SINOPSIS NOVEL PANAS SALJU

Novel ini mengisahkan kegigihan Zulkifli dalam usaha untuk membiayai kos rawatan anaknya Nadhirah di luar negara. Nadhirah menghidap penyakit rosak hati dan hempedu dan memerlukan sebanyak RM 350,000. Isterinya Bushrah rela mengorbankan sebahagian daripada hatinya untuk didermakan kepada anak kesayangannya. Namun, keputusan tersebut mendapat tentangan daripada pelbagai pihak kerana bimbang akan risiko yang bakal dihadapinya. Zulkifli bekerja sebagai pembantu hospital dan masih belajar secara jarak jauh di Universiti Sains Malaysia. Dia juga gigih menulis skrip drama radio. Malah, dia tabah menghadapi dugaan dan tidak jemu berusaha mengubati penyakit anaknya itu. Sahabat baiknya, MUlyadi mencadangkan agar dia memohon derma daripada ahli korporat dengan mendedahkan penyakit anaknya di akhbar. Berita tersebut telah berjaya menarik perhatian seorang tokoh korporat iaitu Pengarah Urusan Sapura Holdin, Tan Sri Shamsuddin(TSS). TSS dan isterinya bersetuju membiayai kos rawatan dan penginapan tersebut. Malah pihak sekolah tempat Busrah bekerja turut melancarkan kutipan derma untuk mengurangkan beban yang ditanggung oleh Bushran. Penduduk di kawasan tempat tinggal mereka turut membantu dengan cara mengutip derma. Setibanya di London, Zulkifli dan keluarganya berjumpa dengan Dr. Tan Kai Chah(TKC) bagi membincangkan pembedahan yang akan dijalankan kelak. Dr. TKC merupakan seorang pakar pemindahan hati telah berjaya melakukan proses pembedahan tersebut dengan selamatnya. Selepas lima tahun berlalu Nadhirah dan Bushrah kelihatan sihat .Mereka terpaksa menjalani rawatan perubatan susulan bagi memastikan hati mereka berfungsi dengan baik. Namun, pada suatu malam Jumaat, Bushrah telah menghembuskan nafasnya yang terakhir setelah mengadu susah untuk bernafas. Sebelum itu, Zulkifli telah meninggalkan pekerjaanya kerana mendapat tawaran yang lebih lumayan sebagai pengarang sastera di Mingguan Malaysia. Nadhirah pula bekerja di Bank Islam dan berkahwin dengan seorang doktor bedah di Kuala Lumpur.

SIPNOSIS BAB DEMI BAB BAB 1 ± Zulkifli sekeluarga dalam perjalanan ke kampung isterinya di Kampung Sungai Baru Melaka. Dia membantu pasangan seikh kerana kereta mereka terjunam ke dalam sungai. Pada mulanya Bushrah tidak mahu menolong namun dia terpaksa akur. Pasangan seikh itu dihantar ke Hospital Seremban setelah tiba disana hari sudah lewat malam. Keesokan harinya, mereka pergi ke Felda Ulu Tebrau menghadiri majlis perkahwinan adik Zulkifli Nazirah. Dalam perjalanan keretanya rosak, dengan bantuan seorang lelaki Cina kereta Zulkifli dapat diperbaiki. BAB 2 ± Zulkifli melihat banyak perubahan di Felda Ulu Tebrau. Semasa majlis perkahwinan berlangsung Zulkifli berjumpa Maliyudi bersama isterinya Saleha bersama anak-anaknya. Zulkifli menceritakan tentang penyakit yang dihadapi oleh anaknya Nadhirah kepada Maliyudi. Maliyudi berasa kasihan kepada Nadhirah. BAB 3 ± Zulkifli dan Bushrah berbincang mengenai penyakit Nadhirah. Zulkifli mengambil keputusan mendedahkan masalahnya di akhbar. Pada mulanya Bushrah malu namun terpaksa akur. Bushrah mahu Nadhirah sihat selalu. Di samping itu Zulkifli membuat permohonan untuk tukar kerja ke Hospital melaka kerana sudah jemu berulang alik ke Kuala Lumpur. BAB 4 ± Zulkifli ke pejabat utusan Malaysia menyatakan hasratnya. Wartawan yang menemubualnya bernama Mohd Yusuf. Mohd Yusuf berasa simpati terhadap penyakit Nadhirah. Selepas itu, Zulkifli ke Hospital Kuala Lumpur untuk membuat permohonan bertukar ke Hospital Melaka. Kemudiannya dia pergi menjemput isterinya. BAB 5 ± Pada hari itu Zulkifli dan Bushrah ke Seminar Anak Cemerlang. Zulkifli dan Bushrah pergi ke atas kesedaran untuk menimba ilmu bagi mendidik anak supaya menjadi cemerlang. Zulkifli dan Bushrah juga menghantar Nazli ke Tadika NURU apabila berumur 4 tahun. BAB 6 ± Penderitaan Nadhirah yang mengidap penyakit rosak hati dan hempedu tersiar di Utusan Malaysia. Mereka tidak menyangka Nadhirah menghidap penyakit kronik. Sementara itu, Nadhirah tidak ke sekolah pagi itu. Gurunya menasihatinya agar berehat sahaja di rumah. Disekolah Bushrah menjadi tumpuan rakan-rakanya, sekolah tempat Bushrah berkerja juga telah melancarkan kutipan derma untuk keluarga Bushrah. BAB 7 - Tan Sri Shamsuddin sedih membaca kisah Nadhirah. Dia ialah Pengarah Sapura Holdings. Beliau kemudian segera menghubungi isterinya, Puan Sri Sapura untuk menyatakan hasratnya. Kemudian beliau menelefon rumah Nadhirah pula. Nadhirah yang menjawab panggilan itu. Pada sebelah malam pula, Tan Sri Shamsuddin menelefon sekali lagi dan dijawab oleh Zulkifli. Tan Sri Shamsuddin memintanya datang ke pejabat keesokan hari. BAB 8 - Zulkifli bertemu dengan Tan Sri Shamsuddin di Pejabatnya dan membincang mengenai kesedihan Tan Sri Shamsuddin membantu keluarganya. Sebelum pulang Tan Sri Shamsuddin menghadiahkan kepada Zulkifli cek RM50 000.00 sebagai permulaan sumbangannya. Sebelum pulang, Zulkifli segera ke Bank Simpanan Nasional untuk menyimpan cek itu.

BAB 9 ± Berita kesedihan Bushrah mendermakan hatinya mendapat pelbagai reaksi. Namun dia tidak mempedulikannya. Wartwan Mohd Yusuf telah mewawancara Bushrah mengenai perkara itu. Zulkifli pula menyokong dan menghargai pengorbanan yang dilakukan oleh isterinya itu. BAB 10 ± Nadhirah dan ibunya, Bushrah menonton filem ` Punca Delima ` . Zulkifli menaip skip drama, Nadhirah khusyuk mendengar lagu ` Berkorban Apa Sahaja ` yang dinyanyikan oleh Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. BAB 11 - Zulkifli menerima surat dari Muliyadi. Dia berjaya melanjutkan pelajaran peringkat Ph.D. Dia bersyukur kerana berjaya menamatkan pengajian di kampus Universiti Sains Malaysia. Sebulan selepas itu Muliyadi menyatakan dia dilantik menjadi pensyarah kanan ITM, akhir surat Muliyadi rasa kasiahan kepada Nadhirah. BAB 12 - Pada hari isnin tepat pukul 9 pagi , zulkifli , bushrah dan nadhirah menghadhiri tamu janji dengan dengan Dr. Gheethan di Unit Hati , Hospital Kuala Lumpur.Doktro itu akan member penerangan tentang fungsi dan peranan hati dalam kehidupan manusia. Mereka turut bersoal jawab dengan Dr. Gheethan tentang perkara yang tidak difahami. Selepas berpuas hati dengan penerangan Dr. Gheethan, mereka meminta diri memandangkan Dr. Gheethan mempunyi temu janji dengan pesakit lain. Selepas menetap akan temu janji yang berikutnya, mereka pun beredar . BAB 13 - Zulkfli sekeluarga pulang ke kampung di Melaka. Pak Ramli, ayah mertuanya bersama kerana perkejaannya sebagai penambang di Sungai Linggi sudah tiada lagi berikutan pembinaan jambatan baru. Bushrah menceritakan nasib Nadhirah kepada keluarga. Mereka terkejut kerana tidak tahu Nadhirah menghidap penyakit kronik. BAB 14 - Nadhirah tidak ke sekolah berikutan penyakitnya yang semakin serius. Cikgu Khairani selalu meberi soalan latihan. Beliau memberi perasang agar Nadhirah tabah serta beliau mendoakan keselamatan Nadhirah. BAB 15 - Zulkifli menyatakan majlis kenduri selamat dan tahlil sempena pemergian mereka ke Landon semua penduduk dikawasan kediamannya datang. Zulkifli membawa Nadhirah berjumpa imam Ghazali. Imam Ghazali turut mengutip derma membantu mereka sekeluarga. BAB 16 - Zulkifli sekeluarga akan berlepas ke Landon. Murid-murid Bushrah bersama guru Bushrah berkerja turut melawat mereka. Turut hadir Tan Sri Shamsuddin bersama isterinya, Puan Sri Sapura. Akhirnya mereka berangkat ke Landon. BAB 17 - Akhirnya, Zulkifli sekeluarga selamat tiba di Landon. Cuaca di Landon cerah. Muliyadi datang melawat mereka. Muliyadi bersimpati melihat Nadhirah yang dahulu cergas tiba-tiba menjadi lemah. BAB 18 - Zulkifli, Bushrah dan Nadhirah solat Subuh berjemaah. Selepas itu mereka bersarapan bersama-sama. Zulkifli dan Bushrah bertikam lidah siapa yang patut derma hati kepada Nadhirah. Menjelang pukul 10.30 pagi, mereka pergi ke Hospital King`s College bertemu dengan Dr. Tan Kai Chah.

Tan Kai Chah dilawati oleh Zulkifli sekeluarga. Pada pagi Jumaat. Zulkifli meminta Muliyadi tidur dirumahnya. BAB 21 . Zoo Landon dan Westminster Abbey. Zulkifli mengucapkan ribuan terima kasih kepada Dr. Zulkifli mendapat tawaran berkeja di Utusan Malaysia. Bushrah dibernakan pulang manakala Nadhirah perlu berada di Hospital beberapa hari lagi. Tan Kai Chah kerana banyak membantu keluarganya . Muliyadi menghantar Zulkifli ke lapangan terbang. Pada hari ke 5.00 petang.Hari minggu kota Landon cerah Muliyadi membawa keluarga Zulkifli bersiarsiar di beberapa tempat. Kini Nadhirah berjaya menamatkan pengajian dan bakal berkhawin dengan doktor Bedah Hospatal Kuala Lumpur.Muliyadi menziarahi Bushrah dan Nadhirah. tepat jam 4.Sebelum pulang ke Malaysia Dr. Tan Kai Chah mula melakukan ke atas pemedahan ke atas Nadhirah dan Bushrah.BAB 19 .Nadhirah kini telah berusia 19 tahun dan telah melanjutkan pelajaran ke ITM dalam bidang perakaunan. . BAB 20 . Pada pukul 2. Bushrah menghembuskan nafas terakhir.Dr. BAB 23 . Bushrah telalu rindukan Nazli. BAB 22 . Sungai Thames. Mereka sekeluarga terus pergi menjemput Nazli di rumah ibu bapa Bushrah. BAB 24 . Mereka kelihatan masih lemah. Doktor Tan kai Chah menasihati Bushrah dan Nadhirah berada di Hospital selama 2 minggu.00 pagi. Nazli berjaya melanjutkan pelajaran ke Sekolah berasrama penuh di Kuala Kangsar. Antaranya Istana Bukigham. Nadhirah perlu bedah. Muzium British.Kapal terbang yang dinaikinya terpaksa mendarat di Batu Berendam Melaka kerana Lapangan Terbang Subang terbakar. Pembedahan kembar itu mengambil masa selama 14 jam dan akhirnya pembedahan itu berjaya.

TEMA = > Kasih sayang ibu bapa terhadap anak mereka . = > Masyarakat yang prihatin dan saling Bantu membantu.D. = > Sikap berterima kasih dan bersyukur terhadap bantuan yang diterima. WATAK dan PERWATAKAN Zulkifli y y y y y y Bertugas di Hospital Kuala Lumpur Berkahwinan dengan Bushrah Seorang yang penyanyang Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Bertimbang rasa Mencintai ilmu Bushrah y y y y y y Isteri Zulkifli Mengajar di Sekolah Kebangsaan Tun Razak ( 2 ) Seorang ibu yang penyayang Berpendirian tugas Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup Meninggal dunia selepas lima tahun pembedahan hati dilakukan Nadhirah y y y Anak sulung dan berusia 14 tahun Seorang remaja yang pemalu dan tabah Menghidap penyakit hati dan hempedu Muliyadi y y y y y Sahabat Zulkfli Berkahwin dengan bekas pensyarah Melanjutkan pelajaran peringkat Ph. PERSOALAN = > Pengorbanan ibu bapa demi kebahagian anak-anak. di Landon Baik hati Seorang yang gigih belajar .

Zoo Landon.Tan Sri Shamsuddin y y y y y Suami Puan Sri Sapura Pengarah Syarikat Sapura Holdings Seorang yang sentiasa bersyukur Membantu membiayai pembedahan Nadhirah di Landon Bersikap rendah diri Dr. ayah Bushrah di Kampung Kuala Sungai Muda Rumah ayah Zulkifli di Felda Ulu Tebrau Pejabat utusan Malaysia Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Razak ( 2 ) Pejabat Tan Sri Shamsuddin ( Sapura Holdings ) di Lembah Keramat Unit hati di Hospital Kuala Lumpur Lapangan Terbang Subang Hospital King`s College Kota Landon seperti istana Buckigham. Melawar Rumah Zulkifli. di Jalan Mewah Satu. Sungai Thames dan Muzium British Lapangan Terbang Batu Berendam Latar Masa«««««««««««««.Latar Masyarakat berlaku pada zaman sekarang ± Masyarakat melayu Ketika Nadhirah berumur 14 tahun ± Masyarakat yang prihatin Hingga dia menamatkan pengajian Waktu siang dan malam ± Masyarakat berkerjasama ± Masyarakat mentingkan ilmu . Bandar Tun Razak Rumah emak. Bersikap lemah lembut Mempunyai keyakinan diri yang tinggi Akhirnya beliau kembali bertugas di Malaysia Latar tempat y y y y y y y y y y y y Simpang jalan kg. Tan Kai Chah y y y y y Berasal dari Malaysia Bertugas di Hospital King`s College sebagai doktor bedah.

Subhanallah.Dalam novel ini. Pasangan itu terbabit dalam kemalangan jalan raya. survival. traffic jam. Dia menghantar pasangan seikh itu ke Hospital Seremban Perkembangan Berita kesedihan Bushrah mendermakan sebahagian hatinya mengemparkan orang ramai. red fape. no problem. 120 ) Peribahasa . Contohnya : .Bahasa Arab ± Insya ± Allah. . Di pertengahan jalan. Contohnya : repair. Alhamdullilah . Nadhirah berjaya menamatkan pengajiannya. by line. dan sebagainya. . pengarang banyak menerapkan unsur peribahasa. Pambedahan itu mengambil selama 14 jam. role model. . Zulkifli bekerja di ruangan sastera Utusan Malaysia.Bahasa inggeris. . Ia terletak betul-betul di bawah diafragma . Klimaks Bushrah dan Nadhirah di bedah.saya bab-bab enjin memang buta kayu .PLOT Permulaan Permulaan cerita ini mengisahkan perjalanan Zulkifli Sekeluarga dalam perjalanan pulang ke Melaka. Hati terletak di sebelah kanan bahagian atas abdomen.Ia bukan mimpi disiang hari lagi .setinggi ± tinggi terbang bangau akhirnya hinggap di belakang kerbau juga Bahasa Asing. Tan Sri Shamsuddin bersedia membantu membiayai rawatan pembedahan Nadhirah.( hal . Akhirnya pembedahan itu berjaya Peleraian Lima tahun kemudian Bushrah meninggal dunia.Penerangan Gambaran selas serta bersesuaian dengan jalan cerita Contoh :Hati ialah kelejar paling besar dalam tubuh manusia. urgent. . Nazli pula berjaya melanjutkan pelajaran ke Sekolah berasrama penuh. Zulkifli ternampak akan sepasang suami isteri berbangsa seikh. clear. GAYA BAHASA Diksi .

±terasa tasik hatinya yang tenang berkocak. 222 ) Personifikasi -cahaya matahari memancar garang. 36 ) Paradoks . saya tak ambil hati. Hiperbola . 102 ) -terasa simpatinya melimpah melihatkan wajah Bushrah yang sentiasa tenang itu .³oh. -hepititis dan sirosis itu apa ertinya . ( hal. 60 ) -Dia tertanya-tanya apa yang dikecoh-kecohkan sangat oleh anak-anak buahnya itu.¶¶ kata Bushrah sambil membetulkan duduknya.mereka tenggelam dalam lautan fikiran masing-masing. ( hal.begitulah perangainya kalau sedang bergelut dengan kaya ( hal.Metafora . 125 ) Perlambangan -Dalam meniti usia emas. ( hal. Saya nak berkemas dan mambasuh. 124 ) ( hal. doctor?¶¶ ( hal.. 58 ) Sinkof . pengalaman mengharung hidup yang penuh pancaroba.. 85 ) .¶¶ jawab Bushrah ringkas. 118 ) . gitu!³ kata Nadhirah sambil melontarkan pandangan ke arah Sungai Thames ( hal. ( hal. Simile . 140 ) Simpulan bahasa -³ okeylah bang.lama pesawat itu berlegar-legar di udara bagaikan sang helang yang sedang mancari mangsanya.Bibirnya mengutum senyum. 135 ) -Dia tidak mahu juraian air matanya menjadi racun kepada semangat Nadhirah. ( hal. ±terasa hawa dingin menyapa tubuh mereka. 205 ) .³ tak apalah. 12 ) ( hal. seolah-olah memujuk zulkifli agar bertentang dan tabah menghadapi dugaan . ( hal. 62 ) ( hal. ( hal. Penggunaan istilah sains/perubatan -Gejala yang paling kerap ialah penyakit kuning atau jaundice.Egonya di goyah rasa malu.. ( hal.

Johor. Panggilan jihad (1993). Beliau dilahirkan pada 13 Mac 1959. Sekolah Menengah Rendah Kebangsaaan Majidi Johor Bharu hingga peringkat Sijil Tinggi Persekolahan.Kita hendaklah mengucapkan terima kasih kepada orang yang telah membantu kita dan bersyukur kepada Allah S.Kasih sayang . . Novel Panas Salju beliau menerima hadiah Sastera Utusan Melayu Public Bank. Melewati Zon Selesa dan Anak Pulau Mengejar Impian. . Gores.Kita hendaklah bersimpati dan belas kasihan kepada orang yang berada dalam kesusahan.NILAI . Novel remaja yang dihasilkannya ialah Mencari Keredaan_Mu (1989). dilahirkan di Senggarang. Kumpulan cerpen beliau berjudul Hanya Sampai disini (1991) dan Lambaian Tanah Suci. Panas Salju (1995).gores Kenangan (1990).T.Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga kita dan handaklah berkorban demi kebahagian anak.Bersyukur dan berterima kasih .W.Simpati dan belas kasihan PENGAJARAN . Batu Pahat. Dia menghasilkan lebih kurang 40 buah buku hingga kini.Cekal dan Tabah .Kita hendaklah tabah dalam menghadapi dugaan hidup dan sentiasa cekal. Novel dewasa yang dihasilkannya ialah Bumi Merdeka (1987). BIODATA PENGARANG Talib Samat.anak mereka. . Menerima pendidikan di Sekolah Rendah Felda Ulu Terbau. .

Rangkap 3: Lumrah manusia yang lebih mementingkan kebendaan berbanding budi. ii. cth . perbezaan pandangan tentang nilai budi bagi sesetengah orang . Kita hendaklah saling mengasihi sesama manusia tanpa mengira kaum atau keturunan. pandai melompat pandai berlari . cth . Kesopanan. bunga seroja di tepi kali . Rima akhir yang terikat iaitu berciri a. Terdapat jeda (hentian sebentar) di tengah baris. iii. Pantun empat kerat ini terdiri daripada empat rangkap pantun dengan empat baris setiap rangkap. bunga melati bunga di darat . Tema Tema pantun ini ialah kemanusiaan dan kemasyarakatan yang menjerumus kepada nilai budi dalam kehidupan manusia dahulu dan sekarang Persoalan i. iii. ]repitisi . Sebab emas budi terbuang. Kita hendaklah bersikap serba sederhana bagi mewujudkan saling bekerjasama. Kasih sayang. Jatuh daunnya ke dalam ruang. budi yang baik akan menjadi ingatan sepanjang masa ii. a. Rangkap 4: Meskipun hidup dalam kemiskinan/kesusahan. jatuh daunnya ke dalam ruang . Adat dunia memang begitu. Kita hendaklah bersopan -santun dan berbudi bahasa. Mengandu ngi empat hingga enam perkataan dan lapan hingga sepuluh suku kata setiap baris. ]sinkof . ]inverse . ii. Gaya Bahasa ]Anafora . budi yang baik rasa nak junjung . iii. Contohnya Rangkap 3 pantun ini: Bunga Cina di atas batu. Hal ini sama seperti sifat besi yang tidak berguna apabila sudah berkarat . dan suka menunjuk -nunjuk. Nilai & Pengajaran i. Ciri-Ciri i. iv. bertolak ansur.Antologi anak bumi tercinta Maksud pantun budi . Rangkap 1: Segala budi dan kebaikan yang dilakukan akan sentiasa dikenang dan diingati. Kesederhanaan. tetapi kaya dengan budi. . cth . Rangkap 2: Manusia yang tidak tahu berbudi akan dipandang hina dan tidak berguna . b. nilai manusia yang tidak tahu berbudi . b. cth .

nasib perantau . ]empat hingga enam patah perkataan sebaris. Tema ± nasib malang yang menimpa seseorang . seseorang yang tiada tempat yang hendak dituju kerana dirinya bernasib malang. Gaya Bahasa . cth . Rangkap 3 . . orang yang bernasib malang kerana sesuatu yang sepatutnya manjadi hak miliknya tetapi terlepas ke tangan orang lain.]anaphora . Bentuk . Persoalan ± kesedihan dan kekecewaan dalam hidup .Maksud pantun nasib : Rangkap 1 . rakan semasa senang memang banayak dan mudah dicari tetapi rakan semasa susah sukar dicari dan terpaksalah ditanggung sendiri . cth . ]bilangan baris dalam setiap rangkap adalah sama . ]suku kata adalah antara sembilan hingga 11 suku kata dalam satu baris. ]sinkof . lumrah persahabatan .]terdiri daripada lima rangkap . seseorang yang menganggap dirinya tidak penting dan tidak diperlukan . ketabahan . seseorang yang sedang termenung mengenang nasibnya yang merantau di negeriorang . Nilai ± berserah kepada takdir . kawan menangis seorang diri . ] berhati ± hatilah semasa memilih kawan . Rangkap 5 . ]setiap rangkap empat baris (pantun empat kerat) . Pengajaran ± ] jangan mudah putus asa atau kecewa dalam hidup . ] kita hendaklah menerima takdir yang telah ditentukan oleh tuhan . kawan ketawa ramai selalu . Rangkap 2 . semangat setia kawan . ]bentuk terikat atau tidak bebas. Rangkap 4 . masuk tak penuh keluar tak kurang .

]terdiri daripada tiga rangkap. bulat manusia kerana muafakat . ]berbentuk terikat atau tidak bebas. ]bermuafakat dan bersatu padu dalam melakukan sesuatu . ]repitisi . ]rima akhir (a. ]bilangan baris dalam setiap rangkap adalah sama. . a. Nilai ] berbudi bahasa ]kesabaran ]bermuafakat ]kegigihan Pengajaran ]kita perlu bermuafatkat dalam hidup bermasyarakat . ]kesabaran dan keyakinan terhadap apa-apa yang diusahakan. hilang kabus nampaklah dia . ]satu rangkap ada empat bairs.Maksud Pantun peribahasa : Rangkap 1: Seseorang yang berketurunan baik budi pekerti akan tetap dipandang mulia walau di mana-mana jua dia berada Rangkap 2: Tidak perlu terburu-buru untuk mendapatkan sesuatu perkara yang sudah pasti ada kerana kita tetap akan memperolehnya Rangkap 3: Masyarakat akan bersatu jika sentiasa mengamalkan sikap bekerjasama Tema dan Persoalan ]kebaikan orang yang baik budi pekertinya. takkan lari gunung dikejar . bulat air kerana pembentung . Bentuk . cita-cita yang dikejar diberi perlambangan gunung manakah kabut ialah perlambangan bagi halangan atau dugaan . b). ]jangan bertindak terburu-buru dalam melakukan sesuatu pekarjaan. Gaya Bahasa ]perlambangan . ]peribahasa . b.

daripada hidup berdukacita adalah lebih baik jika mati segera. Rangkap 2: Puteri berasa amat takut lalu dipujuk oleh Asmara Dewa dan memberitahu kemungkinan binatang itu ialah naga. Tema dan Persoalan ]sabar dalam menempuhi cabaran. ]kesedihan menhadapi takdir. Rangkap 3: Asmara Dewa mengajak Puteri melarikan diri kerana takut dan ngeri Rangkap 4: Asmara Dewa kemudian berasa malu kerana sekiranya musuh di depan mata tidak ditentang maka dia akan mendapat malu Rangkap 5: Asmara Dewa sanggup mati dimakan naga jika ditakdirkan nasib mereka begitu tambahan pula mereka adalah yatim piatu Rangkap 6: Puteri membenarkan keputusan Asmara Dewa. ]kita perlu bertenang dan tidak melakukan sesuatu dengan tergopoh-gopoh apabila berdepan dengan musuh.a. Nilai ]penyayang ]berani ]reda Pengajaran ]kita hendaklah tabah dalam menghadapi dugaan hidup. Rangkap 9: Naga itu bertenpik dengan suara yang kuat seperti guruh sehingga menyebabkan air laut menjadi keruh dan daun kayu berguguran. matanya seperti dammar sebatang. Bentuk ]syair yatim nestapa terdiri daripada sepuluh rangkap. Susunan biasa ± kakanda takut tidak terperi. ]inverse . Rangkap 8: Apabila melihat Asmara Dewadan Puteri. naga tersebut mengangkat kepala dan mengngangakan mulutny a.Maksud Syair yatim nestapa : Rangkap 1: Asmara Dewa ternampak seekor binatang yang matanya bersinar dan cahayanya tidak mampu ditentang. sekali kutelan kedua pun hilang. Rangkap 7: Dewa mendekati naga tersebut dan sebaik tercium bau Asmawa Dewa. ]sinkof . takutnya kakanda tidak terperi. naga menjadi marah lalu menghembuskan nafasnya yang panas dan membeliakkan kedua matanya. Rangkap 10: Naga itu memandang Asmara Dewa dan Puteri sambil bertanya asal usul mereka berdua sehingga berani menghampirinya sambil mengugut hendak menelan mereka berdua sekali gus.a) Gaya Bahasa ]simile . ]rima akhir (a. . ]maruah dan harga diri yang perlu dijaga. Menurutnya. ]terdiri daripada empat baris serangkap. ]kita perlu percaya bahawa hidup dan mati ditentukan oleh Tuhan.a.

d. .dua dan tiga terdiri daripada enam baris serangkap. 3. sonansi.c. 4. mesra dan bertolak angsur agar nikmat kesejahteraan dapat dinikmat bersama-sama sampai bila-bila.c. d.dan R2 B1 ).ANTOLOGI ANAK BUMI TERCINTA:SAJAK RUMAH BARU Oleh:Harun A. Ciri-ciri kebangsaan yang dipupuk bertujuan para penduduknya saling tolong -menolong. 5. PERSOALAN ] Perpaduan kaum Rakyat negara ini terdiri daripada berbilang kaum bersatu padu dalam membangunkan negara ] Kesejahteraan hidup Rakyat negara ini mahukan kesejahtaraan hidup dalam jangka masa yang panjang ] Cinta akan tanah air Rakyat berusaha sedaya upaya membangunkan negara UNSUR BUNYI Unsur-unsur bunyi dalam sajak adalah penting. Baris paling pendik menganduni dua perkataan.dan berwajah kebangsaan(R3 B2). Contohnya . Sajak terdiri daripada tiga rangkap dan bentuk bebas. Rima akhir bebas dan tidak terikat contohnya dalam rangkap 1rima akhir a. Rangkap satu.d. d.b. b. rangkap 2 sajak ini: Telah kita siapkan rumah baru ini diatas tiang muafakat air pasang di semen dar i tanggan perbagai bangsa negara yang tumbuh atas bumi tolerasi TEMA Tanggungjawab menjayakan wawasan demi keharmonian hidup masyarakat dalam sesebuah negara yang rakyatnya terdiri daripada berbilang kaum.H MAKSUD Rangkap 1 : generasi terdahulu telah menyediakan asas yang teguh bagi negara agar generasi muda menjadi warganegara yang bijak serta berupaya mencapai wawasan Rangkap 2: keteguhan serta kesetabilan serta kemajuan tanah air di bina berasaskan perpaduan perbagai bangsa yang sanggup bertolak angsur.Contohnya.f dan Rangkap 3 rima akhir berciri a. Rangkap 3: negara merdeka di bina itu mempunyai identiti tersendiri.c. d . dan kombinasi beberapa kata yang serupa. c.e.b. Contohnya mendewaskan mereka (R1 B4).telah kita siapkan rumah baru(R1 B1.Penyajak lazimnya amat berhati-hati dengan permainan bunyi dalam puisi sama ada pada rima. Baris paling panjang mengandungi lima lima perkataan.f sementara Rangkap 2 pula a.R2 B1. aliterasi.b. 2. BENTUK 1.

dari tangan pelbagai bangsa ii.] RIMA AKHIR bunyi akhir dalam setiap baris ayat Contohnya: Telah kita siapkan rumah baru (a) Berwajah kebangsaan (b) Agar penghuni saling ramah (c) Rajin memberi dan menerima (d) Juadah kesejahteraan (b) Sampai akhir zaman (b) ] ASONANSI Pengulangan bunyi vokal dalam baris ayat yang selari. e. o. ] Perpaduan ] Cinta akan negara PENGAJARAN ] Kesejahteraan dan keharmonian sesebuah negara hendaklah dikekalkan agar generasi akan datang dapat mengecapi keamanan itu ] Ibu bapa hendaklah membekalkan anak-anak mereka dengan ilmu pengetahuan ] Kita hendaklah hidup dalam keadaan harmoni supaya keamanan negara berkekalan . pasir dan simen ] PERSONIFIKASI Contoh: i. iaitu vokal(a.Contohnya Di atas tiang muafakat (t) Dari tangan pelbagai bangsa (g) Rajin memberi dan menerima (r) Untuk anak-anak berteduh (k) GAYA BAHASA ] METAFORA Tiang muafakat (R2:B2) Bumi toleransi (R2:B6) ] SIMBOLIK Contoh: air. telah kita siapkan rumah baru berwajah kebangsaan ] INVERSI Contoh: Telah kita siapkan rumah baru NILAI ] Bertanggungjawab ] Bekerjasama. i.Contohnya Kerana kita diamanah (a) Rajin memberi dan menerima (i) ] ALITERASI Pengulangan bunyi-bunyi konsanan dalam baris-baris yang selari. u).

Dengan adanya perasaan cinta dan sayang terhadap bahasa. se/ba/ik/nya/ (rangkap 8: baris 2) ± 4 suku kata ii.12 suku kata TEMA DAN PERSOALAN Sajak µ Bahasa µ karya Rahman Shaari mengungkapkan tema kecintaan terhadap bahasa. ba/gai/ma/na /a/kan ki/ta se/tu/ju/i (rangkap 7:baris 2) . ] Sementara jumlah suku kata sajak ini antara 4 hingga 12 suku kata. Rangkap 3: Dengan berbahasa. Rangkap 6: Bahasa itu dapat mempertingkatkan keperibadian seseorang. Rangkap 5: Penyair mengajak umat supaya berbahasa sebaik mungkin. ] Bahasa dapat menyatupadukan semua umat. NADA ] patriotik : mari kita berbahasa sebaiknya ] kesyukuran: orang beriman menikmati ibadah khusyuk dan pasrah .kita dapat menerokai segala ilmu yang terkandung di dalamnya. maka bahasa itu akan tetap berkembang sealiran dengan keperibadian penuturnya kerana bahasa itu menyimpan seribu khazanah dan boleh membimbing setiap individu. ] Rima akhirnya tidak sama iaitu ] Jumlah perkataan dalam setiap baris antara satu hingga empat patah perkataan. Antara persoalan yang ingin dikemukakan oleh penyajak ialah: ] Bahasa ialah wahana untuk membentuk sahsiah manusia sama ada ] pemimpin atau rakyat. Rangkap 8: Oleh itu.BAHASA Oleh: Rahman Shaari MAKSUD Rangkap 1: Penyair mengajak seluruh umat supaya berbahasa sebaik mungkin. ] Bahasa merentasi dunia tanpa sempadan. Rangkap 4: Bahasa dijadikan wahana atau alat untuk pemimpin menyampaikan amanatnya dan dengan bahasa juga seseorang itu beribadah kepada Allah. Rangkap 7: Tanpa bahasa. Contoh: i.dapatkah kita menyetujui sesuatu perjanjian. BENTUK ] Sajak ini berbentuk bebas. iaitu terdiri daripada lapan rangkap.penyair menyeru manusia supaya berbahasa sebaik mungkin. Rangkap 2: Bahasa dapat menyatupadukan fikiran yang berkecamuk dan bersimpang-siur.

.Contohnya ialah: Ranting perasaan yang bersiur (R2:B4:Halaman 16) NILAI ] Mencintai bahasa ] Khusyuk menunaikan ibadah ] Berbudi pekerti mulia ] Bekerjasama PENGAJARAN ]Kita hendaklah mencintai bahasa kita Seseorang insan itu hendaklah memiliki keperibadian yang mulia ]Kita hendaklah sentiasa bersyukur dan berterima kasih kepada Allah atas segala anugerah yang dikurniakan-Nya kepada kita. Ranting perasaan yang bersiur ] METAFORA Metafora ialah perbandingan secara langsung yang menggabungka dua perkataan.iaitu satu n perkataan abstrak dan satu lagi perkataan konkrit.Kata -kata atau diksinya tepat dan indah. ] ASONANSI Sajak ini banyak menggunakan pengulangan bunyi-bunyi vokal iaitu a.e. terlihat cinta biru ] INVERSI bagaimana akan kita setujui ] ANAFORA Terlihat fakta padu Terlihat sinar ilmu Terlihat cinta biru UNSUR BUNYI ] RIMA Rima sajak ini bebas dan tidak terikat dengan puisi tradisional.GAYA BAHASA ] DIKSI/KATA Diksi atau kata-kata yang digunakan oleh penyajak bersesuaian dengan tena sajak ini.iaitu pantun dan syair.u ] ALITERASI Aliterasi ialah pengulangan bunyi-bunyi konsonan.i.o.

a. Rangkap 2: Kesedaran dan kecintaan penyair terhadap dirinya telah mendewasakannya. BENTUK ] Sajak ini mempunyai dua rangkap sahaja. a.Setiap perkara yang berlaku itu merupakan ketentuan daripada Allah. ]Wanita pascamoden lebih pentingkan pekerjaan ]Perubahan arus kehidupan ]Ketentuan yang harus ditempuhi NADA ] NADA SINIS: Wanita zaman ini Lebih bahagia hidup sendiri ] PERASAAN KESAL : Perkahwinan bagi mereka membatasi Pergerakkan diri ] PERASAAN GEMBIRA: Taraf kehidupan mereka kini sudah tinggi Mereka begitu mampu hidup berdikari ] PERASAAN TAKUT : Nasib diri Ditengah kehidupan lelaki .a.a. a rangkap 2 : a.a. a. rima bagi sajak ini iaitu bagi rangkap1 berbentuk syair tetapi tidak menepati ciri syair sepenuhnya.Wanita Zaman ini Oleh: Aladin Mohamad MAKSUD Rangkap 1:Setiap pagi.penyair akan mengucapkan syukur atas nikmat yang diberikan Allah kepadanya. setanding dengan kaum lelaki.a.a. PERSOALAN ]Kaum wanita hari ini berjaya dalam semua bidang. ] Jumlah perkataan dan suku kata terbanyak ialah 6 perkataan dan 15 suku kata iaitu: Taraf kehidupan mereka kini sudah tinggi (R1:B3:Halaman 19) ] Jumlah perkataan dan suku kata paling sedikit ialah 2 perkataan dan 4 suku kata iaitu: Nasib diri (R2:B7:Halaman 19) TEMA Sajak ini mengungkapkan tema kemasyarakatan.iaitu menyorot kehidupan wanita moden yang menganggap hidup bersendirian lebih baik daripada perkahwinan. ] Rima bagi sajak ini ialah rangkap 1 : a.a.

iaitu perkahwinan ] Kita mestilah berdikari atau berdiri diatas kaki kita sendiri apabila melakukan sesuatu perkara ] Kaum lelaki hendaklah mencontohi kaum wanita yang telah berjaya dalam pelajaran .Contoh sinkof dalam sajak ini ialah tak berasa perlu bersuami (baris 2:rangkap1) UNSUR BUNYI ] RIMA Rima akhir sajak ini adalah sama.iaitu penyingkatan perkataan atau kependekkan perkataan yang terdapat dalam puisi atau prosa.Penyair banyak menggunakan unsur bunyi asonansi dalam sajaknya.Contohnya: Taraf kehidupan mereka kini sudah tinggi (R1:B3:Halaman 19) ] ASONANSI Asonansi ialah pengulangan bunyi-bunyi vokal. rangkap pertama : a-a-a-a rangkap kedua : a-a-a-a-a-a-a-a.w wanita zaman ini (baris 1:rangkap 1) ] SINKOF Terdapat penggunaan sinkof.Contohnya: Lebih bahagia hidup sendiri (R2:B2:Halaman 19) NILAI ] Bertanggungjawab ] Ketabahan ] Keberanian ] Berdikari PENGAJARAN ] Janganlah kita takut kepada alam perkahwinan kerana ia merupakan tuntutan agama ] Wanita pascamoden yang telah berjaya hendaklah dicontohi oleh wanita desa ] Hendaklah kata berani menempuh dugaan walaupun hidup bersendirian ] Usahlah kita mengharapkan bantuan daripada orang lain ] Janganlah kita terlampau mengejar kebendaan hingga lupakan tuntutan agama.GAYA BAHASA ] DIKSI/KATA Diksi atau kata-kata yang digunakan oleh penyair adalah biasa dan mudah difahami. Contoh rima akhir rangkap pertama : Wanita zaman ini ± a Tak berasa perlu bersuami ± a Taraf kehidupan mereka kini sudah tinggi ± a Mereka begitu mampu hidup berdikari ± a ] ALITERASI Aliterasi ialah pengulangan bunyi-bunyi konsonan yng terdapat dalam baris-baris puisi atau prosa.

Semua orang yang ditemui tidak mengenalinya. PERSOALAN ] Kerinduan kepada keluarga semasa berada diperantauan. ] Hubungan keluarga bertambah erat semasa berjauhan.Contohnya.Walaupun berjauhan ingatan itu menjadikan penyair seorang ayah dan suami yang bertanggungjawab. Rangkap3:Harapan isteri yang merindui anak-anak menyedarkan penyajak akan tugasnya sebagai seorang ayah dan suami dan mendorong penyajak agar tabah menghadapi segala cabaran TEMA Tema bagi sajak ini ialah perasaan kasih sayang kepada isteri dan anak-anak semasa berjauhan. rangkap pertama a-b-c-c rangkap kedua a-b-c-d-d-d-c-c-a-d-a rangkap ketiga a-b-c-d-d-e NADA ] Nada romantik seperti: Kau semua mesti disisiku ] Perasaan sunyi seperti: Dalam kesepian ditengah ramai ] Perasaan positif seperti: Dan kau semua menunggu ] Semangat waja seperti: Tegak dan pejal . ] Isteri dan anak-anak menjadi sumber kekuatan seorang ayah dan suami. BENTUK ] Sajak ini terdiri daripada tiga rangkap. Wahab Ali MAKSUD Rangkap1:Penyajak menyatakan bahawa setiap ahli keluarganya perlu berada disampingnya. Penyajak mahu ahli keluarganya merasai apa-apa saja yang berlaku pada dirinya Rangkap 2:Kesepian melanda hati penyajak ketika berada di khayalak ramai.iaitu antara perkara dua hingga lima patah perkataan atau empat hingga empat belas suku kata sebaris. · Erti kata (2 patah kata/4 suku kata) · Kenakalan dan ketegasan di rumah tangga ( 5 patah kata/14 suku kata) RIMA Rima bagi sajak ini bebas ataupun tidak terikat dengan mana-mana puisi lama sama ada pantun mahupun syair. ] Bilangan baris dalan setiap rangkap tidak sama iaitu rangkap pertama mempunyai 4 baris rangkap kedua mempunyai 10 baris rangkap ketiga mempunyai 6 baris ] Panjang pendek baris tidak sama.Suara-suara anak penyair terngiang-ngiang di telinganya.BILA BERJAUHAN Oleh: A.

kita mestilah selalu berdoa kepada Allah ] Apabila berada dirantau orang kita hendaklah mengenali orang di sekeliling kita. ] Kita hendaklah mempunyai semangat juang yang tinggi ] Kita hendaklah menjadi seorang ayah atau suami yang bertanggungjawab ] Kita mestilah sentiasa mengingati Allah .GAYA BAHASA ] REPITISI Terdapat pengulangan frasa µKau semua mesti¶ sebanyak dua kali dalam rangkap pertama sajak ini ] INVERSI Contoh pembalikan kata terdapat dalam sajak ini ialah: Orang yang kutemui tapi tak kukenali (R2:B2 :Halaman 18) UNSUR BUNYI ] ASONANSI Terdapat unsur bunyi asonansi dalam sajak ini iaitu: Suara kalian ada ditelingaku (R2:B3:Halaman 18) Tidak melepaskan jarak kita (R2:B5:Halaman 18) ] ALITERASI Kau semua mesti menikmati (R1:B4:Halaman 18) Tidak melepasi jarak kita (R2:B5:Halaman 18) NILAI ] Kasih sayang ] Bertanggungjawab ] Kemesraan PENGAJARAN ] Sebagai umat Islam.

KETIKA KAMI BERCERITA TENTANGNYA Oleh: Lim Swee Tin MAKSUD
Rangkap 1:Ketika kami bercerita tentang ayah,ayah sedang tidur.Kami sebagai anak-anak ayah kenal akan lelap matanya.Kelusuhan tikar mengkuang menyebabkan ayah tidur lena. Rangkap 2;Sebentar tadi ayah begitu lama menemani kami dan kami bersama ayah mengelilingi prlita minyak tanah.Pelita minyak tanah itu begitu dengan kami. Rangkap 3:Kami tidak pernah menyoal tentang latar belakang ayah kerana kami sudah mengetahui ketentuan yang telah ditetapkan kepadanya. Rangkap 4:Semasa kami berbincang tentang ayah, aku teringat harapan bapa kepada anak-anaknya. Rangkap 5:Ayah berharap masa depanku tidak sama dengannya.

BENTUK
Sajak ini terdiri daripada lima rangkap.Bilangan baris dalam setiap rangkap tidak sama,iaitu rangkap 1 dan 4 terdiri daripada enam baris,rangkap 2 dan3 terdiri daripada lapan baris,dan rangkap 5 terdiri daripada dua baris.Sajak ini berbentuk bebas.Panjang pendeknya tidak sama, iaitu antara satu patah kata hingga enam patah kata,atau antara dua suku kata hingga lima belas suku kata.Contohnya: · Tadi (1 patah kata/2 suku kata) · Pada sebuah doa yang selalu disebutnya (6 patah kata/15 suku kata)

TEMA
Pengorbanan dan harapan seorang bapa kepada anak-anaknya.Walaupun bapa hidup menderita tetapi bapa sentiasa mengharapkan anak-anaknya hidup tanpa dibelenggu oleh masalah kemiskinan.

PERSOALAN
] Kekaguman anak-anak terhadap kegigihan bapa membesarkan mereka. ] Penderitaan dan kemiskinan hidup dihadapi dengan tabah ] Kasih sayang seorang bapa kepada anak-anaknya

NADA
] Nada romantik: Ketika kami bercerita tentangnya Bapa sedang tidur ] Perasaan mengharap: Semoga ombak masa laluku Bukan gelombang masa depanmu ] Perasaan sayang: Tadi Lama sekali bapa menemani kami ] Perasaan bersyukur: Pada sebuah doa yang selalu disebutnya

UNSUR BUNYI
] RIMA Rima sajak ini bebas dan tidak terikat dengan puisi-puisi tradisional.Walaupun setiap rangkapnya mengandungi enam baris,namun rima barisnya bebas.Contohnya,rangkap pertama rima akh irnya a-bb-a-d-a ] ALITERASI Aliterasi ialah pengulangan bunyi-bunyi konsonan.Dalam sajak ini penyair banyak menggunakan unsur pengulangan bunyi-bunyi konsonan. Contohnya: Asap pelita berkepul ± pengulangan konsonan p Semoga ombak masa lalu ± pengulangan konsonan m ] ASONANSI Penyajak banyak menggunakan unsur-unsur bunyi asonansi.Asonansi ialah pengulangan bunyi-bunyi vokal iaitu a,e,i,o,u.Contohnya: Mengapa demikian- pengulangan vokal e Tikar mengkuang lusuh itu- pengulangan vokal u

GAYA BAHASA
] DIKSI Pemilihan diksi yang digunakan oleh penyair adalah tepat dengan tema sajak.Contohnya: Seperti juga di hutan kehidupan ini (R3:B5:Halaman 20) ] METAFORA Terdapat beberapa contoh metafora dalam sajak ini.Contohnya: Laut sejarahnya (R3:B3:Halaman 20) Hutan kehidupan (R3:B5:Halaman 20) ] INVERSI Terdapat pembalikan kata dalam sajak ini iaitu: Tidak pernah kami menyoal (R3:B1:Halaman 20)

NILAI ] Kesyukuran. ] Ketabahan ] Keinsafan ] Berhati-hati PENGAJARAN
] Kita hendaklah menghargai jasa dan pengorbanan bapa yang telah bersusah payah membesarkan kita. ] Kita sebagai anak-anak mestilah menghormati bapa ] Kita hendaklah memelihara perhubungan dalam keluarga supaya sanantiasa erat ] Kita hendaklah tabah menghadapi takdir ] Kita haruslah berusaha untuk memenuhi harapan bapa

USIA Oleh: Siti Zainon Ismail MAKSUD
Rangkap 1:Penyajak menghadapi penambahan usia dengan perasaan yang tenang.Penyajak sedar bahawa penambahan usia menyebabkan umur semakin pendek.Oleh itu,kehendak atau keinginan harus diatasi.Peristiwa-peristiwa pada masa yang lalu ditinggalkan dan peristiwa-peristiwa akan datang dinanti dengan penuh harapan. Rangkap 2:Kesedaran dan kecintaan penyajak terhadap dirinya telah mendewasakannya.Setiap perkara yang berlaku itu merupakan ketentuan daripada Allah. Rangkap 3:Semua perkara yang ada di muka bumi ini boleh berobah dengan keizinan Allah. Penyajak mengharapkan agar lorong kecilnya itu berubah.

BENTUK
Sajak ini terdiri daripada tiga rangkap. Bilangan baris dalam setiap rangkap tidak sama . Rangkap 1 terdiri daripada lapan baris, rangkap 2 terdiri daripada tujuh baris, rangkap 3 terdiri daripada lima baris.Sajak ini berbentuk bebas.Panjang pendek barisnya tidak sama, iaitu antara dua patah kata atau enam suku kata hingga lima patah kata atau sepuluh suku kata sebaris.Contohnya : Melalui jendela- 2 patah kata / 6 suku kata. Pagi tidak lagi berbau tanah- 5 patah kata/10 suku kata

TEMA
Bersyukur terhadap nikmat usia yang diberikan oleh tuhan.Oleh itu,nikmat usia hendaklah diisi dengan matlamat kehidupan yang sebenarnya

PERSOALAN
] Usia yang bertambah menyebabkan jangka hayat semakin pendek. ] Peristiwa-peristiwa dalam hidup akan berlalu seiring dengan peningkatan usia ] Peningkatan usia bermakna bertambahlah pengalaman dalam hidup. ] Hidup dan mati telah ditentukan oleh tuhan

NADA
] Nada romantik: ] Perasaan syukur:

UNSUR BUNYI
] RIMA Rima sajak ini tidak sama iaitu rangkap rimanya a-b-c-d-e-d-c-a,rangkap kedua a-b-c-c-a-a-c,dan rangkap ketiga a-b-c-a-a.Contoh rima akhir rangkap pertama: Telah kususun letakmu - a Di sisian tenang - b Ruang ku kecilkan lagi - c Dengan keinginan sederhana-d Kulepaskan kupu-kupu semalam ±e Melalui jendela ± d

pengulangan konsonan t ] ASONANSI Asonansi ialah pengulangan bunyi atau huruf-huruf vokal dalam baris-baris puisi.bangsa dan negara ] Kita hendaklah melengkapkan diri kita dengan ilmu akhirat kerana hidup di dunia ini tidak akan kekal ] Kita mestilah mensyukuri nikmat yang Allah berikan kepada kita ] Kita perlulah menyedari bahawa usia kita semakin meningkat . dan juga µungu¶. µkristal¶ pula melambangkan kemantangan hidup NILAI ] Kesyukuran ] Ketabahan ] Keinsafan ] Berhati-hati PENGAJARAN ] Pupuklah pengalaman kita supaya kita menjadi insan yang berguna kepada agama. Memantulkan kembali ± pengulangan vokal e GAYA BAHASA ] METAFORA Terdapat contoh metafora dalam sajak ini iaitu: Segaris cahaya (R1:B7:Halaman 22) Lorong kecilku (R3:B4:Halaman 22) ] PERLAMBANGAN Beberapa contoh perlambangan terdapat dalam sajak ini iaitu µkupu-kupu¶.Contohnya.Contoh unsur aliterasi yang terdapat dalam sajak ini ialah Selamatlah datangmu . µkristal¶. µkupu-kupu¶ melambangkan usia remaja dan µungu¶ pula melambangkan kesedihan.Diiringi segaris cahaya pagi ± c Selamatlah datangmu-a ] ALITERASI Aliterasi ialah pengulangan bunyi atau huruf-huruf konsonan dalam baris-baris puisi.

Juragan . iaitu Pak Belalang ke Istana. Akhirnya.Raja Indera Maya bersetuju.Sungguh pun begitu. Pada malam ketiga .Pak Belalang tetap berdoa agar tuhan memakbulkan permintaannya. PERSOALAN ] Usaha tangga kejayaan ] Malang tidak berbau atau cakap siang pandang-pandang. TEMA Tema cerita Pak Belalang adalah tentang kebijaksanaan.jika Raja Indera Maya gagal menekanya. kerajaan Indera Maya akan menjadi miliknya dan jika Raja Indera Maya berjaya. Pada hakikat sebenarnya.ANTOLOGI ANAK BUMI TERCINTA: PROSA TRADISIONAL PAK BELALANG SINOPSIS Seorang juragan datang menghadap Raja Indera Maya.Pak Belalang dipersilakan datang ke Istana.Pak Belalang memberitahu bahawa anak itik yang menyelam terlebih dahulu itu ialah itik jantan manakala yang menyelam kemudian ialah itik betina. Pak Belalang Pulang kerumah dengan hati yang bimbang.dan anak kapal balik ke negeri mereka sehelai sepinggang.Dia bersampan menuju ke kapal juragan. Contohnya: Pak Belalang merupakan seorang yang bijaksana kerana mampu meneka jantina anak itik seperti yang dipersoalkan oleh juragan kapal. Setelah tiba hari yang dijanjikan. Pak Belalang tidak tahu jawapan tersebut tetapi dia tetap berusaha mencari jalan untuk menyelesaikan masalah tersebut dengan pergi mendekati kapal juragan dan akhirnya dia memperoleh jawapan tersebut apabila isteri juragan ingin tahu benar akan jawapan tersebut.Baginda menintahkan ahli nujum.Sewaktu menghampiri kapal tersebut .iaitu orang yang bijaksana dapat menyelesaikan banyak masalah dalam kehidupan.Dia takut akan pembohongannya selama ini diketahui orang.Juragan itu membawa anak -anak itik yang baru menetas.Juragan itu akan menyerahkan ketiga-tiga buah kapal serta muatannya. Raja Indera Maya memiliki ketiga-tiga buah kapal dengan muatannya sekali.Juragan amat meny esal kerana memberitahu jawapan teka-teki kepada isterinya pada malam itu.Isteri .Pak Belalang meminta sebekas air lalu melepaskan anak-anak itik ke dalamnya.Pak Belalang mendapat akal.Dia meminta Raja Indera Maya menentukan jantan atau betina itik tersebut.Pak Belalang pulang kerumah dengan senang hati.dia terdengar juragan sedang berbual-bual dengan isterinya tentang caracara untuk menentukan jantan atau betina itik yang baru menetas itu. cakap malam dengar-dengar ] Orang yang tamak selalu rugi ] Masyarakat yang suka bertaruh ] Nasib yang baik akan menyebelahi orang yang benar WATAK DAN PERWATAKAN Pak Belalang ] Seorang yang bijaksana ] Mempunyai hubungan yang baik dengan raja ] Berfikiran kritis dan bijak bertindak semasa menghadapi masalah ] Menjadi orang harapan raja untuk menyelesaikan masalah menentukan jantina anak itik ] Mengaku kepada raja bahawa dirinya seorang ahli nujum serta memliki banyak buku rujukan .

Pak belalang berasa susah hati kerana dia tidak tahu jawapannya.Baginda meminta tempoh selama tiga hari. .tentang nujum ] Selalu bernasib baik ] Menjadi ahli nujum istana Juragan ] Seorang ahli perniagaan ] Kaya dan berharta ] Mengemukakan teka-teki kepada raja ] Mempertaruhkan tiga buah kapal dan muatannya jika teka-teki dapat dijawab ] Tamak kerana ingin cepat kaya ] Tidak berhati-hati apabila bercakap ] Mengalami kerugian apabila teka-teki dapat dijawab oleh ahli nujum Raja Indera Maya ] Raja yang berani ] Suka bertaruh ] Tidak berfikir panjang ketika mempersetujui sebarang syarat pertaruhan ] Terlalu yakin kepada ahli nujum Isteri Juragan ] Wanita yang pandai memujuk suaminya untuk mengetahui sebarang rahsia ] Tidak memikirkan risiko sekirannya rahsia terbongkar LATAR Latar tempat ] Di negeri Indera Maya ] Di balairung istana ] Di rumah Pak Belalang ] Di atas kapal Juragan yang sedang belabuh Latar masa ] Selama tiga hari Latar masyrakat ] Masyarakat yang terdiri daripada raja dan pembesarnya ] Masyarakat yang setia kepada raja ] Masyarakat yang menganut agama Islam ] Masyarakat yang menjalankan perniagaan ] Masyarakat yang suka bertaruh ] Masyarakat yang bersikap tamak PLOT ] Permulaan Juragan membawa tiga buah kapal ke negeri Indera Maya.Cegarannya ialah tiga buah kapal dengan muatannya dan Negri Indera Maya ] Perkembangan Raja Indera Maya bersetuju.Beliau mengajak Raja Indera Maya bertaruh untuk mengenal jantina anak itikyang baru menetas.Selepas itu baginda menintahkan Pak Belalang datang keistana.

syahadan. sarwa. GAYA BAHASA ] Bahasa Klasik Contoh: sahaya. ] Peleraian Pak Belalang berjaya menjawab soalan teka-teki dengan tepat.Pak Belalang terdengar akan berbualan antara Juragan dengan isterinya tentang jawapan teka-teki itu. Allah subhanahu wata¶ala. patik. ya sayidi ya maula.Dia bersama-sama dengan isterinya dan mengikut nya kembali ke negeri asal mereka.] Perumitan Pak Belalang dukacita kerana tidak tahu untuk menyelesaikan masalah tersebut dan mula berasa takut rahsianya terbongkar ] Klimaks Pada malam ketiga.Pak Belalang pergi ke kapal Juragan. hatta dan biduanda ] Penggunaan pangkal mula ayat Contoh: hatta. makbul. baginda. Ya Allah. jeragan. beta. menteri. sida-sida. tib ] Bahasa Istana Contoh: tuanku.Juragan menyerahkan tiga buah kapal berserta muatanya kepada Raja Indera Maya. fasal NILAI ] Kebijaksanaan ] Keberanian ] Hormat-menghormati ] Bertimbang rasa PENGAJARAN ] Kita hendaklah yakin pada diri sendiri dalam semua perkara yang kita lakukan ] Kita hendaklah bersifat proktif dan berfikir secara kreatif dan kritis untuk menyelesaikan masalah ] Setiap orang hendaklah hormat dan taat pada raja ] Jangan suka bertaruh atau berjudi kerana akan merugikan diri sendiri ] Jangan suka berbohong kerana orang yang suka berbohong hidupnya tidak selamat dan sentiasa bersusah hati . ya rabbi. sebermula ] Bahasa Arab Contoh: kudrat. maka. hulubalang.

Tun Tuah mempersembahkan keris Taming Sari kepada Seri Betara.HANG TUAH MENGALAHKAN TAMING SARI SINOPSIS Raja Melaka diiringi oleh pengawai.Setelah bertukar senjata. TEMA Tema cerita ini tersirat melalui watak Tun Tuah pahlawan Melayu Melaka yang handal dan bijaksana ketika menentang Taming Sari dan berjaya mengalahkannya. kawasan anak sungai Jemaja dan jawatan Laksamana kepadaTun Tuah. kononnya mahu merampas takhtah Majapahit dan kemudian melantik Taming Sari sebagai Ratu dengan syarat mereka bertukar senjata.Tun Tuah berasa gembira tindakan Seri Betara itu.pengawai kerajaan dan pembesar negeri menghadap seri Betara Majapahit. Tun Tuah naik ke peseban untuk bertaruh dengan Taming Sari.Tun Tuah menikam Taming Sari dengan kerisnya tapi tubuh Taming Sari tidak lut. berani.Seri Betara Majapahit menpersilakan Raja Melaka menjamu selera di peseban.TunTuah mencari helah.Tun Tuah menikam Taming Sari sehingga mati. WATAK DAN PERWATAKAN Hang Tuah ] Mengiringi Raja Melaka ke Majapahit ] Gagah.TunTuah mencari-cari patih gajah Mada yang dikatakan sungguh berani. ] Kebijaksanaan berfikir dan bertindak bagi menghapuskan kejahatan dan kekejaman Contoh: Hang Tuah menggunakan kebijaksanaannya untuk menipu Taming Sari bag mendapatkan keris i tersebut. PERSOALAN ] Setiap negeri mempunyai pahlawan negara yang gagah perkasa lagi berani Contoh: Hang Tuah rela bertarung dengan Taming Sari yang sedang mengamuk. tetapi telah menghilangkan diri.Seri Betara telah menganugerahkan keris Taming Sari.Tiba-tiba parajurit tua kerajaan majapahit bernama Taming Sari mengamuk. tangkas bermain senjata ] Berpangkat Laksamana ] Taat dan setia kepada raja ] Bijaksana Taming Sari ] Memiliki senjata Taming Sari ] Perajurit tua dari Majapahit ] Bertubuh kebal dan tidak lut senjata ] Kejam membunuh ] Mudah terpedaya tipu muslihat Hang Tuah ] Mati dibunuh Hang Tuah Betara Majapahit ] Pemerintah kerjaan Majapahit ] Menghormati tetamu ] Bertanggungjawab ] Pemurah dan mengenang jasa Hang Tuah .Oleh itu.Sesiapa sahaja yang cuba menghalangnya akan dibunuhnya.Melihat yang demikian.Seri Betara memimpin Raja Melaka masuk ke istana.

keris Taming Sari dan kawasan anak sungai Jemaja kepada Tun Tuah. Tun Tuah menikam Taming Sari. penggawa. adipati ] Kata pangkal ayat Contoh:hatta. ratu.Seri Betara memimpin Raja Melaka ke dalam istana.Dia mebunuh banyak orang. Meraka bertukar senjata. lamun ] Bahasa Istana Contoh:Santap. memekis. manira. ceterua. sida-sida. papan khambi.Taming Sri mati. tuanku. titah dll.TunTuah mencari helah dengan mengatakan akan melantik Taming Sari sebagai Ratu Majapahit jika mereka berjaya merampas Kerajaan Majapahit. baginda. pelenter. bentara. patik. maka . ] Peleraian Seri Betara mengurniakan gelaran Laksamana . kiai. GAYA BAHASA ] Bahasa Klasik Contoh:Peseban. laksamana) ] Negeri yang diperintah oleh Raja ] Masyarakat Jawa di Majapahit ] Masyarakat yang setia kepada raja ] Golongan pahlawan PLOT ] Permulaan Seri Betara dan rakyat Jawa meraikan kedatangan Raja Melaka dan rombongan di istana Majapahit.LATAR Latar tempat ] Negeri Majapahit ] Di istana RatuMjapahit ] Di luar pintu Peseban ] Di Peseban ] Di tengah Pesara Latar masa ] Zaman Kesultanan Melayu Melaka Latar masyarakat ] Golongan istana (Betara Majapahit dan Raja Melaka) ] Golongan pembesar ( Patih Gajah Mada. tertitar-titar. piala. penjurit. duli. pendua. ] Bahasa Jawa Contoh:Pakanira. Perdana menteri. ] Perumitan Hang Tuah bertarung dengan Taming Sari ] Klimaks Tun Tuah menikam Taming Sari tapi tubuhnya tidak lut. ] Perkembangan Taming Sari mengamuk.

Ratu Kuripan menunjukkan sikapnya yang prihatin dengan menghadiahkan anak -anakan emas kepada Galuh Cendera Kirana yang sedang kesedihan kerana kematian bondanya .Watak wira dan wirawati cerita Patung Kencana Dari Kuripan mengambarkan mereka berdua bijak kerana memilih untuk menyembuyikan sesuatu yang baik dan cantik dalam bungkusan yang buruk dan keli atan kurang h menarik.Raden Galuh Cendera Kirana berasa sungguh sedih tetapi apabila bungkusan itu dibuka .Kedua-dua anak-anakan itu dihantar ke negeri Daha .Permaisuri meninggal dunia kerana memakan racun akibat terlalu kecewa dengan sikap Ratu Daha yang amat menyayangi isteri mudanya.Raden Galuh Ajeng hanya mendapat anak-anakan dibuat dari perak bermata batu.Galuh Cendera Kirana yang mendapat bungkusan yang dibalut dengan kain buruk akhirnya mendapat anak -anakan yang dibuat dari emas.Raden Galuh Cendera Kirana sentiasa bersedih oleh itu .Anakanakan yang dibuat daripada emas dibungkus dengan kain buruk manakala anak -anakan yang diperbuat dari perak dibungkus dengan kain sutera dewangga .Semenjak kematian bondanya . tanggapan orang lain sebaliknya. dan bernas untuk mengelesaikan masalah ] Berterima kasih PENGAJARAN ] Kita hendaklah menggunakan akal fikiran untuk menewaskan musuh dan bukan mengantung pada kekuatan fizikal sahaja ] Keberanian untuk mempertahankan tanah air tercinta perlu ada pada diri setiap rakyat agar nama baik dan maruah negara terpelihara.] Simile Contoh: i.Raden Galuh Cendera Kirana berasa amat gembira menerima pemberian daripada tunangnya . iaitu Paduka Liku. Raden Inu Kertapati membuat dua anak-anakan yang diperbuat daripada emas dan perak.Ratu Kuripan menyuruh Raden Inu Kartapati . Raden Galuh Ajeng.iaitu anak Paduka Liku telah memilih bungkusan yang dibungkus dengan kain sutera dewangga . TEMA Tema cerita ini ialah kebijaksaan dalam menentukan pilihan yang terbaik.dia berasa amat gembira kerana mendapat anak-anakan yang diperbuat dari emas bermata belian . datangnya itu seperti baling-baling ii. PERSOALAN ] Hubungan kekeluargaan yang baik dengan ahli keluarga akan menjalinkan kemesraan dengan ahli keluarga .Bungkusan sebuah lagi diserah kepada Raden Galuh Cendera Kirana.Demikian .Umumnya. bernyala-nyala seperti ap NILAI ] Keberanian ] Rasional. ] Kita hendaklah menjalankan tugasnya yang diamnahkan pada kita ] Kita hendaklah mengenang jasa orang lain terhadap kita ] Kita hendaklah berfikir dengan bijaksana supaya tidak terpedaya dengan tipu helah orang lain PATUNG KENCANA DARI KURIPAN SINOPSIS Ratu Kuripan mendengar berita bahawa Ratu Daha kematian isteri. berfikir secara kritis.iaitu tunang Raden Galuh cendera Kirana membuat anak-anakan (patung) untuk menghiburkan hati Raden Galuh Cendera Kirana .

manakalan anak-anakan emas yang berbungkus kain buruk telah diberikan kepada Galuh Cendara Kirana.juga Raden Inu.anak-anakan perak yang berbungkus kain sutera menjadi pilihan Galuh Ajeng. ] Baru kematian permaisuri ] Mempengaruhi Paduka Liku ] Isteri muda ratu negeri Daha ] Mengenakan ilmu pengasih kepada ratu Daha agar mendengar katanya ] Penyebab permaisuri meracuni dirinya sendiri. ] Disayangi oleh Ratu Daha melebihi Galuh Cendera Kirana ] Terlalu manja ] Bertindak keanak-anakan dan bodoh. Galuh Ajeng ] Anak Puteri Daha dengan Paduka Liku. ] Mempunyai dua orang ibu tiri. bonda galoh Cendera Kirana kerana cemburu ] Pentingkan diri sendiri ] Ibu tiri yang jahat . ] Dikasihi dan disayangi oleh Ratu Kuripan. Ratu Kuripan ] Raja Negeri Kuripan ] Bersaudara dengan Ratu Daha ] Ayahanda Raden Inu Kertapati ] Bersimpati dengan nasib yang menimpa diri Galuh Cendera Kirana ] Mencari jalan untuk mengembirakan hati Galuh Cendera Kirana ] Amat mengasihi Galuh Cendera Kirana ] Sangat marah apabila mengetahui Ratu Daha tidak memperdulikan Galuh Cendera Kirana keran sudah terpengaruh dengan Paduka Liku. ] Sesuatu yang kelihatan cantik tidak semestinya mengambarkan kebaikan isi di dalamnya.PadukaLiku dan Mahadewi yang mengambil berat tentang dirinya.anak Ratu Daha dengan Padika Liku. ] Berasa sedih dan sugul atas nasib yang menimpa dirinya.tunangnya Galuh Cendera Kirana yang membuat sendiri anak-anakan itu menunjukkan kasih sayang dan kemesraan antara satu sama lain yang amat erat.Ramai orang yang terpedaya dengan gambaran luaran yang menarik hati .Hubungan kekeluargaan yang terbentuk sudah pasti akan semakin erat.Paduka Liku. ] Taat dan Patuh kepada orang tuanya.Demikianlah.Galuh Ajeng. ] Saudara Galuh Cendera Kirana yang berlainan ibu.sesuatu yang cantik dan menarik diluar tidak semestinya mengambarkan kecantikkan didalamnya. ] Mempunyai saudara perempuan. WATAK DAN PERWATAKAN Galuh Cendera Kirana ] Puteri Ratu Daha ] Tunangan Raden Inu Kertapati ] Telah kematian bondanya ] Tidak diperdulikan oleh ayahandanya yang sudah terpengaruh dengan kata -kata isteri mudanya. Ratu Daha ] Ayahanda Galuh Cendera Kirana dan Galuh Ajeng.

anak-anakan.Kedua-duanya dibungkus dalam bungkusan yang berbeza.PLOT ] Permulaan Ratu Kuripan mendapt berita tentang kematian permaisuri Ratu Daha kerana memekan racun. santap. memanda.Raden Galuh Ajeng disuruh terlebih dahulu memilih bungkusan yang disukainya.Kuripan Latar masa ] Berlaku pada zaman kerajaan Jawa lama Latar masyarakat ] Masyarakat yang mengamalkan system beraja ] masyarakat tradisi di jawa mengamalkan poligami ] Masyarakat yang taat kepada pemimpin dan setia melaksanaakan perintah ] masyarakat yang memiliki belas kasihan ] Masyarkat yang kreatif dalam pertukangan tangan ] Masyarakat tradisional yang bijak berfikir ] Masyarakat yang mengamalkan petunangan di kalangan keluarga diraja ] masyarakat yang mengamalkan budaya hormat-menghormati ] masyarakat yang mengamalkan budaya berkirim salam GAYA BAHASA ] Bahasa Istana Contoh: baginda. bersemayam. ratu dan paduka ] Bahasa klasik Contoh: amarah. ] Perkembangan Ratu Kuripan memerintahkan orang membuatkan anak patung bagi menghibu rkan hati Galoh Cendera Kirana ] Perumitan Raden Inu Kartapati membuat dua buah anak-anakan daripada emas dan perak . ] Peleraian Raden Galuh Kirana berasa gembira walaupun menerima bungkusan yang dibungkus buruk tetapi didalamnya terdapat anak-anakan yang dibuat daripada emas bermata berlian.Bungkusan itu dihantar ke negri Daha ] Klimaks Di istana Ratu Daha . permaisuri.Ratu Kuripan murka kerana Ratu Daha sangat menurut kehendak Paduka Liku iaitu isteri mudanya. bersuka-suka dengan tiada berkeputusan ii. serta dipalu bunyi-bunyian terlalu amat ramainya . kencana ] Bahasa Arab Contoh: wallahu a¶lam ] Simile Contoh : seperti perkataan yang dikatakan oleh ibunya sendiri ] Hiperbola Contoh: i. LATAR Latar tempat ] di negeri Daha dan Kuripan ] di istana Kampong Karangan. warta.Dia memilih bungkusan yang cantik tetapi didalamnya terdapat anak-anakan yang dibuat daripada perak bermata batu.

Menteri yang melihat giginya itu memberitahu bahawa ada siung tumbuh diantara gigi manis.NILAI ] keadilan ] Belas kasihan ] Kasih-sayang ] Baik hati PENGAJARAN ] Kita janganlah menilai sesuatu benda dengan melihat dari segi luaran saja kerana kita akan tertipu dengannya ] Seseorang suami janganlah pilih kasih dalam memberikan kasih sayang.Raja Bersiung merasakan gulai itu bertambah lazat dari hari-hari yang sebelumnya. Oleh itu.Dia sengaja membuat jahat supaya ditangkap sewaktu bertarung dengan Raja Bersiung.Tukang masak terpaksa memberitahu segala yang berlaku.Kampar bertukar menjadi seekor babi tunggal.Baginda tidak dikenali oleh sesiapapun TEMA Tema cerita Raja Bersiung adalah tentang kejahatan dibalas dengan kejahatan. ` Pada suatu hari. seorang pahlawan bernama Kampar dari Seri Gunung Ledang datang ke negeri Raja Bersiung. dia memaksa tukang masak memberitahu hal yang sebenar. Raja Ong mengarahkan menteri membunuh rakyat yang bersalah dan rakyat yang tidak bersalah untuk mendapatkan darah dan hatinya. ketika sedang memasak. jari tukang masak itu terluka dan darah dari jarinya menitis ke dalam gulai bayam.Mereka masuk ke istana tetapi Raja Bersiung melarikan diri ke dalam hutan.Menteri keempat gagal menjejaki Raja Bersiung.Raja Bersiung enggan.menteri keempat menghimpunkan rakyat dan tentera untuk menyerang Raja Bersiung.Akhirnya.Semenjak itu Raja Ong digelar Raja Bersiung.Raja Ong enggan kerana gulai tersebut sangat digemarinya semenjak kecil lagi. .dia terkena bedil pemuras lalu melarikan diri kedalam hutan.Seorang menteri mencadangkan Raja Ong tidak memakan gulai lecek batang bayam lagi. sebaliknya berilah kasih sayang yang saksama kepada anak-anak dan isteri-isteri ] Kita hendaklah mempunyai perasaan belas kasihan atau simpati kepada seseorang yang bernasib malang setelah kematian orang yang dikasihinya ] Kita hendaklah bijaksana dalam melakukan sesuatu pekerjaan RAJA BERSIUNG SINOPSIS Raja Ong Maha Perita Deria mengadu giginya sakit kepada menterinya. iaitu Raja Bersiung yang zalim akhirnya dihalau oleh rakyat negaranya sendiri. Selepas peristiwa itu.Rakyat jelata berada dalam ketakutan.Apabila Kampar bertukar menjadi harimau.baginda tinggal dengan orang bertanam sirih di sebuah dusun di sempadan Patani.menteri keempat telah menasihati raja supaya menghentikan tabiat gemar memakan hati dan darah manusia.Oleh itu.Semenjak hari itu. Pada suatu hari.seekor ular tedung sela dan seekor harimau yang garang.

] Perkembangan Raja bersiung ketagih darah dan hati manusia apabila baginda merasakan gulai lecek batang bayam lebih lazat apabila bercampur dengan darah tukang masak. Contoh: Raja Bersiung yang membunuh rakyat demi untuk memuaskan nafsu seleranya telah dihalau oleh rakyat dari negaranya sendiri. dan tentera telah bekerjasama mengusir Raja Bersiung yang zalim. ] Raja sangat berkuasa dan nasib rakyat ditentukan oleh raja dalam sesebuah negeri. ] Bersatu membawa berkat. ] Seorang yang berani kerana sanggup melawan rakyat dan pembesar negeri seorang diri ] Terpaksa melarikan diri kedalam hutan dan tinggal dengan orang yang menanam sirih di dusun di sempadan Patani. .Menitahkan rakyat yang bersalah dan tidak bersalah dibunuh untuk mendapatkan darah dan hati mereka. WATAK DAN PERWATAKAN Raja Bersiung ] Nama sebenarnya Raja Ong Maha Perita Derita. ] Raja yang baik dijunjung. raja yang zalim disanggah. rakyat jelata. Menteri keempat ] Pembatu raja bersiung ] Suka menasihati rajanya ] Bersifat penyayang ] Bermuafakat untuk menentang Raja Bersiung ] Mereka berani menyerang istanaRaja bersiung demi menyelamatkan rakyat yang tidak berdosa ] Tindakkan berjaya menghalang Raja Bersiung Kampar ] Orang jahat ] berasal dari Seri Gunung Ledang ] Memiliki ilmu kebal ] Senggaja melakukan kesalahan supaya ia di tangkap ] Berani menegur Raja Bersiung yang hendak membunuhnya ] Dapat menangkis orang yang hendak membunuhnya ] Menjelma sebagai harimau PLOT ] Permulaan Raja Ong Maha Derita digelar Raja Bersiung kerana tumbuh suing diantara gigi manisanya.PERSOALAN. Contoh: Menteri keempat. ] Raja yang zalim dan memetingkan diri sendiri.Akhirnya mereka berjaya.Pemerintah negeri Kedah. Contoh: Rakyat dalam negeri Kedah dalam ketakutan kerana raja mereka zalim. ] Gemar makan gulai lecek batang bayam dengan daunya hingga tumbuh siung antara gigi manisnya.

LATAR Latar masa ] Pada zaman dahulu iaitu pada kerajaan Kedah Lama ] Pada masa itu Kedah berada di bawah naungan Siam Latar tempat ] Di istana Raja Bersiung ] Di sebuah kampung yang letaknya si sempadan Kedah dengan Patani Latar masyarakat ] Masyarakat pada zaman feudal yang diketuai oleh seorang raja ] Pemerintahan yang kejam kerana membunuh rakyat sesuka hati untuk mendapatkan darah dan hati ] Masyarakat yang hidup dalam ketakutan kerana kekejaman Raja Bersiung ] Masyarakat yang memiliki ilmu kesaktian ] Masyarakat yang suka memberikan nasihat ] Masyarakat yang berkerjasama untuk menghapuskan kezaliman ] Masyarakat yang berani untuk kepentingan rakyat GAYA BAHASA ] Dialek Contoh: dialek Kedah (lalu.. hatta. tiada sangga . dan .Raja Bersiung enggan.Kampar melarikan diri ke hutan .maka. dan rakyat menyerang Raja Bersiung.. Bergemuruh bunyinunya bagaikan kiamat suaranya itu iii.nyiur. sembah. Seperti akan tercabut kota iv.Raja Bersiung bertaruh dengan Kampar yang boleh menyerupai pelbagai binatang.bermula.. patik.tiada sanggan bunyi lagi dengan suara manusia .tentera.Raja Bersiung terpaksa melarikan diri ke hutan.Menteri keempat menasihati Raja Bersiung supaya berhenti daripada membunuh rakyat jelata. keluaran. beta ] Bahasa klasik Contoh: kemasyghulan. ] Peleraian Raja Bersiung tinggal dengan orang menanam sirih di dusun di sempadan Patani. dusun. Licin seperti minyak ] Hiperbola Contoh: Tiada dimakan oleh besi tubuhnya. biduanda. .adapun.tatkala ] Ayat panjang Contoh: Demi dilihat oleh ular makin banyak datang itu.] Perumitan Rakyat yang bersalah dan rakyat tidak bersalah dibunuh kerana Raja Bersiung mahukan darah dan hati manusia. ] Klimaks Menteri keempat.. Besarnya seperti perdu nyiur ii. pelurunya itu pun habislah terpelanting ke sana kemari menjadi kemik pelurunya.«.. ] Simile Contoh: i. santap. penggodam) ] Bahasa istana Contoh: tuanku.

NILAI ] Keadilan ] Bertanggungjawab ] Keberanian ] Kerjasama ] Berperikemanusiaan PENGAJARAN ] Pemerintah tidak harus bertindak zalim terhadap golongan rakyat ] Seseorang raja hendaklah mendengar nasihat daripada menteri-menterinya ] Kita hendaklah berani bertindak demi menjaga keselamatan bersama ] Kita hendaklah bekerjasama dalam melakukan sesuatu pekerjaan .

Walaupun ayahnya itu ialah ayah tiri yang sering mendera dan memukulnya. salah seorang murid tahun enam Kenanga tidak dapat menyiapkan karangan seperti dikehendaki oleh Cikgu Bustam. kesengsaraan yang dialaminya itu berakhir apabila ayah tirinya meninggal dunia akibat kemalangan di tempat kerjanya. ]Kemiskinan yang membelenggu kehidupan. Kanak-kanak seperti Angamah yang bersih dan suci hatinya masih dapat memaafkan segala perlakuan ayahnya itu terhadap dirinya. bijak dalam pelajaran .ANTOLOGI ANAK BUMI TERCINTA: CERPEN SAYANG AYAH Omar Mamat SINOPSIS Cikgu Bustam meminta para pelajarnya menyediakan sebuah karangan yang bertajuk ³SAYA SAYANG AYAH´.Peristiwa ini menyerlahkan kasih sayang Angamah terhadap ayah tirinya yang sering menyeksanya itu apabila dia menjerit ungkapan ³SAYA SAYANG AYAHHHHH´.. rajin . sering ponteng sekolah kerana menderita kesakitan dan malu kerana dipukul oleh ayahnya serta ditugaskan menjaga adik-adiknya yang masih kecil. penyayang walaupun kerap dipukul dan dimarahi oleh ayah tirinya tetapi angamah tetap menyayangi lelaki tersebut pendiam dan suka termenung . bertanggungjawab . bertanggungjawab . PERSOALAN ]Tanggungjawab seorang guru dan ibu bapa. ]Keganasan dalam keluarga. ]Kepentingan pendidikan. TEMA * KASIH SAYANG Kasih sayang seorang anak yang begitu mendalam terhadap ayahnya. penyayang . hidup dalam ketakutan dan kesedihan . Watak sampingan Cikgu Bustam berusia dalam lingkungan empat puluhan . .Keganasan ayahnya selama ini tidak pernah diceritakannya kepada orang lain. guru kelas dan guru Bahasa Melayu Angamah . sering dipukul oleh ayah tirinya . Angamah. Angamah tetap menyayanginya selayaknya sebagai seorang ayah. berusaha untuk menyelesaikan masalah Angamah . prihatin terhadap masalah murid-muridnya .Hal ini kerana dia keliru dengan sikap ayahnya yang bengis dan sering memukulnya. disayangi oleh murid-muridnya . belajar dalam darjah enam Kenanga . Tidak suka hal peribadinya diketahui umum kerana akut dimarahi oleh ayahnya . WATAK PERWATAKAN Watak utama Angamah kanak-kanak berbangsa India . anak sulung dalam keluarga . apatah lagi apabila dia menerima khabar kematian tragis ayahnya itu.Walau bagaimanapun.

Pemabuk . Emak Ibu kandung Angamah .Ayah tiri Angamah Berbadan sasa. Pernah bekerja sebagai pemandu lori dan kini sebagai buruh binaan. Garang terhadap Angamah . Telah berpisah dengan ayah Angamah dan berkahwin lain . Bekerja membantu suami demi memenuhi keperluan hidup . Menyerahkan tanggungjawab menjaga anak-anak yang masih kecil kepada Angamah .Tiada sifat keibuan . Tiada belas kasihan . Sering membiarkan Angamah didera oleh suaminya. Mati akibat kemalangan di tempat kerja . berwajah bengis . Tidak berperi kemanusiaan . berakhir pada suatu hari ketika mayat ayah Angamah dibawa pulang ke rumahž Latar masyarakat masyarakat yang bertanggungjawab terhadap manusia di sekelilingnyaž sikap bertanggungjawab yang ditunjukkan oleh Cikgu Bustam ketika membantu Angamah apabila mengetahui yang Angamah sentiasa didera masyarakat pelajar yang patuh akan arahan dan teguran guru mereka ž murid-murid tahun enam Kenanga yang patuh pada arahan guru mereka Cikgu Bustam segelintir masyarakat yang tidak bertanggungjawab walaupun terhadap ahli keluarganya sendiri ž Sikap ibu dan ayah Angamah yang sentiasa meletakkan beban menjaga adik -adiknya yang masih kecil sehingga terpaksa mengabaikan pendidikan NILAI MURNI ] Kasih sayang ] Bertanggungjawab ]Bersimpat ]Patuh ]Baik hati . LATAR Latar tempat bilik darjah tahun Enam Kenangaf tempat Angamah menerima ilmu dari Cigku Bustamž tempat di mana Angamah diminta oleh Cikgu Bustam menyatakan perasaan kasih terhadap ayahnyaž rumah Angamahf tempat Angamah selalu didera oleh ayahnyaž bilik guruf Cikgu Bustam memanggil Angamah untuk bertanyakan sebab mengapakah tangannya bengkak ž bilik guru besarf hal Angamah dibawa ke pengetahuan guru besarž hospitalf ayah Angamah dibawa ke hospital setelah ditimpa kemalanganž Latar masa berlangsung lebih kurang tiga hariž ž bermula pada suatu hari di dalam kelas tahun Enam Kenanga ketika cikgu Bustam menyuruh murid-muridnya menyiapkan sebuah karangan.

Mun untuk diterajang oleh pemilik gerai tersebut. ] Tiada lagi perikemanusiaan ‡ sikap yang kian terpinggir dalam kehidupan masyarakat ‡ bersikap materialistik Contoh: Mun yang telah lali dengan caci maki dan sepak terajang manusia sehingga Mun tidak lagi percaya adanya manusia yang bersimpati dengan nasibnya. WATAK PERWATAKAN Mun ‡ seekor kucing liar ‡ kucing kurap yang hidup merempat/ kurus dan kotor ‡ hidup menderita / geledah tong sampah untuk mencari makanan atau mencari sisa-sisa makanan di gerai-gerai ‡ sering dimaki hamun dan disepak terajang oleh manusia . Mun berjumpa dengan Jonny yang tingal di sebuah rumah yang besar dan cantik. Kelaparan memaksa Mun untuk terus berusaha untuk mencari sesuatu. Mereka berdua bercerita tentang dua dunia yang terlalu asing bagi mereka. Contohnya Mun yang merempat berjumpa dengan Johnny yang hidup mewah tetapi terkurung. PERSOALAN ]Sesuatu yang dianggap baik ada keburukannya ‡ Sesuatu yang indah dikatakan menyeronokkan ‡ Berbeza dengan hakikat sebenar Contoh: Mun ingin hidup seperti Johnny (hidup terkurung tetapi cukup segalanya) tetapi bagi Johnny hidup bebas seperti Mun satu keinginannya. tetapi akhirnya muncul sepasang suami isteri yang membela nasib Mun yang telah lama menderita itu. Namun.PENGAJARAN ] Kita hendaklah sentiasa sayang dan berbaik sesama kita ]Kita harus bertanggungjawab dalam setiap perkara yang kita lakukan dalam hidup ini ]Kita harus sentiasa patuh akan nasihat dan kata-kata ibu bapa ]Kita mesti prihatin dan bersimpati serta bersedia untuk menolong mereka yang memerlukan bantuan ]Ibu bapa merupakan orang yang harus melaksanakan amanah dan tanggungjawab mereka terhadap anak-anak dengan melindungi dan menumpahkan kasih-sayang kepada anak-anak PERTEMUAN Faizati Mohd Ali SINOPSIS Mun ke sebuah gerai dengan harapan untuk mendapat sedikit makanan kerana terlalu lapar. TEMA Keinginan untuk mendapatkan sesuatu yang sukar diperolehi dalam kehidupan sebenar.Mun dan Jonny berhasrat untuk bertukar tempat bagi menikmati kehidupan yang asing bagi mereka itu.Nasib Mun malang apabila terpaksa menghadapi kesakitan kerana dibelasah dengan teruk oleh tuanJonny. Mereka cuba untuk bertukar kehidupan masing-masing. Mun berputus asa. Mun cuba untuk hidup mewah tanpa memperdulikan soal kelaparan manakala Johnny cuba untuk merasa kebebasan hidup Mun.

‡ Masyarakat yang mementingkan diri sendiri ‡ Kehidupan haiwan yang mewah ‡ Kehidupan haiwan yang serba kekurangan .‡ berangan untuk hidup mewah seperti Johnny walaupun hidup terkurung ‡ Baik hati ‡ Semakin tidak faham dengan sikap manusia ‡ Diselamatkan oleh sepasang suami isteri Amadeus Gonzales Johnhem ( Jonny ) ‡ Kucing baka Parsi ‡ Ibu bapanya pernah menjadi juara dalam pertandingan kucing ‡ Berbulu panjang dan lebat ‡ Dijaga dengan rapi oleh tuannya/diberi ubat dan suntikan bagi melindunginya daripada penyakit ‡ Masih belum mengenal dunia yang sebenarnya ‡ Hidup terkurung ‡ Ingin hidup bebas seperti Mun Mimi ‡ budak kecil yang ditemui oleh Mun di sebuah gerai ‡ baik hati ‡ belas kasihan. Pemilik gerai makan ‡ Wakil manusia yang bersifat tidak berperikemanusiaan ‡ Memukul Mun tanpa belas kasihan Tuan Johnny ‡ Lelaki bertubuh sasa ‡ Menyayangi Johnny sesungguh hati ‡ Marah dengan kehadiran Mun di rumahnya ‡ Memukul Mun dengan kayu dan menyepak Mun hingga cedera Sepasang suami isteri ‡ Wakil manusia yang baik hati ‡ Berasa simpati dengan nasib malang Mun ‡ Mengutuk perbuatan manusia yang tidak bertanggungjawab hingga menyeb abkan Mun terlantar kesakitan ‡ Menyelamatkan Mun yang cedera parah dengan menghantar Mun ke klinik haiwan LATAR Latar masa ‡ Waktu siang Latar tempat ‡ Gerai makan ‡ Kawasan kurungan Johnny ‡ Di tepi jalan raya Latar Masyarakat ‡ Masyarakat yang tiada perasaan belas kasihan terhadap haiwan.

NILAI MURNI Berbelas kasihan7 Bertanggungjawab7 Sayang kepada binatang. Tema cerpen ini ialah nafsu manusia yang mengancam mahluk yang lain.gading. Walau bagaimanapun. Pada masa yang sama.7 PENGAJARAN 1. Kita hendaklah menolong mereka yang lemah dan memerlukan bantuan daripada kita dengan hati yang ikhlas DUGONG Hizairi Othman SINOPSIS Nak Dugong gentar apabila mendengar keluhan Tuk Dugong yang mengatakan bahawa kaum mereka semakin pupus. .dan kulit dugong untuk dijual 2. Kita harus menjalankan tugas kita dengan penuh tanggungjawab dan amanah. Nak Dugong meninggalkan kawasan itu dengan rasa kesal dan sedih yang amat sangat. Nak dugong ingin berbicara dengan lebih lanjut dengan Tuk Dugong apabila Nak Dugong 1 dan Nak Dugong ll mengajak pergi ke seberang laut. 4. 2.Peristiwa kematian Nak Dugong I dan Nak Dugong II sert Tuk a Dugong dapat dibuktikan. Kita harus melaporkan perbuatan penganiayaan yang berlaku di sekeliling kita kepad pihak yang a berkuasa. Sikap dan tindakan manusia Contoh: Sikap manusia yang tidak berperikemanusiaan dan sanggup membunuh dengan kejam demi kepentingan dan keuntungan mereka. Nak Dugong mendapati Nak Dugong l terperangkap di dalam jaring sementara Nak Dugong ll terkena lembing. Kita hendaklah sayang akan makhluk tuhan dan berusaha untuk hidup dalam suasana yang harmoni. Tema ‡ kerakusan manusia demi kepentingan diri. Persoalan 1. Tuk Dugong menghampiri Nak Dugong dan menasihatikannya agar meninggalkan kawasan itu. Dilema kepupusan spesis haiwan laut Contoh: Dugong adalah hidupan laut yang semakin pupus kerana diancam oleh manusia untuk mendapatkan daging. Pengorbanan dan tanggungjawab Contoh: Tuk Dugong telah menyelamatkan Nak Dugong yang merupakan pewaris generasi dugong yang diancam kepupusan. Tuk Dugong berjaya ditangkap oleh manusia. Tuk Dugong bertindak menyelamatkan Nak Dugong yang hampir terkena lembing manusia.lemak. Mereka sedang menikmati makanan di situ apabila Nak Dugong ll menjerit meminta tolong. 3. 3.

Secara tiba-tiba dia berasa sedih dan ingin menangis ketika dia teringat akan nasib ibu bapanya yang mati terbunuh akibat terkena kipas kapal.namun sempat menyondol bot sehingga beberapaorang terhumban ke dalam laut. ]Setia Kawan dan simpati7 Nak Dugong menghargai persahabatannya dengan Nak Dugong I dan II. ]Pendendam7 Peristiwa Nak Dugong menyerang bot manusia yang menagkap Nak Dugong I dan Nak Dugong II.walaupun baru berkawan dengan Nak Dugong I dan II dia tetap hendak menyelamatkan mereka tetapi telah dihalang oleh Tok Dugong. ]Mudah Terpedaya7 Nak dugong terperangkap dalam bahaya sewaktu di sebelah barat kerana sikapnya mudah terpedaya oleh kata-kata Nak Dugong I dan II bertindak terburu-buru dan buruk sangka Nak Dugong cuba menyelamatkan Nak Dugong I dan II dan Nak Dugong menganggap Cik Dugong suka melayan jantan. . Watak-watak Sampingan ] Tuk Dugong Bersikap terbuka7 menceritakan pengalaman dan pengetahuanya kepada Nak Dugong mengenaisejarah dugong yang menjadi buruan manusia ]Bersyukur kepada tuhan7 Dialog diantara Tuk Dugomg dengan Nak Dugongdapat dilihatkan keredhaan dan kesyukuran Tuk Dugong terhadap takdir tuhan.tidur dan makan Arah barat Lautan7 Tempat menjadi medan tumpahnya darah Tuk Dugong tewas oleh tusukan lembing ketika menyelamatkan Nak Dugong. LATAR Latar Tempat Gua7 Tempat tinggal Nak Dugong untuk berehat.Watak dan Perwatakan Watak utama Nak Dugong ] Sensitif7 Ketika Tuk Dugong bertanyakan asal-usul dan hal ibu bapanya.Cthnya.walaupun keadaan Tuk Dugong cedera parah.dia bergitu marah apabila Nak Dugong mempersoalkan takdi r yang ditentukan oleh tuhan. Lautan Afrika Barat7 Tempat ibu bapa Nak Dugong terkorban akibat terkena kipas kapal.Tempat ini jugalah Nak Dugong I dan Nak Dugong II mati ditangkap oleh manusia. ]Ikhlas dan sanggup berkorban7 Pengorbanan yang dilakukan oleh Tuk Dugong kepada Nak Dugong dengan ikhlas demi menjaga generasinya supaya tidak pupus ]Berani dan kuat semangat7 Tuk Dugong berani menyelamatkan Nak Dugong drpd rejaman lembing. ]Menghormati orang yang lebih tua dan dewasa7 Nak Dugong menghormati Tuk Dugong kerana dia telah banyak mengajarnya tentang kehidupan Dugong yang penuh cabaran dan bahaya.

Contohnya seorang anak muda bernama Mat Jenin telah mula menceburkan diri dalam bidang perniagaan dari bawah dengan bekerja di sebuah restoran kemudian setelah lima tahun bekerja beliau membuka restorannya sendiri. 7 Cth:.Mat Jenin bekerja di restoran abangnya. ikan tuna Sebagai Kak Tuna.ikan bilis sebagai NakBilis. Kita perlulah berhati-hati dan berfikir tentang kesan sesuatu7 tindakan sebeblum bertindak.Ejekan ini menyebabkan Mat Jenin hampir hilang semangat untuk belajar.Haji Sapudin.Mat Jenin belajar sehingga tingkatan tiga sebelum menjadi pemanjat kelapa.Mat Jenin belajar cara untuk berniaga dengan majikannya.Mat Jenin sangat gembira kerana dia berjaya dalam hidup dan juga perniagaannya.Latar Masa Zaman Moden7 kerana banyak manusia yang bersikap tamak dan tanpa belas kasihan terhadap haiwan.Mat Jenin akhirnya berkahwin dengan seorang wartawan yang bernama Raja Nor Mustaqimah. Kita janganlah bersikap kejam terhadap hidupan laut sebagai7 manusia membunuh yang sanggup membunuh dugong untuk mengaut untung. kita janganlah memburu hidupan laut untuk mendapatkan7 keuntungan. 7 Masyarakat ikan dugong yang mementingkan makanan tanpa mementingkan keselamatan diri 7 Nilai Murni Kasih Sayang7 Baik Hati dan Tolong menolong7 Menghormati orang tua dan lebih dewasa7 Persahabatan dan setia kawan7 Pengorbanan dan tanggungjawab7 Pengajaran Kita perlulah mengambil berat terhadap hidupan laut seperti7 dugong yang semakin pupus.Di situ .Mat Jenin diejek kerana dia miskin dan memakai pakaian yang bertampal-tampal untuk ke sekolah. Pada mulanya perniagaan agak lembab tetapi beransur maju berkat keazaman yang ada dalam diri Mat Jenin untuk meraih kejayaan. HIKAYAT MAT JENIN Mohd Ismail Sarbini Sinopsis Mat jenin seorang anak yatim piatu yang sering menjadi bahan ejekan pelajar-pelajar di sekolahnya. . Tema Kegigihan dalam mencapai matlamat hidup.Dia berjaya membuka restorannya sendiri.Atas nasihat Cikgu Rosli.terutama yang melibatkan nyawa. Masyarakat ikan dugong yang bersatu hati memikifkan kesinambungan keturunan mereka. Dalam masa 2 hari7 Latar Mayarakat Masyarakat hidupan laut yang mempunyai panggilan dan pangkat.

Kasih sayang. Haji Sapudin sebagai idolanya dalam menimba ilmu perniagaan. Akhirnya beliau berjaya. Sikap positif untuk mengubah nasib diri Pengalaman hidup susah sedari kecil membantu Mat jenin bersikap positif bagi mengubah nasib dirinya. 3. datuknya meninggal duniaf Tiada semangat untuk belajar selepas kematian datuknyaf Berasal daripada keluarga pemanjat kelapa terkenalf Sering diejek ketika di sekolahf Selepas SRP berhenti sekolah dan menjadi pemanjat kelapaf Bekerja di restoran milik abang cikgu Roslif Gigihf Berjaya memiliki restoran sendirif Berani menanggung sebarang risikof Berkahwin dengan Raja Nor Mustaqimahf Cikgu Rosli Bekas guru Mat Jenin semasa di tingkatan 3f Adik Haji Sapudinf Pendorong kejayaan Mat Jeninf Baik hatif Akhirnya menjadi pensyarah di maktab perguruan selepaslulus universitif Haji Sapudin Abang Cikgu Roslif Bekas majikan Mat Jeninf Memiliki 2 buah restoranf Membantu Mat Jenin mengenali dan mengendalikan perniagaanf Jujur dalam perniagaanf Gigih berusahaf Seorang peniaga berjayaf Raja Nor Mustaqimah Seorang wartawan yang menemuramah Mat Jeninf Wanita yang cantik. 2. Kepentingan ilmu pengetahuan. Ketabahan mengharungi dugaan hidup. Watak dan perwatakan Mat Jenin Yatim piatu setelah kematian ibu bapa ketika berusia 5 tahunf Tinggal bersama datuk dan nenek di Kampung Kelapa Condongf Umur 7 tahun. Keyakinan diri untuk mencapai impian Keyakinan diri yang ditunjukkan oleh Mat Jenin untuk meraih kejayaan. Cikgu Rosli membuka matanya untuk berusaha menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya. Nasihat gurunya. neneknya pula meninggal duniaf Umur 15 tahun. Kemiskinan.Persoalan 1. tinggi lampai dan berkulit hitam manisf Berkahwin dengan Mat Jeninf . Beliau menjadikan majikannya.

f Berakhir pada suatu hari apabila Mat Jenin bergegas untuk menghadiri majlis perasmian cawangan restorannya di Bandar K.f .f Kita hendaklah menghormati mereka yang lebih tua daripada kita.Datuk Mat Jenin Memberi semangat kepada Mat Jenin agar tidak berputus asaf Bertanggungjawab memelihara Mat Jenin sejak Mat Jenin kematian kedua ibu bapanya.f Latar Masa Berkisar sekitar tempoh 25 tahunf Bermula semasa Mat Jenin masih bersekolah di sekolah rendah.f Pengajaran f Kita hendaklah mengamalkan semangat tolong-menolong dalam keluarga dan masyarakat agar kita dapat hidup dengan aman dan harmoni. f Nilai Murni Kegigihan.Restoran milik Haji Sapudin .f Tolong-menolong.f Restoran Mat Jenin.Mat Jenin belajar hingga ke tingkatan tiga Pasar Sehari Pekan Kelapa Condong.Kampung Mat Jenin dibesarkan Sekolah Kampung Kelapa Condong.f Kita harus bertanggungjawab dan jujur dalam mengejar matlamat hidup.f gan Masyarakat yang tahu menggunakan dan menghargai ilmu pengetahuan yang dimilikinya f Masyarakat yang sanggup membantu orang lain demi melihat bangsanya berjaya dalam hidupnya.f Restoran Selera Terbuka.Tempat Mat Jenin menimba ilmu perniagaan Rumah Mat Jenin.f . f Latar Latar Tempat Kampung Kelapa Condong.f Ketabahan.f Kerajinan.f .f Kejujuran.f .f Kita tidak harus mengeji mereka yang hidup dalam Kemiskinan. Kita harus menghargai budi dan pemberian orang lain terhadap kita dengan seikhlas hati.f Latar Masyarakat Terdiri daripada masyarakat desaf Keluarga Mat Jenin tergolong dalam kelompok miskin tetapi amat pentingkan pelajaran Masyarakat yang tabah dan gigih dalam mengharungi kehidupan yang penuh den cabaran.

Persoalan a) Kekuatan mental dan emosi sewaktu menghadapi dugaan Amar mengamal emosin dan ketakutanya sewaktu bersama-sama Kepten Rashid mengendali pesawat yang rosak untuk membuat perbuatan kecemasan. c) Tindakan dan sikap manusia Sikap penumpang yang berlumba-lumba mahu menyelamatkan diri masing-masing dalam suasana cemas dan kelam-kabut.Zulfakar dalam penerbangan itu diminta untuk membantu Kapten Rashid mengendalikan pesawat terse but. Amar seorang ayah yang penyayang sehingga dia tidak dapat menerima hakikat kematian anaknya.Mereka terpaksa mendaratkan pesawat itu di sebuah lapangan terbeng lama. e) Kehilangan anak dalam kemalangan pesawat Dia tidak sempat menyelamatkan anaknya ketika kapal terbang hampir meletup.Amar tidak dapat menyelamatkan Zulfakar . Tema Kasih sayang dan penorbanan seorang ayah kepada anaknya yang dikasihi. Dia bertanggungjawab memastikan keselamatan penumpang. d) Hati dan Perasaan Hati Amar berbelah bagi antara kepentingan diri dan keluarga atau pesawat yang diancam bahaya.perasaan penumpang dalam keadaan yang sangat cemas. c) Pandai menyembunyikan perasaan cemas Ketika dia melihat bahagian bawah pesawat terbakar dia menyembunyikan perasaannya daripada pengetahuan penumpang-penumpang dan anaknya. Dia dapat mengendalikan pendaratan kecemasan daripada meletup di udara. e) Kepercayaan kepada hantu atau puaka.Peristiwa ini menyebabkan dia sering ke tempat penuh kenangan itu pada setiap kali dia merindui Zulfakar. Penduduk setempat amat percaya kepada hantu dan menanggap tapak Landasan Kapal Terbang yang merakam peristiwa ngeri itu berhantu dan boleh membawa malapetaka kepada mereka.Mereka berjaya melakukan pendaratan tetapi pesawat tersebut meletup sejurus selepas mendarat.Namun akhirnya Amar sedar bahawa dia terpaksa menerima hakikat kehilangan anak kesayangannya itu dan merelakan pemergiannya.Ketika itu. . d) Juru terbang yang berpengalaman. b) Ilmu pengetahuan dan pengalaman Amar dan Kaptan Rashid menggunakan ilmu dan pengalaman yang ada untuk menyelamatkan pesawat meletup di udara.Amar yang bersama dengan anaknya.Lapangan Terbeng Qu kerana mereka kekurangan minyak. ii. b) Sering menghadapi konflik dan tekanan jiwa Setelah kemalangan yang menyebabkan anaknya terkorban jiwanya te rtekan. Watak dan Perwatakan Watak Utama Amar a) Penyayang dan bertanggungjawab i.RAHSIA Shazmee Rizal Agus Salim Sinopsis Seorang pencerita membongkar rahsia Amar ketika berdepan dengan kegawatan apabila pesawat yang mereka naiki menghadapi masalah teknikal.

‡ Ruangan kokpit pesawat. ‡ Di dalam pesawat Boeing 737. Zulfakar a) Anak Amar dan Siti Zubaidah b) Patuh kepada orang tua Dia tidak membantah ketika Amar terpaksa ke ruang juru terbang pesawat dan meninggalkannya di bawah pengawasan pramugari. b) Ketua juru terbang c) Tenang menghadapi keadaan cemas Dia tenang keadaan cemas ketika mengendali pesawat yang sudah mula terbakar d) Berpengalaman Dia dapat mengendalikan pesawat yang menghadapi masalah semasa dalam perjalanan ke Bandar Tzon.Watak Sampingan Kapten Rashid a) Rakan sejawat Amar. ‡ Pondok kawalan Lapangan Terbang QU. c) Bertanggungjawab Amar dan Kaptan Rashid bertanggungjawab memastikan pesawat mendarat dengan selamat dan penumpang berada dalam keadaan tenang d) Ketenangan dan ketabahan Amar dan Kaptan Rashid bergitu tenang mengendalikan pesawat yang hampir meletup itu e) Bersyukur kepada tuhan Amar bersyukur kerana semua penumpang terselamat walaupun anaknya terkorban . Latar Masyarakat ‡ Masyarakat yang menderita kerana kehilangan orang yang tersayangi ‡ Masyarakat yang terpaksa akur dan tabah ketika berdepan dengan kemasan ‡ Segelintir masyarakat yang mempercayai sesuatu yang karut Nilai Murni a) Kerjasama dan tolong-menolong Amar dan Kaptan Rashid berkerjasama mengendalikan pesawat yang hendak mendarat b) Kasih Sayang Amar sangat sayang akan anaknya sehingga dia tidak dapat menerima hakikat kematian anaknya. Latar Masa ‡ Berlangsung dalam sehari. c) tidak sabar dia tidak sabar untuk berjumpa dengan ibunya. ‡ Bermula pada suatu hari apabila pengarang mula bercerita tentang kisah di sebalik Lapangan Terbang QU. e) Bertanggungjawab dan gigih Dia berusaha untuk menentukan pesawat dapat mendarat dengan selamat. Latar Latar Tempat ‡ Lapangan Terbang QU.

. akhirnya mayat Matain yang sudah tidak bernyawa dinaikkan dalam telaga . Sikap suka bergadu di kalangan adik-beradik.Pengajaran a) Bersikap tenang ketika menghadapi suasana cemas Kita perlulah tenang apabila menghadapi situasi yang cemas supaya setiap tindakan yang kita lakukan tidak membahayakan orang lain b) Menghidari sikap terburu-buru dan mementingkan diri sendiri Jika diamalkan sikap tersebut akan merugikan diri sendiri kerana masyarakat tidak akan kukuh jika anggotanya hanya bersikap begini.Cthnya penumpang pesawat yang terburu-buru keluar tanpa memikirkan orang lain. tetapi dia rajin . Persoalan i. v. Matain terjatuh ke dalam telaga itu . suatu petang . Semangat tolong-menolong di kalangan masyarakat kampung.Cthnya Amar bertawakal kepada tuhan agar mereka selamat setelah Amar dan Kaptan Rashid berusaha bersungguh-sungguh mengendalikan pesawat itu. dengan pertolongan jiran ± jiran . akhirnya mereka menyedari Matain tiada di kebun dan tiada juga di tepi telaga . Peranan dan tanggungjawab anggota keluarga. Kemiskinan hidup masyarakat di kampung. ii. Matain merupakan anak bongsu dalam keluarga tersebut . iii. Tema Cabaran dalam kehidupan yang dihadapi oleh masyarakat kampung yang bergantung hidup pada hasil tani dan terpaksa menempuh pelbagai dugaan hidup. emaknya mendengar bunyi seperti timba jatuh ke dalam telaga dan menyuruh jarah melihatnya . c) Bertawakal kpd tuhan ketika menerima musibah atau dugaan. walaupun Matain nakal dan suka bergaduh . Kasih sayang seorang anak terhadap ibunya. Anak bumi tercinta Fatimah busu Sinopsis Cerpen ini mengisahkan kehidupan sebuah keluarga yang terdiri daripada sepasang suami isteri bersama-sama dengan empat orang anaknya . ketika hendak mengambil air di telaga untuk menyiram sayur di batas terungnya . d) Tidak mudah percaya kepada khabar angin atau cerita tentang hantu dan penunggu Penduduk setempat membuat cerita bahawa ada hantu di padang itu yang mencari anaknya yang hilang. iv.

ibu Matain. Jarah. Mak Cik Esah . Kak Jarah .tidak mahu mengalah kepada kakaknya.nakal dan sering dimarahi oleh ibunya . Matain .tegas terhadap anak-anaknya .selalu bergaduh dengan Matain .bekerja sebagai tukang rumah Gaya bahasa i.suka mengejek Matain iv.anak bongsu Mak Cik Esah dan Pak Cik Amat . sigai terselembik ii.selalu memanjakan dan amat sayang akan Matain . Jarah.seorang yang rajin bekerja . Simile ± Contoh : poket seluar menggelembir di pipi kiri kanan macam telinga gajah iv.kakak kepada Matain dan Sitiawa .bapa kepada Matain.memiliki sifat penyayang iii.seorang yang penyayang dan bertanggunjawab v. Personifikasi ± Contoh : timba upih melambung tertonggeng di atas air daun-daun larak tidak bermaya dan berdebu v.kasih akan ibunya dan rajin membantu ibunya di kebun . pagi-pagi limun (awal pagi) .Watak dan Perwatakan i.kakak kepada Matain . Imej ± Contoh : tanah garing dan pelepah pisang merunduk layu vi. Bahasa daerah ± Contoh : termewek. dan Jali . Sitiawa . Sitiawa dan Jali . mengkerekah. Sitiawa. Perlambangan ± Contoh : sudah tidak ada lagi (meninggal dunia). Unsur pengulangan kata ± Contoh : Padan muka! Padan muka! Padan dengan muka Sitiawa iii. Pak Cik Amat .mati selepas terjatuh di dalam telaga ii. Sitiawa .

Imran anak orang kaya tetapi berbudi pekerti mulia memberitahu orang tua bahawa ada orang ingin bertemu beliau. Orang tua ingin mendermakan matanya kepada Yatim tetapi ditolak secara baik oleh Yatim. Kerajinan iii. dia meminta agar Yatim mengajarnya untuk kembali ke pangkal jalan yang diredai Allah.Dia meminta Yatim seorang pemuda buta dan yatim piatu menemaninya di bawah pokok itu. Kasih sayang ii. Baik hati v. Orang tua gembira dengan keikhlasan Yatim. Kita patut mengamalkan semangat kejiranan. Yatim takut dia tidak dapat menghafal al-quran dengan baik sekiranya dia menjadi celik. Orang tua bersyukur dengan kurniaan itu. iv. Kita sepatutnya memiliki sifat baik hati dan berbaik sangka apatah lagi sesama adik-beradik. Yatim bersetuju dan akan membimbing orang tua dengan hati yang ikhlas. TEMA Kearah keagamaan yang menjurus kepada keinsafan seorang lelaki tua yang selama ini lalai dalam menjalankan perintah Allah. PERSOALAN Memohon keampunan Tuhan setelah gagal menjalankan perintah -Nya sekian lama” Saling bantu-membantu terutamanya dalam aspek keagamaan” Bersyukur kepada segala kurniaan Allah kepada kita. Matain. Orang tua bertambah gelisah kerana dia telah agak lama tidak bersembahyang dan tidak tahu cara untuk berdoa. Kita hendaklah mengisi masa dengan membuat kerja yang berfaedah. Oleh yang demikian. Yatim menasihati orang tua agar berdoa untuk roh isterinya. iii.Nilai i. Orang tua menceritakan perihal dirinya yang baru kematian isteri dan mempunyai dua orang anak yang tidak memperdulikannya lagi. kita perlu mengasihi ibu bapa kita. v. malah ia bekerja di kebun sambil menjaga anak bongsunya. Sebagai anak. contohnya Mak Cik Esah bukan sahaja memasak. Mereka segera bergerak ke surau.” . ii. Taat Pengajaran i. Rahim Abdullah SINOPSIS Orang tua gelisah sejak azan berkumandang tetapi dia hanya mampu memerhati penduduk kampung yang berpusu-pusu pergi ke surau. Bekerjasama vi. Semangat kejiranan iv. Yatim mengagak mungkin anak orang tua itu. Drama ASAR BELUM BERAKHIR A. Kita patut bekerjasama membantu orang tua bekerja sepertimana yang ditunjukkan oleh Matain dan kakak-kakaknya.

Yatim ditahan oleh seorang tuaW Orang tua itu sedang meratapi nasib yang menimpa dirinyaW Yatim mengajak orang tua ke surauW Perkembangan” Orang tua mengajak Yatim berbual-bual tentang diri masing-masingW Yatim menasihati orang tua agar tidak terlalu meratapi nasib dirinya sebaliknya berdoaW Orang tua mengaku sudah lama meninggalkan perintah Allah serta tidak pandai berdoaW .Apa yang berlaku ditentukan Allah. kaki judi dan kaki perempuanW Banyak menanggung hutangW Lalai kepada perintah AllahW Jahil tentang agamaW Anak-anak tidak diberikan didikan agamaW Meminta Yatim membimbingnya ke arah kebaikanW Insaf dan ingin membantu Yatim dengan mendermakan matanyaW Sanggup berkorban demi kepentingan orang lainW Yatim Berusia lingkungan 30-anW Berbudi bahasa dan bersopan santunW Baik hati dan suka membantu orang dalam kesusahanW Buta sejak kecil setelah mengalami demam panasW Anak tunggal dan anak yatim piatuW Ibu dan bapa meninggal dalam kemalanganW Dipelihara oleh bapa saudaraW Seorang pendakwahW Taat pada perintah AllahW JujurW Menolak tawaran orang tua yang ingin mendermakan matanya kepada Yatim W Berguru dengan seorang buta di MekahW Hafaz al-Quran sejak berusia 10 tahunW PLOT Permulaan” Dalam perjalanan ke surau.” WATAK DAN PERWATAKAN Orang tua Berumur dalam lingkungan 50-anW Baru tiga hari kematian isteriW Tinggal seorang diri serta tidak dipedulikan oleh anak-anakW Dahulunya seorang peminum. Mungkin ada maksud disebalik sesuatu musibah yang menimpa diri kita.

30 petang hingga 7. Yang kurang disempurnakan. Aku selama ini tidak berbuat apa-apa Metafora” Contohnya: Api neraka Perulangan” Contohnya: i. Bapak terlalu memuji saya nampaknya iii. Yatim menasihati agar orang tua bertaubatW Mata orang tua hampir buta apabila menjelang senja dan ingin mendermakannya kepada Yatim W Yatim menolak tawaran ituW Puncak” Imran memberitahu orang tua ada orang ingin bertemu dengannyaW Yatim meramalkan bahawa sudah tentu yang datang itu anak orang tua ituW Peleraian” Mereka sama-sama menuju ke surau Orang tua dipimpin oleh Imran LATAR Latar masa” Waktu petang antara pukul 4. Yang sikit diperbanyakkan . Eh eh nanti! Nanti dulu! ii.00 malam ( waktu asar)W Latar tempat” Di bawah pokok ketapangW Di pinggir jalanW Berhampiran surauW Latar masyarakat” Masyarakat yang taat pada perintah AllahW Masyarakat yang alpa terhadap tanggungjawab sebagai seorang Islam kerana mementingk an duniawiW GAYA BAHASA Inversi” Contohnya: i.Perumitan” Orang tua meminta Yatim membimbingnya ke arah jalan yang benarW Orang tua ingin mengubati mata YatimW Orang tua berniat menyerahkan tanah milik arwah isterinya untuk dijadikan tapak surauW Sebelum waktu asar berakhir. Bapak dalam kesusahan barangkali ii. Berdoa ? Bagaimana berdoa? iii.

suratan takdir ii. syuhada iii. dan tugas itu tak akan tamat. nak ii. roh almarhumah ii. Astagfirullah al Azim v. Na¶uzubillah ix. Mukmainnah Sinkof” Contohnya: i. darah daging Personifikasi” Contohnya: i. kaki joli iv. tau Simpulan bahasa” Contohnya: i. kaki judi vii.Bahasa asing (Arab)” Contohnya: i. solihin iv. harta itulah yang memakan tuannya dan zuriatnya Nada Sinis” Contohnya: Kita sebenarnya ada tuga. kaki minum v. dah iv. adakah ke situ kekayaan digunakan ? NILAI MURNI Berhemah tinggi” Tolong-menolong” Keikhlasan” Baik hati” Kesabaran” Tanggungjawab” Jujur” Tabah” . lupa daratan iii. Anbia vii. Qadak dan qadar Allah viii. diserang kerinduan ii. dan Ya Allah. kaki perempuan vi.tugas bapak menjaga ahli keluarganya dan anak-anak dari api neraka. tak iii. Nabi vi.

” Utamakan pelajaran walau apapun masalah yang melanda. abang dan adikW Berani mengadai nyawa asalkan abangnya tidak berhenti sekolahW Bijak merancang strategi untuk menyelamatkan anak jutawan yang diculikW . Murad.” Kebijaksanaan mampu menumpaskan kejahatan yang mengancam nyawa ” WATAK DAN PERWATAKAN Murad Anak yatim (ibu meninggal dunia)W Adik AhmadW Murid tingkatan 3W Aktif dalam aktiviti kokurikulum (Pengakap)W Bertangungjawab terhadap keluargaW Hidup dalam kesusahanW Tinggal bersama ayah. Murad mengambil risiko untuk menyelamatkan anak jutawan yang diculik.PENGAJARAN ]Kita perlu mentaati perintah Allah agar hidup sentiasa diberkati. Hassan dan Nazim ditahan oleh penjahat tersebut.” Kemiskinan bukan alasan untuk berjaya dalam pelajaran. TEMA Keberanian dan kepintaran seorang pemuda dalam menghadapi permasalahan hidup yangmenjurus kepadanya untuk terlibat dalam kes penculikan anak jutawan. adiknya sangat sedih dengan keputusan tersebut. Berharap agar mendapat ganjaran lumayan untuk membantu abangnya meneruskan persekolahan.” ]Kita perlu menghormati antara satu sama lain tanpa mengira usia” ]Hulurkanlah bantuan kepada insan yang memerlukan” ]Perlu” tabah menerima sebarang musibah yang menimpa. ]Perlu gigih meneruskan kehidupan setelah kematian orang tersayang” ADIK BERJASA A. Rahman Hanafiah SINOPSIS Ahmad bertekad untuk berhenti sekolah. rakan mereka. PERSOALAN Rasa tanggungjawab seorang anak terhadap keluarga setelah orang tua terlantar sakit. Murad berjaya melepaskan tawanan. Tindakan itu diambil kerana ingin membantu ayahnya yang tidak lagi mampu untuk bekerja. Dalam pada itu. Murad gembira kerana abangnya tidak perlu lagi berhenti sekolah kerana wang yang diperolehi mampu menampung kehidupan mereka. Jutawan memberikan ganjaran itu kepada Murad kerana menyelamatkan anaknya.

Ahmad Anak sulungW Abang MuradW Murid tingkatan 5W Bertanggungjawab terhadap keluargaW Sanggup berhenti sekolah bagi mencari wang setelah ayahnya lumpuhW Ambil alih tugas sebagai ketua keluargaW Pentingkan ilmu pengetahuan kerana masih belajar pada waktu malam setelah bekerja pada waktu siangW Pak Kamis Duda dan mempunyai tiga orang anakW Menderita penyakit lumpuhW Prihatin akan pendidikan anak-anakW PLOT Permulaan” Ahmad berhenti sekolah untuk bekerja bagi membantu keluargaW Ayahnya lumpuh sejak dua bulan laluW Ahmad berjanji akan belajar pada waktu malamW Perkembangan” Murad berbincang dengan Nazim dan Hassan untuk selamatkan anak jutawan W Inginkan ganjaran dari jutawan bagi membantu abangnya meneruskan persekolahan W Berkhemah sambil mengesan tempat anak jutawan disembunyikanW Pergi ke sebuah gua tetapi Nazim dan Hassan tertangkapW Perumitan” Murad pulang ke rumah untuk bebincang dengan ayah dan abangnya untuk menyelamatkan rakan rakannya dan anak jutawanW Tidak mahu memaklumkan kepada pihak polisW Murad dan Ahmad ke gua semula dan penjahat minta wang tebusanW Murad berjaya menyelamatkan semua dan menyorok di tempat wang tebusan akan dibayar W Jutawan tiba dan serahkan wang kepada penjahatW Puncak” Jutawan itu sebenarnya seorang anggota polisW Mengarahkan penjahat memasukkan semula wang ke dalam begW Peleraian” Semua penjahat ditangkapW Murad dapat wang ganjaranW .

kau penipu iii. kalau dah terantuk baru nak tengadah iv. kau pendusta v. aku nampak.LATAR Latar masa” Bermula dari peristiwa Ahmad ingin berhenti sekolahW Berakhir pada suatu subuh dimana pihak polis berjaya memberkas para penjahatW Latar tempat” Di rumah Pak KasimW Di dalam hutan ± tapak perkhemahanW Di dalam gua ± tempat anak jutawan disembunyikanW Kawasan semak tempat wang tebusan diserahkanW Latar masyarakat” Masyarakat yang masih mementingkan pendidikanW Masyarakat yang sanggup berkorban untuk membantu keluarganyaW Golongan remaja yang sanggup bergadai nyawa untuk menyelamatkan mangsa culik W Golongan remaja yang hidup dalam kesusahanW Segelintir masyarakat yang sanggup melakukan apa sahaja untuk kepentingan diri sendiri W GAYA BAHASA Bahasa Arab” Contohnya: Insyaallah Bahasa kesat” Contohnya: i. kerja kilang ii. jangan. sambil menyelam minum air ii. pemeras Inversi” Contohnya: Malah kamu berdua juga akan aku bunuh! Pengulangan” Contohnya: i. dah tau jantan atau betina v. wang. di kilang. aku nampak ada orang dalam gua Peribahasa” Contohnya: i. wang. jangan Ahmad iv. batu digalas . sebelum hujan sediakan payung iii. tak ada beban. banyaknya wang «««« iii. sial ii. sekilas ikan di air. kau pembohong iv.

saja ii. jaga kau NILAI MURNI Berani” Kerjasama” Tanggungjawab” Rajin” Sabar” PENGAJARAN Seseorang anak perlu ada sikap tanggungjawab terhadap keluarga agar ibu bapa bahagia” berfikir dahulu sebelum bertindak agar apa yang dilakukan menperoleh hasil yang memuaskan ” Semangat berani perlu ada dalam diri anak muda agar menjadi orang yang cekal dan tidak mudah put” us asa Sebarang perlakuan jenayah haruslah diambil berat demi mencapai kehidupan yang harmoni. entahlah. . dan budak mentah.. putus asa ii. Semuanya berkumpul di rumah Tuk Penghulu untuk mencari jalan penyelesaian atas masalah jalan sempit.Kedatangan lebai Dahaman yang enggan menyerahkan tanahnya berhampiran jalan sempit untuk kerja-kerja melebarkan jalan menjadikan keadaan semakin rumit. gitu Kata-kata hikmat” Contohnya: Masa itu emas Nada sinis:” Contohnya: ini seorang lagi. ni viii. hilang punca Sinkof” Contohnya: i. tu vi.apa yang dibualkan di kedai tu tadi. tak iv. dah vii. Azman dan Kamal berjumpa dengan Tuk Penghulu untuk mengadu bahawa mereka telah hilang gelanggang permainan. nak iii. Dolah dikatakan menghambat Joyah yang ketika itu sedang menggunakan jalan sempit. Joyah dan Dolah pula berselisih faham apabila Joyah mengadu bahawa Dolah bersikap kurang ajar terhadapnya.” JALAN SEMPIT Amelia Hashim SINOPSIS Mengisahkan tentang masyarkat yang berdepan dengan masalah jalan sempit untuk masuk ke kampung mereka.Simpulan bahasa” Contohnya: i. kau v.

TEMA Kemanusiaan dan kemasyarakatan menjurus kepada kurang sikap tolak ansur sesama ahli menyebabkan berlakunya kepincangan dalam masyarakat PERSOALAN Pemimpin perlu bijak menangani masalah anak buahnya” Pemimpin harus berlaku adil kepada semua pihak” Permuafakatan merupakan salah satu elemen untuk mewujudkan perpaduan masyarakat ” Sesetengah anggota masyarakat hanya pentingkan diri sendiri dan tidak mengamalkan sikap tolak ansur” WATAK DAN PERWATAKAN Tuk Penghulu” Berusia 50 tahunW Bertanggunjawab terhadap anak buahW Seorang yang gemukW SabarW Tidak mementingkan diri sendiriW Ambil berat aduan anak buahW Tidak mahu menerima Murali dan Ah Chong kerana mereka bukan penduduk kampung tersebut W Sabihah” Isteri Tuk PenghuluW Berusia 40-anW Cantik dan bergayaW CemburuW Suka membebelW Suka menyampuk dan campur tangan urusan suaminyaW Suka memihak pada kaum wanita sahajaW Memujuk Tuk Penghulu agar meminta anak mereka membeli tanah yang menimbulkan masalah kepada penduduk kampung ituW Azman” Berusia 16 tahunW Gemar beriadahW Kawan KamalW Bersama-sama denga Kamal ke rumah Tuk PenghuluW .

Pak Leman” Berusia 60-anW Bapa MunirahW Menjaga Munirah dengan penuh kasih sayangW PenyabarW Mudah bersimpatiW PLOT Permulaan” Sabihah minta suaminya memujuk anak mereka di bandar membeli tanah yang telah berpagar ituW Perkembangan” Kamal dan Azman mewakili penduduk kampung memohon agar Tuk Penghulu carikan kawasan W untuk anak muda kampung bersukan atau beriadah pada waktu petang Joyah pula tiba dengan masalah dengan Dolah yang dikatakan sengaja melanggar punggungnya di jalan sempitW Ah Chong dan Murali bertengkar kerana masing-masing tidak mahu beralah ketika menggunakan jalan sempit ituW Munirah mengadu yang Husin sengaja memegang kakinya ketika dia terjatuh di jalan sempit ituW Perumitan” Tuk Penghulu cuba mencari jalan penyelesaian atas masalah tersebutW Puncak” Lebai Dahaman tidak membenarkan tanahnya diambil untuk memperlebarkan jalan sempit berkenaanW Peleraian” Semua terduduk kehampaan mendengar kata-kata Lebai DahamanW LATAR Latar masa” Siang. hanya beberapa jam sahajaW Latar tempat” Di sebuah kampungW Jalan sempitW Rumah Tuk PenghuluW Latar masyarakat” Masyarakat petani yang hidup sederhanaW Masyarakat yang memilik tanahW Masyarakat yang menghormati pemimpinW Masyarakat yang tidak mahu bertolak ansurW .

hendal ii.sawah yang ada kamu timbus «««««. Simpulan bahasa” Contohnya: i. macam menatang minyak yang penuh ii. terantak x. awak tu sudah bercucu pun. tu viii. ni ix. ganti rugi iii. sorang-sorang vi. seperti manjaga sekuntum bunga ros iii. dan sekarang ini usahkan kamu nak pagar hutan menjadi sawah. tak iii. Assalamualaikum ii. ke Nada sinis” Contohnya: Sedarlah sikit. basah kuyup penuh lumpur ii. ban Simile” Contohnya: i. muka pintu ii. macam memerang menangkap ikan v.GAYA BAHASA Bahasa Arab” Contohnya: i. merobek-robek hati dan jantung Sinkof” Contohnya: i. macam nak putus jantung iv. buta mata v. saja vii. hangat telinga iv. buta jati . tapi v. dah ii. Waalaikumsalam Dialek daerah” Contohnya: i. bara dalam hati semacam menyala-nyala Bahasa klasik” Contohnya: Hatta Hiperbola” Contohnya: i. nak iv.

3. Sebagai manusia. kita haruslah sentiasa memberi kemaafan atau saling bermaaf. 2. Tak patut!memang tak patut iv. Jangan menangis! Jangan menangis Murali! ii.maafan setelah melakukan sesalahan sama ada disedari atau tidak disedari demi memelihara kerukunan persahabatan.Pengulangan kata” Contohnya: i. . Kita haruslah bermurah hati demi keutamaan orang awam. Duduk! Kita duduk dulu! iii. Kita hendaklah sentiasa hidup bermuafakat dalam melakukan segala hal demi memperoleh persetujuan dan bersatu hati serta tidak menimbulkan sebarang rasa curiga atau tidak berpuas hati. Daripada soal hingga soal NILAI MURNI Perpaduan” Kerjasama” Toleransi” Bertanggungjawab” Hormat-menghormati” Murah hati” PENGAJARAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful