1. TINGKAH LAKU MALADAPTIF 5.

1 Tingkah Laku Maladaptif merupakan tingkah laku yang ditegah atau tidak sesuai di dalam sesuatu masyarakat (maladapted behaviour). Orang yang melakukan tingkah laku Maladaptif dianggap tidak dapat menyesuaikan diri di dalam masyarakatnya (maladjusted person).
1.2 Di antara contoh-contoh tingkah laku Maladaptif ialah : 1.2.1 Dari sudut Pergaulan seperti perbuatan mengambil barang orang lain atau

mencuri. Perbuatan ini sering berlaku di tempat-tempat tertentu seperti sekolah, kawasan-kawasan perumahan, malah di rumah-rumah ibadat seperti masjid, gereja dan kuil.
1.2.2 Dari sudut Adat dan Budaya dan Pandangan Masyarakat setempat seperti

memakai pakaian menjolok mata, makan dan minum ketika berjalan, tidak bercampur gaul dengan masyarakat setempat terutama menghadiri majlis tertentu seperti jemputan perkahwinan dan menziarahi kematian.
1.2.3 Perbuatan yang ditegah oleh undang-undang dan larangan agama boleh

juga dianggap tingkah laku Maladaptif. Contohnya seperti menghisap rokok, penyalahgunaan dadah, minum arak dan berzina.
1.2.4 Lawan tingkah laku Maladaptif ialah Tingkah Laku Maladjustif. Tingkah

laku ini boleh dianggap sebagai tingkah laku gantian bagi mengelak perlakuan-perlakuan tidak sesuai (Maladaptif). Antara perkara Maladjustif yang patut kita amalkan ialah seperti menolong orang di dalam kesusahan, bergotong royong, menghadiri ceramah-agama, menghormati orang lain dan menjaga akhlak atau tingkah laku. 2. Punca- punca tingkah laku Maladaptif Mengikut pendekatan behavorisme, tingkah laku maladaptif itu satu perbuatan yang dipelajari. Ini bermakna apa yang telah dipelajari boleh diatasi atau dibuang. Contohnya, jika seseorang telah ada tabiat merokok, iaitu satu perbuatan yang telah dipelajarinya, pada teorinya, tabiat yang dianggap maladaptif ini boleh dibuang atau dihilangkan dengan kaedah atau pendekatan tertentu.

Dengan itu segala tingkah laku mereka dapat dipantau dan mengelak mereka daripada melakukan perkara-perkara yang salah.2 Pandangan Ahli-ahli Behaviorisme tentang punca-punca perlakuan Maladaptif. Myers dan Roberts (1959). Perbuatan ini biasanya berpunca daripada perasaan ingin tahu yang meluap-luap oleh remaja dan pengaruh rakan sebaya.5: Sekumpulan orang merokok di luar pejabat 6. Ia boleh diatasi jika berlaku pemantauan daripada ibu bapa. kita lihat kepada perbuatan merokok. Perbuatan ini dapat menyelamatkan anak-anak mereka dari terjebak atau terpengaruh dengan perbuatan rakanrakan yang tidak baik kerana kita tahu bahawa “Mencegah itu lebih baik dari mengubati”.1 Sebagai contoh. Percaya bahawa semua pembelajaran adalah melalui . Ibu bapa juga tidak perlu risau. Ibu bapa yang prihatin akan sentiasa memantau perkembangan dan pergaulan anak-anaknya. Sekiranya mereka dapati anak-anak mereka bergaul dengan remaja bermasalah atau sering melakukan perbuatan bertentangan seperti menghisap rokok ini. kerana anak-anak berada di depan mata. Ibu bapa juga boleh bertindak dengan menjemput rakan anak-anak ke rumah. mereka perlu mengambil tindakan yang pantas dengan cuba menjauhi anak-anak mereka daripada golongan terbabit.Rajah 5. 6.

dia dapat mengelak membuat sesuatu yang tidak selesa. iaitu pergi sekolah. (Sila rujuk Rajah 5. Dari perspektif pembelajaran. budak yang mengalami sakit perut tadi mendapat perhatian dari ibu bapanya dengan penuh kasih sayang. Sebagai contoh.3 Tingkah laku maladaptif yang lain pula dipelajari melalui proses pelaziman operan. Hal ini akan menyebabkan budak ini mengambil kesempatan yang sama dalam situasi lain di mana dia ingin mengelak daripada pergi ke sekolah. dia akan rasa loya dan hendak muntah (respon terlazim). Jadi. Oleh yang demikian. simpati dan jagaan yang sangat selesa kerana keadaannya pada masa itu. Contohnya. seorang kanak-kanak mengalami sakit perut (rangsangan yang tidak selesa) dan pada malam hari.6). tingkah laku yang dianggap maladaptif itu semuanya dipelajari demi untuk mendapatkan peneguhan positif atau untuk mengurangkan sakit atau perasaan yang kurang selesa. jika rangsangan yang menyakitkan digandingkan dengan rangsangan yang neutral. Pada satu masa lain pula. dia dan kumpulannya bercadang untuk berkhemah (rangsangan yang neutral) beramai-ramai. 6. Tingkah laku ini akan terbentuk. lama kelamaan rangsangan neutral itu akan mengeluarkan respon yang maladaptif. dia mengalami sakit perut lagi apabila pergi berkhemah (gandingan). dengan mengatakan dia sakit perut. .pengalaman responden atau operan. Lama kelamaan apabila dia mendengar perkataan “khemah” sahaja (rangsangan yang terlazim). bertambah dan berterusan dengan adanya peneguhan berikutnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful