P. 1
Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

|Views: 792|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Haryadi Ekeni on Jan 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2013

pdf

text

original

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

mencapai maklumat yang mengumpul.1.3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3. 3.1 Mengenalpasti benda bukan hidup.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada. 3.1. membesar dan membiak.1.4 Menyimpan imej daripada laman web. 1.1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari.3 Mencari imej menggunakan enjin carian.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. hidup dan benda bukan hidup. 1. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1. memproses dan 3. disimpan.0 Menggunakan TMK 3. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3. bernafas.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1. 1.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan. bergerak.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.1 Menyampaikan idea 6 5. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 . CATATAN 5 4. MS PowerPoint. 5. 4.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint).2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM.0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4. TMK.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word.

7. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.0 STANDARD PEMBELAJARAN 6.1.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7.1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint).1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio. 8 1.1.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1. bernafas.1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup. 1. benda bukan hidup. bergerak.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1.

1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. hidung. 2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak.1. lidah. 1. telinga. penulisan atau lisan. 2. TMK.1. 2. MANUSIA Murid boleh: 2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. mulut.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. tangan dan kaki 2. CATATAN 9 10 2.1.2Menghargai bahagian tubuh kita. TMK.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 . penulisan atau lisan.

2. HAIWAN 3.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. tanduk. sesungut dan cangkerang. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. mulut.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. lipas. 3. sayap.1. 3. 3. telinga. ekor. bulu. sirip. kaki.1. ikan. siput dan ramarama.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang.burung.paruh.1. sisik.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. ular. katak.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 .

CATATAN 3. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .1.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. penulisan atau lisan. 3. 3. TMK.1. 3.2.2. 3.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi.

pokok mangga. pokok bunga raya. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 .1.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk. dahan. daun.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. pokok nanas. 4.buah.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.1. TUMBUHAN 4.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.2. bunga. pokok bunga ros. pokok keembong. paku pakis. pokok kelapa. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. pokok orkid dan pokok pisang.

5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. CATATAN 4.1. TMK. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 . 4.1. penulisan atau lisan. 4.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar. 4.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.1.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.

1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja. potpuri. penyapu.2. topi.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan. bakul.3. kolaj dan kraftangan seperti tikar.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 .2. Murid boleh: 4. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan. CATATAN 17 18 4. 4.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.

TMK. 5. penulisan atau lisan. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5.1.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. merah.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. 5. segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . 5.2.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. hijau. segi empat sama. kuning.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5.dan jingga.1. biru. putih.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna. 5.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. ungu. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan.

TMK. TMK.3. panjang.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.2. Murid boleh: 5.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.3. 5.3.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3. CATATAN 22 5. pendek. 5. tinggi.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan. 5.rendah. 5. kecil. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 . penulisan atau lisan.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.

4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan. saiz atau bentuk.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .4. 5.4. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. 5.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.saiz dan bentuk. CATATAN 25 26 27 6.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. 5.1.4. HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.4.

2. 6.2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan. 6. 6. STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.2 Menghargai deria bau. 6.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau. CATATAN 6. penulisan atau lisan. TMK.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 .1.1.1.

7.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa.1.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. TMK. dan masam dengan menjalankan penyiasatan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 .2. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7. 7. masin.1.1.1. 7. 7. penulisan atau lisan.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 28 29 BIDANG 7. pahit.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa. manis.

halus. 8.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 30 31 32 BIDANG 8.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. keras dan lembut melalui penyiasatan.1.1. 8. kasar.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. 8.1.1.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. TMK.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8. sejuk. penulisan atau lisan. 8. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 .

1. 9. 9.1. 9. CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 . TMK. TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9.1.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.1. penulisan atau lisan.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 33 34 BIDANG 9. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9.

2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. 10.1. penulisan atau lisan.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 35 36 BIDANG 10.1. 10.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria. 10.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 .1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11. penulisan atau lisan.1.1.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan. 11.TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11. 11. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 .1.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam. TMK.

3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. 12. 12.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. 12.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 .1. prisma.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12. TMK. penulisan atau lisan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.1.kon.1. REKA BENTUK Murid boleh: 12. piramid. silinder dan sfera.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub. kuboid.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->