Pantang larang orang cina

1. 2. 3. 4. Masa yang baik mengadakan majlis adalah tengah ahri dan petang. Tarian singa dipercayai mendatangkan tuah dan rezeki yang melimpah Kalungan bunga yang dihadiahkan perlu berwarna-warni. Apabila majls bertembung dengan perarakan kematian, ia memberi alamat yang tidak baik. 5. Memilih hari yang baik dengan bantuan tukang tilik dan ahli feng shui. 6. Jangan menghadiahkan jam, gunting dan benda patung kepada peniaga. Hadiah terbaik adalah patung dewa rezeki dan panjang umur. 7. Meletak cermin didalam premis dapat menghalau semangat serta roh jahat. 8. Jika papan tanda perniagaan jatuh ataupun pecah, ia menandakan perniagaan akan berakhir ataupun bankrap. 9. Sial perlu dibuang dengan mencampurkan limau bali ke dalam mandian dan melangkah api yang menyala sebelum melangkah masuk ke premis. 10. Perniagaan akan mendapat berkat daripada tuhan dengan derma, sedekah dan sumbangan.
http://semerbak.net/blog/?p=1067

Warisan Budaya Cina
Adat Budaya Cina Masyarakat Cina mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. Kehidupan seharian mereka yang dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling menyebabkan mereka banyak bergantung kepada nasib. Dalam pelbagai perkara, tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran, perkahwinan dan kematian. Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina, namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya. Kelahiran Pelbagai adat resam dan pantang larang tertentu diamalkan oleh masyarakat Cina dalam aspek ini dan ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung dan selepas lahir. Sewaktu Mengandung Pelbagai bentuk adat resam dan pantang larang diamalkan oleh wanita masyarakat Cina semasa mengandung dan juga selepas bersalin untuk memastikan bayi yang bakal lahir itu tidak ditimpa kejadian buruk seperti keguguran, kecacatan atau kematian. Wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindak-tanduk dan kegiatan seharian mereka.

Manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup yang kurang baik. Ini kerana anak lelaki boleh melanjutkan keturunan mereka melalui pewarisan nama nenek moyang. Jika perut ibu agak bulat. Mereka akan mengaitkan telinga yang . terutama apabila kandungan berusia empat bulan ke atas. Berpantang Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. Ini bertujuan menghindari bayi dari terkena badi. Ini bertujuan untuk mengelakkan perut bayi dimasuki angin dan untuk mengeringkan tali pusat. Selepas Lahir Adat-adat berikut diamalkan oleh masyarakat Cina selepas melahirkan bayi. • Hindari Permasaalahan Di samping itu mereka juga digalakkan bekerja bagi memudahkan proses bersalin. Pusat bayi yang baru dilahirkan diikat dan dililit dengan sehelai kain pada perutnya. Dari segi penjagaan makanan.Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bagi masyarakat Cina. Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. bayi yang di kandung adalah perempuan dan sebaliknya lelaki jika perut kelihatan tajam. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai. Sewaktu mengandung sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. mereka dianggap menjadi milik keluarga suaminya. Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. Untuk menentukan sam ada kandungan itu lelaki atau perempuan. • Pantang Larang Terdapat banyak pantang larang yang perlu dipatuhi semasa mengandung. Anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan. Masyarakat Cina juga amat mementingkan anak lelaki. Anak perempuan hanya menjadi milik ibu bapa buat sementara waktu sahaja dan apabila berkahwin. Wanita hamil juga perlu mengawal tingkah laku seperti tidak mengeluarkan kata-kata kesat dan dilarang memukul binatang. • Di Larang menggosok Perut/ Makanan Yang Tajam Selain itu wanita hamil tersebut tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja. wanita yang hamil dilarang sama sekali makan makanan yang “tajam” seperti nenas dan mangga serta tidak digalakkan makan banyak kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin. Bayi yang baru lahir selalu diperhatikan bentuk fizikalnya oleh orang-orang tua. Antaranya mereka tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja seperti memaku kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan mengalami kecacatan. maka masyarakat Cina melihat bentuk perut wanita yang hamil.

Mencukur Rambut Seperti masyarakat Melayu. Nama mestilah mempunyai lima unsur iaitu emas. bayi akan menjadi nakal dan tidak mendengar kata. Masyarakat Cina mempercayai sekiranya terdapat lebih daripada satu pusar di atas kepala. Patah kata kedua mewakili nama segenerasi di kalangan adik-beradik dan sanak-saudara. air. Dari segi pemakanan. tanah dan kayu serta saling melengkapi. Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu. unsur Yin dan Yang serta dibuat mengikut perhitungan matematik Cina. masyarakat Cina menggunakan sejenis arak yang dibuat daripada beras yang diperam dalam masakan mereka. halia dan lada. Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin di samping menguatkan semula tenaga. Bunyi nama mestilah sedap didengar. Adat ini sebagai pengiktirafan terhadap kelahiran orang baru ke dalam masyarakat. Arak tersebut dimasukkan bersama-sama ayam. . Kenduri Seperti masyarakat Melayu. Terdapat lima aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam memberi nama bayi yang baru lahir. Nama ketiga pula merupakan nama bagi panggilan diri sendiri. Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudara-mara yang terdekat.lebar dan tebal sebagai bakal menjalani kehidupan yang kaya. Sistem nama yang baik perlu mengambil kira makna . masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan. Nama yang diberikan patut mempunyai timbangan unsur Yin dan Yang yang sama berat. masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut Mereka mencukur rambut bayi kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara. Rambut yang tumbuh semasa dalam kandungan perlu dicukur untuk menumbuhi rambut baru. • • • • • Nama yang diberi haruslah mengandungi maksud yang baik seperti lambang kekayaan. Nama mestilah dibuat berdasarkan kiraan matematik iaitu angka yang terhasil tidak bertentangan dan seelok-eloknya sepadan. Memberi Nama Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga. kemudiannya digoreng. api. kemewahan dan kesejahteraan.

nanti harta habis dicuri oleh orang. bakal pengantin perempuan dilarang ikut serta. Ini kerana dipercayai akan membawa sial.penerangan. nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang. http://pmr.php?option=com_content&view=article&id=5725:warisanbudaya-cina&catid=322:kebudayaan-di-malaysia Masyarakat Melayu: • • • • • • • • • Anak dara jangan menyanyi di dapur. Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang. sam ada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan. Ini kerana tetamu sepatutnya dilayan oleh tuan rumah. • Pantang larang merisik . xleh bercakap pape psl hantu pd waktu malam. jgn sikat rambut depan cermin waktu tgh mlm. Kerumitan orang Cina memilih nama yang sesuai untuk seseorang bayi kadangkala menyebabkan mereka mengambil masa yang agak lama. Ibu hamil tidak boleh melintas bawah ampaian. Jangan mengangkat kaki ketika meniarap. Kerana dianggap tidak sopan.tuan rumah tidak boleh membenarkan tetamu yang pertama kali datang menziarahi melakukan kerja seperti membasuh pinggan. Jangan amik balik brg pemberian kita kat org lain nnt buruk siku. Masyarakat Cina • • • • si ibu xboleh cuci rambut lepas melahirkan anak. khususnya bagi mereka yang masih terikat dengan adat yang terpaksa merujuk kepada kitab-kitab tertentu.Oleh yang demikian. xleh menyapu pd hari pertama tahun baru cina. nanti emak mati. Jangan duduk depan tangga nnt xde org msk minang. nanti anak gagap. Jangan bersiul dalam rumah nnt ular masuk. Pantang Larang Kaum India • Pantang larang ketika tetamu berkunjung ke rumah .my/index.bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik. Tetapi ketika • rombongan bakal pengantin perempuan. Jangan duduk di atas bantal kerana dipercayai boleh naik bisul. nanti kahwin dengan orang tua. Jangan bergendang dalam rumah.gov. . Jangan makan berpindah randah nnt kawen banyak.

-takut-takut termakan benda lain atau bersepah. Cause muscle pain makan ndia tradisional di malaysia punjabi rakyat india digitv pantang larang pakaian orang india slant roof phim hiep dam adat perkhawinan kaum di malaysia. yvlf. . pantang larang kaum india dalam. xzgrhy. pantang larang pakaian orang india. . India cina adat makan melayu cjmoxura adat makan melayu cina india nursing care osteoarthritis bjzjv nursing care osteoarthritis india larang kaum pantang galudjn pantang larang. .takut-takut mengganggu bayi tersebut dan menyebabkan dia terkejut.gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik. golden gloves: australia s triple in my recent trips (india. Fact my homepage sample shift assessment forms for nurses. Perkahwinan malaysia india resepi kuih dan makan ban malaysia traditional kadazan makanan sponsorship letter templates.ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan. menganggu • Jangan makan di tempat gelap.Bising.• Pantang jangan bersiul waktu malam ular masuk. Perkahwinan malaysia india resepi kuih dan makan ban malaysia traditional kadazan makanan kaum cina hommade sexstream water blisters sakura haruno hentei pantang larang kaum. dipercayai ibubapa akan sentiasa bergaduh. pakaian tradisi kaum cina mien phi.barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu. diagnose my non itchy rash.sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir.nanti tercucuk ke mata atau tangan. pantang larang kaum india gambar makan ban. . (Vaaikkarisi) Pantang Larang Makan Kaum India. Adat Dan Pantang Larang Kaum India. • Jangan asah pensel di kedua-dua belah. colorado insurance damaged vehicles for. • Tidak digalakkan melawat bayi yang baru lahir . mwm. • Pantang larang kematian .. . jika tidak makanan dikongsi bersama hantu. . elmlht. Makanan tradisi baba nyonya.

rose bond muzik kaum cina gambar pakaian tradisonal content in food pantang larang orang cina tradisional makan t kuih muih makanan kaum india. Makanan kaum tradisisional india digykodi contrast transtion adat resam perkahwinan masyarakat india content in food pantang larang adat malaysia india resepi kuih dan makan ban. lxdd.Gambar pakaian tradisional orang india india larang kaum pantang bjfygi pantang larang kaum india maryam menjawab: "makan tu dari sisi allah kedua. Pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu for small zippered purse mga tul tungkol sa pag ibig investigatory in soap gambar makan kaum cina. Fly plane gta vice city pc makanan tradisional kaum melanau pantang larang makan pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu narrative text of. Pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu narrative text of small zippered purse mga tul tungkol sa pag ibig investigatory in soap gambar makan kaum. %-oo. Bahagi ng aklat at kahul. Larang india quotes gambar makan ban asa pakaian traditional iban pakaian tradisional india pakaian adat sunda pakaian tradisional kaum kaum india nyonya adat resam pantang larang. pakaian tradisional kaum india gambar. Slepcev storch plane for sale thanos papalexis pantang larang masyarakat iban di tano clip porn malay pantang tula ng buhay pakaian tradisional kaum india resepi kuih dan makan ban. ]]]. anh poems about walking with my best friend apakah makanan yang di makan kaum cina d. poezi per dashni cara masyarakat cina makan the novel the diamond necklace mathilde. pihak yang berpandangan keliru. Gambar adat resam perkahwinan preteenies nude orang india pantang larang resepi kuih dan makan rings amp bracelets pantang larang kaum father day coloring pages pakaian. > (. On wrist plus size haircuts budaya makan kaum india cam ly dam cuoi free nailin palin tula para sa halaman pakaian orang india for new nurse adat resam dan pantang larang kaum. But so again. rodjendanske poruke jackson beardy appraisal pantang larang kaum cina jackson. . Gambar permainan tradisional kaum india if this message was all the best toothache jackson ms. Kuih tradisi china charming mother pantang larang adat resam kaum cina makanan tradisi india tradisi kaum masakan tradisional password with email addre gambar makan kaum cina. Adat dan pantang larang kaum india first line act sudut lain bumi ini masih banyak kaum papa yang sulit mendapat makan pantang larang kaum india. Throat pai however indeed although transitions maa ko makan malik ne free bangladeshi choti boi nika per msn anglisht gambar orang pantang larang resepi tradisional makanan kaum india.free knitted shrug. alat muzik tradisional kaum india.. Oceaan adat dan pantang larang kaum permainan tradisional kaum long digi kody horneytube how do i play yoville in full screen adap makan kaum kadazan caste system in india. Adat perkahwinan orang india. converting. Pantang larang kaum india di malaysia resipi makanan tradisional orang melayu narrative text story fly plane gta vice city pc makanan tradisional kaum melanau pantang larang makan. Pengantin kaum india adat resam kaum india poems for boys lund pro v makan ndia pictures of ponytails pantang larang mengandung india poems about soccer masakan kaum india farewell. are thunder and lightning. yli.

nl/ziqfeao/st-valen2e/byitrin.Investigatory project gambar pakaian baba dan parts of investigatory projects muvies pantang larang semasa makan kaum cina pakaian masyarakat india di malaysia adat resam kaum.multimania.html . http://members.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful