CTU 551

CTU 551

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH DALAM TAMADUN ISLAM
CTU 551

Uthman I mengisytiharkan kemerdekaan Wilayah Uthmaniyyah dan mengasaskan Kerajaan Turki Uthmaniyyah CTU 551 . Pada tahun 1299.PENGENALAN ‡ Perkataan Uthmaniyyah berasal daripada nama pengasas kerajaan ini iaitu Uthman bin Ertughrul bin Sulaiman Shah yang berketurunan suku Qayi. ‡ Wilayah Uthmaniyyah pada mulanya dikenali sebagai Beylik di dalam Kerajaan Turki Seljuk pada kurun ke-13.

CTU 551 . Istanbul juga telah dianggap pusat pentadbiran Islam. Kerajaan ini telah mewujudkan sebuah empayar yang merupakan kesatuan orang Islam di seluruh dunia. Apabila Makkah telah dikuasai oleh Sultan Selim I pada tahun 1517. Selain Baghdad. Kerajaan Uthmaniyah bermula pada sekitar awal abad ke-14 dan berakhir pada awal abad ke-20. kerajaan Uthamaniyah juga dilihat sebagai pelindung umat Islam di seluruh dunia.‡ Sebelum ini tidak ada sebuah kerajaan Islam yang mampu bertahan selama 600 tahun dan meliputi kawasan seluas kerajaan Uthmaniyah.

Turki Seljuk menyeberangi Selat Bosporus. ‡ 1345M.Sultan Muhammad al-Fatih menjadi pemerintah.Timurlane. Raja Tartar (Mongol) menumpaskan tentera Uthmaniyyah di Ankara. CTU 551 .Bangsa Turki yang hidup secara nomad menetap secara tetap di Asia Kecil.Osman I mengisytiharkan dirinya sebagai sultan.Sebuah wilayah pemerintahan kecil Turki di bawah Turki Seljuk ditubuhkan di barat Anatolia. ‡ 1389M. ‡ 1301M. Tertubuhnya Empayar Turki Uthmaniyyah. ‡ 1451M.Tentera Uthmaniyyah menewaskan tentera Serb di Kosovo. ‡ 1299M.KRONOLOGI EMPAYAR UTHMANIYYAH ‡ 1243M. ‡ 1402M.

‡ 1520M.Pemerintahan Sultan Muhammad IV ‡ 1683M.Constantinople ditawan. Berakhirnya Empayar Byzantine. CTU 551 . ‡ 1571M. ‡ 1641M.‡ 1453M.Sultan Sulaiman al-Qanuni dilantik menjadi sultan.Perang Lepanto berlaku.Serangan dan kepungan ke atas Vienna buat kali kedua.Perang Mohacs ‡ 1529M. ‡ 1526M.Serangan dan kepungan ke atas Vienna.

‡ 1793M.Napoleon cuba untuk menawan Mesir. ‡ 1798M. ‡ 1774M.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia pertama. ‡ 1792M.Perjanjian Jassy.Perjanjian Kucuk Kaynarca. ‡ 1703M.Sultan Selim III mengumumkan "Pentadbiran Baru".Pembaharuan kebudayaan di bawah Sultan Ahmed III. ‡ 1804M.Sultan Muhammad IV meninggal dunia. CTU 551 .‡ 1687M.

‡ 1830M. ‡ 1853M. ‡ 1829M. CTU 551 . Kekalahan tentera laut Uthmaniyyah di Navarino.Konvensyen Selat.Berakhirnya perang kemerdekaan Greece.Bermulanya Perang Krimea. ‡ 1826M. ‡ 1841M.Perjanjian Adrianople.Pembunuhan beramai-ramai tentera elit Janissari.‡ 1815M.Bermulanya perang kemerdekaan Greece. ‡ 1822M.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia kedua.

‡ 1908M. Serbia dan Montenegro diberi kemerdekaan. ‡ 1913M. ‡ 1876M.‡ 1856M. ‡ 1878M.Perlembagaan Uthmaniyyah diluluskan. ‡ 1912M.Jawatankuasa Perpaduan dan Kemajuan atau lebih dikenali sebagai Turki Muda ditubuhkan. Austria menyerang Bosnia dan Herzegovina.Berakhirnya Perang Krimea. Bulgaria diberi kuasa autonomi.Perang Balkan pertama. CTU 551 . Perlembagaan Uthmaniyyah dikembalikan.Kongres Berlin.Perang Balkan kedua.

Tamatnya pemerintahan Empayar Turki Uthmaniyyah.Pejabat khalifah dihapuskan. ‡ 1919M.‡ 1914M.Sistem kesultanan dihapuskan. ‡ 1924M.Mustafa Kemal Ataturk mendarat di Samsun.Empayar Uthmaniyyah memasuki Perang Dunia I sebagai sekutu kuasa tengah. ‡ 1923M. Turki diisytiharkan sebagai sebuah Republik. CTU 551 .

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH CTU 551 .

Perundangan ‡ Terdapat tiga jenis sistem perundangan iaitu: CTU 551 .

Terdapat dua sistem kehakiman iaitu Mahkamah utama dalam empayar ini ialah Mahkamah Syariah Mahkamah diuruskan oleh seorang kadi yang dilantik sultan. Pentadbiran tempatan adalah salah satu cara untuk menyamarata kan kuasa pusat dan tempatan CTU 551 .

‡ Terdapat 2 sistem kehakiman iaitu : Berdasarkan AL-Quran dan hadith Undangundang Syariah Sistem kehakiman Undangundang Kanun Undangundang yang ditetapkan oleh sultan CTU 551 .

CTU 551 .Ketenteraan Ketenteraan Uthmaniyyah juga pernah menjadi tentera termoden dan terkuat di dunia kerana kerajaan yang pertama yang menggunakan khidmat askar bersenapang. kerajaan Uthmaniyyah telah mempraktikkan askar berkuda yang menggunakan panah dan pedang. Janissari ditubuhkan untuk menjadi pengawal peribadi sultan-sultan.

CTU 551 .The Great Bombard.The Great Bombard Antara teknologi militer yang termasyur adalah Meriam Raksasa dari zaman Turki Uthmanimaniyah. tetapi juga dikenal dengan strategi perangnya. Bukan hanya dikenal dengan keberaniannya. dan inovasi persenjataan. Ini adalah teknologi artileri paling maju dan paling kuat saat itu. atau lebih dikenal dengan sebutan The Great Bombard. senjata tercanggih Umat Islam pada abad ke 15 Tentara Kaum Muslimin adalah salah satu pasukan yang paling disegani sepanjang sejarah peperangan dunia.

CTU 551 .Kapal-kapal angkatan laut Turki Uthmaniyah yang sedang menggempur kapal musuh.

Sultan Muhammad II memimpin peperangan. CTU 551 .Suasana peperangan di atas kapal.

CTU 551 .Askar-askar Uthmaniyyah selepas tamat Perang Balkan Pertama.

Eropah. dan lain-lain lagi kerana empayarnya yang luas merangkumi pelbagai latar belakang dan budaya CTU 551 .Kebudayaan Empayar ini menunjukkan terdapat keharmonian di antara bangsa Turki dan bangsa Parsi orang-orang Uthmaniyyah tergolong dalam kebudayaan orang-orang Asia Tengah Mereka kemudiannya mengintegrasikan kebudayaan Parsi dan Byzantine dalam kehidupan harian mereka Mereka menggunakan banyak budaya Parsi Empayar ini juga kaya dengan pelbagai kebudayaan seperti Arab.

Seni Bina ‡ Kerajaan Turki Uthmaniyah juga banyak menyumbangkan kemajuan dalam bidang seni bina Islam. ‡ terutamanya dalam seni bina masjid. ‡ tokoh seni bina Mimar Sinan. hasil beliau yang paling terkenal-masjid biru (Masjid Sultan Ahmed) di Istanbul. CTU 551 .

Masjid Sultan Ahmed CTU 551 .

CTU 551 .

CTU 551 .PENDIDIKAN Turki Uthmaniyah banyak memberi sumbangan kepada Dunia Islam. Antaranya: sekolah pengetahuan akademik maktab tentera pengenalan sistem madrasah sekolah sastera maktab teknik kolej perubatan.

Penulisan ensiklopedia sains Islam ± Penulis Mehmed al-Fanari Mofla Lufti Katib Clebi CTU 551 .

CTU 551 .SOSIAL Sebelum kedatangan Islam. sistem bangsawan yang berasaskan keturunan dalam susun lapis masyarakat telah diamalkan.

dan Laut Mediterranean.Ekonomi kerajaan Turki Uthmaniyah berjaya membentuk Jalinan Perdagangan Dunia Islam yang besar berpusat di Istanbul. Laut Hindi . kedudukan Istanbul yang strategik menjadikan bandar itu sebuah bandar perdagangan antara Dunia Islam dengan Dunia Bukan Islam. Laut Merah. CTU 551 . Jalinan perdagangan Kerajaan Turki Uthmaniyah meliputi pelabuhanpelabuhan di sepanjang Laut Tengah.

TAMAN ISTANBUL CTU 551 .

Disediakan oleh : Fatin Syahirah bt Azman Hasliza bt Abd Halim Norliza bt Shamsudin @ Muhamad Noor Fiqah bt Shahruddin Nur syaiza bt zulkifli CTU 551 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful