P. 1
Aktiviti Pratulisan Dan Tulisan Mekanis

Aktiviti Pratulisan Dan Tulisan Mekanis

|Views: 4,886|Likes:
Published by Wantanho Stephenson

More info:

Published by: Wantanho Stephenson on Jan 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

AKTIVITI PRATULISAN DAN TULISAN MEKANIS PERINGKAT PRATULISAN Peringkat pengajaran menulis terbahagi kepada tiga iaitu peringkat

pratulisan, peringkat mekanis dan peringkat untuk pelahiran. Peringkat pertama iaitu pratulisan adalah tempoh masa murid-murid disediakan dengan aktiviti menulis sebelum mereka dapat menulis huruf-huruf dengan kemas dan betul. Dalam tempoh masa ini latihan otot-otot, tangan dan jari serta koordinasi tangan dan mata diberi kepada murid-murid dari awalawal lagi. Bagi membolehkan mereka menguasai kemahiran membentuk lambanglambang yang kemas dan jelas, pelajaran tulisan yang dirancangkan haruslah sistematik, bertitik-tolak daripada aktiviti-aktiviti pratulisan yang berbentuk bebas. Latihan-latihan pratulisan menitikberatkan beberapa perkara seperti melakukan latihan-latihan pergerakan tangan terebih dahulu seperti mengerakkan jari diatas garisan atau corak yang dilakarkan di atas kertas supaya murid-murid dapat menguasai gerak tangan yang bebas supaya boleh menulis dengan selesa dan sempurna. Latihan seperti membentuk bulatan di udara, di meja, di lantai, di atas pasir, di atas rumput tanpa mengunakan alat tulis seperti melukis bulatan besar dan kecil juga boleh dilakukan. Di samping itu murid-murid boleh melakukan latihan pergerakan jari dengan memainkan jari, menekan jari, mengoyangkan tangan, meramas-ramas jari dan sebagainya. Setelah mahir aktiviti tersebut murid-murid boleh melakukan latihan-latihan pergerakan mata dan seterusnya melakukan latihan-latihan yang melibatkan koordinasi tangan dan mata. Antara aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan adalah seperti latihan mengikut garisan-garisan rajah atau gambar dari kiri ke kanan, latihan membentuk garisan lurus, latihan mewarnakan rajah berbentuk mudah dari kiri ke kanan atau dari kanan ke kiri dan seterusnya membentuk corak-corak gabungan antara bulatan dan garis lurus secara bebas.

PERINGKAT TULISAN MEKANIS Setelah murid-murid menjalankan latihan pratulisan. Di bawah latihan menulis terkawal dari mula hingga ke lembaran satu garis itu. mereka boleh dilatih membentuk lambang-lambang tulisan. faham dan tahu memegang pensel serta boleh duduk dengan cara yang betul. Semasa menyampaikan kemahiran tersebut guru haruslah memberi perhatian kepada beberapa perkara iaitu kanak-kanak harus diperkenalkan kepada lambanglambang huruf dengan menggunakan gambar. Antara aktiviti yang boleh dilakukan adalah seperti menekap dan barulah menulis mengikut urutan yang ditetapkan. Pada peringkat awal. Contoh aktiviti yang boleh dijalankan adalah seperti latihan membentuk bulatan dan garis lurus dalam keadaan terkawal. dicadangkan murid membentuk huruf di atas kertas kosong yang tidak mempunyai sebarang garisan. latihan menulis huruf di atas kertas bergaris dua. latihan menulis huruf di atas kertas bergaris satu dan latihan membentuk lambang tulisan dengan cara yang betul untuk mendapat keseragaman cara menulis bagi menghasilkan tulisan yang seragam. baik juga diberi latihan bebas untuk membetulkan urat-urat daging kanak-kanak. Kemudian murid-murid disuruh memadan dan menyalin dua suku kata supaya menjadi perkataan yang bermakna. Seterusnya apabila kanak-kanak dapat menggunakan alat-alat dengan baik . Apabila murid mula membentuk huruf-huruf pada kertas bergaris. Latihan ini diteruskan dengan menyalin perkataan yang mudah dan menyalin ayat-ayat yang mudah dan sebagainya. Sebelum melatih menulis. Latihan juga dilakukan dengan menggunakan kertas yang dimulakan dengan tidak bergaris dan selepas itu barulah menggunakan buku yang bergaris. Seterusnya menulis huruf yang tertinggal dalam ruang atau petak yang dikosongkan. Ia harus bermula daripada garisan lebar hingga kepada lembaran satu garis. Setelah didapati memuaskan barulah dilatih membentuk huruf pada halaman yang bergaris. kawalan tulisan perlu dilakukan. Selain itu guru haruslah memberi perhatian kepada kanak untuk menulis dengan mengeja dan menyebut nama-nama huruf. baruah dilatih menggunakan buku dan alat-alat lain yang sesuai. .

mereka akan mula diajar untuk mengenal lambang-lambang tulisan dan mula melakukan aktiviti menulis. Pelajar juga akan diajar untuk menyebut abjab yang ditulis untuk membiasakan mereka untuk mengenal huruf yang ditulis bagi mengelakkan kekeliruan kepada pelajar sekaligus mereka dapat membiasakan diri dengan abjad. Kedua-dua kaedah ini penting untuk pelajar kuasai sebelum mereka diajar ke peringkat seterusnya dalam penulisan supaya mereka dapat menghasilkan lambang huruf yang kemas dan jelas. Pelbagai kaedah boleh dilakukan kepada pelajar seperti yang telah diterangkan dan kaedah-kaedah ini seharusnya dilakukan kepada pelajar sebelum mereka diajar untuk menulis abjad supaya mereka dapat menghasilkan tulisan yang kemas dan jelas. Motor halus mereka serta koordinasi mata dan tangan mereka akan dilatih sebagai persediaan untuk mereka memegang pensel untuk menulis dan membentuk huruf. Peringkat tulisan mekanis seharusnya dilakukan setelah kita ketahui bahawa pelajar telah bersedia dan tahu untuk memegang pensel dengan betul. Mereka seharusnya dapat kuasai gerak tangan bebas sebelum melakukan aktiviti melibatkan pergerakan mata dan tangan.Analisis pratulisan dan tulisan mekanis Kedua-dua peringkat pratulisan dan tulisan mekanis merupakan peringkat persediaan kepada pelajar sebelum mereka diperkenalkan dengan penulisan abjad yang betul. . pada peringkat ini. Peringkat ini penting sebagai pengenalan pelajar kepada cara penulisan supaya mereka dapat menghasilkan lamban-lambang tulisan yang kemas dan jelas pada peringkat seterusnya. Pada peringkat pratulisan pelajar akan didedahkan tentang asas-asas penulisan sebelum mereka diajar untuk menulis abjad dengan betul. Aktiviti yang dijalankan kepada pelajar haruslah berperingkat.

Bahan: Kaedah: plastisin.Lampiran: AKTIVITI PERGERAKAN TANGAN DAN MATA Aktiviti Pergerakan Tangan dan Mata 1 Membentuk benda daripada plastisin. Bahan: Lembaran kerja. 3. Gambar rajah: Contoh doh mainan yang boleh disunakan dan bentuk yang boleh dihasilkan. Berikan bahan kepada murid dan minta mereka membentuk benda atau model yang disukainya. cawan air) kertas pendua yang mengandungi perjalanan atau arah yang dibuat dengan garisan putus-putus. 1. Buat satu atau dua benda daripada bahan yang diberi sebagai contoh. Murid menggolekkan bola dia atas dulang berpasir dengan jari dari kiri . manik. Aktiviti Pergerakan Tangan dan Mata 2 Melakar bentuk yang sesuai dari kiri ke kanan. Kaedah: 1. model tiang bendera. dan bubur kertas. Minta murid menceritakan hasil kerja mereka. bola. dari kanan ke kiri dan dari atas ke bawah untuk membolehkan membentuk huruf. benda maujud (dulang berpasir. model pokok. tanah liat. tanah liat atau bubur kertas dan lain-lain. 2.

Murid membilang manik yang digantung dengan menggunakan jari dari atas ke bawah dan sebaliknya. garis melengkung dan bulatan arah jarum jam. 2. Menyambungkan titik-titik di atas kertas. Melukis garis lintang dari kiri ke kanan. iv. melukis garis tegak dari atas ke bawah dan bawah ke atas. Teknik memegang cawan dipelbagaikan. Menekap atau menyurih bentuk-bentuk geometri dan garisan putus. Mengenal huruf-huruf dan dapat membezakan keserupaan dan perbezaan bentuk huruf-huruf tersebut. Murid melakar garis pada dulang pasir dari model pokok ke tiang bendera. viii. Melukis garis condong. Murid memegang cawan plastic yang penuh dengan air menggunakan tangan kanan dan menggerak-gerakkan tangan kanan mereka ke kiri ke kanan dan sebaliknya. vii. Contoh aktivi pramenulis seperti berikut: i. vi. iii. ii. v. PRATULISAN / PRAMENULIS Peringkat Pramenulis i.ke kanan dan sebaliknya. . Latihan menulis dari kiri ke kanan. Melukis bulatan arah lawan jam. 3. Menyalin corak mudah dan bentuk-bentuk. 4. kiri ke kanan dan depan ke belakang. Melakukan pergerakan tangan atas ke bawah.

Latihan membentuk garis lurus. Di atas meja. pasir.ii. Latihan membentuk bulatan di udara. iv. Latihan mewarnakan dari kiri ke kanan atau dari kanan ke kiri. . iii. lantai tanpa menggunakan alat tulis.

Latihan membentuk corak campuran bulatan dan garisan lurus yang dilakukan secara bebas. Latihan melukis gambar yang mengandungi garis lurus dan bulat. vi. .v.

PENULISAN MEKANIS Peringkat Mendirikan Asas i. iv. Membina satu suku kata KV dan KVK Menggabungkan suku kata menjadi perkataan. iii. vi. v. Melengkapkan tempat kosong mengikut urutan songsang abjad z-a. ii. Latihan membentuk lambang tulisan dengan cara yang betul. . Latihan menulis huruf di atas kertas bergaris dua / tiga. vii. Membina ayat tunggal. Melengkapkan tempat kosong mengikut urutan yang betul abjad a-z. viii. Latihan membentuk bulatan dan garis lurus dalam keadaanyang terkawal. ix. Latihan menulis huruf di atas kertas bergaris satu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->