SULIT PJPK Akhir Tahun OKT 1 jam

Nama : ………….................................................... Tingkatan: …………....................

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN
TINGKATAN 4

PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN
Satu jam

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. Kertas soalan ini mengandungi 40 Soalan 2. Jawab semua soalan 3. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan A, B, C dan D. Bagi tiap-tiap soalan pilih
satu jawapan sahaja. Tandakan semua jawapan anda pada kertas jawapan objektif yang disediakan.

Kertas soalan ini mengandungi 7 halaman bercetak

[ Lihat sebelah] SULIT

1

1 Soalan 1 hingga 3 2 A. B. C. latisimus dorsi pectoralis major rectus abdominis biceps 3 Soalan 4 dan 5 A. B. D.Soalan 1 hingga soalan 3 Labelkan gambar rajah dengan memilih satu jawapan yang tepat bagi tiap-tiap soalan berdasarkan pilihan jawapan yang disediakan. harmstring gluteus maximus gastrocnemius soleus 4 5 2 . D. C.

Kemahiran ___________ ialah cara mengawal bola sambil bergerak dan digunakan untuk melepaskan diri dengan bola daripada kawalan pihak lawan A. D. memukul 3 . Padankan pernyataan di BAHAGIAN I dengan pernyataan di BAHAGIAN II BAHAGIAN I 6. masalah tidak boleh tidur BAHAGIAN II A. Osteoporosis 7. C. tulang menjadi rapuh dan mudah mengalami kecederaan B. menolak C. 12. Garam mineral diperlukan untuk pembentukan tulang dan gigi 10. Fraktur BAHAGIAN II A.Soalan 6 hingga soalan 8. mengelecek B. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang dicadang seperti berikut: 11. atau untuk membuat jaringan. Kemahiran ___________ membolehkan bola dihantar dengan cepat dan jauh kepada rakan sepasukan 13. Keadaan kekeringan akibat kehilangan air yang banyak Soalan 11 hingga soalan 13. Kemahiran ___________ yang pantas berguna untuk hantaran. menguis D. detoksifikasi kalsium dehidrasi magnesium BAHAGIAN I 9. Anoreksia nervousa 8. clearance. B. tiada selera makan akibat sesuatu penyakit atau gangguan psikologi D. retak atau patah pada tulang C.

16. Daya tahan kardiovaskular merupakan kecekapan jantung. fungsi pembiakan dan keimunan. 25. 21. 23. 24. salur darah dan sistem pernafasan membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan dalam jangka masa yang panjang.9 dikategori sebagai lebih berat badan Vitamin A atau retinol diperlukan untuk penglihatan yang normal. Hemoglobin dalam darah berfungsi untuk mengangkut oksigen Darah dipam oleh jantung dan dialirkan ke seluruh tubuh melalui arteri. pertumbuhan. kaki dan anggota badan untuk mengawal pintu gol selagi ia berada dalam kawasan D Aktiviti kesenggangan merupakan satu tempoh masa yang terluang yang diisi dengan aktiviti ringan dan tidak yang aktif seperti mendengar muzik. 4 . Kestabilan dan keseimbangan berlaku ketika dirian kepala dipengaruhi oleh pusat graviti Kecederaan patah tulang merupakan keadaan di mana tulang yang bercantum pada sendi terpisah atau terkeluar dari tempat asalnya A.Soalan 14 hingga 15 Isikan tempat kosong dengan jawapan yang dicadang seperti berikut: 14. hanya penjaga gol dibenarkan menggunakan tangan. Tekanan darah diukur menggunakan ____ Soalan 16 hingga 25 Tandakan A bagi pernyataan yang BETUL dan B bagi pernyataan yang SALAH. 19. 20. elektroensefalogram D. melukis atau tidur sejenak Nilai Indeks Jisim tubuh (BMI) dikira antara 25 hingga 29. Berat bola hoki yang diluluskan oleh Persekutuan Hoki Antarabangsa adalah antara 153 gram hingga 163 gram Dalam permainan hoki. sfigmomanometer C. Aktiviti otak boleh diukur dengan menggunakan ___________ 15. electrocardiogram 18. 22. 17. thermometer B.

ulangan tinggi 28 Latihan daya tahan kardiovaskular yang sistematik dan berterusan boleh menyebabkan A B C D keupayaan mengangkat beban yang lebih berat daripada berat badan menurunkan kadar nadi rehat membina tubuh badan berotot dan sasa keupayaan melakukan aktiviti yang mencabar 29 Dalam permainan hoki. ulangan rendah beban rendah. C. ulangan rendah beban rendah. Setiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan. ulangan tinggi beban tinggi. 26 Pengucupan otot isometrik berlaku ketika melakukan aktiviti A B C D 27 Bicep curl Tolak dinding Tekan tubi Turun tangga Perbezaan antara daya tahan otot dengan kekuatan otot yang betul ialah A. anda mungkin mengalami A B C D hipertension hipoglisemia insomnia psikomatik 5 . B. kemahiran yang memerlukan sudut kecondongan permukaan kayu lebih tinggi ke udara dan lebih jauh A B C D kemahiran menggelecek kemahiran mencedok kemahiran menguis kemahiran memukul 30 Sekiranya anda mengalami masalah tidak boleh tidur. ulangan rendah beban tinggi.Soalan 26 hingga soalan 35. ulangan rendah Kekuatan otot beban rendah. ulangan tinggi beban rendah. Daya tahan otot beban tinggi. Pilih SATU jawapan yang tepat. D. ulangan tinggi beban tinggi.

produktif serta mempunyai minda yang cerdas.31 Antara yang berikut merupakan peranan sukan massa. mengeratkan perhubungan sosial membenteras kegiatan-kegiatan yang kurang sihat melahirkan atlit yang cemerlang di peringkat antarabangsa 32 Yang manakah BENAR mengenai tanda-tanda stress A B C D reaksi perasaan sukar membuat keputusan perubahan perlakuan lulus dalam peperiksaan 33 Prinsip pengkhususan dalam latihan bererti sesuatu latihan itu akan A B C D D membina aspek kecergasan yang tertentu sahaja mencapai matlamatnya jikalau dilakukan secara ansurmaju berkesan apabila intensitinya ditambah berkesan jika dilakukan sekurang-kurangnya 3 kali seminggu lulus dalam peperiksaan 34. KECUALI A B C D membina rakyat yang cergas. Hipertrofi jantung ialah pertambahan saiz ruang jantung terhasil dari latihan berterusan oleh A B C D perejam lembing pemain ping pong pemain bola tamper perenang jarak jauh 35 Cycle ergometer Treadmill Multi station weight machine Kegunaan alat di atas adalah untuk A B C D meningkatkan kekuatan otot menguji tahap kesihatan seseorang meningkatkan kecergasan fizikal menguji perjalanan darah 6 .

II. Acara lari pecut terdiri daripada I II III IV 40 100 meter 200 meter 400 meter 800 meter Ahmad mempunyai berat badan 80 kg. menyebabkan lemak dan kolesterol yang tinggi telah terenap pada dinding arteri dan menyebabkan arteri menjadi sempit ( arterosklerosis ) Apakah penyakit yang utama mungkin dialami oleh Ahmad I II III IV Diabetes Hipertensi Hiperglisemia Jantung 7 . Setiap soalan mempunyai lebih daripada satu cadangan jawapan yang betul. Dalam permainan hoki.Soalan 36 hingga 40. A I dan III 36. dan III D Semua di atas Sebuah keluarga dikatakan bahagia apabila ahli-ahlinya I II III IV saling hormat-menghormati tahu tanggungjawab masing-masing menghargai ahli keluarga hidup dengan penuh kasih sayang 37 Memiliki kekuatan otot membolehkan seseorang itu I II III IV Melakukan pergerakan eksplosif Membina postur yang baik Mengelakkan kecederaan Menambahkan ketumpatan mineral dalam tulang 38. B II dan IV C I. Pilih jawapan yang betul berdasarkan rujukan jawapan di bawah. Beliau telah membuat pemeriksaan tekanan darah dan mendapati mempunyai tekanan sistolik melebihi 140 MMHG dan tekanan diastolic 90MMHG. Akibat dari itu. antara kesalahan yang biasa dilakukan adalah I menggunakan belakang kayu untuk memainkan bola II penjaga gol menyepak bola III memainkan bola melepasi paras bahu IV memakai pelapik kaki atau shin guard 38.

PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TINGKATAN 4 SKEMA JAWAPAN NO..KERTAS SOALAN TAMAT PENILAIAN PERTENGAHAN TAHUN SMK ………………………………………………………. SOALAN 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 JAWAPAN A A A A B B B B B C D D A D C D D A A B 8 . SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 JAWAPAN B D C A C A C B B C B D A C B A A B A A NO.