P. 1
Pinjaman Bahasa Asing Dalam Bahasa Melayu

Pinjaman Bahasa Asing Dalam Bahasa Melayu

|Views: 4,736|Likes:
Published by Siti Husna

More info:

Published by: Siti Husna on Jan 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/21/2013

pdf

text

original

KUMPULAN 1

:
‡ KAMARUL SHUKRI BIN KAMARUDDIN ‡ MOHAMAD FADZLEY BIN HAMDAN ‡JAMALIYAH BINTI JAMAIN ‡ NUR FAZREEN BINTI SUHAIMI ‡ SITI RAIZLIZA BINTI MOHAMED HAIZAN ‡SUNTARI MUNIANDY

Definisi

Peminjaman kata asing bererti peminjaman bahasa lain dengan atau tanpa adaptasi linguistik.

bahasa melayu di pengaruhi bahasa sanskrit. Pada abad ke 7.Pengenalan BAHASA MELAYU mula terima pengarah asing sejak zaman bahasa melayu kuno. Bahasa melayu di pengaruhi bahasa eropah seperti Portugis . Terima pengaruh bahasa arab apabila agama islam bertapak di kepulauan melayu. . Belanda dan inggeris apabila bangsa eropah datang ke Tanah melayu.

Latar Belakang ‡Sifat bahasa melayu mudah terima bahasa asing dikenali sebagai sifat dinamik ‡Kosa kata bahasa melayu diperkaya dengan adanya pinjaman bahasa asing. .

Kaedah Peminjaman Pinjaman di lakukan secara Terus Terjemahan .

‡Peminjaman ini dilakukan kerana perkataan tersebut tidak terdapat dalam bahasa Melayu atau sukar untuk diterjemahkan ‡Contohnya perkataan model. komputer. dan bot yang dipinjam terus daripada bahasa inggeris dan disesuaikan dengan bentuk dan sebutan bahasa Melayu .Kaedah Peminjaman Peminjaman secara terus ‡Peminjaman terus dilakukan dengan cara menyesuaikan bentuk atau sebutan sesuatu kata asing dengan sistem bahasa Melayu.

.Kaedah Peminjaman Peminjaman secara terjemahan ‡Peminjaman secara terjemahan sesuatu kata atau konsep pula dilakukan dengan cara memberi maksud sesuatu kata asing atau konsep asing. ‡Contohnya perkataan bulan madu diterjemahkan daripada bahasa Inggeris honeymoon.

Proses-proses pinjaman Terdiri daripada : Penyebaran agama Pendidikan Perniagaan dan perdagangan Penjajahan politik .

Dalam konteks ini.Proses-proses pinjaman a) Penyebaran agama Proses penyebaran agama menyebabkan banyak bahasa asing mempengaruhi Bahasa Melayu. unsur sanskrit dan Arab dianggap dominan. .

khususnya Inggeris dan Arab.Proses-proses pinjaman b) Pendidikan Pendidikan juga menyebabkan unsur asing meluas dalam Bahasa Melayu. . Istilah baru kadangkala diambil daripada kedua-dua bahasa itu apabila Bahasa Melayu tidak mempunyai perkataan yang benar-benar tepat.

kati dan dirham digunakan. komoditi dan sebagainya.Proses-proses pinjaman c) Perniagaan dan perdagangan Proses ini sudah berlaku sejak dahulu hingga sekarang. tetapi ketika ini Inggeris pula berperanan besar seperti kilogram. Jika dahulu perkataan sanskrit dan Arab digunakan sebagai ukuran seperti gantang. .

ii) Kemasukan unsur bahasa asing ke dalam Bahasa Melayu bermula daripada sanskrit. Indonesia. kosa kata dan strukutur ayat. mbuhan. selain Inggeris unsur asing yang terdapat akibat penjajahan melibatkan Bahasa Belanda dan Portugis. Siam dan Filipina. huruf.Proses-proses pinjaman d) Penjajahan politik Dalam konteks ini. Belanda. . Inggeris. Arab. Di antara tersebut datang juga pengruh lain seperti Hindu. Cina dan kembali kepada Inggeris. sekalipun tidak banyak i) Unsur bahasa asing yang diambil termasuklah bunyi. Portugis. sistem tulisan.

purnama Peminjaman dialeh Contoh : dialeh Pulau Pinang .Jenis Peminjaman Peminjaman tulen Contoh : Wuquf dan strategi Peminjaman kacukan Contoh : Kasut but Peminjaman kuno Contoh : Pancaindera . gempar Peminjaman pemerian Contoh : Kapal terbang.pencakar langit Peminjaman berpindah -Terdiri daripada vokal atau vowel .

Bagi mengungkapkan sesuatu kata dengan lebih tepat. . Bagi mengatasi masalah sinonim.Faktor yang menyebabkan peminjaman bahasa asing Keperluan untuk menamakan sesuatu konsep yang baharu Kekerapan penggunaan kosa kata asing yang lebih tinggi berbanding bahasa penutur natif.

atau fenomena Syurga dan negara Taubat dan sabar Nakhoda dan temasya Camca dan gincu Bola dan minggu Radio dan epal Bahasa sumber Bahasa Sanskrit Bahasa Arab Bahasa Parsi Bahasa Cina Bahasa Portugis Bahasa Inggeris . Benda. konsep. Antaranya: a) Keperluan untuk menamakan seuatu benda. atau fenomena baru kerana bahasa Melayu tidak mempunyai perkataan yang sesuai. konsep.Faktor yang menyebabkan peminjaman bahasa asing ‡Terdapat berberapa sebab bahasa Melayu perlu meminjam pembendaharaan kata bahasa asing.

Bahasa asing Fungsi Organisasi Doktor Polis Bahasa Melayu Peranan Pertubuhan Tabib Mata-mata c) Sikap mengagungkan bahasa asing Contoh: standard dan realiti (bahasa Inggeris) dianggap lebih bergaya Daripada kata piawai dan kenyataan (bahasa Melayu) .Faktor yang menyebabkan peminjaman bahasa asing b) Perkataan bahasa Melayu tidak menepati maksud bahasa asing.

Contohnya : kita menyerap kata-kata aksesori. e-mel.Faktor yang menyebabkan peminjaman bahasa asing d) Kekerapan penggunaan perkataan asing yang lebih tinggi Contohnya kata psikologi dan statistik (bahasa Inggeris) lebih difahami dan diingati berbanding dengan perkataan ilmu jiwa dan perangkaan (bahasa Melayu) e) Untuk mengatasi masalah sinonim Contohnya : Perkataan nikah dipinjam daripada bahasa Arab untuk maksud yang lebih sopan dan rasmi berbanding perkataan kahwin f) Perancangan bahasa melayu untuk menjadi bahasa moden. . disket. dan multimedia supaya selaras dengan perkembangan semasa yang menitikberatkan lapangan teknologi maklumat dan komunikasi. cakera padat.

Untuk menamakan sesuatu benda. D.tempat atau konsep baharu. .Soalan 1. B. C. Pilih pernyataan yang tidak tepat tentang sesuatu bahasa meminjam perkataan daripada bahasa lain. Untuk meninggikan status bahasa yang meminjam. Untuk menggunakan perkataan asing yang lebih tinggi daripada perkataan dalam bahasa sendiri. A. Untuk mengelakkan masalah sinonim.

Soalan 2. kecuali Bahasa A B C D Sanskrit Inggeris Arab Cina Perkataan Dewa Doktor Puasa cawan . Jadual berikut menunjukkan padanan yang betul bagi basaha dan perkataan yang di pinjam oleh/dalam bahasa Melayu.

sejarah B. Nilam. Lontong.tulen.yang manakah merupakan kata pinjaman daripada bahasa sanskrit? A.neraca. Bahasa Melayu banyak meminjam kosa kata daripada bahasa Arab.Soalan 3.sihat.bidang manakah yang paling ketara kosa katanya dipinjam oleh bahasa Melayu? A.cempaka D.Antara yang berikut. Anggur.kurma. Fikiran dan perasaan D. Agama C. Hukum dan peraturan .Antara berikut. Banyak kosa kata sanskrit yang dipinjam oleh bahasa Melayu. Haiwan. Ilmu B.nakhoda 4.matang C.

III dan IV . I dan II B. Nahu D. I dan IV C. Kosa kata C. Imbuhan B. Pengaruh bahasa asing yang paling ketara terhadap bahasa Melayu adalah daripada aspek A. II dan III D. Bunyi bahasa 6. Pilih perkataan yang dipinjam menerusi peminjaman penterjemahan.Soalan 5. I Cecair III Biologi II Magnet IV Hakisan A.

Antara yang berikut. dan rahsia merupakan katakata yang di ambil daripada bahasa A. mahasiswa. Kata-kata dalam bahasa Melayu seperti agama. Arab C. Kerana tiada perkataan bahasa Melayu untuk menamakan fenomena baru C. Untuk mengatasi masalah sinonim B. biduawanita. Jawa . Sanskrit B. Sikap suka mengagung-agungkan bahasa asing D. yang manakah bukan menjadi sebab utama bahasa Melayu perlu meminjam daripada bahasa asing? A.Soalan 7. Pembinaan bahasa Melayu untuk menjadi bahasa moden 8. Portugis D. swasta.

Tamil D.Soalan 9. dan tuala berasal daripada bahasa A. Kata-kata dalam bahasa Melayu seperti minggu. peluru.merupakan imbuhan pinjaman daripada bahasa A. Arab C. Arab . Portugis B. Belanda C. kemeja. Parsi B. Inggeris D. Awalan bi. nanas. Sanskrit 10. sekolah.

Soalan 11. III dan IV 12. III dan IV . I dan II B. Yang manakah antara kata yang berikut merupakan kata pinjaman? I Encik III Bulan II Mempelam IV Aur A. II dan III D. II dan IV D. I dan IV C. I dan II B. II dan III C. Bahasa Melayu banyak menerima pengaruh daripada bahasa I Portugis III Arab II Cina IV Inggeris A.

ghaib C. Dewan. nafsu. dinamik C. sedekah. mahaguru. syarat B. proaktif D. produktif . tafsir 14. Abadi. Bahasa Melayu mudah unsur-unsur asing kerana bahasa tersebut memiliki sifat A. meriam. seniman. elastik B. Ilmu. rupawan. akhirat D. yang manakah kumpulan kata yang dipinjam daripada bahasa Arab? A. Tatabahasa. hadirin. islamisme. Antara yang berikut.Soalan 13.

Morfologi C. Bunyi bahasa . Kosa kata D. kecuali A.Soalan 15. Bahasa Melayu menerima pengaruh bahasa sanskrit daripada aspek-aspek yang berikut. Sintaksis B.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->