P. 1
MATLAMAT KAUNSELING

MATLAMAT KAUNSELING

|Views: 549|Likes:

More info:

Published by: Ainatul Mardhiah Zamri on Jan 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2013

pdf

text

original

MATLAMAT KAUNSELING

Terdapat lima matlamat utama kaunseling dan ia ialah : .

Membantu perkembangan dan pencapaian potensi klien . Menggalakan proses membuat keputusan.Mudahkan perubahan individu Tingkatkan keupayaan klien mulakan dan teruskan perhubungan Bantu keberkesanan klien mengurus diri.

‡ Bantu klien membuat sesuatu perubahan tingkah laku yang membolekan klien menjalani kehidupan yang lebih produktif dan memuaskan. .Memudahkan perubahan tingkah laku klien.

‡ Ini telah menyebabkan pelajarnya enggan berinteraksi dengannya dalam kelas.Contoh situasi : ‡ Mustaffa. Ini menimbulkan masalah dan menganggu keberkesanan pengajaran. . ‡ Dengan sesi kaunseling. (seorang guru) selalu memberi respond yang negatif kepada pelajar yang lemah dalam kelas. Mustaffa dapat mengenal pasti masalah sebenar dan kaunselor boleh membantu Mustaffa mengubah tingkah lakunya ‡ Mustaffa sepatutnya memberi sokongan kepada pelajar yang berinteraksi dengannya dan membimbing mereka walaupun jawapan yang diberi adalah salah.

‡ Ini kerana kurang mempunyai kemahiran komunikasi dan mempunyai imej kendiri yang negatif.Meningkatkan keupayaan klien memula dan meneruskan perhubungan ‡ Ramai klien menghadapi masalah semasa berinteraksi dengan orang lain. ‡ Matlamat kaunselor ialah mencari jalan supaya dapat meningkatkan mutu cara klien berhubung dengan orang lain .

‡ Shazni menganggap teguran itu adalah kritikan. .Contoh situasi : ‡ Shazni seorang guru telah ditegur oleh rakan sepasukannya ‡ Shazni marah dan enggan mendengar apa yang dikatakan . Kaunselor boleh membantu Shazni untuk berhubung dengan lebih baik dengan rakannya.lalu menyebabkan terputusnya aliran komunikasi antara keduanya.

.Membantu klien mengurus diri ‡ Ekspektasi ibu dan bapa terhadap anaknya seringkali memberi kesan yang tidak dijangka. kaunselor akan melatih kliennya mengurus diri dengan lebih berkesan terutama dalam situasi baru dan tuntutan baru. ‡ Pola tingkah laku yang dipelajari masa kecil akan menimbulkan masalah padanya di sekolah ‡ Dalam keadaan yang demikian .

Kaunselor dapat membantu Hakimi mengurus dirinya dengan lebih berkesan dan meningkatkan imej kendirinya. Hakimi sentiasa datang lambat dan malas mencuba sesuatu yang baru. ‡ Akhirnya Hakimi menjadi malas dan selalu ponteng kelas. ‡ Perangai ini terbawa ke peringkat lebih tinggi. .Contoh situasi : ‡ Hakimi sentiasa dikritik apabila gagal dalam mata pelajaran.

membuat sesuatu keputusan penting amat menyukarkan. ‡ Matlamat kaunseling bagi klien sebegini ialah membantunya membuat sesuatu keputusan penting dalam hidupnya. ‡ Keputusan muktamad diambil oleh klien sendiri klien mesti memahami dan tahu kenapa dan bagaimana ia mencapai keputusan yang diambil. .Menggalakkan proses membuat keputusan ‡ Kepada sesetengah orang.

‡ Kaunselor juga dapat membantu Aizat mencari pelbagai alternative seperti menukar jabatan. Dia takut untuk membuat sebarang perubahan. berbincang dengan majikannya atau menukar kerja. . ‡ Kaunselor dapat membatu Aizat mencari punca tidak puas hatinya. dan mencungkil nilai hidupnya.Contoh situasi ‡ Aizat berasa tidak puas hati dalam pekerjaannya.

‡ Membantu mengembangkan potensi yang ada pada klien.Membantu perkembangan dan pencapaian potensi klien. ‡ Matlamat kaunseling ialah mengurangkan atau mengatasi apa sahaja yang menyekat dan membantutkan perkembangan potensi kebolehan dan minat seseorang. ‡ Memberi peluang kepada klien mempelajari cara-cara menggunakan kebolehan dan minatnya ketahap yang paling maksimum. .

Contoh situasi ‡ Aj mempunyai cita-cita untuk menjadi seorang pelakon. ‡ Kaunselor boleh membantu Aj berasa selesa apabila berdiri di depan khalayak ramai dan secara tidak langsung mencapai cita-citanya. Aj berasa tertekan apabila dia asyik gugup dan takut semasa berdiri di khalayak ramai Ini memnbantutkan cita-citanya. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->