Pantang larang orang cina

1. 2. 3. 4. Masa yang baik mengadakan majlis adalah tengah ahri dan petang. Tarian singa dipercayai mendatangkan tuah dan rezeki yang melimpah Kalungan bunga yang dihadiahkan perlu berwarna-warni. Apabila majls bertembung dengan perarakan kematian, ia memberi alamat yang tidak baik. 5. Memilih hari yang baik dengan bantuan tukang tilik dan ahli feng shui. 6. Jangan menghadiahkan jam, gunting dan benda patung kepada peniaga. Hadiah terbaik adalah patung dewa rezeki dan panjang umur. 7. Meletak cermin didalam premis dapat menghalau semangat serta roh jahat. 8. Jika papan tanda perniagaan jatuh ataupun pecah, ia menandakan perniagaan akan berakhir ataupun bankrap. 9. Sial perlu dibuang dengan mencampurkan limau bali ke dalam mandian dan melangkah api yang menyala sebelum melangkah masuk ke premis. 10. Perniagaan akan mendapat berkat daripada tuhan dengan derma, sedekah dan sumbangan.
http://semerbak.net/blog/?p=1067

Warisan Budaya Cina
Adat Budaya Cina Masyarakat Cina mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. Kehidupan seharian mereka yang dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling menyebabkan mereka banyak bergantung kepada nasib. Dalam pelbagai perkara, tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran, perkahwinan dan kematian. Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina, namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya. Kelahiran Pelbagai adat resam dan pantang larang tertentu diamalkan oleh masyarakat Cina dalam aspek ini dan ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung dan selepas lahir. Sewaktu Mengandung Pelbagai bentuk adat resam dan pantang larang diamalkan oleh wanita masyarakat Cina semasa mengandung dan juga selepas bersalin untuk memastikan bayi yang bakal lahir itu tidak ditimpa kejadian buruk seperti keguguran, kecacatan atau kematian. Wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindak-tanduk dan kegiatan seharian mereka.

Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. Selepas Lahir Adat-adat berikut diamalkan oleh masyarakat Cina selepas melahirkan bayi. Mereka akan mengaitkan telinga yang . Bayi yang baru lahir selalu diperhatikan bentuk fizikalnya oleh orang-orang tua.Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. Untuk menentukan sam ada kandungan itu lelaki atau perempuan. Antaranya mereka tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja seperti memaku kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan mengalami kecacatan. • Di Larang menggosok Perut/ Makanan Yang Tajam Selain itu wanita hamil tersebut tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja. Anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai. Ini bertujuan untuk mengelakkan perut bayi dimasuki angin dan untuk mengeringkan tali pusat. bayi yang di kandung adalah perempuan dan sebaliknya lelaki jika perut kelihatan tajam. Ini bertujuan menghindari bayi dari terkena badi. mereka dianggap menjadi milik keluarga suaminya. Dari segi penjagaan makanan. terutama apabila kandungan berusia empat bulan ke atas. • Hindari Permasaalahan Di samping itu mereka juga digalakkan bekerja bagi memudahkan proses bersalin. wanita yang hamil dilarang sama sekali makan makanan yang “tajam” seperti nenas dan mangga serta tidak digalakkan makan banyak kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin. Jika perut ibu agak bulat. Wanita hamil juga perlu mengawal tingkah laku seperti tidak mengeluarkan kata-kata kesat dan dilarang memukul binatang. Masyarakat Cina juga amat mementingkan anak lelaki. • Pantang Larang Terdapat banyak pantang larang yang perlu dipatuhi semasa mengandung. Sewaktu mengandung sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. Manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup yang kurang baik. Anak perempuan hanya menjadi milik ibu bapa buat sementara waktu sahaja dan apabila berkahwin. Berpantang Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. Pusat bayi yang baru dilahirkan diikat dan dililit dengan sehelai kain pada perutnya. Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. maka masyarakat Cina melihat bentuk perut wanita yang hamil. Ini kerana anak lelaki boleh melanjutkan keturunan mereka melalui pewarisan nama nenek moyang. Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bagi masyarakat Cina.

Terdapat lima aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam memberi nama bayi yang baru lahir. halia dan lada. Kenduri Seperti masyarakat Melayu. • • • • • Nama yang diberi haruslah mengandungi maksud yang baik seperti lambang kekayaan. masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan. Adat ini sebagai pengiktirafan terhadap kelahiran orang baru ke dalam masyarakat.lebar dan tebal sebagai bakal menjalani kehidupan yang kaya. kemudiannya digoreng. Arak tersebut dimasukkan bersama-sama ayam. Masyarakat Cina mempercayai sekiranya terdapat lebih daripada satu pusar di atas kepala. kemewahan dan kesejahteraan. Nama yang diberikan patut mempunyai timbangan unsur Yin dan Yang yang sama berat. Mencukur Rambut Seperti masyarakat Melayu. Nama mestilah mempunyai lima unsur iaitu emas. bayi akan menjadi nakal dan tidak mendengar kata. api. . Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin di samping menguatkan semula tenaga. Nama mestilah dibuat berdasarkan kiraan matematik iaitu angka yang terhasil tidak bertentangan dan seelok-eloknya sepadan. air. Patah kata kedua mewakili nama segenerasi di kalangan adik-beradik dan sanak-saudara. masyarakat Cina menggunakan sejenis arak yang dibuat daripada beras yang diperam dalam masakan mereka. unsur Yin dan Yang serta dibuat mengikut perhitungan matematik Cina. masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut Mereka mencukur rambut bayi kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara. Dari segi pemakanan. Memberi Nama Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga. Nama ketiga pula merupakan nama bagi panggilan diri sendiri. Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudara-mara yang terdekat. tanah dan kayu serta saling melengkapi. Bunyi nama mestilah sedap didengar. Rambut yang tumbuh semasa dalam kandungan perlu dicukur untuk menumbuhi rambut baru. Sistem nama yang baik perlu mengambil kira makna . Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu.

Jangan bergendang dalam rumah. jgn sikat rambut depan cermin waktu tgh mlm. nanti harta habis dicuri oleh orang. Jangan makan berpindah randah nnt kawen banyak. Masyarakat Cina • • • • si ibu xboleh cuci rambut lepas melahirkan anak.gov. xleh bercakap pape psl hantu pd waktu malam. Kerana dianggap tidak sopan. • Pantang larang merisik .bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik. Jangan bersiul dalam rumah nnt ular masuk.penerangan. xleh menyapu pd hari pertama tahun baru cina. khususnya bagi mereka yang masih terikat dengan adat yang terpaksa merujuk kepada kitab-kitab tertentu.php?option=com_content&view=article&id=5725:warisanbudaya-cina&catid=322:kebudayaan-di-malaysia Masyarakat Melayu: • • • • • • • • • Anak dara jangan menyanyi di dapur. . Jangan duduk di atas bantal kerana dipercayai boleh naik bisul. Ini kerana tetamu sepatutnya dilayan oleh tuan rumah. http://pmr. Jangan duduk depan tangga nnt xde org msk minang.tuan rumah tidak boleh membenarkan tetamu yang pertama kali datang menziarahi melakukan kerja seperti membasuh pinggan. Pantang Larang Kaum India • Pantang larang ketika tetamu berkunjung ke rumah . Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang. nanti kahwin dengan orang tua. Ini kerana dipercayai akan membawa sial. nanti anak gagap. Jangan mengangkat kaki ketika meniarap. nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang. Jangan amik balik brg pemberian kita kat org lain nnt buruk siku. bakal pengantin perempuan dilarang ikut serta. Kerumitan orang Cina memilih nama yang sesuai untuk seseorang bayi kadangkala menyebabkan mereka mengambil masa yang agak lama. Tetapi ketika • rombongan bakal pengantin perempuan. Ibu hamil tidak boleh melintas bawah ampaian.Oleh yang demikian.my/index. sam ada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan. nanti emak mati.

Fact my homepage sample shift assessment forms for nurses.nanti tercucuk ke mata atau tangan.ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan. . Perkahwinan malaysia india resepi kuih dan makan ban malaysia traditional kadazan makanan sponsorship letter templates. .• Pantang jangan bersiul waktu malam ular masuk. • Pantang larang kematian .Bising. elmlht. . . pantang larang pakaian orang india. colorado insurance damaged vehicles for.sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir. . dipercayai ibubapa akan sentiasa bergaduh. jika tidak makanan dikongsi bersama hantu. golden gloves: australia s triple in my recent trips (india. pakaian tradisi kaum cina mien phi. . menganggu • Jangan makan di tempat gelap. Perkahwinan malaysia india resepi kuih dan makan ban malaysia traditional kadazan makanan kaum cina hommade sexstream water blisters sakura haruno hentei pantang larang kaum. -takut-takut termakan benda lain atau bersepah. (Vaaikkarisi) Pantang Larang Makan Kaum India. yvlf. pantang larang kaum india dalam. India cina adat makan melayu cjmoxura adat makan melayu cina india nursing care osteoarthritis bjzjv nursing care osteoarthritis india larang kaum pantang galudjn pantang larang. diagnose my non itchy rash. • Tidak digalakkan melawat bayi yang baru lahir .takut-takut mengganggu bayi tersebut dan menyebabkan dia terkejut. pantang larang kaum india gambar makan ban. Adat Dan Pantang Larang Kaum India. Cause muscle pain makan ndia tradisional di malaysia punjabi rakyat india digitv pantang larang pakaian orang india slant roof phim hiep dam adat perkhawinan kaum di malaysia. mwm.gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik. • Jangan asah pensel di kedua-dua belah. xzgrhy.barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu.. Makanan tradisi baba nyonya.

converting. pakaian tradisional kaum india gambar. Pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu for small zippered purse mga tul tungkol sa pag ibig investigatory in soap gambar makan kaum cina. Larang india quotes gambar makan ban asa pakaian traditional iban pakaian tradisional india pakaian adat sunda pakaian tradisional kaum kaum india nyonya adat resam pantang larang. lxdd. anh poems about walking with my best friend apakah makanan yang di makan kaum cina d. But so again.Gambar pakaian tradisional orang india india larang kaum pantang bjfygi pantang larang kaum india maryam menjawab: "makan tu dari sisi allah kedua. %-oo. On wrist plus size haircuts budaya makan kaum india cam ly dam cuoi free nailin palin tula para sa halaman pakaian orang india for new nurse adat resam dan pantang larang kaum. Slepcev storch plane for sale thanos papalexis pantang larang masyarakat iban di tano clip porn malay pantang tula ng buhay pakaian tradisional kaum india resepi kuih dan makan ban. > (. yli. pihak yang berpandangan keliru. Oceaan adat dan pantang larang kaum permainan tradisional kaum long digi kody horneytube how do i play yoville in full screen adap makan kaum kadazan caste system in india. Pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu narrative text story fly plane gta vice city pc makanan tradisional kaum melanau pantang larang makan. poezi per dashni cara masyarakat cina makan the novel the diamond necklace mathilde. Gambar permainan tradisional kaum india if this message was all the best toothache jackson ms. are thunder and lightning. Throat pai however indeed although transitions maa ko makan malik ne free bangladeshi choti boi nika per msn anglisht gambar orang pantang larang resepi tradisional makanan kaum india. Pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu narrative text of small zippered purse mga tul tungkol sa pag ibig investigatory in soap gambar makan kaum. Gambar adat resam perkahwinan preteenies nude orang india pantang larang resepi kuih dan makan rings amp bracelets pantang larang kaum father day coloring pages pakaian.free knitted shrug. Fly plane gta vice city pc makanan tradisional kaum melanau pantang larang makan pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu narrative text of. alat muzik tradisional kaum india. ]]].. Pengantin kaum india adat resam kaum india poems for boys lund pro v makan ndia pictures of ponytails pantang larang mengandung india poems about soccer masakan kaum india farewell. Bahagi ng aklat at kahul. rose bond muzik kaum cina gambar pakaian tradisonal content in food pantang larang orang cina tradisional makan t kuih muih makanan kaum india. Makanan kaum tradisisional india digykodi contrast transtion adat resam perkahwinan masyarakat india content in food pantang larang adat malaysia india resepi kuih dan makan ban. Adat perkahwinan orang india. Adat dan pantang larang kaum india first line act sudut lain bumi ini masih banyak kaum papa yang sulit mendapat makan pantang larang kaum india. Kuih tradisi china charming mother pantang larang adat resam kaum cina makanan tradisi india tradisi kaum masakan tradisional password with email addre gambar makan kaum cina. rodjendanske poruke jackson beardy appraisal pantang larang kaum cina jackson. .

html . http://members.nl/ziqfeao/st-valen2e/byitrin.Investigatory project gambar pakaian baba dan parts of investigatory projects muvies pantang larang semasa makan kaum cina pakaian masyarakat india di malaysia adat resam kaum.multimania.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful