OLAHRAGA Sejarah Olahraga Kekuatan dan keupayaan manusia dinilai menerusi perlakuan berlari, melompat dan melontar sejak

bertahun-tahun lagi. Seseorang yang mempunyai ketiga-tiga kemahiran asas ini dipandang tinggi oleh masyarakat dan negara. Kekuatan menjadi sasaran yang dikejar dan diimpikan oleh setiap individu khususnya kaum lelaki. Kemahiran-kemahiran ini telah diperkembangkan dan diperbaiki dari semasa ke semasa sehingga menjadi sukan yang

dipertandingkan pada hari ini. Walaupun sudah dipertandingkan sejak zaman sebelum masihi lagi, tetapi sukar untuk mengetahui dengan jelas dan tepat masa sebenar manusia menjadikan aktiviti berlari, melompat, dan melontar ini sebagai satu pertandingan. Jika permulaan di Greek Kuno seperti yang dinyatakan oleh kebanyakan buku sejarah diambil kira, bermakna µolahraga¶ sudah mula wujud sejak 3000 tahun yang lampau. Jika pendapat ini diterima, bermakna olahraga sudah tentu merupakan sukan yang terawal di dunia. Salah satu bukti kukuh menjelaskan kesahihan kenyataan ini ialah sejarah awal sukan Olimpik Kuno yang dipercayai bermula pada tahun 776 sebelum masihi. Pertandingan ini diadakan empat tahun sekali sehingga tahun 397 sebelum masihi. Selepas itu, Sukan Olimpik telah dihentikan atas arahan Raja Rom, Theodosius tanpa menyatakan alasannya. Ianya berlarutan sehingga abad ke-19. Walaupun tanpa sukan tersebut, mereka mengadakan pertandingan sesama mereka secara kecil-kecilan. Olahraga berjaya ditubuhkan kembali di England oleh Royal Military College menerusi temasya sukan yang diadakan pada tahun 1812. Temasya sukan ini dianggap sebagai yang pertama diadakan selepas berkuburnya Sukan Olimpik Kuno. Kejayaan pasukan itu

mengembangkan sukan olahraga telah mendorong pihak-pihak lain untuk turut sama mengembangkan sukan ini ke merata tempat di England.

Malaysia mula menubuhkan persatuan olahraga. tetapi masih belum mampu menggugat potensi atlet olahraga dari Amerika Syarikat dan Kanada. Dalam masa yang singkat sahaja sudah mampu menghasilkan olahragawan bertaraf dunia terutamanya para olahragawan Amerika Syarikat. Perkembangan olahraga yang pesat telah berlaku di England dalam tahun 1860-an. olahraga bermula dari Sukan Olimpik Moden pertama di Athens dalam tahun 1896 dan kewujudan IAAF (Pertubuhan Olahraga Amatur Antarabangsa) dalam tahun 1912. Perkembangan seterusnya ke negara-negara Eropah yang lain selain daripada Kepulauan Inggeris dan beberapa Negara dunia yang lain. . Permainan ini turut diperkenalkan di Amerika Syarikat dan Kanada. Australia dan New Zealand juga turut berjaya melahirkan atlet olahraga yang mampu menandingi peserta dari negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat. England telah berjaya mengadakan kejohanan olahraga berbentuk pertandingan peringkat antarabangsa yang pertama. Kemasukan sukan ini telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada penduduk setempat. Sesetengah pihak berpendapat. Dengan adanya persatuan-persatuan olahraga ini telah memberi kesempatan dan peluang kepada peserta-peserta dari pelbagai negara mengambil bahagian dalam kejohanan dan perjumpaan olahraga yang dianjurkan oleh mana-mana persatuan yang bergabung dengan Persatuan Olahraga Amatur Antarabangsa (IAAF) atau anjuran badan negara itu sendiri. Pada waktu itu olahraga dari Asia. Usaha mengembangkan sukan ini diteruskan pada tahun 1876. Kejohanan tersebut melibatkan England dan Ireland. Pada tahun 1926. Hanya selepas tahun 1960-an barulah muncul peserta-peserta dari tiga bahagian dunia itu mampu menandingi dan memberi saingan. Sejak itu program olahraga telah diubahsuai dan dipertimbangkan secara berterusan. Afrika dan Amerika Selatan masih belum mampu menggugat mereka.Kelab The New Guild yang ditubuhkan di England merupakan sebuah kelab yang pertama mengembangkan olahraga.

Rekodnya kekal selama 25 tahun. Pada tahun 1886 lompatan menggunakan papan lonjak diperkenalkan. Gaurdun dari Havard berjaya melompat sejauh 25 kaki 3 inci. Bob Beamon berbangsa Amerika telah berjaya mencipta rekod dunia di Sukan Olimpik yang diadakan di Mexico dengan lompatan sejauh 29 kaki 2 ½ inci. Rekod dunia ini dapat bertahan selama 20 tahun. Dalam tahun 1901. .Sejarah Acara Lompat Jauh Lompat jauh mula diperkenalkan di Sukan Olimpik Greek Purba sebagai acara `Broad Jump¶ yang dilakukan secara statik dan lebih mementingkan ³gaya´. Tiada rekod mengenainya dicatatkan. Dalam tahun 1921. Dalam tahun 1968. diikuti oleh Silviocator dari Haiti dalam tahun 1928 yang mana telah berjaya melompat sejauh 26 kaki 8 ¼ inci. Lima belas tahun kemudian rekod dunia telah dipecahkan atau dicipta oleh tiga orang berbangsa Irish dan empat orang Amerika. Ford dengan lompatan sejauh 23 kaki 2 inci. Pat O¶Connor yang berbangsa Irish telah berjaya melompat sejauh 24 kaki 11 ¾ inci.W. Pemenang pertama ialah K.

. gaya layar kurang berkesan untuk dijadikan sebagai satu teknik lompat jauh yang dapat dicontohi kerana teknik ini menyebabkan pelompat cepat mendarat.Prinsip Asas Lompat Jauh ` Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum. ` Gaya layar adalah suatu gaya lompatan yang popular kerana ia mudah diajar. ` Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. kecuali tindakan ³kayuh´ itu tidak dilakukan di dalam gaya ini. ` Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatnya dapat ditentukan. ~Gaya yang dicadangkan ini hampir sama dengan gaya tending kayuh. ` Gaya selangkah diperkenalkan dalam pelajaran Pendidikan Jasmani supaya para pelajar mencapai objektif pembelajaran mereka. gaya badan semasa berada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan. ` Sebenarnya. ~Kelebihan gaya ini ialah dapat memudahkan para pelajar mempelajari gaya tending kayuh apabila sampai masanya. ` Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara. ~Walaubagaimanapun.

Dalam fasa ini memerlukan larian maksima dan kelajuan terkawal. d. Ianya mestilah tetap atau terkawal. taktik lompat jauh dibahagikan kepada lima fasa :  Fasa Lari Landas  Fasa Persediaan Lonjakan  Fasa Lonjakan  Fasa Penerbangan  Fasa Pendaratan Fasa Lari Landas a. c. b. Tuoson. satu tanda (check mark) adalah perlu pada langkah keempat untuk mengawal ketepatan langkah-langkah di awal larian. seorang jurulatih di Universiti Arizona. Langkah-langkah terakhir biasanya lebih panjang agar kedudukan badan rendah tetapi meninggikan laluan µacceleration of the body centre of gravity¶. Langkah terakhir sekali adalah pendek sedikit . Ada juga yang menyatakan dalam bentuk langkah iaitu 16 ± 23 langkah. Kelajuan mendatar pelari semasa lonjakan adalah satu faktor yang tersendiri yang akan menentukan jarak lonjatan. Sebelum membuat lonjakan larian adalah µon the ball¶s of the feet¶ dengan mengangkat lutut tinggi. Mengikut Ralph Lindemann. Jarak larian adalah 30 ± 35 meter. bergantung kepada µcapacity for acceleration¶ pelari itu. Tetapi kebanyakan pakar bersetuju bahawa 18 langkah merupakan jarak yang ideal untuk mencapai µmaximum controlled velocity¶ tanpa meletihkan pelompat. Ini adalah kerana larian landas merupakan satu ciri penentu kepada keberkesanan lompatan. Tidak kira apa cara pun menentukan larian.Latihan Kemahiran dan Teknik Lompat Jauh Seseorang pelompat jauh sebaiknya adalah seorang yang berkebolehan dalam acara lari pecut.

Fasa Lonjakan a. dada. Ini akan menambah komponen menegak kepada keseluruhan kelajuan lonjakan. dan pinggul juga mestilah menghadap ke atas pada masa lonjakan. Ini dapat merendahkan pusat gravitinya. kepala. Sudut lonjakan yang sesuai ialah 20 ± 25 darjah. Sebaliknya langkah terakhir mestilah pendek agar pusat graviti ditinggikan semula untuk membantu lonjakan. Badan tegak. Manakala tangan di sebelah kaki lonjakan µdecellerated¶ sebelum lonjakan dan siku adalah bersudut 90 darjah. mata. Teknik berikut disarankan hasil daripada pemerhatian corak dan teknik lompatan yang dibuat oleh jaguh-jaguh terkemuka peringkat antarangbangsa: . Semasa di langkah-langkah akhir inilah. pelari mencapai kelajuan maksimum yang terkawal. pelompat menghayunkan lutut kaki depannya dan ke atas dengan sepantas yang mungkin.kerana langkah ini menggerakkan pelompat meninggikan pusat gravitinya dalam µa heel to toe foot plant¶. tetapi halaju lebih penting. Pinggung direndahkan dengan cara mengfleksi lutut sepenuhnya semasa membuat langkah panjang. f. e. b. berlari tegak dengan perawakan yang lurus. d. Dari kedudukan penanaman tapak (the planting of the foot). b. c. Fasa Persediaan Lonjakan a. Tangan yang bertentangan dengan kaki melonjak adalah lebih kurang 90 darjah dan tinggi. c.

Bahu dan dada membantu dalam membuat pelepasan iaitu dengan kedua-duanya diangkat ke atas. Fasa Pendaratan a. (the arm and legs rotate opposite of each other). Tangan yang dihayun ke atas dan ke bawah. Pelompat akan mengalami pergerakan ke depan. Ini menghasilkan satu pergerakan yang µcyclic¶. d. Tendang kayuh ini boleh dibuat antara satu setengah hingga tiga setengah langkah ke udara.i. Kaki lonjakan bergerak ke depan apabila µthe leading leg comes back¶. dan pada kaki pula sudut hentian yang wujud perlu diubah. c. Bahagian atas badan adalah lurus. Teknik ini dilakukan dengan mengangkat kedua-dua belah tangan dari atas ke bawah. Perlu ada konsentrasi yang tinggi daripada pelompat pada tahap pelepasan lonjakan. tendang kayuh akan membantu pergerakan ini. iii. b. µThe leading leg¶ juga akan bergerak ke depan dan bertemu dengan µtraining leg¶ untuk membentuk µdouble extension¶. Tangan depan tercampak jauh lagi ke depan. Akhirnya kaki akan berada dalam kedudukan selari dalam persediaannya mendarat. . Kedua-dua kaki rapat dan mendarat dengan kedua-dua tumit pada masa yang sama. Kaki bebas menghayun dan sebelah bahagian kaki melurus dan dihayunkan ke belangkang. ii. Fasa Penerbangan a. Tangan perlu diextensikan untuk mendapat atau untuk menambah lagi pergerakan dan melambatkan pula rotasi ke depan.

b. Semasa mendarat. lutut bengkok dan punggung dibawa ke depan untuk mengseimbangkan engsel pergerakan badan pada tumit. Ulang dengan 9. y y y y Berlari dan melonjak melepasi halangan selepas papan lonjak. y . Latihan mendarat y y Lompat jauh berdiri ke kawasan mendarat menggunakan kaki lonjakan. Pelompat mula langkah pertama dengan kaki lonjakan dan mengira sehingga 7 langkah dan menanda titik tersebut. Latihan lonjakan Berlari dan melonjak dengan mengangkat lutut kaki yang melonjak seberapa tinggi yang boleh. Latihan ansur maju y Menentukan kaki lonjakan ± pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. Lompat (dengan kaki lonjakan) dan mendarat dari peti lombol (atau peti kayu) atau papan anjal dan mendarat ke dalam kawasan mendarat. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan. y Mengukur penujuan Pelompat membelakangkan tempat mendarat dan dengan kaki bukan untuk lonjakan di atas papan lonjak (hujung kaki sama dengan sisi papan). Berlari 3 dan 5 langkah dan melompat. Berlari 3 langkah dan menanduk objek yang digantung. 11 dan 13 langkah. Lompat berdiri melepasi timbunan pasir (berbeza ketinggian). y y Selepas ini pelompat mengadap tempat mendarat dan meletak tapak kaki bukan lonjakan di atas tanda dan mula melangkah langkah pertama dengan kaki lonjakan.

gantung. y . gaya gantung dan gaya tendang kayuh. Berlari dan melompat dari papan anjal menggunakan gaya laayar. Melonjak dari peti lombol atau kotak dengan gaya yang berbeza (layar.Latihan gaya lompatan berbeza y y Berlari 9 langkah dan melompat menggunakan gaya bebas. tendang kayuh).

Setelah melompat.Apabila pelompat gagal/diskualifikasi yuri mengangkat bendera merah . catatan .Gaya berjalan di udara (walking in the air) . diusahakan jangan sampai jatuh ke belakang 3. Alat yang digunakan pada lompat jauh .01 m di bawah ketinggian yang diukur.Tolakan.Gaya jongkok . menolakkkan kaki sekuat kuatnya pada papan tolakan dengan kaki yang terkuat.Awalan. 5.Bak lompat diisi dengan pasir .Bendera kecil (merah dan putih) .Sikap badan di udara diusahakan melayang selama mungkin .Rol meter .Dipanggil 3 menit belum melompat . .Gaya menggantung (snapper) 2.Sikap badan waktu mendarat.Menumpu dengan 2 kaki .Mendarat luar bak lompat 4. Kemudian jarak tersebut direkodkan kepada meter terdekat iaitu 0. kembali ke arah awalan . .Cangkul . Hal hal yang perlu diperhatikan untuk meraih hasil maksimal .Rajah lampangan lompat jauh 1. Diskualifikasi . cara mengukur jarak Ukuran jarak terdekat dari kesan mendarat ke bahagian papan lonjakanyang terdekat dengan kawasan mendarat. jarak awalan 30-40 dan dilakukan secepat cepatnya .

Semasa melonjak. sama ada selepas atau sebelum garisan lonjak. Semasa mendarat.Apabila pelompat melakukan dengan baik yuri mengangkat bendera putih . . Melakukan apa jua jenis balki kuang semasa membuat larian atau sedang membuat lompatan. i. atau v. menyetuh bumi selepas garisan lonjak dengan manamana bahagian badannya. atau iii. Melonjak dari luar hujung papan lonjak.Lebar balok 20 cm PERATURAN 185 ( PERATURAN LOMPAT JAUH ) Seseorang peserta itu gagal sekiranya beliau. sama ada membuat larian tanpa melompat atau sedang membuat lompatan..Panjang balok 122 cm . menyentuh bumi di luar kawasan mendarat berhampir dengan papan lonjak dart bahagian kesan jatuh yang paling hampir.Lebar awalan 122 cm . Menyentuh bumi di kawasan antara papan dengan kawasan mendarat.atau ii. atau iv.