CTU 551

CTU 551

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH DALAM TAMADUN ISLAM
CTU 551

PENGENALAN ‡ Perkataan Uthmaniyyah berasal daripada nama pengasas kerajaan ini iaitu Uthman bin Ertughrul bin Sulaiman Shah yang berketurunan suku Qayi. Uthman I mengisytiharkan kemerdekaan Wilayah Uthmaniyyah dan mengasaskan Kerajaan Turki Uthmaniyyah CTU 551 . Pada tahun 1299. ‡ Wilayah Uthmaniyyah pada mulanya dikenali sebagai Beylik di dalam Kerajaan Turki Seljuk pada kurun ke-13.

Apabila Makkah telah dikuasai oleh Sultan Selim I pada tahun 1517. kerajaan Uthamaniyah juga dilihat sebagai pelindung umat Islam di seluruh dunia.‡ Sebelum ini tidak ada sebuah kerajaan Islam yang mampu bertahan selama 600 tahun dan meliputi kawasan seluas kerajaan Uthmaniyah. Kerajaan Uthmaniyah bermula pada sekitar awal abad ke-14 dan berakhir pada awal abad ke-20. CTU 551 . Kerajaan ini telah mewujudkan sebuah empayar yang merupakan kesatuan orang Islam di seluruh dunia. Selain Baghdad. Istanbul juga telah dianggap pusat pentadbiran Islam.

‡ 1345M.Bangsa Turki yang hidup secara nomad menetap secara tetap di Asia Kecil.Osman I mengisytiharkan dirinya sebagai sultan.KRONOLOGI EMPAYAR UTHMANIYYAH ‡ 1243M.Tentera Uthmaniyyah menewaskan tentera Serb di Kosovo. ‡ 1402M.Timurlane. ‡ 1299M.Sultan Muhammad al-Fatih menjadi pemerintah. Tertubuhnya Empayar Turki Uthmaniyyah. ‡ 1301M.Sebuah wilayah pemerintahan kecil Turki di bawah Turki Seljuk ditubuhkan di barat Anatolia. CTU 551 . Raja Tartar (Mongol) menumpaskan tentera Uthmaniyyah di Ankara.Turki Seljuk menyeberangi Selat Bosporus. ‡ 1451M. ‡ 1389M.

Perang Lepanto berlaku. ‡ 1526M. ‡ 1641M. ‡ 1571M. ‡ 1520M. Berakhirnya Empayar Byzantine.Constantinople ditawan.Pemerintahan Sultan Muhammad IV ‡ 1683M. CTU 551 .‡ 1453M.Serangan dan kepungan ke atas Vienna.Serangan dan kepungan ke atas Vienna buat kali kedua.Sultan Sulaiman al-Qanuni dilantik menjadi sultan.Perang Mohacs ‡ 1529M.

‡ 1793M. ‡ 1774M.Perjanjian Kucuk Kaynarca.Sultan Selim III mengumumkan "Pentadbiran Baru".Sultan Muhammad IV meninggal dunia. ‡ 1792M. ‡ 1804M.Perjanjian Jassy.Pembaharuan kebudayaan di bawah Sultan Ahmed III. ‡ 1798M.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia pertama. CTU 551 . ‡ 1703M.Napoleon cuba untuk menawan Mesir.‡ 1687M.

‡ 1826M. ‡ 1853M.Bermulanya perang kemerdekaan Greece.‡ 1815M.Konvensyen Selat.Bermulanya Perang Krimea. ‡ 1829M. ‡ 1830M. CTU 551 .Pembunuhan beramai-ramai tentera elit Janissari. ‡ 1841M.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia kedua.Berakhirnya perang kemerdekaan Greece.Perjanjian Adrianople. ‡ 1822M. Kekalahan tentera laut Uthmaniyyah di Navarino.

Berakhirnya Perang Krimea.Perang Balkan kedua. CTU 551 .Jawatankuasa Perpaduan dan Kemajuan atau lebih dikenali sebagai Turki Muda ditubuhkan. ‡ 1878M. Bulgaria diberi kuasa autonomi.Perang Balkan pertama. ‡ 1912M. Serbia dan Montenegro diberi kemerdekaan.Kongres Berlin. Austria menyerang Bosnia dan Herzegovina. ‡ 1876M.‡ 1856M. ‡ 1908M.Perlembagaan Uthmaniyyah diluluskan. ‡ 1913M. Perlembagaan Uthmaniyyah dikembalikan.

‡ 1914M. CTU 551 .Mustafa Kemal Ataturk mendarat di Samsun. Tamatnya pemerintahan Empayar Turki Uthmaniyyah. ‡ 1919M. Turki diisytiharkan sebagai sebuah Republik.Empayar Uthmaniyyah memasuki Perang Dunia I sebagai sekutu kuasa tengah.Pejabat khalifah dihapuskan. ‡ 1923M.Sistem kesultanan dihapuskan. ‡ 1924M.

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH CTU 551 .

Perundangan ‡ Terdapat tiga jenis sistem perundangan iaitu: CTU 551 .

Terdapat dua sistem kehakiman iaitu Mahkamah utama dalam empayar ini ialah Mahkamah Syariah Mahkamah diuruskan oleh seorang kadi yang dilantik sultan. Pentadbiran tempatan adalah salah satu cara untuk menyamarata kan kuasa pusat dan tempatan CTU 551 .

‡ Terdapat 2 sistem kehakiman iaitu : Berdasarkan AL-Quran dan hadith Undangundang Syariah Sistem kehakiman Undangundang Kanun Undangundang yang ditetapkan oleh sultan CTU 551 .

CTU 551 . kerajaan Uthmaniyyah telah mempraktikkan askar berkuda yang menggunakan panah dan pedang. Janissari ditubuhkan untuk menjadi pengawal peribadi sultan-sultan.Ketenteraan Ketenteraan Uthmaniyyah juga pernah menjadi tentera termoden dan terkuat di dunia kerana kerajaan yang pertama yang menggunakan khidmat askar bersenapang.

tetapi juga dikenal dengan strategi perangnya. Bukan hanya dikenal dengan keberaniannya.The Great Bombard. atau lebih dikenal dengan sebutan The Great Bombard. Ini adalah teknologi artileri paling maju dan paling kuat saat itu.The Great Bombard Antara teknologi militer yang termasyur adalah Meriam Raksasa dari zaman Turki Uthmanimaniyah. CTU 551 . senjata tercanggih Umat Islam pada abad ke 15 Tentara Kaum Muslimin adalah salah satu pasukan yang paling disegani sepanjang sejarah peperangan dunia. dan inovasi persenjataan.

CTU 551 .Kapal-kapal angkatan laut Turki Uthmaniyah yang sedang menggempur kapal musuh.

CTU 551 . Sultan Muhammad II memimpin peperangan.Suasana peperangan di atas kapal.

CTU 551 .Askar-askar Uthmaniyyah selepas tamat Perang Balkan Pertama.

dan lain-lain lagi kerana empayarnya yang luas merangkumi pelbagai latar belakang dan budaya CTU 551 . Eropah.Kebudayaan Empayar ini menunjukkan terdapat keharmonian di antara bangsa Turki dan bangsa Parsi orang-orang Uthmaniyyah tergolong dalam kebudayaan orang-orang Asia Tengah Mereka kemudiannya mengintegrasikan kebudayaan Parsi dan Byzantine dalam kehidupan harian mereka Mereka menggunakan banyak budaya Parsi Empayar ini juga kaya dengan pelbagai kebudayaan seperti Arab.

‡ tokoh seni bina Mimar Sinan.Seni Bina ‡ Kerajaan Turki Uthmaniyah juga banyak menyumbangkan kemajuan dalam bidang seni bina Islam. ‡ terutamanya dalam seni bina masjid. CTU 551 . hasil beliau yang paling terkenal-masjid biru (Masjid Sultan Ahmed) di Istanbul.

Masjid Sultan Ahmed CTU 551 .

CTU 551 .

PENDIDIKAN Turki Uthmaniyah banyak memberi sumbangan kepada Dunia Islam. CTU 551 . Antaranya: sekolah pengetahuan akademik maktab tentera pengenalan sistem madrasah sekolah sastera maktab teknik kolej perubatan.

Penulisan ensiklopedia sains Islam ± Penulis Mehmed al-Fanari Mofla Lufti Katib Clebi CTU 551 .

CTU 551 . sistem bangsawan yang berasaskan keturunan dalam susun lapis masyarakat telah diamalkan.SOSIAL Sebelum kedatangan Islam.

Laut Hindi . Jalinan perdagangan Kerajaan Turki Uthmaniyah meliputi pelabuhanpelabuhan di sepanjang Laut Tengah. CTU 551 . dan Laut Mediterranean. Laut Merah. kedudukan Istanbul yang strategik menjadikan bandar itu sebuah bandar perdagangan antara Dunia Islam dengan Dunia Bukan Islam.Ekonomi kerajaan Turki Uthmaniyah berjaya membentuk Jalinan Perdagangan Dunia Islam yang besar berpusat di Istanbul.

TAMAN ISTANBUL CTU 551 .

Disediakan oleh : Fatin Syahirah bt Azman Hasliza bt Abd Halim Norliza bt Shamsudin @ Muhamad Noor Fiqah bt Shahruddin Nur syaiza bt zulkifli CTU 551 .