P. 1
Amalan Keselamatan Dalam Bengkel Elekrik

Amalan Keselamatan Dalam Bengkel Elekrik

|Views: 456|Likes:
Published by puteri_050503

More info:

Published by: puteri_050503 on Jan 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/24/2013

pdf

text

original

ORGANISASI BENGKEL DAN KESELAMATAN

Pengurusan Organisasi Bengkel dan Keselamatan

Struktur organisasi bengkel

Langkah keselamatan

Amalan 4M # Membersih # Menyusun atur # Menilai # Mendisiplin

Keselamatan Am # Keselamatan bengkel # Keselamatan diri # Keselamatan alat dan bahan # Keselamatan penggunaan elektrik

Etika kerja

Budaya kerja

# Menepati masa # Bertanggungjawab # Amanah # Patuh

# Sikap bekerjasama # Bertanggungjawab

dan pastikan tiada wayar atau sambungan terputus yang boleh menyebabkan renjatan. Cara penggunaan dan pengendalian alatan juga harus dilakukan secara berhati-hati dan mengutamakan keselamatan diri dan orang lain. Pelajar haruslah bersikap berhati-hati dan mengamalkan tatasusila yang baik semasa berada di dalam bengkel. kehilangan masa.AMALAN KESELAMATAN DALAM BENGKEL ELEKTRIK Keselamatan adalah sangat penting dan haruslah diutamakan dalam setiap keadaan. Keselamatan dalam bengkel merupakan etika penting yang perlu dipatuhi oleh semua pelajar. Jika anda mematuhi tabiat bekerja yang betul. anda perlu tahu menggunakan alatan atau perkakas mengikut cara yang betul dan selamat. kawasan tempat kerja pelajar haruslah bersih dan kemas . Sebagaimana yang telah diterangkan di peringkat awal. alatan . Oleh itu. keselamatan terhadap diri sendiri dan rakan juga harus diberi perhatian serius. Perkara utama yang perlu diingat ialah menggunakan alatan atau perkakas dengan cara yang betul pada setiap masa. Perbuatan bergurau. sekiranya pelajar mematuhi peraturan yang telah ditetapkan. Kemalangan akan menyebabkan kecederaan anggota. mereka dapat mengurangkan risiko kemalangan dan kecederaan fizikal daripada berlaku kepada diri sendiri dan orang lain. kenaikan kos dan mungkin boleh menyebabkan kehilangan nyawa. Ini kerana bengkel merupakan tempat yang berisiko untuk mendapat kecederaan fizikal yang tinggi. Contohnya di dalam melakukan kerja kimpalan. kemalangan dapat dikurangkan. Seseorang pelatih atau pelajar harus berhati-hati dan sentiasa mematuhi peraturan-peraturan bengkel semasa membuat kerja-kerja amali. bermain dengan peralatan elektrik dan bersikap cuai tidak harus berlaku ketika mengendalikan mesin dan peralatan elektrik. pelajar harus mengetahui had voltan peralatan yang digunakan dan cara-cara yang betul menggunakan alatan tersebut. pelajar juga haruslah mematuhi etika berpakaian yang betul ketika berada di dalam bengkel. Di samping itu. Dalam menggunakan kemudahan bengkel. Oleh itu. kehilangan harta benda. lantainya tidak licin. Antaranya ialah keselamatan di dalam bengkel. . beberapa aspek keselamatan harus diberi perhatian. diri sendiri dan keselamatan rakan. Selain itu juga. mendapat pengudaraan yang cukup.

Jangan sesekali menggunakan alat tangan yang telah pecah. sumbing atau rosak. Bagi alat tangan untuk kegunaan ramai kaedah yang paling sesuai untuk menyimpan ialah meletakkan pada satu papan khas yang diwarnakan dan dinomborkan. Jika tidak. pastikan ia sesuai untuk kerja tersebut. Bila didapati ada alat tangan yang telah rosak hendaklah diganti dengan yang baru dengan kadar segera. Penyenggaraan alat tangan Pastikan alat tangan disimpan dengan kemas. Kaedah menyimpan alat tangan Alat tangan perlu disimpan di tempat yang selamat. Anda sewajarnya menggunakan pemutar skru yang sesuai untuk tujuan membuka skru. playar dan mata gergaji perlu diminyakkan supaya sentiasa berada dalam keadaan baik dan tidak berkarat. Apabila kita ingin menggunakan sesuatu alat tangan itu. Alat tangan yang tidak lengkap boleh mengganggu perjalanan kerja. Alat tangan untuk kegunaan persendirian sepatutnya di simpan dalam kotak atau beg alat tangan. Jangan sekali-kali meletakkan alat tangan di dalam poket baju atau seluar kecuali baju yang ditempah khas untuk tujuan tersebut. Sebagai contoh anda tidak seharusnya menggunakan pen penguji untuk membuka skru kerana ia mungkin akan merosakkan pen penguji itu sendiri. Alat tangan perlu dibersihkan dan disenggarakan setelah digunakan. tersusun dan sentiasa berada dalam keadaan baik. Pemilihan dan teknik menggunakan alat tangan yang betul boleh membantu mempercepatkan kerja dan menjaminkan keselamatan alat tangan tersebut. kemungkinan hasil mutu kerja yang tidak sempurna atau alat tangan itu sendiri akan rosak. sesuai dan mudah dikesan apabila berlaku kehilangan. Sebahagian daripada peralatan seperti mata gerudi. Pemeriksaan secara berjadual boleh menjamin janka hayat peralatan tersebut lebih panjang. .Keselamatan alat tangan Alat tangan merupakan satu perkara penting yang mesti lengkap dan sedia digunakan bila perlu.

baru diangkat untuk pembersihan. . Alat tangan berkuasa elektrik perlu diperiksa secara berjadual bagi menjamin ketahanan atau jangka hayatnya.mestilah dipatuhi dengan mengikut turutan yang dicadangkan 3. tutup terus suis bekalan dan tunggu mesin berhenti pusing. 6. Berikut adalah panduan penjagaan alat tangan berkuasa elektrik: 1. Ikuti peraturan menservis seperti yang dicadangkan oleh pengilang dalam buku panduan servis. Alat tangan berkuasa elektrik perlu diperiksa secara berjadual bagi menjamin ketahanannya dan jangka hayatnya. 5. Menggunakan cermin mata keselamatan untuk mengelakkan daripada percikan habuk besi dan sebagainya. Penumpuan fikiran harus dipusatkan kepada pekerjaan yang sedang dilakukan dan jangan bergurau semasa mengendalikan alat tangan berkuasa elektrik. Panduan keselamatan mestilah dipatuhi dengan mengikut turutan yang dicadangkan oleh pengilang. Apabila sesuatu kerja selesai. Membaca dan mengetahui panduan keselamatan dalam buku manual servis yang dicadangkan oleh pengilang-pengilang. 2. 9.Panduan keselamatan alat tangan berkuasa elektrik Alat tangan berkuasa elektrik perlu disenggara dengan rapi dan disimpan ditempat yang selamat. Pastikan bahan yang hendak ditebuk ata dipotong itu mengikut umuran tanpa merosakkan alat tangan. 7. 10. 8. Mesti mengetahui fungsi dan kendalian sesuatu alat tangan sebelum menggunakannya. Pemeriksaan secara berjadual perlu bagi memastikan peralatan tersebut boleh digunakan pada bila-bila masa dan tidak berbahaya kepada pengguna. tutup terus suis bekalan dan tunggu mesin berhenti berpusing baru diangkat untuk di cuci atau dibersihkan. Apabila sesuatu kerja selesai. 4.

kapasitor. 12. diod. anda mestilah tahu dan faham cara menggunakan. . Komponen yang telah rosak hendaklah diasingkan atau dibuangkan terus kerana ia boleh menganggu keputusan kerja-kerja amali. langkah membaiki atau mengantikan hendaklah dilakukan segera. Tahu bila waktunya mengguna dan mengenakan gogal dan bila pula perlu memegang sesuatu alatan elaktrik. Panduan menyimpan komponen elektronik Komponen-komponen elektronik seperti perintang. Perkakas kuasa perlu dijaga supaya bersih dan kering. transistor dan lainlain perlu disimpan dalam rak yang tersusun. Kekotoran atau longgokan gris yang terkumpul oleh menyebabkan berlaku litar pintas. Label yang ditulis mestilah lengkap dan mengikut urutan nilai misalnya dari nilai yang rendah ke nilai yang lebih tinggi. Komponen lain seperti transformer. Langkah-langkah keselamatan mesin 1. Ikuti peraturan menservis seperti yang dicadangkan oleh pihak pengilang dalam buku panduan servis. gelung dan pembesar suara hendaklah disimpan di dalam laci atau tempat khas yang sesuai dan dilabelkan spesifikasinya.11. rosa atau putus. 2. Komponen yang sensitive kepada elektromagnetik seperti IC logic CMOS hendaklah disimpan di tempat khas. Alat tangan berkuasa elektrik sepatutnya dibumikan kecuali alat tangan yang dibuat khas tanpa talian bumi. Jika didapati terdapat wayar bekalan yang pecah. Mengetahui tempat-tempat yang merbahaya di atas mesin. 3. 13. Sebelum menggunakan sesuatu mesin. berlabel dan mudah untuk dicari bila diperlukan. mengendali dan memberhentikan mesin dengan cara yang betul.

Cuci semua alatan dan perkakas yang telah digunakan. Pastikan bahagian yang bergerak di mesin mempunyai perlindung atau pengadang keselamatan. Simpan di tempat yang baik dan selamat. Semasa menggunakan perkakas elektrik. Pastikan sambungan dawai tidak longgar atau ada dawai yang terdedah. 8. Ketika menggerudi. Matikan semua suis. Gunakan perlindung mata ketika menggerudi. benda kerja akan mudah terlekat di celah penyandar dan memberhentikan roda pencanai dengan mengejut. Hindarkan daripada menggunakan perkakas elektrik di tempat yang terdapat bahan-bahan mudah terbakar. Jika jarak berlebihan. pastikan ia di cengkam agar mudah dipegang ketika menjalankan kerja mencanai. pastikan benda kerja dicengkam teguh di atas meja gerudi bagi mencegah benda kerja dari terlucut atau terpusing. Gunakan gogal ketika mencanai tanpa bantuan penyokong atau penyandar. 6. Ketika bekerja dengan mesin pencanai. pastikan alatan yang membuat kerja. 5. laraskan 1 – 5mm dari roda pencanai. 10. 9. Jangan sekali-kali tanggalkan pengadang keselamatan ini. .4. Ketika mencanai benda kerja kecil. 7. Hindari bekerja dengan alat elektrik di tempat yang basah. jangan sekali-kali memaksa alatan dengan daya yang berlebihan menyebabkan bebanan dan boleh merosakkan alatan atau menerbangkan cebisan pepejal. Alatan kuasa mudah alih sentiasa dibumikan bagi mencegah sebarang renjatan elektrik. Peringatan: Bekerja engan elektrik perlu selalu beringat tentang arus tidak dapat dilihat dan sebarang renjatan dating tanpa syarat.

Mendapat bantuan doktor atau menghantar pesakit ke hospital Peraturan Am Pertolongan cemas: 1. Memberikan rawatan renjatan dengan segera. Menyelamatkan nyawa 2.menjaga. . 4. 2. Keutamaan kepada mangsa yang tidak sedar . Mengelakkan daripada keadaan bertambah teruk 4. Tindakan serta merta pertolongan cemas: 1. Mengurangkan kesakitan 3. Memberi pertolongan kepada mangsa yang cedera teruk dahulu.Pertolongan Cemas Definisi: Pertolongan segera yang diberikan kepada pesakit dengan tidak mengira bangsa atau keturunan sebelum mendapat rawatan dari doktor atau pihak hospital. Jangan sekali-kali menanggalkan pakaian mangsa hanya sekadar melonggarkannya sahaja dgn tujuan untuk memudahkan pernafasan mangsa dan memerhatikan pergerakan pernafasan mangsa. 2. Membuat pengurusan bagi menghantar mangsa ke hospital. Prinsip-prinsip pertolongan cemas: 1. terutamanya pernafasan pesakit itu 3. 4. Memberikan rawatan yang rapi dan sempurna . Cuba memberhentikan darah jika mangsa berdarah. Menentukan pernafasan mangsa berkeadaan baik. 3.

membaiki alat-alat elektrik atau sebagainya. kilat (lightning) juga boleh mendatangkan kejutan elektrik yang boleh menjejaskan kesihatan dan keselamatan dan mungkin juga membawa maut kepada anggota jika sistem pembumian tidak berada dalam keadaan baik Langkah-Langkah Mengelak Renjatan Elektrik Untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini dan menjamin keselamatan dan kesihatan anggota. menggunakan kasut yang bertapak getah semasa membuat pembaikan 5. Kejutan elektrik boleh berlaku jika litar pintas atau percikan (sparking) ketika melakukan kerja-kerja “trouble shooting”. Punca Kejutan Elektrik Kerja-kerja pembaikan di bengkel terutama di bengkel alat uji kebanyakannya melibatkan penggunaan bekalan kuasa yang tinggi.Kejutan elektrik Kejutan elektrik boleh berlaku jika seseorang itu tersentuh punca bekalan elektrik yang bervoltan tinggi sama ada semasa membuat projek. tutup suis mata kuasa (“socket outlet”) jika tidak menggunakan alat uji 4. perkara-perkara berikut perlu diambil perhatian:1. memastikan sistem pembumian sentiasa dalam keadaan baik . tutup bekalan kuasa ketika membuat pertukaran alat ganti pada alat uji 3. Selain itu. memastikan sambungan bekalan kuasa berada dalam keadaan baik 2. Kejutan seumpama ini boleh merangsang dan mengaktifkan denyutan jantung yang mengakibatkan pengucupan otot dan mungkin menghilangkan ingatan sementara atau mungkin juga pengsan dan terus mati.

Tutup suis bekalan utama jika diketahui tempatnya. 4. Bawa si mangsa ke hospital untuk bantuan perubatan seterusnya. Jika mangsa tidak sedarkan diri gunakan rawatan pertolongan cemas atau pemulihan pernafasan. Pemulihan Pernafasan Ada beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang biasa digunakan ialah: a) Kaedah mulut ke mulut b) Kaedah tekanan pemulihan c) Kaedah Holger Nielsen d) Kaedah Silvester . 2. 3. Jika tidak diketahui suis utama atau suis ke tempat berkenaan maka gunakan bahan penebat seperti baju dan seumpamanya untuk menyelamatkan mangsa dengan menarik mangsa tersebut daripada tempat berarus tetapi pada masa yang sama sentiasa berhati-hati supaya badan si mangsa tidak tersentuh dengan badan kita ketika arus elektrik masih mengalir di tubuhnya.Langkah menyelamat rakan terkena kejutan elaktrik 1.

Rawatan selanjutnya. . ii) Bahagian anggota yang melecur hendalah dibalut dengan pembalut kain anduh atau kain bersih. ii) Jika anggota tanganyang patah maka tangan tersebut hendaklah digalas tau diampuh dengan mengikat ke leher supaya tangan yang patah itu tidak terkulai. Antara langkah yang perlu diambil ialah: i) Tanggalakan benda-benda yang mencerutkan leher seperti tali leher. tali pinggang atau kasut sebelum bahagian terbakar menjadi bengkak. iii) Bahagian anggota yang melecur hendaklah jangan digerak-gerakkan. iv) Mangsa tersebut hendaklah di hantar segera rawatan lanjut. ke klinik atau hospital untuk Kecederaan anggota Kecederaan anggota yang teruk seperti luka besar. iv) Si malang perlu dihantar segera ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut. terseliuh atau juga memerlukan rawatan segera sebelum dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut. Berikut adalah langkah segera yang patut diambil: i) Pastikan jenis kecederaan yang berlaku dan tempatkan si malang ditempat yang sesuai untuk diberi pertolongan tanpa menyentuh bahagian yang tercedera. iii) Jika luka serius yang menyebabkan banyak darah keluar seperti luka di tangan maka di bahagian atas tangan perlu diikat dengan kain bagi tujuan menyekat sementara pengaliran darah terus keluar.

Dengan meluruskan tangan anda gerakkan badan anda ke hadapan. ulang beberapa kali langkah 2. Letakkan genggaman di tempat yang ditunjukkan di sebelah. Cari bahagian bawah tulang selangka. Kaedah tekanan pemulihan jantung dari luar 1.Kaedah mulut ke mulut 1. Bukakan saluran pernafasan dengan mendogakkan kepala mangsa. 4. ambil nafas panjang. Periksa denyutan nadi setiap 3 minit. Terlentangkan mangsa di permukaan yang rata. Alihkan mulut anda daripada mangsada hembuskan baki udara yang tinggal. Letakkan genggaman tangan anda di bahagian tengah tlang selangka bawah. Dengan melihat selari ke arah dada mangsa hembuskan udara ke paru-paru mangsa. Jika belum normal. Lakukan sebanyak 15 kali ( 8 kali seminit ). . picit hidungnya dengan jari anda dan rapatkan bibir anda dengan bibirnya. Lihat dada mangsa turun lalu ambil nafas semula dan ulangi langkah 2 dan 3. Anda boleh lihat dadanya naik ke takat maksimum. Sebaik sahaja denyutan nadi bermula hentikan tekanan dan lakukan permulihan mulut ke mulut sehingga pernafasannya normal kembali. Melutut disebelahnya dengan menghadapkan ke dada dan sebaris dengan jantung mangsa. 3. selepas itu undur ke belakang semula. 3. Buka mulut anda seluas-luas yang boleh. Genggaman anada mestilah kuat. 2. 4. Periksa denyutan nadi untuk memastikan jantung kembali normal. 2.3 dan 4.

Langkah 3&4 dilakukan selama 5 saat. nafas akan masuk. Kaedah Silvester 1. Baringkan mangsa dalam keadaan telentang dan pastikan mulutnya bebas daripada sebarang benda seperti gigi palsu. Letakkan kedua-dua tangan anda di atas belakang mangsa itu. Letakkan lutut anda berhampiran dengan kepalanya dan kaki anda di sebelah siku. nafas akan keluar. Selepas itu tangan diturunkan perlahan-lahan ke siku mangsa dan naikkan tangannya selama 7 saat. Gerakkan badan anda ke hadapan sambil menekan bahagian dada bawah lebih kurang 2 saat. Luruskan tangan anda dan tekan bahagian belakang mangsa selama 2 saat. Jangan angkat tangan keterlaluan. 2. 3. Letakan kedua-dua tangan di atas belakang seperti langkah 2 dan ulang langkah 3. 4. Jangan tekan terlalu kuat kerana boleh merosakkan paruparu. Letakkan kepala mangsadi celah kelangkang anda. Angkat sedikit kepalanya ke belakang dan buka mulutnya untuk melawaskan saluran pernafasan. Kepalanya dipalingkan ke sebelah dan diletakkan di atas tangan yang bertindih diantara satu sama lain. Ambil tangannya dan letakkan di atas dada. Letakkan gulungan kain atau pelapik di bawah bahu untuk meninggikannya supaya kepalanya terdonggak san saluran pernafasannya terbuka luas. 2.Kaedah Holger Nielson 1. Ibu jari anda harus terletak di atas tulang belakang. Selepas 4 ulangan periksa denyutan jantung. 5. Baringkan mangsa dalam keadaan meniarap. .4 & 5 sebanyak 12 kali seminit.

menggerudi. Jangan membawa atau menyimpan alat tajam dalam saku kerana ia boleh menikam diri sendiri. 2. 11. Selepas 4 ulangan periksa dengupan jantung. undur kebelakang semula.3. 7. Hentikan tekanan. Dengan segera angkat tangan mangsa ke atas selama 2 saat. Jika sudah normal teruskan sehingga pernafasannya pulih. Ulang langkah 2 dan 3 sebanyak 12 kali dalam seminit. Jauhkan tangan atau anggota lain ketika bekerja pada mesin sedang bergerak. Jangan berlari. ini mencegah anggota dari tercacat apabila kemalangan. mengimpal atau menjalankan kerja di bawah kenderaan. 6. 4. . Gunakan gogal atau pengadang mata ketika mencanai. Sediakan kotak ubat kecemasan yang lengkapdi bengkel. Pakai pakaian yang sesuai untuk bekerja di bengkel. 10. Rambut panjang mendatangkan bahaya. Setiap kemalangan atau kecederaan hendaklah dirujuk kepada pengawai perubatan bertauliah. Ketika bekerja gunakan teknik yang betul dan mengikut tatacara kerja yang dicadangkan. bergurau atau bermain dengan alat tajam di dalam bengkel. 9. Berambut pendek dan kemas atau memakai topi keselamatan ketika bekerja dengan mesin. Jangan memakai perhiasan ketika bekerja di bengkel. Ketika menjalankan kerja mengangkat dengan membengkokkan kaki dan tidak membongkokkan pinggang. Gunakan kasut keselamatan bagi mengelakkan kaki tercedera bila tersepak benda-benda tajam atau ditimpa benda keras. Langkah-langkah keselamatan diri 1. 5. meracik. 3. 8.

Peti Pertolongan Cemas (First Aid Kit ) Peti pertolongan cemas merupakan satu kit bantuan kecemasan yang lengkap dengan keperluan perubatan dan digunakan untuk memberikan rawatan awal kepada mangsa yang mengalami kecederaan. belum luput tarikh dan berada dalam keadaan baik. Kebiasaannya. Di samping itu. Namun begitu. di pejabat dan di sekolah sebagai langkah terbaik untuk rawatan awal. Krim antihistamin untuk melegakan rasa gatal 2. Setiap benda yang berada dalam peti pertolongan cemas hendaklah dilebel dengan terang dan kegunaannya hendaklah nayatakan dan pastikan bahawa benda-benda disimpan dalam keadaan yang bersih. peti ini tidak terhad untuk kegunaan di dalam makmal sahaja tetapi juga di tempatkan di rumah. pastikan peti kecemasan tidak berkunci dan berada di tempat yang mudah dilihat oleh mata. Peti pertolongan cemas sekurang-kurangnya hendaklah mengandungi : 1. Saiz peti pertolongan cemas mesti sesuai untuk memuatkan semua kelengkapan dan mudah di bawa ke mana-mana . bergantung kepada kecederaan dan keperluan . bengkel dan di tempat-tempat berisiko kecederaan yang tinggi. Selain itu. Kit bantuan kecemasan ini mestilah teguh. kit kecemasan ini mudah didapati di dalam makmal. Untuk memudahkan proses rawatan awal yang cepat. senaskah buku panduan pertolongan cemas hendaklah di masukkan dalam peti ini untuk memudahkan penggunaannya. Kit ini juga boleh mengandungi isi kandungan yang berbeza. Peti bantuan kecemasan ini mestilah disimpan di kawasan yang bersih dan kering serta tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak. tahan lama dan kalis air. isi kandungan peti pertolongan cemas mestilah diperiksa dalam satu jangkamasa yang tertentu untuk memastikan ia masih ada dan lengkap. Sebatian antiseptik (untuk membersihkan luka-luka kecil) i) ii) iii) Acraflavine yang di gunakan untuk luka baru Cetavlon (salvon) yang di gunakan sebagi pencuci luka Eusol yang di gunakan untuk luka lama .

Plaster (sepeket) 6. Pin (untuk menetapkan bandage) 22. Putik kapas (untuk meletakkan ubat) 21. Lampu suluh 18. Dressing untuk luka (2 saiz) 16.3. Tablet parasetamol atau aspirin untuk sakit kepala. Losyen calamine untuk ruam yang gatal 11. Gause steril 15. Crepe bandage (untuk rawatan terseliuh) 8. Gause parafin dan Burnol (untuk luka terbakar dan melepuh) 14. Jenis balutan i) ii) iii) Pembalut kain kasa 1 inci. Pita bergam untuk membalut 7. Penyepit yang tajam di hujung(untuk membuang selumbar) . Selimut (untuk mengekalkan kepanasan ketika kesejukan) 19. Pembalut elastik 9. Hidrogen peroksida ataupun alkohol untuk disapu 20. Pembalut luka atau dressing 13. Basuhan mata 17. Pembalut luka (bandage) 5. 2 inci dan 3 inci lebar masing-masing Kain kasa Anduh tiga segi 10. demam dan melegakan kesakitan ringan (aspirin tidak harus diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 16 tahun) 4. Kapas steril (1 gulung) 12. Gunting yang tajam tetapi mempunyai hujung yang tumpul (untuk kegunaan pertolongan cemas sahaja) 23.

Lampiran Peralatan Asas Peti Kecemasan Rajah 1.0 Peralatan Asas Peti Pertolongan Cemas .

Rajah 1.1 Jenis Pembalut Luka Rajah 1.2 Gunting Rajah 1.3 Kain Anduh yang terdapat dalam peti kecemasan .

4 Cara merawat menggunakan balutan .Rajah 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->