Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran

2009

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN (E-PERMOHONAN AKS) Permohonan Baru

1

spp. Rujuk Rajah 1.gov. PENGENALAN – MODUL e-PERMOHONAN BARU ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN Sistem e-Permohonan AKS ini membolehkan setiap pemohon bagi jawatan Anggota Kumpulan Sokongan (AKS) memohon secara online. Rajah 1 2 . Panduan Capaian E-Permohonan AKS Langkah 1 : Dari muka depan laman web SPP. Borang e-Permohonan ini boleh dicapai dengan mengakses laman web utama Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) www.my.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 A. sila pergi ke ruangan DAFTAR PEMOHON BARU.

Rujuk Rajah 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2 : Di ruangan DAFTAR PEMOHON BARU. Rajah 2 3 . klik Jawatan Sokongan Sekolah (AKS) untuk masuk ke Sistem Permohonan Online Anggota Kumpulan Sokongan.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 1. Sila baca Panduan Permohonan Online AKS dan iklan yang disiarkan di laman web SPP sebelum anda membuat permohonan bagi mengelakkan sebarang kesilapan. Borang e-Permohonan hanya boleh diakses oleh mereka yang berdaftar sahaja. Rujuk Rajah 3. DAFTAR PENGGUNA BARU Langkah 1: Skrin AKS e-permohonan akan dipaparkan. Sebagai pengguna baru anda perlu mendaftar dahulu. Oleh itu pengguna baru hendaklah mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada butang Rajah 3 4 .

Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . 5 . Untuk mendaftarkan akaun pemohon sila klik pada butang Rajah 4 Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2: Masukan maklumat Borang diperlukan dan medan yang bertanda * . pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. ruang No. merupakan maklumat yang MESTI diisi.

Masukkan No Kad Pengenalan dan Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang . pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. MENGAKSES BORANG E PERMOHONAN AKS Selesai mendaftar sebagai pengguna baru. Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan. Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. Seterusnya skrin berikut akan dipaparkan Skrin Menu Utama e-Permohonan AKS 6 . ruang No.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 3.

3. 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Sila Klik pada butang ‘e-Permohonan Anggota Khidmat Sokongan (AKS)’ untuk ke borang e-Permohonan AKS. 2. 7 . 6. Maklumat Jawatan Dipohon Maklumat Peribadi Maklumat Perkhidmatan Maklumat Kelulusan (Akademik/Peperiksaan am atau khas) Perakuan Pemohon dan Pengesahan Penerimaan Sila pilih Kategori Permohonan : Baru dan klik butang TERUSKAN. 4. Pengguna e-Permohonan AKS akan melalui 6 proses kemasukkan data maklumat iaitu : (sila rujuk skrin langkah e-Permohonan di bawah) 1.

Tarikh Permohonan dan Status Borang Permohonan. Maklumat ringkas yang dipaparkan adalah No Rujukan . 1. klik pada butang Permohonan Baru. MAKLUMAT PILIHAN JAWATAN Paparan skrin Pilihan Jawatan. 1. Nama Penuh dan No Kad Pengenalan Baru mengikut format (contoh : 771116105242) bagi pemohon berkenaan akan dipaparkan. PERMOHONAN BARU – KEMASUKAN DATA Untuk masuk ke skrin borang e-Permohonan Baru sila ikuti langkah berikut:. Pengguna hanya dibenarkan memasukkan pilihan maksimum sebanyak lima(5) pilihan jawatan sahaja.  Paparan senarai jawatan yang dipilih akan dipaparkan . Sila buat pilihan jawatan-jawatan yang lain. Rujuk iklan yang dikeluarkan bagi jawatan yang ditawarkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 B. Sila buat pilihan Kelayakan Tertinggi. Ketiga-tiga medan pada skrin ini adalah mandatori. Senarai pilihan Nama Jawatan yang dipaparkan akan bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi ini. Paparan skrin Maklumat Permohonan Baru berikut akan dipaparkan. Pada Skrin Maklumat Permohonan Baru. Klik butang Permohonan Baru untuk mengisi borang e-Permohonan yang baru . 2. 8 .

  Klik pada ikon untuk mengemaskini pilihan jawatan .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Seterusnya klik butang Simpan . 9 . ikon untuk Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin berikutnya. dan klik pada menghapuskan pilihan jawatan yang berkaitan.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 2. Sekiranya butang SIMPAN diklik tanpa mengisi medan mandatori . tetapi perlu mengikut format yang telah ditetapkan iaitu dd/mm/yyyy contoh : 24/12/1973 10 . MAKLUMAT PERIBADI Pemohon dikehendaki mengisi maklumat peribadi pada skrin maklumat Peribadi yang berikut. paparan mesej amaran seperti berikut akan dipaparkan  Pada medan tarikh . klik pada ikon untuk memaparkan pop-up kalendar seperti di bawah. Data tarikh juga boleh dimasukkan tanpa perlu klik pada pop-up kalendar.  Bagi medan yang bertanda * merupakan medan mandatori (MESTI diisi).

11 . Paparan medan Bahagian tidak dipaparkan.2 Alamat Surat-Menyurat dan Pusat Temuduga. Sila klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat peribadi ini. sila DISABLE fungsi pop-up blocker pada browser anda. Berikut paparan skrin bagi pilihan Negeri selain Sabah/Sarawak.   Medan Pusat Temuduga bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri .  Maklumat 2. Pilihan data pada medan Daerah bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Nota: Sekiranya pop-up ini TIDAK dipaparkan .

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Skrin paparan maklumat peribadi yang telah diisi akan dipaparkan.  12 . 2009  Klik pada butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat Perkhidmatan. Klik butang EDIT untuk mengemaskini makluma peribadi.

Tiada maklumat mandatori yang perlu diisi pada skrin ini. Ruangan ini boleh ditinggalkan kosong jika tidak berkaitan. 13 .  Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat kelulusan. MAKLUMAT PERKHIDMATAN 2009 Maklumat perkhidmatan ini perlu diisi sekiranya pemohon sedang berkhidmat.  Klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat perkhidmatan. Hanya klik butang SIMPAN untuk ke skrin seterusnya. Paparan skrin berikut akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 3.

MAKLUMAT KELULUSAN (a) Skrin maklumat Kelulusan berbeza bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi yang telah dipilih pada skrin maklumat Pilihan Jawatan. 14 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 4. Contoh berikut adalah skrin maklumat kelulusan bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 (b) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan Sijil Rendah Pelajaran (SRP/PMR) /Tingkatan 3. 15 . (c) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan tamat sekolah Tingkatan 3.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Sila pastikan medan mandatori telah diisi sebelum klik pada butang SIMPAN.  Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin pengesahan. 16 . bagi kelulusan SPM) akan dipaparkan. Seterusnya skrin paparan maklumat kelulusan (contoh skrin .

klik pada link 6. 17 . dan ingin keluar ke Menu Utama. PERAKUAN 2009  Pada peringkat ini . Sekiranya . Medan Perakuan adalah mandatori HANTAR.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 5. .Pengesahan. dan klik butang HANTAR. pemohon telah membuat Perakuan . borang permohonan TIDAK akan disimpan. pemohon MESTI membuat perakuan sebelum klik butang   Jika pemohon tidak membuat Perakuan . sebaliknya skrin sistem akan meminta pengguna mengisi medan mandatori terlebih dahulu. Jika pengguna klik butang SIMPAN tanpa mengisi maklumat mandatori . borang berkenaan akan disimpan ke pangkalan data dan pihak SPP akan menerima borang e-permohonan berkenaan. pemohon tidak lagi dibenarkan mengemaskini atau melihat borang e-permohonan ini. dan klik butang TAMAT. status bagi setiap bahagian adalah Rekod Lengkap.  Nota: Setelah Perakuan dibuat .

  Klik pada butang untuk melihat paparan borang e-permohonan dan mencetaknya. 18 . Tunggu sehingga paparan skrin pilihan pencetak dipaparkan untuk mencetak borang permohonan berkenaan. PENGESAHAN  Skrin pengesahan akan dipaparkan sekiranya proses menyimpan borang permohonan berjaya.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 6.

 Klik pada senarai nama Jawatan dipohon untuk melihat status proses bagi jawatan yang berkaitan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Klik butang untuk kembali ke menu utama AKS e-Permohonan Baru. 19 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful