P. 1
Panduan an Baru Aks

Panduan an Baru Aks

|Views: 79|Likes:
Published by qp3073

More info:

Published by: qp3073 on Jan 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/01/2011

pdf

text

original

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran

2009

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN (E-PERMOHONAN AKS) Permohonan Baru

1

my. PENGENALAN – MODUL e-PERMOHONAN BARU ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN Sistem e-Permohonan AKS ini membolehkan setiap pemohon bagi jawatan Anggota Kumpulan Sokongan (AKS) memohon secara online. sila pergi ke ruangan DAFTAR PEMOHON BARU. Rajah 1 2 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 A. Rujuk Rajah 1.gov. Panduan Capaian E-Permohonan AKS Langkah 1 : Dari muka depan laman web SPP. Borang e-Permohonan ini boleh dicapai dengan mengakses laman web utama Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) www.spp.

klik Jawatan Sokongan Sekolah (AKS) untuk masuk ke Sistem Permohonan Online Anggota Kumpulan Sokongan. Rujuk Rajah 2. Rajah 2 3 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2 : Di ruangan DAFTAR PEMOHON BARU.

DAFTAR PENGGUNA BARU Langkah 1: Skrin AKS e-permohonan akan dipaparkan. Borang e-Permohonan hanya boleh diakses oleh mereka yang berdaftar sahaja. Sebagai pengguna baru anda perlu mendaftar dahulu. Sila baca Panduan Permohonan Online AKS dan iklan yang disiarkan di laman web SPP sebelum anda membuat permohonan bagi mengelakkan sebarang kesilapan. Oleh itu pengguna baru hendaklah mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada butang Rajah 3 4 . Rujuk Rajah 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 1.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Langkah 2: Masukan maklumat Borang diperlukan dan medan yang bertanda * . 5 . Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. merupakan maklumat yang MESTI diisi. ruang No. Untuk mendaftarkan akaun pemohon sila klik pada butang Rajah 4 Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru .

skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan. pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. Seterusnya skrin berikut akan dipaparkan Skrin Menu Utama e-Permohonan AKS 6 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 3. Masukkan No Kad Pengenalan dan Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang . Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . ruang No. Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. MENGAKSES BORANG E PERMOHONAN AKS Selesai mendaftar sebagai pengguna baru. Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya .

4. Pengguna e-Permohonan AKS akan melalui 6 proses kemasukkan data maklumat iaitu : (sila rujuk skrin langkah e-Permohonan di bawah) 1. 5. 6. 2. 3. Maklumat Jawatan Dipohon Maklumat Peribadi Maklumat Perkhidmatan Maklumat Kelulusan (Akademik/Peperiksaan am atau khas) Perakuan Pemohon dan Pengesahan Penerimaan Sila pilih Kategori Permohonan : Baru dan klik butang TERUSKAN.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Sila Klik pada butang ‘e-Permohonan Anggota Khidmat Sokongan (AKS)’ untuk ke borang e-Permohonan AKS. 7 .

PERMOHONAN BARU – KEMASUKAN DATA Untuk masuk ke skrin borang e-Permohonan Baru sila ikuti langkah berikut:. klik pada butang Permohonan Baru. Nama Penuh dan No Kad Pengenalan Baru mengikut format (contoh : 771116105242) bagi pemohon berkenaan akan dipaparkan. Sila buat pilihan jawatan-jawatan yang lain. Pengguna hanya dibenarkan memasukkan pilihan maksimum sebanyak lima(5) pilihan jawatan sahaja. Ketiga-tiga medan pada skrin ini adalah mandatori. 1. Sila buat pilihan Kelayakan Tertinggi. Klik butang Permohonan Baru untuk mengisi borang e-Permohonan yang baru .  Paparan senarai jawatan yang dipilih akan dipaparkan . Paparan skrin Maklumat Permohonan Baru berikut akan dipaparkan. Senarai pilihan Nama Jawatan yang dipaparkan akan bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi ini. MAKLUMAT PILIHAN JAWATAN Paparan skrin Pilihan Jawatan. Tarikh Permohonan dan Status Borang Permohonan. 2. Rujuk iklan yang dikeluarkan bagi jawatan yang ditawarkan. Maklumat ringkas yang dipaparkan adalah No Rujukan . 8 . 1. Pada Skrin Maklumat Permohonan Baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 B.

dan klik pada menghapuskan pilihan jawatan yang berkaitan.   Klik pada ikon untuk mengemaskini pilihan jawatan . ikon untuk Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin berikutnya. 9 .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Seterusnya klik butang Simpan .

MAKLUMAT PERIBADI Pemohon dikehendaki mengisi maklumat peribadi pada skrin maklumat Peribadi yang berikut. tetapi perlu mengikut format yang telah ditetapkan iaitu dd/mm/yyyy contoh : 24/12/1973 10 . Data tarikh juga boleh dimasukkan tanpa perlu klik pada pop-up kalendar.  Bagi medan yang bertanda * merupakan medan mandatori (MESTI diisi). klik pada ikon untuk memaparkan pop-up kalendar seperti di bawah. Sekiranya butang SIMPAN diklik tanpa mengisi medan mandatori . paparan mesej amaran seperti berikut akan dipaparkan  Pada medan tarikh .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 2.

Paparan medan Bahagian tidak dipaparkan. sila DISABLE fungsi pop-up blocker pada browser anda. 11 .   Medan Pusat Temuduga bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri . Sila klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat peribadi ini. Pilihan data pada medan Daerah bergantung kepada pilihan yang dibuat pada medan Negeri.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 Nota: Sekiranya pop-up ini TIDAK dipaparkan .2 Alamat Surat-Menyurat dan Pusat Temuduga.  Maklumat 2. Berikut paparan skrin bagi pilihan Negeri selain Sabah/Sarawak.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Skrin paparan maklumat peribadi yang telah diisi akan dipaparkan. Klik butang EDIT untuk mengemaskini makluma peribadi. 2009  Klik pada butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat Perkhidmatan.  12 .

Paparan skrin berikut akan dipaparkan. Ruangan ini boleh ditinggalkan kosong jika tidak berkaitan.  Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin maklumat kelulusan. Tiada maklumat mandatori yang perlu diisi pada skrin ini. 13 . Hanya klik butang SIMPAN untuk ke skrin seterusnya.  Klik butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat perkhidmatan. MAKLUMAT PERKHIDMATAN 2009 Maklumat perkhidmatan ini perlu diisi sekiranya pemohon sedang berkhidmat.Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 3.

14 . Contoh berikut adalah skrin maklumat kelulusan bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 4. MAKLUMAT KELULUSAN (a) Skrin maklumat Kelulusan berbeza bergantung kepada pilihan Kelayakan Tertinggi yang telah dipilih pada skrin maklumat Pilihan Jawatan.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 (b) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan Sijil Rendah Pelajaran (SRP/PMR) /Tingkatan 3. 15 . (c) Berikut skrin Maklumat Kelulusan bagi kelulusan tamat sekolah Tingkatan 3.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Sila pastikan medan mandatori telah diisi sebelum klik pada butang SIMPAN. Seterusnya skrin paparan maklumat kelulusan (contoh skrin .  Klik butang TERUSKAN untuk ke skrin pengesahan. bagi kelulusan SPM) akan dipaparkan. 16 .

 Nota: Setelah Perakuan dibuat .Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 5. Sekiranya . dan klik butang TAMAT. borang permohonan TIDAK akan disimpan. status bagi setiap bahagian adalah Rekod Lengkap.Pengesahan. pemohon telah membuat Perakuan . Jika pengguna klik butang SIMPAN tanpa mengisi maklumat mandatori . . sebaliknya skrin sistem akan meminta pengguna mengisi medan mandatori terlebih dahulu. Medan Perakuan adalah mandatori HANTAR. 17 . dan ingin keluar ke Menu Utama. klik pada link 6. PERAKUAN 2009  Pada peringkat ini . pemohon tidak lagi dibenarkan mengemaskini atau melihat borang e-permohonan ini. pemohon MESTI membuat perakuan sebelum klik butang   Jika pemohon tidak membuat Perakuan . dan klik butang HANTAR. borang berkenaan akan disimpan ke pangkalan data dan pihak SPP akan menerima borang e-permohonan berkenaan.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009 6. Tunggu sehingga paparan skrin pilihan pencetak dipaparkan untuk mencetak borang permohonan berkenaan.   Klik pada butang untuk melihat paparan borang e-permohonan dan mencetaknya. 18 . PENGESAHAN  Skrin pengesahan akan dipaparkan sekiranya proses menyimpan borang permohonan berjaya.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran 2009  Klik butang untuk kembali ke menu utama AKS e-Permohonan Baru. 19 .  Klik pada senarai nama Jawatan dipohon untuk melihat status proses bagi jawatan yang berkaitan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->