Bab 1 ( Halaman 1 hingga 9 )

A. Latar tempat

: Pejabat Encik Muhammad

B. Latar masa

: Pagi ( waktu pejabat )

C. Watak dan

perwatakan

: 1.

Encik Muhammad  Anak Orangkaya Indera Datuk Idris bin Muhammad Saman
 Pengarah Urusan Firma Dagang Internasional, salah

sebuah anak syarikat Tan Enterprise  Bijak mengurus, mentadbir, merancang, dan berkomunikasi dalam urusan pentadbiran.  Mempunyai mata yang cerah bersinar dengan biji mata hitam yang agak besar

2.

Datuk Tan  Pengerusi Syarikat Tan Enterprise  Bertolak ansur dan merendah diri

3.

Mahani  Setiausaha Encik Muhammad  Berperwatakan menarik, sopan, dan bersederhana.  Manis dengan senyuman.  Cekap melaksanakan tugas

2

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pada pukul 11.30 malam semalamnya Datuk Tan menerima panggilan telefon daripada Encik Muhammad. Encik Muhammad ingin menemuinya untuk membincangkan kontrak pembekalan lada hitam ke Jerman. Oleh itu, keesokan paginya Datuk Tan pergi ke pejabat Encik Muhammad. Pada ketika itu Encik Muhammad masih belum sampai di pejabatnya. Mahani telah mempersilakan Datuk Tan masuk dan mempelawa Datuk Tan minum kopi tetapi ditolaknya pelawaan itu dengan baik kerana Datuk Tan telah bersarapan di rumahnya. Datuk Tan menunggu Encik Muhammad di dalam bilik Encik Muhammad. Sambil menunggu ketibaan Encik Muhammad Datuk Tan memerhatikan keadaan sekeliling bilik Encik Muhammad. Setelah Encik Muhammad sampai, mereka mula berbincang dan keputusan telah Berjaya dicapai. Datuk Tan kemudian meninggalkan pejabat Encik Muhammad.

Peristiwa 2

Setelah Datuk Tan beredar, Encik Muhammad memanggil Mahani ke biliknya. Mahani muncul dengan senyum simpul sambil membawa buku nota trengkas dan pensel. Mahani mencatat segala arahan yang diberikan oleh Encik Muhammad. Antaranya beliau meminta Mahani menghubungkan beliau dangan Pengerusi Syarikat Frankfurt Import-eksport di Frankfurt melalui telek hari ini juga. Arahan kedua ialah beliau meminta Mahani memberitahu semua pegawai dan kakitangan bahawa mereka semua dijemput hadir ke jamuan makan tengah hari di Paddock. Kemudian dia menyuruh Mahani menghubungkan beliau dengan Tuan Von Braun iaitu ejen Syarikat Jerman itu.

Peristiwa 3

Sebelum meninggalkan pejabat Encik Muhammad, Mahani ditegur oleh Encik Muhammad kerana memanggil beliau dengan panggilan ‘tuan’ sedangkan beliau meminta Mahani memanggilnya dengan panggilan ‘pak cik’. Mahani akur dengan permintaan Encik
3

iaitu orang yang menganggapnya seperti anaknya sendiri. 4 .Muhammad itu demi menjaga perhubungannya dengan Encik Muhammad.

Begitu juga dengan Datuk Idris yang dilantik menggantikan ayahnya menjadi orangkaya wilayah tersebut dan mewarisi perniagaan lombong. Plot : Peristiwa 1 Datuk Tan tidak sabar menunggu saat kejayaannya yang terbaru bersama Encik Muhammad.Bab 2 ( Halaman 10 hingga 17 ) A. Datin Tan  Isteri Datuk Tan  Seorang yang mengambil berat dan prihatin D. Datuk Tan pula berkongsi dengan pewaris keluarga tersebut iaitu Encik Muhammad yang menubuhkan Syarikat 5 . subuh. Latar masa : Pada waktu malam. Datuk Tan  Gemar membaca  Beragama Kristian tetapi tidak taat pada agama 2. Watak dan Perwatakan : 1. Beliau yakin dengan kebolehan Encik Muhammad kerana beliau mewarisi kebolehan Orangkaya Indera Datuk Idris bin Muhammad Saman. dan tengah hari C. Latar tempat : Rumah Datuk Tan B. anak Orangkaya Indera Datuk Muhammad Saman bin Bendahara Muda iaitu orang besar wilayah yang pertama berkongsi dengan tauke Cina melombong bijih. Kini.

Beliau juga ingin mencari jalan yang sesuai bagi menyingkirkan Penghulu Mahmud. Lamunan Datuk Tan diganggu oleh Datin Tan dan mereka kemudian berbincang tentang hasrat untuk bercuti dan memancing di Jeram Medang Peristiwa 3 Datin Tan bangun pada tengah hari. 6 . Datin Tan kemudiannya berfikir-fikir hendak membawa anak gadisnya itu bercuti ke Pekan Tualang namun dirasakannya mustahil kerana Datuk Tan sudah tentu tidak akan membenarkan. Datuk Tan pula telah pergi ke pejabat pada awal pagi.dagangnya sendiri sebagai anak syarikat kepada Syarikat Tan Enterprise. Peristiwa 2 Pada 23 November kelak Datuk Tan bercadang mengadap sultan pada hari puja umur baginda dan ingin mencadangkan supaya Encik Muhammad dilantik menyandang gelaran Orangkaya Wilayah Sungai Tualang yang masih kosong itu. Datin Tan juga hairan memikirkan Robert yang tidak tertarik kepada agama kristian walaupun setelah tinggal selama tiga tahun di Barat. Datin Tan berasa keseorangan dan terkenangkan anak-anaknya iaitu Lily yang tinggal di asrama Universiti Malaya dan Robert yang sedang menuntut di London dalam Jurusan Kejuruteraan Lombong. Beliau turut berfikir dan mencuba memohon perkenan Baginda untuk melantik Encik Muhammad menyandang gelaran tersebut.

Minah  Isteri Ali  Pembantu di rumah Cik Puan Tipah 4.Bab 3 ( Halaman 18 hingga 25 ) A. Cik Puan Tipah  Isteri Encik Muhammad  Seorang wanita yang jelita. Watak dan Perwatakan : 1. bergaya. Rohana (Ana)  Anak bongsu Cik Puan Tipah 7 . Ali  Pembantu di kebun orkid milik Cik Puan Tipah  Rajin dan jujur 3. Latar tempat : Rumah Cik Puan Tipah ( kebun orkid ) B. Latar masa : Pada waktu pagi dan tengah hari C. dan berwibawa  Pembersih 2. Jahid  Anak lelaki Penghulu Mahmud  Berpengalaman dan berhemah tinggi 5.

Surat itu adalah daripada Jahid iaitu anak lelaki Penghulu Mahmud. Cik Puan Tipah dapat merasakan perubahan dalam diri Rahim setelah lama belajar di London. Suaminya turut tidak memahami cara anaknya itu berfikir. Selepas beberapa ketika. Mahani datang dengan tujuan membincangkan tentang percutian mereka ke Jeram Madang di Pekan Tualang. Lincah dan periang D. hawa nafsu. 8 . Lamunan Cik Tipah terganggu oleh suara Rohana iaitu anaknya yang baru pulang dari sekolah. Cik Puan Tipah turut bercadang melantik Jahid sebagai pengurus berdasakan pengalamannya menjadi pengelola ladang getah Datuk Tan. Ali telah memberikannya sepucuk surat yang diambil dari peti surat di rumahnya itu. Isi kandungan surat tersebut menyatakan tentang pendapat pegawai pertanian daerah bahawa tanah mereka di Jeram Medang sesuai untuk tanaman orkid namun memerlukan belanja yang besar kerana ditumbuhi lalang. menjadi hamba kepada kekayaan. Jahid menjadi pengganti ayahnya dalam mengambil tahu hal ehwal keluarga di kampung. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu Cik Puan Tipah sibuk menguruskan orkid di kebunnya. Cik Puan Tipah bercadang menanam orkid jenis-jenis ‘vanda’ yang bunganya boleh dijual di pasaran dengan mudah. Peristiwa 2 Cik Puan Tipah kemudiannya terkenangkan anaknya Rahim kerana kerap menulis surat dari London tentang kemerosotan moral di seluruh dunia oleh manusia pada zaman kini yang telah menurunkan darjat mereka. dan kemewahan termasuklah ayahnya sendiri iaitu Encik Muhammad.

Syarifah Mahani ( Mahani )  Dilahirkan pada 5 Oktober 1959 ( berusia 21 tahun )  Seorang yang ceria  Taat pada agama dan ibu bapa 2. 5 Oktober 1980. Syarifah Naimah meninggal dunia. Plot : Peristiwa 1 Bab ini menceritakan tentang kelahiran Syarifah Mahani iaitu pada 5 Oktober 1959. Pada hari tersebut. Pada masa yang sama ibu kandungannya. Watak dan Perwatakan : 1. Mahani telah menyambut hari 9 .Bab 4 ( Halaman 26 hingga 33 ) A. Syarifah Mu’inah  Isteri muda Encik Muhammad  Penyayang dan bertanggungjawab 3. Latar tempat : Rumah Tan Sri Syed Aris B. Tuan Syeikh Syed Salim Al-Makky. Tan Sri Syed Aris kemudian telah berkahwin dengan Syarifah Mu’inah iaitu adik kepada Syarifah Naimah atas nasihat walidnya. Tan Sri Syed Aris  Penyabar dan tabah menghadapi dugaan  Mudah menerima hakikat D. Latar masa : Pada waktu malam hingga subuh C.

w. Mahani sebagai anaknya sendiri. Tambahan pula ibu Jahid sangat berkenan dengan Mahani. 10 . Hal ini demikan kerana beliau tidak dapat merasa lain daripada perasaan adik beradik terhadap Syarifah Mu’inah. Hal ini dapat dilihat apabila Tan Sri Syed Aris lebih berkenan menjalinkan hubungan dengan keluarga Encik Muhammad. Syarifah Mu’inah berasa janggal kerana berkahwin dengan suami kakaknya sendiri tetapi kemudian perasaan itu luput dengan sendiri. akhirnya beliau bersetuju dan hidup bahagia dengan Syarifah Mu’inah dan perkahwinan mereka kekal hingga dua puluh tahun lamanya. Peristiwa 3 Syarifah Mu’inah menceritakan hubungan Mahani dan Jahid serta mencadangkan keduanya dijodohkan. beliau juga pada mulanya tidak bersetuju dengan perintah orang tuanya itu.t dan mendapat restu daripada walidnya. Peristiwa 2 Tan Sri Syed Aris dan Syarifah Mu’inah kemudiannya terkenangkan peristiwa pada awal perkahwinan mereka. Tan Sri Syed Aris bersyukur kerana perkahwinan mereka diberkati Allah s. Namun. Namun begitu. hubungan mereka mula renggang semenjak Rahim melanjutkan pelajaran ke luar negara. Begitu juga Mahani yang menjadi serba salah kerana dia telah bekawan dengan Rahim sejak di bangku sekolah lagi. Pada masa yang sama Jahid telah muncul dalam hidupnya. Tan Sri Syed Aris pula lebih mementingkan pangkat dan darjat.jadinya yang ke-21 di samping merayakan ulang tahun perkahwinan yang ke-20 antara Syed Aris dengan Syarifah Mu’inah. Beliau juga bertanggungjawab memelihara anak saudaranya. Situasi yang sama turut dirasai Tan Sri Syed Aris pada ketika itu.

Bab 5 ( Halaman 34 hingga 42 )

A. Latar tempat

: Rumah Tan Sri Syed Aris

B. Latar masa

: Pada waktu malam hingga subuh

C. Watak dan Perwatakan : 1. Penghulu Mahmud  Bertanggungjawab  Mempunyai kesedaran diri
 Tidak tajam berbalas fikiran

2.

Jahid  Bersikap tegas dan prihatin

3.

Yang Berhormat Muhd. Yusuf  Wakil rakyat di Pekan Tualang  Tamak  Tidak tetap pendirian

4.

Encik Muhammad  Adik Penghulu Mahmud  Sangat menghormati abangnya

5.

Jamilah  Berusia 27 tahun
11

 Bersopan santun

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pekan Tualang telah bersedia menerima dan menyambut kedatangan Duli Yang Maha Mulia Baginda Sultan yang akan berangkat untuk mengadakan lawatan selama 2 hari. Pada setiap tahun, Baginda Sultan berangkat menemui rakyat jelata dari daerah ke daerah iaitu sebulan dua sebelum perayaan puja umur Baginda dijalankan. Peristiwa 2 Penghulu Mahmud bercadang untuk menjual tanah pusaka dan hasilnya akan dibahagi mengikut pembahagian faraid. Namun, belum tanah itu dijual, anaknya sendiri, Jahid dan kakak Jahid telah membantah kerana bimbang keturunan mereka tidak akan dibenarkan oleh Tuanku memegang teraju wilayah itu, terutama gelaran Orangkaya Indera. Kata-kata anaknya, Jahid, membuatkannya berasa serba salah untuk menjual tanah tersebut. Dia juga kecewa dengan kepimpinan Yang Berhormat Encik Muhd. Yusuf yang hanya mementingkan diri. Peristiwa 3 Encik Muhammad pulang ke kampung untuk memberitahu cadangan isterinya, Cik Puan Tipah untuk membuka kebun orkid di Jeram Medang dan mengingatkan abangnya, Penghulu Mahmud supaya mengadap Sultan untuk mengisi gelaran Datuk Indera. Encik Muhammad menghabiskan masa di kampung dengan menziarahi kawan-kawan dan ke masjid di samping mencungkil masalah asas dan belia-belia yang telah berhijrah ke bandar mencari pekerjaan.

12

Bab 6 ( Halaman 43 hingga 50 )

A. Latar tempat

: Jeram Medang

B. Latar masa

: Pagi hingga petang

C. Watak dan Perwatakan : 1. Ali  Kelihatan seperti orang bodoh  Peramah  Melucukan

2.

Sarip  Pemantu Sudin  Seorang yang cermat dan berhati-hati

3.

Sudin  Wakil Yang Berhormat Muhd. Yusuf
 Berfikiran negatif dan mempunyai agenda tersendiri  Seorang ‘broker’

 Hitam manis, tegap, berambut krinting, dan tinggi

4.

Penghulu Mahmud  Pemurah dan baik hati

5.

Jahid
13

Pada waktu petang. Jahid menasihati Ali supaya tegas dan menyatakan bahawa dia hanya bekerja untuk menebas kerana Cik Puan Tipah ingin menanam orkid di situ dan hanya diarahkan oleh Encik Muhammad. Sewaktu meninjau mereka bertemu dengan Ali yang sedang menebas dan menebang di kawasan tersebut. Sudin meminta Ali supaya hadir ke ‘rest house’ membincangkan suatu perkara penting. Plot : Peristiwa 1 Sudin dan Sarip ke Jeram Medang untuk meninjau tanah milik Keluarga Penghulu Mahmud. Sudin dan Sarip kemudian ke kebun kelapa dan mendapat tahu bahawa semua kebun tersebut milik Penghulu Mahmud dan orang yang mendirikan rumah dan pondok di situ hanya menumpang. Namun sebelum itu. Peristiwa 2 Pada waktu tengah hari. dia singgah di masjid kerana dia tahu Jahid belum pulang sambil menunggu waktu Zuhur. Begitu juga dengan tanah lapang. Sudin dan Sarip bertekad untuk membantu Yang Berhormat Muhd. Seorang yang teliti dan sentiasa berwaspada D. Ali telah terus pergi ke rumah Penghulu Mahmud. Yusuf mendapatkan tanah-tanah tersebut. gerai-gerai dan tanah seberang sungai. Ali disuruh bertemu dengan wakil Yang Berhormat seperti yang dirancangkan petang nanti. 14 .

Sarip  Pandai menilai 3. Kebun orkid yang ingin diusahakan itu berkeluasan empat hingga lima ekar. Rakan kongsinya pula. Yusuf berminat untuk mendapatkan tanah tersebut dengan motifnya untuk menambah kekuatan politiknya. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di rumah rehat Sudin menerangkan kepada Yang Berhormat Muhd. Latar masa : Pagi hingga tengah hari C.Bab 7 ( Halaman 51 hingga 59 ) A. Yusuf  Mudah marah  Mahu menguatkan kuasa politiknya  Mempunyai motif tersendiri D. Yusuf tentang rancangan Encik Muhammad membersihkan tanah di Jeram Medang untuk tanaman orkid yang diuruskan oleh Jahid. Sudin  Mempunyai pelbagai tipu helah  Banyak berhutang  Bijak mencungkil rahsia 2. Watak dan Perwatakan : 1. Tauke Chan ingin meluaskan perniagaannya. Sudin berusaha mencari helah supaya 15 . Yang Berhormat Muhd. Latar tempat : Rest house ( Rumah rehat ) B. Yang Berhormat Muhd.

Beliau sangat berharap rancangan tersebut berjaya supaya cita-citanya tercapai dan kedudukan politiknya terjamin. Yang Berhormat Muhd.dapat mempengaruhi Penghulu Mahmud. Yusuf bimbang rancangannya akan digagalkan oleh Encik Muhammad. Hal ini demikian kerana rancangan itu penting terutamanya selepas beliau bersara daripada kegiatan politik kelak. Peristwa 2 Yang Berhormat Muhd. Yusuf terus memikirkan rancangan perumahan untuk orang-orang Melayu yang tidak mempunyai tanah. Beliau turut percaya usahanya untuk memperbesarkan kilang papannya di Pekan Kuala akan berjaya. Yusuf untuk menghasut penghunipenghuni tanah Penghulu Mahmud agar mereka menuntut hak milik mereka tanpa melibatkan nama Yang Berhormat. 16 . Sudin mencadangkan kepada Yang Berhormat Muhd.

Tan Sri Syed Aris  Pengarah Eksekutif Serba Dagang Internasional  Tajam penglihatan tentang kepentingan orang Melayu dalam dunia dagang 3.Bab 8 ( Halaman 60 hingga 74 ) A. Yang Berhormat Muhd. Latar masa : Pagi ( waktu pejabat ) hingga tengah hari C. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad telah mengadakan mesyuarat Pengarah Firma Serba Dagang Internasional. Watak dan Perwatakan : 1. Kuala Lumpur. Encik Muhammad  Menepati masa  Bersemangat dan gemar berfalsafah 2. Mereka berbincang tentang kepentingan orang Melayu dalam dunia dagang. termasuklah Tan Sri Syed Aris iaitu Pengarah Eksekutif Serba Dagang Internasional. Yusuf  Berbadan gempal  Seorang yang sibuk dengan dengan pelbagai tugas  Kurang jujur D. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad dan hotel B. Encik Muhammad cuba meyakinkan Tan Sri Syed Aris 17 .

Encik Muhammad kesal kerana Tauke Chan telah merasuah abangnya dengan wang ringgit dan sebuah kereta Mercedes. Encik Muhammad mengingatkan Tan Sri Syed Aris bahawa politik kerajaan itu bukannya politik perkauman dan percaya terhadap rakan kongsinya iaitu Datuk Tan itu seorang yang jujur. Peristiwa 2 Encik Muhammad telah bertemu Yang Berhormat Muhd. Yusuf di sebuah hotel. 18 . Mereka berbincang soal perniagaan terutamanya nasib kontraktor Melayu yang sering dipermainkan oleh rakan kongsi saudagar Cina. rancangan tersebut akan menyentuh kepentingan keluaraga Encik Muhammad.bahawa sokongan Datuk Tan terhadap projek lada hitam itu akan menguntungkan syarikat. Tan Sri Syed Aris pula berpendapat menyokong pekebun-pekebun kecil di Johor lebih baik daripada menanam modal yang banyak membuka ladang sendiri. India atau Melayu mereka tetap perlu menghadapi risiko. Yusuf menyertai rancangan itu dan berjanji akan menangani masalah Tauke Chan dan abangnya. Penghulu Mahmud. Encik Muhammad tidak bersetuju dengan pendapat tersebut kerana sama ada berkongsi dengan Cina. Dia juga mengingatkan Encik Muhammad tentang cita-cita politik kerajaan untuk mengisi matlamat tiga puluh peratus penglibatan orang Melayu dalam dunia dagang dan perusahaan. Encik Muhammad kemudian berjaya memujuk Yang Berhormat Muhd. Encik Muhammad telah menyatakan rancanganya hendak membuka perusahaan lombong di daerah Tualang. Yang Berhormat Muhd. lebih-lebih lagi melibatkan modal dengan orang Cina. Namun. Yusuf pula menyatakan rancangannya bersama Tauke Chan hendak membuka rancangan perumahan di kawasan tersebut. Walau bagaimanapun.

Mahani berasa bersalah kerana dalam diam dia telah membaca surat itu sebelum ini. Encik Muhammad  Teliti dan cekap  Seorang yang tenang D. Mahani menjelaskan bahawa surat itu dialamatkan kepada Encik Muhammad. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pagi ( waktu pejabat ) C. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad memanggil setiausaha pejabatnya iaitu Mahani berjumpa dengannya. Dia telah menyerahkan surat daripada Rahim iaitu anaknya kepada Mahani dan menanyakan mengapa surat itu dimasukkan ke dalam failnya. Encik Muhammad kemudian meminta Mahani membaca surat itu dan memberi pendapatnya pada keesokan hari walaupaun surat itu adalah surat peribadi seorang anak kepada ayahnya.Bab 9 ( Halaman 75 hingga 77 ) A. Mahani  Seorang yang tegas  Kurang jujur 2. Isterinya juga mendesak supaya Rahim dijodohkan 19 . Peristiwa 2 Encik Muhammad sangat mengharapkan pendapat Mahani tentang keseluruhan isi tersebut kerana Mahani dan Rahim merupakan kawan lama. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B.

20 . Sebelum ini dia pernah menulis surat yang panjang lebar kepada anaknya itu supaya menumpukan pelajaran dan jangan terlalu memikirkan hal-hal lain terutamanya tentang pandangan baru terhadap hidup ini yang mungkin bersifat negatif.dengan Mahani.

Pada keesokan hari. Fikirannya merayau-rayau terus ke London dan Kampung Tualang. Latar tempat : Rumah Mahani B. Mahani  Banyak Berfikir  Berbudi pekerti mulia 2. Syarifah Mu’inah  Penyayang  Memahami anaknya D. Latar masa : Malam hingga pagi C. iaitu orang yang telah banyak berjasa dalam hidupnya. dia menunggu untuk mendapatkan jawapan tetapi ayahnya telah keluar pada awal 21 . Encik Muhammad yang menyuruhnya belajar ilmu kesetiausahaan dan diambil bekerja di syarikatnya itu. Watak dan Perwatakan : 1. Mahani gelisah dan tidak dapat tidur dengan lena pada malam itu. Esok dia terpaksa menyatakan pendapatnya tentang surat Rahim kepada Encik Muhammad. Peristiwa 2 Mahani telah menyerahkan surat Rahim kepada orang tuanya untuk mendapatkan pandangan.Bab 10 ( Halaman 78 hingga 86 ) A. Dia sedar perkara yang disebut dalam surat itu tentang dirinya bertujuan menyindir ayahnya sendiri dan bukan untuk membayangkan perasaanya terhadap Encik Muhammad. Plot : Peristiwa 1 Di rumah.

Terdapat dua persoalan yang ditimbulkan oleh Rahim dalam surat itu. Peristiwa 3 Tan Sri Syed Aris telah pergi ke rumah Encik Muhammad untuk membincangkan masalah yang timbul berhubung dengan surat tersebut.pagi lagi. Encik Muhammad memberitahu Mahani bahawa ayanhnya sedang menunggu di pejabat. 22 . Puan Sri Syarifah Mu’inah iaitu ibunya menenangkan Mahani dan tidak menyangka bahawa Rahim boleh berfikir yang bukan-bukan terhadap ayahnya. yang pertama adakah Mahani masih menaruh hati kepada Rahim dan kedua adakah Encik Muhammad ada menaruh perasaan terhadap Mahani. Mahani mengagumi Encik Muhammad kerana majikannya itu seorang yang ‘gentleman’ dan bijaksana Peristiwa 4 Pada pagi itu fikiran Mahani berkecamuk memikirkan jawapan yang perlu diberikannya kepada Encik Muhammad sehinggakan dia menerima panggilan telefon daripada Encik Muhammad kerana lambat ke pejabat.

Imam Saad  Seorang yang dihormati di kampung Pulai  Ayah Sudin 23 . Latar tempat : Warung Pak Salim dan rumah Imam Saad B. Watak dan Perwatakan : 1. Pak Salim  Peniaga warung  Janggut dan misai jarang-jarang dan tidak bercukur  Rajin dan cekal  Telah agak tua 3.Bab 11 ( Halaman 87 hingga 95 ) A. Sudin  Lincah dan lepas laku  Pernah berjudi dan kaki botol  Broker yang telah banyak menjual tanah orang kampung 2. Latar masa : Tengah hari C. Tuk Empat Dahlan  Seorang jurucakap  Bersikap sedikit kasar 4.

Plot : Peristiwa 1 Sudin singgah ke warung Pak Salim. Kehadirannya itu tidak disukai oleh pemuda-pemuda di situ. Selain itu. Peristiwa 2 Sudin bercadang akan terus berhijrah ke Kuala Lumpur tetapi Pak Salim tidak bersetuju dan menasihatinya supaya terus tinggal di kampung memandangkan keadaan ibu dan bapanya sudah tua. Pak Salim menyatakan bahawa bapanya itu susah hati memikirkan masalah orang kampung terutamanya pemuda-pemuda yang berpecahbelah kerana berbeza fahaman politik. Pak Salim menasihati Sudin supaya balik berjumpa dengan ayahnya kerana ayahnya marah bukan disebabkan soal politik tetapi kerana sebab lain. Sudin kemudiannya pulang ke rumah untuk menemui ibunya. Menepati janji D. dia diharap dapat mengantikan Imam Saad untuk mengembalikan keimanan dan kesejahteraan masyarakat kampung di situ. Perkara tersebut berlaku kerana ayah dan ibunya tidak berani meminang Gayah. Sudin pula tidak suka tinggal di kampung kerana kecewa gadis pilihannya iaitu Gayah berkahwin dengan orang lain. Sudin berbual dengan Pak Salim tentang masalah yang dihadapinya dengan bapanya iaitu Imam Saad. 24 . Dia juga berasa ragu tentang sikap ayahnya itu terhadap kepulangannya nanti.

Plot : Peristiwa 1 Sewaktu Sudin pulang ke rumah. Latar masa : Tengah hari C. Sudin amat terkejut kerana dia tidak 25 . Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Jujur terhadap ibu bapanya  Suka meningkah cakap orang 3. Bapa Sudin iaitu Imam Saad masih tidak pulang dari surau. Imam Saad  Warak  Berwajah jernih dan selalu bersih  Mudah dibawa berbincang D. Latar tempat : Rumah Imam Saad B. Cerita itu membuatkan ayahnya berasa sangat marah terhadapnya. Mak Minah  Ibu Sudin  Penyayang 2. Semasa pulang. ibunya Mak Minah sedang memasak dan menyiapkan makanan tengah hari. Mak Minah menceritakan tentang khabar angin yang mengatakan bahawa Sudin telah melarikan Gayah ke bandar.Bab 12 ( Halaman 96 hingga 104 ) A.

26 . Imam Saad menerangkan bahawa mereka bukan tidak berkenan dengan Gayah tetapi sejarah keturunan mereka yang menghalang perkahwinan tersebut.mengetahui perkara itu lantas ibunya segera menyuruh budak yang bermain di bawah rumah memanggil suaminya pulang dari surau bagi membincangkan perkara tersebut.Hal ini demikian kerana keluarganya dan keluarga Penghulu Mahmud masih menyimpan perasaan dendam antara satu sama lain. Peristiwa 2 Imam Saad selama ini tidak pernah mempercayai bahawa Sudin ada kena mengena dengan soal Gayah yang lari dari kampung. Sudin menjelaskan perkara sebenar kepada ayahnya dan kesal kerana ibu dan ayahnya tidak berani masuk meminang Gayah. Imam Saad juga tidak tahu siapakah yang menyebarkan khabar angin itu dan berharap Sudin dapat menyiasat sendiri.

Jahid  Prihatin D. Latar tempat : Hospital B. Yang Berhormat Muhd. Mat Akil  Samseng  Menaruh hati pada Gayah 3. Plot : Peristiwa 1 27 .Bab 13 ( Halaman 105 hingga 112 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Berkeyakinan  Mempunyai kesedaran diri  Sentiasa ingat pesan bapanya 2. Latar masa : Petang C. Yusuf  Mementingkan keuntungan  Talam dua muka 4.

Sudin juga berfikir sama ada Yang Berhormat Muhd. 28 . Mungkinkah Tauke Chan marah kepadanya kerana kerja yang diarahkan olehnya itu belum mendatangkan hasil. Sudin juga berharap hanya Yang Berhormat Muhd. Sudin kemudiaanya teringatkan pesan ayahnya. Sudin mengesyaki Mat Akil yang telah mencederakannya kerana ketika dia ditimpa kemalangan kedengaran suara Mat Akil menyumpahinya. Dia tahu bahawa Mat Akil sebenarnya turut menaruh hati pada Gayah. Dia juga runsing memikirkan kedudukan Gayah dan tidak mahu Gayah datang melawatnya. Selepas mereka beredar Sudin teringat peristiwa sebelum dia mendapat kemalangan. Yusuf telah berjaya dipujuk oleh Encik Muhammad melalui Jahid untuk membatalkan rancangan yang ditaja oleh Tauke Chan dan menyertai rancangan yang lebih baik. Dia juga percaya bahawa kemalangan itu dirancang dan ada hubung kait dengan Gayah kerana ramai yang menyangka bahawa dia telah melarikan Gayah termasuklah Mat Akil. sekiranya dia ingin mengahwini Gayah janganlah perkahwinan itu menjadi pemecah keluarga yang sudah renggang antara keluarganya dengan keluarga Tuk Penghulu Mahmud.Yang Berhormat Muhd. Yusuf yang datang melawatnya pada petang itu kerana dia ingin menanyakan pelbagai soalan. Yusuf dan Jahid supaya tidak melaporkan kemalangan itu kepada polis kerana motosikalnya tidak rosak dan di samping ketiadaan bukti untuk mendakwa Mat Akil. Peristiwa 2 Sudin meminta Yang Berhormat Muhd. Yusuf dan Jahid melawat Sudin yang terlantar di hospital kerana kemalangan motosikal. Peristiwa 3 Sudin tertanya-tanya mengapa Tauke Chan tidak melawatnya.

Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Subuh hingga pagi C. Yusuf  Mahu mengubah nasib rakyat yang miskin  Selalu sibuk dengan urusan kerja 4.Bab 14 ( Halaman 113 hingga 121 ) A. Mahani  Bijak dan cekap melaksanakan tugas 29 . Encik Muhammad  Orang paling berkuasa menjayakan perusahaan lombong di Lembah Tualang  Bertanggungjawab 2. Yang Berhormat Muhd. Latar tempat : Rumah dan pejabat Encik Muhammad B. Datuk Tan  Pangarah Urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang ( anak syarikat Tan Enterprise ) 3. Tan Sri Syed Aris  Berpengalaman dalam urusan perniagaan 5.

Datuk Tan telah memilih Encik Muhammad sebagai pengerusi syarikat kerana pada pandangannya Encik Muhammad lebih sesuai untuk menjayakan perusahaan lombong itu. Selain itu. Dia tahu bahawa Tuanku Sultan akan berangkat menangkap ikan sambil berehat di Jeram Medang. Peristiwa 5 Encik Muhammad merancang akan mengadakan satu perayaan besar di Kampung Pulai. Dia sentiasa mencari jalan untuk menggunakannya. dan dimuliakan sebaik-baiknya. Duli Yang Maha Mulia 30 . Peristiwa 3 Pada perayaan puja umur Tuanku Sultan beberapa bulan lalu. dijamu. Perkara tersebut dilakukan bagi memberi penghormatan dan kebanggaan kepada penduduk Kampung Pulai serta menambat hati mereka. Dia akan menggunakan peluang itu untuk mengumumkan pelantikan abangnya menyandang gelaran Orangkaya Indera. Dia juga akan cuba memujuk orang-orang muda supaya bekerja di lombong itu dan tidak lagi meninggalkan Kampung Pulai. dihormati. Yusuf telah mengadap sultan dan berjaya memujuk Baginda memberikan gelaran Datuk Indera yang telah lama kosong kepada Tuk Penghulu Mahmud. Encik Muhammad dilantik sebagai pengerusi syarikat dan datuk Tan hanya menjadi Pengarah Urusan. Yang Berhormat Muhd. Penduduk kampung akan dihibur. Encik Muhammad berhajat untuk membela nasib orang-orang di Kampung Pulai supaya diberi kemudahan agar kehidupan mereka bertambah baik.D. Plot : Peristiwa 1 Syarikat Lombong Lembah Tualang telah berjaya ditubuhkan. Peristiwa 2 Encik Muhammad terkenangkan memang dari dahulu dia bercita-cita untuk meneruskan usaha yang dijalankan oleh arwah ayah dan datuknya itu. Peristiwa 4 Encik Muhammad membayangkan perasaan emosi dan sentiment yang timbul dalam hatinya terhadap penduduk Kampung Pulai. Hal ini demikian kerana Datuk Tan tahu tentang pelbagai masalah dan kesukaran yang dihadapi dalam usaha membuka lombong tersebut. Datuk Tan dan Yang Berhormat Muhd. Yusuf pula cuba menempatkan masyarakat kampung itu dalam rancangan FELDA.

31 . Yang Berhormat Muhd. Yusuf berperanan menjanjikan masa depan yang lebih gemilang kepada penduduk Kampung Pulai dan nasib mereka juga akan dibela.Sultan akan bersama mereka pada pembukaan perayaan dan mengisytiharkan pelantikan Tuk Penghulu Mahmud yang menyandang gelaran Datuk Orangkaya Indera. Pada masa itu juga.

Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Tengah hari. malam dan pagi C. Ali  Atenden pemungut sewa letak kereta  Baik hati dan peramah 3. Kasim  Pemandu baru Encik Muhammad  Anak saudara Encik Muhammad D. Plot : Peristiwa 1 Mat Akil pergi ke Kuala Lumpur dengan harapan dapat bertemu dengan Gayah di samping mencari Kasim. Latar tempat : Kuala Lumpur B. Sebelum ini dia pernah ke Kuala Lumpur dan sama-sama berkeliaran dengan Kasim menjadi jaga Kereta.Bab 15 ( Halaman 122 hingga 130 ) A. Mat Akil  Gemar berangan-angan  Bekas banduan  Pendengki dan iri hati 2. Dia kemudiannya ditangkap polis bersama beberapa jaga kereta yang lain termasuk Kasim dan terpaksa 32 .

Peristiwa 2 Sewaktu mencari Kasim. Sampai di Kuala Lumpur. Mat Akil terserempak dengan Kasim yang kini telah bekerja sebagai pemandu Encik Muhammad. Ali memberitahu Mat Akil yang Kasim telah lebih sebulan berhenti kerja. Dia membawa Mat Akil bertemu dengan abang iparnya. Mat Akil bermalam di rumah Ali dan pada keesokan harinya. ketika berada di kaki lima Wisma Yakin. Mat Akil terjumpa dengan Ali iaitu kawan kepada Kasim.merengkok selama tiga hari dalam penjara kerana tidak mempunyai wang untuk membayar denda. 33 . Mat Akil berusaha mencari Kasim yang diketahuinya bekerja sebagai atenden pemungut sewa letak kereta. Akhirnya Mat Akil mengikut Kasim ke pejabat pak ciknya di Bangunan Maju Jaya. Atan yang tahu di mana Kasim bekerja.

Mat Akil  Pemarah  Berdendam terhadap Sudin  Anak yatim piatu 2. Drebar bas  Memahami sikap kanak-kanak  Penyabar 4. Tuk Empat Dahlan  Bapa saudara Mat Akil  Mengambil berat hal ehwal masyarakat 3. Kawan-kawan Mat Akil  Pemalas  Sihat dan cergas  Hanya mahu hidup gembira 34 . Latar masa : Petang C. Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 16 ( Halaman 131 hingga 139 ) A.

Sudin merupakan ketua murid yang sering membuat laporan menganai dirinya yang selalu bergaduh.D. 35 . Ketika dia masih kecil. Tuk Empat Dahlan. dia menjadi anak yatim dan menumpang di rumah Ketua Kampung iaitu bapa saudaranya. Kemudian dia mengajak kawan-kawanya ke pekan untuk menonton wayang. Setelah ibunya meninggal. Semasa di sekolah. Mat Akil telah mengupah budak untuk menoreh tayar bas yang akan membawa rombongan pengantin ke Kuala Lumpur untuk menghantar Sudin. Mat Akil juga sakit hati kerana Sudin berjaya mengahwini Gayah. Plot : Peristiwa 1 Setelah pulang ke kampung. budak upahannya tidak menorah tayar bas itu dan hanya mengempiskannya. Peristiwa 2 Mat Akil terkenang zamannya sewaktu kecil dan menganggap Sudin sebagai punca nasib malangnya sejak kecil hinggalah sekarang. dia bertambah geram apabila Pak Alangnya iaitu Tuk Empat Dahlan pula menasihatinya supaya berubah menjadi baik. Semasa dalam perjalanan peristiwa dia membuang najis di cadar itu menjadi bahan ketawa mereka. Kini. Dia telah mencuri wang daripada tabung buluh Mak Alangnya dan kemudian ke rumah Imam Saad lalu membuang najis di atas cadar pengantin Sudin dan Gayah. Peristiwa 3 Namun. dia telah berhenti sekolah. Mat Akil masih tidak berubah. Namun. Mat akil kemudiannya ke kedai Pak Salim dan minum bersama rakan-rakanya. Mat Akil masih tidak berpuas hati terhadap Sudin lebih-lebih lagi dia mendapat tahu bahawa Sudin telah pulih daripada kecederaan dan telah bekerja dengan Encik Muhammad.

Cik Puan Tipah  Bertimbang rasa namun sedikit tegas 2. Encik Muhammad  Cekap mengurus  Peramah dan mudah mesra  Baik budi pekerti 4. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Tan Sri Syed Aris  Tidak menepati masa 5. Kak Sa’emah  Balu abang Encik Muhammad 36 . Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Malam C.Bab 17 ( Halaman 140 hingga 148 ) A. Imam Saad  Jujur 6. Rohana ( Ana )  Periang 3.

Peristiwa 3 Rombongan pengantin yang diketuai oleh Tuk Empat Dahlan. bagi Cik Puan Tipah biarlah pelamin pertama di rumahnya adalah untuk anak-anaknya sendiri. Tetapi akhirnya dia bersetuju kerana yang akan dilangsungkan hanyalah akad nikah. Bagi Imam Saad pula perkahwinan itu akan memadamkan terus persengketaan lama yang berlaku antara keluarganya dengan keluarga Penghulu Mahmud. Namun. nombor 23 jalan 32 riuh rendah dengan sanak saudara dan sahabat handai kerana akan berlangsung majlis akad nikah antara Sudin dan Gayah.D. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah besar di lereng bukit. Perkahwinan Sudin dan Gayah pula memudahkan taktiknya menabat hati orang Kampung Pulai. Imam Saad dan Pak Salim telah tiba. Peristiwa 2 Encik Muhammad memikirkan hubungannya dengan orangorang kampung yang semakin bertambah erat. Mat Akil tidak hadir. Cik Puan Tipah pada mulanya tidak bersetuju majlis tersebut diadakan di rumahnya kerana lebih suka sekiranya dilangsungkan di Pekan Tualang sahaja. 37 . Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah menyambut kedatangan mereka dengan mesra. Pada masa yang sama Encik Muhammad memainkan peranan untuk menambat hati dan perasaan Imam Saad dan Tuk Empat Dahlan kerana dengan cara ini akan dapat memenangi hati penduduk kampung pula.

Bab 18 ( Halaman 149 hingga 155 ) A. Pak Salim  Bendahari Jawatankuasa Perayaaan  Bendahari Jawatankuasa Kemajuan Kampung 4. Jamaludin  Anak Pak Salim  Ahli Jawatankuasa Perayaan 38 . Latar masa : Pagi hingga petang C. Latar tempat : Pejabat Sudin B. Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Pegawai Perhubungan Raya Syarikat Lombong Lembah Tualang  Pengerusi Jawatankuasa Perayaan  Cergas dan cekap 2. Jahid  Setiausaha Jawatankuasa Perayaan 3. Tuk Empat Dahlan dan Imam Saad  Penasihat Jawatankuasa Perayaan 5.

Peristiwa 3 Sudin dan Jahid mengambil keputusan bertemu dengan Tuk Empat Dahlan untuk meminta nasihat berhubung cadangannya mengajak Mat Akil menjadi salah seorang ahli atau Ketua Jawatankuasa Kecil. Plot : Peristiwa 1 Sudin telah menerima jawatan penting dalam Syarikat Lombong Lembah Tualang. Sudin berpendapat Tun Empat Dahlan mesti didampingi kerana dia adalah seorang yang berpengaruh di Kampung Pulai. Encik Muhammad  Prihatin. Pak Salim sebagai Bendahari dan Tuk Empat Dahlan bersama Imam Saad dilantik sebagai Penasihat manakala Tuan Pegawai Daerah menjadi Penaung. Peristiwa 2 Encik Muhammad menasihati Sudin supaya memikat hati semua orang dan berusaha maenarik Mat Akil dan kawan-kawannya ke dalam Jawatankuasa Kecil Perayaan walaupun dia dan keluarganya masih tidak dapat memaafkan Mat Akil kerana menajisi cadar pengantinnya dulu. Perbelanjaan perayaan itu ditanggung oleh Keluarga Penghulu Mahmud. Sudin menjadi Pengerusi.6. 39 . Jahid sebagai Setiausaha. Sudin juga bercadang menghebohkan jawatan Penghulu yang dikosongkan oleh Tuk Penghulu Mahmud akan disandang oleh Tuk Empat Dahlan. Di samping mempunyai tugas memikat hati seluruh Penduduk Kampung pulai. Tugasnya bermula dengan pengurusan dan penyelenggaraan perayaan menyambut lawatan Duli Yang Maha Mulia Sultan ke Kampung Pulai untuk mengisytiharkan pelantikan Penghulu Mahmud menyandang gelaran Datuk orangkaya Indera. teliti dan cekap  Bertimbang rasa D. Pengerusi Jawatankuasa Perayaaan yang dipilih dan dilantik oleh mesyuarat Jawatankuasa Kemajuan Kampung dipengerusikan oleh Tuk Empat Dahlan. Dia ingin membalas dendam secara diam-diam terhadap Mat Akil dan kawan-kawannya.

Bab 19 ( Halaman 156 hingga 162 ) A. Plot : Peristiwa 1 Mahani menerima surat daripada Rahim menyatakan tentangannya terhadap penubuhan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Mahani  Kekasih Rahim  Romantik 2. Latar tempat : Rumah Mahani B. di samping setiap kali menerima surat daripada Rahim. mesti ada bayangan daripada ayahnya. Mahani tetap berasa gembira dengan 40 . Watak dan Perwatakan : 1. Walau bagaimanapun. Rahim  Berterus terang  Gemar berbahas dan berani 3. Robert  Gemar membaca buku keagamaan  Kaki mengalah  Ingin hidup bebas daripada kemaksiatan D. Latar masa : Malam C. Perkara itu menyebabkan Mahani berasa risau. Rahim mendapat tahu penubuhan syarikat itu melalui Robert.

Peristiwa 2 Robert akan pulang dan tinggal di Pekan Tualang serta menjadi jurutera di Lembah Tualang. Dia juga tidak mengerti bagaimana Rahim dapat membuat kesimpulan bahawa ayahnya akan menganiaya orang di Kampung Pulai sedangkan dia di luar Negara. Rahim pula akan pulang menentang ayahnya kerana dia mendapat tahu hal ayahnya dengan wang dan kekayaan. 41 . Dia menganggap Rahim hanya membuat kesimpulan sendiri. Peristiwa 3 Mahani berpendapat bahawa Rahim tidak mengetahui situasi sebenar di Kampung Pulai. Mahani berhajat hendak bertemu dengan Jahid untuk berbincang agar dapat memberi beberapa petunjuk untuk menjawab soalan Rahim dalam surat-suratnya.kehadiran surat-surat daripada Rahim kerana mendapat kembali perhatian daripada orang yang dicintainya. Mahani tidak dapat membayangkan sejauh mana akan terjadi penentangan antara anak dan ayah itu. Pada keesokan hari. Perkara yang berlaku antara Rahim dan ayahnya menjadi tanda tanya yang digambarkan oleh keseluruhan surat Rahim itu.

Bab 20 ( Halaman 163 hingga 170 ) A. Pak Salim  Mudah memberi kerjasama 42 . Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Kemat Jerangkung  Lekas marah dan cepat terasa  Pantang dihina 3. Latar masa : Petang C. Sudin  Tenang dan bijak berkata-kata  Pandai mengawal keadaan  Baik hati 4. Watak dan Perwatakan : 1. Mat Akil  Suka bergaduh  Tidak menghormati orang tua  Suka menghina orang lain  Telah mula berubah menjadi sedikit baik 2.

Yusuf dan apabila Encik Muhammad meminta kerjasama berhubung dengan soal itu maka Yang Berhormat Muhd. Yusuf sedia memberikan khidmatnya membantu penduduk Kampung Pulai meningkatkan taraf hidup mereka. Mat Akil mewakili orang yang mempunyai tanah manakala kemat Jerangkung mewakili orang yang menumpang pada tanah orang lain. Sudin akan menggunakan peluang tersebut sebaik-baiknya untuk membalas segala perbuatan Mat Akil dan kawan-kawannya. Peristiwa 3 Sudin amat khuatir jika ada penduduk Kampung Pulai yang tidak mahu berpindah ke rancangan baru yang diusahakan oleh Yang Berhormat Muhd. Namun begitu.D. Mat Akil dan kawan-kawanya mula memberi kerjasama. Plot : Peristiwa 1 Berlaku pertelingkahan antara Mat Akil dan Kemat Jerangkung di kedai Pak Salim berhubung dengan pengambilan tanah orang Kampung Pulai. Semua orang kampung diminta datang ke surau pada hari Jumaat pukul sebelas pagi untuk mendengar taklimat daripada Yang Berhormat Muhd. Beliau telah berunding dengan pihak FELDA untuk menerima penduduk Kampung Pulai dan ditempatkan pada satu kawasan khas yang menjadikan mereka sebagai peneroka baru. Sudin merasai Mat Akil dan kawan-kawannya masih belum betul-betul berubah. Peristiwa 4 Tidak ada siapa yang tahu tentang rancangan Syarikat lombong Lembah Tualang kerana itu merupakan muslihat dan taktik dalam usaha Encik Muhammad membuat dan memenangi hati penduduk Kampung Pulai. Peristiwa 2 Sudin membawa risalah daripada Yang Berhormat Muhd. Sudin yang kebetulan lalu di situ cuba menyelesaikan pergaduhan tersebut. Risalah itu menerangkan berkenaan perpindahan penduduk ke tanah rancangan baru FELDA. 43 . Oleh itu. Semenjak perayaan menyambut Tuanku Sultan dan pelantikan Penghulu Mahmud menyandang gelaran Datuk Indera keadaan Kampung Pulai semakin aman. Yusuf dan selepas solat Jumaat diadakan sedikit jamuan nasi minyak. Yusuf ke seluruh kampung.

Bab 21 ( Halaman 171 hingga 178 ) A. Yusuf akan memberi ucapan dan menerangkan segala perkara yang 44 . Yusuf dan selepas itu akan diadakan sedikit jamuan nasi minyak. Plot : Peristiwa 1 Suasana hari Jumaat di Kampung Pulai pada hujung minggu itu berbeza dari hari Jumaat sebelumnya. Latar tempat : Surau Kampung Pulai B. Sudin  Teliti dan cekap 2. Latar masa : Pagi hingga tengah hari C. Yang Berhormat Muhd. Yang Berhormat Muhd. Mat Akil  Keras kepala  Musang berbulu ayam D. sebelum Zuhur kaum lelaki ke surau mendengar ucapan Yang Berhormat Muhd. Watak dan Perwatakan : 1. Yusuf  Tidak menepati masa  Berani 3. Encik Muhammad  Dipandang tinggi oleh masyarakat 4.

Encik Muhammad belum lagi menerangkan tentang rancangan Syarikat Lombong Lembah Tualang. penduduk kampung telah tahu bahawa ada rancangan untuk memaju dan membaiki taraf hidup mereka yang susah dan miskin itu. Peristiwa 4 Encik Muhammad telah berjaya memikat hati golongan tua dan muda di Kampung Pulai. Kemudian Encik Muhammad pergi mendapatkan Sudin dan berpesan supaya menggalakkan Imam Saad menjadi imam di Pekan Tualang dan mendorong Tuk Empat Dahlan memohon jawatan penghulu. Sambutan terhadap rancangan tersebuat adalah amat menggalakkan. Encik Muhammad telah menerangkan rancangan syarikatnya untuk membeli tanah orang Kampung Pulai serta membayar sagu hati kepada mereka yang tidak mempunyai tanah dan Sudin sebagai orang perantaraannya. Kini. 45 . Peristiwa 2 Yang Berhormat Muhd. Yusuf juga telah mengeluarkan risalah-risalah yang menerangkan tentang kedudukan tanah milik orang kampung yang akan berpindah ke rancagan FELDA.bersangkutan dengan penyertaan penduduk Kampung Pulai dalam rancangan FELDA. Yusuf berucap. Sebelum beredar dia berjumpa dan berbualbual dengan kumpulan Mat Akil yang sedang membersihkan paralatan memasak. Walau bagaimanapun. Peristiwa 3 Sewaktu Yang Berhormat Muhd. Beliau juga memberi jaminan bahawa setiap orang Kampung Pulai tidak akan mengalami kerugian. beliau telah memuji kebijaksanaan Datuk Indera dan kemurahan hati Encik Muhammad.

Kasim  Pemandu Encik Muhammad  Sedikit pelupa 3.Bab 22 ( Halaman 179 hingga 185 ) A. Encik Muhammad  Gemar menikmati pandangan  Bijak mengawal keadaan 5. Latar masa : Petang dan malam C. Rohana ( Ana )  Banyak bertanya tentang abangnya. Datuk Tan  Sentiasa berwaspada 2. Plot : Peristiwa 1 46 . Watak dan Perwatakan : 1. Cik Puan Tipah  Memahami dan taat pada suami D. Latar tempat : Pejabat dan rumah Encik Muhammad B. Rahim 4.

Oleh itu.Encik Muhammad memikirkan mengapakah Datuk Tan tidak bersetuju Syarikat Lombong Lembah Tualang membawa masuk syarikat raksasa orang putih. Peristiwa 3 Pada malam itu. Syarikat itu mahu syer tiga puluh peratus dengan membawa masuk sebuah kapal korek dan menuntut dua kerusi pengarah. Peristiwa 2 Encik Muhammad yakin dia telah memenangi hati penduduk Kampung Pulai. Kesulitan akan bertambah besar apabila anak buah mereka nanti tidak mahu meninggalkan mereka. Encik Muhammad merahsiakan surat itu daripada Ana dan menyatakan surat itu daripada Robert kerana khuatir Ana ingin mengetahui isi kandungan surat tersebut. Jika ada sesiapa yang menerima kesusahan atau menanggung kerugian. dia telah menerima sepucuk surat daripada Rahim yang diberikan oleh Mak Enon. 47 . Cik Puan Tipah menemani Ana dan Kasim menonton televisyen. Namun. Tuk Empat Dahlan dan Pak Salim mungkin menimbulkan kesulitan yang besar tehadapnya. Bagi Encik Muhammad langkah itu dapat memastikan perlombongan dapat dijalankan dengan lebih baik. ketika Encik Muhammad dan isterinya. Baginya pemindahan penduduk Kampung Pulai dan perlombongan yang akan dijalankan di situ merupakan satu proses pembangunan yang tidak boleh disekat. maka itu adalah perkara biasa dalam pelaksanaan pembangunan. dia risau dengan golongan tua kerana terdapat peraturan bahawa golongan yang diterima mengikuti rancangan FELDA ialah mereka yang berumur tidak lebih daripda empat puluh tahun. Imam Saad. cepat dan menghasilkan pengeluaran yang terjamin. Encik Muhammad berfikir untuk menempatkan Imam Saad menjadi Imam di Pekan Tualang dan Tuk Empat Dahlan menjadi penghulu.

Sani  Suka menunjuk-nunjuk  Anak Tuk Imam  Seorang broker D. Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Sudin telah bertemu dengan kawan lamanya. Sudin juga menasihati Sani supaya berhenti melakukan pekerjaan itu. Sudin  Mempunyai ramai kenalan  Bekas ‘broker’  Berterus terang 2. Sani yang menjadi ‘broker’ dan meminta pertolongannya untuk dikenalkan kepada ‘manager’ syarikat ‘finance’. Wang itu diperlukan untuk berurusan dengan rakan dagangnya dari seberang. Sudin tidak mahu membantu Sani kerana menganggap perniagaan gali lubang timbun lubang yang diamalkan Sani akan merugikannya. Peristiwa 2 Sudin telah terfikir untuk menggunakan kesempatan daripada masalah Sani bagi memudahkan proses mempersarakan Imam Pekan 48 . Sani memerlukan sekurangkurangnya sembilan ribu ringgit dan ingin mendapatkan wang dengan menggadai kereta di ‘finance’ itu. Latar masa : Pada waktu pagi C.Bab 23 ( Halaman 186 hingga 192 ) A. Latar tempat : Bangunan Maju Jaya B.

Encik Muhammad bersetuju memberi wang kepada Sani dengan menandatangani perjanjian hutang dengan cagaran tanah ayahnya di Pekan Kuala itu. Jika bapa Sani bersara. Sudi merancang melaksanakan rancangannya itu dengan menggunakan Sani. Selain itu.Kuala iaitu ayah Sani. Sani akan diberi kerja yang sesuai supaya dia boleh menyelesaikan hutangnya itu kelak. sudah tentu Imam Pekan Tualang akan diambil alih oleh Imam Saad iaitu ayahnya walaupun dia belum memberitahu cadangannya itu kepada ayahnya iaitu Imam Saad. Peristiwa 3 Keadaan Sani itu membawa kesempatan besar untuk dipergunakan. Bapa Sani memang sudah lama memujuk anaknya supaya bekerja tetap dan tinggal di Pekan Kuala kerana dia sudah tua. 49 .

Encik Muhammad  Selalu sibuk 4.Bab 24 ( Halaman 193 hingga 199 ) A. Latar masa : Pada waktu pagi C. Mahani  Pandai berpura-pura  Banyak bertanya 3. Watak dan Perwatakan : 1. Mahani tidak yakin Rahim akan bekerja dengan syarikat lombong itu kerana dia 50 . Kasim  Pemandu Encik Muhammad D. Walau bagaimanapun. Jahid  Mengambil berat 2. Syarikat Lombong Lembah Tualang. fikir Mahani. Encik Muhammad tentu berbangga kerana Rahim berkelulusan daripada university terkenal di London dengan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Dagang dan tepat pada waktu Syarikat Lombong Lembah Tualang selesai ditubuhkan. Latar tempat : Coffee-house ( Bangunan Maju Jaya ) B. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di ‘coffee-house’ Jahid memberitahu Mahani tentang kepulangan Rahim dalam bulan Julai dan dia akan bekerja dalam Bahagian Pengurusan.

Mahani juga pasti Jahid juga tidak tahu tentang pendapat dan penentangan Rahim tehadap ayahnya.telah menyatakan tentangannya terhadap hasrat ayahnya itu. Peristiwa 3 Encik Muhammad yang baru pulang dari biliknya di tingkat 5 memberitahu Mahani bahawa dia akan mendapat seorang pembantu di pejabat kerana urusan serta fail-fail pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang akan dipindahkan dari pejabat Tan Enterprise ke pejabatnya. Mereka kemudiannya pulang ke pejabat di Bangunan Maju Jaya menaiki kereta yang dipandu oleh Kasim 51 . Peristiwa 2 Mahani berhasrat untuk memberi maklumat yang lengkap kepada Rahim tentang ayahnya itu. Dia tahu bahawa Rahim suka berbahas kerana hendak membuktikan kebenarannya. Dia percaya mesti ada sebab yang betul dan benar untuk Rahim menentang ayahnya itu walaupun dirinya sendiri percaya bahawa Encik Muhammad tidak mungkin bermaksud jahat terhadap orang Kampung Pulai.

Watak dan Perwatakan : 1. Rahim dikenalinya sejak dari sekolah lagi manakala Jahid. Latar tempat : Rumah Mahani B. Mahani juga tertarik dengan sikap Jahid kerana dia seorang yang sopan dan mempunyai sifat sebagai pelindung kaum wanita. Tan Sri Syed Aris  Bertimbang rasa  Peka  Gemar bermain golf D. perkenalan mereka baru sahaja. Mahani  Seorang yang inginkan kepastian dan kebenaran  Sabar 3. Dia tidak pasti sama ada wakil itu datang meminangnya bagi pihak Rahim ataupun Jahid. Mahani juga keliru sama ada Rahim atau Jahid yang mencintainya. Syarifah Mu’inah  Penyayang dan memahami anaknya Mahani 2. Latar masa : Petang.Bab 25 ( Halaman 200 hingga 207 ) A. Peristiwa 2 52 . Plot : Peristiwa 1 Mahani berasa gugup apabila diberitahu oleh ibunya bahawa Datuk Indera Mahmud datang merisik untuk meminangnya. malam dan tengah hari C.

Tan Sri Syed Aris bahawa utusan dari keluarga Datuk Mahmud datang merisik untuk meminangnya dan ingin menjadikannya tunang Rahim. Pada petang keesokan harinya telegram daripada Rahim telah diterima Mahani.Setelah diberitahu oleh bapanya. Syarifah Mu’inah. Namun. Mahani telah menghantar telegram ke London tanpa pengetahuan ibu bapanya untuk mendapatkan kepastian daripada Rahim. 53 . Semenjak Mahani dan Rahim kecil lagi dia dan Cik Puan Tipah telah bercadang hendak berbesan. Mahani tetap membisu seribu bahasa. Sikap Mahani itu merunsingkan ibunya. Dia berharap sekarang telah tiba masanya hajat itu dilaksanakan dan diizinkan Tuhan. Gelagatnya itu menjadi tanda tanya pada Syarifah Mu’inah. Sewaktu mangambil telegram tersebut dia berasa amat cemas. Peristiwa 3 Pada malam itu. Mahani meminta diberi tempoh dua puluh empat jam untuk memberikan jawapannya.

Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah Tan Sri Syed Aris pada malam itu terangbenderang bermandikan cahaya kerana selepas waktu Isyak nanti akan diadakan kenduri menerima pinangan daripada keluarga Encik Muhammad. Puan Syarifah Mu’inah  Bertolak ansur  Bertimbang rasa 2. Pertunangan antara Rahim dan Mahani akan diisytiharkan. Begitu juga dengan majlis perkahwinan mereka kelak. Tan Sri Syed Aris  Sentiasa mengamalkan sikap dan cara hidup yang sederhana walaupun seorang yang kaya-raya 3. Mahani tidak mahu majlis pertungannya diadakan secara besar-besaran. Watak dan Perwatakan : 1. Mahani  Berpendirian tegas  Berpandangan jauh D. Latar tempat : Rumah Tan Sri Syed Aris B. Dia membantah cadangan ibunya hendak mengadakan majlis secara besar-besaran kerana menganggapnya sebagai suatu pembaziran dan 54 . Latar masa : Malam dan pagi C.Bab 26 ( Halaman 208 hingga 215 ) A.

Mahani berhasrat ingin ke rumah Datuk Tan. kerana ada satu perkara yang hendak diketahuinya daripada Datin Tan. Peristiwa 3 Uapacara pertunangan tersebut berjalan dengan lancar dan teratur. Mahani juga berasa ada maklumat yang berguna untuk diselitkan dalam surat yang akan ditulisnya kepada Rahim pada malam nanti. Mahani telah menerima sepucuk surat ‘express’ daripada Rahim menyatakan perjuangannya menentang Tauke Besar Muhammad bin Datuk Indera Idris iaitu bapanya dan konco-konconya.akan menyebabkan berlakunya salah faham atau ada yang berkecil hati. 55 . Perkara tersebut menyebabkan Mahani terseret sama unutk merealisasikan perjuangan bakal suaminya itu namun dia tidak akan menjadi penderhaka kepada orang tuanya itu. Peristiwa 2 Mahani bersetuju dangan pinangan tersebut setelah mendapat jawapan telegram daripada Rahim dengan tiga patah perkataan saja iaitu ‘I love you’. Encik Muhammad telah memberi cuti selama seminggu kepada Mahani. Empat hari selepas telegram itu. Datin Tan merupakan salah seorang Pengarah Syarikat Lombong Lembah Tualang dan sudah tentu banyak maklumat yang akan diketahuinya dalam syarikat itu. Pada keesokan harinya selepas makan.

Encik Muhammad tidak hairan punca Rahim yang masih belum menjawab surat rasmi daripada Datuk Tan yang menawarkan jawatan sebagai Pegawai Pengurus Dagang Syarikat Lombong Lembah Tualang. Encik Muhammad  Sentiasa bersyukur 2.Bab 27 ( Halaman 216 hingga 222 ) A. Cik Puan Tipah  Sentiasa menyokong suaminya  Sependapat dengan suaminya  Mudah menerima teguran D. Latar masa : Pada waktu pagi C. Peristiwa 2 Sudin menghubungi Encik Muhammad dan dia diminta oleh Encik Muhammad menunggunya di sebuah restoran dan membawa Jahid bersama. Oleh itu. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad bersyukur kerana usahanya menyatukan Rahim dengan Mahani telah Berjaya. Yusuf juga ingin berjumpa dengan Encik Muhammad. Dia sedar bahawa Rahim tidak tahu hakikat hidup dan harus belajar banyak lagi tentang teori-teori pembangunan ekonomi. Encik Muhammad menjangkakan mereka tentu berhadapan dengan masalah orang 56 . Latar tempat : Rumah dan pejabat Encik Muhammad B. Pada masa yang sama Yang Berhormat Muhd. Watak dan Perwatakan : 1. Dia juga terkejut dengan kandungan surat terakhir yang diterima daripada Rahim yang agak ganjil.

Kampung Pulai. Semakin banyak tindakan akan menyebabkan semakin rumit dan semakin sukar untuk diselesaikan kelak. Dua masalah memerlukan dua tindakan. Masalah yang berlainan tentu memerlukan tindakan yang berlainan. Hal ini demikian kerana jika memang mereka berhadapan dengan masalah yang sama tidaklah berat benar untuk diselesaikan tetapi jika masalah mereka berlainan tentu panjang ceritanya. Ketika itu fikirannya terganggu. 57 .

Encik Muhammad  Bijak mengatur strategi dalam perniagaan  Gemar menghisap paip  Penyabar 2. Kebetulan pula Rahim terpaksa menunda kepulangannya hingga bulan September. Cik Puan Tipah  Bersikap sedikit teburu-buru 3. Peristiwa 2 58 . Mahani  Cekap dan berkeyakinan  Jelita dan sopan D. Encik Muhammad berasa lega kerana tempoh tersebut memberi kesempatan kepadanya untuk menyelesaikan perkara atau masalah yang baru berbangkit di Lembah Tualang sebelum Rahim pulang. Latar masa : Pada waktu pagi C. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 28 ( Halaman 223 hingga 230 ) A. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B. Plot : Peristiwa 1 Perkahwinan Rahim dan Mahani telah disepakati oleh keduadua belah pihak dan akan dilangsungkan pada akhir bulan September.

Kedua. Rahim. Dia meminta peguamnya menyaman pihak yang membinasakan kebun orkid itu dan mengelakkan perkara itu dikaitkan dengan soal-soal politik. Dia juga bedoa agar Mahani dan Rahim hidup berbahagia selama-lamanya. Peristiwa 2 Encik Muhammad meminta peguam syarikatnya. Mahani pula berjanji dalam hatinya akan melahirkan kedamaian antara Encik Muhammad dan Rahim. Kedua-dua kejadian itu berlaku serentak dan melibatkan Ali. pengelola ladang orkid Cik Puan Tipah. Peristiwa 3 Encik Muhammad telah memanggil Mahani untuk mengajaknya ke Pekan Tualang bersama isterinya dan Ana pada pagi hari Sabtu. Yusuf memberikan kerjasama kepada peguamnya itu. Antara yang terlibat ialah Ali. Encik Muhammad masih memberi cuti selama seminggu kepada Mahani. ada hubungannya dengan kegiatan kempen untuk bersarakan imam tua di Pekan Kuala dan menaikkan Imam Saad menjadi imam di Pekan Tualang. Pendekar Omar yang berkelahi dengan Ali menjadi penyokong sebuah parti manakala Ali menjadi orang kuat pemuda parti di Pekan Tualang. Yusuf pula melaporkan kejadian perkelahian hebat di Pekan Kuala. Pertama. Kejadian itu dikaitkan dengan beberapa sebab.Sudin dan Jahid melaporkan kejadian menjahanamkan ladang orkid Cik Puan Tipah di Jeram Medang dan Yang Berhormat Muhd. Selain itu. Namun begitu. Dia juga gembira melihat Mahani berasa bahagia bersama dengan anaknya. Dia juga telah meminta Yang Berhormat Muhd. 59 . Shahril supaya membela Ali dalam kedua-dua kes tersebut. shahril juga diminta menjalankan penyiasatan yang menyeluruh terhadap punca kes itu.

Encik Muhammad  Tegas dan baik hati D. Mahani  Penyayang  Mudah mesra 2. Plot : Peristiwa 1 Mahani masuk ke pejabat dengan fikiran dan perasaan yang agak letih kerana semalaman dia tidak dapat tidur lena. Cik Puan Tipah  Gemar bertanya 3. Peristiwa 2 Encik Muhammad telah menjalankan temu duga untuk memilih pekerja baru bagi menampung urusannya yang semakin bertambah 60 .Bab 29 ( Halaman 231 hingga 237 ) A. Dia juga memikirkan sikap Rahim yang masih berkeras kepala dengan ayahnya dan dia tahu harapan Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah agar dia dapat melembutkan hati Rahim. Watak dan Perwatakan : 1. Dia berpendapat bahawa penduduk Kampung Pulai memang perlu dibantu dan diberi pertolongan untuk memajukan kehidupan mereka. Latar masa : Pada waktu pagi C. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B. Kesedaran Mahani terhadap nasib penduduk Kampung Pulai semakin terasa apabila dia sendiri berkunjung ke kampung itu Sabtu lalu.

Orang lain tidak dibenarkan menganggu perbincangan mereka. Dua orang telah dipilih iaitu Saadiah. Situasi itu menimbulkan tanda tanya kepada Mahani. Peristiwa 3 Cik Puan Tipah dan peguamnya diminta datang ke pejabat bertemu Encik Muhammad untuk berbincang berhubung dengan masalah ladang orkid di Jeram Medang. siapakah yang mengkhianati kebun orkid Cik Puan Tipah. bakal menjadi kerani dan Azliah memangang jawatan penolong setiausaha kerana mempunyai diploma kesetiausahaan. Setelah perbincangan itu selasai dan peguam itu balik. Pada fikirannya sebab itu tentu bukan datang daripada Encik Muhammad atau Cik Puan Tipah kerana orang Kampung Pekan Tualang sangat menghormati keluarga Datuk Indera.semenjak menjadi Pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang yang baru ditubuhkan. 61 . Encik Muhammad mengajak Mahani makan di luar bersama dia dan isterinya.

Watak dan Perwatakan : 1. Mereka telah memesan steak dan air limau.Bab 30 ( Halaman 238 hingga 245 ) A. Encik Muhammad selalu membawa tetamunya makan tengah hari di situ dan dia juga ada syer dua puluh peratus dalam restoran itu. Mahani  Bijak membaca fikiran orang lain  Berketurunan Arab  Mengambil berat 2. Cik Puan Tipah  Tidak biasa makan di restoran  Berterus terang 3. Encik Muhammad  Gemar makan makanan barat D. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad. Hal ini demikian kerana Rahim dan Mahani 62 . Semasa makan Encik Muhammad mengambil kesempatan bercakap tentang Rahim dan berharap Mahani dapat menjinakkan sifat pembangkang yang ada dalam jiwa anaknya. Latar masa : Petang C. Latar tempat : Restoran B. isterinya dan Mahani telah singgah makan di restoran. Encik Muhammad juga menganggap Rahim dan Mahani merupakan anak Melayu yang dibesarkan dalam kalangan orang Melayu tetapi dia bukan orang kampung yang tulen kemelayuannya.

Bagi Encik Muhammad. Syarikat itu akan tetap membeli tanah orang Kampung Pulai dan jika Rahim berkeras menentang.merupakan anak kota. bukan masyarakat industri dan dagang. masyarakat Melayu hingga ke hari ini masih bukan masyarakat kota. Mahani menceritakan antara perkara yang dibincangkan dengan Rahim dalam surat-surat mereka ialah tentang anak. Rahim juga belum mahu menerima tawaran Syarikat Lombong Lembah Tualang untuk menjadi Pegawai Pengurusan Dagang dan Perusahaan kerana menganggap Syarikat itu kelak akan menganiaya orang Kampung Pulai. Syarikat Lombong Lembah Tualang pula tidak bergantung kepada Rahim dan kegiatan itu perlu untuk pembangunan ekonomi orang Melayu. kemungkinan Rahim akan diketepikan begitu sahaja. 63 . anak masyarakat kosmopolitan yang tidak mengerti akan masyarakat Melayu. Peristiwa 2 Cik Puan Tipah ingin mengetahui perkara yang selalu ditulis dalam surat-surat Mahani dan Rahim.

Sani juga telah ditawarkan oleh Yang Berhormat Muhd. Pada awalnya dia ragu-ragu untuk 64 . Yusuf  Pandai bermain dengan kata-kata  Baik hati D. Watak dan Perwatakan : 1. Yang Berhormat Muhd.Bab 31 ( Halaman 246 hingga 252 ) A. Latar tempat : Rumah Sani ( Pekan Kuala ) B. Ayahnya telah berhenti dari menjadi imam kerana dia telah bersetuju untuk menetap di situ. Pekan Kuala. Latar masa : Pada waktu pagi C. Sudin  Banyak memberi nasihat  Berkeyakinan dan mempunyai matlamat hidup 3. Plot : Peristiwa 1 Sani telah pulang dan tinggal tetap di tempat kelahirannya. Yusuf untuk menjadi wakilnya di beberapa buah kampung hingga ke wilayah Pekan Tualang menggantikan Sudin yang akan menumpukan pekerjaan sebagai pegawai perhubungan dalam syarikat Encik Muhammad. Sani  Tahu maengenang jasa  Masih mempunyai sikap ragu-ragu  Mempunyai kesedaran diri 2.

Peristiwa 2 Sani ingin membalas budi baik Yang Berhormat Muhd. 65 .menerima jawatan tersebut tetapi setelah menerima nasihat daripada Sudin. Oleh itu. Peristiwa 3 Sewaktu dalam perjalanan ke Pekan Tualang Sani mendapat penjelasan daripada Yang Berhormat Muhd. Yusuf kerana telah membatalkan aduan orang ramai terhadap ayahnya dan berjaya memujuk ayahnya supaya berhenti dengan sukarela. Imam Saad akan dilantik menjadi imam dan ditempatkan di Pekan Tualang manakala penduduknya akan dipindahkan ke sebuah rancangan FELDA. Yusuf juga telah menjamin pinjaman wangnya dengan Encik Muhammad tanpa dikenakan bunga. Yang Berhormat Muhd. Kesihatan ayahnya itu menganggu tugasnya sebagai imam dan sering menimbulkan masalah kepada orang kampung. Yusuf bahawa ayahnya itu selalu sakit dan telah dinasihati oleh doktor supaya memohon untuk bersara. fikirannya berubah.

Sudin cuba memujuk Pak Salim supaya kembali pada persetujuan yang diberikannya seminggu lalu tetapi gagal. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di kadai Pak Salim. Latar tempat : Kedai Pak Salim dan rumah Datuk Indera Mahmud B. ikhlas dan berpengalaman  Kadangkala bersikap tegas D.Bab 32 ( Halaman 253 hingga 259 ) A. Yang Berhormat Muhd. Latar masa : Pada waktu pagi C. Pak Salim  Tidak tetap pendirian  Mudah berubah 2. Watak dan Perwatakan : 1. Yusuf  Bijak. Sudin kemudian beredar dari kedai Pak Salim dan meminta supaya memberitahu perubahan tempat perjumpaan bersama Penolong 66 . Sudin  Penyabar dan tenang 3. Mat Akil  Sentiasa gembira 4. Sudin terpaksa berhadapan dengan sikap Pak Salim yang membantah rancangan perpindahannya ke rancangan FELDA.

Sudin pula melaporkan tentang masalah yang dihadapinya dengan Pak Salim. Yusuf dengan bantuan Sani. Yusuf dan Encik Muhammad. Sudin telah menumpangkan Mat Akil dan rakan-rakannya. Hal ini demikian disebabkan Pak Salim kecewa kerana Tuk Empat Dahlan dapat menjadi Penghulu dan memperoleh rumah di Pekan Tualang tanpa perlu mengikut ke rancangan FELDA manakala Imam Saad pula dilantik menjadi imam kerajaan dan memperoleh tanah ganti kepada tanah wakaf surau itu di Pekan Tualang. Mereka sedang rancak berbincang tentang rancangan memindahkan penduduk Kampung Pulai ke FELDA. Sudin mendapat tahu punca yang menyebabkan Pak Salim meradang. Tinggal dia seorang sahaja orang tua yang terpaksa mengikut anaknya ke rancangan FELDA. Masalah tersebut akan diselasaikan oleh Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 2 Semasa dalam perjalanan ke Pekan Tualang. 67 . Perisriwa 3 Sudin ke rumah Datuk Indera Mahmud untuk berjumpa dengan Yang Berhormat Muhd. Yusuf akan bertemu dengan Pak Salim dan berjanji untuk mendapatkannya sebuah tapak kedai sebagai jalan penyelesaian.Pegawai Daerah dan Peagawai FELDA setelah Pak Salim tidak membenarkan kedainya dijadikan tempat perjumpaan tersebut. Yang Berhormat Muhd.

minum arak. malam. mereka juga menyangka bahawa Encik Muhammad akan mendirikan sebuah hotel di situ. dan pagi C. Plot : Peristiwa 1 Pengumuman kewujudan Syarikat Lombong Lembah Tualang untuk membeli tanah orang-orang kampung oleh Encik Muahammad telah mendapat tentangan daripada Jamaludin dan pemuda berjubah ( Lebai Maarup ). Encik Muhammad  Bermotivasi 2. Jamaludin  Anak Pak Salim 3. dan berzina ke daerah itu.Bab 33 ( Halaman 260 hingga 267 ) A. Latar tempat : Surau ( Kampung Pulai ) B. Peristiwa tersebut merupakan tamparan yang hebat kepada Encik Muhammad. Di samping itu. Pada pendapat mereka pembinaan hotel peranginan di Jeram Medang akan membawa kepada masalah sosial seperti berjudi. Mereka beranggapan tujuannya itu semata-mata untuk mengusir penduduk Kampung Pulai. Peristiwa 2 68 . Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Tengah hari. Mahani  Berpendirian tinggi  Bijak mengawal diri D. petang.

Tetapi era itu telah lama ditingalkannya sejak kehadiran Mahani yang banyak memberinya kesedaran. Dia kemudian keluar untuk bertemu dengan Datuk Tan berbincang berhubung dengan perkara tersebut. Yang Berhormat Muhd. 69 . Pak Salim juga dijanjikan untuk mendapat kemudahan rumah kedai di rancangan FELDA itu kelak. Dia juga telah berjanji untuk memastikan anaknya. Dia juga sering melupakan Cik Puan Tipah.Yang Berhormat Muhd. Mary telah mengajarkannya semacam cara hidup yang amat manis. Dalam hatinya. Jamaludin tidak akan membantah rancangan itu lagi. Encik Muhammad tetap bertekad bahawa operasi perlombongan di Kampung Pulai seta operasi pemindahan penduduk Kampung Pulai ke rancangan FELDA tidak boleh dihalang oleh anasir-anasir fanatik. Peristiwa 4 Encik Muhammad telah mendapat laporan daripada peguamnya berhubung dengan kes pergaduhan di Pekan Kuala dan pengkhianatan di kebun orkid Jeram Medang. Peristiwa 3 Encik Muhammad terkenangkan peristiwa beberapa tahun yang lalu ketika Mary menjadi setiausahanya. Yusuf telah mencadangkan supaya kunjungan Penolong Pegawai Daerah ditangguhkan tetapi tidak dipersetujui oleh Encik Muhammad. Encik Muhammad sering menghabiskan masa dengan Mary. Yusuf dan Sani telah berjaya memujuk Pak Salim supaya menjual tanahnya dan berpindah ke FELDA. Encik Muhammad sering keluar makan dengan setiausahanya itu.

Plot : Peristiwa 1 Semasa pertemuan Encik Muhammad dan Datuk Tan timbul cerita tentang Mary iaitu bekas setiausaha Encik Muhammad yang datang berjumpa dengan Datuk Tan untuk mencari pekerjaan. Encik Muhammad tidak lagi berminat untuk mengambil tahu tentang Mary kerana menganggap perkara dahulu telah berlalu dan yang perlu dihadapi sekarang ialah urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Encik Muhammad mengesyaki Tauke Chan terlibat kerana ingin membalas 70 . Peristiwa 2 Encik Muhammad menunjukkan laporan peguamnya kepada Datuk Tan dan membuat kesimpulan bahawa anak-anak muda yang menjahanamkan kebun orkid Cik Puan Tipah di Jeram Medang sebenarnya diupah untuk berbuat demikian oleh seseorang dan dia sedang mencari motif sebenar orang tersebut berbuat demikian.Bab 34 ( Halaman 268 hingga 274 ) A. Latar masa : Pada waktu pagi C. Encik Muhammad  Sayangkan kerjayanya  Pandai membahagi masa  Professional sewaktu bekerja 2. Datuk Tan  Suka bergurau  Berkeyakinan dan tegas D. Latar tempat : Pejabat Tan Enterprise B. Watak dan Perwatakan : 1.

Oleh sebab itulah.dendam kepadanya kerana telah mengagalkan rancangannya mahu berkongsi dengan abangnya mendirikan taman perumahan di Pekan Tualang. Peristiwa 3 Datuk Tan percaya sekiranya Kampung Pulai tidak dapat dibeli operasi perlombongan tetap dapat diteruskan manakala Encik Muhammad pula memikirkan nasib dan masa depan Kampung Pulai yang akan dikelilingi tasik dan timbunan pasir bekas lombong. dia mahu membela nasib penduduk Kampung Pulai. Datuk Tan mencadangkan supaya peguam itu meneruskan siasatan. Datuk Tan tidak bersetuju dengan pendapat itu kerana dia tahu Tauke Chan tidak akan berani berbuat demikian. 71 .

Mat Akil ke kedai Pak Salim mencari Lebai Maarup kerana berani menuduh rancangan Encik Muahammad mendirikan hotel peranginan di Jeram Medang sebagai satu usaha membawa maksiat. Watak dan Perwatakan : 1. Mat Akil kemudian mengajak rakan-rakanya itu balik ke pondok. mereka terserempak dengan Mak Ngah dan Milah. Di pertengahan jalan. Peristiwa 2 72 .Bab 35 ( Halaman 275 hingga 282 ) A. Plot : Peristiwa 1 Mat Akil telah menerima upah daripada Sudin dan diingatkan supaya sentiasa memerhatikan gelagat Jamaludin dan Lebai Maarup. Latar tempat : Kedai Pak Salim dan pondok mesin getah B. Mat Akil  Sentiasa gembira  Tamak dan tidak jujur 2. Mak Minah  Pendendam D. Sudin  Prihatin  Bertanggungjawab  Penyabar 3. Latar masa : Petang jumaat dan malam C.

Setibanya di Pondok. Kali pertama dahulu dia telah dihalau oleh Mak Minah. 73 . Peristiwa 3 Kemudian mereka berpisah dan berjanji akan berjumpa di tempat yang sama pada keesokan hari. Mereka juga sedar dengan perubahan yang berlaku antara mereka dengan Sudin kerana sebelum ini mereka dengan Sudin bermusuhan. Mat Akil membahagi-bahagikan wang upahan yang diberikan oleh Sudin. tidak seperti dahulu. Mat Akil juga tidak menyangka kedatangannya itu disambut baik. Dia sedar Mak Minah sukar memaafkannya tetapi walau apa pun kini dia telah berjaya menolong Sudin sambil mendapatkan kesenangan mencari wang. Mat Akil terus ke rumah Sudin. Sekiranya Tuk Empat Dahlan menjadi penghulu dia sendiri akan menjadi anak saudara penghulu. Mat Akil masih bercerita tentang kegagalannya untuk memikat Gayah dan meminta maaf kepada rakanrakannya kerana tidak dapat membeli barang-barang yang mereka pesan dahulu ketika di bandar mencari Gayah.

Mat Akil  Pandai berpura-pura  Bersikap batu api  Penipu 2. Plot : Peristiwa 1 Mat Akil menyampaikan maklumat tentang Lebai Maarup kepada Sudin tetapi maklumat yang disampaikannya itu sentiasa berubah-ubah. 74 . Tanjung Karang. Sudin  Teliti  Bijak memperalatkan orang lain 3. Latar masa : Tengah hari C. Dia juga telah mengarahkan kawan-kawannya mengikut Lebai Malang dan tentang Jamaludin pula dia berharap Pak Salim sendiri dapat menyelesaikan masalah anaknya itu. Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Watak dan Perwatakan : 1. Pak Salim  Mudah dipujuk dan dibawa berbincang  Bertimbang rasa D. Lebai Maarup dikatakan ejen sebuah parti politik dan asalnya anak Kampung Pulai tetapi telah lama meninggalkan kampung itu mengikut bapanya ke Kuala Selangor.Bab 36 ( Halaman 283 hingga 290 ) A.

75 . Jamaludin. Mat Akil menyuruh Man dan rakanrakannya pergi mengaji dengan Lebai Maarup yang mengajar dua kali seminggu di Balai Raya khas untuk budak-budak muda dan membuat laporan kepada Imam Saad kononnya Lebai itu mengajar ilmu sesat. Man membawa berita tentang Lebai Maarup yang telah diserang oleh mereka. Mat Akil dan kawan-kawannya berhasrat untuk bersuka ria di bandar setelah ibu bapa mereka menjual tanah. Peristiwa 3 Pak Salim telah bertemu Sudin untuk meminta pertolongan menangani masalah anaknya. Oleh itu. Mat Akil dan rakan-rakannya pergi ke Pekan Tualang untuk berbincang tentang Lebai Maarup. Sudin juga telah menyediakan laporan kepada Encik Muhammad tentang orangorang Kampung Pulai seperti juga orang di tempat lain yang ingin mengecap kesenangan dan kemewahan hidup moden. Sudin berjanji akan membantu Pak Salim untuk mendapatkan tapak kedai di Pekan Tualang kelak.Peristiwa 2 Mat Akil menasihati Pak Salim supaya meminta pertolongan Sudin untuk mendapatkan bantuan membuka kedai di Pekan Tualang atau di Pekan Kuala. Sudin dan Gayah pula akan kembali ke Kuala Lumpur. dia akan berusaha menyelesaikan masalah pembelian tanah itu dengan segera. Kemudian Sudin.

Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pagi dan tengah hari C. Sani  Cekap melaksanakan kerja 3. Mat Akil turut mahu mencederakan Lebai Maarup buat kali kedua supaya dia meninggalkan Kampung Pulai. Sudin  Pendendam  Bijak mengatur stratergi  Bertanggungjawab 2. Jahid  Pendiam  Komited dengan tugas D. Peristiwa 2 76 . Plot : Peristiwa 1 Sudin tidak mempercayai laporan yang dibuat oleh Mat Akil kerana ayahnya sendiri memuji kegigihan Lebai Maarup yang berani mencuba menarik kembali orang-orang muda ke jalan yang benar. Mat Akil juga menipu dengan mengatakan Lebai Maarup adalah ejen sebuah parti politik dan mungkin akan menjadi calon dalam pilihan raya beberapa tahun lagi.Bab 37 ( Halaman 291 hingga 297 ) A. Latar tempat : Pejabat Sudin dan rumah Penghulu Mahmud B.

Sudin masih berdendam terhadap Mat Akil. Dia ingin membalas segala perbuatan jahat yang dilakukan oleh Mat Akil dahulu tetapi belum tiba masanya kerana dia mahu mempergunakan Mat Akil sepenuhnya. Sudin juga berusaha memerangkap Mat Akil dan membalas dendam secara halus terhadapnya. Dia akan mendapatkan bantuan daripada Kemat Jerangkung untuk menjadi saksi terhadap jenayah yang dilakukan oleh Mat Akil dan rakan-rakanya. Peristiwa 3 Sani melaporkan bahawa sikap Jamaludin dan Lebai Maarup menentang pembelian tanah Kampung Pulai tidak ada kena mengena dengan politik Yang Berhormat Muhd. Yusuf. Dia juga mendapat tahu bahawa Pendekar Omar diupah oleh Tauke Chan untuk memukul pekerja-pekerja kebun orkid dan memusnahkan pokok-pokok orkid tersebut melalui bekas pemandu Tauke Chan. Peristiwa 4 Sudin teringatkan keluhan ayahnya tentang akhlak orang muda di kampung itu yang telah runtuh dan orang tua yang kini mengejar kebendaan dan kemewahan. Imam Saad tidak berdaya lagi membetulkan keadaan dan mengharapkan orang seperti Lebai Maarup untuk menjalankan tugas tersebut. Peristiwa 5 Jahid telah menyiapkan senarai orang-orang yang tidak bertanah dan menumpang di tanah keluarga Datuk Mahmud supaya memudahkan kerja Encik Muhammad. Sudin telah mengambil keputusan untuk membawa Gayah ke Kuala Lumpur kelak. Dia mengerti benar betapa liciknya muslihat-muslihat yang dilakukan oleh Encik Muhammad tatapi dia tidak mampu menentang kerana telah termakan budi termasuklah usaha mengahwinkannya dengan Gayah. Peristiwa 6 Sudin sedar sekiranya dia berjaya nanti dia akan mengikut jejak langkah Encik Muhammad di dalam dunia dagang dan perusahaan dan kemungkinan dia akan mewarisi tipu muslihat yang tidak jujur atau menjadi saudagar Melayu pertama yang bersifat jujur dan telus.

77

Bab 38 ( Halaman 298 hingga 299 )

A. Latar tempat

: Bilik kerja dan kebun orkid di rumah Encik Muhammad

B. Latar masa

: Pukul 9 pagi pada hujung minggu

C. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad
 Tekun dan komited terhadap kerja

2.

Cik Puan Tipah  Mengerti dan memahami keadaan suaminya

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pada pagi minggu itu, Encik Muhammad berada di dalam bilik kerja di rumahnya dan tidak mahu diganggu. Dia mendapat tahu tentang perkembangan terbaru di Kampung Pulai dan membatalkan rancangannya hendak ke kampung itu esok. Berkenaan dengan Jamaludin yang ingin mendapatkan sebuah kedai di Pekan Tualang bukanlah suatu masalah yang besar baginya tetapi dia agak kecewa dengan kemunculan Lebai Maarup yang mengeruhkan keadaan. Encik Muhammad juga tertanya-tanya tujuan sebenar Lebai Maarup.

78

Bab 39 ( Halaman 300 hingga 306 )

A. Latar tempat

: Rumah Imam Saad dan rumah Yang berhormat Muhd. Yusuf

B. Latar masa

: Petang Sabtu hingga ke malam

C. Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Mudah tersentuh

2.

Imam Saad  Prihatin dan baik hati

D. Plot

:

Peristiwa 1

Imam Saad mengadu kepada anaknya Sudin bahawa Lebai Maarup telah dipukul orang pada malam semalam, Lebai Maarup tahu siapa yang telah memukulnya itu tetapi dia tidak mempunyai bukti yang zahir untuk menuduh sesiapa. Hanya secara batin sahaja Lebai Maarup mengagak orang yang memukulnya itu. Lebai Maarup mahu menegakkan keadilan dan ingin melihat pembalasan yang setimpal dilakukan. Walau bagaimanapun, Lebai Maarup tidak mahu membawa perkara tersebut kepada pihak polis kerana dia tiada bukti yang zahir. Peristiwa 2 Lebai Maarup telah meminta orang kampung ke balai raya pada pukul sembilan pagi kerana ingin membongkar kes yang menimpa dirinya. Dia menerangkan punca yang menyebabkan dia dipukul orang dan dia tidak akan melawan sekiranya dipukul lagi kerana dia tetap tidak akan berhenti menyampaikan kebenaran, seruan Allah s.w.t dan Rasul-Nya Peristiwa 3

79

Yusuf ke Kuala Lumpur. Peristiwa 4 Sudin mendiamkan diri sahaja sewaktu perjalananya dengan Yang Berhormat Muhd. Sebelum perjumpaan itu berlangsung dia perlu berjumpa denga Mat Akil dan Kemat Jerangkung. Dia juga yakin walau apa pun yang terjadi Encik Muhammad tidak akan kalah. ini merupakan peluang terbaik untuk membalas dendam terhadap Mat Akil. 80 . Yusuf untuk ke rumah Encik Muhammad bagi melaporkan perkembangan terbaru yang berlaku di Pekan Kuala.Sudin telah dijemput sama dalam perjumpaan itu. Dia kemudian ke Pekan Kuala bertemu Yang Berhormat Muhd. Dia merasakan perlunya berhati-hati dan menyimpan sebaik mungkin rancangannya untuk memberi hukuman kepada Mat Akil dan rakan-rakannya. Hal ini demikian keranaa.

Lebai Maarup  Bijak menarik penduduk kampung untuk ke surau  Berani menegakkan keadillan 2. Imam Saad  Imam Kampung Pulai 3. Latar masa : Pada waktu subuh hingga pagi C. Kemat Jerangkung  Pendiam  Pengikut Lebai Maarup yang paling setia 5. Latar tempat : Di surau. dan kedai Pak Salim B. Man  Kawan Mat Akil 81 . Mat Akil  Kurang ajar  Tidak mahu mendengar kata 6. balai raya. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 40 ( Halaman 307 hingga 313 ) A. Bilal Endut  Bapa saudara Lebai Maarup 4.

 Tidak menghormati orang yang lebih tua  Pemarah  Kejam dan ganas D. Lebai Maarup juga bersyukur kepada Allah s.w. Mat Akil. Peristiwa 2 Ketika Di balai raya orang telah penuh. Lebai Maarup. Imam Saad. Man dan dua orang kawannya telah meluru ke depan. Peristiwa 3 Mat Akil. Suasana di dalam balai raya itu menjadi haru biru. 82 . Mat Akil bersikap kurang ajar dan tidak menghormati majlis menyebabkan perjumpaan ramai itu menjadi kecoh. Suasana senyap tatkala Lebai Maarup memulakan ucapannya. Lebai Maarup juga menyatakan bahawa dia tidak merempat di kampung itu dan telah pulang dari merantau. Imam Saad dan Bilal Endut hendak mengetahui apa yang akan dilakukan oleh Lebai Maarup di balai raya pagi nanti tetapi Lebai Maarup enggan memberitahu. Man dan rakan-rakannya mula bertindak diluar kawalan. Hal ini demikian kerana Lebai Maarup hanya mahu menenangkan suasana dan tidak mahu ada sesiapa yang akan sakit hati terhadapnya. Plot : Peristiwa 1 Pada waktu subuh.t dan berterima kasih kepada Tuk Imam. Bilal Endut dan Kemat Jerangkung terkurung dalam surau akibat hujan lebat. Mat Akil telah melibas pisau dan terkena pada bahu Lebai Maarup menyebabkan darah terpercik keluar. Dua orang luar juga berada dalam balai raya. Man dan dua orang rakannya serta digari. Man telah membaling batu ke arah Lebai Maarup dan tepat mengenai mukanya. Dua orang luar itu menangkap Mat Akil. Kemat Jerangkung dapat memegang Mat Akil dari belakang kemudian serangan itu terhenti apabila terdengar letupan pistol. Pak Ngah dan Cik Kemat kerana banyak memberi sumbangan kepadanya untuk memimpin orang kampung. Ketika dia mahu mula berbicara Mat Akil dan rakan-rakannya sering sahaja menyampuk dan kadangkala menghinanya namun Lebai Maarup tetap sabar.

Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B.Bab 41 ( Halaman 314 hingga 315 ) A. Encik Muhammad kemudiannya keluar dan berjumpa dengan isterinya di taman orkid. Latar masa : Tengah hari C. 83 . Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad banyak menghabiskan masanya di bilik kerja sehingga dia sendiri tidak menyedari bahawa dia tidak makan dan minum dari malam semalam. Watak dan Perwatakan : 1. Cik Puan Tipah  Memahami suaminya  Rajin dan taat D. Encik Muhammad  Penyayang  Komited dengan kerja 2. Encik Muhammad juga bercadang mengadakan kenduri dan menjemput Lebai Maarup membaca doa.

Pak Salim  Prihatin dan mengambil berat 6. Latar masa : Pada waktu pagi C. Bilal Endut  Tabah dan sabar 3. Latar tempat : Hospitan Daerah dan Balai Polis B. Sudin  Prihatin  Tidak pernah bermuka keruh 2. Watak dan Perwatakan : 1. Imam Saad  Prihatin 4. Tuk Empat Dahlan  Mengambil berat 5. Kemat Jerangkung  Pengikut yang setia 84 .Bab 42 ( Halaman 316 hingga 320 ) A.

Mereka dikehendaki ke balai polis untuk memberi keterangan tetapi Sudin tetap berkeras mahu mengetahui dulu keadaan Lebai Maarup. Mereka bercadang hendak ke Kuala Lumpur petang nanti untuk menyampaikan berita baru itu kepada Encik Muhammad. Lebai Maarup hampir tidak sedarkan diri tatkala dibawa ke hospital. Sudin kemudiannya beredar dari situ dengan perasaan yang lapang.7. Pak Salim dan Kemat Jerangkung tiba selepas balik dari balai polis memberi keterangan. Mereka baru sahaja menerima beberapa keterangan dari polis. Peristiwa 4 Sudin dan orang-orang tua kampungnya pulang ke Kampung Pulai menaiki keretanya. Sudin melihat Mat Akil. Yang Berhormat Muhd. Sudin berasa bersyukur kerana musuhnya 85 . Yusuf dan Sani. Bilal Endut kemudian masuk dan memberi keterangan dan selepas itu Sudin pula yang memberi keterangan. Sani  Cekap menjalankan kerja D. Mereka akan ke sana selepas doktor keluar. Kemudian Imam Saad. Doktor memberitahu bahawa Tuk Bilal kehilangan banyak darah dan tidak boleh diganggu hingga keesokan harinya. Peristiwa 2 Di balai polis Sudin dan Bilal Endut bertemu dengan Yang Berhormat Muhd. Yusuf dan Sani. Plot : Peristiwa 1 Sudin dan Bilal Endut menunggu dengan perasaan bingung dan cemas di luar bilik rawatan kecemasan Hospital Daerah. Tuk Empat Dahlan. Man dan kawan-kawannya sedang termenung. Sewaktu di luar Sudin menceritakan segala-galanya kepada Yang Berhormat Muhd. Yusuf  Cepat bertindak 8. Peristiwa 3 Di depan lokap yang berjeriji besi itu. Sudin memberitahu mereka dia cuba mendapatkan peguam namun dalam hati Sudin dia berasa puas kerana dendamnya telah terbalas.

Sudin juga ingin melihat ayahnya memenangi sesuatu walau sekecil mana sekalipun.sudah menerima balasan. 86 . Imam Saad pula berharap Lebai Maarup dapat memimpin orang kampungnya di FELDA nanti.

Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Latar masa : Pada waktu malam C. Cik Puan Tipah  Murah dengan senyuman  Lemah lembut 3.Bab 43 ( Halaman 321 hingga 326 ) A. Encik Muhammad  Murah dengan senyuman  Baik hati  Peka 2. Datuk Tan Chong Seng ( Datuk Tan )  Pengarah Urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang 4. Sudin  Peramah  Memendam perasaan 87 . Tan Sri Syed Aris  Berfikiran terbuka 5.

Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah sentiasa senyum dan ketawa. Peristiwa 3 Sebelum pulang. Encik Muhammad menjemput Shahril. peguamnya secara mengejut. tetapi Sudin hanya mendiamkan diri. Encik Muhammad juga berasa lega kerana semuanya sudah selesai dan Lebai Maarup boleh menjalankan dakwahnya tanpa mengganggu keluarga Datuk Indera. Dia juga mahu mempergunakan pertentangan antara Encik Muhammad dan Rahim kerana mungkin dapat menimbulkan sesuatu yang konkrit dalam usahanya hendak mengubati hati ayahnya sendiri. 88 . Peristiwa 2 Sudin berusaha mencari alat untuk muslihatnya sendiri. Hal ini demikian kerana masa depannya bergantung kepada saudagar besar itu. Yusuf menyatakan perasaan bangganya terhadap Datuk Tan dan Encik Muhammad yang bijak menyelesaikan masalah kepada Sudin. Sewaktu dalam perjalanan pulang Yang Berhormat Muhd. Dia juga ingin mengubati kesedihan hati ayahnya. Mat Akil juga harus dibela supaya dia tidak akan menyebut nama Sudin kerana Sudin telah membantu mencari peguam untuknya. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah Encik Muhammad meriah pada malam itu.D. Sudin menerima arahan daripada Encik Muhammad supaya berbincang dengan peguam Shahril untuk membela Mat Akil dan kawan-kawannya itu tanpa memperlihatkan perhubungannya dengan Mat Akil dalam kes tersebut. Dia sentiasa berhati-hati kerana walau apa pun yang terjadi dia tetap akan menjadi alat pada Encik Muhammad.

Turut hadir dalam majlis itu ialah Yang Berhormat Muhd. Sani. dan hospital B. sikap bertimbang rasa dan baik hati Datuk Indera Mahmud serta 89 . Yang Berhormat Muhd. Latar masa : Pada waktu pagi hari Isnin C. Yusuf. Jahid dan Sudin. Sudin memuji kepimpinan Yang Berhormat Muhd. Yusuf. Latar tempat : Balai Raya Kampung Pulai. Watak dan Perwatakan : 1. Shahril  Peguam Encik Muhammad  Cekap D. Bangunan Maju Jaya. Sudin  Mengambil berat  Bijak berkata-kata  Pandai berpidato 3. Plot : Peristiwa 1 Pegawai Daerah dan Pegawai FELDA datang ke Balai Raya Kampung Pulai untuk memberi penerangan tentang penempatan orang kampung itu ke rancangan FELDA. Ketika memberi ucapan. Lebai Maarup  Mengenang jasa  Sabar dan tabah 4.Bab 44 ( Halaman 327 hingga 331 ) A. Yusuf  Bekerja keras 2.

Encik Muhammad juga diberitahu oleh Sudin bahawa tanah pusaka lebai Maarup masih lagi atas nama ayahnya. Sudin berjanji akan melawat Lebai Maarup lagi pada sebelah petang kerana dia perlu segera ke pejabat Encik Muhammad. Yusuf yang membuka jalan untuk orang kampung menyertai rancangan FELDA. Datuk Indera Mahmud pula bersetuju memberi sagu hati serta ganti rugi kepada orang kampung yang menumpang di dalam tanah keluarganya. Peristiwa 4 Sudin ke pejabat Encik Muhammad dan membincangkan tentang masalah Mat Akil dan kawan-kawanya itu dengan peguam Shahril dan urusan pembelian tanah penduduk Kampung Pulai. 90 . Sudin singgah melawat Lebai Maarup di hospital dan tidak lupa membincangkan tentang kedudukan tanah pusaka ayah Lebai Maarup itu. Dia juga mendapat tahu bahawa Lebai Maarup berkelulusan SPM.keluarganya dan kemurahan hati Encik Muhammad selaku Pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang. Manakala Encik Muhammad akan membeli tanah orang kampung dengan harga yang tinggi. Peristiwa 3 Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur. Peristiwa 2 Yang Berhormat Muhd.

Ayahnya kini menjadi seorang pendiam. Dia dapat merasakan perubahan pada ayahnya.Bab 45 ( Halaman 332 hingga 334 ) A. Lebai Maarup tidak akan berputus asa mengajak orang bertaqwa kepada Allah s. Watak dan Perwatakan : 1. Gayah  Sangat mencintai Sudin D. Latar tempat : Rumah Sudin di Kampung Pulai B. Peristiwa 2 Pada malam itu Sudin tidak dapat tidur lena kerana fikirannya terganggu.t. Latar masa : Pada waktu malam dan subuh C. Dia teringatkan pertemuannya dengan Mahani dan cerita tentang Encik Muhammad akan berusaha menyedarkan Rahim tentang cara dia bekerja kerana Rahim antara penghalang hasratnya itu.w. Sudin  Mudah berubah  Mempunyai matlamat hidup  Setia  Bertanggungjawab 2. Peristiwa 3 91 . Plot : Peristiwa 1 Sudin pulang ke rumah setelah sehari suntuk menjalankan tugasnya. Sudin teringat kata-kata Lebai Maarup yang meninggalkan kesan yang mendalam dalam hatinya. Imam Saad setelah dilantik menjadi Imam Pekan Tualang.

Sudin keluar untuk menyelesaikan urusan dengan Jahid dan Sani. Kemudian dia ke pejabat untuk menunggu telefon dari peguam Shahril. dia akan ke hospital untuk melawat Lebai Maarup. Selain itu. Sudin juga menjangkakan mungkin ada antara tanah di Kampung Pulai tidak dapat dibeli dan mengharapkan kepulangan Rahim itu nanti akan dapat mengubah cara ayahnya itu. 92 .Setelah bersarapan pagi.

Muhammad Alif bin Abdul Karim  Anak Maimunah binti Datuk Indera Idris  Berani  Pensyarah di Universiti Malaya 4. Lebai Maarup  Sabar menempuh dugaan  Berpandangan jauh  Tabah  Baik hati 93 .Bab 46 ( Halaman 335 hingga 344 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Sentiasa bersedia 3. Latar tempat : Rumah Datuk Indera Mahmud dan surau Kampung Pulai B. Encik Muhammad  Tidak menepati masa  Dihormati  Pandai mengawal keadaan 2. Latar masa : Pada waktu pagi hingga petang C.

Pertemuan itu diadakan di surau dan turut hadir ialah Imam Saad dan Bilal Endut itu. Pada awalnya Encik Muhammad cuba memperlekehkan Muhammad Alif tetapi terkedu apabila mengetahui Muhammad Alif seorang pensyarah di Universiti Malaya dan berkelulusan Sarjana Ekonomi dari London School of Ecomonics. waris nombor sembilan yang mahu melabur dalam Syarikat Lombong Lembah Tualang dengan jumlah wang harga tanah bahagian masing-masing dimasukkan sebagai saham. Peristiwa 3 Encik Muhammad dikejutkan dengan pertanyaan Muhammad Alif bin Abdul Karim. Sudin pula dapat membayangkan 94 . Encik Muhammad mewakili Datuk Indera Mahmud meminta persetujuan ahli keluarganya melerai pembahagian harta di Kampung Pulai dan syarikatnya akan menawarkan harga yang tinggi untuk membeli tanah-tanah teersebut. London Peristiwa 4 Selepas Zuhur. Lebai Maarup menyatakan hajatnya kepada Encik Muhammad untuk mewakafkan tanahnya untuk keperluan agama. Lebai Maarup tetap dengan perdiriannya kerana sebuah surau pasti diperlukan oleh pekerja-pekerja lombong dan setelah 15 tahun apabila pelombongan selesai. Encik Muhammad terpaksa mengalah dan cuba memikirkan cadangan Lebai Maarup itu. Plot : Peristiwa 1 Seluruh ahli keluarga Datuk Indera Mahmud berkumpul di rumahnya untuk menghadiri mesyuarat pembahagian sebahagian daripada harta keluarga Datuk Indera yang akan dibeli oleh Syarikat Lombong Lembah Tualang seperti yang diiklankan dalam akhbar oleh peguam yang menguruskan hal ehwal harta Datuk Mahmud. Encik Muhammad dan Sudin ke Kampung Pulai untuk menziarahi Lebai Maarup yang baru keluar dari hospital.D. Mesyuarat diketuai oleh peguam dan dibantu oleh Tuan Kadi Wilayah Tualang yang bertanggungjawab membahagikan harta di kampung itu mengikut faraid. Encik Muhammad menjadi marah apabila melihat ahli keluarga itu tidak menghormati Datuk Indera Mahmud ketika dia sedang berucap. Encik Muhammad tidak bersetuju dengan Lebai Maarup itu. majlis diserahkan kepada Datuk Indera Mahmud dan Encik Muhammad. Peristiwa 2 Setelah selesai penerangan peguam. belas lombong itu pasti dibangunkan juga dan memerlukan sebuah surau atau sebuah masjid atau sebuah sekolah agama.

kegembiraan ayahnya. 95 . Imam Saad kerana Encik Muhammad terpaksa akur dengan keputusan Lebai Maarup itu.

Watak dan Perwatakan : 1.Bab 47 ( Halaman 345 hingga 349 ) A. Sudin  Tenang dan lemah lembut 4. Latar masa : Pada waktu pagi C. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad ke Kuala Lumpur tanpa membawa Sudin bersamanya. Lebai Maarup  Tenang dan lemah lembut 2. Encik Muhammd  Berubah sikap apabila berhadapan dengan masalah  Sedikit ego 3. Latar tempat : Surau Kampung Pulai B. Sudin juga akur dengan cara Lebai Maarup mengemukakan cadangannya kepada Encik Muhammad yang amat baik dan munasabah. Mahani  Bersikap terbuka  Mudah menerima pandangan D. Dia mengarahkan Sudin membereskan urusan tanah dengan Lebai Maarup. Encik Muhammad tidak dapat tunduk dengan 96 .

dia juga tidak akan menang keseluruhannya. Peristiwa 4 Sebelum menunggu Rahim balik dari London.w. Peristiwa 2 Sudin kembali ke pejabatnya pada keesokan hari untuk menunggu telefon dari peguam Shahril. Peristiwa 3 Sudin pula ingin bertemu dengan Mahani untuk membincangkan tentang Rahim. Dia juga mengharapkan kepulangan Rahim akan membuka jalan yang memudahkan segala urusannya.t akan melembutkan hatinya dan menenangkannya. Mahani bersetuju dengan teori Sudin itu kerana dia sendiri sedang memikirkan cara hendak membantu Rahim memahami ayahnya dan dalam masa yang sama membantu Encik Muhammad memahami anaknya. 97 . Sudin menceritakan peristiwa yang berlaku di Pekan Tualang antara Encik Muhammad dan Lebai Maarup. Sudin mengemukakan suatu teori kepada Mahani supaya Rahim mengikut kehendak ayahnya bekerja dengan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Sudin menelefon peguam Shahril supaya menangguhkan dahulu kedatangannya ke Pekan Tualang sehingga minggu hadapan. Sudin juga berhajat untuk menyertakan tanah wakaf ayahnya dalam gagasan Lebai Maarup itu. Dengan teori itu. Lebai Maarup menasihati Sudin supaya bertenang dan sabar dengan sikap Encik Muhammad kerana dua tiga hari kemudian Allah s.cadangan Lebai Maarup kerana dia seorang yang ego dan selalunya berjaya dalam tugasnya. Rahim tidak akan kalah kepada ayahnya itu. Walau bagaimanapun. Dia kemudian telah menerima panggilan telefon daripada Mahani bertanyakan peristiwa yang berlaku di Pekan Tualang semalam yang menyebabkan Encik Muhammad mengambil cuti secara tiba-tiba dan semua urusannya dibatalkan.

Latar tempat : Lapangan terbang B. Rahim bersetuju dan mengharapkan rancangannya itu benar-benar boleh memberi kesan kepada ketamakan ayahnya itu. Rahim pulang bersama Robert dan mereka tidak memberitahu kepulangan mereka kepada ibu bapa masing-masing. Mahani  Berfikiran rasional  Setia 2. Robert juga menasihati Rahim supaya bersetuju dengan rancangan tersebut dan tidak menentang ayahnya itu. Latar masa : Pada waktu pagi C. Plot : Peristiwa 1 Mahani menunggu kepulangan Rahim dan Robert di lapangan terbang. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 48 ( Halaman 350 hingga 352 ) A. Rahim memberi 98 . Robert  Peramah dan riang D. Rahim  Berfikiran terbuka  Tunang Mahani 3. Perjumpaannya dengan Sudin kelmarin membukakan langkah baru untuk merapatkan jurang antara Rahim dengan ayahnya. Peristiwa 2 Mahani mengajak mereka ke restoran untuk berbincang dan menerangkan rancangannya itu.

99 .syarat kepada Mahani sekiranya rancangan itu berjaya mereka akan tinggal di kompleks dalam kampung yang ditinggalkan itu.

Bab 49 ( Halaman 353 hingga 358 ) A. Mak Enon  Pembantu rumah Encik Muhammad 5. Encik Muhammad  Prihatin  Tabah  Penyabar 4. Robert 100 . Cik Puan Tipah  Penyayang 3. Rahim  Prihatin  Penyayang  Sentiasa gembira dan tenang 6. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pada waktu petang C. Rohana ( Ana )  Lincah dan Periang 2.

Rahim minta beredar kerana ingin mengemaskan barang-barangnya. 101 . semua menghadap hidangan teh yang disediakan oleh Mak Enon kecuali Encik Muhammad yang terus masuk ke dalam bilik kerjanya. Akhirnya apabila suara yang menusuk keluar dari bilik itu bertambah keras. Encik Muhammad menerangkan kepada isterinya bahawa Rahim telah bersetuju menerima jawatan yang ditawarkan oleh Datuk Tan sebagai Pegawai Pengurusan Lombong Lembah Tualang. Encik Muhamamad kelihatan masih sugul ekoran peristiwa Lebai Maarup dua hari yang lepas. Peristiwa 2 Dalam perjalanan pulang. Walau bagaimanapun. Cik Puan Tipah menyampaikan berita gembira itu kepada suaminya yang berada di bilik kerja. Dia dan Ana tidak dibenarkan mencampuri urusan mereka berdua di dalam bilik itu. Plot : Peristiwa 1 Ana menerima panggilan telefon daripada Rahim dan berlari memberitahu kepulangan abangnya kepada ibunya. mereka dihiburkan dengan gelagat Ana. Cik Puan Tipah amat risau dengan Rahim dan suaminya yang berada dalam bilik itu. Dia khuatir akan berlaku pertengkaran antara anak dan ayah kerana melihat keadaan suaminya dua hari lalu dan kepada nada surat-surat Rahim selama ini. Sampai di rumah. dia masuk tetapi sebaik sahaja pintu dibuka dia melihat kedua-duanya sedang gelak ketawa. Banyak membaca D. Cik Puan Tipah masih tidak berpuas hati dan ingin mendapatkan penjelasan daripada Rahim dan suaminya. Peristiwa 4 Rahim dan ayahnya ketawa tentang cerita Robert yang ingin menjadi sami. Peristiwa 3 Mak Enon menghantar teh untuk Encik Muhammad dan diminta oleh tuannya itu memanggil Cik Puan Tipah masuk. Mereka pergi ke lapangan terbang dan bertemu dengan Datuk Tan dan Datin Tan yang juga datang menjemput Robert. Cik Puan Tipah kemudiannya memanggil Rahim masuk bertemu dengan ayahnya tu.

Watak dan Perwatakan : 1. Tan Sri Syed Aris  Berfikiran terbuka D. bangsal pekerja. Rahim  Rajin  Pemurah  Bakal Pegawai Pentadbiran Syarikat Lombong Lembah Tualang 2. surau dan lain-lain. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad dan Rumah Tan Sri Syed Aris B. Peristiwa 2 102 . Plot : Peristiwa 1 Rahim membahagi-bahagikan bungkusan hadiah kepada ahli keluarganya termasuklah Mak Enon.Bab 50 ( Halaman 359 hingga 365 ) A. Rahim memberitahu Mahani bahawa rancangan mereka telah berjaya. Mahani  Sangat menyayangi Rahim 3. Selepas itu. dia beredar ke rumah Mahani seperti yang telah dijanjikan di lapangan terbang tadi. Satu kompleks akan didirikan yang lengkap dengan pejabat. Dia juga memberitahu tentang persetujuan untuk menerima tawaran menjadi Pegawai Pengurusan Pentadbiran dan akan tinggal di kompleks tersebut seperti yang dirancang bersama. Latar masa : Pada waktu malam C.

Peristiwa 4 Tan Sri Syed Aris bersyukur kerana Encik Muhammad telah disedarkan oleh Rahim tentang kesan pembayaran ekonomi kepada orang Melayu dan berharap Rahim akan dapat bekerjasama dengan Lebai Maarup. Dia juga tidak suka kepada Lebai Maarup dan menganggap Imam Saad lebih alim daripada Lebai Maarup kerana tuanya dan banyak pengalaman. Setelah Tan Sri Syed Aris dan Syarifah Mu’inah beredar. Walau bagaimanapun.t demi kebaikan manusia di dunia dan di akhirat. Rahim dan Mahani menganggap kemenangan itu merupakan kemenangan Imam Saad yang ikhlas dan sabar.Tan Sri Syed Aris hairan dengan perubahan keputusan yang dibuat oleh Encik Muhammad. Rahim teragak-agak untuk berbahas dengan bakal mertuanya itu kerana tidak mahu menjadi seperti ayahnya petang tadi yang bertukar menjadi marah. 103 . Rahim membandingkan kebajikan yang dilakukan oleh ayahnya hanya untuk kepentingan diri manakala kebajikan yang dilakukan oleh Lebai Maarup merupakan kebajikan suruhan agama kerana mengabdikan diri kepada Allah s. Peristiwa 3 Rahim menceritakan kepada Tan Sri Syed Aris peristiwa perbahasannya dengan ayahnya petang tadi yang berhubung dengan perlombongan di Kampung Pulai.w. Mereka menghabiskan sisa malam di ‘setee’ panjang dan Rahim menghadiahi Mahani seutas kalung platinum bermadalion kecil dengan sebiji permata berlian halus. Namun pendapat itu disanggah oleh Rahim.