bukan goreng.. 2009. 2009. 11:39 ku nak sangat men gtar. 20 of 46 12/6/2010 8:29 PM . berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot. ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist...... 2009.

.apreggio ker? boring kord je…lead r. 14:09 haprak…stu bende pown ak x phm….kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused… eca wrote on 7 November. wrote on 12 November. 2009.plez… yatt wrote on 9 November.Am..mebi lg snang.cm ne nk terer? 21 of 46 12/6/2010 8:29 PM . yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar) riezal. 2009. 20:06 eca: kl nk video.blaja kod mudah dlu . 17:56 we cmne nk mulakn main gitar ni note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu… cok wrote on 9 November. 2009.. 2009.f ngn G dlu.. 2:56 nk blajar scaling. 23:04 eca. 2009. 2009...try blaja kod C.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009.cube jgn pkai jari kaki....tgk kt youtube la.zairul.. cok wrote on 9 November.huhu Zairul wrote on 9 November..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ eca wrote on 7 November. 14:11 ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k….mudah sket. 20:08 yatt: tu tmpt nk ltak jari2.

14:24 ape bende nie x paham la…. 18:35 anti_gitar >> assalamualaikum..zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ayu wrote on 20 November. harga tu termasuk amp skali. selamat hari raya aidil adha.. 2009. 2009. sy nk tanya pendapat bro ni.based on yur experience. 2009. Zairul wrote on 29 November..tpi sye nk belajar jugak maen gitar…. 12:45 askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie hideXjapan wrote on 11 December. 2009. 13:04 aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam. 21:22 hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu? 22 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009.cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x????? iwan wrote on 24 November.tulis la yg mudah dipaham… anti_gitar wrote on 29 November. 18:52 salam bro. gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:) Zairul wrote on 11 December. sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh. 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. sampaikan salam saya untuk orang sandakan paan wrote on 2 December. 2009.. 9:25 cm ne ni bang zairul?x phm la.

so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp..n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_< tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December. D# adalah half tone di atas D.>_< email kat FiaFatihahSwift@gmail.pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan.string 5.hmm .. Zairul wrote on 16 December.... Cth diantara D dan E.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ umy wrote on 16 December. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama.p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema.4. 0:57 ta paham lahh .. 21:51 skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds....yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar.yaww… A : FRet n0mb0r 2..itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar. 23 of 46 12/6/2010 8:29 PM ... .pastu fret yg ke 3.hik3 -_.. (D#=Eb) p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu.. 2009.4. bahasa orang2 muda ni aku tak reti. kod flat (b) adalah half tone down.~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0… Zairul wrote on 22 December.and 3..com yaww…or smiley_girlz21@yahoo. 2009. 2009. 21:55 EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever.. 8:58 umy >> part mana yang tak paham? tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December.tafe lar. 2009..3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4.malas nk taip.. 9:03 tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. maklumlah dah tua. dan Eb adalah half tone di bawah E..tekan kuat2. apapun terima kasih. zairul…sy bukan nyew expert sanad.cne ek .yaww? B : fret n0 4…string 5.jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri.zairul.

8:49 Bru bape minit ms0k bl0g kamo0.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.B..Bl0m tg0k isi per0tnye agi.Kecil sgt.Ha3.Cont0h k0d D= xxx232 ..Trsalah kotak t0k isi.Klo tg0k le muntah...Ha3... Ko pun boleh tukarkan sendiri.. 2009. tukarkan jadi x32010.. 12:25 Hafiz >> kod ada banyak jenis Hafiz wrote on 31 December..Aq beli rm20 dri kwn. 7:51 Aq ade gtar....Wkakaka. Hafiz wrote on 29 December.Serab0t skli. 11:39 Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas..Ha3.. 2009..Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer Hafiz wrote on 31 December.Tpi aq tg0k bku 2 da lemah. 7:04 0ps...K0d A = xx222x.. 24 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Knape kat bku tlis k0d A... 2009.. Zairul wrote on 29 December. 2009.Tg0k kat bl0g org lain..Tapikn. Kalau kod C ko tgk list tu.Aq da pndai men k0d A. Hafiz wrote on 31 December. 2009..Xpe2 anti sye bkak kat kmpter.....Sye ms0k nie pkai phone.Nombor tu merujuk kpd fret..Aq ade beli bku gtar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Hafiz wrote on 29 December... 7:02 Bang zairul.Sye blajar mcm tu.Xnampak.Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer..Tpi ade byk k0d A.Aq nk sgt bljar men. 12:02 Ha3.Tlis ar k0d mcm nie.Hahaha Zairul wrote on 31 December.Kalau bleh. Sama je.Tpi aq nk beljr.Ha3.. 2009...Care nie senang pham bgi sye.zairul.Yg atas 2 sye aw...D.. Ha3.Tbal sengah inci.. 2009.

15:03 Banyak kod yang boleh dijumpai di sini… Tak tahu betul ke tak kod ni… http://www. 2010. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis keysam wrote on 17 January.zairul. 2010. 18:00 25 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 10:31 Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar. 2010.pdf Knightroad wrote on 2 January.guitarnote.com/guitar/notes2/ultimate. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.guitarchordsmagic. 15:11 cuba yang ini… http://www. Kod pun macam macam cara ada. 17:10 saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod… Zairul wrote on 17 January. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar.com Zairul wrote on 2 January. Knightroad wrote on 2 January. 2010. 21:44 Abang… Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul… Zairul wrote on 2 January. 18:22 Knightroad >> Betul la tu.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Knightroad wrote on 1 January. 2010.

dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu..G#m dll… seumpama dgnnya. ? Zairul wrote on 7 February. men taram jer men. Terima Kasih. 2010. kena banyak prektis Leena wrote on 8 February.kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka . 14:55 salam.. jGn rIsO… men gItar nIeh kne bYk bSbR… pRektis ajEerr… jGn ptUs ase… paet wrote on 4 February.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.cm ne tu?? leh tunjuk cranye x?? 26 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 2010. mintak tunjukkan kod gitar f#m.. 15:58 kpda KEYSAM.anda kne saLu prEktis kOd y sme..zairul. nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah. altyra wrote on 1 February. 12:53 salam. 11:48 paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula.hehe sy nk petik gitar pon xtaw la. tapi tahu banyak kod lagi elok. sy minat nk blaja main gitar. 21:37 nk blajar main gitar .nnti Lme2 msti bLeyh.. 2010. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ keysam >> kena selalu prektis kukaura wrote on 22 January. kat umah ni mmg ade gitar akustik.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. excuse me. semua orang macam tu tayah risau. contoh saya nak buat kod F. Zairul wrote on 20 February. 23:38 Ngelingkong >> You may find your answer here: http://www. your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated. 2010. mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis.bila saya nak tekan double. what are the meaning of. 2010.zairul. 2010. 27 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 9:05 Abang Zairul. 2010. 2010. on the other hand. 21:24 lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa. i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul. Open Guitar Chord and Power Guitar Chord.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ aliyah wrote on 8 February. 12:45 sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!! Ngelingkong wrote on 20 February.tolong saya bantu saya Zairul wrote on 28 February.com/general/perbezaan-gitarelectric-acoustic-dengan-semi-acoustic/ lala wrote on 25 February. i m from sarawak. 21:12 sory….blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x???? jebong wrote on 14 February. can you explain to me please. thank you. 18:51 macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. 2010. Basic Guitar Chord.zairul. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john.. what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar...

then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye. mcm ne ek nk selesaikan mslah nie? Zairul wrote on 7 March. 20:22 chuada >> jawapan tipikal. tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar. perlukan masa dan usaha selamat berjaya eyra syahirah wrote on 2 March. 18:41 aq nk men gitar. 2010.:( wolopo wrote on 3 March... 2010.>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop. tlg au ajar la aq name aku akop roca wrote on 4 March. lambat sgt jari nie nk alih. so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh?? tolong aja sye men gitar boleh x?? sye hrap cgt neyh… pllleeeezzz…. kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro…. scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2…. 28 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 1:45 sye da bnyak buat lagu. tapy ta de nada lagi... biasa kan dengan kod dan prektis..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 3:40 salam semua….. 20:02 salam…saye ngah blajar men gitar kt um.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord. 2010...zairul. maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod. 2010.. 2010. guitar pro layan beb… chuada wrote on 7 March.

. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu….n .. 2010. mcm mne sye nk improve kan sye punye skill?. tgk org len men sng je. 20:29 eh.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ iraawk wrote on 26 March. 1:43 hai abg zairul. 7:29 iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari.tp xde spe nk tlong la… aliff wrote on 15 April.. shygirl wrote on 17 April.. 2010.urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne. 2010.. akiz wrote on 31 March. 11:17 weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie….mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw. zombie wrote on 17 April. 1:40 sye nk men gitar tp.sye x tau camne nk men. 2010..n . 2010. cm ne na betol kan tune dye ek ? Zairul wrote on 27 March. 13:39 aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak.zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. abg ade tips men gitar untk org kidal x? Zairul wrote on 17 April. 2010. 8:52 29 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.

2010. 17:36 camna men gitar 12string ah???????????? 30 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Zairul wrote on 25 April. 19:40 aku nak main gitarlah bro.[the kod]. 2010. http://www. 2010. 17:34 its hard.zairul. 2010. 9:48 @melati : part mana yg tak paham? wan wrote on 25 April.. 19:43 bro. open. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ @shygirl : nk geli gitar lefty pun sama jugak.zairul.never mind plushy wrote on 25 April. cuma pilihan tak banyak.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.ada cara x? melati wrote on 24 April. 14:45 sye bru nk blaja gitar… pe mksud # dan ? ??????????? melati wrote on 24 April. baca ni.com/general/panduan-membeli-memilih-gitar/ anja wrote on 22 April.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu… plushy wrote on 25 April.tolong saya ye?actually. 2010.i’m really do not understand it. 2010. 14:51 ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic.tapi tak tau nak baca kod.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.ape2 pon leh tanye.care pgang pick sume ade.care nk petik.im try…hehehe wan wrote on 3 May..amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni….. setting nye limited sikit. 12:59 wan thanx ye….i im yours ngn stand by me... 2010...tuh lagu 4 kord.com… wan wrote on 29 April. 17:11 plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang..zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ plushy wrote on 25 April..aku pon dak baru blaja nie. j wrote on 3 May.cube ea lagu simple uh dulu.kite same2 ea beginner johara. 17:38 lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan. 21:11 no problemo.lagu senang lagu b.. 2010. 5:38 Salam zairul. 2010. 2010.jgn give up ea!! gambate kudasai!! Zairul wrote on 3 May.. 2010... 2010. 8:24 da tahu cod…tapi kan xgeti la nk petik…. 22:19 @j : yg dekat amp biasa dah preset..tgk kt youtube.mo study asas pnya lu… johara wrote on 28 April.. ajar bole???thanx…email at joharaboy@yahoo.. 2010. johara wrote on 3 May.ade care petik sume smpi abeh.gne lagu uh je sbg asas.. 31 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

2010. 22:01 @wan : tune ke tuning? kalau tuning. 2010. 23:27 @wan : rujuk ni http://www. 2010..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ j wrote on 4 May. nak tuning semua gitar semua sama.com/Tune-a-Guitar epul wrote on 8 May.cmner ea?? Zairul wrote on 6 May.beginner gak. klau nk set tone gitar kapok cm ner r… Zairul wrote on 4 May.btol kn2?? Zairul wrote on 6 May.. 2010. tak kira kapok ke tak wan wrote on 6 May.. 10:21 32 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 20:56 @aliff : set tone?? wan wrote on 6 May. 0:29 @zairul: jd klu guna effect mcm mn? aliff wrote on 4 May. 21:18 maksod ea tune gitar kapok. 2010. 23:00 tuning laa kowt.aku pon x pandai tune sgt gitar nie. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 18:34 zairul nk tnya….zairul..wikihow.

2010. tu mcm mane plak nak petik. 12:19 bro still x phm la….. 2010...x yah tekan pape. yg bulat kosong 2 tok pe???? Zairul wrote on 9 May. 2010. 2010. 2010. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ bro cm ne nak bce kod kat ats 2….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. wan wrote on 9 May.. 10:56 @epul : tgk gambar first faez wrote on 9 May.. amad wrote on 10 May. Zairul wrote on 8 May. aq x phm la…. 12:45 @epul : baca arahan yang aku tulis tu slow-slow. 0:30 tkow ape. 13:03 yg bulat kosong uhh petik je.open. 0:27 cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap faez wrote on 9 May. F#m.kte men lguw cromok another you epul wrote on 9 May. C#m. bleh bg tau tak 33 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 1:21 kalau G#m. 2010..zairul.

Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone..aku blaja basic chord.pape abg zairul lg power.. wan wrote on 11 May.nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ wan wrote on 10 May..?? gitar sya bnyi sumbang giler. 17:04 bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord. 2010. 19:26 @amad.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.thanxx melncholic wrote on 13 May.kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord.sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner..knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul. 2010. 2010.. @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas. Zairul wrote on 11 May. plzz help me zairul.abg leh explain??? epul wrote on 11 May.. boley takk ? aliff wrote on 20 May. diantara C dan D ada not C# atau Db.soo senang nk men lagu.yg sharp2 uh sy x tau angat. 18:19 nk tnya ckit bley… mcam na ye nk ejas tone gitar. 21:26 abg zairul..saye hanye tau pon basic kord je leh men.itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2.senang. C# dan Db adalah kod yang sama.sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh. 34 of 46 12/6/2010 8:29 PM ....zairul.aku pon beginner gak.. 0:07 ok2 teme kasih….. 21:28 aku x smpi tahap tuh lagi amad...... 2010.. 2010.. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone.basic chord pon leh men lagu ape.aku x reti men. 2010. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah..

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kemal wrote on 21 May. 22:00 thankz brader zairul. 2010. @kemal : http://www.... 2:15 syiok study sal guitar. farihan wrote on 25 May.zairul. 2010. 2010.patah jari hamba Zairul wrote on 25 May.. 20:27 @aliff. 12:12 @kemal @Hykal : no problem 35 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. Zairul wrote on 27 May.nieh.:) Hykal wrote on 26 May.pr nie. 20:35 sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam pembelajaran gitar nih?? plissss te rader zairul!!! Faisal Abdullah wrote on 25 May.Contoh Resume =-.. 18:40 bang. 2010.aku blaja ilmu br.howtotuneaguitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..-= Faisal Abdullah´s last blog .syukran .org/tuning/how-to-tune/ kemal wrote on 25 May. 2010. 2010. 16:44 minat jgk nk main gital tp xpandai lah . 2010.giler susah main gitar yg abang bg 2.

macm mane nak tentukan ekh? Zairul wrote on 30 May. 23:49 salam… abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar…. ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus. amir wrote on 6 June. 2010..sya xtaw amcm kod n amcm maw men. 11:10 salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar. 2010.heheheh 36 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 2010. 22:50 @amad : dgr la lagu tu camne.hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar. 12:18 sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi. amad wrote on 31 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www... 2010. 2010. 2010. 7:05 murah je honey wrote on 3 June. tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu. 21:46 abg saye bingung ni. 0:03 nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye Zairul wrote on 1 June.zairul.. sya wrote on 7 June. saye baru je blajar chord2 yg mudah2..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ amad wrote on 30 May.

kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan azrina wrote on 7 June..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul. 7:34 @nana : try la cari kelas muzik ke. nana wrote on 23 June. 9:09 @azrina : itu adalah kod.klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak? Zairul wrote on 8 June. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu. zarul wrote on 3 July. 2010.. 2010. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. 11:12 abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih. 2010. 37 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 18:59 @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat.com ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu… Zairul wrote on 7 June. 13:46 ssh nye nk blajar men gitar. 2010. 2010. 13:42 askum abg… Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt… Zairul wrote on 24 June. 2010. Nuraisya95@yahoo. komen2 kat sini pun dah terbiar je.. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la. 22:32 abang. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ sya wrote on 7 June.

. 2010.? pch wrote on 9 July.... aseekin_greeny@yahoo. 2010.. 14:08 cme 1 kod gitar kew yg boley dtunjuk…. 2010. 2010.spe2 ade the detail how to play.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zarul wrote on 3 July. 17:48 pepon tlong email kt sye. sy berminat nk maen gitar.. ekin wrote on 22 July.. nazahah wrote on 29 July.. 2010.sy da ade gitar.zairul.com syer mmg mnat sagt nk men.. 2010.plizz help me. 17:47 syer dah bli gitar.com ekin wrote on 22 July.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.sy nk sgt maen gitar.. 3:32 yang simple2 kord xde ke…bro buat la e-book utk blaja gitar E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU far wrote on 10 July.aseekin_greeny@yahoo. tp xtawu mcm mne nk maen..lau ade send kt syer.syer mmg mnat sgt3 nk men. 13:38 38 of 46 12/6/2010 8:29 PM .but. 10:39 aq minat main gitar…tp x de org nak ajar niesha wrote on 6 August.x tau lgsung nk men.. 12:05 salam.. tlg sy.. 2010..tlong lah.

saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada????? da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah….terima kaseh bro. 9:20 @neisha – selamat berjaya! hafizcare wrote on 1 September..zairul.klaw bole tolong trangkan smpai aku pham. 2010.com atau call gua 0173421390 kunyit wrote on 20 September. 4:45 salam bro…. 2010. 39 of 46 12/6/2010 8:29 PM . tolong beri tunjuk ajar Zairul wrote on 2 September.tolong ajar gua….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hello .rasa menyesal pulak beli gitar…. 2010.email gua azrulazrul00@yahoo. haii . umur baru 14 tahunn . part mana yg tak paham? azrul adnan wrote on 8 September. [hehe ] harap . 9:35 @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak.maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu. terima kaseh Zairul wrote on 8 August.tapi tak tau main…kalau tak tau main.bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic. saye niesha .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. btw . 2010. boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ? because . 16:38 salam bro…. 2010. boleh bantu .aku naek pusing jdnya.. 4:53 salam bro.gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar. saye nak masuk satu pertandingan nie .aku semak jugak tab2 nye.

2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com amin wrote on 11 November.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 20 September. 0:16 boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube? aziq wrote on 21 October. 21:12 @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu. 2010. aziq wrote on 21 October. 22:11 tolongggggg…………………………. Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod. ajar main gitar…………. 1:22 saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt nilam puri wrote on 13 November. 2:00 gita da ad tpi x rety maen… boley tlong aja men kn x? ni email nye…aziq_handsome97@yahoo. 2010. 2010.zairul. Pentatonic adalah salah satu basic scaling. 2010. priest ghost wrote on 12 November. petik satu satu not C E G jadilah arpeggio. Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling.. Mcm contoh kod C. dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. 16:25 sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab… 40 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

22:55 @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa.. 2010..zairul. prektis banyak. selamat berjaya Zairul wrote on 16 November.huhuhu.: bard wrote on 16 November. 22:48 @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa. 17:16 bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj ery erynna wrote on 15 November. 2010. 2010. 18:45 eh lupe plak. bard wrote on 16 November... 2010.rase mcm benak jer diri nie.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.:nk bgy pham. 22:08 ak na sgt blajar gtar.:cam new ekk. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar... cuba lagu2 senang dulu. 23:44 a’alar x pham arh. 2010.tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ.nie email gua bard_666@yahoo. bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi. 2010.12 41 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com Zairul wrote on 16 November. mim wrote on 20 November. tlong la ak. Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2... ak da bljar tpi ggl gak. 18:43 Salam.:hahhaa. aku na men gtar utk abh ak... besday abh ak 9. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kulat rokers wrote on 15 November.

barre . 15:09 salam…ku da bleh men gitar ckit2.. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq… pynn wrote on 29 November. 2010.tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je. 18:39 prning pale aq. 22:09 weh susa sgt srr nk blaja main nieee tlg sayaaa burn wrote on 28 November.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ nie. aziq wrote on 23 November. 42 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.. 6:09 baru2 tengah hafal chord . nana wrote on 25 November.. 2010.. . tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord … boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni . 8:58 Nk cari mana videonye? aidill wrote on 23 November. 2010. full chord ..zairul.berpinau.. lagi ape ntah ! pening laa .major . lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan . minor. ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak. 2:50 bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube Zairul wrote on 23 November. .

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ijat wrote on 30 November. 23:40 @burn : kena bykkan prektis jari kanan. 2010. Nak mandi sungai » Mail (required) Website Twitteroos @zairvl kesian sapa yg join group "i hate facebook new design" tu. Lagu dan anaknya.ENDLESS STORY (Yuna ito with Bank Band LIVE) http://t. pakai kod basic dulu pun boleh. 10:28 yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke? Zairul wrote on 2 December. 10:27 yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek? ijat wrote on 30 November. Zairul wrote on 2 December.. 2010. You can get your gravatar for free today! Name (required) Comment Notify me of followup comments via e-mail « Datuk K.co/s4IDvOx via @youtube 21 hrs ago Lawa la gol nasri #EPL #ARS #FUL 1 day ago 43 of 46 12/6/2010 8:29 PM . :p 1 hr ago One of my favorites -.. 2010.zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Siti Nurhaliza. 23:42 @ijat : yupp Write a Comment Gravatars are small images that can show your personality.. 2010.

5. .31. Zairul: @ajim : aku mana la tau semua .youtube..579 views Gambar pelik hari ini. 9. Zairul: @ijat : yupp. sye .13.zairul. 3. sekarang dan masa depan..... 2... ZinGabriel: @ajim~Ibanez GRG-150 dan Cort .109.00 Best $14.. 3.279 views ZinGabriel: @ajim~http://www... Zairul: @CikSeriDarling : no problem....99 Best $19.14 Best $14. 10.14. cm ne kita nak. 2..27.18 Kuta Halter Top with Lace-up Back New $14. .572 views Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu. . Amazon.00 Beaded Mandala Baby Doll Tee New $19.15.com First Guitar Power Chords Wise Publications New $12.436 views Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang . 7.. Panduan asas bermain gitar (kod mudah) .933 views Nak mandi sungai .13.034 views 1Malaysia 1Untuk 1Semua .17.510 views Panduan membeli (memilih) gitar. .. 4. .95 Best $2.607 views Video Wanita Warga Cina Bogel.31. harraz: bro.youtube.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lol Fake iPhones at JC Penney let you text away your dignity http://t. 9..... 10.023 views Jenis-jenis kote. 8.. 6.. ajim: gtr 600 henggt ade ke. satu lagi.com/w.. Subscribe Subscribe to News Feed Subscribe to Comments Feed Enter your email to receive updates: 44 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 1. Zairul: @harraz : okay la tu dari gita. .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 8.. 4.. ZinGabriel: @ajim~ http://www. Zairul: @jombelajargitar : nanti aku c..25. 7...13 Privacy Information Most Viewed Hot Topics Comments Tags 1..co/Q2dsevf via @TUAW 1 day ago More updates. 6. 5.346 views Tab/kod gitar.99 Indonesian Socialists Books LLC New $14.com/..

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.) Thank You! Recent Searches video perempuan bogel kod lagu 150 juta 150 juta 150 juta kali kod gitar getar hati Popular Searches kod lagu 150 juta kod gitar bila cinta kod gitar selamat hari jadi getar hati kod+lagu+melayu Categories Home page Macam-macam Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Site Pages About Me Blogroll 45 of 46 12/6/2010 8:29 PM . please click on the PayPal Donate Button below.zairul. .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Buy me coffee :) If you would like to help and support the Nusantara Guitar Tablature. With your generosity I can finally change my guitar strings and pics.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 46 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. All rights reserved. Proudly powered by WordPress.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed Back to top Copyright © 2010 Zairul and the blog.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful