P. 1
Contoh an Bola Jaring

Contoh an Bola Jaring

|Views: 184|Likes:

More info:

Published by: Nor Farhana Binti Mohd Yusof on Jan 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2014

pdf

text

original

.

Pertandingan Bola Jaring .

1 Mengikut undang-undang Persekutuan Bola Jaring Antarabangsa dan 2. 6. tatacara mengikut susunan kaedah berikut akan diambil kira untuk menentukan pemenang.5 Bagi pusingan suku akhir dan seterusnya.2 Pertukaran tidak dibenarkan bagi menggantikan pemain yang digantung permainan semasa perlawanan diberhentikan. 5.0 Tempat Pertandingan Pertandingan akan diadakan di Dewan Serbaguna Kompleks Sukan Wilayah Persekutuan Labuan.CONTOH PERATURAN PERTANDINGAN BOLA JARING 1. 5.1 Setiap agensi dibenarkan menghantar satu pasukan yang mengandungi seramai sepuluh (10)orang pemain.4 Johan dan Naib Johan kumpulan di peringkat liga akan layak ke pusingan seterusnya.0 mata 6. 5. 4. Pengundian ini akan dilakukan dengan memisahkan antara Johan dan Naib johan kumpulan.3 Pendaftaran pemain untuk setiap perlawanan perlu dibuat lima belas (15) minit sebelum pertandingan dijalankan. Pasukan yang menjadi johan kumpulan yang berbeza.0 Pemberian Mata Dan Penentuan Kemenangan 6.1 Pemain boleh digantikan pada bila-bila masa di sepanjang permainan dan pemain yang digantikan itu dibenarkan bermain semula dalam perlawanan yang sama.0 Pertukaran Pemain 4. Jawatankuasa Pengelola Karnival Sukan Hari Maritim Sedunia 2007.2. perlawanan akan dijalankan secara kalah mati. 2. 3. .0 Format Pertandingan dan Susunan Perlawanan 5.2 Semua pasukan yang mengambil bahagian akan dibahagikan kepada (4) empat kumpulan dengan membuat undian untuk menentukan kedudukan mereka.1 Setiap pasukan yang bertanggungjawab akan diberikan mata berdasarkan kepada format berikut : Menang .2 Tujuh (7) orang pemain sepasukan mestilah bersedia dalam padang untuk memulakan perlawanan.6 Kedudukan pasukan-pasukan yang layak ke pusingan Suku Akhir akan diundi seperti carta di bawah. 4.0 Pendaftaran Pemain 3.0 Sekiranya setelah semua perlawanan di peringkat liga selesai.1 mata Kalah . 5. 3. 4. Jika cabutan undian menemukan dua pasukan dari kumpulan yang sama undian semula akan dilakukan.3 mata Seri . 5.3 Semua perlawanan di peringkat awal akan dijalankan secara liga kumpulan. 3.0 Syarat-Syarat & Undang-Undang Permainan 2.1 Kejohanan akan dijalankan secara liga berkumpulan. 4.2 Peraturan Am.3 Pertukaran boleh dibuat dengan persetujuan Pegawai Teknikal dan ianya boleh dilakukan semasa perlawanan diberhentikan. 5.4 Pertukaran pemain hendaklah dilakukan dengan menggunakan borang yang disediakan. dua (2) pasukan atau lebih didapati memperolehi jumlah mata yang sama.

5 7.3 7.1 9.1 8. Segala keputusan atas segala perkara yang berkaitan dengan undangundang permainan yang telah diberikan oleh pengadil atau jawatankuasa pertandingan adalah muktamad. Semua pasukan yang dijadualkan untuk bermain mestilah berada di gelanggang permainan 15 minit sebelum perlawanan dimulakan.6 8. gaun / skirt dan ’tight’ tidak dibenarkan.3 Jawatankuasa tatatertib akan bersidang dalam masa 2 jam selepas laporan pengadil atau pegawai pertandingan disampaikan dan membuat keputusan jika tindakan tatatertib perlu diambil. Seluar pendek.2 8.0 8.3 9. 11. 6. Tiga puluh minit sebelum perlawanan dimulakan pengadil hendaklah menerima senarai nama pemain-pemain daripada pasukan-pasukan yang akan bertanding. Tempoh perlawanan bagi keseluruhan adalah secara dua (2) bahagian. Pakaian ‘track bottom’ adalah dibenarkan semasa pertandingan.1 7.2 Jawatankuasa ini adalah berhak mendapatkan maklumat dari mana-mana pihak yang berkaitan dengan perkara yang dibincangkan untuk membuat keputusan. Ukuran pada setiap 4/6 inci tinggi. Semua perlawanan akan dijalankan mengikut susunan jadual yang telah ditetapkan oleh Jawatankuasa Penganjur.0 9.1 Tiap-tiap jenis sukan akan mempunyai jawatankuasa tatatertib sendiri yang akan dilantik oleh jawatankuasa pelaksana dengan setiausaha jawatankuasa teknik pertandingan sebagai ahli. .4 7.3 Masa Permainan Kejohanan ini akan dijalankan dalam tempoh dua (2) hari.2 9.0 Penggantungan 10.2 7.1 Pasukan yang kiraan purata jaringan gol yang terbanyak sekali akan dianggap sebagai pemenang. 11.1 Mana-mana pemain yang dikeluarkan dari padang atau gelanggang oleh pengadil atas sebab-sebab perlakuan buruk atau biadab akan dengan serta merta tergantung. Pengadil/ Pegawai/Penjaga Garisan Tiap-tiap perlawanan dalam semua jenis sukan akan diadili oleh pengadilpengadil dan pegawai-pegawai pertandingan bertauliah yang dilantik dan ditetapkan oleh Jawatankuasa penganjur. 9.4 10.0 7. Setiap pasukan adalah diwajibkan bermain lebih daripada satu perlawanan di dalam satu hari.6. Pasukan yang dicatatkan terdahulu dikehendaki menukar bibs sekiranya berlaku persamaan warna sebelum pertandingan. Pengurus atau ketua pasukan hendaklah menyerahkan nama para pemain kepada Pengadil Rasmi 30 minit sebelum perlawanan dimulakan.2.2 Jika kedudukan yang sama pasukan yang mempunyai kena bilangan gol yang kurang ( goals conceded) akan dianggap pemenang. Kasut yang mempunyai ‘stud’ adalah tidak dibenarkan.0 Jawatankuasa Tatatertib 11. Setiap separuh masa mengandungi 7 minit dengan masa rehat lima (5) minit. Bibs/Pakaian Sukan Setiap pasukan dikehendaki mendaftar dua (2) set bibs yang berlainan warna.2. Penjaga-penjaga masa dan papan markah akan dilantik oleh jawatankuasa penganjur. 11. 7.

0 Pihak Jawatankuasa Penganjur akan menyediakan bola jenis ‘Molten’ kulit atau setaraf dengannya.0 Semua keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa pertandingan / Pengadil Perlawanan adalah muktamad.12.0 Jawatankuasa Pengelola berhak membuat sebarang pindaan atau menambah peraturan-peraturan jika dirasakan perlu. 13. 14. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->