SPESIFIKASI KERJA-KERJA PERKHIDMATAN MENCUCI BANGUNAN MASJID TUANKU MIZAN ZAINAL ABIDIN BIL 1 TUGAS Tugas Harian

i. TEMPAT Semua dewan/ruang solat,ruang legar, laluan utama ketibaan & bilik mesyuarat dan bilik perbincangan. JENIS KERJA a. Membersih segala kotoran/sampah di dewan solat utama dan ruang solat b. Mengemas, menyapu dan mengelap lantai c. Mengelap semua meja, kerusi dan cermin-cermin d. Membersih semua sampah sarap di bahu kiri dan kanan ruang-ruang pejalan kaki dan ruang-ruang legar e. Mengemas semua dewan dan bilik KEKERAPAN 2 x sehari 2 x sehari 1 x sehari 2 x sehari

ii.

Semua bilik pegawai, ruang pejabat, dewan kuliah, dewan syarahan

a. Mengemas, menyapu dan membuang sampah setiap hari b. Mengelap kerusi, meja, lantai dan cermin pintu c. Vacuum setiap bilik berpermaidani a. Hendaklah dicuci dengan bahan kimia yang bersesuaian, diberus/dibilas dengan air dan dilap hingga kering dan disembur dengan bahan pewangi. Kerjakerja mencuci ini hendaklah dilakukan berulangkali seperti berikut : - Pagi ( 7.00 pagi dan 11.00 pagi) - Petang ( 2.30 petang) - Malam ( 6.00 ptg. dan 10.00 mlm )

Pastikan kawasankawasan tersebut kemas, bersih dan tersusun 2 x sehari 1 x sehari 1 x sehari

iii.

Semua tandas

5 x sehari

1

30 petang) 2 x sehari ( 7. Membersih semua tong sampah. sepanjang kaki 5 d.00 pagi & 2.00 petang) 1 x sehari 2 x sehari iv. Mengelap pemegang tangga dan tangga bergerak c.00 pagi & 3. Menyapu dan mengelap lantai kaki 5 dan memungut sampah sarap b. kaki 5 tangga. Setiap kali selepas hujan turun Setiap kali berlaku banyak lalat 2 x sehari 2 x sehari ( 7. Membersih semua tong sampah. Semua kawasan berturap. Menyembur bahan pewangi dan membekalkan tisu tandas setiap hari c. Menyembur dengan ubat pencegah lalat di semua kaki 5 bahagian hingga ke bahagian belakang dan tepi longkang f. Mengutip dan membuang sampah yang terdapat di dalam tong sampah yang disediakan dan menggantikan beg plastik hitam di tong sampah d. Semua kawasan berturap.00 pagi & 3. beranda di setiap kawasan dalam bangunan.00 petang) 1 x sehari v. beranda di setiap kawasan kuarters a.BIL TUGAS TEMPAT JENIS KERJA b. Mencuci sink dan dinding-dinding cermin muka a. kawasan bersimen. kawasan bersimen. Menyapu dan membuang sampah KEKERAPAN Sentiasa dalam keadaan selesa dan ada bekalan tisu tandas 1 x setiap hari Bersih dari kotoran 2 x sehari ( 11. kaki 5 tangga. Menyediakan sanitech femininie sanitary bin e. Mengelap air bertakung e. menggantikan karung plastic dan 2 2 x sehari . Menyapu dan mengelap lantai kaki 5 dan memungut sampah sarap b. menggantikan karung dan meletak semula tong sampah di tempatnya semula. Mengelap pemegang tangga c.

berpermaidani 3 . Membentang sejadah vi. Membuang semua sarang labah-labah v. Mengelap air bertakung e. dinding dan pintu iv. Mencuci semua kaki 5. Mencuci/sapu lantai yg.BIL TUGAS TEMPAT JENIS KERJA meletak semula tong sampah di tempatnya semula. Menyembur dengan ubat pencegah lalat di seluruh kaki 5 bahagian hingga ke bahagian belakang dan tepi longkang f. Menyapu dan membuang sampah KEKERAPAN Setiap kali selepas hujan turun Setiap kali berlaku banyak lalat 2 x sehari Setiap hari 1 bekerja setiap minggu 2 Tugas Mingguan i. Vacuum Setiap har ipertama(1) bekerja setiap minggu Setiap hari pertama (1) bekerja setiap minggu Setiap hari pertama (1) bekerja setiap minggu Setiap hari Jumaat Setiap hari pertama(1) bekerja setiap minggu 2 x sebulan setiap minggu ke-2 1 x sebulan setiap minggu pertama (1) awal bulan 1 x sebulan setiap minggu pertama (1) awal bulan 3 Tugas Bulanan i.bahan pencuci sesuai dan dibenarkan ii. ruang lega ketibaan/menunggu dan tangga serta buff lantai dgn. Mencuci tingkap cermin & semua cermin iii. Mencuci & mengilat semua lantai ii. di sepanjang kaki 5. d. Mengelap semua cermin tingkap. Memberus semua tandas-tandas iii.

Membuat kerja Vacuum di bilikbilik yang berpermaidani sehari sebelum upacara bermula dan sepertimana yang diarahkan dari masa kesemasa mengikut keperluan termasuk bekerja lebih masa. Bersih dari segala kotoran dan kemas.BIL 4 TUGAS Tugas Setiap 6 Bulan TEMPAT JENIS KERJA Membersih bahagian luar tingkap bangunan dan dinding KEKERAPAN 2 x setahun setiap minggu pertama (1) ( Januari) & ( Julai) 5 Keperluan Upacara Khas/Rasmi i. Mencuci dan mengilatkan lantai di kawasan-kawasan tertentu seperti di ruang-ruang legar/ketibaan. kemas dan bersih. iii. setiap bulan. Waktu bekerja untuk Pejabat Masji. lobby dan lain-lain kawasan yang diarah.00 malam. Bersih. berkilat dan kemasa. Tersusun. v. ii.00 pagi hingga 4.00 pagi hingga 10. iv. 4 . Menyediakan pekerja secukupnya termasuk hari cuti Am/Umum.00 petang. Waktu bekerja untuk Bangunan Masjid 7. Menyediakan pewangi ( air freshner) Menyediakan 45 unit air di bilik-bilik pejabat serta tempat freshner serta battery yang diperlukan. Menyediakan pekerja secukupnya termasuk hari cuti Am/Umum. vi. Menyusun kerusi dan meja apabila ada majlis-majlis rasmi. kuarters dan kawasan luar Masjid 7.

SENARAI PERALATAN YANG DIPERLUKAN 5 . gayung dan getah paip secukupnya Plastik sampah bersaiz besar dan kecil untuk tong dan bakul sampah secukupnya Penyangkut pakaian dalam tandas secukupnya Bahan/cecair untuk membasuh tangan dan untuk kerja membasuh dan mencuci serta klorin kolam secukupnya Perancah bangunan ( scaffolding) Lain-lain keperluan .SENARAI JENIS PERALATAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Mesin pengilat lantai secukupnya Mesin pengampas udara secukupnya Mesin vacuum secukupnya Mesin penyedut air secukupnya Mesin penyembur air secukupnya Tisu Roll bermutu tinggi dan membekalkanya tiap-tiap hari di setiap tandas Feminine Sanitary Bin/ tong sampah khas tempat membuang tuala wanita dibekal pada setiap tandas wanita Tong sampah dan bakul sampah secukupnya ditempat-tempat sepatutnya seperti diarahkan Pad untuk scrubbing secukupnya Pad Polishing secukupnya Penyapu secukupnya Mop kering dan mop basah secukupnya Kain tuala untuk mengelap secukupnya Berus tandas. berus dinding tandas.

mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di semua bilik-bilik dalam bangunan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin 7 8 9 2 orang pekerja am mencuci. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di pintu-pintu masuk serta laluan utama dan foyer 6 6 orang pekerja am mencuci. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di tempat wudhuk dan semua tandas lelaki 4 orang pekerja am mencuci. membersih. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di kuarters 2 orang pekerja am mencuci. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di dewan solat utama dan ruang solat 4 orang pekerja am mencuci. membersih. membersih.SENARAI PEKERJA YANG DIPERLUKAN BIL 1 2 3 4 5 2 orang penyelia dalam bangunan 4 orang pekerja am mencuci. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di tempat wudhuk dan semua tandas wanita 4 orang pekerja am mencuci. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di kawasan kolam kiri dan kanan SENARAI PEKERJA YANG DIPERLUKAN Jumlah pekerja yang diperlukan ialah : 30 orang 6 . mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di pejabat pentadbiran 2 orang pekerja am mencuci. membersih. membersih. membersih.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful