P. 1
PERANCANG KELUARGA

PERANCANG KELUARGA

|Views: 1,134|Likes:
Published by penyamun1

More info:

Published by: penyamun1 on Jan 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/23/2013

pdf

text

original

PERANCANG KELUARGA

DEFINISI
Pengurusan kontraseptif untuk menghadkan/menjarakkan kelahiran anak yang akan dilahirkan.

TERBAHAGI KEPADA 5 KAEDAH
1) kaedah fisiologi 2) Kaedah hormon estrogen dan progesterone 3) Kaedah mekanikel 4) Kaedah kimia 5) Kaedah biologikal

KAEDAH FISIOLOGIKAL
 Cara suhu badan/ovulasi  Cara kalendar  Cara penggunaan mukus  Cara azal  penyusuan susu ibu

HORMON ESTROGEN DAN PROGESTERONE ubat biji  suntikan .

implant intra uterine progesterone semburan nasal CARA KIMIA .

Jeli Krim foam/buih tablet/pesari filem .

CARA BIOLOGIKAL Bilateral tubal ligation(BTL) untuk wanita vasectomy untuk lelaki .

CARA KEKANIKEL Kondom Cervical cap .

Diaphragm Sponge IUCD SUNTIKAN DEPO PROVERA .

2)hormon progesterone yang terdapat dalam suntikan ini mengawal ovari daripada merembeskan telur iaitu proses ovulasi. 3)kehamilan tidak akan berlaku kerana ovum tidak bertemu dengan sperma.mukus menghalang sperma daripada bertemu dengan ovum.Kaedah suntikan ini mengandungi hormon yang mencegah kehamilan.penggunaan suntikan Depo Provera yang diambil setiap 3 bulan adalah salah satu cara untuk mencegah kehamilan. 4)hormon ini juga dapat mencegah kehamilan dengan menebalkan mucus servik wanita. . BAGAIMANA IA BERFUNGSI 1)Seperti kaedah perancang keluarga yang lain suntikan ini menghasilkan hormon progesterone dalam tubuh badan manusia.

1)Bebera hari selepas haid .ia adalah masa yang selamat kerana ovum akan mati dan corpus luteum akan merosot. 3)Selepashari dari masa ovulasi atau selepas mucus licin berkuarang dan menjadi keruh serta melekit semula.akan tiada mukus.Ia adalah hari tidak selamat kerana persenyawaan akan berlaku.ia dikenali hari kering atau selamat sekiranya kitaran itu panjang.basah dan licin 2atau3 hari sebelum ovulasi ia kelihatan jernih dan licin seperti putih telur mentah.Persenyawaan tidak akan berlaku 4)beberapa hari sebelum kedatangan haid vagina akan kering dan mucus berkurang ia merupakan hari yang selamat atau tidak subur .Ciri-ciri mukus berkurang vagina kering.biasanya mukus akan banyak. 2)Semasa proses proliferasi iaitu 10 hari selepas haid ovum mula matang.Mukuc boleh direnggangkan antara jari ini adalah waktu subur.

Periksa warna dan tekstur mucus tersebut b)periksa warna dan tekstur yang keluar di seluar dalam. c)masukkan jari yang bersih ke dalam vagina dan periksa warna dan tekstur tersebut 4 )Bagi wanita yang tidak menghasil mucus yang banyak cara ini tidak berkesan .hari kering hari melekit.hari keruh dan hari licin.hari basah.5)hari yang sesuai untuk melakukan hubungan seks ialah hari ke 19 hingga sebelum fasa haid FASA HAID FASA PROLIFERASI SELEPAS FASA PROLIFERASI 4 HARI 10 HARI 4 HARI 8 HARI 1)Catat di kelandar setiap hari 2)ikut hari haid. 3)pemeriksaan mucus boleh dilakukan dalam beberapa cara mengikut keselesaan a)Lap sedikit permukaan vagina dengan tisu sebelum buang air kecil.

tidak mudah dicapai oleh kanakkanak dan jauh dari cahaya matahari. CIRI-CIRI C-FILEM Berbentuk 4 segi sama(2 inci X 2 inci) Sangat nipis Meresap di dalam vagina dan membebaskan spermicides Menagandungi spermicides yang dipanggil NONOXYNOL-9 .kering.TUJUAN 1)membasmi sperma 2)melemahkan aktiviti sperma 3)membunuh sperma DIMAMA BOLEH DIDAPATI Farmasi-farmasi terpilih Hospital dan klinik swasta dengan harga ????? (12 keping x 1 kotak) CARA PENYIMPANAN Tempat yang selamat.

Bagaimana ADR boleh mencegah kehamilan? ADR menghalang proses persenyawaan dengan menganggu perjalanan sperma hingga tidak dapat bercantum dengan telur. Bilakah ADR dimasukkan ke dalam rahim? Masa yang sesuai untuk memasang ADR ialah: • Pada penghujung kedatangan haid • Selepas 6 minggu bagi ibu yang bersalin melalui faraj .letakkan di hujung jari dan masukkan ke dalam vagina sedalam yang boleh sehingga di permukaan servik 3)pastikan tangan kering supaya ia tidak melekit di jari Apakah Alat Dalam Rahim (ADR)? Alat dalam Rahim(ADR) adalah sejenis alat yang dimasukkan ke dalam rahim untuk mencegah kehamilan.CARA PENGGUNAAN 1)Tinggalkan 1 film daripada paket dengan menggunakan jari yang kering 2)lipat 2 bahagian. Bagaimana menggunakannya? Doktor akan mmbuat pemeriksaan pelvik dan memasukkan ADR ke dalam rahim.

ADR dipasang kedalam rahim dengan mudah dan memerlukan masa yang singkat.• Selepas 3 hingga 6 bulan sekiranya besalin secara pembedahan Adakah pembedahan perlu dijalankan? Pembedahan tidak diperlukan.ia hendaklah dilakukan atas nasihat doktor.Walau bagaimana pun kejadian ini jarang berlaku.Walaubagaimana pun. Sakit pinggang Sakit ari-ari dan kejang ketika keluar haid Kesemua ini hilang dalam masa yang singkat. perlu mendapatkan nasihat petugas kesihatan yang terdekat. .ADR boleh dikeluarkan. Apakah kesan sampingannya??? Darah haid keluar sedikit-sedikit selama beberapa hari.Jika inginkan anak lagi. Keberkesanan??? ADR sangat berkesan untuk mencegah kehamilan. Keberkesanannya hampir 100% dan setanding pil serta suntikan. Berapa lamakah ADR boleh di gunakan? ADR boleh digunakan 3 hinga 10 tahun mengikut jenis yang digunakan.Sekiranya berlanjutan ibu-ibu.

servisitis.Indikasi -Usia reproduktif -Keadaan nulipara -Menginginkan menggunakan kontraseptif jangka panjang -Setelah melahirkan dan tidak menyusui -Setelah mengalami keguguran -Gemuk atau kurus -Selamat untuk ibu-ibu yang tidak boleh makan pil Kontraindikasi  Sedang hamil  Pendarahan vagina yang luar biasa  3 bulan terakhir selepas keguguran  Keabnormalan uterus atau ketumbuhan dalam rahim  Kanser pada salur pembiakan  Mengalami infeksi di salur pembiakan (vaginitis.gonorrhoea) .

Dimana boleh didapati  Klinik kesihatan  Hospital  LPKKN CONDOM .

DEFINISI Sejenis sarung nipis yang diperbuat daripada getah (1% dibuat tisu collagen dari caecum kambing biri-biri yang muda) TUJUAN 1.Menjarakkan kehamilan 4.Mencegah kehamilan dan menjarakkan kelahiran 2.mengelakkan jangkitan penyakit berjangkit contoh bagi pasangan yang menghidapi AIDS TINDAKKAN Bertindak untuk menghalang smen daripada memasuki ruang wanita INDIKASI 1.Mempunyai lebih dari 1 pasangan 2.Risau tentang masalah sampingan kaedah lain .mengidap penyakit kelamin (STD/AIDS) 3.

00(3pcs) dan keatas mengikut kualiti dan jenama. .Farmasi 3.Pasaraya –pasaraya tertentu HARGA Dari RM2.Klinik-klinik desa Secara berbayar 1.Lembaga Pembangunan Perancang Keluarga 4.Klinik-klinik swasta 2.klinik-klinik kesihatan 2.5.Tidak boleh menggunakan kaedah hormonal/kaedah lain DIMANA BOLEH DIDAPATI Secara percuma 1.

. -Buka paket kondom di bahagian atas sebelah kanan paket.Periksa tarikh luput dan periksa samada terdapat kebocoran pada paket kondom.FEMALE CONDOM(KONDOM UNTUK PEREMPUAN) 1.Elak menggunakan gunting.Jangan buka sebelum digunakan.pisau atau alatan tajam semasa membuka paket.

.2.Kemudian kepit bahagian tengah inner ring membentuk nombor 8 dengan menggunakan ibu jari dan jari tengah. 3.Kondom ini terdapat 2 bahagian iaitu outer ring dan inner ring.

Tentukan posisi yang sesuai mengikut keselesaan seperti gambarajah disebelah.4.Masukkan ke dalam vagina secara perlahan-lahan dengan menggukan jari dan rasa gegelung shingga ke servik. . 5.6.

9.pusing bahagian outer ring dengan perlahan-lahan sehingga keluar. .Masukkan penis secara perlahan-lahan.Jika hendak membuang kondom.8.7.

periksa tarikh luput dan periksa samada terdapat kebocoran pada paket kondom.10. 2.Bungkus dengan kertas dan masukkan ke dalam tong sampah serta elak membuang ke dalam mangkuk tandas MALE CONDOM (KONDOM LELAKI) 1.periksa kondom ddibawah cahaya untuk mengesan kebocoran. 4. . 3.Jangan buka sebelum digunakan.piasau atau alatan tajam semasa membuka paket.kepitkan hujung kondom untuk mengelakkan udara memasuki kondom.Sarungkan kondom sehingga ke pangkal penis semasa penis menegang dan sebelum melakukan hubungan seks. 5.Buka paket kondom di bahagian atas sebelah kanan paket.Elak menggunakan gunting.

. Pegang gegelung kondom dan tarik secara perlahan elak memicit bahagian hujung kondom semsa menarik supaya semen tidak terkeluar.SETELAH EJAKULASI Pegang pangkal kondom semasa mengeluarkan penis dari vagina supaya tidak terlucut untuk mengelakkan tertumpahnya semen kedalam vagina.Elakkan membuang kondom yang terpakai kedalam mangkuk tandas. Ikat dan bungkus kondom dengan mengunakan kertas atau tisu dan buang ke dalam tong sampah.

CARA MENANGGALKAN CERVICAL CAP Cuci tangan dengan sabun dan air bersih. Duduk dalam keadaan bercangkung masukan jari menghala ke servik dan tarik secara memusing sedikit demi sedikit. .

Pastikan jari menarik cervical cap dengan berhati-hati. CARA MENGGUNAKAN CERVICAL CAP Cuci tangan dengan sabun dan air Letakan dan pusing spermicide pada cervical cap dan sapu satu lapisan nipis pada brim. .

Letakan jari dipertengahan cap dan masukan kesaluran vagina. Cari posisi yang sesuai-berdiri dengan satu kaki diletakan diatas kerusi atau buka peha sedikit. .Masukkan cervical cap dalam saluran vagina mengunakan brim yang panjang dahulu. Pisahkan labia dengan menggunakan satu tangan dan picit brim dengan tangan yang sebelah lagi.Letakan separuh pada kawasan lipatan diantara brim dan dome.

Pastikan servik diliputinya.Masukkan jari dalam anus untuk memudahkan cervical cap berada di servik. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->