P. 1
Sumbangan Kerajaan Uthmaniyyah Dalam Tamadun Islam Baru

Sumbangan Kerajaan Uthmaniyyah Dalam Tamadun Islam Baru

|Views: 1,991|Likes:

More info:

Published by: Fatin Syahirah Azman on Jan 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/06/2013

pdf

text

original

CTU 551

CTU 551

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH DALAM TAMADUN ISLAM
CTU 551

‡ Wilayah Uthmaniyyah pada mulanya dikenali sebagai Beylik di dalam Kerajaan Turki Seljuk pada kurun ke-13. Uthman I mengisytiharkan kemerdekaan Wilayah Uthmaniyyah dan mengasaskan Kerajaan Turki Uthmaniyyah CTU 551 . Pada tahun 1299.PENGENALAN ‡ Perkataan Uthmaniyyah berasal daripada nama pengasas kerajaan ini iaitu Uthman bin Ertughrul bin Sulaiman Shah yang berketurunan suku Qayi.

Selain Baghdad. Istanbul juga telah dianggap pusat pentadbiran Islam. Apabila Makkah telah dikuasai oleh Sultan Selim I pada tahun 1517. Kerajaan ini telah mewujudkan sebuah empayar yang merupakan kesatuan orang Islam di seluruh dunia. CTU 551 .‡ Sebelum ini tidak ada sebuah kerajaan Islam yang mampu bertahan selama 600 tahun dan meliputi kawasan seluas kerajaan Uthmaniyah. kerajaan Uthamaniyah juga dilihat sebagai pelindung umat Islam di seluruh dunia. Kerajaan Uthmaniyah bermula pada sekitar awal abad ke-14 dan berakhir pada awal abad ke-20.

‡ 1345M. ‡ 1301M.Osman I mengisytiharkan dirinya sebagai sultan. CTU 551 .Bangsa Turki yang hidup secara nomad menetap secara tetap di Asia Kecil.Sebuah wilayah pemerintahan kecil Turki di bawah Turki Seljuk ditubuhkan di barat Anatolia.KRONOLOGI EMPAYAR UTHMANIYYAH ‡ 1243M.Timurlane. ‡ 1451M. ‡ 1402M.Sultan Muhammad al-Fatih menjadi pemerintah. Raja Tartar (Mongol) menumpaskan tentera Uthmaniyyah di Ankara. Tertubuhnya Empayar Turki Uthmaniyyah.Tentera Uthmaniyyah menewaskan tentera Serb di Kosovo. ‡ 1389M.Turki Seljuk menyeberangi Selat Bosporus. ‡ 1299M.

Berakhirnya Empayar Byzantine.Serangan dan kepungan ke atas Vienna buat kali kedua.Perang Mohacs ‡ 1529M.Perang Lepanto berlaku.Pemerintahan Sultan Muhammad IV ‡ 1683M.Constantinople ditawan. ‡ 1526M. ‡ 1641M.Serangan dan kepungan ke atas Vienna. ‡ 1520M. ‡ 1571M.Sultan Sulaiman al-Qanuni dilantik menjadi sultan.‡ 1453M. CTU 551 .

‡ 1798M. ‡ 1792M.Perjanjian Kucuk Kaynarca.‡ 1687M.Napoleon cuba untuk menawan Mesir. ‡ 1703M. ‡ 1804M.Pembaharuan kebudayaan di bawah Sultan Ahmed III.Perjanjian Jassy.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia pertama.Sultan Selim III mengumumkan "Pentadbiran Baru".Sultan Muhammad IV meninggal dunia. ‡ 1774M. CTU 551 . ‡ 1793M.

Perjanjian Adrianople. ‡ 1829M. ‡ 1841M. ‡ 1826M. ‡ 1830M.Bermulanya Perang Krimea.Pembunuhan beramai-ramai tentera elit Janissari.Berakhirnya perang kemerdekaan Greece.Konvensyen Selat.‡ 1815M.Pemberontakan dan kebangkitan bangsa Serbia kedua. Kekalahan tentera laut Uthmaniyyah di Navarino. CTU 551 . ‡ 1853M. ‡ 1822M.Bermulanya perang kemerdekaan Greece.

Perang Balkan pertama. Austria menyerang Bosnia dan Herzegovina.Perlembagaan Uthmaniyyah diluluskan.Kongres Berlin. ‡ 1876M. ‡ 1913M.Perang Balkan kedua. Serbia dan Montenegro diberi kemerdekaan. ‡ 1878M.Jawatankuasa Perpaduan dan Kemajuan atau lebih dikenali sebagai Turki Muda ditubuhkan. ‡ 1908M. Perlembagaan Uthmaniyyah dikembalikan. Bulgaria diberi kuasa autonomi. CTU 551 . ‡ 1912M.Berakhirnya Perang Krimea.‡ 1856M.

Empayar Uthmaniyyah memasuki Perang Dunia I sebagai sekutu kuasa tengah.Pejabat khalifah dihapuskan. ‡ 1924M. Turki diisytiharkan sebagai sebuah Republik.Mustafa Kemal Ataturk mendarat di Samsun. Tamatnya pemerintahan Empayar Turki Uthmaniyyah.Sistem kesultanan dihapuskan.‡ 1914M. ‡ 1923M. ‡ 1919M. CTU 551 .

SUMBANGAN KERAJAAN UTHMANIYYAH CTU 551 .

Perundangan ‡ Terdapat tiga jenis sistem perundangan iaitu: CTU 551 .

Pentadbiran tempatan adalah salah satu cara untuk menyamarata kan kuasa pusat dan tempatan CTU 551 .Terdapat dua sistem kehakiman iaitu Mahkamah utama dalam empayar ini ialah Mahkamah Syariah Mahkamah diuruskan oleh seorang kadi yang dilantik sultan.

‡ Terdapat 2 sistem kehakiman iaitu : Berdasarkan AL-Quran dan hadith Undangundang Syariah Sistem kehakiman Undangundang Kanun Undangundang yang ditetapkan oleh sultan CTU 551 .

Janissari ditubuhkan untuk menjadi pengawal peribadi sultan-sultan.Ketenteraan Ketenteraan Uthmaniyyah juga pernah menjadi tentera termoden dan terkuat di dunia kerana kerajaan yang pertama yang menggunakan khidmat askar bersenapang. kerajaan Uthmaniyyah telah mempraktikkan askar berkuda yang menggunakan panah dan pedang. CTU 551 .

Ini adalah teknologi artileri paling maju dan paling kuat saat itu. senjata tercanggih Umat Islam pada abad ke 15 Tentara Kaum Muslimin adalah salah satu pasukan yang paling disegani sepanjang sejarah peperangan dunia. Bukan hanya dikenal dengan keberaniannya.The Great Bombard. tetapi juga dikenal dengan strategi perangnya.The Great Bombard Antara teknologi militer yang termasyur adalah Meriam Raksasa dari zaman Turki Uthmanimaniyah. CTU 551 . atau lebih dikenal dengan sebutan The Great Bombard. dan inovasi persenjataan.

Kapal-kapal angkatan laut Turki Uthmaniyah yang sedang menggempur kapal musuh. CTU 551 .

Suasana peperangan di atas kapal. CTU 551 . Sultan Muhammad II memimpin peperangan.

CTU 551 .Askar-askar Uthmaniyyah selepas tamat Perang Balkan Pertama.

Eropah. dan lain-lain lagi kerana empayarnya yang luas merangkumi pelbagai latar belakang dan budaya CTU 551 .Kebudayaan Empayar ini menunjukkan terdapat keharmonian di antara bangsa Turki dan bangsa Parsi orang-orang Uthmaniyyah tergolong dalam kebudayaan orang-orang Asia Tengah Mereka kemudiannya mengintegrasikan kebudayaan Parsi dan Byzantine dalam kehidupan harian mereka Mereka menggunakan banyak budaya Parsi Empayar ini juga kaya dengan pelbagai kebudayaan seperti Arab.

Seni Bina ‡ Kerajaan Turki Uthmaniyah juga banyak menyumbangkan kemajuan dalam bidang seni bina Islam. ‡ tokoh seni bina Mimar Sinan. CTU 551 . ‡ terutamanya dalam seni bina masjid. hasil beliau yang paling terkenal-masjid biru (Masjid Sultan Ahmed) di Istanbul.

Masjid Sultan Ahmed CTU 551 .

CTU 551 .

CTU 551 .PENDIDIKAN Turki Uthmaniyah banyak memberi sumbangan kepada Dunia Islam. Antaranya: sekolah pengetahuan akademik maktab tentera pengenalan sistem madrasah sekolah sastera maktab teknik kolej perubatan.

Penulisan ensiklopedia sains Islam ± Penulis Mehmed al-Fanari Mofla Lufti Katib Clebi CTU 551 .

SOSIAL Sebelum kedatangan Islam. sistem bangsawan yang berasaskan keturunan dalam susun lapis masyarakat telah diamalkan. CTU 551 .

Laut Merah. kedudukan Istanbul yang strategik menjadikan bandar itu sebuah bandar perdagangan antara Dunia Islam dengan Dunia Bukan Islam. dan Laut Mediterranean. Jalinan perdagangan Kerajaan Turki Uthmaniyah meliputi pelabuhanpelabuhan di sepanjang Laut Tengah.Ekonomi kerajaan Turki Uthmaniyah berjaya membentuk Jalinan Perdagangan Dunia Islam yang besar berpusat di Istanbul. Laut Hindi . CTU 551 .

TAMAN ISTANBUL CTU 551 .

Disediakan oleh : Fatin Syahirah bt Azman Hasliza bt Abd Halim Norliza bt Shamsudin @ Muhamad Noor Fiqah bt Shahruddin Nur syaiza bt zulkifli CTU 551 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->