OLAHRAGA Sejarah Olahraga Kekuatan dan keupayaan manusia dinilai menerusi perlakuan berlari, melompat dan melontar sejak

bertahun-tahun lagi. Seseorang yang mempunyai ketiga-tiga kemahiran asas ini dipandang tinggi oleh masyarakat dan negara. Kekuatan menjadi sasaran yang dikejar dan diimpikan oleh setiap individu khususnya kaum lelaki. Kemahiran-kemahiran ini telah diperkembangkan dan diperbaiki dari semasa ke semasa sehingga menjadi sukan yang

dipertandingkan pada hari ini. Walaupun sudah dipertandingkan sejak zaman sebelum masihi lagi, tetapi sukar untuk mengetahui dengan jelas dan tepat masa sebenar manusia menjadikan aktiviti berlari, melompat, dan melontar ini sebagai satu pertandingan. Jika permulaan di Greek Kuno seperti yang dinyatakan oleh kebanyakan buku sejarah diambil kira, bermakna µolahraga¶ sudah mula wujud sejak 3000 tahun yang lampau. Jika pendapat ini diterima, bermakna olahraga sudah tentu merupakan sukan yang terawal di dunia. Salah satu bukti kukuh menjelaskan kesahihan kenyataan ini ialah sejarah awal sukan Olimpik Kuno yang dipercayai bermula pada tahun 776 sebelum masihi. Pertandingan ini diadakan empat tahun sekali sehingga tahun 397 sebelum masihi. Selepas itu, Sukan Olimpik telah dihentikan atas arahan Raja Rom, Theodosius tanpa menyatakan alasannya. Ianya berlarutan sehingga abad ke-19. Walaupun tanpa sukan tersebut, mereka mengadakan pertandingan sesama mereka secara kecil-kecilan. Olahraga berjaya ditubuhkan kembali di England oleh Royal Military College menerusi temasya sukan yang diadakan pada tahun 1812. Temasya sukan ini dianggap sebagai yang pertama diadakan selepas berkuburnya Sukan Olimpik Kuno. Kejayaan pasukan itu

mengembangkan sukan olahraga telah mendorong pihak-pihak lain untuk turut sama mengembangkan sukan ini ke merata tempat di England.

Sejak itu program olahraga telah diubahsuai dan dipertimbangkan secara berterusan. Malaysia mula menubuhkan persatuan olahraga. Dalam masa yang singkat sahaja sudah mampu menghasilkan olahragawan bertaraf dunia terutamanya para olahragawan Amerika Syarikat. tetapi masih belum mampu menggugat potensi atlet olahraga dari Amerika Syarikat dan Kanada. Pada waktu itu olahraga dari Asia. Pada tahun 1926.Kelab The New Guild yang ditubuhkan di England merupakan sebuah kelab yang pertama mengembangkan olahraga. Afrika dan Amerika Selatan masih belum mampu menggugat mereka. Hanya selepas tahun 1960-an barulah muncul peserta-peserta dari tiga bahagian dunia itu mampu menandingi dan memberi saingan. Perkembangan olahraga yang pesat telah berlaku di England dalam tahun 1860-an. Kejohanan tersebut melibatkan England dan Ireland. England telah berjaya mengadakan kejohanan olahraga berbentuk pertandingan peringkat antarabangsa yang pertama. Dengan adanya persatuan-persatuan olahraga ini telah memberi kesempatan dan peluang kepada peserta-peserta dari pelbagai negara mengambil bahagian dalam kejohanan dan perjumpaan olahraga yang dianjurkan oleh mana-mana persatuan yang bergabung dengan Persatuan Olahraga Amatur Antarabangsa (IAAF) atau anjuran badan negara itu sendiri. Australia dan New Zealand juga turut berjaya melahirkan atlet olahraga yang mampu menandingi peserta dari negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat. Perkembangan seterusnya ke negara-negara Eropah yang lain selain daripada Kepulauan Inggeris dan beberapa Negara dunia yang lain. Usaha mengembangkan sukan ini diteruskan pada tahun 1876. olahraga bermula dari Sukan Olimpik Moden pertama di Athens dalam tahun 1896 dan kewujudan IAAF (Pertubuhan Olahraga Amatur Antarabangsa) dalam tahun 1912. Kemasukan sukan ini telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada penduduk setempat. . Permainan ini turut diperkenalkan di Amerika Syarikat dan Kanada. Sesetengah pihak berpendapat.

Sejarah Acara Lompat Jauh Lompat jauh mula diperkenalkan di Sukan Olimpik Greek Purba sebagai acara `Broad Jump¶ yang dilakukan secara statik dan lebih mementingkan ³gaya´. Lima belas tahun kemudian rekod dunia telah dipecahkan atau dicipta oleh tiga orang berbangsa Irish dan empat orang Amerika. Ford dengan lompatan sejauh 23 kaki 2 inci. Pada tahun 1886 lompatan menggunakan papan lonjak diperkenalkan. diikuti oleh Silviocator dari Haiti dalam tahun 1928 yang mana telah berjaya melompat sejauh 26 kaki 8 ¼ inci. Dalam tahun 1921. Gaurdun dari Havard berjaya melompat sejauh 25 kaki 3 inci.W. Dalam tahun 1968. Rekodnya kekal selama 25 tahun. Tiada rekod mengenainya dicatatkan. Rekod dunia ini dapat bertahan selama 20 tahun. Pemenang pertama ialah K. Bob Beamon berbangsa Amerika telah berjaya mencipta rekod dunia di Sukan Olimpik yang diadakan di Mexico dengan lompatan sejauh 29 kaki 2 ½ inci. Dalam tahun 1901. Pat O¶Connor yang berbangsa Irish telah berjaya melompat sejauh 24 kaki 11 ¾ inci. .

` Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatnya dapat ditentukan. kecuali tindakan ³kayuh´ itu tidak dilakukan di dalam gaya ini. ` Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara. ~Gaya yang dicadangkan ini hampir sama dengan gaya tending kayuh. gaya badan semasa berada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan. ` Sebenarnya. ` Gaya layar adalah suatu gaya lompatan yang popular kerana ia mudah diajar.Prinsip Asas Lompat Jauh ` Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum. ~Walaubagaimanapun. ` Gaya selangkah diperkenalkan dalam pelajaran Pendidikan Jasmani supaya para pelajar mencapai objektif pembelajaran mereka. ~Kelebihan gaya ini ialah dapat memudahkan para pelajar mempelajari gaya tending kayuh apabila sampai masanya. ` Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. gaya layar kurang berkesan untuk dijadikan sebagai satu teknik lompat jauh yang dapat dicontohi kerana teknik ini menyebabkan pelompat cepat mendarat. .

c. Dalam fasa ini memerlukan larian maksima dan kelajuan terkawal. Tetapi kebanyakan pakar bersetuju bahawa 18 langkah merupakan jarak yang ideal untuk mencapai µmaximum controlled velocity¶ tanpa meletihkan pelompat. Ini adalah kerana larian landas merupakan satu ciri penentu kepada keberkesanan lompatan. d. Langkah terakhir sekali adalah pendek sedikit . taktik lompat jauh dibahagikan kepada lima fasa :  Fasa Lari Landas  Fasa Persediaan Lonjakan  Fasa Lonjakan  Fasa Penerbangan  Fasa Pendaratan Fasa Lari Landas a. b. Ianya mestilah tetap atau terkawal. Tidak kira apa cara pun menentukan larian. Langkah-langkah terakhir biasanya lebih panjang agar kedudukan badan rendah tetapi meninggikan laluan µacceleration of the body centre of gravity¶. satu tanda (check mark) adalah perlu pada langkah keempat untuk mengawal ketepatan langkah-langkah di awal larian. Sebelum membuat lonjakan larian adalah µon the ball¶s of the feet¶ dengan mengangkat lutut tinggi. Mengikut Ralph Lindemann.Latihan Kemahiran dan Teknik Lompat Jauh Seseorang pelompat jauh sebaiknya adalah seorang yang berkebolehan dalam acara lari pecut. Jarak larian adalah 30 ± 35 meter. Ada juga yang menyatakan dalam bentuk langkah iaitu 16 ± 23 langkah. Tuoson. bergantung kepada µcapacity for acceleration¶ pelari itu. Kelajuan mendatar pelari semasa lonjakan adalah satu faktor yang tersendiri yang akan menentukan jarak lonjatan. seorang jurulatih di Universiti Arizona.

pelompat menghayunkan lutut kaki depannya dan ke atas dengan sepantas yang mungkin. Fasa Persediaan Lonjakan a. dada. mata. Fasa Lonjakan a. b. tetapi halaju lebih penting. c. Sudut lonjakan yang sesuai ialah 20 ± 25 darjah. Semasa di langkah-langkah akhir inilah. Ini akan menambah komponen menegak kepada keseluruhan kelajuan lonjakan. dan pinggul juga mestilah menghadap ke atas pada masa lonjakan. Badan tegak.kerana langkah ini menggerakkan pelompat meninggikan pusat gravitinya dalam µa heel to toe foot plant¶. Sebaliknya langkah terakhir mestilah pendek agar pusat graviti ditinggikan semula untuk membantu lonjakan. pelari mencapai kelajuan maksimum yang terkawal. b. d. f. Teknik berikut disarankan hasil daripada pemerhatian corak dan teknik lompatan yang dibuat oleh jaguh-jaguh terkemuka peringkat antarangbangsa: . Ini dapat merendahkan pusat gravitinya. kepala. Tangan yang bertentangan dengan kaki melonjak adalah lebih kurang 90 darjah dan tinggi. Pinggung direndahkan dengan cara mengfleksi lutut sepenuhnya semasa membuat langkah panjang. berlari tegak dengan perawakan yang lurus. e. Manakala tangan di sebelah kaki lonjakan µdecellerated¶ sebelum lonjakan dan siku adalah bersudut 90 darjah. c. Dari kedudukan penanaman tapak (the planting of the foot).

Kaki bebas menghayun dan sebelah bahagian kaki melurus dan dihayunkan ke belangkang. Bahagian atas badan adalah lurus. Ini menghasilkan satu pergerakan yang µcyclic¶. Tangan perlu diextensikan untuk mendapat atau untuk menambah lagi pergerakan dan melambatkan pula rotasi ke depan. tendang kayuh akan membantu pergerakan ini. d. . Bahu dan dada membantu dalam membuat pelepasan iaitu dengan kedua-duanya diangkat ke atas. (the arm and legs rotate opposite of each other). Tangan depan tercampak jauh lagi ke depan. Kaki lonjakan bergerak ke depan apabila µthe leading leg comes back¶. dan pada kaki pula sudut hentian yang wujud perlu diubah. Teknik ini dilakukan dengan mengangkat kedua-dua belah tangan dari atas ke bawah. Tendang kayuh ini boleh dibuat antara satu setengah hingga tiga setengah langkah ke udara. Fasa Pendaratan a. ii.i. Perlu ada konsentrasi yang tinggi daripada pelompat pada tahap pelepasan lonjakan. iii. Pelompat akan mengalami pergerakan ke depan. b. Akhirnya kaki akan berada dalam kedudukan selari dalam persediaannya mendarat. µThe leading leg¶ juga akan bergerak ke depan dan bertemu dengan µtraining leg¶ untuk membentuk µdouble extension¶. Tangan yang dihayun ke atas dan ke bawah. Kedua-dua kaki rapat dan mendarat dengan kedua-dua tumit pada masa yang sama. Fasa Penerbangan a. c.

Lompat berdiri melepasi timbunan pasir (berbeza ketinggian). Pelompat mula langkah pertama dengan kaki lonjakan dan mengira sehingga 7 langkah dan menanda titik tersebut. y y Selepas ini pelompat mengadap tempat mendarat dan meletak tapak kaki bukan lonjakan di atas tanda dan mula melangkah langkah pertama dengan kaki lonjakan. lutut bengkok dan punggung dibawa ke depan untuk mengseimbangkan engsel pergerakan badan pada tumit. y y y y Berlari dan melonjak melepasi halangan selepas papan lonjak. Ulang dengan 9. Latihan lonjakan Berlari dan melonjak dengan mengangkat lutut kaki yang melonjak seberapa tinggi yang boleh. Latihan ansur maju y Menentukan kaki lonjakan ± pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. Latihan mendarat y y Lompat jauh berdiri ke kawasan mendarat menggunakan kaki lonjakan.b. Semasa mendarat. Lompat (dengan kaki lonjakan) dan mendarat dari peti lombol (atau peti kayu) atau papan anjal dan mendarat ke dalam kawasan mendarat. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan. y Mengukur penujuan Pelompat membelakangkan tempat mendarat dan dengan kaki bukan untuk lonjakan di atas papan lonjak (hujung kaki sama dengan sisi papan). Berlari 3 dan 5 langkah dan melompat. Berlari 3 langkah dan menanduk objek yang digantung. 11 dan 13 langkah. y .

Berlari dan melompat dari papan anjal menggunakan gaya laayar. gaya gantung dan gaya tendang kayuh. Melonjak dari peti lombol atau kotak dengan gaya yang berbeza (layar. y . tendang kayuh). gantung.Latihan gaya lompatan berbeza y y Berlari 9 langkah dan melompat menggunakan gaya bebas.

Awalan.Menumpu dengan 2 kaki . Alat yang digunakan pada lompat jauh .Sikap badan waktu mendarat.Setelah melompat. Kemudian jarak tersebut direkodkan kepada meter terdekat iaitu 0.Mendarat luar bak lompat 4. Diskualifikasi . .Bendera kecil (merah dan putih) .Rajah lampangan lompat jauh 1. kembali ke arah awalan .Bak lompat diisi dengan pasir . 5.Cangkul . catatan .01 m di bawah ketinggian yang diukur.Rol meter .Gaya jongkok .Dipanggil 3 menit belum melompat .Apabila pelompat gagal/diskualifikasi yuri mengangkat bendera merah . cara mengukur jarak Ukuran jarak terdekat dari kesan mendarat ke bahagian papan lonjakanyang terdekat dengan kawasan mendarat. Hal hal yang perlu diperhatikan untuk meraih hasil maksimal . jarak awalan 30-40 dan dilakukan secepat cepatnya .Gaya menggantung (snapper) 2. menolakkkan kaki sekuat kuatnya pada papan tolakan dengan kaki yang terkuat. diusahakan jangan sampai jatuh ke belakang 3.Gaya berjalan di udara (walking in the air) . .Sikap badan di udara diusahakan melayang selama mungkin .Tolakan.

Panjang balok 122 cm . atau iv. Melakukan apa jua jenis balki kuang semasa membuat larian atau sedang membuat lompatan. ..atau ii. menyentuh bumi di luar kawasan mendarat berhampir dengan papan lonjak dart bahagian kesan jatuh yang paling hampir. Semasa mendarat. sama ada selepas atau sebelum garisan lonjak. Melonjak dari luar hujung papan lonjak. Semasa melonjak. menyetuh bumi selepas garisan lonjak dengan manamana bahagian badannya. atau iii.Lebar awalan 122 cm . atau v.Lebar balok 20 cm PERATURAN 185 ( PERATURAN LOMPAT JAUH ) Seseorang peserta itu gagal sekiranya beliau.Apabila pelompat melakukan dengan baik yuri mengangkat bendera putih . sama ada membuat larian tanpa melompat atau sedang membuat lompatan. Menyentuh bumi di kawasan antara papan dengan kawasan mendarat. i.