P. 1
ayat murah rezeki

ayat murah rezeki

|Views: 98|Likes:
Published by Akademi Azzahra

More info:

Published by: Akademi Azzahra on Jan 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/03/2011

pdf

text

original

Salam, Kali ini saya ingin kongsi satu amalan hati untuk menetapkan pergantungan kita kepada Allah

setiap masa. Baca dan fahami maksudnya. Bukan pergantungan kita kepada ayat dan amalan. Ini adalah semata-mata untuk melembutkan hati yang keras dan degil supaya tetap hanya pada Allah. Semua adalah untuk kita hayati dan kerana Allah s.w.t. Fadhilat : Tiada apa-apa pun boleh memudaratkan selain dari Allah. Di amalkan setiap Solat Subuh & Solat Maghrib. Amalan ini juga di kenali dengan Ayat Tujuh (Ayat 7).

Ayat 51 At Taubah (Pengampunan): Katakanlah: “Sekali-kali tidak akan menimpa kami melainkan apa yang telah ditetapkan oleh Allah bagi kami. Dialah Pelindung kami, dan hanya kepada Allah orang-orang yang beriman harus bertawakal”.

Ayat 107 Yunus (Yunus): Jika Allah menimpakan suatu kemudharatan kepadamu, maka tidak ada yang dapat menghilangkannya kecuali Dia. Dan jika Allah menghendaki kebaikan bagi kamu, maka tak ada yang dapat menolak kurnia-Nya. Dia memberikan kebaikan itu kepada siapa yang dikehendakiNya di antara hamba-hamba-Nya dan Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Ayat 6 Hud (Hud): Dan tidak ada suatu binatang melata di bumi melainkan Allah -lah yang memberi rezkinya, dan

Ayat 56 Hud (Hud): Sesungguhnya aku bertawakkal kepada Allah Tuhanku dan Tuhanmu.Dia mengetahui tempat berdiam binatang itu dan tempat penyimpanannya. dan apa saja yang ditahan oleh Allah maka tidak ada seorangpun yang sanggup untuk melepaskannya sesudah itu. . Sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang lurus. Ayat 2 Al Faathir (Pencipta): Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat. maka tidak ada seorangpun yang dapat menahannya. Ayat 60 Al Ankabuut (Labah-Labah): Dan berapa banyak binatang yang tidak (dapat) membawa (mengurus) rezkinya sendiri. Semuanya tertulis dalam kitab yang nyata (Lauh Mahfuzh). Dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. Allah -lah yang memberi rezki kepadanya dan kepadamu dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Tidak ada suatu binatang melatapun melainkanDia-lah yang memegang ubun-ubunnya.

Zahiruddin p/s: Semoga kita istiqamah dalam hati bahawa Allah lah yg menguasai segala-galanya.w. . jika Allah hendak mendatangkan kemudharatan kepadaku. Katakanlah: “Maka terangkanlah kepadaku tentang apa yang kamu seru selain Allah . Ikhlaskan diri seluruh kehidupan kita kerana Allah. Kepada-Nyalah bertawakkal orang-orang yang berserah diri. Katakanlah: “Cukuplah Allah bagiku”. Mohonlah petunjuk dan hidayah dan kekuatan dari Allah. atau jika Allah hendak memberi rahmat kepadaku. Semoga kita sama-sama di berkati dan di rahmati oleh Allah s. niscaya mereka menjawab: ” Allah “. apakah berhala-berhalamu itu dapat menghilangkan kemudharatan itu.Ayat 38 Az Zumar (Rombongan-rombongan): Dan sungguh jika kamu bertanya kepada mereka: “Siapakah yang menciptakan langit dan bumi”. apakah mereka dapat menahan rahmat-Nya.t.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->