SKRIP JURUACARA MAJLIS RESTU IBUBAPA & GURU SMKBBST 2009 1.

0 Di Dewan Terbuka – Kata-kata aluan waala alihi

Bismilah ….. Wassalam tuwassalam waalaasyrafil ambiya’ iwalmursalin wasohbihi ajmain Assalamualaikum wbt ….. dan selamat sejahtera

Yang Amat Berusaha - Tn. Hj Muskamal b. Muhamad Jonan –Pengetua SMK Bandar Baru Salak Tinggi Yang Berusaha - En. Helmy b. Arshad – Yang Dipertua PIBG SMKBBST Yang dihormati guru-guru Penolong Kanan SMKBBST, para ibu bapa dan warga pendidik SMKBBST, dan yang dikasihi – para pelajar calon-calon PMR 2009 sekalian. Selamat datang diucapkan kepada para tetamu dan hadirin sekalian ke Majlis Restu Ibubapa & Guru SMKBBST 2009 Syukur kehadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya, kita dapat berkumpul pada pagi yang ceria ini bagi menyempurnakan majlis Restu Ibubapa & Guru pada tahun ini. 2.0 Bacaan Doa

Para hadirin yang dihormati sekalian, Agar majlis ini mendapat barakah dan dirahmati Allah, marilah kita bersamasama mengaminkan doa yang akan dibacakan oleh Ustaz Salehin Bin Abdullah. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. (Bacaan doa) Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Ustaz atas bacaan doa itu tadi.

Dengan segala hormatnya majlis mempersilakan. Abd. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan pula Tuan Haji Muskamal B Muhamad Jonan. Pengetua SMKBBST untuk menyampaikan ucapan. b) Ucapan Pengetua Kini. Dipersilakan. Abd. 4. Berkat doa restu inilah yang membawa kepada keberkatan hidup di dunia mahupun di akhirat. Pesanan Hikmah yang disampaikan oleh ust. Kini. Majlis merakamkan ucapan terima kasih. majlis mempersilakan ust. (Pesanan Hikmah) Demikian tadi. Zulkifli b. Dengan segala hormatnya dipersilakan.0 Pesanan Hikmah Selamat datang kami ucapkan Kehadiran tuan puan dialu-alukan Pesanan Hikmah kami mulakan Moga restumu membawa keberkatan Para hadirin sekalian. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih. Mubi untuk memberikan pesanan hikmah betapa pentingnya restu ibubapa & guru. Untuk tidak membuang masa. (Ucapan YDP PIBG) Demikian tadi ucapan alu-aluan yang disampaikan oleh Yang DiPertua PIBG SMKBBST.0 Ucapan-ucapan a) Ucapan YDP PIBG Para hadirin yang dihormati sekalian. Arshad . Mubi itu tadi.3. Zulkifli b. Yang DiPertua PIBG SMKBBST untuk menyampaikan ucapan alu-aluan. (Ucapan Pengetua) . majlis dengan suka citanya menjemput Encik Helmy b. Restu serta doa ibubapa & guru adalah nadi kepada kejayaan anak-anak kita.

Terlebih dahulu majlis mempersilakan Tn Hj Muskamal b. 6. untuk mengiringi En. Muhaad Jonan – Pengetua SMKBBST . Dipersilakan. Muhamad Jonan .w.. Untuk makluman tuan puan.. Arshad.. Helmy b. Pengetua SMKBBST.sila berpaling ke belakang. saudara Hud juga merupakan calon pelajar cemerlang PMR bagi tahun ini. atas kesudian menyampaikan cenderamata itu tadi. Pastikan posisi dan kedudukan ibubapa anda berada...dapatkan ibubapa anda di belakang sana.t. Indah awan di langit membiru Selamat berjuang putera dan puteri ayah dan ibumu memberi restu Kini tibalah masa yang dinanti-nantikan iaitu penyampaian cenderamata kepada para clon PMR 2009. Yang DiPertua PIBG SMKBBST ke pentas . Khairuneze bagi menerima cenderamata mewakili para pelajar tingkatan 3. Helmy b.. Hud Al-Hasyir. majlis menjemput saudara Muhammad Hud Al-Hasyir b. (Penyampaian cenderamata kepada wakil pelajar) Demikian tadi penyampaian cenderamata kepada wakil pelajar tingkatan 3 yang diwakili oleh saudara Muhd. Majlis mengucapkan terima kasih kepada En. Para pelajar diminta berdiri. Majlis megucapkan terima kasih 5.dalam keadaan senyap.CIUM TANGAN mereka..Dipersilakan Seterusnya.0 Ku Mohon Restumu Kini tibalah masanya acara yang dinanti-nantikan iaitu ’ Ku Pohon Restumu – Ayah ibu & guru”. bergerak.MOHONLAH . Arshad.Demikianlah tadi ucapan yang disampaikan oleh Tuan Haji Muskamal b. ( semua pelajar berdiri) i) ii) Para pelajar yang dikasihi dan dirahmati Allah s..0 Penyampaian Cenderamata Para hadirin yang dihormati sekalian Suria bersinar tampak berseri. Sekarang..

.wassalam.diminta mengambil semula tempat di dewan terbuka ini dan diminta tidak ke mana-mana. ’Ibu dan ayah..dapatkan guru-guru anda di hadapan ini..sekian...berikanlah restumu. v) Vi) Para pelajar yang telah pun mendapatkan restu ibubapa dan guru...mohon diampunkan dosa.tersilap kata...mohonlah ampun maaf..........moga segala pengajaran guru selama ini dapat mereka manafaatkan.. Kepada ayah dan ibu. .. Sesungguhnya komitmen tuan puan adalah inspirasi kami......... vii) Pihak sekolah juga ingin merakamkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada para ibu bapa yang sudi hadir pada pagi ini.doakan kejayaan mereka Para pelajar yang tiada ibu bapa pada pagi ini.atau sememangnya mereka tiada lagi di dunia ini.mungkin semalam anda melawan guru anda..dengan itu..atau anda tidak menjemput mereka.peluklah mereka seerat-eratnya.tamatlah majlis kita pada pagi ini....tidak hadir mungkin atas sebab bertugas.. tidak menyiapkan tugasan yang diberi dan sering menyakiti hati guru....kerana guru adalah pengganti kepada ibu dan ayah di sekolah....minta direstukan segala ilmu yang diberi.. semoga berjumpa lagi. Mintalah guru-guru merestui segala ilmu dan tunjuk ajar yang diberi kepada anak-anak tuan puan......ciumlah tangan mereka...sila bawa anak tuan puan kepada guru-guru mereka di hadapan ini.mohonlah kemaafan mereka.iii) iv) KEAMPUNAN MEREKA ! andai ada terkasar bahasa.

9.a system berfungsi Ambil berat semasa pergerakan yang melibatkan persembahan orang Lain. 2.lemparkan senyuman. 7. 6. 4. 5. Jelingan dengan air muka ceria bila jemput tetamu berucap. Sentiasa bersikap tenang Suara jelas –sebutan satu persatu/ ikut suku kata Sentiasa dengar arahan Gaya bersahaja. 10.PERSEDIAAN DIRI PENGACARA 1. 3. Penampilan diri –Pakaian & kekemasan Sihat tubuh & mental –cukup tidur -tidak menggeletar -elak pegang skrip -kurangkan kumpul air liur Minum sedikit air sebelum mula Jangan ambil gula-gula Datang lebih awal –pastikan p. 8. Tunggu pengucap duduk baru dimulakan acara seterusnya. .

SKRIP JURUACARA MAJLIS RESTU IBUBAPA & GURU CALON PMR 2009 DISEDIAKAN OLEH : ROSNAH ABD. LATIF (KAUNSELOR PELAJAR) .