SKRIP JURUACARA MAJLIS RESTU IBUBAPA & GURU SMKBBST 2009 1.

0 Di Dewan Terbuka – Kata-kata aluan waala alihi

Bismilah ….. Wassalam tuwassalam waalaasyrafil ambiya’ iwalmursalin wasohbihi ajmain Assalamualaikum wbt ….. dan selamat sejahtera

Yang Amat Berusaha - Tn. Hj Muskamal b. Muhamad Jonan –Pengetua SMK Bandar Baru Salak Tinggi Yang Berusaha - En. Helmy b. Arshad – Yang Dipertua PIBG SMKBBST Yang dihormati guru-guru Penolong Kanan SMKBBST, para ibu bapa dan warga pendidik SMKBBST, dan yang dikasihi – para pelajar calon-calon PMR 2009 sekalian. Selamat datang diucapkan kepada para tetamu dan hadirin sekalian ke Majlis Restu Ibubapa & Guru SMKBBST 2009 Syukur kehadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya, kita dapat berkumpul pada pagi yang ceria ini bagi menyempurnakan majlis Restu Ibubapa & Guru pada tahun ini. 2.0 Bacaan Doa

Para hadirin yang dihormati sekalian, Agar majlis ini mendapat barakah dan dirahmati Allah, marilah kita bersamasama mengaminkan doa yang akan dibacakan oleh Ustaz Salehin Bin Abdullah. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. (Bacaan doa) Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Ustaz atas bacaan doa itu tadi.

majlis mempersilakan ust. (Pesanan Hikmah) Demikian tadi. Pesanan Hikmah yang disampaikan oleh ust. Zulkifli b. Mubi untuk memberikan pesanan hikmah betapa pentingnya restu ibubapa & guru.0 Ucapan-ucapan a) Ucapan YDP PIBG Para hadirin yang dihormati sekalian. Dipersilakan. Abd. Restu serta doa ibubapa & guru adalah nadi kepada kejayaan anak-anak kita. Mubi itu tadi. Kini. Arshad . Zulkifli b. Yang DiPertua PIBG SMKBBST untuk menyampaikan ucapan alu-aluan. Berkat doa restu inilah yang membawa kepada keberkatan hidup di dunia mahupun di akhirat. Untuk tidak membuang masa. (Ucapan YDP PIBG) Demikian tadi ucapan alu-aluan yang disampaikan oleh Yang DiPertua PIBG SMKBBST. 4.3. Majlis merakamkan ucapan terima kasih. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Pengetua SMKBBST untuk menyampaikan ucapan. Dengan segala hormatnya majlis mempersilakan. b) Ucapan Pengetua Kini. Abd. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan pula Tuan Haji Muskamal B Muhamad Jonan. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih. (Ucapan Pengetua) .0 Pesanan Hikmah Selamat datang kami ucapkan Kehadiran tuan puan dialu-alukan Pesanan Hikmah kami mulakan Moga restumu membawa keberkatan Para hadirin sekalian. majlis dengan suka citanya menjemput Encik Helmy b.

.0 Ku Mohon Restumu Kini tibalah masanya acara yang dinanti-nantikan iaitu ’ Ku Pohon Restumu – Ayah ibu & guru”. Untuk makluman tuan puan. Pastikan posisi dan kedudukan ibubapa anda berada. Majlis megucapkan terima kasih 5. untuk mengiringi En. Terlebih dahulu majlis mempersilakan Tn Hj Muskamal b.dalam keadaan senyap. Hud Al-Hasyir.t. 6.w. Muhaad Jonan – Pengetua SMKBBST . Pengetua SMKBBST. Helmy b. (Penyampaian cenderamata kepada wakil pelajar) Demikian tadi penyampaian cenderamata kepada wakil pelajar tingkatan 3 yang diwakili oleh saudara Muhd.. Arshad. Sekarang.Demikianlah tadi ucapan yang disampaikan oleh Tuan Haji Muskamal b. Helmy b.0 Penyampaian Cenderamata Para hadirin yang dihormati sekalian Suria bersinar tampak berseri.dapatkan ibubapa anda di belakang sana.... Yang DiPertua PIBG SMKBBST ke pentas . ( semua pelajar berdiri) i) ii) Para pelajar yang dikasihi dan dirahmati Allah s.Dipersilakan Seterusnya. Majlis mengucapkan terima kasih kepada En. majlis menjemput saudara Muhammad Hud Al-Hasyir b. saudara Hud juga merupakan calon pelajar cemerlang PMR bagi tahun ini. Khairuneze bagi menerima cenderamata mewakili para pelajar tingkatan 3. Dipersilakan..sila berpaling ke belakang. Indah awan di langit membiru Selamat berjuang putera dan puteri ayah dan ibumu memberi restu Kini tibalah masa yang dinanti-nantikan iaitu penyampaian cenderamata kepada para clon PMR 2009.MOHONLAH . Arshad. Para pelajar diminta berdiri.. atas kesudian menyampaikan cenderamata itu tadi. Muhamad Jonan . bergerak..CIUM TANGAN mereka..

.. semoga berjumpa lagi.tamatlah majlis kita pada pagi ini....doakan kejayaan mereka Para pelajar yang tiada ibu bapa pada pagi ini. v) Vi) Para pelajar yang telah pun mendapatkan restu ibubapa dan guru.....berikanlah restumu.dapatkan guru-guru anda di hadapan ini........peluklah mereka seerat-eratnya..dengan itu..tidak hadir mungkin atas sebab bertugas....... Kepada ayah dan ibu..mohon diampunkan dosa...kerana guru adalah pengganti kepada ibu dan ayah di sekolah. tidak menyiapkan tugasan yang diberi dan sering menyakiti hati guru. ’Ibu dan ayah.atau sememangnya mereka tiada lagi di dunia ini.minta direstukan segala ilmu yang diberi.. .sekian...mohonlah kemaafan mereka.ciumlah tangan mereka. Sesungguhnya komitmen tuan puan adalah inspirasi kami.mungkin semalam anda melawan guru anda..diminta mengambil semula tempat di dewan terbuka ini dan diminta tidak ke mana-mana. vii) Pihak sekolah juga ingin merakamkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada para ibu bapa yang sudi hadir pada pagi ini...tersilap kata....... Mintalah guru-guru merestui segala ilmu dan tunjuk ajar yang diberi kepada anak-anak tuan puan...atau anda tidak menjemput mereka...moga segala pengajaran guru selama ini dapat mereka manafaatkan.iii) iv) KEAMPUNAN MEREKA ! andai ada terkasar bahasa....wassalam..mohonlah ampun maaf.sila bawa anak tuan puan kepada guru-guru mereka di hadapan ini..

Sentiasa bersikap tenang Suara jelas –sebutan satu persatu/ ikut suku kata Sentiasa dengar arahan Gaya bersahaja. . Penampilan diri –Pakaian & kekemasan Sihat tubuh & mental –cukup tidur -tidak menggeletar -elak pegang skrip -kurangkan kumpul air liur Minum sedikit air sebelum mula Jangan ambil gula-gula Datang lebih awal –pastikan p.PERSEDIAAN DIRI PENGACARA 1. 3. 10. 4. Jelingan dengan air muka ceria bila jemput tetamu berucap. 6. 9. 5.a system berfungsi Ambil berat semasa pergerakan yang melibatkan persembahan orang Lain.lemparkan senyuman. 8. Tunggu pengucap duduk baru dimulakan acara seterusnya. 2. 7.

LATIF (KAUNSELOR PELAJAR) .SKRIP JURUACARA MAJLIS RESTU IBUBAPA & GURU CALON PMR 2009 DISEDIAKAN OLEH : ROSNAH ABD.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful