Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran

2009

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN (E-PERMOHONAN AKS) Permohonan Baru

1

sila pergi ke ruangan DAFTAR PEMOHON BARU. Panduan Capaian E-Permohonan AKS Langkah 1 : Dari muka depan laman web SPP. PENGENALAN – MODUL e-PERMOHONAN BARU ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN Sistem e-Permohonan AKS ini membolehkan setiap pemohon bagi jawatan Anggota Kumpulan Sokongan (AKS) memohon secara online.my. Rujuk Rajah 1.spp.gov.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 A. Borang e-Permohonan ini boleh dicapai dengan mengakses laman web utama Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) www. Rajah 1 2 .

Rajah 2 3 . klik Jawatan Sokongan Sekolah (AKS) untuk masuk ke Sistem Permohonan Online Anggota Kumpulan Sokongan. Rujuk Rajah 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2 : Di ruangan DAFTAR PEMOHON BARU.

Sila baca Panduan Permohonan Online AKS dan iklan yang disiarkan di laman web SPP sebelum anda membuat permohonan bagi mengelakkan sebarang kesilapan. Rujuk Rajah 3. Borang e-Permohonan hanya boleh diakses oleh mereka yang berdaftar sahaja. DAFTAR PENGGUNA BARU Langkah 1: Skrin AKS e-permohonan akan dipaparkan. Sebagai pengguna baru anda perlu mendaftar dahulu. Oleh itu pengguna baru hendaklah mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada butang Rajah 3 4 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 1.

Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. merupakan maklumat yang MESTI diisi. ruang No.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2: Masukan maklumat Borang diperlukan dan medan yang bertanda * . pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. 5 . Untuk mendaftarkan akaun pemohon sila klik pada butang Rajah 4 Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya .

MENGAKSES BORANG E PERMOHONAN AKS Selesai mendaftar sebagai pengguna baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 3. Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. ruang No. Masukkan No Kad Pengenalan dan Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang . skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan. Seterusnya skrin berikut akan dipaparkan Skrin Menu Utama e-Permohonan AKS 6 . Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru .

3. 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Sila Klik pada butang ‘e-Permohonan Anggota Khidmat Sokongan (AKS)’ untuk ke borang e-Permohonan AKS. Pengguna e-Permohonan AKS akan melalui 6 proses kemasukkan data maklumat iaitu : (sila rujuk skrin langkah e-Permohonan di bawah) 1. 6. 4. Maklumat Jawatan Dipohon Maklumat Peribadi Maklumat Perkhidmatan Maklumat Kelulusan (Akademik/Peperiksaan am atau khas) Perakuan Pemohon dan Pengesahan Penerimaan Sila pilih Kategori Permohonan : Baru dan klik butang TERUSKAN. 7 . 5.

Senarai pilihan Nama Jawatan yang dipaparkan akan bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi ini. Maklumat ringkas yang dipaparkan adalah No Rujukan . Nama Penuh dan No Kad Pengenalan Baru mengikut format (contoh : 771116105242) bagi pemohon berkenaan akan dipaparkan. klik pada butang Permohonan Baru. Paparan skrin Maklumat Permohonan Baru berikut akan dipaparkan. 1. Sila buat pilihan jawatan-jawatan yang lain. Tarikh Permohonan dan Status Borang Permohonan. Rujuk iklan yang dikeluarkan bagi jawatan yang ditawarkan. Pada Skrin Maklumat Permohonan Baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 B. Pengguna hanya dibenarkan memasukkan pilihan maksimum sebanyak lima(5) pilihan jawatan sahaja.  Paparan senarai jawatan yang dipilih akan dipaparkan . Sila buat pilihan Kelayakan Tertinggi. Ketiga-tiga medan pada skrin ini adalah mandatori. MAKLUMAT PILIHAN JAWATAN Paparan skrin Pilihan Jawatan. 2. Klik butang Permohonan Baru untuk mengisi borang e-Permohonan yang baru . 1. PERMOHONAN BARU – KEMASUKAN DATA Untuk masuk ke skrin borang e-Permohonan Baru sila ikuti langkah berikut:. 8 .

ikon untuk Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin berikutnya. 9 .   Klik pada ikon untuk mengemaskini pilihan jawatan .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Seterusnya klik butang Simpan . dan klik pada menghapuskan pilihan jawatan yang berkaitan.

tetapi perlu mengikut format yang telah ditetapkan iaitu dd/mm/yyyy contoh : 24/12/1973 10 .  Bagi medan yang bertanda * merupakan medan mandatori (MESTI diisi).Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 2. klik pada ikon untuk memaparkan pop-up kalendar seperti di bawah. Data tarikh juga boleh dimasukkan tanpa perlu klik pada pop-up kalendar. MAKLUMAT PERIBADI Pemohon dikehendaki mengisi maklumat peribadi pada skrin maklumat Peribadi yang berikut. Sekiranya butang SIMPAN diklik tanpa mengisi medan mandatori . paparan mesej amaran seperti berikut akan dipaparkan  Pada medan tarikh .

Sila klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat peribadi ini. sila DISABLE fungsi pop-up blocker pada browser anda. 11 . Paparan medan Bahagian tidak dipaparkan.   Medan Pusat Temuduga bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri . Berikut paparan skrin bagi pilihan Negeri selain Sabah/Sarawak. Pilihan data pada medan Daerah bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri.  Maklumat 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Nota: Sekiranya pop-up ini TIDAK dipaparkan .2 Alamat Surat-Menyurat dan Pusat Temuduga.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Skrin paparan maklumat peribadi yang telah diisi akan dipaparkan. Klik butang EDIT untuk mengemaskini makluma peribadi. 2009  Klik pada butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat Perkhidmatan.  12 .

Ruangan ini boleh ditinggalkan kosong jika tidak berkaitan.  Klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat perkhidmatan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 3.  Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat kelulusan. 13 . MAKLUMAT PERKHIDMATAN 2009 Maklumat perkhidmatan ini perlu diisi sekiranya pemohon sedang berkhidmat. Hanya klik butang SIMPAN untuk ke skrin seterusnya. Tiada maklumat mandatori yang perlu diisi pada skrin ini. Paparan skrin berikut akan dipaparkan.

Contoh berikut adalah skrin maklumat kelulusan bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). MAKLUMAT KELULUSAN (a) Skrin maklumat Kelulusan berbeza bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi yang telah dipilih pada skrin maklumat Pilihan Jawatan. 14 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 4.

15 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 (b) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan Sijil Rendah Pelajaran (SRP/PMR) /Tingkatan 3. (c) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan tamat sekolah Tingkatan 3.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Sila pastikan medan mandatori telah diisi sebelum klik pada butang SIMPAN. Seterusnya skrin paparan maklumat kelulusan (contoh skrin . 16 .  Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin pengesahan. bagi kelulusan SPM) akan dipaparkan.

status bagi setiap bahagian adalah Rekod Lengkap. Sekiranya . borang berkenaan akan disimpan ke pangkalan data dan pihak SPP akan menerima borang e-permohonan berkenaan.Pengesahan. dan klik butang TAMAT.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 5. Medan Perakuan adalah mandatori HANTAR. Jika pengguna klik butang SIMPAN tanpa mengisi maklumat mandatori . borang permohonan TIDAK akan disimpan. pemohon tidak lagi dibenarkan mengemaskini atau melihat borang e-permohonan ini. dan ingin keluar ke Menu Utama. . klik pada link 6. sebaliknya skrin sistem akan meminta pengguna mengisi medan mandatori terlebih dahulu. 17 . pemohon MESTI membuat perakuan sebelum klik butang   Jika pemohon tidak membuat Perakuan . PERAKUAN 2009  Pada peringkat ini . pemohon telah membuat Perakuan . dan klik butang HANTAR.  Nota: Setelah Perakuan dibuat .

  Klik pada butang untuk melihat paparan borang e-permohonan dan mencetaknya. Tunggu sehingga paparan skrin pilihan pencetak dipaparkan untuk mencetak borang permohonan berkenaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 6. PENGESAHAN  Skrin pengesahan akan dipaparkan sekiranya proses menyimpan borang permohonan berjaya. 18 .

19 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Klik butang untuk kembali ke menu utama AKS e-Permohonan Baru.  Klik pada senarai nama Jawatan dipohon untuk melihat status proses bagi jawatan yang berkaitan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful