P. 1
Konsep Kesepaduan Dalam Pendidikan Jasmani

Konsep Kesepaduan Dalam Pendidikan Jasmani

|Views: 756|Likes:
Published by HaiDah Salleh

More info:

Published by: HaiDah Salleh on Jan 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/11/2013

pdf

text

original

KONSEP KESEPADUAN DALAM PENDIDIKAN JASMANI

NURUL HAIDAH BT SALLEH PISMP 4D

Sumber klikduniaku.com

KUMPULAN 1

PISMP 4A 2009 / KPPJ (ISL 2)

PENGENALAN CARA PERLAKSANAAN RUJUKAN .

Konsep dalam PnP.Kesepaduan merupakan perjalinan dan pengadunan unsur-unsur ilmu pengetahuan kemahiran . Kesepaduan merupakan † † † penjalinan dan pengaduan unsur ² unsur ilmu pengetahuan kemahiran bahasa serta nilai ² nilai . bercantum. Halaman 1112. tercerai atau terpencil. terasing.Baris 16).Pengenalan Bersepadu dan kesepaduan bermaksud bersatu. dan bersama . perihal bersepadu menjadi kesatuan yang utuh (Kamus Dewan Edisi 4. Kesepaduan-keadaan bersepadu. bahasa serta nilai-nilai dalam semua matapelajaran secara integrasi dan menyeluruh. bukannya terpisah.

. Unsur kekerapan nilai ² nilai murni atau bahasa Melayu merentas kurikulum tidak dimasukkan. † Ini tidak ada kesepaduan. Contohnya: † Pengajaran Geografi atau Sains pendekatan pengajaran semata ² mata tertumpu kepada kemahiran.Guru mestilah menekan aspek kesepaduan dalam merancang strategi pembelajaran.

Contohnya : Topik pengiraan BMI dalam Pendidikan Jasmani. Maka penyerapan Matematik dalam Pendidikan Jasmani. .Antara teknik yang terkini digunakan bagi membolehkan kesepaduan berlaku ialah † Penggabungjalinan Rasionalnya beberapa kemahiran dapat diperoleh secara serentak dan terpadu.

Oleh itu murid dapat mempelajari ilmu muzik yang sesuai untuk dipadankan dengan pergerakan kreatif. Contoh : Guru mengajar pergerakan kreatif dan pada masa yang guru menggabungkan muzik.† Penyerapan Proses menyatukan isi atau kandungan daripada mata pelajaran lain. .

Aktiviti yang guru jalankan menggunakan bentuk aktiviti yang menarik dan diolah mengikut kemampuan dan tahap murid itu sendiri.Cara Perlaksanaan Kesepaduaan dari segi bahan pengajaran dan pembelajaran. . † Contoh   : Bahan pengajaran dan pembelajaran digunakan untuk sama untuk beberapa permainan tertentu.

Sumber klikduniaku.  Bagi menjamin perkembangan JERIS murid. mengajar kemahiran bola sepak dan menyelit nilai murni dan moral.  Dalam PJ.com .Kesepaduan yang berbentuk ¶intra· (berlaku dalam satu mata pelajaran) † Contoh  : ilmu pengetahuan bercantum dengan kemahiran dalam satu mata pelajaran.

.Kesepaduan yang berbentuk ¶inter·(yang berlaku dengan menggabungkan pengetahuan atau pengetahuan denga mata pelajaran lain) † Contoh  Dalam PJ sekolah rendah ada tajuk mengenali bahagian tubuh kita. Di sini pergabungan dengan subjek sains.

. † Contoh  : PJ yang teori yang terkandung buku juga bersepadu dengan amali yang sediakan unruk murid ² murid.Kesepaduan antara aspek teori dengan amali.

.Kesepaduan di antara aktiviti kokurikulum dengan aktiviti kurikulum. Ini bercantum dengan aktiviti kokurikulum di sekolah seperti persatuan olaharaga. † Contoh  : PJ yang ada mengajar tajuk kemahiran asas olahraga seperti lari lompat berpagar.

Pengenalan aktiviti pengajaran di dalam kelas adalah asas dan sejajar dengan aktiviti di luar bilik darjah.Kesepaduan di antara aktiviti di dalam bilik darjah dengan luar bilik darjah. . † Contoh    : Aktiviti berdasarkan teori dan pengenalan dilakukan di dalam kelas dan kesinambungannya di luar bilik darjah. Aktiviti yang dilakukan di luar bilik darjah lebih secara praktikal dan amali. oleh itu murid dapat ekplorasi aktiviti dengan lebih baik.

Teknik dan strategi sesuai dengan jenis aktiviti. † Contoh   : Strategi diatur terlebih dahulu sebelum pengajaran dan pembelajaran dilakukan dalam rancangan pengajaran harian.Kesepaduan dalam strategi pengajaran dan pembelajaran. bahan bantu pengajaran dan tajuk pengajaran. .

Huraian Suakatan Pelajaran Bahasa Melayu Sekolah Rendah Tahun 4.pdf-search-engine.tripod. Karisma Publication Sdn Bhd.htm Marzuki Nyak Abdullah.(2006).php?pdf=http://skhk8k.com/online-pdfview. Dewan Bahasa Pustaka. Kuala Lumpur.tripod. Pusat Perkembangan Kurikulum Kementerian Pendidikan Malaysia. Shah Alam .com/pjk/sukatan.(2003). Bhd. Kaedah Pengajaran Bahasa Melayu Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah.com/pjk/thn5.Rujukan http://www. Penerbit Fajar Bakti Sdn. Kaedah Mengajar Pendidikan Jasmani.(1994).pdf http://skhk8k. Mohd Sofian Omar Fauzee.

SEKIAN TERIMA KASIH TAMAT Dapatkan nota dan info terkini di klikduniaku.com .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->