KEMAHIRAN MENGEJA

KEMAHIRAN MENGEJA

DISEDIAKAN OLEH JESMA ISMAIL JABATAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING IPG PERLIS

PENGENALAN   Kemahiran mengeja adalah proses memilih serta mengadun lambang-lambang untuk melahirkan bunyi-bunyi perkataan secara lisan atau bertulis. Kemahiran mengeja perlu dipelajari Boleh diperolehi melalui kemahiran membaca Terdapat juga kana-kanak boleh membaca tetapi lemah dalam ejaan .

mempunyai idea kurang jelas tentang lambang yang mewakili bunyi tertentu b.tidak dapat mengingat atau membayangkan bentuk sebenar perkataan .PUNCA KANAK-KANAK LEMAH DALAM EJAAN Lemah dari segi ingatan penglihatan (visual Memory) Lemah dari segi analisis pendengaran (Auditory Analisis) Lemah mengeja dari segi penglihatan a.

Memilih huruf-huruf yang terlibat dengan betul tetapi salah dari segi susunan. Rumah jadi ramuh.c. (m-w) d. Mencampur adukkan huruf besar dengan huruf kecil. (n-u). Meninggalkan huruf-huruf tertentu di dalam perkataan. berenang jadi bernang . padat jadi dapat. Saya jadi sAyA f. Pembalikan huruf (b-d). e. Tinggal jadi tingal.

d. b. Tidak dapat menentukan lambang yang mewakili bunyi Tidak boleh mengecam (mendengar) bunyi-bunyi yang terlibat di dalam perkataan itu Memilih lambang-lambang secara arbitrari dan rawak Besar kemungkinan lemah di dalam bacaan . c.LEMAH MENGEJA-ANALISIS PENDENGARAN a.

ulang langkah 2-6 Pastikan kanak-kanak menggunakan perkataan itu dalam kerja bertulis .    STRATEGI µA¶ (Mike Torbe-1979) Tuliskan perkataan di papan tulis atau kad dengan terang Sebutlah perkataan itu dengan jelas Murid ikut guru menyebut perkataan Beri masa untuk murid memerhati perkataan itu Minta murid menulis perkataan itu dalam ingatan Murid menutup perkataan yang tertulis dan eja.KAEDAH/TEKNIK/PENDEKAT AN PEMULIHAN EJAAN a. jika salah. Jika betul minta murid menulisnya sekali lagi.

PEMULIHAN CARA MULTISENSORI (FITZGERALD -1955)  Murid diminta melihat dan menyebut perkataan itu dengan betul serta menggunakannya dalam ayat Murid diminta membayangkan perkataan itu dan menyebut suku kata yang terlibat satu persatu. diikuti dengan menyalin diudara atau di atas perkataan itu sendiri Minta murid menulis semula perkataan dan lelapkan mata dan perhatikan gambaran itu dalam ingatan dan perhatikan gambaran . Kemudian diminta mengeja perkataan itu secara lisan.

lagi Keladi. ditengah atau dihujung Contoh. bala sila. menjala . belalang Kala. laku. pahala. selalu. lalu.AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA Membina perkataan berirama sama dipangkal. lelaki. labu.

dimakannya. usap. dimakan. kelapa. memakan. selalu. dipekarangan: perkara. rang Membina perkataan dari hutruf-huruf dalam perkataan Contoh. keladi Melengkapkan atau mengimbuh perkataan Contoh.makanlah Mencari perkataan didalam perkataan Contoh. ara. puas . karangan. sapu. karang. arang. paus. selipar. Ct.AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA   Mendisriminasikan perkataan. makanan. lelaki. suap.

mencari perkataan. memberikan perkataan seerti dan memberi erti perkataan atau sebaliknya . berganda dan jantina Permainan teka-teki Permainan teka silang kata Aktiviti kamus iaitu.AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA   Mengkelaskan perkataan mengikut jenis atau kumpulan Mencari perkataan berlawan.

10 aktiviti kemahiran mengeja yang telah dibincangkan beserta bahan pembelajaran dalam pelbagai bentuk mengikut kreativiti kumpulan . Rancang dan aplikasikan langkahlangkah yang terdapat dalam kaedah yang dipilih untuk pemulihan ejaan c. Pilih salah satu di antara Kaedah STRATEGI µA¶ (Mike Torbe 1979) atau Pemulihan Cara Multi Sensori (Fitzgeral 1955) b.AMALI  Aktiviti kumpulan. rancang dan laksanakan di dalam kelas. a.

.Latih tubi . Pilih dua daripada strategi pemulihan mengeja di bawah.Teknik kloz .Latihan ejaan .TUGASAN d.Kaedah VAKT .Latihan rencana .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful