Bab 1 ( Halaman 1 hingga 9 )

A. Latar tempat

: Pejabat Encik Muhammad

B. Latar masa

: Pagi ( waktu pejabat )

C. Watak dan

perwatakan

: 1.

Encik Muhammad  Anak Orangkaya Indera Datuk Idris bin Muhammad Saman
 Pengarah Urusan Firma Dagang Internasional, salah

sebuah anak syarikat Tan Enterprise  Bijak mengurus, mentadbir, merancang, dan berkomunikasi dalam urusan pentadbiran.  Mempunyai mata yang cerah bersinar dengan biji mata hitam yang agak besar

2.

Datuk Tan  Pengerusi Syarikat Tan Enterprise  Bertolak ansur dan merendah diri

3.

Mahani  Setiausaha Encik Muhammad  Berperwatakan menarik, sopan, dan bersederhana.  Manis dengan senyuman.  Cekap melaksanakan tugas

2

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pada pukul 11.30 malam semalamnya Datuk Tan menerima panggilan telefon daripada Encik Muhammad. Encik Muhammad ingin menemuinya untuk membincangkan kontrak pembekalan lada hitam ke Jerman. Oleh itu, keesokan paginya Datuk Tan pergi ke pejabat Encik Muhammad. Pada ketika itu Encik Muhammad masih belum sampai di pejabatnya. Mahani telah mempersilakan Datuk Tan masuk dan mempelawa Datuk Tan minum kopi tetapi ditolaknya pelawaan itu dengan baik kerana Datuk Tan telah bersarapan di rumahnya. Datuk Tan menunggu Encik Muhammad di dalam bilik Encik Muhammad. Sambil menunggu ketibaan Encik Muhammad Datuk Tan memerhatikan keadaan sekeliling bilik Encik Muhammad. Setelah Encik Muhammad sampai, mereka mula berbincang dan keputusan telah Berjaya dicapai. Datuk Tan kemudian meninggalkan pejabat Encik Muhammad.

Peristiwa 2

Setelah Datuk Tan beredar, Encik Muhammad memanggil Mahani ke biliknya. Mahani muncul dengan senyum simpul sambil membawa buku nota trengkas dan pensel. Mahani mencatat segala arahan yang diberikan oleh Encik Muhammad. Antaranya beliau meminta Mahani menghubungkan beliau dangan Pengerusi Syarikat Frankfurt Import-eksport di Frankfurt melalui telek hari ini juga. Arahan kedua ialah beliau meminta Mahani memberitahu semua pegawai dan kakitangan bahawa mereka semua dijemput hadir ke jamuan makan tengah hari di Paddock. Kemudian dia menyuruh Mahani menghubungkan beliau dengan Tuan Von Braun iaitu ejen Syarikat Jerman itu.

Peristiwa 3

Sebelum meninggalkan pejabat Encik Muhammad, Mahani ditegur oleh Encik Muhammad kerana memanggil beliau dengan panggilan ‘tuan’ sedangkan beliau meminta Mahani memanggilnya dengan panggilan ‘pak cik’. Mahani akur dengan permintaan Encik
3

Muhammad itu demi menjaga perhubungannya dengan Encik Muhammad. 4 . iaitu orang yang menganggapnya seperti anaknya sendiri.

Kini. anak Orangkaya Indera Datuk Muhammad Saman bin Bendahara Muda iaitu orang besar wilayah yang pertama berkongsi dengan tauke Cina melombong bijih.Bab 2 ( Halaman 10 hingga 17 ) A. Datuk Tan pula berkongsi dengan pewaris keluarga tersebut iaitu Encik Muhammad yang menubuhkan Syarikat 5 . Plot : Peristiwa 1 Datuk Tan tidak sabar menunggu saat kejayaannya yang terbaru bersama Encik Muhammad. dan tengah hari C. Watak dan Perwatakan : 1. Datin Tan  Isteri Datuk Tan  Seorang yang mengambil berat dan prihatin D. Beliau yakin dengan kebolehan Encik Muhammad kerana beliau mewarisi kebolehan Orangkaya Indera Datuk Idris bin Muhammad Saman. Latar tempat : Rumah Datuk Tan B. subuh. Datuk Tan  Gemar membaca  Beragama Kristian tetapi tidak taat pada agama 2. Begitu juga dengan Datuk Idris yang dilantik menggantikan ayahnya menjadi orangkaya wilayah tersebut dan mewarisi perniagaan lombong. Latar masa : Pada waktu malam.

Peristiwa 2 Pada 23 November kelak Datuk Tan bercadang mengadap sultan pada hari puja umur baginda dan ingin mencadangkan supaya Encik Muhammad dilantik menyandang gelaran Orangkaya Wilayah Sungai Tualang yang masih kosong itu.dagangnya sendiri sebagai anak syarikat kepada Syarikat Tan Enterprise. Datin Tan juga hairan memikirkan Robert yang tidak tertarik kepada agama kristian walaupun setelah tinggal selama tiga tahun di Barat. Beliau juga ingin mencari jalan yang sesuai bagi menyingkirkan Penghulu Mahmud. Beliau turut berfikir dan mencuba memohon perkenan Baginda untuk melantik Encik Muhammad menyandang gelaran tersebut. Datin Tan kemudiannya berfikir-fikir hendak membawa anak gadisnya itu bercuti ke Pekan Tualang namun dirasakannya mustahil kerana Datuk Tan sudah tentu tidak akan membenarkan. Datuk Tan pula telah pergi ke pejabat pada awal pagi. 6 . Datin Tan berasa keseorangan dan terkenangkan anak-anaknya iaitu Lily yang tinggal di asrama Universiti Malaya dan Robert yang sedang menuntut di London dalam Jurusan Kejuruteraan Lombong. Lamunan Datuk Tan diganggu oleh Datin Tan dan mereka kemudian berbincang tentang hasrat untuk bercuti dan memancing di Jeram Medang Peristiwa 3 Datin Tan bangun pada tengah hari.

bergaya. Ali  Pembantu di kebun orkid milik Cik Puan Tipah  Rajin dan jujur 3. Watak dan Perwatakan : 1. Rohana (Ana)  Anak bongsu Cik Puan Tipah 7 .Bab 3 ( Halaman 18 hingga 25 ) A. Jahid  Anak lelaki Penghulu Mahmud  Berpengalaman dan berhemah tinggi 5. Minah  Isteri Ali  Pembantu di rumah Cik Puan Tipah 4. Cik Puan Tipah  Isteri Encik Muhammad  Seorang wanita yang jelita. Latar masa : Pada waktu pagi dan tengah hari C. Latar tempat : Rumah Cik Puan Tipah ( kebun orkid ) B. dan berwibawa  Pembersih 2.

Lamunan Cik Tipah terganggu oleh suara Rohana iaitu anaknya yang baru pulang dari sekolah. Lincah dan periang D. Mahani datang dengan tujuan membincangkan tentang percutian mereka ke Jeram Madang di Pekan Tualang. menjadi hamba kepada kekayaan. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu Cik Puan Tipah sibuk menguruskan orkid di kebunnya. Cik Puan Tipah dapat merasakan perubahan dalam diri Rahim setelah lama belajar di London. Jahid menjadi pengganti ayahnya dalam mengambil tahu hal ehwal keluarga di kampung. Ali telah memberikannya sepucuk surat yang diambil dari peti surat di rumahnya itu. Cik Puan Tipah bercadang menanam orkid jenis-jenis ‘vanda’ yang bunganya boleh dijual di pasaran dengan mudah. dan kemewahan termasuklah ayahnya sendiri iaitu Encik Muhammad. Selepas beberapa ketika. Peristiwa 2 Cik Puan Tipah kemudiannya terkenangkan anaknya Rahim kerana kerap menulis surat dari London tentang kemerosotan moral di seluruh dunia oleh manusia pada zaman kini yang telah menurunkan darjat mereka. Surat itu adalah daripada Jahid iaitu anak lelaki Penghulu Mahmud. hawa nafsu. Suaminya turut tidak memahami cara anaknya itu berfikir. Isi kandungan surat tersebut menyatakan tentang pendapat pegawai pertanian daerah bahawa tanah mereka di Jeram Medang sesuai untuk tanaman orkid namun memerlukan belanja yang besar kerana ditumbuhi lalang. 8 . Cik Puan Tipah turut bercadang melantik Jahid sebagai pengurus berdasakan pengalamannya menjadi pengelola ladang getah Datuk Tan.

Latar tempat : Rumah Tan Sri Syed Aris B. Syarifah Mahani ( Mahani )  Dilahirkan pada 5 Oktober 1959 ( berusia 21 tahun )  Seorang yang ceria  Taat pada agama dan ibu bapa 2. Latar masa : Pada waktu malam hingga subuh C. Tan Sri Syed Aris  Penyabar dan tabah menghadapi dugaan  Mudah menerima hakikat D. Syarifah Naimah meninggal dunia. Pada hari tersebut.Bab 4 ( Halaman 26 hingga 33 ) A. Plot : Peristiwa 1 Bab ini menceritakan tentang kelahiran Syarifah Mahani iaitu pada 5 Oktober 1959. Syarifah Mu’inah  Isteri muda Encik Muhammad  Penyayang dan bertanggungjawab 3. Pada masa yang sama ibu kandungannya. Tan Sri Syed Aris kemudian telah berkahwin dengan Syarifah Mu’inah iaitu adik kepada Syarifah Naimah atas nasihat walidnya. Watak dan Perwatakan : 1. 5 Oktober 1980. Mahani telah menyambut hari 9 . Tuan Syeikh Syed Salim Al-Makky.

Hal ini demikan kerana beliau tidak dapat merasa lain daripada perasaan adik beradik terhadap Syarifah Mu’inah. Syarifah Mu’inah berasa janggal kerana berkahwin dengan suami kakaknya sendiri tetapi kemudian perasaan itu luput dengan sendiri. akhirnya beliau bersetuju dan hidup bahagia dengan Syarifah Mu’inah dan perkahwinan mereka kekal hingga dua puluh tahun lamanya. Beliau juga bertanggungjawab memelihara anak saudaranya. hubungan mereka mula renggang semenjak Rahim melanjutkan pelajaran ke luar negara. Namun begitu. Peristiwa 3 Syarifah Mu’inah menceritakan hubungan Mahani dan Jahid serta mencadangkan keduanya dijodohkan. beliau juga pada mulanya tidak bersetuju dengan perintah orang tuanya itu. Mahani sebagai anaknya sendiri. Peristiwa 2 Tan Sri Syed Aris dan Syarifah Mu’inah kemudiannya terkenangkan peristiwa pada awal perkahwinan mereka. Pada masa yang sama Jahid telah muncul dalam hidupnya.jadinya yang ke-21 di samping merayakan ulang tahun perkahwinan yang ke-20 antara Syed Aris dengan Syarifah Mu’inah. Tambahan pula ibu Jahid sangat berkenan dengan Mahani. Hal ini dapat dilihat apabila Tan Sri Syed Aris lebih berkenan menjalinkan hubungan dengan keluarga Encik Muhammad. Begitu juga Mahani yang menjadi serba salah kerana dia telah bekawan dengan Rahim sejak di bangku sekolah lagi. Tan Sri Syed Aris bersyukur kerana perkahwinan mereka diberkati Allah s. 10 . Situasi yang sama turut dirasai Tan Sri Syed Aris pada ketika itu. Namun.w. Tan Sri Syed Aris pula lebih mementingkan pangkat dan darjat.t dan mendapat restu daripada walidnya.

Bab 5 ( Halaman 34 hingga 42 )

A. Latar tempat

: Rumah Tan Sri Syed Aris

B. Latar masa

: Pada waktu malam hingga subuh

C. Watak dan Perwatakan : 1. Penghulu Mahmud  Bertanggungjawab  Mempunyai kesedaran diri
 Tidak tajam berbalas fikiran

2.

Jahid  Bersikap tegas dan prihatin

3.

Yang Berhormat Muhd. Yusuf  Wakil rakyat di Pekan Tualang  Tamak  Tidak tetap pendirian

4.

Encik Muhammad  Adik Penghulu Mahmud  Sangat menghormati abangnya

5.

Jamilah  Berusia 27 tahun
11

 Bersopan santun

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pekan Tualang telah bersedia menerima dan menyambut kedatangan Duli Yang Maha Mulia Baginda Sultan yang akan berangkat untuk mengadakan lawatan selama 2 hari. Pada setiap tahun, Baginda Sultan berangkat menemui rakyat jelata dari daerah ke daerah iaitu sebulan dua sebelum perayaan puja umur Baginda dijalankan. Peristiwa 2 Penghulu Mahmud bercadang untuk menjual tanah pusaka dan hasilnya akan dibahagi mengikut pembahagian faraid. Namun, belum tanah itu dijual, anaknya sendiri, Jahid dan kakak Jahid telah membantah kerana bimbang keturunan mereka tidak akan dibenarkan oleh Tuanku memegang teraju wilayah itu, terutama gelaran Orangkaya Indera. Kata-kata anaknya, Jahid, membuatkannya berasa serba salah untuk menjual tanah tersebut. Dia juga kecewa dengan kepimpinan Yang Berhormat Encik Muhd. Yusuf yang hanya mementingkan diri. Peristiwa 3 Encik Muhammad pulang ke kampung untuk memberitahu cadangan isterinya, Cik Puan Tipah untuk membuka kebun orkid di Jeram Medang dan mengingatkan abangnya, Penghulu Mahmud supaya mengadap Sultan untuk mengisi gelaran Datuk Indera. Encik Muhammad menghabiskan masa di kampung dengan menziarahi kawan-kawan dan ke masjid di samping mencungkil masalah asas dan belia-belia yang telah berhijrah ke bandar mencari pekerjaan.

12

Bab 6 ( Halaman 43 hingga 50 )

A. Latar tempat

: Jeram Medang

B. Latar masa

: Pagi hingga petang

C. Watak dan Perwatakan : 1. Ali  Kelihatan seperti orang bodoh  Peramah  Melucukan

2.

Sarip  Pemantu Sudin  Seorang yang cermat dan berhati-hati

3.

Sudin  Wakil Yang Berhormat Muhd. Yusuf
 Berfikiran negatif dan mempunyai agenda tersendiri  Seorang ‘broker’

 Hitam manis, tegap, berambut krinting, dan tinggi

4.

Penghulu Mahmud  Pemurah dan baik hati

5.

Jahid
13

dia singgah di masjid kerana dia tahu Jahid belum pulang sambil menunggu waktu Zuhur. 14 . Seorang yang teliti dan sentiasa berwaspada D. Namun sebelum itu. gerai-gerai dan tanah seberang sungai. Plot : Peristiwa 1 Sudin dan Sarip ke Jeram Medang untuk meninjau tanah milik Keluarga Penghulu Mahmud. Begitu juga dengan tanah lapang. Jahid menasihati Ali supaya tegas dan menyatakan bahawa dia hanya bekerja untuk menebas kerana Cik Puan Tipah ingin menanam orkid di situ dan hanya diarahkan oleh Encik Muhammad. Peristiwa 2 Pada waktu tengah hari. Sudin dan Sarip kemudian ke kebun kelapa dan mendapat tahu bahawa semua kebun tersebut milik Penghulu Mahmud dan orang yang mendirikan rumah dan pondok di situ hanya menumpang. Yusuf mendapatkan tanah-tanah tersebut. Sudin meminta Ali supaya hadir ke ‘rest house’ membincangkan suatu perkara penting. Sewaktu meninjau mereka bertemu dengan Ali yang sedang menebas dan menebang di kawasan tersebut. Sudin dan Sarip bertekad untuk membantu Yang Berhormat Muhd. Ali disuruh bertemu dengan wakil Yang Berhormat seperti yang dirancangkan petang nanti. Ali telah terus pergi ke rumah Penghulu Mahmud. Pada waktu petang.

Bab 7 ( Halaman 51 hingga 59 ) A. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di rumah rehat Sudin menerangkan kepada Yang Berhormat Muhd. Latar masa : Pagi hingga tengah hari C. Sudin berusaha mencari helah supaya 15 . Yusuf tentang rancangan Encik Muhammad membersihkan tanah di Jeram Medang untuk tanaman orkid yang diuruskan oleh Jahid. Latar tempat : Rest house ( Rumah rehat ) B. Yusuf berminat untuk mendapatkan tanah tersebut dengan motifnya untuk menambah kekuatan politiknya. Sudin  Mempunyai pelbagai tipu helah  Banyak berhutang  Bijak mencungkil rahsia 2. Yusuf  Mudah marah  Mahu menguatkan kuasa politiknya  Mempunyai motif tersendiri D. Tauke Chan ingin meluaskan perniagaannya. Yang Berhormat Muhd. Watak dan Perwatakan : 1. Sarip  Pandai menilai 3. Yang Berhormat Muhd. Kebun orkid yang ingin diusahakan itu berkeluasan empat hingga lima ekar. Rakan kongsinya pula.

Sudin mencadangkan kepada Yang Berhormat Muhd. Yusuf bimbang rancangannya akan digagalkan oleh Encik Muhammad. Yang Berhormat Muhd. 16 . Yusuf untuk menghasut penghunipenghuni tanah Penghulu Mahmud agar mereka menuntut hak milik mereka tanpa melibatkan nama Yang Berhormat. Hal ini demikian kerana rancangan itu penting terutamanya selepas beliau bersara daripada kegiatan politik kelak. Beliau turut percaya usahanya untuk memperbesarkan kilang papannya di Pekan Kuala akan berjaya. Beliau sangat berharap rancangan tersebut berjaya supaya cita-citanya tercapai dan kedudukan politiknya terjamin. Peristwa 2 Yang Berhormat Muhd.dapat mempengaruhi Penghulu Mahmud. Yusuf terus memikirkan rancangan perumahan untuk orang-orang Melayu yang tidak mempunyai tanah.

Encik Muhammad cuba meyakinkan Tan Sri Syed Aris 17 . Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pagi ( waktu pejabat ) hingga tengah hari C. Tan Sri Syed Aris  Pengarah Eksekutif Serba Dagang Internasional  Tajam penglihatan tentang kepentingan orang Melayu dalam dunia dagang 3.Bab 8 ( Halaman 60 hingga 74 ) A. termasuklah Tan Sri Syed Aris iaitu Pengarah Eksekutif Serba Dagang Internasional. Mereka berbincang tentang kepentingan orang Melayu dalam dunia dagang. Yusuf  Berbadan gempal  Seorang yang sibuk dengan dengan pelbagai tugas  Kurang jujur D. Yang Berhormat Muhd. Encik Muhammad  Menepati masa  Bersemangat dan gemar berfalsafah 2. Kuala Lumpur. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad telah mengadakan mesyuarat Pengarah Firma Serba Dagang Internasional. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad dan hotel B.

Namun. Yusuf pula menyatakan rancangannya bersama Tauke Chan hendak membuka rancangan perumahan di kawasan tersebut. Penghulu Mahmud. Mereka berbincang soal perniagaan terutamanya nasib kontraktor Melayu yang sering dipermainkan oleh rakan kongsi saudagar Cina. Encik Muhammad kemudian berjaya memujuk Yang Berhormat Muhd. lebih-lebih lagi melibatkan modal dengan orang Cina. Yusuf di sebuah hotel. Dia juga mengingatkan Encik Muhammad tentang cita-cita politik kerajaan untuk mengisi matlamat tiga puluh peratus penglibatan orang Melayu dalam dunia dagang dan perusahaan. Yang Berhormat Muhd. Tan Sri Syed Aris pula berpendapat menyokong pekebun-pekebun kecil di Johor lebih baik daripada menanam modal yang banyak membuka ladang sendiri. Encik Muhammad mengingatkan Tan Sri Syed Aris bahawa politik kerajaan itu bukannya politik perkauman dan percaya terhadap rakan kongsinya iaitu Datuk Tan itu seorang yang jujur. Encik Muhammad tidak bersetuju dengan pendapat tersebut kerana sama ada berkongsi dengan Cina. 18 . Encik Muhammad telah menyatakan rancanganya hendak membuka perusahaan lombong di daerah Tualang.bahawa sokongan Datuk Tan terhadap projek lada hitam itu akan menguntungkan syarikat. Encik Muhammad kesal kerana Tauke Chan telah merasuah abangnya dengan wang ringgit dan sebuah kereta Mercedes. rancangan tersebut akan menyentuh kepentingan keluaraga Encik Muhammad. Peristiwa 2 Encik Muhammad telah bertemu Yang Berhormat Muhd. Yusuf menyertai rancangan itu dan berjanji akan menangani masalah Tauke Chan dan abangnya. Walau bagaimanapun. India atau Melayu mereka tetap perlu menghadapi risiko.

Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad kemudian meminta Mahani membaca surat itu dan memberi pendapatnya pada keesokan hari walaupaun surat itu adalah surat peribadi seorang anak kepada ayahnya. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad memanggil setiausaha pejabatnya iaitu Mahani berjumpa dengannya. Mahani  Seorang yang tegas  Kurang jujur 2. Latar masa : Pagi ( waktu pejabat ) C.Bab 9 ( Halaman 75 hingga 77 ) A. Dia telah menyerahkan surat daripada Rahim iaitu anaknya kepada Mahani dan menanyakan mengapa surat itu dimasukkan ke dalam failnya. Peristiwa 2 Encik Muhammad sangat mengharapkan pendapat Mahani tentang keseluruhan isi tersebut kerana Mahani dan Rahim merupakan kawan lama. Mahani menjelaskan bahawa surat itu dialamatkan kepada Encik Muhammad. Mahani berasa bersalah kerana dalam diam dia telah membaca surat itu sebelum ini. Isterinya juga mendesak supaya Rahim dijodohkan 19 . Encik Muhammad  Teliti dan cekap  Seorang yang tenang D.

dengan Mahani. 20 . Sebelum ini dia pernah menulis surat yang panjang lebar kepada anaknya itu supaya menumpukan pelajaran dan jangan terlalu memikirkan hal-hal lain terutamanya tentang pandangan baru terhadap hidup ini yang mungkin bersifat negatif.

Mahani gelisah dan tidak dapat tidur dengan lena pada malam itu. Plot : Peristiwa 1 Di rumah. dia menunggu untuk mendapatkan jawapan tetapi ayahnya telah keluar pada awal 21 . Encik Muhammad yang menyuruhnya belajar ilmu kesetiausahaan dan diambil bekerja di syarikatnya itu. Latar masa : Malam hingga pagi C. Syarifah Mu’inah  Penyayang  Memahami anaknya D. Latar tempat : Rumah Mahani B. Dia sedar perkara yang disebut dalam surat itu tentang dirinya bertujuan menyindir ayahnya sendiri dan bukan untuk membayangkan perasaanya terhadap Encik Muhammad. Peristiwa 2 Mahani telah menyerahkan surat Rahim kepada orang tuanya untuk mendapatkan pandangan. Fikirannya merayau-rayau terus ke London dan Kampung Tualang. iaitu orang yang telah banyak berjasa dalam hidupnya. Watak dan Perwatakan : 1. Mahani  Banyak Berfikir  Berbudi pekerti mulia 2. Esok dia terpaksa menyatakan pendapatnya tentang surat Rahim kepada Encik Muhammad.Bab 10 ( Halaman 78 hingga 86 ) A. Pada keesokan hari.

Terdapat dua persoalan yang ditimbulkan oleh Rahim dalam surat itu. yang pertama adakah Mahani masih menaruh hati kepada Rahim dan kedua adakah Encik Muhammad ada menaruh perasaan terhadap Mahani. Peristiwa 3 Tan Sri Syed Aris telah pergi ke rumah Encik Muhammad untuk membincangkan masalah yang timbul berhubung dengan surat tersebut. Puan Sri Syarifah Mu’inah iaitu ibunya menenangkan Mahani dan tidak menyangka bahawa Rahim boleh berfikir yang bukan-bukan terhadap ayahnya.pagi lagi. Mahani mengagumi Encik Muhammad kerana majikannya itu seorang yang ‘gentleman’ dan bijaksana Peristiwa 4 Pada pagi itu fikiran Mahani berkecamuk memikirkan jawapan yang perlu diberikannya kepada Encik Muhammad sehinggakan dia menerima panggilan telefon daripada Encik Muhammad kerana lambat ke pejabat. Encik Muhammad memberitahu Mahani bahawa ayanhnya sedang menunggu di pejabat. 22 .

Tuk Empat Dahlan  Seorang jurucakap  Bersikap sedikit kasar 4. Sudin  Lincah dan lepas laku  Pernah berjudi dan kaki botol  Broker yang telah banyak menjual tanah orang kampung 2. Imam Saad  Seorang yang dihormati di kampung Pulai  Ayah Sudin 23 . Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Tengah hari C. Latar tempat : Warung Pak Salim dan rumah Imam Saad B.Bab 11 ( Halaman 87 hingga 95 ) A. Pak Salim  Peniaga warung  Janggut dan misai jarang-jarang dan tidak bercukur  Rajin dan cekal  Telah agak tua 3.

Pak Salim menasihati Sudin supaya balik berjumpa dengan ayahnya kerana ayahnya marah bukan disebabkan soal politik tetapi kerana sebab lain. Selain itu. dia diharap dapat mengantikan Imam Saad untuk mengembalikan keimanan dan kesejahteraan masyarakat kampung di situ. 24 . Plot : Peristiwa 1 Sudin singgah ke warung Pak Salim. Perkara tersebut berlaku kerana ayah dan ibunya tidak berani meminang Gayah. Pak Salim menyatakan bahawa bapanya itu susah hati memikirkan masalah orang kampung terutamanya pemuda-pemuda yang berpecahbelah kerana berbeza fahaman politik. Menepati janji D. Sudin pula tidak suka tinggal di kampung kerana kecewa gadis pilihannya iaitu Gayah berkahwin dengan orang lain. Sudin berbual dengan Pak Salim tentang masalah yang dihadapinya dengan bapanya iaitu Imam Saad. Peristiwa 2 Sudin bercadang akan terus berhijrah ke Kuala Lumpur tetapi Pak Salim tidak bersetuju dan menasihatinya supaya terus tinggal di kampung memandangkan keadaan ibu dan bapanya sudah tua. Sudin kemudiannya pulang ke rumah untuk menemui ibunya. Dia juga berasa ragu tentang sikap ayahnya itu terhadap kepulangannya nanti. Kehadirannya itu tidak disukai oleh pemuda-pemuda di situ.

Sudin  Jujur terhadap ibu bapanya  Suka meningkah cakap orang 3. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu Sudin pulang ke rumah. Latar tempat : Rumah Imam Saad B. Latar masa : Tengah hari C. Mak Minah menceritakan tentang khabar angin yang mengatakan bahawa Sudin telah melarikan Gayah ke bandar. Bapa Sudin iaitu Imam Saad masih tidak pulang dari surau. Sudin amat terkejut kerana dia tidak 25 . Semasa pulang. Watak dan Perwatakan : 1. Mak Minah  Ibu Sudin  Penyayang 2. ibunya Mak Minah sedang memasak dan menyiapkan makanan tengah hari.Bab 12 ( Halaman 96 hingga 104 ) A. Cerita itu membuatkan ayahnya berasa sangat marah terhadapnya. Imam Saad  Warak  Berwajah jernih dan selalu bersih  Mudah dibawa berbincang D.

Imam Saad juga tidak tahu siapakah yang menyebarkan khabar angin itu dan berharap Sudin dapat menyiasat sendiri. Peristiwa 2 Imam Saad selama ini tidak pernah mempercayai bahawa Sudin ada kena mengena dengan soal Gayah yang lari dari kampung. Imam Saad menerangkan bahawa mereka bukan tidak berkenan dengan Gayah tetapi sejarah keturunan mereka yang menghalang perkahwinan tersebut. Sudin menjelaskan perkara sebenar kepada ayahnya dan kesal kerana ibu dan ayahnya tidak berani masuk meminang Gayah. 26 .mengetahui perkara itu lantas ibunya segera menyuruh budak yang bermain di bawah rumah memanggil suaminya pulang dari surau bagi membincangkan perkara tersebut.Hal ini demikian kerana keluarganya dan keluarga Penghulu Mahmud masih menyimpan perasaan dendam antara satu sama lain.

Plot : Peristiwa 1 27 . Mat Akil  Samseng  Menaruh hati pada Gayah 3. Yusuf  Mementingkan keuntungan  Talam dua muka 4. Latar tempat : Hospital B. Latar masa : Petang C. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 13 ( Halaman 105 hingga 112 ) A. Jahid  Prihatin D. Yang Berhormat Muhd. Sudin  Berkeyakinan  Mempunyai kesedaran diri  Sentiasa ingat pesan bapanya 2.

Sudin mengesyaki Mat Akil yang telah mencederakannya kerana ketika dia ditimpa kemalangan kedengaran suara Mat Akil menyumpahinya. Dia juga percaya bahawa kemalangan itu dirancang dan ada hubung kait dengan Gayah kerana ramai yang menyangka bahawa dia telah melarikan Gayah termasuklah Mat Akil.Yang Berhormat Muhd. Yusuf dan Jahid melawat Sudin yang terlantar di hospital kerana kemalangan motosikal. Yusuf telah berjaya dipujuk oleh Encik Muhammad melalui Jahid untuk membatalkan rancangan yang ditaja oleh Tauke Chan dan menyertai rancangan yang lebih baik. 28 . sekiranya dia ingin mengahwini Gayah janganlah perkahwinan itu menjadi pemecah keluarga yang sudah renggang antara keluarganya dengan keluarga Tuk Penghulu Mahmud. Yusuf yang datang melawatnya pada petang itu kerana dia ingin menanyakan pelbagai soalan. Peristiwa 2 Sudin meminta Yang Berhormat Muhd. Mungkinkah Tauke Chan marah kepadanya kerana kerja yang diarahkan olehnya itu belum mendatangkan hasil. Peristiwa 3 Sudin tertanya-tanya mengapa Tauke Chan tidak melawatnya. Sudin kemudiaanya teringatkan pesan ayahnya. Yusuf dan Jahid supaya tidak melaporkan kemalangan itu kepada polis kerana motosikalnya tidak rosak dan di samping ketiadaan bukti untuk mendakwa Mat Akil. Sudin juga berfikir sama ada Yang Berhormat Muhd. Sudin juga berharap hanya Yang Berhormat Muhd. Dia juga runsing memikirkan kedudukan Gayah dan tidak mahu Gayah datang melawatnya. Dia tahu bahawa Mat Akil sebenarnya turut menaruh hati pada Gayah. Selepas mereka beredar Sudin teringat peristiwa sebelum dia mendapat kemalangan.

Tan Sri Syed Aris  Berpengalaman dalam urusan perniagaan 5. Mahani  Bijak dan cekap melaksanakan tugas 29 .Bab 14 ( Halaman 113 hingga 121 ) A. Latar masa : Subuh hingga pagi C. Encik Muhammad  Orang paling berkuasa menjayakan perusahaan lombong di Lembah Tualang  Bertanggungjawab 2. Yusuf  Mahu mengubah nasib rakyat yang miskin  Selalu sibuk dengan urusan kerja 4. Datuk Tan  Pangarah Urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang ( anak syarikat Tan Enterprise ) 3. Watak dan Perwatakan : 1. Yang Berhormat Muhd. Latar tempat : Rumah dan pejabat Encik Muhammad B.

Dia sentiasa mencari jalan untuk menggunakannya. Peristiwa 4 Encik Muhammad membayangkan perasaan emosi dan sentiment yang timbul dalam hatinya terhadap penduduk Kampung Pulai. Dia tahu bahawa Tuanku Sultan akan berangkat menangkap ikan sambil berehat di Jeram Medang. dan dimuliakan sebaik-baiknya. Penduduk kampung akan dihibur. Encik Muhammad dilantik sebagai pengerusi syarikat dan datuk Tan hanya menjadi Pengarah Urusan. Peristiwa 5 Encik Muhammad merancang akan mengadakan satu perayaan besar di Kampung Pulai. Dia akan menggunakan peluang itu untuk mengumumkan pelantikan abangnya menyandang gelaran Orangkaya Indera.D. Hal ini demikian kerana Datuk Tan tahu tentang pelbagai masalah dan kesukaran yang dihadapi dalam usaha membuka lombong tersebut. Yusuf telah mengadap sultan dan berjaya memujuk Baginda memberikan gelaran Datuk Indera yang telah lama kosong kepada Tuk Penghulu Mahmud. Yang Berhormat Muhd. Encik Muhammad berhajat untuk membela nasib orang-orang di Kampung Pulai supaya diberi kemudahan agar kehidupan mereka bertambah baik. Datuk Tan telah memilih Encik Muhammad sebagai pengerusi syarikat kerana pada pandangannya Encik Muhammad lebih sesuai untuk menjayakan perusahaan lombong itu. Datuk Tan dan Yang Berhormat Muhd. Duli Yang Maha Mulia 30 . dijamu. Peristiwa 3 Pada perayaan puja umur Tuanku Sultan beberapa bulan lalu. Plot : Peristiwa 1 Syarikat Lombong Lembah Tualang telah berjaya ditubuhkan. Peristiwa 2 Encik Muhammad terkenangkan memang dari dahulu dia bercita-cita untuk meneruskan usaha yang dijalankan oleh arwah ayah dan datuknya itu. Selain itu. Perkara tersebut dilakukan bagi memberi penghormatan dan kebanggaan kepada penduduk Kampung Pulai serta menambat hati mereka. Yusuf pula cuba menempatkan masyarakat kampung itu dalam rancangan FELDA. dihormati. Dia juga akan cuba memujuk orang-orang muda supaya bekerja di lombong itu dan tidak lagi meninggalkan Kampung Pulai.

Yang Berhormat Muhd. Yusuf berperanan menjanjikan masa depan yang lebih gemilang kepada penduduk Kampung Pulai dan nasib mereka juga akan dibela. 31 . Pada masa itu juga.Sultan akan bersama mereka pada pembukaan perayaan dan mengisytiharkan pelantikan Tuk Penghulu Mahmud yang menyandang gelaran Datuk Orangkaya Indera.

Sebelum ini dia pernah ke Kuala Lumpur dan sama-sama berkeliaran dengan Kasim menjadi jaga Kereta. Latar tempat : Kuala Lumpur B. Kasim  Pemandu baru Encik Muhammad  Anak saudara Encik Muhammad D. Latar masa : Tengah hari. Dia kemudiannya ditangkap polis bersama beberapa jaga kereta yang lain termasuk Kasim dan terpaksa 32 . malam dan pagi C. Plot : Peristiwa 1 Mat Akil pergi ke Kuala Lumpur dengan harapan dapat bertemu dengan Gayah di samping mencari Kasim. Ali  Atenden pemungut sewa letak kereta  Baik hati dan peramah 3.Bab 15 ( Halaman 122 hingga 130 ) A. Mat Akil  Gemar berangan-angan  Bekas banduan  Pendengki dan iri hati 2. Watak dan Perwatakan : 1.

Sampai di Kuala Lumpur.merengkok selama tiga hari dalam penjara kerana tidak mempunyai wang untuk membayar denda. Mat Akil terjumpa dengan Ali iaitu kawan kepada Kasim. Atan yang tahu di mana Kasim bekerja. 33 . Ali memberitahu Mat Akil yang Kasim telah lebih sebulan berhenti kerja. Akhirnya Mat Akil mengikut Kasim ke pejabat pak ciknya di Bangunan Maju Jaya. Dia membawa Mat Akil bertemu dengan abang iparnya. ketika berada di kaki lima Wisma Yakin. Peristiwa 2 Sewaktu mencari Kasim. Mat Akil bermalam di rumah Ali dan pada keesokan harinya. Mat Akil berusaha mencari Kasim yang diketahuinya bekerja sebagai atenden pemungut sewa letak kereta. Mat Akil terserempak dengan Kasim yang kini telah bekerja sebagai pemandu Encik Muhammad.

Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Drebar bas  Memahami sikap kanak-kanak  Penyabar 4.Bab 16 ( Halaman 131 hingga 139 ) A. Latar masa : Petang C. Mat Akil  Pemarah  Berdendam terhadap Sudin  Anak yatim piatu 2. Watak dan Perwatakan : 1. Kawan-kawan Mat Akil  Pemalas  Sihat dan cergas  Hanya mahu hidup gembira 34 . Tuk Empat Dahlan  Bapa saudara Mat Akil  Mengambil berat hal ehwal masyarakat 3.

budak upahannya tidak menorah tayar bas itu dan hanya mengempiskannya. Mat Akil juga sakit hati kerana Sudin berjaya mengahwini Gayah. Setelah ibunya meninggal. dia menjadi anak yatim dan menumpang di rumah Ketua Kampung iaitu bapa saudaranya. Mat Akil telah mengupah budak untuk menoreh tayar bas yang akan membawa rombongan pengantin ke Kuala Lumpur untuk menghantar Sudin. Namun. Peristiwa 2 Mat Akil terkenang zamannya sewaktu kecil dan menganggap Sudin sebagai punca nasib malangnya sejak kecil hinggalah sekarang. Mat akil kemudiannya ke kedai Pak Salim dan minum bersama rakan-rakanya. Kini. Dia telah mencuri wang daripada tabung buluh Mak Alangnya dan kemudian ke rumah Imam Saad lalu membuang najis di atas cadar pengantin Sudin dan Gayah. Mat Akil masih tidak berpuas hati terhadap Sudin lebih-lebih lagi dia mendapat tahu bahawa Sudin telah pulih daripada kecederaan dan telah bekerja dengan Encik Muhammad. Ketika dia masih kecil. dia bertambah geram apabila Pak Alangnya iaitu Tuk Empat Dahlan pula menasihatinya supaya berubah menjadi baik. Sudin merupakan ketua murid yang sering membuat laporan menganai dirinya yang selalu bergaduh. Tuk Empat Dahlan. Semasa dalam perjalanan peristiwa dia membuang najis di cadar itu menjadi bahan ketawa mereka. Semasa di sekolah. Peristiwa 3 Namun. Kemudian dia mengajak kawan-kawanya ke pekan untuk menonton wayang. Plot : Peristiwa 1 Setelah pulang ke kampung. Mat Akil masih tidak berubah. dia telah berhenti sekolah. 35 .D.

Kak Sa’emah  Balu abang Encik Muhammad 36 . Encik Muhammad  Cekap mengurus  Peramah dan mudah mesra  Baik budi pekerti 4. Cik Puan Tipah  Bertimbang rasa namun sedikit tegas 2. Tan Sri Syed Aris  Tidak menepati masa 5.Bab 17 ( Halaman 140 hingga 148 ) A. Latar masa : Malam C. Watak dan Perwatakan : 1. Rohana ( Ana )  Periang 3. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Imam Saad  Jujur 6.

Peristiwa 3 Rombongan pengantin yang diketuai oleh Tuk Empat Dahlan. nombor 23 jalan 32 riuh rendah dengan sanak saudara dan sahabat handai kerana akan berlangsung majlis akad nikah antara Sudin dan Gayah. Imam Saad dan Pak Salim telah tiba.D. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah besar di lereng bukit. Pada masa yang sama Encik Muhammad memainkan peranan untuk menambat hati dan perasaan Imam Saad dan Tuk Empat Dahlan kerana dengan cara ini akan dapat memenangi hati penduduk kampung pula. Perkahwinan Sudin dan Gayah pula memudahkan taktiknya menabat hati orang Kampung Pulai. 37 . Namun. Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah menyambut kedatangan mereka dengan mesra. Tetapi akhirnya dia bersetuju kerana yang akan dilangsungkan hanyalah akad nikah. Mat Akil tidak hadir. Cik Puan Tipah pada mulanya tidak bersetuju majlis tersebut diadakan di rumahnya kerana lebih suka sekiranya dilangsungkan di Pekan Tualang sahaja. bagi Cik Puan Tipah biarlah pelamin pertama di rumahnya adalah untuk anak-anaknya sendiri. Peristiwa 2 Encik Muhammad memikirkan hubungannya dengan orangorang kampung yang semakin bertambah erat. Bagi Imam Saad pula perkahwinan itu akan memadamkan terus persengketaan lama yang berlaku antara keluarganya dengan keluarga Penghulu Mahmud.

Latar tempat : Pejabat Sudin B. Pak Salim  Bendahari Jawatankuasa Perayaaan  Bendahari Jawatankuasa Kemajuan Kampung 4. Sudin  Pegawai Perhubungan Raya Syarikat Lombong Lembah Tualang  Pengerusi Jawatankuasa Perayaan  Cergas dan cekap 2.Bab 18 ( Halaman 149 hingga 155 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Tuk Empat Dahlan dan Imam Saad  Penasihat Jawatankuasa Perayaan 5. Jahid  Setiausaha Jawatankuasa Perayaan 3. Jamaludin  Anak Pak Salim  Ahli Jawatankuasa Perayaan 38 . Latar masa : Pagi hingga petang C.

Jahid sebagai Setiausaha. Di samping mempunyai tugas memikat hati seluruh Penduduk Kampung pulai. Plot : Peristiwa 1 Sudin telah menerima jawatan penting dalam Syarikat Lombong Lembah Tualang. Sudin menjadi Pengerusi. teliti dan cekap  Bertimbang rasa D. Peristiwa 3 Sudin dan Jahid mengambil keputusan bertemu dengan Tuk Empat Dahlan untuk meminta nasihat berhubung cadangannya mengajak Mat Akil menjadi salah seorang ahli atau Ketua Jawatankuasa Kecil.6. Pak Salim sebagai Bendahari dan Tuk Empat Dahlan bersama Imam Saad dilantik sebagai Penasihat manakala Tuan Pegawai Daerah menjadi Penaung. Encik Muhammad  Prihatin. Perbelanjaan perayaan itu ditanggung oleh Keluarga Penghulu Mahmud. Dia ingin membalas dendam secara diam-diam terhadap Mat Akil dan kawan-kawannya. Sudin berpendapat Tun Empat Dahlan mesti didampingi kerana dia adalah seorang yang berpengaruh di Kampung Pulai. Pengerusi Jawatankuasa Perayaaan yang dipilih dan dilantik oleh mesyuarat Jawatankuasa Kemajuan Kampung dipengerusikan oleh Tuk Empat Dahlan. 39 . Tugasnya bermula dengan pengurusan dan penyelenggaraan perayaan menyambut lawatan Duli Yang Maha Mulia Sultan ke Kampung Pulai untuk mengisytiharkan pelantikan Penghulu Mahmud menyandang gelaran Datuk orangkaya Indera. Peristiwa 2 Encik Muhammad menasihati Sudin supaya memikat hati semua orang dan berusaha maenarik Mat Akil dan kawan-kawannya ke dalam Jawatankuasa Kecil Perayaan walaupun dia dan keluarganya masih tidak dapat memaafkan Mat Akil kerana menajisi cadar pengantinnya dulu. Sudin juga bercadang menghebohkan jawatan Penghulu yang dikosongkan oleh Tuk Penghulu Mahmud akan disandang oleh Tuk Empat Dahlan.

Walau bagaimanapun. Robert  Gemar membaca buku keagamaan  Kaki mengalah  Ingin hidup bebas daripada kemaksiatan D. Rahim  Berterus terang  Gemar berbahas dan berani 3. Watak dan Perwatakan : 1. Rahim mendapat tahu penubuhan syarikat itu melalui Robert. Plot : Peristiwa 1 Mahani menerima surat daripada Rahim menyatakan tentangannya terhadap penubuhan Syarikat Lombong Lembah Tualang.Bab 19 ( Halaman 156 hingga 162 ) A. Latar tempat : Rumah Mahani B. Latar masa : Malam C. Mahani  Kekasih Rahim  Romantik 2. Perkara itu menyebabkan Mahani berasa risau. mesti ada bayangan daripada ayahnya. di samping setiap kali menerima surat daripada Rahim. Mahani tetap berasa gembira dengan 40 .

Dia menganggap Rahim hanya membuat kesimpulan sendiri. Mahani tidak dapat membayangkan sejauh mana akan terjadi penentangan antara anak dan ayah itu. Perkara yang berlaku antara Rahim dan ayahnya menjadi tanda tanya yang digambarkan oleh keseluruhan surat Rahim itu. Dia juga tidak mengerti bagaimana Rahim dapat membuat kesimpulan bahawa ayahnya akan menganiaya orang di Kampung Pulai sedangkan dia di luar Negara. 41 . Pada keesokan hari. Mahani berhajat hendak bertemu dengan Jahid untuk berbincang agar dapat memberi beberapa petunjuk untuk menjawab soalan Rahim dalam surat-suratnya.kehadiran surat-surat daripada Rahim kerana mendapat kembali perhatian daripada orang yang dicintainya. Peristiwa 3 Mahani berpendapat bahawa Rahim tidak mengetahui situasi sebenar di Kampung Pulai. Rahim pula akan pulang menentang ayahnya kerana dia mendapat tahu hal ayahnya dengan wang dan kekayaan. Peristiwa 2 Robert akan pulang dan tinggal di Pekan Tualang serta menjadi jurutera di Lembah Tualang.

Bab 20 ( Halaman 163 hingga 170 ) A. Sudin  Tenang dan bijak berkata-kata  Pandai mengawal keadaan  Baik hati 4. Kemat Jerangkung  Lekas marah dan cepat terasa  Pantang dihina 3. Watak dan Perwatakan : 1. Mat Akil  Suka bergaduh  Tidak menghormati orang tua  Suka menghina orang lain  Telah mula berubah menjadi sedikit baik 2. Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Pak Salim  Mudah memberi kerjasama 42 . Latar masa : Petang C.

D. Mat Akil mewakili orang yang mempunyai tanah manakala kemat Jerangkung mewakili orang yang menumpang pada tanah orang lain. Semua orang kampung diminta datang ke surau pada hari Jumaat pukul sebelas pagi untuk mendengar taklimat daripada Yang Berhormat Muhd. Yusuf dan selepas solat Jumaat diadakan sedikit jamuan nasi minyak. Sudin merasai Mat Akil dan kawan-kawannya masih belum betul-betul berubah. Beliau telah berunding dengan pihak FELDA untuk menerima penduduk Kampung Pulai dan ditempatkan pada satu kawasan khas yang menjadikan mereka sebagai peneroka baru. Namun begitu. Yusuf sedia memberikan khidmatnya membantu penduduk Kampung Pulai meningkatkan taraf hidup mereka. 43 . Sudin yang kebetulan lalu di situ cuba menyelesaikan pergaduhan tersebut. Plot : Peristiwa 1 Berlaku pertelingkahan antara Mat Akil dan Kemat Jerangkung di kedai Pak Salim berhubung dengan pengambilan tanah orang Kampung Pulai. Mat Akil dan kawan-kawanya mula memberi kerjasama. Yusuf dan apabila Encik Muhammad meminta kerjasama berhubung dengan soal itu maka Yang Berhormat Muhd. Risalah itu menerangkan berkenaan perpindahan penduduk ke tanah rancangan baru FELDA. Peristiwa 2 Sudin membawa risalah daripada Yang Berhormat Muhd. Oleh itu. Peristiwa 3 Sudin amat khuatir jika ada penduduk Kampung Pulai yang tidak mahu berpindah ke rancangan baru yang diusahakan oleh Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 4 Tidak ada siapa yang tahu tentang rancangan Syarikat lombong Lembah Tualang kerana itu merupakan muslihat dan taktik dalam usaha Encik Muhammad membuat dan memenangi hati penduduk Kampung Pulai. Yusuf ke seluruh kampung. Sudin akan menggunakan peluang tersebut sebaik-baiknya untuk membalas segala perbuatan Mat Akil dan kawan-kawannya. Semenjak perayaan menyambut Tuanku Sultan dan pelantikan Penghulu Mahmud menyandang gelaran Datuk Indera keadaan Kampung Pulai semakin aman.

Yang Berhormat Muhd. Yang Berhormat Muhd. Yusuf akan memberi ucapan dan menerangkan segala perkara yang 44 . Yusuf dan selepas itu akan diadakan sedikit jamuan nasi minyak. Mat Akil  Keras kepala  Musang berbulu ayam D.Bab 21 ( Halaman 171 hingga 178 ) A. Encik Muhammad  Dipandang tinggi oleh masyarakat 4. Plot : Peristiwa 1 Suasana hari Jumaat di Kampung Pulai pada hujung minggu itu berbeza dari hari Jumaat sebelumnya. Yusuf  Tidak menepati masa  Berani 3. Watak dan Perwatakan : 1. sebelum Zuhur kaum lelaki ke surau mendengar ucapan Yang Berhormat Muhd. Latar tempat : Surau Kampung Pulai B. Latar masa : Pagi hingga tengah hari C. Sudin  Teliti dan cekap 2.

Encik Muhammad telah menerangkan rancangan syarikatnya untuk membeli tanah orang Kampung Pulai serta membayar sagu hati kepada mereka yang tidak mempunyai tanah dan Sudin sebagai orang perantaraannya. Yusuf berucap. Beliau juga memberi jaminan bahawa setiap orang Kampung Pulai tidak akan mengalami kerugian. Sebelum beredar dia berjumpa dan berbualbual dengan kumpulan Mat Akil yang sedang membersihkan paralatan memasak. Peristiwa 4 Encik Muhammad telah berjaya memikat hati golongan tua dan muda di Kampung Pulai. penduduk kampung telah tahu bahawa ada rancangan untuk memaju dan membaiki taraf hidup mereka yang susah dan miskin itu. beliau telah memuji kebijaksanaan Datuk Indera dan kemurahan hati Encik Muhammad. Sambutan terhadap rancangan tersebuat adalah amat menggalakkan. Walau bagaimanapun. Yusuf juga telah mengeluarkan risalah-risalah yang menerangkan tentang kedudukan tanah milik orang kampung yang akan berpindah ke rancagan FELDA. Peristiwa 2 Yang Berhormat Muhd. Kini. 45 .bersangkutan dengan penyertaan penduduk Kampung Pulai dalam rancangan FELDA. Peristiwa 3 Sewaktu Yang Berhormat Muhd. Encik Muhammad belum lagi menerangkan tentang rancangan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Kemudian Encik Muhammad pergi mendapatkan Sudin dan berpesan supaya menggalakkan Imam Saad menjadi imam di Pekan Tualang dan mendorong Tuk Empat Dahlan memohon jawatan penghulu.

Rohana ( Ana )  Banyak bertanya tentang abangnya. Plot : Peristiwa 1 46 .Bab 22 ( Halaman 179 hingga 185 ) A. Latar tempat : Pejabat dan rumah Encik Muhammad B. Latar masa : Petang dan malam C. Datuk Tan  Sentiasa berwaspada 2. Rahim 4. Watak dan Perwatakan : 1. Kasim  Pemandu Encik Muhammad  Sedikit pelupa 3. Cik Puan Tipah  Memahami dan taat pada suami D. Encik Muhammad  Gemar menikmati pandangan  Bijak mengawal keadaan 5.

Jika ada sesiapa yang menerima kesusahan atau menanggung kerugian. Baginya pemindahan penduduk Kampung Pulai dan perlombongan yang akan dijalankan di situ merupakan satu proses pembangunan yang tidak boleh disekat. Cik Puan Tipah menemani Ana dan Kasim menonton televisyen. maka itu adalah perkara biasa dalam pelaksanaan pembangunan. 47 . ketika Encik Muhammad dan isterinya. Peristiwa 2 Encik Muhammad yakin dia telah memenangi hati penduduk Kampung Pulai. Oleh itu. dia risau dengan golongan tua kerana terdapat peraturan bahawa golongan yang diterima mengikuti rancangan FELDA ialah mereka yang berumur tidak lebih daripda empat puluh tahun. Syarikat itu mahu syer tiga puluh peratus dengan membawa masuk sebuah kapal korek dan menuntut dua kerusi pengarah. Peristiwa 3 Pada malam itu. Tuk Empat Dahlan dan Pak Salim mungkin menimbulkan kesulitan yang besar tehadapnya. cepat dan menghasilkan pengeluaran yang terjamin. Bagi Encik Muhammad langkah itu dapat memastikan perlombongan dapat dijalankan dengan lebih baik. Encik Muhammad merahsiakan surat itu daripada Ana dan menyatakan surat itu daripada Robert kerana khuatir Ana ingin mengetahui isi kandungan surat tersebut. dia telah menerima sepucuk surat daripada Rahim yang diberikan oleh Mak Enon. Imam Saad. Encik Muhammad berfikir untuk menempatkan Imam Saad menjadi Imam di Pekan Tualang dan Tuk Empat Dahlan menjadi penghulu. Namun.Encik Muhammad memikirkan mengapakah Datuk Tan tidak bersetuju Syarikat Lombong Lembah Tualang membawa masuk syarikat raksasa orang putih. Kesulitan akan bertambah besar apabila anak buah mereka nanti tidak mahu meninggalkan mereka.

Sani memerlukan sekurangkurangnya sembilan ribu ringgit dan ingin mendapatkan wang dengan menggadai kereta di ‘finance’ itu. Sani yang menjadi ‘broker’ dan meminta pertolongannya untuk dikenalkan kepada ‘manager’ syarikat ‘finance’. Wang itu diperlukan untuk berurusan dengan rakan dagangnya dari seberang. Peristiwa 2 Sudin telah terfikir untuk menggunakan kesempatan daripada masalah Sani bagi memudahkan proses mempersarakan Imam Pekan 48 . Latar masa : Pada waktu pagi C. Sudin  Mempunyai ramai kenalan  Bekas ‘broker’  Berterus terang 2. Sudin tidak mahu membantu Sani kerana menganggap perniagaan gali lubang timbun lubang yang diamalkan Sani akan merugikannya. Sudin juga menasihati Sani supaya berhenti melakukan pekerjaan itu. Plot : Peristiwa 1 Sudin telah bertemu dengan kawan lamanya. Latar tempat : Bangunan Maju Jaya B. Sani  Suka menunjuk-nunjuk  Anak Tuk Imam  Seorang broker D. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 23 ( Halaman 186 hingga 192 ) A.

Sani akan diberi kerja yang sesuai supaya dia boleh menyelesaikan hutangnya itu kelak.Kuala iaitu ayah Sani. Selain itu. Peristiwa 3 Keadaan Sani itu membawa kesempatan besar untuk dipergunakan. sudah tentu Imam Pekan Tualang akan diambil alih oleh Imam Saad iaitu ayahnya walaupun dia belum memberitahu cadangannya itu kepada ayahnya iaitu Imam Saad. Encik Muhammad bersetuju memberi wang kepada Sani dengan menandatangani perjanjian hutang dengan cagaran tanah ayahnya di Pekan Kuala itu. Sudi merancang melaksanakan rancangannya itu dengan menggunakan Sani. Bapa Sani memang sudah lama memujuk anaknya supaya bekerja tetap dan tinggal di Pekan Kuala kerana dia sudah tua. Jika bapa Sani bersara. 49 .

Mahani tidak yakin Rahim akan bekerja dengan syarikat lombong itu kerana dia 50 . Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di ‘coffee-house’ Jahid memberitahu Mahani tentang kepulangan Rahim dalam bulan Julai dan dia akan bekerja dalam Bahagian Pengurusan. Mahani  Pandai berpura-pura  Banyak bertanya 3. Encik Muhammad tentu berbangga kerana Rahim berkelulusan daripada university terkenal di London dengan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Dagang dan tepat pada waktu Syarikat Lombong Lembah Tualang selesai ditubuhkan. Encik Muhammad  Selalu sibuk 4.Bab 24 ( Halaman 193 hingga 199 ) A. fikir Mahani. Kasim  Pemandu Encik Muhammad D. Latar tempat : Coffee-house ( Bangunan Maju Jaya ) B. Jahid  Mengambil berat 2. Walau bagaimanapun. Syarikat Lombong Lembah Tualang. Latar masa : Pada waktu pagi C. Watak dan Perwatakan : 1.

telah menyatakan tentangannya terhadap hasrat ayahnya itu. Dia percaya mesti ada sebab yang betul dan benar untuk Rahim menentang ayahnya itu walaupun dirinya sendiri percaya bahawa Encik Muhammad tidak mungkin bermaksud jahat terhadap orang Kampung Pulai. Peristiwa 2 Mahani berhasrat untuk memberi maklumat yang lengkap kepada Rahim tentang ayahnya itu. Dia tahu bahawa Rahim suka berbahas kerana hendak membuktikan kebenarannya. Mereka kemudiannya pulang ke pejabat di Bangunan Maju Jaya menaiki kereta yang dipandu oleh Kasim 51 . Peristiwa 3 Encik Muhammad yang baru pulang dari biliknya di tingkat 5 memberitahu Mahani bahawa dia akan mendapat seorang pembantu di pejabat kerana urusan serta fail-fail pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang akan dipindahkan dari pejabat Tan Enterprise ke pejabatnya. Mahani juga pasti Jahid juga tidak tahu tentang pendapat dan penentangan Rahim tehadap ayahnya.

perkenalan mereka baru sahaja.Bab 25 ( Halaman 200 hingga 207 ) A. malam dan tengah hari C. Watak dan Perwatakan : 1. Tan Sri Syed Aris  Bertimbang rasa  Peka  Gemar bermain golf D. Rahim dikenalinya sejak dari sekolah lagi manakala Jahid. Plot : Peristiwa 1 Mahani berasa gugup apabila diberitahu oleh ibunya bahawa Datuk Indera Mahmud datang merisik untuk meminangnya. Mahani  Seorang yang inginkan kepastian dan kebenaran  Sabar 3. Dia tidak pasti sama ada wakil itu datang meminangnya bagi pihak Rahim ataupun Jahid. Latar masa : Petang. Peristiwa 2 52 . Mahani juga tertarik dengan sikap Jahid kerana dia seorang yang sopan dan mempunyai sifat sebagai pelindung kaum wanita. Syarifah Mu’inah  Penyayang dan memahami anaknya Mahani 2. Mahani juga keliru sama ada Rahim atau Jahid yang mencintainya. Latar tempat : Rumah Mahani B.

Tan Sri Syed Aris bahawa utusan dari keluarga Datuk Mahmud datang merisik untuk meminangnya dan ingin menjadikannya tunang Rahim. Sikap Mahani itu merunsingkan ibunya. Mahani telah menghantar telegram ke London tanpa pengetahuan ibu bapanya untuk mendapatkan kepastian daripada Rahim. Syarifah Mu’inah. Peristiwa 3 Pada malam itu. 53 . Semenjak Mahani dan Rahim kecil lagi dia dan Cik Puan Tipah telah bercadang hendak berbesan. Mahani meminta diberi tempoh dua puluh empat jam untuk memberikan jawapannya. Namun. Gelagatnya itu menjadi tanda tanya pada Syarifah Mu’inah. Dia berharap sekarang telah tiba masanya hajat itu dilaksanakan dan diizinkan Tuhan. Sewaktu mangambil telegram tersebut dia berasa amat cemas.Setelah diberitahu oleh bapanya. Mahani tetap membisu seribu bahasa. Pada petang keesokan harinya telegram daripada Rahim telah diterima Mahani.

Mahani  Berpendirian tegas  Berpandangan jauh D. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah Tan Sri Syed Aris pada malam itu terangbenderang bermandikan cahaya kerana selepas waktu Isyak nanti akan diadakan kenduri menerima pinangan daripada keluarga Encik Muhammad. Pertunangan antara Rahim dan Mahani akan diisytiharkan. Latar masa : Malam dan pagi C. Dia membantah cadangan ibunya hendak mengadakan majlis secara besar-besaran kerana menganggapnya sebagai suatu pembaziran dan 54 . Begitu juga dengan majlis perkahwinan mereka kelak. Mahani tidak mahu majlis pertungannya diadakan secara besar-besaran. Tan Sri Syed Aris  Sentiasa mengamalkan sikap dan cara hidup yang sederhana walaupun seorang yang kaya-raya 3. Puan Syarifah Mu’inah  Bertolak ansur  Bertimbang rasa 2. Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Rumah Tan Sri Syed Aris B.Bab 26 ( Halaman 208 hingga 215 ) A.

55 . Perkara tersebut menyebabkan Mahani terseret sama unutk merealisasikan perjuangan bakal suaminya itu namun dia tidak akan menjadi penderhaka kepada orang tuanya itu. Mahani juga berasa ada maklumat yang berguna untuk diselitkan dalam surat yang akan ditulisnya kepada Rahim pada malam nanti. kerana ada satu perkara yang hendak diketahuinya daripada Datin Tan. Mahani berhasrat ingin ke rumah Datuk Tan. Datin Tan merupakan salah seorang Pengarah Syarikat Lombong Lembah Tualang dan sudah tentu banyak maklumat yang akan diketahuinya dalam syarikat itu. Peristiwa 2 Mahani bersetuju dangan pinangan tersebut setelah mendapat jawapan telegram daripada Rahim dengan tiga patah perkataan saja iaitu ‘I love you’. Encik Muhammad telah memberi cuti selama seminggu kepada Mahani. Empat hari selepas telegram itu.akan menyebabkan berlakunya salah faham atau ada yang berkecil hati. Pada keesokan harinya selepas makan. Mahani telah menerima sepucuk surat ‘express’ daripada Rahim menyatakan perjuangannya menentang Tauke Besar Muhammad bin Datuk Indera Idris iaitu bapanya dan konco-konconya. Peristiwa 3 Uapacara pertunangan tersebut berjalan dengan lancar dan teratur.

Encik Muhammad tidak hairan punca Rahim yang masih belum menjawab surat rasmi daripada Datuk Tan yang menawarkan jawatan sebagai Pegawai Pengurus Dagang Syarikat Lombong Lembah Tualang. Encik Muhammad  Sentiasa bersyukur 2.Bab 27 ( Halaman 216 hingga 222 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Peristiwa 2 Sudin menghubungi Encik Muhammad dan dia diminta oleh Encik Muhammad menunggunya di sebuah restoran dan membawa Jahid bersama. Cik Puan Tipah  Sentiasa menyokong suaminya  Sependapat dengan suaminya  Mudah menerima teguran D. Dia sedar bahawa Rahim tidak tahu hakikat hidup dan harus belajar banyak lagi tentang teori-teori pembangunan ekonomi. Oleh itu. Latar tempat : Rumah dan pejabat Encik Muhammad B. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad bersyukur kerana usahanya menyatukan Rahim dengan Mahani telah Berjaya. Pada masa yang sama Yang Berhormat Muhd. Dia juga terkejut dengan kandungan surat terakhir yang diterima daripada Rahim yang agak ganjil. Encik Muhammad menjangkakan mereka tentu berhadapan dengan masalah orang 56 . Yusuf juga ingin berjumpa dengan Encik Muhammad. Latar masa : Pada waktu pagi C.

Semakin banyak tindakan akan menyebabkan semakin rumit dan semakin sukar untuk diselesaikan kelak. Ketika itu fikirannya terganggu. Dua masalah memerlukan dua tindakan. Masalah yang berlainan tentu memerlukan tindakan yang berlainan. 57 .Kampung Pulai. Hal ini demikian kerana jika memang mereka berhadapan dengan masalah yang sama tidaklah berat benar untuk diselesaikan tetapi jika masalah mereka berlainan tentu panjang ceritanya.

Bab 28 ( Halaman 223 hingga 230 ) A. Encik Muhammad berasa lega kerana tempoh tersebut memberi kesempatan kepadanya untuk menyelesaikan perkara atau masalah yang baru berbangkit di Lembah Tualang sebelum Rahim pulang. Kebetulan pula Rahim terpaksa menunda kepulangannya hingga bulan September. Watak dan Perwatakan : 1. Mahani  Cekap dan berkeyakinan  Jelita dan sopan D. Plot : Peristiwa 1 Perkahwinan Rahim dan Mahani telah disepakati oleh keduadua belah pihak dan akan dilangsungkan pada akhir bulan September. Peristiwa 2 58 . Encik Muhammad  Bijak mengatur strategi dalam perniagaan  Gemar menghisap paip  Penyabar 2. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B. Cik Puan Tipah  Bersikap sedikit teburu-buru 3. Latar masa : Pada waktu pagi C.

Yusuf memberikan kerjasama kepada peguamnya itu. Rahim. Dia juga gembira melihat Mahani berasa bahagia bersama dengan anaknya. Peristiwa 3 Encik Muhammad telah memanggil Mahani untuk mengajaknya ke Pekan Tualang bersama isterinya dan Ana pada pagi hari Sabtu. Kejadian itu dikaitkan dengan beberapa sebab. Pertama. 59 . Dia juga telah meminta Yang Berhormat Muhd. ada hubungannya dengan kegiatan kempen untuk bersarakan imam tua di Pekan Kuala dan menaikkan Imam Saad menjadi imam di Pekan Tualang. Peristiwa 2 Encik Muhammad meminta peguam syarikatnya. shahril juga diminta menjalankan penyiasatan yang menyeluruh terhadap punca kes itu. Yusuf pula melaporkan kejadian perkelahian hebat di Pekan Kuala. Antara yang terlibat ialah Ali.Sudin dan Jahid melaporkan kejadian menjahanamkan ladang orkid Cik Puan Tipah di Jeram Medang dan Yang Berhormat Muhd. Dia meminta peguamnya menyaman pihak yang membinasakan kebun orkid itu dan mengelakkan perkara itu dikaitkan dengan soal-soal politik. Kedua-dua kejadian itu berlaku serentak dan melibatkan Ali. Kedua. Namun begitu. Dia juga bedoa agar Mahani dan Rahim hidup berbahagia selama-lamanya. Encik Muhammad masih memberi cuti selama seminggu kepada Mahani. pengelola ladang orkid Cik Puan Tipah. Mahani pula berjanji dalam hatinya akan melahirkan kedamaian antara Encik Muhammad dan Rahim. Shahril supaya membela Ali dalam kedua-dua kes tersebut. Selain itu. Pendekar Omar yang berkelahi dengan Ali menjadi penyokong sebuah parti manakala Ali menjadi orang kuat pemuda parti di Pekan Tualang.

Bab 29 ( Halaman 231 hingga 237 ) A. Encik Muhammad  Tegas dan baik hati D. Cik Puan Tipah  Gemar bertanya 3. Plot : Peristiwa 1 Mahani masuk ke pejabat dengan fikiran dan perasaan yang agak letih kerana semalaman dia tidak dapat tidur lena. Mahani  Penyayang  Mudah mesra 2. Kesedaran Mahani terhadap nasib penduduk Kampung Pulai semakin terasa apabila dia sendiri berkunjung ke kampung itu Sabtu lalu. Latar masa : Pada waktu pagi C. Dia berpendapat bahawa penduduk Kampung Pulai memang perlu dibantu dan diberi pertolongan untuk memajukan kehidupan mereka. Peristiwa 2 Encik Muhammad telah menjalankan temu duga untuk memilih pekerja baru bagi menampung urusannya yang semakin bertambah 60 . Watak dan Perwatakan : 1. Dia juga memikirkan sikap Rahim yang masih berkeras kepala dengan ayahnya dan dia tahu harapan Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah agar dia dapat melembutkan hati Rahim. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B.

Setelah perbincangan itu selasai dan peguam itu balik. Dua orang telah dipilih iaitu Saadiah. Pada fikirannya sebab itu tentu bukan datang daripada Encik Muhammad atau Cik Puan Tipah kerana orang Kampung Pekan Tualang sangat menghormati keluarga Datuk Indera. Situasi itu menimbulkan tanda tanya kepada Mahani.semenjak menjadi Pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang yang baru ditubuhkan. bakal menjadi kerani dan Azliah memangang jawatan penolong setiausaha kerana mempunyai diploma kesetiausahaan. Orang lain tidak dibenarkan menganggu perbincangan mereka. Encik Muhammad mengajak Mahani makan di luar bersama dia dan isterinya. 61 . Peristiwa 3 Cik Puan Tipah dan peguamnya diminta datang ke pejabat bertemu Encik Muhammad untuk berbincang berhubung dengan masalah ladang orkid di Jeram Medang. siapakah yang mengkhianati kebun orkid Cik Puan Tipah.

Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad. Latar tempat : Restoran B. Semasa makan Encik Muhammad mengambil kesempatan bercakap tentang Rahim dan berharap Mahani dapat menjinakkan sifat pembangkang yang ada dalam jiwa anaknya. Latar masa : Petang C. Encik Muhammad selalu membawa tetamunya makan tengah hari di situ dan dia juga ada syer dua puluh peratus dalam restoran itu. Cik Puan Tipah  Tidak biasa makan di restoran  Berterus terang 3. Mereka telah memesan steak dan air limau. isterinya dan Mahani telah singgah makan di restoran. Encik Muhammad juga menganggap Rahim dan Mahani merupakan anak Melayu yang dibesarkan dalam kalangan orang Melayu tetapi dia bukan orang kampung yang tulen kemelayuannya. Mahani  Bijak membaca fikiran orang lain  Berketurunan Arab  Mengambil berat 2. Watak dan Perwatakan : 1. Hal ini demikian kerana Rahim dan Mahani 62 . Encik Muhammad  Gemar makan makanan barat D.Bab 30 ( Halaman 238 hingga 245 ) A.

Bagi Encik Muhammad. Peristiwa 2 Cik Puan Tipah ingin mengetahui perkara yang selalu ditulis dalam surat-surat Mahani dan Rahim. bukan masyarakat industri dan dagang. kemungkinan Rahim akan diketepikan begitu sahaja. masyarakat Melayu hingga ke hari ini masih bukan masyarakat kota. anak masyarakat kosmopolitan yang tidak mengerti akan masyarakat Melayu. Syarikat itu akan tetap membeli tanah orang Kampung Pulai dan jika Rahim berkeras menentang. Mahani menceritakan antara perkara yang dibincangkan dengan Rahim dalam surat-surat mereka ialah tentang anak.merupakan anak kota. 63 . Rahim juga belum mahu menerima tawaran Syarikat Lombong Lembah Tualang untuk menjadi Pegawai Pengurusan Dagang dan Perusahaan kerana menganggap Syarikat itu kelak akan menganiaya orang Kampung Pulai. Syarikat Lombong Lembah Tualang pula tidak bergantung kepada Rahim dan kegiatan itu perlu untuk pembangunan ekonomi orang Melayu.

Watak dan Perwatakan : 1. Yusuf  Pandai bermain dengan kata-kata  Baik hati D. Pekan Kuala. Pada awalnya dia ragu-ragu untuk 64 . Yang Berhormat Muhd. Sani  Tahu maengenang jasa  Masih mempunyai sikap ragu-ragu  Mempunyai kesedaran diri 2. Ayahnya telah berhenti dari menjadi imam kerana dia telah bersetuju untuk menetap di situ. Latar tempat : Rumah Sani ( Pekan Kuala ) B. Sani juga telah ditawarkan oleh Yang Berhormat Muhd. Sudin  Banyak memberi nasihat  Berkeyakinan dan mempunyai matlamat hidup 3. Yusuf untuk menjadi wakilnya di beberapa buah kampung hingga ke wilayah Pekan Tualang menggantikan Sudin yang akan menumpukan pekerjaan sebagai pegawai perhubungan dalam syarikat Encik Muhammad.Bab 31 ( Halaman 246 hingga 252 ) A. Plot : Peristiwa 1 Sani telah pulang dan tinggal tetap di tempat kelahirannya. Latar masa : Pada waktu pagi C.

Yusuf juga telah menjamin pinjaman wangnya dengan Encik Muhammad tanpa dikenakan bunga. Yusuf bahawa ayahnya itu selalu sakit dan telah dinasihati oleh doktor supaya memohon untuk bersara. Oleh itu. fikirannya berubah. Kesihatan ayahnya itu menganggu tugasnya sebagai imam dan sering menimbulkan masalah kepada orang kampung. Yang Berhormat Muhd.menerima jawatan tersebut tetapi setelah menerima nasihat daripada Sudin. Yusuf kerana telah membatalkan aduan orang ramai terhadap ayahnya dan berjaya memujuk ayahnya supaya berhenti dengan sukarela. Imam Saad akan dilantik menjadi imam dan ditempatkan di Pekan Tualang manakala penduduknya akan dipindahkan ke sebuah rancangan FELDA. Peristiwa 2 Sani ingin membalas budi baik Yang Berhormat Muhd. 65 . Peristiwa 3 Sewaktu dalam perjalanan ke Pekan Tualang Sani mendapat penjelasan daripada Yang Berhormat Muhd.

Yusuf  Bijak. Latar tempat : Kedai Pak Salim dan rumah Datuk Indera Mahmud B. ikhlas dan berpengalaman  Kadangkala bersikap tegas D. Sudin  Penyabar dan tenang 3. Latar masa : Pada waktu pagi C. Sudin kemudian beredar dari kedai Pak Salim dan meminta supaya memberitahu perubahan tempat perjumpaan bersama Penolong 66 .Bab 32 ( Halaman 253 hingga 259 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Yang Berhormat Muhd. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di kadai Pak Salim. Sudin cuba memujuk Pak Salim supaya kembali pada persetujuan yang diberikannya seminggu lalu tetapi gagal. Mat Akil  Sentiasa gembira 4. Sudin terpaksa berhadapan dengan sikap Pak Salim yang membantah rancangan perpindahannya ke rancangan FELDA. Pak Salim  Tidak tetap pendirian  Mudah berubah 2.

Sudin mendapat tahu punca yang menyebabkan Pak Salim meradang. Masalah tersebut akan diselasaikan oleh Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 2 Semasa dalam perjalanan ke Pekan Tualang. Sudin telah menumpangkan Mat Akil dan rakan-rakannya.Pegawai Daerah dan Peagawai FELDA setelah Pak Salim tidak membenarkan kedainya dijadikan tempat perjumpaan tersebut. Yang Berhormat Muhd. Yusuf akan bertemu dengan Pak Salim dan berjanji untuk mendapatkannya sebuah tapak kedai sebagai jalan penyelesaian. Perisriwa 3 Sudin ke rumah Datuk Indera Mahmud untuk berjumpa dengan Yang Berhormat Muhd. Hal ini demikian disebabkan Pak Salim kecewa kerana Tuk Empat Dahlan dapat menjadi Penghulu dan memperoleh rumah di Pekan Tualang tanpa perlu mengikut ke rancangan FELDA manakala Imam Saad pula dilantik menjadi imam kerajaan dan memperoleh tanah ganti kepada tanah wakaf surau itu di Pekan Tualang. Tinggal dia seorang sahaja orang tua yang terpaksa mengikut anaknya ke rancangan FELDA. Yusuf dan Encik Muhammad. Yusuf dengan bantuan Sani. Mereka sedang rancak berbincang tentang rancangan memindahkan penduduk Kampung Pulai ke FELDA. Sudin pula melaporkan tentang masalah yang dihadapinya dengan Pak Salim. 67 .

dan berzina ke daerah itu. Mahani  Berpendirian tinggi  Bijak mengawal diri D. Peristiwa 2 68 . mereka juga menyangka bahawa Encik Muhammad akan mendirikan sebuah hotel di situ. Mereka beranggapan tujuannya itu semata-mata untuk mengusir penduduk Kampung Pulai. Latar tempat : Surau ( Kampung Pulai ) B. Plot : Peristiwa 1 Pengumuman kewujudan Syarikat Lombong Lembah Tualang untuk membeli tanah orang-orang kampung oleh Encik Muahammad telah mendapat tentangan daripada Jamaludin dan pemuda berjubah ( Lebai Maarup ). minum arak. dan pagi C. Jamaludin  Anak Pak Salim 3. Di samping itu. Pada pendapat mereka pembinaan hotel peranginan di Jeram Medang akan membawa kepada masalah sosial seperti berjudi. Peristiwa tersebut merupakan tamparan yang hebat kepada Encik Muhammad. Latar masa : Tengah hari. malam. Encik Muhammad  Bermotivasi 2. Watak dan Perwatakan : 1. petang.Bab 33 ( Halaman 260 hingga 267 ) A.

Dalam hatinya.Yang Berhormat Muhd. Encik Muhammad sering menghabiskan masa dengan Mary. Peristiwa 4 Encik Muhammad telah mendapat laporan daripada peguamnya berhubung dengan kes pergaduhan di Pekan Kuala dan pengkhianatan di kebun orkid Jeram Medang. Yusuf telah mencadangkan supaya kunjungan Penolong Pegawai Daerah ditangguhkan tetapi tidak dipersetujui oleh Encik Muhammad. Tetapi era itu telah lama ditingalkannya sejak kehadiran Mahani yang banyak memberinya kesedaran. Jamaludin tidak akan membantah rancangan itu lagi. Encik Muhammad tetap bertekad bahawa operasi perlombongan di Kampung Pulai seta operasi pemindahan penduduk Kampung Pulai ke rancangan FELDA tidak boleh dihalang oleh anasir-anasir fanatik. Dia kemudian keluar untuk bertemu dengan Datuk Tan berbincang berhubung dengan perkara tersebut. Yang Berhormat Muhd. Yusuf dan Sani telah berjaya memujuk Pak Salim supaya menjual tanahnya dan berpindah ke FELDA. Mary telah mengajarkannya semacam cara hidup yang amat manis. 69 . Peristiwa 3 Encik Muhammad terkenangkan peristiwa beberapa tahun yang lalu ketika Mary menjadi setiausahanya. Encik Muhammad sering keluar makan dengan setiausahanya itu. Dia juga telah berjanji untuk memastikan anaknya. Pak Salim juga dijanjikan untuk mendapat kemudahan rumah kedai di rancangan FELDA itu kelak. Dia juga sering melupakan Cik Puan Tipah.

Latar tempat : Pejabat Tan Enterprise B. Encik Muhammad mengesyaki Tauke Chan terlibat kerana ingin membalas 70 . Plot : Peristiwa 1 Semasa pertemuan Encik Muhammad dan Datuk Tan timbul cerita tentang Mary iaitu bekas setiausaha Encik Muhammad yang datang berjumpa dengan Datuk Tan untuk mencari pekerjaan. Datuk Tan  Suka bergurau  Berkeyakinan dan tegas D. Peristiwa 2 Encik Muhammad menunjukkan laporan peguamnya kepada Datuk Tan dan membuat kesimpulan bahawa anak-anak muda yang menjahanamkan kebun orkid Cik Puan Tipah di Jeram Medang sebenarnya diupah untuk berbuat demikian oleh seseorang dan dia sedang mencari motif sebenar orang tersebut berbuat demikian. Encik Muhammad  Sayangkan kerjayanya  Pandai membahagi masa  Professional sewaktu bekerja 2. Encik Muhammad tidak lagi berminat untuk mengambil tahu tentang Mary kerana menganggap perkara dahulu telah berlalu dan yang perlu dihadapi sekarang ialah urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang.Bab 34 ( Halaman 268 hingga 274 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pada waktu pagi C.

Oleh sebab itulah. Peristiwa 3 Datuk Tan percaya sekiranya Kampung Pulai tidak dapat dibeli operasi perlombongan tetap dapat diteruskan manakala Encik Muhammad pula memikirkan nasib dan masa depan Kampung Pulai yang akan dikelilingi tasik dan timbunan pasir bekas lombong. Datuk Tan tidak bersetuju dengan pendapat itu kerana dia tahu Tauke Chan tidak akan berani berbuat demikian. Datuk Tan mencadangkan supaya peguam itu meneruskan siasatan. dia mahu membela nasib penduduk Kampung Pulai. 71 .dendam kepadanya kerana telah mengagalkan rancangannya mahu berkongsi dengan abangnya mendirikan taman perumahan di Pekan Tualang.

mereka terserempak dengan Mak Ngah dan Milah. Sudin  Prihatin  Bertanggungjawab  Penyabar 3. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 35 ( Halaman 275 hingga 282 ) A. Latar masa : Petang jumaat dan malam C. Peristiwa 2 72 . Plot : Peristiwa 1 Mat Akil telah menerima upah daripada Sudin dan diingatkan supaya sentiasa memerhatikan gelagat Jamaludin dan Lebai Maarup. Mat Akil  Sentiasa gembira  Tamak dan tidak jujur 2. Mat Akil ke kedai Pak Salim mencari Lebai Maarup kerana berani menuduh rancangan Encik Muahammad mendirikan hotel peranginan di Jeram Medang sebagai satu usaha membawa maksiat. Mat Akil kemudian mengajak rakan-rakanya itu balik ke pondok. Latar tempat : Kedai Pak Salim dan pondok mesin getah B. Mak Minah  Pendendam D. Di pertengahan jalan.

Mat Akil masih bercerita tentang kegagalannya untuk memikat Gayah dan meminta maaf kepada rakanrakannya kerana tidak dapat membeli barang-barang yang mereka pesan dahulu ketika di bandar mencari Gayah. Kali pertama dahulu dia telah dihalau oleh Mak Minah. Sekiranya Tuk Empat Dahlan menjadi penghulu dia sendiri akan menjadi anak saudara penghulu. 73 . Mat Akil terus ke rumah Sudin. Peristiwa 3 Kemudian mereka berpisah dan berjanji akan berjumpa di tempat yang sama pada keesokan hari. Mereka juga sedar dengan perubahan yang berlaku antara mereka dengan Sudin kerana sebelum ini mereka dengan Sudin bermusuhan.Setibanya di Pondok. Mat Akil membahagi-bahagikan wang upahan yang diberikan oleh Sudin. Mat Akil juga tidak menyangka kedatangannya itu disambut baik. tidak seperti dahulu. Dia sedar Mak Minah sukar memaafkannya tetapi walau apa pun kini dia telah berjaya menolong Sudin sambil mendapatkan kesenangan mencari wang.

74 .Bab 36 ( Halaman 283 hingga 290 ) A. Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Plot : Peristiwa 1 Mat Akil menyampaikan maklumat tentang Lebai Maarup kepada Sudin tetapi maklumat yang disampaikannya itu sentiasa berubah-ubah. Dia juga telah mengarahkan kawan-kawannya mengikut Lebai Malang dan tentang Jamaludin pula dia berharap Pak Salim sendiri dapat menyelesaikan masalah anaknya itu. Tanjung Karang. Latar masa : Tengah hari C. Lebai Maarup dikatakan ejen sebuah parti politik dan asalnya anak Kampung Pulai tetapi telah lama meninggalkan kampung itu mengikut bapanya ke Kuala Selangor. Sudin  Teliti  Bijak memperalatkan orang lain 3. Mat Akil  Pandai berpura-pura  Bersikap batu api  Penipu 2. Pak Salim  Mudah dipujuk dan dibawa berbincang  Bertimbang rasa D. Watak dan Perwatakan : 1.

Mat Akil dan kawan-kawannya berhasrat untuk bersuka ria di bandar setelah ibu bapa mereka menjual tanah. Sudin dan Gayah pula akan kembali ke Kuala Lumpur. Man membawa berita tentang Lebai Maarup yang telah diserang oleh mereka. dia akan berusaha menyelesaikan masalah pembelian tanah itu dengan segera. Sudin juga telah menyediakan laporan kepada Encik Muhammad tentang orangorang Kampung Pulai seperti juga orang di tempat lain yang ingin mengecap kesenangan dan kemewahan hidup moden.Peristiwa 2 Mat Akil menasihati Pak Salim supaya meminta pertolongan Sudin untuk mendapatkan bantuan membuka kedai di Pekan Tualang atau di Pekan Kuala. Kemudian Sudin. Peristiwa 3 Pak Salim telah bertemu Sudin untuk meminta pertolongan menangani masalah anaknya. Mat Akil dan rakan-rakannya pergi ke Pekan Tualang untuk berbincang tentang Lebai Maarup. Mat Akil menyuruh Man dan rakanrakannya pergi mengaji dengan Lebai Maarup yang mengajar dua kali seminggu di Balai Raya khas untuk budak-budak muda dan membuat laporan kepada Imam Saad kononnya Lebai itu mengajar ilmu sesat. Jamaludin. Oleh itu. 75 . Sudin berjanji akan membantu Pak Salim untuk mendapatkan tapak kedai di Pekan Tualang kelak.

Jahid  Pendiam  Komited dengan tugas D. Latar tempat : Pejabat Sudin dan rumah Penghulu Mahmud B. Mat Akil turut mahu mencederakan Lebai Maarup buat kali kedua supaya dia meninggalkan Kampung Pulai. Sudin  Pendendam  Bijak mengatur stratergi  Bertanggungjawab 2. Sani  Cekap melaksanakan kerja 3.Bab 37 ( Halaman 291 hingga 297 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Sudin tidak mempercayai laporan yang dibuat oleh Mat Akil kerana ayahnya sendiri memuji kegigihan Lebai Maarup yang berani mencuba menarik kembali orang-orang muda ke jalan yang benar. Mat Akil juga menipu dengan mengatakan Lebai Maarup adalah ejen sebuah parti politik dan mungkin akan menjadi calon dalam pilihan raya beberapa tahun lagi. Peristiwa 2 76 . Latar masa : Pagi dan tengah hari C.

Sudin masih berdendam terhadap Mat Akil. Dia ingin membalas segala perbuatan jahat yang dilakukan oleh Mat Akil dahulu tetapi belum tiba masanya kerana dia mahu mempergunakan Mat Akil sepenuhnya. Sudin juga berusaha memerangkap Mat Akil dan membalas dendam secara halus terhadapnya. Dia akan mendapatkan bantuan daripada Kemat Jerangkung untuk menjadi saksi terhadap jenayah yang dilakukan oleh Mat Akil dan rakan-rakanya. Peristiwa 3 Sani melaporkan bahawa sikap Jamaludin dan Lebai Maarup menentang pembelian tanah Kampung Pulai tidak ada kena mengena dengan politik Yang Berhormat Muhd. Yusuf. Dia juga mendapat tahu bahawa Pendekar Omar diupah oleh Tauke Chan untuk memukul pekerja-pekerja kebun orkid dan memusnahkan pokok-pokok orkid tersebut melalui bekas pemandu Tauke Chan. Peristiwa 4 Sudin teringatkan keluhan ayahnya tentang akhlak orang muda di kampung itu yang telah runtuh dan orang tua yang kini mengejar kebendaan dan kemewahan. Imam Saad tidak berdaya lagi membetulkan keadaan dan mengharapkan orang seperti Lebai Maarup untuk menjalankan tugas tersebut. Peristiwa 5 Jahid telah menyiapkan senarai orang-orang yang tidak bertanah dan menumpang di tanah keluarga Datuk Mahmud supaya memudahkan kerja Encik Muhammad. Sudin telah mengambil keputusan untuk membawa Gayah ke Kuala Lumpur kelak. Dia mengerti benar betapa liciknya muslihat-muslihat yang dilakukan oleh Encik Muhammad tatapi dia tidak mampu menentang kerana telah termakan budi termasuklah usaha mengahwinkannya dengan Gayah. Peristiwa 6 Sudin sedar sekiranya dia berjaya nanti dia akan mengikut jejak langkah Encik Muhammad di dalam dunia dagang dan perusahaan dan kemungkinan dia akan mewarisi tipu muslihat yang tidak jujur atau menjadi saudagar Melayu pertama yang bersifat jujur dan telus.

77

Bab 38 ( Halaman 298 hingga 299 )

A. Latar tempat

: Bilik kerja dan kebun orkid di rumah Encik Muhammad

B. Latar masa

: Pukul 9 pagi pada hujung minggu

C. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad
 Tekun dan komited terhadap kerja

2.

Cik Puan Tipah  Mengerti dan memahami keadaan suaminya

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pada pagi minggu itu, Encik Muhammad berada di dalam bilik kerja di rumahnya dan tidak mahu diganggu. Dia mendapat tahu tentang perkembangan terbaru di Kampung Pulai dan membatalkan rancangannya hendak ke kampung itu esok. Berkenaan dengan Jamaludin yang ingin mendapatkan sebuah kedai di Pekan Tualang bukanlah suatu masalah yang besar baginya tetapi dia agak kecewa dengan kemunculan Lebai Maarup yang mengeruhkan keadaan. Encik Muhammad juga tertanya-tanya tujuan sebenar Lebai Maarup.

78

Bab 39 ( Halaman 300 hingga 306 )

A. Latar tempat

: Rumah Imam Saad dan rumah Yang berhormat Muhd. Yusuf

B. Latar masa

: Petang Sabtu hingga ke malam

C. Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Mudah tersentuh

2.

Imam Saad  Prihatin dan baik hati

D. Plot

:

Peristiwa 1

Imam Saad mengadu kepada anaknya Sudin bahawa Lebai Maarup telah dipukul orang pada malam semalam, Lebai Maarup tahu siapa yang telah memukulnya itu tetapi dia tidak mempunyai bukti yang zahir untuk menuduh sesiapa. Hanya secara batin sahaja Lebai Maarup mengagak orang yang memukulnya itu. Lebai Maarup mahu menegakkan keadilan dan ingin melihat pembalasan yang setimpal dilakukan. Walau bagaimanapun, Lebai Maarup tidak mahu membawa perkara tersebut kepada pihak polis kerana dia tiada bukti yang zahir. Peristiwa 2 Lebai Maarup telah meminta orang kampung ke balai raya pada pukul sembilan pagi kerana ingin membongkar kes yang menimpa dirinya. Dia menerangkan punca yang menyebabkan dia dipukul orang dan dia tidak akan melawan sekiranya dipukul lagi kerana dia tetap tidak akan berhenti menyampaikan kebenaran, seruan Allah s.w.t dan Rasul-Nya Peristiwa 3

79

80 . Dia juga yakin walau apa pun yang terjadi Encik Muhammad tidak akan kalah. Peristiwa 4 Sudin mendiamkan diri sahaja sewaktu perjalananya dengan Yang Berhormat Muhd. Dia kemudian ke Pekan Kuala bertemu Yang Berhormat Muhd. Yusuf untuk ke rumah Encik Muhammad bagi melaporkan perkembangan terbaru yang berlaku di Pekan Kuala. Yusuf ke Kuala Lumpur. ini merupakan peluang terbaik untuk membalas dendam terhadap Mat Akil. Hal ini demikian keranaa.Sudin telah dijemput sama dalam perjumpaan itu. Dia merasakan perlunya berhati-hati dan menyimpan sebaik mungkin rancangannya untuk memberi hukuman kepada Mat Akil dan rakan-rakannya. Sebelum perjumpaan itu berlangsung dia perlu berjumpa denga Mat Akil dan Kemat Jerangkung.

Mat Akil  Kurang ajar  Tidak mahu mendengar kata 6. Watak dan Perwatakan : 1. Man  Kawan Mat Akil 81 . Lebai Maarup  Bijak menarik penduduk kampung untuk ke surau  Berani menegakkan keadillan 2. Bilal Endut  Bapa saudara Lebai Maarup 4. Latar tempat : Di surau. Imam Saad  Imam Kampung Pulai 3. balai raya. dan kedai Pak Salim B. Kemat Jerangkung  Pendiam  Pengikut Lebai Maarup yang paling setia 5. Latar masa : Pada waktu subuh hingga pagi C.Bab 40 ( Halaman 307 hingga 313 ) A.

Dua orang luar juga berada dalam balai raya. Plot : Peristiwa 1 Pada waktu subuh. Lebai Maarup juga menyatakan bahawa dia tidak merempat di kampung itu dan telah pulang dari merantau. Suasana senyap tatkala Lebai Maarup memulakan ucapannya. Kemat Jerangkung dapat memegang Mat Akil dari belakang kemudian serangan itu terhenti apabila terdengar letupan pistol. Imam Saad dan Bilal Endut hendak mengetahui apa yang akan dilakukan oleh Lebai Maarup di balai raya pagi nanti tetapi Lebai Maarup enggan memberitahu. Mat Akil. 82 . Ketika dia mahu mula berbicara Mat Akil dan rakan-rakannya sering sahaja menyampuk dan kadangkala menghinanya namun Lebai Maarup tetap sabar. Peristiwa 2 Ketika Di balai raya orang telah penuh. Bilal Endut dan Kemat Jerangkung terkurung dalam surau akibat hujan lebat. Tidak menghormati orang yang lebih tua  Pemarah  Kejam dan ganas D. Dua orang luar itu menangkap Mat Akil. Lebai Maarup. Hal ini demikian kerana Lebai Maarup hanya mahu menenangkan suasana dan tidak mahu ada sesiapa yang akan sakit hati terhadapnya. Mat Akil bersikap kurang ajar dan tidak menghormati majlis menyebabkan perjumpaan ramai itu menjadi kecoh. Man dan dua orang kawannya telah meluru ke depan. Lebai Maarup juga bersyukur kepada Allah s.w. Man dan rakan-rakannya mula bertindak diluar kawalan. Imam Saad.t dan berterima kasih kepada Tuk Imam. Man dan dua orang rakannya serta digari. Peristiwa 3 Mat Akil. Man telah membaling batu ke arah Lebai Maarup dan tepat mengenai mukanya. Suasana di dalam balai raya itu menjadi haru biru. Pak Ngah dan Cik Kemat kerana banyak memberi sumbangan kepadanya untuk memimpin orang kampung. Mat Akil telah melibas pisau dan terkena pada bahu Lebai Maarup menyebabkan darah terpercik keluar.

Bab 41 ( Halaman 314 hingga 315 ) A. 83 . Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad banyak menghabiskan masanya di bilik kerja sehingga dia sendiri tidak menyedari bahawa dia tidak makan dan minum dari malam semalam. Encik Muhammad  Penyayang  Komited dengan kerja 2. Watak dan Perwatakan : 1. Cik Puan Tipah  Memahami suaminya  Rajin dan taat D. Encik Muhammad kemudiannya keluar dan berjumpa dengan isterinya di taman orkid. Encik Muhammad juga bercadang mengadakan kenduri dan menjemput Lebai Maarup membaca doa. Latar masa : Tengah hari C. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B.

Imam Saad  Prihatin 4. Latar masa : Pada waktu pagi C. Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Hospitan Daerah dan Balai Polis B.Bab 42 ( Halaman 316 hingga 320 ) A. Tuk Empat Dahlan  Mengambil berat 5. Pak Salim  Prihatin dan mengambil berat 6. Sudin  Prihatin  Tidak pernah bermuka keruh 2. Bilal Endut  Tabah dan sabar 3. Kemat Jerangkung  Pengikut yang setia 84 .

Kemudian Imam Saad. Mereka baru sahaja menerima beberapa keterangan dari polis. Man dan kawan-kawannya sedang termenung. Yusuf  Cepat bertindak 8. Bilal Endut kemudian masuk dan memberi keterangan dan selepas itu Sudin pula yang memberi keterangan. Peristiwa 4 Sudin dan orang-orang tua kampungnya pulang ke Kampung Pulai menaiki keretanya. Yusuf dan Sani.7. Peristiwa 2 Di balai polis Sudin dan Bilal Endut bertemu dengan Yang Berhormat Muhd. Yang Berhormat Muhd. Sudin berasa bersyukur kerana musuhnya 85 . Doktor memberitahu bahawa Tuk Bilal kehilangan banyak darah dan tidak boleh diganggu hingga keesokan harinya. Sani  Cekap menjalankan kerja D. Mereka dikehendaki ke balai polis untuk memberi keterangan tetapi Sudin tetap berkeras mahu mengetahui dulu keadaan Lebai Maarup. Plot : Peristiwa 1 Sudin dan Bilal Endut menunggu dengan perasaan bingung dan cemas di luar bilik rawatan kecemasan Hospital Daerah. Sewaktu di luar Sudin menceritakan segala-galanya kepada Yang Berhormat Muhd. Mereka bercadang hendak ke Kuala Lumpur petang nanti untuk menyampaikan berita baru itu kepada Encik Muhammad. Sudin memberitahu mereka dia cuba mendapatkan peguam namun dalam hati Sudin dia berasa puas kerana dendamnya telah terbalas. Pak Salim dan Kemat Jerangkung tiba selepas balik dari balai polis memberi keterangan. Yusuf dan Sani. Peristiwa 3 Di depan lokap yang berjeriji besi itu. Sudin melihat Mat Akil. Lebai Maarup hampir tidak sedarkan diri tatkala dibawa ke hospital. Tuk Empat Dahlan. Sudin kemudiannya beredar dari situ dengan perasaan yang lapang. Mereka akan ke sana selepas doktor keluar.

sudah menerima balasan. 86 . Sudin juga ingin melihat ayahnya memenangi sesuatu walau sekecil mana sekalipun. Imam Saad pula berharap Lebai Maarup dapat memimpin orang kampungnya di FELDA nanti.

Sudin  Peramah  Memendam perasaan 87 .Bab 43 ( Halaman 321 hingga 326 ) A. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Datuk Tan Chong Seng ( Datuk Tan )  Pengarah Urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang 4. Encik Muhammad  Murah dengan senyuman  Baik hati  Peka 2. Latar masa : Pada waktu malam C. Watak dan Perwatakan : 1. Cik Puan Tipah  Murah dengan senyuman  Lemah lembut 3. Tan Sri Syed Aris  Berfikiran terbuka 5.

Dia sentiasa berhati-hati kerana walau apa pun yang terjadi dia tetap akan menjadi alat pada Encik Muhammad. Peristiwa 3 Sebelum pulang. Sewaktu dalam perjalanan pulang Yang Berhormat Muhd. Yusuf menyatakan perasaan bangganya terhadap Datuk Tan dan Encik Muhammad yang bijak menyelesaikan masalah kepada Sudin. Sudin menerima arahan daripada Encik Muhammad supaya berbincang dengan peguam Shahril untuk membela Mat Akil dan kawan-kawannya itu tanpa memperlihatkan perhubungannya dengan Mat Akil dalam kes tersebut. Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah sentiasa senyum dan ketawa. Hal ini demikian kerana masa depannya bergantung kepada saudagar besar itu.D. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah Encik Muhammad meriah pada malam itu. tetapi Sudin hanya mendiamkan diri. Dia juga ingin mengubati kesedihan hati ayahnya. Encik Muhammad menjemput Shahril. 88 . Encik Muhammad juga berasa lega kerana semuanya sudah selesai dan Lebai Maarup boleh menjalankan dakwahnya tanpa mengganggu keluarga Datuk Indera. Dia juga mahu mempergunakan pertentangan antara Encik Muhammad dan Rahim kerana mungkin dapat menimbulkan sesuatu yang konkrit dalam usahanya hendak mengubati hati ayahnya sendiri. Mat Akil juga harus dibela supaya dia tidak akan menyebut nama Sudin kerana Sudin telah membantu mencari peguam untuknya. Peristiwa 2 Sudin berusaha mencari alat untuk muslihatnya sendiri. peguamnya secara mengejut.

Ketika memberi ucapan. Turut hadir dalam majlis itu ialah Yang Berhormat Muhd. Bangunan Maju Jaya. Yusuf. Latar masa : Pada waktu pagi hari Isnin C. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 44 ( Halaman 327 hingga 331 ) A. Sani. Yang Berhormat Muhd. Sudin memuji kepimpinan Yang Berhormat Muhd. Yusuf  Bekerja keras 2. sikap bertimbang rasa dan baik hati Datuk Indera Mahmud serta 89 . Lebai Maarup  Mengenang jasa  Sabar dan tabah 4. Jahid dan Sudin. Shahril  Peguam Encik Muhammad  Cekap D. Yusuf. Plot : Peristiwa 1 Pegawai Daerah dan Pegawai FELDA datang ke Balai Raya Kampung Pulai untuk memberi penerangan tentang penempatan orang kampung itu ke rancangan FELDA. Latar tempat : Balai Raya Kampung Pulai. dan hospital B. Sudin  Mengambil berat  Bijak berkata-kata  Pandai berpidato 3.

Manakala Encik Muhammad akan membeli tanah orang kampung dengan harga yang tinggi. Peristiwa 4 Sudin ke pejabat Encik Muhammad dan membincangkan tentang masalah Mat Akil dan kawan-kawanya itu dengan peguam Shahril dan urusan pembelian tanah penduduk Kampung Pulai. 90 . Yusuf yang membuka jalan untuk orang kampung menyertai rancangan FELDA. Sudin berjanji akan melawat Lebai Maarup lagi pada sebelah petang kerana dia perlu segera ke pejabat Encik Muhammad. Sudin singgah melawat Lebai Maarup di hospital dan tidak lupa membincangkan tentang kedudukan tanah pusaka ayah Lebai Maarup itu. Peristiwa 2 Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 3 Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur. Dia juga mendapat tahu bahawa Lebai Maarup berkelulusan SPM. Encik Muhammad juga diberitahu oleh Sudin bahawa tanah pusaka lebai Maarup masih lagi atas nama ayahnya.keluarganya dan kemurahan hati Encik Muhammad selaku Pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang. Datuk Indera Mahmud pula bersetuju memberi sagu hati serta ganti rugi kepada orang kampung yang menumpang di dalam tanah keluarganya.

Peristiwa 3 91 . Peristiwa 2 Pada malam itu Sudin tidak dapat tidur lena kerana fikirannya terganggu. Sudin  Mudah berubah  Mempunyai matlamat hidup  Setia  Bertanggungjawab 2. Ayahnya kini menjadi seorang pendiam. Gayah  Sangat mencintai Sudin D. Latar tempat : Rumah Sudin di Kampung Pulai B. Dia teringatkan pertemuannya dengan Mahani dan cerita tentang Encik Muhammad akan berusaha menyedarkan Rahim tentang cara dia bekerja kerana Rahim antara penghalang hasratnya itu. Sudin teringat kata-kata Lebai Maarup yang meninggalkan kesan yang mendalam dalam hatinya. Latar masa : Pada waktu malam dan subuh C.t.Bab 45 ( Halaman 332 hingga 334 ) A. Imam Saad setelah dilantik menjadi Imam Pekan Tualang. Plot : Peristiwa 1 Sudin pulang ke rumah setelah sehari suntuk menjalankan tugasnya.w. Dia dapat merasakan perubahan pada ayahnya. Lebai Maarup tidak akan berputus asa mengajak orang bertaqwa kepada Allah s. Watak dan Perwatakan : 1.

Kemudian dia ke pejabat untuk menunggu telefon dari peguam Shahril. Sudin juga menjangkakan mungkin ada antara tanah di Kampung Pulai tidak dapat dibeli dan mengharapkan kepulangan Rahim itu nanti akan dapat mengubah cara ayahnya itu. Selain itu. 92 .Setelah bersarapan pagi. Sudin keluar untuk menyelesaikan urusan dengan Jahid dan Sani. dia akan ke hospital untuk melawat Lebai Maarup.

Muhammad Alif bin Abdul Karim  Anak Maimunah binti Datuk Indera Idris  Berani  Pensyarah di Universiti Malaya 4. Latar masa : Pada waktu pagi hingga petang C. Encik Muhammad  Tidak menepati masa  Dihormati  Pandai mengawal keadaan 2. Sudin  Sentiasa bersedia 3. Latar tempat : Rumah Datuk Indera Mahmud dan surau Kampung Pulai B. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 46 ( Halaman 335 hingga 344 ) A. Lebai Maarup  Sabar menempuh dugaan  Berpandangan jauh  Tabah  Baik hati 93 .

Mesyuarat diketuai oleh peguam dan dibantu oleh Tuan Kadi Wilayah Tualang yang bertanggungjawab membahagikan harta di kampung itu mengikut faraid. waris nombor sembilan yang mahu melabur dalam Syarikat Lombong Lembah Tualang dengan jumlah wang harga tanah bahagian masing-masing dimasukkan sebagai saham. belas lombong itu pasti dibangunkan juga dan memerlukan sebuah surau atau sebuah masjid atau sebuah sekolah agama. Lebai Maarup menyatakan hajatnya kepada Encik Muhammad untuk mewakafkan tanahnya untuk keperluan agama. Encik Muhammad menjadi marah apabila melihat ahli keluarga itu tidak menghormati Datuk Indera Mahmud ketika dia sedang berucap. London Peristiwa 4 Selepas Zuhur. Peristiwa 3 Encik Muhammad dikejutkan dengan pertanyaan Muhammad Alif bin Abdul Karim. Pertemuan itu diadakan di surau dan turut hadir ialah Imam Saad dan Bilal Endut itu. majlis diserahkan kepada Datuk Indera Mahmud dan Encik Muhammad.D. Encik Muhammad tidak bersetuju dengan Lebai Maarup itu. Encik Muhammad mewakili Datuk Indera Mahmud meminta persetujuan ahli keluarganya melerai pembahagian harta di Kampung Pulai dan syarikatnya akan menawarkan harga yang tinggi untuk membeli tanah-tanah teersebut. Lebai Maarup tetap dengan perdiriannya kerana sebuah surau pasti diperlukan oleh pekerja-pekerja lombong dan setelah 15 tahun apabila pelombongan selesai. Pada awalnya Encik Muhammad cuba memperlekehkan Muhammad Alif tetapi terkedu apabila mengetahui Muhammad Alif seorang pensyarah di Universiti Malaya dan berkelulusan Sarjana Ekonomi dari London School of Ecomonics. Encik Muhammad dan Sudin ke Kampung Pulai untuk menziarahi Lebai Maarup yang baru keluar dari hospital. Plot : Peristiwa 1 Seluruh ahli keluarga Datuk Indera Mahmud berkumpul di rumahnya untuk menghadiri mesyuarat pembahagian sebahagian daripada harta keluarga Datuk Indera yang akan dibeli oleh Syarikat Lombong Lembah Tualang seperti yang diiklankan dalam akhbar oleh peguam yang menguruskan hal ehwal harta Datuk Mahmud. Peristiwa 2 Setelah selesai penerangan peguam. Sudin pula dapat membayangkan 94 . Encik Muhammad terpaksa mengalah dan cuba memikirkan cadangan Lebai Maarup itu.

Imam Saad kerana Encik Muhammad terpaksa akur dengan keputusan Lebai Maarup itu.kegembiraan ayahnya. 95 .

Latar masa : Pada waktu pagi C. Encik Muhammd  Berubah sikap apabila berhadapan dengan masalah  Sedikit ego 3. Dia mengarahkan Sudin membereskan urusan tanah dengan Lebai Maarup. Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad ke Kuala Lumpur tanpa membawa Sudin bersamanya. Sudin juga akur dengan cara Lebai Maarup mengemukakan cadangannya kepada Encik Muhammad yang amat baik dan munasabah.Bab 47 ( Halaman 345 hingga 349 ) A. Encik Muhammad tidak dapat tunduk dengan 96 . Lebai Maarup  Tenang dan lemah lembut 2. Sudin  Tenang dan lemah lembut 4. Mahani  Bersikap terbuka  Mudah menerima pandangan D. Latar tempat : Surau Kampung Pulai B.

Sudin menelefon peguam Shahril supaya menangguhkan dahulu kedatangannya ke Pekan Tualang sehingga minggu hadapan. Walau bagaimanapun. dia juga tidak akan menang keseluruhannya.cadangan Lebai Maarup kerana dia seorang yang ego dan selalunya berjaya dalam tugasnya. Mahani bersetuju dengan teori Sudin itu kerana dia sendiri sedang memikirkan cara hendak membantu Rahim memahami ayahnya dan dalam masa yang sama membantu Encik Muhammad memahami anaknya.t akan melembutkan hatinya dan menenangkannya. Rahim tidak akan kalah kepada ayahnya itu. Dengan teori itu. Dia kemudian telah menerima panggilan telefon daripada Mahani bertanyakan peristiwa yang berlaku di Pekan Tualang semalam yang menyebabkan Encik Muhammad mengambil cuti secara tiba-tiba dan semua urusannya dibatalkan. Peristiwa 3 Sudin pula ingin bertemu dengan Mahani untuk membincangkan tentang Rahim. Peristiwa 2 Sudin kembali ke pejabatnya pada keesokan hari untuk menunggu telefon dari peguam Shahril. Dia juga mengharapkan kepulangan Rahim akan membuka jalan yang memudahkan segala urusannya. Peristiwa 4 Sebelum menunggu Rahim balik dari London. Sudin mengemukakan suatu teori kepada Mahani supaya Rahim mengikut kehendak ayahnya bekerja dengan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Sudin juga berhajat untuk menyertakan tanah wakaf ayahnya dalam gagasan Lebai Maarup itu. 97 . Lebai Maarup menasihati Sudin supaya bertenang dan sabar dengan sikap Encik Muhammad kerana dua tiga hari kemudian Allah s. Sudin menceritakan peristiwa yang berlaku di Pekan Tualang antara Encik Muhammad dan Lebai Maarup.w.

Bab 48 ( Halaman 350 hingga 352 ) A. Rahim  Berfikiran terbuka  Tunang Mahani 3. Robert  Peramah dan riang D. Rahim bersetuju dan mengharapkan rancangannya itu benar-benar boleh memberi kesan kepada ketamakan ayahnya itu. Perjumpaannya dengan Sudin kelmarin membukakan langkah baru untuk merapatkan jurang antara Rahim dengan ayahnya. Peristiwa 2 Mahani mengajak mereka ke restoran untuk berbincang dan menerangkan rancangannya itu. Latar tempat : Lapangan terbang B. Mahani  Berfikiran rasional  Setia 2. Rahim memberi 98 . Robert juga menasihati Rahim supaya bersetuju dengan rancangan tersebut dan tidak menentang ayahnya itu. Watak dan Perwatakan : 1. Rahim pulang bersama Robert dan mereka tidak memberitahu kepulangan mereka kepada ibu bapa masing-masing. Latar masa : Pada waktu pagi C. Plot : Peristiwa 1 Mahani menunggu kepulangan Rahim dan Robert di lapangan terbang.

99 .syarat kepada Mahani sekiranya rancangan itu berjaya mereka akan tinggal di kompleks dalam kampung yang ditinggalkan itu.

Mak Enon  Pembantu rumah Encik Muhammad 5. Rahim  Prihatin  Penyayang  Sentiasa gembira dan tenang 6.Bab 49 ( Halaman 353 hingga 358 ) A. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Rohana ( Ana )  Lincah dan Periang 2. Robert 100 . Latar masa : Pada waktu petang C. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad  Prihatin  Tabah  Penyabar 4. Cik Puan Tipah  Penyayang 3.

Cik Puan Tipah amat risau dengan Rahim dan suaminya yang berada dalam bilik itu. Peristiwa 4 Rahim dan ayahnya ketawa tentang cerita Robert yang ingin menjadi sami. Sampai di rumah. Dia khuatir akan berlaku pertengkaran antara anak dan ayah kerana melihat keadaan suaminya dua hari lalu dan kepada nada surat-surat Rahim selama ini. 101 . Mereka pergi ke lapangan terbang dan bertemu dengan Datuk Tan dan Datin Tan yang juga datang menjemput Robert. semua menghadap hidangan teh yang disediakan oleh Mak Enon kecuali Encik Muhammad yang terus masuk ke dalam bilik kerjanya. Cik Puan Tipah masih tidak berpuas hati dan ingin mendapatkan penjelasan daripada Rahim dan suaminya. Walau bagaimanapun. Dia dan Ana tidak dibenarkan mencampuri urusan mereka berdua di dalam bilik itu. dia masuk tetapi sebaik sahaja pintu dibuka dia melihat kedua-duanya sedang gelak ketawa. Banyak membaca D. Encik Muhammad menerangkan kepada isterinya bahawa Rahim telah bersetuju menerima jawatan yang ditawarkan oleh Datuk Tan sebagai Pegawai Pengurusan Lombong Lembah Tualang. Cik Puan Tipah menyampaikan berita gembira itu kepada suaminya yang berada di bilik kerja. Rahim minta beredar kerana ingin mengemaskan barang-barangnya. Encik Muhamamad kelihatan masih sugul ekoran peristiwa Lebai Maarup dua hari yang lepas. Akhirnya apabila suara yang menusuk keluar dari bilik itu bertambah keras. Peristiwa 3 Mak Enon menghantar teh untuk Encik Muhammad dan diminta oleh tuannya itu memanggil Cik Puan Tipah masuk. Cik Puan Tipah kemudiannya memanggil Rahim masuk bertemu dengan ayahnya tu. mereka dihiburkan dengan gelagat Ana. Peristiwa 2 Dalam perjalanan pulang. Plot : Peristiwa 1 Ana menerima panggilan telefon daripada Rahim dan berlari memberitahu kepulangan abangnya kepada ibunya.

Selepas itu. Satu kompleks akan didirikan yang lengkap dengan pejabat. Tan Sri Syed Aris  Berfikiran terbuka D. bangsal pekerja. Peristiwa 2 102 . Plot : Peristiwa 1 Rahim membahagi-bahagikan bungkusan hadiah kepada ahli keluarganya termasuklah Mak Enon.Bab 50 ( Halaman 359 hingga 365 ) A. Dia juga memberitahu tentang persetujuan untuk menerima tawaran menjadi Pegawai Pengurusan Pentadbiran dan akan tinggal di kompleks tersebut seperti yang dirancang bersama. Rahim  Rajin  Pemurah  Bakal Pegawai Pentadbiran Syarikat Lombong Lembah Tualang 2. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad dan Rumah Tan Sri Syed Aris B. Latar masa : Pada waktu malam C. Mahani  Sangat menyayangi Rahim 3. dia beredar ke rumah Mahani seperti yang telah dijanjikan di lapangan terbang tadi. Watak dan Perwatakan : 1. surau dan lain-lain. Rahim memberitahu Mahani bahawa rancangan mereka telah berjaya.

Peristiwa 4 Tan Sri Syed Aris bersyukur kerana Encik Muhammad telah disedarkan oleh Rahim tentang kesan pembayaran ekonomi kepada orang Melayu dan berharap Rahim akan dapat bekerjasama dengan Lebai Maarup. Mereka menghabiskan sisa malam di ‘setee’ panjang dan Rahim menghadiahi Mahani seutas kalung platinum bermadalion kecil dengan sebiji permata berlian halus. Dia juga tidak suka kepada Lebai Maarup dan menganggap Imam Saad lebih alim daripada Lebai Maarup kerana tuanya dan banyak pengalaman. 103 . Walau bagaimanapun.t demi kebaikan manusia di dunia dan di akhirat. Rahim dan Mahani menganggap kemenangan itu merupakan kemenangan Imam Saad yang ikhlas dan sabar. Namun pendapat itu disanggah oleh Rahim.w. Setelah Tan Sri Syed Aris dan Syarifah Mu’inah beredar. Rahim teragak-agak untuk berbahas dengan bakal mertuanya itu kerana tidak mahu menjadi seperti ayahnya petang tadi yang bertukar menjadi marah. Peristiwa 3 Rahim menceritakan kepada Tan Sri Syed Aris peristiwa perbahasannya dengan ayahnya petang tadi yang berhubung dengan perlombongan di Kampung Pulai.Tan Sri Syed Aris hairan dengan perubahan keputusan yang dibuat oleh Encik Muhammad. Rahim membandingkan kebajikan yang dilakukan oleh ayahnya hanya untuk kepentingan diri manakala kebajikan yang dilakukan oleh Lebai Maarup merupakan kebajikan suruhan agama kerana mengabdikan diri kepada Allah s.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful