P. 1
RASIONAL PEMB BERKHIDMAT

RASIONAL PEMB BERKHIDMAT

|Views: 673|Likes:
Published by aradhea

More info:

Published by: aradhea on Jan 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/01/2013

pdf

text

original

RASIONAL PEMBELAJARAN BERKHIDMAT - PERKEMBANGAN GLOBAL

RAFIDAH BTE SHAPEI

y RAFIDAH BTE SHAPEI . Membantu murid menjadi lebih aktif dan membentuk warganegara yang bertanggungjawab. masyarakat. Kesedaran kompetensi sivik [ civic competence] untuk kesejahteraan masyarakat. y Dapat meningkatkan tanggungjawab sosial dan kesedaran sivik dalam diri mereka.1.

Murid dapat mengetahui keperluan sebenar masyarakat dan dapat menjalinkan hubungan yang positif antara sekolah dan masyarakat sekeliling. y Murid dapat meningkatkan kesedaran moral dalam diri contohnya : altruisme y Dapat memperbaiki personaliti murid dan pembangunan sosial. y RAFIDAH BTE SHAPEI F4 . y Untuk meningkatkan pengetahuan murid dan kefahaman terhadap masyarakat.

bagaimana caranya untuk menyelesaikan masalah dan boleh berfikir secara kritikal.y Dapat mengajar murid. RAFIDAH BTE SHAPEI . Untuk meningkatkan kesedaran dan pendedahan berkenaan dengan kerjaya di kalangan murid. y 2. pembangunan. Kesan industrialisasi dan pembangunan.

y Menghasilkan murid yang mempunyai sifat kepimpinan dan dapat mengaplikasikan kompetensi diri terhadap situasi dunia yang sebenar.Dapat menghasilkan murid yang berkeyakinan dan produktif berdasarkan pengalaman yang diperolehi semasa menjalankan pembelajaran ini. y RAFIDAH BTE SHAPEI . murid bersedia menghadapi cabaran dalam industrialisasi dan pembangunan negara kelak. y Oleh itu.

RAFIDAH BTE SHAPEI . sifat prihatin terhadap keperluan global masa kini : y Contoh : bencana alam x terdapat individu yang bersedia menjadi sukarelawan menyertai badan NGO[Mercy] ke tempat tersebut. y 3.Dapat membentuk kesedaran sivik yang tinggi. bertanggungjawab. Pembentukan warganegara dunia yang bertanggungjawab.

RAFIDAH BTE SHAPEI . mempertahankan diri daripada terlibat/ terjebak dengan gejala negatif yang boleh mengundang masalah terhadap diri.y Murid dapat meningkatkan jati diri. masyarakat dan negara.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->