Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran

2009

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN (E-PERMOHONAN AKS) Permohonan Baru

1

Borang e-Permohonan ini boleh dicapai dengan mengakses laman web utama Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) www.my.spp. Panduan Capaian E-Permohonan AKS Langkah 1 : Dari muka depan laman web SPP. sila pergi ke ruangan DAFTAR PEMOHON BARU. Rujuk Rajah 1. Rajah 1 2 . PENGENALAN – MODUL e-PERMOHONAN BARU ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN Sistem e-Permohonan AKS ini membolehkan setiap pemohon bagi jawatan Anggota Kumpulan Sokongan (AKS) memohon secara online.gov.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 A.

Rujuk Rajah 2. Rajah 2 3 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2 : Di ruangan DAFTAR PEMOHON BARU. klik Jawatan Sokongan Sekolah (AKS) untuk masuk ke Sistem Permohonan Online Anggota Kumpulan Sokongan.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 1. Oleh itu pengguna baru hendaklah mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada butang Rajah 3 4 . DAFTAR PENGGUNA BARU Langkah 1: Skrin AKS e-permohonan akan dipaparkan. Sebagai pengguna baru anda perlu mendaftar dahulu. Rujuk Rajah 3. Sila baca Panduan Permohonan Online AKS dan iklan yang disiarkan di laman web SPP sebelum anda membuat permohonan bagi mengelakkan sebarang kesilapan. Borang e-Permohonan hanya boleh diakses oleh mereka yang berdaftar sahaja.

Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. 5 . Untuk mendaftarkan akaun pemohon sila klik pada butang Rajah 4 Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . merupakan maklumat yang MESTI diisi. Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2: Masukan maklumat Borang diperlukan dan medan yang bertanda * . ruang No.

skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan. Seterusnya skrin berikut akan dipaparkan Skrin Menu Utama e-Permohonan AKS 6 . MENGAKSES BORANG E PERMOHONAN AKS Selesai mendaftar sebagai pengguna baru. Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. ruang No. Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. Masukkan No Kad Pengenalan dan Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 3.

6. 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Sila Klik pada butang ‘e-Permohonan Anggota Khidmat Sokongan (AKS)’ untuk ke borang e-Permohonan AKS. 5. 7 . 4. 2. Maklumat Jawatan Dipohon Maklumat Peribadi Maklumat Perkhidmatan Maklumat Kelulusan (Akademik/Peperiksaan am atau khas) Perakuan Pemohon dan Pengesahan Penerimaan Sila pilih Kategori Permohonan : Baru dan klik butang TERUSKAN. Pengguna e-Permohonan AKS akan melalui 6 proses kemasukkan data maklumat iaitu : (sila rujuk skrin langkah e-Permohonan di bawah) 1.

Klik butang Permohonan Baru untuk mengisi borang e-Permohonan yang baru .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 B. Sila buat pilihan Kelayakan Tertinggi. klik pada butang Permohonan Baru. Nama Penuh dan No Kad Pengenalan Baru mengikut format (contoh : 771116105242) bagi pemohon berkenaan akan dipaparkan. 1. Senarai pilihan Nama Jawatan yang dipaparkan akan bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi ini. 2. MAKLUMAT PILIHAN JAWATAN Paparan skrin Pilihan Jawatan. Pada Skrin Maklumat Permohonan Baru.  Paparan senarai jawatan yang dipilih akan dipaparkan . Rujuk iklan yang dikeluarkan bagi jawatan yang ditawarkan. Pengguna hanya dibenarkan memasukkan pilihan maksimum sebanyak lima(5) pilihan jawatan sahaja. PERMOHONAN BARU – KEMASUKAN DATA Untuk masuk ke skrin borang e-Permohonan Baru sila ikuti langkah berikut:. Tarikh Permohonan dan Status Borang Permohonan. 1. Sila buat pilihan jawatan-jawatan yang lain. 8 . Ketiga-tiga medan pada skrin ini adalah mandatori. Paparan skrin Maklumat Permohonan Baru berikut akan dipaparkan. Maklumat ringkas yang dipaparkan adalah No Rujukan .

ikon untuk Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin berikutnya.   Klik pada ikon untuk mengemaskini pilihan jawatan . dan klik pada menghapuskan pilihan jawatan yang berkaitan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Seterusnya klik butang Simpan . 9 .

 Bagi medan yang bertanda * merupakan medan mandatori (MESTI diisi). Sekiranya butang SIMPAN diklik tanpa mengisi medan mandatori . paparan mesej amaran seperti berikut akan dipaparkan  Pada medan tarikh . MAKLUMAT PERIBADI Pemohon dikehendaki mengisi maklumat peribadi pada skrin maklumat Peribadi yang berikut. tetapi perlu mengikut format yang telah ditetapkan iaitu dd/mm/yyyy contoh : 24/12/1973 10 . klik pada ikon untuk memaparkan pop-up kalendar seperti di bawah.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 2. Data tarikh juga boleh dimasukkan tanpa perlu klik pada pop-up kalendar.

2 Alamat Surat-Menyurat dan Pusat Temuduga. Pilihan data pada medan Daerah bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri. Berikut paparan skrin bagi pilihan Negeri selain Sabah/Sarawak.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Nota: Sekiranya pop-up ini TIDAK dipaparkan . Sila klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat peribadi ini. Paparan medan Bahagian tidak dipaparkan.  Maklumat 2. 11 . sila DISABLE fungsi pop-up blocker pada browser anda.   Medan Pusat Temuduga bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri .

 12 . 2009  Klik pada butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat Perkhidmatan. Klik butang EDIT untuk mengemaskini makluma peribadi.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Skrin paparan maklumat peribadi yang telah diisi akan dipaparkan.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 3. Tiada maklumat mandatori yang perlu diisi pada skrin ini.  Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat kelulusan.  Klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat perkhidmatan. 13 . Hanya klik butang SIMPAN untuk ke skrin seterusnya. Paparan skrin berikut akan dipaparkan. MAKLUMAT PERKHIDMATAN 2009 Maklumat perkhidmatan ini perlu diisi sekiranya pemohon sedang berkhidmat. Ruangan ini boleh ditinggalkan kosong jika tidak berkaitan.

Contoh berikut adalah skrin maklumat kelulusan bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). MAKLUMAT KELULUSAN (a) Skrin maklumat Kelulusan berbeza bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi yang telah dipilih pada skrin maklumat Pilihan Jawatan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 4. 14 .

(c) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan tamat sekolah Tingkatan 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 (b) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan Sijil Rendah Pelajaran (SRP/PMR) /Tingkatan 3. 15 .

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Sila pastikan medan mandatori telah diisi sebelum klik pada butang SIMPAN. bagi kelulusan SPM) akan dipaparkan.  Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin pengesahan. 16 . Seterusnya skrin paparan maklumat kelulusan (contoh skrin .

Medan Perakuan adalah mandatori HANTAR.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 5. dan klik butang HANTAR. Sekiranya . pemohon MESTI membuat perakuan sebelum klik butang   Jika pemohon tidak membuat Perakuan . borang berkenaan akan disimpan ke pangkalan data dan pihak SPP akan menerima borang e-permohonan berkenaan. Jika pengguna klik butang SIMPAN tanpa mengisi maklumat mandatori .Pengesahan. sebaliknya skrin sistem akan meminta pengguna mengisi medan mandatori terlebih dahulu. pemohon telah membuat Perakuan . status bagi setiap bahagian adalah Rekod Lengkap.  Nota: Setelah Perakuan dibuat . PERAKUAN 2009  Pada peringkat ini . dan ingin keluar ke Menu Utama. . dan klik butang TAMAT. pemohon tidak lagi dibenarkan mengemaskini atau melihat borang e-permohonan ini. 17 . klik pada link 6. borang permohonan TIDAK akan disimpan.

PENGESAHAN  Skrin pengesahan akan dipaparkan sekiranya proses menyimpan borang permohonan berjaya.   Klik pada butang untuk melihat paparan borang e-permohonan dan mencetaknya. Tunggu sehingga paparan skrin pilihan pencetak dipaparkan untuk mencetak borang permohonan berkenaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 6. 18 .

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Klik butang untuk kembali ke menu utama AKS e-Permohonan Baru.  Klik pada senarai nama Jawatan dipohon untuk melihat status proses bagi jawatan yang berkaitan. 19 .