KEMAHIRAN MENGEJA

DISEDIAKAN OLEH JESMA ISMAIL JABATAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING IPG PERLIS

Kemahiran mengeja perlu dipelajari Boleh diperolehi melalui kemahiran membaca Terdapat juga kana-kanak boleh membaca tetapi lemah dalam ejaan .PENGENALAN   Kemahiran mengeja adalah proses memilih serta mengadun lambang-lambang untuk melahirkan bunyi-bunyi perkataan secara lisan atau bertulis.

PUNCA KANAK-KANAK LEMAH DALAM EJAAN Lemah dari segi ingatan penglihatan (visual Memory) Lemah dari segi analisis pendengaran (Auditory Analisis) Lemah mengeja dari segi penglihatan a. mempunyai idea kurang jelas tentang lambang yang mewakili bunyi tertentu b.tidak dapat mengingat atau membayangkan bentuk sebenar perkataan .

Mencampur adukkan huruf besar dengan huruf kecil. (n-u).c. Rumah jadi ramuh. padat jadi dapat. berenang jadi bernang . Meninggalkan huruf-huruf tertentu di dalam perkataan. Memilih huruf-huruf yang terlibat dengan betul tetapi salah dari segi susunan. Tinggal jadi tingal. Pembalikan huruf (b-d). Saya jadi sAyA f. (m-w) d. e.

b.LEMAH MENGEJA-ANALISIS PENDENGARAN a. d. c. Tidak dapat menentukan lambang yang mewakili bunyi Tidak boleh mengecam (mendengar) bunyi-bunyi yang terlibat di dalam perkataan itu Memilih lambang-lambang secara arbitrari dan rawak Besar kemungkinan lemah di dalam bacaan .

ulang langkah 2-6 Pastikan kanak-kanak menggunakan perkataan itu dalam kerja bertulis .KAEDAH/TEKNIK/PENDEKAT AN PEMULIHAN EJAAN a. Jika betul minta murid menulisnya sekali lagi. jika salah.    STRATEGI µA¶ (Mike Torbe-1979) Tuliskan perkataan di papan tulis atau kad dengan terang Sebutlah perkataan itu dengan jelas Murid ikut guru menyebut perkataan Beri masa untuk murid memerhati perkataan itu Minta murid menulis perkataan itu dalam ingatan Murid menutup perkataan yang tertulis dan eja.

PEMULIHAN CARA MULTISENSORI (FITZGERALD -1955)  Murid diminta melihat dan menyebut perkataan itu dengan betul serta menggunakannya dalam ayat Murid diminta membayangkan perkataan itu dan menyebut suku kata yang terlibat satu persatu. Kemudian diminta mengeja perkataan itu secara lisan. diikuti dengan menyalin diudara atau di atas perkataan itu sendiri Minta murid menulis semula perkataan dan lelapkan mata dan perhatikan gambaran itu dalam ingatan dan perhatikan gambaran .

menjala . ditengah atau dihujung Contoh. pahala. selalu. laku. lalu.AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA Membina perkataan berirama sama dipangkal. lelaki. labu. belalang Kala. bala sila. lagi Keladi.

suap. arang. paus. ara. puas .AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA   Mendisriminasikan perkataan. rang Membina perkataan dari hutruf-huruf dalam perkataan Contoh. dimakannya. kelapa. karang. makanan. selipar. karangan. sapu. usap. keladi Melengkapkan atau mengimbuh perkataan Contoh. Ct. dimakan.makanlah Mencari perkataan didalam perkataan Contoh. dipekarangan: perkara. selalu. lelaki. memakan.

mencari perkataan. memberikan perkataan seerti dan memberi erti perkataan atau sebaliknya .AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA   Mengkelaskan perkataan mengikut jenis atau kumpulan Mencari perkataan berlawan. berganda dan jantina Permainan teka-teki Permainan teka silang kata Aktiviti kamus iaitu.

Pilih salah satu di antara Kaedah STRATEGI µA¶ (Mike Torbe 1979) atau Pemulihan Cara Multi Sensori (Fitzgeral 1955) b.AMALI  Aktiviti kumpulan. 10 aktiviti kemahiran mengeja yang telah dibincangkan beserta bahan pembelajaran dalam pelbagai bentuk mengikut kreativiti kumpulan . a. rancang dan laksanakan di dalam kelas. Rancang dan aplikasikan langkahlangkah yang terdapat dalam kaedah yang dipilih untuk pemulihan ejaan c.

Latihan ejaan .Latih tubi .Kaedah VAKT . . Pilih dua daripada strategi pemulihan mengeja di bawah.TUGASAN d.Teknik kloz .Latihan rencana .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful