P. 1
MATLAMAT KAUNSELING

MATLAMAT KAUNSELING

|Views: 549|Likes:

More info:

Published by: Ainatul Mardhiah Zamri on Jan 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2013

pdf

text

original

MATLAMAT KAUNSELING

Terdapat lima matlamat utama kaunseling dan ia ialah : .

Membantu perkembangan dan pencapaian potensi klien .Mudahkan perubahan individu Tingkatkan keupayaan klien mulakan dan teruskan perhubungan Bantu keberkesanan klien mengurus diri. Menggalakan proses membuat keputusan.

‡ Bantu klien membuat sesuatu perubahan tingkah laku yang membolekan klien menjalani kehidupan yang lebih produktif dan memuaskan. .Memudahkan perubahan tingkah laku klien.

(seorang guru) selalu memberi respond yang negatif kepada pelajar yang lemah dalam kelas.Contoh situasi : ‡ Mustaffa. . Mustaffa dapat mengenal pasti masalah sebenar dan kaunselor boleh membantu Mustaffa mengubah tingkah lakunya ‡ Mustaffa sepatutnya memberi sokongan kepada pelajar yang berinteraksi dengannya dan membimbing mereka walaupun jawapan yang diberi adalah salah. ‡ Dengan sesi kaunseling. ‡ Ini telah menyebabkan pelajarnya enggan berinteraksi dengannya dalam kelas. Ini menimbulkan masalah dan menganggu keberkesanan pengajaran.

‡ Matlamat kaunselor ialah mencari jalan supaya dapat meningkatkan mutu cara klien berhubung dengan orang lain .Meningkatkan keupayaan klien memula dan meneruskan perhubungan ‡ Ramai klien menghadapi masalah semasa berinteraksi dengan orang lain. ‡ Ini kerana kurang mempunyai kemahiran komunikasi dan mempunyai imej kendiri yang negatif.

Kaunselor boleh membantu Shazni untuk berhubung dengan lebih baik dengan rakannya. . ‡ Shazni menganggap teguran itu adalah kritikan.lalu menyebabkan terputusnya aliran komunikasi antara keduanya.Contoh situasi : ‡ Shazni seorang guru telah ditegur oleh rakan sepasukannya ‡ Shazni marah dan enggan mendengar apa yang dikatakan .

.Membantu klien mengurus diri ‡ Ekspektasi ibu dan bapa terhadap anaknya seringkali memberi kesan yang tidak dijangka. kaunselor akan melatih kliennya mengurus diri dengan lebih berkesan terutama dalam situasi baru dan tuntutan baru. ‡ Pola tingkah laku yang dipelajari masa kecil akan menimbulkan masalah padanya di sekolah ‡ Dalam keadaan yang demikian .

‡ Akhirnya Hakimi menjadi malas dan selalu ponteng kelas. Hakimi sentiasa datang lambat dan malas mencuba sesuatu yang baru. ‡ Perangai ini terbawa ke peringkat lebih tinggi. .Contoh situasi : ‡ Hakimi sentiasa dikritik apabila gagal dalam mata pelajaran. Kaunselor dapat membantu Hakimi mengurus dirinya dengan lebih berkesan dan meningkatkan imej kendirinya.

‡ Keputusan muktamad diambil oleh klien sendiri klien mesti memahami dan tahu kenapa dan bagaimana ia mencapai keputusan yang diambil. . ‡ Matlamat kaunseling bagi klien sebegini ialah membantunya membuat sesuatu keputusan penting dalam hidupnya. membuat sesuatu keputusan penting amat menyukarkan.Menggalakkan proses membuat keputusan ‡ Kepada sesetengah orang.

Contoh situasi ‡ Aizat berasa tidak puas hati dalam pekerjaannya. Dia takut untuk membuat sebarang perubahan. berbincang dengan majikannya atau menukar kerja. ‡ Kaunselor dapat membatu Aizat mencari punca tidak puas hatinya. dan mencungkil nilai hidupnya. . ‡ Kaunselor juga dapat membantu Aizat mencari pelbagai alternative seperti menukar jabatan.

.Membantu perkembangan dan pencapaian potensi klien. ‡ Matlamat kaunseling ialah mengurangkan atau mengatasi apa sahaja yang menyekat dan membantutkan perkembangan potensi kebolehan dan minat seseorang. ‡ Memberi peluang kepada klien mempelajari cara-cara menggunakan kebolehan dan minatnya ketahap yang paling maksimum. ‡ Membantu mengembangkan potensi yang ada pada klien.

Aj berasa tertekan apabila dia asyik gugup dan takut semasa berdiri di khalayak ramai Ini memnbantutkan cita-citanya. . ‡ Kaunselor boleh membantu Aj berasa selesa apabila berdiri di depan khalayak ramai dan secara tidak langsung mencapai cita-citanya.Contoh situasi ‡ Aj mempunyai cita-cita untuk menjadi seorang pelakon.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->