P. 1
Rpt Tmk Tahun 1

Rpt Tmk Tahun 1

|Views: 244|Likes:
Published by sham bin razali

More info:

Published by: sham bin razali on Jan 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2014

pdf

text

original

STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH 1

TOPIK : Komputer Pertama Saya

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN TMK TAHUN SATU
Murid akan dapat: 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit system, pemacu CD-ROM, pemacu cakera liut, mikrofon dan pembesar suara).

1.0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika.

( BERDASARKAN MODUL PENGAJARAN & PEMBELAJARAN TMK TAHUN SATU )

1.2 Menghidupkan dan mematikan suis (turn on, turn off), menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turnoff), mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan klik dua kali. 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer.

2

TOPIK : Modul Mari Belajar MS Word 1.0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika. 2.0 Memilih dan mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian. 7.0 Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif.

1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor. 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Space Bar,Backspace dan Delete. 2.1 Membuka dan menyimpan fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (MSWord).

2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta grafik dalam satu halaman. 2.6 Mencetak dokumen 7.1 Menggunakan perisian grafik (Paint), pemprosesan perkataan (MS Word)

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->