Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Monday 06 December 2010 About Me Blogroll Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed

Home Macam-macam Gambar Ceritera Video Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Am Sukan Politik Pengumuman Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Home » Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar » Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Monday, July 31, 2006, 0:00 Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar 109,933 views 241 comments

Share

165

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak

1 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Update 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah; Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri. Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”. Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords
Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

2 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Power Chords
Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa,

3 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti. Okey selamat prektis! Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G] Korang try baca ni pulak; 1. 2. 3. 4. 5. Panduan menukar tali gitar akustik Panduan membeli (memilih) gitar. Panduan membeli (memilih) tali gitar Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar) Kod Gitar Kamu – Nitrus Share Tags: asas, gitar, kod, mudah, panduan, tab About the Author

Zairul is a full time mechanical designer and part time blogger, spending most of his free time with the family and guitars and music and the internet. He has been living in Japan for more than 10 years now and couldn't wait to go back home..

mohd zaiyad wrote on 23 August, 2006, 18:15 sweet child of mine hotel california tab gitar

apit wrote on 19 January, 2007, 11:44 saya ingin belajar main gitar

jebon wrote on 19 April, 2007, 16:00 saya perlu mengenal note.

4 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Good Luck. 23:03 saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod…. 2007. 2008. Masalah ini semua beginners rasa. 20:33 camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X.. banyakkan practise. Bila dah biasa dengan positioning chord. helmi wrote on 4 July. 2008. lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar. 2007. So. cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ jone (kedah) wrote on 15 December.??aku xpaham lorrr… carlos santana wrote on 21 September. Zairul wrote on 3 July. 0:32 salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x..macam mana cara nak tukar kod. 5 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 22:48 Cara paling senang ? Itu yang susah nak cerita tuh.melayu?? B. 15:20 aku x pndai lngsung main gitar. 2008.zairul.i pnya ada tapi tak paham arrr…. helmi wrote on 3 July. 9:58 jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” Memang peringkat awal main gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. 20:34 ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b. Zairul wrote on 16 December.. ikram wrote on 13 August. 2008. 2008.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2008. 15:27 aku x pndai lngsung men gitar. 2008. 20:56 saya nak belajar main gitar. 16:16 sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar ajai wrote on 27 October.zairul. tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar… tp kord die ak x taw… tlg send kord asa gitar kt ak …ley x??? KAMIL wrote on 20 October. 2008. 2008. bazilah wrote on 12 October. 16:14 MINTA KOD GUITAR KAMIL wrote on 20 October.tolong antar kord gitar kat sy bleh 6 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ syahrul wrote on 2 October.. 2008. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. 2008. 13:34 iiiiiiiiiiiiiiiii saya dulu pernah main gitar ngan BAND team tapi skrang dahx ingat lagi camne \ amy wrote on 11 October. 17:21 aku x pndai lngsung main gitar..tapi kord x der.

2008.yusoff@yahoo.zairul. sue wrote on 19 November. da beli gitar. thanks bro. 0:25 salam bro. taktau kod. email: noodletwistz@yahoo.tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz ell wrote on 30 October. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ell wrote on 30 October.. 2008.my……………. 2008.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 14:49 kenal gitar.plzzzz lynn wrote on 1 November. taktau men gitar.com. 2008.com thanx 7 of 46 12/6/2010 8:29 PM . camne? syasya wrote on 10 November. pls advise how. 0:26 saya berminat nak belajar bermain gitar. saya tak tahu langsung bermain gitar. 14:45 salam bro. 2008.. masalahye saya left handed.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k wan wrote on 19 November. 16:15 semua yg ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar. ko xde cara senang nk blaja main gitar ke? emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni. 16:17 elarafat. tapi nak pandai main gitar.

8 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 16:32 hey guys…... snang igt fred n snang nak ingat kod… pastu bnyk2 la rujuk buku @ video… jgn malu nk tnye.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ yukie wrote on 19 November. ni 1st tyme aku on9 web ni… bgus r utk bginner guitarist… anyway ak nak k0ngsi gak la….. jari bleh kuat. 2008. cam aku.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. tapi kena practis selalulah. baru senang jari begerak. terpaksalah practis sndiri AZIZ wrote on 30 November. 2008.00 ringgit. nak masuk kelas music mahal nak mapus.. 18:43 aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae… adam wrote on 20 November. bgi ak. mule r dari bass…. 12:11 bro. 15:51 aku gila adilah wrote on 24 November. ni pandangan aku je…..zairul. 2008. 2008. 14:37 SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY Max wrote on 2 December.tlg send kan basic main gitar bleh… adham wrote on 23 November. 2008. saye pun masih beginer jgak. x silap saya x sampai pun 3. 2008. harga pun murah sangat. klu nak cpt blajar gitar. bnyak klebihan. 19:50 allah korang nak blajar chord?? belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah.

2008. aku tau sket2 kod gitar. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya) xxx wrote on 1 January. 2009. anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords : Spritus Temporis Zairul wrote on 15 December. 21:45 azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Max wrote on 2 December. kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je. 2008. bwu nk blajo… 9 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2008. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar. atau hubungan fret-neck yg lari.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2008. so sesape bleh ajar aku plucking x? Zairul wrote on 15 December.. 2008. 16:33 ade panduan chord sustin x? send kat mail aku bro… anyway… thankz… Max wrote on 4 December... 23:49 bro. 21:39 Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan.zairul. biasakan tuning gitar EADGBE. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose. 17:42 mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro….. azuan wrote on 13 December. 21:53 xtaw pape.

boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? 10 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009. NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS) Rosman bin Fatahudin(Manhellions) Blk 45-02-17 Jln 3/48A. tapi x tahu langsung kod.com TERIMA KASIH.com ROSMAN wrote on 2 March. 12:38 saya baru nak belajar main gitar. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN. 11:09 ASSALAMUAIKUM SEMUA JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar. 5:00 macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku massage aku kat firdaus_404@hotmail. Sentul Perdana Menara Orkid 51000 Bandar Baru Sentul Tel : HP 0192708900 EMAIL manhellionsz@yahoo. WASSALLAM.com/.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Firdaus wrote on 1 March. 2009.tripod. lonely93 wrote on 26 March. KELAS YANG DIAJAR IALAH: MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM BASS-4X SEBULAN $80 RM DRUM-4X SEBULAN $80 RM KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM MELALUI ONLINE INTERNET.4X SEBULAN $80 RM SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM) MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA) Tel : HP 0192708900 MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG.

.kne praktis slalu ar.. 13:44 >>ali ada empat cara untuk anda...praktis byk2.untuk beginner.gitar da ada tp xreti nk main. 12:43 puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too.tapi still leh tuka right handed time main gitar. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini. 12:39 saya baru nak belajar main gitar. konfem terer. tapi play left-handed. 9:01 aku tingin nk blaja main gitar.try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu.. ali wrote on 30 March. 95% manusia main gitar cara ini.. play right-handed. 2009..then. dah terer bass baru blaja lead ngan rythem....bagi jari tu longgar sket. bli ar gitar sndiri dlu. 2009. tapi x tahu langsung kod. Zairul wrote on 31 March.aq pun kidal gak. Gitar biasa tapi main terbalik. 2.ni ape yg aq gune dlu la.help me teringin sangat main Alieca2 wrote on 28 March. Guna right-handed guitar. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2.. 2009. 11 of 46 12/6/2010 8:29 PM . _nobody_ wrote on 31 March.. 2009.org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku. 2009. tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal. 1.com sWeEt Pr!nCe$$ wrote on 27 March.. Guna right-handed guitar. Babyface tak salah aku guna teknik ni.. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo...zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.baru leh praktis slalu...huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu.. 5:06 leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt. 3:28 bro.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lonely93 wrote on 26 March. 2009.

15:57 besy nya…. 12 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed: http://lefthandedguitarplayer. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain. E.com shaz wrote on 14 April. D.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ http://www.minat main gitar tapi jari keraslah…..youtube.blogspot.bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Guna lefty guitar. Kalau anda ada gitar biasa. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin. 8:55 saya baru nak belajar main gitar. dan main cara left-handed. tapi x tahu langsung kod. 4. 2009. Chords list tu akan diupdate bila ada masa free.com… thanks atas bantuan anda…. Main left-handed. Zairul wrote on 16 April.zairul. saya ni minat gak main gitar. 2009. Kurt Cobain guna teknik ini. 2009. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo.atau kod D…contoh laaa… atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan. 2009.gitar ada tp nak tau kedudukan kod2 kat gitar tu. 6:54 salam Bro. etomyam wrote on 16 April. 14:02 shaz >> Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C. tukar kan low sring position dari kiri ke kanan.com/ Selamat mencuba! upin wrote on 2 April.com/watch?v=UmsLQFqdiQE 3.

guitarden. gd luck. + nak kena srumming… tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.aku nk tny. 1:46 masalah gua nak tukar kod dengan cepat…..com tempat belajar gitar utk org baru.guitar kapok sng ke nk men ? tQ 13 of 46 12/6/2010 8:29 PM . tu boleh di”adjust”. 20:11 takyah susah2 korang tanye zairol ni. 3:08 etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya. 2009.. 2009. 2009. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni. rendahkan bridge atau nut. zamree wrote on 22 April. rony wrote on 3 May.zairul. 2009. 1:51 jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la. mir wrote on 17 May.starahead. 5:58 mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!! guitar_hebat wrote on 9 May. 2009. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zamree wrote on 22 April... jangan talinya tinggi. pegi ke http://www. 7:44 salam. Zairul wrote on 22 April.

zairul. Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type Selamat Mencuba! uddeen wrote on 16 June. ada tips x 14 of 46 12/6/2010 8:29 PM .... ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar. 2009.i am almost despair ni Zairul wrote on 22 May. aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll.... 2009. jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna. die yard wrote on 19 June. Zairul wrote on 16 June.gi je jumpa cikgu Azmi.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm. bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut.. kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hideXjapan wrote on 22 May. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri. 2009. 2009. uddeen wrote on 17 June. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’. 16:20 Salam. 12:51 nak blaja main gitar.tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah. 2009.. 19:19 uddeen >> haha. 22:59 hideXjapan >> nak kata penting sangat tu tidak lah jugak.. tapi cikgu mi dah pencen. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe)..skill x hilang lg tu. 2:09 tolong... cuba prektis selalu. chord basic ngan minor ok. 2009.. 16:03 cikgu mi dah pencen tp power lg.saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro.

gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai.). 11:41 gua bro. 18:39 die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord. tekan semua fret dengan kemas.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. ok. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz. 16:11 ane tmpt tok not2 2uh ? ? sye x twu lgsong . aku dah main gitar setahun lebih. . 2009. selamat berjaya ali slaman wrote on 25 June. 15 of 46 12/6/2010 8:29 PM . maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu . a'am wrote on 27 June. jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah. aku boleh pegang semua chord complex.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 19 June.... banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari. .. nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod. 2009.tak reti men gitar. masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard. satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!. so. 2009. boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh. mengada-ngada betul aku ni. ada tip tak? sekian terima kasih. 13:54 hiii sya. pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya. tanya lah semua orang yang biasa main gitar. Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro.. 7:55 askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie... contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu. 2009.tpi teringin plak camner argh… E_j@M wrote on 28 June.zairul. boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp. 2009. nak belajar main gitar lah???? mawar wrote on 2 July.

.tq. 2009.brand ape plg sesuai for beginner.ha.zairul. 2009..i cannot play tp ada interest to learn. 16:16 saya pun nak belajar main gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. 16 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009...i tgh2 usha2 blog on guitar. 16:49 erm x de chord lgu gitar ? cam ner ekh. 1:10 yaya >> untuk panduan beli gitar boleh refer kat sini.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ cik eida wrote on 6 July.n...skang nih i got to buy a guitar 1st..cam chord lgu3! dah cri x de!!~~ fazy wrote on 13 July.nk tanya u all.zairul. 22:49 salam… thnks….bg la ur 2cents...so.. 2009. Zairul wrote on 6 July. Panduan Membeli Gitar mika chan wrote on 12 July. 2009.. panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar... kalau dah biasa senang aje yaya wrote on 8 July.whether to buy acoustic or clsssical. 14:35 hello.:) Zairul wrote on 9 July. 22:02 Mula mula memang la susah... nampak susah la.

semoga anda berjaya Zarul Aizat wrote on 5 August. 23:08 no problem.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 13 July. 2009. tup tup ari nie dh ade dh. 2009. macam mana nak kawal gitar biasa tikusgirls wrote on 9 August. demilovato / tikusgirls wrote on 9 August. 2009. tq for all the advises or wutever la kan. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic. ari tu gi tengok panduan nk beli gitar.. tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak. 15:50 17 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 13:09 bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar. dpt jugak bantu sy. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan.smua 2????? x phm la… ayeem wrote on 29 August. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur. yelah baru blajar. 2009. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. hehehehe. smalam baru ajer bang long ajar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 13:02 thanx la zairul. 17:22 nk tw ape bnde chord B. 2009. 18:31 macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak Zarul Aizat wrote on 5 August. 2009.zairul. ali wrote on 24 August.dh beli pun. 18:37 satu lagi boleh bagitahu sama. 2009.

19:39 woo joe wing pn best jgk.lyaan. 2009.bending. aku x tau la btul ke x.???????????????? cok wrote on 11 October. 19:35 nk men solo?kl aku.style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings. band 2 .kl yg suke speeding cam joe satriani 2.Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya………..apo nak ditunggu lagi ehh…. syera wrote on 28 September..tp ubah tempat je.byak gle.kl mls. 2009. 12:55 salam.2 thun ke. 11:28 ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade.saya masih lagi beginners.korang blaja la dr kcik.mmg hebat la....xpon stat dr skang jgn wat kje len.kalo ak men memg kne hafal smua chord ke.4 org je.tp ddlm scale la..thanks….haha.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ tuan tuan dan rakan sekalian..zairul.jd tlong kemas kan ok….cara yg aku gune.mmg kne latih laju je la byk...pull off.n sye agak xpaham sikit yep….. 2009.men gtr je...so jgn lupa caracara nak solo.tq……………….lgu wing pn byk yg best2... 2009.aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses.smbl dgr smbl men.lu bagi la cara nak solo gitar. 21:50 betul kata cok tu.. so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men. 2009.. safuan wrote on 12 October.snang je.tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer.agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne 18 of 46 12/6/2010 8:29 PM .corak kl nk speeding cam same je.sebab Joe Wings punye style lagi masyuk… cok wrote on 13 October.letak la….aku pkai pentatonic scale. 19:51 askum.bedal je. 2009.. frixion_28 wrote on 14 October.base pd pnghayatan sndri la.teman nak main gitar nie….aku tgk tab.kl nk handal cam master2 tu.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.sbb aku lyn GNR.kaedah cube jaya.=> angah_93 wrote on 28 September.

nabilah wrote on 15 October..solat setiap waktu... 2009.zairul. 7:26 19 of 46 12/6/2010 8:29 PM .mintak terangkan hati.yg cord seven tu.. .kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je.abaikn dlu. 2009.cube la dulu. 0:59 ikut lagu ko la. 2009. 8:24 nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen.lapangkan fikiran. ssh jgk la cord die..awal2 ni ko hafal cord tu je. 2009.contoh2 kod ade kt atas page ni kn.selamt beramal. 21:05 bley tolong ajar cam ne kod nk goreng?? aloy wrote on 20 October.nk goreng.jd pro?10 thun kot.pakai scale la Zairul wrote on 22 October.. 23:12 bukan susah nk hafal….... 22:39 weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!! aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!! cok wrote on 19 October. 2009.. 1:25 nk goreng kord?plik gak tu.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009.lg lme men lg pro la.insyaallah bleh hafal.camne ek?ntah la. wrote on 20 October.hehe BOLEH TARA TU? cok wrote on 22 October..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ blajar ye????? cok wrote on 15 October.. 2009.amy.x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu.

BelajarGitar wrote on 5 November. 17:23 sekarang ni belajar gitar makin mudah..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar..maen lagu yg simple2 je dulu.. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la.. 11:39 ku nak sangat men gtar.bg aku lagu pling mudah. susah gak ya nak men.. frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod.wrote on 5 November.. 23:52 x susah mane…cube la dulu. 2009. ssh nye.kl rs mls sngt blaja je la power cord ni. jles btl la tengok org men gtar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www....punk rock la.. dah lama main nanti boleh ingat punye.tengok owg men cm sng je. amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng. kalau buat pun dia jadi kod.... hehe. ikut kata COK tu la. 20 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot? aloy >> amboih. tak macam dulu..zairul. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi.... aku pun tak ingat semua kod haha. 21:50 aduh....... cok wrote on 27 October. abaikan dulu kod2 yang susah dulu. sempat dakwah nadiah92 wrote on 24 October... 2009. tp aku langsong tak tau pape.. untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup.. bukan goreng..power cord je. berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot. spe leh ajo sye main gitar. 2009. bgs gak yek blog ni sekurang2 nya dpt membantu.. ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist.. tips penjagaan gitar pun ada.. syikhah-smk pg3..

.try blaja kod C.Am.. wrote on 12 November.zairul..blaja kod mudah dlu .tgk kt youtube la. 2009.kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused… eca wrote on 7 November.huhu Zairul wrote on 9 November.cube jgn pkai jari kaki. 2009.. 2009..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ eca wrote on 7 November. cok wrote on 9 November. 14:09 haprak…stu bende pown ak x phm….f ngn G dlu.... 14:11 ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k….apreggio ker? boring kord je…lead r. 2:56 nk blajar scaling.plez… yatt wrote on 9 November..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. 20:08 yatt: tu tmpt nk ltak jari2.mebi lg snang.cm ne nk terer? 21 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009. 2009. yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar) riezal. 20:06 eca: kl nk video. 17:56 we cmne nk mulakn main gitar ni note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu… cok wrote on 9 November. 23:04 eca.. 2009..mudah sket.

selamat hari raya aidil adha. harga tu termasuk amp skali. sy nk tanya pendapat bro ni.zairul. 2009. 13:04 aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam. sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh.. 2009.based on yur experience. 18:52 salam bro. gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:) Zairul wrote on 11 December. 2009. 21:22 hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu? 22 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. 12:45 askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie hideXjapan wrote on 11 December. 9:25 cm ne ni bang zairul?x phm la. sampaikan salam saya untuk orang sandakan paan wrote on 2 December..tpi sye nk belajar jugak maen gitar….cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x????? iwan wrote on 24 November. 2009. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ayu wrote on 20 November... 2009. 18:35 anti_gitar >> assalamualaikum. Zairul wrote on 29 November.tulis la yg mudah dipaham… anti_gitar wrote on 29 November. 14:24 ape bende nie x paham la….

. bahasa orang2 muda ni aku tak reti. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama... maklumlah dah tua.string 5.yaww… A : FRet n0mb0r 2.tafe lar..>_< email kat FiaFatihahSwift@gmail. 2009...so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp.~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0… Zairul wrote on 22 December. 2009..malas nk taip. 9:03 tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up. (D#=Eb) p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu..pastu fret yg ke 3. 21:55 EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever.n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_< tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December.4.yaww? B : fret n0 4…string 5.tekan kuat2.cne ek .p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www...4. apapun terima kasih.and 3. 21:51 skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds. 23 of 46 12/6/2010 8:29 PM .jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri...com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ umy wrote on 16 December...com yaww…or smiley_girlz21@yahoo.. kod flat (b) adalah half tone down. 2009. 8:58 umy >> part mana yang tak paham? tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December. zairul…sy bukan nyew expert sanad. 0:57 ta paham lahh ..hmm .hik3 -_.3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4. Cth diantara D dan E. 2009.pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan. 2009.yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar. dan Eb adalah half tone di bawah E..zairul....itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar. D# adalah half tone di atas D. Zairul wrote on 16 December.

Tlis ar k0d mcm nie. 8:49 Bru bape minit ms0k bl0g kamo0. 7:02 Bang zairul..... 2009... 7:04 0ps..D. 2009.Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer.Tg0k kat bl0g org lain..Ha3. Kalau kod C ko tgk list tu.Tpi aq tg0k bku 2 da lemah..Tbal sengah inci.Serab0t skli...Kalau bleh.Bl0m tg0k isi per0tnye agi.Wkakaka. 12:25 Hafiz >> kod ada banyak jenis Hafiz wrote on 31 December.Cont0h k0d D= xxx232 .Klo tg0k le muntah. 11:39 Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas. 7:51 Aq ade gtar...Hahaha Zairul wrote on 31 December...Aq da pndai men k0d A.Yg atas 2 sye aw.Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer Hafiz wrote on 31 December..Xpe2 anti sye bkak kat kmpter...Ha3... Ha3. 24 of 46 12/6/2010 8:29 PM ... Ko pun boleh tukarkan sendiri..Care nie senang pham bgi sye. Hafiz wrote on 31 December.Sye blajar mcm tu.K0d A = xx222x.Nombor tu merujuk kpd fret.Aq ade beli bku gtar. 2009. 2009.Trsalah kotak t0k isi.Knape kat bku tlis k0d A.. 12:02 Ha3. Sama je.Aq beli rm20 dri kwn.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.....Sye ms0k nie pkai phone.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Hafiz wrote on 29 December. 2009..Tpi aq nk beljr.. Zairul wrote on 29 December.Tapikn.Ha3..Ha3..Xnampak. 2009.. 2009.B.Kecil sgt..Aq nk sgt bljar men.zairul.... tukarkan jadi x32010. Hafiz wrote on 29 December.Tpi ade byk k0d A..

guitarchordsmagic.com Zairul wrote on 2 January. 2010. 2010.guitarnote. 15:03 Banyak kod yang boleh dijumpai di sini… Tak tahu betul ke tak kod ni… http://www. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Knightroad wrote on 1 January. 2010. 15:11 cuba yang ini… http://www. 2010. 2010. 2010.com/guitar/notes2/ultimate. Kod pun macam macam cara ada. 21:44 Abang… Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul… Zairul wrote on 2 January. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis keysam wrote on 17 January. 2010. 18:22 Knightroad >> Betul la tu. 10:31 Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar. 18:00 25 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.pdf Knightroad wrote on 2 January. 17:10 saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod… Zairul wrote on 17 January. Knightroad wrote on 2 January.zairul.

.anda kne saLu prEktis kOd y sme. 21:37 nk blajar main gitar . 2010. 2010.nnti Lme2 msti bLeyh. kat umah ni mmg ade gitar akustik. tapi tahu banyak kod lagi elok. kena banyak prektis Leena wrote on 8 February.hehe sy nk petik gitar pon xtaw la. altyra wrote on 1 February. 12:53 salam. dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu. 15:58 kpda KEYSAM.G#m dll… seumpama dgnnya. ? Zairul wrote on 7 February.. 11:48 paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula.kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka . men taram jer men. 14:55 salam.cm ne tu?? leh tunjuk cranye x?? 26 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. jGn rIsO… men gItar nIeh kne bYk bSbR… pRektis ajEerr… jGn ptUs ase… paet wrote on 4 February.. nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah. mintak tunjukkan kod gitar f#m. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ keysam >> kena selalu prektis kukaura wrote on 22 January.. Terima Kasih.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul. 2010. sy minat nk blaja main gitar. 2010.

2010.zairul. 21:12 sory….tolong saya bantu saya Zairul wrote on 28 February.com/general/perbezaan-gitarelectric-acoustic-dengan-semi-acoustic/ lala wrote on 25 February. 27 of 46 12/6/2010 8:29 PM .bila saya nak tekan double.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ aliyah wrote on 8 February.blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x???? jebong wrote on 14 February.. 9:05 Abang Zairul.. 18:51 macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. 23:38 Ngelingkong >> You may find your answer here: http://www. Basic Guitar Chord.. 2010. Open Guitar Chord and Power Guitar Chord.zairul. on the other hand.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. what are the meaning of. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john. i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord. i m from sarawak. your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated. Zairul wrote on 20 February. thank you. 2010. 2010. semua orang macam tu tayah risau. 12:45 sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!! Ngelingkong wrote on 20 February. 2010. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul. excuse me. what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar. mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis. 21:24 lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa. 2010. can you explain to me please. contoh saya nak buat kod F.

>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop.. kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro…. 1:45 sye da bnyak buat lagu. 2010. 2010. scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2….. tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar.. 20:22 chuada >> jawapan tipikal. tapy ta de nada lagi.. 3:40 salam semua…... pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord. perlukan masa dan usaha selamat berjaya eyra syahirah wrote on 2 March.:( wolopo wrote on 3 March. 20:02 salam…saye ngah blajar men gitar kt um.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi.. 2010. guitar pro layan beb… chuada wrote on 7 March.. tlg au ajar la aq name aku akop roca wrote on 4 March. so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh?? tolong aja sye men gitar boleh x?? sye hrap cgt neyh… pllleeeezzz…. 28 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod. 18:41 aq nk men gitar. lambat sgt jari nie nk alih. 2010.. biasa kan dengan kod dan prektis. 2010. mcm ne ek nk selesaikan mslah nie? Zairul wrote on 7 March. then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye.zairul.

abg ade tips men gitar untk org kidal x? Zairul wrote on 17 April. 2010.mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw.urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne.. akiz wrote on 31 March. zombie wrote on 17 April..sye x tau camne nk men. cm ne na betol kan tune dye ek ? Zairul wrote on 27 March. 2010. 20:29 eh.zairul. shygirl wrote on 17 April. 7:29 iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari. mcm mne sye nk improve kan sye punye skill?... sye nk bli gitar baru ade tips untk sye macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu…. 2010. 1:43 hai abg zairul.tp xde spe nk tlong la… aliff wrote on 15 April. 2010.n . tgk org len men sng je.. 13:39 aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak.n . 2010. 11:17 weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie…. 2010..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 1:40 sye nk men gitar tp.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ iraawk wrote on 26 March. 8:52 29 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 17:34 its hard.zairul.com/general/panduan-membeli-memilih-gitar/ anja wrote on 22 April. Zairul wrote on 25 April.i’m really do not understand it. open. 9:48 @melati : part mana yg tak paham? wan wrote on 25 April.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ @shygirl : nk geli gitar lefty pun sama jugak. 14:45 sye bru nk blaja gitar… pe mksud # dan ? ??????????? melati wrote on 24 April. 2010. 17:36 camna men gitar 12string ah???????????? 30 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tolong saya ye?actually.ada cara x? melati wrote on 24 April.[the kod].tapi tak tau nak baca kod. 2010. baca ni. 19:43 bro. http://www. 2010. cuma pilihan tak banyak.zairul. 19:40 aku nak main gitarlah bro. 2010.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu… plushy wrote on 25 April. 2010. 14:51 ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic. 2010.. 2010.never mind plushy wrote on 25 April.

. 2010.. 31 of 46 12/6/2010 8:29 PM .ade care petik sume smpi abeh...lagu senang lagu b. johara wrote on 3 May.. 5:38 Salam zairul. 17:11 plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang.tgk kt youtube. 2010..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ plushy wrote on 25 April.gne lagu uh je sbg asas. 22:19 @j : yg dekat amp biasa dah preset..com… wan wrote on 29 April.cube ea lagu simple uh dulu..amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni…. 8:24 da tahu cod…tapi kan xgeti la nk petik….mo study asas pnya lu… johara wrote on 28 April.. j wrote on 3 May. 12:59 wan thanx ye…. setting nye limited sikit..tuh lagu 4 kord.. 2010. 17:38 lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan.jgn give up ea!! gambate kudasai!! Zairul wrote on 3 May. ajar bole???thanx…email at joharaboy@yahoo.zairul..i im yours ngn stand by me.kite same2 ea beginner johara.ape2 pon leh tanye..aku pon dak baru blaja nie.. 2010.im try…hehehe wan wrote on 3 May. 21:11 no problemo.care pgang pick sume ade..care nk petik. 2010..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 2010.

22:01 @wan : tune ke tuning? kalau tuning.. 20:56 @aliff : set tone?? wan wrote on 6 May. 21:18 maksod ea tune gitar kapok. 2010. 23:00 tuning laa kowt. nak tuning semua gitar semua sama. 10:21 32 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 18:34 zairul nk tnya…. 2010. 2010.wikihow.btol kn2?? Zairul wrote on 6 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.aku pon x pandai tune sgt gitar nie.zairul.cmner ea?? Zairul wrote on 6 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ j wrote on 4 May.beginner gak.. 2010. 2010. klau nk set tone gitar kapok cm ner r… Zairul wrote on 4 May. 2010. tak kira kapok ke tak wan wrote on 6 May. 2010. 0:29 @zairul: jd klu guna effect mcm mn? aliff wrote on 4 May. 23:27 @wan : rujuk ni http://www.com/Tune-a-Guitar epul wrote on 8 May. 2010..

. bleh bg tau tak 33 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 2010. 2010. yg bulat kosong 2 tok pe???? Zairul wrote on 9 May. 0:27 cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap faez wrote on 9 May. 12:45 @epul : baca arahan yang aku tulis tu slow-slow.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ bro cm ne nak bce kod kat ats 2…. F#m.. 2010.. Zairul wrote on 8 May.x yah tekan pape. 2010. wan wrote on 9 May. 1:21 kalau G#m. 13:03 yg bulat kosong uhh petik je. 2010. C#m...zairul. aq x phm la…. 12:19 bro still x phm la…. 2010. amad wrote on 10 May. 10:56 @epul : tgk gambar first faez wrote on 9 May. tu mcm mane plak nak petik.open. 0:30 tkow ape.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..kte men lguw cromok another you epul wrote on 9 May.

saye hanye tau pon basic kord je leh men. 19:26 @amad.. Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone.. 2010. 0:07 ok2 teme kasih….kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord. 18:19 nk tnya ckit bley… mcam na ye nk ejas tone gitar..sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.senang.zairul. diantara C dan D ada not C# atau Db. 17:04 bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord.pape abg zairul lg power.. 21:26 abg zairul.knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul...soo senang nk men lagu.. 21:28 aku x smpi tahap tuh lagi amad. wan wrote on 11 May.aku pon beginner gak. 2010. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone.. 34 of 46 12/6/2010 8:29 PM ...aku blaja basic chord.thanxx melncholic wrote on 13 May.. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah.basic chord pon leh men lagu ape. C# dan Db adalah kod yang sama. 2010.?? gitar sya bnyi sumbang giler... 2010.sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner. @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas.itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2... plzz help me zairul.. 2010. Zairul wrote on 11 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ wan wrote on 10 May.nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh.aku x reti men.. 2010. boley takk ? aliff wrote on 20 May.abg leh explain??? epul wrote on 11 May....yg sharp2 uh sy x tau angat.

aku blaja ilmu br.patah jari hamba Zairul wrote on 25 May. 12:12 @kemal @Hykal : no problem 35 of 46 12/6/2010 8:29 PM . farihan wrote on 25 May. 16:44 minat jgk nk main gital tp xpandai lah .:) Hykal wrote on 26 May..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kemal wrote on 21 May.. 2010.. 18:40 bang. 20:35 sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam pembelajaran gitar nih?? plissss te rader zairul!!! Faisal Abdullah wrote on 25 May. 2010. 2010.zairul. 22:00 thankz brader zairul.howtotuneaguitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.syukran .Contoh Resume =-.-= Faisal Abdullah´s last blog ...giler susah main gitar yg abang bg 2. 2010. 2010.nieh. @kemal : http://www. 2010.. 2:15 syiok study sal guitar..pr nie. Zairul wrote on 27 May. 20:27 @aliff. 2010.org/tuning/how-to-tune/ kemal wrote on 25 May.

. amad wrote on 31 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.heheheh 36 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 23:49 salam… abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar….. 2010. 2010. tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu. ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus. 2010. saye baru je blajar chord2 yg mudah2. 11:10 salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar.sya xtaw amcm kod n amcm maw men. 12:18 sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi.. 7:05 murah je honey wrote on 3 June. 2010. amir wrote on 6 June. 21:46 abg saye bingung ni. 2010..zairul. 22:50 @amad : dgr la lagu tu camne. 2010. 0:03 nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye Zairul wrote on 1 June.hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ amad wrote on 30 May.. macm mane nak tentukan ekh? Zairul wrote on 30 May. sya wrote on 7 June.

2010. 9:09 @azrina : itu adalah kod.. Nuraisya95@yahoo.. nana wrote on 23 June. 18:59 @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat. komen2 kat sini pun dah terbiar je. 22:32 abang. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. 2010. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu. 13:46 ssh nye nk blajar men gitar.. 2010. zarul wrote on 3 July.com ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu… Zairul wrote on 7 June.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan azrina wrote on 7 June. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ sya wrote on 7 June. 11:12 abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih. 7:34 @nana : try la cari kelas muzik ke.zairul. 37 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 2010. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la. 13:42 askum abg… Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt… Zairul wrote on 24 June.klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak? Zairul wrote on 8 June. 2010.

.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul.. tlg sy.x tau lgsung nk men....plizz help me. 12:05 salam.? pch wrote on 9 July.. 10:39 aq minat main gitar…tp x de org nak ajar niesha wrote on 6 August.syer mmg mnat sgt3 nk men.com ekin wrote on 22 July. 2010. 14:08 cme 1 kod gitar kew yg boley dtunjuk…..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zarul wrote on 3 July.. 17:47 syer dah bli gitar. 2010.sy da ade gitar... 3:32 yang simple2 kord xde ke…bro buat la e-book utk blaja gitar E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU far wrote on 10 July. 2010.spe2 ade the detail how to play. 17:48 pepon tlong email kt sye..aseekin_greeny@yahoo. 2010.but.lau ade send kt syer. 2010... 13:38 38 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com syer mmg mnat sagt nk men. tp xtawu mcm mne nk maen. aseekin_greeny@yahoo. 2010. sy berminat nk maen gitar..sy nk sgt maen gitar. nazahah wrote on 29 July.tlong lah. 2010.. ekin wrote on 22 July.

maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu. 16:38 salam bro….email gua azrulazrul00@yahoo. terima kaseh Zairul wrote on 8 August.klaw bole tolong trangkan smpai aku pham. saye nak masuk satu pertandingan nie . 2010.rasa menyesal pulak beli gitar…. 9:35 @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak. 4:53 salam bro. 9:20 @neisha – selamat berjaya! hafizcare wrote on 1 September. 39 of 46 12/6/2010 8:29 PM .aku semak jugak tab2 nye..aku naek pusing jdnya. tolong beri tunjuk ajar Zairul wrote on 2 September. saye niesha .bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic. 2010. [hehe ] harap ..zairul. 2010. boleh bantu . 4:45 salam bro….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hello .tolong ajar gua…. btw .com atau call gua 0173421390 kunyit wrote on 20 September. haii . 2010. part mana yg tak paham? azrul adnan wrote on 8 September.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.terima kaseh bro. boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ? because . umur baru 14 tahunn .gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar.saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada????? da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah…. 2010.tapi tak tau main…kalau tak tau main.

Pentatonic adalah salah satu basic scaling. Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod. 2010.zairul. petik satu satu not C E G jadilah arpeggio. 2:00 gita da ad tpi x rety maen… boley tlong aja men kn x? ni email nye…aziq_handsome97@yahoo. priest ghost wrote on 12 November. dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. 1:22 saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt nilam puri wrote on 13 November. 22:11 tolongggggg………………………….com amin wrote on 11 November.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 20 September. Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling. 2010. 2010. 2010. Mcm contoh kod C. ajar main gitar…………. aziq wrote on 21 October. 2010.. 21:12 @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 0:16 boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube? aziq wrote on 21 October. 16:25 sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab… 40 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2. ak da bljar tpi ggl gak...huhuhu. aku na men gtar utk abh ak. bard wrote on 16 November. 18:45 eh lupe plak.:hahhaa.12 41 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2010. 18:43 Salam. mim wrote on 20 November. besday abh ak 9. 2010.tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ..:cam new ekk.. 2010.:nk bgy pham. 22:55 @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa.: bard wrote on 16 November.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kulat rokers wrote on 15 November. 2010.zairul. 2010. 22:08 ak na sgt blajar gtar. 17:16 bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj ery erynna wrote on 15 November.. selamat berjaya Zairul wrote on 16 November. tlong la ak... 2010. bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi.nie email gua bard_666@yahoo. prektis banyak. 22:48 @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa. 2010. 23:44 a’alar x pham arh. cuba lagu2 senang dulu..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.rase mcm benak jer diri nie. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar..com Zairul wrote on 16 November.

42 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 8:58 Nk cari mana videonye? aidill wrote on 23 November. 6:09 baru2 tengah hafal chord ... aziq wrote on 23 November.zairul..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ nie.. 22:09 weh susa sgt srr nk blaja main nieee tlg sayaaa burn wrote on 28 November.berpinau. .. 2010. 2010. 2010.major . lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan . minor. 2010. 15:09 salam…ku da bleh men gitar ckit2. lagi ape ntah ! pening laa . tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord … boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni . . full chord . 2010. barre . 2:50 bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube Zairul wrote on 23 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. nana wrote on 25 November. ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak. 2010.tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je. 18:39 prning pale aq.bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq… pynn wrote on 29 November..

zairul..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. Lagu dan anaknya. You can get your gravatar for free today! Name (required) Comment Notify me of followup comments via e-mail « Datuk K.co/s4IDvOx via @youtube 21 hrs ago Lawa la gol nasri #EPL #ARS #FUL 1 day ago 43 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Zairul wrote on 2 December. 23:40 @burn : kena bykkan prektis jari kanan. Nak mandi sungai » Mail (required) Website Twitteroos @zairvl kesian sapa yg join group "i hate facebook new design" tu. 10:27 yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek? ijat wrote on 30 November.. :p 1 hr ago One of my favorites -. 23:42 @ijat : yupp Write a Comment Gravatars are small images that can show your personality. 2010. Siti Nurhaliza.. 10:28 yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke? Zairul wrote on 2 December. 2010. 2010. pakai kod basic dulu pun boleh.ENDLESS STORY (Yuna ito with Bank Band LIVE) http://t.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ijat wrote on 30 November.

7.579 views Gambar pelik hari ini.933 views Nak mandi sungai . 5. 10... ...... Zairul: @ijat : yupp..109.023 views Jenis-jenis kote.13 Privacy Information Most Viewed Hot Topics Comments Tags 1. 10.25. 2.. 3. 6. Zairul: @CikSeriDarling : no problem. 8. Zairul: @ajim : aku mana la tau semua .13.00 Best $14...zairul.436 views Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang . . harraz: bro.com/.607 views Video Wanita Warga Cina Bogel.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lol Fake iPhones at JC Penney let you text away your dignity http://t. 8.. Zairul: @jombelajargitar : nanti aku c. ajim: gtr 600 henggt ade ke..com/w.99 Indonesian Socialists Books LLC New $14..346 views Tab/kod gitar..95 Best $2.31.14 Best $14. 6... Amazon..13.. sekarang dan masa depan.. Panduan asas bermain gitar (kod mudah) . satu lagi. Zairul: @harraz : okay la tu dari gita. . . 3... 1. ZinGabriel: @ajim~ http://www.. 9.31. Subscribe Subscribe to News Feed Subscribe to Comments Feed Enter your email to receive updates: 44 of 46 12/6/2010 8:29 PM .17.youtube...27.99 Best $19. 9..510 views Panduan membeli (memilih) gitar.youtube.. 4.15.co/Q2dsevf via @TUAW 1 day ago More updates.572 views Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu. cm ne kita nak..14. sye .18 Kuta Halter Top with Lace-up Back New $14. 7. 2. . 4.279 views ZinGabriel: @ajim~http://www. .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..00 Beaded Mandala Baby Doll Tee New $19. ZinGabriel: @ajim~Ibanez GRG-150 dan Cort .034 views 1Malaysia 1Untuk 1Semua ... 5.com First Guitar Power Chords Wise Publications New $12.

zairul. With your generosity I can finally change my guitar strings and pics.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Buy me coffee :) If you would like to help and support the Nusantara Guitar Tablature. please click on the PayPal Donate Button below.) Thank You! Recent Searches video perempuan bogel kod lagu 150 juta 150 juta 150 juta kali kod gitar getar hati Popular Searches kod lagu 150 juta kod gitar bila cinta kod gitar selamat hari jadi getar hati kod+lagu+melayu Categories Home page Macam-macam Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Site Pages About Me Blogroll 45 of 46 12/6/2010 8:29 PM . .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.

46 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed Back to top Copyright © 2010 Zairul and the blog.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Proudly powered by WordPress. All rights reserved.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful