P. 1
Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

|Views: 792|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Haryadi Ekeni on Jan 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2013

pdf

text

original

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada.1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari.1. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3. 3. 3. 1.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.1.0 Menggunakan TMK 3. bergerak. disimpan.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1. 1. 1.1. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1.4 Menyimpan imej daripada laman web.2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3. memproses dan 3. mencapai maklumat yang mengumpul. membesar dan membiak.1 Mengenalpasti benda bukan hidup.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.3 Mencari imej menggunakan enjin carian. hidup dan benda bukan hidup. bernafas.3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .

1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. TMK.0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4. MS PowerPoint. penulisan atau lisan.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). 4. CATATAN 5 4. 5. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.1 Menyampaikan idea 6 5.

1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint). BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1. 1.1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.1.0 STANDARD PEMBELAJARAN 6. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 .0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. benda bukan hidup.1. 7.1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. bernafas. bergerak.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. 8 1.

2Menghargai bahagian tubuh kita.1. telinga. TMK.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 2. 2. 2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. penulisan atau lisan.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. hidung. mulut.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.1. penulisan atau lisan.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak. MANUSIA Murid boleh: 2. tangan dan kaki 2. CATATAN 9 10 2. TMK. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. 1. lidah.

lipas.burung.1. 3. sayap. katak. kaki.paruh. ular.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. siput dan ramarama. mulut. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang.1.2.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata. 3. telinga. ikan. sirip. tanduk.1. HAIWAN 3. sisik. sesungut dan cangkerang. bulu.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. 3.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . ekor.

3. CATATAN 3.2.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. 3. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. TMK.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. penulisan atau lisan.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. 3. 3.2.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.1.

TUMBUHAN 4. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 . bunga.1. dahan. pokok mangga.2. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4. pokok bunga raya. 4.1.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. pokok kelapa.buah. pokok orkid dan pokok pisang.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk. pokok keembong.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. pokok nanas. daun. pokok bunga ros. paku pakis.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.

4. TMK.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza. 4.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar. penulisan atau lisan. 4.1.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. CATATAN 4.1.

topi. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . potpuri.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku.2.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. 4.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.3. CATATAN 17 18 4. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan.2. penyapu. kolaj dan kraftangan seperti tikar. Murid boleh: 4.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja. bakul.

5. ungu. biru.1. kuning. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5. 5. hijau.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. TMK.1. segi empat sama. 5. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.1.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan.dan jingga. segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 .1.2. 5. putih. merah.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna. penulisan atau lisan.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam.

3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.2. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 . 5.rendah. penulisan atau lisan.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. Murid boleh: 5.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. TMK. panjang. 5. 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan. pendek.3.3. CATATAN 22 5. 5. TMK.3. kecil. tinggi.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.

saiz atau bentuk.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. 5.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna. 5.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.4.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.saiz dan bentuk.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 . 5.1. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.4.4. CATATAN 25 26 27 6.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna. HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.4.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau.1.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.2. TMK.2 Menghargai deria bau. penulisan atau lisan. 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 . 6.1. 6. CATATAN 6.2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan. 6. STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau.1.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 28 29 BIDANG 7. masin. 7. 7. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa.1. 7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 . TMK.1.1.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan.1. penulisan atau lisan.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7.2. pahit. 7. manis.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.

1.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. keras dan lembut melalui penyiasatan.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 30 31 32 BIDANG 8.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan.1. TMK. 8. halus. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 . 8. sejuk.1. 8. kasar.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. 8. penulisan atau lisan.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 33 34 BIDANG 9.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9. CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 .3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. TMK.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. 9. 9. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9. penulisan atau lisan.1.1. 9.1.

1.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. penulisan atau lisan.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 35 36 BIDANG 10.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10. 10.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10. TMK.2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 10.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 . 10.1.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11. TMK. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 . 11.TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11. penulisan atau lisan.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11. 11.1.1.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.

piramid.1. 12.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.1.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. 12. prisma. 12.kon.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub. penulisan atau lisan. TMK. kuboid.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12.1. silinder dan sfera. REKA BENTUK Murid boleh: 12.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 .1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->