Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran

2009

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN (E-PERMOHONAN AKS) Permohonan Baru

1

gov. Panduan Capaian E-Permohonan AKS Langkah 1 : Dari muka depan laman web SPP.spp. Rujuk Rajah 1.my.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 A. Borang e-Permohonan ini boleh dicapai dengan mengakses laman web utama Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) www. sila pergi ke ruangan DAFTAR PEMOHON BARU. Rajah 1 2 . PENGENALAN – MODUL e-PERMOHONAN BARU ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN Sistem e-Permohonan AKS ini membolehkan setiap pemohon bagi jawatan Anggota Kumpulan Sokongan (AKS) memohon secara online.

Rujuk Rajah 2. klik Jawatan Sokongan Sekolah (AKS) untuk masuk ke Sistem Permohonan Online Anggota Kumpulan Sokongan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2 : Di ruangan DAFTAR PEMOHON BARU. Rajah 2 3 .

DAFTAR PENGGUNA BARU Langkah 1: Skrin AKS e-permohonan akan dipaparkan. Borang e-Permohonan hanya boleh diakses oleh mereka yang berdaftar sahaja. Rujuk Rajah 3. Oleh itu pengguna baru hendaklah mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada butang Rajah 3 4 . Sebagai pengguna baru anda perlu mendaftar dahulu.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 1. Sila baca Panduan Permohonan Online AKS dan iklan yang disiarkan di laman web SPP sebelum anda membuat permohonan bagi mengelakkan sebarang kesilapan.

Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2: Masukan maklumat Borang diperlukan dan medan yang bertanda * . 5 . Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . ruang No. merupakan maklumat yang MESTI diisi. Untuk mendaftarkan akaun pemohon sila klik pada butang Rajah 4 Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan.

Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . MENGAKSES BORANG E PERMOHONAN AKS Selesai mendaftar sebagai pengguna baru. pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. ruang No.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 3. Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . Seterusnya skrin berikut akan dipaparkan Skrin Menu Utama e-Permohonan AKS 6 . Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. Masukkan No Kad Pengenalan dan Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang . skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan.

7 . 5. 3. Maklumat Jawatan Dipohon Maklumat Peribadi Maklumat Perkhidmatan Maklumat Kelulusan (Akademik/Peperiksaan am atau khas) Perakuan Pemohon dan Pengesahan Penerimaan Sila pilih Kategori Permohonan : Baru dan klik butang TERUSKAN. 6. 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Sila Klik pada butang ‘e-Permohonan Anggota Khidmat Sokongan (AKS)’ untuk ke borang e-Permohonan AKS. 4. Pengguna e-Permohonan AKS akan melalui 6 proses kemasukkan data maklumat iaitu : (sila rujuk skrin langkah e-Permohonan di bawah) 1.

MAKLUMAT PILIHAN JAWATAN Paparan skrin Pilihan Jawatan. PERMOHONAN BARU – KEMASUKAN DATA Untuk masuk ke skrin borang e-Permohonan Baru sila ikuti langkah berikut:. Tarikh Permohonan dan Status Borang Permohonan. Pada Skrin Maklumat Permohonan Baru. 8 . Nama Penuh dan No Kad Pengenalan Baru mengikut format (contoh : 771116105242) bagi pemohon berkenaan akan dipaparkan. 1. Senarai pilihan Nama Jawatan yang dipaparkan akan bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi ini. Ketiga-tiga medan pada skrin ini adalah mandatori.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 B. Sila buat pilihan jawatan-jawatan yang lain. 1. Sila buat pilihan Kelayakan Tertinggi. Paparan skrin Maklumat Permohonan Baru berikut akan dipaparkan. Rujuk iklan yang dikeluarkan bagi jawatan yang ditawarkan. 2.  Paparan senarai jawatan yang dipilih akan dipaparkan . Klik butang Permohonan Baru untuk mengisi borang e-Permohonan yang baru . klik pada butang Permohonan Baru. Pengguna hanya dibenarkan memasukkan pilihan maksimum sebanyak lima(5) pilihan jawatan sahaja. Maklumat ringkas yang dipaparkan adalah No Rujukan .

9 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Seterusnya klik butang Simpan .   Klik pada ikon untuk mengemaskini pilihan jawatan . dan klik pada menghapuskan pilihan jawatan yang berkaitan. ikon untuk Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin berikutnya.

Data tarikh juga boleh dimasukkan tanpa perlu klik pada pop-up kalendar. MAKLUMAT PERIBADI Pemohon dikehendaki mengisi maklumat peribadi pada skrin maklumat Peribadi yang berikut. tetapi perlu mengikut format yang telah ditetapkan iaitu dd/mm/yyyy contoh : 24/12/1973 10 . klik pada ikon untuk memaparkan pop-up kalendar seperti di bawah.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 2. paparan mesej amaran seperti berikut akan dipaparkan  Pada medan tarikh .  Bagi medan yang bertanda * merupakan medan mandatori (MESTI diisi). Sekiranya butang SIMPAN diklik tanpa mengisi medan mandatori .

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Nota: Sekiranya pop-up ini TIDAK dipaparkan . Paparan medan Bahagian tidak dipaparkan. Berikut paparan skrin bagi pilihan Negeri selain Sabah/Sarawak.   Medan Pusat Temuduga bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri . Pilihan data pada medan Daerah bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri.2 Alamat Surat-Menyurat dan Pusat Temuduga.  Maklumat 2. 11 . Sila klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat peribadi ini. sila DISABLE fungsi pop-up blocker pada browser anda.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Skrin paparan maklumat peribadi yang telah diisi akan dipaparkan. Klik butang EDIT untuk mengemaskini makluma peribadi.  12 . 2009  Klik pada butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat Perkhidmatan.

 Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat kelulusan. Tiada maklumat mandatori yang perlu diisi pada skrin ini. MAKLUMAT PERKHIDMATAN 2009 Maklumat perkhidmatan ini perlu diisi sekiranya pemohon sedang berkhidmat.  Klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat perkhidmatan. Hanya klik butang SIMPAN untuk ke skrin seterusnya. 13 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 3. Ruangan ini boleh ditinggalkan kosong jika tidak berkaitan. Paparan skrin berikut akan dipaparkan.

14 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 4. Contoh berikut adalah skrin maklumat kelulusan bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). MAKLUMAT KELULUSAN (a) Skrin maklumat Kelulusan berbeza bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi yang telah dipilih pada skrin maklumat Pilihan Jawatan.

(c) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan tamat sekolah Tingkatan 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 (b) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan Sijil Rendah Pelajaran (SRP/PMR) /Tingkatan 3. 15 .

 Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin pengesahan. 16 . bagi kelulusan SPM) akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Sila pastikan medan mandatori telah diisi sebelum klik pada butang SIMPAN. Seterusnya skrin paparan maklumat kelulusan (contoh skrin .

status bagi setiap bahagian adalah Rekod Lengkap. dan klik butang TAMAT. dan ingin keluar ke Menu Utama. pemohon telah membuat Perakuan . dan klik butang HANTAR. pemohon tidak lagi dibenarkan mengemaskini atau melihat borang e-permohonan ini. Jika pengguna klik butang SIMPAN tanpa mengisi maklumat mandatori . sebaliknya skrin sistem akan meminta pengguna mengisi medan mandatori terlebih dahulu. Medan Perakuan adalah mandatori HANTAR.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 5.Pengesahan. pemohon MESTI membuat perakuan sebelum klik butang   Jika pemohon tidak membuat Perakuan . borang permohonan TIDAK akan disimpan. 17 . . klik pada link 6. Sekiranya . PERAKUAN 2009  Pada peringkat ini . borang berkenaan akan disimpan ke pangkalan data dan pihak SPP akan menerima borang e-permohonan berkenaan.  Nota: Setelah Perakuan dibuat .

Tunggu sehingga paparan skrin pilihan pencetak dipaparkan untuk mencetak borang permohonan berkenaan. PENGESAHAN  Skrin pengesahan akan dipaparkan sekiranya proses menyimpan borang permohonan berjaya.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 6. 18 .   Klik pada butang untuk melihat paparan borang e-permohonan dan mencetaknya.

19 .  Klik pada senarai nama Jawatan dipohon untuk melihat status proses bagi jawatan yang berkaitan.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Klik butang untuk kembali ke menu utama AKS e-Permohonan Baru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful