P. 1
Skrip Juruacara Restu Ibubapa & Guru

Skrip Juruacara Restu Ibubapa & Guru

|Views: 4,271|Likes:
Published by Noorainy Mohd Zain

More info:

Published by: Noorainy Mohd Zain on Dec 30, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

SKRIP JURUACARA MAJLIS RESTU IBUBAPA & GURU SMKBBST 2009 1.

0 Di Dewan Terbuka – Kata-kata aluan waala alihi

Bismilah ….. Wassalam tuwassalam waalaasyrafil ambiya’ iwalmursalin wasohbihi ajmain Assalamualaikum wbt ….. dan selamat sejahtera

Yang Amat Berusaha - Tn. Hj Muskamal b. Muhamad Jonan –Pengetua SMK Bandar Baru Salak Tinggi Yang Berusaha - En. Helmy b. Arshad – Yang Dipertua PIBG SMKBBST Yang dihormati guru-guru Penolong Kanan SMKBBST, para ibu bapa dan warga pendidik SMKBBST, dan yang dikasihi – para pelajar calon-calon PMR 2009 sekalian. Selamat datang diucapkan kepada para tetamu dan hadirin sekalian ke Majlis Restu Ibubapa & Guru SMKBBST 2009 Syukur kehadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya, kita dapat berkumpul pada pagi yang ceria ini bagi menyempurnakan majlis Restu Ibubapa & Guru pada tahun ini. 2.0 Bacaan Doa

Para hadirin yang dihormati sekalian, Agar majlis ini mendapat barakah dan dirahmati Allah, marilah kita bersamasama mengaminkan doa yang akan dibacakan oleh Ustaz Salehin Bin Abdullah. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. (Bacaan doa) Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Ustaz atas bacaan doa itu tadi.

0 Ucapan-ucapan a) Ucapan YDP PIBG Para hadirin yang dihormati sekalian. Dipersilakan. Berkat doa restu inilah yang membawa kepada keberkatan hidup di dunia mahupun di akhirat. (Pesanan Hikmah) Demikian tadi. 4. Mubi itu tadi. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih. Majlis merakamkan ucapan terima kasih. (Ucapan Pengetua) .0 Pesanan Hikmah Selamat datang kami ucapkan Kehadiran tuan puan dialu-alukan Pesanan Hikmah kami mulakan Moga restumu membawa keberkatan Para hadirin sekalian. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan pula Tuan Haji Muskamal B Muhamad Jonan. Pesanan Hikmah yang disampaikan oleh ust.3. Restu serta doa ibubapa & guru adalah nadi kepada kejayaan anak-anak kita. b) Ucapan Pengetua Kini. Mubi untuk memberikan pesanan hikmah betapa pentingnya restu ibubapa & guru. Arshad . Dengan segala hormatnya majlis mempersilakan. Yang DiPertua PIBG SMKBBST untuk menyampaikan ucapan alu-aluan. majlis mempersilakan ust. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Untuk tidak membuang masa. majlis dengan suka citanya menjemput Encik Helmy b. Zulkifli b. Pengetua SMKBBST untuk menyampaikan ucapan. Abd. (Ucapan YDP PIBG) Demikian tadi ucapan alu-aluan yang disampaikan oleh Yang DiPertua PIBG SMKBBST. Abd. Zulkifli b. Kini.

saudara Hud juga merupakan calon pelajar cemerlang PMR bagi tahun ini.CIUM TANGAN mereka. Muhamad Jonan .. (Penyampaian cenderamata kepada wakil pelajar) Demikian tadi penyampaian cenderamata kepada wakil pelajar tingkatan 3 yang diwakili oleh saudara Muhd. Terlebih dahulu majlis mempersilakan Tn Hj Muskamal b. majlis menjemput saudara Muhammad Hud Al-Hasyir b..0 Ku Mohon Restumu Kini tibalah masanya acara yang dinanti-nantikan iaitu ’ Ku Pohon Restumu – Ayah ibu & guru”.. Pastikan posisi dan kedudukan ibubapa anda berada..MOHONLAH .0 Penyampaian Cenderamata Para hadirin yang dihormati sekalian Suria bersinar tampak berseri. Helmy b.dapatkan ibubapa anda di belakang sana..t. atas kesudian menyampaikan cenderamata itu tadi. Para pelajar diminta berdiri.. Majlis mengucapkan terima kasih kepada En. 6. Arshad. Sekarang. bergerak..dalam keadaan senyap. Khairuneze bagi menerima cenderamata mewakili para pelajar tingkatan 3. Yang DiPertua PIBG SMKBBST ke pentas .Dipersilakan Seterusnya.sila berpaling ke belakang. ( semua pelajar berdiri) i) ii) Para pelajar yang dikasihi dan dirahmati Allah s.w... Dipersilakan. Arshad. Indah awan di langit membiru Selamat berjuang putera dan puteri ayah dan ibumu memberi restu Kini tibalah masa yang dinanti-nantikan iaitu penyampaian cenderamata kepada para clon PMR 2009. Helmy b. Hud Al-Hasyir. Muhaad Jonan – Pengetua SMKBBST . Untuk makluman tuan puan.Demikianlah tadi ucapan yang disampaikan oleh Tuan Haji Muskamal b. Pengetua SMKBBST. untuk mengiringi En. Majlis megucapkan terima kasih 5.

vii) Pihak sekolah juga ingin merakamkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada para ibu bapa yang sudi hadir pada pagi ini..berikanlah restumu...dengan itu..... Kepada ayah dan ibu...peluklah mereka seerat-eratnya.. v) Vi) Para pelajar yang telah pun mendapatkan restu ibubapa dan guru..sila bawa anak tuan puan kepada guru-guru mereka di hadapan ini.. .mohonlah kemaafan mereka. semoga berjumpa lagi.ciumlah tangan mereka..tidak hadir mungkin atas sebab bertugas.......tamatlah majlis kita pada pagi ini.....iii) iv) KEAMPUNAN MEREKA ! andai ada terkasar bahasa.kerana guru adalah pengganti kepada ibu dan ayah di sekolah..mohonlah ampun maaf.....moga segala pengajaran guru selama ini dapat mereka manafaatkan...atau sememangnya mereka tiada lagi di dunia ini.atau anda tidak menjemput mereka.wassalam.mohon diampunkan dosa... Sesungguhnya komitmen tuan puan adalah inspirasi kami.. ’Ibu dan ayah.doakan kejayaan mereka Para pelajar yang tiada ibu bapa pada pagi ini.......dapatkan guru-guru anda di hadapan ini.diminta mengambil semula tempat di dewan terbuka ini dan diminta tidak ke mana-mana.minta direstukan segala ilmu yang diberi...tersilap kata....mungkin semalam anda melawan guru anda...sekian. Mintalah guru-guru merestui segala ilmu dan tunjuk ajar yang diberi kepada anak-anak tuan puan.. tidak menyiapkan tugasan yang diberi dan sering menyakiti hati guru..

a system berfungsi Ambil berat semasa pergerakan yang melibatkan persembahan orang Lain. 8. Sentiasa bersikap tenang Suara jelas –sebutan satu persatu/ ikut suku kata Sentiasa dengar arahan Gaya bersahaja. 5. 9. Penampilan diri –Pakaian & kekemasan Sihat tubuh & mental –cukup tidur -tidak menggeletar -elak pegang skrip -kurangkan kumpul air liur Minum sedikit air sebelum mula Jangan ambil gula-gula Datang lebih awal –pastikan p. 6. 3.PERSEDIAAN DIRI PENGACARA 1. 2. Tunggu pengucap duduk baru dimulakan acara seterusnya. 10. Jelingan dengan air muka ceria bila jemput tetamu berucap. 7. . 4.lemparkan senyuman.

LATIF (KAUNSELOR PELAJAR) .SKRIP JURUACARA MAJLIS RESTU IBUBAPA & GURU CALON PMR 2009 DISEDIAKAN OLEH : ROSNAH ABD.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->