P. 1
KEMAHIRAN MENGEJA

KEMAHIRAN MENGEJA

|Views: 1,346|Likes:
Published by Ukhti Farizah

More info:

Published by: Ukhti Farizah on Jan 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/16/2015

pdf

text

original

KEMAHIRAN MENGEJA

DISEDIAKAN OLEH JESMA ISMAIL JABATAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING IPG PERLIS

PENGENALAN   Kemahiran mengeja adalah proses memilih serta mengadun lambang-lambang untuk melahirkan bunyi-bunyi perkataan secara lisan atau bertulis. Kemahiran mengeja perlu dipelajari Boleh diperolehi melalui kemahiran membaca Terdapat juga kana-kanak boleh membaca tetapi lemah dalam ejaan .

tidak dapat mengingat atau membayangkan bentuk sebenar perkataan .PUNCA KANAK-KANAK LEMAH DALAM EJAAN Lemah dari segi ingatan penglihatan (visual Memory) Lemah dari segi analisis pendengaran (Auditory Analisis) Lemah mengeja dari segi penglihatan a. mempunyai idea kurang jelas tentang lambang yang mewakili bunyi tertentu b.

(m-w) d. Mencampur adukkan huruf besar dengan huruf kecil. (n-u). Rumah jadi ramuh. Memilih huruf-huruf yang terlibat dengan betul tetapi salah dari segi susunan. padat jadi dapat. e. berenang jadi bernang . Saya jadi sAyA f. Pembalikan huruf (b-d). Meninggalkan huruf-huruf tertentu di dalam perkataan. Tinggal jadi tingal.c.

c. b. Tidak dapat menentukan lambang yang mewakili bunyi Tidak boleh mengecam (mendengar) bunyi-bunyi yang terlibat di dalam perkataan itu Memilih lambang-lambang secara arbitrari dan rawak Besar kemungkinan lemah di dalam bacaan . d.LEMAH MENGEJA-ANALISIS PENDENGARAN a.

    STRATEGI µA¶ (Mike Torbe-1979) Tuliskan perkataan di papan tulis atau kad dengan terang Sebutlah perkataan itu dengan jelas Murid ikut guru menyebut perkataan Beri masa untuk murid memerhati perkataan itu Minta murid menulis perkataan itu dalam ingatan Murid menutup perkataan yang tertulis dan eja. jika salah. ulang langkah 2-6 Pastikan kanak-kanak menggunakan perkataan itu dalam kerja bertulis .KAEDAH/TEKNIK/PENDEKAT AN PEMULIHAN EJAAN a. Jika betul minta murid menulisnya sekali lagi.

Kemudian diminta mengeja perkataan itu secara lisan. diikuti dengan menyalin diudara atau di atas perkataan itu sendiri Minta murid menulis semula perkataan dan lelapkan mata dan perhatikan gambaran itu dalam ingatan dan perhatikan gambaran .PEMULIHAN CARA MULTISENSORI (FITZGERALD -1955)  Murid diminta melihat dan menyebut perkataan itu dengan betul serta menggunakannya dalam ayat Murid diminta membayangkan perkataan itu dan menyebut suku kata yang terlibat satu persatu.

menjala . belalang Kala. labu. bala sila. lagi Keladi. ditengah atau dihujung Contoh. pahala. laku. lelaki.AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA Membina perkataan berirama sama dipangkal. selalu. lalu.

kelapa. karangan. sapu.makanlah Mencari perkataan didalam perkataan Contoh.AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA   Mendisriminasikan perkataan. paus. makanan. usap. suap. rang Membina perkataan dari hutruf-huruf dalam perkataan Contoh. karang. memakan. selalu. dipekarangan: perkara. dimakan. keladi Melengkapkan atau mengimbuh perkataan Contoh. dimakannya. selipar. puas . lelaki. arang. Ct. ara.

AKTIVITI KE ARAH KEMAHIRAN MENGEJA   Mengkelaskan perkataan mengikut jenis atau kumpulan Mencari perkataan berlawan. berganda dan jantina Permainan teka-teki Permainan teka silang kata Aktiviti kamus iaitu. mencari perkataan. memberikan perkataan seerti dan memberi erti perkataan atau sebaliknya .

AMALI  Aktiviti kumpulan. a. 10 aktiviti kemahiran mengeja yang telah dibincangkan beserta bahan pembelajaran dalam pelbagai bentuk mengikut kreativiti kumpulan . rancang dan laksanakan di dalam kelas. Pilih salah satu di antara Kaedah STRATEGI µA¶ (Mike Torbe 1979) atau Pemulihan Cara Multi Sensori (Fitzgeral 1955) b. Rancang dan aplikasikan langkahlangkah yang terdapat dalam kaedah yang dipilih untuk pemulihan ejaan c.

TUGASAN d.Kaedah VAKT .Latihan rencana . Pilih dua daripada strategi pemulihan mengeja di bawah. .Latih tubi .Teknik kloz .Latihan ejaan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->