P. 1
RP Tingkatan 1

RP Tingkatan 1

|Views: 204|Likes:
Published by imransukeri

More info:

Published by: imransukeri on Jan 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/02/2014

pdf

text

original

CONTOH RANCANGAN HARIAN.

SUBJEK: TINGKATAN: MASA: PEND. SENI VISUAL 1 7.30 – 8.50 ( 2 MASA: 80 MINIT).

TAJUK: OBJEKTIF:

GARISAN DAN MEDIA SERTA TEKNIK PENGHASILANNYA. (Rujuk akitiviti 1 Rancangan pelajaran Tingkatan 1) I. II. III. Mengetahui jenis-jenis garisan dan teknik penghasilannya. (kognitif) Menghasilkan pelbagai jenis garisan dengan menggunakan berbagai media dan teknik. (Psikomotor) Memahami pelbagai jenis garisan seperti garisan berbulu, tegak, lurus, tebal, kurus, bengkang-bengkok melalui berbagai teknik dan media seperti pen, pensil, pensil warna, krayon, warna & berus dsb. (Afektif) Pelajar menghasilkan pelbagai garisan dengan menggunakan berbagai media dan teknik yang berbeza. (Keadah pelaksanaan dalam kelas ikut Modul Garisan(sekiranya ada)) KBKK:Klasifikasi dan banding beza. TKP: Kinestatik, Interpersonal dan naturails.

AKTIVITI:

I. II.

KEMAHIRAN BELAJAR

I. II.

ABM: Contoh lukisan dan catan pelbagai garisan yang dihasilkan pelbagai media dan teknik NILAI MURNI: Yakin pada usaha sendiri.

Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Negeri Johor.

1

RANCANGAN PELAJARAN PENDIDIKAN SENI VISUAL KBSM TINGKATAN SATU SEKOLAH MENENGAH NEGERI JOHOR
MINGGU PENGGAL BIDANG TAJUK HASIL PEMBELAJARAN ARAS PENGHASILAN AKTIVITI SENI VISUAL ABM NILAI MURNI KEMAHIRAN BELAJAR

Pengajar an bagi setiap satu aktiviti diantara 1- 3 minggu ikut tahap pelajar.

1. ASAS SENI REKA 1.1 UNSUR SENI. 1.1.1 GARISAN - Jenis-jenis garisan -Garisan dan rupa -Garisan dan jalinan. -Garisan dan ruang.

1. Mengetahui dan memahami jenisjenis garisan. 2. Menghasilkan Pelbagai jenis garisan melalui pelbagai media dan teknik. 3. Mengaplikasikan dan memahami fungsi garisan dalam aktiviti penghasilam seni visual

ARAS 1 1.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia. ARAS 2 1.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia. 2.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual. ARAS 3 1.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni Visual melalui aktiviti mudah. 2.Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual.

AKTIVITI 1

Pelajar menghasilkan pelbagai jenis eksperimen garisan dengan menggunakan pelbagai media dan teknik yang berbeza.
AKTIVITI 2

ABM Pensil, pensil warna, krayon, pen,berus, warna poster Contoh gambar eksperimen garisan pelbagi media dan teknik NILAI Kerjasama,Yakin, Berani

KBKK Klasifikasi Banding beza Menjana idea TKP - Kinestatik - Interpersonal - Naturalis MASTERI Pengayaan Pemulihan.

Pelajar melakar dan melukis pelbagai garisan dan jalinan pada alam semulajadi. Menggunakan olahan garisan
AKTIVITI 3

Menghasilkan lukisan objek geometrik. pelbagi bentuk dan tona menggunakan garisan.

Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Negeri Johor.

2

AKTIVITI 3 TKP Naturalis Kinestatik Intrapersonal Menghasilkan corak berwarna berdasarkan jalinan buatan manusia.Berkomunikasi melalui aktiviti Seni Visual.Jalinan tampak .Menyediakan portfolio. NILAI Kasih sayang Kesungguhan Sabar KBKK Mencirikan Menjana idea. Mengamati jalinan yang terdapat pada permukaan sesuatu benda. Contoh gambar jalinan dan objek berjalinan. Menghasilkan kolaj yang menunjukkan jalinan dari bahan semulajadi/ buangan. objek persekitaran.2 JALINAN . Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. bahan semulajadi & buatan manusia. Mengetahui cara untuk menghasilkan jalinan dalam bentuk 2D.1. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan melakar dan melukis jalinan tampak dan sentuh yang terdapat pada alam semulajadi dan buatan manusia AKTIVITI 2 ABM Kertas lukisan. 4.1.Jalinan sentuk Memahami konsep / maksud dan jenis jalinan 3. 3 . Memahami jalinan dan aplikasi dalam penghasilan seni visual.

Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual. 2. ARAS 2 1. rekabentuk dan sebagainya. jangka lukis. skunder.Interpersonal .warna. AKTIVITI 2 ABM Contoh carta warna yang lengkap.Verbal linguistik . 2.Naturalis . AKTIVITI 3 Pelajar membuat tona warna dan mengaplikasinya dalam catan yang mudah AKTIVITI 4 NILAI Kesabaran. tertier -Warna sejuk. -Ton warna -Warna penggenap. ARAS 3 1. berus.1.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual. 2. ARAS 1 1. TKP . Contoh lanskap warna panas dan sejuk Contoh kad ucapan pelbagai perayaan.Logik matematik KBKK Membanding dan membeza MASTERI Pengayaan Pemulihan. kad ucapan. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. skunder dan tertier serta memahami warna pada di sekeliling kita (alam semulajadi dan buatan manusia). Kertas lukisan. 1.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia. Mengetahui dan memahami jenis warna. panas. 3.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia. 4 .1.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni Visual melalui aktiviti mudah. KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar menghasilkan jadual warna panas dan sejuk serta memahami atau mengaplikasi dalam poster/logo. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan roda warna iaitu warna utama. Menghasilkan pelbagai jenis warna dengan pelbagai teknik.3 WARNA -Warna utama. Sektor Pengurusan Akademik. Kerjasama Yakin Aktiviti aplikasi warna pada corak. Memahami dan mengaplikasi warna dalan penghasilan seni visual.

AKTIVITI 2 Contoh logo dan corak rupa. AKTIVITI 1 ABM Pelajar membuat lakaran dan lukisan rupa organik dan geometrik corak berulang. Memahami aplikasi rupa dengan unsur seni yang lain. 3. RENDAH. GEMOK dll. AKTIVITI 4 Pelajar membuat aplikasi rupa dalam reka bentuk logo/lambang. TINGGI. 2. RUPA -Rupa Organik -Rupa Geometrik -Rupa Positif -Rupa Negatif. 1. dan bersifat /berwatak spt JATUH..Berkomunikasi melalui aktiviti Seni Visual. 3. 5 .4.Menyediakan portfolio.1. Menghasilkan rupa dalam bentuk penghasilan seni visual. Jenama hurf bergaya NILAI Kesabaran Kesungguhan Keyakinan. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. AKTIVITI 3 Menghasilkan rupa mukataip yang bergaya. Sektor Pengurusan Akademik. 4.1. Contoh corak rupa positif/negatif. Mengetahui dan memahami jenisjenis dan sifat rupa. TKP Naturalis Verbal linguistik Interpersonal Logik matematik KBKK Membanding Membeza KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar menghasilkan corak komposisi yang menunjukkan perbezaan rupa positif dan negatif.

-Bentuk konkrit -Bentuk ilusi 1.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual.5 BENTUK -Bentuk geometrik -Bentuk organik. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan aktiviti bentuk iaitu melukis bentuk geometrik dan organik untuk membuat corak selangseli.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia. AKTIVITI 3 Pelajar menghasilkan origami yang berbentuk 3D untuk menunjukkan bentuk konkrit. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. ARAS 3 1. 2. AKTIVITI 2 ABM Contoh corak pelbagai bentuk. Memahami dan mengaplikasi bentuk dalam penghasilan seni visual.1. Menghasilkan kepelbagaian bentuk melalui teknik tertentu. 6 . Mengetahui dan memahami konsep dan jenis bentuk. 3. 2. Contoh kolaj yang menunjukkan bentuk.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni Visual melalui aktiviti mudah.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia. NILAI Kasih sayang Berani Tekun TKP Kinestatik Logik matematik KBKK Membanding Menyelesaikan masalah KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar membuat kolaj timbul berasaskan bentuk organik pada alam semulajadi. Sektor Pengurusan Akademik. ARAS 1 1.1. ARAS 2 1.

1. AKTIVITI 3 Pelajar membuat lukisan lanskap yang membezakan ruang depan. 2. seni visual.Interpersonal . AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan lukisan/catan yang menunjukkan ruang dekat dan jauh. -Ruang dekat -Ruang jauh.Menyediakan portfolio.Naturalis .Verbal linguistik . Contoh lukisan perspektif alam sekitar dan seni bina berperspektif. 7 . KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Sektor Pengurusan Akademik.Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual. aplikasi ruang dalam lukisan/catan/ Rekabentuk.6 RUANG. Kesabaran. -Ruang terhad -Ruang bebas. 2.1. AKTIVITI 2 ABM Lukisan & Catan yang menunjukkan pelbagai ruang. Mengetahui dan memahami jenis dan sifat ruang.Berkomunikasi melalui aktiviti penghasilan aktiviti Seni Visual. Menghasilkan ruang melalui 3. NILAI Kesungguhan Kekemasan. -Ruang dan persepektif.Logik matematik KBKK Kritis Membanding Membeza Pelajar menghasilkan lukisan perspektif 1 titik lenyap di luar bilik darjah yang menunjukkan ruang depan tengah dan belakang. TKP . Jabatan Pendidikan Negeri Johor. 1. 3. tengah dan belakang. Memahami 4.

bentuk dan rupa.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan konsep harmoni melalui susunan atau ulangan unsur seni yang seimbang. PRINSIP REKAAN 1.1. warna. Kesabaran TKP Kinestatik Logik matematik Intrapersonal KBKK Kreatif Membanding Menyelesaikan Masalah KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar mengaplikasi konsep harmoni dalam gubahan corak kertas pembalut hadiah.1. AKTIVITI 2 Pelajar membuat kajian dan menghasilkan kesan harmoni pada unsur seni seperti garisan. 2. Mengetahui dan memahami konsep harmoni.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual. AKTIVITI 3 ABM Lukisan. 8 .1 HARMONI 1. Menghasilkan konsep harmoni dalam aktiviti seni halus atau rekabentuk grafik.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia. ARAS 3 1. 2. catan kertas hadiah dan corak yang menunjukkan harmoni.2. Sektor Pengurusan Akademik. ARAS 2 1. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Contoh gambar yang harmoni. ARAS 1 1. NILAI Kesungguhan Kekemasan.2.

Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual.Menyediakan portfolio.1. Sektor Pengurusan Akademik. Mengetahui beberapa cara untuk mendapat dan menghasilkan penegasan 3. 2.Berkomunikasi melalui aktiviti Seni Visual. motif dan rekabentuk. KBKK Membanding Membeza Menjana idea AKTIVITI 2 3. AKTIVITI 3 Contoh poster Contoh kotak NILAI Keselamatan Kekemasan. Memahami konsep penegasan. Menghasilkan sebuah corak berasaskan penegasan Visual melalui aktiviti mudah. 4. AKTIVITI 1 Mengkaji konsep penegasan pada alam semulajadi dan buatan manusia ABM Catan/lukisan/kraf yang menunjukkan penegasan.2.2.dari segi warna /tipogfari/ visual. 9 . Pelajar menghasilkan poster yang dapat menunjukkan penegasan. warna. Kerjasama TKP Naturalis Verbal Linguistik Interpersonal KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar menghasilkan corak kertas pembalut hadiah (perkahwinan) dengan menekankan prinsip penegasan pada coraknya. PENEGASAN 1. 2. Jabatan Pendidikan Negeri Johor.

ARAS 1 1.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia. 2. TKP Naturalis Kinestatik Logik matematik KBKK Kreatif Kritis KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Menghasilkan arca mobail dari bahan buangan bagi menjelaskan konsep imbangan. biji getah dll Contoh logo & corak bersimetri. kulit kerang.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual. Mengetahui dan memahami konsep dan jenis imbangan. Sektor Pengurusan Akademik. AKTIVITI 2 ABM Contoh gambar/foto konsep imbangan.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni Visual melalui aktiviti mudah. 1. Mengaplikasi prinsip imbangan dalam penghasilan seni visual. ARAS 3 1. AKTIVITI 3 Membuat corak atau logo kolai yang bercirikan imbangan simetri dan non-simetri. Menghasilkan karya berprinsip imbangan 3. AKTIVITI 1 Mengkaji dan menerokai konsep imbangan dalam alam semulajadi dan buatan manusia. Bahan buangan spt. 2.1. NILAI Kesungguhan Ketepatan Tanggungjawab.3 IMBANGAN. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. ARAS 2 1. 10 .2.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia.

2. 4. kraf yang berkonsepkan AKTIVITI 2 kontra. NILAI Kerjasama Disiplin Kebersihan KBKK Membanding Menjana idea Sektor Pengurusan Akademik. AKTIVITI 3 TKP Naturalis kinestetik Verbal Linguistik Interpersonal Menghasilkan logo yang bermotif objek alam semulajadi / buatan manusia dengan penekanan prinsip kontra warna. 3.2. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Menghasilkan karya berkonsep kontra pada garisan.Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual. 11 . bentuk dan ruang. Menghasiklan satu hasil karya kontra dalam rupa yang menarik ABM Mengkaji dan menerokai Gambar/Poster/ prinsip kontra pada alam Logo/Corak/Motif sekeliling. 2.Berkomunikasi melalui kehidupan seharian aktiviti Seni Visual. jalinan. warna. Mengetahui prinsip kontra dlm seni dan 3.1.Menyediakan portfolio. Mengetahui memahami konsep kontra.4 KONTRA AKTIVITI 1 1. rupa.

NILAI Kerjasama Tanggungjawab Sabar KBKK Kreatif Menjana idea TKP kinestetik Naturalis Visual ruang Interpersonal KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar membuat arca mobail daripada kertas untuk menunjukkan pergerakan. Menghasilkan kesan pergerakan 3. ARAS 1 1.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia.1. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan lukisan kesan pergerakan melalui membuat garisan. Memahami konsep pergerakan 2.2. 2. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Sektor Pengurusan Akademik. 12 .5 PERGERAKAN 1.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual. Mengaplikasi pergerakan dalam penghasilan seni visual. rupa dan bentuk.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia. ARAS 2 1. AKTIVITI 2 Pelajar membuat kesan pergerakan dengan menggunakan teknik kolaj AKTIVITI 3 ABM Contoh gambar pergerakan Alam persekitaran dan Objek buatan manusia Contoh arca mobail yang kinestatik.3 Dimensi.

3. plastik. 2. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan lukisan/catan yang berkonsep kepelbagaian melalui gabungan unsur seni seperti garisan.1.6 KEPELBAGAIAN 1. gunting. 3.Menyediakan portfolio.Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual. Menghasilkan konsep kepelbagaian dalam penghasilan seni visual. rupa. 2.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni Visual melalui aktiviti mudah. Mengetahui dan memahami konsep kepelbagaian. 4. ARAS 3 1. Memahami konsep kepelbagaian dan aplikasi dalam seni halus. kad board dsb) NILAI Kebersihan Keselamatan Kesabaran.(kertas. kain.Berkomunikasi melalui aktiviti Seni Visual.potong.koyak. gurisan dsb) dan media. bentuk dan warna. rekabentuk dan kraf. Jenis dan contoh logo Contoh kolaj pelbagai media. AKTIVITI 3 Menghasilkan kolaj melalui kepelbagaian teknik (bakar. Sektor Pengurusan Akademik. 13 . Jabatan Pendidikan Negeri Johor.2. AKTIVITI 2 ABM Catan dan lukisan – konsep kepelbagaian Unsur Seni Rekaan. KBKK Pemikiran kreatif Menjana idea TKP kinestetik Visual ruang Interpersonal KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar mencipta logo/lambang berdasarkan kepelbagaian rupa dan mukataip.

2.1.7 KESATUAN AKTIVITI 1 1. jalinan. warna dan ruang bagi menunjukkan elemen kesatuan. Memahami konsep kesatuan dalam aplikasi seni visual.2. Pelajar mengkaji konsep kesatuan dalam karya seni visual. 3. KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Sektor Pengurusan Akademik. KBKK Pemikiran kreatif Kritis TKP kinestetik Visual ruang Interpersonal AKTIVITI 3 Pelajar menghasilkan satu karya lukisan pensil bertemakan lanskap yang dapat menjelaskan konsep kesatuan. Menghasilkan penghasilan seni visual yang menjelaskan konsep kesatuan. 14 . ABM Contoh catan dan kraf lengkap yang menunjukkan konsep kesatuan. rupa. Mengetahui dan memahami konsep kesatuan. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Contoh catan lanskap. AKTIVITI 2 Pelajar mengabungkan unsur-unsur seni seperti garisan. bnetuk. NILAI Kesempurnaan Berani Kesungguhan.

4 minggu ikut tahap pelajar. 15 .1. dan buatan manusia dengan dakwat/arang AKTIVITI 2 ABM Contoh lukisan menekankan jalinan dan garisan dengan pelbagai media.3.Menghasilkan lakaran dalam proses penghasilan karya Seni Halus. 2. Pensil/pen/arang/ dakwat Lukisan perspektif 1 dan 2 titik lenyap. mengaplikasikan teknik pelukisan (rendering). lenyap dengan menggunakan ruang ARAS 3 dalam kelas sebagai 1. 1. Menghasilkan dan mengenalpasti unsur seni dan prinsip rekaan dalam menggambar secara lukisan 3. AKTIVITI 3 2. ARAS 1 1.Pengajar an bagi setiap satu aktiviti diantara 2. Memahami peranan lukisan dalam seni visual.LUKISAN 1.Memahami perspektif dan kadar banding dalam membuat lakaran. NILAI Ketekunan / kesungguhan / kasih sayang TKP Naturalis Verbal linguistik Interpersonal Logik matematik KBKK Membanding Membeza MASTERI Pemulihan Pengayaan.Membuat kemasan hasil Pelajar menghasilkan lukisan persepktif 1 titik kerja. jalinan yang terdapat di tumbuh-tumbuhan. AKTIVITI 1 Membuat kajian garisan. Sektor Pengurusan Akademik.3 SENI HALUS 1. ARAS 2 1. Jabatan Pendidikan Negeri Johor.Melukis dan rujukan. Mengetahui dan memahami jenis dan asas lukisan .dan alam semulajadi. 2.Mengolah Prinsip Rekaan dengan memberi perhatian kepada: • Kadar banding Pelajar membuat lukisan secara ‘pointistik’ bertemakan suatu bahan semulajadi bagi menghasilkan sebuah karya seni.

4.CATAN . Pelajar menghasilkan poster mudah dengan menggunakan cat poster. 1.Mengaplikasi perisian komputer yang sesuai dalam kerja Seni Halus.Cat Poster . NILAI Ketekunan. 3. AKTIVITI 3 Catan pelbagai media sebagai perbandingan. Mengetahui dan memahami jenis dan teknik catan. TKP kinestetik Visual ruang Interpersonal KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar menghasilkan ujikaji teknik dan jenis catan cat air seperti basah atas basah. • • • • Hubungkaitan kedudukan objek Prespektif Satah Imbangan AKTIVITI 1 Pelajar didedahkan jenis dan teknik serta alat/bahan dalam menghasilkan catan. KBKK Pemikiran kreatif 2. Mengaplikasikan dan memahami unsur seni dan prinsip rekaan dalam catan 3.1.2. Kebersihan. Ketelitian.Proses penyediaan portfolio. AKTIVITI 4 Pelajar menghasilkan catan yang tertentu dengan penekanan unsur tona. Jabatan Pendidikan Negeri Johor.3. AKTIVITI 2 ABM Contoh catan tempatan pelbagi teknik dan aliran. cahaya dan teknik Sektor Pengurusan Akademik. Menghasilkan catan-catan mengikut teknik yang tertentu.Catan cat air . 16 .Cat Minyak. basah atas kering dan kering atas basah.

Sektor Pengurusan Akademik. 3.Arca Mobil . KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada ARAS 3 1. Memahami dan menghasilkan arca berfungsi dan estatika. kerja. sabun NILAI Ketelitian Keselamatan Kreatif KBKK Pemikiran kreatif Banding beza TKP kinestetik logik matematik Interpersonal Pelajar menghasilkan arca mobail statik berdasarkan teknik 2.Memahami perspektif dan kadar banding dalam membuat lakaran. binaan.atau mobail ARAS 2 1. jenis dan dalam proses penghasilan karya Seni Halus.Melukis dan mengaplikasikan teknik pelukisan (rendering). Jabatan Pendidikan Negeri Johor.Arca Berfungsi . AKTIVITI 2 ABM Contoh Arca luakan.Arca Estatika ARAS 1 1. teknik penghasilan arca 2.Membuat kemasan hasil origami. tali/benang. 2.Mengolah Prinsip Rekaan dengan memberi perhatian kepada: AKTIVITI 3 Pelajar membuat arca luakan dengan menggunakan sepotong sabun dengan menggunakan pisau.Arca Stabail . kertas manila. Mengetahui teknik dan proses untuk menghasilkan arca stabail. 17 . Pisau . pisau.Menghasilkan lakaran 1. dawai. mobail/ stabail Kad origami.3.3 ARCA . Memahami konsep. AKTIVITI 1 Pelajar mengkaji dan menilai contoh arca berfungsi dan estatika di sekeliling sekolah dan sekitarnya.1.

F1 dsb. Memahami cetakan dan aplikasi unsur seni dan prinsip rekaan. -Cetakan timbul. 3. Logo-logo huruf spt TV3. -Cetakan stensil.3. -Cetakan sutera saring. benang. poster. Jabatan Pendidikan Negeri Johor.Proses penyediaan portfolio. logo. tali. Pelajar menghasilkan cetakan melalui bahan buangan yang berjalinan seperti tali.Menyatakan perasaan diri terhadap kerja grafik.skuji dan stensil kertas.1.1 REKA BENTUK GRAFIK. KBKK Pemikiran kreatif TKP Kinestetik Naturalis Visual ruang Interpersonal Membuat cetakan kolaj assemblaj bertemakan bahan alam semulajadi seperti rumput. bulu ayam dll. ARAS 1 1. Mengetahui dan memahami pelbagai jenis. AKTIVITI 2 ABM Contoh huruf blok pelbagai nisbah. daun.4. PEPSI. 4.Menghasilkan kerja grafik 2D yang mudah dengan menggunakan AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan pelbagai reka bentuk tipografi sistem 3 x 5 dengan pelbagai nisbah. AKTIVITI 3 KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Membuat cetakan sutera saring sewarna bermotifkan flora atau fauna dengan teknik stensil kertas. 2. KBKK Pemikiran kreatif TKP kinestetik logik matematik Interpersonal Sektor Pengurusan Akademik.4 CETAKAN -Cetakan lino. 1. gam. -Cetakan benam. media dan teknik cetakan 2. Menghasilkan cetakan yang tertentu sebagai penghasilan seni visual. • • • • • Kadar banding Hubungkaitan kedudukan objek Prespektif Satah Imbangan AKTIVITI 1 3. Pengajar an bagi setiap satu 1. papantanda dsb. lalang dan kulit kayu.4 KOMUNIKASI VISUAL 1. Kertas. 1. daun. kulit kayu dan sebagainya. 18 . akar. dye. Mengetahui dan memahami reka bentuk grafik spt. AKTIVITI 2 ABM Bahan buangan spt benang. RTM. Blok. NILAI Kebersihan/ Ketelitian Kreatif. Tipografi. bunga. pisau dan bahan buangan/bahan semulajadi.Mengaplikasi perisian komputer yang sesuai dalam kerja Seni Halus.

* dengan menitikberatkan tipografi dan imej.Menyatakan hasrat diri dan masyarakat melalui hasil kerja serta memperkembangkan daya imginasi. papantanda dsb..Pembungkusan . 3.Poster . Pelajar diminta menghasilkan satu reka bentuk logo huruf yang bertemakan nama/ nama singkatan.Menghasilkan kerja grafik yang mudah secara manual dan berbantukan komputer. NILAI Ketepatan/ kebersihan Kreatif KMD Membuat ramalan Proses inovasi KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar menghasilkan sebuah poster mudah bertemakan . Jabatan Pendidikan Negeri Johor.aktiviti diantara 2.. 2. 2. ARAS 3 1.logo .Menghasilkan kerja grafik berasaskan tema yang diberi.Menerangkan kerja proses Reka Bentuk Grafik. alat... .. ARAS 2 1.. 3. * tema isu semasa Sektor Pengurusan Akademik.Membuat kajian mudah berkaitan: • Idea • Cara penyelesaian masalah. AKTIVITI 3 Contoh poster yang berkaitan. Memahami pelbagai kompenan reka benetuk grafik dan ciri-cirinya yang baik.4 minggu ikut tahap pelajar. logo.. Menghasilkan logo. tipografi.. media dan teknik yang sesuai.Papan Tanda. 19 ..Tipografi . 2. poster.

AKTIVITI 3 Pelajar diminta mengumpul gambar kraf tembikar tradisional dan dimensi baru. ARAS 2 1. Memahami kraf tembikar tradisional dan dimensi baru.Mengenal beberapa orang tokoh kraf. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. bahan dan teknik yang sesuai.Menentukan teknik. AKTIVITI 1 Pelajar didedahkan dengan kerja orentasi tembikar spt mengguli doh tanah liat. bentuk dan ragam hias berdasarkan kawasan. 2.1. motif.Menyenaraikan fungsi tembikar dan anyaman.5.Menyatakan sejarah tembikar dan anyamantempatan. ikan dsb dengan menggunkan tanah liat /plastersin/ paperclay dll.Membuat tembikar dan anyaman menggunakan alat. 2. Menghasilkan kraf tembikar yang ringkas dengan menggunakan tanah liat atau plastersin. AKTIVITI 2 ABM Tanahliat/plastersin Paperclay/dsb Model/replika yang telah dibentuk. 3. meleperkannya. ular.5 KRAF TRADISONAL 1. Mengetahui dan memahami asas kraf tembikar. 2. Tanah liat Contoh gambar kraf NILAI Penghargaan Kebersihan keselematan KBKK Kreatif Menjana idea TKP kinestetik Naturalis Visual ruang Interpersonal KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar diminta menghasilkan model kecil spt. itik. memotong dll bagi memberi kemahiran mengolah bahan. burung. 20 . ARAS 1 1. Sektor Pengurusan Akademik. 3.1 KRAF TEMBIKAR 1. daerah atau negeri tertentu.

Memahami kraf anyaman tradisional dan dimensi baru. 4. bunga tanjung dsb. alat dan teknik berkaitan. mata bilis. 2. Mengetahui dan memahami asas kraf anyaman .Interpersonal Sektor Pengurusan Akademik.kinestetik . beras patah.2 KRAF ANYAMAN 1.Menghasilkan ragam hias yang sesuai dengan hasil kerja/mata barang.Merekabentuk kraf tradisional dalam bentuk 2D. KBKK pemikiran kritis Menjana idea Menyelesaikan masalah KONSTRUKTI VISME pengalaman sedia ada Pelajar didedah dengan motif-motif tradisional yang mudah dan diminta menghasilkannya dengan pelbagai baru AKTIVITI 3 Contoh kraf anyaman dimensi tradisional dan baru NILAI Ketekunan/ Keselamatan Kreatif Pelajar diminta mengumpul reka bentuk kraf anyaman tradisional dan dimensi baru.5. ARAS 3 1. Menghasilkan kraf anyaman dengan menggunakan pandan/bahan dimensi baru.Merekacipta/merekaben tuk kraf tembikar dan anyaman dengan menggunakan teknologi bahan. reben. kisi-kisi. kemasan dan pemeliharaan. tekstil tebal dsb.Membuat apresiasi reka bentuk kraf tembikar dan anyaman dengan memberi perhatian kepada fungsi nilai budaya. 2. 4. palstik.1. 21 . AKTIVITI 2 ABM Contoh anyaman pelbagai bahan dimensi baru spt reben. 3.plastik dsb. siku keluang. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Contoh kelarai spt. 3..Membakar tembikar dan kemasan hasil anyaman.logik matematik . AKTIVITI 1 Pelajar dikehendaki menghasilkan anyaman bercorak tapak catur dengan menggunakan bahan dimensi baru spt pelbagai kertas. TKP .

1: SENI HALUS 2. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. 22 . Syed Ahmad Jamal. KBKK pemikiran kritis Latif Mohiden. Pelajar membuat dokumentasi dengan menyenaraikan beberapa tokoh pelukis tanah air serta karyanya yang popular. AKTIVITI 2 ABM Contoh gambar dan karya popular tempatan spt. ARAS 2 1. ARAS 1 1. NILAI Kebersihan Ketelitian kesabaran BCB Mencatat Membaca Menulis laporan 1. ARAS 3 1.Perbincangan tentang Visual terkenal di kepentingan Seni Visual Malaysia dalam bidang kehidupan dan budaya. Mengetahui dan memahami warisan budaya Seni Halus Malaysia. tokoh dan sumbangan mereka. Abdullah Arif. KONSTRUKTIV ISME -pengalaman sedia ada Sektor Pengurusan Akademik.Menyatakan sejarah Seni Halus di Malaysia sebelum merdeka dari aspek tokoh dan karya.Menjelaskan perkembangan kraf tembikar dan anyaman dari aspek: Pengenalan Tokoh dan sumbangan AKTIVITI 3 Pelajar didedahkan dengan ‘Kritikan Mudah’ karya catan/ arca tempatan yang popular. Mengetahui dan menghargai tokoh dan warisan budaya Seni Halus Tempatan Pelajar membuat portfolio berkumpulan (2 atau 3 orang sekumpulan) tentang Sejarah dan sumbangan Tokoh Seni 2.B. SEJARAH DAN APRESIASI SENI VISUAL MINGGU PENGGAL BIDANG TAJUK HASIL PEMBELAJ ARAN ARAS AKTIVITI ABM NILAI MURNI KEMAHIRAN BELAJAR 1.Mendokumentasi sejarah Seni Halus di Malaysia sebelum merdeka dari aspek pengenalan. PERKEMBAN GAN SENI VISUAL DI MALAYSIA AKTIVITI 1 1. Yun Mun Seng dll.

sisik naga. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. ayam berlaga. 1. anyaman. Mengtahui dan memahami kraf tradisional tempatan. 23 . perhiasan tradisional.2 KRAF TRADISIONAL . AKTIVITI 2 ABM Contoh Buku skrap tentang motif seperti pucuk rebung. siku keluang. Motif yang terdapat pada batik. permainan dll.seni tenunan dan tembikar. ukiran. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan buku skrap dengan mengumpul gambar dan motif kraf tradisional spt. 3.1. barat dan serantau.Anyaman. budaya sendiri dan budaya lain. 2. 2.Membuat perbandingan perkembangan SeniVisual dalam kehidupan. kenderaan. pakaian lama.Menyenaraikan pengaruh Seni Islam.Tembikar . susur kelapa dll Contoh kraf senjata.Mengetahui dan menghargai tokoh dan pandai seni kraf tanah air. Pelajar menghasilkan folio ringkas tentang reka bentuk kraf-kraf tempatan semakin pupus dan perlu diselamatkan Sektor Pengurusan Akademik.Menyediakan portfolio. NILAI Penghargaan Kreatif Kesungguhan KBKK pemikiran kritis BCB Mencatat Membaca Menulis laporan KONSTRUKTIV ISME -pengalaman sedia ada 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->