SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN

Panduan Pengguna e-Permohonan DG41

PANDUAN PENGGUNA PERMOHONAN ONLINE PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN - PPP (e-PERMOHONAN DG41)

Muka 1/ 7

Sebelum membuat permohonan. ruang No. Bagi kemasukan kali kedua dan seterusnya . Jika tiada pencetak.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 1. Kad Pengenalan pada skrin Login e-Permohonan akan sedia ada mengikut no kad pengenalan yang telah didaftarkan. pemohon dikehendaki mengisi sendiri kedua-dua ruang No Kad Pengenalan dan Kata Laluan. PERINGATAN : 1. 3. MENGAKSES BORANG E-PERMOHONAN Selesai mendaftar sebagai pengguna baru.rujukan SPP dibahagian akhir Pengakuan Pemohon Masukkan No Kad Pengenalan dan . Kata Laluan yang telah didaftarkan dan klik butang Nota : Selepas berjaya mendaftar sebagai pengguna baru . 2. skrin Login e-Permohonan akan dipaparkan. Pastikan komputer anda bersambung dengan pencetak (printer) ini kerana selepas selesai memohon anda akan dibenarkan untuk membuat cetakan semua maklumat yang anda isi bagi tujuan simpanan dan rujukan anda. pastikan anda mempunyai syarat-syarat atau maklumat yang lengkap untuk di isi. Muka 2/ 7 . pastikan anda menyalin no.

PERINGATAN : Permohonan anda tidak akan dihantar selagi anda tidak melengkapkan maklumat permohonan. Maklumat Akademik 4.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 Skrin Menu Utama e-Permohonan Pengguna e-Permohonan akan melalui 5 proses kemasukkan data maklumat iaitu : (sila rujuk skrin langkah e-Permohonan di bawah) 1. Perakuan Pemohon Pastikan anda memohon jawatan yang betul 1 MAKLUMAT PERIBADI 2 3 4 5 1 Klik disini bagi mencari alamat sekolah anda bertugas 2 Pilih Negeri dan Bandar Sekolah anda berada Klik butang SIMPAN jika semua maklumat telah di isi. Maklumat Peribadi 2. Maklumat Maklumat Kelayakan / Nilai Taraf dan 5. Maklumat Penempatan & Perkhidmatan 3. 3 Klik pada kode untuk memilih Muka 3/ 7 .

PERINGATAN : Permohonan anda tidak akan dihantar selagi anda tidak melengkapkan maklumat permohonan. MAKLUMAT AKADEMIK Muka 4/ 7 .SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 MAKLUMAT PENEMPATAN & PERKHIDMATAN *Masukkan maklumat mengikut status perkhidmatan anda. Ruangan bagi pemohon GST Ruangan bagi pemohon BKPG/ PJJ/ Berkhidmat Ruangan bagi pemohon GST Ruangan bagi pemohon BKPG/ PJJ/ Berkhidmat Klik butang SIMPAN jika semua maklumat telah di isi.

MAKLUMAT KELAYAKAN / NILAI TARAF Muka 5/ 7 . PERINGATAN : Permohonan anda tidak akan dihantar selagi anda tidak melengkapkan maklumat permohonan.SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 *Ruangan latarbelakang akademik pemohon Klik butang SIMPAN jika semua maklumat telah di isi.

SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 *Pastikan kelayakan anda sebelum membuat pilihan. PERINGATAN : Permohonan anda tidak akan dihantar selagi anda tidak melengkapkan maklumat permohonan. PENGAKUAN PEMOHON Muka 6/ 7 . Klik butang SIMPAN jika semua maklumat telah di isi.

Klik butang CETAK BORANG jika komputer anda bersambung dengan pencetak. Muka 7/ 7 .SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN Panduan Pengguna e-Permohonan DG41 *Pastikan semua ruang telah lengkap di isi sebelum menekan butang HANTAR. Jika tidak. PERINGATAN : KATA LALUAN HARUS DI INGAT BAGI TUJUAN PENYEMAKAN STATUS PERMOHONAN. pastikan anda menyalin No.Rujukan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful