SULIT PJPK Akhir Tahun OKT 1 jam

Nama : ………….................................................... Tingkatan: …………....................

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN
TINGKATAN 4

PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN
Satu jam

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. Kertas soalan ini mengandungi 40 Soalan 2. Jawab semua soalan 3. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan A, B, C dan D. Bagi tiap-tiap soalan pilih
satu jawapan sahaja. Tandakan semua jawapan anda pada kertas jawapan objektif yang disediakan.

Kertas soalan ini mengandungi 7 halaman bercetak

[ Lihat sebelah] SULIT

1

B. harmstring gluteus maximus gastrocnemius soleus 4 5 2 . 1 Soalan 1 hingga 3 2 A. C. B. latisimus dorsi pectoralis major rectus abdominis biceps 3 Soalan 4 dan 5 A. C. D. D.Soalan 1 hingga soalan 3 Labelkan gambar rajah dengan memilih satu jawapan yang tepat bagi tiap-tiap soalan berdasarkan pilihan jawapan yang disediakan.

mengelecek B. Keadaan kekeringan akibat kehilangan air yang banyak Soalan 11 hingga soalan 13. Padankan pernyataan di BAHAGIAN I dengan pernyataan di BAHAGIAN II BAHAGIAN I 6. Osteoporosis 7. detoksifikasi kalsium dehidrasi magnesium BAHAGIAN I 9. 12. memukul 3 . Kemahiran ___________ yang pantas berguna untuk hantaran. menguis D. tulang menjadi rapuh dan mudah mengalami kecederaan B. Garam mineral diperlukan untuk pembentukan tulang dan gigi 10. atau untuk membuat jaringan. Anoreksia nervousa 8. retak atau patah pada tulang C. D. Fraktur BAHAGIAN II A. masalah tidak boleh tidur BAHAGIAN II A.Soalan 6 hingga soalan 8. B. Kemahiran ___________ ialah cara mengawal bola sambil bergerak dan digunakan untuk melepaskan diri dengan bola daripada kawalan pihak lawan A. menolak C. clearance. Kemahiran ___________ membolehkan bola dihantar dengan cepat dan jauh kepada rakan sepasukan 13. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang dicadang seperti berikut: 11. C. tiada selera makan akibat sesuatu penyakit atau gangguan psikologi D.

sfigmomanometer C. melukis atau tidur sejenak Nilai Indeks Jisim tubuh (BMI) dikira antara 25 hingga 29. Kestabilan dan keseimbangan berlaku ketika dirian kepala dipengaruhi oleh pusat graviti Kecederaan patah tulang merupakan keadaan di mana tulang yang bercantum pada sendi terpisah atau terkeluar dari tempat asalnya A.Soalan 14 hingga 15 Isikan tempat kosong dengan jawapan yang dicadang seperti berikut: 14. kaki dan anggota badan untuk mengawal pintu gol selagi ia berada dalam kawasan D Aktiviti kesenggangan merupakan satu tempoh masa yang terluang yang diisi dengan aktiviti ringan dan tidak yang aktif seperti mendengar muzik. 21. 22. 24. 4 . fungsi pembiakan dan keimunan. Daya tahan kardiovaskular merupakan kecekapan jantung. pertumbuhan. electrocardiogram 18. Berat bola hoki yang diluluskan oleh Persekutuan Hoki Antarabangsa adalah antara 153 gram hingga 163 gram Dalam permainan hoki. 20. thermometer B. hanya penjaga gol dibenarkan menggunakan tangan. 23. 17. elektroensefalogram D. Aktiviti otak boleh diukur dengan menggunakan ___________ 15. 25. salur darah dan sistem pernafasan membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan dalam jangka masa yang panjang.9 dikategori sebagai lebih berat badan Vitamin A atau retinol diperlukan untuk penglihatan yang normal. 19. 16. Tekanan darah diukur menggunakan ____ Soalan 16 hingga 25 Tandakan A bagi pernyataan yang BETUL dan B bagi pernyataan yang SALAH. Hemoglobin dalam darah berfungsi untuk mengangkut oksigen Darah dipam oleh jantung dan dialirkan ke seluruh tubuh melalui arteri.

ulangan tinggi 28 Latihan daya tahan kardiovaskular yang sistematik dan berterusan boleh menyebabkan A B C D keupayaan mengangkat beban yang lebih berat daripada berat badan menurunkan kadar nadi rehat membina tubuh badan berotot dan sasa keupayaan melakukan aktiviti yang mencabar 29 Dalam permainan hoki. ulangan tinggi beban tinggi. Pilih SATU jawapan yang tepat. ulangan rendah beban rendah. D. C. Setiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan.Soalan 26 hingga soalan 35. 26 Pengucupan otot isometrik berlaku ketika melakukan aktiviti A B C D 27 Bicep curl Tolak dinding Tekan tubi Turun tangga Perbezaan antara daya tahan otot dengan kekuatan otot yang betul ialah A. kemahiran yang memerlukan sudut kecondongan permukaan kayu lebih tinggi ke udara dan lebih jauh A B C D kemahiran menggelecek kemahiran mencedok kemahiran menguis kemahiran memukul 30 Sekiranya anda mengalami masalah tidak boleh tidur. ulangan tinggi beban tinggi. ulangan rendah beban rendah. ulangan rendah beban tinggi. ulangan rendah Kekuatan otot beban rendah. anda mungkin mengalami A B C D hipertension hipoglisemia insomnia psikomatik 5 . Daya tahan otot beban tinggi. ulangan tinggi beban rendah. B.

KECUALI A B C D membina rakyat yang cergas. mengeratkan perhubungan sosial membenteras kegiatan-kegiatan yang kurang sihat melahirkan atlit yang cemerlang di peringkat antarabangsa 32 Yang manakah BENAR mengenai tanda-tanda stress A B C D reaksi perasaan sukar membuat keputusan perubahan perlakuan lulus dalam peperiksaan 33 Prinsip pengkhususan dalam latihan bererti sesuatu latihan itu akan A B C D D membina aspek kecergasan yang tertentu sahaja mencapai matlamatnya jikalau dilakukan secara ansurmaju berkesan apabila intensitinya ditambah berkesan jika dilakukan sekurang-kurangnya 3 kali seminggu lulus dalam peperiksaan 34. produktif serta mempunyai minda yang cerdas.31 Antara yang berikut merupakan peranan sukan massa. Hipertrofi jantung ialah pertambahan saiz ruang jantung terhasil dari latihan berterusan oleh A B C D perejam lembing pemain ping pong pemain bola tamper perenang jarak jauh 35 Cycle ergometer Treadmill Multi station weight machine Kegunaan alat di atas adalah untuk A B C D meningkatkan kekuatan otot menguji tahap kesihatan seseorang meningkatkan kecergasan fizikal menguji perjalanan darah 6 .

Soalan 36 hingga 40. dan III D Semua di atas Sebuah keluarga dikatakan bahagia apabila ahli-ahlinya I II III IV saling hormat-menghormati tahu tanggungjawab masing-masing menghargai ahli keluarga hidup dengan penuh kasih sayang 37 Memiliki kekuatan otot membolehkan seseorang itu I II III IV Melakukan pergerakan eksplosif Membina postur yang baik Mengelakkan kecederaan Menambahkan ketumpatan mineral dalam tulang 38. antara kesalahan yang biasa dilakukan adalah I menggunakan belakang kayu untuk memainkan bola II penjaga gol menyepak bola III memainkan bola melepasi paras bahu IV memakai pelapik kaki atau shin guard 38. Pilih jawapan yang betul berdasarkan rujukan jawapan di bawah. Acara lari pecut terdiri daripada I II III IV 40 100 meter 200 meter 400 meter 800 meter Ahmad mempunyai berat badan 80 kg. Setiap soalan mempunyai lebih daripada satu cadangan jawapan yang betul. menyebabkan lemak dan kolesterol yang tinggi telah terenap pada dinding arteri dan menyebabkan arteri menjadi sempit ( arterosklerosis ) Apakah penyakit yang utama mungkin dialami oleh Ahmad I II III IV Diabetes Hipertensi Hiperglisemia Jantung 7 . II. A I dan III 36. Beliau telah membuat pemeriksaan tekanan darah dan mendapati mempunyai tekanan sistolik melebihi 140 MMHG dan tekanan diastolic 90MMHG. Akibat dari itu. B II dan IV C I. Dalam permainan hoki.

SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 JAWAPAN B D C A C A C B B C B D A C B A A B A A NO..KERTAS SOALAN TAMAT PENILAIAN PERTENGAHAN TAHUN SMK ………………………………………………………. PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TINGKATAN 4 SKEMA JAWAPAN NO. SOALAN 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 JAWAPAN A A A A B B B B B C D D A D C D D A A B 8 .