P. 1
Peperiksaan Sains Tahun 5

Peperiksaan Sains Tahun 5

|Views: 6,764|Likes:
Published by Aboyy Nizam

More info:

Published by: Aboyy Nizam on Jan 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/26/2015

pdf

text

original

PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SETARA 2006 _____________________________________ _____________________________________________ SAINS TAHUN 5 Satu jam lima belas minit

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. 2. 3. 4. Kertas ini mengandungi dua bahagian. Bahagian A dan Bahagian B. Bahagian A mengandungi 30 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada Kertas Jawapan Bahagian A yang diberikan oleh guru kamu. Cara menjawab soalan adalah seperti di bawah ini. Contoh soalan :

Antara berikut yang manakah benda hidup? A. B. C. D. Kerusi Kereta Ayam Bola

Jawapan yang betul bagi soalan ini ialah Ayam dan hurufnya ialah C. Sila hitamkan huruf C di ruangan yang terdapat di atas kertas jawapan anda.

A
5. 6. 7.

B

C

D

Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baru. Bahagian B ada 4 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menulis jawapan kamu dalam ruangan yang disediakan.

Kertas soalan ini mengandungi 19 halaman bercetak

[ Lihat sebelah ] SULIT

iaitu A.SULIT BAHAGIAN A [30 markah] Jawab semua soalan. III. II dan III sahaja I. III dan IV 2. 1. A B Bertelur pada waktu malam Menimbus telur dengan pasir Menghasilkan telur yang banyak Mengeram telur sehingga menetas I dan III sahaja II dan IV sahaja C D I. 018 Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan. B. Pilih jawapan yang betul. C dan D. II. yang manakah TIDAK BENAR berdasarkan cara pencaran biji benih? A B C D Tumbuhan Keembung Kelulut Getah Pinang Agen Pencaran Biji Benih Mekanisme letupan Haiwan Angin Air 2 . Sekiranya kamu tidak dapat menjawab sesuatu soalan. Masa yang dicadangkan untuk bahagian ini ialah 45 minit. Antara tumbuhan berikut. teruskan menjawab soalan seterusnya. Rajah 1 Nyatakan ciri sepunya yang terdapat pada haiwan pada rajah 1 yang membantu memastikan kemandirian spesis mereka? I. IV. II.

Biji benih dihanyutkan air. yang manakah boleh dipencarkan dengan cara yang sama seperti biji benih pada rajah 2? 4. Biji benih ditiupoleh angin ke tempat lain. Bagaimanakah biji benih jambu batu ini dapat disebarkan? A B C D Biji benih dikeluarkan bersama ± sama najis haiwan. 3 . Rajah 3 Rajah 3 menunjukkan seekor burung sedang memakan buah jambu batu. Biji benih disebarkan apabila buah jambu meletup dan pecah. Gambar pada rajah 2 menunjukkan 2 jenis biji benih 018 Rajah 2 Antara berikut.SULIT 3.

ang manakah kedudukan ang betul bagi haiwan X dalam rantai makanan berikut? A B C D Daun X Daun Helang X daun burung pipit helang X X helang burung pipit helang daun burung pipit burung pipit 6. Antara berikut. ang manakah merupakan pengeluar? 4 .SUL T 5. Antara berikut. Rajah 4 Rajah 4 menunjukkan haiwan X. Rajah 5 Berdasarkan rajah 5. susunan rantai makanan ang manakah benar? A B Q Q P R R S S P C D P Q S S Q R R P 7.

B gabungan beberapa rantai makanan. Q berkurang jika T bertambah. yang manakah wujud dalam bilangan yang paling banyak dalam habitat ini? 5 . C gabungan dua rantai makanan. Siratan makanan terbentuk daripada ______________ A satu rantaian makanan. Rajah 6 Antara pernyataan berikut. yang manakah BENAR? A B C D S berkurang jika R bertambah. Q. Antara hidupan berikut. O makan P P makan Q Q makan R Maklumat di atas menunjukkan hubungan makanan antara hidupan dalam satu habitat. 9. R. 10. T dan U ialah karnivor.SULIT 018 A B Ulat beluncas Sawi C D Cacing Kambing 8. R dan S ialah herbivor.

yang manakah akan menyala? A B I dan III sahaja II dan IV sahaja C D I. III dan IV sahaja 12. Antara mentol dalam litar elektrik berikut. Rajah 7 Apakah fungsi R dalam litar elektrik pada rajah 7? A B C D Membekalkan arus elektrik Mengalirkan arus elektrik Mengawal pengaliran arus elektrik Memutuskan pengaliran arus elektrik 6 . II dan IV sahaja I.SULIT 018 A B O P C D Q R 11.

yang manakah maksud secara operasi bagi litar elektrik lengkap? A B C D Litar yang mengandungi sel kering dan wayar penyambung. wayar penyambung dan mentol. Litar yang terdiri daripada wayar penyambung. 018 Rajah 8 Mentol pada rajah 8 akan menyala apabila X dan Y yang nerupakan konduktor elektrik disambungakn dalam litar. yang manakah mungkin ialah X dan Y? A B C D X Rod kuprum Tali raffia Duit syiling Penyedut minuman Y Sudu besi Pembaris keluli Benang kapas Wayar nikrom 14. Antara berikut. 7 . Litar yang mengandungi sel kering. Antara berikut. Litar yang terdiri daripada wayar penyambung dan mentol. sel kering dan mentol serta membolehkan mentol menyala.SULIT 13.

Mereka perlu membetulkan susunan sel-sel kering. Apakah yang perlu dilakukan untuk menyelesaikan masalah itu? A B C D Mereka perlu menambah bilangan sel kering pada litar. K. 018 Rajah 9 Murid 5 Mawar memasang litar elektrik seperti yang ditunjukkan pada rajah 9. Mereka tidak berjaya menyalakan mentol P dan Q. Suhu air dalam bekas yang manakah akan mencatat bacaan paling rendah selepas dibiarkan 1 jam? A B J K C D L M 8 . Mereka seharusnya memasang suis pada litar.SULIT 15. Rajah 10 Bekas J. Mereka sepatutnya memasang sebiji mentol sahaja. 16. L dan M dalam rajah 10 diisi dengan 250ml air yang bersuhu 70°C.

II dan III 18. yang manakah dapat mencepatkan penurunan suhu air dalam bikar? I II III IV Menutup bikar dengan penutup plastik. Rajah 11 9 . Antara berikut. Masukkan sudu besi ke dalam bikar. Meletakkan bikar di bawah cahaya matahari yang terik. Antara berikut. A B I dan II sahaja II dan III sahaja C D III dan IV sahaja I. yang manakah menunjukkan kedudukan mata yang betul semasa mengambil bacaan termometer? 19. Meletakkan bikar di bawah kipas angin.SULIT 018 17.

Komunikasi melalui telefon dapat dilakukan dengan lebih efektif. Kabel telefon dalam keadaan kendur tahan terhadap tiupan angin. Kerja memasang dan membaiki kabel telefon menjadi lebih mudah. apakah kesimpulan yang boleh dibuat? 018 A B C D Bebola logam dapat melalui gelang sebelum dipanaskan. Bebola logam tidak dapat melalui gelang setelah dipanaskan. Bebola logam mengembang apabila dipanaskan. 21. 20.SULIT Berdasarkan pemerhatian pada rajah 11. Rajah 12 Mengapakah kabel telefon dipasang dalam keadaan kendur seperti pada rajah 12? A B C D Kabel tidak putus apabila mengecut pada waktu sejuk. Gelang mengecut apabila dipanaskan. Rajah 13 10 .

cahaya dapat dibiaskan. yang manakah dibuat berdasarkan prinsip pantulan cahaya? 23. cahaya tidak dapat menembusi bahan lutsinar. 24. nyalaan lilin terlalu kecil. 22. cahaya tidak dapat melalui straw yang bengkok. Bayang-bayang terbentuk apabila ________________________ A B C D cahaya dihalang oleh objek legap. Rajah 14 11 . cahaya hanya bergerak dalam garis lurus. lubang salur PVC terlalu kecil. Antara alat berikut.SULIT Pemerhati tidak dapat melihat cahaya lilin dalam rajah 13 kerana _____________ 018 A B C D salur PVC terlalu panjang.

indigo. Nyatakan susunan warna spektrum cahaya matahari yang betul. jingga. jingga.SULIT 018 Bongkah kayu X dan Y diletak pada kedudukan seperti yang ditunjukkan pada rajah 14. ungu Merah. kuning. Cahaya matahari dipantulkan oleh titisan air hujan. jingga. jingga. hijau. biru. kuning. hijau. kuning. hijau. ungu Merah. biru. indigo. Rajah 15 Bagaimanakah pelangi seperti yang ditunjukkan pada rajah 15 terhasil? A B Cahaya matahari dibiaskan oleh titisan air hujan. A B C D Merah. kuning. biru. 12 . ungu. biru. indigo. hijau. indigo Merah. ungu 26. Apakah bentuk bayang-bayang yang terbentuk pada skrin apabila cahaya dipancarkan ke atas X dan Y? 25.

Bunyi boleh bergerak melalui udara. Murid telah mahir bermain kompang. 018 27.SULIT C D Cahaya matahari terpesong apabila bergerak melalui awan. Rajah 16 Rajah 16 menunjukkan botol yang berisi air. Cahaya matahari diserap oleh titisan air hujan apabila bergerak melaluinya. Apakah hipotesis yang dapat dibuat mengenai keadaan ini? A B C D Kompang yang digunakan dari jenis yang berkualiti. 13 . Pada kedudukan paras air yang manakah akan menghasilkan nada bunyi paling tinggi apabila botol diketuk? A B P Q C D R S 28. Kompang telah dipukul dengan kuat sekali. Cikgu Asmawi dapat mendengar bunyi pukulan kompang yang dimainkan oleh sekumpulan murid di padang sedangkan dia berada di pejabat sekolahnya.

SULIT 29. yang manakah berfungsi berdasarkan prinsip kesan pemanasan? I II III IV Cerek elektrik Seterika Mesin pengisar makanan Pembakar roti A B I. III dan IV sahaja C D I. III dan IV sahaja 14 . Antara alat-alat elektrik berikut. II dan IV sahaja I. Ia menerangkan permukaan Bumi Ia diperlukan oleh tumbuhan untuk membuat makanan 018 Apakah µIa¶yang dimaksudkan dalam petikan di atas? A B Api Janakuasa hidro C D Matahari Bintang 30. II dan III sahaja II.

Radas P Q R a) Bilangan sel kering 1 2 3 Nyalaan mentol Malap Terang Sangat terang Nyatakan pemerhatian yang dapat dibuat berdasarkaneksperimen di atas. Murid-murid tahun 5 Berlian telah menjalankan satu eksperimen seperti dalam Rajah 1. Jadual 1 di bawah menunjukkan keputusan daripada eksperimen ang dijalankan. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) b) Apakah tujuan eksperimen di atas? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) c) Nyatakan pembolehubah yang dapat dikenalpasti dalam eksperimen ini. B Rajah 1 1. ii. Pembolehubah Manipulasi : Pembolehubah Bergerakbalas : (2 markah) 15 . tuliskan jawapan kamu pada ruang ang disediakan. i.SUL T B [20 markah] Arahan: Jawab semua soalan.

Keputusan eksperimen telah direkodkan dalam Jadual 2. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) 2.SUL T d) Ramalkan keadaan mentol sekiranya 7 biji sel kering diletakkan dalam litar di atas. Jenis bahan Dawai kuprum Penyedut minuman Pembaris keluli Papan lapis Rod karbon Tali ra ia Nyalaan mentol Menyala Tidak menyala Menyala Tidak menyala Menyala Tidak menyala a) Berdasarkan keputusan di atas namakan: i. Rajah 2 Satu eksperimen seperti dalam Rajah 2 telah dijalankan untuk mengkaji kebolehan b ahan mengalirkan arus elektrik. Bahan yang tidak boleh mengalirkan arus elektrik: (2 markah) b) Bina satu hipotesis berdasarkan eksperimen di atas 16 . Bahan yang boleh mengalirkan arus elektrik: ii.

Q. R. Hasil eksperimen telah diperolehi setelah botol P. S diketuk. Rajah 3 Satu penyiasatan telah dijalankan seperti dalam rajah 3 untuk menyiasat hubungan di antara kuantiti air dengan ketinggian nada bunyi. Radas P Q R S Kuantiti air (ml) 50 100 150 200 Jadual 3 Ketinggian nada bunyi Sangat rendah Rendah Tinggi Sangat tinggi a) Nyatakan tujuan eksperimen di atas. Pemerhatian telah direkodkan dalam jadual di bawah. (1 markah) 17 . (1 markah) 3.SUL T (1 markah) c) Nyatakan satu pembolehubah yang dimalarkan (1 markah) d) Ramalkan keadaan mentol sekiranya larutan cuka diuji dalam eksperimen diatas.

18 . Pembolehubah manipulasi : Pembolehubah bergerakbalas : Pembolehubah dimalarkan : (3 markah) c) Nyatakan hubungan antara kuantiti air dengan ketinggian nada bunyi. (1 markah) d) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat daripada eksperimen di atas? (1 markah) 4. Murid-murid tersebut memasukkan sebatang penyedut minuman ke dalam segelas air.SUL T b) Kenalpasti pembolehubah dalam eksperimen di atas: i. Rajah 4 Rajah 4 di atas menunjukkan penyiasatan yang dijalankan oleh sekumpulan murid tahun 5 Nilam. iii. ii. a) Nyatakan pemerhatian yang dapat dilihat oleh murid -murid tersebut.

(1 markah) c) Berikan dua contoh kejadian lain yang menunjukkan pembiasan cahaya.SULIT 018 (1 markah) b) Berikan inferens berdasarkan jawapan kamu di (a). ii. i. (2 markah) KERTAS SOALAN TAMAT 19 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->