SKRIP JURUACARA MAJLIS RESTU IBUBAPA & GURU SMKBBST 2009 1.

0 Di Dewan Terbuka – Kata-kata aluan waala alihi

Bismilah ….. Wassalam tuwassalam waalaasyrafil ambiya’ iwalmursalin wasohbihi ajmain Assalamualaikum wbt ….. dan selamat sejahtera

Yang Amat Berusaha - Tn. Hj Muskamal b. Muhamad Jonan –Pengetua SMK Bandar Baru Salak Tinggi Yang Berusaha - En. Helmy b. Arshad – Yang Dipertua PIBG SMKBBST Yang dihormati guru-guru Penolong Kanan SMKBBST, para ibu bapa dan warga pendidik SMKBBST, dan yang dikasihi – para pelajar calon-calon PMR 2009 sekalian. Selamat datang diucapkan kepada para tetamu dan hadirin sekalian ke Majlis Restu Ibubapa & Guru SMKBBST 2009 Syukur kehadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya, kita dapat berkumpul pada pagi yang ceria ini bagi menyempurnakan majlis Restu Ibubapa & Guru pada tahun ini. 2.0 Bacaan Doa

Para hadirin yang dihormati sekalian, Agar majlis ini mendapat barakah dan dirahmati Allah, marilah kita bersamasama mengaminkan doa yang akan dibacakan oleh Ustaz Salehin Bin Abdullah. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. (Bacaan doa) Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Ustaz atas bacaan doa itu tadi.

Mubi untuk memberikan pesanan hikmah betapa pentingnya restu ibubapa & guru. Yang DiPertua PIBG SMKBBST untuk menyampaikan ucapan alu-aluan. (Ucapan YDP PIBG) Demikian tadi ucapan alu-aluan yang disampaikan oleh Yang DiPertua PIBG SMKBBST. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Restu serta doa ibubapa & guru adalah nadi kepada kejayaan anak-anak kita. Kini.3. Zulkifli b. Untuk tidak membuang masa. majlis mempersilakan ust.0 Ucapan-ucapan a) Ucapan YDP PIBG Para hadirin yang dihormati sekalian. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan pula Tuan Haji Muskamal B Muhamad Jonan. (Ucapan Pengetua) . Abd. Dengan segala hormatnya majlis mempersilakan. Berkat doa restu inilah yang membawa kepada keberkatan hidup di dunia mahupun di akhirat. Abd. b) Ucapan Pengetua Kini. (Pesanan Hikmah) Demikian tadi. Dipersilakan. Arshad . Pesanan Hikmah yang disampaikan oleh ust. Majlis merakamkan ucapan terima kasih. Pengetua SMKBBST untuk menyampaikan ucapan. Mubi itu tadi. majlis dengan suka citanya menjemput Encik Helmy b. Zulkifli b.0 Pesanan Hikmah Selamat datang kami ucapkan Kehadiran tuan puan dialu-alukan Pesanan Hikmah kami mulakan Moga restumu membawa keberkatan Para hadirin sekalian. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih. 4.

Indah awan di langit membiru Selamat berjuang putera dan puteri ayah dan ibumu memberi restu Kini tibalah masa yang dinanti-nantikan iaitu penyampaian cenderamata kepada para clon PMR 2009. Majlis megucapkan terima kasih 5. Untuk makluman tuan puan. Helmy b. Muhamad Jonan ..dapatkan ibubapa anda di belakang sana.sila berpaling ke belakang. Yang DiPertua PIBG SMKBBST ke pentas .dalam keadaan senyap. Helmy b. Hud Al-Hasyir. majlis menjemput saudara Muhammad Hud Al-Hasyir b.t... bergerak.CIUM TANGAN mereka. Dipersilakan. ( semua pelajar berdiri) i) ii) Para pelajar yang dikasihi dan dirahmati Allah s..0 Penyampaian Cenderamata Para hadirin yang dihormati sekalian Suria bersinar tampak berseri. Khairuneze bagi menerima cenderamata mewakili para pelajar tingkatan 3. Pengetua SMKBBST.. saudara Hud juga merupakan calon pelajar cemerlang PMR bagi tahun ini. Majlis mengucapkan terima kasih kepada En.0 Ku Mohon Restumu Kini tibalah masanya acara yang dinanti-nantikan iaitu ’ Ku Pohon Restumu – Ayah ibu & guru”. Pastikan posisi dan kedudukan ibubapa anda berada.Demikianlah tadi ucapan yang disampaikan oleh Tuan Haji Muskamal b. Muhaad Jonan – Pengetua SMKBBST . Sekarang. 6. Arshad... Arshad. atas kesudian menyampaikan cenderamata itu tadi.. Para pelajar diminta berdiri. (Penyampaian cenderamata kepada wakil pelajar) Demikian tadi penyampaian cenderamata kepada wakil pelajar tingkatan 3 yang diwakili oleh saudara Muhd. untuk mengiringi En. Terlebih dahulu majlis mempersilakan Tn Hj Muskamal b.MOHONLAH .w.Dipersilakan Seterusnya..

vii) Pihak sekolah juga ingin merakamkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada para ibu bapa yang sudi hadir pada pagi ini....dengan itu....kerana guru adalah pengganti kepada ibu dan ayah di sekolah.peluklah mereka seerat-eratnya.tersilap kata. Kepada ayah dan ibu...........sekian. semoga berjumpa lagi....mohonlah kemaafan mereka.doakan kejayaan mereka Para pelajar yang tiada ibu bapa pada pagi ini.sila bawa anak tuan puan kepada guru-guru mereka di hadapan ini.berikanlah restumu...tamatlah majlis kita pada pagi ini.mohonlah ampun maaf.. Mintalah guru-guru merestui segala ilmu dan tunjuk ajar yang diberi kepada anak-anak tuan puan. tidak menyiapkan tugasan yang diberi dan sering menyakiti hati guru.dapatkan guru-guru anda di hadapan ini...minta direstukan segala ilmu yang diberi. Sesungguhnya komitmen tuan puan adalah inspirasi kami.. ...wassalam..tidak hadir mungkin atas sebab bertugas.moga segala pengajaran guru selama ini dapat mereka manafaatkan.diminta mengambil semula tempat di dewan terbuka ini dan diminta tidak ke mana-mana.. v) Vi) Para pelajar yang telah pun mendapatkan restu ibubapa dan guru.....atau sememangnya mereka tiada lagi di dunia ini..mungkin semalam anda melawan guru anda...atau anda tidak menjemput mereka...........iii) iv) KEAMPUNAN MEREKA ! andai ada terkasar bahasa.ciumlah tangan mereka.mohon diampunkan dosa... ’Ibu dan ayah.

lemparkan senyuman. Penampilan diri –Pakaian & kekemasan Sihat tubuh & mental –cukup tidur -tidak menggeletar -elak pegang skrip -kurangkan kumpul air liur Minum sedikit air sebelum mula Jangan ambil gula-gula Datang lebih awal –pastikan p. 9. Sentiasa bersikap tenang Suara jelas –sebutan satu persatu/ ikut suku kata Sentiasa dengar arahan Gaya bersahaja. 5. Jelingan dengan air muka ceria bila jemput tetamu berucap. . 2. 4. 10. Tunggu pengucap duduk baru dimulakan acara seterusnya.a system berfungsi Ambil berat semasa pergerakan yang melibatkan persembahan orang Lain.PERSEDIAAN DIRI PENGACARA 1. 6. 7. 3. 8.

SKRIP JURUACARA MAJLIS RESTU IBUBAPA & GURU CALON PMR 2009 DISEDIAKAN OLEH : ROSNAH ABD. LATIF (KAUNSELOR PELAJAR) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful