P. 1
elektrik

elektrik

|Views: 678|Likes:
Published by Senteri Fiq

More info:

Published by: Senteri Fiq on Jan 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/17/2013

pdf

text

original

Elektronik dan Elektronik

Ir. Zulkifli bin Idris

SUMBER ELEKTRIK

SUMBER ELEKTRIK
‡ Terdapat pelbagai sumber yang dapat digunakan untuk menghasilkan tenaga elektrik. ‡ Antaranya ialah kemagenatan, tindakan kimia, cahaya, haba dan tekanan.

KEMAGNETAN SEBAGAI SUMBER ELEKTRIK
‡ Kemagnetan digunakan untuk menghasilkan tenaga elektrik dengan menggerakkan sebatang magnet di dalam gegelung wayar.

. ‡ Teras besi.DINAMO ‡ Dinamo terdiri daripada tiga bahagian utama. dan gegelung wayar. iaitu magnet kekal. Gegelung wayar diperbuat daripada lilitan kuprum. ‡ Dinamo dikendalikan atas perinsip aruhan magnet.

‡ Ia disambungkan kepada gandar yang disambungkan kepada penjana yang akan berputar dan menghasilkan kuasa elektrik.TURBIN ‡ Turbin adalah sejenis alat yang mempunyai rotor yang dapat diputar oleh aliran air. stim atau angin. .

TINDAKAN KIMIA SEBAGAI SUMBER ELEKTRIK ‡ Tindakan kimia juga boleh digunakan untuk menghasilkan arus elektrik ‡ Antaranya ialah sel basah dan sel kering .

SEL KERING
‡ Voltan yang dihasilkan oelh sel kering adalah sebanyak 1.5 volt. ‡ Karbon yang berada di tengah-tengah bertindak sebagai punca positif. ‡ Campuran ammonium klorida dan mangan bertindak sebagai elektrolit ‡ Dan bekas zink bertindak sebagai punca negatif. ‡ Ia tidak boleh dicas semula.

SEL BASAH
‡ Tenaga yang dihasilkan lebih tinggi daripada sel kering ‡ Dapat dicas semula. ‡ Sel basah seperti sel asid plumbum ‡ Terdiri daripada plumbum peroksida sebagai elektrod positif dan plumbum ‡ Sebagai elektrod nagetif dan asid sulfurik cari sebagai elektrolitnya.

CAHAYA SEBAGAI SUMBER ELEKTRIK
‡ Bahan kimia seperti selenium, natrium dan kalium. ‡ Dapat ditukarkan kepada tenaga elektrik apabila menerima pancaran cahaya. ‡ Prinsip ini digunakan dalam sel solar pada kalkulator dan pada meter dedahan cahaya untuk kamera.

KEGUNAAN ELEKTRIK
‡ Tenaga elektrik digunakan di dalam alat-alat elektrik. ‡ Alat-alat elektrik ini dapat menukarkan tenaga elektrik ‡ Kepada tenaga lain seperti tenaga cahaya, haba, kinetik dan bunyi.

‡ Contoh. . ‡ Menggunakan elemen pemanas yang diperbuat dari aloi nikel dan kromium. cerek.KEGUNAAN ELEKTRIK UNTUK MENGHASILKAN HABA ‡ Pekakas elektrik yang menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga haba. periuk nasi dll.

. mesin basuh mesin gerudi dll.KEGUNAAN ELEKTRIK UNTUK MENGHASILKAN TENAGA KINETIK ‡ Alat-alat elektrik yang digunakan untuk menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga kinetik ‡ Adalah seperti kipas angin. ‡ Ini semua berasaskan motor elektrik.

.KEGUNAAN ELEKTRIK UNTUK MENGHASILKAN CAHAYA ‡ Lampu ialah alat elektrik yang dapat menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga cahaya. ‡ Lampu pijar menggunakan filamen manakala lampu pendarflour menggunakan gas argon dan merkuri untuk menghasilkan tenaga cahaya.

KEGUNAAN ELEKTRIK UNTUK MENGHASILKAN BUNYI ‡ Tenaga elektrik boleh ditukarkan kepada tenaga bunyi. . telefon. pembesar suara dan radio. ‡ Perkakas yang digunakan untuk menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga bunyi adalah seperti televisyen.

LITAR ELEKTRIK .

LITAR ELEKTRIK ‡ Litar elektrik adalah satu sambungan sumber tenaga elektrik dan pengalir elektrik dengan beban elektrik ‡ Litar elektrik diperoleh dan beban elektrik disambung secara berturutan pada punca elektrik ‡ Litar elektrik yang mudah terdiri daripada suis. . mentol dam wayar.

Litar Buka Litar Pintas Jenis litar WJS8 01 WJS 801 Litar Tutup WJS 801 .

‡ Litar Tutup Apabila komponen elektrik disambungkan dengan menggunakan wayar kepada punca elektrik maka satu litar lengkap diperolehi dan membolehkan arus elektrik mengalir. . mentol terbakar / litar terputus pada mana-mana bahagian maka arus tidak dapat mengalir dalam litar.JENIS LITAR ‡ Litar Buka Jika suiz terbuka. ‡ Litar Pintas Satu litar yang wayarnya terdedah bersentuhan di antara satu sama lain dan arus mengalir secara terus tanpa melalui mentol dan suiz.

‡ Litar selari ‡ Sambungan litar elektrik dengan dua atau lebih laluan arus .LITAR SIRI DAN LITAR SELARI ‡ Litar siri ‡ Susunan litar elektrik dengan hanya satu aliran arus ‡ Ia merupakan sambungan beberapa komponen elektrik secara berturutan.

g.VOLTAN ‡ Voltan ialah daya yang menggerakkan elektron melalui pengalir ‡ Pengaliran elektron secara teratur akan menghasilkan tenaga elektrik ‡ Elektron perlu digerakkan oleh satu daya untuk menghasilkan tenaga elektrik ‡ Sel atau penjana adalah punca d.e.) .e. ‡ Daya gerak elektrik ini disukat dalam unit volt ‡ Voltmeter digunakan untuk menyukat Voltan (d.g.

‡ Vj = V1=V2=V3«. bergantung kepada nilai rintangan dalam beban ‡ Vj = V1 + V2 +V3«« ‡ Litar selari ‡ Nilai voltan pada beban adalah sama dengan nilai voltan pada setiap laluan arus.VOLTAN DALAM LITAR SIRI DAN LITAR SELARI ‡ Litar siri ‡ Nilai voltan pada setiap perintang akan susut.. .

‡ Litar selari ‡ Jumlah rintangan akan berkurangan kerana terdapat lebih laluan arus.RINTANGAN DALAM LITAR SIRI DAN LITAR SELARI ‡ Litar siri ‡ Jumlah rintangan adalah jumlah semua rintangan ‡ Rj = R1 + R2 + R3«. ‡ 1/Rj = 1/R1 +1/R2 + 1/R3«.. .

ARUS DALAM LITAR SIRI DAN LITAR SELARI ‡ Litar siri ‡ Arus yang melalui mana-mana bahagian dalam litar adalah sama ‡ Ij = I1 =I2 = I3« ‡ Litar selari ‡ Arus yang mengalir pada setiap laluan bergantung pada nilai rintangan pada laluan berkenaan ‡ Ij = I1 +I2 +I3 .

LITAR SIRI DAN SELARI LITAR SIRI Vj = V1 + V2 + V3 Ij = I1 = I2 = I3 Rj = R1 + R2 + R3 LITAR SELARI Vj = V1 = V2 = V3 Ij = I1 + I2 + I3 1/Rj = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 .

JENIS DAN KERJA PENDAWAIAN .

Penjalur wayar digunakan untuk menjalur dan memotong wayar. plag 3 pin 13A dan plag 3pin 15A. wayar teras tunggal. memotong.Jenis Wayar dan Kerja Pendawaian Elektrik Pena ujian digunakan untuk mengesan kebocoran arus elektrik serta mengetatkan dan menanggalkan skru kecil. Jenis-jenis wayar ialah wayar kuprum berenamel. Jenis-jenis plag ialah 2 pin 2A. Playar gabung digunakan untuk memegang. membengkokkan dan membentuk. mencengkam. Playar mucung tirus sesuai digunakan ditempat yang sempit dan sukar dicapai. . wayar lembar tunggal. Wayar teras kembar dan wayar tiga teras. Pemotong sisi digunakan untuk memotong wayar elektrik.

JENIS WAYAR Wayar Kuprum Berenamel .Kegunaan : membuat gegelung pada motor elektrik dan transformer Wayar Lembar Tunggal (berpenebat) -Kegunaan : membuat pendawaian litar mudah seperti radio Wayar Teras Tunggal (berpenebat) -Diperbuat dari lembaran halus dan lembaran kasar -Lembar halus : mudah lentur. untuk pendawaian di radio dan pembesar suara -Lembar kasar : untuk pendawaian litar elektrik di rumah .

berpenebat PVC untuk pendawaian perkakas elektrik yang tak hasilkan haba(kipas angin.Wayar Teras Kembar -Dua wayar teras tunggal yang dilekatkan -Untuk pendawaian radio. peti sejuk) b. soket dan tv Wayar Tiga Teras -Terdapat dua jenis iaitu: a. cerek) . seterika. berpenebat PVC serta beranyaman benang untuk pendawaian alat elektrik yang menghasilkan haba (ketuhar.

Wayar Teras Tunggal Wayar Teras Kembar Wayar Teras Tiga .

Ada 3 tamatan : tamatan dawai hidup (L). tamatan dawai bumi (E) -Fius katrij 13A dipasang di dalam plag ini untuk keselamatan Plag 3 Pin 15 Ampere -Pinnya bulat dan tidak berfius -Untuk kelengkapan elektrik berkuasa tinggi(pemanas air dan pendingin udara) . pencukur elektrik Plag 3 Pin 13 Ampere .PLAG JENIS PLAG Plag 2 Pin 2 Ampere -Menggunakan wayar teras kembar -Ada dua tamatan : teras hidup(L) dan teras neutral (N) -Alat : radio. dawai neutral (N).

13 amp plag 15 amp plag 2 amp plag Plag 3-Pin .

10A. Fius Dawai -Berbentuk dawai dan kadarannya tetap -Fius yang lebur boleh diganti -Pemegang fius diperbuat daripada seramik dan bakelit B. 5A.FIUS DAN KATRIJ FIUS -Fungsi : melindungi litar dan perkakas elektrik -Fius di dalam plag akan melebur dan arus elektrik terputus jika arus itu terlalu tinggi -Fius disambung pada tamatan hidup (L) -Fius ditentukan mengikut arus iaitu 2A. 13A -Ada 2 jenis : a. Fius Katrij -Fius yang tebakar diganti dengan fius kadaran yang betul .

Simbol Fius Fius Katrij dan Pemegang Fius Fius Dawai dan Pemegang Fius .

Kadar pencahayaan yang lebih terang 2. Cahaya tidak menyilaukan 4. Kelebihan lampu pendarfluor ialah : 1. Menjimatkan tenaga elektrik 5. Menghasilkan sedikit haba .LAMPU PENDARFLUOR Lampu pendarfluor menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga cahaya. Lampu ini didapati dalam kadaran kuasa watt yang terdapat dalam 20W/240V dan 40W/240V. Cahaya yang berwarna putih 3.

Tiub Pin elektrod Pemegang tiub Perumah Cok Suis penghidup .

Untuk membekalkan voltan tinggi 2.Tiub Pendarfluor -Diperbuat daripada kaca berisi merkuri dan gas argon -Dindingnya disalut dengan lapisan fosfur -Dihujung tiub ada dua pin elektrod yang mengalirkan arus ke tiub 2.Perumah Mengandungi pemegang tiub.Bahagian Utama Lampu Pendarflour 1.Cok -Kegunaan : 1. Menstabilkan voltan selepas lampu menyala . cok dan suis penghidup 3.

Suis Penghidup -Berfungsi menghidupkan lampu -Tidak berfungsi lagi setelah lampu dihidupkan -Lampu akan terus menyala walaupun fius penghidup ditanggalkan selepas menyala. .Pemegang Suis Penghidup -Berfungsi untuk menempatkan suis penghidup 6.Pemegang Tiub -Terletak pada kedua-dua hujung perumah -Berfungsi menyangga tiub pendafluor 5.4.

PLBB terpelantik atau putus apabila lampu dihidupkan. Punca Kerosakan Berlaku litar pintas dalam pendawaian Cara Membaik Pulih Periksa semula litar pendawaian 2. Lampu berkelip-kelip tetapi tidak menyala 4. Lampu tidak menyala apabila suis dihidupkan Tiada bekalan elektrik Cok rosak Tiub rosak Sius penghidup rosak Tiub rosak Suis penghidup rosak Tiub rosak Suis penghidup rosak Periksa bekalan elektrik Tukar cok Tukar tiub Tukar suis penghidup Tukar tiub dan suis penghidup Tukar tiub dan suis penghidup 3.KEROSAKAN LAMPU PENDARFLUOR Kejadian/Kerosakan 1. Kedua-dua hujung tiub merah dan lampu tidak menyala .

Ia merupakan suatu penyambungan tertutup yang membolehkan arus mengalir dengan sempurna iaitu arus mengalir dari bekalan dan balik semula ke bekalan tersebut.JENIS-JENIS LITAR ELEKTRIK Litar elektrik merupakan suatu susunan pengalir atau kabel untuk membawa arus dari punca bekalan voltan ke komponenkomponen elektrik (beban). arus elektrik (I) dan rintangan (R). . 1) Litar Lengkap Ia juga dikenali sebagai litar asas atau litar mudah. Litar-litar tersebut mestilah terdiri daripada voltan bekalan (V).

3) Litar Buka Litar dimana punca beban dalam litar tersebut dibuka.2) Litar Tidak Lengkap Litar tidak lengkap ialah litar yang mengalami kekurangan salah satu daripada tiga perkara tersebut iaitu samada voltan bekalan atau rintangan beban. Pengaliran arus tidak akan berlaku dengan sempurna pada litar tidak lengkap. Oleh itu tiada pengaliran arus berlaku. . Nilai rintangan dalam litar adalah terlalu tinggi.

4) Litar Pintas Sambungan pada punca bebannya dipintaskan dengan menggunakan satu pengalir yang tiada nilai rintangan. Arus yang mengalir adalah terlalu besar. . fius akan terbakar. Biasanya jika berlaku litar pintas.

Simbol Elektronik Nama Komponen Diod pemancar cahaya Simbol Fungsi Membenarkan arus mengalir satu arah sahaja Memancarkan cahaya sebagai tanda kehadiran arus eletrik Mengurangkan arus dalam alir elektrik Perintang tetap Perintang boleh laras Mengawal arus dalam litar Mempunyai nilai rintangan yang dapat dilaraskan Menutup dan membuka litar Suis togel .

Buzzer Menukarkan gelombang elektrik ke geombang bunyi yang berfrekuensi tinggi Suis tekan buka Suis tekan tutup Suis tekan Transistor Membesarkan arus. voltan dan kuasa dalam litar Suis dalam litar Menyimpan dan membuang cas elektrik Kapasitor berkutub Kapasitor tidak berkutub Menyimpan dan membuang cas elektrik .

Pengenalan Kepada Komponen Elektronik .

. ‡ Nilai perintang ditandakan dengan kod warna. ‡ Nilainya diukur dalam unit Ohm (. ‡ Semakin tinggi nilai rintangan semakin rendah arus yang mengalir melaluinya.).Perintang Tetap Simbol ‡ Mengawal arus elektrik dalam sesuatu litar.

Kod Warna Perintang Warna Mewakili nombor Hitam Perang Merah Jingga Kuning Hijau Biru Unggu Kelabu putih 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ‡ Kod warna terdiri daripada 4 lajur ‡ Lajur pertama menunjukkan nilai pertama ‡ Lajur kedua menunjukkan nilai kedua ‡ Lajur ketiga menunjukkan bilangan kosong ‡ Lajur keempat menunjukkan nilai toleransi .

5 Ohm . iaitu 1 Emas menunjukkan 5% toleransi Jadi. 7 Perang menunjukkan bilang kosong. 4 Unggu menunjukkan no. nilai perintang di atas ialah 470 Ohm Nilai toleransi ialah 470 Ohm X 5% = 23. nilai perintang boleh dari 446.5 Ohm hingga 493.5 Ohm Jadi.Cara membaca kod warna Kuning menunjukkan no.

Perintang Boleh Laras Simbol ‡ Nilainya boleh dilaraskan antara 0 hingga nilai maksimumnya dengan memutarkan spindelnya. .

.D. semakin kecil rintangannya. iaitu Light Dependent Resistor.R. ‡ Nilai ringtangan bergantung kepada cahaya yang diterimanya.Perintang Peka Cahaya Simbol ‡ Juga dikenali sebagai L. ‡ Semakin banyak cahaya yang diterima.

2. 3.Suis togel. Jenis ±jenis suis: 1.Suis tekan buka. . suis tekan tutup.SUIS Suis digunakan untuk membuka dan menutup aliran arus.

Arus akan mengalir apabila punat suis dihidupkan dan terputus apabila punat suis dimatikan. 2. .Digunakan di kediaman dan pejabat. 3.Dikenali sebagai suis kutub satu arah.Suis togel 1.

Suis tekan buka. 2. Digunakan pada litar loceng rumah. Digunakan pada pintu peti sejuk atau pintu kereta. . Arus mengalir apabila punat ditekan dan akan terputus sebaik sahaja tekanan pada punat dilepaskan. 1. 2. Arus akan mengalir apabila punat di lepaskan.Simbol suis tekan tutup Simbol suis tekan buka Suis tekan tutup. 1.

‡ Boleh digunakan untuk menukar arus ulang alik ke arus terus.Diod A K Simbol ‡ Komponen yang membenarkankan aliran arus elektrik ke satu arah sahaja. ‡ Kutub positif dikenali sebagai anod (A) manakala kutub negatif dikenali sebagai katod (K) .

iaitu singkatan untuk Light Emitting Diode.Diod Pemancar Cahaya (L.D.D) A K Simbol ‡ Diod pemancar cahaya adalah diod yang boleh menyala apabila arus elektrik mengalir melaluinya. ‡ Ia selalu disebut L.E. .E.

E . ‡ Ia diperbuat daripada bahan positif dan bahan negatif.Transistor ‡ Adalah komponen yang digunakan untuk membesarkan arus atau sebagai suis. ‡ Ia mempunyai 3 kaki ± Kaki pemungut (Collector) ± C ± Kaki tapak (Base) ± B ± Kaki pemancar (Emitter) .

Simbol Transistor .

Penerus Kawalan Silikon (SCR) Simbol ‡ Penerus kawalan silikon atau SCR berfungsi sebagai suis dan membenarkan arus elektrik mengalir sehala sahaja seperti diod. iaitu : ± Get (G) ± Anod (A) ± Katod (K) . ‡ Ia mempunyai 3 kaki.

perintang dan sebagainya . diod. ‡ Ia juga dipanggil litar terkamil atau cip atau IC (Integrated circuit) ‡ Ia boleh mengandungi elemen komponen seperti transistor.Litar Bersepadu (IC) Simbol ‡ Adalah satu litar yang lengkap dan ringkas di dalam sebuah bekas kecil.

Ia juga mengambil lebih masa untuk mengecas dan membuang cas. Ia biasanya bernilai kecil dan disukat dalam mikrofarad (QF). ‡ Kapasitor yang bernilai tinggi akan menyimpan lebih banyak tenaga elektrik. iaitu jenis berkutub dan jenis tidak berkutub.Kapasitor ‡ Komponen yang berfungsi sebagai penyimpan dan pembuang cas. . ‡ Terdapat dua jenis kapasitor. ‡ Unit sukatannya ialah farad (F).

Simbol Kapasitor .

Buzer Simbol ‡ Komponen yang menukar tenaga elektrik ke tenaga bunyi yang bergetaran. .

Geganti Simbol ‡ Adalah sejenis suis automatik yang dikendalikan oleh arus elektrik .

kita merujuk kepada lukisan kerja litar itu. ‡ Untuk membuat satu litar elektronik.Litar Elektronik ‡ Litar elektronik adalah sambungan komponen-komponen elektronik secara sistematik supaya arus elektrik dapat mengalir dengan sempurna. .

(2 dimensi) ‡ Lukisan bergambar pula menunjukkan setiap sambungan dan komponen elektronik dilukiskan.Jenis-jenis lukisan litar ‡ Terdiri daripada lukisan skematik dan lukisan bergambar. (3 dimensi) . ‡ Lukisan skematik menunjukkan setiap sambungan dan semua komponen dalam simbol.

Jenis Lukisan Litar + Lukisan Skematik + - Lukisan Bergambar .

ELEKTRIK STATIK .

. ia akan menarik objek . Elektrik static ialah apabila digosok. terdapat pengaliran cas dan satu badan ke satu badan yang lain. Apabila digosokkan dengan kain sutera .ELEKTRIK STATIK sejarah ‡ elektrik ditemui oleh orang ±orang greek purba yang memerhatikan amber (sejenis gam coklat kekuningan yang telah dikeraskan kepada batu yang mampat). amber atau elektron memberi sifat penarikan.

cecair atau gas. ‡ Terdiri daripada zarah-zarah iaitu molekul yang terbentuk daripada atom. ‡ Pergerakan elektron sebagai pengantar daripada titik keupayaan rendah ‡ ke titik keupayaan tinggi. ‡ Satu pusat yang dinamakan nukleus yang mengandungi cas positif dan negatif .STRUKTUR ATOM ‡ Semua bahan samaada pepejal. . ‡ Zarah-zarah halus dalam orbit yang mengelilingi nukleus dinamakan elektron. Arus elektrik pula mengalir dari titik keupayaan tinggi ke rendah.

.

‡ Elektron diisi ke dalam petala mengikut tertib tertentu. Bagi 20 unsur pertama. bilangan elektron maksimum yang boleh diisi ke dalam Petala K =2. kemudian diikuti dengan pengisian elektron ke dalam Petala L. dan Petala M = 8. Petala M. Petala K yang berada pada aras tenaga terendah akan diisi elektron sehingga maksimum terlebih dahulu.Susunan elektron atom ‡ Setiap petala boleh diisi dengan bilangan elektron maksimum tertentu. dan seterusnya ke dalam petala-petala pada aras tenaga yang lebih tinggi. Petala N. Petala L = 8. .

Susunan elektron atom Unsur Simbol Nombor atom K Hidrogen Helium Litium Berilium Boron Karbon Nitrogen Oksigen Fluorin Neon Natrium Magnesium Aliminium Silikon Fosforus Sulfur Klorin Argon Kalium Kalsium H He Li Be B C N O F Ne Na Mg Al Si P S Cl Ar K Ca 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 L Susunan elektron M N O P Q 1 2 3 4 5 6 7 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 1 2 3 4 5 6 7 8 8 8 1 2 .

Konsep-konsep elektrik Dalam penggunaan biasa.apabila terdapat objek bercas lain yang masuk ke medan ini. istilah elektrik dikaitkan dengan beberapa konsep biasa yang sebaik-baiknya dirujuk menggunakan istilah-istilah yang lebih tepat: ‡Keupayaan elektrik (selalunya dirujuk sebagai voltan) tenaga keupayaan per unit cas yang berkait dengan medan elektrik statik. medan ini akan mengenakan daya ke atas objek tersebut.pergerakan atau aliran zarah-zarah bercas elektrik.medan yang terdapat di sekeliling objek yang bercas. ‡Arus elektrik . . ‡Medan elektrik.

tenaga yang terhasil akibat aliran cas elektrik melalui pengalir elektrik. dan dapat menghasilkan medan elektrik . seperti cahaya. ‡Cas elektrik. Jirim bercas elektrik dipengaruhi oleh.kadar penukaran tenaga elektrik daripada atau kepada tenaga dalam bentuk lain.Konsep-konsep elektrik ‡Tenaga elektrik . ‡Kuasa elektrik .sifat asas terabadi pada sesetengah zarah subat. yang menentukan saling tindak elektromagnetnya. haba atau tenaga mekanikal (sawat).

e dan unit S.e ialah beza keupayaan merentasi terminal sel ketika arus sifar(tiada beban)Unitnya ialah Volt (V) ‡ (b) Takrif rintangan dalam (r) ‡ Rintangan dalam ialah rintangan yang berada secara sesiri dengan sel disebabkan rintangan elektrod dan elektrolitnya yang menghalang pemindahan cas daripadanya.g.nya ‡ D.Unitnya ialah Ohm (Ÿ) .g.I.g.e ialah tenaga yang dibekalkan setiap unit cas daripada terminal sel ketika arus sifar(tiada beban)atau D.Takrif ‡ (a) Takrif d.

.beza keupayaan merentasi terminal sel akan menjadi kurang daripada nilai d.(c) Perbandingan rintangan dalam ‡ sel kering dengan sel basah.Ini adalah disebabkan sel terpaksa mengatasi rintangan dalamnya dan juga rintangan perinang luar.e.V.nya.r dan R ‡ Apabila arus mengalir sedang mengalir dalam suatu litar elektrik.I. (d)Hubungan E. ‡ Rintangan dalam sel kering lebih tinggi daripadasel basah kerana(i) Elektrolit sel kering bentuk pepejal dan sel basah elektrolitnya berbentuk cecair(ii)Jarak antara elektrod-elektrod dalam sel kering adalah rapat manakala dalam sel basah adalah jauh.g.

Simbol .

Pengayun pula menghasilkan gelombang pembawa.Dalam studio. Mikrofon . Anda bolehlah membayangkan bahawa gelombang pembawa itu sebagai kuda manakala isyarat audio itu sebagai koboi. Isyarat audio dan gelombang pembawa digabungkan dalam modulator membentuk gelombang radio. Isyarat radio ini seterusnya diperkuatkan oleh amplifier supaya ia boleh disebarkan oleh aerial. suara seseorang yang diterima oleh mikrofon ditukarkan kepada isyarat audio(bunyi).

.

‡ Ia mempunyai 3 kaki. iaitu : ± Get (G) ± Anod (A) .Penerus kawalan silikon atau SCR ‡ berfungsi sebagai suis dan membenarkan arus elektrik mengalir sehala sahaja seperti diod.

perintang dan sebagainyaSimbol . diod. ‡ Ia juga dipanggil litar terkamil atau cip atau IC (Integrated circuit) ‡ Ia boleh mengandungi elemen komponen seperti transistor.Litar Bersepadu (IC) ‡ Adalah satu litar yang lengkap dan ringkas di dalam sebuah bekas kecil.

Litar Bersepadu (IC) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->