P. 1
Peperiksaan Sains Tahun 5

Peperiksaan Sains Tahun 5

|Views: 6,702|Likes:
Published by Aboyy Nizam

More info:

Published by: Aboyy Nizam on Jan 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/26/2015

pdf

text

original

PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SETARA 2006 _____________________________________ _____________________________________________ SAINS TAHUN 5 Satu jam lima belas minit

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. 2. 3. 4. Kertas ini mengandungi dua bahagian. Bahagian A dan Bahagian B. Bahagian A mengandungi 30 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada Kertas Jawapan Bahagian A yang diberikan oleh guru kamu. Cara menjawab soalan adalah seperti di bawah ini. Contoh soalan :

Antara berikut yang manakah benda hidup? A. B. C. D. Kerusi Kereta Ayam Bola

Jawapan yang betul bagi soalan ini ialah Ayam dan hurufnya ialah C. Sila hitamkan huruf C di ruangan yang terdapat di atas kertas jawapan anda.

A
5. 6. 7.

B

C

D

Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baru. Bahagian B ada 4 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menulis jawapan kamu dalam ruangan yang disediakan.

Kertas soalan ini mengandungi 19 halaman bercetak

[ Lihat sebelah ] SULIT

II. 018 Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan.SULIT BAHAGIAN A [30 markah] Jawab semua soalan. C dan D. Pilih jawapan yang betul. II dan III sahaja I. B. III dan IV 2. Antara tumbuhan berikut. IV. Rajah 1 Nyatakan ciri sepunya yang terdapat pada haiwan pada rajah 1 yang membantu memastikan kemandirian spesis mereka? I. II. yang manakah TIDAK BENAR berdasarkan cara pencaran biji benih? A B C D Tumbuhan Keembung Kelulut Getah Pinang Agen Pencaran Biji Benih Mekanisme letupan Haiwan Angin Air 2 . teruskan menjawab soalan seterusnya. III. Sekiranya kamu tidak dapat menjawab sesuatu soalan. iaitu A. 1. A B Bertelur pada waktu malam Menimbus telur dengan pasir Menghasilkan telur yang banyak Mengeram telur sehingga menetas I dan III sahaja II dan IV sahaja C D I. Masa yang dicadangkan untuk bahagian ini ialah 45 minit.

Gambar pada rajah 2 menunjukkan 2 jenis biji benih 018 Rajah 2 Antara berikut. Rajah 3 Rajah 3 menunjukkan seekor burung sedang memakan buah jambu batu. Biji benih ditiupoleh angin ke tempat lain. yang manakah boleh dipencarkan dengan cara yang sama seperti biji benih pada rajah 2? 4. Biji benih disebarkan apabila buah jambu meletup dan pecah. Bagaimanakah biji benih jambu batu ini dapat disebarkan? A B C D Biji benih dikeluarkan bersama ± sama najis haiwan.SULIT 3. 3 . Biji benih dihanyutkan air.

ang manakah merupakan pengeluar? 4 . Rajah 5 Berdasarkan rajah 5. ang manakah kedudukan ang betul bagi haiwan X dalam rantai makanan berikut? A B C D Daun X Daun Helang X daun burung pipit helang X X helang burung pipit helang daun burung pipit burung pipit 6. susunan rantai makanan ang manakah benar? A B Q Q P R R S S P C D P Q S S Q R R P 7. Rajah 4 Rajah 4 menunjukkan haiwan X.SUL T 5. Antara berikut. Antara berikut.

R dan S ialah herbivor. 9. R. yang manakah BENAR? A B C D S berkurang jika R bertambah. O makan P P makan Q Q makan R Maklumat di atas menunjukkan hubungan makanan antara hidupan dalam satu habitat. Siratan makanan terbentuk daripada ______________ A satu rantaian makanan. 10.SULIT 018 A B Ulat beluncas Sawi C D Cacing Kambing 8. C gabungan dua rantai makanan. yang manakah wujud dalam bilangan yang paling banyak dalam habitat ini? 5 . B gabungan beberapa rantai makanan. Q. T dan U ialah karnivor. Q berkurang jika T bertambah. Rajah 6 Antara pernyataan berikut. Antara hidupan berikut.

Antara mentol dalam litar elektrik berikut. Rajah 7 Apakah fungsi R dalam litar elektrik pada rajah 7? A B C D Membekalkan arus elektrik Mengalirkan arus elektrik Mengawal pengaliran arus elektrik Memutuskan pengaliran arus elektrik 6 . III dan IV sahaja 12. II dan IV sahaja I. yang manakah akan menyala? A B I dan III sahaja II dan IV sahaja C D I.SULIT 018 A B O P C D Q R 11.

018 Rajah 8 Mentol pada rajah 8 akan menyala apabila X dan Y yang nerupakan konduktor elektrik disambungakn dalam litar. sel kering dan mentol serta membolehkan mentol menyala. yang manakah maksud secara operasi bagi litar elektrik lengkap? A B C D Litar yang mengandungi sel kering dan wayar penyambung. yang manakah mungkin ialah X dan Y? A B C D X Rod kuprum Tali raffia Duit syiling Penyedut minuman Y Sudu besi Pembaris keluli Benang kapas Wayar nikrom 14. Litar yang terdiri daripada wayar penyambung dan mentol. Litar yang mengandungi sel kering. Antara berikut. wayar penyambung dan mentol.SULIT 13. Antara berikut. Litar yang terdiri daripada wayar penyambung. 7 .

Apakah yang perlu dilakukan untuk menyelesaikan masalah itu? A B C D Mereka perlu menambah bilangan sel kering pada litar. L dan M dalam rajah 10 diisi dengan 250ml air yang bersuhu 70°C. Mereka sepatutnya memasang sebiji mentol sahaja. 018 Rajah 9 Murid 5 Mawar memasang litar elektrik seperti yang ditunjukkan pada rajah 9. K. 16.SULIT 15. Suhu air dalam bekas yang manakah akan mencatat bacaan paling rendah selepas dibiarkan 1 jam? A B J K C D L M 8 . Mereka tidak berjaya menyalakan mentol P dan Q. Mereka perlu membetulkan susunan sel-sel kering. Rajah 10 Bekas J. Mereka seharusnya memasang suis pada litar.

yang manakah menunjukkan kedudukan mata yang betul semasa mengambil bacaan termometer? 19. II dan III 18. Meletakkan bikar di bawah kipas angin. Antara berikut. yang manakah dapat mencepatkan penurunan suhu air dalam bikar? I II III IV Menutup bikar dengan penutup plastik. Rajah 11 9 .SULIT 018 17. A B I dan II sahaja II dan III sahaja C D III dan IV sahaja I. Meletakkan bikar di bawah cahaya matahari yang terik. Masukkan sudu besi ke dalam bikar. Antara berikut.

Komunikasi melalui telefon dapat dilakukan dengan lebih efektif. Kabel telefon dalam keadaan kendur tahan terhadap tiupan angin. Gelang mengecut apabila dipanaskan.SULIT Berdasarkan pemerhatian pada rajah 11. Bebola logam mengembang apabila dipanaskan. Bebola logam tidak dapat melalui gelang setelah dipanaskan. Rajah 13 10 . apakah kesimpulan yang boleh dibuat? 018 A B C D Bebola logam dapat melalui gelang sebelum dipanaskan. 21. Kerja memasang dan membaiki kabel telefon menjadi lebih mudah. 20. Rajah 12 Mengapakah kabel telefon dipasang dalam keadaan kendur seperti pada rajah 12? A B C D Kabel tidak putus apabila mengecut pada waktu sejuk.

22. cahaya tidak dapat melalui straw yang bengkok.SULIT Pemerhati tidak dapat melihat cahaya lilin dalam rajah 13 kerana _____________ 018 A B C D salur PVC terlalu panjang. yang manakah dibuat berdasarkan prinsip pantulan cahaya? 23. cahaya hanya bergerak dalam garis lurus. lubang salur PVC terlalu kecil. Bayang-bayang terbentuk apabila ________________________ A B C D cahaya dihalang oleh objek legap. cahaya dapat dibiaskan. 24. cahaya tidak dapat menembusi bahan lutsinar. Antara alat berikut. Rajah 14 11 . nyalaan lilin terlalu kecil.

Cahaya matahari dipantulkan oleh titisan air hujan. hijau. ungu Merah. indigo. jingga. hijau. Nyatakan susunan warna spektrum cahaya matahari yang betul. biru. ungu 26. indigo Merah. biru. jingga. hijau. jingga. ungu. ungu Merah. Rajah 15 Bagaimanakah pelangi seperti yang ditunjukkan pada rajah 15 terhasil? A B Cahaya matahari dibiaskan oleh titisan air hujan.SULIT 018 Bongkah kayu X dan Y diletak pada kedudukan seperti yang ditunjukkan pada rajah 14. 12 . Apakah bentuk bayang-bayang yang terbentuk pada skrin apabila cahaya dipancarkan ke atas X dan Y? 25. indigo. hijau. indigo. kuning. kuning. kuning. jingga. kuning. biru. biru. A B C D Merah.

Bunyi boleh bergerak melalui udara. Rajah 16 Rajah 16 menunjukkan botol yang berisi air. Apakah hipotesis yang dapat dibuat mengenai keadaan ini? A B C D Kompang yang digunakan dari jenis yang berkualiti. Cikgu Asmawi dapat mendengar bunyi pukulan kompang yang dimainkan oleh sekumpulan murid di padang sedangkan dia berada di pejabat sekolahnya. 018 27. Pada kedudukan paras air yang manakah akan menghasilkan nada bunyi paling tinggi apabila botol diketuk? A B P Q C D R S 28. Cahaya matahari diserap oleh titisan air hujan apabila bergerak melaluinya. Kompang telah dipukul dengan kuat sekali. 13 . Murid telah mahir bermain kompang.SULIT C D Cahaya matahari terpesong apabila bergerak melalui awan.

III dan IV sahaja 14 . II dan IV sahaja I. Antara alat-alat elektrik berikut. II dan III sahaja II. Ia menerangkan permukaan Bumi Ia diperlukan oleh tumbuhan untuk membuat makanan 018 Apakah µIa¶yang dimaksudkan dalam petikan di atas? A B Api Janakuasa hidro C D Matahari Bintang 30. yang manakah berfungsi berdasarkan prinsip kesan pemanasan? I II III IV Cerek elektrik Seterika Mesin pengisar makanan Pembakar roti A B I.SULIT 29. III dan IV sahaja C D I.

SUL T B [20 markah] Arahan: Jawab semua soalan. Radas P Q R a) Bilangan sel kering 1 2 3 Nyalaan mentol Malap Terang Sangat terang Nyatakan pemerhatian yang dapat dibuat berdasarkaneksperimen di atas. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) b) Apakah tujuan eksperimen di atas? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) c) Nyatakan pembolehubah yang dapat dikenalpasti dalam eksperimen ini. ii. tuliskan jawapan kamu pada ruang ang disediakan. i. B Rajah 1 1. Murid-murid tahun 5 Berlian telah menjalankan satu eksperimen seperti dalam Rajah 1. Pembolehubah Manipulasi : Pembolehubah Bergerakbalas : (2 markah) 15 . Jadual 1 di bawah menunjukkan keputusan daripada eksperimen ang dijalankan.

Jenis bahan Dawai kuprum Penyedut minuman Pembaris keluli Papan lapis Rod karbon Tali ra ia Nyalaan mentol Menyala Tidak menyala Menyala Tidak menyala Menyala Tidak menyala a) Berdasarkan keputusan di atas namakan: i.SUL T d) Ramalkan keadaan mentol sekiranya 7 biji sel kering diletakkan dalam litar di atas. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) 2. Rajah 2 Satu eksperimen seperti dalam Rajah 2 telah dijalankan untuk mengkaji kebolehan b ahan mengalirkan arus elektrik. Bahan yang boleh mengalirkan arus elektrik: ii. Bahan yang tidak boleh mengalirkan arus elektrik: (2 markah) b) Bina satu hipotesis berdasarkan eksperimen di atas 16 . Keputusan eksperimen telah direkodkan dalam Jadual 2.

Rajah 3 Satu penyiasatan telah dijalankan seperti dalam rajah 3 untuk menyiasat hubungan di antara kuantiti air dengan ketinggian nada bunyi. S diketuk. (1 markah) 17 . Hasil eksperimen telah diperolehi setelah botol P. Radas P Q R S Kuantiti air (ml) 50 100 150 200 Jadual 3 Ketinggian nada bunyi Sangat rendah Rendah Tinggi Sangat tinggi a) Nyatakan tujuan eksperimen di atas. Pemerhatian telah direkodkan dalam jadual di bawah. R. Q.SUL T (1 markah) c) Nyatakan satu pembolehubah yang dimalarkan (1 markah) d) Ramalkan keadaan mentol sekiranya larutan cuka diuji dalam eksperimen diatas. (1 markah) 3.

Murid-murid tersebut memasukkan sebatang penyedut minuman ke dalam segelas air.SUL T b) Kenalpasti pembolehubah dalam eksperimen di atas: i. 18 . (1 markah) d) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat daripada eksperimen di atas? (1 markah) 4. Rajah 4 Rajah 4 di atas menunjukkan penyiasatan yang dijalankan oleh sekumpulan murid tahun 5 Nilam. Pembolehubah manipulasi : Pembolehubah bergerakbalas : Pembolehubah dimalarkan : (3 markah) c) Nyatakan hubungan antara kuantiti air dengan ketinggian nada bunyi. ii. iii. a) Nyatakan pemerhatian yang dapat dilihat oleh murid -murid tersebut.

(1 markah) c) Berikan dua contoh kejadian lain yang menunjukkan pembiasan cahaya. (2 markah) KERTAS SOALAN TAMAT 19 .SULIT 018 (1 markah) b) Berikan inferens berdasarkan jawapan kamu di (a). i. ii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->