P. 1
Amali Tajuk 3 - Spesifikasi Ujian Kemahiran

Amali Tajuk 3 - Spesifikasi Ujian Kemahiran

|Views: 1,116|Likes:
Published by Pohon Hijau

More info:

Published by: Pohon Hijau on Jan 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/07/2013

pdf

text

original

Ujian Lompat Kuadran Ujian Illinois Ujian Alternate Hand Wall Toss

Ujian Dirian Bangau (Stork Stand Test)

Contoh ujian
Ujian 505

Ujian Overhead Medicine Ball Throw

Ujian 3Cone Shuttle Drill

.

tali yang direntang di atas net dan ukuran yang dibuat di atas lantai gelanggang.Ujian French Short-serve ‡ Nama ujian : Kemahiran Permainan Badminton (Ujian French Short-serve) Tujuan : Untuk mengukur kemahiran untuk membuat servis secara tepat Alatan : Raket badminton. bulu tangkis. .

Organisasi : ‡ Tiap-tiap pemain berada bertentangan antara dua gelanggang servis .

‡ Keluasan gelanggang servis untuk perseorangan.55 meter tinggi).98 meter dari jaring. ‡ Gelanggang servis dibahagikan kepada dua bahagian bertentangan.1 meter lebar dan 11. ‡ Keluasan gelanggang servis untuk beregu berukuran 6. Bahagian gelanggang ini dipisahkan oleh jaring (1. iaitu 5.4 meter panjang. Garisan servis pendek terletak 1. kawasan servis kiri dan kawasan servis kanan dipisahkan oleh garisan di tengahnya.18 meter lebar dan 13.88 meter panjang. .

.

Ukuran dibuat di tengah-tengah garisan gelanggang dan garisan servis pendek.murid boleh membuat servis semula tanpa dikira. 3. Jika servis terkena tali. .Tali direntang 20 inci di atas dan selari dengan jaring/net. Markah akan diberi sekiranya bulu tangkis melintasi di antara tali dan net dan mendarat di kawasan yang ditandakan.Prosedur ujian : 1. 2. 5 percubaan diberi dan jumlah skor yang terkumpul akan direkodkan.

Ahmad Hafizan 5 Che Ku Mohammad Syafiq B. M. Razali Muhamad Syariman b.Analisis Ujian (Permainan Badminton) Borang Skor : Analisis Data bagi murid lelaki tahun 4 Dinamik Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nama Ahmad Muizzuddin b. Che Ku Amdan Mohamad Hafiz Firdaus B. Nazri Muhamad Amirul Musthaqim Muhamad Amirul Aiman B. Zurami Nik Mohamad Akmal B. Mohd Rosdi Mohamad Sayyid B. Che Khirul Mohamad Najmi B. Saari Mohd Aiman Syafiq b. Anuar Muhamad Rasydan B. Reduan Dapatan 5 5 4 5 3 2 3 2 3 2 2 .

Borang Skor : Analisis Data bagi murid perempuan thn 4 Dinamik Bil 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Aryani Nazrin Bt. M. Sukreri Nur Syazwani Azreen Bt. Abd Razak Siti Nur Amirah Bt. Ishak Nik Zalila Bt. Che Abd Aziz Nur Fatin Aqilah Bt. Awang Ummul Najwa Bt. Adnan Nama Dapatan 3 5 4 4 5 4 1 5 4 1 4 4 5 2 4 4 1 3 2 . Mat Zali 3 Atikah Jameen Bt. Tg. Hamdan Nabihah Bt. Azman Nur Hanis Umairah Bt. Mohd Muzoni Tengku Nurul Bt. Zahid Noe Erni Bt. Md Bahri Nur Syazwani Bt. Rosli Seri Hafsah Bt. Mohd Rozik Nik Sofwatulizah bt. Kassim Nur Auni Nurin Bt. Jailani Nur Syazwani Bt. Mohamad Puteri Nur Farah Bt. Abd Wahab Nur Alya Adila Bt. Nazmi Nik Nursyafiqah Bt.

85 MiN 1.2 . minimum dan maksimum bagi murid lelaki Mod 1. min. min.2 Max 3.8 Min 1. min.0 Max 3.Kiraan Skor : Analisis data mod. minimum dan maksimum bagi murid perempuan Kiraan Skor : Analisis data mod.2 Min 1.0 Analisis data mod. minimum dan maksimum bagi murid perempuan Mod 1.92 MiN 1.

