P. 1
Panduan an Baru Aks

Panduan an Baru Aks

|Views: 79|Likes:
Published by qp3073

More info:

Published by: qp3073 on Jan 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/01/2011

pdf

text

original

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran

2009

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN (E-PERMOHONAN AKS) Permohonan Baru

1

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 A.gov. Borang e-Permohonan ini boleh dicapai dengan mengakses laman web utama Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) www. sila pergi ke ruangan DAFTAR PEMOHON BARU.spp. PENGENALAN – MODUL e-PERMOHONAN BARU ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN Sistem e-Permohonan AKS ini membolehkan setiap pemohon bagi jawatan Anggota Kumpulan Sokongan (AKS) memohon secara online.my. Rajah 1 2 . Rujuk Rajah 1. Panduan Capaian E-Permohonan AKS Langkah 1 : Dari muka depan laman web SPP.

Rajah 2 3 . klik Jawatan Sokongan Sekolah (AKS) untuk masuk ke Sistem Permohonan Online Anggota Kumpulan Sokongan. Rujuk Rajah 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2 : Di ruangan DAFTAR PEMOHON BARU.

Sebagai pengguna baru anda perlu mendaftar dahulu. DAFTAR PENGGUNA BARU Langkah 1: Skrin AKS e-permohonan akan dipaparkan. Rujuk Rajah 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 1. Sila baca Panduan Permohonan Online AKS dan iklan yang disiarkan di laman web SPP sebelum anda membuat permohonan bagi mengelakkan sebarang kesilapan. Borang e-Permohonan hanya boleh diakses oleh mereka yang berdaftar sahaja. Oleh itu pengguna baru hendaklah mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada butang Rajah 3 4 .

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2: Masukan maklumat Borang diperlukan dan medan yang bertanda * . pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. Untuk mendaftarkan akaun pemohon sila klik pada butang Rajah 4 Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . merupakan maklumat yang MESTI diisi. ruang No. Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. 5 . Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya .

pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. Seterusnya skrin berikut akan dipaparkan Skrin Menu Utama e-Permohonan AKS 6 . MENGAKSES BORANG E PERMOHONAN AKS Selesai mendaftar sebagai pengguna baru. Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 3. ruang No. Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan. Masukkan No Kad Pengenalan dan Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang .

2. Maklumat Jawatan Dipohon Maklumat Peribadi Maklumat Perkhidmatan Maklumat Kelulusan (Akademik/Peperiksaan am atau khas) Perakuan Pemohon dan Pengesahan Penerimaan Sila pilih Kategori Permohonan : Baru dan klik butang TERUSKAN. 6. 3. 7 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Sila Klik pada butang ‘e-Permohonan Anggota Khidmat Sokongan (AKS)’ untuk ke borang e-Permohonan AKS. Pengguna e-Permohonan AKS akan melalui 6 proses kemasukkan data maklumat iaitu : (sila rujuk skrin langkah e-Permohonan di bawah) 1. 5. 4.

1. Klik butang Permohonan Baru untuk mengisi borang e-Permohonan yang baru .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 B. Maklumat ringkas yang dipaparkan adalah No Rujukan . Sila buat pilihan Kelayakan Tertinggi.  Paparan senarai jawatan yang dipilih akan dipaparkan . klik pada butang Permohonan Baru. Sila buat pilihan jawatan-jawatan yang lain. 1. Senarai pilihan Nama Jawatan yang dipaparkan akan bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi ini. Pada Skrin Maklumat Permohonan Baru. MAKLUMAT PILIHAN JAWATAN Paparan skrin Pilihan Jawatan. Tarikh Permohonan dan Status Borang Permohonan. 8 . Rujuk iklan yang dikeluarkan bagi jawatan yang ditawarkan. Nama Penuh dan No Kad Pengenalan Baru mengikut format (contoh : 771116105242) bagi pemohon berkenaan akan dipaparkan. Ketiga-tiga medan pada skrin ini adalah mandatori. PERMOHONAN BARU – KEMASUKAN DATA Untuk masuk ke skrin borang e-Permohonan Baru sila ikuti langkah berikut:. 2. Paparan skrin Maklumat Permohonan Baru berikut akan dipaparkan. Pengguna hanya dibenarkan memasukkan pilihan maksimum sebanyak lima(5) pilihan jawatan sahaja.

  Klik pada ikon untuk mengemaskini pilihan jawatan . 9 . dan klik pada menghapuskan pilihan jawatan yang berkaitan. ikon untuk Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin berikutnya.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Seterusnya klik butang Simpan .

tetapi perlu mengikut format yang telah ditetapkan iaitu dd/mm/yyyy contoh : 24/12/1973 10 . Sekiranya butang SIMPAN diklik tanpa mengisi medan mandatori .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 2. klik pada ikon untuk memaparkan pop-up kalendar seperti di bawah.  Bagi medan yang bertanda * merupakan medan mandatori (MESTI diisi). MAKLUMAT PERIBADI Pemohon dikehendaki mengisi maklumat peribadi pada skrin maklumat Peribadi yang berikut. Data tarikh juga boleh dimasukkan tanpa perlu klik pada pop-up kalendar. paparan mesej amaran seperti berikut akan dipaparkan  Pada medan tarikh .

Sila klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat peribadi ini. Paparan medan Bahagian tidak dipaparkan.   Medan Pusat Temuduga bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Nota: Sekiranya pop-up ini TIDAK dipaparkan . sila DISABLE fungsi pop-up blocker pada browser anda. Berikut paparan skrin bagi pilihan Negeri selain Sabah/Sarawak. 11 .  Maklumat 2. Pilihan data pada medan Daerah bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri.2 Alamat Surat-Menyurat dan Pusat Temuduga.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Skrin paparan maklumat peribadi yang telah diisi akan dipaparkan. 2009  Klik pada butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat Perkhidmatan.  12 . Klik butang EDIT untuk mengemaskini makluma peribadi.

 Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat kelulusan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 3. Paparan skrin berikut akan dipaparkan. Hanya klik butang SIMPAN untuk ke skrin seterusnya. 13 . MAKLUMAT PERKHIDMATAN 2009 Maklumat perkhidmatan ini perlu diisi sekiranya pemohon sedang berkhidmat. Ruangan ini boleh ditinggalkan kosong jika tidak berkaitan.  Klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat perkhidmatan. Tiada maklumat mandatori yang perlu diisi pada skrin ini.

14 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 4. MAKLUMAT KELULUSAN (a) Skrin maklumat Kelulusan berbeza bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi yang telah dipilih pada skrin maklumat Pilihan Jawatan. Contoh berikut adalah skrin maklumat kelulusan bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 (b) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan Sijil Rendah Pelajaran (SRP/PMR) /Tingkatan 3. (c) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan tamat sekolah Tingkatan 3. 15 .

bagi kelulusan SPM) akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Sila pastikan medan mandatori telah diisi sebelum klik pada butang SIMPAN. Seterusnya skrin paparan maklumat kelulusan (contoh skrin . 16 .  Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin pengesahan.

borang permohonan TIDAK akan disimpan. status bagi setiap bahagian adalah Rekod Lengkap.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 5. 17 . pemohon MESTI membuat perakuan sebelum klik butang   Jika pemohon tidak membuat Perakuan . dan ingin keluar ke Menu Utama.  Nota: Setelah Perakuan dibuat . dan klik butang TAMAT. PERAKUAN 2009  Pada peringkat ini . pemohon telah membuat Perakuan . Sekiranya . dan klik butang HANTAR. pemohon tidak lagi dibenarkan mengemaskini atau melihat borang e-permohonan ini. Medan Perakuan adalah mandatori HANTAR.Pengesahan. borang berkenaan akan disimpan ke pangkalan data dan pihak SPP akan menerima borang e-permohonan berkenaan. klik pada link 6. sebaliknya skrin sistem akan meminta pengguna mengisi medan mandatori terlebih dahulu. Jika pengguna klik butang SIMPAN tanpa mengisi maklumat mandatori . .

  Klik pada butang untuk melihat paparan borang e-permohonan dan mencetaknya.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 6. Tunggu sehingga paparan skrin pilihan pencetak dipaparkan untuk mencetak borang permohonan berkenaan. PENGESAHAN  Skrin pengesahan akan dipaparkan sekiranya proses menyimpan borang permohonan berjaya. 18 .

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Klik butang untuk kembali ke menu utama AKS e-Permohonan Baru. 19 .  Klik pada senarai nama Jawatan dipohon untuk melihat status proses bagi jawatan yang berkaitan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->