SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN

Panduan Pengguna e-Permohonan DG41

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN - PPP (e-PERMOHONAN DG41)

Muka 1/ 7

Jika tiada pencetak. MENGAKSES BORANG E-PERMOHONAN Selesai mendaftar sebagai pengguna baru. Muka 2/ 7 . Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. PERINGATAN : 1. 2.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 1. Sebelum membuat permohonan. Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . 3. Pastikan komputer anda bersambung dengan pencetak (printer) ini kerana selepas selesai memohon anda akan dibenarkan untuk membuat cetakan semua maklumat yang anda isi bagi tujuan simpanan dan rujukan anda.rujukan SPP dibahagian akhir Pengakuan Pemohon Masukkan No Kad Pengenalan dan . Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan. pastikan anda mempunyai syarat-syarat atau maklumat yang lengkap untuk di isi. ruang No. pastikan anda menyalin no.

3 Klik pada kode untuk memilih Muka 3/ 7 . Maklumat Akademik 4. Maklumat Penempatan & Perkhidmatan 3.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 Skrin Menu Utama e-Permohonan Pengguna e-Permohonan akan melalui 5 proses kemasukkan data maklumat iaitu : (sila rujuk skrin langkah e-Permohonan di bawah) 1. Maklumat Maklumat Kelayakan / Nilai Taraf dan 5. Maklumat Peribadi 2. Perakuan Pemohon Pastikan anda memohon jawatan yang betul 1 MAKLUMAT PERIBADI 2 3 4 5 1 Klik disini bagi mencari alamat sekolah anda bertugas 2 Pilih Negeri dan Bandar Sekolah anda berada Klik butang SIMPAN jika semua maklumat telah di isi. PERINGATAN : Permohonan anda tidak akan dihantar selagi anda tidak melengkapkan maklumat permohonan.

PERINGATAN : Permohonan anda tidak akan dihantar selagi anda tidak melengkapkan maklumat permohonan.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 MAKLUMAT PENEMPATAN & PERKHIDMATAN *Masukkan maklumat mengikut status perkhidmatan anda. MAKLUMAT AKADEMIK Muka 4/ 7 . Ruangan bagi pemohon GST Ruangan bagi pemohon BKPG/ PJJ/ Berkhidmat Ruangan bagi pemohon GST Ruangan bagi pemohon BKPG/ PJJ/ Berkhidmat Klik butang SIMPAN jika semua maklumat telah di isi.

SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 *Ruangan latarbelakang akademik pemohon Klik butang SIMPAN jika semua maklumat telah di isi. MAKLUMAT KELAYAKAN / NILAI TARAF Muka 5/ 7 . PERINGATAN : Permohonan anda tidak akan dihantar selagi anda tidak melengkapkan maklumat permohonan.

Klik butang SIMPAN jika semua maklumat telah di isi. PERINGATAN : Permohonan anda tidak akan dihantar selagi anda tidak melengkapkan maklumat permohonan.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 *Pastikan kelayakan anda sebelum membuat pilihan. PENGAKUAN PEMOHON Muka 6/ 7 .

Klik butang CETAK BORANG jika komputer anda bersambung dengan pencetak. Jika tidak. Muka 7/ 7 .Rujukan.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 *Pastikan semua ruang telah lengkap di isi sebelum menekan butang HANTAR. PERINGATAN : KATA LALUAN HARUS DI INGAT BAGI TUJUAN PENYEMAKAN STATUS PERMOHONAN. pastikan anda menyalin No.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful