Bab 1 ( Halaman 1 hingga 9 )

A. Latar tempat

: Pejabat Encik Muhammad

B. Latar masa

: Pagi ( waktu pejabat )

C. Watak dan

perwatakan

: 1.

Encik Muhammad  Anak Orangkaya Indera Datuk Idris bin Muhammad Saman
 Pengarah Urusan Firma Dagang Internasional, salah

sebuah anak syarikat Tan Enterprise  Bijak mengurus, mentadbir, merancang, dan berkomunikasi dalam urusan pentadbiran.  Mempunyai mata yang cerah bersinar dengan biji mata hitam yang agak besar

2.

Datuk Tan  Pengerusi Syarikat Tan Enterprise  Bertolak ansur dan merendah diri

3.

Mahani  Setiausaha Encik Muhammad  Berperwatakan menarik, sopan, dan bersederhana.  Manis dengan senyuman.  Cekap melaksanakan tugas

2

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pada pukul 11.30 malam semalamnya Datuk Tan menerima panggilan telefon daripada Encik Muhammad. Encik Muhammad ingin menemuinya untuk membincangkan kontrak pembekalan lada hitam ke Jerman. Oleh itu, keesokan paginya Datuk Tan pergi ke pejabat Encik Muhammad. Pada ketika itu Encik Muhammad masih belum sampai di pejabatnya. Mahani telah mempersilakan Datuk Tan masuk dan mempelawa Datuk Tan minum kopi tetapi ditolaknya pelawaan itu dengan baik kerana Datuk Tan telah bersarapan di rumahnya. Datuk Tan menunggu Encik Muhammad di dalam bilik Encik Muhammad. Sambil menunggu ketibaan Encik Muhammad Datuk Tan memerhatikan keadaan sekeliling bilik Encik Muhammad. Setelah Encik Muhammad sampai, mereka mula berbincang dan keputusan telah Berjaya dicapai. Datuk Tan kemudian meninggalkan pejabat Encik Muhammad.

Peristiwa 2

Setelah Datuk Tan beredar, Encik Muhammad memanggil Mahani ke biliknya. Mahani muncul dengan senyum simpul sambil membawa buku nota trengkas dan pensel. Mahani mencatat segala arahan yang diberikan oleh Encik Muhammad. Antaranya beliau meminta Mahani menghubungkan beliau dangan Pengerusi Syarikat Frankfurt Import-eksport di Frankfurt melalui telek hari ini juga. Arahan kedua ialah beliau meminta Mahani memberitahu semua pegawai dan kakitangan bahawa mereka semua dijemput hadir ke jamuan makan tengah hari di Paddock. Kemudian dia menyuruh Mahani menghubungkan beliau dengan Tuan Von Braun iaitu ejen Syarikat Jerman itu.

Peristiwa 3

Sebelum meninggalkan pejabat Encik Muhammad, Mahani ditegur oleh Encik Muhammad kerana memanggil beliau dengan panggilan ‘tuan’ sedangkan beliau meminta Mahani memanggilnya dengan panggilan ‘pak cik’. Mahani akur dengan permintaan Encik
3

4 .Muhammad itu demi menjaga perhubungannya dengan Encik Muhammad. iaitu orang yang menganggapnya seperti anaknya sendiri.

dan tengah hari C. subuh. Watak dan Perwatakan : 1. Beliau yakin dengan kebolehan Encik Muhammad kerana beliau mewarisi kebolehan Orangkaya Indera Datuk Idris bin Muhammad Saman. Latar tempat : Rumah Datuk Tan B. Datuk Tan pula berkongsi dengan pewaris keluarga tersebut iaitu Encik Muhammad yang menubuhkan Syarikat 5 . Latar masa : Pada waktu malam. Datuk Tan  Gemar membaca  Beragama Kristian tetapi tidak taat pada agama 2. Datin Tan  Isteri Datuk Tan  Seorang yang mengambil berat dan prihatin D. Plot : Peristiwa 1 Datuk Tan tidak sabar menunggu saat kejayaannya yang terbaru bersama Encik Muhammad. Kini. anak Orangkaya Indera Datuk Muhammad Saman bin Bendahara Muda iaitu orang besar wilayah yang pertama berkongsi dengan tauke Cina melombong bijih. Begitu juga dengan Datuk Idris yang dilantik menggantikan ayahnya menjadi orangkaya wilayah tersebut dan mewarisi perniagaan lombong.Bab 2 ( Halaman 10 hingga 17 ) A.

dagangnya sendiri sebagai anak syarikat kepada Syarikat Tan Enterprise. Lamunan Datuk Tan diganggu oleh Datin Tan dan mereka kemudian berbincang tentang hasrat untuk bercuti dan memancing di Jeram Medang Peristiwa 3 Datin Tan bangun pada tengah hari. Datin Tan kemudiannya berfikir-fikir hendak membawa anak gadisnya itu bercuti ke Pekan Tualang namun dirasakannya mustahil kerana Datuk Tan sudah tentu tidak akan membenarkan. Datin Tan juga hairan memikirkan Robert yang tidak tertarik kepada agama kristian walaupun setelah tinggal selama tiga tahun di Barat. Beliau turut berfikir dan mencuba memohon perkenan Baginda untuk melantik Encik Muhammad menyandang gelaran tersebut. Peristiwa 2 Pada 23 November kelak Datuk Tan bercadang mengadap sultan pada hari puja umur baginda dan ingin mencadangkan supaya Encik Muhammad dilantik menyandang gelaran Orangkaya Wilayah Sungai Tualang yang masih kosong itu. Datin Tan berasa keseorangan dan terkenangkan anak-anaknya iaitu Lily yang tinggal di asrama Universiti Malaya dan Robert yang sedang menuntut di London dalam Jurusan Kejuruteraan Lombong. Datuk Tan pula telah pergi ke pejabat pada awal pagi. 6 . Beliau juga ingin mencari jalan yang sesuai bagi menyingkirkan Penghulu Mahmud.

Latar tempat : Rumah Cik Puan Tipah ( kebun orkid ) B. Watak dan Perwatakan : 1. Jahid  Anak lelaki Penghulu Mahmud  Berpengalaman dan berhemah tinggi 5. Ali  Pembantu di kebun orkid milik Cik Puan Tipah  Rajin dan jujur 3. bergaya. Cik Puan Tipah  Isteri Encik Muhammad  Seorang wanita yang jelita.Bab 3 ( Halaman 18 hingga 25 ) A. dan berwibawa  Pembersih 2. Latar masa : Pada waktu pagi dan tengah hari C. Minah  Isteri Ali  Pembantu di rumah Cik Puan Tipah 4. Rohana (Ana)  Anak bongsu Cik Puan Tipah 7 .

Cik Puan Tipah dapat merasakan perubahan dalam diri Rahim setelah lama belajar di London. Cik Puan Tipah bercadang menanam orkid jenis-jenis ‘vanda’ yang bunganya boleh dijual di pasaran dengan mudah. Surat itu adalah daripada Jahid iaitu anak lelaki Penghulu Mahmud. hawa nafsu. Ali telah memberikannya sepucuk surat yang diambil dari peti surat di rumahnya itu. Cik Puan Tipah turut bercadang melantik Jahid sebagai pengurus berdasakan pengalamannya menjadi pengelola ladang getah Datuk Tan. Lamunan Cik Tipah terganggu oleh suara Rohana iaitu anaknya yang baru pulang dari sekolah. Lincah dan periang D. Jahid menjadi pengganti ayahnya dalam mengambil tahu hal ehwal keluarga di kampung. Suaminya turut tidak memahami cara anaknya itu berfikir. dan kemewahan termasuklah ayahnya sendiri iaitu Encik Muhammad. Mahani datang dengan tujuan membincangkan tentang percutian mereka ke Jeram Madang di Pekan Tualang. 8 . menjadi hamba kepada kekayaan. Isi kandungan surat tersebut menyatakan tentang pendapat pegawai pertanian daerah bahawa tanah mereka di Jeram Medang sesuai untuk tanaman orkid namun memerlukan belanja yang besar kerana ditumbuhi lalang. Peristiwa 2 Cik Puan Tipah kemudiannya terkenangkan anaknya Rahim kerana kerap menulis surat dari London tentang kemerosotan moral di seluruh dunia oleh manusia pada zaman kini yang telah menurunkan darjat mereka. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu Cik Puan Tipah sibuk menguruskan orkid di kebunnya. Selepas beberapa ketika.

Plot : Peristiwa 1 Bab ini menceritakan tentang kelahiran Syarifah Mahani iaitu pada 5 Oktober 1959. Pada hari tersebut. Tuan Syeikh Syed Salim Al-Makky. Syarifah Mahani ( Mahani )  Dilahirkan pada 5 Oktober 1959 ( berusia 21 tahun )  Seorang yang ceria  Taat pada agama dan ibu bapa 2. Syarifah Naimah meninggal dunia. Mahani telah menyambut hari 9 . Pada masa yang sama ibu kandungannya. Tan Sri Syed Aris kemudian telah berkahwin dengan Syarifah Mu’inah iaitu adik kepada Syarifah Naimah atas nasihat walidnya. 5 Oktober 1980. Latar masa : Pada waktu malam hingga subuh C. Tan Sri Syed Aris  Penyabar dan tabah menghadapi dugaan  Mudah menerima hakikat D. Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Rumah Tan Sri Syed Aris B. Syarifah Mu’inah  Isteri muda Encik Muhammad  Penyayang dan bertanggungjawab 3.Bab 4 ( Halaman 26 hingga 33 ) A.

Namun begitu. beliau juga pada mulanya tidak bersetuju dengan perintah orang tuanya itu. Hal ini demikan kerana beliau tidak dapat merasa lain daripada perasaan adik beradik terhadap Syarifah Mu’inah. Peristiwa 3 Syarifah Mu’inah menceritakan hubungan Mahani dan Jahid serta mencadangkan keduanya dijodohkan.t dan mendapat restu daripada walidnya. Tan Sri Syed Aris pula lebih mementingkan pangkat dan darjat. Peristiwa 2 Tan Sri Syed Aris dan Syarifah Mu’inah kemudiannya terkenangkan peristiwa pada awal perkahwinan mereka. Namun. Situasi yang sama turut dirasai Tan Sri Syed Aris pada ketika itu.w.jadinya yang ke-21 di samping merayakan ulang tahun perkahwinan yang ke-20 antara Syed Aris dengan Syarifah Mu’inah. hubungan mereka mula renggang semenjak Rahim melanjutkan pelajaran ke luar negara. Hal ini dapat dilihat apabila Tan Sri Syed Aris lebih berkenan menjalinkan hubungan dengan keluarga Encik Muhammad. Tan Sri Syed Aris bersyukur kerana perkahwinan mereka diberkati Allah s. Beliau juga bertanggungjawab memelihara anak saudaranya. Syarifah Mu’inah berasa janggal kerana berkahwin dengan suami kakaknya sendiri tetapi kemudian perasaan itu luput dengan sendiri. Begitu juga Mahani yang menjadi serba salah kerana dia telah bekawan dengan Rahim sejak di bangku sekolah lagi. Pada masa yang sama Jahid telah muncul dalam hidupnya. Mahani sebagai anaknya sendiri. 10 . akhirnya beliau bersetuju dan hidup bahagia dengan Syarifah Mu’inah dan perkahwinan mereka kekal hingga dua puluh tahun lamanya. Tambahan pula ibu Jahid sangat berkenan dengan Mahani.

Bab 5 ( Halaman 34 hingga 42 )

A. Latar tempat

: Rumah Tan Sri Syed Aris

B. Latar masa

: Pada waktu malam hingga subuh

C. Watak dan Perwatakan : 1. Penghulu Mahmud  Bertanggungjawab  Mempunyai kesedaran diri
 Tidak tajam berbalas fikiran

2.

Jahid  Bersikap tegas dan prihatin

3.

Yang Berhormat Muhd. Yusuf  Wakil rakyat di Pekan Tualang  Tamak  Tidak tetap pendirian

4.

Encik Muhammad  Adik Penghulu Mahmud  Sangat menghormati abangnya

5.

Jamilah  Berusia 27 tahun
11

 Bersopan santun

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pekan Tualang telah bersedia menerima dan menyambut kedatangan Duli Yang Maha Mulia Baginda Sultan yang akan berangkat untuk mengadakan lawatan selama 2 hari. Pada setiap tahun, Baginda Sultan berangkat menemui rakyat jelata dari daerah ke daerah iaitu sebulan dua sebelum perayaan puja umur Baginda dijalankan. Peristiwa 2 Penghulu Mahmud bercadang untuk menjual tanah pusaka dan hasilnya akan dibahagi mengikut pembahagian faraid. Namun, belum tanah itu dijual, anaknya sendiri, Jahid dan kakak Jahid telah membantah kerana bimbang keturunan mereka tidak akan dibenarkan oleh Tuanku memegang teraju wilayah itu, terutama gelaran Orangkaya Indera. Kata-kata anaknya, Jahid, membuatkannya berasa serba salah untuk menjual tanah tersebut. Dia juga kecewa dengan kepimpinan Yang Berhormat Encik Muhd. Yusuf yang hanya mementingkan diri. Peristiwa 3 Encik Muhammad pulang ke kampung untuk memberitahu cadangan isterinya, Cik Puan Tipah untuk membuka kebun orkid di Jeram Medang dan mengingatkan abangnya, Penghulu Mahmud supaya mengadap Sultan untuk mengisi gelaran Datuk Indera. Encik Muhammad menghabiskan masa di kampung dengan menziarahi kawan-kawan dan ke masjid di samping mencungkil masalah asas dan belia-belia yang telah berhijrah ke bandar mencari pekerjaan.

12

Bab 6 ( Halaman 43 hingga 50 )

A. Latar tempat

: Jeram Medang

B. Latar masa

: Pagi hingga petang

C. Watak dan Perwatakan : 1. Ali  Kelihatan seperti orang bodoh  Peramah  Melucukan

2.

Sarip  Pemantu Sudin  Seorang yang cermat dan berhati-hati

3.

Sudin  Wakil Yang Berhormat Muhd. Yusuf
 Berfikiran negatif dan mempunyai agenda tersendiri  Seorang ‘broker’

 Hitam manis, tegap, berambut krinting, dan tinggi

4.

Penghulu Mahmud  Pemurah dan baik hati

5.

Jahid
13

Sudin meminta Ali supaya hadir ke ‘rest house’ membincangkan suatu perkara penting. 14 . Yusuf mendapatkan tanah-tanah tersebut. Pada waktu petang. dia singgah di masjid kerana dia tahu Jahid belum pulang sambil menunggu waktu Zuhur. Peristiwa 2 Pada waktu tengah hari. Namun sebelum itu. Begitu juga dengan tanah lapang. Ali telah terus pergi ke rumah Penghulu Mahmud. Ali disuruh bertemu dengan wakil Yang Berhormat seperti yang dirancangkan petang nanti. Seorang yang teliti dan sentiasa berwaspada D. Jahid menasihati Ali supaya tegas dan menyatakan bahawa dia hanya bekerja untuk menebas kerana Cik Puan Tipah ingin menanam orkid di situ dan hanya diarahkan oleh Encik Muhammad. Sewaktu meninjau mereka bertemu dengan Ali yang sedang menebas dan menebang di kawasan tersebut. Sudin dan Sarip kemudian ke kebun kelapa dan mendapat tahu bahawa semua kebun tersebut milik Penghulu Mahmud dan orang yang mendirikan rumah dan pondok di situ hanya menumpang. Plot : Peristiwa 1 Sudin dan Sarip ke Jeram Medang untuk meninjau tanah milik Keluarga Penghulu Mahmud. Sudin dan Sarip bertekad untuk membantu Yang Berhormat Muhd. gerai-gerai dan tanah seberang sungai.

Tauke Chan ingin meluaskan perniagaannya. Yusuf tentang rancangan Encik Muhammad membersihkan tanah di Jeram Medang untuk tanaman orkid yang diuruskan oleh Jahid. Kebun orkid yang ingin diusahakan itu berkeluasan empat hingga lima ekar.Bab 7 ( Halaman 51 hingga 59 ) A. Sarip  Pandai menilai 3. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di rumah rehat Sudin menerangkan kepada Yang Berhormat Muhd. Latar masa : Pagi hingga tengah hari C. Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Rest house ( Rumah rehat ) B. Yang Berhormat Muhd. Yusuf  Mudah marah  Mahu menguatkan kuasa politiknya  Mempunyai motif tersendiri D. Yusuf berminat untuk mendapatkan tanah tersebut dengan motifnya untuk menambah kekuatan politiknya. Rakan kongsinya pula. Yang Berhormat Muhd. Sudin berusaha mencari helah supaya 15 . Sudin  Mempunyai pelbagai tipu helah  Banyak berhutang  Bijak mencungkil rahsia 2.

Yusuf bimbang rancangannya akan digagalkan oleh Encik Muhammad. Yusuf untuk menghasut penghunipenghuni tanah Penghulu Mahmud agar mereka menuntut hak milik mereka tanpa melibatkan nama Yang Berhormat. Beliau sangat berharap rancangan tersebut berjaya supaya cita-citanya tercapai dan kedudukan politiknya terjamin.dapat mempengaruhi Penghulu Mahmud. Yang Berhormat Muhd. Yusuf terus memikirkan rancangan perumahan untuk orang-orang Melayu yang tidak mempunyai tanah. Beliau turut percaya usahanya untuk memperbesarkan kilang papannya di Pekan Kuala akan berjaya. Hal ini demikian kerana rancangan itu penting terutamanya selepas beliau bersara daripada kegiatan politik kelak. 16 . Sudin mencadangkan kepada Yang Berhormat Muhd. Peristwa 2 Yang Berhormat Muhd.

Bab 8 ( Halaman 60 hingga 74 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Kuala Lumpur. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad dan hotel B. Encik Muhammad cuba meyakinkan Tan Sri Syed Aris 17 . Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad telah mengadakan mesyuarat Pengarah Firma Serba Dagang Internasional. Latar masa : Pagi ( waktu pejabat ) hingga tengah hari C. Encik Muhammad  Menepati masa  Bersemangat dan gemar berfalsafah 2. Yusuf  Berbadan gempal  Seorang yang sibuk dengan dengan pelbagai tugas  Kurang jujur D. Mereka berbincang tentang kepentingan orang Melayu dalam dunia dagang. Tan Sri Syed Aris  Pengarah Eksekutif Serba Dagang Internasional  Tajam penglihatan tentang kepentingan orang Melayu dalam dunia dagang 3. termasuklah Tan Sri Syed Aris iaitu Pengarah Eksekutif Serba Dagang Internasional. Yang Berhormat Muhd.

Penghulu Mahmud. Dia juga mengingatkan Encik Muhammad tentang cita-cita politik kerajaan untuk mengisi matlamat tiga puluh peratus penglibatan orang Melayu dalam dunia dagang dan perusahaan. Encik Muhammad tidak bersetuju dengan pendapat tersebut kerana sama ada berkongsi dengan Cina.bahawa sokongan Datuk Tan terhadap projek lada hitam itu akan menguntungkan syarikat. India atau Melayu mereka tetap perlu menghadapi risiko. Yusuf di sebuah hotel. 18 . Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 2 Encik Muhammad telah bertemu Yang Berhormat Muhd. Namun. Tan Sri Syed Aris pula berpendapat menyokong pekebun-pekebun kecil di Johor lebih baik daripada menanam modal yang banyak membuka ladang sendiri. lebih-lebih lagi melibatkan modal dengan orang Cina. Walau bagaimanapun. rancangan tersebut akan menyentuh kepentingan keluaraga Encik Muhammad. Yusuf pula menyatakan rancangannya bersama Tauke Chan hendak membuka rancangan perumahan di kawasan tersebut. Encik Muhammad kesal kerana Tauke Chan telah merasuah abangnya dengan wang ringgit dan sebuah kereta Mercedes. Encik Muhammad mengingatkan Tan Sri Syed Aris bahawa politik kerajaan itu bukannya politik perkauman dan percaya terhadap rakan kongsinya iaitu Datuk Tan itu seorang yang jujur. Encik Muhammad telah menyatakan rancanganya hendak membuka perusahaan lombong di daerah Tualang. Yusuf menyertai rancangan itu dan berjanji akan menangani masalah Tauke Chan dan abangnya. Mereka berbincang soal perniagaan terutamanya nasib kontraktor Melayu yang sering dipermainkan oleh rakan kongsi saudagar Cina. Encik Muhammad kemudian berjaya memujuk Yang Berhormat Muhd.

Encik Muhammad kemudian meminta Mahani membaca surat itu dan memberi pendapatnya pada keesokan hari walaupaun surat itu adalah surat peribadi seorang anak kepada ayahnya. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad memanggil setiausaha pejabatnya iaitu Mahani berjumpa dengannya. Mahani  Seorang yang tegas  Kurang jujur 2. Encik Muhammad  Teliti dan cekap  Seorang yang tenang D. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pagi ( waktu pejabat ) C. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B. Dia telah menyerahkan surat daripada Rahim iaitu anaknya kepada Mahani dan menanyakan mengapa surat itu dimasukkan ke dalam failnya. Mahani berasa bersalah kerana dalam diam dia telah membaca surat itu sebelum ini.Bab 9 ( Halaman 75 hingga 77 ) A. Mahani menjelaskan bahawa surat itu dialamatkan kepada Encik Muhammad. Isterinya juga mendesak supaya Rahim dijodohkan 19 . Peristiwa 2 Encik Muhammad sangat mengharapkan pendapat Mahani tentang keseluruhan isi tersebut kerana Mahani dan Rahim merupakan kawan lama.

Sebelum ini dia pernah menulis surat yang panjang lebar kepada anaknya itu supaya menumpukan pelajaran dan jangan terlalu memikirkan hal-hal lain terutamanya tentang pandangan baru terhadap hidup ini yang mungkin bersifat negatif. 20 .dengan Mahani.

Peristiwa 2 Mahani telah menyerahkan surat Rahim kepada orang tuanya untuk mendapatkan pandangan. Syarifah Mu’inah  Penyayang  Memahami anaknya D. dia menunggu untuk mendapatkan jawapan tetapi ayahnya telah keluar pada awal 21 . iaitu orang yang telah banyak berjasa dalam hidupnya.Bab 10 ( Halaman 78 hingga 86 ) A. Latar tempat : Rumah Mahani B. Mahani gelisah dan tidak dapat tidur dengan lena pada malam itu. Latar masa : Malam hingga pagi C. Encik Muhammad yang menyuruhnya belajar ilmu kesetiausahaan dan diambil bekerja di syarikatnya itu. Esok dia terpaksa menyatakan pendapatnya tentang surat Rahim kepada Encik Muhammad. Plot : Peristiwa 1 Di rumah. Dia sedar perkara yang disebut dalam surat itu tentang dirinya bertujuan menyindir ayahnya sendiri dan bukan untuk membayangkan perasaanya terhadap Encik Muhammad. Fikirannya merayau-rayau terus ke London dan Kampung Tualang. Mahani  Banyak Berfikir  Berbudi pekerti mulia 2. Watak dan Perwatakan : 1. Pada keesokan hari.

22 . yang pertama adakah Mahani masih menaruh hati kepada Rahim dan kedua adakah Encik Muhammad ada menaruh perasaan terhadap Mahani. Terdapat dua persoalan yang ditimbulkan oleh Rahim dalam surat itu.pagi lagi. Puan Sri Syarifah Mu’inah iaitu ibunya menenangkan Mahani dan tidak menyangka bahawa Rahim boleh berfikir yang bukan-bukan terhadap ayahnya. Encik Muhammad memberitahu Mahani bahawa ayanhnya sedang menunggu di pejabat. Peristiwa 3 Tan Sri Syed Aris telah pergi ke rumah Encik Muhammad untuk membincangkan masalah yang timbul berhubung dengan surat tersebut. Mahani mengagumi Encik Muhammad kerana majikannya itu seorang yang ‘gentleman’ dan bijaksana Peristiwa 4 Pada pagi itu fikiran Mahani berkecamuk memikirkan jawapan yang perlu diberikannya kepada Encik Muhammad sehinggakan dia menerima panggilan telefon daripada Encik Muhammad kerana lambat ke pejabat.

Tuk Empat Dahlan  Seorang jurucakap  Bersikap sedikit kasar 4. Sudin  Lincah dan lepas laku  Pernah berjudi dan kaki botol  Broker yang telah banyak menjual tanah orang kampung 2. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Tengah hari C. Latar tempat : Warung Pak Salim dan rumah Imam Saad B. Imam Saad  Seorang yang dihormati di kampung Pulai  Ayah Sudin 23 .Bab 11 ( Halaman 87 hingga 95 ) A. Pak Salim  Peniaga warung  Janggut dan misai jarang-jarang dan tidak bercukur  Rajin dan cekal  Telah agak tua 3.

 Menepati janji D. Sudin berbual dengan Pak Salim tentang masalah yang dihadapinya dengan bapanya iaitu Imam Saad. Selain itu. Plot : Peristiwa 1 Sudin singgah ke warung Pak Salim. Perkara tersebut berlaku kerana ayah dan ibunya tidak berani meminang Gayah. Kehadirannya itu tidak disukai oleh pemuda-pemuda di situ. Dia juga berasa ragu tentang sikap ayahnya itu terhadap kepulangannya nanti. Pak Salim menasihati Sudin supaya balik berjumpa dengan ayahnya kerana ayahnya marah bukan disebabkan soal politik tetapi kerana sebab lain. 24 . Sudin pula tidak suka tinggal di kampung kerana kecewa gadis pilihannya iaitu Gayah berkahwin dengan orang lain. Sudin kemudiannya pulang ke rumah untuk menemui ibunya. dia diharap dapat mengantikan Imam Saad untuk mengembalikan keimanan dan kesejahteraan masyarakat kampung di situ. Pak Salim menyatakan bahawa bapanya itu susah hati memikirkan masalah orang kampung terutamanya pemuda-pemuda yang berpecahbelah kerana berbeza fahaman politik. Peristiwa 2 Sudin bercadang akan terus berhijrah ke Kuala Lumpur tetapi Pak Salim tidak bersetuju dan menasihatinya supaya terus tinggal di kampung memandangkan keadaan ibu dan bapanya sudah tua.

Latar tempat : Rumah Imam Saad B. Mak Minah menceritakan tentang khabar angin yang mengatakan bahawa Sudin telah melarikan Gayah ke bandar. Mak Minah  Ibu Sudin  Penyayang 2. Latar masa : Tengah hari C. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu Sudin pulang ke rumah. Semasa pulang. Watak dan Perwatakan : 1. Imam Saad  Warak  Berwajah jernih dan selalu bersih  Mudah dibawa berbincang D.Bab 12 ( Halaman 96 hingga 104 ) A. Cerita itu membuatkan ayahnya berasa sangat marah terhadapnya. Sudin  Jujur terhadap ibu bapanya  Suka meningkah cakap orang 3. Sudin amat terkejut kerana dia tidak 25 . ibunya Mak Minah sedang memasak dan menyiapkan makanan tengah hari. Bapa Sudin iaitu Imam Saad masih tidak pulang dari surau.

Peristiwa 2 Imam Saad selama ini tidak pernah mempercayai bahawa Sudin ada kena mengena dengan soal Gayah yang lari dari kampung. 26 .Hal ini demikian kerana keluarganya dan keluarga Penghulu Mahmud masih menyimpan perasaan dendam antara satu sama lain. Imam Saad menerangkan bahawa mereka bukan tidak berkenan dengan Gayah tetapi sejarah keturunan mereka yang menghalang perkahwinan tersebut. Imam Saad juga tidak tahu siapakah yang menyebarkan khabar angin itu dan berharap Sudin dapat menyiasat sendiri. Sudin menjelaskan perkara sebenar kepada ayahnya dan kesal kerana ibu dan ayahnya tidak berani masuk meminang Gayah.mengetahui perkara itu lantas ibunya segera menyuruh budak yang bermain di bawah rumah memanggil suaminya pulang dari surau bagi membincangkan perkara tersebut.

Bab 13 ( Halaman 105 hingga 112 ) A. Latar masa : Petang C. Latar tempat : Hospital B. Yang Berhormat Muhd. Mat Akil  Samseng  Menaruh hati pada Gayah 3. Sudin  Berkeyakinan  Mempunyai kesedaran diri  Sentiasa ingat pesan bapanya 2. Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 27 . Jahid  Prihatin D. Yusuf  Mementingkan keuntungan  Talam dua muka 4.

Peristiwa 3 Sudin tertanya-tanya mengapa Tauke Chan tidak melawatnya. Yusuf dan Jahid supaya tidak melaporkan kemalangan itu kepada polis kerana motosikalnya tidak rosak dan di samping ketiadaan bukti untuk mendakwa Mat Akil. Sudin kemudiaanya teringatkan pesan ayahnya. Selepas mereka beredar Sudin teringat peristiwa sebelum dia mendapat kemalangan. Peristiwa 2 Sudin meminta Yang Berhormat Muhd. Mungkinkah Tauke Chan marah kepadanya kerana kerja yang diarahkan olehnya itu belum mendatangkan hasil. Yusuf yang datang melawatnya pada petang itu kerana dia ingin menanyakan pelbagai soalan. 28 .Yang Berhormat Muhd. Dia juga percaya bahawa kemalangan itu dirancang dan ada hubung kait dengan Gayah kerana ramai yang menyangka bahawa dia telah melarikan Gayah termasuklah Mat Akil. Yusuf telah berjaya dipujuk oleh Encik Muhammad melalui Jahid untuk membatalkan rancangan yang ditaja oleh Tauke Chan dan menyertai rancangan yang lebih baik. Dia juga runsing memikirkan kedudukan Gayah dan tidak mahu Gayah datang melawatnya. Sudin mengesyaki Mat Akil yang telah mencederakannya kerana ketika dia ditimpa kemalangan kedengaran suara Mat Akil menyumpahinya. sekiranya dia ingin mengahwini Gayah janganlah perkahwinan itu menjadi pemecah keluarga yang sudah renggang antara keluarganya dengan keluarga Tuk Penghulu Mahmud. Sudin juga berharap hanya Yang Berhormat Muhd. Yusuf dan Jahid melawat Sudin yang terlantar di hospital kerana kemalangan motosikal. Dia tahu bahawa Mat Akil sebenarnya turut menaruh hati pada Gayah. Sudin juga berfikir sama ada Yang Berhormat Muhd.

Mahani  Bijak dan cekap melaksanakan tugas 29 . Latar tempat : Rumah dan pejabat Encik Muhammad B. Yang Berhormat Muhd. Latar masa : Subuh hingga pagi C. Encik Muhammad  Orang paling berkuasa menjayakan perusahaan lombong di Lembah Tualang  Bertanggungjawab 2. Yusuf  Mahu mengubah nasib rakyat yang miskin  Selalu sibuk dengan urusan kerja 4.Bab 14 ( Halaman 113 hingga 121 ) A. Datuk Tan  Pangarah Urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang ( anak syarikat Tan Enterprise ) 3. Tan Sri Syed Aris  Berpengalaman dalam urusan perniagaan 5. Watak dan Perwatakan : 1.

D. Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 3 Pada perayaan puja umur Tuanku Sultan beberapa bulan lalu. dan dimuliakan sebaik-baiknya. Peristiwa 2 Encik Muhammad terkenangkan memang dari dahulu dia bercita-cita untuk meneruskan usaha yang dijalankan oleh arwah ayah dan datuknya itu. Hal ini demikian kerana Datuk Tan tahu tentang pelbagai masalah dan kesukaran yang dihadapi dalam usaha membuka lombong tersebut. Plot : Peristiwa 1 Syarikat Lombong Lembah Tualang telah berjaya ditubuhkan. Peristiwa 4 Encik Muhammad membayangkan perasaan emosi dan sentiment yang timbul dalam hatinya terhadap penduduk Kampung Pulai. Dia tahu bahawa Tuanku Sultan akan berangkat menangkap ikan sambil berehat di Jeram Medang. Dia juga akan cuba memujuk orang-orang muda supaya bekerja di lombong itu dan tidak lagi meninggalkan Kampung Pulai. Encik Muhammad dilantik sebagai pengerusi syarikat dan datuk Tan hanya menjadi Pengarah Urusan. Penduduk kampung akan dihibur. Encik Muhammad berhajat untuk membela nasib orang-orang di Kampung Pulai supaya diberi kemudahan agar kehidupan mereka bertambah baik. Yusuf pula cuba menempatkan masyarakat kampung itu dalam rancangan FELDA. Datuk Tan dan Yang Berhormat Muhd. Selain itu. Peristiwa 5 Encik Muhammad merancang akan mengadakan satu perayaan besar di Kampung Pulai. dijamu. Dia sentiasa mencari jalan untuk menggunakannya. Datuk Tan telah memilih Encik Muhammad sebagai pengerusi syarikat kerana pada pandangannya Encik Muhammad lebih sesuai untuk menjayakan perusahaan lombong itu. Yusuf telah mengadap sultan dan berjaya memujuk Baginda memberikan gelaran Datuk Indera yang telah lama kosong kepada Tuk Penghulu Mahmud. dihormati. Duli Yang Maha Mulia 30 . Dia akan menggunakan peluang itu untuk mengumumkan pelantikan abangnya menyandang gelaran Orangkaya Indera. Perkara tersebut dilakukan bagi memberi penghormatan dan kebanggaan kepada penduduk Kampung Pulai serta menambat hati mereka.

Yang Berhormat Muhd. Yusuf berperanan menjanjikan masa depan yang lebih gemilang kepada penduduk Kampung Pulai dan nasib mereka juga akan dibela.Sultan akan bersama mereka pada pembukaan perayaan dan mengisytiharkan pelantikan Tuk Penghulu Mahmud yang menyandang gelaran Datuk Orangkaya Indera. 31 . Pada masa itu juga.

Dia kemudiannya ditangkap polis bersama beberapa jaga kereta yang lain termasuk Kasim dan terpaksa 32 . Latar tempat : Kuala Lumpur B. Ali  Atenden pemungut sewa letak kereta  Baik hati dan peramah 3.Bab 15 ( Halaman 122 hingga 130 ) A. Kasim  Pemandu baru Encik Muhammad  Anak saudara Encik Muhammad D. Mat Akil  Gemar berangan-angan  Bekas banduan  Pendengki dan iri hati 2. Plot : Peristiwa 1 Mat Akil pergi ke Kuala Lumpur dengan harapan dapat bertemu dengan Gayah di samping mencari Kasim. Latar masa : Tengah hari. malam dan pagi C. Watak dan Perwatakan : 1. Sebelum ini dia pernah ke Kuala Lumpur dan sama-sama berkeliaran dengan Kasim menjadi jaga Kereta.

Ali memberitahu Mat Akil yang Kasim telah lebih sebulan berhenti kerja. Mat Akil terserempak dengan Kasim yang kini telah bekerja sebagai pemandu Encik Muhammad. ketika berada di kaki lima Wisma Yakin.merengkok selama tiga hari dalam penjara kerana tidak mempunyai wang untuk membayar denda. Mat Akil terjumpa dengan Ali iaitu kawan kepada Kasim. Akhirnya Mat Akil mengikut Kasim ke pejabat pak ciknya di Bangunan Maju Jaya. Atan yang tahu di mana Kasim bekerja. Sampai di Kuala Lumpur. Mat Akil bermalam di rumah Ali dan pada keesokan harinya. Dia membawa Mat Akil bertemu dengan abang iparnya. Peristiwa 2 Sewaktu mencari Kasim. Mat Akil berusaha mencari Kasim yang diketahuinya bekerja sebagai atenden pemungut sewa letak kereta. 33 .

Latar masa : Petang C. Kawan-kawan Mat Akil  Pemalas  Sihat dan cergas  Hanya mahu hidup gembira 34 .Bab 16 ( Halaman 131 hingga 139 ) A. Drebar bas  Memahami sikap kanak-kanak  Penyabar 4. Watak dan Perwatakan : 1. Mat Akil  Pemarah  Berdendam terhadap Sudin  Anak yatim piatu 2. Tuk Empat Dahlan  Bapa saudara Mat Akil  Mengambil berat hal ehwal masyarakat 3. Latar tempat : Kedai Pak Salim B.

Mat Akil masih tidak berpuas hati terhadap Sudin lebih-lebih lagi dia mendapat tahu bahawa Sudin telah pulih daripada kecederaan dan telah bekerja dengan Encik Muhammad. dia bertambah geram apabila Pak Alangnya iaitu Tuk Empat Dahlan pula menasihatinya supaya berubah menjadi baik. Peristiwa 3 Namun. Namun. Mat Akil telah mengupah budak untuk menoreh tayar bas yang akan membawa rombongan pengantin ke Kuala Lumpur untuk menghantar Sudin. Semasa dalam perjalanan peristiwa dia membuang najis di cadar itu menjadi bahan ketawa mereka. Kemudian dia mengajak kawan-kawanya ke pekan untuk menonton wayang. Kini. Mat Akil masih tidak berubah. Mat akil kemudiannya ke kedai Pak Salim dan minum bersama rakan-rakanya. 35 . Setelah ibunya meninggal. Plot : Peristiwa 1 Setelah pulang ke kampung. Ketika dia masih kecil. dia menjadi anak yatim dan menumpang di rumah Ketua Kampung iaitu bapa saudaranya. Semasa di sekolah. Tuk Empat Dahlan. Dia telah mencuri wang daripada tabung buluh Mak Alangnya dan kemudian ke rumah Imam Saad lalu membuang najis di atas cadar pengantin Sudin dan Gayah.D. Mat Akil juga sakit hati kerana Sudin berjaya mengahwini Gayah. Peristiwa 2 Mat Akil terkenang zamannya sewaktu kecil dan menganggap Sudin sebagai punca nasib malangnya sejak kecil hinggalah sekarang. Sudin merupakan ketua murid yang sering membuat laporan menganai dirinya yang selalu bergaduh. budak upahannya tidak menorah tayar bas itu dan hanya mengempiskannya. dia telah berhenti sekolah.

Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B.Bab 17 ( Halaman 140 hingga 148 ) A. Encik Muhammad  Cekap mengurus  Peramah dan mudah mesra  Baik budi pekerti 4. Imam Saad  Jujur 6. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Malam C. Rohana ( Ana )  Periang 3. Kak Sa’emah  Balu abang Encik Muhammad 36 . Cik Puan Tipah  Bertimbang rasa namun sedikit tegas 2. Tan Sri Syed Aris  Tidak menepati masa 5.

Namun. Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah menyambut kedatangan mereka dengan mesra.D. Pada masa yang sama Encik Muhammad memainkan peranan untuk menambat hati dan perasaan Imam Saad dan Tuk Empat Dahlan kerana dengan cara ini akan dapat memenangi hati penduduk kampung pula. Perkahwinan Sudin dan Gayah pula memudahkan taktiknya menabat hati orang Kampung Pulai. Mat Akil tidak hadir. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah besar di lereng bukit. 37 . nombor 23 jalan 32 riuh rendah dengan sanak saudara dan sahabat handai kerana akan berlangsung majlis akad nikah antara Sudin dan Gayah. Cik Puan Tipah pada mulanya tidak bersetuju majlis tersebut diadakan di rumahnya kerana lebih suka sekiranya dilangsungkan di Pekan Tualang sahaja. Peristiwa 3 Rombongan pengantin yang diketuai oleh Tuk Empat Dahlan. Bagi Imam Saad pula perkahwinan itu akan memadamkan terus persengketaan lama yang berlaku antara keluarganya dengan keluarga Penghulu Mahmud. Tetapi akhirnya dia bersetuju kerana yang akan dilangsungkan hanyalah akad nikah. bagi Cik Puan Tipah biarlah pelamin pertama di rumahnya adalah untuk anak-anaknya sendiri. Peristiwa 2 Encik Muhammad memikirkan hubungannya dengan orangorang kampung yang semakin bertambah erat. Imam Saad dan Pak Salim telah tiba.

Watak dan Perwatakan : 1. Jamaludin  Anak Pak Salim  Ahli Jawatankuasa Perayaan 38 . Tuk Empat Dahlan dan Imam Saad  Penasihat Jawatankuasa Perayaan 5.Bab 18 ( Halaman 149 hingga 155 ) A. Sudin  Pegawai Perhubungan Raya Syarikat Lombong Lembah Tualang  Pengerusi Jawatankuasa Perayaan  Cergas dan cekap 2. Jahid  Setiausaha Jawatankuasa Perayaan 3. Pak Salim  Bendahari Jawatankuasa Perayaaan  Bendahari Jawatankuasa Kemajuan Kampung 4. Latar tempat : Pejabat Sudin B. Latar masa : Pagi hingga petang C.

Peristiwa 2 Encik Muhammad menasihati Sudin supaya memikat hati semua orang dan berusaha maenarik Mat Akil dan kawan-kawannya ke dalam Jawatankuasa Kecil Perayaan walaupun dia dan keluarganya masih tidak dapat memaafkan Mat Akil kerana menajisi cadar pengantinnya dulu. Pak Salim sebagai Bendahari dan Tuk Empat Dahlan bersama Imam Saad dilantik sebagai Penasihat manakala Tuan Pegawai Daerah menjadi Penaung. Plot : Peristiwa 1 Sudin telah menerima jawatan penting dalam Syarikat Lombong Lembah Tualang.6. teliti dan cekap  Bertimbang rasa D. Tugasnya bermula dengan pengurusan dan penyelenggaraan perayaan menyambut lawatan Duli Yang Maha Mulia Sultan ke Kampung Pulai untuk mengisytiharkan pelantikan Penghulu Mahmud menyandang gelaran Datuk orangkaya Indera. 39 . Pengerusi Jawatankuasa Perayaaan yang dipilih dan dilantik oleh mesyuarat Jawatankuasa Kemajuan Kampung dipengerusikan oleh Tuk Empat Dahlan. Perbelanjaan perayaan itu ditanggung oleh Keluarga Penghulu Mahmud. Di samping mempunyai tugas memikat hati seluruh Penduduk Kampung pulai. Dia ingin membalas dendam secara diam-diam terhadap Mat Akil dan kawan-kawannya. Sudin berpendapat Tun Empat Dahlan mesti didampingi kerana dia adalah seorang yang berpengaruh di Kampung Pulai. Sudin juga bercadang menghebohkan jawatan Penghulu yang dikosongkan oleh Tuk Penghulu Mahmud akan disandang oleh Tuk Empat Dahlan. Encik Muhammad  Prihatin. Peristiwa 3 Sudin dan Jahid mengambil keputusan bertemu dengan Tuk Empat Dahlan untuk meminta nasihat berhubung cadangannya mengajak Mat Akil menjadi salah seorang ahli atau Ketua Jawatankuasa Kecil. Sudin menjadi Pengerusi. Jahid sebagai Setiausaha.

Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Mahani menerima surat daripada Rahim menyatakan tentangannya terhadap penubuhan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Mahani  Kekasih Rahim  Romantik 2. di samping setiap kali menerima surat daripada Rahim. Perkara itu menyebabkan Mahani berasa risau.Bab 19 ( Halaman 156 hingga 162 ) A. Walau bagaimanapun. Latar masa : Malam C. Rahim mendapat tahu penubuhan syarikat itu melalui Robert. Robert  Gemar membaca buku keagamaan  Kaki mengalah  Ingin hidup bebas daripada kemaksiatan D. Rahim  Berterus terang  Gemar berbahas dan berani 3. Mahani tetap berasa gembira dengan 40 . Latar tempat : Rumah Mahani B. mesti ada bayangan daripada ayahnya.

Mahani tidak dapat membayangkan sejauh mana akan terjadi penentangan antara anak dan ayah itu. Mahani berhajat hendak bertemu dengan Jahid untuk berbincang agar dapat memberi beberapa petunjuk untuk menjawab soalan Rahim dalam surat-suratnya. Dia menganggap Rahim hanya membuat kesimpulan sendiri.kehadiran surat-surat daripada Rahim kerana mendapat kembali perhatian daripada orang yang dicintainya. Peristiwa 2 Robert akan pulang dan tinggal di Pekan Tualang serta menjadi jurutera di Lembah Tualang. Dia juga tidak mengerti bagaimana Rahim dapat membuat kesimpulan bahawa ayahnya akan menganiaya orang di Kampung Pulai sedangkan dia di luar Negara. Rahim pula akan pulang menentang ayahnya kerana dia mendapat tahu hal ayahnya dengan wang dan kekayaan. Perkara yang berlaku antara Rahim dan ayahnya menjadi tanda tanya yang digambarkan oleh keseluruhan surat Rahim itu. Peristiwa 3 Mahani berpendapat bahawa Rahim tidak mengetahui situasi sebenar di Kampung Pulai. 41 . Pada keesokan hari.

Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Latar masa : Petang C. Pak Salim  Mudah memberi kerjasama 42 . Kemat Jerangkung  Lekas marah dan cepat terasa  Pantang dihina 3.Bab 20 ( Halaman 163 hingga 170 ) A. Mat Akil  Suka bergaduh  Tidak menghormati orang tua  Suka menghina orang lain  Telah mula berubah menjadi sedikit baik 2. Sudin  Tenang dan bijak berkata-kata  Pandai mengawal keadaan  Baik hati 4. Watak dan Perwatakan : 1.

Yusuf dan apabila Encik Muhammad meminta kerjasama berhubung dengan soal itu maka Yang Berhormat Muhd. 43 . Mat Akil dan kawan-kawanya mula memberi kerjasama. Sudin merasai Mat Akil dan kawan-kawannya masih belum betul-betul berubah. Namun begitu. Peristiwa 4 Tidak ada siapa yang tahu tentang rancangan Syarikat lombong Lembah Tualang kerana itu merupakan muslihat dan taktik dalam usaha Encik Muhammad membuat dan memenangi hati penduduk Kampung Pulai. Plot : Peristiwa 1 Berlaku pertelingkahan antara Mat Akil dan Kemat Jerangkung di kedai Pak Salim berhubung dengan pengambilan tanah orang Kampung Pulai. Peristiwa 2 Sudin membawa risalah daripada Yang Berhormat Muhd. Beliau telah berunding dengan pihak FELDA untuk menerima penduduk Kampung Pulai dan ditempatkan pada satu kawasan khas yang menjadikan mereka sebagai peneroka baru. Sudin akan menggunakan peluang tersebut sebaik-baiknya untuk membalas segala perbuatan Mat Akil dan kawan-kawannya.D. Peristiwa 3 Sudin amat khuatir jika ada penduduk Kampung Pulai yang tidak mahu berpindah ke rancangan baru yang diusahakan oleh Yang Berhormat Muhd. Risalah itu menerangkan berkenaan perpindahan penduduk ke tanah rancangan baru FELDA. Sudin yang kebetulan lalu di situ cuba menyelesaikan pergaduhan tersebut. Semenjak perayaan menyambut Tuanku Sultan dan pelantikan Penghulu Mahmud menyandang gelaran Datuk Indera keadaan Kampung Pulai semakin aman. Semua orang kampung diminta datang ke surau pada hari Jumaat pukul sebelas pagi untuk mendengar taklimat daripada Yang Berhormat Muhd. Oleh itu. Mat Akil mewakili orang yang mempunyai tanah manakala kemat Jerangkung mewakili orang yang menumpang pada tanah orang lain. Yusuf ke seluruh kampung. Yusuf sedia memberikan khidmatnya membantu penduduk Kampung Pulai meningkatkan taraf hidup mereka. Yusuf dan selepas solat Jumaat diadakan sedikit jamuan nasi minyak.

Watak dan Perwatakan : 1. sebelum Zuhur kaum lelaki ke surau mendengar ucapan Yang Berhormat Muhd. Encik Muhammad  Dipandang tinggi oleh masyarakat 4. Latar tempat : Surau Kampung Pulai B. Latar masa : Pagi hingga tengah hari C. Yusuf  Tidak menepati masa  Berani 3. Yusuf dan selepas itu akan diadakan sedikit jamuan nasi minyak. Sudin  Teliti dan cekap 2.Bab 21 ( Halaman 171 hingga 178 ) A. Mat Akil  Keras kepala  Musang berbulu ayam D. Yusuf akan memberi ucapan dan menerangkan segala perkara yang 44 . Yang Berhormat Muhd. Plot : Peristiwa 1 Suasana hari Jumaat di Kampung Pulai pada hujung minggu itu berbeza dari hari Jumaat sebelumnya. Yang Berhormat Muhd.

Encik Muhammad belum lagi menerangkan tentang rancangan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Yusuf juga telah mengeluarkan risalah-risalah yang menerangkan tentang kedudukan tanah milik orang kampung yang akan berpindah ke rancagan FELDA. Beliau juga memberi jaminan bahawa setiap orang Kampung Pulai tidak akan mengalami kerugian. Yusuf berucap. Kemudian Encik Muhammad pergi mendapatkan Sudin dan berpesan supaya menggalakkan Imam Saad menjadi imam di Pekan Tualang dan mendorong Tuk Empat Dahlan memohon jawatan penghulu. Encik Muhammad telah menerangkan rancangan syarikatnya untuk membeli tanah orang Kampung Pulai serta membayar sagu hati kepada mereka yang tidak mempunyai tanah dan Sudin sebagai orang perantaraannya. Sebelum beredar dia berjumpa dan berbualbual dengan kumpulan Mat Akil yang sedang membersihkan paralatan memasak. Kini. Sambutan terhadap rancangan tersebuat adalah amat menggalakkan. 45 . Peristiwa 2 Yang Berhormat Muhd. Walau bagaimanapun. penduduk kampung telah tahu bahawa ada rancangan untuk memaju dan membaiki taraf hidup mereka yang susah dan miskin itu. Peristiwa 3 Sewaktu Yang Berhormat Muhd.bersangkutan dengan penyertaan penduduk Kampung Pulai dalam rancangan FELDA. beliau telah memuji kebijaksanaan Datuk Indera dan kemurahan hati Encik Muhammad. Peristiwa 4 Encik Muhammad telah berjaya memikat hati golongan tua dan muda di Kampung Pulai.

Kasim  Pemandu Encik Muhammad  Sedikit pelupa 3. Rahim 4.Bab 22 ( Halaman 179 hingga 185 ) A. Cik Puan Tipah  Memahami dan taat pada suami D. Rohana ( Ana )  Banyak bertanya tentang abangnya. Plot : Peristiwa 1 46 . Latar tempat : Pejabat dan rumah Encik Muhammad B. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Petang dan malam C. Datuk Tan  Sentiasa berwaspada 2. Encik Muhammad  Gemar menikmati pandangan  Bijak mengawal keadaan 5.

Encik Muhammad berfikir untuk menempatkan Imam Saad menjadi Imam di Pekan Tualang dan Tuk Empat Dahlan menjadi penghulu. Encik Muhammad merahsiakan surat itu daripada Ana dan menyatakan surat itu daripada Robert kerana khuatir Ana ingin mengetahui isi kandungan surat tersebut. 47 . Kesulitan akan bertambah besar apabila anak buah mereka nanti tidak mahu meninggalkan mereka. cepat dan menghasilkan pengeluaran yang terjamin. maka itu adalah perkara biasa dalam pelaksanaan pembangunan. Jika ada sesiapa yang menerima kesusahan atau menanggung kerugian. Peristiwa 2 Encik Muhammad yakin dia telah memenangi hati penduduk Kampung Pulai. ketika Encik Muhammad dan isterinya. Peristiwa 3 Pada malam itu. Namun. dia risau dengan golongan tua kerana terdapat peraturan bahawa golongan yang diterima mengikuti rancangan FELDA ialah mereka yang berumur tidak lebih daripda empat puluh tahun.Encik Muhammad memikirkan mengapakah Datuk Tan tidak bersetuju Syarikat Lombong Lembah Tualang membawa masuk syarikat raksasa orang putih. Oleh itu. dia telah menerima sepucuk surat daripada Rahim yang diberikan oleh Mak Enon. Bagi Encik Muhammad langkah itu dapat memastikan perlombongan dapat dijalankan dengan lebih baik. Cik Puan Tipah menemani Ana dan Kasim menonton televisyen. Syarikat itu mahu syer tiga puluh peratus dengan membawa masuk sebuah kapal korek dan menuntut dua kerusi pengarah. Tuk Empat Dahlan dan Pak Salim mungkin menimbulkan kesulitan yang besar tehadapnya. Imam Saad. Baginya pemindahan penduduk Kampung Pulai dan perlombongan yang akan dijalankan di situ merupakan satu proses pembangunan yang tidak boleh disekat.

Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Mempunyai ramai kenalan  Bekas ‘broker’  Berterus terang 2. Latar masa : Pada waktu pagi C.Bab 23 ( Halaman 186 hingga 192 ) A. Sudin juga menasihati Sani supaya berhenti melakukan pekerjaan itu. Latar tempat : Bangunan Maju Jaya B. Sani yang menjadi ‘broker’ dan meminta pertolongannya untuk dikenalkan kepada ‘manager’ syarikat ‘finance’. Sudin tidak mahu membantu Sani kerana menganggap perniagaan gali lubang timbun lubang yang diamalkan Sani akan merugikannya. Plot : Peristiwa 1 Sudin telah bertemu dengan kawan lamanya. Sani  Suka menunjuk-nunjuk  Anak Tuk Imam  Seorang broker D. Sani memerlukan sekurangkurangnya sembilan ribu ringgit dan ingin mendapatkan wang dengan menggadai kereta di ‘finance’ itu. Peristiwa 2 Sudin telah terfikir untuk menggunakan kesempatan daripada masalah Sani bagi memudahkan proses mempersarakan Imam Pekan 48 . Wang itu diperlukan untuk berurusan dengan rakan dagangnya dari seberang.

Selain itu. Jika bapa Sani bersara. sudah tentu Imam Pekan Tualang akan diambil alih oleh Imam Saad iaitu ayahnya walaupun dia belum memberitahu cadangannya itu kepada ayahnya iaitu Imam Saad. 49 . Bapa Sani memang sudah lama memujuk anaknya supaya bekerja tetap dan tinggal di Pekan Kuala kerana dia sudah tua. Sudi merancang melaksanakan rancangannya itu dengan menggunakan Sani. Encik Muhammad bersetuju memberi wang kepada Sani dengan menandatangani perjanjian hutang dengan cagaran tanah ayahnya di Pekan Kuala itu. Sani akan diberi kerja yang sesuai supaya dia boleh menyelesaikan hutangnya itu kelak.Kuala iaitu ayah Sani. Peristiwa 3 Keadaan Sani itu membawa kesempatan besar untuk dipergunakan.

Mahani tidak yakin Rahim akan bekerja dengan syarikat lombong itu kerana dia 50 . Kasim  Pemandu Encik Muhammad D. Jahid  Mengambil berat 2. Walau bagaimanapun. Syarikat Lombong Lembah Tualang. Mahani  Pandai berpura-pura  Banyak bertanya 3. Encik Muhammad  Selalu sibuk 4. Encik Muhammad tentu berbangga kerana Rahim berkelulusan daripada university terkenal di London dengan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Dagang dan tepat pada waktu Syarikat Lombong Lembah Tualang selesai ditubuhkan.Bab 24 ( Halaman 193 hingga 199 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di ‘coffee-house’ Jahid memberitahu Mahani tentang kepulangan Rahim dalam bulan Julai dan dia akan bekerja dalam Bahagian Pengurusan. fikir Mahani. Latar masa : Pada waktu pagi C. Latar tempat : Coffee-house ( Bangunan Maju Jaya ) B.

Peristiwa 2 Mahani berhasrat untuk memberi maklumat yang lengkap kepada Rahim tentang ayahnya itu. Peristiwa 3 Encik Muhammad yang baru pulang dari biliknya di tingkat 5 memberitahu Mahani bahawa dia akan mendapat seorang pembantu di pejabat kerana urusan serta fail-fail pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang akan dipindahkan dari pejabat Tan Enterprise ke pejabatnya.telah menyatakan tentangannya terhadap hasrat ayahnya itu. Mereka kemudiannya pulang ke pejabat di Bangunan Maju Jaya menaiki kereta yang dipandu oleh Kasim 51 . Dia tahu bahawa Rahim suka berbahas kerana hendak membuktikan kebenarannya. Dia percaya mesti ada sebab yang betul dan benar untuk Rahim menentang ayahnya itu walaupun dirinya sendiri percaya bahawa Encik Muhammad tidak mungkin bermaksud jahat terhadap orang Kampung Pulai. Mahani juga pasti Jahid juga tidak tahu tentang pendapat dan penentangan Rahim tehadap ayahnya.

Latar masa : Petang. Mahani juga tertarik dengan sikap Jahid kerana dia seorang yang sopan dan mempunyai sifat sebagai pelindung kaum wanita. Peristiwa 2 52 . Latar tempat : Rumah Mahani B. Syarifah Mu’inah  Penyayang dan memahami anaknya Mahani 2. Plot : Peristiwa 1 Mahani berasa gugup apabila diberitahu oleh ibunya bahawa Datuk Indera Mahmud datang merisik untuk meminangnya. perkenalan mereka baru sahaja. Tan Sri Syed Aris  Bertimbang rasa  Peka  Gemar bermain golf D.Bab 25 ( Halaman 200 hingga 207 ) A. Mahani  Seorang yang inginkan kepastian dan kebenaran  Sabar 3. Mahani juga keliru sama ada Rahim atau Jahid yang mencintainya. Rahim dikenalinya sejak dari sekolah lagi manakala Jahid. malam dan tengah hari C. Watak dan Perwatakan : 1. Dia tidak pasti sama ada wakil itu datang meminangnya bagi pihak Rahim ataupun Jahid.

Semenjak Mahani dan Rahim kecil lagi dia dan Cik Puan Tipah telah bercadang hendak berbesan. Pada petang keesokan harinya telegram daripada Rahim telah diterima Mahani. Syarifah Mu’inah. Dia berharap sekarang telah tiba masanya hajat itu dilaksanakan dan diizinkan Tuhan. Mahani tetap membisu seribu bahasa. 53 . Peristiwa 3 Pada malam itu. Mahani meminta diberi tempoh dua puluh empat jam untuk memberikan jawapannya. Mahani telah menghantar telegram ke London tanpa pengetahuan ibu bapanya untuk mendapatkan kepastian daripada Rahim. Sewaktu mangambil telegram tersebut dia berasa amat cemas. Gelagatnya itu menjadi tanda tanya pada Syarifah Mu’inah. Tan Sri Syed Aris bahawa utusan dari keluarga Datuk Mahmud datang merisik untuk meminangnya dan ingin menjadikannya tunang Rahim. Sikap Mahani itu merunsingkan ibunya.Setelah diberitahu oleh bapanya. Namun.

Mahani  Berpendirian tegas  Berpandangan jauh D.Bab 26 ( Halaman 208 hingga 215 ) A. Tan Sri Syed Aris  Sentiasa mengamalkan sikap dan cara hidup yang sederhana walaupun seorang yang kaya-raya 3. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Malam dan pagi C. Puan Syarifah Mu’inah  Bertolak ansur  Bertimbang rasa 2. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah Tan Sri Syed Aris pada malam itu terangbenderang bermandikan cahaya kerana selepas waktu Isyak nanti akan diadakan kenduri menerima pinangan daripada keluarga Encik Muhammad. Dia membantah cadangan ibunya hendak mengadakan majlis secara besar-besaran kerana menganggapnya sebagai suatu pembaziran dan 54 . Latar tempat : Rumah Tan Sri Syed Aris B. Mahani tidak mahu majlis pertungannya diadakan secara besar-besaran. Begitu juga dengan majlis perkahwinan mereka kelak. Pertunangan antara Rahim dan Mahani akan diisytiharkan.

kerana ada satu perkara yang hendak diketahuinya daripada Datin Tan. Datin Tan merupakan salah seorang Pengarah Syarikat Lombong Lembah Tualang dan sudah tentu banyak maklumat yang akan diketahuinya dalam syarikat itu.akan menyebabkan berlakunya salah faham atau ada yang berkecil hati. Pada keesokan harinya selepas makan. Mahani juga berasa ada maklumat yang berguna untuk diselitkan dalam surat yang akan ditulisnya kepada Rahim pada malam nanti. Peristiwa 2 Mahani bersetuju dangan pinangan tersebut setelah mendapat jawapan telegram daripada Rahim dengan tiga patah perkataan saja iaitu ‘I love you’. Encik Muhammad telah memberi cuti selama seminggu kepada Mahani. Peristiwa 3 Uapacara pertunangan tersebut berjalan dengan lancar dan teratur. Empat hari selepas telegram itu. Mahani telah menerima sepucuk surat ‘express’ daripada Rahim menyatakan perjuangannya menentang Tauke Besar Muhammad bin Datuk Indera Idris iaitu bapanya dan konco-konconya. Mahani berhasrat ingin ke rumah Datuk Tan. Perkara tersebut menyebabkan Mahani terseret sama unutk merealisasikan perjuangan bakal suaminya itu namun dia tidak akan menjadi penderhaka kepada orang tuanya itu. 55 .

Dia juga terkejut dengan kandungan surat terakhir yang diterima daripada Rahim yang agak ganjil. Pada masa yang sama Yang Berhormat Muhd.Bab 27 ( Halaman 216 hingga 222 ) A. Encik Muhammad  Sentiasa bersyukur 2. Encik Muhammad tidak hairan punca Rahim yang masih belum menjawab surat rasmi daripada Datuk Tan yang menawarkan jawatan sebagai Pegawai Pengurus Dagang Syarikat Lombong Lembah Tualang. Latar masa : Pada waktu pagi C. Yusuf juga ingin berjumpa dengan Encik Muhammad. Cik Puan Tipah  Sentiasa menyokong suaminya  Sependapat dengan suaminya  Mudah menerima teguran D. Latar tempat : Rumah dan pejabat Encik Muhammad B. Encik Muhammad menjangkakan mereka tentu berhadapan dengan masalah orang 56 . Oleh itu. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad bersyukur kerana usahanya menyatukan Rahim dengan Mahani telah Berjaya. Watak dan Perwatakan : 1. Peristiwa 2 Sudin menghubungi Encik Muhammad dan dia diminta oleh Encik Muhammad menunggunya di sebuah restoran dan membawa Jahid bersama. Dia sedar bahawa Rahim tidak tahu hakikat hidup dan harus belajar banyak lagi tentang teori-teori pembangunan ekonomi.

Masalah yang berlainan tentu memerlukan tindakan yang berlainan.Kampung Pulai. Ketika itu fikirannya terganggu. Hal ini demikian kerana jika memang mereka berhadapan dengan masalah yang sama tidaklah berat benar untuk diselesaikan tetapi jika masalah mereka berlainan tentu panjang ceritanya. Semakin banyak tindakan akan menyebabkan semakin rumit dan semakin sukar untuk diselesaikan kelak. 57 . Dua masalah memerlukan dua tindakan.

Encik Muhammad berasa lega kerana tempoh tersebut memberi kesempatan kepadanya untuk menyelesaikan perkara atau masalah yang baru berbangkit di Lembah Tualang sebelum Rahim pulang. Cik Puan Tipah  Bersikap sedikit teburu-buru 3. Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Perkahwinan Rahim dan Mahani telah disepakati oleh keduadua belah pihak dan akan dilangsungkan pada akhir bulan September.Bab 28 ( Halaman 223 hingga 230 ) A. Latar masa : Pada waktu pagi C. Kebetulan pula Rahim terpaksa menunda kepulangannya hingga bulan September. Peristiwa 2 58 . Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B. Mahani  Cekap dan berkeyakinan  Jelita dan sopan D. Encik Muhammad  Bijak mengatur strategi dalam perniagaan  Gemar menghisap paip  Penyabar 2.

Shahril supaya membela Ali dalam kedua-dua kes tersebut. Encik Muhammad masih memberi cuti selama seminggu kepada Mahani.Sudin dan Jahid melaporkan kejadian menjahanamkan ladang orkid Cik Puan Tipah di Jeram Medang dan Yang Berhormat Muhd. Yusuf memberikan kerjasama kepada peguamnya itu. Peristiwa 2 Encik Muhammad meminta peguam syarikatnya. Dia juga bedoa agar Mahani dan Rahim hidup berbahagia selama-lamanya. Mahani pula berjanji dalam hatinya akan melahirkan kedamaian antara Encik Muhammad dan Rahim. Rahim. Kejadian itu dikaitkan dengan beberapa sebab. Dia meminta peguamnya menyaman pihak yang membinasakan kebun orkid itu dan mengelakkan perkara itu dikaitkan dengan soal-soal politik. Kedua. Selain itu. Yusuf pula melaporkan kejadian perkelahian hebat di Pekan Kuala. Peristiwa 3 Encik Muhammad telah memanggil Mahani untuk mengajaknya ke Pekan Tualang bersama isterinya dan Ana pada pagi hari Sabtu. ada hubungannya dengan kegiatan kempen untuk bersarakan imam tua di Pekan Kuala dan menaikkan Imam Saad menjadi imam di Pekan Tualang. 59 . shahril juga diminta menjalankan penyiasatan yang menyeluruh terhadap punca kes itu. Dia juga gembira melihat Mahani berasa bahagia bersama dengan anaknya. Antara yang terlibat ialah Ali. Dia juga telah meminta Yang Berhormat Muhd. Pertama. Namun begitu. pengelola ladang orkid Cik Puan Tipah. Pendekar Omar yang berkelahi dengan Ali menjadi penyokong sebuah parti manakala Ali menjadi orang kuat pemuda parti di Pekan Tualang. Kedua-dua kejadian itu berlaku serentak dan melibatkan Ali.

Dia juga memikirkan sikap Rahim yang masih berkeras kepala dengan ayahnya dan dia tahu harapan Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah agar dia dapat melembutkan hati Rahim. Cik Puan Tipah  Gemar bertanya 3. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B. Plot : Peristiwa 1 Mahani masuk ke pejabat dengan fikiran dan perasaan yang agak letih kerana semalaman dia tidak dapat tidur lena. Kesedaran Mahani terhadap nasib penduduk Kampung Pulai semakin terasa apabila dia sendiri berkunjung ke kampung itu Sabtu lalu. Peristiwa 2 Encik Muhammad telah menjalankan temu duga untuk memilih pekerja baru bagi menampung urusannya yang semakin bertambah 60 . Watak dan Perwatakan : 1.Bab 29 ( Halaman 231 hingga 237 ) A. Encik Muhammad  Tegas dan baik hati D. Dia berpendapat bahawa penduduk Kampung Pulai memang perlu dibantu dan diberi pertolongan untuk memajukan kehidupan mereka. Mahani  Penyayang  Mudah mesra 2. Latar masa : Pada waktu pagi C.

bakal menjadi kerani dan Azliah memangang jawatan penolong setiausaha kerana mempunyai diploma kesetiausahaan. Orang lain tidak dibenarkan menganggu perbincangan mereka. Dua orang telah dipilih iaitu Saadiah. siapakah yang mengkhianati kebun orkid Cik Puan Tipah. Situasi itu menimbulkan tanda tanya kepada Mahani.semenjak menjadi Pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang yang baru ditubuhkan. Pada fikirannya sebab itu tentu bukan datang daripada Encik Muhammad atau Cik Puan Tipah kerana orang Kampung Pekan Tualang sangat menghormati keluarga Datuk Indera. Encik Muhammad mengajak Mahani makan di luar bersama dia dan isterinya. Setelah perbincangan itu selasai dan peguam itu balik. 61 . Peristiwa 3 Cik Puan Tipah dan peguamnya diminta datang ke pejabat bertemu Encik Muhammad untuk berbincang berhubung dengan masalah ladang orkid di Jeram Medang.

isterinya dan Mahani telah singgah makan di restoran. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad. Latar tempat : Restoran B. Mahani  Bijak membaca fikiran orang lain  Berketurunan Arab  Mengambil berat 2. Hal ini demikian kerana Rahim dan Mahani 62 . Encik Muhammad selalu membawa tetamunya makan tengah hari di situ dan dia juga ada syer dua puluh peratus dalam restoran itu. Encik Muhammad juga menganggap Rahim dan Mahani merupakan anak Melayu yang dibesarkan dalam kalangan orang Melayu tetapi dia bukan orang kampung yang tulen kemelayuannya. Latar masa : Petang C.Bab 30 ( Halaman 238 hingga 245 ) A. Semasa makan Encik Muhammad mengambil kesempatan bercakap tentang Rahim dan berharap Mahani dapat menjinakkan sifat pembangkang yang ada dalam jiwa anaknya. Mereka telah memesan steak dan air limau. Encik Muhammad  Gemar makan makanan barat D. Watak dan Perwatakan : 1. Cik Puan Tipah  Tidak biasa makan di restoran  Berterus terang 3.

Mahani menceritakan antara perkara yang dibincangkan dengan Rahim dalam surat-surat mereka ialah tentang anak. Peristiwa 2 Cik Puan Tipah ingin mengetahui perkara yang selalu ditulis dalam surat-surat Mahani dan Rahim. bukan masyarakat industri dan dagang. anak masyarakat kosmopolitan yang tidak mengerti akan masyarakat Melayu. masyarakat Melayu hingga ke hari ini masih bukan masyarakat kota. kemungkinan Rahim akan diketepikan begitu sahaja. Bagi Encik Muhammad. Syarikat itu akan tetap membeli tanah orang Kampung Pulai dan jika Rahim berkeras menentang. 63 . Rahim juga belum mahu menerima tawaran Syarikat Lombong Lembah Tualang untuk menjadi Pegawai Pengurusan Dagang dan Perusahaan kerana menganggap Syarikat itu kelak akan menganiaya orang Kampung Pulai.merupakan anak kota. Syarikat Lombong Lembah Tualang pula tidak bergantung kepada Rahim dan kegiatan itu perlu untuk pembangunan ekonomi orang Melayu.

Ayahnya telah berhenti dari menjadi imam kerana dia telah bersetuju untuk menetap di situ.Bab 31 ( Halaman 246 hingga 252 ) A. Sudin  Banyak memberi nasihat  Berkeyakinan dan mempunyai matlamat hidup 3. Sani juga telah ditawarkan oleh Yang Berhormat Muhd. Yusuf untuk menjadi wakilnya di beberapa buah kampung hingga ke wilayah Pekan Tualang menggantikan Sudin yang akan menumpukan pekerjaan sebagai pegawai perhubungan dalam syarikat Encik Muhammad. Sani  Tahu maengenang jasa  Masih mempunyai sikap ragu-ragu  Mempunyai kesedaran diri 2. Latar tempat : Rumah Sani ( Pekan Kuala ) B. Latar masa : Pada waktu pagi C. Yang Berhormat Muhd. Pekan Kuala. Yusuf  Pandai bermain dengan kata-kata  Baik hati D. Pada awalnya dia ragu-ragu untuk 64 . Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Sani telah pulang dan tinggal tetap di tempat kelahirannya.

Oleh itu. Yang Berhormat Muhd. fikirannya berubah. Yusuf juga telah menjamin pinjaman wangnya dengan Encik Muhammad tanpa dikenakan bunga. 65 . Yusuf kerana telah membatalkan aduan orang ramai terhadap ayahnya dan berjaya memujuk ayahnya supaya berhenti dengan sukarela.menerima jawatan tersebut tetapi setelah menerima nasihat daripada Sudin. Peristiwa 3 Sewaktu dalam perjalanan ke Pekan Tualang Sani mendapat penjelasan daripada Yang Berhormat Muhd. Imam Saad akan dilantik menjadi imam dan ditempatkan di Pekan Tualang manakala penduduknya akan dipindahkan ke sebuah rancangan FELDA. Kesihatan ayahnya itu menganggu tugasnya sebagai imam dan sering menimbulkan masalah kepada orang kampung. Peristiwa 2 Sani ingin membalas budi baik Yang Berhormat Muhd. Yusuf bahawa ayahnya itu selalu sakit dan telah dinasihati oleh doktor supaya memohon untuk bersara.

Yusuf  Bijak. ikhlas dan berpengalaman  Kadangkala bersikap tegas D.Bab 32 ( Halaman 253 hingga 259 ) A. Latar masa : Pada waktu pagi C. Yang Berhormat Muhd. Pak Salim  Tidak tetap pendirian  Mudah berubah 2. Sudin cuba memujuk Pak Salim supaya kembali pada persetujuan yang diberikannya seminggu lalu tetapi gagal. Sudin kemudian beredar dari kedai Pak Salim dan meminta supaya memberitahu perubahan tempat perjumpaan bersama Penolong 66 . Sudin  Penyabar dan tenang 3. Watak dan Perwatakan : 1. Mat Akil  Sentiasa gembira 4. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di kadai Pak Salim. Latar tempat : Kedai Pak Salim dan rumah Datuk Indera Mahmud B. Sudin terpaksa berhadapan dengan sikap Pak Salim yang membantah rancangan perpindahannya ke rancangan FELDA.

Pegawai Daerah dan Peagawai FELDA setelah Pak Salim tidak membenarkan kedainya dijadikan tempat perjumpaan tersebut. Peristiwa 2 Semasa dalam perjalanan ke Pekan Tualang. Tinggal dia seorang sahaja orang tua yang terpaksa mengikut anaknya ke rancangan FELDA. 67 . Sudin pula melaporkan tentang masalah yang dihadapinya dengan Pak Salim. Yusuf dan Encik Muhammad. Mereka sedang rancak berbincang tentang rancangan memindahkan penduduk Kampung Pulai ke FELDA. Yusuf akan bertemu dengan Pak Salim dan berjanji untuk mendapatkannya sebuah tapak kedai sebagai jalan penyelesaian. Sudin telah menumpangkan Mat Akil dan rakan-rakannya. Hal ini demikian disebabkan Pak Salim kecewa kerana Tuk Empat Dahlan dapat menjadi Penghulu dan memperoleh rumah di Pekan Tualang tanpa perlu mengikut ke rancangan FELDA manakala Imam Saad pula dilantik menjadi imam kerajaan dan memperoleh tanah ganti kepada tanah wakaf surau itu di Pekan Tualang. Yusuf dengan bantuan Sani. Sudin mendapat tahu punca yang menyebabkan Pak Salim meradang. Masalah tersebut akan diselasaikan oleh Yang Berhormat Muhd. Yang Berhormat Muhd. Perisriwa 3 Sudin ke rumah Datuk Indera Mahmud untuk berjumpa dengan Yang Berhormat Muhd.

Bab 33 ( Halaman 260 hingga 267 ) A. Pada pendapat mereka pembinaan hotel peranginan di Jeram Medang akan membawa kepada masalah sosial seperti berjudi. mereka juga menyangka bahawa Encik Muhammad akan mendirikan sebuah hotel di situ. Peristiwa tersebut merupakan tamparan yang hebat kepada Encik Muhammad. minum arak. dan pagi C. Jamaludin  Anak Pak Salim 3. Peristiwa 2 68 . petang. Mereka beranggapan tujuannya itu semata-mata untuk mengusir penduduk Kampung Pulai. Encik Muhammad  Bermotivasi 2. Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Pengumuman kewujudan Syarikat Lombong Lembah Tualang untuk membeli tanah orang-orang kampung oleh Encik Muahammad telah mendapat tentangan daripada Jamaludin dan pemuda berjubah ( Lebai Maarup ). Latar tempat : Surau ( Kampung Pulai ) B. Latar masa : Tengah hari. Mahani  Berpendirian tinggi  Bijak mengawal diri D. Di samping itu. dan berzina ke daerah itu. malam.

Encik Muhammad tetap bertekad bahawa operasi perlombongan di Kampung Pulai seta operasi pemindahan penduduk Kampung Pulai ke rancangan FELDA tidak boleh dihalang oleh anasir-anasir fanatik. Mary telah mengajarkannya semacam cara hidup yang amat manis. Dia juga sering melupakan Cik Puan Tipah. Dia kemudian keluar untuk bertemu dengan Datuk Tan berbincang berhubung dengan perkara tersebut. Encik Muhammad sering keluar makan dengan setiausahanya itu. Dia juga telah berjanji untuk memastikan anaknya. Tetapi era itu telah lama ditingalkannya sejak kehadiran Mahani yang banyak memberinya kesedaran. Yusuf telah mencadangkan supaya kunjungan Penolong Pegawai Daerah ditangguhkan tetapi tidak dipersetujui oleh Encik Muhammad. Peristiwa 3 Encik Muhammad terkenangkan peristiwa beberapa tahun yang lalu ketika Mary menjadi setiausahanya. Peristiwa 4 Encik Muhammad telah mendapat laporan daripada peguamnya berhubung dengan kes pergaduhan di Pekan Kuala dan pengkhianatan di kebun orkid Jeram Medang.Yang Berhormat Muhd. Jamaludin tidak akan membantah rancangan itu lagi. Dalam hatinya. Pak Salim juga dijanjikan untuk mendapat kemudahan rumah kedai di rancangan FELDA itu kelak. 69 . Encik Muhammad sering menghabiskan masa dengan Mary. Yang Berhormat Muhd. Yusuf dan Sani telah berjaya memujuk Pak Salim supaya menjual tanahnya dan berpindah ke FELDA.

Encik Muhammad mengesyaki Tauke Chan terlibat kerana ingin membalas 70 . Encik Muhammad  Sayangkan kerjayanya  Pandai membahagi masa  Professional sewaktu bekerja 2. Latar tempat : Pejabat Tan Enterprise B. Datuk Tan  Suka bergurau  Berkeyakinan dan tegas D.Bab 34 ( Halaman 268 hingga 274 ) A. Plot : Peristiwa 1 Semasa pertemuan Encik Muhammad dan Datuk Tan timbul cerita tentang Mary iaitu bekas setiausaha Encik Muhammad yang datang berjumpa dengan Datuk Tan untuk mencari pekerjaan. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pada waktu pagi C. Encik Muhammad tidak lagi berminat untuk mengambil tahu tentang Mary kerana menganggap perkara dahulu telah berlalu dan yang perlu dihadapi sekarang ialah urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Peristiwa 2 Encik Muhammad menunjukkan laporan peguamnya kepada Datuk Tan dan membuat kesimpulan bahawa anak-anak muda yang menjahanamkan kebun orkid Cik Puan Tipah di Jeram Medang sebenarnya diupah untuk berbuat demikian oleh seseorang dan dia sedang mencari motif sebenar orang tersebut berbuat demikian.

Peristiwa 3 Datuk Tan percaya sekiranya Kampung Pulai tidak dapat dibeli operasi perlombongan tetap dapat diteruskan manakala Encik Muhammad pula memikirkan nasib dan masa depan Kampung Pulai yang akan dikelilingi tasik dan timbunan pasir bekas lombong. Datuk Tan tidak bersetuju dengan pendapat itu kerana dia tahu Tauke Chan tidak akan berani berbuat demikian. dia mahu membela nasib penduduk Kampung Pulai.dendam kepadanya kerana telah mengagalkan rancangannya mahu berkongsi dengan abangnya mendirikan taman perumahan di Pekan Tualang. 71 . Oleh sebab itulah. Datuk Tan mencadangkan supaya peguam itu meneruskan siasatan.

Plot : Peristiwa 1 Mat Akil telah menerima upah daripada Sudin dan diingatkan supaya sentiasa memerhatikan gelagat Jamaludin dan Lebai Maarup. Latar masa : Petang jumaat dan malam C.Bab 35 ( Halaman 275 hingga 282 ) A. mereka terserempak dengan Mak Ngah dan Milah. Di pertengahan jalan. Latar tempat : Kedai Pak Salim dan pondok mesin getah B. Mat Akil kemudian mengajak rakan-rakanya itu balik ke pondok. Watak dan Perwatakan : 1. Mat Akil  Sentiasa gembira  Tamak dan tidak jujur 2. Mak Minah  Pendendam D. Mat Akil ke kedai Pak Salim mencari Lebai Maarup kerana berani menuduh rancangan Encik Muahammad mendirikan hotel peranginan di Jeram Medang sebagai satu usaha membawa maksiat. Sudin  Prihatin  Bertanggungjawab  Penyabar 3. Peristiwa 2 72 .

Mat Akil masih bercerita tentang kegagalannya untuk memikat Gayah dan meminta maaf kepada rakanrakannya kerana tidak dapat membeli barang-barang yang mereka pesan dahulu ketika di bandar mencari Gayah.Setibanya di Pondok. 73 . Sekiranya Tuk Empat Dahlan menjadi penghulu dia sendiri akan menjadi anak saudara penghulu. Mat Akil membahagi-bahagikan wang upahan yang diberikan oleh Sudin. tidak seperti dahulu. Mat Akil juga tidak menyangka kedatangannya itu disambut baik. Dia sedar Mak Minah sukar memaafkannya tetapi walau apa pun kini dia telah berjaya menolong Sudin sambil mendapatkan kesenangan mencari wang. Peristiwa 3 Kemudian mereka berpisah dan berjanji akan berjumpa di tempat yang sama pada keesokan hari. Mat Akil terus ke rumah Sudin. Kali pertama dahulu dia telah dihalau oleh Mak Minah. Mereka juga sedar dengan perubahan yang berlaku antara mereka dengan Sudin kerana sebelum ini mereka dengan Sudin bermusuhan.

74 . Lebai Maarup dikatakan ejen sebuah parti politik dan asalnya anak Kampung Pulai tetapi telah lama meninggalkan kampung itu mengikut bapanya ke Kuala Selangor. Plot : Peristiwa 1 Mat Akil menyampaikan maklumat tentang Lebai Maarup kepada Sudin tetapi maklumat yang disampaikannya itu sentiasa berubah-ubah. Mat Akil  Pandai berpura-pura  Bersikap batu api  Penipu 2. Latar masa : Tengah hari C.Bab 36 ( Halaman 283 hingga 290 ) A. Sudin  Teliti  Bijak memperalatkan orang lain 3. Pak Salim  Mudah dipujuk dan dibawa berbincang  Bertimbang rasa D. Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Dia juga telah mengarahkan kawan-kawannya mengikut Lebai Malang dan tentang Jamaludin pula dia berharap Pak Salim sendiri dapat menyelesaikan masalah anaknya itu. Tanjung Karang.

dia akan berusaha menyelesaikan masalah pembelian tanah itu dengan segera. Mat Akil dan rakan-rakannya pergi ke Pekan Tualang untuk berbincang tentang Lebai Maarup. Peristiwa 3 Pak Salim telah bertemu Sudin untuk meminta pertolongan menangani masalah anaknya. 75 . Mat Akil menyuruh Man dan rakanrakannya pergi mengaji dengan Lebai Maarup yang mengajar dua kali seminggu di Balai Raya khas untuk budak-budak muda dan membuat laporan kepada Imam Saad kononnya Lebai itu mengajar ilmu sesat. Oleh itu. Man membawa berita tentang Lebai Maarup yang telah diserang oleh mereka. Sudin berjanji akan membantu Pak Salim untuk mendapatkan tapak kedai di Pekan Tualang kelak. Kemudian Sudin. Sudin dan Gayah pula akan kembali ke Kuala Lumpur.Peristiwa 2 Mat Akil menasihati Pak Salim supaya meminta pertolongan Sudin untuk mendapatkan bantuan membuka kedai di Pekan Tualang atau di Pekan Kuala. Jamaludin. Mat Akil dan kawan-kawannya berhasrat untuk bersuka ria di bandar setelah ibu bapa mereka menjual tanah. Sudin juga telah menyediakan laporan kepada Encik Muhammad tentang orangorang Kampung Pulai seperti juga orang di tempat lain yang ingin mengecap kesenangan dan kemewahan hidup moden.

Mat Akil turut mahu mencederakan Lebai Maarup buat kali kedua supaya dia meninggalkan Kampung Pulai. Sudin  Pendendam  Bijak mengatur stratergi  Bertanggungjawab 2. Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Pejabat Sudin dan rumah Penghulu Mahmud B. Peristiwa 2 76 . Jahid  Pendiam  Komited dengan tugas D. Sani  Cekap melaksanakan kerja 3.Bab 37 ( Halaman 291 hingga 297 ) A. Plot : Peristiwa 1 Sudin tidak mempercayai laporan yang dibuat oleh Mat Akil kerana ayahnya sendiri memuji kegigihan Lebai Maarup yang berani mencuba menarik kembali orang-orang muda ke jalan yang benar. Latar masa : Pagi dan tengah hari C. Mat Akil juga menipu dengan mengatakan Lebai Maarup adalah ejen sebuah parti politik dan mungkin akan menjadi calon dalam pilihan raya beberapa tahun lagi.

Sudin masih berdendam terhadap Mat Akil. Dia ingin membalas segala perbuatan jahat yang dilakukan oleh Mat Akil dahulu tetapi belum tiba masanya kerana dia mahu mempergunakan Mat Akil sepenuhnya. Sudin juga berusaha memerangkap Mat Akil dan membalas dendam secara halus terhadapnya. Dia akan mendapatkan bantuan daripada Kemat Jerangkung untuk menjadi saksi terhadap jenayah yang dilakukan oleh Mat Akil dan rakan-rakanya. Peristiwa 3 Sani melaporkan bahawa sikap Jamaludin dan Lebai Maarup menentang pembelian tanah Kampung Pulai tidak ada kena mengena dengan politik Yang Berhormat Muhd. Yusuf. Dia juga mendapat tahu bahawa Pendekar Omar diupah oleh Tauke Chan untuk memukul pekerja-pekerja kebun orkid dan memusnahkan pokok-pokok orkid tersebut melalui bekas pemandu Tauke Chan. Peristiwa 4 Sudin teringatkan keluhan ayahnya tentang akhlak orang muda di kampung itu yang telah runtuh dan orang tua yang kini mengejar kebendaan dan kemewahan. Imam Saad tidak berdaya lagi membetulkan keadaan dan mengharapkan orang seperti Lebai Maarup untuk menjalankan tugas tersebut. Peristiwa 5 Jahid telah menyiapkan senarai orang-orang yang tidak bertanah dan menumpang di tanah keluarga Datuk Mahmud supaya memudahkan kerja Encik Muhammad. Sudin telah mengambil keputusan untuk membawa Gayah ke Kuala Lumpur kelak. Dia mengerti benar betapa liciknya muslihat-muslihat yang dilakukan oleh Encik Muhammad tatapi dia tidak mampu menentang kerana telah termakan budi termasuklah usaha mengahwinkannya dengan Gayah. Peristiwa 6 Sudin sedar sekiranya dia berjaya nanti dia akan mengikut jejak langkah Encik Muhammad di dalam dunia dagang dan perusahaan dan kemungkinan dia akan mewarisi tipu muslihat yang tidak jujur atau menjadi saudagar Melayu pertama yang bersifat jujur dan telus.

77

Bab 38 ( Halaman 298 hingga 299 )

A. Latar tempat

: Bilik kerja dan kebun orkid di rumah Encik Muhammad

B. Latar masa

: Pukul 9 pagi pada hujung minggu

C. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad
 Tekun dan komited terhadap kerja

2.

Cik Puan Tipah  Mengerti dan memahami keadaan suaminya

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pada pagi minggu itu, Encik Muhammad berada di dalam bilik kerja di rumahnya dan tidak mahu diganggu. Dia mendapat tahu tentang perkembangan terbaru di Kampung Pulai dan membatalkan rancangannya hendak ke kampung itu esok. Berkenaan dengan Jamaludin yang ingin mendapatkan sebuah kedai di Pekan Tualang bukanlah suatu masalah yang besar baginya tetapi dia agak kecewa dengan kemunculan Lebai Maarup yang mengeruhkan keadaan. Encik Muhammad juga tertanya-tanya tujuan sebenar Lebai Maarup.

78

Bab 39 ( Halaman 300 hingga 306 )

A. Latar tempat

: Rumah Imam Saad dan rumah Yang berhormat Muhd. Yusuf

B. Latar masa

: Petang Sabtu hingga ke malam

C. Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Mudah tersentuh

2.

Imam Saad  Prihatin dan baik hati

D. Plot

:

Peristiwa 1

Imam Saad mengadu kepada anaknya Sudin bahawa Lebai Maarup telah dipukul orang pada malam semalam, Lebai Maarup tahu siapa yang telah memukulnya itu tetapi dia tidak mempunyai bukti yang zahir untuk menuduh sesiapa. Hanya secara batin sahaja Lebai Maarup mengagak orang yang memukulnya itu. Lebai Maarup mahu menegakkan keadilan dan ingin melihat pembalasan yang setimpal dilakukan. Walau bagaimanapun, Lebai Maarup tidak mahu membawa perkara tersebut kepada pihak polis kerana dia tiada bukti yang zahir. Peristiwa 2 Lebai Maarup telah meminta orang kampung ke balai raya pada pukul sembilan pagi kerana ingin membongkar kes yang menimpa dirinya. Dia menerangkan punca yang menyebabkan dia dipukul orang dan dia tidak akan melawan sekiranya dipukul lagi kerana dia tetap tidak akan berhenti menyampaikan kebenaran, seruan Allah s.w.t dan Rasul-Nya Peristiwa 3

79

80 . ini merupakan peluang terbaik untuk membalas dendam terhadap Mat Akil. Yusuf ke Kuala Lumpur. Hal ini demikian keranaa. Yusuf untuk ke rumah Encik Muhammad bagi melaporkan perkembangan terbaru yang berlaku di Pekan Kuala.Sudin telah dijemput sama dalam perjumpaan itu. Dia kemudian ke Pekan Kuala bertemu Yang Berhormat Muhd. Dia juga yakin walau apa pun yang terjadi Encik Muhammad tidak akan kalah. Sebelum perjumpaan itu berlangsung dia perlu berjumpa denga Mat Akil dan Kemat Jerangkung. Peristiwa 4 Sudin mendiamkan diri sahaja sewaktu perjalananya dengan Yang Berhormat Muhd. Dia merasakan perlunya berhati-hati dan menyimpan sebaik mungkin rancangannya untuk memberi hukuman kepada Mat Akil dan rakan-rakannya.

balai raya. Bilal Endut  Bapa saudara Lebai Maarup 4. dan kedai Pak Salim B. Lebai Maarup  Bijak menarik penduduk kampung untuk ke surau  Berani menegakkan keadillan 2. Man  Kawan Mat Akil 81 . Latar tempat : Di surau.Bab 40 ( Halaman 307 hingga 313 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pada waktu subuh hingga pagi C. Imam Saad  Imam Kampung Pulai 3. Mat Akil  Kurang ajar  Tidak mahu mendengar kata 6. Kemat Jerangkung  Pendiam  Pengikut Lebai Maarup yang paling setia 5.

Dua orang luar juga berada dalam balai raya. Plot : Peristiwa 1 Pada waktu subuh. Peristiwa 2 Ketika Di balai raya orang telah penuh. Suasana senyap tatkala Lebai Maarup memulakan ucapannya. Man dan dua orang kawannya telah meluru ke depan. Mat Akil. Bilal Endut dan Kemat Jerangkung terkurung dalam surau akibat hujan lebat. Hal ini demikian kerana Lebai Maarup hanya mahu menenangkan suasana dan tidak mahu ada sesiapa yang akan sakit hati terhadapnya. Pak Ngah dan Cik Kemat kerana banyak memberi sumbangan kepadanya untuk memimpin orang kampung. Mat Akil telah melibas pisau dan terkena pada bahu Lebai Maarup menyebabkan darah terpercik keluar. Man telah membaling batu ke arah Lebai Maarup dan tepat mengenai mukanya. Suasana di dalam balai raya itu menjadi haru biru. Man dan dua orang rakannya serta digari. Mat Akil bersikap kurang ajar dan tidak menghormati majlis menyebabkan perjumpaan ramai itu menjadi kecoh. Lebai Maarup juga bersyukur kepada Allah s.t dan berterima kasih kepada Tuk Imam. Ketika dia mahu mula berbicara Mat Akil dan rakan-rakannya sering sahaja menyampuk dan kadangkala menghinanya namun Lebai Maarup tetap sabar. Lebai Maarup juga menyatakan bahawa dia tidak merempat di kampung itu dan telah pulang dari merantau.w. Man dan rakan-rakannya mula bertindak diluar kawalan. Tidak menghormati orang yang lebih tua  Pemarah  Kejam dan ganas D. Imam Saad. Kemat Jerangkung dapat memegang Mat Akil dari belakang kemudian serangan itu terhenti apabila terdengar letupan pistol. Imam Saad dan Bilal Endut hendak mengetahui apa yang akan dilakukan oleh Lebai Maarup di balai raya pagi nanti tetapi Lebai Maarup enggan memberitahu. 82 . Dua orang luar itu menangkap Mat Akil. Lebai Maarup. Peristiwa 3 Mat Akil.

Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad  Penyayang  Komited dengan kerja 2. Latar masa : Tengah hari C. 83 . Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Encik Muhammad kemudiannya keluar dan berjumpa dengan isterinya di taman orkid. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad banyak menghabiskan masanya di bilik kerja sehingga dia sendiri tidak menyedari bahawa dia tidak makan dan minum dari malam semalam. Encik Muhammad juga bercadang mengadakan kenduri dan menjemput Lebai Maarup membaca doa.Bab 41 ( Halaman 314 hingga 315 ) A. Cik Puan Tipah  Memahami suaminya  Rajin dan taat D.

Watak dan Perwatakan : 1.Bab 42 ( Halaman 316 hingga 320 ) A. Sudin  Prihatin  Tidak pernah bermuka keruh 2. Latar tempat : Hospitan Daerah dan Balai Polis B. Kemat Jerangkung  Pengikut yang setia 84 . Imam Saad  Prihatin 4. Bilal Endut  Tabah dan sabar 3. Latar masa : Pada waktu pagi C. Pak Salim  Prihatin dan mengambil berat 6. Tuk Empat Dahlan  Mengambil berat 5.

Lebai Maarup hampir tidak sedarkan diri tatkala dibawa ke hospital. Pak Salim dan Kemat Jerangkung tiba selepas balik dari balai polis memberi keterangan. Mereka dikehendaki ke balai polis untuk memberi keterangan tetapi Sudin tetap berkeras mahu mengetahui dulu keadaan Lebai Maarup. Yang Berhormat Muhd. Doktor memberitahu bahawa Tuk Bilal kehilangan banyak darah dan tidak boleh diganggu hingga keesokan harinya. Mereka bercadang hendak ke Kuala Lumpur petang nanti untuk menyampaikan berita baru itu kepada Encik Muhammad. Peristiwa 4 Sudin dan orang-orang tua kampungnya pulang ke Kampung Pulai menaiki keretanya. Sudin melihat Mat Akil. Plot : Peristiwa 1 Sudin dan Bilal Endut menunggu dengan perasaan bingung dan cemas di luar bilik rawatan kecemasan Hospital Daerah. Sudin berasa bersyukur kerana musuhnya 85 . Sani  Cekap menjalankan kerja D. Sudin memberitahu mereka dia cuba mendapatkan peguam namun dalam hati Sudin dia berasa puas kerana dendamnya telah terbalas. Peristiwa 2 Di balai polis Sudin dan Bilal Endut bertemu dengan Yang Berhormat Muhd. Yusuf  Cepat bertindak 8. Man dan kawan-kawannya sedang termenung. Bilal Endut kemudian masuk dan memberi keterangan dan selepas itu Sudin pula yang memberi keterangan. Mereka akan ke sana selepas doktor keluar. Sewaktu di luar Sudin menceritakan segala-galanya kepada Yang Berhormat Muhd. Sudin kemudiannya beredar dari situ dengan perasaan yang lapang. Kemudian Imam Saad. Peristiwa 3 Di depan lokap yang berjeriji besi itu. Yusuf dan Sani. Tuk Empat Dahlan. Mereka baru sahaja menerima beberapa keterangan dari polis. Yusuf dan Sani.7.

Sudin juga ingin melihat ayahnya memenangi sesuatu walau sekecil mana sekalipun.sudah menerima balasan. 86 . Imam Saad pula berharap Lebai Maarup dapat memimpin orang kampungnya di FELDA nanti.

Latar masa : Pada waktu malam C. Encik Muhammad  Murah dengan senyuman  Baik hati  Peka 2. Datuk Tan Chong Seng ( Datuk Tan )  Pengarah Urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang 4. Cik Puan Tipah  Murah dengan senyuman  Lemah lembut 3. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 43 ( Halaman 321 hingga 326 ) A. Tan Sri Syed Aris  Berfikiran terbuka 5. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Sudin  Peramah  Memendam perasaan 87 .

Peristiwa 2 Sudin berusaha mencari alat untuk muslihatnya sendiri. Yusuf menyatakan perasaan bangganya terhadap Datuk Tan dan Encik Muhammad yang bijak menyelesaikan masalah kepada Sudin. Dia juga ingin mengubati kesedihan hati ayahnya. Sudin menerima arahan daripada Encik Muhammad supaya berbincang dengan peguam Shahril untuk membela Mat Akil dan kawan-kawannya itu tanpa memperlihatkan perhubungannya dengan Mat Akil dalam kes tersebut. Dia juga mahu mempergunakan pertentangan antara Encik Muhammad dan Rahim kerana mungkin dapat menimbulkan sesuatu yang konkrit dalam usahanya hendak mengubati hati ayahnya sendiri. tetapi Sudin hanya mendiamkan diri. Sewaktu dalam perjalanan pulang Yang Berhormat Muhd. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah Encik Muhammad meriah pada malam itu.D. Mat Akil juga harus dibela supaya dia tidak akan menyebut nama Sudin kerana Sudin telah membantu mencari peguam untuknya. Encik Muhammad menjemput Shahril. peguamnya secara mengejut. Hal ini demikian kerana masa depannya bergantung kepada saudagar besar itu. Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah sentiasa senyum dan ketawa. Peristiwa 3 Sebelum pulang. Encik Muhammad juga berasa lega kerana semuanya sudah selesai dan Lebai Maarup boleh menjalankan dakwahnya tanpa mengganggu keluarga Datuk Indera. 88 . Dia sentiasa berhati-hati kerana walau apa pun yang terjadi dia tetap akan menjadi alat pada Encik Muhammad.

Sani. Yusuf. Lebai Maarup  Mengenang jasa  Sabar dan tabah 4. Sudin  Mengambil berat  Bijak berkata-kata  Pandai berpidato 3. Shahril  Peguam Encik Muhammad  Cekap D. Turut hadir dalam majlis itu ialah Yang Berhormat Muhd. dan hospital B.Bab 44 ( Halaman 327 hingga 331 ) A. Bangunan Maju Jaya. Latar masa : Pada waktu pagi hari Isnin C. Latar tempat : Balai Raya Kampung Pulai. Watak dan Perwatakan : 1. sikap bertimbang rasa dan baik hati Datuk Indera Mahmud serta 89 . Ketika memberi ucapan. Yusuf  Bekerja keras 2. Yang Berhormat Muhd. Plot : Peristiwa 1 Pegawai Daerah dan Pegawai FELDA datang ke Balai Raya Kampung Pulai untuk memberi penerangan tentang penempatan orang kampung itu ke rancangan FELDA. Yusuf. Sudin memuji kepimpinan Yang Berhormat Muhd. Jahid dan Sudin.

Dia juga mendapat tahu bahawa Lebai Maarup berkelulusan SPM. Datuk Indera Mahmud pula bersetuju memberi sagu hati serta ganti rugi kepada orang kampung yang menumpang di dalam tanah keluarganya. Encik Muhammad juga diberitahu oleh Sudin bahawa tanah pusaka lebai Maarup masih lagi atas nama ayahnya. Sudin singgah melawat Lebai Maarup di hospital dan tidak lupa membincangkan tentang kedudukan tanah pusaka ayah Lebai Maarup itu.keluarganya dan kemurahan hati Encik Muhammad selaku Pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang. Peristiwa 4 Sudin ke pejabat Encik Muhammad dan membincangkan tentang masalah Mat Akil dan kawan-kawanya itu dengan peguam Shahril dan urusan pembelian tanah penduduk Kampung Pulai. Manakala Encik Muhammad akan membeli tanah orang kampung dengan harga yang tinggi. Peristiwa 3 Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur. Sudin berjanji akan melawat Lebai Maarup lagi pada sebelah petang kerana dia perlu segera ke pejabat Encik Muhammad. 90 . Yusuf yang membuka jalan untuk orang kampung menyertai rancangan FELDA. Peristiwa 2 Yang Berhormat Muhd.

Latar tempat : Rumah Sudin di Kampung Pulai B. Peristiwa 2 Pada malam itu Sudin tidak dapat tidur lena kerana fikirannya terganggu. Dia dapat merasakan perubahan pada ayahnya.t. Imam Saad setelah dilantik menjadi Imam Pekan Tualang. Dia teringatkan pertemuannya dengan Mahani dan cerita tentang Encik Muhammad akan berusaha menyedarkan Rahim tentang cara dia bekerja kerana Rahim antara penghalang hasratnya itu. Sudin  Mudah berubah  Mempunyai matlamat hidup  Setia  Bertanggungjawab 2. Lebai Maarup tidak akan berputus asa mengajak orang bertaqwa kepada Allah s. Gayah  Sangat mencintai Sudin D. Plot : Peristiwa 1 Sudin pulang ke rumah setelah sehari suntuk menjalankan tugasnya. Watak dan Perwatakan : 1. Peristiwa 3 91 .Bab 45 ( Halaman 332 hingga 334 ) A. Sudin teringat kata-kata Lebai Maarup yang meninggalkan kesan yang mendalam dalam hatinya. Latar masa : Pada waktu malam dan subuh C. Ayahnya kini menjadi seorang pendiam.w.

92 . dia akan ke hospital untuk melawat Lebai Maarup. Kemudian dia ke pejabat untuk menunggu telefon dari peguam Shahril. Sudin juga menjangkakan mungkin ada antara tanah di Kampung Pulai tidak dapat dibeli dan mengharapkan kepulangan Rahim itu nanti akan dapat mengubah cara ayahnya itu. Sudin keluar untuk menyelesaikan urusan dengan Jahid dan Sani.Setelah bersarapan pagi. Selain itu.

Bab 46 ( Halaman 335 hingga 344 ) A. Latar masa : Pada waktu pagi hingga petang C. Lebai Maarup  Sabar menempuh dugaan  Berpandangan jauh  Tabah  Baik hati 93 . Sudin  Sentiasa bersedia 3. Latar tempat : Rumah Datuk Indera Mahmud dan surau Kampung Pulai B. Watak dan Perwatakan : 1. Muhammad Alif bin Abdul Karim  Anak Maimunah binti Datuk Indera Idris  Berani  Pensyarah di Universiti Malaya 4. Encik Muhammad  Tidak menepati masa  Dihormati  Pandai mengawal keadaan 2.

Lebai Maarup tetap dengan perdiriannya kerana sebuah surau pasti diperlukan oleh pekerja-pekerja lombong dan setelah 15 tahun apabila pelombongan selesai. Mesyuarat diketuai oleh peguam dan dibantu oleh Tuan Kadi Wilayah Tualang yang bertanggungjawab membahagikan harta di kampung itu mengikut faraid. Pada awalnya Encik Muhammad cuba memperlekehkan Muhammad Alif tetapi terkedu apabila mengetahui Muhammad Alif seorang pensyarah di Universiti Malaya dan berkelulusan Sarjana Ekonomi dari London School of Ecomonics. London Peristiwa 4 Selepas Zuhur. Lebai Maarup menyatakan hajatnya kepada Encik Muhammad untuk mewakafkan tanahnya untuk keperluan agama. Peristiwa 2 Setelah selesai penerangan peguam.D. Encik Muhammad mewakili Datuk Indera Mahmud meminta persetujuan ahli keluarganya melerai pembahagian harta di Kampung Pulai dan syarikatnya akan menawarkan harga yang tinggi untuk membeli tanah-tanah teersebut. Pertemuan itu diadakan di surau dan turut hadir ialah Imam Saad dan Bilal Endut itu. Sudin pula dapat membayangkan 94 . Encik Muhammad dan Sudin ke Kampung Pulai untuk menziarahi Lebai Maarup yang baru keluar dari hospital. Peristiwa 3 Encik Muhammad dikejutkan dengan pertanyaan Muhammad Alif bin Abdul Karim. Encik Muhammad tidak bersetuju dengan Lebai Maarup itu. belas lombong itu pasti dibangunkan juga dan memerlukan sebuah surau atau sebuah masjid atau sebuah sekolah agama. Plot : Peristiwa 1 Seluruh ahli keluarga Datuk Indera Mahmud berkumpul di rumahnya untuk menghadiri mesyuarat pembahagian sebahagian daripada harta keluarga Datuk Indera yang akan dibeli oleh Syarikat Lombong Lembah Tualang seperti yang diiklankan dalam akhbar oleh peguam yang menguruskan hal ehwal harta Datuk Mahmud. Encik Muhammad terpaksa mengalah dan cuba memikirkan cadangan Lebai Maarup itu. Encik Muhammad menjadi marah apabila melihat ahli keluarga itu tidak menghormati Datuk Indera Mahmud ketika dia sedang berucap. majlis diserahkan kepada Datuk Indera Mahmud dan Encik Muhammad. waris nombor sembilan yang mahu melabur dalam Syarikat Lombong Lembah Tualang dengan jumlah wang harga tanah bahagian masing-masing dimasukkan sebagai saham.

Imam Saad kerana Encik Muhammad terpaksa akur dengan keputusan Lebai Maarup itu.kegembiraan ayahnya. 95 .

Sudin  Tenang dan lemah lembut 4. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Pada waktu pagi C. Sudin juga akur dengan cara Lebai Maarup mengemukakan cadangannya kepada Encik Muhammad yang amat baik dan munasabah. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad ke Kuala Lumpur tanpa membawa Sudin bersamanya. Encik Muhammd  Berubah sikap apabila berhadapan dengan masalah  Sedikit ego 3. Dia mengarahkan Sudin membereskan urusan tanah dengan Lebai Maarup.Bab 47 ( Halaman 345 hingga 349 ) A. Lebai Maarup  Tenang dan lemah lembut 2. Latar tempat : Surau Kampung Pulai B. Mahani  Bersikap terbuka  Mudah menerima pandangan D. Encik Muhammad tidak dapat tunduk dengan 96 .

t akan melembutkan hatinya dan menenangkannya. Dia kemudian telah menerima panggilan telefon daripada Mahani bertanyakan peristiwa yang berlaku di Pekan Tualang semalam yang menyebabkan Encik Muhammad mengambil cuti secara tiba-tiba dan semua urusannya dibatalkan. Sudin juga berhajat untuk menyertakan tanah wakaf ayahnya dalam gagasan Lebai Maarup itu. Rahim tidak akan kalah kepada ayahnya itu. dia juga tidak akan menang keseluruhannya. Sudin mengemukakan suatu teori kepada Mahani supaya Rahim mengikut kehendak ayahnya bekerja dengan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Mahani bersetuju dengan teori Sudin itu kerana dia sendiri sedang memikirkan cara hendak membantu Rahim memahami ayahnya dan dalam masa yang sama membantu Encik Muhammad memahami anaknya. Sudin menelefon peguam Shahril supaya menangguhkan dahulu kedatangannya ke Pekan Tualang sehingga minggu hadapan. Dengan teori itu. Peristiwa 4 Sebelum menunggu Rahim balik dari London. Peristiwa 3 Sudin pula ingin bertemu dengan Mahani untuk membincangkan tentang Rahim. Peristiwa 2 Sudin kembali ke pejabatnya pada keesokan hari untuk menunggu telefon dari peguam Shahril. Sudin menceritakan peristiwa yang berlaku di Pekan Tualang antara Encik Muhammad dan Lebai Maarup. 97 . Dia juga mengharapkan kepulangan Rahim akan membuka jalan yang memudahkan segala urusannya.w. Lebai Maarup menasihati Sudin supaya bertenang dan sabar dengan sikap Encik Muhammad kerana dua tiga hari kemudian Allah s.cadangan Lebai Maarup kerana dia seorang yang ego dan selalunya berjaya dalam tugasnya. Walau bagaimanapun.

Rahim memberi 98 .Bab 48 ( Halaman 350 hingga 352 ) A. Rahim bersetuju dan mengharapkan rancangannya itu benar-benar boleh memberi kesan kepada ketamakan ayahnya itu. Robert  Peramah dan riang D. Plot : Peristiwa 1 Mahani menunggu kepulangan Rahim dan Robert di lapangan terbang. Latar masa : Pada waktu pagi C. Rahim  Berfikiran terbuka  Tunang Mahani 3. Latar tempat : Lapangan terbang B. Mahani  Berfikiran rasional  Setia 2. Rahim pulang bersama Robert dan mereka tidak memberitahu kepulangan mereka kepada ibu bapa masing-masing. Peristiwa 2 Mahani mengajak mereka ke restoran untuk berbincang dan menerangkan rancangannya itu. Watak dan Perwatakan : 1. Perjumpaannya dengan Sudin kelmarin membukakan langkah baru untuk merapatkan jurang antara Rahim dengan ayahnya. Robert juga menasihati Rahim supaya bersetuju dengan rancangan tersebut dan tidak menentang ayahnya itu.

99 .syarat kepada Mahani sekiranya rancangan itu berjaya mereka akan tinggal di kompleks dalam kampung yang ditinggalkan itu.

Watak dan Perwatakan : 1. Rohana ( Ana )  Lincah dan Periang 2. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Latar masa : Pada waktu petang C. Cik Puan Tipah  Penyayang 3. Encik Muhammad  Prihatin  Tabah  Penyabar 4. Robert 100 .Bab 49 ( Halaman 353 hingga 358 ) A. Mak Enon  Pembantu rumah Encik Muhammad 5. Rahim  Prihatin  Penyayang  Sentiasa gembira dan tenang 6.

Sampai di rumah. Cik Puan Tipah masih tidak berpuas hati dan ingin mendapatkan penjelasan daripada Rahim dan suaminya. Peristiwa 3 Mak Enon menghantar teh untuk Encik Muhammad dan diminta oleh tuannya itu memanggil Cik Puan Tipah masuk. Peristiwa 2 Dalam perjalanan pulang. semua menghadap hidangan teh yang disediakan oleh Mak Enon kecuali Encik Muhammad yang terus masuk ke dalam bilik kerjanya. Dia dan Ana tidak dibenarkan mencampuri urusan mereka berdua di dalam bilik itu. Akhirnya apabila suara yang menusuk keluar dari bilik itu bertambah keras. Mereka pergi ke lapangan terbang dan bertemu dengan Datuk Tan dan Datin Tan yang juga datang menjemput Robert. mereka dihiburkan dengan gelagat Ana. Dia khuatir akan berlaku pertengkaran antara anak dan ayah kerana melihat keadaan suaminya dua hari lalu dan kepada nada surat-surat Rahim selama ini. Walau bagaimanapun. Cik Puan Tipah menyampaikan berita gembira itu kepada suaminya yang berada di bilik kerja. dia masuk tetapi sebaik sahaja pintu dibuka dia melihat kedua-duanya sedang gelak ketawa. 101 . Banyak membaca D. Peristiwa 4 Rahim dan ayahnya ketawa tentang cerita Robert yang ingin menjadi sami. Rahim minta beredar kerana ingin mengemaskan barang-barangnya. Plot : Peristiwa 1 Ana menerima panggilan telefon daripada Rahim dan berlari memberitahu kepulangan abangnya kepada ibunya. Cik Puan Tipah amat risau dengan Rahim dan suaminya yang berada dalam bilik itu. Encik Muhammad menerangkan kepada isterinya bahawa Rahim telah bersetuju menerima jawatan yang ditawarkan oleh Datuk Tan sebagai Pegawai Pengurusan Lombong Lembah Tualang. Cik Puan Tipah kemudiannya memanggil Rahim masuk bertemu dengan ayahnya tu. Encik Muhamamad kelihatan masih sugul ekoran peristiwa Lebai Maarup dua hari yang lepas.

Selepas itu. surau dan lain-lain. Peristiwa 2 102 .Bab 50 ( Halaman 359 hingga 365 ) A. Latar masa : Pada waktu malam C. Mahani  Sangat menyayangi Rahim 3. Plot : Peristiwa 1 Rahim membahagi-bahagikan bungkusan hadiah kepada ahli keluarganya termasuklah Mak Enon. Rahim  Rajin  Pemurah  Bakal Pegawai Pentadbiran Syarikat Lombong Lembah Tualang 2. Tan Sri Syed Aris  Berfikiran terbuka D. Satu kompleks akan didirikan yang lengkap dengan pejabat. dia beredar ke rumah Mahani seperti yang telah dijanjikan di lapangan terbang tadi. Watak dan Perwatakan : 1. Dia juga memberitahu tentang persetujuan untuk menerima tawaran menjadi Pegawai Pengurusan Pentadbiran dan akan tinggal di kompleks tersebut seperti yang dirancang bersama. bangsal pekerja. Rahim memberitahu Mahani bahawa rancangan mereka telah berjaya. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad dan Rumah Tan Sri Syed Aris B.

Peristiwa 4 Tan Sri Syed Aris bersyukur kerana Encik Muhammad telah disedarkan oleh Rahim tentang kesan pembayaran ekonomi kepada orang Melayu dan berharap Rahim akan dapat bekerjasama dengan Lebai Maarup. Setelah Tan Sri Syed Aris dan Syarifah Mu’inah beredar. Rahim teragak-agak untuk berbahas dengan bakal mertuanya itu kerana tidak mahu menjadi seperti ayahnya petang tadi yang bertukar menjadi marah. 103 .w. Rahim dan Mahani menganggap kemenangan itu merupakan kemenangan Imam Saad yang ikhlas dan sabar.t demi kebaikan manusia di dunia dan di akhirat. Rahim membandingkan kebajikan yang dilakukan oleh ayahnya hanya untuk kepentingan diri manakala kebajikan yang dilakukan oleh Lebai Maarup merupakan kebajikan suruhan agama kerana mengabdikan diri kepada Allah s. Walau bagaimanapun. Dia juga tidak suka kepada Lebai Maarup dan menganggap Imam Saad lebih alim daripada Lebai Maarup kerana tuanya dan banyak pengalaman. Peristiwa 3 Rahim menceritakan kepada Tan Sri Syed Aris peristiwa perbahasannya dengan ayahnya petang tadi yang berhubung dengan perlombongan di Kampung Pulai.Tan Sri Syed Aris hairan dengan perubahan keputusan yang dibuat oleh Encik Muhammad. Mereka menghabiskan sisa malam di ‘setee’ panjang dan Rahim menghadiahi Mahani seutas kalung platinum bermadalion kecil dengan sebiji permata berlian halus. Namun pendapat itu disanggah oleh Rahim.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful