AKU SEHELAI BAJU Aku ialah sehelai baju kemeja.

Aku kelihatan sangat ________ dan warna aku ialah_______________ Aku telah dibuat disebuah kilang pakaian di Kulim. Aku bersama-sama dengan kawan-kawanku telah dihantar ke sebuah___________ di Bandar Butterworth. Aku telah dipamerkan di dalam kedai. Semua pengunjung dan kawan-kawanku memuji aku. Hal ini demikian kerana aku ____ dan berjenama. Pada suatu hari, ada seorang_______ berkunjung ke kedai itu. Dia melihat-lihat semua pakaian yang dipamerkan. Sebaik sahaja melihat aku, dia terus berminat untuk___________________ aku. Aku kelihatan sungguh ____________apabila dipakai di badannya sehingga dia kelihatan amat bergaya. Aku terus dibeli oleh lelaki itu. Aku telah dijaga dengan_________ . Malahan aku telah ditempatkan di dalam _______________. Sebaik sahaja selesai memakai aku, aku akan dicuci dan _________________dengan seterika. Keadaan ini membolehkan aku kelihatan sentiasa______________ dan bersih. Aku sering dipakai ke tempat _______________ dan majlis keraian apabila dia dijemput. Aku berasa ____________ kerana menjadi pakaian kegemarannya. Walau bagaimanapun, selepas ____________ tahun, warna aku mula pudar. Mungkin kerana sering sangat dipakai dan dicuci. Malahan _____________ aku juga telah ketinggalan zaman. Lelaki itu mula jarang memakai aku lagi. Pada suatu hari, ketika aku dipakainya ke tempat kerja, ada sebotol_______________ telah tertumpah ke atas aku. Lelaki itu cuba mencuci aku tetapi kesan dakwat itu tidak_____________. Aku menjadi lebih kotor dan comot. Sejak dari hari itu, aku telah dijadikan _______________pengelap meja. Aku sedia berbakti kepada lelaki itu selagi_________________ . Begitulah berakhirnya riwayat hidup aku. Posted by Guru Bahasa Melayu SMK St. Mark 0 comments Labels: Tingkatan Peralihan

Karangan Berpandu - Laporan Gotong- royong
l Lengkapkan karangan Laporan di bawah Laporan Gotong - royong Membersihkan Kawasan Sekolah Pada hari Sabtu yang lalu, sekolah saya telah mengadakan gotong-royong membersihkan kawasan sekolah. Ramai ibu bapa, murid dan guru yang hadir. Seawal jam 7.30 pagi lagi semua yang ____________ berkumpul di____________ sekolah. Gotong-royong ini bermula dengan mendengar ___________ daripada pengetua, iaitu Encik Alaga a/l Alagapin. Beliau memberi penerangan tentang ___________________ tugas urrtuk menjayakan gotong-royong tersebut. Beberapa kumpulan telah dibentuk untuk______________ aktiviti gotong-royong ini. Antara aktiviti yang dijalankan ialah menyapu sampah,__________________________ longkang dan menebas lalang. Ada juga yang __________________ bangunan dan menanam pokok bunga.

Tujuan sebenar gotong-royong ini diadakan adalah untuk_______________ perpaduan dan semangat saling _______________ antara satu sama lain. semua yang hadir berasa_____________ dan seronok. aktiviti ini dapat_____________________ lagi kawasan sekolah. Selain itu. semua yang hadir telah menikmati ______________jamuan yang disediakan. Semoga aktiviti gotong-royong ini diteruskan lagi pada masa hadapan.00 petang. Sebelum pulang. Jamuan itu dapat menghilangkan rasa penat setelah selesai bekerja. Sepanjang aktiviti ini. Secara tidak langsung aktiviti ini dapat merapatkan ________ antara waris pelajar dengan pihak sekolah. . Gotong-royong itu selesai pada pukul 1.