P. 1
Amalan Keselamatan Dalam Bengkel Elekrik

Amalan Keselamatan Dalam Bengkel Elekrik

|Views: 456|Likes:
Published by puteri_050503

More info:

Published by: puteri_050503 on Jan 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/24/2013

pdf

text

original

ORGANISASI BENGKEL DAN KESELAMATAN

Pengurusan Organisasi Bengkel dan Keselamatan

Struktur organisasi bengkel

Langkah keselamatan

Amalan 4M # Membersih # Menyusun atur # Menilai # Mendisiplin

Keselamatan Am # Keselamatan bengkel # Keselamatan diri # Keselamatan alat dan bahan # Keselamatan penggunaan elektrik

Etika kerja

Budaya kerja

# Menepati masa # Bertanggungjawab # Amanah # Patuh

# Sikap bekerjasama # Bertanggungjawab

dan pastikan tiada wayar atau sambungan terputus yang boleh menyebabkan renjatan. beberapa aspek keselamatan harus diberi perhatian.AMALAN KESELAMATAN DALAM BENGKEL ELEKTRIK Keselamatan adalah sangat penting dan haruslah diutamakan dalam setiap keadaan. lantainya tidak licin. anda perlu tahu menggunakan alatan atau perkakas mengikut cara yang betul dan selamat. Perbuatan bergurau. keselamatan terhadap diri sendiri dan rakan juga harus diberi perhatian serius. kemalangan dapat dikurangkan. bermain dengan peralatan elektrik dan bersikap cuai tidak harus berlaku ketika mengendalikan mesin dan peralatan elektrik. Contohnya di dalam melakukan kerja kimpalan. Cara penggunaan dan pengendalian alatan juga harus dilakukan secara berhati-hati dan mengutamakan keselamatan diri dan orang lain. Selain itu juga. sekiranya pelajar mematuhi peraturan yang telah ditetapkan. mendapat pengudaraan yang cukup. pelajar harus mengetahui had voltan peralatan yang digunakan dan cara-cara yang betul menggunakan alatan tersebut. Perkara utama yang perlu diingat ialah menggunakan alatan atau perkakas dengan cara yang betul pada setiap masa. mereka dapat mengurangkan risiko kemalangan dan kecederaan fizikal daripada berlaku kepada diri sendiri dan orang lain. Seseorang pelatih atau pelajar harus berhati-hati dan sentiasa mematuhi peraturan-peraturan bengkel semasa membuat kerja-kerja amali. Kemalangan akan menyebabkan kecederaan anggota. alatan . pelajar juga haruslah mematuhi etika berpakaian yang betul ketika berada di dalam bengkel. Dalam menggunakan kemudahan bengkel. kenaikan kos dan mungkin boleh menyebabkan kehilangan nyawa. . diri sendiri dan keselamatan rakan. Ini kerana bengkel merupakan tempat yang berisiko untuk mendapat kecederaan fizikal yang tinggi. Sebagaimana yang telah diterangkan di peringkat awal. kehilangan harta benda. Jika anda mematuhi tabiat bekerja yang betul. kehilangan masa. Oleh itu. Pelajar haruslah bersikap berhati-hati dan mengamalkan tatasusila yang baik semasa berada di dalam bengkel. kawasan tempat kerja pelajar haruslah bersih dan kemas . Keselamatan dalam bengkel merupakan etika penting yang perlu dipatuhi oleh semua pelajar. Oleh itu. Antaranya ialah keselamatan di dalam bengkel. Di samping itu.

Penyenggaraan alat tangan Pastikan alat tangan disimpan dengan kemas. Jangan sekali-kali meletakkan alat tangan di dalam poket baju atau seluar kecuali baju yang ditempah khas untuk tujuan tersebut. Alat tangan perlu dibersihkan dan disenggarakan setelah digunakan. sumbing atau rosak. Jika tidak.Keselamatan alat tangan Alat tangan merupakan satu perkara penting yang mesti lengkap dan sedia digunakan bila perlu. Alat tangan yang tidak lengkap boleh mengganggu perjalanan kerja. playar dan mata gergaji perlu diminyakkan supaya sentiasa berada dalam keadaan baik dan tidak berkarat. . Pemeriksaan secara berjadual boleh menjamin janka hayat peralatan tersebut lebih panjang. Bagi alat tangan untuk kegunaan ramai kaedah yang paling sesuai untuk menyimpan ialah meletakkan pada satu papan khas yang diwarnakan dan dinomborkan. Jangan sesekali menggunakan alat tangan yang telah pecah. sesuai dan mudah dikesan apabila berlaku kehilangan. tersusun dan sentiasa berada dalam keadaan baik. Anda sewajarnya menggunakan pemutar skru yang sesuai untuk tujuan membuka skru. Alat tangan untuk kegunaan persendirian sepatutnya di simpan dalam kotak atau beg alat tangan. Sebahagian daripada peralatan seperti mata gerudi. Bila didapati ada alat tangan yang telah rosak hendaklah diganti dengan yang baru dengan kadar segera. Sebagai contoh anda tidak seharusnya menggunakan pen penguji untuk membuka skru kerana ia mungkin akan merosakkan pen penguji itu sendiri. pastikan ia sesuai untuk kerja tersebut. Apabila kita ingin menggunakan sesuatu alat tangan itu. Pemilihan dan teknik menggunakan alat tangan yang betul boleh membantu mempercepatkan kerja dan menjaminkan keselamatan alat tangan tersebut. Kaedah menyimpan alat tangan Alat tangan perlu disimpan di tempat yang selamat. kemungkinan hasil mutu kerja yang tidak sempurna atau alat tangan itu sendiri akan rosak.

Panduan keselamatan mestilah dipatuhi dengan mengikut turutan yang dicadangkan oleh pengilang. . 2. Pastikan bahan yang hendak ditebuk ata dipotong itu mengikut umuran tanpa merosakkan alat tangan. Mesti mengetahui fungsi dan kendalian sesuatu alat tangan sebelum menggunakannya. tutup terus suis bekalan dan tunggu mesin berhenti berpusing baru diangkat untuk di cuci atau dibersihkan. Alat tangan berkuasa elektrik perlu diperiksa secara berjadual bagi menjamin ketahanannya dan jangka hayatnya. 6. Pemeriksaan secara berjadual perlu bagi memastikan peralatan tersebut boleh digunakan pada bila-bila masa dan tidak berbahaya kepada pengguna. Membaca dan mengetahui panduan keselamatan dalam buku manual servis yang dicadangkan oleh pengilang-pengilang. 4. tutup terus suis bekalan dan tunggu mesin berhenti pusing. Alat tangan berkuasa elektrik perlu diperiksa secara berjadual bagi menjamin ketahanan atau jangka hayatnya. Apabila sesuatu kerja selesai. 7. Menggunakan cermin mata keselamatan untuk mengelakkan daripada percikan habuk besi dan sebagainya. Penumpuan fikiran harus dipusatkan kepada pekerjaan yang sedang dilakukan dan jangan bergurau semasa mengendalikan alat tangan berkuasa elektrik. 5. Ikuti peraturan menservis seperti yang dicadangkan oleh pengilang dalam buku panduan servis. baru diangkat untuk pembersihan. 10.mestilah dipatuhi dengan mengikut turutan yang dicadangkan 3. Berikut adalah panduan penjagaan alat tangan berkuasa elektrik: 1. 9.Panduan keselamatan alat tangan berkuasa elektrik Alat tangan berkuasa elektrik perlu disenggara dengan rapi dan disimpan ditempat yang selamat. 8. Apabila sesuatu kerja selesai.

. diod. Sebelum menggunakan sesuatu mesin. Ikuti peraturan menservis seperti yang dicadangkan oleh pihak pengilang dalam buku panduan servis. 13. Tahu bila waktunya mengguna dan mengenakan gogal dan bila pula perlu memegang sesuatu alatan elaktrik. 3. anda mestilah tahu dan faham cara menggunakan. Mengetahui tempat-tempat yang merbahaya di atas mesin. Panduan menyimpan komponen elektronik Komponen-komponen elektronik seperti perintang. Komponen yang sensitive kepada elektromagnetik seperti IC logic CMOS hendaklah disimpan di tempat khas. Langkah-langkah keselamatan mesin 1. Komponen yang telah rosak hendaklah diasingkan atau dibuangkan terus kerana ia boleh menganggu keputusan kerja-kerja amali. langkah membaiki atau mengantikan hendaklah dilakukan segera. Label yang ditulis mestilah lengkap dan mengikut urutan nilai misalnya dari nilai yang rendah ke nilai yang lebih tinggi. kapasitor. gelung dan pembesar suara hendaklah disimpan di dalam laci atau tempat khas yang sesuai dan dilabelkan spesifikasinya. Alat tangan berkuasa elektrik sepatutnya dibumikan kecuali alat tangan yang dibuat khas tanpa talian bumi. rosa atau putus. 12. Perkakas kuasa perlu dijaga supaya bersih dan kering. Komponen lain seperti transformer. transistor dan lainlain perlu disimpan dalam rak yang tersusun. Jika didapati terdapat wayar bekalan yang pecah. Kekotoran atau longgokan gris yang terkumpul oleh menyebabkan berlaku litar pintas. berlabel dan mudah untuk dicari bila diperlukan. mengendali dan memberhentikan mesin dengan cara yang betul. 2.11.

7. Hindarkan daripada menggunakan perkakas elektrik di tempat yang terdapat bahan-bahan mudah terbakar. Semasa menggunakan perkakas elektrik.4. 9. Gunakan perlindung mata ketika menggerudi. 8. laraskan 1 – 5mm dari roda pencanai. jangan sekali-kali memaksa alatan dengan daya yang berlebihan menyebabkan bebanan dan boleh merosakkan alatan atau menerbangkan cebisan pepejal. 6. Gunakan gogal ketika mencanai tanpa bantuan penyokong atau penyandar. Pastikan sambungan dawai tidak longgar atau ada dawai yang terdedah. benda kerja akan mudah terlekat di celah penyandar dan memberhentikan roda pencanai dengan mengejut. 10. Matikan semua suis. Simpan di tempat yang baik dan selamat. Ketika mencanai benda kerja kecil. Peringatan: Bekerja engan elektrik perlu selalu beringat tentang arus tidak dapat dilihat dan sebarang renjatan dating tanpa syarat. . Pastikan bahagian yang bergerak di mesin mempunyai perlindung atau pengadang keselamatan. Cuci semua alatan dan perkakas yang telah digunakan. pastikan benda kerja dicengkam teguh di atas meja gerudi bagi mencegah benda kerja dari terlucut atau terpusing. pastikan alatan yang membuat kerja. Hindari bekerja dengan alat elektrik di tempat yang basah. Jangan sekali-kali tanggalkan pengadang keselamatan ini. Ketika bekerja dengan mesin pencanai. 5. Ketika menggerudi. Jika jarak berlebihan. pastikan ia di cengkam agar mudah dipegang ketika menjalankan kerja mencanai. Alatan kuasa mudah alih sentiasa dibumikan bagi mencegah sebarang renjatan elektrik.

Membuat pengurusan bagi menghantar mangsa ke hospital. Mengurangkan kesakitan 3. Memberikan rawatan yang rapi dan sempurna . Memberi pertolongan kepada mangsa yang cedera teruk dahulu. Cuba memberhentikan darah jika mangsa berdarah. Keutamaan kepada mangsa yang tidak sedar . Tindakan serta merta pertolongan cemas: 1. 2. Mengelakkan daripada keadaan bertambah teruk 4. 2. Memberikan rawatan renjatan dengan segera. Mendapat bantuan doktor atau menghantar pesakit ke hospital Peraturan Am Pertolongan cemas: 1. Menyelamatkan nyawa 2.menjaga. Prinsip-prinsip pertolongan cemas: 1. terutamanya pernafasan pesakit itu 3. . 4. 4. Menentukan pernafasan mangsa berkeadaan baik. 3.Pertolongan Cemas Definisi: Pertolongan segera yang diberikan kepada pesakit dengan tidak mengira bangsa atau keturunan sebelum mendapat rawatan dari doktor atau pihak hospital. Jangan sekali-kali menanggalkan pakaian mangsa hanya sekadar melonggarkannya sahaja dgn tujuan untuk memudahkan pernafasan mangsa dan memerhatikan pergerakan pernafasan mangsa.

Selain itu. Kejutan seumpama ini boleh merangsang dan mengaktifkan denyutan jantung yang mengakibatkan pengucupan otot dan mungkin menghilangkan ingatan sementara atau mungkin juga pengsan dan terus mati. memastikan sistem pembumian sentiasa dalam keadaan baik . tutup suis mata kuasa (“socket outlet”) jika tidak menggunakan alat uji 4. menggunakan kasut yang bertapak getah semasa membuat pembaikan 5. Kejutan elektrik boleh berlaku jika litar pintas atau percikan (sparking) ketika melakukan kerja-kerja “trouble shooting”. perkara-perkara berikut perlu diambil perhatian:1. kilat (lightning) juga boleh mendatangkan kejutan elektrik yang boleh menjejaskan kesihatan dan keselamatan dan mungkin juga membawa maut kepada anggota jika sistem pembumian tidak berada dalam keadaan baik Langkah-Langkah Mengelak Renjatan Elektrik Untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini dan menjamin keselamatan dan kesihatan anggota. membaiki alat-alat elektrik atau sebagainya. memastikan sambungan bekalan kuasa berada dalam keadaan baik 2.Kejutan elektrik Kejutan elektrik boleh berlaku jika seseorang itu tersentuh punca bekalan elektrik yang bervoltan tinggi sama ada semasa membuat projek. tutup bekalan kuasa ketika membuat pertukaran alat ganti pada alat uji 3. Punca Kejutan Elektrik Kerja-kerja pembaikan di bengkel terutama di bengkel alat uji kebanyakannya melibatkan penggunaan bekalan kuasa yang tinggi.

Tutup suis bekalan utama jika diketahui tempatnya. 3. Bawa si mangsa ke hospital untuk bantuan perubatan seterusnya. Jika tidak diketahui suis utama atau suis ke tempat berkenaan maka gunakan bahan penebat seperti baju dan seumpamanya untuk menyelamatkan mangsa dengan menarik mangsa tersebut daripada tempat berarus tetapi pada masa yang sama sentiasa berhati-hati supaya badan si mangsa tidak tersentuh dengan badan kita ketika arus elektrik masih mengalir di tubuhnya.Langkah menyelamat rakan terkena kejutan elaktrik 1. 2. Pemulihan Pernafasan Ada beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang biasa digunakan ialah: a) Kaedah mulut ke mulut b) Kaedah tekanan pemulihan c) Kaedah Holger Nielsen d) Kaedah Silvester . Jika mangsa tidak sedarkan diri gunakan rawatan pertolongan cemas atau pemulihan pernafasan. 4.

ii) Bahagian anggota yang melecur hendalah dibalut dengan pembalut kain anduh atau kain bersih. iv) Mangsa tersebut hendaklah di hantar segera rawatan lanjut. iii) Jika luka serius yang menyebabkan banyak darah keluar seperti luka di tangan maka di bahagian atas tangan perlu diikat dengan kain bagi tujuan menyekat sementara pengaliran darah terus keluar. ke klinik atau hospital untuk Kecederaan anggota Kecederaan anggota yang teruk seperti luka besar. iii) Bahagian anggota yang melecur hendaklah jangan digerak-gerakkan. terseliuh atau juga memerlukan rawatan segera sebelum dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut. tali pinggang atau kasut sebelum bahagian terbakar menjadi bengkak. iv) Si malang perlu dihantar segera ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut.Rawatan selanjutnya. . Antara langkah yang perlu diambil ialah: i) Tanggalakan benda-benda yang mencerutkan leher seperti tali leher. ii) Jika anggota tanganyang patah maka tangan tersebut hendaklah digalas tau diampuh dengan mengikat ke leher supaya tangan yang patah itu tidak terkulai. Berikut adalah langkah segera yang patut diambil: i) Pastikan jenis kecederaan yang berlaku dan tempatkan si malang ditempat yang sesuai untuk diberi pertolongan tanpa menyentuh bahagian yang tercedera.

Kaedah tekanan pemulihan jantung dari luar 1. 3. Melutut disebelahnya dengan menghadapkan ke dada dan sebaris dengan jantung mangsa. Cari bahagian bawah tulang selangka. Dengan melihat selari ke arah dada mangsa hembuskan udara ke paru-paru mangsa. Bukakan saluran pernafasan dengan mendogakkan kepala mangsa. 2. Sebaik sahaja denyutan nadi bermula hentikan tekanan dan lakukan permulihan mulut ke mulut sehingga pernafasannya normal kembali. 4. Lihat dada mangsa turun lalu ambil nafas semula dan ulangi langkah 2 dan 3. Periksa denyutan nadi setiap 3 minit. Buka mulut anda seluas-luas yang boleh. Genggaman anada mestilah kuat. Jika belum normal. Anda boleh lihat dadanya naik ke takat maksimum. 4. ulang beberapa kali langkah 2. selepas itu undur ke belakang semula. 3.3 dan 4. Periksa denyutan nadi untuk memastikan jantung kembali normal. ambil nafas panjang. Letakkan genggaman tangan anda di bahagian tengah tlang selangka bawah. Terlentangkan mangsa di permukaan yang rata. 2. Lakukan sebanyak 15 kali ( 8 kali seminit ). Dengan meluruskan tangan anda gerakkan badan anda ke hadapan. . picit hidungnya dengan jari anda dan rapatkan bibir anda dengan bibirnya. Letakkan genggaman di tempat yang ditunjukkan di sebelah. Alihkan mulut anda daripada mangsada hembuskan baki udara yang tinggal.Kaedah mulut ke mulut 1.

3. Kepalanya dipalingkan ke sebelah dan diletakkan di atas tangan yang bertindih diantara satu sama lain. Baringkan mangsa dalam keadaan meniarap. Selepas 4 ulangan periksa denyutan jantung. Ibu jari anda harus terletak di atas tulang belakang. Angkat sedikit kepalanya ke belakang dan buka mulutnya untuk melawaskan saluran pernafasan. Letakan kedua-dua tangan di atas belakang seperti langkah 2 dan ulang langkah 3. 5. Langkah 3&4 dilakukan selama 5 saat. 4. Baringkan mangsa dalam keadaan telentang dan pastikan mulutnya bebas daripada sebarang benda seperti gigi palsu. Gerakkan badan anda ke hadapan sambil menekan bahagian dada bawah lebih kurang 2 saat. Letakkan kepala mangsadi celah kelangkang anda.4 & 5 sebanyak 12 kali seminit. 2. Letakkan gulungan kain atau pelapik di bawah bahu untuk meninggikannya supaya kepalanya terdonggak san saluran pernafasannya terbuka luas. . Jangan angkat tangan keterlaluan. Letakkan lutut anda berhampiran dengan kepalanya dan kaki anda di sebelah siku. Luruskan tangan anda dan tekan bahagian belakang mangsa selama 2 saat. Kaedah Silvester 1. Jangan tekan terlalu kuat kerana boleh merosakkan paruparu. Ambil tangannya dan letakkan di atas dada.Kaedah Holger Nielson 1. Letakkan kedua-dua tangan anda di atas belakang mangsa itu. Selepas itu tangan diturunkan perlahan-lahan ke siku mangsa dan naikkan tangannya selama 7 saat. nafas akan keluar. 2. nafas akan masuk.

meracik. undur kebelakang semula. Jauhkan tangan atau anggota lain ketika bekerja pada mesin sedang bergerak. 9.3. menggerudi. Berambut pendek dan kemas atau memakai topi keselamatan ketika bekerja dengan mesin. bergurau atau bermain dengan alat tajam di dalam bengkel. 6. Ketika bekerja gunakan teknik yang betul dan mengikut tatacara kerja yang dicadangkan. Rambut panjang mendatangkan bahaya. Jangan memakai perhiasan ketika bekerja di bengkel. 2. Gunakan gogal atau pengadang mata ketika mencanai. Ulang langkah 2 dan 3 sebanyak 12 kali dalam seminit. Selepas 4 ulangan periksa dengupan jantung. Langkah-langkah keselamatan diri 1. Sediakan kotak ubat kecemasan yang lengkapdi bengkel. Hentikan tekanan. 4. Pakai pakaian yang sesuai untuk bekerja di bengkel. . 11. Setiap kemalangan atau kecederaan hendaklah dirujuk kepada pengawai perubatan bertauliah. Gunakan kasut keselamatan bagi mengelakkan kaki tercedera bila tersepak benda-benda tajam atau ditimpa benda keras. 3. mengimpal atau menjalankan kerja di bawah kenderaan. Ketika menjalankan kerja mengangkat dengan membengkokkan kaki dan tidak membongkokkan pinggang. 7. ini mencegah anggota dari tercacat apabila kemalangan. 8. 5. Jangan membawa atau menyimpan alat tajam dalam saku kerana ia boleh menikam diri sendiri. Jika sudah normal teruskan sehingga pernafasannya pulih. Dengan segera angkat tangan mangsa ke atas selama 2 saat. Jangan berlari. 10.

senaskah buku panduan pertolongan cemas hendaklah di masukkan dalam peti ini untuk memudahkan penggunaannya. pastikan peti kecemasan tidak berkunci dan berada di tempat yang mudah dilihat oleh mata. tahan lama dan kalis air. Sebatian antiseptik (untuk membersihkan luka-luka kecil) i) ii) iii) Acraflavine yang di gunakan untuk luka baru Cetavlon (salvon) yang di gunakan sebagi pencuci luka Eusol yang di gunakan untuk luka lama . peti ini tidak terhad untuk kegunaan di dalam makmal sahaja tetapi juga di tempatkan di rumah. di pejabat dan di sekolah sebagai langkah terbaik untuk rawatan awal. belum luput tarikh dan berada dalam keadaan baik. Krim antihistamin untuk melegakan rasa gatal 2. Kit bantuan kecemasan ini mestilah teguh.Peti Pertolongan Cemas (First Aid Kit ) Peti pertolongan cemas merupakan satu kit bantuan kecemasan yang lengkap dengan keperluan perubatan dan digunakan untuk memberikan rawatan awal kepada mangsa yang mengalami kecederaan. Namun begitu. Kit ini juga boleh mengandungi isi kandungan yang berbeza. bengkel dan di tempat-tempat berisiko kecederaan yang tinggi. bergantung kepada kecederaan dan keperluan . kit kecemasan ini mudah didapati di dalam makmal. isi kandungan peti pertolongan cemas mestilah diperiksa dalam satu jangkamasa yang tertentu untuk memastikan ia masih ada dan lengkap. Di samping itu. Saiz peti pertolongan cemas mesti sesuai untuk memuatkan semua kelengkapan dan mudah di bawa ke mana-mana . Peti bantuan kecemasan ini mestilah disimpan di kawasan yang bersih dan kering serta tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak. Setiap benda yang berada dalam peti pertolongan cemas hendaklah dilebel dengan terang dan kegunaannya hendaklah nayatakan dan pastikan bahawa benda-benda disimpan dalam keadaan yang bersih. Kebiasaannya. Selain itu. Peti pertolongan cemas sekurang-kurangnya hendaklah mengandungi : 1. Untuk memudahkan proses rawatan awal yang cepat.

Dressing untuk luka (2 saiz) 16. Putik kapas (untuk meletakkan ubat) 21. Gunting yang tajam tetapi mempunyai hujung yang tumpul (untuk kegunaan pertolongan cemas sahaja) 23.3. 2 inci dan 3 inci lebar masing-masing Kain kasa Anduh tiga segi 10. Basuhan mata 17. Pembalut luka (bandage) 5. Selimut (untuk mengekalkan kepanasan ketika kesejukan) 19. demam dan melegakan kesakitan ringan (aspirin tidak harus diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 16 tahun) 4. Tablet parasetamol atau aspirin untuk sakit kepala. Jenis balutan i) ii) iii) Pembalut kain kasa 1 inci. Crepe bandage (untuk rawatan terseliuh) 8. Pembalut elastik 9. Kapas steril (1 gulung) 12. Plaster (sepeket) 6. Pembalut luka atau dressing 13. Lampu suluh 18. Gause steril 15. Penyepit yang tajam di hujung(untuk membuang selumbar) . Pita bergam untuk membalut 7. Hidrogen peroksida ataupun alkohol untuk disapu 20. Losyen calamine untuk ruam yang gatal 11. Gause parafin dan Burnol (untuk luka terbakar dan melepuh) 14. Pin (untuk menetapkan bandage) 22.

0 Peralatan Asas Peti Pertolongan Cemas .Lampiran Peralatan Asas Peti Kecemasan Rajah 1.

2 Gunting Rajah 1.3 Kain Anduh yang terdapat dalam peti kecemasan .Rajah 1.1 Jenis Pembalut Luka Rajah 1.

4 Cara merawat menggunakan balutan .Rajah 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->