PRINSIP PENYAMANAN UDARA

Penyamanan udara yang lengkap melibatkan proses pemanasan, penyejukan, pelembapan, pengeringan, kitaran, dan pembersihan udara. Memandangkan Malaysia adalah sebuah Negara yang mengalami musim panas sepanjang tahun, maka pemprosesan pemanasan dan pengeringan tidak perlu dipertimbangkan. Penyamanan udara merupakan proses parawatan dan pengawalan udara pada sesuatu ruang tertentu (ruang tertutup). Rawatan yang dimaksudkan adalah dari segi mekanikal yang mana berkaitan dengan aktiviti pengawalan suhu, kelembapan, kebersihan pengagihan udara dan permbaharuan udara.

PERBEZAAN SISTEM PENYEJUKAN DAN PENYAMAN UDARA Penyaman udara

Merupakan aplikasi bagi sistem penyejukan iaitu sebagai sebuah kawalan bagi sistem pergerakan udara, kadar kelembapan perubahan suhu dan kebersihan pada sebuah ruang yang tertentu. Sistem penyejukan

maka suhu alkohol yang sejuk itu akan menyebabkan suhu badan manusia yang panas mengalir ke arahnya. KAITAN ALKOHOL DENGAN BILIK DAN PENYAMANAN YANG BERTERUSAN Sekiranya alkohol diletakkan di dalam bilik. Bagaimanapun alkohol akan berkurangan dan hilang melalui proses pemeluwapan. antaranya ialah alkohol boleh menjadi punca kebakaran kerana ia merupakan bahan yang mudah terbakar dan berbahaya dan kawalan pemindahan haba bagi alkohol di dalam bilik adalah sukar. Ini adalah kerana alkohol akan termeluwap dam menyerap haba di dalam bilik tersebut.Ianya jugaMerupakan sistem yang diperlukan bagi menghasilkan suhu bagi sesuatu ruang. terdapat beberapa masalah yang akan timbul. Sekiranya alkohol yang termeluwap dapat dikembalikan menjadi cecair dan proses penyejukan tidak dapat diteruskan. haba bergerak daripada suhu panas kepada suhu sejuk. suhu udara di dalam bilik itu akan menjadi sejuk. Ini dinamakan keseimbangan terma dimana proses pengaliran haba antara dua objek. satu eksperimen telah dilakukan terhadap kulit manusia iaitu dengan menitikkan setitis alkohol pada kulit. . Walau bagaimanapun sekiranya alkohol digunakan. Kulit akan menjadi sejuk kerana alkohol termeluwap dan menyerap haba daripadanya. PRINSIP ASAS TEKNOLOGI PENYAMANAN UDARA KAITAN ALKOHOL DENGAN BADAN MANUSIA Di peringkat awal teknologi penyamanan udara dicipta. Alkohol yang termeluwap akan hilang dan alkohol di dalam bekas akan ke habisan.Asas pemampatan wap dibentuk untuk menyejuk persekitaran melalui pendedahannya kepada satu cecair didih yang sejuk. Seperti yang kita tahu. Sistem penyamanan udara ataupun sistem penyejukan telah menggunakan prinsip ini dalam memperkemaskan teknologinya. Suhu dalam bilik menjadi kurang sejuk kerana alkohol yang termeluwap itu tidak dibantu oleh kipas bagi mengedarkan suhu ke seluruh bilik.

Bahan pendingin ini juga boleh dimampatkan kepada tekanan yang lebih tinggi dan keupayaannya menyerap haba adalah lebih baik. dan neon.dua bahan pendingin ini adalah amat sesuai dan selamat di gunakan untuk menggantikan alkohol. Takat didih bahan pendingin berbeza.nama ini digunakan berdasarkan NegaraNegara yang menggunakannya. bahan pendingin bertukar bentuk daripada cecair sejuk kepada gas sejuk dalam keadaan tekanan rendah. Di dalam pemeluwap pula. Kedua. FUNGSI BAHAN PENDINGIN Bahan pendingin merupakan bahan yang mudah mendidih pada tekanan yang rendah. BAHAN PENDINGIN Bahan pendingin digunakan dalam sistem penyejukan dan penyamanan udara sebagai penyerap haba di dalam penyejat dan menyingkirkan haba tersebut di dalam pemeluwap. isotron.beza antara satu jenis dengan jenis yang lain. SIFAT-SIFAT BAHAN PENDINGIN . bahan pendingin akan bertukar bentuk daripada gas panas kepada cecair panas dalam keadaan tekanan tinggi.nama lain bagi bahan pendingin adalah refrigerant. Nama. Nama. fron .mata untuk menyerap haba. oleh itu penggunaannya juga berbeza-beza antara satu sistem dengan sistem yang lain sama ada secara komersial ataupun domestik. sejenis bahan yang selamat dan lebih berkesan dari penyejukannya telah di gunakan. Bahan kimia tersebut dinamakan diklorodifluorometana (dichlorodifluoromethane) atau R 12 dan monoklorodifluorometana (monochlorodifluomethane) atau R 22. bahan ini dicipta supaya ia berfungsi semata. Oleh sebab itu. genetron. Oleh sebab itu. bahan pendingin ini terus digunakan dalam teknologi penyamanan udara pada masa kini. setelah haba disingkirkan. Freon. Di dalam penyejat.PENGGUNAAN ALKOHOL DIGANTIKAN DENGAN BAHAN PENDINGIN Untuk mengatasi masalah yang mungkin timbul akibat daripada penggunaan alkohol.

bahagian yang dilalui oleh bahan pendingin mestilah mudah dilincirkan. o Tidak berbau tengik. o Perbezaan tekanan tinggi dan rendah mestilah kecil untuk meningggikan keupayaan mampatan. Sifat-sifat di atas hendaklah diambil kira untuk memilih bahan pendingin yang baik bagi sistem penyejukan dan penyamanan udara. o Mempunyai isipadu gas yang rendah untuk mengurangkan sesaran pemampat. o o o o o o o o JENIS-JENIS BAHAN PENDINGIN Terdapat beribu-ribu jenis bahan pendingin yang dicipta dan digunakan dalam proses penyejukan dan penyamanan udara. o Mempunyai isipadu cecair yang tinggi. Pada kebiasaannya symbol R digunakan bagi menunjukkan jenis bahan pendingin yang terdapat di seluruh dunia. Jenis bahan pendingin dinyatakan dengan nombor disamping simbol tersebut SIMBOL NAMA KIMIA FORMULA KIMIA R R R R R 11 12 21 22 40 Trikloromonofluorometana CCl3F Diklorodifluorometana CCl2F2 Dikloromonofluorometana CHCl2F Monoklorodifluorometana CHClF2 Metilklorida CH3Cl . o Mempunyai haba pendam yang tinggi untuk menyerap haba.Cecair yang digunakan untuk bahan pendingin mestilah mempunyai sifst-sifat seperti yang berikut: Tidak beracun Tidak meletup Tidak berkarat atau menghakis Tidak mudah terbakar Mudah mengesan sesuatu kebocoran Boleh beroperasi pada tekanan yang rendah Merupakan gas yang stabil Bahagian.

Lingkaran penyejat yang dibuat daripada tiub tembaga digunakan untuk proses penyejukan dan bahan pendingin masih lagi terbuang. R 12. R 764. R 22. Bahan pendingin masih terbuang. R 1130 (dikloroetana) c) Kumpulan 3 – bahan pendingin yang mudah terbakar Contoh : R 600 (butane – C4H10) R 290 (propane – C3H3) SISTEM PENYEJUKAN ASAS Sebelum suatu kitar penyejukan dihasilkan. R 40. Injap mengawal aliran bahan pendingin. Untuk proses penyejukan yang lebih efektif. PERINGKAT-PERINGKAT KITAR PENYEJUKAN ASAS 1.2%) R 502 Campuran azeotropik R 11 + R 115 CCl2F + CClF2CF3 (48. 2.2%) R R R R 717 718 744 764 Ammonia NH3 Air H2O Karbon dioksida CO2 Sulfur dioksida SO2 Terdapat 3 kumpulan bahan pendingin: a) Kumpulan 1. R 718. R 502.R 500 Campuran azeotropik R 12 + R 15a CCl2F2 + CH3CHF2 ( 73.bahan pendingin paling selamat Contoh: R 11. R 744 b) Kumpulan 2 – bahan pendinginyang beracun atau tengik Contoh: R 717. 3.8% + 51. beberapa ujian perlu dijalankan untuk memastikan bahan pendingin dapat berfungsi sepenuhnya.8% + 26. R 500. . sirip diletakkan pada permukaan penyejat.

gelung pembeku dan penyejuk cecair. terdapat beberapa komponen. Kipas yang diletakkan pada kedua-dua penyejat dan pemeluwap berfungsi untuk proses penyerapan dan penyingkiran haba. Tiada penambahan komponen untuk peringkat ini. haba yang diserap dan dimampatkan tidak dapat di singkirkan. Kitar ujian dilengkapkan dengan menyambungkan tiub dari penyejat masuk ke tangki bahan pendingin tetapi haba yang diserap tidak dapat dibuang dan dimasukkan semula ke dalam tangki bahan pendingin. Digunakan untuk proses mampatan haba dan bahan pendingin kepada tekanan tinggi. Pemampat diletakkan pada kitaran ujian untuk memampatkan haba dan bahan pendingin. Pemeluwap diletakkan untuk melengkapkan kitar ujian ini sebagai asas dalam sistem penyejukan dan penyamanan udara. unit penyejuk. o Terdapat empat jenis atau kelas pemampat yang digunakan pada masa kini: o Pemampat salingan o Pemampat putar o Pemampat empar o Pemampat skru o b. Penyejat Satu komponen dalam sistem penyejukan dan penyamanan udara yang digunakan untuk proses penyerapan haba dan menghasilkan kesejukan pada ruang atau bilik. Kipas diletakkan pada penyejat untuk proses penyejukan yang lebih cepat. 5. KOMPONEN DALAM KITAR PENYEJUKAN ASAS Di dalam kitar penyejukan asas. Antaranya ialah: a. 6. Terdapat nama-nama lain bagi penyejat iaitu gelung penyejuk.4. o Terdapat 2 jenis penyejat: o Penyejat jenis pengembangan kering o Penyejat jenis banjir o .komponen asas. 7. Pemampat Pemampat merupakan komponen yang terpenting dalam kitar penyejukan.

Dengan penyingkiran haba. air . Pemeluwap Pemeluwap merupakan komponen pembuangan haba yang diserap di dalam penyejat dan dimampatkan di dalam pemampat. Haba disingkirkan ke dalam satu medium di luar system penyejukan atau penyamanan udara. wap bahan pendingin. Injap pengembang atau peranti permeteran Komponen ini digunakan untuk mengawal kadar aliran bahan pendingin dalam kitar penyejukan. o Terdapat enam jenis peranti permeteran: o Injap pengembang thermostat o Injap pengembang automatik o Tiub rerambut o Injap apung bahagian rendah o Injap apung bahagian tinggi o Injap tangan o e. Apabila kita menggunakan teknologi hijau. kita menggunakan sumber-sumber seperti tenaga. Tangki simpanan atau penerima Digunakan sebagai tempat penyimpanan sementara bahan pendingin sebelum mengalir masuk ke dalam injap pengembang o TEKNOLOGI HIJAU 1. Apakah maksud ‘teknologi hijau’? Teknologi hijau adalah aplikasi sains alam sekitar untuk memulihara sumber dan alam semulajadi bagi menangani impak negatif aktiviti manusia. Teknologi Hijau adalah teknologi rendah karbon dan lebih mesra alam berbanding dengan teknologi sedia ada.c. wap bahan pendingin yang panas akan bertukar kepada cecair panas. o Terdapat 3 jenis pemeluwap yang biasa digunakan: o Pemeluwap dingin-udara o Pemeluwap dingin-air o Pemeluwap bersejat o d. Bahan pendingin dalam keadaan cecair bertekanan tinggi perlu dikurangkan tekanannya agar kuantiti sebenar operasi pada takat maksimum keupayaan sistem dapat dicapai tanpa beban berlebihan di dalam pemampat.

dan sebagainya secara minimum untuk menghasilkan sesuatu produk. . Oleh yang demikian. "Mana-mana negara yang menguasai penggunaan dan aplikasi tekonologi hijau serta sumber tenaga diperbaharui akan menjadi pemenang dalam abad ke-21. "Ini bukan sesuatu pilihan tetapi ia ialah realiti dan semua negara. apa-apa teknologi yang menyumbang kepada pengurangan pelepasan Gas Rumah Hijau atau digunakan untuk membangunkan produk dan perkhidmatan yang menghasilkan pelepasan Gas Rumah Hijau yang tinggi perlu dikurangkan melalui kesedaran pada peringkat permulaannya dan selanjutnya melalui penguatkuasaan." katanya. Aplikasi Teknologi Hijau juga adalah selaras dengan konsep pembangunan mapan (sustainable development) di mana pembangunan yang dilaksanakan perlu memenuhi keperluan semasa tanpa menjejaskan keperluan generasi masa depan. termasuklah Malaysia mesti ambil langkah sewajarnya ke arah itu.PM PUTRAJAYA 26 Jan. Sehubungan itu. hari ini. kita bertanggungjawab untuk memastikan generasi akan datang dapat sekurang-kurangnya menikmati kualiti kehidupan yang kita perolehi sekarang atau kualiti yang lebih baik dari sekarang Perlu komited bangunkan teknologi hijau . Beliau berkata. Datuk Seri Najib Tun Razak berkata.semua pihak mesti sedar hakikat kebergantungan secara berlebihan ke atas bahan api fosil bukanlah merupakan pembangunan secara mapan. malah ia juga menyebabkan kesan perubahan iklim dan pemanasan global yang semakin serius. Beliau berkata demikian ketika berucap melancarkan Skim Pembiayaan Teknologi Hijau (GTFS) di sini.Malaysia perlu komited membangunkan teknologi hijau dan sumber tenaga diperbaharui dalam usaha menjadi antara negara maju pada abad ke 21. kata Perdana Menteri. .

Sehubungan itu. "Strategi Malaysia menumpukan kepada usaha untuk mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 40 peratus menjelang tahun 2020 dan pada masa yang sama.5 bilion bagi menggalakkan pelaburan dalam teknologi hijau. Terdahulu. Beliau berkata. bagi skim GTFS itu. membuat pelaburan dalam teknologi hijau. ''Skim tersebut mendapat sambutan yang amat menggalakkan dengan 186 syarikat telah memberi maklum balas sejak ia dilancarkan 1 Januari lalu. maka kesannya adalah serius. Najib mempengerusikan mesyuarat pertama Majlis Mesyuarat Teknologi Hijau Negara (MTH) yang ditubuhkan pada Julai tahun lepas. Malaysia memberi komitmen penuh untuk melindungi alam sekitar negara ini yang unik dan berharga untuk generasi akan datang. Najib berkata.Pada majlis yang sama." katanya. beliau turut menyaksikan majlis menandatangani memorandum antara Kementerian Kewangan dan Credit Guarantee Corporation (CGC)." katanya. pembangunan hijau dan inovasi. Najib berkata. (dipetik daripada UTUSAN MALAYISIA ONLINE) Teknologi hijau Teknologi hijau atau teknologi alam sekitar adalah penggunaan sains alam sekitar untuk memulihara sumber dan alam sekitar semula jadi dan . jika kita tidak melakukan apa-apa untuk menangani isu itu. "Malaysia sedar ancaman perubahan iklim dan pemanasan global itu dan dalam jangka masa panjang. di bawah GTFS. kerajaan memperuntukkan sebanyak RM1. kerajaan akan menanggung kadar faedah sebanyak dua peratus serta menyediakan jaminan untuk 60 peratus daripada jumlah pinjaman yang dipohon dan baki 40 peratus lagi akan ditanggung oleh pihak bank.

* Nanoteknologi hijau: Nanoteknologi melibatkan manipulasi bahan pada skala nanometer atau satu per bilion meter. * Alamtologi: Suatu teknologi yang jelas mengikut fitrah alam semulajadi. ekonomi dan alam sekitar. dan * Untuk meningkatkan pendidikan dan kesedaran awam terhadap Teknologi Hijau dan menggalakkan penggunaan meluas Teknologi Hijau Guna teknologi hijau . Nanoteknologi hijau adalah aplikasi teknologi hijau dalam bidang nanoteknologi. * Untuk meningkatkan keupayaan bagi inovasi dalam pembangunan Teknologi Hijau dan meningkatkan daya saing dalam Teknologi Hijau di persana antarabangsa. Bidang tumpuan teknologi hijau Antara contoh bidang tumpuan teknologi hijau adalah: * Tenaga: Isu penting dalam teknologi hijau dan ini termasuk pembangunan bahan bakar alternatif atau tenaga boleh diperbaharui. Ianya dikembangkan mengikut kepada susunan yang lebih teratur TEKNOLOGI HIJAU Objektif * Untuk mengurangkan kadar peningkatan penggunaan tenaga dalam masa yang sama meningkatkan pembangunan ekonomi. * Untuk membantu pertumbuhan dalam industri Teknologi Hijau dan meningkatkan sumbangannya kepada ekonomi negara. Pembangunan mampan adalah teras kepada teknologi alam sekitar yang bermaksud penyelesaian perlu mengambil kira aspek sosial. * Untuk memastikan pembangunan mapan dan memulihara alam sekitar untuk generasi akan datang.mengawal kesan negatif aktiviti manusia. * Bangunan hijau: Bidang ini merangkumi semuanya daripada pilihan bahan bangunan kepada lokasi bangunan.

"Penggunaan penyaman udara yang menggunakan teknologi hijau di bangunan mereka akan mengurangkan pelepasan gas karbon ke udara yang menyebabkan fenomena perubahan iklim dunia. "Menjelang 2020. Penggunaan penyaman udara teknologi hijau menjimatkan penggunaan tenaga elektrik sebanyak 10 hingga 20 peratus dan penjimatan penggunaan air dalam usaha menyejukkan bangunan. Ricky Yaw. Timbalan Menteri Tenaga.KUALA LUMPUR 16 Jun . Noriah berkata. Pelaksanaan pembangunan Teknologi Hijau adalah antara perkara yang terkandung dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) seperti dibentangkan Perdana Menteri. Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Persidangan Teknologi Penyaman Udara." katanya. Malaysia tidak boleh bergantung penggunaan tenaga mahir manusia secara intensif sebaliknya berubah kepada penggunaan teknologi hijau seperti pengurangan karbon yang diguna pakai pelbagai . Datuk Seri Najib Tun Razak di Dewan Rakyat baru-baru ini Dalam pada itu. "Pemilik bangunan memainkan peranan utama dalam membantu mengurangkan 40 peratus pelepasan karbon di udara. teknologi hijau merupakan penyumbang terhadap usaha kerajaan untuk menjadikan Malaysia peneraju teknologi itu di dunia. Noriah Kasnon berkata. Turut hadir. Teknologi Hijau dan Air. Pengudaraan dan Penyejukan Kebangsaan Serantau Ketiga selama tiga hari di sini yang bermula hari ini. Presiden Pertubuhan Penyaman Udara dan Pengudaraan Malaysia. pembangunan bercirikan teknologi hijau boleh mendatangkan manfaat dan pulangan keuntungan.Para pemilik bangunan di negara ini disaran menggunakan teknologi hijau bagimeminimumkan penggunaan tenaga elektrik.

sektor swasta dan pihak berkepentingan utama untuk melaksanakan Teknologi Hijau yang efektif. Industri ini menyediakan Teknologi Hijau bagi . dan * Peyelarasan fungsi setiap institusi supaya semua agensi mengetahui peranan dan tanggungjawab masing-masing. adalah kritikal bagi memenuhi objektif Dasar Teknologi Hijau. * Penubuhan Jawatankuasa Kabinet Teknologi Hijau yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri. * Pengenalan dan penguatkuasaan mekanisme perundangan untuk mempercepat pembangunan Teknologi Hijau. "Ia dapat membantu meningkatkan produktiviti sumber semula jadi dan mengurangkan perbelanjaan kerajaan untuk merawat setiap pencemaran yang berlaku. sama ada dalam sektor pembuatan atau perkhidmatan. selaras dengan objektif dan matlamatnya. 2010 5:31 pm i) Teras Strategik 1 Mengukuhkan kerangka institusi Dalam memupuk penerimaan dan pembangunan Teknologi Hijau.negara bagi mengatasi isu tenaga dan alam sekitar. * Penubuhan Agensi Teknologi Hijau Malaysia untuk menyelaraskan dan melaksanakan usaha dan program Teknologi Hijau yang efektif. penyusunan institusi yang kukuh adalah kritikal untuk mempromosikan aplikasi Teknologi Hijau melalui: * Penubuhan Majlis Teknologi Hijau yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri untuk menyelaraskan peringkat tinggi antara Kementerian. ii) Teras Strategik 2 Menyediakan Persekitaran Pembangunan Teknologi Hijau yang Kondusif Pembangunan industri Teknologi Hijau. agensi." katanya Teras strategik Teknologi Hijau leeyoong_U6B on Tue Aug 03.

*Menubuhkan hab Teknologi Hijau yeng straregik di seluruh Malaysia. menyediakan peluang pekerjaan. dan meningkatkan ekonomi Negara.pasaran setempat dan global. berkelayakan. Reka bentuk dan pengukuhan program latihan dan pendidikan bagi meningkatkan kapasiti sumber manusia yang berkaitan dengan Teknologi Hijau. Ini boleh dicapai melalui. *Memperkukuh pemahaman masyarakat tempatan terhadap industri Teknologi Hijau dan rantaian nilai termasuk industri sokongan melalui pelbagai program peningkatan industri. yang dikembangkan daripada rantaian nilai utama kepada industri utama. cekap dan produktif sangat penting untuk pembangunan Teknologi Hijau. dan . dan *Menubuhkan mekanisme pembiayaan untuk Teknologi Hijau. oProgram melatih semula dan skim pelapis untuk meningkatkan kemahiran sumber manusia yang separa terlatih bagi memenuhi keperluan industri Teknologi Hijau. *Mempromosikan pelaburan langsung asing (FDIs) terhadap Teknologi Hijau yang membantu perkembangan pelaburan langsung tempatan (DDIs) serta penglibatan dan pembangunan industri tempatan. oBantuan kewangan dan biasiswa untuk pelajar yang mengikuti jurusan Teknologi Hijau di peringkat Ijazah Sarjana Muda dan pasca ijazah. Ini boleh dicapai melalui: *Pengenalan dan pelaksanaan instrumen ekonomi yang inovatif dengan disokong oleh langkah-langkah kewangan dan fiskal bagi menbantu peningkatan pertumbuhan Teknologi Hijau selaras dengan objektif dan matlamatnya. oPenyediaan mekanisme penggredan dan pensijilan bagi pekerja yang cekap dalam bidang Teknologi Hijau. iii) Teras Strategik 3 Memperkukuh Pembangunan Modal Insan dalam Teknologi Hijau Sumber manusia yang mahir.

* Penubuhan rangkaian yang kukuh dengan institusi penyelidikan tempatan dan serantau dan pusat kecemerlangan antarabangsa dalam RDI Teknologi Hijau.dan. * Penubuhan badan penyelaras yang efektif untuk RDI dan pusat kecemerlangan atau institut penyelidikan yang baru untuk perkembangan Teknologi Hijau. Hal ini penting kerana perkara tersebut memerlukan perubahan pemikiran masyarakat melalui pelbagai pendekatan termasuklah: o Promosi berterusan yang efektif. Penyelidikan. * Perkongsian pintar antara kerajaan. v) Teras Strategik 5 Promosi dan Kesedaran Awam Promosi yang efektif dan kesedaran awam merupakan dua faktor utama yang mempengaruhi kejayaan pembangunan Teknologi Hijau. pendidikan dan penyebaran maklumat . dan pusat penyelidikan. Pembangunan dan Inovasi (RDI) akan ditingkatkan melalui: * Dana kewangan atau bantuan untuk sektor awam dan swasta dalam RDIC. * Keperluan Teknologi Hijau pada masa hadapan. Inovasi dan Pengkomersialan (RDIC) amat penting dalam penghasilan teknologi baru. industri. TEKNOLOGI HIJAU iv) Teras Strategik 4 Penggiatan Penyelidikan dan Inovasi Teknologi Hijau Penyelidikan. teknik dan implikasi yang dapat mengurangkan kos Teknologi Hijau dan mempromosikan penggunaannya. Pembangunan.oPengekploitasian program brain gain bagi mengukuhkan kepakaran tempatan dalam sektor Teknologi Hijau.

dan o Menerima pakai Teknologi Hijau dalam semua kemudahan kerajaan dan entiti yang berhubung dengan kerajaan . o Penglibatan media. o Program demonstrasi secara efektif dalam implikasi Teknologi Hijau. pertubuhan bukan kerajaan dan pihak berkepentingan yang efektif untuk mempromosikan Teknologi Hijau. o Memupuk budaya menghayati Teknologi Hijau dalam kalangan pelajar pada setiap peringkat melalui pembangunan sistem sukatan pelajaran yang efektif.melalui program yang komprehensif untuk meningkatkan kesedaran awam dalam Teknologi Hijau.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful