P. 1
KEMAHIRAN MENGEJA

KEMAHIRAN MENGEJA

|Views: 1,349|Likes:
Published by Ukhti Farizah

More info:

Published by: Ukhti Farizah on Jan 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/16/2015

pdf

text

original

KEMAHIRAN MENGEJA

DISEDIAKAN OLEH JESMA ISMAIL JABATAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING IPG PERLIS

PENGENALAN   Kemahiran mengeja adalah proses memilih serta mengadun lambang-lambang untuk melahirkan bunyi-bunyi perkataan secara lisan atau bertulis. Kemahiran mengeja perlu dipelajari Boleh diperolehi melalui kemahiran membaca Terdapat juga kana-kanak boleh membaca tetapi lemah dalam ejaan .

mempunyai idea kurang jelas tentang lambang yang mewakili bunyi tertentu b.tidak dapat mengingat atau membayangkan bentuk sebenar perkataan .PUNCA KANAK-KANAK LEMAH DALAM EJAAN Lemah dari segi ingatan penglihatan (visual Memory) Lemah dari segi analisis pendengaran (Auditory Analisis) Lemah mengeja dari segi penglihatan a.

(m-w) d. e. Pembalikan huruf (b-d). (n-u). Saya jadi sAyA f. Tinggal jadi tingal. padat jadi dapat.c. Memilih huruf-huruf yang terlibat dengan betul tetapi salah dari segi susunan. berenang jadi bernang . Mencampur adukkan huruf besar dengan huruf kecil. Meninggalkan huruf-huruf tertentu di dalam perkataan. Rumah jadi ramuh.

c. Tidak dapat menentukan lambang yang mewakili bunyi Tidak boleh mengecam (mendengar) bunyi-bunyi yang terlibat di dalam perkataan itu Memilih lambang-lambang secara arbitrari dan rawak Besar kemungkinan lemah di dalam bacaan . b.LEMAH MENGEJA-ANALISIS PENDENGARAN a. d.

Jika betul minta murid menulisnya sekali lagi.    STRATEGI µA¶ (Mike Torbe-1979) Tuliskan perkataan di papan tulis atau kad dengan terang Sebutlah perkataan itu dengan jelas Murid ikut guru menyebut perkataan Beri masa untuk murid memerhati perkataan itu Minta murid menulis perkataan itu dalam ingatan Murid menutup perkataan yang tertulis dan eja. ulang langkah 2-6 Pastikan kanak-kanak menggunakan perkataan itu dalam kerja bertulis . jika salah.KAEDAH/TEKNIK/PENDEKAT AN PEMULIHAN EJAAN a.

Kemudian diminta mengeja perkataan itu secara lisan. diikuti dengan menyalin diudara atau di atas perkataan itu sendiri Minta murid menulis semula perkataan dan lelapkan mata dan perhatikan gambaran itu dalam ingatan dan perhatikan gambaran .PEMULIHAN CARA MULTISENSORI (FITZGERALD -1955)  Murid diminta melihat dan menyebut perkataan itu dengan betul serta menggunakannya dalam ayat Murid diminta membayangkan perkataan itu dan menyebut suku kata yang terlibat satu persatu.

lalu. selalu. belalang Kala. labu.AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA Membina perkataan berirama sama dipangkal. ditengah atau dihujung Contoh. lagi Keladi. menjala . pahala. bala sila. lelaki. laku.

selipar. arang.AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA   Mendisriminasikan perkataan. keladi Melengkapkan atau mengimbuh perkataan Contoh. karang. lelaki. kelapa.makanlah Mencari perkataan didalam perkataan Contoh. puas . memakan. Ct. rang Membina perkataan dari hutruf-huruf dalam perkataan Contoh. makanan. paus. ara. dimakannya. karangan. dimakan. suap. selalu. sapu. usap. dipekarangan: perkara.

mencari perkataan. memberikan perkataan seerti dan memberi erti perkataan atau sebaliknya .AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA   Mengkelaskan perkataan mengikut jenis atau kumpulan Mencari perkataan berlawan. berganda dan jantina Permainan teka-teki Permainan teka silang kata Aktiviti kamus iaitu.

rancang dan laksanakan di dalam kelas. Pilih salah satu di antara Kaedah STRATEGI µA¶ (Mike Torbe 1979) atau Pemulihan Cara Multi Sensori (Fitzgeral 1955) b.AMALI  Aktiviti kumpulan. 10 aktiviti kemahiran mengeja yang telah dibincangkan beserta bahan pembelajaran dalam pelbagai bentuk mengikut kreativiti kumpulan . a. Rancang dan aplikasikan langkahlangkah yang terdapat dalam kaedah yang dipilih untuk pemulihan ejaan c.

Kaedah VAKT . Pilih dua daripada strategi pemulihan mengeja di bawah.Latihan ejaan .Latih tubi . .Latihan rencana .Teknik kloz .TUGASAN d.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->