Bab 1 ( Halaman 1 hingga 9 )

A. Latar tempat

: Pejabat Encik Muhammad

B. Latar masa

: Pagi ( waktu pejabat )

C. Watak dan

perwatakan

: 1.

Encik Muhammad  Anak Orangkaya Indera Datuk Idris bin Muhammad Saman
 Pengarah Urusan Firma Dagang Internasional, salah

sebuah anak syarikat Tan Enterprise  Bijak mengurus, mentadbir, merancang, dan berkomunikasi dalam urusan pentadbiran.  Mempunyai mata yang cerah bersinar dengan biji mata hitam yang agak besar

2.

Datuk Tan  Pengerusi Syarikat Tan Enterprise  Bertolak ansur dan merendah diri

3.

Mahani  Setiausaha Encik Muhammad  Berperwatakan menarik, sopan, dan bersederhana.  Manis dengan senyuman.  Cekap melaksanakan tugas

2

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pada pukul 11.30 malam semalamnya Datuk Tan menerima panggilan telefon daripada Encik Muhammad. Encik Muhammad ingin menemuinya untuk membincangkan kontrak pembekalan lada hitam ke Jerman. Oleh itu, keesokan paginya Datuk Tan pergi ke pejabat Encik Muhammad. Pada ketika itu Encik Muhammad masih belum sampai di pejabatnya. Mahani telah mempersilakan Datuk Tan masuk dan mempelawa Datuk Tan minum kopi tetapi ditolaknya pelawaan itu dengan baik kerana Datuk Tan telah bersarapan di rumahnya. Datuk Tan menunggu Encik Muhammad di dalam bilik Encik Muhammad. Sambil menunggu ketibaan Encik Muhammad Datuk Tan memerhatikan keadaan sekeliling bilik Encik Muhammad. Setelah Encik Muhammad sampai, mereka mula berbincang dan keputusan telah Berjaya dicapai. Datuk Tan kemudian meninggalkan pejabat Encik Muhammad.

Peristiwa 2

Setelah Datuk Tan beredar, Encik Muhammad memanggil Mahani ke biliknya. Mahani muncul dengan senyum simpul sambil membawa buku nota trengkas dan pensel. Mahani mencatat segala arahan yang diberikan oleh Encik Muhammad. Antaranya beliau meminta Mahani menghubungkan beliau dangan Pengerusi Syarikat Frankfurt Import-eksport di Frankfurt melalui telek hari ini juga. Arahan kedua ialah beliau meminta Mahani memberitahu semua pegawai dan kakitangan bahawa mereka semua dijemput hadir ke jamuan makan tengah hari di Paddock. Kemudian dia menyuruh Mahani menghubungkan beliau dengan Tuan Von Braun iaitu ejen Syarikat Jerman itu.

Peristiwa 3

Sebelum meninggalkan pejabat Encik Muhammad, Mahani ditegur oleh Encik Muhammad kerana memanggil beliau dengan panggilan ‘tuan’ sedangkan beliau meminta Mahani memanggilnya dengan panggilan ‘pak cik’. Mahani akur dengan permintaan Encik
3

Muhammad itu demi menjaga perhubungannya dengan Encik Muhammad. iaitu orang yang menganggapnya seperti anaknya sendiri. 4 .

Datuk Tan pula berkongsi dengan pewaris keluarga tersebut iaitu Encik Muhammad yang menubuhkan Syarikat 5 . Datuk Tan  Gemar membaca  Beragama Kristian tetapi tidak taat pada agama 2. Datin Tan  Isteri Datuk Tan  Seorang yang mengambil berat dan prihatin D. Plot : Peristiwa 1 Datuk Tan tidak sabar menunggu saat kejayaannya yang terbaru bersama Encik Muhammad. Begitu juga dengan Datuk Idris yang dilantik menggantikan ayahnya menjadi orangkaya wilayah tersebut dan mewarisi perniagaan lombong.Bab 2 ( Halaman 10 hingga 17 ) A. Latar tempat : Rumah Datuk Tan B. Beliau yakin dengan kebolehan Encik Muhammad kerana beliau mewarisi kebolehan Orangkaya Indera Datuk Idris bin Muhammad Saman. Latar masa : Pada waktu malam. anak Orangkaya Indera Datuk Muhammad Saman bin Bendahara Muda iaitu orang besar wilayah yang pertama berkongsi dengan tauke Cina melombong bijih. Watak dan Perwatakan : 1. Kini. subuh. dan tengah hari C.

Datin Tan kemudiannya berfikir-fikir hendak membawa anak gadisnya itu bercuti ke Pekan Tualang namun dirasakannya mustahil kerana Datuk Tan sudah tentu tidak akan membenarkan. Lamunan Datuk Tan diganggu oleh Datin Tan dan mereka kemudian berbincang tentang hasrat untuk bercuti dan memancing di Jeram Medang Peristiwa 3 Datin Tan bangun pada tengah hari.dagangnya sendiri sebagai anak syarikat kepada Syarikat Tan Enterprise. 6 . Beliau turut berfikir dan mencuba memohon perkenan Baginda untuk melantik Encik Muhammad menyandang gelaran tersebut. Datuk Tan pula telah pergi ke pejabat pada awal pagi. Peristiwa 2 Pada 23 November kelak Datuk Tan bercadang mengadap sultan pada hari puja umur baginda dan ingin mencadangkan supaya Encik Muhammad dilantik menyandang gelaran Orangkaya Wilayah Sungai Tualang yang masih kosong itu. Datin Tan berasa keseorangan dan terkenangkan anak-anaknya iaitu Lily yang tinggal di asrama Universiti Malaya dan Robert yang sedang menuntut di London dalam Jurusan Kejuruteraan Lombong. Datin Tan juga hairan memikirkan Robert yang tidak tertarik kepada agama kristian walaupun setelah tinggal selama tiga tahun di Barat. Beliau juga ingin mencari jalan yang sesuai bagi menyingkirkan Penghulu Mahmud.

Cik Puan Tipah  Isteri Encik Muhammad  Seorang wanita yang jelita. bergaya. Watak dan Perwatakan : 1. Rohana (Ana)  Anak bongsu Cik Puan Tipah 7 . Ali  Pembantu di kebun orkid milik Cik Puan Tipah  Rajin dan jujur 3. Jahid  Anak lelaki Penghulu Mahmud  Berpengalaman dan berhemah tinggi 5. Minah  Isteri Ali  Pembantu di rumah Cik Puan Tipah 4. Latar masa : Pada waktu pagi dan tengah hari C. dan berwibawa  Pembersih 2. Latar tempat : Rumah Cik Puan Tipah ( kebun orkid ) B.Bab 3 ( Halaman 18 hingga 25 ) A.

Plot : Peristiwa 1 Sewaktu Cik Puan Tipah sibuk menguruskan orkid di kebunnya. Peristiwa 2 Cik Puan Tipah kemudiannya terkenangkan anaknya Rahim kerana kerap menulis surat dari London tentang kemerosotan moral di seluruh dunia oleh manusia pada zaman kini yang telah menurunkan darjat mereka. Ali telah memberikannya sepucuk surat yang diambil dari peti surat di rumahnya itu. Suaminya turut tidak memahami cara anaknya itu berfikir. Lincah dan periang D. Selepas beberapa ketika. dan kemewahan termasuklah ayahnya sendiri iaitu Encik Muhammad. Jahid menjadi pengganti ayahnya dalam mengambil tahu hal ehwal keluarga di kampung. Lamunan Cik Tipah terganggu oleh suara Rohana iaitu anaknya yang baru pulang dari sekolah. menjadi hamba kepada kekayaan. Isi kandungan surat tersebut menyatakan tentang pendapat pegawai pertanian daerah bahawa tanah mereka di Jeram Medang sesuai untuk tanaman orkid namun memerlukan belanja yang besar kerana ditumbuhi lalang. Cik Puan Tipah turut bercadang melantik Jahid sebagai pengurus berdasakan pengalamannya menjadi pengelola ladang getah Datuk Tan. Mahani datang dengan tujuan membincangkan tentang percutian mereka ke Jeram Madang di Pekan Tualang. hawa nafsu. Cik Puan Tipah dapat merasakan perubahan dalam diri Rahim setelah lama belajar di London. Cik Puan Tipah bercadang menanam orkid jenis-jenis ‘vanda’ yang bunganya boleh dijual di pasaran dengan mudah. 8 . Surat itu adalah daripada Jahid iaitu anak lelaki Penghulu Mahmud.

Tan Sri Syed Aris  Penyabar dan tabah menghadapi dugaan  Mudah menerima hakikat D. Latar masa : Pada waktu malam hingga subuh C. Syarifah Naimah meninggal dunia. Pada hari tersebut. Tan Sri Syed Aris kemudian telah berkahwin dengan Syarifah Mu’inah iaitu adik kepada Syarifah Naimah atas nasihat walidnya. Syarifah Mu’inah  Isteri muda Encik Muhammad  Penyayang dan bertanggungjawab 3. Latar tempat : Rumah Tan Sri Syed Aris B.Bab 4 ( Halaman 26 hingga 33 ) A. 5 Oktober 1980. Pada masa yang sama ibu kandungannya. Watak dan Perwatakan : 1. Tuan Syeikh Syed Salim Al-Makky. Syarifah Mahani ( Mahani )  Dilahirkan pada 5 Oktober 1959 ( berusia 21 tahun )  Seorang yang ceria  Taat pada agama dan ibu bapa 2. Mahani telah menyambut hari 9 . Plot : Peristiwa 1 Bab ini menceritakan tentang kelahiran Syarifah Mahani iaitu pada 5 Oktober 1959.

Hal ini dapat dilihat apabila Tan Sri Syed Aris lebih berkenan menjalinkan hubungan dengan keluarga Encik Muhammad. Namun. beliau juga pada mulanya tidak bersetuju dengan perintah orang tuanya itu. hubungan mereka mula renggang semenjak Rahim melanjutkan pelajaran ke luar negara. Namun begitu.jadinya yang ke-21 di samping merayakan ulang tahun perkahwinan yang ke-20 antara Syed Aris dengan Syarifah Mu’inah. Tambahan pula ibu Jahid sangat berkenan dengan Mahani. akhirnya beliau bersetuju dan hidup bahagia dengan Syarifah Mu’inah dan perkahwinan mereka kekal hingga dua puluh tahun lamanya. Situasi yang sama turut dirasai Tan Sri Syed Aris pada ketika itu. 10 . Tan Sri Syed Aris bersyukur kerana perkahwinan mereka diberkati Allah s. Mahani sebagai anaknya sendiri. Pada masa yang sama Jahid telah muncul dalam hidupnya. Beliau juga bertanggungjawab memelihara anak saudaranya. Syarifah Mu’inah berasa janggal kerana berkahwin dengan suami kakaknya sendiri tetapi kemudian perasaan itu luput dengan sendiri. Hal ini demikan kerana beliau tidak dapat merasa lain daripada perasaan adik beradik terhadap Syarifah Mu’inah.t dan mendapat restu daripada walidnya. Tan Sri Syed Aris pula lebih mementingkan pangkat dan darjat. Peristiwa 2 Tan Sri Syed Aris dan Syarifah Mu’inah kemudiannya terkenangkan peristiwa pada awal perkahwinan mereka. Peristiwa 3 Syarifah Mu’inah menceritakan hubungan Mahani dan Jahid serta mencadangkan keduanya dijodohkan.w. Begitu juga Mahani yang menjadi serba salah kerana dia telah bekawan dengan Rahim sejak di bangku sekolah lagi.

Bab 5 ( Halaman 34 hingga 42 )

A. Latar tempat

: Rumah Tan Sri Syed Aris

B. Latar masa

: Pada waktu malam hingga subuh

C. Watak dan Perwatakan : 1. Penghulu Mahmud  Bertanggungjawab  Mempunyai kesedaran diri
 Tidak tajam berbalas fikiran

2.

Jahid  Bersikap tegas dan prihatin

3.

Yang Berhormat Muhd. Yusuf  Wakil rakyat di Pekan Tualang  Tamak  Tidak tetap pendirian

4.

Encik Muhammad  Adik Penghulu Mahmud  Sangat menghormati abangnya

5.

Jamilah  Berusia 27 tahun
11

 Bersopan santun

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pekan Tualang telah bersedia menerima dan menyambut kedatangan Duli Yang Maha Mulia Baginda Sultan yang akan berangkat untuk mengadakan lawatan selama 2 hari. Pada setiap tahun, Baginda Sultan berangkat menemui rakyat jelata dari daerah ke daerah iaitu sebulan dua sebelum perayaan puja umur Baginda dijalankan. Peristiwa 2 Penghulu Mahmud bercadang untuk menjual tanah pusaka dan hasilnya akan dibahagi mengikut pembahagian faraid. Namun, belum tanah itu dijual, anaknya sendiri, Jahid dan kakak Jahid telah membantah kerana bimbang keturunan mereka tidak akan dibenarkan oleh Tuanku memegang teraju wilayah itu, terutama gelaran Orangkaya Indera. Kata-kata anaknya, Jahid, membuatkannya berasa serba salah untuk menjual tanah tersebut. Dia juga kecewa dengan kepimpinan Yang Berhormat Encik Muhd. Yusuf yang hanya mementingkan diri. Peristiwa 3 Encik Muhammad pulang ke kampung untuk memberitahu cadangan isterinya, Cik Puan Tipah untuk membuka kebun orkid di Jeram Medang dan mengingatkan abangnya, Penghulu Mahmud supaya mengadap Sultan untuk mengisi gelaran Datuk Indera. Encik Muhammad menghabiskan masa di kampung dengan menziarahi kawan-kawan dan ke masjid di samping mencungkil masalah asas dan belia-belia yang telah berhijrah ke bandar mencari pekerjaan.

12

Bab 6 ( Halaman 43 hingga 50 )

A. Latar tempat

: Jeram Medang

B. Latar masa

: Pagi hingga petang

C. Watak dan Perwatakan : 1. Ali  Kelihatan seperti orang bodoh  Peramah  Melucukan

2.

Sarip  Pemantu Sudin  Seorang yang cermat dan berhati-hati

3.

Sudin  Wakil Yang Berhormat Muhd. Yusuf
 Berfikiran negatif dan mempunyai agenda tersendiri  Seorang ‘broker’

 Hitam manis, tegap, berambut krinting, dan tinggi

4.

Penghulu Mahmud  Pemurah dan baik hati

5.

Jahid
13

Pada waktu petang. dia singgah di masjid kerana dia tahu Jahid belum pulang sambil menunggu waktu Zuhur. Sudin dan Sarip bertekad untuk membantu Yang Berhormat Muhd. Ali disuruh bertemu dengan wakil Yang Berhormat seperti yang dirancangkan petang nanti. Namun sebelum itu. Sewaktu meninjau mereka bertemu dengan Ali yang sedang menebas dan menebang di kawasan tersebut. Jahid menasihati Ali supaya tegas dan menyatakan bahawa dia hanya bekerja untuk menebas kerana Cik Puan Tipah ingin menanam orkid di situ dan hanya diarahkan oleh Encik Muhammad. Yusuf mendapatkan tanah-tanah tersebut. Ali telah terus pergi ke rumah Penghulu Mahmud. Sudin dan Sarip kemudian ke kebun kelapa dan mendapat tahu bahawa semua kebun tersebut milik Penghulu Mahmud dan orang yang mendirikan rumah dan pondok di situ hanya menumpang. gerai-gerai dan tanah seberang sungai. Plot : Peristiwa 1 Sudin dan Sarip ke Jeram Medang untuk meninjau tanah milik Keluarga Penghulu Mahmud. Sudin meminta Ali supaya hadir ke ‘rest house’ membincangkan suatu perkara penting. Seorang yang teliti dan sentiasa berwaspada D. Begitu juga dengan tanah lapang. Peristiwa 2 Pada waktu tengah hari. 14 .

Bab 7 ( Halaman 51 hingga 59 ) A. Sudin berusaha mencari helah supaya 15 . Yusuf tentang rancangan Encik Muhammad membersihkan tanah di Jeram Medang untuk tanaman orkid yang diuruskan oleh Jahid. Yang Berhormat Muhd. Yusuf  Mudah marah  Mahu menguatkan kuasa politiknya  Mempunyai motif tersendiri D. Tauke Chan ingin meluaskan perniagaannya. Kebun orkid yang ingin diusahakan itu berkeluasan empat hingga lima ekar. Yusuf berminat untuk mendapatkan tanah tersebut dengan motifnya untuk menambah kekuatan politiknya. Sudin  Mempunyai pelbagai tipu helah  Banyak berhutang  Bijak mencungkil rahsia 2. Sarip  Pandai menilai 3. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pagi hingga tengah hari C. Yang Berhormat Muhd. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di rumah rehat Sudin menerangkan kepada Yang Berhormat Muhd. Rakan kongsinya pula. Latar tempat : Rest house ( Rumah rehat ) B.

Sudin mencadangkan kepada Yang Berhormat Muhd. Beliau sangat berharap rancangan tersebut berjaya supaya cita-citanya tercapai dan kedudukan politiknya terjamin. Peristwa 2 Yang Berhormat Muhd.dapat mempengaruhi Penghulu Mahmud. Yusuf bimbang rancangannya akan digagalkan oleh Encik Muhammad. 16 . Beliau turut percaya usahanya untuk memperbesarkan kilang papannya di Pekan Kuala akan berjaya. Yusuf untuk menghasut penghunipenghuni tanah Penghulu Mahmud agar mereka menuntut hak milik mereka tanpa melibatkan nama Yang Berhormat. Yang Berhormat Muhd. Yusuf terus memikirkan rancangan perumahan untuk orang-orang Melayu yang tidak mempunyai tanah. Hal ini demikian kerana rancangan itu penting terutamanya selepas beliau bersara daripada kegiatan politik kelak.

Bab 8 ( Halaman 60 hingga 74 ) A. Tan Sri Syed Aris  Pengarah Eksekutif Serba Dagang Internasional  Tajam penglihatan tentang kepentingan orang Melayu dalam dunia dagang 3. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad dan hotel B. Encik Muhammad  Menepati masa  Bersemangat dan gemar berfalsafah 2. Mereka berbincang tentang kepentingan orang Melayu dalam dunia dagang. Latar masa : Pagi ( waktu pejabat ) hingga tengah hari C. Yusuf  Berbadan gempal  Seorang yang sibuk dengan dengan pelbagai tugas  Kurang jujur D. Kuala Lumpur. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad telah mengadakan mesyuarat Pengarah Firma Serba Dagang Internasional. termasuklah Tan Sri Syed Aris iaitu Pengarah Eksekutif Serba Dagang Internasional. Yang Berhormat Muhd. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad cuba meyakinkan Tan Sri Syed Aris 17 .

rancangan tersebut akan menyentuh kepentingan keluaraga Encik Muhammad. Tan Sri Syed Aris pula berpendapat menyokong pekebun-pekebun kecil di Johor lebih baik daripada menanam modal yang banyak membuka ladang sendiri. Encik Muhammad tidak bersetuju dengan pendapat tersebut kerana sama ada berkongsi dengan Cina.bahawa sokongan Datuk Tan terhadap projek lada hitam itu akan menguntungkan syarikat. Peristiwa 2 Encik Muhammad telah bertemu Yang Berhormat Muhd. Namun. Dia juga mengingatkan Encik Muhammad tentang cita-cita politik kerajaan untuk mengisi matlamat tiga puluh peratus penglibatan orang Melayu dalam dunia dagang dan perusahaan. Encik Muhammad telah menyatakan rancanganya hendak membuka perusahaan lombong di daerah Tualang. Mereka berbincang soal perniagaan terutamanya nasib kontraktor Melayu yang sering dipermainkan oleh rakan kongsi saudagar Cina. India atau Melayu mereka tetap perlu menghadapi risiko. Encik Muhammad kemudian berjaya memujuk Yang Berhormat Muhd. lebih-lebih lagi melibatkan modal dengan orang Cina. 18 . Encik Muhammad mengingatkan Tan Sri Syed Aris bahawa politik kerajaan itu bukannya politik perkauman dan percaya terhadap rakan kongsinya iaitu Datuk Tan itu seorang yang jujur. Penghulu Mahmud. Walau bagaimanapun. Yusuf di sebuah hotel. Yusuf menyertai rancangan itu dan berjanji akan menangani masalah Tauke Chan dan abangnya. Yang Berhormat Muhd. Yusuf pula menyatakan rancangannya bersama Tauke Chan hendak membuka rancangan perumahan di kawasan tersebut. Encik Muhammad kesal kerana Tauke Chan telah merasuah abangnya dengan wang ringgit dan sebuah kereta Mercedes.

Mahani menjelaskan bahawa surat itu dialamatkan kepada Encik Muhammad. Encik Muhammad kemudian meminta Mahani membaca surat itu dan memberi pendapatnya pada keesokan hari walaupaun surat itu adalah surat peribadi seorang anak kepada ayahnya. Isterinya juga mendesak supaya Rahim dijodohkan 19 . Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B. Encik Muhammad  Teliti dan cekap  Seorang yang tenang D. Dia telah menyerahkan surat daripada Rahim iaitu anaknya kepada Mahani dan menanyakan mengapa surat itu dimasukkan ke dalam failnya. Mahani berasa bersalah kerana dalam diam dia telah membaca surat itu sebelum ini.Bab 9 ( Halaman 75 hingga 77 ) A. Mahani  Seorang yang tegas  Kurang jujur 2. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad memanggil setiausaha pejabatnya iaitu Mahani berjumpa dengannya. Peristiwa 2 Encik Muhammad sangat mengharapkan pendapat Mahani tentang keseluruhan isi tersebut kerana Mahani dan Rahim merupakan kawan lama. Latar masa : Pagi ( waktu pejabat ) C. Watak dan Perwatakan : 1.

dengan Mahani. 20 . Sebelum ini dia pernah menulis surat yang panjang lebar kepada anaknya itu supaya menumpukan pelajaran dan jangan terlalu memikirkan hal-hal lain terutamanya tentang pandangan baru terhadap hidup ini yang mungkin bersifat negatif.

Esok dia terpaksa menyatakan pendapatnya tentang surat Rahim kepada Encik Muhammad. iaitu orang yang telah banyak berjasa dalam hidupnya. Mahani  Banyak Berfikir  Berbudi pekerti mulia 2.Bab 10 ( Halaman 78 hingga 86 ) A. Syarifah Mu’inah  Penyayang  Memahami anaknya D. Dia sedar perkara yang disebut dalam surat itu tentang dirinya bertujuan menyindir ayahnya sendiri dan bukan untuk membayangkan perasaanya terhadap Encik Muhammad. dia menunggu untuk mendapatkan jawapan tetapi ayahnya telah keluar pada awal 21 . Latar masa : Malam hingga pagi C. Peristiwa 2 Mahani telah menyerahkan surat Rahim kepada orang tuanya untuk mendapatkan pandangan. Watak dan Perwatakan : 1. Fikirannya merayau-rayau terus ke London dan Kampung Tualang. Mahani gelisah dan tidak dapat tidur dengan lena pada malam itu. Pada keesokan hari. Encik Muhammad yang menyuruhnya belajar ilmu kesetiausahaan dan diambil bekerja di syarikatnya itu. Plot : Peristiwa 1 Di rumah. Latar tempat : Rumah Mahani B.

Encik Muhammad memberitahu Mahani bahawa ayanhnya sedang menunggu di pejabat. Peristiwa 3 Tan Sri Syed Aris telah pergi ke rumah Encik Muhammad untuk membincangkan masalah yang timbul berhubung dengan surat tersebut. Puan Sri Syarifah Mu’inah iaitu ibunya menenangkan Mahani dan tidak menyangka bahawa Rahim boleh berfikir yang bukan-bukan terhadap ayahnya. Terdapat dua persoalan yang ditimbulkan oleh Rahim dalam surat itu.pagi lagi. yang pertama adakah Mahani masih menaruh hati kepada Rahim dan kedua adakah Encik Muhammad ada menaruh perasaan terhadap Mahani. Mahani mengagumi Encik Muhammad kerana majikannya itu seorang yang ‘gentleman’ dan bijaksana Peristiwa 4 Pada pagi itu fikiran Mahani berkecamuk memikirkan jawapan yang perlu diberikannya kepada Encik Muhammad sehinggakan dia menerima panggilan telefon daripada Encik Muhammad kerana lambat ke pejabat. 22 .

Latar tempat : Warung Pak Salim dan rumah Imam Saad B.Bab 11 ( Halaman 87 hingga 95 ) A. Imam Saad  Seorang yang dihormati di kampung Pulai  Ayah Sudin 23 . Tuk Empat Dahlan  Seorang jurucakap  Bersikap sedikit kasar 4. Pak Salim  Peniaga warung  Janggut dan misai jarang-jarang dan tidak bercukur  Rajin dan cekal  Telah agak tua 3. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Tengah hari C. Sudin  Lincah dan lepas laku  Pernah berjudi dan kaki botol  Broker yang telah banyak menjual tanah orang kampung 2.

dia diharap dapat mengantikan Imam Saad untuk mengembalikan keimanan dan kesejahteraan masyarakat kampung di situ. Peristiwa 2 Sudin bercadang akan terus berhijrah ke Kuala Lumpur tetapi Pak Salim tidak bersetuju dan menasihatinya supaya terus tinggal di kampung memandangkan keadaan ibu dan bapanya sudah tua. Dia juga berasa ragu tentang sikap ayahnya itu terhadap kepulangannya nanti. Sudin berbual dengan Pak Salim tentang masalah yang dihadapinya dengan bapanya iaitu Imam Saad. Selain itu. Plot : Peristiwa 1 Sudin singgah ke warung Pak Salim. Pak Salim menasihati Sudin supaya balik berjumpa dengan ayahnya kerana ayahnya marah bukan disebabkan soal politik tetapi kerana sebab lain. Pak Salim menyatakan bahawa bapanya itu susah hati memikirkan masalah orang kampung terutamanya pemuda-pemuda yang berpecahbelah kerana berbeza fahaman politik. 24 . Kehadirannya itu tidak disukai oleh pemuda-pemuda di situ. Menepati janji D. Perkara tersebut berlaku kerana ayah dan ibunya tidak berani meminang Gayah. Sudin pula tidak suka tinggal di kampung kerana kecewa gadis pilihannya iaitu Gayah berkahwin dengan orang lain. Sudin kemudiannya pulang ke rumah untuk menemui ibunya.

ibunya Mak Minah sedang memasak dan menyiapkan makanan tengah hari. Watak dan Perwatakan : 1. Semasa pulang. Latar tempat : Rumah Imam Saad B. Mak Minah menceritakan tentang khabar angin yang mengatakan bahawa Sudin telah melarikan Gayah ke bandar. Bapa Sudin iaitu Imam Saad masih tidak pulang dari surau.Bab 12 ( Halaman 96 hingga 104 ) A. Mak Minah  Ibu Sudin  Penyayang 2. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu Sudin pulang ke rumah. Sudin amat terkejut kerana dia tidak 25 . Latar masa : Tengah hari C. Cerita itu membuatkan ayahnya berasa sangat marah terhadapnya. Sudin  Jujur terhadap ibu bapanya  Suka meningkah cakap orang 3. Imam Saad  Warak  Berwajah jernih dan selalu bersih  Mudah dibawa berbincang D.

Peristiwa 2 Imam Saad selama ini tidak pernah mempercayai bahawa Sudin ada kena mengena dengan soal Gayah yang lari dari kampung.Hal ini demikian kerana keluarganya dan keluarga Penghulu Mahmud masih menyimpan perasaan dendam antara satu sama lain. Sudin menjelaskan perkara sebenar kepada ayahnya dan kesal kerana ibu dan ayahnya tidak berani masuk meminang Gayah.mengetahui perkara itu lantas ibunya segera menyuruh budak yang bermain di bawah rumah memanggil suaminya pulang dari surau bagi membincangkan perkara tersebut. 26 . Imam Saad menerangkan bahawa mereka bukan tidak berkenan dengan Gayah tetapi sejarah keturunan mereka yang menghalang perkahwinan tersebut. Imam Saad juga tidak tahu siapakah yang menyebarkan khabar angin itu dan berharap Sudin dapat menyiasat sendiri.

Yusuf  Mementingkan keuntungan  Talam dua muka 4. Sudin  Berkeyakinan  Mempunyai kesedaran diri  Sentiasa ingat pesan bapanya 2. Mat Akil  Samseng  Menaruh hati pada Gayah 3. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Petang C. Yang Berhormat Muhd. Latar tempat : Hospital B.Bab 13 ( Halaman 105 hingga 112 ) A. Jahid  Prihatin D. Plot : Peristiwa 1 27 .

Mungkinkah Tauke Chan marah kepadanya kerana kerja yang diarahkan olehnya itu belum mendatangkan hasil. Dia juga percaya bahawa kemalangan itu dirancang dan ada hubung kait dengan Gayah kerana ramai yang menyangka bahawa dia telah melarikan Gayah termasuklah Mat Akil. Sudin juga berfikir sama ada Yang Berhormat Muhd. Yusuf dan Jahid supaya tidak melaporkan kemalangan itu kepada polis kerana motosikalnya tidak rosak dan di samping ketiadaan bukti untuk mendakwa Mat Akil. sekiranya dia ingin mengahwini Gayah janganlah perkahwinan itu menjadi pemecah keluarga yang sudah renggang antara keluarganya dengan keluarga Tuk Penghulu Mahmud. Peristiwa 2 Sudin meminta Yang Berhormat Muhd. Selepas mereka beredar Sudin teringat peristiwa sebelum dia mendapat kemalangan. Yusuf telah berjaya dipujuk oleh Encik Muhammad melalui Jahid untuk membatalkan rancangan yang ditaja oleh Tauke Chan dan menyertai rancangan yang lebih baik. Sudin mengesyaki Mat Akil yang telah mencederakannya kerana ketika dia ditimpa kemalangan kedengaran suara Mat Akil menyumpahinya. 28 . Yusuf yang datang melawatnya pada petang itu kerana dia ingin menanyakan pelbagai soalan. Dia juga runsing memikirkan kedudukan Gayah dan tidak mahu Gayah datang melawatnya. Sudin juga berharap hanya Yang Berhormat Muhd. Dia tahu bahawa Mat Akil sebenarnya turut menaruh hati pada Gayah. Peristiwa 3 Sudin tertanya-tanya mengapa Tauke Chan tidak melawatnya.Yang Berhormat Muhd. Sudin kemudiaanya teringatkan pesan ayahnya. Yusuf dan Jahid melawat Sudin yang terlantar di hospital kerana kemalangan motosikal.

Latar masa : Subuh hingga pagi C.Bab 14 ( Halaman 113 hingga 121 ) A. Yang Berhormat Muhd. Datuk Tan  Pangarah Urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang ( anak syarikat Tan Enterprise ) 3. Tan Sri Syed Aris  Berpengalaman dalam urusan perniagaan 5. Latar tempat : Rumah dan pejabat Encik Muhammad B. Watak dan Perwatakan : 1. Yusuf  Mahu mengubah nasib rakyat yang miskin  Selalu sibuk dengan urusan kerja 4. Mahani  Bijak dan cekap melaksanakan tugas 29 . Encik Muhammad  Orang paling berkuasa menjayakan perusahaan lombong di Lembah Tualang  Bertanggungjawab 2.

Encik Muhammad berhajat untuk membela nasib orang-orang di Kampung Pulai supaya diberi kemudahan agar kehidupan mereka bertambah baik.D. Dia akan menggunakan peluang itu untuk mengumumkan pelantikan abangnya menyandang gelaran Orangkaya Indera. Datuk Tan telah memilih Encik Muhammad sebagai pengerusi syarikat kerana pada pandangannya Encik Muhammad lebih sesuai untuk menjayakan perusahaan lombong itu. Dia juga akan cuba memujuk orang-orang muda supaya bekerja di lombong itu dan tidak lagi meninggalkan Kampung Pulai. Peristiwa 2 Encik Muhammad terkenangkan memang dari dahulu dia bercita-cita untuk meneruskan usaha yang dijalankan oleh arwah ayah dan datuknya itu. dijamu. Duli Yang Maha Mulia 30 . Dia sentiasa mencari jalan untuk menggunakannya. Peristiwa 5 Encik Muhammad merancang akan mengadakan satu perayaan besar di Kampung Pulai. Encik Muhammad dilantik sebagai pengerusi syarikat dan datuk Tan hanya menjadi Pengarah Urusan. Yang Berhormat Muhd. Penduduk kampung akan dihibur. dihormati. dan dimuliakan sebaik-baiknya. Datuk Tan dan Yang Berhormat Muhd. Yusuf telah mengadap sultan dan berjaya memujuk Baginda memberikan gelaran Datuk Indera yang telah lama kosong kepada Tuk Penghulu Mahmud. Hal ini demikian kerana Datuk Tan tahu tentang pelbagai masalah dan kesukaran yang dihadapi dalam usaha membuka lombong tersebut. Plot : Peristiwa 1 Syarikat Lombong Lembah Tualang telah berjaya ditubuhkan. Peristiwa 3 Pada perayaan puja umur Tuanku Sultan beberapa bulan lalu. Peristiwa 4 Encik Muhammad membayangkan perasaan emosi dan sentiment yang timbul dalam hatinya terhadap penduduk Kampung Pulai. Perkara tersebut dilakukan bagi memberi penghormatan dan kebanggaan kepada penduduk Kampung Pulai serta menambat hati mereka. Selain itu. Dia tahu bahawa Tuanku Sultan akan berangkat menangkap ikan sambil berehat di Jeram Medang. Yusuf pula cuba menempatkan masyarakat kampung itu dalam rancangan FELDA.

Sultan akan bersama mereka pada pembukaan perayaan dan mengisytiharkan pelantikan Tuk Penghulu Mahmud yang menyandang gelaran Datuk Orangkaya Indera. Pada masa itu juga. Yang Berhormat Muhd. Yusuf berperanan menjanjikan masa depan yang lebih gemilang kepada penduduk Kampung Pulai dan nasib mereka juga akan dibela. 31 .

Plot : Peristiwa 1 Mat Akil pergi ke Kuala Lumpur dengan harapan dapat bertemu dengan Gayah di samping mencari Kasim. malam dan pagi C. Ali  Atenden pemungut sewa letak kereta  Baik hati dan peramah 3. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 15 ( Halaman 122 hingga 130 ) A. Sebelum ini dia pernah ke Kuala Lumpur dan sama-sama berkeliaran dengan Kasim menjadi jaga Kereta. Latar masa : Tengah hari. Mat Akil  Gemar berangan-angan  Bekas banduan  Pendengki dan iri hati 2. Dia kemudiannya ditangkap polis bersama beberapa jaga kereta yang lain termasuk Kasim dan terpaksa 32 . Kasim  Pemandu baru Encik Muhammad  Anak saudara Encik Muhammad D. Latar tempat : Kuala Lumpur B.

Mat Akil terserempak dengan Kasim yang kini telah bekerja sebagai pemandu Encik Muhammad. Mat Akil terjumpa dengan Ali iaitu kawan kepada Kasim. Ali memberitahu Mat Akil yang Kasim telah lebih sebulan berhenti kerja. Sampai di Kuala Lumpur. 33 . Mat Akil berusaha mencari Kasim yang diketahuinya bekerja sebagai atenden pemungut sewa letak kereta. Atan yang tahu di mana Kasim bekerja. Dia membawa Mat Akil bertemu dengan abang iparnya. ketika berada di kaki lima Wisma Yakin. Akhirnya Mat Akil mengikut Kasim ke pejabat pak ciknya di Bangunan Maju Jaya. Peristiwa 2 Sewaktu mencari Kasim.merengkok selama tiga hari dalam penjara kerana tidak mempunyai wang untuk membayar denda. Mat Akil bermalam di rumah Ali dan pada keesokan harinya.

Watak dan Perwatakan : 1. Kawan-kawan Mat Akil  Pemalas  Sihat dan cergas  Hanya mahu hidup gembira 34 . Latar masa : Petang C. Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Tuk Empat Dahlan  Bapa saudara Mat Akil  Mengambil berat hal ehwal masyarakat 3. Mat Akil  Pemarah  Berdendam terhadap Sudin  Anak yatim piatu 2. Drebar bas  Memahami sikap kanak-kanak  Penyabar 4.Bab 16 ( Halaman 131 hingga 139 ) A.

35 . dia telah berhenti sekolah. Mat Akil juga sakit hati kerana Sudin berjaya mengahwini Gayah. Plot : Peristiwa 1 Setelah pulang ke kampung. Semasa dalam perjalanan peristiwa dia membuang najis di cadar itu menjadi bahan ketawa mereka. Kini. Peristiwa 3 Namun.D. Tuk Empat Dahlan. Mat Akil telah mengupah budak untuk menoreh tayar bas yang akan membawa rombongan pengantin ke Kuala Lumpur untuk menghantar Sudin. Mat akil kemudiannya ke kedai Pak Salim dan minum bersama rakan-rakanya. Mat Akil masih tidak berubah. Dia telah mencuri wang daripada tabung buluh Mak Alangnya dan kemudian ke rumah Imam Saad lalu membuang najis di atas cadar pengantin Sudin dan Gayah. Ketika dia masih kecil. dia bertambah geram apabila Pak Alangnya iaitu Tuk Empat Dahlan pula menasihatinya supaya berubah menjadi baik. budak upahannya tidak menorah tayar bas itu dan hanya mengempiskannya. Semasa di sekolah. Setelah ibunya meninggal. Mat Akil masih tidak berpuas hati terhadap Sudin lebih-lebih lagi dia mendapat tahu bahawa Sudin telah pulih daripada kecederaan dan telah bekerja dengan Encik Muhammad. Kemudian dia mengajak kawan-kawanya ke pekan untuk menonton wayang. Namun. dia menjadi anak yatim dan menumpang di rumah Ketua Kampung iaitu bapa saudaranya. Peristiwa 2 Mat Akil terkenang zamannya sewaktu kecil dan menganggap Sudin sebagai punca nasib malangnya sejak kecil hinggalah sekarang. Sudin merupakan ketua murid yang sering membuat laporan menganai dirinya yang selalu bergaduh.

Watak dan Perwatakan : 1. Tan Sri Syed Aris  Tidak menepati masa 5. Cik Puan Tipah  Bertimbang rasa namun sedikit tegas 2.Bab 17 ( Halaman 140 hingga 148 ) A. Latar masa : Malam C. Encik Muhammad  Cekap mengurus  Peramah dan mudah mesra  Baik budi pekerti 4. Rohana ( Ana )  Periang 3. Imam Saad  Jujur 6. Kak Sa’emah  Balu abang Encik Muhammad 36 . Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B.

nombor 23 jalan 32 riuh rendah dengan sanak saudara dan sahabat handai kerana akan berlangsung majlis akad nikah antara Sudin dan Gayah. Tetapi akhirnya dia bersetuju kerana yang akan dilangsungkan hanyalah akad nikah. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah besar di lereng bukit. 37 . Mat Akil tidak hadir. Bagi Imam Saad pula perkahwinan itu akan memadamkan terus persengketaan lama yang berlaku antara keluarganya dengan keluarga Penghulu Mahmud. Peristiwa 2 Encik Muhammad memikirkan hubungannya dengan orangorang kampung yang semakin bertambah erat. Namun.D. Cik Puan Tipah pada mulanya tidak bersetuju majlis tersebut diadakan di rumahnya kerana lebih suka sekiranya dilangsungkan di Pekan Tualang sahaja. Pada masa yang sama Encik Muhammad memainkan peranan untuk menambat hati dan perasaan Imam Saad dan Tuk Empat Dahlan kerana dengan cara ini akan dapat memenangi hati penduduk kampung pula. Imam Saad dan Pak Salim telah tiba. Peristiwa 3 Rombongan pengantin yang diketuai oleh Tuk Empat Dahlan. Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah menyambut kedatangan mereka dengan mesra. Perkahwinan Sudin dan Gayah pula memudahkan taktiknya menabat hati orang Kampung Pulai. bagi Cik Puan Tipah biarlah pelamin pertama di rumahnya adalah untuk anak-anaknya sendiri.

Bab 18 ( Halaman 149 hingga 155 ) A. Latar masa : Pagi hingga petang C. Jamaludin  Anak Pak Salim  Ahli Jawatankuasa Perayaan 38 . Pak Salim  Bendahari Jawatankuasa Perayaaan  Bendahari Jawatankuasa Kemajuan Kampung 4. Latar tempat : Pejabat Sudin B. Tuk Empat Dahlan dan Imam Saad  Penasihat Jawatankuasa Perayaan 5. Sudin  Pegawai Perhubungan Raya Syarikat Lombong Lembah Tualang  Pengerusi Jawatankuasa Perayaan  Cergas dan cekap 2. Watak dan Perwatakan : 1. Jahid  Setiausaha Jawatankuasa Perayaan 3.

6. Perbelanjaan perayaan itu ditanggung oleh Keluarga Penghulu Mahmud. Sudin juga bercadang menghebohkan jawatan Penghulu yang dikosongkan oleh Tuk Penghulu Mahmud akan disandang oleh Tuk Empat Dahlan. Sudin berpendapat Tun Empat Dahlan mesti didampingi kerana dia adalah seorang yang berpengaruh di Kampung Pulai. Jahid sebagai Setiausaha. Peristiwa 3 Sudin dan Jahid mengambil keputusan bertemu dengan Tuk Empat Dahlan untuk meminta nasihat berhubung cadangannya mengajak Mat Akil menjadi salah seorang ahli atau Ketua Jawatankuasa Kecil. 39 . Peristiwa 2 Encik Muhammad menasihati Sudin supaya memikat hati semua orang dan berusaha maenarik Mat Akil dan kawan-kawannya ke dalam Jawatankuasa Kecil Perayaan walaupun dia dan keluarganya masih tidak dapat memaafkan Mat Akil kerana menajisi cadar pengantinnya dulu. Sudin menjadi Pengerusi. Plot : Peristiwa 1 Sudin telah menerima jawatan penting dalam Syarikat Lombong Lembah Tualang. teliti dan cekap  Bertimbang rasa D. Pengerusi Jawatankuasa Perayaaan yang dipilih dan dilantik oleh mesyuarat Jawatankuasa Kemajuan Kampung dipengerusikan oleh Tuk Empat Dahlan. Pak Salim sebagai Bendahari dan Tuk Empat Dahlan bersama Imam Saad dilantik sebagai Penasihat manakala Tuan Pegawai Daerah menjadi Penaung. Dia ingin membalas dendam secara diam-diam terhadap Mat Akil dan kawan-kawannya. Encik Muhammad  Prihatin. Tugasnya bermula dengan pengurusan dan penyelenggaraan perayaan menyambut lawatan Duli Yang Maha Mulia Sultan ke Kampung Pulai untuk mengisytiharkan pelantikan Penghulu Mahmud menyandang gelaran Datuk orangkaya Indera. Di samping mempunyai tugas memikat hati seluruh Penduduk Kampung pulai.

mesti ada bayangan daripada ayahnya. di samping setiap kali menerima surat daripada Rahim. Robert  Gemar membaca buku keagamaan  Kaki mengalah  Ingin hidup bebas daripada kemaksiatan D.Bab 19 ( Halaman 156 hingga 162 ) A. Rahim mendapat tahu penubuhan syarikat itu melalui Robert. Mahani  Kekasih Rahim  Romantik 2. Latar masa : Malam C. Walau bagaimanapun. Latar tempat : Rumah Mahani B. Perkara itu menyebabkan Mahani berasa risau. Rahim  Berterus terang  Gemar berbahas dan berani 3. Plot : Peristiwa 1 Mahani menerima surat daripada Rahim menyatakan tentangannya terhadap penubuhan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Mahani tetap berasa gembira dengan 40 . Watak dan Perwatakan : 1.

Dia juga tidak mengerti bagaimana Rahim dapat membuat kesimpulan bahawa ayahnya akan menganiaya orang di Kampung Pulai sedangkan dia di luar Negara. Mahani tidak dapat membayangkan sejauh mana akan terjadi penentangan antara anak dan ayah itu. Mahani berhajat hendak bertemu dengan Jahid untuk berbincang agar dapat memberi beberapa petunjuk untuk menjawab soalan Rahim dalam surat-suratnya. 41 . Pada keesokan hari. Perkara yang berlaku antara Rahim dan ayahnya menjadi tanda tanya yang digambarkan oleh keseluruhan surat Rahim itu. Rahim pula akan pulang menentang ayahnya kerana dia mendapat tahu hal ayahnya dengan wang dan kekayaan. Peristiwa 2 Robert akan pulang dan tinggal di Pekan Tualang serta menjadi jurutera di Lembah Tualang.kehadiran surat-surat daripada Rahim kerana mendapat kembali perhatian daripada orang yang dicintainya. Dia menganggap Rahim hanya membuat kesimpulan sendiri. Peristiwa 3 Mahani berpendapat bahawa Rahim tidak mengetahui situasi sebenar di Kampung Pulai.

Watak dan Perwatakan : 1.Bab 20 ( Halaman 163 hingga 170 ) A. Latar masa : Petang C. Sudin  Tenang dan bijak berkata-kata  Pandai mengawal keadaan  Baik hati 4. Kemat Jerangkung  Lekas marah dan cepat terasa  Pantang dihina 3. Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Mat Akil  Suka bergaduh  Tidak menghormati orang tua  Suka menghina orang lain  Telah mula berubah menjadi sedikit baik 2. Pak Salim  Mudah memberi kerjasama 42 .

Sudin yang kebetulan lalu di situ cuba menyelesaikan pergaduhan tersebut. Peristiwa 4 Tidak ada siapa yang tahu tentang rancangan Syarikat lombong Lembah Tualang kerana itu merupakan muslihat dan taktik dalam usaha Encik Muhammad membuat dan memenangi hati penduduk Kampung Pulai. Peristiwa 2 Sudin membawa risalah daripada Yang Berhormat Muhd. Yusuf dan selepas solat Jumaat diadakan sedikit jamuan nasi minyak. Peristiwa 3 Sudin amat khuatir jika ada penduduk Kampung Pulai yang tidak mahu berpindah ke rancangan baru yang diusahakan oleh Yang Berhormat Muhd. Sudin merasai Mat Akil dan kawan-kawannya masih belum betul-betul berubah. Sudin akan menggunakan peluang tersebut sebaik-baiknya untuk membalas segala perbuatan Mat Akil dan kawan-kawannya. Beliau telah berunding dengan pihak FELDA untuk menerima penduduk Kampung Pulai dan ditempatkan pada satu kawasan khas yang menjadikan mereka sebagai peneroka baru. Semenjak perayaan menyambut Tuanku Sultan dan pelantikan Penghulu Mahmud menyandang gelaran Datuk Indera keadaan Kampung Pulai semakin aman. Yusuf sedia memberikan khidmatnya membantu penduduk Kampung Pulai meningkatkan taraf hidup mereka. Risalah itu menerangkan berkenaan perpindahan penduduk ke tanah rancangan baru FELDA. Yusuf dan apabila Encik Muhammad meminta kerjasama berhubung dengan soal itu maka Yang Berhormat Muhd. Oleh itu. Namun begitu. Plot : Peristiwa 1 Berlaku pertelingkahan antara Mat Akil dan Kemat Jerangkung di kedai Pak Salim berhubung dengan pengambilan tanah orang Kampung Pulai.D. Yusuf ke seluruh kampung. Mat Akil dan kawan-kawanya mula memberi kerjasama. Semua orang kampung diminta datang ke surau pada hari Jumaat pukul sebelas pagi untuk mendengar taklimat daripada Yang Berhormat Muhd. 43 . Mat Akil mewakili orang yang mempunyai tanah manakala kemat Jerangkung mewakili orang yang menumpang pada tanah orang lain.

Yang Berhormat Muhd. Encik Muhammad  Dipandang tinggi oleh masyarakat 4. Mat Akil  Keras kepala  Musang berbulu ayam D. Yusuf akan memberi ucapan dan menerangkan segala perkara yang 44 . Sudin  Teliti dan cekap 2. sebelum Zuhur kaum lelaki ke surau mendengar ucapan Yang Berhormat Muhd. Yang Berhormat Muhd. Plot : Peristiwa 1 Suasana hari Jumaat di Kampung Pulai pada hujung minggu itu berbeza dari hari Jumaat sebelumnya. Yusuf  Tidak menepati masa  Berani 3. Latar masa : Pagi hingga tengah hari C.Bab 21 ( Halaman 171 hingga 178 ) A. Yusuf dan selepas itu akan diadakan sedikit jamuan nasi minyak. Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Surau Kampung Pulai B.

Peristiwa 4 Encik Muhammad telah berjaya memikat hati golongan tua dan muda di Kampung Pulai. Peristiwa 3 Sewaktu Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 2 Yang Berhormat Muhd. penduduk kampung telah tahu bahawa ada rancangan untuk memaju dan membaiki taraf hidup mereka yang susah dan miskin itu. Encik Muhammad belum lagi menerangkan tentang rancangan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Encik Muhammad telah menerangkan rancangan syarikatnya untuk membeli tanah orang Kampung Pulai serta membayar sagu hati kepada mereka yang tidak mempunyai tanah dan Sudin sebagai orang perantaraannya. Sebelum beredar dia berjumpa dan berbualbual dengan kumpulan Mat Akil yang sedang membersihkan paralatan memasak. Yusuf juga telah mengeluarkan risalah-risalah yang menerangkan tentang kedudukan tanah milik orang kampung yang akan berpindah ke rancagan FELDA. Kini. Beliau juga memberi jaminan bahawa setiap orang Kampung Pulai tidak akan mengalami kerugian. Kemudian Encik Muhammad pergi mendapatkan Sudin dan berpesan supaya menggalakkan Imam Saad menjadi imam di Pekan Tualang dan mendorong Tuk Empat Dahlan memohon jawatan penghulu. 45 . beliau telah memuji kebijaksanaan Datuk Indera dan kemurahan hati Encik Muhammad. Yusuf berucap.bersangkutan dengan penyertaan penduduk Kampung Pulai dalam rancangan FELDA. Sambutan terhadap rancangan tersebuat adalah amat menggalakkan. Walau bagaimanapun.

Cik Puan Tipah  Memahami dan taat pada suami D. Encik Muhammad  Gemar menikmati pandangan  Bijak mengawal keadaan 5. Datuk Tan  Sentiasa berwaspada 2. Rohana ( Ana )  Banyak bertanya tentang abangnya. Rahim 4. Plot : Peristiwa 1 46 . Latar masa : Petang dan malam C. Latar tempat : Pejabat dan rumah Encik Muhammad B. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 22 ( Halaman 179 hingga 185 ) A. Kasim  Pemandu Encik Muhammad  Sedikit pelupa 3.

Syarikat itu mahu syer tiga puluh peratus dengan membawa masuk sebuah kapal korek dan menuntut dua kerusi pengarah. Oleh itu. ketika Encik Muhammad dan isterinya. Imam Saad. Peristiwa 3 Pada malam itu. Kesulitan akan bertambah besar apabila anak buah mereka nanti tidak mahu meninggalkan mereka. Jika ada sesiapa yang menerima kesusahan atau menanggung kerugian. Baginya pemindahan penduduk Kampung Pulai dan perlombongan yang akan dijalankan di situ merupakan satu proses pembangunan yang tidak boleh disekat. dia telah menerima sepucuk surat daripada Rahim yang diberikan oleh Mak Enon. Encik Muhammad berfikir untuk menempatkan Imam Saad menjadi Imam di Pekan Tualang dan Tuk Empat Dahlan menjadi penghulu. Peristiwa 2 Encik Muhammad yakin dia telah memenangi hati penduduk Kampung Pulai. Namun. Tuk Empat Dahlan dan Pak Salim mungkin menimbulkan kesulitan yang besar tehadapnya. Cik Puan Tipah menemani Ana dan Kasim menonton televisyen. Bagi Encik Muhammad langkah itu dapat memastikan perlombongan dapat dijalankan dengan lebih baik. 47 .Encik Muhammad memikirkan mengapakah Datuk Tan tidak bersetuju Syarikat Lombong Lembah Tualang membawa masuk syarikat raksasa orang putih. cepat dan menghasilkan pengeluaran yang terjamin. Encik Muhammad merahsiakan surat itu daripada Ana dan menyatakan surat itu daripada Robert kerana khuatir Ana ingin mengetahui isi kandungan surat tersebut. maka itu adalah perkara biasa dalam pelaksanaan pembangunan. dia risau dengan golongan tua kerana terdapat peraturan bahawa golongan yang diterima mengikuti rancangan FELDA ialah mereka yang berumur tidak lebih daripda empat puluh tahun.

Sani memerlukan sekurangkurangnya sembilan ribu ringgit dan ingin mendapatkan wang dengan menggadai kereta di ‘finance’ itu.Bab 23 ( Halaman 186 hingga 192 ) A. Latar masa : Pada waktu pagi C. Sani  Suka menunjuk-nunjuk  Anak Tuk Imam  Seorang broker D. Wang itu diperlukan untuk berurusan dengan rakan dagangnya dari seberang. Sani yang menjadi ‘broker’ dan meminta pertolongannya untuk dikenalkan kepada ‘manager’ syarikat ‘finance’. Plot : Peristiwa 1 Sudin telah bertemu dengan kawan lamanya. Peristiwa 2 Sudin telah terfikir untuk menggunakan kesempatan daripada masalah Sani bagi memudahkan proses mempersarakan Imam Pekan 48 . Sudin tidak mahu membantu Sani kerana menganggap perniagaan gali lubang timbun lubang yang diamalkan Sani akan merugikannya. Sudin juga menasihati Sani supaya berhenti melakukan pekerjaan itu. Sudin  Mempunyai ramai kenalan  Bekas ‘broker’  Berterus terang 2. Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Bangunan Maju Jaya B.

Jika bapa Sani bersara. Bapa Sani memang sudah lama memujuk anaknya supaya bekerja tetap dan tinggal di Pekan Kuala kerana dia sudah tua. Selain itu. Sani akan diberi kerja yang sesuai supaya dia boleh menyelesaikan hutangnya itu kelak. Peristiwa 3 Keadaan Sani itu membawa kesempatan besar untuk dipergunakan. 49 . Encik Muhammad bersetuju memberi wang kepada Sani dengan menandatangani perjanjian hutang dengan cagaran tanah ayahnya di Pekan Kuala itu.Kuala iaitu ayah Sani. sudah tentu Imam Pekan Tualang akan diambil alih oleh Imam Saad iaitu ayahnya walaupun dia belum memberitahu cadangannya itu kepada ayahnya iaitu Imam Saad. Sudi merancang melaksanakan rancangannya itu dengan menggunakan Sani.

Watak dan Perwatakan : 1. fikir Mahani. Mahani tidak yakin Rahim akan bekerja dengan syarikat lombong itu kerana dia 50 . Kasim  Pemandu Encik Muhammad D. Latar tempat : Coffee-house ( Bangunan Maju Jaya ) B. Encik Muhammad  Selalu sibuk 4. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di ‘coffee-house’ Jahid memberitahu Mahani tentang kepulangan Rahim dalam bulan Julai dan dia akan bekerja dalam Bahagian Pengurusan. Syarikat Lombong Lembah Tualang. Latar masa : Pada waktu pagi C. Encik Muhammad tentu berbangga kerana Rahim berkelulusan daripada university terkenal di London dengan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Dagang dan tepat pada waktu Syarikat Lombong Lembah Tualang selesai ditubuhkan.Bab 24 ( Halaman 193 hingga 199 ) A. Mahani  Pandai berpura-pura  Banyak bertanya 3. Walau bagaimanapun. Jahid  Mengambil berat 2.

Mereka kemudiannya pulang ke pejabat di Bangunan Maju Jaya menaiki kereta yang dipandu oleh Kasim 51 .telah menyatakan tentangannya terhadap hasrat ayahnya itu. Mahani juga pasti Jahid juga tidak tahu tentang pendapat dan penentangan Rahim tehadap ayahnya. Peristiwa 2 Mahani berhasrat untuk memberi maklumat yang lengkap kepada Rahim tentang ayahnya itu. Peristiwa 3 Encik Muhammad yang baru pulang dari biliknya di tingkat 5 memberitahu Mahani bahawa dia akan mendapat seorang pembantu di pejabat kerana urusan serta fail-fail pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang akan dipindahkan dari pejabat Tan Enterprise ke pejabatnya. Dia tahu bahawa Rahim suka berbahas kerana hendak membuktikan kebenarannya. Dia percaya mesti ada sebab yang betul dan benar untuk Rahim menentang ayahnya itu walaupun dirinya sendiri percaya bahawa Encik Muhammad tidak mungkin bermaksud jahat terhadap orang Kampung Pulai.

Rahim dikenalinya sejak dari sekolah lagi manakala Jahid. Mahani juga tertarik dengan sikap Jahid kerana dia seorang yang sopan dan mempunyai sifat sebagai pelindung kaum wanita. Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Mahani berasa gugup apabila diberitahu oleh ibunya bahawa Datuk Indera Mahmud datang merisik untuk meminangnya. Latar tempat : Rumah Mahani B. Tan Sri Syed Aris  Bertimbang rasa  Peka  Gemar bermain golf D. Latar masa : Petang. Mahani juga keliru sama ada Rahim atau Jahid yang mencintainya. Dia tidak pasti sama ada wakil itu datang meminangnya bagi pihak Rahim ataupun Jahid. Mahani  Seorang yang inginkan kepastian dan kebenaran  Sabar 3. perkenalan mereka baru sahaja. malam dan tengah hari C.Bab 25 ( Halaman 200 hingga 207 ) A. Syarifah Mu’inah  Penyayang dan memahami anaknya Mahani 2. Peristiwa 2 52 .

Mahani telah menghantar telegram ke London tanpa pengetahuan ibu bapanya untuk mendapatkan kepastian daripada Rahim. Sikap Mahani itu merunsingkan ibunya. Mahani tetap membisu seribu bahasa. Tan Sri Syed Aris bahawa utusan dari keluarga Datuk Mahmud datang merisik untuk meminangnya dan ingin menjadikannya tunang Rahim. Namun. 53 . Pada petang keesokan harinya telegram daripada Rahim telah diterima Mahani. Peristiwa 3 Pada malam itu. Mahani meminta diberi tempoh dua puluh empat jam untuk memberikan jawapannya. Syarifah Mu’inah. Dia berharap sekarang telah tiba masanya hajat itu dilaksanakan dan diizinkan Tuhan. Gelagatnya itu menjadi tanda tanya pada Syarifah Mu’inah. Sewaktu mangambil telegram tersebut dia berasa amat cemas.Setelah diberitahu oleh bapanya. Semenjak Mahani dan Rahim kecil lagi dia dan Cik Puan Tipah telah bercadang hendak berbesan.

Mahani tidak mahu majlis pertungannya diadakan secara besar-besaran. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah Tan Sri Syed Aris pada malam itu terangbenderang bermandikan cahaya kerana selepas waktu Isyak nanti akan diadakan kenduri menerima pinangan daripada keluarga Encik Muhammad. Watak dan Perwatakan : 1. Tan Sri Syed Aris  Sentiasa mengamalkan sikap dan cara hidup yang sederhana walaupun seorang yang kaya-raya 3. Latar masa : Malam dan pagi C. Begitu juga dengan majlis perkahwinan mereka kelak. Mahani  Berpendirian tegas  Berpandangan jauh D. Puan Syarifah Mu’inah  Bertolak ansur  Bertimbang rasa 2. Dia membantah cadangan ibunya hendak mengadakan majlis secara besar-besaran kerana menganggapnya sebagai suatu pembaziran dan 54 . Pertunangan antara Rahim dan Mahani akan diisytiharkan. Latar tempat : Rumah Tan Sri Syed Aris B.Bab 26 ( Halaman 208 hingga 215 ) A.

Perkara tersebut menyebabkan Mahani terseret sama unutk merealisasikan perjuangan bakal suaminya itu namun dia tidak akan menjadi penderhaka kepada orang tuanya itu. Empat hari selepas telegram itu. Encik Muhammad telah memberi cuti selama seminggu kepada Mahani. Datin Tan merupakan salah seorang Pengarah Syarikat Lombong Lembah Tualang dan sudah tentu banyak maklumat yang akan diketahuinya dalam syarikat itu. kerana ada satu perkara yang hendak diketahuinya daripada Datin Tan. Peristiwa 2 Mahani bersetuju dangan pinangan tersebut setelah mendapat jawapan telegram daripada Rahim dengan tiga patah perkataan saja iaitu ‘I love you’. Peristiwa 3 Uapacara pertunangan tersebut berjalan dengan lancar dan teratur. Mahani juga berasa ada maklumat yang berguna untuk diselitkan dalam surat yang akan ditulisnya kepada Rahim pada malam nanti. Mahani telah menerima sepucuk surat ‘express’ daripada Rahim menyatakan perjuangannya menentang Tauke Besar Muhammad bin Datuk Indera Idris iaitu bapanya dan konco-konconya. 55 . Pada keesokan harinya selepas makan.akan menyebabkan berlakunya salah faham atau ada yang berkecil hati. Mahani berhasrat ingin ke rumah Datuk Tan.

Cik Puan Tipah  Sentiasa menyokong suaminya  Sependapat dengan suaminya  Mudah menerima teguran D.Bab 27 ( Halaman 216 hingga 222 ) A. Encik Muhammad tidak hairan punca Rahim yang masih belum menjawab surat rasmi daripada Datuk Tan yang menawarkan jawatan sebagai Pegawai Pengurus Dagang Syarikat Lombong Lembah Tualang. Latar tempat : Rumah dan pejabat Encik Muhammad B. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad bersyukur kerana usahanya menyatukan Rahim dengan Mahani telah Berjaya. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad  Sentiasa bersyukur 2. Encik Muhammad menjangkakan mereka tentu berhadapan dengan masalah orang 56 . Pada masa yang sama Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 2 Sudin menghubungi Encik Muhammad dan dia diminta oleh Encik Muhammad menunggunya di sebuah restoran dan membawa Jahid bersama. Yusuf juga ingin berjumpa dengan Encik Muhammad. Dia sedar bahawa Rahim tidak tahu hakikat hidup dan harus belajar banyak lagi tentang teori-teori pembangunan ekonomi. Latar masa : Pada waktu pagi C. Oleh itu. Dia juga terkejut dengan kandungan surat terakhir yang diterima daripada Rahim yang agak ganjil.

Masalah yang berlainan tentu memerlukan tindakan yang berlainan. Ketika itu fikirannya terganggu.Kampung Pulai. 57 . Semakin banyak tindakan akan menyebabkan semakin rumit dan semakin sukar untuk diselesaikan kelak. Dua masalah memerlukan dua tindakan. Hal ini demikian kerana jika memang mereka berhadapan dengan masalah yang sama tidaklah berat benar untuk diselesaikan tetapi jika masalah mereka berlainan tentu panjang ceritanya.

Plot : Peristiwa 1 Perkahwinan Rahim dan Mahani telah disepakati oleh keduadua belah pihak dan akan dilangsungkan pada akhir bulan September.Bab 28 ( Halaman 223 hingga 230 ) A. Encik Muhammad  Bijak mengatur strategi dalam perniagaan  Gemar menghisap paip  Penyabar 2. Peristiwa 2 58 . Encik Muhammad berasa lega kerana tempoh tersebut memberi kesempatan kepadanya untuk menyelesaikan perkara atau masalah yang baru berbangkit di Lembah Tualang sebelum Rahim pulang. Cik Puan Tipah  Bersikap sedikit teburu-buru 3. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pada waktu pagi C. Kebetulan pula Rahim terpaksa menunda kepulangannya hingga bulan September. Mahani  Cekap dan berkeyakinan  Jelita dan sopan D. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B.

Rahim. 59 . Peristiwa 2 Encik Muhammad meminta peguam syarikatnya. Antara yang terlibat ialah Ali. Selain itu. Dia juga bedoa agar Mahani dan Rahim hidup berbahagia selama-lamanya. Kedua.Sudin dan Jahid melaporkan kejadian menjahanamkan ladang orkid Cik Puan Tipah di Jeram Medang dan Yang Berhormat Muhd. Encik Muhammad masih memberi cuti selama seminggu kepada Mahani. Pendekar Omar yang berkelahi dengan Ali menjadi penyokong sebuah parti manakala Ali menjadi orang kuat pemuda parti di Pekan Tualang. Kedua-dua kejadian itu berlaku serentak dan melibatkan Ali. Yusuf pula melaporkan kejadian perkelahian hebat di Pekan Kuala. Peristiwa 3 Encik Muhammad telah memanggil Mahani untuk mengajaknya ke Pekan Tualang bersama isterinya dan Ana pada pagi hari Sabtu. shahril juga diminta menjalankan penyiasatan yang menyeluruh terhadap punca kes itu. Dia juga telah meminta Yang Berhormat Muhd. Namun begitu. Pertama. Shahril supaya membela Ali dalam kedua-dua kes tersebut. Yusuf memberikan kerjasama kepada peguamnya itu. Mahani pula berjanji dalam hatinya akan melahirkan kedamaian antara Encik Muhammad dan Rahim. Dia juga gembira melihat Mahani berasa bahagia bersama dengan anaknya. pengelola ladang orkid Cik Puan Tipah. ada hubungannya dengan kegiatan kempen untuk bersarakan imam tua di Pekan Kuala dan menaikkan Imam Saad menjadi imam di Pekan Tualang. Kejadian itu dikaitkan dengan beberapa sebab. Dia meminta peguamnya menyaman pihak yang membinasakan kebun orkid itu dan mengelakkan perkara itu dikaitkan dengan soal-soal politik.

Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B. Cik Puan Tipah  Gemar bertanya 3. Plot : Peristiwa 1 Mahani masuk ke pejabat dengan fikiran dan perasaan yang agak letih kerana semalaman dia tidak dapat tidur lena. Dia berpendapat bahawa penduduk Kampung Pulai memang perlu dibantu dan diberi pertolongan untuk memajukan kehidupan mereka. Encik Muhammad  Tegas dan baik hati D. Dia juga memikirkan sikap Rahim yang masih berkeras kepala dengan ayahnya dan dia tahu harapan Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah agar dia dapat melembutkan hati Rahim. Latar masa : Pada waktu pagi C. Mahani  Penyayang  Mudah mesra 2.Bab 29 ( Halaman 231 hingga 237 ) A. Peristiwa 2 Encik Muhammad telah menjalankan temu duga untuk memilih pekerja baru bagi menampung urusannya yang semakin bertambah 60 . Kesedaran Mahani terhadap nasib penduduk Kampung Pulai semakin terasa apabila dia sendiri berkunjung ke kampung itu Sabtu lalu.

Dua orang telah dipilih iaitu Saadiah. Encik Muhammad mengajak Mahani makan di luar bersama dia dan isterinya. Setelah perbincangan itu selasai dan peguam itu balik. 61 . Situasi itu menimbulkan tanda tanya kepada Mahani. siapakah yang mengkhianati kebun orkid Cik Puan Tipah. bakal menjadi kerani dan Azliah memangang jawatan penolong setiausaha kerana mempunyai diploma kesetiausahaan. Pada fikirannya sebab itu tentu bukan datang daripada Encik Muhammad atau Cik Puan Tipah kerana orang Kampung Pekan Tualang sangat menghormati keluarga Datuk Indera. Orang lain tidak dibenarkan menganggu perbincangan mereka. Peristiwa 3 Cik Puan Tipah dan peguamnya diminta datang ke pejabat bertemu Encik Muhammad untuk berbincang berhubung dengan masalah ladang orkid di Jeram Medang.semenjak menjadi Pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang yang baru ditubuhkan.

Cik Puan Tipah  Tidak biasa makan di restoran  Berterus terang 3. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad selalu membawa tetamunya makan tengah hari di situ dan dia juga ada syer dua puluh peratus dalam restoran itu.Bab 30 ( Halaman 238 hingga 245 ) A. Mereka telah memesan steak dan air limau. Hal ini demikian kerana Rahim dan Mahani 62 . Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad. Encik Muhammad juga menganggap Rahim dan Mahani merupakan anak Melayu yang dibesarkan dalam kalangan orang Melayu tetapi dia bukan orang kampung yang tulen kemelayuannya. Latar tempat : Restoran B. Semasa makan Encik Muhammad mengambil kesempatan bercakap tentang Rahim dan berharap Mahani dapat menjinakkan sifat pembangkang yang ada dalam jiwa anaknya. isterinya dan Mahani telah singgah makan di restoran. Mahani  Bijak membaca fikiran orang lain  Berketurunan Arab  Mengambil berat 2. Encik Muhammad  Gemar makan makanan barat D. Latar masa : Petang C.

Peristiwa 2 Cik Puan Tipah ingin mengetahui perkara yang selalu ditulis dalam surat-surat Mahani dan Rahim. masyarakat Melayu hingga ke hari ini masih bukan masyarakat kota. Syarikat itu akan tetap membeli tanah orang Kampung Pulai dan jika Rahim berkeras menentang.merupakan anak kota. Bagi Encik Muhammad. 63 . anak masyarakat kosmopolitan yang tidak mengerti akan masyarakat Melayu. Mahani menceritakan antara perkara yang dibincangkan dengan Rahim dalam surat-surat mereka ialah tentang anak. bukan masyarakat industri dan dagang. Syarikat Lombong Lembah Tualang pula tidak bergantung kepada Rahim dan kegiatan itu perlu untuk pembangunan ekonomi orang Melayu. kemungkinan Rahim akan diketepikan begitu sahaja. Rahim juga belum mahu menerima tawaran Syarikat Lombong Lembah Tualang untuk menjadi Pegawai Pengurusan Dagang dan Perusahaan kerana menganggap Syarikat itu kelak akan menganiaya orang Kampung Pulai.

Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Rumah Sani ( Pekan Kuala ) B. Yusuf untuk menjadi wakilnya di beberapa buah kampung hingga ke wilayah Pekan Tualang menggantikan Sudin yang akan menumpukan pekerjaan sebagai pegawai perhubungan dalam syarikat Encik Muhammad. Sani  Tahu maengenang jasa  Masih mempunyai sikap ragu-ragu  Mempunyai kesedaran diri 2.Bab 31 ( Halaman 246 hingga 252 ) A. Latar masa : Pada waktu pagi C. Sani juga telah ditawarkan oleh Yang Berhormat Muhd. Yang Berhormat Muhd. Plot : Peristiwa 1 Sani telah pulang dan tinggal tetap di tempat kelahirannya. Ayahnya telah berhenti dari menjadi imam kerana dia telah bersetuju untuk menetap di situ. Pekan Kuala. Sudin  Banyak memberi nasihat  Berkeyakinan dan mempunyai matlamat hidup 3. Pada awalnya dia ragu-ragu untuk 64 . Yusuf  Pandai bermain dengan kata-kata  Baik hati D.

Yang Berhormat Muhd. 65 . Yusuf bahawa ayahnya itu selalu sakit dan telah dinasihati oleh doktor supaya memohon untuk bersara. Oleh itu. Yusuf kerana telah membatalkan aduan orang ramai terhadap ayahnya dan berjaya memujuk ayahnya supaya berhenti dengan sukarela. Imam Saad akan dilantik menjadi imam dan ditempatkan di Pekan Tualang manakala penduduknya akan dipindahkan ke sebuah rancangan FELDA. Peristiwa 2 Sani ingin membalas budi baik Yang Berhormat Muhd. Yusuf juga telah menjamin pinjaman wangnya dengan Encik Muhammad tanpa dikenakan bunga. Kesihatan ayahnya itu menganggu tugasnya sebagai imam dan sering menimbulkan masalah kepada orang kampung.menerima jawatan tersebut tetapi setelah menerima nasihat daripada Sudin. Peristiwa 3 Sewaktu dalam perjalanan ke Pekan Tualang Sani mendapat penjelasan daripada Yang Berhormat Muhd. fikirannya berubah.

Bab 32 ( Halaman 253 hingga 259 ) A. Sudin terpaksa berhadapan dengan sikap Pak Salim yang membantah rancangan perpindahannya ke rancangan FELDA. Mat Akil  Sentiasa gembira 4. Yang Berhormat Muhd. Latar tempat : Kedai Pak Salim dan rumah Datuk Indera Mahmud B. Watak dan Perwatakan : 1. ikhlas dan berpengalaman  Kadangkala bersikap tegas D. Sudin cuba memujuk Pak Salim supaya kembali pada persetujuan yang diberikannya seminggu lalu tetapi gagal. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di kadai Pak Salim. Pak Salim  Tidak tetap pendirian  Mudah berubah 2. Latar masa : Pada waktu pagi C. Sudin  Penyabar dan tenang 3. Yusuf  Bijak. Sudin kemudian beredar dari kedai Pak Salim dan meminta supaya memberitahu perubahan tempat perjumpaan bersama Penolong 66 .

Tinggal dia seorang sahaja orang tua yang terpaksa mengikut anaknya ke rancangan FELDA. Sudin telah menumpangkan Mat Akil dan rakan-rakannya. Peristiwa 2 Semasa dalam perjalanan ke Pekan Tualang. Yusuf dan Encik Muhammad. Masalah tersebut akan diselasaikan oleh Yang Berhormat Muhd. Yang Berhormat Muhd. Yusuf akan bertemu dengan Pak Salim dan berjanji untuk mendapatkannya sebuah tapak kedai sebagai jalan penyelesaian. 67 . Sudin pula melaporkan tentang masalah yang dihadapinya dengan Pak Salim. Mereka sedang rancak berbincang tentang rancangan memindahkan penduduk Kampung Pulai ke FELDA. Yusuf dengan bantuan Sani. Hal ini demikian disebabkan Pak Salim kecewa kerana Tuk Empat Dahlan dapat menjadi Penghulu dan memperoleh rumah di Pekan Tualang tanpa perlu mengikut ke rancangan FELDA manakala Imam Saad pula dilantik menjadi imam kerajaan dan memperoleh tanah ganti kepada tanah wakaf surau itu di Pekan Tualang.Pegawai Daerah dan Peagawai FELDA setelah Pak Salim tidak membenarkan kedainya dijadikan tempat perjumpaan tersebut. Sudin mendapat tahu punca yang menyebabkan Pak Salim meradang. Perisriwa 3 Sudin ke rumah Datuk Indera Mahmud untuk berjumpa dengan Yang Berhormat Muhd.

mereka juga menyangka bahawa Encik Muhammad akan mendirikan sebuah hotel di situ. Pada pendapat mereka pembinaan hotel peranginan di Jeram Medang akan membawa kepada masalah sosial seperti berjudi. Peristiwa tersebut merupakan tamparan yang hebat kepada Encik Muhammad. Latar tempat : Surau ( Kampung Pulai ) B. Jamaludin  Anak Pak Salim 3. Latar masa : Tengah hari. minum arak. dan berzina ke daerah itu. petang. dan pagi C. Plot : Peristiwa 1 Pengumuman kewujudan Syarikat Lombong Lembah Tualang untuk membeli tanah orang-orang kampung oleh Encik Muahammad telah mendapat tentangan daripada Jamaludin dan pemuda berjubah ( Lebai Maarup ). Mereka beranggapan tujuannya itu semata-mata untuk mengusir penduduk Kampung Pulai. Mahani  Berpendirian tinggi  Bijak mengawal diri D. malam.Bab 33 ( Halaman 260 hingga 267 ) A. Di samping itu. Peristiwa 2 68 . Encik Muhammad  Bermotivasi 2. Watak dan Perwatakan : 1.

Yusuf telah mencadangkan supaya kunjungan Penolong Pegawai Daerah ditangguhkan tetapi tidak dipersetujui oleh Encik Muhammad. Peristiwa 3 Encik Muhammad terkenangkan peristiwa beberapa tahun yang lalu ketika Mary menjadi setiausahanya. Mary telah mengajarkannya semacam cara hidup yang amat manis. Dia kemudian keluar untuk bertemu dengan Datuk Tan berbincang berhubung dengan perkara tersebut. Yang Berhormat Muhd.Yang Berhormat Muhd. Pak Salim juga dijanjikan untuk mendapat kemudahan rumah kedai di rancangan FELDA itu kelak. Yusuf dan Sani telah berjaya memujuk Pak Salim supaya menjual tanahnya dan berpindah ke FELDA. 69 . Encik Muhammad sering keluar makan dengan setiausahanya itu. Dia juga telah berjanji untuk memastikan anaknya. Jamaludin tidak akan membantah rancangan itu lagi. Dia juga sering melupakan Cik Puan Tipah. Encik Muhammad tetap bertekad bahawa operasi perlombongan di Kampung Pulai seta operasi pemindahan penduduk Kampung Pulai ke rancangan FELDA tidak boleh dihalang oleh anasir-anasir fanatik. Peristiwa 4 Encik Muhammad telah mendapat laporan daripada peguamnya berhubung dengan kes pergaduhan di Pekan Kuala dan pengkhianatan di kebun orkid Jeram Medang. Tetapi era itu telah lama ditingalkannya sejak kehadiran Mahani yang banyak memberinya kesedaran. Dalam hatinya. Encik Muhammad sering menghabiskan masa dengan Mary.

Encik Muhammad mengesyaki Tauke Chan terlibat kerana ingin membalas 70 . Peristiwa 2 Encik Muhammad menunjukkan laporan peguamnya kepada Datuk Tan dan membuat kesimpulan bahawa anak-anak muda yang menjahanamkan kebun orkid Cik Puan Tipah di Jeram Medang sebenarnya diupah untuk berbuat demikian oleh seseorang dan dia sedang mencari motif sebenar orang tersebut berbuat demikian.Bab 34 ( Halaman 268 hingga 274 ) A. Plot : Peristiwa 1 Semasa pertemuan Encik Muhammad dan Datuk Tan timbul cerita tentang Mary iaitu bekas setiausaha Encik Muhammad yang datang berjumpa dengan Datuk Tan untuk mencari pekerjaan. Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Pejabat Tan Enterprise B. Datuk Tan  Suka bergurau  Berkeyakinan dan tegas D. Latar masa : Pada waktu pagi C. Encik Muhammad  Sayangkan kerjayanya  Pandai membahagi masa  Professional sewaktu bekerja 2. Encik Muhammad tidak lagi berminat untuk mengambil tahu tentang Mary kerana menganggap perkara dahulu telah berlalu dan yang perlu dihadapi sekarang ialah urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang.

Datuk Tan mencadangkan supaya peguam itu meneruskan siasatan. Oleh sebab itulah. Datuk Tan tidak bersetuju dengan pendapat itu kerana dia tahu Tauke Chan tidak akan berani berbuat demikian.dendam kepadanya kerana telah mengagalkan rancangannya mahu berkongsi dengan abangnya mendirikan taman perumahan di Pekan Tualang. 71 . Peristiwa 3 Datuk Tan percaya sekiranya Kampung Pulai tidak dapat dibeli operasi perlombongan tetap dapat diteruskan manakala Encik Muhammad pula memikirkan nasib dan masa depan Kampung Pulai yang akan dikelilingi tasik dan timbunan pasir bekas lombong. dia mahu membela nasib penduduk Kampung Pulai.

Mat Akil ke kedai Pak Salim mencari Lebai Maarup kerana berani menuduh rancangan Encik Muahammad mendirikan hotel peranginan di Jeram Medang sebagai satu usaha membawa maksiat. Sudin  Prihatin  Bertanggungjawab  Penyabar 3. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 35 ( Halaman 275 hingga 282 ) A. Mat Akil  Sentiasa gembira  Tamak dan tidak jujur 2. Mat Akil kemudian mengajak rakan-rakanya itu balik ke pondok. mereka terserempak dengan Mak Ngah dan Milah. Latar tempat : Kedai Pak Salim dan pondok mesin getah B. Plot : Peristiwa 1 Mat Akil telah menerima upah daripada Sudin dan diingatkan supaya sentiasa memerhatikan gelagat Jamaludin dan Lebai Maarup. Mak Minah  Pendendam D. Di pertengahan jalan. Latar masa : Petang jumaat dan malam C. Peristiwa 2 72 .

Mat Akil masih bercerita tentang kegagalannya untuk memikat Gayah dan meminta maaf kepada rakanrakannya kerana tidak dapat membeli barang-barang yang mereka pesan dahulu ketika di bandar mencari Gayah. Dia sedar Mak Minah sukar memaafkannya tetapi walau apa pun kini dia telah berjaya menolong Sudin sambil mendapatkan kesenangan mencari wang. Mat Akil juga tidak menyangka kedatangannya itu disambut baik. Kali pertama dahulu dia telah dihalau oleh Mak Minah.Setibanya di Pondok. 73 . Sekiranya Tuk Empat Dahlan menjadi penghulu dia sendiri akan menjadi anak saudara penghulu. Mereka juga sedar dengan perubahan yang berlaku antara mereka dengan Sudin kerana sebelum ini mereka dengan Sudin bermusuhan. Mat Akil terus ke rumah Sudin. Peristiwa 3 Kemudian mereka berpisah dan berjanji akan berjumpa di tempat yang sama pada keesokan hari. Mat Akil membahagi-bahagikan wang upahan yang diberikan oleh Sudin. tidak seperti dahulu.

Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Mat Akil  Pandai berpura-pura  Bersikap batu api  Penipu 2. Sudin  Teliti  Bijak memperalatkan orang lain 3. Lebai Maarup dikatakan ejen sebuah parti politik dan asalnya anak Kampung Pulai tetapi telah lama meninggalkan kampung itu mengikut bapanya ke Kuala Selangor.Bab 36 ( Halaman 283 hingga 290 ) A. Tanjung Karang. 74 . Dia juga telah mengarahkan kawan-kawannya mengikut Lebai Malang dan tentang Jamaludin pula dia berharap Pak Salim sendiri dapat menyelesaikan masalah anaknya itu. Pak Salim  Mudah dipujuk dan dibawa berbincang  Bertimbang rasa D. Latar masa : Tengah hari C. Plot : Peristiwa 1 Mat Akil menyampaikan maklumat tentang Lebai Maarup kepada Sudin tetapi maklumat yang disampaikannya itu sentiasa berubah-ubah. Watak dan Perwatakan : 1.

Mat Akil menyuruh Man dan rakanrakannya pergi mengaji dengan Lebai Maarup yang mengajar dua kali seminggu di Balai Raya khas untuk budak-budak muda dan membuat laporan kepada Imam Saad kononnya Lebai itu mengajar ilmu sesat. Mat Akil dan rakan-rakannya pergi ke Pekan Tualang untuk berbincang tentang Lebai Maarup. Kemudian Sudin. dia akan berusaha menyelesaikan masalah pembelian tanah itu dengan segera. Mat Akil dan kawan-kawannya berhasrat untuk bersuka ria di bandar setelah ibu bapa mereka menjual tanah. Jamaludin. Sudin berjanji akan membantu Pak Salim untuk mendapatkan tapak kedai di Pekan Tualang kelak.Peristiwa 2 Mat Akil menasihati Pak Salim supaya meminta pertolongan Sudin untuk mendapatkan bantuan membuka kedai di Pekan Tualang atau di Pekan Kuala. Sudin juga telah menyediakan laporan kepada Encik Muhammad tentang orangorang Kampung Pulai seperti juga orang di tempat lain yang ingin mengecap kesenangan dan kemewahan hidup moden. Peristiwa 3 Pak Salim telah bertemu Sudin untuk meminta pertolongan menangani masalah anaknya. Oleh itu. Sudin dan Gayah pula akan kembali ke Kuala Lumpur. Man membawa berita tentang Lebai Maarup yang telah diserang oleh mereka. 75 .

Bab 37 ( Halaman 291 hingga 297 ) A. Mat Akil juga menipu dengan mengatakan Lebai Maarup adalah ejen sebuah parti politik dan mungkin akan menjadi calon dalam pilihan raya beberapa tahun lagi. Mat Akil turut mahu mencederakan Lebai Maarup buat kali kedua supaya dia meninggalkan Kampung Pulai. Sani  Cekap melaksanakan kerja 3. Latar tempat : Pejabat Sudin dan rumah Penghulu Mahmud B. Plot : Peristiwa 1 Sudin tidak mempercayai laporan yang dibuat oleh Mat Akil kerana ayahnya sendiri memuji kegigihan Lebai Maarup yang berani mencuba menarik kembali orang-orang muda ke jalan yang benar. Peristiwa 2 76 . Latar masa : Pagi dan tengah hari C. Watak dan Perwatakan : 1. Jahid  Pendiam  Komited dengan tugas D. Sudin  Pendendam  Bijak mengatur stratergi  Bertanggungjawab 2.

Sudin masih berdendam terhadap Mat Akil. Dia ingin membalas segala perbuatan jahat yang dilakukan oleh Mat Akil dahulu tetapi belum tiba masanya kerana dia mahu mempergunakan Mat Akil sepenuhnya. Sudin juga berusaha memerangkap Mat Akil dan membalas dendam secara halus terhadapnya. Dia akan mendapatkan bantuan daripada Kemat Jerangkung untuk menjadi saksi terhadap jenayah yang dilakukan oleh Mat Akil dan rakan-rakanya. Peristiwa 3 Sani melaporkan bahawa sikap Jamaludin dan Lebai Maarup menentang pembelian tanah Kampung Pulai tidak ada kena mengena dengan politik Yang Berhormat Muhd. Yusuf. Dia juga mendapat tahu bahawa Pendekar Omar diupah oleh Tauke Chan untuk memukul pekerja-pekerja kebun orkid dan memusnahkan pokok-pokok orkid tersebut melalui bekas pemandu Tauke Chan. Peristiwa 4 Sudin teringatkan keluhan ayahnya tentang akhlak orang muda di kampung itu yang telah runtuh dan orang tua yang kini mengejar kebendaan dan kemewahan. Imam Saad tidak berdaya lagi membetulkan keadaan dan mengharapkan orang seperti Lebai Maarup untuk menjalankan tugas tersebut. Peristiwa 5 Jahid telah menyiapkan senarai orang-orang yang tidak bertanah dan menumpang di tanah keluarga Datuk Mahmud supaya memudahkan kerja Encik Muhammad. Sudin telah mengambil keputusan untuk membawa Gayah ke Kuala Lumpur kelak. Dia mengerti benar betapa liciknya muslihat-muslihat yang dilakukan oleh Encik Muhammad tatapi dia tidak mampu menentang kerana telah termakan budi termasuklah usaha mengahwinkannya dengan Gayah. Peristiwa 6 Sudin sedar sekiranya dia berjaya nanti dia akan mengikut jejak langkah Encik Muhammad di dalam dunia dagang dan perusahaan dan kemungkinan dia akan mewarisi tipu muslihat yang tidak jujur atau menjadi saudagar Melayu pertama yang bersifat jujur dan telus.

77

Bab 38 ( Halaman 298 hingga 299 )

A. Latar tempat

: Bilik kerja dan kebun orkid di rumah Encik Muhammad

B. Latar masa

: Pukul 9 pagi pada hujung minggu

C. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad
 Tekun dan komited terhadap kerja

2.

Cik Puan Tipah  Mengerti dan memahami keadaan suaminya

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pada pagi minggu itu, Encik Muhammad berada di dalam bilik kerja di rumahnya dan tidak mahu diganggu. Dia mendapat tahu tentang perkembangan terbaru di Kampung Pulai dan membatalkan rancangannya hendak ke kampung itu esok. Berkenaan dengan Jamaludin yang ingin mendapatkan sebuah kedai di Pekan Tualang bukanlah suatu masalah yang besar baginya tetapi dia agak kecewa dengan kemunculan Lebai Maarup yang mengeruhkan keadaan. Encik Muhammad juga tertanya-tanya tujuan sebenar Lebai Maarup.

78

Bab 39 ( Halaman 300 hingga 306 )

A. Latar tempat

: Rumah Imam Saad dan rumah Yang berhormat Muhd. Yusuf

B. Latar masa

: Petang Sabtu hingga ke malam

C. Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Mudah tersentuh

2.

Imam Saad  Prihatin dan baik hati

D. Plot

:

Peristiwa 1

Imam Saad mengadu kepada anaknya Sudin bahawa Lebai Maarup telah dipukul orang pada malam semalam, Lebai Maarup tahu siapa yang telah memukulnya itu tetapi dia tidak mempunyai bukti yang zahir untuk menuduh sesiapa. Hanya secara batin sahaja Lebai Maarup mengagak orang yang memukulnya itu. Lebai Maarup mahu menegakkan keadilan dan ingin melihat pembalasan yang setimpal dilakukan. Walau bagaimanapun, Lebai Maarup tidak mahu membawa perkara tersebut kepada pihak polis kerana dia tiada bukti yang zahir. Peristiwa 2 Lebai Maarup telah meminta orang kampung ke balai raya pada pukul sembilan pagi kerana ingin membongkar kes yang menimpa dirinya. Dia menerangkan punca yang menyebabkan dia dipukul orang dan dia tidak akan melawan sekiranya dipukul lagi kerana dia tetap tidak akan berhenti menyampaikan kebenaran, seruan Allah s.w.t dan Rasul-Nya Peristiwa 3

79

Yusuf ke Kuala Lumpur. Dia kemudian ke Pekan Kuala bertemu Yang Berhormat Muhd. Yusuf untuk ke rumah Encik Muhammad bagi melaporkan perkembangan terbaru yang berlaku di Pekan Kuala. Hal ini demikian keranaa.Sudin telah dijemput sama dalam perjumpaan itu. Sebelum perjumpaan itu berlangsung dia perlu berjumpa denga Mat Akil dan Kemat Jerangkung. ini merupakan peluang terbaik untuk membalas dendam terhadap Mat Akil. Peristiwa 4 Sudin mendiamkan diri sahaja sewaktu perjalananya dengan Yang Berhormat Muhd. Dia merasakan perlunya berhati-hati dan menyimpan sebaik mungkin rancangannya untuk memberi hukuman kepada Mat Akil dan rakan-rakannya. 80 . Dia juga yakin walau apa pun yang terjadi Encik Muhammad tidak akan kalah.

Kemat Jerangkung  Pendiam  Pengikut Lebai Maarup yang paling setia 5. Imam Saad  Imam Kampung Pulai 3. Latar masa : Pada waktu subuh hingga pagi C. Latar tempat : Di surau.Bab 40 ( Halaman 307 hingga 313 ) A. dan kedai Pak Salim B. Mat Akil  Kurang ajar  Tidak mahu mendengar kata 6. Watak dan Perwatakan : 1. Bilal Endut  Bapa saudara Lebai Maarup 4. Lebai Maarup  Bijak menarik penduduk kampung untuk ke surau  Berani menegakkan keadillan 2. Man  Kawan Mat Akil 81 . balai raya.

Mat Akil. Bilal Endut dan Kemat Jerangkung terkurung dalam surau akibat hujan lebat. Man dan rakan-rakannya mula bertindak diluar kawalan. Peristiwa 2 Ketika Di balai raya orang telah penuh.w. Man dan dua orang rakannya serta digari. Imam Saad dan Bilal Endut hendak mengetahui apa yang akan dilakukan oleh Lebai Maarup di balai raya pagi nanti tetapi Lebai Maarup enggan memberitahu. Tidak menghormati orang yang lebih tua  Pemarah  Kejam dan ganas D. Suasana senyap tatkala Lebai Maarup memulakan ucapannya. Plot : Peristiwa 1 Pada waktu subuh. Mat Akil bersikap kurang ajar dan tidak menghormati majlis menyebabkan perjumpaan ramai itu menjadi kecoh. Man telah membaling batu ke arah Lebai Maarup dan tepat mengenai mukanya. Lebai Maarup. Dua orang luar juga berada dalam balai raya.t dan berterima kasih kepada Tuk Imam. Suasana di dalam balai raya itu menjadi haru biru. Man dan dua orang kawannya telah meluru ke depan. Dua orang luar itu menangkap Mat Akil. Hal ini demikian kerana Lebai Maarup hanya mahu menenangkan suasana dan tidak mahu ada sesiapa yang akan sakit hati terhadapnya. Ketika dia mahu mula berbicara Mat Akil dan rakan-rakannya sering sahaja menyampuk dan kadangkala menghinanya namun Lebai Maarup tetap sabar. Imam Saad. Pak Ngah dan Cik Kemat kerana banyak memberi sumbangan kepadanya untuk memimpin orang kampung. 82 . Lebai Maarup juga bersyukur kepada Allah s. Kemat Jerangkung dapat memegang Mat Akil dari belakang kemudian serangan itu terhenti apabila terdengar letupan pistol. Mat Akil telah melibas pisau dan terkena pada bahu Lebai Maarup menyebabkan darah terpercik keluar. Peristiwa 3 Mat Akil. Lebai Maarup juga menyatakan bahawa dia tidak merempat di kampung itu dan telah pulang dari merantau.

Encik Muhammad  Penyayang  Komited dengan kerja 2. 83 . Watak dan Perwatakan : 1. Cik Puan Tipah  Memahami suaminya  Rajin dan taat D. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad banyak menghabiskan masanya di bilik kerja sehingga dia sendiri tidak menyedari bahawa dia tidak makan dan minum dari malam semalam. Encik Muhammad kemudiannya keluar dan berjumpa dengan isterinya di taman orkid. Latar masa : Tengah hari C.Bab 41 ( Halaman 314 hingga 315 ) A. Encik Muhammad juga bercadang mengadakan kenduri dan menjemput Lebai Maarup membaca doa. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B.

Bilal Endut  Tabah dan sabar 3. Pak Salim  Prihatin dan mengambil berat 6. Tuk Empat Dahlan  Mengambil berat 5. Kemat Jerangkung  Pengikut yang setia 84 . Sudin  Prihatin  Tidak pernah bermuka keruh 2.Bab 42 ( Halaman 316 hingga 320 ) A. Latar tempat : Hospitan Daerah dan Balai Polis B. Imam Saad  Prihatin 4. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pada waktu pagi C.

Sudin melihat Mat Akil. Yusuf dan Sani. Mereka akan ke sana selepas doktor keluar. Man dan kawan-kawannya sedang termenung. Yang Berhormat Muhd. Lebai Maarup hampir tidak sedarkan diri tatkala dibawa ke hospital. Sudin kemudiannya beredar dari situ dengan perasaan yang lapang. Sudin memberitahu mereka dia cuba mendapatkan peguam namun dalam hati Sudin dia berasa puas kerana dendamnya telah terbalas. Bilal Endut kemudian masuk dan memberi keterangan dan selepas itu Sudin pula yang memberi keterangan. Plot : Peristiwa 1 Sudin dan Bilal Endut menunggu dengan perasaan bingung dan cemas di luar bilik rawatan kecemasan Hospital Daerah. Sani  Cekap menjalankan kerja D. Peristiwa 2 Di balai polis Sudin dan Bilal Endut bertemu dengan Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 3 Di depan lokap yang berjeriji besi itu. Pak Salim dan Kemat Jerangkung tiba selepas balik dari balai polis memberi keterangan. Yusuf  Cepat bertindak 8. Kemudian Imam Saad. Tuk Empat Dahlan. Sewaktu di luar Sudin menceritakan segala-galanya kepada Yang Berhormat Muhd. Mereka dikehendaki ke balai polis untuk memberi keterangan tetapi Sudin tetap berkeras mahu mengetahui dulu keadaan Lebai Maarup. Mereka baru sahaja menerima beberapa keterangan dari polis.7. Mereka bercadang hendak ke Kuala Lumpur petang nanti untuk menyampaikan berita baru itu kepada Encik Muhammad. Doktor memberitahu bahawa Tuk Bilal kehilangan banyak darah dan tidak boleh diganggu hingga keesokan harinya. Peristiwa 4 Sudin dan orang-orang tua kampungnya pulang ke Kampung Pulai menaiki keretanya. Sudin berasa bersyukur kerana musuhnya 85 . Yusuf dan Sani.

Imam Saad pula berharap Lebai Maarup dapat memimpin orang kampungnya di FELDA nanti. 86 .sudah menerima balasan. Sudin juga ingin melihat ayahnya memenangi sesuatu walau sekecil mana sekalipun.

Encik Muhammad  Murah dengan senyuman  Baik hati  Peka 2. Tan Sri Syed Aris  Berfikiran terbuka 5. Latar masa : Pada waktu malam C. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Peramah  Memendam perasaan 87 . Cik Puan Tipah  Murah dengan senyuman  Lemah lembut 3.Bab 43 ( Halaman 321 hingga 326 ) A. Datuk Tan Chong Seng ( Datuk Tan )  Pengarah Urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang 4.

Sewaktu dalam perjalanan pulang Yang Berhormat Muhd. tetapi Sudin hanya mendiamkan diri. 88 . Sudin menerima arahan daripada Encik Muhammad supaya berbincang dengan peguam Shahril untuk membela Mat Akil dan kawan-kawannya itu tanpa memperlihatkan perhubungannya dengan Mat Akil dalam kes tersebut. Encik Muhammad menjemput Shahril. Mat Akil juga harus dibela supaya dia tidak akan menyebut nama Sudin kerana Sudin telah membantu mencari peguam untuknya. Dia juga ingin mengubati kesedihan hati ayahnya. Dia sentiasa berhati-hati kerana walau apa pun yang terjadi dia tetap akan menjadi alat pada Encik Muhammad. Dia juga mahu mempergunakan pertentangan antara Encik Muhammad dan Rahim kerana mungkin dapat menimbulkan sesuatu yang konkrit dalam usahanya hendak mengubati hati ayahnya sendiri. Peristiwa 2 Sudin berusaha mencari alat untuk muslihatnya sendiri. Yusuf menyatakan perasaan bangganya terhadap Datuk Tan dan Encik Muhammad yang bijak menyelesaikan masalah kepada Sudin. Peristiwa 3 Sebelum pulang. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah Encik Muhammad meriah pada malam itu. Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah sentiasa senyum dan ketawa. peguamnya secara mengejut.D. Encik Muhammad juga berasa lega kerana semuanya sudah selesai dan Lebai Maarup boleh menjalankan dakwahnya tanpa mengganggu keluarga Datuk Indera. Hal ini demikian kerana masa depannya bergantung kepada saudagar besar itu.

Bangunan Maju Jaya. Lebai Maarup  Mengenang jasa  Sabar dan tabah 4. Latar tempat : Balai Raya Kampung Pulai. Yusuf  Bekerja keras 2. Latar masa : Pada waktu pagi hari Isnin C.Bab 44 ( Halaman 327 hingga 331 ) A. Sudin  Mengambil berat  Bijak berkata-kata  Pandai berpidato 3. Sudin memuji kepimpinan Yang Berhormat Muhd. Sani. Watak dan Perwatakan : 1. dan hospital B. Plot : Peristiwa 1 Pegawai Daerah dan Pegawai FELDA datang ke Balai Raya Kampung Pulai untuk memberi penerangan tentang penempatan orang kampung itu ke rancangan FELDA. Yusuf. Ketika memberi ucapan. Turut hadir dalam majlis itu ialah Yang Berhormat Muhd. Yusuf. sikap bertimbang rasa dan baik hati Datuk Indera Mahmud serta 89 . Shahril  Peguam Encik Muhammad  Cekap D. Jahid dan Sudin. Yang Berhormat Muhd.

90 . Peristiwa 4 Sudin ke pejabat Encik Muhammad dan membincangkan tentang masalah Mat Akil dan kawan-kawanya itu dengan peguam Shahril dan urusan pembelian tanah penduduk Kampung Pulai. Sudin berjanji akan melawat Lebai Maarup lagi pada sebelah petang kerana dia perlu segera ke pejabat Encik Muhammad. Dia juga mendapat tahu bahawa Lebai Maarup berkelulusan SPM. Encik Muhammad juga diberitahu oleh Sudin bahawa tanah pusaka lebai Maarup masih lagi atas nama ayahnya. Sudin singgah melawat Lebai Maarup di hospital dan tidak lupa membincangkan tentang kedudukan tanah pusaka ayah Lebai Maarup itu. Peristiwa 2 Yang Berhormat Muhd. Yusuf yang membuka jalan untuk orang kampung menyertai rancangan FELDA. Peristiwa 3 Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.keluarganya dan kemurahan hati Encik Muhammad selaku Pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang. Manakala Encik Muhammad akan membeli tanah orang kampung dengan harga yang tinggi. Datuk Indera Mahmud pula bersetuju memberi sagu hati serta ganti rugi kepada orang kampung yang menumpang di dalam tanah keluarganya.

Plot : Peristiwa 1 Sudin pulang ke rumah setelah sehari suntuk menjalankan tugasnya.w. Lebai Maarup tidak akan berputus asa mengajak orang bertaqwa kepada Allah s.Bab 45 ( Halaman 332 hingga 334 ) A. Dia teringatkan pertemuannya dengan Mahani dan cerita tentang Encik Muhammad akan berusaha menyedarkan Rahim tentang cara dia bekerja kerana Rahim antara penghalang hasratnya itu. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pada waktu malam dan subuh C. Gayah  Sangat mencintai Sudin D. Sudin  Mudah berubah  Mempunyai matlamat hidup  Setia  Bertanggungjawab 2. Peristiwa 2 Pada malam itu Sudin tidak dapat tidur lena kerana fikirannya terganggu. Ayahnya kini menjadi seorang pendiam. Dia dapat merasakan perubahan pada ayahnya. Peristiwa 3 91 . Sudin teringat kata-kata Lebai Maarup yang meninggalkan kesan yang mendalam dalam hatinya. Imam Saad setelah dilantik menjadi Imam Pekan Tualang. Latar tempat : Rumah Sudin di Kampung Pulai B.t.

Kemudian dia ke pejabat untuk menunggu telefon dari peguam Shahril. Sudin juga menjangkakan mungkin ada antara tanah di Kampung Pulai tidak dapat dibeli dan mengharapkan kepulangan Rahim itu nanti akan dapat mengubah cara ayahnya itu.Setelah bersarapan pagi. 92 . Sudin keluar untuk menyelesaikan urusan dengan Jahid dan Sani. Selain itu. dia akan ke hospital untuk melawat Lebai Maarup.

Latar tempat : Rumah Datuk Indera Mahmud dan surau Kampung Pulai B. Watak dan Perwatakan : 1. Lebai Maarup  Sabar menempuh dugaan  Berpandangan jauh  Tabah  Baik hati 93 . Sudin  Sentiasa bersedia 3. Muhammad Alif bin Abdul Karim  Anak Maimunah binti Datuk Indera Idris  Berani  Pensyarah di Universiti Malaya 4. Encik Muhammad  Tidak menepati masa  Dihormati  Pandai mengawal keadaan 2. Latar masa : Pada waktu pagi hingga petang C.Bab 46 ( Halaman 335 hingga 344 ) A.

Encik Muhammad menjadi marah apabila melihat ahli keluarga itu tidak menghormati Datuk Indera Mahmud ketika dia sedang berucap. Encik Muhammad tidak bersetuju dengan Lebai Maarup itu. Mesyuarat diketuai oleh peguam dan dibantu oleh Tuan Kadi Wilayah Tualang yang bertanggungjawab membahagikan harta di kampung itu mengikut faraid. Pertemuan itu diadakan di surau dan turut hadir ialah Imam Saad dan Bilal Endut itu.D. Encik Muhammad terpaksa mengalah dan cuba memikirkan cadangan Lebai Maarup itu. Plot : Peristiwa 1 Seluruh ahli keluarga Datuk Indera Mahmud berkumpul di rumahnya untuk menghadiri mesyuarat pembahagian sebahagian daripada harta keluarga Datuk Indera yang akan dibeli oleh Syarikat Lombong Lembah Tualang seperti yang diiklankan dalam akhbar oleh peguam yang menguruskan hal ehwal harta Datuk Mahmud. Lebai Maarup menyatakan hajatnya kepada Encik Muhammad untuk mewakafkan tanahnya untuk keperluan agama. Peristiwa 3 Encik Muhammad dikejutkan dengan pertanyaan Muhammad Alif bin Abdul Karim. Encik Muhammad dan Sudin ke Kampung Pulai untuk menziarahi Lebai Maarup yang baru keluar dari hospital. Encik Muhammad mewakili Datuk Indera Mahmud meminta persetujuan ahli keluarganya melerai pembahagian harta di Kampung Pulai dan syarikatnya akan menawarkan harga yang tinggi untuk membeli tanah-tanah teersebut. Pada awalnya Encik Muhammad cuba memperlekehkan Muhammad Alif tetapi terkedu apabila mengetahui Muhammad Alif seorang pensyarah di Universiti Malaya dan berkelulusan Sarjana Ekonomi dari London School of Ecomonics. majlis diserahkan kepada Datuk Indera Mahmud dan Encik Muhammad. belas lombong itu pasti dibangunkan juga dan memerlukan sebuah surau atau sebuah masjid atau sebuah sekolah agama. Peristiwa 2 Setelah selesai penerangan peguam. waris nombor sembilan yang mahu melabur dalam Syarikat Lombong Lembah Tualang dengan jumlah wang harga tanah bahagian masing-masing dimasukkan sebagai saham. Sudin pula dapat membayangkan 94 . Lebai Maarup tetap dengan perdiriannya kerana sebuah surau pasti diperlukan oleh pekerja-pekerja lombong dan setelah 15 tahun apabila pelombongan selesai. London Peristiwa 4 Selepas Zuhur.

kegembiraan ayahnya. 95 . Imam Saad kerana Encik Muhammad terpaksa akur dengan keputusan Lebai Maarup itu.

Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad ke Kuala Lumpur tanpa membawa Sudin bersamanya. Watak dan Perwatakan : 1. Lebai Maarup  Tenang dan lemah lembut 2. Mahani  Bersikap terbuka  Mudah menerima pandangan D. Sudin juga akur dengan cara Lebai Maarup mengemukakan cadangannya kepada Encik Muhammad yang amat baik dan munasabah. Latar masa : Pada waktu pagi C. Encik Muhammd  Berubah sikap apabila berhadapan dengan masalah  Sedikit ego 3. Sudin  Tenang dan lemah lembut 4. Dia mengarahkan Sudin membereskan urusan tanah dengan Lebai Maarup. Latar tempat : Surau Kampung Pulai B.Bab 47 ( Halaman 345 hingga 349 ) A. Encik Muhammad tidak dapat tunduk dengan 96 .

Mahani bersetuju dengan teori Sudin itu kerana dia sendiri sedang memikirkan cara hendak membantu Rahim memahami ayahnya dan dalam masa yang sama membantu Encik Muhammad memahami anaknya. 97 . Dia kemudian telah menerima panggilan telefon daripada Mahani bertanyakan peristiwa yang berlaku di Pekan Tualang semalam yang menyebabkan Encik Muhammad mengambil cuti secara tiba-tiba dan semua urusannya dibatalkan. Lebai Maarup menasihati Sudin supaya bertenang dan sabar dengan sikap Encik Muhammad kerana dua tiga hari kemudian Allah s. dia juga tidak akan menang keseluruhannya.w. Walau bagaimanapun. Sudin mengemukakan suatu teori kepada Mahani supaya Rahim mengikut kehendak ayahnya bekerja dengan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Sudin juga berhajat untuk menyertakan tanah wakaf ayahnya dalam gagasan Lebai Maarup itu. Rahim tidak akan kalah kepada ayahnya itu. Sudin menelefon peguam Shahril supaya menangguhkan dahulu kedatangannya ke Pekan Tualang sehingga minggu hadapan.cadangan Lebai Maarup kerana dia seorang yang ego dan selalunya berjaya dalam tugasnya. Dengan teori itu. Sudin menceritakan peristiwa yang berlaku di Pekan Tualang antara Encik Muhammad dan Lebai Maarup. Peristiwa 2 Sudin kembali ke pejabatnya pada keesokan hari untuk menunggu telefon dari peguam Shahril. Dia juga mengharapkan kepulangan Rahim akan membuka jalan yang memudahkan segala urusannya. Peristiwa 3 Sudin pula ingin bertemu dengan Mahani untuk membincangkan tentang Rahim.t akan melembutkan hatinya dan menenangkannya. Peristiwa 4 Sebelum menunggu Rahim balik dari London.

Plot : Peristiwa 1 Mahani menunggu kepulangan Rahim dan Robert di lapangan terbang. Rahim pulang bersama Robert dan mereka tidak memberitahu kepulangan mereka kepada ibu bapa masing-masing. Robert juga menasihati Rahim supaya bersetuju dengan rancangan tersebut dan tidak menentang ayahnya itu. Rahim memberi 98 . Peristiwa 2 Mahani mengajak mereka ke restoran untuk berbincang dan menerangkan rancangannya itu. Rahim  Berfikiran terbuka  Tunang Mahani 3. Robert  Peramah dan riang D. Watak dan Perwatakan : 1. Perjumpaannya dengan Sudin kelmarin membukakan langkah baru untuk merapatkan jurang antara Rahim dengan ayahnya. Mahani  Berfikiran rasional  Setia 2. Latar tempat : Lapangan terbang B. Latar masa : Pada waktu pagi C.Bab 48 ( Halaman 350 hingga 352 ) A. Rahim bersetuju dan mengharapkan rancangannya itu benar-benar boleh memberi kesan kepada ketamakan ayahnya itu.

99 .syarat kepada Mahani sekiranya rancangan itu berjaya mereka akan tinggal di kompleks dalam kampung yang ditinggalkan itu.

Watak dan Perwatakan : 1. Mak Enon  Pembantu rumah Encik Muhammad 5. Rahim  Prihatin  Penyayang  Sentiasa gembira dan tenang 6. Robert 100 . Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Cik Puan Tipah  Penyayang 3. Encik Muhammad  Prihatin  Tabah  Penyabar 4. Latar masa : Pada waktu petang C.Bab 49 ( Halaman 353 hingga 358 ) A. Rohana ( Ana )  Lincah dan Periang 2.

 Banyak membaca D. Akhirnya apabila suara yang menusuk keluar dari bilik itu bertambah keras. Encik Muhammad menerangkan kepada isterinya bahawa Rahim telah bersetuju menerima jawatan yang ditawarkan oleh Datuk Tan sebagai Pegawai Pengurusan Lombong Lembah Tualang. Cik Puan Tipah menyampaikan berita gembira itu kepada suaminya yang berada di bilik kerja. Peristiwa 2 Dalam perjalanan pulang. semua menghadap hidangan teh yang disediakan oleh Mak Enon kecuali Encik Muhammad yang terus masuk ke dalam bilik kerjanya. Cik Puan Tipah amat risau dengan Rahim dan suaminya yang berada dalam bilik itu. Peristiwa 4 Rahim dan ayahnya ketawa tentang cerita Robert yang ingin menjadi sami. dia masuk tetapi sebaik sahaja pintu dibuka dia melihat kedua-duanya sedang gelak ketawa. Walau bagaimanapun. Rahim minta beredar kerana ingin mengemaskan barang-barangnya. Peristiwa 3 Mak Enon menghantar teh untuk Encik Muhammad dan diminta oleh tuannya itu memanggil Cik Puan Tipah masuk. Cik Puan Tipah masih tidak berpuas hati dan ingin mendapatkan penjelasan daripada Rahim dan suaminya. Dia dan Ana tidak dibenarkan mencampuri urusan mereka berdua di dalam bilik itu. 101 . Mereka pergi ke lapangan terbang dan bertemu dengan Datuk Tan dan Datin Tan yang juga datang menjemput Robert. Sampai di rumah. Cik Puan Tipah kemudiannya memanggil Rahim masuk bertemu dengan ayahnya tu. mereka dihiburkan dengan gelagat Ana. Encik Muhamamad kelihatan masih sugul ekoran peristiwa Lebai Maarup dua hari yang lepas. Dia khuatir akan berlaku pertengkaran antara anak dan ayah kerana melihat keadaan suaminya dua hari lalu dan kepada nada surat-surat Rahim selama ini. Plot : Peristiwa 1 Ana menerima panggilan telefon daripada Rahim dan berlari memberitahu kepulangan abangnya kepada ibunya.

surau dan lain-lain. dia beredar ke rumah Mahani seperti yang telah dijanjikan di lapangan terbang tadi. Watak dan Perwatakan : 1. Satu kompleks akan didirikan yang lengkap dengan pejabat. bangsal pekerja. Peristiwa 2 102 . Rahim  Rajin  Pemurah  Bakal Pegawai Pentadbiran Syarikat Lombong Lembah Tualang 2. Dia juga memberitahu tentang persetujuan untuk menerima tawaran menjadi Pegawai Pengurusan Pentadbiran dan akan tinggal di kompleks tersebut seperti yang dirancang bersama. Latar masa : Pada waktu malam C. Tan Sri Syed Aris  Berfikiran terbuka D.Bab 50 ( Halaman 359 hingga 365 ) A. Rahim memberitahu Mahani bahawa rancangan mereka telah berjaya. Plot : Peristiwa 1 Rahim membahagi-bahagikan bungkusan hadiah kepada ahli keluarganya termasuklah Mak Enon. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad dan Rumah Tan Sri Syed Aris B. Selepas itu. Mahani  Sangat menyayangi Rahim 3.

Peristiwa 4 Tan Sri Syed Aris bersyukur kerana Encik Muhammad telah disedarkan oleh Rahim tentang kesan pembayaran ekonomi kepada orang Melayu dan berharap Rahim akan dapat bekerjasama dengan Lebai Maarup. Dia juga tidak suka kepada Lebai Maarup dan menganggap Imam Saad lebih alim daripada Lebai Maarup kerana tuanya dan banyak pengalaman. Rahim dan Mahani menganggap kemenangan itu merupakan kemenangan Imam Saad yang ikhlas dan sabar.Tan Sri Syed Aris hairan dengan perubahan keputusan yang dibuat oleh Encik Muhammad. Rahim membandingkan kebajikan yang dilakukan oleh ayahnya hanya untuk kepentingan diri manakala kebajikan yang dilakukan oleh Lebai Maarup merupakan kebajikan suruhan agama kerana mengabdikan diri kepada Allah s.w. Rahim teragak-agak untuk berbahas dengan bakal mertuanya itu kerana tidak mahu menjadi seperti ayahnya petang tadi yang bertukar menjadi marah. Namun pendapat itu disanggah oleh Rahim. 103 . Setelah Tan Sri Syed Aris dan Syarifah Mu’inah beredar. Peristiwa 3 Rahim menceritakan kepada Tan Sri Syed Aris peristiwa perbahasannya dengan ayahnya petang tadi yang berhubung dengan perlombongan di Kampung Pulai. Walau bagaimanapun. Mereka menghabiskan sisa malam di ‘setee’ panjang dan Rahim menghadiahi Mahani seutas kalung platinum bermadalion kecil dengan sebiji permata berlian halus.t demi kebaikan manusia di dunia dan di akhirat.