Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Monday 06 December 2010 About Me Blogroll Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed

Home Macam-macam Gambar Ceritera Video Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Am Sukan Politik Pengumuman Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Home » Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar » Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Monday, July 31, 2006, 0:00 Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar 109,933 views 241 comments

Share

165

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak

1 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Update 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah; Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri. Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”. Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords
Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

2 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Power Chords
Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa,

3 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti. Okey selamat prektis! Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G] Korang try baca ni pulak; 1. 2. 3. 4. 5. Panduan menukar tali gitar akustik Panduan membeli (memilih) gitar. Panduan membeli (memilih) tali gitar Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar) Kod Gitar Kamu – Nitrus Share Tags: asas, gitar, kod, mudah, panduan, tab About the Author

Zairul is a full time mechanical designer and part time blogger, spending most of his free time with the family and guitars and music and the internet. He has been living in Japan for more than 10 years now and couldn't wait to go back home..

mohd zaiyad wrote on 23 August, 2006, 18:15 sweet child of mine hotel california tab gitar

apit wrote on 19 January, 2007, 11:44 saya ingin belajar main gitar

jebon wrote on 19 April, 2007, 16:00 saya perlu mengenal note.

4 of 46

12/6/2010 8:29 PM

helmi wrote on 4 July. 23:03 saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod…. Bila dah biasa dengan positioning chord. 0:32 salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x. So.i pnya ada tapi tak paham arrr…. 22:48 Cara paling senang ? Itu yang susah nak cerita tuh. ikram wrote on 13 August. 20:34 ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b.melayu?? B. banyakkan practise. Zairul wrote on 3 July. 20:33 camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X. 2008.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ jone (kedah) wrote on 15 December. 9:58 jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” Memang peringkat awal main gitar. 2007. Zairul wrote on 16 December. 2008. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar. 2007. Masalah ini semua beginners rasa. 15:20 aku x pndai lngsung main gitar. Good Luck. 2008.macam mana cara nak tukar kod. 5 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. 2008. cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords...??aku xpaham lorrr… carlos santana wrote on 21 September. helmi wrote on 3 July.

2008. bazilah wrote on 12 October. 16:16 sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar ajai wrote on 27 October. 2008. tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar… tp kord die ak x taw… tlg send kord asa gitar kt ak …ley x??? KAMIL wrote on 20 October. 2008.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. 2008..tapi kord x der.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ syahrul wrote on 2 October. 15:27 aku x pndai lngsung men gitar.tolong antar kord gitar kat sy bleh 6 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 17:21 aku x pndai lngsung main gitar. 2008.zairul. 20:56 saya nak belajar main gitar. 2008. 13:34 iiiiiiiiiiiiiiiii saya dulu pernah main gitar ngan BAND team tapi skrang dahx ingat lagi camne \ amy wrote on 11 October. 16:14 MINTA KOD GUITAR KAMIL wrote on 20 October..

yusoff@yahoo. 2008. email: noodletwistz@yahoo. pls advise how. sue wrote on 19 November.com thanx 7 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2008. 2008.com. tapi nak pandai main gitar. masalahye saya left handed.my…………….zairul.plzzzz lynn wrote on 1 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 16:17 elarafat. camne? syasya wrote on 10 November. saya tak tahu langsung bermain gitar. thanks bro. taktau men gitar. taktau kod.. 0:25 salam bro. 14:45 salam bro. 0:26 saya berminat nak belajar bermain gitar. 16:15 semua yg ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar.tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz ell wrote on 30 October. ko xde cara senang nk blaja main gitar ke? emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ell wrote on 30 October. da beli gitar. 14:49 kenal gitar. 2008. 2008.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k wan wrote on 19 November.. 2008.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul. 19:50 allah korang nak blajar chord?? belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah. mule r dari bass…. harga pun murah sangat. terpaksalah practis sndiri AZIZ wrote on 30 November.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ yukie wrote on 19 November. 15:51 aku gila adilah wrote on 24 November.. 2008. snang igt fred n snang nak ingat kod… pastu bnyk2 la rujuk buku @ video… jgn malu nk tnye. 18:43 aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae… adam wrote on 20 November.. 2008. klu nak cpt blajar gitar.. baru senang jari begerak.. 2008. bgi ak. x silap saya x sampai pun 3. 2008. saye pun masih beginer jgak. bnyak klebihan. 12:11 bro. 16:32 hey guys…. nak masuk kelas music mahal nak mapus. 2008. 2008. ni 1st tyme aku on9 web ni… bgus r utk bginner guitarist… anyway ak nak k0ngsi gak la…. jari bleh kuat. 14:37 SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY Max wrote on 2 December. tapi kena practis selalulah. cam aku.00 ringgit.. 8 of 46 12/6/2010 8:29 PM . ni pandangan aku je….tlg send kan basic main gitar bleh… adham wrote on 23 November.

.. aku tau sket2 kod gitar. 21:39 Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan. 2008. 21:45 azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Max wrote on 2 December. 2008.zairul... 23:49 bro. azuan wrote on 13 December. 17:42 mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro…. 21:53 xtaw pape. biasakan tuning gitar EADGBE. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar. 2009. 16:33 ade panduan chord sustin x? send kat mail aku bro… anyway… thankz… Max wrote on 4 December. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya) xxx wrote on 1 January. bwu nk blajo… 9 of 46 12/6/2010 8:29 PM . atau hubungan fret-neck yg lari..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose. so sesape bleh ajar aku plucking x? Zairul wrote on 15 December. 2008. anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords : Spritus Temporis Zairul wrote on 15 December. kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je. 2008.

tripod.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Firdaus wrote on 1 March.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com TERIMA KASIH. NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS) Rosman bin Fatahudin(Manhellions) Blk 45-02-17 Jln 3/48A. 2009. KELAS YANG DIAJAR IALAH: MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM BASS-4X SEBULAN $80 RM DRUM-4X SEBULAN $80 RM KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM MELALUI ONLINE INTERNET. 11:09 ASSALAMUAIKUM SEMUA JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar.com/. 2009. 2009. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? 10 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 5:00 macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku massage aku kat firdaus_404@hotmail.com ROSMAN wrote on 2 March. 12:38 saya baru nak belajar main gitar. tapi x tahu langsung kod. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN.zairul. lonely93 wrote on 26 March. WASSALLAM. Sentul Perdana Menara Orkid 51000 Bandar Baru Sentul Tel : HP 0192708900 EMAIL manhellionsz@yahoo.4X SEBULAN $80 RM SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM) MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA) Tel : HP 0192708900 MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG.

play right-handed.. tapi play left-handed.. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo.kne praktis slalu ar. 2009.huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu. bli ar gitar sndiri dlu. _nobody_ wrote on 31 March.. 12:43 puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too.org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku... Zairul wrote on 31 March.ni ape yg aq gune dlu la..help me teringin sangat main Alieca2 wrote on 28 March.bagi jari tu longgar sket. 12:39 saya baru nak belajar main gitar. 1. 2009. tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal. dah terer bass baru blaja lead ngan rythem... 9:01 aku tingin nk blaja main gitar. 2009.try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu.. 2009. Guna right-handed guitar.com sWeEt Pr!nCe$$ wrote on 27 March. ali wrote on 30 March. 2009. 2. 13:44 >>ali ada empat cara untuk anda.. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2.tapi still leh tuka right handed time main gitar..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul.untuk beginner. 5:06 leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt..aq pun kidal gak. 2009. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini. Babyface tak salah aku guna teknik ni. 95% manusia main gitar cara ini..then. Guna right-handed guitar..praktis byk2.. 11 of 46 12/6/2010 8:29 PM ... 3:28 bro.baru leh praktis slalu.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lonely93 wrote on 26 March.gitar da ada tp xreti nk main.. tapi x tahu langsung kod.. konfem terer. Gitar biasa tapi main terbalik.

youtube.com/ Selamat mencuba! upin wrote on 2 April. 8:55 saya baru nak belajar main gitar. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain.gitar ada tp nak tau kedudukan kod2 kat gitar tu. 2009. 2009. 14:02 shaz >> Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C. Guna lefty guitar. Main left-handed.com shaz wrote on 14 April. Kalau anda ada gitar biasa. 2009. Zairul wrote on 16 April.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. dan main cara left-handed. Chords list tu akan diupdate bila ada masa free. etomyam wrote on 16 April. E.zairul. 4. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan.bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G. saya ni minat gak main gitar. 6:54 salam Bro. tukar kan low sring position dari kiri ke kanan. D.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ http://www.com… thanks atas bantuan anda….com/watch?v=UmsLQFqdiQE 3..minat main gitar tapi jari keraslah…. Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed: http://lefthandedguitarplayer. 15:57 besy nya…. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin. Kurt Cobain guna teknik ini. 12 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo.blogspot.atau kod D…contoh laaa… atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo. tapi x tahu langsung kod.

zairul. 2009. jangan talinya tinggi. 5:58 mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!! guitar_hebat wrote on 9 May. 1:46 masalah gua nak tukar kod dengan cepat….. tu boleh di”adjust”.starahead.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. mir wrote on 17 May. gd luck. 2009. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni. 1:51 jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la.guitarden. + nak kena srumming… tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah. rendahkan bridge atau nut. 3:08 etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya.aku nk tny.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zamree wrote on 22 April.guitar kapok sng ke nk men ? tQ 13 of 46 12/6/2010 8:29 PM . rony wrote on 3 May. Zairul wrote on 22 April. 2009. 2009. pegi ke http://www. zamree wrote on 22 April. 2009. 20:11 takyah susah2 korang tanye zairol ni...com tempat belajar gitar utk org baru. 7:44 salam. 2009..

12:51 nak blaja main gitar. 16:20 Salam. cuba prektis selalu... kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). 2009. ada tips x 14 of 46 12/6/2010 8:29 PM . ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar.tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar. 2009. 19:19 uddeen >> haha... 2009..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. die yard wrote on 19 June. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah. jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna. bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut.zairul.saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro. chord basic ngan minor ok. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri.. Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type Selamat Mencuba! uddeen wrote on 16 June.. 2009..i am almost despair ni Zairul wrote on 22 May...sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm. aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll. uddeen wrote on 17 June...com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hideXjapan wrote on 22 May. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’.skill x hilang lg tu. 2009. Zairul wrote on 16 June. 2009. 16:03 cikgu mi dah pencen tp power lg.gi je jumpa cikgu Azmi. 22:59 hideXjapan >> nak kata penting sangat tu tidak lah jugak. tapi cikgu mi dah pencen. 2:09 tolong...

. nak belajar main gitar lah???? mawar wrote on 2 July. jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah.). mengada-ngada betul aku ni. 2009. 2009. tekan semua fret dengan kemas. a'am wrote on 27 June. aku boleh pegang semua chord complex. 2009. ada tip tak? sekian terima kasih.zairul. boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh.. nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 19 June. 7:55 askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie.. pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan..tak reti men gitar... ok. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya. 13:54 hiii sya.tpi teringin plak camner argh… E_j@M wrote on 28 June.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 18:39 die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord. cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod. 11:41 gua bro. masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard.. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz. 2009.. aku dah main gitar setahun lebih. selamat berjaya ali slaman wrote on 25 June. boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp. contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu. 15 of 46 12/6/2010 8:29 PM . so. gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai. 2009. satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!. 16:11 ane tmpt tok not2 2uh ? ? sye x twu lgsong . banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari. Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro. tanya lah semua orang yang biasa main gitar. .

. 22:49 salam… thnks…. 1:10 yaya >> untuk panduan beli gitar boleh refer kat sini..ha.n. 16:16 saya pun nak belajar main gitar.brand ape plg sesuai for beginner.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ cik eida wrote on 6 July. kalau dah biasa senang aje yaya wrote on 8 July.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.skang nih i got to buy a guitar 1st. Zairul wrote on 6 July.whether to buy acoustic or clsssical.. 16:49 erm x de chord lgu gitar ? cam ner ekh. 14:35 hello..i tgh2 usha2 blog on guitar... 2009... 22:02 Mula mula memang la susah. panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar. 2009..cam chord lgu3! dah cri x de!!~~ fazy wrote on 13 July.. 2009..so. Panduan Membeli Gitar mika chan wrote on 12 July. nampak susah la.:) Zairul wrote on 9 July... 2009.zairul.i cannot play tp ada interest to learn.zairul.tq. 2009.. 2009.nk tanya u all.bg la ur 2cents.. 16 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 13 July. ari tu gi tengok panduan nk beli gitar. semoga anda berjaya Zarul Aizat wrote on 5 August. 2009. hehehehe.smua 2????? x phm la… ayeem wrote on 29 August. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur. 23:08 no problem.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. 15:50 17 of 46 12/6/2010 8:29 PM . tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak. tup tup ari nie dh ade dh. 2009. 13:02 thanx la zairul. 2009. dpt jugak bantu sy. macam mana nak kawal gitar biasa tikusgirls wrote on 9 August. smalam baru ajer bang long ajar. 18:37 satu lagi boleh bagitahu sama. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt.zairul. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic. tq for all the advises or wutever la kan. ali wrote on 24 August.dh beli pun. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan. 2009. 13:09 bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar. 18:31 macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak Zarul Aizat wrote on 5 August. yelah baru blajar.. 2009. 2009. demilovato / tikusgirls wrote on 9 August. 17:22 nk tw ape bnde chord B.

tp ubah tempat je. so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men.jd tlong kemas kan ok…..kaedah cube jaya. 2009.men gtr je.pull off..???????????????? cok wrote on 11 October.mmg hebat la..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.xpon stat dr skang jgn wat kje len.tp ddlm scale la.lu bagi la cara nak solo gitar... 19:39 woo joe wing pn best jgk.snang je.zairul.kl yg suke speeding cam joe satriani 2.aku pkai pentatonic scale.korang blaja la dr kcik.2 thun ke..apo nak ditunggu lagi ehh….teman nak main gitar nie…..byak gle. 2009.n sye agak xpaham sikit yep…...letak la….agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne 18 of 46 12/6/2010 8:29 PM .aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses...sbb aku lyn GNR. aku x tau la btul ke x.=> angah_93 wrote on 28 September. syera wrote on 28 September.sebab Joe Wings punye style lagi masyuk… cok wrote on 13 October. frixion_28 wrote on 14 October.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ tuan tuan dan rakan sekalian.haha.thanks…. 12:55 salam. band 2 . 11:28 ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade.tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer.kl mls.kl nk handal cam master2 tu..bedal je.mmg kne latih laju je la byk.tq………………..style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings.smbl dgr smbl men..4 org je.aku tgk tab.bending.kalo ak men memg kne hafal smua chord ke.saya masih lagi beginners. 2009..lgu wing pn byk yg best2.. 2009. 2009. 19:51 askum.cara yg aku gune. 21:50 betul kata cok tu.so jgn lupa caracara nak solo.base pd pnghayatan sndri la..lyaan. 2009.corak kl nk speeding cam same je. 19:35 nk men solo?kl aku. safuan wrote on 12 October.Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya……….

2009. 2009. 0:59 ikut lagu ko la.. 8:24 nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen. 21:05 bley tolong ajar cam ne kod nk goreng?? aloy wrote on 20 October.selamt beramal.insyaallah bleh hafal. 7:26 19 of 46 12/6/2010 8:29 PM . wrote on 20 October.lapangkan fikiran. 2009.. 2009...mintak terangkan hati. 23:12 bukan susah nk hafal….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..cube la dulu.amy.. 2009.yg cord seven tu.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ blajar ye????? cok wrote on 15 October.. 2009.jd pro?10 thun kot.pakai scale la Zairul wrote on 22 October. ssh jgk la cord die.awal2 ni ko hafal cord tu je. 2009..abaikn dlu.x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu. nabilah wrote on 15 October..lg lme men lg pro la.nk goreng..solat setiap waktu.contoh2 kod ade kt atas page ni kn.kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je.. 1:25 nk goreng kord?plik gak tu.hehe BOLEH TARA TU? cok wrote on 22 October.. . 22:39 weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!! aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!! cok wrote on 19 October.zairul.camne ek?ntah la.

kl rs mls sngt blaja je la power cord ni. tips penjagaan gitar pun ada. susah gak ya nak men. kalau buat pun dia jadi kod.. amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng........ 2009. ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist.power cord je. 2009...com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar.. dah lama main nanti boleh ingat punye. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi.bg aku lagu pling mudah. jles btl la tengok org men gtar.. 17:23 sekarang ni belajar gitar makin mudah... bukan goreng. 2009.. tp aku langsong tak tau pape.. sempat dakwah nadiah92 wrote on 24 October. bgs gak yek blog ni sekurang2 nya dpt membantu.. berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot. ssh nye...tengok owg men cm sng je... BelajarGitar wrote on 5 November. untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup. 21:50 aduh. frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod. cok wrote on 27 October..maen lagu yg simple2 je dulu.. aku pun tak ingat semua kod haha.. tak macam dulu.punk rock la. abaikan dulu kod2 yang susah dulu. syikhah-smk pg3... ikut kata COK tu la.wrote on 5 November... 23:52 x susah mane…cube la dulu. 20 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2009. 11:39 ku nak sangat men gtar.. hehe.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la.. spe leh ajo sye main gitar.zairul. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot? aloy >> amboih.

zairul. 2009.apreggio ker? boring kord je…lead r. 14:11 ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k….f ngn G dlu.tgk kt youtube la.try blaja kod C. wrote on 12 November.Am. 2009..mebi lg snang..cube jgn pkai jari kaki... 20:06 eca: kl nk video. 2009. 2009. 14:09 haprak…stu bende pown ak x phm…. cok wrote on 9 November.kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused… eca wrote on 7 November. 2009..blaja kod mudah dlu . 17:56 we cmne nk mulakn main gitar ni note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu… cok wrote on 9 November.huhu Zairul wrote on 9 November..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ eca wrote on 7 November.cm ne nk terer? 21 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 20:08 yatt: tu tmpt nk ltak jari2..plez… yatt wrote on 9 November. 2:56 nk blajar scaling.mudah sket. 23:04 eca. yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar) riezal.. 2009...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009..

Zairul wrote on 29 November. 14:24 ape bende nie x paham la…. 2009. 9:25 cm ne ni bang zairul?x phm la. sampaikan salam saya untuk orang sandakan paan wrote on 2 December.. 2009..tpi sye nk belajar jugak maen gitar….cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x????? iwan wrote on 24 November.zairul. selamat hari raya aidil adha. 2009. sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh. 2009. sy nk tanya pendapat bro ni. 18:35 anti_gitar >> assalamualaikum. 21:22 hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu? 22 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ayu wrote on 20 November.tulis la yg mudah dipaham… anti_gitar wrote on 29 November. 12:45 askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie hideXjapan wrote on 11 December. 2009. 13:04 aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam.based on yur experience.. gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:) Zairul wrote on 11 December. 18:52 salam bro. harga tu termasuk amp skali. 2009.

..tekan kuat2. dan Eb adalah half tone di bawah E.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ umy wrote on 16 December. 2009. 2009.. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama..zairul.itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar.. 21:55 EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever. 0:57 ta paham lahh .4.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.4. bahasa orang2 muda ni aku tak reti.3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4.... 2009.pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan. kod flat (b) adalah half tone down.yaww… A : FRet n0mb0r 2..hik3 -_.so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp.jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri... (D#=Eb) p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu.n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_< tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December.cne ek .~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0… Zairul wrote on 22 December.p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema.hmm .. 9:03 tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up. Zairul wrote on 16 December.. 2009. 23 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. apapun terima kasih.. 8:58 umy >> part mana yang tak paham? tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December. 2009.and 3.pastu fret yg ke 3. 21:51 skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds...yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar..string 5.com yaww…or smiley_girlz21@yahoo.malas nk taip..>_< email kat FiaFatihahSwift@gmail. zairul…sy bukan nyew expert sanad. D# adalah half tone di atas D. .yaww? B : fret n0 4…string 5. Cth diantara D dan E. maklumlah dah tua.tafe lar.

..Klo tg0k le muntah..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. 7:02 Bang zairul.Nombor tu merujuk kpd fret. Kalau kod C ko tgk list tu.Wkakaka..D..Ha3.. Ko pun boleh tukarkan sendiri. 12:25 Hafiz >> kod ada banyak jenis Hafiz wrote on 31 December. 11:39 Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas. Hafiz wrote on 31 December....Tpi ade byk k0d A.Ha3. 24 of 46 12/6/2010 8:29 PM ....Tpi aq tg0k bku 2 da lemah.Tbal sengah inci. 8:49 Bru bape minit ms0k bl0g kamo0.Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer Hafiz wrote on 31 December..Trsalah kotak t0k isi. 7:04 0ps...Tg0k kat bl0g org lain. Zairul wrote on 29 December.Kecil sgt.Knape kat bku tlis k0d A. 7:51 Aq ade gtar.Aq ade beli bku gtar...Aq beli rm20 dri kwn.zairul.Sye blajar mcm tu.B.Yg atas 2 sye aw. 2009.Care nie senang pham bgi sye.Hahaha Zairul wrote on 31 December.Sye ms0k nie pkai phone. 2009. Ha3.Serab0t skli. Sama je..Tapikn.Tlis ar k0d mcm nie... 12:02 Ha3...Aq nk sgt bljar men.Xnampak. 2009.Bl0m tg0k isi per0tnye agi..Xpe2 anti sye bkak kat kmpter. 2009.. 2009. Hafiz wrote on 29 December....K0d A = xx222x.....Aq da pndai men k0d A.Kalau bleh...Tpi aq nk beljr.Ha3..Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer.. tukarkan jadi x32010.. 2009.Ha3..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Hafiz wrote on 29 December.Cont0h k0d D= xxx232 ..

17:10 saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod… Zairul wrote on 17 January.guitarchordsmagic. 15:03 Banyak kod yang boleh dijumpai di sini… Tak tahu betul ke tak kod ni… http://www.zairul. Kod pun macam macam cara ada. 18:00 25 of 46 12/6/2010 8:29 PM .guitarnote. 10:31 Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar. Knightroad wrote on 2 January. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 2010. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis keysam wrote on 17 January. 2010.pdf Knightroad wrote on 2 January. 15:11 cuba yang ini… http://www. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar. 2010.com/guitar/notes2/ultimate. 21:44 Abang… Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul… Zairul wrote on 2 January. 2010. 18:22 Knightroad >> Betul la tu. 2010.com Zairul wrote on 2 January.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Knightroad wrote on 1 January.

Terima Kasih...nnti Lme2 msti bLeyh. 2010.cm ne tu?? leh tunjuk cranye x?? 26 of 46 12/6/2010 8:29 PM .kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka . 2010. altyra wrote on 1 February.anda kne saLu prEktis kOd y sme. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul. kat umah ni mmg ade gitar akustik.G#m dll… seumpama dgnnya. nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ keysam >> kena selalu prektis kukaura wrote on 22 January. 14:55 salam. 15:58 kpda KEYSAM. kena banyak prektis Leena wrote on 8 February. 11:48 paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula. 2010. ? Zairul wrote on 7 February.hehe sy nk petik gitar pon xtaw la. mintak tunjukkan kod gitar f#m. tapi tahu banyak kod lagi elok. 21:37 nk blajar main gitar . jGn rIsO… men gItar nIeh kne bYk bSbR… pRektis ajEerr… jGn ptUs ase… paet wrote on 4 February. sy minat nk blaja main gitar. 2010... 12:53 salam.. men taram jer men. dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu.

Zairul wrote on 20 February.. 18:51 macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. 2010. 12:45 sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!! Ngelingkong wrote on 20 February. 2010.. 2010. on the other hand. thank you. 27 of 46 12/6/2010 8:29 PM . can you explain to me please. Basic Guitar Chord. 9:05 Abang Zairul.tolong saya bantu saya Zairul wrote on 28 February.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ aliyah wrote on 8 February. 21:12 sory…. Open Guitar Chord and Power Guitar Chord. 2010. 23:38 Ngelingkong >> You may find your answer here: http://www.bila saya nak tekan double. your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated. 2010. semua orang macam tu tayah risau. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john.zairul. what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar. i m from sarawak.com/general/perbezaan-gitarelectric-acoustic-dengan-semi-acoustic/ lala wrote on 25 February. contoh saya nak buat kod F.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis. 21:24 lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa. excuse me. what are the meaning of. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul. 2010.blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x???? jebong wrote on 14 February. i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord.zairul.

28 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.. 20:22 chuada >> jawapan tipikal. 20:02 salam…saye ngah blajar men gitar kt um. tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi. 2010. 1:45 sye da bnyak buat lagu. guitar pro layan beb… chuada wrote on 7 March. maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod.. 2010..zairul. kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro…. then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord.:( wolopo wrote on 3 March.>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop. 3:40 salam semua…. so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh?? tolong aja sye men gitar boleh x?? sye hrap cgt neyh… pllleeeezzz…. biasa kan dengan kod dan prektis.. tapy ta de nada lagi. 2010.. tlg au ajar la aq name aku akop roca wrote on 4 March. lambat sgt jari nie nk alih.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. perlukan masa dan usaha selamat berjaya eyra syahirah wrote on 2 March.... 18:41 aq nk men gitar.. 2010. scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2…. mcm ne ek nk selesaikan mslah nie? Zairul wrote on 7 March.

urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne.n .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ iraawk wrote on 26 March. 2010.. 2010. shygirl wrote on 17 April. 7:29 iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari. 11:17 weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie….. zombie wrote on 17 April. 1:40 sye nk men gitar tp.mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw. mcm mne sye nk improve kan sye punye skill?. 2010. abg ade tips men gitar untk org kidal x? Zairul wrote on 17 April.sye x tau camne nk men.. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu…. 8:52 29 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 20:29 eh. 2010. 2010. 13:39 aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak.. akiz wrote on 31 March.zairul. 1:43 hai abg zairul.n .tp xde spe nk tlong la… aliff wrote on 15 April.. tgk org len men sng je. 2010. cm ne na betol kan tune dye ek ? Zairul wrote on 27 March.

19:40 aku nak main gitarlah bro.[the kod].tolong saya ye?actually. cuma pilihan tak banyak.zairul. 14:51 ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic. 17:36 camna men gitar 12string ah???????????? 30 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu… plushy wrote on 25 April. 2010. Zairul wrote on 25 April.ada cara x? melati wrote on 24 April. 2010. 14:45 sye bru nk blaja gitar… pe mksud # dan ? ??????????? melati wrote on 24 April.. open. 2010. baca ni. 17:34 its hard. 19:43 bro.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ @shygirl : nk geli gitar lefty pun sama jugak. 2010.com/general/panduan-membeli-memilih-gitar/ anja wrote on 22 April.tapi tak tau nak baca kod. 2010.never mind plushy wrote on 25 April. 9:48 @melati : part mana yg tak paham? wan wrote on 25 April.i’m really do not understand it. 2010. http://www.

johara wrote on 3 May... 2010.tgk kt youtube.....ape2 pon leh tanye. 8:24 da tahu cod…tapi kan xgeti la nk petik…. 2010. 22:19 @j : yg dekat amp biasa dah preset.lagu senang lagu b.. 2010...amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni….care nk petik. 21:11 no problemo. 5:38 Salam zairul. 2010. 17:38 lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan. setting nye limited sikit. 12:59 wan thanx ye…..gne lagu uh je sbg asas. 17:11 plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang.. 31 of 46 12/6/2010 8:29 PM .kite same2 ea beginner johara. 2010...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010.i im yours ngn stand by me. 2010.. j wrote on 3 May.jgn give up ea!! gambate kudasai!! Zairul wrote on 3 May.care pgang pick sume ade. ajar bole???thanx…email at joharaboy@yahoo.im try…hehehe wan wrote on 3 May.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ plushy wrote on 25 April.aku pon dak baru blaja nie.mo study asas pnya lu… johara wrote on 28 April..com… wan wrote on 29 April.cube ea lagu simple uh dulu.ade care petik sume smpi abeh..tuh lagu 4 kord.

2010. 22:01 @wan : tune ke tuning? kalau tuning. 2010.. 2010. 2010. klau nk set tone gitar kapok cm ner r… Zairul wrote on 4 May. 0:29 @zairul: jd klu guna effect mcm mn? aliff wrote on 4 May.wikihow. 18:34 zairul nk tnya…. 2010. 2010..btol kn2?? Zairul wrote on 6 May. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. nak tuning semua gitar semua sama.aku pon x pandai tune sgt gitar nie. 21:18 maksod ea tune gitar kapok. 23:00 tuning laa kowt.. tak kira kapok ke tak wan wrote on 6 May. 20:56 @aliff : set tone?? wan wrote on 6 May.. 10:21 32 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 23:27 @wan : rujuk ni http://www.cmner ea?? Zairul wrote on 6 May.com/Tune-a-Guitar epul wrote on 8 May. 2010.beginner gak.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ j wrote on 4 May.zairul.

2010. 2010. F#m. 2010. 2010. 0:30 tkow ape. 12:45 @epul : baca arahan yang aku tulis tu slow-slow. yg bulat kosong 2 tok pe???? Zairul wrote on 9 May. aq x phm la….zairul.x yah tekan pape... C#m.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ bro cm ne nak bce kod kat ats 2…. Zairul wrote on 8 May. wan wrote on 9 May. 2010. amad wrote on 10 May..kte men lguw cromok another you epul wrote on 9 May... 2010. 10:56 @epul : tgk gambar first faez wrote on 9 May. 13:03 yg bulat kosong uhh petik je. 1:21 kalau G#m. 12:19 bro still x phm la….open. tu mcm mane plak nak petik. 2010. 0:27 cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap faez wrote on 9 May. bleh bg tau tak 33 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..

0:07 ok2 teme kasih….aku x reti men. 2010.aku blaja basic chord.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ wan wrote on 10 May..senang.. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone.knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul. 2010.soo senang nk men lagu..pape abg zairul lg power. plzz help me zairul.aku pon beginner gak. wan wrote on 11 May. diantara C dan D ada not C# atau Db. 17:04 bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord. 2010. @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas...itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2.. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah.nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh.. 34 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..abg leh explain??? epul wrote on 11 May. 19:26 @amad..zairul. boley takk ? aliff wrote on 20 May. 2010..sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh. 2010.basic chord pon leh men lagu ape..saye hanye tau pon basic kord je leh men. Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone.sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner...kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord...thanxx melncholic wrote on 13 May.yg sharp2 uh sy x tau angat. 2010. 21:26 abg zairul. 18:19 nk tnya ckit bley… mcam na ye nk ejas tone gitar. C# dan Db adalah kod yang sama....Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 21:28 aku x smpi tahap tuh lagi amad.. Zairul wrote on 11 May..?? gitar sya bnyi sumbang giler.

. 2010.howtotuneaguitar. 18:40 bang.. 2:15 syiok study sal guitar.patah jari hamba Zairul wrote on 25 May.Contoh Resume =-.. 20:27 @aliff. 2010. 2010. 2010.. 16:44 minat jgk nk main gital tp xpandai lah .syukran .nieh.-= Faisal Abdullah´s last blog . 20:35 sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam pembelajaran gitar nih?? plissss te rader zairul!!! Faisal Abdullah wrote on 25 May..aku blaja ilmu br. 2010.org/tuning/how-to-tune/ kemal wrote on 25 May. Zairul wrote on 27 May. 22:00 thankz brader zairul. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kemal wrote on 21 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.:) Hykal wrote on 26 May..pr nie.zairul. @kemal : http://www. farihan wrote on 25 May..giler susah main gitar yg abang bg 2. 2010. 12:12 @kemal @Hykal : no problem 35 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

saye baru je blajar chord2 yg mudah2. macm mane nak tentukan ekh? Zairul wrote on 30 May. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ amad wrote on 30 May.. 12:18 sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi. 7:05 murah je honey wrote on 3 June.. sya wrote on 7 June.sya xtaw amcm kod n amcm maw men. 0:03 nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye Zairul wrote on 1 June.zairul.. amir wrote on 6 June. 2010. 11:10 salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar. 2010. amad wrote on 31 May. 2010. 23:49 salam… abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar…. ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus. 2010.hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar..heheheh 36 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 2010. tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu.. 21:46 abg saye bingung ni. 22:50 @amad : dgr la lagu tu camne.

sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. 11:12 abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih. 7:34 @nana : try la cari kelas muzik ke. 37 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 2010. komen2 kat sini pun dah terbiar je. 13:42 askum abg… Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt… Zairul wrote on 24 June. 2010. 2010.klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak? Zairul wrote on 8 June. 9:09 @azrina : itu adalah kod. 18:59 @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat... 22:32 abang.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ sya wrote on 7 June.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Nuraisya95@yahoo. 2010.com ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu… Zairul wrote on 7 June. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu. zarul wrote on 3 July. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan azrina wrote on 7 June. 13:46 ssh nye nk blajar men gitar. 2010. nana wrote on 23 June. 2010.. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la.

sy berminat nk maen gitar..sy da ade gitar.. tp xtawu mcm mne nk maen... 17:47 syer dah bli gitar. 14:08 cme 1 kod gitar kew yg boley dtunjuk…..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 12:05 salam... nazahah wrote on 29 July. 2010.but.. 2010.syer mmg mnat sgt3 nk men. ekin wrote on 22 July..lau ade send kt syer.x tau lgsung nk men. 2010.. 17:48 pepon tlong email kt sye. 3:32 yang simple2 kord xde ke…bro buat la e-book utk blaja gitar E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU far wrote on 10 July.sy nk sgt maen gitar. aseekin_greeny@yahoo. 13:38 38 of 46 12/6/2010 8:29 PM .spe2 ade the detail how to play... 2010. 10:39 aq minat main gitar…tp x de org nak ajar niesha wrote on 6 August... 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zarul wrote on 3 July.zairul..aseekin_greeny@yahoo. 2010.? pch wrote on 9 July.plizz help me.com syer mmg mnat sagt nk men. 2010.tlong lah. tlg sy.com ekin wrote on 22 July.

9:35 @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak. saye nak masuk satu pertandingan nie .com atau call gua 0173421390 kunyit wrote on 20 September. 2010.maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu. tolong beri tunjuk ajar Zairul wrote on 2 September. saye niesha .terima kaseh bro.. 2010. 39 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 4:53 salam bro. 9:20 @neisha – selamat berjaya! hafizcare wrote on 1 September.bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic. part mana yg tak paham? azrul adnan wrote on 8 September.gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar.. 16:38 salam bro….rasa menyesal pulak beli gitar…. boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ? because .email gua azrulazrul00@yahoo. btw .tapi tak tau main…kalau tak tau main.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hello . [hehe ] harap .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.klaw bole tolong trangkan smpai aku pham.aku naek pusing jdnya.aku semak jugak tab2 nye. 2010.tolong ajar gua…. boleh bantu . 2010. haii . umur baru 14 tahunn . 4:45 salam bro…. 2010. terima kaseh Zairul wrote on 8 August.saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada????? da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah….

2010. 2:00 gita da ad tpi x rety maen… boley tlong aja men kn x? ni email nye…aziq_handsome97@yahoo. ajar main gitar…………. 2010. dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. Pentatonic adalah salah satu basic scaling. Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod. 2010. 1:22 saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt nilam puri wrote on 13 November. 2010.. 22:11 tolongggggg………………………….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 20 September. 2010. aziq wrote on 21 October.com amin wrote on 11 November. Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling. priest ghost wrote on 12 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 0:16 boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube? aziq wrote on 21 October. 21:12 @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu.zairul. Mcm contoh kod C. petik satu satu not C E G jadilah arpeggio. 2010. 16:25 sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab… 40 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

. 2010. mim wrote on 20 November. 22:55 @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa. 18:45 eh lupe plak. 22:08 ak na sgt blajar gtar.. aku na men gtar utk abh ak.12 41 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. prektis banyak. 17:16 bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj ery erynna wrote on 15 November.:nk bgy pham. Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2. ak da bljar tpi ggl gak. 23:44 a’alar x pham arh.:hahhaa.rase mcm benak jer diri nie... bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi. tlong la ak.. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar.: bard wrote on 16 November.. 18:43 Salam.zairul. bard wrote on 16 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. besday abh ak 9.tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kulat rokers wrote on 15 November. 2010. 2010.:cam new ekk...nie email gua bard_666@yahoo. 22:48 @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa. 2010... 2010.com Zairul wrote on 16 November.huhuhu. cuba lagu2 senang dulu. 2010. selamat berjaya Zairul wrote on 16 November.

tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord … boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni . 2010. 15:09 salam…ku da bleh men gitar ckit2. 42 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. aziq wrote on 23 November. 22:09 weh susa sgt srr nk blaja main nieee tlg sayaaa burn wrote on 28 November. ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak..bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq… pynn wrote on 29 November.berpinau. 2010. 2:50 bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube Zairul wrote on 23 November. minor.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 6:09 baru2 tengah hafal chord . 2010.. 2010.. 2010.. . barre .tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je.zairul.major . 18:39 prning pale aq.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ nie. full chord .. 8:58 Nk cari mana videonye? aidill wrote on 23 November. . lagi ape ntah ! pening laa .. nana wrote on 25 November. lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan .

2010. 2010. Siti Nurhaliza. Nak mandi sungai » Mail (required) Website Twitteroos @zairvl kesian sapa yg join group "i hate facebook new design" tu. 2010. :p 1 hr ago One of my favorites -. 10:28 yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke? Zairul wrote on 2 December.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ijat wrote on 30 November.zairul. 23:40 @burn : kena bykkan prektis jari kanan..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. pakai kod basic dulu pun boleh.ENDLESS STORY (Yuna ito with Bank Band LIVE) http://t. 2010.. Zairul wrote on 2 December. 10:27 yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek? ijat wrote on 30 November..co/s4IDvOx via @youtube 21 hrs ago Lawa la gol nasri #EPL #ARS #FUL 1 day ago 43 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Lagu dan anaknya. 23:42 @ijat : yupp Write a Comment Gravatars are small images that can show your personality. You can get your gravatar for free today! Name (required) Comment Notify me of followup comments via e-mail « Datuk K.

17. 5.99 Best $19.31... 10.youtube..109. ajim: gtr 600 henggt ade ke. Zairul: @ajim : aku mana la tau semua . 2. Zairul: @CikSeriDarling : no problem.13 Privacy Information Most Viewed Hot Topics Comments Tags 1. 7.. Amazon..31.youtube. Zairul: @harraz : okay la tu dari gita.. . ZinGabriel: @ajim~ http://www. 5. 3.. 8....034 views 1Malaysia 1Untuk 1Semua .. ZinGabriel: @ajim~Ibanez GRG-150 dan Cort . 7.com/.. sekarang dan masa depan. 9.14 Best $14..18 Kuta Halter Top with Lace-up Back New $14.572 views Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu.co/Q2dsevf via @TUAW 1 day ago More updates. 6..346 views Tab/kod gitar. 1..99 Indonesian Socialists Books LLC New $14. harraz: bro. 4.com/w... 2. .. ..13.. Panduan asas bermain gitar (kod mudah) .579 views Gambar pelik hari ini. 3. 9.. 10. cm ne kita nak..25.. sye . .510 views Panduan membeli (memilih) gitar.13. Zairul: @ijat : yupp.14... Zairul: @jombelajargitar : nanti aku c. . . 8.zairul.279 views ZinGabriel: @ajim~http://www..00 Beaded Mandala Baby Doll Tee New $19. Subscribe Subscribe to News Feed Subscribe to Comments Feed Enter your email to receive updates: 44 of 46 12/6/2010 8:29 PM .27. 6. satu lagi.023 views Jenis-jenis kote...933 views Nak mandi sungai .15.com First Guitar Power Chords Wise Publications New $12.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lol Fake iPhones at JC Penney let you text away your dignity http://t.95 Best $2.00 Best $14.607 views Video Wanita Warga Cina Bogel. 4...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.436 views Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang ..

With your generosity I can finally change my guitar strings and pics.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.) Thank You! Recent Searches video perempuan bogel kod lagu 150 juta 150 juta 150 juta kali kod gitar getar hati Popular Searches kod lagu 150 juta kod gitar bila cinta kod gitar selamat hari jadi getar hati kod+lagu+melayu Categories Home page Macam-macam Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Site Pages About Me Blogroll 45 of 46 12/6/2010 8:29 PM . . please click on the PayPal Donate Button below.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Buy me coffee :) If you would like to help and support the Nusantara Guitar Tablature.

46 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed Back to top Copyright © 2010 Zairul and the blog. All rights reserved.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Proudly powered by WordPress.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful