CTU 551

CTU 551

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH DALAM TAMADUN ISLAM
CTU 551

‡ Wilayah Uthmaniyyah pada mulanya dikenali sebagai Beylik di dalam Kerajaan Turki Seljuk pada kurun ke-13. Uthman I mengisytiharkan kemerdekaan Wilayah Uthmaniyyah dan mengasaskan Kerajaan Turki Uthmaniyyah CTU 551 .PENGENALAN ‡ Perkataan Uthmaniyyah berasal daripada nama pengasas kerajaan ini iaitu Uthman bin Ertughrul bin Sulaiman Shah yang berketurunan suku Qayi. Pada tahun 1299.

Kerajaan Uthmaniyah bermula pada sekitar awal abad ke-14 dan berakhir pada awal abad ke-20.‡ Sebelum ini tidak ada sebuah kerajaan Islam yang mampu bertahan selama 600 tahun dan meliputi kawasan seluas kerajaan Uthmaniyah. Kerajaan ini telah mewujudkan sebuah empayar yang merupakan kesatuan orang Islam di seluruh dunia. CTU 551 . Selain Baghdad. Apabila Makkah telah dikuasai oleh Sultan Selim I pada tahun 1517. Istanbul juga telah dianggap pusat pentadbiran Islam. kerajaan Uthamaniyah juga dilihat sebagai pelindung umat Islam di seluruh dunia.

CTU 551 .Sebuah wilayah pemerintahan kecil Turki di bawah Turki Seljuk ditubuhkan di barat Anatolia. ‡ 1389M.Osman I mengisytiharkan dirinya sebagai sultan. ‡ 1301M.KRONOLOGI EMPAYAR UTHMANIYYAH ‡ 1243M. ‡ 1299M. ‡ 1402M.Sultan Muhammad al-Fatih menjadi pemerintah.Tentera Uthmaniyyah menewaskan tentera Serb di Kosovo. Raja Tartar (Mongol) menumpaskan tentera Uthmaniyyah di Ankara.Turki Seljuk menyeberangi Selat Bosporus. ‡ 1345M. Tertubuhnya Empayar Turki Uthmaniyyah. ‡ 1451M.Bangsa Turki yang hidup secara nomad menetap secara tetap di Asia Kecil.Timurlane.

Perang Mohacs ‡ 1529M. ‡ 1571M.Constantinople ditawan. ‡ 1526M. ‡ 1520M. CTU 551 . Berakhirnya Empayar Byzantine.‡ 1453M.Sultan Sulaiman al-Qanuni dilantik menjadi sultan.Serangan dan kepungan ke atas Vienna buat kali kedua.Pemerintahan Sultan Muhammad IV ‡ 1683M. ‡ 1641M.Serangan dan kepungan ke atas Vienna.Perang Lepanto berlaku.

Napoleon cuba untuk menawan Mesir.‡ 1687M.Perjanjian Kucuk Kaynarca. ‡ 1793M.Perjanjian Jassy. ‡ 1792M. ‡ 1804M. ‡ 1703M.Pembaharuan kebudayaan di bawah Sultan Ahmed III.Sultan Muhammad IV meninggal dunia. ‡ 1798M. CTU 551 . ‡ 1774M.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia pertama.Sultan Selim III mengumumkan "Pentadbiran Baru".

Berakhirnya perang kemerdekaan Greece.‡ 1815M. ‡ 1841M.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia kedua. ‡ 1822M. ‡ 1826M. CTU 551 .Konvensyen Selat.Bermulanya Perang Krimea.Pembunuhan beramai-ramai tentera elit Janissari. ‡ 1853M.Bermulanya perang kemerdekaan Greece. ‡ 1829M. Kekalahan tentera laut Uthmaniyyah di Navarino. ‡ 1830M.Perjanjian Adrianople.

Jawatankuasa Perpaduan dan Kemajuan atau lebih dikenali sebagai Turki Muda ditubuhkan. Austria menyerang Bosnia dan Herzegovina. ‡ 1912M. Serbia dan Montenegro diberi kemerdekaan. ‡ 1876M. ‡ 1913M.‡ 1856M. ‡ 1878M. CTU 551 . Bulgaria diberi kuasa autonomi. ‡ 1908M.Kongres Berlin.Perlembagaan Uthmaniyyah diluluskan.Berakhirnya Perang Krimea.Perang Balkan pertama.Perang Balkan kedua. Perlembagaan Uthmaniyyah dikembalikan.

‡ 1919M. Turki diisytiharkan sebagai sebuah Republik.Sistem kesultanan dihapuskan.Mustafa Kemal Ataturk mendarat di Samsun.Pejabat khalifah dihapuskan.Empayar Uthmaniyyah memasuki Perang Dunia I sebagai sekutu kuasa tengah. Tamatnya pemerintahan Empayar Turki Uthmaniyyah. ‡ 1923M. CTU 551 .‡ 1914M. ‡ 1924M.

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH CTU 551 .

Perundangan ‡ Terdapat tiga jenis sistem perundangan iaitu: CTU 551 .

Terdapat dua sistem kehakiman iaitu Mahkamah utama dalam empayar ini ialah Mahkamah Syariah Mahkamah diuruskan oleh seorang kadi yang dilantik sultan. Pentadbiran tempatan adalah salah satu cara untuk menyamarata kan kuasa pusat dan tempatan CTU 551 .

‡ Terdapat 2 sistem kehakiman iaitu : Berdasarkan AL-Quran dan hadith Undangundang Syariah Sistem kehakiman Undangundang Kanun Undangundang yang ditetapkan oleh sultan CTU 551 .

kerajaan Uthmaniyyah telah mempraktikkan askar berkuda yang menggunakan panah dan pedang. Janissari ditubuhkan untuk menjadi pengawal peribadi sultan-sultan. CTU 551 .Ketenteraan Ketenteraan Uthmaniyyah juga pernah menjadi tentera termoden dan terkuat di dunia kerana kerajaan yang pertama yang menggunakan khidmat askar bersenapang.

The Great Bombard Antara teknologi militer yang termasyur adalah Meriam Raksasa dari zaman Turki Uthmanimaniyah. CTU 551 . Ini adalah teknologi artileri paling maju dan paling kuat saat itu. senjata tercanggih Umat Islam pada abad ke 15 Tentara Kaum Muslimin adalah salah satu pasukan yang paling disegani sepanjang sejarah peperangan dunia. dan inovasi persenjataan. Bukan hanya dikenal dengan keberaniannya. atau lebih dikenal dengan sebutan The Great Bombard.The Great Bombard. tetapi juga dikenal dengan strategi perangnya.

CTU 551 .Kapal-kapal angkatan laut Turki Uthmaniyah yang sedang menggempur kapal musuh.

Sultan Muhammad II memimpin peperangan. CTU 551 .Suasana peperangan di atas kapal.

CTU 551 .Askar-askar Uthmaniyyah selepas tamat Perang Balkan Pertama.

dan lain-lain lagi kerana empayarnya yang luas merangkumi pelbagai latar belakang dan budaya CTU 551 . Eropah.Kebudayaan Empayar ini menunjukkan terdapat keharmonian di antara bangsa Turki dan bangsa Parsi orang-orang Uthmaniyyah tergolong dalam kebudayaan orang-orang Asia Tengah Mereka kemudiannya mengintegrasikan kebudayaan Parsi dan Byzantine dalam kehidupan harian mereka Mereka menggunakan banyak budaya Parsi Empayar ini juga kaya dengan pelbagai kebudayaan seperti Arab.

‡ terutamanya dalam seni bina masjid. hasil beliau yang paling terkenal-masjid biru (Masjid Sultan Ahmed) di Istanbul.Seni Bina ‡ Kerajaan Turki Uthmaniyah juga banyak menyumbangkan kemajuan dalam bidang seni bina Islam. ‡ tokoh seni bina Mimar Sinan. CTU 551 .

Masjid Sultan Ahmed CTU 551 .

CTU 551 .

CTU 551 . Antaranya: sekolah pengetahuan akademik maktab tentera pengenalan sistem madrasah sekolah sastera maktab teknik kolej perubatan.PENDIDIKAN Turki Uthmaniyah banyak memberi sumbangan kepada Dunia Islam.

Penulisan ensiklopedia sains Islam ± Penulis Mehmed al-Fanari Mofla Lufti Katib Clebi CTU 551 .

SOSIAL Sebelum kedatangan Islam. CTU 551 . sistem bangsawan yang berasaskan keturunan dalam susun lapis masyarakat telah diamalkan.

Jalinan perdagangan Kerajaan Turki Uthmaniyah meliputi pelabuhanpelabuhan di sepanjang Laut Tengah. Laut Hindi . dan Laut Mediterranean. kedudukan Istanbul yang strategik menjadikan bandar itu sebuah bandar perdagangan antara Dunia Islam dengan Dunia Bukan Islam. Laut Merah. CTU 551 .Ekonomi kerajaan Turki Uthmaniyah berjaya membentuk Jalinan Perdagangan Dunia Islam yang besar berpusat di Istanbul.

TAMAN ISTANBUL CTU 551 .

Disediakan oleh : Fatin Syahirah bt Azman Hasliza bt Abd Halim Norliza bt Shamsudin @ Muhamad Noor Fiqah bt Shahruddin Nur syaiza bt zulkifli CTU 551 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful