CTU 551

CTU 551

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH DALAM TAMADUN ISLAM
CTU 551

Pada tahun 1299.PENGENALAN ‡ Perkataan Uthmaniyyah berasal daripada nama pengasas kerajaan ini iaitu Uthman bin Ertughrul bin Sulaiman Shah yang berketurunan suku Qayi. Uthman I mengisytiharkan kemerdekaan Wilayah Uthmaniyyah dan mengasaskan Kerajaan Turki Uthmaniyyah CTU 551 . ‡ Wilayah Uthmaniyyah pada mulanya dikenali sebagai Beylik di dalam Kerajaan Turki Seljuk pada kurun ke-13.

kerajaan Uthamaniyah juga dilihat sebagai pelindung umat Islam di seluruh dunia. Apabila Makkah telah dikuasai oleh Sultan Selim I pada tahun 1517. Kerajaan Uthmaniyah bermula pada sekitar awal abad ke-14 dan berakhir pada awal abad ke-20. CTU 551 . Selain Baghdad.‡ Sebelum ini tidak ada sebuah kerajaan Islam yang mampu bertahan selama 600 tahun dan meliputi kawasan seluas kerajaan Uthmaniyah. Istanbul juga telah dianggap pusat pentadbiran Islam. Kerajaan ini telah mewujudkan sebuah empayar yang merupakan kesatuan orang Islam di seluruh dunia.

Osman I mengisytiharkan dirinya sebagai sultan.KRONOLOGI EMPAYAR UTHMANIYYAH ‡ 1243M.Timurlane. CTU 551 . ‡ 1301M. ‡ 1299M. Raja Tartar (Mongol) menumpaskan tentera Uthmaniyyah di Ankara.Sultan Muhammad al-Fatih menjadi pemerintah.Tentera Uthmaniyyah menewaskan tentera Serb di Kosovo.Turki Seljuk menyeberangi Selat Bosporus. ‡ 1451M. Tertubuhnya Empayar Turki Uthmaniyyah. ‡ 1389M. ‡ 1402M.Bangsa Turki yang hidup secara nomad menetap secara tetap di Asia Kecil. ‡ 1345M.Sebuah wilayah pemerintahan kecil Turki di bawah Turki Seljuk ditubuhkan di barat Anatolia.

Sultan Sulaiman al-Qanuni dilantik menjadi sultan. ‡ 1641M. ‡ 1526M.Serangan dan kepungan ke atas Vienna buat kali kedua.Constantinople ditawan.Serangan dan kepungan ke atas Vienna. ‡ 1520M. Berakhirnya Empayar Byzantine. CTU 551 . ‡ 1571M.Pemerintahan Sultan Muhammad IV ‡ 1683M.Perang Mohacs ‡ 1529M.Perang Lepanto berlaku.‡ 1453M.

‡ 1687M. ‡ 1798M. ‡ 1703M. ‡ 1804M.Pembaharuan kebudayaan di bawah Sultan Ahmed III.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia pertama.Sultan Selim III mengumumkan "Pentadbiran Baru". ‡ 1793M.Perjanjian Kucuk Kaynarca.Sultan Muhammad IV meninggal dunia.Perjanjian Jassy.Napoleon cuba untuk menawan Mesir. ‡ 1774M. CTU 551 . ‡ 1792M.

‡ 1830M. ‡ 1829M.‡ 1815M.Konvensyen Selat.Bermulanya perang kemerdekaan Greece. ‡ 1853M. ‡ 1822M.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia kedua.Perjanjian Adrianople. ‡ 1841M. Kekalahan tentera laut Uthmaniyyah di Navarino.Pembunuhan beramai-ramai tentera elit Janissari. CTU 551 . ‡ 1826M.Berakhirnya perang kemerdekaan Greece.Bermulanya Perang Krimea.

Perang Balkan pertama. ‡ 1913M. ‡ 1878M.‡ 1856M.Perlembagaan Uthmaniyyah diluluskan.Berakhirnya Perang Krimea. ‡ 1876M. ‡ 1912M. Bulgaria diberi kuasa autonomi. ‡ 1908M. Austria menyerang Bosnia dan Herzegovina.Kongres Berlin. CTU 551 .Perang Balkan kedua. Perlembagaan Uthmaniyyah dikembalikan. Serbia dan Montenegro diberi kemerdekaan.Jawatankuasa Perpaduan dan Kemajuan atau lebih dikenali sebagai Turki Muda ditubuhkan.

Empayar Uthmaniyyah memasuki Perang Dunia I sebagai sekutu kuasa tengah.Pejabat khalifah dihapuskan. ‡ 1924M. Tamatnya pemerintahan Empayar Turki Uthmaniyyah. ‡ 1923M.Sistem kesultanan dihapuskan.Mustafa Kemal Ataturk mendarat di Samsun. CTU 551 .‡ 1914M. Turki diisytiharkan sebagai sebuah Republik. ‡ 1919M.

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH CTU 551 .

Perundangan ‡ Terdapat tiga jenis sistem perundangan iaitu: CTU 551 .

Terdapat dua sistem kehakiman iaitu Mahkamah utama dalam empayar ini ialah Mahkamah Syariah Mahkamah diuruskan oleh seorang kadi yang dilantik sultan. Pentadbiran tempatan adalah salah satu cara untuk menyamarata kan kuasa pusat dan tempatan CTU 551 .

‡ Terdapat 2 sistem kehakiman iaitu : Berdasarkan AL-Quran dan hadith Undangundang Syariah Sistem kehakiman Undangundang Kanun Undangundang yang ditetapkan oleh sultan CTU 551 .

Janissari ditubuhkan untuk menjadi pengawal peribadi sultan-sultan. CTU 551 .Ketenteraan Ketenteraan Uthmaniyyah juga pernah menjadi tentera termoden dan terkuat di dunia kerana kerajaan yang pertama yang menggunakan khidmat askar bersenapang. kerajaan Uthmaniyyah telah mempraktikkan askar berkuda yang menggunakan panah dan pedang.

senjata tercanggih Umat Islam pada abad ke 15 Tentara Kaum Muslimin adalah salah satu pasukan yang paling disegani sepanjang sejarah peperangan dunia. atau lebih dikenal dengan sebutan The Great Bombard. tetapi juga dikenal dengan strategi perangnya. CTU 551 . Ini adalah teknologi artileri paling maju dan paling kuat saat itu.The Great Bombard. dan inovasi persenjataan.The Great Bombard Antara teknologi militer yang termasyur adalah Meriam Raksasa dari zaman Turki Uthmanimaniyah. Bukan hanya dikenal dengan keberaniannya.

Kapal-kapal angkatan laut Turki Uthmaniyah yang sedang menggempur kapal musuh. CTU 551 .

Sultan Muhammad II memimpin peperangan. CTU 551 .Suasana peperangan di atas kapal.

Askar-askar Uthmaniyyah selepas tamat Perang Balkan Pertama. CTU 551 .

dan lain-lain lagi kerana empayarnya yang luas merangkumi pelbagai latar belakang dan budaya CTU 551 .Kebudayaan Empayar ini menunjukkan terdapat keharmonian di antara bangsa Turki dan bangsa Parsi orang-orang Uthmaniyyah tergolong dalam kebudayaan orang-orang Asia Tengah Mereka kemudiannya mengintegrasikan kebudayaan Parsi dan Byzantine dalam kehidupan harian mereka Mereka menggunakan banyak budaya Parsi Empayar ini juga kaya dengan pelbagai kebudayaan seperti Arab. Eropah.

‡ terutamanya dalam seni bina masjid.Seni Bina ‡ Kerajaan Turki Uthmaniyah juga banyak menyumbangkan kemajuan dalam bidang seni bina Islam. CTU 551 . ‡ tokoh seni bina Mimar Sinan. hasil beliau yang paling terkenal-masjid biru (Masjid Sultan Ahmed) di Istanbul.

Masjid Sultan Ahmed CTU 551 .

CTU 551 .

Antaranya: sekolah pengetahuan akademik maktab tentera pengenalan sistem madrasah sekolah sastera maktab teknik kolej perubatan.PENDIDIKAN Turki Uthmaniyah banyak memberi sumbangan kepada Dunia Islam. CTU 551 .

Penulisan ensiklopedia sains Islam ± Penulis Mehmed al-Fanari Mofla Lufti Katib Clebi CTU 551 .

CTU 551 .SOSIAL Sebelum kedatangan Islam. sistem bangsawan yang berasaskan keturunan dalam susun lapis masyarakat telah diamalkan.

Ekonomi kerajaan Turki Uthmaniyah berjaya membentuk Jalinan Perdagangan Dunia Islam yang besar berpusat di Istanbul. CTU 551 . Laut Merah. dan Laut Mediterranean. Laut Hindi . Jalinan perdagangan Kerajaan Turki Uthmaniyah meliputi pelabuhanpelabuhan di sepanjang Laut Tengah. kedudukan Istanbul yang strategik menjadikan bandar itu sebuah bandar perdagangan antara Dunia Islam dengan Dunia Bukan Islam.

TAMAN ISTANBUL CTU 551 .

Disediakan oleh : Fatin Syahirah bt Azman Hasliza bt Abd Halim Norliza bt Shamsudin @ Muhamad Noor Fiqah bt Shahruddin Nur syaiza bt zulkifli CTU 551 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful