SPESIFIKASI KERJA-KERJA PERKHIDMATAN MENCUCI BANGUNAN MASJID TUANKU MIZAN ZAINAL ABIDIN BIL 1 TUGAS Tugas Harian

i. TEMPAT Semua dewan/ruang solat,ruang legar, laluan utama ketibaan & bilik mesyuarat dan bilik perbincangan. JENIS KERJA a. Membersih segala kotoran/sampah di dewan solat utama dan ruang solat b. Mengemas, menyapu dan mengelap lantai c. Mengelap semua meja, kerusi dan cermin-cermin d. Membersih semua sampah sarap di bahu kiri dan kanan ruang-ruang pejalan kaki dan ruang-ruang legar e. Mengemas semua dewan dan bilik KEKERAPAN 2 x sehari 2 x sehari 1 x sehari 2 x sehari

ii.

Semua bilik pegawai, ruang pejabat, dewan kuliah, dewan syarahan

a. Mengemas, menyapu dan membuang sampah setiap hari b. Mengelap kerusi, meja, lantai dan cermin pintu c. Vacuum setiap bilik berpermaidani a. Hendaklah dicuci dengan bahan kimia yang bersesuaian, diberus/dibilas dengan air dan dilap hingga kering dan disembur dengan bahan pewangi. Kerjakerja mencuci ini hendaklah dilakukan berulangkali seperti berikut : - Pagi ( 7.00 pagi dan 11.00 pagi) - Petang ( 2.30 petang) - Malam ( 6.00 ptg. dan 10.00 mlm )

Pastikan kawasankawasan tersebut kemas, bersih dan tersusun 2 x sehari 1 x sehari 1 x sehari

iii.

Semua tandas

5 x sehari

1

Semua kawasan berturap. Mengelap air bertakung e. Mengelap pemegang tangga dan tangga bergerak c. kawasan bersimen. Membersih semua tong sampah. kaki 5 tangga. Mencuci sink dan dinding-dinding cermin muka a. kawasan bersimen. Mengelap pemegang tangga c. Semua kawasan berturap. beranda di setiap kawasan dalam bangunan.00 pagi & 2.00 petang) 1 x sehari v. Menyapu dan membuang sampah KEKERAPAN Sentiasa dalam keadaan selesa dan ada bekalan tisu tandas 1 x setiap hari Bersih dari kotoran 2 x sehari ( 11. sepanjang kaki 5 d. menggantikan karung dan meletak semula tong sampah di tempatnya semula. Menyapu dan mengelap lantai kaki 5 dan memungut sampah sarap b. beranda di setiap kawasan kuarters a.30 petang) 2 x sehari ( 7. Mengutip dan membuang sampah yang terdapat di dalam tong sampah yang disediakan dan menggantikan beg plastik hitam di tong sampah d. Menyediakan sanitech femininie sanitary bin e.00 pagi & 3. menggantikan karung plastic dan 2 2 x sehari . Membersih semua tong sampah.00 pagi & 3. Menyapu dan mengelap lantai kaki 5 dan memungut sampah sarap b.00 petang) 1 x sehari 2 x sehari iv.BIL TUGAS TEMPAT JENIS KERJA b. kaki 5 tangga. Menyembur dengan ubat pencegah lalat di semua kaki 5 bahagian hingga ke bahagian belakang dan tepi longkang f. Menyembur bahan pewangi dan membekalkan tisu tandas setiap hari c. Setiap kali selepas hujan turun Setiap kali berlaku banyak lalat 2 x sehari 2 x sehari ( 7.

Menyapu dan membuang sampah KEKERAPAN Setiap kali selepas hujan turun Setiap kali berlaku banyak lalat 2 x sehari Setiap hari 1 bekerja setiap minggu 2 Tugas Mingguan i. Mencuci/sapu lantai yg. Menyembur dengan ubat pencegah lalat di seluruh kaki 5 bahagian hingga ke bahagian belakang dan tepi longkang f.BIL TUGAS TEMPAT JENIS KERJA meletak semula tong sampah di tempatnya semula. Membentang sejadah vi. Mencuci tingkap cermin & semua cermin iii. Membuang semua sarang labah-labah v. d. Mencuci & mengilat semua lantai ii. Mengelap air bertakung e. Mengelap semua cermin tingkap. Vacuum Setiap har ipertama(1) bekerja setiap minggu Setiap hari pertama (1) bekerja setiap minggu Setiap hari pertama (1) bekerja setiap minggu Setiap hari Jumaat Setiap hari pertama(1) bekerja setiap minggu 2 x sebulan setiap minggu ke-2 1 x sebulan setiap minggu pertama (1) awal bulan 1 x sebulan setiap minggu pertama (1) awal bulan 3 Tugas Bulanan i. berpermaidani 3 . di sepanjang kaki 5. Mencuci semua kaki 5. Memberus semua tandas-tandas iii. dinding dan pintu iv. ruang lega ketibaan/menunggu dan tangga serta buff lantai dgn.bahan pencuci sesuai dan dibenarkan ii.

vi. Waktu bekerja untuk Pejabat Masji. berkilat dan kemasa.00 petang. Menyediakan pewangi ( air freshner) Menyediakan 45 unit air di bilik-bilik pejabat serta tempat freshner serta battery yang diperlukan. Menyediakan pekerja secukupnya termasuk hari cuti Am/Umum.00 pagi hingga 4. Menyusun kerusi dan meja apabila ada majlis-majlis rasmi. iv. ii. Waktu bekerja untuk Bangunan Masjid 7. kuarters dan kawasan luar Masjid 7.BIL 4 TUGAS Tugas Setiap 6 Bulan TEMPAT JENIS KERJA Membersih bahagian luar tingkap bangunan dan dinding KEKERAPAN 2 x setahun setiap minggu pertama (1) ( Januari) & ( Julai) 5 Keperluan Upacara Khas/Rasmi i. v. Bersih dari segala kotoran dan kemas. lobby dan lain-lain kawasan yang diarah. Bersih. kemas dan bersih.00 pagi hingga 10. Mencuci dan mengilatkan lantai di kawasan-kawasan tertentu seperti di ruang-ruang legar/ketibaan. iii. Membuat kerja Vacuum di bilikbilik yang berpermaidani sehari sebelum upacara bermula dan sepertimana yang diarahkan dari masa kesemasa mengikut keperluan termasuk bekerja lebih masa. Menyediakan pekerja secukupnya termasuk hari cuti Am/Umum. Tersusun.00 malam. setiap bulan. 4 .

berus dinding tandas.SENARAI JENIS PERALATAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Mesin pengilat lantai secukupnya Mesin pengampas udara secukupnya Mesin vacuum secukupnya Mesin penyedut air secukupnya Mesin penyembur air secukupnya Tisu Roll bermutu tinggi dan membekalkanya tiap-tiap hari di setiap tandas Feminine Sanitary Bin/ tong sampah khas tempat membuang tuala wanita dibekal pada setiap tandas wanita Tong sampah dan bakul sampah secukupnya ditempat-tempat sepatutnya seperti diarahkan Pad untuk scrubbing secukupnya Pad Polishing secukupnya Penyapu secukupnya Mop kering dan mop basah secukupnya Kain tuala untuk mengelap secukupnya Berus tandas. gayung dan getah paip secukupnya Plastik sampah bersaiz besar dan kecil untuk tong dan bakul sampah secukupnya Penyangkut pakaian dalam tandas secukupnya Bahan/cecair untuk membasuh tangan dan untuk kerja membasuh dan mencuci serta klorin kolam secukupnya Perancah bangunan ( scaffolding) Lain-lain keperluan . SENARAI PERALATAN YANG DIPERLUKAN 5 .

membersih. membersih. membersih. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di pintu-pintu masuk serta laluan utama dan foyer 6 6 orang pekerja am mencuci. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di dewan solat utama dan ruang solat 4 orang pekerja am mencuci. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di pejabat pentadbiran 2 orang pekerja am mencuci. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di kuarters 2 orang pekerja am mencuci.SENARAI PEKERJA YANG DIPERLUKAN BIL 1 2 3 4 5 2 orang penyelia dalam bangunan 4 orang pekerja am mencuci. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di tempat wudhuk dan semua tandas lelaki 4 orang pekerja am mencuci. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di semua bilik-bilik dalam bangunan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin 7 8 9 2 orang pekerja am mencuci. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di tempat wudhuk dan semua tandas wanita 4 orang pekerja am mencuci. membersih. mengemas dan lain-lain tugas yang bertugas di kawasan kolam kiri dan kanan SENARAI PEKERJA YANG DIPERLUKAN Jumlah pekerja yang diperlukan ialah : 30 orang 6 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful