Bab 1 ( Halaman 1 hingga 9 )

A. Latar tempat

: Pejabat Encik Muhammad

B. Latar masa

: Pagi ( waktu pejabat )

C. Watak dan

perwatakan

: 1.

Encik Muhammad  Anak Orangkaya Indera Datuk Idris bin Muhammad Saman
 Pengarah Urusan Firma Dagang Internasional, salah

sebuah anak syarikat Tan Enterprise  Bijak mengurus, mentadbir, merancang, dan berkomunikasi dalam urusan pentadbiran.  Mempunyai mata yang cerah bersinar dengan biji mata hitam yang agak besar

2.

Datuk Tan  Pengerusi Syarikat Tan Enterprise  Bertolak ansur dan merendah diri

3.

Mahani  Setiausaha Encik Muhammad  Berperwatakan menarik, sopan, dan bersederhana.  Manis dengan senyuman.  Cekap melaksanakan tugas

2

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pada pukul 11.30 malam semalamnya Datuk Tan menerima panggilan telefon daripada Encik Muhammad. Encik Muhammad ingin menemuinya untuk membincangkan kontrak pembekalan lada hitam ke Jerman. Oleh itu, keesokan paginya Datuk Tan pergi ke pejabat Encik Muhammad. Pada ketika itu Encik Muhammad masih belum sampai di pejabatnya. Mahani telah mempersilakan Datuk Tan masuk dan mempelawa Datuk Tan minum kopi tetapi ditolaknya pelawaan itu dengan baik kerana Datuk Tan telah bersarapan di rumahnya. Datuk Tan menunggu Encik Muhammad di dalam bilik Encik Muhammad. Sambil menunggu ketibaan Encik Muhammad Datuk Tan memerhatikan keadaan sekeliling bilik Encik Muhammad. Setelah Encik Muhammad sampai, mereka mula berbincang dan keputusan telah Berjaya dicapai. Datuk Tan kemudian meninggalkan pejabat Encik Muhammad.

Peristiwa 2

Setelah Datuk Tan beredar, Encik Muhammad memanggil Mahani ke biliknya. Mahani muncul dengan senyum simpul sambil membawa buku nota trengkas dan pensel. Mahani mencatat segala arahan yang diberikan oleh Encik Muhammad. Antaranya beliau meminta Mahani menghubungkan beliau dangan Pengerusi Syarikat Frankfurt Import-eksport di Frankfurt melalui telek hari ini juga. Arahan kedua ialah beliau meminta Mahani memberitahu semua pegawai dan kakitangan bahawa mereka semua dijemput hadir ke jamuan makan tengah hari di Paddock. Kemudian dia menyuruh Mahani menghubungkan beliau dengan Tuan Von Braun iaitu ejen Syarikat Jerman itu.

Peristiwa 3

Sebelum meninggalkan pejabat Encik Muhammad, Mahani ditegur oleh Encik Muhammad kerana memanggil beliau dengan panggilan ‘tuan’ sedangkan beliau meminta Mahani memanggilnya dengan panggilan ‘pak cik’. Mahani akur dengan permintaan Encik
3

iaitu orang yang menganggapnya seperti anaknya sendiri. 4 .Muhammad itu demi menjaga perhubungannya dengan Encik Muhammad.

Bab 2 ( Halaman 10 hingga 17 ) A. Latar tempat : Rumah Datuk Tan B. Latar masa : Pada waktu malam. Datuk Tan pula berkongsi dengan pewaris keluarga tersebut iaitu Encik Muhammad yang menubuhkan Syarikat 5 . Kini. Begitu juga dengan Datuk Idris yang dilantik menggantikan ayahnya menjadi orangkaya wilayah tersebut dan mewarisi perniagaan lombong. Beliau yakin dengan kebolehan Encik Muhammad kerana beliau mewarisi kebolehan Orangkaya Indera Datuk Idris bin Muhammad Saman. Plot : Peristiwa 1 Datuk Tan tidak sabar menunggu saat kejayaannya yang terbaru bersama Encik Muhammad. Datuk Tan  Gemar membaca  Beragama Kristian tetapi tidak taat pada agama 2. Watak dan Perwatakan : 1. subuh. dan tengah hari C. Datin Tan  Isteri Datuk Tan  Seorang yang mengambil berat dan prihatin D. anak Orangkaya Indera Datuk Muhammad Saman bin Bendahara Muda iaitu orang besar wilayah yang pertama berkongsi dengan tauke Cina melombong bijih.

Datin Tan juga hairan memikirkan Robert yang tidak tertarik kepada agama kristian walaupun setelah tinggal selama tiga tahun di Barat. Datuk Tan pula telah pergi ke pejabat pada awal pagi. Lamunan Datuk Tan diganggu oleh Datin Tan dan mereka kemudian berbincang tentang hasrat untuk bercuti dan memancing di Jeram Medang Peristiwa 3 Datin Tan bangun pada tengah hari. Beliau juga ingin mencari jalan yang sesuai bagi menyingkirkan Penghulu Mahmud.dagangnya sendiri sebagai anak syarikat kepada Syarikat Tan Enterprise. Peristiwa 2 Pada 23 November kelak Datuk Tan bercadang mengadap sultan pada hari puja umur baginda dan ingin mencadangkan supaya Encik Muhammad dilantik menyandang gelaran Orangkaya Wilayah Sungai Tualang yang masih kosong itu. Beliau turut berfikir dan mencuba memohon perkenan Baginda untuk melantik Encik Muhammad menyandang gelaran tersebut. 6 . Datin Tan berasa keseorangan dan terkenangkan anak-anaknya iaitu Lily yang tinggal di asrama Universiti Malaya dan Robert yang sedang menuntut di London dalam Jurusan Kejuruteraan Lombong. Datin Tan kemudiannya berfikir-fikir hendak membawa anak gadisnya itu bercuti ke Pekan Tualang namun dirasakannya mustahil kerana Datuk Tan sudah tentu tidak akan membenarkan.

Watak dan Perwatakan : 1. Jahid  Anak lelaki Penghulu Mahmud  Berpengalaman dan berhemah tinggi 5. dan berwibawa  Pembersih 2. Latar tempat : Rumah Cik Puan Tipah ( kebun orkid ) B. Rohana (Ana)  Anak bongsu Cik Puan Tipah 7 . Latar masa : Pada waktu pagi dan tengah hari C. Minah  Isteri Ali  Pembantu di rumah Cik Puan Tipah 4. Ali  Pembantu di kebun orkid milik Cik Puan Tipah  Rajin dan jujur 3. bergaya. Cik Puan Tipah  Isteri Encik Muhammad  Seorang wanita yang jelita.Bab 3 ( Halaman 18 hingga 25 ) A.

Ali telah memberikannya sepucuk surat yang diambil dari peti surat di rumahnya itu. Surat itu adalah daripada Jahid iaitu anak lelaki Penghulu Mahmud. Mahani datang dengan tujuan membincangkan tentang percutian mereka ke Jeram Madang di Pekan Tualang. 8 . Peristiwa 2 Cik Puan Tipah kemudiannya terkenangkan anaknya Rahim kerana kerap menulis surat dari London tentang kemerosotan moral di seluruh dunia oleh manusia pada zaman kini yang telah menurunkan darjat mereka. Selepas beberapa ketika. dan kemewahan termasuklah ayahnya sendiri iaitu Encik Muhammad. Cik Puan Tipah bercadang menanam orkid jenis-jenis ‘vanda’ yang bunganya boleh dijual di pasaran dengan mudah. Cik Puan Tipah dapat merasakan perubahan dalam diri Rahim setelah lama belajar di London. menjadi hamba kepada kekayaan. hawa nafsu. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu Cik Puan Tipah sibuk menguruskan orkid di kebunnya. Isi kandungan surat tersebut menyatakan tentang pendapat pegawai pertanian daerah bahawa tanah mereka di Jeram Medang sesuai untuk tanaman orkid namun memerlukan belanja yang besar kerana ditumbuhi lalang. Lamunan Cik Tipah terganggu oleh suara Rohana iaitu anaknya yang baru pulang dari sekolah. Suaminya turut tidak memahami cara anaknya itu berfikir. Lincah dan periang D. Cik Puan Tipah turut bercadang melantik Jahid sebagai pengurus berdasakan pengalamannya menjadi pengelola ladang getah Datuk Tan. Jahid menjadi pengganti ayahnya dalam mengambil tahu hal ehwal keluarga di kampung.

Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Rumah Tan Sri Syed Aris B. Tuan Syeikh Syed Salim Al-Makky. Syarifah Mahani ( Mahani )  Dilahirkan pada 5 Oktober 1959 ( berusia 21 tahun )  Seorang yang ceria  Taat pada agama dan ibu bapa 2.Bab 4 ( Halaman 26 hingga 33 ) A. Tan Sri Syed Aris kemudian telah berkahwin dengan Syarifah Mu’inah iaitu adik kepada Syarifah Naimah atas nasihat walidnya. Plot : Peristiwa 1 Bab ini menceritakan tentang kelahiran Syarifah Mahani iaitu pada 5 Oktober 1959. Tan Sri Syed Aris  Penyabar dan tabah menghadapi dugaan  Mudah menerima hakikat D. Syarifah Mu’inah  Isteri muda Encik Muhammad  Penyayang dan bertanggungjawab 3. Pada hari tersebut. Pada masa yang sama ibu kandungannya. Syarifah Naimah meninggal dunia. Mahani telah menyambut hari 9 . 5 Oktober 1980. Latar masa : Pada waktu malam hingga subuh C.

Namun begitu. hubungan mereka mula renggang semenjak Rahim melanjutkan pelajaran ke luar negara. beliau juga pada mulanya tidak bersetuju dengan perintah orang tuanya itu. Tambahan pula ibu Jahid sangat berkenan dengan Mahani. Beliau juga bertanggungjawab memelihara anak saudaranya. Situasi yang sama turut dirasai Tan Sri Syed Aris pada ketika itu. Namun.w. Syarifah Mu’inah berasa janggal kerana berkahwin dengan suami kakaknya sendiri tetapi kemudian perasaan itu luput dengan sendiri. Tan Sri Syed Aris bersyukur kerana perkahwinan mereka diberkati Allah s. Mahani sebagai anaknya sendiri.t dan mendapat restu daripada walidnya. Peristiwa 3 Syarifah Mu’inah menceritakan hubungan Mahani dan Jahid serta mencadangkan keduanya dijodohkan. 10 . Begitu juga Mahani yang menjadi serba salah kerana dia telah bekawan dengan Rahim sejak di bangku sekolah lagi. Tan Sri Syed Aris pula lebih mementingkan pangkat dan darjat. Hal ini dapat dilihat apabila Tan Sri Syed Aris lebih berkenan menjalinkan hubungan dengan keluarga Encik Muhammad.jadinya yang ke-21 di samping merayakan ulang tahun perkahwinan yang ke-20 antara Syed Aris dengan Syarifah Mu’inah. Peristiwa 2 Tan Sri Syed Aris dan Syarifah Mu’inah kemudiannya terkenangkan peristiwa pada awal perkahwinan mereka. Pada masa yang sama Jahid telah muncul dalam hidupnya. akhirnya beliau bersetuju dan hidup bahagia dengan Syarifah Mu’inah dan perkahwinan mereka kekal hingga dua puluh tahun lamanya. Hal ini demikan kerana beliau tidak dapat merasa lain daripada perasaan adik beradik terhadap Syarifah Mu’inah.

Bab 5 ( Halaman 34 hingga 42 )

A. Latar tempat

: Rumah Tan Sri Syed Aris

B. Latar masa

: Pada waktu malam hingga subuh

C. Watak dan Perwatakan : 1. Penghulu Mahmud  Bertanggungjawab  Mempunyai kesedaran diri
 Tidak tajam berbalas fikiran

2.

Jahid  Bersikap tegas dan prihatin

3.

Yang Berhormat Muhd. Yusuf  Wakil rakyat di Pekan Tualang  Tamak  Tidak tetap pendirian

4.

Encik Muhammad  Adik Penghulu Mahmud  Sangat menghormati abangnya

5.

Jamilah  Berusia 27 tahun
11

 Bersopan santun

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pekan Tualang telah bersedia menerima dan menyambut kedatangan Duli Yang Maha Mulia Baginda Sultan yang akan berangkat untuk mengadakan lawatan selama 2 hari. Pada setiap tahun, Baginda Sultan berangkat menemui rakyat jelata dari daerah ke daerah iaitu sebulan dua sebelum perayaan puja umur Baginda dijalankan. Peristiwa 2 Penghulu Mahmud bercadang untuk menjual tanah pusaka dan hasilnya akan dibahagi mengikut pembahagian faraid. Namun, belum tanah itu dijual, anaknya sendiri, Jahid dan kakak Jahid telah membantah kerana bimbang keturunan mereka tidak akan dibenarkan oleh Tuanku memegang teraju wilayah itu, terutama gelaran Orangkaya Indera. Kata-kata anaknya, Jahid, membuatkannya berasa serba salah untuk menjual tanah tersebut. Dia juga kecewa dengan kepimpinan Yang Berhormat Encik Muhd. Yusuf yang hanya mementingkan diri. Peristiwa 3 Encik Muhammad pulang ke kampung untuk memberitahu cadangan isterinya, Cik Puan Tipah untuk membuka kebun orkid di Jeram Medang dan mengingatkan abangnya, Penghulu Mahmud supaya mengadap Sultan untuk mengisi gelaran Datuk Indera. Encik Muhammad menghabiskan masa di kampung dengan menziarahi kawan-kawan dan ke masjid di samping mencungkil masalah asas dan belia-belia yang telah berhijrah ke bandar mencari pekerjaan.

12

Bab 6 ( Halaman 43 hingga 50 )

A. Latar tempat

: Jeram Medang

B. Latar masa

: Pagi hingga petang

C. Watak dan Perwatakan : 1. Ali  Kelihatan seperti orang bodoh  Peramah  Melucukan

2.

Sarip  Pemantu Sudin  Seorang yang cermat dan berhati-hati

3.

Sudin  Wakil Yang Berhormat Muhd. Yusuf
 Berfikiran negatif dan mempunyai agenda tersendiri  Seorang ‘broker’

 Hitam manis, tegap, berambut krinting, dan tinggi

4.

Penghulu Mahmud  Pemurah dan baik hati

5.

Jahid
13

Jahid menasihati Ali supaya tegas dan menyatakan bahawa dia hanya bekerja untuk menebas kerana Cik Puan Tipah ingin menanam orkid di situ dan hanya diarahkan oleh Encik Muhammad. Sudin dan Sarip bertekad untuk membantu Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 2 Pada waktu tengah hari. dia singgah di masjid kerana dia tahu Jahid belum pulang sambil menunggu waktu Zuhur. Yusuf mendapatkan tanah-tanah tersebut. Sudin dan Sarip kemudian ke kebun kelapa dan mendapat tahu bahawa semua kebun tersebut milik Penghulu Mahmud dan orang yang mendirikan rumah dan pondok di situ hanya menumpang. gerai-gerai dan tanah seberang sungai. Ali disuruh bertemu dengan wakil Yang Berhormat seperti yang dirancangkan petang nanti. Begitu juga dengan tanah lapang. Sudin meminta Ali supaya hadir ke ‘rest house’ membincangkan suatu perkara penting. 14 . Ali telah terus pergi ke rumah Penghulu Mahmud. Sewaktu meninjau mereka bertemu dengan Ali yang sedang menebas dan menebang di kawasan tersebut. Plot : Peristiwa 1 Sudin dan Sarip ke Jeram Medang untuk meninjau tanah milik Keluarga Penghulu Mahmud. Namun sebelum itu. Pada waktu petang. Seorang yang teliti dan sentiasa berwaspada D.

Watak dan Perwatakan : 1. Yang Berhormat Muhd. Kebun orkid yang ingin diusahakan itu berkeluasan empat hingga lima ekar. Yusuf  Mudah marah  Mahu menguatkan kuasa politiknya  Mempunyai motif tersendiri D. Latar tempat : Rest house ( Rumah rehat ) B. Rakan kongsinya pula.Bab 7 ( Halaman 51 hingga 59 ) A. Yusuf berminat untuk mendapatkan tanah tersebut dengan motifnya untuk menambah kekuatan politiknya. Sudin  Mempunyai pelbagai tipu helah  Banyak berhutang  Bijak mencungkil rahsia 2. Yang Berhormat Muhd. Tauke Chan ingin meluaskan perniagaannya. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di rumah rehat Sudin menerangkan kepada Yang Berhormat Muhd. Latar masa : Pagi hingga tengah hari C. Sudin berusaha mencari helah supaya 15 . Yusuf tentang rancangan Encik Muhammad membersihkan tanah di Jeram Medang untuk tanaman orkid yang diuruskan oleh Jahid. Sarip  Pandai menilai 3.

Hal ini demikian kerana rancangan itu penting terutamanya selepas beliau bersara daripada kegiatan politik kelak. Peristwa 2 Yang Berhormat Muhd. Beliau turut percaya usahanya untuk memperbesarkan kilang papannya di Pekan Kuala akan berjaya. Beliau sangat berharap rancangan tersebut berjaya supaya cita-citanya tercapai dan kedudukan politiknya terjamin. Sudin mencadangkan kepada Yang Berhormat Muhd.dapat mempengaruhi Penghulu Mahmud. Yusuf untuk menghasut penghunipenghuni tanah Penghulu Mahmud agar mereka menuntut hak milik mereka tanpa melibatkan nama Yang Berhormat. Yang Berhormat Muhd. Yusuf bimbang rancangannya akan digagalkan oleh Encik Muhammad. Yusuf terus memikirkan rancangan perumahan untuk orang-orang Melayu yang tidak mempunyai tanah. 16 .

Watak dan Perwatakan : 1.Bab 8 ( Halaman 60 hingga 74 ) A. Encik Muhammad cuba meyakinkan Tan Sri Syed Aris 17 . Latar masa : Pagi ( waktu pejabat ) hingga tengah hari C. Encik Muhammad  Menepati masa  Bersemangat dan gemar berfalsafah 2. Yang Berhormat Muhd. Tan Sri Syed Aris  Pengarah Eksekutif Serba Dagang Internasional  Tajam penglihatan tentang kepentingan orang Melayu dalam dunia dagang 3. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad dan hotel B. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad telah mengadakan mesyuarat Pengarah Firma Serba Dagang Internasional. Kuala Lumpur. Mereka berbincang tentang kepentingan orang Melayu dalam dunia dagang. Yusuf  Berbadan gempal  Seorang yang sibuk dengan dengan pelbagai tugas  Kurang jujur D. termasuklah Tan Sri Syed Aris iaitu Pengarah Eksekutif Serba Dagang Internasional.

bahawa sokongan Datuk Tan terhadap projek lada hitam itu akan menguntungkan syarikat. Penghulu Mahmud. Yusuf menyertai rancangan itu dan berjanji akan menangani masalah Tauke Chan dan abangnya. Tan Sri Syed Aris pula berpendapat menyokong pekebun-pekebun kecil di Johor lebih baik daripada menanam modal yang banyak membuka ladang sendiri. rancangan tersebut akan menyentuh kepentingan keluaraga Encik Muhammad. Encik Muhammad tidak bersetuju dengan pendapat tersebut kerana sama ada berkongsi dengan Cina. India atau Melayu mereka tetap perlu menghadapi risiko. Yusuf di sebuah hotel. Dia juga mengingatkan Encik Muhammad tentang cita-cita politik kerajaan untuk mengisi matlamat tiga puluh peratus penglibatan orang Melayu dalam dunia dagang dan perusahaan. Encik Muhammad telah menyatakan rancanganya hendak membuka perusahaan lombong di daerah Tualang. Walau bagaimanapun. 18 . Encik Muhammad mengingatkan Tan Sri Syed Aris bahawa politik kerajaan itu bukannya politik perkauman dan percaya terhadap rakan kongsinya iaitu Datuk Tan itu seorang yang jujur. Namun. Encik Muhammad kesal kerana Tauke Chan telah merasuah abangnya dengan wang ringgit dan sebuah kereta Mercedes. lebih-lebih lagi melibatkan modal dengan orang Cina. Encik Muhammad kemudian berjaya memujuk Yang Berhormat Muhd. Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 2 Encik Muhammad telah bertemu Yang Berhormat Muhd. Mereka berbincang soal perniagaan terutamanya nasib kontraktor Melayu yang sering dipermainkan oleh rakan kongsi saudagar Cina. Yusuf pula menyatakan rancangannya bersama Tauke Chan hendak membuka rancangan perumahan di kawasan tersebut.

Encik Muhammad  Teliti dan cekap  Seorang yang tenang D. Dia telah menyerahkan surat daripada Rahim iaitu anaknya kepada Mahani dan menanyakan mengapa surat itu dimasukkan ke dalam failnya. Mahani berasa bersalah kerana dalam diam dia telah membaca surat itu sebelum ini. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad memanggil setiausaha pejabatnya iaitu Mahani berjumpa dengannya. Mahani menjelaskan bahawa surat itu dialamatkan kepada Encik Muhammad. Encik Muhammad kemudian meminta Mahani membaca surat itu dan memberi pendapatnya pada keesokan hari walaupaun surat itu adalah surat peribadi seorang anak kepada ayahnya. Mahani  Seorang yang tegas  Kurang jujur 2. Isterinya juga mendesak supaya Rahim dijodohkan 19 . Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B.Bab 9 ( Halaman 75 hingga 77 ) A. Latar masa : Pagi ( waktu pejabat ) C. Peristiwa 2 Encik Muhammad sangat mengharapkan pendapat Mahani tentang keseluruhan isi tersebut kerana Mahani dan Rahim merupakan kawan lama. Watak dan Perwatakan : 1.

Sebelum ini dia pernah menulis surat yang panjang lebar kepada anaknya itu supaya menumpukan pelajaran dan jangan terlalu memikirkan hal-hal lain terutamanya tentang pandangan baru terhadap hidup ini yang mungkin bersifat negatif.dengan Mahani. 20 .

Mahani gelisah dan tidak dapat tidur dengan lena pada malam itu. Peristiwa 2 Mahani telah menyerahkan surat Rahim kepada orang tuanya untuk mendapatkan pandangan. Dia sedar perkara yang disebut dalam surat itu tentang dirinya bertujuan menyindir ayahnya sendiri dan bukan untuk membayangkan perasaanya terhadap Encik Muhammad. Plot : Peristiwa 1 Di rumah. Esok dia terpaksa menyatakan pendapatnya tentang surat Rahim kepada Encik Muhammad. Encik Muhammad yang menyuruhnya belajar ilmu kesetiausahaan dan diambil bekerja di syarikatnya itu. Latar tempat : Rumah Mahani B. dia menunggu untuk mendapatkan jawapan tetapi ayahnya telah keluar pada awal 21 . iaitu orang yang telah banyak berjasa dalam hidupnya. Watak dan Perwatakan : 1. Pada keesokan hari. Fikirannya merayau-rayau terus ke London dan Kampung Tualang. Syarifah Mu’inah  Penyayang  Memahami anaknya D. Latar masa : Malam hingga pagi C. Mahani  Banyak Berfikir  Berbudi pekerti mulia 2.Bab 10 ( Halaman 78 hingga 86 ) A.

yang pertama adakah Mahani masih menaruh hati kepada Rahim dan kedua adakah Encik Muhammad ada menaruh perasaan terhadap Mahani.pagi lagi. Mahani mengagumi Encik Muhammad kerana majikannya itu seorang yang ‘gentleman’ dan bijaksana Peristiwa 4 Pada pagi itu fikiran Mahani berkecamuk memikirkan jawapan yang perlu diberikannya kepada Encik Muhammad sehinggakan dia menerima panggilan telefon daripada Encik Muhammad kerana lambat ke pejabat. Encik Muhammad memberitahu Mahani bahawa ayanhnya sedang menunggu di pejabat. Puan Sri Syarifah Mu’inah iaitu ibunya menenangkan Mahani dan tidak menyangka bahawa Rahim boleh berfikir yang bukan-bukan terhadap ayahnya. 22 . Terdapat dua persoalan yang ditimbulkan oleh Rahim dalam surat itu. Peristiwa 3 Tan Sri Syed Aris telah pergi ke rumah Encik Muhammad untuk membincangkan masalah yang timbul berhubung dengan surat tersebut.

Tuk Empat Dahlan  Seorang jurucakap  Bersikap sedikit kasar 4. Latar masa : Tengah hari C. Watak dan Perwatakan : 1. Pak Salim  Peniaga warung  Janggut dan misai jarang-jarang dan tidak bercukur  Rajin dan cekal  Telah agak tua 3. Latar tempat : Warung Pak Salim dan rumah Imam Saad B.Bab 11 ( Halaman 87 hingga 95 ) A. Imam Saad  Seorang yang dihormati di kampung Pulai  Ayah Sudin 23 . Sudin  Lincah dan lepas laku  Pernah berjudi dan kaki botol  Broker yang telah banyak menjual tanah orang kampung 2.

Sudin kemudiannya pulang ke rumah untuk menemui ibunya. Kehadirannya itu tidak disukai oleh pemuda-pemuda di situ. Plot : Peristiwa 1 Sudin singgah ke warung Pak Salim. Perkara tersebut berlaku kerana ayah dan ibunya tidak berani meminang Gayah. Sudin pula tidak suka tinggal di kampung kerana kecewa gadis pilihannya iaitu Gayah berkahwin dengan orang lain. Sudin berbual dengan Pak Salim tentang masalah yang dihadapinya dengan bapanya iaitu Imam Saad. dia diharap dapat mengantikan Imam Saad untuk mengembalikan keimanan dan kesejahteraan masyarakat kampung di situ. 24 . Menepati janji D. Selain itu. Dia juga berasa ragu tentang sikap ayahnya itu terhadap kepulangannya nanti. Peristiwa 2 Sudin bercadang akan terus berhijrah ke Kuala Lumpur tetapi Pak Salim tidak bersetuju dan menasihatinya supaya terus tinggal di kampung memandangkan keadaan ibu dan bapanya sudah tua. Pak Salim menasihati Sudin supaya balik berjumpa dengan ayahnya kerana ayahnya marah bukan disebabkan soal politik tetapi kerana sebab lain. Pak Salim menyatakan bahawa bapanya itu susah hati memikirkan masalah orang kampung terutamanya pemuda-pemuda yang berpecahbelah kerana berbeza fahaman politik.

Mak Minah menceritakan tentang khabar angin yang mengatakan bahawa Sudin telah melarikan Gayah ke bandar. Latar tempat : Rumah Imam Saad B. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu Sudin pulang ke rumah. Watak dan Perwatakan : 1. Imam Saad  Warak  Berwajah jernih dan selalu bersih  Mudah dibawa berbincang D. Sudin amat terkejut kerana dia tidak 25 . Cerita itu membuatkan ayahnya berasa sangat marah terhadapnya. Sudin  Jujur terhadap ibu bapanya  Suka meningkah cakap orang 3. Semasa pulang. Latar masa : Tengah hari C. ibunya Mak Minah sedang memasak dan menyiapkan makanan tengah hari.Bab 12 ( Halaman 96 hingga 104 ) A. Bapa Sudin iaitu Imam Saad masih tidak pulang dari surau. Mak Minah  Ibu Sudin  Penyayang 2.

Hal ini demikian kerana keluarganya dan keluarga Penghulu Mahmud masih menyimpan perasaan dendam antara satu sama lain.mengetahui perkara itu lantas ibunya segera menyuruh budak yang bermain di bawah rumah memanggil suaminya pulang dari surau bagi membincangkan perkara tersebut. 26 . Peristiwa 2 Imam Saad selama ini tidak pernah mempercayai bahawa Sudin ada kena mengena dengan soal Gayah yang lari dari kampung. Imam Saad menerangkan bahawa mereka bukan tidak berkenan dengan Gayah tetapi sejarah keturunan mereka yang menghalang perkahwinan tersebut. Sudin menjelaskan perkara sebenar kepada ayahnya dan kesal kerana ibu dan ayahnya tidak berani masuk meminang Gayah. Imam Saad juga tidak tahu siapakah yang menyebarkan khabar angin itu dan berharap Sudin dapat menyiasat sendiri.

Bab 13 ( Halaman 105 hingga 112 ) A. Latar masa : Petang C. Watak dan Perwatakan : 1. Jahid  Prihatin D. Yang Berhormat Muhd. Latar tempat : Hospital B. Sudin  Berkeyakinan  Mempunyai kesedaran diri  Sentiasa ingat pesan bapanya 2. Mat Akil  Samseng  Menaruh hati pada Gayah 3. Plot : Peristiwa 1 27 . Yusuf  Mementingkan keuntungan  Talam dua muka 4.

Sudin mengesyaki Mat Akil yang telah mencederakannya kerana ketika dia ditimpa kemalangan kedengaran suara Mat Akil menyumpahinya. Yusuf dan Jahid melawat Sudin yang terlantar di hospital kerana kemalangan motosikal. Yusuf telah berjaya dipujuk oleh Encik Muhammad melalui Jahid untuk membatalkan rancangan yang ditaja oleh Tauke Chan dan menyertai rancangan yang lebih baik. Sudin juga berharap hanya Yang Berhormat Muhd. Yusuf dan Jahid supaya tidak melaporkan kemalangan itu kepada polis kerana motosikalnya tidak rosak dan di samping ketiadaan bukti untuk mendakwa Mat Akil. Peristiwa 2 Sudin meminta Yang Berhormat Muhd. Mungkinkah Tauke Chan marah kepadanya kerana kerja yang diarahkan olehnya itu belum mendatangkan hasil.Yang Berhormat Muhd. sekiranya dia ingin mengahwini Gayah janganlah perkahwinan itu menjadi pemecah keluarga yang sudah renggang antara keluarganya dengan keluarga Tuk Penghulu Mahmud. Sudin juga berfikir sama ada Yang Berhormat Muhd. Dia juga percaya bahawa kemalangan itu dirancang dan ada hubung kait dengan Gayah kerana ramai yang menyangka bahawa dia telah melarikan Gayah termasuklah Mat Akil. Dia juga runsing memikirkan kedudukan Gayah dan tidak mahu Gayah datang melawatnya. Dia tahu bahawa Mat Akil sebenarnya turut menaruh hati pada Gayah. Peristiwa 3 Sudin tertanya-tanya mengapa Tauke Chan tidak melawatnya. 28 . Sudin kemudiaanya teringatkan pesan ayahnya. Yusuf yang datang melawatnya pada petang itu kerana dia ingin menanyakan pelbagai soalan. Selepas mereka beredar Sudin teringat peristiwa sebelum dia mendapat kemalangan.

Latar tempat : Rumah dan pejabat Encik Muhammad B. Latar masa : Subuh hingga pagi C. Tan Sri Syed Aris  Berpengalaman dalam urusan perniagaan 5.Bab 14 ( Halaman 113 hingga 121 ) A. Yang Berhormat Muhd. Encik Muhammad  Orang paling berkuasa menjayakan perusahaan lombong di Lembah Tualang  Bertanggungjawab 2. Yusuf  Mahu mengubah nasib rakyat yang miskin  Selalu sibuk dengan urusan kerja 4. Watak dan Perwatakan : 1. Mahani  Bijak dan cekap melaksanakan tugas 29 . Datuk Tan  Pangarah Urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang ( anak syarikat Tan Enterprise ) 3.

Datuk Tan dan Yang Berhormat Muhd. Encik Muhammad berhajat untuk membela nasib orang-orang di Kampung Pulai supaya diberi kemudahan agar kehidupan mereka bertambah baik. Selain itu. Dia sentiasa mencari jalan untuk menggunakannya. dan dimuliakan sebaik-baiknya. Perkara tersebut dilakukan bagi memberi penghormatan dan kebanggaan kepada penduduk Kampung Pulai serta menambat hati mereka. dihormati. Dia akan menggunakan peluang itu untuk mengumumkan pelantikan abangnya menyandang gelaran Orangkaya Indera. Duli Yang Maha Mulia 30 . Yusuf pula cuba menempatkan masyarakat kampung itu dalam rancangan FELDA. Datuk Tan telah memilih Encik Muhammad sebagai pengerusi syarikat kerana pada pandangannya Encik Muhammad lebih sesuai untuk menjayakan perusahaan lombong itu. Encik Muhammad dilantik sebagai pengerusi syarikat dan datuk Tan hanya menjadi Pengarah Urusan. Dia juga akan cuba memujuk orang-orang muda supaya bekerja di lombong itu dan tidak lagi meninggalkan Kampung Pulai.D. Hal ini demikian kerana Datuk Tan tahu tentang pelbagai masalah dan kesukaran yang dihadapi dalam usaha membuka lombong tersebut. Penduduk kampung akan dihibur. Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 4 Encik Muhammad membayangkan perasaan emosi dan sentiment yang timbul dalam hatinya terhadap penduduk Kampung Pulai. Peristiwa 5 Encik Muhammad merancang akan mengadakan satu perayaan besar di Kampung Pulai. Peristiwa 3 Pada perayaan puja umur Tuanku Sultan beberapa bulan lalu. Plot : Peristiwa 1 Syarikat Lombong Lembah Tualang telah berjaya ditubuhkan. dijamu. Dia tahu bahawa Tuanku Sultan akan berangkat menangkap ikan sambil berehat di Jeram Medang. Yusuf telah mengadap sultan dan berjaya memujuk Baginda memberikan gelaran Datuk Indera yang telah lama kosong kepada Tuk Penghulu Mahmud. Peristiwa 2 Encik Muhammad terkenangkan memang dari dahulu dia bercita-cita untuk meneruskan usaha yang dijalankan oleh arwah ayah dan datuknya itu.

Sultan akan bersama mereka pada pembukaan perayaan dan mengisytiharkan pelantikan Tuk Penghulu Mahmud yang menyandang gelaran Datuk Orangkaya Indera. Pada masa itu juga. Yang Berhormat Muhd. Yusuf berperanan menjanjikan masa depan yang lebih gemilang kepada penduduk Kampung Pulai dan nasib mereka juga akan dibela. 31 .

Sebelum ini dia pernah ke Kuala Lumpur dan sama-sama berkeliaran dengan Kasim menjadi jaga Kereta. malam dan pagi C. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Tengah hari. Mat Akil  Gemar berangan-angan  Bekas banduan  Pendengki dan iri hati 2. Ali  Atenden pemungut sewa letak kereta  Baik hati dan peramah 3. Dia kemudiannya ditangkap polis bersama beberapa jaga kereta yang lain termasuk Kasim dan terpaksa 32 . Kasim  Pemandu baru Encik Muhammad  Anak saudara Encik Muhammad D. Latar tempat : Kuala Lumpur B.Bab 15 ( Halaman 122 hingga 130 ) A. Plot : Peristiwa 1 Mat Akil pergi ke Kuala Lumpur dengan harapan dapat bertemu dengan Gayah di samping mencari Kasim.

Mat Akil terserempak dengan Kasim yang kini telah bekerja sebagai pemandu Encik Muhammad. 33 . Ali memberitahu Mat Akil yang Kasim telah lebih sebulan berhenti kerja. ketika berada di kaki lima Wisma Yakin. Dia membawa Mat Akil bertemu dengan abang iparnya. Akhirnya Mat Akil mengikut Kasim ke pejabat pak ciknya di Bangunan Maju Jaya. Mat Akil bermalam di rumah Ali dan pada keesokan harinya. Atan yang tahu di mana Kasim bekerja. Peristiwa 2 Sewaktu mencari Kasim. Mat Akil berusaha mencari Kasim yang diketahuinya bekerja sebagai atenden pemungut sewa letak kereta. Sampai di Kuala Lumpur.merengkok selama tiga hari dalam penjara kerana tidak mempunyai wang untuk membayar denda. Mat Akil terjumpa dengan Ali iaitu kawan kepada Kasim.

Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Latar masa : Petang C. Kawan-kawan Mat Akil  Pemalas  Sihat dan cergas  Hanya mahu hidup gembira 34 .Bab 16 ( Halaman 131 hingga 139 ) A. Drebar bas  Memahami sikap kanak-kanak  Penyabar 4. Watak dan Perwatakan : 1. Mat Akil  Pemarah  Berdendam terhadap Sudin  Anak yatim piatu 2. Tuk Empat Dahlan  Bapa saudara Mat Akil  Mengambil berat hal ehwal masyarakat 3.

Setelah ibunya meninggal. Semasa dalam perjalanan peristiwa dia membuang najis di cadar itu menjadi bahan ketawa mereka. dia menjadi anak yatim dan menumpang di rumah Ketua Kampung iaitu bapa saudaranya. Semasa di sekolah. Dia telah mencuri wang daripada tabung buluh Mak Alangnya dan kemudian ke rumah Imam Saad lalu membuang najis di atas cadar pengantin Sudin dan Gayah. Kini. Ketika dia masih kecil. Plot : Peristiwa 1 Setelah pulang ke kampung. Peristiwa 2 Mat Akil terkenang zamannya sewaktu kecil dan menganggap Sudin sebagai punca nasib malangnya sejak kecil hinggalah sekarang. Tuk Empat Dahlan. dia bertambah geram apabila Pak Alangnya iaitu Tuk Empat Dahlan pula menasihatinya supaya berubah menjadi baik. Mat Akil masih tidak berubah. dia telah berhenti sekolah. Kemudian dia mengajak kawan-kawanya ke pekan untuk menonton wayang. 35 . Mat akil kemudiannya ke kedai Pak Salim dan minum bersama rakan-rakanya. Mat Akil masih tidak berpuas hati terhadap Sudin lebih-lebih lagi dia mendapat tahu bahawa Sudin telah pulih daripada kecederaan dan telah bekerja dengan Encik Muhammad. Mat Akil juga sakit hati kerana Sudin berjaya mengahwini Gayah. Peristiwa 3 Namun. Mat Akil telah mengupah budak untuk menoreh tayar bas yang akan membawa rombongan pengantin ke Kuala Lumpur untuk menghantar Sudin. Sudin merupakan ketua murid yang sering membuat laporan menganai dirinya yang selalu bergaduh. budak upahannya tidak menorah tayar bas itu dan hanya mengempiskannya.D. Namun.

Kak Sa’emah  Balu abang Encik Muhammad 36 . Cik Puan Tipah  Bertimbang rasa namun sedikit tegas 2. Imam Saad  Jujur 6. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Latar masa : Malam C. Rohana ( Ana )  Periang 3.Bab 17 ( Halaman 140 hingga 148 ) A. Encik Muhammad  Cekap mengurus  Peramah dan mudah mesra  Baik budi pekerti 4. Watak dan Perwatakan : 1. Tan Sri Syed Aris  Tidak menepati masa 5.

Bagi Imam Saad pula perkahwinan itu akan memadamkan terus persengketaan lama yang berlaku antara keluarganya dengan keluarga Penghulu Mahmud. Peristiwa 3 Rombongan pengantin yang diketuai oleh Tuk Empat Dahlan. nombor 23 jalan 32 riuh rendah dengan sanak saudara dan sahabat handai kerana akan berlangsung majlis akad nikah antara Sudin dan Gayah. Mat Akil tidak hadir. Tetapi akhirnya dia bersetuju kerana yang akan dilangsungkan hanyalah akad nikah. Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah besar di lereng bukit. 37 . Namun.D. Perkahwinan Sudin dan Gayah pula memudahkan taktiknya menabat hati orang Kampung Pulai. bagi Cik Puan Tipah biarlah pelamin pertama di rumahnya adalah untuk anak-anaknya sendiri. Cik Puan Tipah pada mulanya tidak bersetuju majlis tersebut diadakan di rumahnya kerana lebih suka sekiranya dilangsungkan di Pekan Tualang sahaja. Peristiwa 2 Encik Muhammad memikirkan hubungannya dengan orangorang kampung yang semakin bertambah erat. Pada masa yang sama Encik Muhammad memainkan peranan untuk menambat hati dan perasaan Imam Saad dan Tuk Empat Dahlan kerana dengan cara ini akan dapat memenangi hati penduduk kampung pula. Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah menyambut kedatangan mereka dengan mesra. Imam Saad dan Pak Salim telah tiba.

Sudin  Pegawai Perhubungan Raya Syarikat Lombong Lembah Tualang  Pengerusi Jawatankuasa Perayaan  Cergas dan cekap 2. Jahid  Setiausaha Jawatankuasa Perayaan 3. Latar tempat : Pejabat Sudin B. Watak dan Perwatakan : 1. Pak Salim  Bendahari Jawatankuasa Perayaaan  Bendahari Jawatankuasa Kemajuan Kampung 4. Jamaludin  Anak Pak Salim  Ahli Jawatankuasa Perayaan 38 . Tuk Empat Dahlan dan Imam Saad  Penasihat Jawatankuasa Perayaan 5.Bab 18 ( Halaman 149 hingga 155 ) A. Latar masa : Pagi hingga petang C.

Plot : Peristiwa 1 Sudin telah menerima jawatan penting dalam Syarikat Lombong Lembah Tualang. Perbelanjaan perayaan itu ditanggung oleh Keluarga Penghulu Mahmud. Di samping mempunyai tugas memikat hati seluruh Penduduk Kampung pulai. Pak Salim sebagai Bendahari dan Tuk Empat Dahlan bersama Imam Saad dilantik sebagai Penasihat manakala Tuan Pegawai Daerah menjadi Penaung.6. Sudin berpendapat Tun Empat Dahlan mesti didampingi kerana dia adalah seorang yang berpengaruh di Kampung Pulai. Dia ingin membalas dendam secara diam-diam terhadap Mat Akil dan kawan-kawannya. Jahid sebagai Setiausaha. Sudin juga bercadang menghebohkan jawatan Penghulu yang dikosongkan oleh Tuk Penghulu Mahmud akan disandang oleh Tuk Empat Dahlan. Sudin menjadi Pengerusi. Pengerusi Jawatankuasa Perayaaan yang dipilih dan dilantik oleh mesyuarat Jawatankuasa Kemajuan Kampung dipengerusikan oleh Tuk Empat Dahlan. teliti dan cekap  Bertimbang rasa D. 39 . Encik Muhammad  Prihatin. Peristiwa 2 Encik Muhammad menasihati Sudin supaya memikat hati semua orang dan berusaha maenarik Mat Akil dan kawan-kawannya ke dalam Jawatankuasa Kecil Perayaan walaupun dia dan keluarganya masih tidak dapat memaafkan Mat Akil kerana menajisi cadar pengantinnya dulu. Tugasnya bermula dengan pengurusan dan penyelenggaraan perayaan menyambut lawatan Duli Yang Maha Mulia Sultan ke Kampung Pulai untuk mengisytiharkan pelantikan Penghulu Mahmud menyandang gelaran Datuk orangkaya Indera. Peristiwa 3 Sudin dan Jahid mengambil keputusan bertemu dengan Tuk Empat Dahlan untuk meminta nasihat berhubung cadangannya mengajak Mat Akil menjadi salah seorang ahli atau Ketua Jawatankuasa Kecil.

Rahim mendapat tahu penubuhan syarikat itu melalui Robert. di samping setiap kali menerima surat daripada Rahim. Plot : Peristiwa 1 Mahani menerima surat daripada Rahim menyatakan tentangannya terhadap penubuhan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Mahani  Kekasih Rahim  Romantik 2. Mahani tetap berasa gembira dengan 40 . Watak dan Perwatakan : 1. mesti ada bayangan daripada ayahnya. Perkara itu menyebabkan Mahani berasa risau. Walau bagaimanapun. Rahim  Berterus terang  Gemar berbahas dan berani 3. Latar masa : Malam C. Robert  Gemar membaca buku keagamaan  Kaki mengalah  Ingin hidup bebas daripada kemaksiatan D. Latar tempat : Rumah Mahani B.Bab 19 ( Halaman 156 hingga 162 ) A.

Mahani tidak dapat membayangkan sejauh mana akan terjadi penentangan antara anak dan ayah itu. Mahani berhajat hendak bertemu dengan Jahid untuk berbincang agar dapat memberi beberapa petunjuk untuk menjawab soalan Rahim dalam surat-suratnya. Dia menganggap Rahim hanya membuat kesimpulan sendiri. Peristiwa 3 Mahani berpendapat bahawa Rahim tidak mengetahui situasi sebenar di Kampung Pulai. Peristiwa 2 Robert akan pulang dan tinggal di Pekan Tualang serta menjadi jurutera di Lembah Tualang. Pada keesokan hari. Dia juga tidak mengerti bagaimana Rahim dapat membuat kesimpulan bahawa ayahnya akan menganiaya orang di Kampung Pulai sedangkan dia di luar Negara. 41 . Perkara yang berlaku antara Rahim dan ayahnya menjadi tanda tanya yang digambarkan oleh keseluruhan surat Rahim itu.kehadiran surat-surat daripada Rahim kerana mendapat kembali perhatian daripada orang yang dicintainya. Rahim pula akan pulang menentang ayahnya kerana dia mendapat tahu hal ayahnya dengan wang dan kekayaan.

Sudin  Tenang dan bijak berkata-kata  Pandai mengawal keadaan  Baik hati 4. Watak dan Perwatakan : 1. Mat Akil  Suka bergaduh  Tidak menghormati orang tua  Suka menghina orang lain  Telah mula berubah menjadi sedikit baik 2. Latar tempat : Kedai Pak Salim B.Bab 20 ( Halaman 163 hingga 170 ) A. Pak Salim  Mudah memberi kerjasama 42 . Kemat Jerangkung  Lekas marah dan cepat terasa  Pantang dihina 3. Latar masa : Petang C.

Yusuf dan selepas solat Jumaat diadakan sedikit jamuan nasi minyak. Beliau telah berunding dengan pihak FELDA untuk menerima penduduk Kampung Pulai dan ditempatkan pada satu kawasan khas yang menjadikan mereka sebagai peneroka baru. Sudin merasai Mat Akil dan kawan-kawannya masih belum betul-betul berubah. Peristiwa 3 Sudin amat khuatir jika ada penduduk Kampung Pulai yang tidak mahu berpindah ke rancangan baru yang diusahakan oleh Yang Berhormat Muhd. Mat Akil mewakili orang yang mempunyai tanah manakala kemat Jerangkung mewakili orang yang menumpang pada tanah orang lain. 43 . Sudin yang kebetulan lalu di situ cuba menyelesaikan pergaduhan tersebut. Peristiwa 2 Sudin membawa risalah daripada Yang Berhormat Muhd. Plot : Peristiwa 1 Berlaku pertelingkahan antara Mat Akil dan Kemat Jerangkung di kedai Pak Salim berhubung dengan pengambilan tanah orang Kampung Pulai. Peristiwa 4 Tidak ada siapa yang tahu tentang rancangan Syarikat lombong Lembah Tualang kerana itu merupakan muslihat dan taktik dalam usaha Encik Muhammad membuat dan memenangi hati penduduk Kampung Pulai. Yusuf sedia memberikan khidmatnya membantu penduduk Kampung Pulai meningkatkan taraf hidup mereka. Yusuf dan apabila Encik Muhammad meminta kerjasama berhubung dengan soal itu maka Yang Berhormat Muhd. Namun begitu. Mat Akil dan kawan-kawanya mula memberi kerjasama. Oleh itu. Yusuf ke seluruh kampung. Risalah itu menerangkan berkenaan perpindahan penduduk ke tanah rancangan baru FELDA. Semua orang kampung diminta datang ke surau pada hari Jumaat pukul sebelas pagi untuk mendengar taklimat daripada Yang Berhormat Muhd.D. Sudin akan menggunakan peluang tersebut sebaik-baiknya untuk membalas segala perbuatan Mat Akil dan kawan-kawannya. Semenjak perayaan menyambut Tuanku Sultan dan pelantikan Penghulu Mahmud menyandang gelaran Datuk Indera keadaan Kampung Pulai semakin aman.

Latar tempat : Surau Kampung Pulai B. Yusuf dan selepas itu akan diadakan sedikit jamuan nasi minyak. Yang Berhormat Muhd. Mat Akil  Keras kepala  Musang berbulu ayam D. Sudin  Teliti dan cekap 2. Watak dan Perwatakan : 1. Yusuf akan memberi ucapan dan menerangkan segala perkara yang 44 . Latar masa : Pagi hingga tengah hari C. Plot : Peristiwa 1 Suasana hari Jumaat di Kampung Pulai pada hujung minggu itu berbeza dari hari Jumaat sebelumnya. Encik Muhammad  Dipandang tinggi oleh masyarakat 4. Yusuf  Tidak menepati masa  Berani 3.Bab 21 ( Halaman 171 hingga 178 ) A. sebelum Zuhur kaum lelaki ke surau mendengar ucapan Yang Berhormat Muhd. Yang Berhormat Muhd.

Sambutan terhadap rancangan tersebuat adalah amat menggalakkan. beliau telah memuji kebijaksanaan Datuk Indera dan kemurahan hati Encik Muhammad. Kini. Kemudian Encik Muhammad pergi mendapatkan Sudin dan berpesan supaya menggalakkan Imam Saad menjadi imam di Pekan Tualang dan mendorong Tuk Empat Dahlan memohon jawatan penghulu. Encik Muhammad belum lagi menerangkan tentang rancangan Syarikat Lombong Lembah Tualang.bersangkutan dengan penyertaan penduduk Kampung Pulai dalam rancangan FELDA. Peristiwa 3 Sewaktu Yang Berhormat Muhd. Walau bagaimanapun. penduduk kampung telah tahu bahawa ada rancangan untuk memaju dan membaiki taraf hidup mereka yang susah dan miskin itu. Encik Muhammad telah menerangkan rancangan syarikatnya untuk membeli tanah orang Kampung Pulai serta membayar sagu hati kepada mereka yang tidak mempunyai tanah dan Sudin sebagai orang perantaraannya. Sebelum beredar dia berjumpa dan berbualbual dengan kumpulan Mat Akil yang sedang membersihkan paralatan memasak. 45 . Peristiwa 4 Encik Muhammad telah berjaya memikat hati golongan tua dan muda di Kampung Pulai. Beliau juga memberi jaminan bahawa setiap orang Kampung Pulai tidak akan mengalami kerugian. Peristiwa 2 Yang Berhormat Muhd. Yusuf berucap. Yusuf juga telah mengeluarkan risalah-risalah yang menerangkan tentang kedudukan tanah milik orang kampung yang akan berpindah ke rancagan FELDA.

Plot : Peristiwa 1 46 . Latar tempat : Pejabat dan rumah Encik Muhammad B. Rohana ( Ana )  Banyak bertanya tentang abangnya. Rahim 4.Bab 22 ( Halaman 179 hingga 185 ) A. Datuk Tan  Sentiasa berwaspada 2. Kasim  Pemandu Encik Muhammad  Sedikit pelupa 3. Cik Puan Tipah  Memahami dan taat pada suami D. Encik Muhammad  Gemar menikmati pandangan  Bijak mengawal keadaan 5. Latar masa : Petang dan malam C. Watak dan Perwatakan : 1.

Bagi Encik Muhammad langkah itu dapat memastikan perlombongan dapat dijalankan dengan lebih baik. cepat dan menghasilkan pengeluaran yang terjamin. dia telah menerima sepucuk surat daripada Rahim yang diberikan oleh Mak Enon. Encik Muhammad berfikir untuk menempatkan Imam Saad menjadi Imam di Pekan Tualang dan Tuk Empat Dahlan menjadi penghulu. Cik Puan Tipah menemani Ana dan Kasim menonton televisyen. ketika Encik Muhammad dan isterinya. maka itu adalah perkara biasa dalam pelaksanaan pembangunan. 47 . Kesulitan akan bertambah besar apabila anak buah mereka nanti tidak mahu meninggalkan mereka. Imam Saad. Jika ada sesiapa yang menerima kesusahan atau menanggung kerugian. Namun. Oleh itu. Baginya pemindahan penduduk Kampung Pulai dan perlombongan yang akan dijalankan di situ merupakan satu proses pembangunan yang tidak boleh disekat. Encik Muhammad merahsiakan surat itu daripada Ana dan menyatakan surat itu daripada Robert kerana khuatir Ana ingin mengetahui isi kandungan surat tersebut. Peristiwa 2 Encik Muhammad yakin dia telah memenangi hati penduduk Kampung Pulai.Encik Muhammad memikirkan mengapakah Datuk Tan tidak bersetuju Syarikat Lombong Lembah Tualang membawa masuk syarikat raksasa orang putih. Syarikat itu mahu syer tiga puluh peratus dengan membawa masuk sebuah kapal korek dan menuntut dua kerusi pengarah. dia risau dengan golongan tua kerana terdapat peraturan bahawa golongan yang diterima mengikuti rancangan FELDA ialah mereka yang berumur tidak lebih daripda empat puluh tahun. Tuk Empat Dahlan dan Pak Salim mungkin menimbulkan kesulitan yang besar tehadapnya. Peristiwa 3 Pada malam itu.

Sudin juga menasihati Sani supaya berhenti melakukan pekerjaan itu. Sani memerlukan sekurangkurangnya sembilan ribu ringgit dan ingin mendapatkan wang dengan menggadai kereta di ‘finance’ itu. Sudin tidak mahu membantu Sani kerana menganggap perniagaan gali lubang timbun lubang yang diamalkan Sani akan merugikannya. Sani yang menjadi ‘broker’ dan meminta pertolongannya untuk dikenalkan kepada ‘manager’ syarikat ‘finance’. Sudin  Mempunyai ramai kenalan  Bekas ‘broker’  Berterus terang 2. Watak dan Perwatakan : 1. Peristiwa 2 Sudin telah terfikir untuk menggunakan kesempatan daripada masalah Sani bagi memudahkan proses mempersarakan Imam Pekan 48 . Plot : Peristiwa 1 Sudin telah bertemu dengan kawan lamanya. Latar tempat : Bangunan Maju Jaya B. Sani  Suka menunjuk-nunjuk  Anak Tuk Imam  Seorang broker D. Latar masa : Pada waktu pagi C.Bab 23 ( Halaman 186 hingga 192 ) A. Wang itu diperlukan untuk berurusan dengan rakan dagangnya dari seberang.

49 . Sani akan diberi kerja yang sesuai supaya dia boleh menyelesaikan hutangnya itu kelak. Jika bapa Sani bersara. Peristiwa 3 Keadaan Sani itu membawa kesempatan besar untuk dipergunakan. sudah tentu Imam Pekan Tualang akan diambil alih oleh Imam Saad iaitu ayahnya walaupun dia belum memberitahu cadangannya itu kepada ayahnya iaitu Imam Saad. Selain itu. Encik Muhammad bersetuju memberi wang kepada Sani dengan menandatangani perjanjian hutang dengan cagaran tanah ayahnya di Pekan Kuala itu. Bapa Sani memang sudah lama memujuk anaknya supaya bekerja tetap dan tinggal di Pekan Kuala kerana dia sudah tua. Sudi merancang melaksanakan rancangannya itu dengan menggunakan Sani.Kuala iaitu ayah Sani.

Bab 24 ( Halaman 193 hingga 199 ) A. Syarikat Lombong Lembah Tualang. fikir Mahani. Mahani  Pandai berpura-pura  Banyak bertanya 3. Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di ‘coffee-house’ Jahid memberitahu Mahani tentang kepulangan Rahim dalam bulan Julai dan dia akan bekerja dalam Bahagian Pengurusan. Kasim  Pemandu Encik Muhammad D. Walau bagaimanapun. Encik Muhammad  Selalu sibuk 4. Mahani tidak yakin Rahim akan bekerja dengan syarikat lombong itu kerana dia 50 . Latar masa : Pada waktu pagi C. Latar tempat : Coffee-house ( Bangunan Maju Jaya ) B. Jahid  Mengambil berat 2. Encik Muhammad tentu berbangga kerana Rahim berkelulusan daripada university terkenal di London dengan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Dagang dan tepat pada waktu Syarikat Lombong Lembah Tualang selesai ditubuhkan.

Dia percaya mesti ada sebab yang betul dan benar untuk Rahim menentang ayahnya itu walaupun dirinya sendiri percaya bahawa Encik Muhammad tidak mungkin bermaksud jahat terhadap orang Kampung Pulai. Peristiwa 2 Mahani berhasrat untuk memberi maklumat yang lengkap kepada Rahim tentang ayahnya itu. Mahani juga pasti Jahid juga tidak tahu tentang pendapat dan penentangan Rahim tehadap ayahnya. Dia tahu bahawa Rahim suka berbahas kerana hendak membuktikan kebenarannya. Peristiwa 3 Encik Muhammad yang baru pulang dari biliknya di tingkat 5 memberitahu Mahani bahawa dia akan mendapat seorang pembantu di pejabat kerana urusan serta fail-fail pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang akan dipindahkan dari pejabat Tan Enterprise ke pejabatnya. Mereka kemudiannya pulang ke pejabat di Bangunan Maju Jaya menaiki kereta yang dipandu oleh Kasim 51 .telah menyatakan tentangannya terhadap hasrat ayahnya itu.

Peristiwa 2 52 . Syarifah Mu’inah  Penyayang dan memahami anaknya Mahani 2. perkenalan mereka baru sahaja. Watak dan Perwatakan : 1. malam dan tengah hari C. Mahani juga keliru sama ada Rahim atau Jahid yang mencintainya. Plot : Peristiwa 1 Mahani berasa gugup apabila diberitahu oleh ibunya bahawa Datuk Indera Mahmud datang merisik untuk meminangnya. Mahani juga tertarik dengan sikap Jahid kerana dia seorang yang sopan dan mempunyai sifat sebagai pelindung kaum wanita. Latar tempat : Rumah Mahani B. Rahim dikenalinya sejak dari sekolah lagi manakala Jahid. Tan Sri Syed Aris  Bertimbang rasa  Peka  Gemar bermain golf D.Bab 25 ( Halaman 200 hingga 207 ) A. Latar masa : Petang. Mahani  Seorang yang inginkan kepastian dan kebenaran  Sabar 3. Dia tidak pasti sama ada wakil itu datang meminangnya bagi pihak Rahim ataupun Jahid.

Mahani tetap membisu seribu bahasa. Semenjak Mahani dan Rahim kecil lagi dia dan Cik Puan Tipah telah bercadang hendak berbesan. Syarifah Mu’inah. Gelagatnya itu menjadi tanda tanya pada Syarifah Mu’inah. Tan Sri Syed Aris bahawa utusan dari keluarga Datuk Mahmud datang merisik untuk meminangnya dan ingin menjadikannya tunang Rahim. Sikap Mahani itu merunsingkan ibunya. Sewaktu mangambil telegram tersebut dia berasa amat cemas. Pada petang keesokan harinya telegram daripada Rahim telah diterima Mahani. Dia berharap sekarang telah tiba masanya hajat itu dilaksanakan dan diizinkan Tuhan. Namun. Mahani telah menghantar telegram ke London tanpa pengetahuan ibu bapanya untuk mendapatkan kepastian daripada Rahim. Peristiwa 3 Pada malam itu. Mahani meminta diberi tempoh dua puluh empat jam untuk memberikan jawapannya. 53 .Setelah diberitahu oleh bapanya.

Mahani tidak mahu majlis pertungannya diadakan secara besar-besaran. Puan Syarifah Mu’inah  Bertolak ansur  Bertimbang rasa 2. Mahani  Berpendirian tegas  Berpandangan jauh D. Dia membantah cadangan ibunya hendak mengadakan majlis secara besar-besaran kerana menganggapnya sebagai suatu pembaziran dan 54 . Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah Tan Sri Syed Aris pada malam itu terangbenderang bermandikan cahaya kerana selepas waktu Isyak nanti akan diadakan kenduri menerima pinangan daripada keluarga Encik Muhammad. Latar tempat : Rumah Tan Sri Syed Aris B. Watak dan Perwatakan : 1.Bab 26 ( Halaman 208 hingga 215 ) A. Begitu juga dengan majlis perkahwinan mereka kelak. Tan Sri Syed Aris  Sentiasa mengamalkan sikap dan cara hidup yang sederhana walaupun seorang yang kaya-raya 3. Latar masa : Malam dan pagi C. Pertunangan antara Rahim dan Mahani akan diisytiharkan.

Datin Tan merupakan salah seorang Pengarah Syarikat Lombong Lembah Tualang dan sudah tentu banyak maklumat yang akan diketahuinya dalam syarikat itu. Pada keesokan harinya selepas makan. Mahani berhasrat ingin ke rumah Datuk Tan. Peristiwa 3 Uapacara pertunangan tersebut berjalan dengan lancar dan teratur. Mahani juga berasa ada maklumat yang berguna untuk diselitkan dalam surat yang akan ditulisnya kepada Rahim pada malam nanti. Encik Muhammad telah memberi cuti selama seminggu kepada Mahani. Empat hari selepas telegram itu. Peristiwa 2 Mahani bersetuju dangan pinangan tersebut setelah mendapat jawapan telegram daripada Rahim dengan tiga patah perkataan saja iaitu ‘I love you’. Mahani telah menerima sepucuk surat ‘express’ daripada Rahim menyatakan perjuangannya menentang Tauke Besar Muhammad bin Datuk Indera Idris iaitu bapanya dan konco-konconya.akan menyebabkan berlakunya salah faham atau ada yang berkecil hati. kerana ada satu perkara yang hendak diketahuinya daripada Datin Tan. Perkara tersebut menyebabkan Mahani terseret sama unutk merealisasikan perjuangan bakal suaminya itu namun dia tidak akan menjadi penderhaka kepada orang tuanya itu. 55 .

Pada masa yang sama Yang Berhormat Muhd. Encik Muhammad tidak hairan punca Rahim yang masih belum menjawab surat rasmi daripada Datuk Tan yang menawarkan jawatan sebagai Pegawai Pengurus Dagang Syarikat Lombong Lembah Tualang. Peristiwa 2 Sudin menghubungi Encik Muhammad dan dia diminta oleh Encik Muhammad menunggunya di sebuah restoran dan membawa Jahid bersama.Bab 27 ( Halaman 216 hingga 222 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Rumah dan pejabat Encik Muhammad B. Latar masa : Pada waktu pagi C. Dia juga terkejut dengan kandungan surat terakhir yang diterima daripada Rahim yang agak ganjil. Yusuf juga ingin berjumpa dengan Encik Muhammad. Encik Muhammad menjangkakan mereka tentu berhadapan dengan masalah orang 56 . Encik Muhammad  Sentiasa bersyukur 2. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad bersyukur kerana usahanya menyatukan Rahim dengan Mahani telah Berjaya. Cik Puan Tipah  Sentiasa menyokong suaminya  Sependapat dengan suaminya  Mudah menerima teguran D. Oleh itu. Dia sedar bahawa Rahim tidak tahu hakikat hidup dan harus belajar banyak lagi tentang teori-teori pembangunan ekonomi.

57 . Semakin banyak tindakan akan menyebabkan semakin rumit dan semakin sukar untuk diselesaikan kelak.Kampung Pulai. Hal ini demikian kerana jika memang mereka berhadapan dengan masalah yang sama tidaklah berat benar untuk diselesaikan tetapi jika masalah mereka berlainan tentu panjang ceritanya. Dua masalah memerlukan dua tindakan. Ketika itu fikirannya terganggu. Masalah yang berlainan tentu memerlukan tindakan yang berlainan.

Encik Muhammad berasa lega kerana tempoh tersebut memberi kesempatan kepadanya untuk menyelesaikan perkara atau masalah yang baru berbangkit di Lembah Tualang sebelum Rahim pulang. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B. Kebetulan pula Rahim terpaksa menunda kepulangannya hingga bulan September.Bab 28 ( Halaman 223 hingga 230 ) A. Latar masa : Pada waktu pagi C. Peristiwa 2 58 . Mahani  Cekap dan berkeyakinan  Jelita dan sopan D. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad  Bijak mengatur strategi dalam perniagaan  Gemar menghisap paip  Penyabar 2. Cik Puan Tipah  Bersikap sedikit teburu-buru 3. Plot : Peristiwa 1 Perkahwinan Rahim dan Mahani telah disepakati oleh keduadua belah pihak dan akan dilangsungkan pada akhir bulan September.

Kedua. Peristiwa 3 Encik Muhammad telah memanggil Mahani untuk mengajaknya ke Pekan Tualang bersama isterinya dan Ana pada pagi hari Sabtu. 59 . Mahani pula berjanji dalam hatinya akan melahirkan kedamaian antara Encik Muhammad dan Rahim. Yusuf memberikan kerjasama kepada peguamnya itu. Dia juga bedoa agar Mahani dan Rahim hidup berbahagia selama-lamanya. Yusuf pula melaporkan kejadian perkelahian hebat di Pekan Kuala. Shahril supaya membela Ali dalam kedua-dua kes tersebut. Encik Muhammad masih memberi cuti selama seminggu kepada Mahani. Peristiwa 2 Encik Muhammad meminta peguam syarikatnya. Namun begitu. Pendekar Omar yang berkelahi dengan Ali menjadi penyokong sebuah parti manakala Ali menjadi orang kuat pemuda parti di Pekan Tualang. shahril juga diminta menjalankan penyiasatan yang menyeluruh terhadap punca kes itu. ada hubungannya dengan kegiatan kempen untuk bersarakan imam tua di Pekan Kuala dan menaikkan Imam Saad menjadi imam di Pekan Tualang. Dia juga gembira melihat Mahani berasa bahagia bersama dengan anaknya. Antara yang terlibat ialah Ali. Selain itu. Kedua-dua kejadian itu berlaku serentak dan melibatkan Ali. Rahim. Kejadian itu dikaitkan dengan beberapa sebab.Sudin dan Jahid melaporkan kejadian menjahanamkan ladang orkid Cik Puan Tipah di Jeram Medang dan Yang Berhormat Muhd. Dia juga telah meminta Yang Berhormat Muhd. pengelola ladang orkid Cik Puan Tipah. Dia meminta peguamnya menyaman pihak yang membinasakan kebun orkid itu dan mengelakkan perkara itu dikaitkan dengan soal-soal politik. Pertama.

Plot : Peristiwa 1 Mahani masuk ke pejabat dengan fikiran dan perasaan yang agak letih kerana semalaman dia tidak dapat tidur lena. Cik Puan Tipah  Gemar bertanya 3. Latar masa : Pada waktu pagi C. Kesedaran Mahani terhadap nasib penduduk Kampung Pulai semakin terasa apabila dia sendiri berkunjung ke kampung itu Sabtu lalu. Peristiwa 2 Encik Muhammad telah menjalankan temu duga untuk memilih pekerja baru bagi menampung urusannya yang semakin bertambah 60 . Dia juga memikirkan sikap Rahim yang masih berkeras kepala dengan ayahnya dan dia tahu harapan Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah agar dia dapat melembutkan hati Rahim. Latar tempat : Pejabat Encik Muhammad B. Dia berpendapat bahawa penduduk Kampung Pulai memang perlu dibantu dan diberi pertolongan untuk memajukan kehidupan mereka. Mahani  Penyayang  Mudah mesra 2. Encik Muhammad  Tegas dan baik hati D.Bab 29 ( Halaman 231 hingga 237 ) A. Watak dan Perwatakan : 1.

Setelah perbincangan itu selasai dan peguam itu balik. Orang lain tidak dibenarkan menganggu perbincangan mereka. Peristiwa 3 Cik Puan Tipah dan peguamnya diminta datang ke pejabat bertemu Encik Muhammad untuk berbincang berhubung dengan masalah ladang orkid di Jeram Medang. Encik Muhammad mengajak Mahani makan di luar bersama dia dan isterinya. siapakah yang mengkhianati kebun orkid Cik Puan Tipah. Situasi itu menimbulkan tanda tanya kepada Mahani.semenjak menjadi Pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang yang baru ditubuhkan. 61 . bakal menjadi kerani dan Azliah memangang jawatan penolong setiausaha kerana mempunyai diploma kesetiausahaan. Dua orang telah dipilih iaitu Saadiah. Pada fikirannya sebab itu tentu bukan datang daripada Encik Muhammad atau Cik Puan Tipah kerana orang Kampung Pekan Tualang sangat menghormati keluarga Datuk Indera.

Encik Muhammad selalu membawa tetamunya makan tengah hari di situ dan dia juga ada syer dua puluh peratus dalam restoran itu. Encik Muhammad  Gemar makan makanan barat D. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad. isterinya dan Mahani telah singgah makan di restoran. Mereka telah memesan steak dan air limau. Latar tempat : Restoran B. Latar masa : Petang C. Cik Puan Tipah  Tidak biasa makan di restoran  Berterus terang 3. Encik Muhammad juga menganggap Rahim dan Mahani merupakan anak Melayu yang dibesarkan dalam kalangan orang Melayu tetapi dia bukan orang kampung yang tulen kemelayuannya. Mahani  Bijak membaca fikiran orang lain  Berketurunan Arab  Mengambil berat 2.Bab 30 ( Halaman 238 hingga 245 ) A. Hal ini demikian kerana Rahim dan Mahani 62 . Watak dan Perwatakan : 1. Semasa makan Encik Muhammad mengambil kesempatan bercakap tentang Rahim dan berharap Mahani dapat menjinakkan sifat pembangkang yang ada dalam jiwa anaknya.

anak masyarakat kosmopolitan yang tidak mengerti akan masyarakat Melayu. masyarakat Melayu hingga ke hari ini masih bukan masyarakat kota. Syarikat Lombong Lembah Tualang pula tidak bergantung kepada Rahim dan kegiatan itu perlu untuk pembangunan ekonomi orang Melayu. Mahani menceritakan antara perkara yang dibincangkan dengan Rahim dalam surat-surat mereka ialah tentang anak. Peristiwa 2 Cik Puan Tipah ingin mengetahui perkara yang selalu ditulis dalam surat-surat Mahani dan Rahim. bukan masyarakat industri dan dagang. Bagi Encik Muhammad. kemungkinan Rahim akan diketepikan begitu sahaja. 63 . Syarikat itu akan tetap membeli tanah orang Kampung Pulai dan jika Rahim berkeras menentang. Rahim juga belum mahu menerima tawaran Syarikat Lombong Lembah Tualang untuk menjadi Pegawai Pengurusan Dagang dan Perusahaan kerana menganggap Syarikat itu kelak akan menganiaya orang Kampung Pulai.merupakan anak kota.

Bab 31 ( Halaman 246 hingga 252 ) A. Sani juga telah ditawarkan oleh Yang Berhormat Muhd. Plot : Peristiwa 1 Sani telah pulang dan tinggal tetap di tempat kelahirannya. Pada awalnya dia ragu-ragu untuk 64 . Latar tempat : Rumah Sani ( Pekan Kuala ) B. Yusuf  Pandai bermain dengan kata-kata  Baik hati D. Watak dan Perwatakan : 1. Sani  Tahu maengenang jasa  Masih mempunyai sikap ragu-ragu  Mempunyai kesedaran diri 2. Latar masa : Pada waktu pagi C. Pekan Kuala. Yang Berhormat Muhd. Ayahnya telah berhenti dari menjadi imam kerana dia telah bersetuju untuk menetap di situ. Sudin  Banyak memberi nasihat  Berkeyakinan dan mempunyai matlamat hidup 3. Yusuf untuk menjadi wakilnya di beberapa buah kampung hingga ke wilayah Pekan Tualang menggantikan Sudin yang akan menumpukan pekerjaan sebagai pegawai perhubungan dalam syarikat Encik Muhammad.

Yusuf kerana telah membatalkan aduan orang ramai terhadap ayahnya dan berjaya memujuk ayahnya supaya berhenti dengan sukarela. Yusuf juga telah menjamin pinjaman wangnya dengan Encik Muhammad tanpa dikenakan bunga. Yusuf bahawa ayahnya itu selalu sakit dan telah dinasihati oleh doktor supaya memohon untuk bersara. Kesihatan ayahnya itu menganggu tugasnya sebagai imam dan sering menimbulkan masalah kepada orang kampung. Yang Berhormat Muhd. fikirannya berubah.menerima jawatan tersebut tetapi setelah menerima nasihat daripada Sudin. Peristiwa 2 Sani ingin membalas budi baik Yang Berhormat Muhd. Oleh itu. Imam Saad akan dilantik menjadi imam dan ditempatkan di Pekan Tualang manakala penduduknya akan dipindahkan ke sebuah rancangan FELDA. Peristiwa 3 Sewaktu dalam perjalanan ke Pekan Tualang Sani mendapat penjelasan daripada Yang Berhormat Muhd. 65 .

Pak Salim  Tidak tetap pendirian  Mudah berubah 2. Sudin kemudian beredar dari kedai Pak Salim dan meminta supaya memberitahu perubahan tempat perjumpaan bersama Penolong 66 . Sudin  Penyabar dan tenang 3. Sudin terpaksa berhadapan dengan sikap Pak Salim yang membantah rancangan perpindahannya ke rancangan FELDA. Latar masa : Pada waktu pagi C. Mat Akil  Sentiasa gembira 4. Watak dan Perwatakan : 1. ikhlas dan berpengalaman  Kadangkala bersikap tegas D. Latar tempat : Kedai Pak Salim dan rumah Datuk Indera Mahmud B. Yusuf  Bijak. Sudin cuba memujuk Pak Salim supaya kembali pada persetujuan yang diberikannya seminggu lalu tetapi gagal. Yang Berhormat Muhd. Plot : Peristiwa 1 Sewaktu di kadai Pak Salim.Bab 32 ( Halaman 253 hingga 259 ) A.

Tinggal dia seorang sahaja orang tua yang terpaksa mengikut anaknya ke rancangan FELDA. Yang Berhormat Muhd. Yusuf dan Encik Muhammad. Sudin pula melaporkan tentang masalah yang dihadapinya dengan Pak Salim. Peristiwa 2 Semasa dalam perjalanan ke Pekan Tualang. 67 . Perisriwa 3 Sudin ke rumah Datuk Indera Mahmud untuk berjumpa dengan Yang Berhormat Muhd. Masalah tersebut akan diselasaikan oleh Yang Berhormat Muhd. Sudin mendapat tahu punca yang menyebabkan Pak Salim meradang. Sudin telah menumpangkan Mat Akil dan rakan-rakannya. Yusuf dengan bantuan Sani.Pegawai Daerah dan Peagawai FELDA setelah Pak Salim tidak membenarkan kedainya dijadikan tempat perjumpaan tersebut. Hal ini demikian disebabkan Pak Salim kecewa kerana Tuk Empat Dahlan dapat menjadi Penghulu dan memperoleh rumah di Pekan Tualang tanpa perlu mengikut ke rancangan FELDA manakala Imam Saad pula dilantik menjadi imam kerajaan dan memperoleh tanah ganti kepada tanah wakaf surau itu di Pekan Tualang. Mereka sedang rancak berbincang tentang rancangan memindahkan penduduk Kampung Pulai ke FELDA. Yusuf akan bertemu dengan Pak Salim dan berjanji untuk mendapatkannya sebuah tapak kedai sebagai jalan penyelesaian.

Latar tempat : Surau ( Kampung Pulai ) B. Di samping itu. Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Pengumuman kewujudan Syarikat Lombong Lembah Tualang untuk membeli tanah orang-orang kampung oleh Encik Muahammad telah mendapat tentangan daripada Jamaludin dan pemuda berjubah ( Lebai Maarup ). Peristiwa 2 68 . Peristiwa tersebut merupakan tamparan yang hebat kepada Encik Muhammad.Bab 33 ( Halaman 260 hingga 267 ) A. Mahani  Berpendirian tinggi  Bijak mengawal diri D. dan berzina ke daerah itu. petang. Pada pendapat mereka pembinaan hotel peranginan di Jeram Medang akan membawa kepada masalah sosial seperti berjudi. dan pagi C. Latar masa : Tengah hari. malam. Mereka beranggapan tujuannya itu semata-mata untuk mengusir penduduk Kampung Pulai. mereka juga menyangka bahawa Encik Muhammad akan mendirikan sebuah hotel di situ. Jamaludin  Anak Pak Salim 3. minum arak. Encik Muhammad  Bermotivasi 2.

Yang Berhormat Muhd. Pak Salim juga dijanjikan untuk mendapat kemudahan rumah kedai di rancangan FELDA itu kelak. Encik Muhammad sering keluar makan dengan setiausahanya itu. Dia kemudian keluar untuk bertemu dengan Datuk Tan berbincang berhubung dengan perkara tersebut. Peristiwa 4 Encik Muhammad telah mendapat laporan daripada peguamnya berhubung dengan kes pergaduhan di Pekan Kuala dan pengkhianatan di kebun orkid Jeram Medang. Dalam hatinya. Encik Muhammad tetap bertekad bahawa operasi perlombongan di Kampung Pulai seta operasi pemindahan penduduk Kampung Pulai ke rancangan FELDA tidak boleh dihalang oleh anasir-anasir fanatik. Mary telah mengajarkannya semacam cara hidup yang amat manis. Tetapi era itu telah lama ditingalkannya sejak kehadiran Mahani yang banyak memberinya kesedaran. Peristiwa 3 Encik Muhammad terkenangkan peristiwa beberapa tahun yang lalu ketika Mary menjadi setiausahanya. Dia juga telah berjanji untuk memastikan anaknya.Yang Berhormat Muhd. Jamaludin tidak akan membantah rancangan itu lagi. Dia juga sering melupakan Cik Puan Tipah. Yusuf telah mencadangkan supaya kunjungan Penolong Pegawai Daerah ditangguhkan tetapi tidak dipersetujui oleh Encik Muhammad. 69 . Encik Muhammad sering menghabiskan masa dengan Mary. Yusuf dan Sani telah berjaya memujuk Pak Salim supaya menjual tanahnya dan berpindah ke FELDA.

Peristiwa 2 Encik Muhammad menunjukkan laporan peguamnya kepada Datuk Tan dan membuat kesimpulan bahawa anak-anak muda yang menjahanamkan kebun orkid Cik Puan Tipah di Jeram Medang sebenarnya diupah untuk berbuat demikian oleh seseorang dan dia sedang mencari motif sebenar orang tersebut berbuat demikian. Encik Muhammad tidak lagi berminat untuk mengambil tahu tentang Mary kerana menganggap perkara dahulu telah berlalu dan yang perlu dihadapi sekarang ialah urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang. Latar masa : Pada waktu pagi C. Encik Muhammad  Sayangkan kerjayanya  Pandai membahagi masa  Professional sewaktu bekerja 2. Datuk Tan  Suka bergurau  Berkeyakinan dan tegas D. Watak dan Perwatakan : 1. Plot : Peristiwa 1 Semasa pertemuan Encik Muhammad dan Datuk Tan timbul cerita tentang Mary iaitu bekas setiausaha Encik Muhammad yang datang berjumpa dengan Datuk Tan untuk mencari pekerjaan. Encik Muhammad mengesyaki Tauke Chan terlibat kerana ingin membalas 70 .Bab 34 ( Halaman 268 hingga 274 ) A. Latar tempat : Pejabat Tan Enterprise B.

Oleh sebab itulah. Peristiwa 3 Datuk Tan percaya sekiranya Kampung Pulai tidak dapat dibeli operasi perlombongan tetap dapat diteruskan manakala Encik Muhammad pula memikirkan nasib dan masa depan Kampung Pulai yang akan dikelilingi tasik dan timbunan pasir bekas lombong. Datuk Tan tidak bersetuju dengan pendapat itu kerana dia tahu Tauke Chan tidak akan berani berbuat demikian. dia mahu membela nasib penduduk Kampung Pulai.dendam kepadanya kerana telah mengagalkan rancangannya mahu berkongsi dengan abangnya mendirikan taman perumahan di Pekan Tualang. Datuk Tan mencadangkan supaya peguam itu meneruskan siasatan. 71 .

Bab 35 ( Halaman 275 hingga 282 ) A. mereka terserempak dengan Mak Ngah dan Milah. Sudin  Prihatin  Bertanggungjawab  Penyabar 3. Mat Akil ke kedai Pak Salim mencari Lebai Maarup kerana berani menuduh rancangan Encik Muahammad mendirikan hotel peranginan di Jeram Medang sebagai satu usaha membawa maksiat. Mak Minah  Pendendam D. Di pertengahan jalan. Plot : Peristiwa 1 Mat Akil telah menerima upah daripada Sudin dan diingatkan supaya sentiasa memerhatikan gelagat Jamaludin dan Lebai Maarup. Peristiwa 2 72 . Mat Akil  Sentiasa gembira  Tamak dan tidak jujur 2. Mat Akil kemudian mengajak rakan-rakanya itu balik ke pondok. Latar tempat : Kedai Pak Salim dan pondok mesin getah B. Latar masa : Petang jumaat dan malam C. Watak dan Perwatakan : 1.

Mereka juga sedar dengan perubahan yang berlaku antara mereka dengan Sudin kerana sebelum ini mereka dengan Sudin bermusuhan. Mat Akil masih bercerita tentang kegagalannya untuk memikat Gayah dan meminta maaf kepada rakanrakannya kerana tidak dapat membeli barang-barang yang mereka pesan dahulu ketika di bandar mencari Gayah.Setibanya di Pondok. Peristiwa 3 Kemudian mereka berpisah dan berjanji akan berjumpa di tempat yang sama pada keesokan hari. tidak seperti dahulu. Sekiranya Tuk Empat Dahlan menjadi penghulu dia sendiri akan menjadi anak saudara penghulu. Mat Akil terus ke rumah Sudin. Dia sedar Mak Minah sukar memaafkannya tetapi walau apa pun kini dia telah berjaya menolong Sudin sambil mendapatkan kesenangan mencari wang. 73 . Mat Akil juga tidak menyangka kedatangannya itu disambut baik. Mat Akil membahagi-bahagikan wang upahan yang diberikan oleh Sudin. Kali pertama dahulu dia telah dihalau oleh Mak Minah.

Plot : Peristiwa 1 Mat Akil menyampaikan maklumat tentang Lebai Maarup kepada Sudin tetapi maklumat yang disampaikannya itu sentiasa berubah-ubah. Tanjung Karang. Watak dan Perwatakan : 1. Latar masa : Tengah hari C. Mat Akil  Pandai berpura-pura  Bersikap batu api  Penipu 2.Bab 36 ( Halaman 283 hingga 290 ) A. Dia juga telah mengarahkan kawan-kawannya mengikut Lebai Malang dan tentang Jamaludin pula dia berharap Pak Salim sendiri dapat menyelesaikan masalah anaknya itu. Sudin  Teliti  Bijak memperalatkan orang lain 3. Lebai Maarup dikatakan ejen sebuah parti politik dan asalnya anak Kampung Pulai tetapi telah lama meninggalkan kampung itu mengikut bapanya ke Kuala Selangor. Latar tempat : Kedai Pak Salim B. Pak Salim  Mudah dipujuk dan dibawa berbincang  Bertimbang rasa D. 74 .

Oleh itu. Mat Akil dan kawan-kawannya berhasrat untuk bersuka ria di bandar setelah ibu bapa mereka menjual tanah. Sudin dan Gayah pula akan kembali ke Kuala Lumpur. Mat Akil menyuruh Man dan rakanrakannya pergi mengaji dengan Lebai Maarup yang mengajar dua kali seminggu di Balai Raya khas untuk budak-budak muda dan membuat laporan kepada Imam Saad kononnya Lebai itu mengajar ilmu sesat. Sudin berjanji akan membantu Pak Salim untuk mendapatkan tapak kedai di Pekan Tualang kelak. Man membawa berita tentang Lebai Maarup yang telah diserang oleh mereka. Kemudian Sudin. Mat Akil dan rakan-rakannya pergi ke Pekan Tualang untuk berbincang tentang Lebai Maarup. Jamaludin. Sudin juga telah menyediakan laporan kepada Encik Muhammad tentang orangorang Kampung Pulai seperti juga orang di tempat lain yang ingin mengecap kesenangan dan kemewahan hidup moden. Peristiwa 3 Pak Salim telah bertemu Sudin untuk meminta pertolongan menangani masalah anaknya. dia akan berusaha menyelesaikan masalah pembelian tanah itu dengan segera. 75 .Peristiwa 2 Mat Akil menasihati Pak Salim supaya meminta pertolongan Sudin untuk mendapatkan bantuan membuka kedai di Pekan Tualang atau di Pekan Kuala.

Latar masa : Pagi dan tengah hari C. Mat Akil juga menipu dengan mengatakan Lebai Maarup adalah ejen sebuah parti politik dan mungkin akan menjadi calon dalam pilihan raya beberapa tahun lagi. Jahid  Pendiam  Komited dengan tugas D. Latar tempat : Pejabat Sudin dan rumah Penghulu Mahmud B. Plot : Peristiwa 1 Sudin tidak mempercayai laporan yang dibuat oleh Mat Akil kerana ayahnya sendiri memuji kegigihan Lebai Maarup yang berani mencuba menarik kembali orang-orang muda ke jalan yang benar. Peristiwa 2 76 .Bab 37 ( Halaman 291 hingga 297 ) A. Sani  Cekap melaksanakan kerja 3. Sudin  Pendendam  Bijak mengatur stratergi  Bertanggungjawab 2. Watak dan Perwatakan : 1. Mat Akil turut mahu mencederakan Lebai Maarup buat kali kedua supaya dia meninggalkan Kampung Pulai.

Sudin masih berdendam terhadap Mat Akil. Dia ingin membalas segala perbuatan jahat yang dilakukan oleh Mat Akil dahulu tetapi belum tiba masanya kerana dia mahu mempergunakan Mat Akil sepenuhnya. Sudin juga berusaha memerangkap Mat Akil dan membalas dendam secara halus terhadapnya. Dia akan mendapatkan bantuan daripada Kemat Jerangkung untuk menjadi saksi terhadap jenayah yang dilakukan oleh Mat Akil dan rakan-rakanya. Peristiwa 3 Sani melaporkan bahawa sikap Jamaludin dan Lebai Maarup menentang pembelian tanah Kampung Pulai tidak ada kena mengena dengan politik Yang Berhormat Muhd. Yusuf. Dia juga mendapat tahu bahawa Pendekar Omar diupah oleh Tauke Chan untuk memukul pekerja-pekerja kebun orkid dan memusnahkan pokok-pokok orkid tersebut melalui bekas pemandu Tauke Chan. Peristiwa 4 Sudin teringatkan keluhan ayahnya tentang akhlak orang muda di kampung itu yang telah runtuh dan orang tua yang kini mengejar kebendaan dan kemewahan. Imam Saad tidak berdaya lagi membetulkan keadaan dan mengharapkan orang seperti Lebai Maarup untuk menjalankan tugas tersebut. Peristiwa 5 Jahid telah menyiapkan senarai orang-orang yang tidak bertanah dan menumpang di tanah keluarga Datuk Mahmud supaya memudahkan kerja Encik Muhammad. Sudin telah mengambil keputusan untuk membawa Gayah ke Kuala Lumpur kelak. Dia mengerti benar betapa liciknya muslihat-muslihat yang dilakukan oleh Encik Muhammad tatapi dia tidak mampu menentang kerana telah termakan budi termasuklah usaha mengahwinkannya dengan Gayah. Peristiwa 6 Sudin sedar sekiranya dia berjaya nanti dia akan mengikut jejak langkah Encik Muhammad di dalam dunia dagang dan perusahaan dan kemungkinan dia akan mewarisi tipu muslihat yang tidak jujur atau menjadi saudagar Melayu pertama yang bersifat jujur dan telus.

77

Bab 38 ( Halaman 298 hingga 299 )

A. Latar tempat

: Bilik kerja dan kebun orkid di rumah Encik Muhammad

B. Latar masa

: Pukul 9 pagi pada hujung minggu

C. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad
 Tekun dan komited terhadap kerja

2.

Cik Puan Tipah  Mengerti dan memahami keadaan suaminya

D. Plot

:

Peristiwa 1

Pada pagi minggu itu, Encik Muhammad berada di dalam bilik kerja di rumahnya dan tidak mahu diganggu. Dia mendapat tahu tentang perkembangan terbaru di Kampung Pulai dan membatalkan rancangannya hendak ke kampung itu esok. Berkenaan dengan Jamaludin yang ingin mendapatkan sebuah kedai di Pekan Tualang bukanlah suatu masalah yang besar baginya tetapi dia agak kecewa dengan kemunculan Lebai Maarup yang mengeruhkan keadaan. Encik Muhammad juga tertanya-tanya tujuan sebenar Lebai Maarup.

78

Bab 39 ( Halaman 300 hingga 306 )

A. Latar tempat

: Rumah Imam Saad dan rumah Yang berhormat Muhd. Yusuf

B. Latar masa

: Petang Sabtu hingga ke malam

C. Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Mudah tersentuh

2.

Imam Saad  Prihatin dan baik hati

D. Plot

:

Peristiwa 1

Imam Saad mengadu kepada anaknya Sudin bahawa Lebai Maarup telah dipukul orang pada malam semalam, Lebai Maarup tahu siapa yang telah memukulnya itu tetapi dia tidak mempunyai bukti yang zahir untuk menuduh sesiapa. Hanya secara batin sahaja Lebai Maarup mengagak orang yang memukulnya itu. Lebai Maarup mahu menegakkan keadilan dan ingin melihat pembalasan yang setimpal dilakukan. Walau bagaimanapun, Lebai Maarup tidak mahu membawa perkara tersebut kepada pihak polis kerana dia tiada bukti yang zahir. Peristiwa 2 Lebai Maarup telah meminta orang kampung ke balai raya pada pukul sembilan pagi kerana ingin membongkar kes yang menimpa dirinya. Dia menerangkan punca yang menyebabkan dia dipukul orang dan dia tidak akan melawan sekiranya dipukul lagi kerana dia tetap tidak akan berhenti menyampaikan kebenaran, seruan Allah s.w.t dan Rasul-Nya Peristiwa 3

79

Sebelum perjumpaan itu berlangsung dia perlu berjumpa denga Mat Akil dan Kemat Jerangkung. Dia merasakan perlunya berhati-hati dan menyimpan sebaik mungkin rancangannya untuk memberi hukuman kepada Mat Akil dan rakan-rakannya. ini merupakan peluang terbaik untuk membalas dendam terhadap Mat Akil. Hal ini demikian keranaa.Sudin telah dijemput sama dalam perjumpaan itu. Yusuf ke Kuala Lumpur. Dia juga yakin walau apa pun yang terjadi Encik Muhammad tidak akan kalah. Peristiwa 4 Sudin mendiamkan diri sahaja sewaktu perjalananya dengan Yang Berhormat Muhd. Yusuf untuk ke rumah Encik Muhammad bagi melaporkan perkembangan terbaru yang berlaku di Pekan Kuala. 80 . Dia kemudian ke Pekan Kuala bertemu Yang Berhormat Muhd.

Bab 40 ( Halaman 307 hingga 313 ) A. Bilal Endut  Bapa saudara Lebai Maarup 4. Kemat Jerangkung  Pendiam  Pengikut Lebai Maarup yang paling setia 5. balai raya. Imam Saad  Imam Kampung Pulai 3. Man  Kawan Mat Akil 81 . Mat Akil  Kurang ajar  Tidak mahu mendengar kata 6. Latar tempat : Di surau. Watak dan Perwatakan : 1. Lebai Maarup  Bijak menarik penduduk kampung untuk ke surau  Berani menegakkan keadillan 2. Latar masa : Pada waktu subuh hingga pagi C. dan kedai Pak Salim B.

 Tidak menghormati orang yang lebih tua  Pemarah  Kejam dan ganas D. Peristiwa 2 Ketika Di balai raya orang telah penuh. Dua orang luar itu menangkap Mat Akil. Suasana senyap tatkala Lebai Maarup memulakan ucapannya. Peristiwa 3 Mat Akil. Mat Akil bersikap kurang ajar dan tidak menghormati majlis menyebabkan perjumpaan ramai itu menjadi kecoh. Imam Saad. Kemat Jerangkung dapat memegang Mat Akil dari belakang kemudian serangan itu terhenti apabila terdengar letupan pistol. Mat Akil. Ketika dia mahu mula berbicara Mat Akil dan rakan-rakannya sering sahaja menyampuk dan kadangkala menghinanya namun Lebai Maarup tetap sabar. Dua orang luar juga berada dalam balai raya.t dan berterima kasih kepada Tuk Imam. Lebai Maarup juga bersyukur kepada Allah s. Man dan dua orang kawannya telah meluru ke depan. Mat Akil telah melibas pisau dan terkena pada bahu Lebai Maarup menyebabkan darah terpercik keluar. Lebai Maarup.w. Plot : Peristiwa 1 Pada waktu subuh. Man dan rakan-rakannya mula bertindak diluar kawalan. Man telah membaling batu ke arah Lebai Maarup dan tepat mengenai mukanya. Lebai Maarup juga menyatakan bahawa dia tidak merempat di kampung itu dan telah pulang dari merantau. Man dan dua orang rakannya serta digari. Bilal Endut dan Kemat Jerangkung terkurung dalam surau akibat hujan lebat. Suasana di dalam balai raya itu menjadi haru biru. 82 . Imam Saad dan Bilal Endut hendak mengetahui apa yang akan dilakukan oleh Lebai Maarup di balai raya pagi nanti tetapi Lebai Maarup enggan memberitahu. Pak Ngah dan Cik Kemat kerana banyak memberi sumbangan kepadanya untuk memimpin orang kampung. Hal ini demikian kerana Lebai Maarup hanya mahu menenangkan suasana dan tidak mahu ada sesiapa yang akan sakit hati terhadapnya.

Cik Puan Tipah  Memahami suaminya  Rajin dan taat D. Encik Muhammad juga bercadang mengadakan kenduri dan menjemput Lebai Maarup membaca doa. Latar masa : Tengah hari C. Encik Muhammad  Penyayang  Komited dengan kerja 2. Watak dan Perwatakan : 1. Encik Muhammad kemudiannya keluar dan berjumpa dengan isterinya di taman orkid. 83 .Bab 41 ( Halaman 314 hingga 315 ) A. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad banyak menghabiskan masanya di bilik kerja sehingga dia sendiri tidak menyedari bahawa dia tidak makan dan minum dari malam semalam. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B.

Latar masa : Pada waktu pagi C. Tuk Empat Dahlan  Mengambil berat 5. Pak Salim  Prihatin dan mengambil berat 6. Bilal Endut  Tabah dan sabar 3. Watak dan Perwatakan : 1. Kemat Jerangkung  Pengikut yang setia 84 . Sudin  Prihatin  Tidak pernah bermuka keruh 2. Latar tempat : Hospitan Daerah dan Balai Polis B. Imam Saad  Prihatin 4.Bab 42 ( Halaman 316 hingga 320 ) A.

Yusuf  Cepat bertindak 8. Bilal Endut kemudian masuk dan memberi keterangan dan selepas itu Sudin pula yang memberi keterangan. Mereka akan ke sana selepas doktor keluar. Mereka bercadang hendak ke Kuala Lumpur petang nanti untuk menyampaikan berita baru itu kepada Encik Muhammad. Man dan kawan-kawannya sedang termenung. Lebai Maarup hampir tidak sedarkan diri tatkala dibawa ke hospital. Sudin kemudiannya beredar dari situ dengan perasaan yang lapang. Sudin melihat Mat Akil. Sudin berasa bersyukur kerana musuhnya 85 . Yusuf dan Sani. Peristiwa 3 Di depan lokap yang berjeriji besi itu. Mereka dikehendaki ke balai polis untuk memberi keterangan tetapi Sudin tetap berkeras mahu mengetahui dulu keadaan Lebai Maarup. Tuk Empat Dahlan. Plot : Peristiwa 1 Sudin dan Bilal Endut menunggu dengan perasaan bingung dan cemas di luar bilik rawatan kecemasan Hospital Daerah. Peristiwa 4 Sudin dan orang-orang tua kampungnya pulang ke Kampung Pulai menaiki keretanya. Yang Berhormat Muhd. Sudin memberitahu mereka dia cuba mendapatkan peguam namun dalam hati Sudin dia berasa puas kerana dendamnya telah terbalas.7. Yusuf dan Sani. Peristiwa 2 Di balai polis Sudin dan Bilal Endut bertemu dengan Yang Berhormat Muhd. Doktor memberitahu bahawa Tuk Bilal kehilangan banyak darah dan tidak boleh diganggu hingga keesokan harinya. Kemudian Imam Saad. Sani  Cekap menjalankan kerja D. Pak Salim dan Kemat Jerangkung tiba selepas balik dari balai polis memberi keterangan. Sewaktu di luar Sudin menceritakan segala-galanya kepada Yang Berhormat Muhd. Mereka baru sahaja menerima beberapa keterangan dari polis.

sudah menerima balasan. Sudin juga ingin melihat ayahnya memenangi sesuatu walau sekecil mana sekalipun. Imam Saad pula berharap Lebai Maarup dapat memimpin orang kampungnya di FELDA nanti. 86 .

Cik Puan Tipah  Murah dengan senyuman  Lemah lembut 3. Tan Sri Syed Aris  Berfikiran terbuka 5.Bab 43 ( Halaman 321 hingga 326 ) A. Watak dan Perwatakan : 1. Datuk Tan Chong Seng ( Datuk Tan )  Pengarah Urusan Syarikat Lombong Lembah Tualang 4. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Encik Muhammad  Murah dengan senyuman  Baik hati  Peka 2. Sudin  Peramah  Memendam perasaan 87 . Latar masa : Pada waktu malam C.

Plot : Peristiwa 1 Suasana rumah Encik Muhammad meriah pada malam itu. Encik Muhammad dan Cik Puan Tipah sentiasa senyum dan ketawa. Dia sentiasa berhati-hati kerana walau apa pun yang terjadi dia tetap akan menjadi alat pada Encik Muhammad. Dia juga mahu mempergunakan pertentangan antara Encik Muhammad dan Rahim kerana mungkin dapat menimbulkan sesuatu yang konkrit dalam usahanya hendak mengubati hati ayahnya sendiri. Mat Akil juga harus dibela supaya dia tidak akan menyebut nama Sudin kerana Sudin telah membantu mencari peguam untuknya. Peristiwa 2 Sudin berusaha mencari alat untuk muslihatnya sendiri. Hal ini demikian kerana masa depannya bergantung kepada saudagar besar itu. Yusuf menyatakan perasaan bangganya terhadap Datuk Tan dan Encik Muhammad yang bijak menyelesaikan masalah kepada Sudin. Sewaktu dalam perjalanan pulang Yang Berhormat Muhd. Peristiwa 3 Sebelum pulang. Encik Muhammad juga berasa lega kerana semuanya sudah selesai dan Lebai Maarup boleh menjalankan dakwahnya tanpa mengganggu keluarga Datuk Indera. tetapi Sudin hanya mendiamkan diri.D. Encik Muhammad menjemput Shahril. peguamnya secara mengejut. Sudin menerima arahan daripada Encik Muhammad supaya berbincang dengan peguam Shahril untuk membela Mat Akil dan kawan-kawannya itu tanpa memperlihatkan perhubungannya dengan Mat Akil dalam kes tersebut. Dia juga ingin mengubati kesedihan hati ayahnya. 88 .

Yusuf. Sudin memuji kepimpinan Yang Berhormat Muhd. Yusuf. Lebai Maarup  Mengenang jasa  Sabar dan tabah 4. Sudin  Mengambil berat  Bijak berkata-kata  Pandai berpidato 3. Turut hadir dalam majlis itu ialah Yang Berhormat Muhd. Yusuf  Bekerja keras 2.Bab 44 ( Halaman 327 hingga 331 ) A. Jahid dan Sudin. dan hospital B. Latar tempat : Balai Raya Kampung Pulai. Plot : Peristiwa 1 Pegawai Daerah dan Pegawai FELDA datang ke Balai Raya Kampung Pulai untuk memberi penerangan tentang penempatan orang kampung itu ke rancangan FELDA. Ketika memberi ucapan. Shahril  Peguam Encik Muhammad  Cekap D. Bangunan Maju Jaya. Yang Berhormat Muhd. Latar masa : Pada waktu pagi hari Isnin C. Sani. sikap bertimbang rasa dan baik hati Datuk Indera Mahmud serta 89 . Watak dan Perwatakan : 1.

Peristiwa 3 Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur. Manakala Encik Muhammad akan membeli tanah orang kampung dengan harga yang tinggi. Peristiwa 2 Yang Berhormat Muhd. Dia juga mendapat tahu bahawa Lebai Maarup berkelulusan SPM. Encik Muhammad juga diberitahu oleh Sudin bahawa tanah pusaka lebai Maarup masih lagi atas nama ayahnya. Sudin singgah melawat Lebai Maarup di hospital dan tidak lupa membincangkan tentang kedudukan tanah pusaka ayah Lebai Maarup itu. Datuk Indera Mahmud pula bersetuju memberi sagu hati serta ganti rugi kepada orang kampung yang menumpang di dalam tanah keluarganya. Peristiwa 4 Sudin ke pejabat Encik Muhammad dan membincangkan tentang masalah Mat Akil dan kawan-kawanya itu dengan peguam Shahril dan urusan pembelian tanah penduduk Kampung Pulai. Yusuf yang membuka jalan untuk orang kampung menyertai rancangan FELDA. Sudin berjanji akan melawat Lebai Maarup lagi pada sebelah petang kerana dia perlu segera ke pejabat Encik Muhammad.keluarganya dan kemurahan hati Encik Muhammad selaku Pengerusi Syarikat Lombong Lembah Tualang. 90 .

Ayahnya kini menjadi seorang pendiam.t. Watak dan Perwatakan : 1. Dia dapat merasakan perubahan pada ayahnya.w. Lebai Maarup tidak akan berputus asa mengajak orang bertaqwa kepada Allah s. Peristiwa 2 Pada malam itu Sudin tidak dapat tidur lena kerana fikirannya terganggu. Latar tempat : Rumah Sudin di Kampung Pulai B. Gayah  Sangat mencintai Sudin D. Sudin  Mudah berubah  Mempunyai matlamat hidup  Setia  Bertanggungjawab 2. Dia teringatkan pertemuannya dengan Mahani dan cerita tentang Encik Muhammad akan berusaha menyedarkan Rahim tentang cara dia bekerja kerana Rahim antara penghalang hasratnya itu. Latar masa : Pada waktu malam dan subuh C. Plot : Peristiwa 1 Sudin pulang ke rumah setelah sehari suntuk menjalankan tugasnya. Peristiwa 3 91 . Imam Saad setelah dilantik menjadi Imam Pekan Tualang.Bab 45 ( Halaman 332 hingga 334 ) A. Sudin teringat kata-kata Lebai Maarup yang meninggalkan kesan yang mendalam dalam hatinya.

dia akan ke hospital untuk melawat Lebai Maarup. Sudin juga menjangkakan mungkin ada antara tanah di Kampung Pulai tidak dapat dibeli dan mengharapkan kepulangan Rahim itu nanti akan dapat mengubah cara ayahnya itu.Setelah bersarapan pagi. Kemudian dia ke pejabat untuk menunggu telefon dari peguam Shahril. 92 . Sudin keluar untuk menyelesaikan urusan dengan Jahid dan Sani. Selain itu.

Muhammad Alif bin Abdul Karim  Anak Maimunah binti Datuk Indera Idris  Berani  Pensyarah di Universiti Malaya 4. Latar masa : Pada waktu pagi hingga petang C. Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Rumah Datuk Indera Mahmud dan surau Kampung Pulai B. Sudin  Sentiasa bersedia 3.Bab 46 ( Halaman 335 hingga 344 ) A. Encik Muhammad  Tidak menepati masa  Dihormati  Pandai mengawal keadaan 2. Lebai Maarup  Sabar menempuh dugaan  Berpandangan jauh  Tabah  Baik hati 93 .

Pertemuan itu diadakan di surau dan turut hadir ialah Imam Saad dan Bilal Endut itu. Encik Muhammad tidak bersetuju dengan Lebai Maarup itu. Lebai Maarup menyatakan hajatnya kepada Encik Muhammad untuk mewakafkan tanahnya untuk keperluan agama. Plot : Peristiwa 1 Seluruh ahli keluarga Datuk Indera Mahmud berkumpul di rumahnya untuk menghadiri mesyuarat pembahagian sebahagian daripada harta keluarga Datuk Indera yang akan dibeli oleh Syarikat Lombong Lembah Tualang seperti yang diiklankan dalam akhbar oleh peguam yang menguruskan hal ehwal harta Datuk Mahmud. majlis diserahkan kepada Datuk Indera Mahmud dan Encik Muhammad. London Peristiwa 4 Selepas Zuhur. waris nombor sembilan yang mahu melabur dalam Syarikat Lombong Lembah Tualang dengan jumlah wang harga tanah bahagian masing-masing dimasukkan sebagai saham. Encik Muhammad menjadi marah apabila melihat ahli keluarga itu tidak menghormati Datuk Indera Mahmud ketika dia sedang berucap. Lebai Maarup tetap dengan perdiriannya kerana sebuah surau pasti diperlukan oleh pekerja-pekerja lombong dan setelah 15 tahun apabila pelombongan selesai.D. Peristiwa 3 Encik Muhammad dikejutkan dengan pertanyaan Muhammad Alif bin Abdul Karim. Mesyuarat diketuai oleh peguam dan dibantu oleh Tuan Kadi Wilayah Tualang yang bertanggungjawab membahagikan harta di kampung itu mengikut faraid. Encik Muhammad terpaksa mengalah dan cuba memikirkan cadangan Lebai Maarup itu. belas lombong itu pasti dibangunkan juga dan memerlukan sebuah surau atau sebuah masjid atau sebuah sekolah agama. Encik Muhammad dan Sudin ke Kampung Pulai untuk menziarahi Lebai Maarup yang baru keluar dari hospital. Pada awalnya Encik Muhammad cuba memperlekehkan Muhammad Alif tetapi terkedu apabila mengetahui Muhammad Alif seorang pensyarah di Universiti Malaya dan berkelulusan Sarjana Ekonomi dari London School of Ecomonics. Peristiwa 2 Setelah selesai penerangan peguam. Encik Muhammad mewakili Datuk Indera Mahmud meminta persetujuan ahli keluarganya melerai pembahagian harta di Kampung Pulai dan syarikatnya akan menawarkan harga yang tinggi untuk membeli tanah-tanah teersebut. Sudin pula dapat membayangkan 94 .

kegembiraan ayahnya. Imam Saad kerana Encik Muhammad terpaksa akur dengan keputusan Lebai Maarup itu. 95 .

Bab 47 ( Halaman 345 hingga 349 ) A. Mahani  Bersikap terbuka  Mudah menerima pandangan D. Watak dan Perwatakan : 1. Sudin  Tenang dan lemah lembut 4. Dia mengarahkan Sudin membereskan urusan tanah dengan Lebai Maarup. Lebai Maarup  Tenang dan lemah lembut 2. Encik Muhammad tidak dapat tunduk dengan 96 . Encik Muhammd  Berubah sikap apabila berhadapan dengan masalah  Sedikit ego 3. Plot : Peristiwa 1 Encik Muhammad ke Kuala Lumpur tanpa membawa Sudin bersamanya. Latar tempat : Surau Kampung Pulai B. Latar masa : Pada waktu pagi C. Sudin juga akur dengan cara Lebai Maarup mengemukakan cadangannya kepada Encik Muhammad yang amat baik dan munasabah.

dia juga tidak akan menang keseluruhannya. Peristiwa 3 Sudin pula ingin bertemu dengan Mahani untuk membincangkan tentang Rahim. Dengan teori itu.cadangan Lebai Maarup kerana dia seorang yang ego dan selalunya berjaya dalam tugasnya. Peristiwa 4 Sebelum menunggu Rahim balik dari London. Sudin menceritakan peristiwa yang berlaku di Pekan Tualang antara Encik Muhammad dan Lebai Maarup. Walau bagaimanapun. Peristiwa 2 Sudin kembali ke pejabatnya pada keesokan hari untuk menunggu telefon dari peguam Shahril. Dia kemudian telah menerima panggilan telefon daripada Mahani bertanyakan peristiwa yang berlaku di Pekan Tualang semalam yang menyebabkan Encik Muhammad mengambil cuti secara tiba-tiba dan semua urusannya dibatalkan. Sudin juga berhajat untuk menyertakan tanah wakaf ayahnya dalam gagasan Lebai Maarup itu. Mahani bersetuju dengan teori Sudin itu kerana dia sendiri sedang memikirkan cara hendak membantu Rahim memahami ayahnya dan dalam masa yang sama membantu Encik Muhammad memahami anaknya. Rahim tidak akan kalah kepada ayahnya itu. Dia juga mengharapkan kepulangan Rahim akan membuka jalan yang memudahkan segala urusannya. 97 . Lebai Maarup menasihati Sudin supaya bertenang dan sabar dengan sikap Encik Muhammad kerana dua tiga hari kemudian Allah s. Sudin menelefon peguam Shahril supaya menangguhkan dahulu kedatangannya ke Pekan Tualang sehingga minggu hadapan.w. Sudin mengemukakan suatu teori kepada Mahani supaya Rahim mengikut kehendak ayahnya bekerja dengan Syarikat Lombong Lembah Tualang.t akan melembutkan hatinya dan menenangkannya.

Robert  Peramah dan riang D. Perjumpaannya dengan Sudin kelmarin membukakan langkah baru untuk merapatkan jurang antara Rahim dengan ayahnya. Plot : Peristiwa 1 Mahani menunggu kepulangan Rahim dan Robert di lapangan terbang. Peristiwa 2 Mahani mengajak mereka ke restoran untuk berbincang dan menerangkan rancangannya itu. Watak dan Perwatakan : 1. Mahani  Berfikiran rasional  Setia 2. Rahim  Berfikiran terbuka  Tunang Mahani 3. Robert juga menasihati Rahim supaya bersetuju dengan rancangan tersebut dan tidak menentang ayahnya itu. Latar tempat : Lapangan terbang B. Rahim memberi 98 . Rahim pulang bersama Robert dan mereka tidak memberitahu kepulangan mereka kepada ibu bapa masing-masing. Latar masa : Pada waktu pagi C.Bab 48 ( Halaman 350 hingga 352 ) A. Rahim bersetuju dan mengharapkan rancangannya itu benar-benar boleh memberi kesan kepada ketamakan ayahnya itu.

99 .syarat kepada Mahani sekiranya rancangan itu berjaya mereka akan tinggal di kompleks dalam kampung yang ditinggalkan itu.

Rohana ( Ana )  Lincah dan Periang 2. Cik Puan Tipah  Penyayang 3.Bab 49 ( Halaman 353 hingga 358 ) A. Latar masa : Pada waktu petang C. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad B. Watak dan Perwatakan : 1. Mak Enon  Pembantu rumah Encik Muhammad 5. Encik Muhammad  Prihatin  Tabah  Penyabar 4. Robert 100 . Rahim  Prihatin  Penyayang  Sentiasa gembira dan tenang 6.

Dia dan Ana tidak dibenarkan mencampuri urusan mereka berdua di dalam bilik itu. Mereka pergi ke lapangan terbang dan bertemu dengan Datuk Tan dan Datin Tan yang juga datang menjemput Robert. semua menghadap hidangan teh yang disediakan oleh Mak Enon kecuali Encik Muhammad yang terus masuk ke dalam bilik kerjanya. Cik Puan Tipah amat risau dengan Rahim dan suaminya yang berada dalam bilik itu. Peristiwa 3 Mak Enon menghantar teh untuk Encik Muhammad dan diminta oleh tuannya itu memanggil Cik Puan Tipah masuk. mereka dihiburkan dengan gelagat Ana. Sampai di rumah. 101 . Banyak membaca D. Encik Muhammad menerangkan kepada isterinya bahawa Rahim telah bersetuju menerima jawatan yang ditawarkan oleh Datuk Tan sebagai Pegawai Pengurusan Lombong Lembah Tualang. Walau bagaimanapun. Plot : Peristiwa 1 Ana menerima panggilan telefon daripada Rahim dan berlari memberitahu kepulangan abangnya kepada ibunya. Rahim minta beredar kerana ingin mengemaskan barang-barangnya. Peristiwa 2 Dalam perjalanan pulang. Cik Puan Tipah kemudiannya memanggil Rahim masuk bertemu dengan ayahnya tu. Encik Muhamamad kelihatan masih sugul ekoran peristiwa Lebai Maarup dua hari yang lepas. dia masuk tetapi sebaik sahaja pintu dibuka dia melihat kedua-duanya sedang gelak ketawa. Cik Puan Tipah masih tidak berpuas hati dan ingin mendapatkan penjelasan daripada Rahim dan suaminya. Peristiwa 4 Rahim dan ayahnya ketawa tentang cerita Robert yang ingin menjadi sami. Cik Puan Tipah menyampaikan berita gembira itu kepada suaminya yang berada di bilik kerja. Dia khuatir akan berlaku pertengkaran antara anak dan ayah kerana melihat keadaan suaminya dua hari lalu dan kepada nada surat-surat Rahim selama ini. Akhirnya apabila suara yang menusuk keluar dari bilik itu bertambah keras.

Bab 50 ( Halaman 359 hingga 365 ) A. dia beredar ke rumah Mahani seperti yang telah dijanjikan di lapangan terbang tadi. Tan Sri Syed Aris  Berfikiran terbuka D. Selepas itu. surau dan lain-lain. Dia juga memberitahu tentang persetujuan untuk menerima tawaran menjadi Pegawai Pengurusan Pentadbiran dan akan tinggal di kompleks tersebut seperti yang dirancang bersama. Plot : Peristiwa 1 Rahim membahagi-bahagikan bungkusan hadiah kepada ahli keluarganya termasuklah Mak Enon. Rahim  Rajin  Pemurah  Bakal Pegawai Pentadbiran Syarikat Lombong Lembah Tualang 2. Mahani  Sangat menyayangi Rahim 3. Rahim memberitahu Mahani bahawa rancangan mereka telah berjaya. bangsal pekerja. Satu kompleks akan didirikan yang lengkap dengan pejabat. Peristiwa 2 102 . Watak dan Perwatakan : 1. Latar tempat : Rumah Encik Muhammad dan Rumah Tan Sri Syed Aris B. Latar masa : Pada waktu malam C.

t demi kebaikan manusia di dunia dan di akhirat. Walau bagaimanapun. Rahim teragak-agak untuk berbahas dengan bakal mertuanya itu kerana tidak mahu menjadi seperti ayahnya petang tadi yang bertukar menjadi marah. Setelah Tan Sri Syed Aris dan Syarifah Mu’inah beredar. Peristiwa 4 Tan Sri Syed Aris bersyukur kerana Encik Muhammad telah disedarkan oleh Rahim tentang kesan pembayaran ekonomi kepada orang Melayu dan berharap Rahim akan dapat bekerjasama dengan Lebai Maarup.w. Rahim membandingkan kebajikan yang dilakukan oleh ayahnya hanya untuk kepentingan diri manakala kebajikan yang dilakukan oleh Lebai Maarup merupakan kebajikan suruhan agama kerana mengabdikan diri kepada Allah s. Namun pendapat itu disanggah oleh Rahim. 103 . Mereka menghabiskan sisa malam di ‘setee’ panjang dan Rahim menghadiahi Mahani seutas kalung platinum bermadalion kecil dengan sebiji permata berlian halus. Dia juga tidak suka kepada Lebai Maarup dan menganggap Imam Saad lebih alim daripada Lebai Maarup kerana tuanya dan banyak pengalaman.Tan Sri Syed Aris hairan dengan perubahan keputusan yang dibuat oleh Encik Muhammad. Peristiwa 3 Rahim menceritakan kepada Tan Sri Syed Aris peristiwa perbahasannya dengan ayahnya petang tadi yang berhubung dengan perlombongan di Kampung Pulai. Rahim dan Mahani menganggap kemenangan itu merupakan kemenangan Imam Saad yang ikhlas dan sabar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful