P. 1
RP Tingkatan 1

RP Tingkatan 1

|Views: 205|Likes:
Published by imransukeri

More info:

Published by: imransukeri on Jan 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/02/2014

pdf

text

original

CONTOH RANCANGAN HARIAN.

SUBJEK: TINGKATAN: MASA: PEND. SENI VISUAL 1 7.30 – 8.50 ( 2 MASA: 80 MINIT).

TAJUK: OBJEKTIF:

GARISAN DAN MEDIA SERTA TEKNIK PENGHASILANNYA. (Rujuk akitiviti 1 Rancangan pelajaran Tingkatan 1) I. II. III. Mengetahui jenis-jenis garisan dan teknik penghasilannya. (kognitif) Menghasilkan pelbagai jenis garisan dengan menggunakan berbagai media dan teknik. (Psikomotor) Memahami pelbagai jenis garisan seperti garisan berbulu, tegak, lurus, tebal, kurus, bengkang-bengkok melalui berbagai teknik dan media seperti pen, pensil, pensil warna, krayon, warna & berus dsb. (Afektif) Pelajar menghasilkan pelbagai garisan dengan menggunakan berbagai media dan teknik yang berbeza. (Keadah pelaksanaan dalam kelas ikut Modul Garisan(sekiranya ada)) KBKK:Klasifikasi dan banding beza. TKP: Kinestatik, Interpersonal dan naturails.

AKTIVITI:

I. II.

KEMAHIRAN BELAJAR

I. II.

ABM: Contoh lukisan dan catan pelbagai garisan yang dihasilkan pelbagai media dan teknik NILAI MURNI: Yakin pada usaha sendiri.

Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Negeri Johor.

1

RANCANGAN PELAJARAN PENDIDIKAN SENI VISUAL KBSM TINGKATAN SATU SEKOLAH MENENGAH NEGERI JOHOR
MINGGU PENGGAL BIDANG TAJUK HASIL PEMBELAJARAN ARAS PENGHASILAN AKTIVITI SENI VISUAL ABM NILAI MURNI KEMAHIRAN BELAJAR

Pengajar an bagi setiap satu aktiviti diantara 1- 3 minggu ikut tahap pelajar.

1. ASAS SENI REKA 1.1 UNSUR SENI. 1.1.1 GARISAN - Jenis-jenis garisan -Garisan dan rupa -Garisan dan jalinan. -Garisan dan ruang.

1. Mengetahui dan memahami jenisjenis garisan. 2. Menghasilkan Pelbagai jenis garisan melalui pelbagai media dan teknik. 3. Mengaplikasikan dan memahami fungsi garisan dalam aktiviti penghasilam seni visual

ARAS 1 1.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia. ARAS 2 1.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia. 2.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual. ARAS 3 1.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni Visual melalui aktiviti mudah. 2.Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual.

AKTIVITI 1

Pelajar menghasilkan pelbagai jenis eksperimen garisan dengan menggunakan pelbagai media dan teknik yang berbeza.
AKTIVITI 2

ABM Pensil, pensil warna, krayon, pen,berus, warna poster Contoh gambar eksperimen garisan pelbagi media dan teknik NILAI Kerjasama,Yakin, Berani

KBKK Klasifikasi Banding beza Menjana idea TKP - Kinestatik - Interpersonal - Naturalis MASTERI Pengayaan Pemulihan.

Pelajar melakar dan melukis pelbagai garisan dan jalinan pada alam semulajadi. Menggunakan olahan garisan
AKTIVITI 3

Menghasilkan lukisan objek geometrik. pelbagi bentuk dan tona menggunakan garisan.

Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Negeri Johor.

2

Jalinan sentuk Memahami konsep / maksud dan jenis jalinan 3. 3 . Mengetahui cara untuk menghasilkan jalinan dalam bentuk 2D.1. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Mengamati jalinan yang terdapat pada permukaan sesuatu benda.Berkomunikasi melalui aktiviti Seni Visual.1. Contoh gambar jalinan dan objek berjalinan. Menghasilkan kolaj yang menunjukkan jalinan dari bahan semulajadi/ buangan. objek persekitaran.Jalinan tampak . bahan semulajadi & buatan manusia. AKTIVITI 3 TKP Naturalis Kinestatik Intrapersonal Menghasilkan corak berwarna berdasarkan jalinan buatan manusia. Memahami jalinan dan aplikasi dalam penghasilan seni visual. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan melakar dan melukis jalinan tampak dan sentuh yang terdapat pada alam semulajadi dan buatan manusia AKTIVITI 2 ABM Kertas lukisan.2 JALINAN . NILAI Kasih sayang Kesungguhan Sabar KBKK Mencirikan Menjana idea. 4. Sektor Pengurusan Akademik.Menyediakan portfolio.

ARAS 1 1. 2.Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual.Interpersonal . 2.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia.3 WARNA -Warna utama. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. TKP .warna.Logik matematik KBKK Membanding dan membeza MASTERI Pengayaan Pemulihan.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual. KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar menghasilkan jadual warna panas dan sejuk serta memahami atau mengaplikasi dalam poster/logo. rekabentuk dan sebagainya. Memahami dan mengaplikasi warna dalan penghasilan seni visual.Naturalis . tertier -Warna sejuk. 4 . Kerjasama Yakin Aktiviti aplikasi warna pada corak. skunder. Contoh lanskap warna panas dan sejuk Contoh kad ucapan pelbagai perayaan. AKTIVITI 2 ABM Contoh carta warna yang lengkap. Menghasilkan pelbagai jenis warna dengan pelbagai teknik.1.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni Visual melalui aktiviti mudah. -Ton warna -Warna penggenap. Kertas lukisan.1. 2. 1. Sektor Pengurusan Akademik. 3.Verbal linguistik . skunder dan tertier serta memahami warna pada di sekeliling kita (alam semulajadi dan buatan manusia). Mengetahui dan memahami jenis warna. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan roda warna iaitu warna utama.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia. kad ucapan. ARAS 2 1. jangka lukis. berus. ARAS 3 1. panas. AKTIVITI 3 Pelajar membuat tona warna dan mengaplikasinya dalam catan yang mudah AKTIVITI 4 NILAI Kesabaran.

Sektor Pengurusan Akademik. TKP Naturalis Verbal linguistik Interpersonal Logik matematik KBKK Membanding Membeza KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar menghasilkan corak komposisi yang menunjukkan perbezaan rupa positif dan negatif. AKTIVITI 1 ABM Pelajar membuat lakaran dan lukisan rupa organik dan geometrik corak berulang. 2. AKTIVITI 2 Contoh logo dan corak rupa. GEMOK dll.1. Contoh corak rupa positif/negatif. Memahami aplikasi rupa dengan unsur seni yang lain. AKTIVITI 3 Menghasilkan rupa mukataip yang bergaya. AKTIVITI 4 Pelajar membuat aplikasi rupa dalam reka bentuk logo/lambang. Jenama hurf bergaya NILAI Kesabaran Kesungguhan Keyakinan. TINGGI. RUPA -Rupa Organik -Rupa Geometrik -Rupa Positif -Rupa Negatif. Mengetahui dan memahami jenisjenis dan sifat rupa.Berkomunikasi melalui aktiviti Seni Visual.Menyediakan portfolio. 1..4. Menghasilkan rupa dalam bentuk penghasilan seni visual. 3.1. 3. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. dan bersifat /berwatak spt JATUH. 4. RENDAH. 5 .

3. 6 . Menghasilkan kepelbagaian bentuk melalui teknik tertentu.5 BENTUK -Bentuk geometrik -Bentuk organik.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni Visual melalui aktiviti mudah. Mengetahui dan memahami konsep dan jenis bentuk. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan aktiviti bentuk iaitu melukis bentuk geometrik dan organik untuk membuat corak selangseli. Memahami dan mengaplikasi bentuk dalam penghasilan seni visual. ARAS 1 1. -Bentuk konkrit -Bentuk ilusi 1. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. 2. AKTIVITI 3 Pelajar menghasilkan origami yang berbentuk 3D untuk menunjukkan bentuk konkrit. NILAI Kasih sayang Berani Tekun TKP Kinestatik Logik matematik KBKK Membanding Menyelesaikan masalah KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar membuat kolaj timbul berasaskan bentuk organik pada alam semulajadi.1. ARAS 3 1.1. Contoh kolaj yang menunjukkan bentuk. AKTIVITI 2 ABM Contoh corak pelbagai bentuk.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia. 2. ARAS 2 1. Sektor Pengurusan Akademik.

Menyediakan portfolio. -Ruang terhad -Ruang bebas. AKTIVITI 2 ABM Lukisan & Catan yang menunjukkan pelbagai ruang.Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual. -Ruang dekat -Ruang jauh. TKP .Logik matematik KBKK Kritis Membanding Membeza Pelajar menghasilkan lukisan perspektif 1 titik lenyap di luar bilik darjah yang menunjukkan ruang depan tengah dan belakang.1. seni visual.6 RUANG.Verbal linguistik . Contoh lukisan perspektif alam sekitar dan seni bina berperspektif. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. 1. 7 .1. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan lukisan/catan yang menunjukkan ruang dekat dan jauh. aplikasi ruang dalam lukisan/catan/ Rekabentuk. 2.Naturalis . 2. Memahami 4. tengah dan belakang. NILAI Kesungguhan Kekemasan. Mengetahui dan memahami jenis dan sifat ruang. Kesabaran.Interpersonal . 3.Berkomunikasi melalui aktiviti penghasilan aktiviti Seni Visual. Menghasilkan ruang melalui 3. KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Sektor Pengurusan Akademik. AKTIVITI 3 Pelajar membuat lukisan lanskap yang membezakan ruang depan. -Ruang dan persepektif.

catan kertas hadiah dan corak yang menunjukkan harmoni. Sektor Pengurusan Akademik. AKTIVITI 3 ABM Lukisan. 2. ARAS 3 1. Contoh gambar yang harmoni.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan konsep harmoni melalui susunan atau ulangan unsur seni yang seimbang.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia. bentuk dan rupa.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual.1.2.1. Jabatan Pendidikan Negeri Johor.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia. warna.2. ARAS 1 1. 2. 8 . ARAS 2 1. AKTIVITI 2 Pelajar membuat kajian dan menghasilkan kesan harmoni pada unsur seni seperti garisan. NILAI Kesungguhan Kekemasan. Mengetahui dan memahami konsep harmoni. Menghasilkan konsep harmoni dalam aktiviti seni halus atau rekabentuk grafik. PRINSIP REKAAN 1. Kesabaran TKP Kinestatik Logik matematik Intrapersonal KBKK Kreatif Membanding Menyelesaikan Masalah KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar mengaplikasi konsep harmoni dalam gubahan corak kertas pembalut hadiah.1 HARMONI 1.

PENEGASAN 1. Mengetahui beberapa cara untuk mendapat dan menghasilkan penegasan 3.1.Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual. Menghasilkan sebuah corak berasaskan penegasan Visual melalui aktiviti mudah. Memahami konsep penegasan. warna. Kerjasama TKP Naturalis Verbal Linguistik Interpersonal KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar menghasilkan corak kertas pembalut hadiah (perkahwinan) dengan menekankan prinsip penegasan pada coraknya. motif dan rekabentuk. Sektor Pengurusan Akademik. 9 . KBKK Membanding Membeza Menjana idea AKTIVITI 2 3. 2.Berkomunikasi melalui aktiviti Seni Visual.Menyediakan portfolio. AKTIVITI 3 Contoh poster Contoh kotak NILAI Keselamatan Kekemasan. Pelajar menghasilkan poster yang dapat menunjukkan penegasan.2. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. 4.dari segi warna /tipogfari/ visual. AKTIVITI 1 Mengkaji konsep penegasan pada alam semulajadi dan buatan manusia ABM Catan/lukisan/kraf yang menunjukkan penegasan. 2.2.

Mengaplikasi prinsip imbangan dalam penghasilan seni visual. Mengetahui dan memahami konsep dan jenis imbangan. Menghasilkan karya berprinsip imbangan 3. ARAS 1 1. 10 .Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual. 1. ARAS 3 1. 2.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia. AKTIVITI 1 Mengkaji dan menerokai konsep imbangan dalam alam semulajadi dan buatan manusia.1. Bahan buangan spt. ARAS 2 1. NILAI Kesungguhan Ketepatan Tanggungjawab. Sektor Pengurusan Akademik.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni Visual melalui aktiviti mudah. biji getah dll Contoh logo & corak bersimetri.2. Jabatan Pendidikan Negeri Johor.3 IMBANGAN. AKTIVITI 2 ABM Contoh gambar/foto konsep imbangan. AKTIVITI 3 Membuat corak atau logo kolai yang bercirikan imbangan simetri dan non-simetri. 2. TKP Naturalis Kinestatik Logik matematik KBKK Kreatif Kritis KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Menghasilkan arca mobail dari bahan buangan bagi menjelaskan konsep imbangan. kulit kerang.

Mengetahui memahami konsep kontra.Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual. 3.Berkomunikasi melalui kehidupan seharian aktiviti Seni Visual.1. bentuk dan ruang. 11 .Menyediakan portfolio. 2. AKTIVITI 3 TKP Naturalis kinestetik Verbal Linguistik Interpersonal Menghasilkan logo yang bermotif objek alam semulajadi / buatan manusia dengan penekanan prinsip kontra warna. Mengetahui prinsip kontra dlm seni dan 3. kraf yang berkonsepkan AKTIVITI 2 kontra. warna. jalinan. Menghasilkan karya berkonsep kontra pada garisan. rupa. Menghasiklan satu hasil karya kontra dalam rupa yang menarik ABM Mengkaji dan menerokai Gambar/Poster/ prinsip kontra pada alam Logo/Corak/Motif sekeliling. NILAI Kerjasama Disiplin Kebersihan KBKK Membanding Menjana idea Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. 4. 2.4 KONTRA AKTIVITI 1 1.2.

AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan lukisan kesan pergerakan melalui membuat garisan.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam alam dan objek buatan manusia.1.Menyatakan wujudnya Prinsip Rekaan dalam aktiviti Seni Visual. NILAI Kerjasama Tanggungjawab Sabar KBKK Kreatif Menjana idea TKP kinestetik Naturalis Visual ruang Interpersonal KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar membuat arca mobail daripada kertas untuk menunjukkan pergerakan. Mengaplikasi pergerakan dalam penghasilan seni visual. AKTIVITI 2 Pelajar membuat kesan pergerakan dengan menggunakan teknik kolaj AKTIVITI 3 ABM Contoh gambar pergerakan Alam persekitaran dan Objek buatan manusia Contoh arca mobail yang kinestatik.3 Dimensi.2. 12 . ARAS 1 1. ARAS 2 1.Menyatakan wujudnya pelbagai Unsur Seni dalam alam dan objek buatan manusia. 2. Memahami konsep pergerakan 2.5 PERGERAKAN 1. Menghasilkan kesan pergerakan 3. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. rupa dan bentuk. Sektor Pengurusan Akademik.

plastik.Berkomunikasi melalui aktiviti Seni Visual. KBKK Pemikiran kreatif Menjana idea TKP kinestetik Visual ruang Interpersonal KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar mencipta logo/lambang berdasarkan kepelbagaian rupa dan mukataip. Menghasilkan konsep kepelbagaian dalam penghasilan seni visual. rupa.koyak. 3. rekabentuk dan kraf. ARAS 3 1. kain. AKTIVITI 3 Menghasilkan kolaj melalui kepelbagaian teknik (bakar. 2. 3. Mengetahui dan memahami konsep kepelbagaian.6 KEPELBAGAIAN 1. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan lukisan/catan yang berkonsep kepelbagaian melalui gabungan unsur seni seperti garisan. gurisan dsb) dan media.(kertas.1. 4. AKTIVITI 2 ABM Catan dan lukisan – konsep kepelbagaian Unsur Seni Rekaan. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Memahami konsep kepelbagaian dan aplikasi dalam seni halus. kad board dsb) NILAI Kebersihan Keselamatan Kesabaran. Jenis dan contoh logo Contoh kolaj pelbagai media.2. Sektor Pengurusan Akademik.potong. bentuk dan warna.Menggunakan Asas Seni Reka dalam menghasilkan kerja Seni Visual melalui aktiviti mudah. gunting. 13 .Menyediakan portfolio.Menggambarkan jenis dan fungsi penggunaan Asas Seni Reka dalam aktiviti Seni Visual. 2.

14 . Menghasilkan penghasilan seni visual yang menjelaskan konsep kesatuan. rupa. AKTIVITI 2 Pelajar mengabungkan unsur-unsur seni seperti garisan. 2. KBKK Pemikiran kreatif Kritis TKP kinestetik Visual ruang Interpersonal AKTIVITI 3 Pelajar menghasilkan satu karya lukisan pensil bertemakan lanskap yang dapat menjelaskan konsep kesatuan. bnetuk. 3. Contoh catan lanskap.2. KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Sektor Pengurusan Akademik. Pelajar mengkaji konsep kesatuan dalam karya seni visual.7 KESATUAN AKTIVITI 1 1. Memahami konsep kesatuan dalam aplikasi seni visual. NILAI Kesempurnaan Berani Kesungguhan.1. warna dan ruang bagi menunjukkan elemen kesatuan. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Mengetahui dan memahami konsep kesatuan. jalinan. ABM Contoh catan dan kraf lengkap yang menunjukkan konsep kesatuan.

lenyap dengan menggunakan ruang ARAS 3 dalam kelas sebagai 1. 2. NILAI Ketekunan / kesungguhan / kasih sayang TKP Naturalis Verbal linguistik Interpersonal Logik matematik KBKK Membanding Membeza MASTERI Pemulihan Pengayaan.Menghasilkan lakaran dalam proses penghasilan karya Seni Halus.4 minggu ikut tahap pelajar. Menghasilkan dan mengenalpasti unsur seni dan prinsip rekaan dalam menggambar secara lukisan 3.Melukis dan rujukan. jalinan yang terdapat di tumbuh-tumbuhan. Mengetahui dan memahami jenis dan asas lukisan .3 SENI HALUS 1. ARAS 2 1.Mengolah Prinsip Rekaan dengan memberi perhatian kepada: • Kadar banding Pelajar membuat lukisan secara ‘pointistik’ bertemakan suatu bahan semulajadi bagi menghasilkan sebuah karya seni.3. 2. AKTIVITI 3 2. dan buatan manusia dengan dakwat/arang AKTIVITI 2 ABM Contoh lukisan menekankan jalinan dan garisan dengan pelbagai media. mengaplikasikan teknik pelukisan (rendering).Memahami perspektif dan kadar banding dalam membuat lakaran. ARAS 1 1. 15 . 1.1.Pengajar an bagi setiap satu aktiviti diantara 2. Jabatan Pendidikan Negeri Johor.LUKISAN 1. AKTIVITI 1 Membuat kajian garisan. Memahami peranan lukisan dalam seni visual.dan alam semulajadi. Pensil/pen/arang/ dakwat Lukisan perspektif 1 dan 2 titik lenyap.Membuat kemasan hasil Pelajar menghasilkan lukisan persepktif 1 titik kerja. Sektor Pengurusan Akademik.

AKTIVITI 3 Catan pelbagai media sebagai perbandingan. Pelajar menghasilkan poster mudah dengan menggunakan cat poster. Kebersihan.1. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. AKTIVITI 2 ABM Contoh catan tempatan pelbagi teknik dan aliran. 3. 1. NILAI Ketekunan. KBKK Pemikiran kreatif 2. Mengaplikasikan dan memahami unsur seni dan prinsip rekaan dalam catan 3.Proses penyediaan portfolio. • • • • Hubungkaitan kedudukan objek Prespektif Satah Imbangan AKTIVITI 1 Pelajar didedahkan jenis dan teknik serta alat/bahan dalam menghasilkan catan. Mengetahui dan memahami jenis dan teknik catan. AKTIVITI 4 Pelajar menghasilkan catan yang tertentu dengan penekanan unsur tona. 4.Cat Minyak. Ketelitian. Menghasilkan catan-catan mengikut teknik yang tertentu.3. basah atas kering dan kering atas basah. cahaya dan teknik Sektor Pengurusan Akademik.2. 16 .Catan cat air .Mengaplikasi perisian komputer yang sesuai dalam kerja Seni Halus. TKP kinestetik Visual ruang Interpersonal KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar menghasilkan ujikaji teknik dan jenis catan cat air seperti basah atas basah.CATAN .Cat Poster .

dawai. teknik penghasilan arca 2. Sektor Pengurusan Akademik. pisau. 3. KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada ARAS 3 1. 17 . AKTIVITI 1 Pelajar mengkaji dan menilai contoh arca berfungsi dan estatika di sekeliling sekolah dan sekitarnya.3 ARCA . sabun NILAI Ketelitian Keselamatan Kreatif KBKK Pemikiran kreatif Banding beza TKP kinestetik logik matematik Interpersonal Pelajar menghasilkan arca mobail statik berdasarkan teknik 2. Memahami dan menghasilkan arca berfungsi dan estatika.Arca Berfungsi . Jabatan Pendidikan Negeri Johor.3.Arca Estatika ARAS 1 1.Membuat kemasan hasil origami.Arca Mobil . 2.Mengolah Prinsip Rekaan dengan memberi perhatian kepada: AKTIVITI 3 Pelajar membuat arca luakan dengan menggunakan sepotong sabun dengan menggunakan pisau. jenis dan dalam proses penghasilan karya Seni Halus.Menghasilkan lakaran 1.Melukis dan mengaplikasikan teknik pelukisan (rendering).atau mobail ARAS 2 1. Pisau . kerja.Arca Stabail . kertas manila.Memahami perspektif dan kadar banding dalam membuat lakaran.1. Memahami konsep. mobail/ stabail Kad origami. tali/benang. binaan. Mengetahui teknik dan proses untuk menghasilkan arca stabail. AKTIVITI 2 ABM Contoh Arca luakan.

gam. dye. 3. F1 dsb. Memahami cetakan dan aplikasi unsur seni dan prinsip rekaan. 18 . -Cetakan timbul. RTM. NILAI Kebersihan/ Ketelitian Kreatif. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. AKTIVITI 2 ABM Contoh huruf blok pelbagai nisbah. media dan teknik cetakan 2. daun. bulu ayam dll.Mengaplikasi perisian komputer yang sesuai dalam kerja Seni Halus. bunga.4 KOMUNIKASI VISUAL 1. AKTIVITI 3 KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Membuat cetakan sutera saring sewarna bermotifkan flora atau fauna dengan teknik stensil kertas. Mengetahui dan memahami pelbagai jenis. poster. kulit kayu dan sebagainya. Pengajar an bagi setiap satu 1. Menghasilkan cetakan yang tertentu sebagai penghasilan seni visual. KBKK Pemikiran kreatif TKP Kinestetik Naturalis Visual ruang Interpersonal Membuat cetakan kolaj assemblaj bertemakan bahan alam semulajadi seperti rumput.skuji dan stensil kertas.4 CETAKAN -Cetakan lino. Tipografi. logo. Logo-logo huruf spt TV3. -Cetakan stensil. papantanda dsb. AKTIVITI 2 ABM Bahan buangan spt benang. Kertas. daun. -Cetakan sutera saring. PEPSI. Pelajar menghasilkan cetakan melalui bahan buangan yang berjalinan seperti tali. Mengetahui dan memahami reka bentuk grafik spt.3. 1. -Cetakan benam. 2. 4. ARAS 1 1.4. tali. • • • • • Kadar banding Hubungkaitan kedudukan objek Prespektif Satah Imbangan AKTIVITI 1 3.Menghasilkan kerja grafik 2D yang mudah dengan menggunakan AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan pelbagai reka bentuk tipografi sistem 3 x 5 dengan pelbagai nisbah.1 REKA BENTUK GRAFIK. 1.Proses penyediaan portfolio. lalang dan kulit kayu. akar. pisau dan bahan buangan/bahan semulajadi. Blok.1. KBKK Pemikiran kreatif TKP kinestetik logik matematik Interpersonal Sektor Pengurusan Akademik.Menyatakan perasaan diri terhadap kerja grafik. benang.

.. alat..Menyatakan hasrat diri dan masyarakat melalui hasil kerja serta memperkembangkan daya imginasi..Membuat kajian mudah berkaitan: • Idea • Cara penyelesaian masalah.Menerangkan kerja proses Reka Bentuk Grafik. 3.4 minggu ikut tahap pelajar.. media dan teknik yang sesuai. ARAS 2 1. 2. poster..Papan Tanda.aktiviti diantara 2.Poster . 2. 2. Menghasilkan logo. tipografi. papantanda dsb. * tema isu semasa Sektor Pengurusan Akademik. Memahami pelbagai kompenan reka benetuk grafik dan ciri-cirinya yang baik. logo.Tipografi . ..logo . AKTIVITI 3 Contoh poster yang berkaitan. ARAS 3 1. 3.Menghasilkan kerja grafik yang mudah secara manual dan berbantukan komputer...* dengan menitikberatkan tipografi dan imej. 19 .Pembungkusan . Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Pelajar diminta menghasilkan satu reka bentuk logo huruf yang bertemakan nama/ nama singkatan. NILAI Ketepatan/ kebersihan Kreatif KMD Membuat ramalan Proses inovasi KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar menghasilkan sebuah poster mudah bertemakan .Menghasilkan kerja grafik berasaskan tema yang diberi.

5. Memahami kraf tembikar tradisional dan dimensi baru.Menyatakan sejarah tembikar dan anyamantempatan. Sektor Pengurusan Akademik. itik. ular. motif. bahan dan teknik yang sesuai.1 KRAF TEMBIKAR 1. 2. AKTIVITI 1 Pelajar didedahkan dengan kerja orentasi tembikar spt mengguli doh tanah liat.Mengenal beberapa orang tokoh kraf. Mengetahui dan memahami asas kraf tembikar. 3.Menentukan teknik. 2. Tanah liat Contoh gambar kraf NILAI Penghargaan Kebersihan keselematan KBKK Kreatif Menjana idea TKP kinestetik Naturalis Visual ruang Interpersonal KONSTRUKTI VISME Pengetahuan sedia ada Pelajar diminta menghasilkan model kecil spt. ARAS 1 1.5 KRAF TRADISONAL 1. meleperkannya. ikan dsb dengan menggunkan tanah liat /plastersin/ paperclay dll. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. 20 . AKTIVITI 3 Pelajar diminta mengumpul gambar kraf tembikar tradisional dan dimensi baru. bentuk dan ragam hias berdasarkan kawasan. daerah atau negeri tertentu. 3. ARAS 2 1.1. 2. AKTIVITI 2 ABM Tanahliat/plastersin Paperclay/dsb Model/replika yang telah dibentuk.Membuat tembikar dan anyaman menggunakan alat. memotong dll bagi memberi kemahiran mengolah bahan.Menyenaraikan fungsi tembikar dan anyaman. burung. Menghasilkan kraf tembikar yang ringkas dengan menggunakan tanah liat atau plastersin.

3.2 KRAF ANYAMAN 1. 21 . TKP . 2. 3. AKTIVITI 2 ABM Contoh anyaman pelbagai bahan dimensi baru spt reben. ARAS 3 1. 2.Membuat apresiasi reka bentuk kraf tembikar dan anyaman dengan memberi perhatian kepada fungsi nilai budaya.Menghasilkan ragam hias yang sesuai dengan hasil kerja/mata barang.5. kisi-kisi. alat dan teknik berkaitan. Mengetahui dan memahami asas kraf anyaman . 4. tekstil tebal dsb.kinestetik . Memahami kraf anyaman tradisional dan dimensi baru. Contoh kelarai spt. reben.Merekabentuk kraf tradisional dalam bentuk 2D.1. KBKK pemikiran kritis Menjana idea Menyelesaikan masalah KONSTRUKTI VISME pengalaman sedia ada Pelajar didedah dengan motif-motif tradisional yang mudah dan diminta menghasilkannya dengan pelbagai baru AKTIVITI 3 Contoh kraf anyaman dimensi tradisional dan baru NILAI Ketekunan/ Keselamatan Kreatif Pelajar diminta mengumpul reka bentuk kraf anyaman tradisional dan dimensi baru.Interpersonal Sektor Pengurusan Akademik.logik matematik .Merekacipta/merekaben tuk kraf tembikar dan anyaman dengan menggunakan teknologi bahan. AKTIVITI 1 Pelajar dikehendaki menghasilkan anyaman bercorak tapak catur dengan menggunakan bahan dimensi baru spt pelbagai kertas..plastik dsb. beras patah. mata bilis.Membakar tembikar dan kemasan hasil anyaman. Menghasilkan kraf anyaman dengan menggunakan pandan/bahan dimensi baru. kemasan dan pemeliharaan. palstik. bunga tanjung dsb. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. 4. siku keluang.

Mendokumentasi sejarah Seni Halus di Malaysia sebelum merdeka dari aspek pengenalan. AKTIVITI 2 ABM Contoh gambar dan karya popular tempatan spt. SEJARAH DAN APRESIASI SENI VISUAL MINGGU PENGGAL BIDANG TAJUK HASIL PEMBELAJ ARAN ARAS AKTIVITI ABM NILAI MURNI KEMAHIRAN BELAJAR 1. PERKEMBAN GAN SENI VISUAL DI MALAYSIA AKTIVITI 1 1. ARAS 1 1.Menjelaskan perkembangan kraf tembikar dan anyaman dari aspek: Pengenalan Tokoh dan sumbangan AKTIVITI 3 Pelajar didedahkan dengan ‘Kritikan Mudah’ karya catan/ arca tempatan yang popular. Mengetahui dan menghargai tokoh dan warisan budaya Seni Halus Tempatan Pelajar membuat portfolio berkumpulan (2 atau 3 orang sekumpulan) tentang Sejarah dan sumbangan Tokoh Seni 2. Mengetahui dan memahami warisan budaya Seni Halus Malaysia. Pelajar membuat dokumentasi dengan menyenaraikan beberapa tokoh pelukis tanah air serta karyanya yang popular. 22 . NILAI Kebersihan Ketelitian kesabaran BCB Mencatat Membaca Menulis laporan 1. Syed Ahmad Jamal. KONSTRUKTIV ISME -pengalaman sedia ada Sektor Pengurusan Akademik.B.Perbincangan tentang Visual terkenal di kepentingan Seni Visual Malaysia dalam bidang kehidupan dan budaya. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Yun Mun Seng dll. ARAS 3 1.1: SENI HALUS 2. Abdullah Arif.Menyatakan sejarah Seni Halus di Malaysia sebelum merdeka dari aspek tokoh dan karya. ARAS 2 1. tokoh dan sumbangan mereka. KBKK pemikiran kritis Latif Mohiden.

budaya sendiri dan budaya lain.1.Menyenaraikan pengaruh Seni Islam. susur kelapa dll Contoh kraf senjata. 23 . 1.Menyediakan portfolio.Tembikar . anyaman. ayam berlaga.2 KRAF TRADISIONAL . siku keluang. NILAI Penghargaan Kreatif Kesungguhan KBKK pemikiran kritis BCB Mencatat Membaca Menulis laporan KONSTRUKTIV ISME -pengalaman sedia ada 4. Jabatan Pendidikan Negeri Johor. pakaian lama.Mengetahui dan menghargai tokoh dan pandai seni kraf tanah air. 3. kenderaan. AKTIVITI 2 ABM Contoh Buku skrap tentang motif seperti pucuk rebung.Anyaman. AKTIVITI 1 Pelajar menghasilkan buku skrap dengan mengumpul gambar dan motif kraf tradisional spt. perhiasan tradisional. Motif yang terdapat pada batik. sisik naga. 2.Membuat perbandingan perkembangan SeniVisual dalam kehidupan. permainan dll. barat dan serantau. 2. Mengtahui dan memahami kraf tradisional tempatan.seni tenunan dan tembikar. ukiran. Pelajar menghasilkan folio ringkas tentang reka bentuk kraf-kraf tempatan semakin pupus dan perlu diselamatkan Sektor Pengurusan Akademik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->