CTU 551

CTU 551

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH DALAM TAMADUN ISLAM
CTU 551

‡ Wilayah Uthmaniyyah pada mulanya dikenali sebagai Beylik di dalam Kerajaan Turki Seljuk pada kurun ke-13. Pada tahun 1299. Uthman I mengisytiharkan kemerdekaan Wilayah Uthmaniyyah dan mengasaskan Kerajaan Turki Uthmaniyyah CTU 551 .PENGENALAN ‡ Perkataan Uthmaniyyah berasal daripada nama pengasas kerajaan ini iaitu Uthman bin Ertughrul bin Sulaiman Shah yang berketurunan suku Qayi.

Istanbul juga telah dianggap pusat pentadbiran Islam. Apabila Makkah telah dikuasai oleh Sultan Selim I pada tahun 1517. CTU 551 . Selain Baghdad. kerajaan Uthamaniyah juga dilihat sebagai pelindung umat Islam di seluruh dunia. Kerajaan Uthmaniyah bermula pada sekitar awal abad ke-14 dan berakhir pada awal abad ke-20.‡ Sebelum ini tidak ada sebuah kerajaan Islam yang mampu bertahan selama 600 tahun dan meliputi kawasan seluas kerajaan Uthmaniyah. Kerajaan ini telah mewujudkan sebuah empayar yang merupakan kesatuan orang Islam di seluruh dunia.

‡ 1451M.KRONOLOGI EMPAYAR UTHMANIYYAH ‡ 1243M. Tertubuhnya Empayar Turki Uthmaniyyah.Bangsa Turki yang hidup secara nomad menetap secara tetap di Asia Kecil.Timurlane. Raja Tartar (Mongol) menumpaskan tentera Uthmaniyyah di Ankara.Sebuah wilayah pemerintahan kecil Turki di bawah Turki Seljuk ditubuhkan di barat Anatolia. CTU 551 .Tentera Uthmaniyyah menewaskan tentera Serb di Kosovo.Osman I mengisytiharkan dirinya sebagai sultan. ‡ 1389M. ‡ 1301M. ‡ 1299M. ‡ 1402M.Turki Seljuk menyeberangi Selat Bosporus. ‡ 1345M.Sultan Muhammad al-Fatih menjadi pemerintah.

CTU 551 .‡ 1453M. ‡ 1641M. ‡ 1571M.Constantinople ditawan.Serangan dan kepungan ke atas Vienna buat kali kedua. ‡ 1520M.Sultan Sulaiman al-Qanuni dilantik menjadi sultan.Perang Lepanto berlaku. ‡ 1526M.Serangan dan kepungan ke atas Vienna.Pemerintahan Sultan Muhammad IV ‡ 1683M. Berakhirnya Empayar Byzantine.Perang Mohacs ‡ 1529M.

‡ 1804M.Napoleon cuba untuk menawan Mesir. ‡ 1703M.‡ 1687M.Pembaharuan kebudayaan di bawah Sultan Ahmed III. ‡ 1793M. ‡ 1798M.Sultan Selim III mengumumkan "Pentadbiran Baru". ‡ 1774M.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia pertama.Sultan Muhammad IV meninggal dunia. CTU 551 . ‡ 1792M.Perjanjian Kucuk Kaynarca.Perjanjian Jassy.

‡ 1841M.Bermulanya perang kemerdekaan Greece. Kekalahan tentera laut Uthmaniyyah di Navarino.Pembunuhan beramai-ramai tentera elit Janissari.‡ 1815M. ‡ 1826M. ‡ 1830M. ‡ 1822M.Perjanjian Adrianople.Bermulanya Perang Krimea.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia kedua. ‡ 1853M.Berakhirnya perang kemerdekaan Greece.Konvensyen Selat. ‡ 1829M. CTU 551 .

‡ 1908M. ‡ 1876M. Perlembagaan Uthmaniyyah dikembalikan. CTU 551 .Berakhirnya Perang Krimea.Perang Balkan kedua. Bulgaria diberi kuasa autonomi. ‡ 1913M. Austria menyerang Bosnia dan Herzegovina. ‡ 1878M.Kongres Berlin.Perlembagaan Uthmaniyyah diluluskan.‡ 1856M. Serbia dan Montenegro diberi kemerdekaan. ‡ 1912M.Perang Balkan pertama.Jawatankuasa Perpaduan dan Kemajuan atau lebih dikenali sebagai Turki Muda ditubuhkan.

‡ 1924M.Empayar Uthmaniyyah memasuki Perang Dunia I sebagai sekutu kuasa tengah.Pejabat khalifah dihapuskan. ‡ 1923M. CTU 551 .Mustafa Kemal Ataturk mendarat di Samsun. ‡ 1919M.‡ 1914M. Tamatnya pemerintahan Empayar Turki Uthmaniyyah.Sistem kesultanan dihapuskan. Turki diisytiharkan sebagai sebuah Republik.

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH CTU 551 .

Perundangan ‡ Terdapat tiga jenis sistem perundangan iaitu: CTU 551 .

Terdapat dua sistem kehakiman iaitu Mahkamah utama dalam empayar ini ialah Mahkamah Syariah Mahkamah diuruskan oleh seorang kadi yang dilantik sultan. Pentadbiran tempatan adalah salah satu cara untuk menyamarata kan kuasa pusat dan tempatan CTU 551 .

‡ Terdapat 2 sistem kehakiman iaitu : Berdasarkan AL-Quran dan hadith Undangundang Syariah Sistem kehakiman Undangundang Kanun Undangundang yang ditetapkan oleh sultan CTU 551 .

Ketenteraan Ketenteraan Uthmaniyyah juga pernah menjadi tentera termoden dan terkuat di dunia kerana kerajaan yang pertama yang menggunakan khidmat askar bersenapang. Janissari ditubuhkan untuk menjadi pengawal peribadi sultan-sultan. CTU 551 . kerajaan Uthmaniyyah telah mempraktikkan askar berkuda yang menggunakan panah dan pedang.

The Great Bombard Antara teknologi militer yang termasyur adalah Meriam Raksasa dari zaman Turki Uthmanimaniyah.The Great Bombard. atau lebih dikenal dengan sebutan The Great Bombard. CTU 551 . dan inovasi persenjataan. Ini adalah teknologi artileri paling maju dan paling kuat saat itu. tetapi juga dikenal dengan strategi perangnya. senjata tercanggih Umat Islam pada abad ke 15 Tentara Kaum Muslimin adalah salah satu pasukan yang paling disegani sepanjang sejarah peperangan dunia. Bukan hanya dikenal dengan keberaniannya.

CTU 551 .Kapal-kapal angkatan laut Turki Uthmaniyah yang sedang menggempur kapal musuh.

CTU 551 .Suasana peperangan di atas kapal. Sultan Muhammad II memimpin peperangan.

CTU 551 .Askar-askar Uthmaniyyah selepas tamat Perang Balkan Pertama.

dan lain-lain lagi kerana empayarnya yang luas merangkumi pelbagai latar belakang dan budaya CTU 551 . Eropah.Kebudayaan Empayar ini menunjukkan terdapat keharmonian di antara bangsa Turki dan bangsa Parsi orang-orang Uthmaniyyah tergolong dalam kebudayaan orang-orang Asia Tengah Mereka kemudiannya mengintegrasikan kebudayaan Parsi dan Byzantine dalam kehidupan harian mereka Mereka menggunakan banyak budaya Parsi Empayar ini juga kaya dengan pelbagai kebudayaan seperti Arab.

hasil beliau yang paling terkenal-masjid biru (Masjid Sultan Ahmed) di Istanbul. CTU 551 .Seni Bina ‡ Kerajaan Turki Uthmaniyah juga banyak menyumbangkan kemajuan dalam bidang seni bina Islam. ‡ terutamanya dalam seni bina masjid. ‡ tokoh seni bina Mimar Sinan.

Masjid Sultan Ahmed CTU 551 .

CTU 551 .

PENDIDIKAN Turki Uthmaniyah banyak memberi sumbangan kepada Dunia Islam. Antaranya: sekolah pengetahuan akademik maktab tentera pengenalan sistem madrasah sekolah sastera maktab teknik kolej perubatan. CTU 551 .

Penulisan ensiklopedia sains Islam ± Penulis Mehmed al-Fanari Mofla Lufti Katib Clebi CTU 551 .

sistem bangsawan yang berasaskan keturunan dalam susun lapis masyarakat telah diamalkan.SOSIAL Sebelum kedatangan Islam. CTU 551 .

Jalinan perdagangan Kerajaan Turki Uthmaniyah meliputi pelabuhanpelabuhan di sepanjang Laut Tengah. kedudukan Istanbul yang strategik menjadikan bandar itu sebuah bandar perdagangan antara Dunia Islam dengan Dunia Bukan Islam. Laut Merah. Laut Hindi . CTU 551 .Ekonomi kerajaan Turki Uthmaniyah berjaya membentuk Jalinan Perdagangan Dunia Islam yang besar berpusat di Istanbul. dan Laut Mediterranean.

TAMAN ISTANBUL CTU 551 .

Disediakan oleh : Fatin Syahirah bt Azman Hasliza bt Abd Halim Norliza bt Shamsudin @ Muhamad Noor Fiqah bt Shahruddin Nur syaiza bt zulkifli CTU 551 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful