Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran

2009

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN (E-PERMOHONAN AKS) Permohonan Baru

1

sila pergi ke ruangan DAFTAR PEMOHON BARU. Rujuk Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 A. PENGENALAN – MODUL e-PERMOHONAN BARU ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN Sistem e-Permohonan AKS ini membolehkan setiap pemohon bagi jawatan Anggota Kumpulan Sokongan (AKS) memohon secara online.my.spp.gov. Rajah 1 2 . Panduan Capaian E-Permohonan AKS Langkah 1 : Dari muka depan laman web SPP. Borang e-Permohonan ini boleh dicapai dengan mengakses laman web utama Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) www.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2 : Di ruangan DAFTAR PEMOHON BARU. Rajah 2 3 . Rujuk Rajah 2. klik Jawatan Sokongan Sekolah (AKS) untuk masuk ke Sistem Permohonan Online Anggota Kumpulan Sokongan.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 1. Borang e-Permohonan hanya boleh diakses oleh mereka yang berdaftar sahaja. DAFTAR PENGGUNA BARU Langkah 1: Skrin AKS e-permohonan akan dipaparkan. Oleh itu pengguna baru hendaklah mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada butang Rajah 3 4 . Sila baca Panduan Permohonan Online AKS dan iklan yang disiarkan di laman web SPP sebelum anda membuat permohonan bagi mengelakkan sebarang kesilapan. Sebagai pengguna baru anda perlu mendaftar dahulu. Rujuk Rajah 3.

Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. Untuk mendaftarkan akaun pemohon sila klik pada butang Rajah 4 Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . merupakan maklumat yang MESTI diisi. 5 . pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2: Masukan maklumat Borang diperlukan dan medan yang bertanda * . Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . ruang No.

skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 3. Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . Seterusnya skrin berikut akan dipaparkan Skrin Menu Utama e-Permohonan AKS 6 . MENGAKSES BORANG E PERMOHONAN AKS Selesai mendaftar sebagai pengguna baru. Masukkan No Kad Pengenalan dan Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang . ruang No. pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru .

6. 7 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Sila Klik pada butang ‘e-Permohonan Anggota Khidmat Sokongan (AKS)’ untuk ke borang e-Permohonan AKS. 4. 2. Maklumat Jawatan Dipohon Maklumat Peribadi Maklumat Perkhidmatan Maklumat Kelulusan (Akademik/Peperiksaan am atau khas) Perakuan Pemohon dan Pengesahan Penerimaan Sila pilih Kategori Permohonan : Baru dan klik butang TERUSKAN. Pengguna e-Permohonan AKS akan melalui 6 proses kemasukkan data maklumat iaitu : (sila rujuk skrin langkah e-Permohonan di bawah) 1. 3. 5.

Ketiga-tiga medan pada skrin ini adalah mandatori. 2. Rujuk iklan yang dikeluarkan bagi jawatan yang ditawarkan. 8 .  Paparan senarai jawatan yang dipilih akan dipaparkan . Nama Penuh dan No Kad Pengenalan Baru mengikut format (contoh : 771116105242) bagi pemohon berkenaan akan dipaparkan. MAKLUMAT PILIHAN JAWATAN Paparan skrin Pilihan Jawatan. Senarai pilihan Nama Jawatan yang dipaparkan akan bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi ini. 1. Maklumat ringkas yang dipaparkan adalah No Rujukan .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 B. Paparan skrin Maklumat Permohonan Baru berikut akan dipaparkan. Sila buat pilihan jawatan-jawatan yang lain. Pada Skrin Maklumat Permohonan Baru. Pengguna hanya dibenarkan memasukkan pilihan maksimum sebanyak lima(5) pilihan jawatan sahaja. klik pada butang Permohonan Baru. PERMOHONAN BARU – KEMASUKAN DATA Untuk masuk ke skrin borang e-Permohonan Baru sila ikuti langkah berikut:. Klik butang Permohonan Baru untuk mengisi borang e-Permohonan yang baru . Tarikh Permohonan dan Status Borang Permohonan. Sila buat pilihan Kelayakan Tertinggi. 1.

ikon untuk Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin berikutnya. dan klik pada menghapuskan pilihan jawatan yang berkaitan. 9 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Seterusnya klik butang Simpan .   Klik pada ikon untuk mengemaskini pilihan jawatan .

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 2. tetapi perlu mengikut format yang telah ditetapkan iaitu dd/mm/yyyy contoh : 24/12/1973 10 . MAKLUMAT PERIBADI Pemohon dikehendaki mengisi maklumat peribadi pada skrin maklumat Peribadi yang berikut. paparan mesej amaran seperti berikut akan dipaparkan  Pada medan tarikh .  Bagi medan yang bertanda * merupakan medan mandatori (MESTI diisi). klik pada ikon untuk memaparkan pop-up kalendar seperti di bawah. Sekiranya butang SIMPAN diklik tanpa mengisi medan mandatori . Data tarikh juga boleh dimasukkan tanpa perlu klik pada pop-up kalendar.

sila DISABLE fungsi pop-up blocker pada browser anda. Sila klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat peribadi ini.   Medan Pusat Temuduga bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri . Pilihan data pada medan Daerah bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Nota: Sekiranya pop-up ini TIDAK dipaparkan .  Maklumat 2. Paparan medan Bahagian tidak dipaparkan.2 Alamat Surat-Menyurat dan Pusat Temuduga. Berikut paparan skrin bagi pilihan Negeri selain Sabah/Sarawak. 11 .

 12 . Klik butang EDIT untuk mengemaskini makluma peribadi. 2009  Klik pada butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat Perkhidmatan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Skrin paparan maklumat peribadi yang telah diisi akan dipaparkan.

Paparan skrin berikut akan dipaparkan. MAKLUMAT PERKHIDMATAN 2009 Maklumat perkhidmatan ini perlu diisi sekiranya pemohon sedang berkhidmat.  Klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat perkhidmatan. Ruangan ini boleh ditinggalkan kosong jika tidak berkaitan. 13 . Hanya klik butang SIMPAN untuk ke skrin seterusnya. Tiada maklumat mandatori yang perlu diisi pada skrin ini.  Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat kelulusan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 3.

MAKLUMAT KELULUSAN (a) Skrin maklumat Kelulusan berbeza bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi yang telah dipilih pada skrin maklumat Pilihan Jawatan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 4. Contoh berikut adalah skrin maklumat kelulusan bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). 14 .

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 (b) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan Sijil Rendah Pelajaran (SRP/PMR) /Tingkatan 3. 15 . (c) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan tamat sekolah Tingkatan 3.

 Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin pengesahan. bagi kelulusan SPM) akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Sila pastikan medan mandatori telah diisi sebelum klik pada butang SIMPAN. 16 . Seterusnya skrin paparan maklumat kelulusan (contoh skrin .

status bagi setiap bahagian adalah Rekod Lengkap. borang berkenaan akan disimpan ke pangkalan data dan pihak SPP akan menerima borang e-permohonan berkenaan. PERAKUAN 2009  Pada peringkat ini . Sekiranya . Medan Perakuan adalah mandatori HANTAR.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 5.  Nota: Setelah Perakuan dibuat . Jika pengguna klik butang SIMPAN tanpa mengisi maklumat mandatori . dan klik butang HANTAR.Pengesahan. sebaliknya skrin sistem akan meminta pengguna mengisi medan mandatori terlebih dahulu. . dan ingin keluar ke Menu Utama. pemohon tidak lagi dibenarkan mengemaskini atau melihat borang e-permohonan ini. klik pada link 6. pemohon MESTI membuat perakuan sebelum klik butang   Jika pemohon tidak membuat Perakuan . borang permohonan TIDAK akan disimpan. 17 . dan klik butang TAMAT. pemohon telah membuat Perakuan .

Tunggu sehingga paparan skrin pilihan pencetak dipaparkan untuk mencetak borang permohonan berkenaan. PENGESAHAN  Skrin pengesahan akan dipaparkan sekiranya proses menyimpan borang permohonan berjaya. 18 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 6.   Klik pada butang untuk melihat paparan borang e-permohonan dan mencetaknya.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Klik butang untuk kembali ke menu utama AKS e-Permohonan Baru.  Klik pada senarai nama Jawatan dipohon untuk melihat status proses bagi jawatan yang berkaitan. 19 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful