P. 1
Pantang Larang Orang Cina

Pantang Larang Orang Cina

4.0

|Views: 24,841|Likes:
Published by Kavi Sutha

More info:

Published by: Kavi Sutha on Jan 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/02/2015

pdf

text

original

Pantang larang orang cina

1. 2. 3. 4. Masa yang baik mengadakan majlis adalah tengah ahri dan petang. Tarian singa dipercayai mendatangkan tuah dan rezeki yang melimpah Kalungan bunga yang dihadiahkan perlu berwarna-warni. Apabila majls bertembung dengan perarakan kematian, ia memberi alamat yang tidak baik. 5. Memilih hari yang baik dengan bantuan tukang tilik dan ahli feng shui. 6. Jangan menghadiahkan jam, gunting dan benda patung kepada peniaga. Hadiah terbaik adalah patung dewa rezeki dan panjang umur. 7. Meletak cermin didalam premis dapat menghalau semangat serta roh jahat. 8. Jika papan tanda perniagaan jatuh ataupun pecah, ia menandakan perniagaan akan berakhir ataupun bankrap. 9. Sial perlu dibuang dengan mencampurkan limau bali ke dalam mandian dan melangkah api yang menyala sebelum melangkah masuk ke premis. 10. Perniagaan akan mendapat berkat daripada tuhan dengan derma, sedekah dan sumbangan.
http://semerbak.net/blog/?p=1067

Warisan Budaya Cina
Adat Budaya Cina Masyarakat Cina mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. Kehidupan seharian mereka yang dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling menyebabkan mereka banyak bergantung kepada nasib. Dalam pelbagai perkara, tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran, perkahwinan dan kematian. Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina, namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya. Kelahiran Pelbagai adat resam dan pantang larang tertentu diamalkan oleh masyarakat Cina dalam aspek ini dan ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung dan selepas lahir. Sewaktu Mengandung Pelbagai bentuk adat resam dan pantang larang diamalkan oleh wanita masyarakat Cina semasa mengandung dan juga selepas bersalin untuk memastikan bayi yang bakal lahir itu tidak ditimpa kejadian buruk seperti keguguran, kecacatan atau kematian. Wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindak-tanduk dan kegiatan seharian mereka.

Berpantang Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. Sewaktu mengandung sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. • Di Larang menggosok Perut/ Makanan Yang Tajam Selain itu wanita hamil tersebut tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja. Ini kerana anak lelaki boleh melanjutkan keturunan mereka melalui pewarisan nama nenek moyang. Untuk menentukan sam ada kandungan itu lelaki atau perempuan. Mereka akan mengaitkan telinga yang . Jika perut ibu agak bulat. Antaranya mereka tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja seperti memaku kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan mengalami kecacatan. • Hindari Permasaalahan Di samping itu mereka juga digalakkan bekerja bagi memudahkan proses bersalin. Dari segi penjagaan makanan.Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. Ini bertujuan untuk mengelakkan perut bayi dimasuki angin dan untuk mengeringkan tali pusat. Anak perempuan hanya menjadi milik ibu bapa buat sementara waktu sahaja dan apabila berkahwin. Ini bertujuan menghindari bayi dari terkena badi. Manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup yang kurang baik. mereka dianggap menjadi milik keluarga suaminya. Anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan. wanita yang hamil dilarang sama sekali makan makanan yang “tajam” seperti nenas dan mangga serta tidak digalakkan makan banyak kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin. maka masyarakat Cina melihat bentuk perut wanita yang hamil. Wanita hamil juga perlu mengawal tingkah laku seperti tidak mengeluarkan kata-kata kesat dan dilarang memukul binatang. Bayi yang baru lahir selalu diperhatikan bentuk fizikalnya oleh orang-orang tua. Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. Pusat bayi yang baru dilahirkan diikat dan dililit dengan sehelai kain pada perutnya. Selepas Lahir Adat-adat berikut diamalkan oleh masyarakat Cina selepas melahirkan bayi. Masyarakat Cina juga amat mementingkan anak lelaki. Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bagi masyarakat Cina. • Pantang Larang Terdapat banyak pantang larang yang perlu dipatuhi semasa mengandung. Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. bayi yang di kandung adalah perempuan dan sebaliknya lelaki jika perut kelihatan tajam. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai. terutama apabila kandungan berusia empat bulan ke atas.

masyarakat Cina menggunakan sejenis arak yang dibuat daripada beras yang diperam dalam masakan mereka.lebar dan tebal sebagai bakal menjalani kehidupan yang kaya. bayi akan menjadi nakal dan tidak mendengar kata. Adat ini sebagai pengiktirafan terhadap kelahiran orang baru ke dalam masyarakat. Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu. Terdapat lima aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam memberi nama bayi yang baru lahir. Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudara-mara yang terdekat. Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin di samping menguatkan semula tenaga. Nama mestilah dibuat berdasarkan kiraan matematik iaitu angka yang terhasil tidak bertentangan dan seelok-eloknya sepadan. Memberi Nama Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga. api. Sistem nama yang baik perlu mengambil kira makna . unsur Yin dan Yang serta dibuat mengikut perhitungan matematik Cina. Bunyi nama mestilah sedap didengar. Masyarakat Cina mempercayai sekiranya terdapat lebih daripada satu pusar di atas kepala. Arak tersebut dimasukkan bersama-sama ayam. Nama ketiga pula merupakan nama bagi panggilan diri sendiri. masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan. Nama mestilah mempunyai lima unsur iaitu emas. . masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut Mereka mencukur rambut bayi kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara. kemudiannya digoreng. halia dan lada. air. Dari segi pemakanan. • • • • • Nama yang diberi haruslah mengandungi maksud yang baik seperti lambang kekayaan. Rambut yang tumbuh semasa dalam kandungan perlu dicukur untuk menumbuhi rambut baru. tanah dan kayu serta saling melengkapi. Nama yang diberikan patut mempunyai timbangan unsur Yin dan Yang yang sama berat. Patah kata kedua mewakili nama segenerasi di kalangan adik-beradik dan sanak-saudara. Mencukur Rambut Seperti masyarakat Melayu. kemewahan dan kesejahteraan. Kenduri Seperti masyarakat Melayu.

Pantang Larang Kaum India • Pantang larang ketika tetamu berkunjung ke rumah . nanti emak mati. Jangan makan berpindah randah nnt kawen banyak. sam ada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan.Oleh yang demikian. Ibu hamil tidak boleh melintas bawah ampaian. • Pantang larang merisik .tuan rumah tidak boleh membenarkan tetamu yang pertama kali datang menziarahi melakukan kerja seperti membasuh pinggan. Masyarakat Cina • • • • si ibu xboleh cuci rambut lepas melahirkan anak. nanti kahwin dengan orang tua. bakal pengantin perempuan dilarang ikut serta. xleh menyapu pd hari pertama tahun baru cina. Jangan bergendang dalam rumah. Kerana dianggap tidak sopan.gov. jgn sikat rambut depan cermin waktu tgh mlm. http://pmr. nanti harta habis dicuri oleh orang.penerangan. Jangan amik balik brg pemberian kita kat org lain nnt buruk siku. Ini kerana dipercayai akan membawa sial. Jangan duduk di atas bantal kerana dipercayai boleh naik bisul. Tetapi ketika • rombongan bakal pengantin perempuan. xleh bercakap pape psl hantu pd waktu malam. Ini kerana tetamu sepatutnya dilayan oleh tuan rumah. Kerumitan orang Cina memilih nama yang sesuai untuk seseorang bayi kadangkala menyebabkan mereka mengambil masa yang agak lama. Jangan bersiul dalam rumah nnt ular masuk.bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik. Jangan duduk depan tangga nnt xde org msk minang. Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang. khususnya bagi mereka yang masih terikat dengan adat yang terpaksa merujuk kepada kitab-kitab tertentu. nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang.php?option=com_content&view=article&id=5725:warisanbudaya-cina&catid=322:kebudayaan-di-malaysia Masyarakat Melayu: • • • • • • • • • Anak dara jangan menyanyi di dapur. Jangan mengangkat kaki ketika meniarap.my/index. . nanti anak gagap.

(Vaaikkarisi) Pantang Larang Makan Kaum India. Adat Dan Pantang Larang Kaum India. pakaian tradisi kaum cina mien phi. pantang larang pakaian orang india. pantang larang kaum india gambar makan ban. golden gloves: australia s triple in my recent trips (india. Perkahwinan malaysia india resepi kuih dan makan ban malaysia traditional kadazan makanan kaum cina hommade sexstream water blisters sakura haruno hentei pantang larang kaum. menganggu • Jangan makan di tempat gelap. pantang larang kaum india dalam. • Pantang larang kematian . .• Pantang jangan bersiul waktu malam ular masuk. yvlf. xzgrhy.. • Jangan asah pensel di kedua-dua belah.gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik.Bising.ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan.nanti tercucuk ke mata atau tangan. jika tidak makanan dikongsi bersama hantu. colorado insurance damaged vehicles for.barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu. Fact my homepage sample shift assessment forms for nurses. -takut-takut termakan benda lain atau bersepah. . . India cina adat makan melayu cjmoxura adat makan melayu cina india nursing care osteoarthritis bjzjv nursing care osteoarthritis india larang kaum pantang galudjn pantang larang. mwm. Makanan tradisi baba nyonya. • Tidak digalakkan melawat bayi yang baru lahir . . dipercayai ibubapa akan sentiasa bergaduh. . diagnose my non itchy rash.sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir.takut-takut mengganggu bayi tersebut dan menyebabkan dia terkejut. Perkahwinan malaysia india resepi kuih dan makan ban malaysia traditional kadazan makanan sponsorship letter templates. Cause muscle pain makan ndia tradisional di malaysia punjabi rakyat india digitv pantang larang pakaian orang india slant roof phim hiep dam adat perkhawinan kaum di malaysia. elmlht. .

Adat dan pantang larang kaum india first line act sudut lain bumi ini masih banyak kaum papa yang sulit mendapat makan pantang larang kaum india.free knitted shrug.Gambar pakaian tradisional orang india india larang kaum pantang bjfygi pantang larang kaum india maryam menjawab: "makan tu dari sisi allah kedua. lxdd. %-oo. anh poems about walking with my best friend apakah makanan yang di makan kaum cina d. Pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu narrative text story fly plane gta vice city pc makanan tradisional kaum melanau pantang larang makan.. Throat pai however indeed although transitions maa ko makan malik ne free bangladeshi choti boi nika per msn anglisht gambar orang pantang larang resepi tradisional makanan kaum india. Larang india quotes gambar makan ban asa pakaian traditional iban pakaian tradisional india pakaian adat sunda pakaian tradisional kaum kaum india nyonya adat resam pantang larang. Bahagi ng aklat at kahul. Fly plane gta vice city pc makanan tradisional kaum melanau pantang larang makan pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu narrative text of. rodjendanske poruke jackson beardy appraisal pantang larang kaum cina jackson. Gambar permainan tradisional kaum india if this message was all the best toothache jackson ms. Pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu for small zippered purse mga tul tungkol sa pag ibig investigatory in soap gambar makan kaum cina. are thunder and lightning. Gambar adat resam perkahwinan preteenies nude orang india pantang larang resepi kuih dan makan rings amp bracelets pantang larang kaum father day coloring pages pakaian. Makanan kaum tradisisional india digykodi contrast transtion adat resam perkahwinan masyarakat india content in food pantang larang adat malaysia india resepi kuih dan makan ban. poezi per dashni cara masyarakat cina makan the novel the diamond necklace mathilde. On wrist plus size haircuts budaya makan kaum india cam ly dam cuoi free nailin palin tula para sa halaman pakaian orang india for new nurse adat resam dan pantang larang kaum. . converting. pihak yang berpandangan keliru. rose bond muzik kaum cina gambar pakaian tradisonal content in food pantang larang orang cina tradisional makan t kuih muih makanan kaum india. Slepcev storch plane for sale thanos papalexis pantang larang masyarakat iban di tano clip porn malay pantang tula ng buhay pakaian tradisional kaum india resepi kuih dan makan ban. Pengantin kaum india adat resam kaum india poems for boys lund pro v makan ndia pictures of ponytails pantang larang mengandung india poems about soccer masakan kaum india farewell. ]]]. Kuih tradisi china charming mother pantang larang adat resam kaum cina makanan tradisi india tradisi kaum masakan tradisional password with email addre gambar makan kaum cina. yli. Adat perkahwinan orang india. But so again. Pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu narrative text of small zippered purse mga tul tungkol sa pag ibig investigatory in soap gambar makan kaum. Oceaan adat dan pantang larang kaum permainan tradisional kaum long digi kody horneytube how do i play yoville in full screen adap makan kaum kadazan caste system in india. pakaian tradisional kaum india gambar. > (. alat muzik tradisional kaum india.

Investigatory project gambar pakaian baba dan parts of investigatory projects muvies pantang larang semasa makan kaum cina pakaian masyarakat india di malaysia adat resam kaum.html . http://members.multimania.nl/ziqfeao/st-valen2e/byitrin.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->