SKRIP JURUACARA MAJLIS RESTU IBUBAPA & GURU SMKBBST 2009 1.

0 Di Dewan Terbuka – Kata-kata aluan waala alihi

Bismilah ….. Wassalam tuwassalam waalaasyrafil ambiya’ iwalmursalin wasohbihi ajmain Assalamualaikum wbt ….. dan selamat sejahtera

Yang Amat Berusaha - Tn. Hj Muskamal b. Muhamad Jonan –Pengetua SMK Bandar Baru Salak Tinggi Yang Berusaha - En. Helmy b. Arshad – Yang Dipertua PIBG SMKBBST Yang dihormati guru-guru Penolong Kanan SMKBBST, para ibu bapa dan warga pendidik SMKBBST, dan yang dikasihi – para pelajar calon-calon PMR 2009 sekalian. Selamat datang diucapkan kepada para tetamu dan hadirin sekalian ke Majlis Restu Ibubapa & Guru SMKBBST 2009 Syukur kehadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya, kita dapat berkumpul pada pagi yang ceria ini bagi menyempurnakan majlis Restu Ibubapa & Guru pada tahun ini. 2.0 Bacaan Doa

Para hadirin yang dihormati sekalian, Agar majlis ini mendapat barakah dan dirahmati Allah, marilah kita bersamasama mengaminkan doa yang akan dibacakan oleh Ustaz Salehin Bin Abdullah. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. (Bacaan doa) Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Ustaz atas bacaan doa itu tadi.

0 Pesanan Hikmah Selamat datang kami ucapkan Kehadiran tuan puan dialu-alukan Pesanan Hikmah kami mulakan Moga restumu membawa keberkatan Para hadirin sekalian. (Ucapan Pengetua) . Mubi untuk memberikan pesanan hikmah betapa pentingnya restu ibubapa & guru. Majlis merakamkan ucapan terima kasih.3. majlis mempersilakan ust. Mubi itu tadi. Pesanan Hikmah yang disampaikan oleh ust. Dengan segala hormatnya dipersilakan. (Ucapan YDP PIBG) Demikian tadi ucapan alu-aluan yang disampaikan oleh Yang DiPertua PIBG SMKBBST. Abd. majlis dengan suka citanya menjemput Encik Helmy b. b) Ucapan Pengetua Kini. Dipersilakan. Pengetua SMKBBST untuk menyampaikan ucapan. Dengan segala hormatnya majlis mempersilakan. Arshad . Majlis mengucapkan ribuan terima kasih. Abd. 4. Untuk tidak membuang masa. Restu serta doa ibubapa & guru adalah nadi kepada kejayaan anak-anak kita. Berkat doa restu inilah yang membawa kepada keberkatan hidup di dunia mahupun di akhirat. Kini. Zulkifli b. Zulkifli b. Yang DiPertua PIBG SMKBBST untuk menyampaikan ucapan alu-aluan. (Pesanan Hikmah) Demikian tadi. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan pula Tuan Haji Muskamal B Muhamad Jonan.0 Ucapan-ucapan a) Ucapan YDP PIBG Para hadirin yang dihormati sekalian.

. Pengetua SMKBBST. Indah awan di langit membiru Selamat berjuang putera dan puteri ayah dan ibumu memberi restu Kini tibalah masa yang dinanti-nantikan iaitu penyampaian cenderamata kepada para clon PMR 2009. Sekarang. Muhamad Jonan . saudara Hud juga merupakan calon pelajar cemerlang PMR bagi tahun ini. Helmy b. 6.w. Majlis mengucapkan terima kasih kepada En. Yang DiPertua PIBG SMKBBST ke pentas .. Para pelajar diminta berdiri.Demikianlah tadi ucapan yang disampaikan oleh Tuan Haji Muskamal b.CIUM TANGAN mereka..0 Penyampaian Cenderamata Para hadirin yang dihormati sekalian Suria bersinar tampak berseri.Dipersilakan Seterusnya. ( semua pelajar berdiri) i) ii) Para pelajar yang dikasihi dan dirahmati Allah s.dalam keadaan senyap. Khairuneze bagi menerima cenderamata mewakili para pelajar tingkatan 3.. Helmy b. Untuk makluman tuan puan.. Muhaad Jonan – Pengetua SMKBBST ... (Penyampaian cenderamata kepada wakil pelajar) Demikian tadi penyampaian cenderamata kepada wakil pelajar tingkatan 3 yang diwakili oleh saudara Muhd. Arshad. atas kesudian menyampaikan cenderamata itu tadi.sila berpaling ke belakang. Pastikan posisi dan kedudukan ibubapa anda berada.. Arshad.dapatkan ibubapa anda di belakang sana. majlis menjemput saudara Muhammad Hud Al-Hasyir b.t.0 Ku Mohon Restumu Kini tibalah masanya acara yang dinanti-nantikan iaitu ’ Ku Pohon Restumu – Ayah ibu & guru”.. Terlebih dahulu majlis mempersilakan Tn Hj Muskamal b.MOHONLAH . untuk mengiringi En. Hud Al-Hasyir. Majlis megucapkan terima kasih 5. Dipersilakan. bergerak.

tidak menyiapkan tugasan yang diberi dan sering menyakiti hati guru. semoga berjumpa lagi...diminta mengambil semula tempat di dewan terbuka ini dan diminta tidak ke mana-mana.berikanlah restumu.... Mintalah guru-guru merestui segala ilmu dan tunjuk ajar yang diberi kepada anak-anak tuan puan..atau anda tidak menjemput mereka.kerana guru adalah pengganti kepada ibu dan ayah di sekolah.moga segala pengajaran guru selama ini dapat mereka manafaatkan..mohon diampunkan dosa.mungkin semalam anda melawan guru anda...sekian....dengan itu..doakan kejayaan mereka Para pelajar yang tiada ibu bapa pada pagi ini.....dapatkan guru-guru anda di hadapan ini..ciumlah tangan mereka...minta direstukan segala ilmu yang diberi. vii) Pihak sekolah juga ingin merakamkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada para ibu bapa yang sudi hadir pada pagi ini.......sila bawa anak tuan puan kepada guru-guru mereka di hadapan ini..iii) iv) KEAMPUNAN MEREKA ! andai ada terkasar bahasa...peluklah mereka seerat-eratnya...mohonlah kemaafan mereka. ..... ’Ibu dan ayah.. Sesungguhnya komitmen tuan puan adalah inspirasi kami.tidak hadir mungkin atas sebab bertugas.. v) Vi) Para pelajar yang telah pun mendapatkan restu ibubapa dan guru.... Kepada ayah dan ibu.mohonlah ampun maaf..wassalam.atau sememangnya mereka tiada lagi di dunia ini.....tamatlah majlis kita pada pagi ini...tersilap kata..

Tunggu pengucap duduk baru dimulakan acara seterusnya. 8. Jelingan dengan air muka ceria bila jemput tetamu berucap. 10.a system berfungsi Ambil berat semasa pergerakan yang melibatkan persembahan orang Lain. 6. Penampilan diri –Pakaian & kekemasan Sihat tubuh & mental –cukup tidur -tidak menggeletar -elak pegang skrip -kurangkan kumpul air liur Minum sedikit air sebelum mula Jangan ambil gula-gula Datang lebih awal –pastikan p. 5. .lemparkan senyuman. 7.PERSEDIAAN DIRI PENGACARA 1. 2. Sentiasa bersikap tenang Suara jelas –sebutan satu persatu/ ikut suku kata Sentiasa dengar arahan Gaya bersahaja. 3. 4. 9.

SKRIP JURUACARA MAJLIS RESTU IBUBAPA & GURU CALON PMR 2009 DISEDIAKAN OLEH : ROSNAH ABD. LATIF (KAUNSELOR PELAJAR) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful