2008-05-15

LUKISAN PERSPEKTIF SATU TITIK LENYAP

2008-05-15
LUKISAN PERSPEKTIF DUA TITIK LENYAP

Perspektif 1 Titik Lenyap
Perhatikan dulu gambar berikut:

(gambar 1)

Bagian tiang dan patung yang ditata pada displaynya masing-masing jika semakin jauh dari mata kita akan terlihat semakin kecil. Daun pintu bagian atas jika terlihat dari arah depan yang seharusnya lurus (sejajar dengan garis horisontal) tampak miring seolah mengikuti sebuah titik yang tak terlihat. Dimanakah letak titik yang tidak tampak, untuk lebih jelasnya perhatikan gambar berikut:

(gambar 2) Dari gambar kedua coba terapkan pada gambar 1 yaitu dengan menarik bagian atas daun pintu, kemudian bagian lagitlangit, dan juga pada bagian bawah dan atas tiang-tiang yang berjajar berurutan, Nanti dari situ terlihat titik yang dimaksud. Pada teorinya perspektif dengan 1 titik dapat dijelaskan pada gambar berikut:

atas. maksudnya jika persegi tetap keempat sudutnya sebesar 90 derajatBagian benda selain bagian depan (samping. dan jika benda tersebut tidak mempunyai sudut (sisinya lengkung) maka yang ditentukan adalah titik terluar (garis singgung) . dan bawah) meskipun kenyatannya lurus akan terlihat miring mengikuti dan mengarah pada garis horisontal Benda yang terletak di atas garis horisontal terlihat bagian bawahnya begitu sebaliknya jika benda terletak pada bawah garis horisontal Jika benda tersebut bersudut maka cara menggambarnya menentukan sudut-sudutnya yang nanti bisa ditarik kearah titik lenyap.y y y y y y Garis Horisontal terlihat datardan lurus Titik lenyap berada pada garis horisontal Benda yang terlihat bagian depannya tidak mengalami perubahan bentuk.

kotak perabot yang ada di bawah. dan langitlangitnya perspektif 1 titik lenyap pada rak . lantai.Dalam praktik penggambarannya dapat diwujudkan dan dikembangkan pada gambar berikut: erhatikan bagian jendela.

perspektif 1 titk lenyap pada jendela perspektif 1 titik lenyap pada lantai .

perspektif 1 titik lenyap pada langitlangit perspektif 1 titik lenyap tempat tidur .

perspektif 1 titk lenyap pada alas perspektif 1 titk lenyap pada pintu .

proses tersebut dinamakan perspektif. Perubahan saiz. Perubahan nilai ton warna kanan mewujudkan ruang kedalaman atau kecetekan sesuatu ruang . 3.perspektif 1 titk lenyap pada plapon LUKISAN PERSPEKTIF Ruang dan Perspektif 1. jarak dan warna objek alam akan berlaku apabila objek tersebut dilihat pada jarak jauh. Dalam konteks seni. 2.

4. . Objek akan menjadi besar apabila hampir dengan kita. garisan grid digunakan untuk menimbulkan ruang dan ilusi 3 dimensi melalui 3 cara a. Perspektif 3 titik lenyap Panduan menghasilkan lukisan perspektif 1 titik lenyap Perspektif 1 titik lenyap berpunca daripada satu arah (fokus) jauh dan menghilang. Dalam karya 2 dimensi.mengikut ktentuan pelukis. Perspektif 2 titik lenyap c. Perspektif 1 titik lenyap b.

.Panduan menghasilkan lukisan perspektif 2 titik lenyap Mempunyai 2 titik disebelah kanan dan kiri lukisan dan memfokuskan ke arah bahagian tengah yang menjadi bahagian terdekat atau paling hadapan.

Panduan menghasilkan lukisan perspektif 3 titik lenyap Biasanya digunakan semasa menghasilkan lukisan bangunan-bangunan yang tinggi .

Tarik garis bidang gambar. Proyeksikan secara vertikal kedua titik tersebut terhadap garis horizon. Lihat Gambar di bawah . Tentukan sumbu koordinat benda dan dari TP ditarik garis-garis sejajar dengan sumbu koordinat tersebut yang memotong bidang frontal di titik T1 dan T2. Lihat Gambar di bawah 2. garis horizon.Dicatat oleh Cinta Seni di 21:31 1. maka didapatlah titik lenyap 1 dan 2. Untuk titik lenyap 3 ditentukan sembarang sejajar dengan titik pandang. posisikan objek dan tentukan titik pandang. garis tanah.

Lihat Gambar di bawah 5. Tambahkan tampak samping objek untuk acuan ukuran tinggi objek yang sebenarnya. Lihat Gambar di bawah 4.3. Tarik garis dari TH1 dan TH2 ke arah garis tanah. dan perpotongan garis-garisnya pada bidang gambar. Lihat Gambar di bawah . Tarik garis dari setiap sudut objek menuju titik pandang. pada sudut objek paling depan. Tarik garis dari TH1 dan TH2 ke bagian sisi atas melalui garis Bantu dari objek tampak samping.

Lihat Gambar di bawah 7.6. Lihat Gambar di bawah sumber : googling dan sebagainya (lupa judul bukunya n urlnya ) . Tarik garis dari TH1 dan TH2 ke arah sudut bawah kiri dan kanan objek. Sehingga terbentuklah bagian dalam dari objek. Lihat Gambar di bawah 9. Sehingga terbentuklah bagian luar dari objek. Tarik garis dari TH1 ke sisi atas kanan objek dan tarik garis dari TH2 ke sisi kiri atas objek. Lihat Gambar di bawah 8. Tarik garis dari sudut kanan atas hasil perpotongan 2 garis. ke arah TH3. Hasil akhir yang didapat.

pastel dan sebagainya. 2.yang sebelumnya nih proyeksi perspektif 1 titik hilang n proyeksi perspektif 2 titik hilang Read more: http://senivisual1. arang. Lukisan adalah kerja-kerja peringkat awal dalam bentuk imej untuk menghasilkan karya-karya yang lebih kompleks.html#ixzz0oG8cYgT5 LUKISAN Pengenalan 1.blogspot. Lakaran ± merupakan proses awal lorekan ringkas dan cepat sebagai punca idea serta perkembangannya. Penggunaan warna amat terhad.com/2010/02/lukisan-perspektif. seni bina dan sebagainya. seni halus. Bentuk-bentuk ini dihasilkan menggunakan media kering seperti pensel. 3. animasi. Lukisan ± merupakan proses lanjutan melibatkan kerja yang lebih sistematik menggunakan . pen. 2. Antara pelukis-pelukis terkenal ialah Albrecht Durer dan Leonardo da Vinci yang menggabungkan matematik dan lukisan dalam kajian figura mereka. Perbezaan Lakaran Lukisan dan Catan 1.

Dibuat daripada arang dan tanah liat. pastel. 3. Teknik titik. pen dan dakwat. kelajuan pensel semasa melukis dan tekanan pada pensel. arang. Teknik garisan. ton. Alatan dan bahan lukisan ± pensel. Teknik lorekan dan 5. ruang dan komposisi. Kegelapan pensel ditentukan oleh gred pensel. Teknik Melukis 1. pensel warna. Pensel 1. Media Lukisan 1. Catan ± merupakan hasil karya 2D dengan penggunaan pelbagai teknik dan bahan pewama seperti cat yang memerlukan bahantara air dan minyak. 4. Jenis keras (H) digunakan untuk melakar manakala jenis lembut (B) untuk membuat lorekan atau ton. 2. Teknik campuran. krayon. Teknik garisan pangkah. 4. 2.jalinan. 3. 3. cahaya. pensel mempunyai pelbagai saiz .

saiz yang berbeza memberi kesan ton yang berbeza Contoh-contoh lukisan pensel .

4. basah dan memadam. Media yang tertua sekali. 3. Arang 1. arang yang digunakan untuk melukis . Kelebihan arang ialah menghasilkan kesan gelap yan maksimum. 2.Contoh lukisan pensel 2. Teknik-teknik melukis arang ialah teknik gosokan. lorekan. lorekan yang pantas dan mampu melukis dalam kawasan yang luas pada masa yang singkat. Asalnya merupakan arang batang kayu yang terbakar. lebih tepat dan tajam. lembut.

arang juga dibuat seakan-akan pensel bagi memudahkan pengendalian Beberapa jenis arang yang terdapat di pasaran Kesan lorekkan daripada arang .

Hasil karya daripada media arang Hasil karya lukisan media arang 3. pen kaligrafi. Media Pen dan ink 1. Pelbagai pen yang boleh digunakan untuk menghasilkan lukisan seperti. pen marker dan sebagainya 2. pen teknikal. Pen-pen tersebut memberi kesan lorekan yang berbeza 3. Pen teknikal memberi kesan yang lebih halus dan terperinci .

Pen teknikal beri kesan halus pada lukisan Pen teknikal mempunyai pelbaga saiz Pen kaligrafi juga mempunyai pelbagai saiz .

oil pastel dan soft pastel. Terdapat dua jenis pastel iaitu. Lukisan menggunakan pastel handaklah dimatikan menggunakan fixer atau pemati warna bagi menghalang dari warna tersebut tertanggal . 2. kedua-duanya memberi kesan lorekkan yang berbeza. Media Pastel 1.lukisan media pen Lukisan pen menggunakan teknik titik 4.

dan digunakan untuk menghasikan lukisan potret lukisan media pastel .Kesan lorekan oil pastel dan soft pastel Oil pastel memberi kesan seperti lilin tetapi lebih lembut dari krayon Soft pastel .seperti kapur.

Cuba kenali watak dan sifat bahan sebelum melukis: Pensel H adalah jenis keras dan B adalah jenis lembut. 3. Gunakan tetingkap fokus untuk lukisan pemandangan. Tetingkap Fokus Merupakan sekeping kad bod yang ditebuk di bahagian tengah. Mengetahui asas-asas seni reka untuk mewujudkan komposisi yang baik. perspektif dua titik lenyap dan perspektif tiga titik lenyap. 5. 2. Kemahiran menggunakan bahan penting.com/2009/10/lukisan. Menentukan cahaya dan sudut pandangan. Memahami perspektif dan pengaruh ruang serta cara penimbulan tiga dimensi ilusi. Pengetahuan Asas 1. Memilih objek untuk dilukis. 2.html#ixzz0oGHNns17 .Lukisan media pastel Asas Sebelum Melukis 1. Membuat Lakaran objek. 3. Digunakan untuk melukis di luar studio. Memahami kesan dan pengaruh cahaya serta bayang terhadap sesuatu bentuk. 7. Arang untuk memberi kesan ton gelap dan legap. 6. Memilih teknik melukis. Tujuannya untuk memfokus sesuatu objek atau benda. 4. Memilih sudut yang menarik dan indah. Read more: http://senivisual1.blogspot. Jenis jenis perspektif ialah perspektif satu titik lenyap.