SPESIFIKASI KERJA-KERJA PERKHIDMATAN MENCUCI BANGUNAN MASJID TUANKU MIZAN ZAINAL ABIDIN BIL 1 TUGAS Tugas Harian

i. TEMPAT Semua dewan/ruang solat,ruang legar, laluan utama ketibaan & bilik mesyuarat dan bilik perbincangan. JENIS KERJA a. Membersih segala kotoran/sampah di dewan solat utama dan ruang solat b. Mengemas, menyapu dan mengelap lantai c. Mengelap semua meja, kerusi dan cermin-cermin d. Membersih semua sampah sarap di bahu kiri dan kanan ruang-ruang pejalan kaki dan ruang-ruang legar e. Mengemas semua dewan dan bilik KEKERAPAN 2 x sehari 2 x sehari 1 x sehari 2 x sehari

ii.

Semua bilik pegawai, ruang pejabat, dewan kuliah, dewan syarahan

a. Mengemas, menyapu dan membuang sampah setiap hari b. Mengelap kerusi, meja, lantai dan cermin pintu c. Vacuum setiap bilik berpermaidani a. Hendaklah dicuci dengan bahan kimia yang bersesuaian, diberus/dibilas dengan air dan dilap hingga kering dan disembur dengan bahan pewangi. Kerjakerja mencuci ini hendaklah dilakukan berulangkali seperti berikut : - Pagi ( 7.00 pagi dan 11.00 pagi) - Petang ( 2.30 petang) - Malam ( 6.00 ptg. dan 10.00 mlm )

Pastikan kawasankawasan tersebut kemas, bersih dan tersusun 2 x sehari 1 x sehari 1 x sehari

iii.

Semua tandas

5 x sehari

1

kawasan bersimen.BIL TUGAS TEMPAT JENIS KERJA b.30 petang) 2 x sehari ( 7. Menyembur dengan ubat pencegah lalat di semua kaki 5 bahagian hingga ke bahagian belakang dan tepi longkang f. beranda di setiap kawasan kuarters a.00 petang) 1 x sehari v. Mencuci sink dan dinding-dinding cermin muka a.00 pagi & 2. Mengelap pemegang tangga dan tangga bergerak c.00 pagi & 3. Menyapu dan mengelap lantai kaki 5 dan memungut sampah sarap b. Semua kawasan berturap. Menyapu dan mengelap lantai kaki 5 dan memungut sampah sarap b. Mengelap air bertakung e. menggantikan karung dan meletak semula tong sampah di tempatnya semula. kaki 5 tangga.00 petang) 1 x sehari 2 x sehari iv.00 pagi & 3. Menyapu dan membuang sampah KEKERAPAN Sentiasa dalam keadaan selesa dan ada bekalan tisu tandas 1 x setiap hari Bersih dari kotoran 2 x sehari ( 11. kawasan bersimen. Membersih semua tong sampah. Menyembur bahan pewangi dan membekalkan tisu tandas setiap hari c. kaki 5 tangga. Membersih semua tong sampah. Menyediakan sanitech femininie sanitary bin e. Setiap kali selepas hujan turun Setiap kali berlaku banyak lalat 2 x sehari 2 x sehari ( 7. beranda di setiap kawasan dalam bangunan. menggantikan karung plastic dan 2 2 x sehari . Mengelap pemegang tangga c. Mengutip dan membuang sampah yang terdapat di dalam tong sampah yang disediakan dan menggantikan beg plastik hitam di tong sampah d. Semua kawasan berturap. sepanjang kaki 5 d.

bahan pencuci sesuai dan dibenarkan ii. Menyembur dengan ubat pencegah lalat di seluruh kaki 5 bahagian hingga ke bahagian belakang dan tepi longkang f.BIL TUGAS TEMPAT JENIS KERJA meletak semula tong sampah di tempatnya semula. Membuang semua sarang labah-labah v. Mencuci/sapu lantai yg. Mengelap semua cermin tingkap. Mencuci & mengilat semua lantai ii. Membentang sejadah vi. Mencuci semua kaki 5. Mengelap air bertakung e. ruang lega ketibaan/menunggu dan tangga serta buff lantai dgn. dinding dan pintu iv. Menyapu dan membuang sampah KEKERAPAN Setiap kali selepas hujan turun Setiap kali berlaku banyak lalat 2 x sehari Setiap hari 1 bekerja setiap minggu 2 Tugas Mingguan i. Memberus semua tandas-tandas iii. Mencuci tingkap cermin & semua cermin iii. Vacuum Setiap har ipertama(1) bekerja setiap minggu Setiap hari pertama (1) bekerja setiap minggu Setiap hari pertama (1) bekerja setiap minggu Setiap hari Jumaat Setiap hari pertama(1) bekerja setiap minggu 2 x sebulan setiap minggu ke-2 1 x sebulan setiap minggu pertama (1) awal bulan 1 x sebulan setiap minggu pertama (1) awal bulan 3 Tugas Bulanan i. d. di sepanjang kaki 5. berpermaidani 3 .

lobby dan lain-lain kawasan yang diarah.BIL 4 TUGAS Tugas Setiap 6 Bulan TEMPAT JENIS KERJA Membersih bahagian luar tingkap bangunan dan dinding KEKERAPAN 2 x setahun setiap minggu pertama (1) ( Januari) & ( Julai) 5 Keperluan Upacara Khas/Rasmi i. Bersih. vi.00 malam. berkilat dan kemasa. iii. Mencuci dan mengilatkan lantai di kawasan-kawasan tertentu seperti di ruang-ruang legar/ketibaan. v. kuarters dan kawasan luar Masjid 7. Waktu bekerja untuk Bangunan Masjid 7. Bersih dari segala kotoran dan kemas.00 petang. Waktu bekerja untuk Pejabat Masji. Menyediakan pekerja secukupnya termasuk hari cuti Am/Umum. 4 . ii. Membuat kerja Vacuum di bilikbilik yang berpermaidani sehari sebelum upacara bermula dan sepertimana yang diarahkan dari masa kesemasa mengikut keperluan termasuk bekerja lebih masa. Menyediakan pekerja secukupnya termasuk hari cuti Am/Umum. setiap bulan.00 pagi hingga 10. iv. Menyediakan pewangi ( air freshner) Menyediakan 45 unit air di bilik-bilik pejabat serta tempat freshner serta battery yang diperlukan. Menyusun kerusi dan meja apabila ada majlis-majlis rasmi.00 pagi hingga 4. kemas dan bersih. Tersusun.

gayung dan getah paip secukupnya Plastik sampah bersaiz besar dan kecil untuk tong dan bakul sampah secukupnya Penyangkut pakaian dalam tandas secukupnya Bahan/cecair untuk membasuh tangan dan untuk kerja membasuh dan mencuci serta klorin kolam secukupnya Perancah bangunan ( scaffolding) Lain-lain keperluan . SENARAI PERALATAN YANG DIPERLUKAN 5 .SENARAI JENIS PERALATAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Mesin pengilat lantai secukupnya Mesin pengampas udara secukupnya Mesin vacuum secukupnya Mesin penyedut air secukupnya Mesin penyembur air secukupnya Tisu Roll bermutu tinggi dan membekalkanya tiap-tiap hari di setiap tandas Feminine Sanitary Bin/ tong sampah khas tempat membuang tuala wanita dibekal pada setiap tandas wanita Tong sampah dan bakul sampah secukupnya ditempat-tempat sepatutnya seperti diarahkan Pad untuk scrubbing secukupnya Pad Polishing secukupnya Penyapu secukupnya Mop kering dan mop basah secukupnya Kain tuala untuk mengelap secukupnya Berus tandas. berus dinding tandas.

mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di dewan solat utama dan ruang solat 4 orang pekerja am mencuci. membersih.SENARAI PEKERJA YANG DIPERLUKAN BIL 1 2 3 4 5 2 orang penyelia dalam bangunan 4 orang pekerja am mencuci. membersih. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di tempat wudhuk dan semua tandas wanita 4 orang pekerja am mencuci. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di kuarters 2 orang pekerja am mencuci. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di semua bilik-bilik dalam bangunan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin 7 8 9 2 orang pekerja am mencuci. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di pintu-pintu masuk serta laluan utama dan foyer 6 6 orang pekerja am mencuci. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di pejabat pentadbiran 2 orang pekerja am mencuci. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di tempat wudhuk dan semua tandas lelaki 4 orang pekerja am mencuci. membersih. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di kawasan kolam kiri dan kanan SENARAI PEKERJA YANG DIPERLUKAN Jumlah pekerja yang diperlukan ialah : 30 orang 6 .