. Secara purata. markah murid perempuan dalam membuat pukulan servis adalah lebih tinggi berbanding murid lelaki. muridmurid belum mampu menguasai kemahiran membuat pukulan servis dengan baik.Rumusan : i. ii. Berdasarkan data yang diperolehi.

.

‡ Peralatan dan kemudahan : Jam randik. pencatat. batang titian gimnastik.Ujian Beam Balance Test ‡ Ujian Imbangan Batang Titian (Beam Balance Test) ‡ Ujian ini menguji keseimbangan seseorang individu semasa berjalan di sepanjang batang titian yang ditinggikan. . juri (pemberi skor).

‡ Kekurangan : Pemberian skor oleh juri yang kadang-kalanya kurang memuaskan hati individu yang diuji. .‡ Kelebihan : Keseimbangan aktif seseorang individu dapat diketahui.

Prosedur : i) Peserta bersedia di satu hujung dengan berdiri dalam keadaan yang seimbang dan mula berjalan sehingga ke hujung yang satu lagi tanpa jatuh. Skor keseluruhan adalah purata skor daripada ketiga-tiga percubaan. . Skor daripada beberapa orang juri akan diambil purata skornya dan skor tersebut adalah skor untuk satu kali percubaan. ii) Peserta diberi tiga kali percubaan di mana peserta yang diuji akan diberikan skor oleh beberapa orang juri .

‡ 3=Berjalan di atas batang titian tetapi kurang stabil. ‡ 4=Berjalan di atas batang titian tetapi kurang stabil dan dilakukan dalam masa 6 saat atau kurang.Skor : ‡ 5=Berjalan di atas batang titian dengan lancar tanpa berhenti dan dilakukan dalam masa 6 saat atau kurang. berhenti sekali atau lebih dan dilakukan dalam masa lebih daripada 6 saat. .

. ‡ 0=Jatuh dari batang titian serta-merta. ‡ 1=Jatuh dari batang titian sebelum dapat selesai berjalan. berhenti sekali atau lebih dan/atu ambil masa lebih daripada 6 saat.‡ 2=Berjalan di atas batang titian tetapi sangat tidak stabil sehingga hampir jatuh.

Ujian Imbangan Batang Titian (Beam Balance Test) .

‡ Kelebihan : Ujian yang mudah dikendalikan dan ketangkasan seseorang individu dalam menukar arah dalam masa yang singkat.Ujian Zig-Zag ‡ Ujian ini menguji ketangkasan seseorang individu dalam menukar arah antara kon dan larian dalam masa tersingkat. ‡ Kekurangan : Peserta menghadapi kekeliruan dalam pertukaran arah semasa berlari. kon dan pencatat. . ‡ Peralatan dan kemudahan : Jam randik.

Ujian Zig-Zag Prosedur : i) Satu litar berbentuk segi empat tepat (10 kaki x 16 kaki) dibentuk dengan 4 kon diletakkan di setiap penjuru dan 1 kon diletakkan di tengahtengah litar. . ii) Peserta akan bermula di garisan permulaan dan berlari mengikut arah yang telah ditetapkan.

. iv) Peserta diberi dua kali percubaan dan catatan masa yang terbaik akan diambil kira.Ujian Zig-Zag iii) Peserta perlu berlari seberapa pantas yang boleh dan masa akan dicatatkan apabila peserta sampai di garisan penamat.

Ujian Henman Shuttle ‡ Tujuan : Ujian ini menguji kepantasan seseorang individu dalam larian secaraberulang-alik. pencatat. . pita pengukur. ‡ Peralatan dan kemudahan : Jam randik. kon/penanda.

ii) Peserta perlu berlari seberapa pantas yang boleh secara ulang-alik tanpa henti untuk mendapatkan seberapa banyak ulangan yang mampu dalam masa 1 minit. .Ujian Henman Shuttle ‡ Prosedur : i) Peserta bersedia di garisan permulaan dan memulakan larian ulang-alik 20 meter setelah diberi isyarat mula .

. peserta diberi masa rehat selama 1 minit sebelum meneruskan larian lagi.Ujian Henman Shuttle iii) Selepas 1 minit berakhir. iv) Peserta perlu melakukan sebanyak 5 set larian ulang-alik 20 meter (1 minit) dengan masa rehat 1 minit antara 5 set larian itu. v) Keputusan peserta adalah jumlah ulangan larian yang dapat dilakukan dalam kelima-lima set larian yang setiap satunya adalah selama 1 minit.

Ujian Henman Shuttle .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->