ASAL USUL MELAKA Mengikut Sejarah Melayu, Parameswara yang telah membuka Negeri Melaka adalah putera dari

Palembang Beliau berketurunan daripada Raja-raja Sailendra yang pernah memerintah Kerajaan Srivijaya. Pada tahun 1377, kerajaan Srivijaya telah ditawan oleh Kerajaan Majapahit dimana Pulau Jawa dan Sumatra tunduk di bawah kuasa Kerajaan Majapahit. Pada waktu itu, Parameswara telah berkahwin dengan seorang puteri raja dari Jawa Timur. Namun demikian, Parameswara enggan tunduk di bawah kuasa Kerajaan Majapahit. Beliau mengisytiharkan kemerdekaan secara tersendiri. Ini menimbulkan kemarahan Kerajaan Majapahit dan telah menyerang Palembang dan Parameswara terpaksa melarikan diri ke Temasik (Singapura). Pada waktu itu, Temasik berada di bawah kuasa Raja Siam dan raja yang memerintah Temasik adalah Raja Temagi. Parameswara telah membunuh Raja Temagi dan mengambil alih memerintah Temasik selama lima tahun. Kematian Raja Temagi menimbulkan kemarahan Kerajaan Ayuthya di Siam dengan mengutuskan bala tenteranya untuk menyerang Parameswara. Paramswara melarikan diri ke Muar dan menetap di situ selama enam tahun. Parameswara berpindah ke Sungai Bertam, Melaka setelah mendapati Muar tidak sesuai untuk membina petempatan yang baru. Sejarah Melayu meriwayatkan Parameswara telah membuka Negeri Melaka pada tahun 1400 dan nama Melaka itu berasal daripada nama sejenis pokok. Parameswara dan pengikut-pengikutnya sedang berehat di bawah sbatang pokok selepas berburu. Beliau melihat anjingnya ditendang oleh seekor kancil (pelanduk) hingga terjatuh ke dalam sungai. Parameswara menganggap peristiwa itu sebagai satu peristiwa yang ganjil lalu memilih tempat itu untuk dijadikan kerajaan yang baru. Baginda menamakan tempat itu sebagai Melaka sempen nama pohon tempat baginda berehat. Parameswara mengisytiharkan dirinya sebagai Raja Melaka dengan gelaran Raja Iskandar Shah dan melaksanakan pemerintahan negeri baru ini berasaskan sistem pemerintahan Kerajaan Srivijaya. Bertitik tolak dari peristiwa ini Melaka muncul sebagai sebuah pelabuhan dan pusat persinggahan pedagang-pedagang China, India dan Arab. Dan di sinilah bermulanya Kesultanan Melayu dan keagungan Empayar Melaka. PERKEMBANGAN EMPAYAR MELAKA Bermula dari sebuah perkampungan nelayan yang kecil, Melaka muncul sebagai sebuah pusat perdagangan yang terkenal di gugusan Kepulauan Melayu. Kegemilangan Melaka banyak bergantung kepada faktor lokasinya yang strategik. Pelabuhan Melaka terletak pada laluan perdagangan antara Negara India dan China. Pedagang-pedagang dari Negara India dan China menjadikan Melaka tempat persinggahan bagi mendapatkan bekalan makanan dan minuman. Terdapat beberapa faktor yang menjadikan Melaka muncul sebagai pusat perdagangan yang paling penting di Asia Tenggara iaitu, Melaka merupakan sebuah pelabuhan semulajadi yang terselamat dari ancaman angin Monsun Timur Laut dan angin Monsun Barat Daya. Di samping itu, pelabuhan Melaka juga

Bahanbahan ini merupakan bahan dagangan yang amat penting pada zaman itu.terletak berhampiran dengan kawasan pengeluaran bijih timah dan rempah ratus. e. terdapat 8 orang pembesar negeri yang bergelar Seri. . Penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantaraan. c. g. Perairan yang dalam dan sesuai bagi kemudahan berlabuh untuk kapal-kapal besar. Parameswara telah menghantar ufti tahunan ke Siam. Bagi mengelakkan serangan Siam terhadap Melaka. Ia menjadi tumpuan dan minat pedagang-pedagang dari timur dan barat. Untuk menjamin keselamatan Melaka. iaitu pusat membeli dan menjual barang dagangan. Di bawah peringkat ini pula. Peringkat akhir dalam sistem pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka dianggotai oleh 32 orang pembesar kerajaan. Pentadbiran yang cekap dan tersusun. Parameswara telah menjadikan Melaka sebagai pelabuhan entrepot. Parameswara telah membina kediaman baginda di atas bukit yang berdekatan dengan muara Sungai Bertam. b. f. Penggunaan matawang dalam hal ehwal perdagangan. Parameswara menjalin hubungan persahabatan dengan Negara China. Kemampuan Melaka menjadi sebuah pelabuhan yang penting di dunia pada zaman ini berdasarkan kepada beberapa faktor iaitu : a. h. Langkah-langkah ini menjadikan Kerajaan Melaka sebagai pusat perdagangan yang semakin makmur. SISTEM PENTADBIRAN KESULTANAN MELAKA Sistem pentadbiran kerajaan Melaka dibentuk oleh anggota-anggota sebuah Majlis Tertinggi. Pelaksanaan sistem cukai yang teratur iaitu sistem cukai berkeutamaan. Sistem pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka ini dikenali sebagai Sistem Pembesar Empat Lipatan. Parameswara telah menubuhkan sebuah angkatan laut yang terdiri daripada orang-orang laut untuk mengawasi keselamatan para pedagang yang singgah di Melaka. Di bawah Majlis Tertinggi ini. Bagi menjamin keselamatan Negeri Melaka. Selain dari Kerajaan Siam. Parameswara telah mengambil langkah menjalinkan persahabatan dengan kuasa-kuasa luar seperti Kerajaan Siam. Pada abad ke 15. Ini memudahkan baginda mengawasi kegiatan perdagangan di Selat Melaka. Melaka muncul sebagai sebuah pusat perdagangan antarabangsa. Perluasan Empayar Melaka meningkatkan lagi kemajuan perdagangan. Pelaksanaan undang-undang yang kemas iaitu Undang-undang Laut Melaka dan Hukum Kanun Melaka. Kedudukan yang strategik. d. Anggota-anggota majlis ini mempunyai tugas dan tanggungjawab tersendiri bagi mentadbirkan Negeri Melaka. terdapat 16 orang pembesar rendah yang bergelar raja.

Maharaja China itu mengutuskan Laksamana Yin Ching ke Melaka. Pada tahun 1414. satu persalinan pakaian daripada sutera dan payung kuning kepada Parameswara sebagai tanda bahawa Kerajaan China bersedia melindungi Kerajaan Melaka dari ancaman musuh. Parameswara juga turut mengantar rombongan persahabatan ke Negara China. Pada tahun 1409. Parameswara telah mangkat dan pemerintahan Melaka diambil alih oleh putera baginda Sultan Mahkota Iskandar Syah. Selepas kemangkatan . Parameswara telah menjalin hubungan persahabatan dengan Kerajaan China sebagai langkah keselamatan negeri itu. Pada tahun 1403. Hubungan erat antara Melaka dan China menyebabkan Kerajaan Srivijaya dan Kerajaan Siam tidak berani mengancam Kerajaan Melaka. Maharaja China telah mengutuskan laksamana Cheng Ho ke Melaka bagi mengeratkan lagi perhubungan Melaka-China dan juga bagi memperluaskan kawasan perdagangan China di Asia Tenggara. Kerajaan Ming di bawah pemerintahan Maharaja Yung Lo telah mengiktiraf Parameswara sebagai Raja Melaka. Maharaja China telah mengurniakan alat-alat kebesaran seperti cap mohor.Sultan Majlis Tertinggi Bendahara Temenggung Laksamana Penghulu Bendahari Pembesar-pembesar Negeri yang bergelar Seri (8 orang) termasuk Syahbandar Pembesar-pembesar Rendah yang bergelar raja (16 orang) Pembesar peringkat rendah (32 orang) HUBUNGAN KESULTANAN MELAKA DENGAN CHINA Pada zaman pemerintahannya.

Nama Sultan 1. Kerajaan Melaka bertambah kuat dan Melaka berjaya menewaskan serangan tentera Siam di Muar dan Batu Pahat tanpa bantuan Kerajaan China. Di sinilah bermulanya kehadiran masyarakat imigrans di Semenanjung Tanah Melayu.Parameswara. anak Maharaja China. Walaupun persahabatan Melaka-China bertambah erat. hubungan Melaka-China terus dijalin demi kepentingan dan kemajuan perdagangan Melaka. hubungan Melaka dan China terus renggang apabila Kerajaan China mengamalkan dasar tutup pintu. Parameswara (Iskandar Syah) 2. Sultan Muzaffar Syah (Raja Kassim) 6. Sultan Mahmud Syah 9. Parameswara Dewa Syah (Raja Ibrahim) 5. Sultan Alauddin Riayat Syah 8. SULTAN-SULTAN MELAKA Kesultanan Melayu Melaka wujud pada tahun 1400 dan berakhir pada tahun 1511 selepas Kerajaan Melaka ditawan oleh Portugis. namun di zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Shah. Sultan Mansur Syah 7. Seri Maharaja (Sultan Muhammad Syah ) 4. Hubungan antara Melaka-China bertambah erat apabila Sultan Mansur Syah berkahwin dengan Puteri Hang Li Po. Sultan Mahkota Iskandar Syah 3. Sultan Ahmad Syah (mati dibunuh oleh Sultan Mahmud Syah ) Tahun pemerintahan 1400 – 1414 1414 – 1424 1414 – 1444 1444 – 1445 1445 – 1459 1459 – 1477 1477 – 1488 1488 – 1511 1511 . Pada abad ke – 15.

Kerajaan Melaka mempunyai beberapa orang Bendahara yang berwibawa. Kuasa Kesultanan Melayu Melaka bertambah kuat apabila Tun Perak berjaya menawan Pahang. 4. Perak. Beliau tidak berupaya mentadbir Melaka dimana hanya sempat menjadi Bendahara Melaka selama 2 tahun (1498 –1500). Di antara Bendahara-bendahara Melaka yang paling terkenal adalah Tun Perak. bagi menggantikan Tun Mutahir manakala Bendahara Paduka Tuan terlalu tua untuk mentadbir kerajaan kerajaan Melaka yang terlalu lemah dan kucar-kacir akibat perpecahan dan huru-hara yang kerap berlaku. Selangor. Kampar. Seriwa Raja (bapa Tun Perak) Tun Ali Tun Perak Tun Puteh Tun Mutahir Paduka Tuan ------1445 1445 – 1456 1456 – 1498 1498 – 1500 1500 – 1510 1510 – 1511 Bendahara merupakan satu jawatan yang amat penting dalam pentadbiran Empayar Melaka. Terengganu. Patani dan Kepulauan Riau-Lingga. Kematian Tun Perak pada tahun 1498 meninggalkan ruang kosong dalam pentadbiran Empayar Melaka. 2. 1. 6. Tun Perak merupakan pembina empayar Melaka. Rokan. Namun. 5. keagungan dan kegemilangan empayar ini merosot selepas kematian Tun Perak. Inderagiri dan Jambi di timur Sumatra. Tetapi pada akhirnya Tun Mutahir dan keluarganya telah dijatuhkan hukuman bunuh oleh Sultan Mahmud Syah. di bawah kepimpinan Bendahara Tun Perak.BENDAHARA MELAKA Pada zaman keagungan. Kedah. bapa saudara Sultan Mahmud Syah sementara Tun Mutahir merupakan pemimpin golongan Tamil-Islam yang terkenal pada masa itu dan beliau mengamalkan sikap pilih kasih dalam mentadbirkan negeri. Jawatan Bendahara telah diganti oleh Tun Puteh. Beliau telah merancang dasar perluasan Empayar Melaka hingga ke Sumatra. Di bawah adalah senarai Bendahara yang telah mentadbir Empayar Melaka. Jawatan Bendahara dipegang oleh Tun Mutahir. yang sudah lanjut usia. 3. Siak. Paduka Tuan dilantik sebagai Bendahara Melaka. Melaka menjadi sebuah kuasa terunggul dan pusat perdagangan yang terbesar di seluruh Kepulauan Melayu. Menjelang abad ke-15. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kejatuhan Empayar Melaka. Pada tahun 1510. Johor. Empayar Melaka terus diperluaskan oleh Tun Perak sehingga ke Pasai. Aru. antaranya ialah : . KEJATUHAN EMPAYAR MELAKA Empayar Melaka berada di puncak keagungan dan kegemilangannya semasa Tun Perak menjadi Bendahara Melaka.

. Pemerintahan Sultan Mahmud yang tidak cekap. Penaklukan Melaka oleh Portugis. 3. Perdagangan yang kian merosot. 4.1. Sikap ketidakjujuran pedagang asing. Permusuhan Melayu-Islam dengan Tamil-Islam. 5. 2.