P. 1
PERANCANG KELUARGA

PERANCANG KELUARGA

|Views: 1,135|Likes:
Published by penyamun1

More info:

Published by: penyamun1 on Jan 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/23/2013

pdf

text

original

PERANCANG KELUARGA

DEFINISI
Pengurusan kontraseptif untuk menghadkan/menjarakkan kelahiran anak yang akan dilahirkan.

TERBAHAGI KEPADA 5 KAEDAH
1) kaedah fisiologi 2) Kaedah hormon estrogen dan progesterone 3) Kaedah mekanikel 4) Kaedah kimia 5) Kaedah biologikal

KAEDAH FISIOLOGIKAL
 Cara suhu badan/ovulasi  Cara kalendar  Cara penggunaan mukus  Cara azal  penyusuan susu ibu

HORMON ESTROGEN DAN PROGESTERONE ubat biji  suntikan .

implant intra uterine progesterone semburan nasal CARA KIMIA .

Jeli Krim foam/buih tablet/pesari filem .

CARA BIOLOGIKAL Bilateral tubal ligation(BTL) untuk wanita vasectomy untuk lelaki .

CARA KEKANIKEL Kondom Cervical cap .

Diaphragm Sponge IUCD SUNTIKAN DEPO PROVERA .

3)kehamilan tidak akan berlaku kerana ovum tidak bertemu dengan sperma. . 4)hormon ini juga dapat mencegah kehamilan dengan menebalkan mucus servik wanita.penggunaan suntikan Depo Provera yang diambil setiap 3 bulan adalah salah satu cara untuk mencegah kehamilan. BAGAIMANA IA BERFUNGSI 1)Seperti kaedah perancang keluarga yang lain suntikan ini menghasilkan hormon progesterone dalam tubuh badan manusia.Kaedah suntikan ini mengandungi hormon yang mencegah kehamilan. 2)hormon progesterone yang terdapat dalam suntikan ini mengawal ovari daripada merembeskan telur iaitu proses ovulasi.mukus menghalang sperma daripada bertemu dengan ovum.

akan tiada mukus.Ia adalah hari tidak selamat kerana persenyawaan akan berlaku.ia dikenali hari kering atau selamat sekiranya kitaran itu panjang. 2)Semasa proses proliferasi iaitu 10 hari selepas haid ovum mula matang.basah dan licin 2atau3 hari sebelum ovulasi ia kelihatan jernih dan licin seperti putih telur mentah.Mukuc boleh direnggangkan antara jari ini adalah waktu subur. 3)Selepashari dari masa ovulasi atau selepas mucus licin berkuarang dan menjadi keruh serta melekit semula.1)Bebera hari selepas haid .biasanya mukus akan banyak.Ciri-ciri mukus berkurang vagina kering.Persenyawaan tidak akan berlaku 4)beberapa hari sebelum kedatangan haid vagina akan kering dan mucus berkurang ia merupakan hari yang selamat atau tidak subur .ia adalah masa yang selamat kerana ovum akan mati dan corpus luteum akan merosot.

Periksa warna dan tekstur mucus tersebut b)periksa warna dan tekstur yang keluar di seluar dalam.hari kering hari melekit. 3)pemeriksaan mucus boleh dilakukan dalam beberapa cara mengikut keselesaan a)Lap sedikit permukaan vagina dengan tisu sebelum buang air kecil. c)masukkan jari yang bersih ke dalam vagina dan periksa warna dan tekstur tersebut 4 )Bagi wanita yang tidak menghasil mucus yang banyak cara ini tidak berkesan .hari basah.hari keruh dan hari licin.5)hari yang sesuai untuk melakukan hubungan seks ialah hari ke 19 hingga sebelum fasa haid FASA HAID FASA PROLIFERASI SELEPAS FASA PROLIFERASI 4 HARI 10 HARI 4 HARI 8 HARI 1)Catat di kelandar setiap hari 2)ikut hari haid.

CIRI-CIRI C-FILEM Berbentuk 4 segi sama(2 inci X 2 inci) Sangat nipis Meresap di dalam vagina dan membebaskan spermicides Menagandungi spermicides yang dipanggil NONOXYNOL-9 .kering.tidak mudah dicapai oleh kanakkanak dan jauh dari cahaya matahari.TUJUAN 1)membasmi sperma 2)melemahkan aktiviti sperma 3)membunuh sperma DIMAMA BOLEH DIDAPATI Farmasi-farmasi terpilih Hospital dan klinik swasta dengan harga ????? (12 keping x 1 kotak) CARA PENYIMPANAN Tempat yang selamat.

Bilakah ADR dimasukkan ke dalam rahim? Masa yang sesuai untuk memasang ADR ialah: • Pada penghujung kedatangan haid • Selepas 6 minggu bagi ibu yang bersalin melalui faraj .CARA PENGGUNAAN 1)Tinggalkan 1 film daripada paket dengan menggunakan jari yang kering 2)lipat 2 bahagian. Bagaimana menggunakannya? Doktor akan mmbuat pemeriksaan pelvik dan memasukkan ADR ke dalam rahim.letakkan di hujung jari dan masukkan ke dalam vagina sedalam yang boleh sehingga di permukaan servik 3)pastikan tangan kering supaya ia tidak melekit di jari Apakah Alat Dalam Rahim (ADR)? Alat dalam Rahim(ADR) adalah sejenis alat yang dimasukkan ke dalam rahim untuk mencegah kehamilan. Bagaimana ADR boleh mencegah kehamilan? ADR menghalang proses persenyawaan dengan menganggu perjalanan sperma hingga tidak dapat bercantum dengan telur.

Jika inginkan anak lagi. Keberkesanannya hampir 100% dan setanding pil serta suntikan.Sekiranya berlanjutan ibu-ibu. Berapa lamakah ADR boleh di gunakan? ADR boleh digunakan 3 hinga 10 tahun mengikut jenis yang digunakan.ia hendaklah dilakukan atas nasihat doktor.ADR dipasang kedalam rahim dengan mudah dan memerlukan masa yang singkat.Walaubagaimana pun. . Sakit pinggang Sakit ari-ari dan kejang ketika keluar haid Kesemua ini hilang dalam masa yang singkat.ADR boleh dikeluarkan. Apakah kesan sampingannya??? Darah haid keluar sedikit-sedikit selama beberapa hari. perlu mendapatkan nasihat petugas kesihatan yang terdekat.• Selepas 3 hingga 6 bulan sekiranya besalin secara pembedahan Adakah pembedahan perlu dijalankan? Pembedahan tidak diperlukan.Walau bagaimana pun kejadian ini jarang berlaku. Keberkesanan??? ADR sangat berkesan untuk mencegah kehamilan.

gonorrhoea) .Indikasi -Usia reproduktif -Keadaan nulipara -Menginginkan menggunakan kontraseptif jangka panjang -Setelah melahirkan dan tidak menyusui -Setelah mengalami keguguran -Gemuk atau kurus -Selamat untuk ibu-ibu yang tidak boleh makan pil Kontraindikasi  Sedang hamil  Pendarahan vagina yang luar biasa  3 bulan terakhir selepas keguguran  Keabnormalan uterus atau ketumbuhan dalam rahim  Kanser pada salur pembiakan  Mengalami infeksi di salur pembiakan (vaginitis.servisitis.

Dimana boleh didapati  Klinik kesihatan  Hospital  LPKKN CONDOM .

Menjarakkan kehamilan 4.Mencegah kehamilan dan menjarakkan kelahiran 2.Risau tentang masalah sampingan kaedah lain .DEFINISI Sejenis sarung nipis yang diperbuat daripada getah (1% dibuat tisu collagen dari caecum kambing biri-biri yang muda) TUJUAN 1.mengidap penyakit kelamin (STD/AIDS) 3.Mempunyai lebih dari 1 pasangan 2.mengelakkan jangkitan penyakit berjangkit contoh bagi pasangan yang menghidapi AIDS TINDAKKAN Bertindak untuk menghalang smen daripada memasuki ruang wanita INDIKASI 1.

.Klinik-klinik swasta 2.Klinik-klinik desa Secara berbayar 1.Lembaga Pembangunan Perancang Keluarga 4.Tidak boleh menggunakan kaedah hormonal/kaedah lain DIMANA BOLEH DIDAPATI Secara percuma 1.klinik-klinik kesihatan 2.00(3pcs) dan keatas mengikut kualiti dan jenama.Farmasi 3.Pasaraya –pasaraya tertentu HARGA Dari RM2.5.

.Jangan buka sebelum digunakan. -Buka paket kondom di bahagian atas sebelah kanan paket.Elak menggunakan gunting.pisau atau alatan tajam semasa membuka paket.Periksa tarikh luput dan periksa samada terdapat kebocoran pada paket kondom.FEMALE CONDOM(KONDOM UNTUK PEREMPUAN) 1.

3.2.Kondom ini terdapat 2 bahagian iaitu outer ring dan inner ring.Kemudian kepit bahagian tengah inner ring membentuk nombor 8 dengan menggunakan ibu jari dan jari tengah. .

4.6. .Masukkan ke dalam vagina secara perlahan-lahan dengan menggukan jari dan rasa gegelung shingga ke servik. 5.Tentukan posisi yang sesuai mengikut keselesaan seperti gambarajah disebelah.

pusing bahagian outer ring dengan perlahan-lahan sehingga keluar. .Masukkan penis secara perlahan-lahan.Jika hendak membuang kondom. 9.8.7.

4.10.piasau atau alatan tajam semasa membuka paket. 3.kepitkan hujung kondom untuk mengelakkan udara memasuki kondom. .periksa tarikh luput dan periksa samada terdapat kebocoran pada paket kondom. 5. 2.Sarungkan kondom sehingga ke pangkal penis semasa penis menegang dan sebelum melakukan hubungan seks.periksa kondom ddibawah cahaya untuk mengesan kebocoran.Elak menggunakan gunting.Bungkus dengan kertas dan masukkan ke dalam tong sampah serta elak membuang ke dalam mangkuk tandas MALE CONDOM (KONDOM LELAKI) 1.Buka paket kondom di bahagian atas sebelah kanan paket.Jangan buka sebelum digunakan.

Elakkan membuang kondom yang terpakai kedalam mangkuk tandas.SETELAH EJAKULASI Pegang pangkal kondom semasa mengeluarkan penis dari vagina supaya tidak terlucut untuk mengelakkan tertumpahnya semen kedalam vagina. Ikat dan bungkus kondom dengan mengunakan kertas atau tisu dan buang ke dalam tong sampah. . Pegang gegelung kondom dan tarik secara perlahan elak memicit bahagian hujung kondom semsa menarik supaya semen tidak terkeluar.

CARA MENANGGALKAN CERVICAL CAP Cuci tangan dengan sabun dan air bersih. . Duduk dalam keadaan bercangkung masukan jari menghala ke servik dan tarik secara memusing sedikit demi sedikit.

CARA MENGGUNAKAN CERVICAL CAP Cuci tangan dengan sabun dan air Letakan dan pusing spermicide pada cervical cap dan sapu satu lapisan nipis pada brim. .Pastikan jari menarik cervical cap dengan berhati-hati.

Letakan jari dipertengahan cap dan masukan kesaluran vagina. Pisahkan labia dengan menggunakan satu tangan dan picit brim dengan tangan yang sebelah lagi. Cari posisi yang sesuai-berdiri dengan satu kaki diletakan diatas kerusi atau buka peha sedikit. .Masukkan cervical cap dalam saluran vagina mengunakan brim yang panjang dahulu.Letakan separuh pada kawasan lipatan diantara brim dan dome.

Masukkan jari dalam anus untuk memudahkan cervical cap berada di servik. .Pastikan servik diliputinya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->