P. 1
Hadis Rasulullah S.a.W

Hadis Rasulullah S.a.W

|Views: 347|Likes:
Published by Nur Balkis

More info:

Published by: Nur Balkis on Jan 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/26/2012

pdf

text

original

              

                Firman Allah yang bermaksud: “Kerjakanlah olehmu apa-apa yang kamu kehendaki, sesungguhnya Dia melihat apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Sajdah, ayat 40)
'Agama itu ialah nasihat".Ada yang berkata "untuksiapa ya Rasulullah. Sabdanya "untuk allah dan untuk Rasul-Nya untuk pemimpin orang-orang Islam dan orang ramai di kalangan mereka'. (Riwayat Bukhari)

Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, Hanya dengan mengingati Allahlah hati menjadi tenteram" (Surah Ar-Ra'd: 28) "Wahai orang beriman, (untuk bersyukur kepada Allah) ingatlah serta sebutlah nama Allah dengan ingatan serta sebutan yang sebanyak-banyaknya; dan bertasbihlah kamu kepada-Nya pada waktu pagi dan petang." (Surah al-Ahzab, ayat 41-42)
Rasulullah s.a.w bersabda: "Akan keluar satu batang leher dari Neraka pada hari kiamat, dengan dua mata yang melihat, dan dua telinga yang mendengar, serta lidah yang bercakap, lalu berkata: "Aku diberi kuasa menyiksa tiap-tiap seorang dari tiga jenis manusia: Tiap-tiap orang yang kejam dan keras hati, lagi degil tidak menerima kebenaran yang diketahuinya; tiap-tiap orang yang mempersekutukan sesuatu yang lain dengan Allah, dan orang-orang yang membuat gambar".Abu Hurairah r.a

Wahai sekalian manusia, bertaubatlah kepada Allah SWT, karena sesungguhnya aku bertaubat kepada Allah SWT dalam satu hari sebanyak seratus kali". (Hadits diriwayatkan oleh Muslim dari Al Aghar al Muzni.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah berfirman: Sesiapa yang memusuhi wali-Ku (orang yang setia kepada-Ku), maka Aku mengisytiharkan perang terhadapnya. Tiada seorang pun daripada hamba-Ku yang bertaqarrub (beramal) kepada-Ku dengan sesuatu lebih Aku cintai daripada ia menunaikan semua yang Aku fardukan ke atas dirinya. Di samping itu, hendaklah sentiasa bertaqarrub kepada-Ku dengan nawafil (ibadat sunat) sehingga aku mencintainya. Apabila Aku sudah mencintainya, nescaya jadilah Aku (seolah-olah) sebagai pendengarannya yang ia mendengar dengannya; sebagai penglihatan yang ia melihat dengannya; sebagai tangannya yang ia bertindak dengannya dan sebagai kakinya yang ia berjalan dengannya. Seandainya ia memohon (sesuatu) daripada-Ku pasti akan Aku terima; dan seandainya (pula) ia memohon perlindungan daripada-Ku pasti Aku akan melindunginya.” (Hadis riwayat al-Bukhari) hadis daripada Anas bin Malik, sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Tiga perkara apabila terdapat pada diri seseorang, ia merasa kemanisan iman; siapa yang cintanya kepada Allah dan Rasul lebih daripada cintanya kepada yang lain; siapa yang cintanya kepada orang lain hanya kerana Allah (dan bukan kerana suatu tujuan duniawi); dan ia membenci kembali kekufuran selepas Allah menyelamatkannya seperti bencinya akan dicampakkan ke dalam api neraka." (Hadis riwayat Muslim)
Wahai hamba-hamba-Ku semua kamu adalah dalam kelaparan kecuali orang yang mendapat makanan daripada-Ku, maka mintalah daripada-Ku nescaya Aku berikan kepadamu. Wahai hamba-hamba-Ku, semua kamu adalah sesat kecuali orang-orang yang mendapat petunjuk-Ku, maka mintalah hidayah daripada-Ku, nescaya akan Aku berikan. Wahai hamba-hamba-Ku semua kamu adalah tidak berpakaian kecuali orang yang Aku berikan kepadanya pakaian, maka mintalah daripada-Ku nescaya akan Aku berikan. Wahai hamba-hamba-Ku, kamu semua melakukan salah dan silap setiap masa dan Aku adalah pengampun dosa-dosa, maka pohonlah keampunan daripada-Ku nescaya Aku akan ampunkan...” (Muslim)

Allah berfirman bermaksud: "Wahai orang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan 'taubat nasuha', mudah-mudahan Allah akan menghapuskan kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai." (Surah At-Tahriim, ayat 8) Firman Allah bermaksud: "Dan tidak ada gunanya taubat itu kepada orang yang selalu melakukan kejahatan hingga apabila salah seorang dari mereka hampir mati, berkatalah ia: Sesungguhnya aku bertaubat sekarang ini, sedang taubatnya itu sudah terlambat. Dan demikian juga halnya orang yang mati sedang mereka tetap kafir. Orang yang demikian Kami sediakan bagi mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya." (Surah an-Nisaa', ayat 18)

sebuah hadis sahih riwayat al-Bukhari dan Muslim yang bermaksud: "Apabila aku memerintahkan kamu melakukan sesuatu, maka hendak-lah kalian memenuhinya sedaya upaya, dan apa saja yang aku tegah kalian, hendaklah dijauhi."
Dari Muawiyah r.a katanya:”Hindarilah hadith-hadith palsu kecuali hadith-hadith pada masa Umar bin al-Khattab. Sesungguhnya Umar sangat ditakuti orang mengenai hukum-hukum Allah apalagi mengenai hadith-hadith palsu (kerana tindakannya tegas). Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Siapa yang dikehendaki Allah menjadi (orang) baik, maka diberinya orang itu pengetahuan yang dalam tentang agama.” Dan aku mendengar pula Rasulullah s.a.w bersabda:”Aku ini adalah seorang bendahara. Maka siapa yang kuberi (sedekah) dan diterimanya dengan hati bersih , maka dia akan beroleh berkat dari harta itu. Tetapi siapa yang kuberi kerana meminta-minta dan rakus, maka dia seperti orang makan yang tak pernah kenyang.” (Muslim) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Orang yang pandai adalah yang menghisab dirinya sendiri serta beramal untuk kehidupan sesudah kematian. Sedangkan orang yang lemah adalah yang dirinya mengikuti hawa nafsunya serta berangan-angan terhadap Allah.” (Hadis riwayat Tirmidzi)
Nabi SAW bersabda: Jadikan dirimu orang alim atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pelajaran agama atau orang yang mencintai (tiga golongan yang itu); dan jangan engkau menjadi (dari) golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa." (Hadis riwayat al-Bazzar) Rasulullah SAW menjelaskannya dalam hadis yang bermaksud: “Apabila kamu menghendaki hidup berjaya di dunia hendaklah kamu berilmu dan apabila kamu menghendaki hidup berjaya di akhirat hendaklah berilmu dan apabila kamu menghendaki kedua-duanya hendaklah juga kamu berilmu.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Firman Allah bermaksud: "Dan tidak dinamakan kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan melalaikan dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang yang bertakwa. Oleh itu tidakkah kamu mahu berfikir?" (Surah al-An'am, ayat 32)
Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Kalimah yang baik adalah sedekah, setiap langkah untuk mengerjakan solat adalah sedekah dan membuang benda yang tidak disukai adalah sedekah." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

ayat 125 dari surah al-An'am, yang bermaksud: "Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayah akannya, maka Allah melapangkan dadanya untuk Islam. Dan sesiapa yang Allah kehendaki kesesatannya, maka Allah jadikan dadanya sempit dan sesak naik ke langit seolah-olah ia sedang." Firman Allah bermaksud: "Katakanlah. Sesungguhnya solatku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam. Tiada sekutu bagi-Nya dan dengan yang demikian saja aku diperintahkan dan aku (di antara seluruh umatku) adalah orang Islam yang awal pertama (menyerah diri kepada Allah dan mematuhi perintah-Nya)." (Surah alAn'am, ayat 162-163)

Jika dia berada dalam keadaan yang sedemikian.a.w bersabda yang maksudnya berbunyi: "Sesiapa benci dan enggan menurut sunnahku (antaranya berkahwin). sesuai dengan firman Allah yang maksudnya: "Dan dirikanlah solat untuk mengingati-Ku. maka ia diberi keampunan. maka dia bukan dari kalanganku. Riwayat At-Tarmizi dan Ad-Darimi Muaz Jabal pernah berkata: "Pelajarilah ilmu pengetahuan sebab mempelajarinya kerana Allah tanda takut kepada-Nya. bererti dia tidak mempunyai kebaikan.a katanya." (Riwayat al-Bukhari) . kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku." (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim) Rasulullah SAW dalam sabda yang bermaksud: "Apabila Allah SWT kehendaki untuk membinasakan seseorang hamba. menelaah adalah tasbih. akan dicabut daripadanya perasaan malu." Firman Allah bermaksud: "Siapa yang mematuhi Allah dan Rasul-Nya." (Hadis riwayat Ibnu Majah) Dalam sebuah hadis Rasulullah s. Bila dia dilaknati dan dimurkai. Apabila dicabut daripadanya sifat amanah. Maka apabila dicabut daripadanya sifat malu. ampunilah kesungguhanku.” (Muslim) Sabda Rasulullah maksudnya: "Sesiapa yang lupa akan sesuatu solat. maka dia didapati sebagai seorang yang khianat dan dikhianati. "Sesiapa yang menghabiskan waktu petangnya dalam (keadaan) keletihan akibat daripada bekerja yang dijalankan oleh tangannya sendiri. Ya Allah. maksudnya: "Siapa yang keluar untuk menuntut ilmu maka ia berjuang fisabilillah hingga ia kembali". kelalaianku.a. ayat 71) Rasulullah s.w bersabda. ampunilah kesalahanku. tiada tebusan lain untuk solat itu kecuali solat yang dilupakannya. akan dicabut daripadanya sifat amanah. dia akan dibenci orang dan bila dia dibenci orang. hendaklah dia mengerjakan solat itu jika ia telah mengingatinya. maka dia tidak akan berada melainkan dalam keadaan yang dilaknati dan dimurkai." (Hadis riwayat al-Tabrani dan al-Baihaqi) Dari Jabir r. mengajarkannya kepada orang yang belum mengetahui adalah sedekah. memberikannya kepada ahlinya adalah kebaktian". bermakna terungkailah akhirnya tambatan Islam daripadanya. mencarinya adalah jihad.w bersabda:”Siapa yang tidak mempunyai sifat ramah tamah. sikapku yang malampaui batas dalam urusanku. maka sesungguhnya dia memperoleh kejayaan paling besar. dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. akan dicabut pula daripada hatinya perasaan rahmat dan bila ia terjadi begitu. menuntutnya adalah ibadah. kebodohanku." (Surah al-Ahzaab. dia mendengar Rasulullah s.a."Ya Allah.

" (Surah al-An'aam. ayat 108) Firman Allah bermaksud: “Terima kemaafan dan suruhlah dengan perkara yang baik serta berpalinglah (jangan dihiraukan) daripada orang yang jahil." (Hadis riwayat Muslim) Firman Allah bermaksud: "Dan tidak dinamakan kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan melalaikan." (Surah alAnfal.”Riwayat Ibn Abi Dunya Firman-Nya bermaksud: “Dan bersabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati).W. akan mengisi dadanya dengan keimanan. Allah menyuruh orang mukmin seperti Dia menyuruh kepada rasul-Nya. ayat 32) Firman Allah bermaksud: “Setiap yang berjiwa (bernyawa) akan berasa mati. jika kamu orang-orang beriman”. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Ketahuilah itulah hati" (HR Bukhari dan Muslim) Firman Allah bermaksud: "Dan Allah mengasihi orang yang membersihkan diri mereka zahir dan batin.” (Surah al-‘Araf.” (Surah ali-Imran.w bersabda yang maksudnya “Tidak ada keberanian yang paling disukai oleh Allah S. baiklah manusia. jika baik daging itu.W.T selain dari keberanian hamba menahan kemarahan. ayat 46) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah baik dan tidak mengabaikan (menerima) kecuali yang baik-baik. ilmu yang dapat dimanfaatkan manusia dan anak salih yang sentiasa mendoakan kepadanya.T. semua amalannya berakhir kecuali tiga.a. Jika jahat daging itu maka jahatlah manusia. (Ali ‘Imran : 139) Allah mengingatkan menerusi firman-Nya bermaksud: "Dan taatlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya. ayat 5) Rasulullah s." .Firman Allah Ta’ala yang bermaksud:“Janganlah kamu bersifat lemah dan jangan pula kamu bersedih hati. ayat 46) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Apabila mati anak Adam." (Surah at-Taubah. sesungguhnya Allah berserta orang yang sabar. ayat 199) Firman Allah bermaksud: “Maka bersabarlah dengan cara kesabaran yang sebaik-baiknya. jika tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu. Barang siapa dijauhkan daripada neraka dan dimasukkan ke dalam syurga ia sudah beruntung. ayat 185) Nabi Muhammad SAW dalam hadisnya bermaksud: "Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. Kehidupan dunia itu tidak lain hanya kesenangan yang memperdayakan.” (Surah al-Ma’arij. dan janganlah kamu berbantah-bantah (berselisih). Tidaklah seorang hamba itu menahan kemarahannya melainkan Allah S.” (Surah al-Anfal. padahal kamulah orang-orang yang tinggi darjatnya. sedekah jariah.

” (Muslim) Allah berfirman “Dan barang sesiapa yang menentang (ajaran) Rasulullah sesudah terang nyata kepadanya kebenaran pertunjuk (yang dibawanya). Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berbakti dan bertakwa serta yang tidak dikenali ramai akan hal ehwal dirinya.a. makanlah daripada makanan yang baikbaik dan kerjakanlah amal salih. maka dia mendapat pahala ganda.w bersabda: " Sesungguhnya perkara yang sangat-sangat aku takuti akibat buruknya menimpa kamu ialah syirik yang kecil. Maka sesiapa yang memusuhi wali Allah nescaya sesungguhnya dia memusuhi Allah. mereka tidak dicari. ayat 52) Firman Allah bermaksud: “Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. Dan orang yang membaca al-Quran padahal dia gagap sehingga sulit baginya membaca.” Berkata seorang laki-laki: “Sesungguhnya semua orang ingin agar pakaiannya bagus dan sandalnya bagus.” (An-Nisa :115) Diriwayatkan daripada Abdullah bin Amru bin al-'As: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Antara dosa besar ialah seorang lelaki mencerca kedua orang tuanya." (Hadis riwayat Hakim) Dari Aisyah r. maka kedudukannya di akhirat ditemani para malaikat yang mulia. takbur itu ialah menolak kebenaran dan tidak menghargai orang lain.Firman-Nya lagi yang bermaksud: "Wahai manusia! Makanlah daripada (makanan) yang halal dan baik yang terdapat di bumi.a.a katanya:”Rasulullah s.w.”(Muslim) Rasulullah s. kami akan memberikannya kekuasaan untuk melakukan (kesesatan) yang dipilihnya.” (Surah an-Nisa’.w. dan janganlah kamu mengikuti langkah syaitan. dan jika mereka hadir pun di situ mereka tidak begitu dikenali ramai. katanya: ”Bersabda Rasulullah s.” Berkata Rasulullah s. “ Tidak akan masuk syurga sesiapa yang ada di dalam hatinya seberat zarah (atom) dari sifat takbur (sombong). adakah kamu akan dapati sebarang balasan di sisi mereka?" Mahmud bin Labid r. kemudian lihatlah." Sahabat-sahabat Baginda bertanya: " Apa dia syirik yang kecil itu ya Rasulullah?" Baginda s.w menjawab: "( Syirik yangkecil itu) ialah riak .a." (Surah al-Mukminun.a Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sedikit daripada sifat riak itu adalah syirik. ayat 25) Dari Abdullah bin Mas’ud.a. Hati nurani mereka seumpama lampu petunjuk yang akan menyuluh mereka keluar daripada tempat yang gelap gelita. Jika mereka tidak ada dan hilang (ghaib) dalam mana-mana majlis. ." (Surah al-Baqarah) Firman Allah yang bermaksud: "Hai rasul.w bersabda:Orang (mukmin) yang mahir membaca al-Quran. dan (pada hari akhirat kelak) kami akan memasukkannya ke dalam neraka jahanam.a. dan neraka jahanam itu adalah seburuk-buruk tempat kembali. Sungguh. dan dia pula mengikut jalan bukan dari jalan orang-orang yang beriman. syaitan itu musuh yang nyata bagimu. “Sebenarnya Allah itu bagus dan cinta kepada kecantikan).Allah Taala akan berfirman pada hari Kiamat apabila manusia datang dengan amal masing-masing: " Pergilah kepada mereka yang kamu melakukan riak di dunia dahulu ( untuk menunjukan kepada meraka ).

maka damaikan antara dua saudara kamu (yang bertelingkah itu). Sekalian orang Islam atas orang Islam yang lain adalah haram darahnya. janganlah kamu saling tipu menipu.A.a. Tidak boleh menganiayanya." (Hadis riwayat Muslim) Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Orang mukmin bagi orang mukmin yang lain itu laksana satu binaan yang sebahagiannya memperkuatkan sebahagian yang lain. Seorang lelaki yang memaki hamun bapa seorang lelaki lain. Siapa berusaha memenuhi hajat saudaranya. Orang Islam adalah saudara kepada orang Islam yang lain. tidak menzaliminya dan tidak membiarkan ia dizalimi. Takwa itu ada di sini seraya Baginda menunjukkan dadanya tiga kali." (Hadis riwayat al-Bukhari) Dari Abu Musa r. nescaya lelaki itu juga akan memaki hamun ibunya." (Hadis riwayat Muslim) Dari Abi Zar r. ayat 10) Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya kamu tidak akan mampu menggauli semua manusia dengan hartamu." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Firman Allah bermaksud: "Sebenarnya orang beriman itu bersaudara. tidak boleh ia menganiayai dan tidak boleh membiarkannya (dalam kehinaan) serta tidak boleh mendustai dan tidak boleh menghinanya. "Orang Mukmin sesama orang Mukmin bagaikan sebuah rumah.w bersabda. hartanya dan kehormatannya. Baginda SAW bersabda yang bermaksud: "Seorang Muslim adalah saudara bagi Muslim lainnya.W bersabda: (Hadith Qudsi) ”Firman Allah Taala: Wahai hamba-hamba-Ku. begitu juga jika seorang lelaki memaki hamun ibu seorang lelaki lain. Takwa itu di sini (Nabi berkata sambil menunjukkan ke arah dadanya tiga kali). maka Allah akan membantu dan mempermudahkan hajatnya. Aku telah haramkan ke ats diri-Ku kezaliman dan Aku jadikan kezaliman itu juga haram ke ats kamu semua maka janganlah berlaku zalim sesama sendiri.” (Hadis riwayat Muslim) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Seorang Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain." (Surah al-Hujuraat. tidak boleh merendahkannya dan tidak boleh pula menghinanya. Tetapi kamu dapat memenangi hati mereka dengan wajah berseri dan akhlak yang mulia." -Hadis Riwayat Muslim DARIPADA Abi Hurairah katanya. bersabda Rasulullah SAW bermaksud: “Janganlah kamu saling dengki mendengki. katanya Rasulullah s.a. . janganlah kamu saling belakang membelakangi dan janganlah kamu menjual di atas jualan setengah daripada kamu dan jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara. nescaya lelaki itu memaki kembali bapanya.Sahabat Baginda bertanya: Wahai Rasulullah! Adakah akan berlaku seorang lelaki memaki-hamun kedua orang tuanya? Rasulullah SAW menjawab: Ya. Satu sama lain hendaklah saling menguatkan. Nabi S.a. Sudah cukup banyak kejahatan seseorang itu bahawa ia merendahkan saudara seIslamnya." (Hadis riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi).

Saya mendengar Rasulullah s. bermusuhan dan berperang kerana kesukuan (kebangsaan). seolah-olah menggambarkan terjadinya suatu pembunuhan.a katanya:”Akan kusampaikan kepadamu sebuah hadith yang tidak akan disampaikan orang kepadamu sepeninggalanku. selama kamu berdoa dan berharap kepada-Ku. At-Tirmizy) Rasulullah s.a katanya Rasulullah s.a. melainkan dengan tiga perkara: 1) Seorang janda yang berzina. maka matinya seperti mati jahiliyah." (Hadis riwayat Ibn Majah) Bertakwalah kepada ALLAH dimana saja engkau berada. berlakunya (merebaknya) perzinaan dan banyaknya perempuan serta sedikitnya lelaki sehingga bagi lima puluh perempuan hanya seorang pengawalnya. dan ikutilah perbuatan kejahatan itu dengan kebaikan supaya terhapus kejahatan.Dari Abdullah r. Sesiapa yang keluar daripada umatku lalu menyerang umatku.a mendengar Abu Hurairah mengatakan bahawa Nabi s." (Hadis riwayat Muslim) Salim r. 2) seorang pembunuh yang harus dibunuh.w bersabda yang bermaksud: ”Tujuh golongan manusia yang akan diberi perlindungan oleh Allah dalam naungannya di hari yang tiada naungan melainkan perlindungan Allah itu sendiri iaitu: Imam (pemimpin) yang adil.a.w bersabda yang bermaksud:”Bukankah aku telah memberitahu kamu semua tentang orang yang diharamkan masuk ke neraka atau orang yang diharamkan ke atasnya neraka? Mereka ialah orang yang berdamping rapat dengan orang ramai (baik pergaulannya).w bersabda:”Nanti akan dilenyapkan ilmu pengetahuan.” (Bukhari) Rasulullah s. membunuh orang baik dan orang jahat tanpa mempedulikan apakah dia orang mukmin atau tidak dan tanpa mengendahkan janji yang sudah dibuatnya.” Seseorang bertanya:”Apakah haraj itu. 3) seorang yang keluar dari dari agamanya (Islam). akan bermaharajalela perzinaan dan kejahatan serta banyak haraj.”Wahai anak Adam. dia bukan umatku. ya Rasulullah?” Jawab baginda:”Begini!” (Nabi memberi isyarat dengan tangan baginda.” (Muslim) Daripada Abu Hurairah katanya. namun bila kamu meminta ampun kepada-Ku. meratanya kebodohan. Sesiapa yang mati terbunuh di bawah bendera kefanatikan. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: "Sesiapa yang tidak mematuhi imam dan memencilkan diri daripada jemaah lalu dia mati. pemuda yang sentiasa beribadat kepada Allah.a.w bersabda:”Tidak halal darah seorang muslim yang mengakui bahawa tidak ada Tuhan selain Allah dan mengakui aku Rasulullah.a.”Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda bahawa Allah SWT berfirman. maka Aku mengampuni dosa-dosa lampaumu dan Aku tidak peduli. meski dosamu sepenuh langit.” (Bukhari) Dari Anas bin Malik ra berkata. lelaki yang hatinya sentiasa terpaut dengan masjid. hatinya tenang. berlemah lembut serta mudah dibawa berunding. Wahai anak Adam.a.w bersabda:”Di antara tanda-tanda kiamat ialah: berkurangnya ilmu. dua orang yang . orang itu juga bukan umatku.(HR. (Hadis Riwayat At-Tirmizy) sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Setiap anak cucu Adam adalah pelaku dosa dan sebaik-baik orang yang berdosa adalah mereka yang bertaubat. meski kamu datang kepada Ku dengan dosa sepenuh bumi namun bila kamu menemui-Ku tanpa syirik kepada-Ku. maka Aku akan mendatangimu dengan ampunan sepenuh itu juga. Wahai anak Adam. dan bergaullah dengan sesama manusia dengan budi yang baik . lalu dia berpisah dari jamaah muslimin. pastilah Ku ampuni dan Aku tidak peduli.” Riwayat at-Tarmizi Dari Anas r.

” (Muslim) Dari Abdullah bin Amr ra ia berkata. kerana mereka suka dan bersetuju dengan apa yang penuntut itu lakukan. "Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain. Rasulullah s. seseorang yang mengingati Allah di tempat yang sunyi lalu mengalir air matanya. banyak bertanya dan mensia-siakan harta." Riwayat Ibn Majah.a katanya. Dan Ia membenci bagi kamu berkata begini begitu. Nabi s.a bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : “ Sesungguhnya Allah meredhakan tiga perkara bagi kamu dan Ia membenci tiga perkara bagi kamu.w menegaskan: "Apabila seorang lelaki dan wanita duduk bersama mereka ditemani teman ketiga (yang membisikkan kejahatan kepada mereka).-Riwayat Bukhari dan Muslim. iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan. maka kelihatan olehku kebanyakan penghuninya ialah orang-orang miskin.saling cinta mencintai kerana Allah di mana keduanya berkumpul dan berpisah kerana Allah. ketika salah seorang sahabat bertanya kepada Rasulullah saw. dia tidak akan dapat mencium bau syurga di hari akhirat kelak. maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi. sedangkan dia mempelajarinya kerana ingin mendapatkan habuan dunia. maksudnya: "Mana-mana wanita yang memakai wangian dan kemudian berjalan melalui sekumpulan lelaki dan mereka mencium wangian itu.” (Hadis riwayat Imam al-Bukhari) Rasulullah s. "Ya Rasulullah amalan apakah di dalam Islam yang baik"." Al Ahzab: 32. Ia redha supaya kamu mengabdikan diri kepada-Nya dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu dan supaya kamu semua berpegang teguh dengan tali (agama) Allah dan janganlah kamu berpecah belah. dia adalah penzina. maka kelihatan olehku kebanyakan penghuninya ialah wanita. lalu ia menjawab.w bersabda.” Riwayat at-Tirmidzi Sabda Baginda SAw yang bermaksud: “Barang siapa melakukan pembohongan atas namaku.w bersabda: "Sesungguhnya Malaikat-malaikat sentiasa menurunkan sayapnya (sebagai memuliakan dan menghormati) penuntut ilmu agama. Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya. Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.w bersabda:” Aku melihat ke syurga. seseorang yang bersedekah dengan sesuatu sedekah lalu menyembunyikan sedekahnya itu sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang dibelanjakan oleh tangan kanannya.a.a. Dan aku melihat pula ke neraka.a." Sabda SAW.a. Seraya Rasulullah saw menjawab: "Memberi makan (orang yang lapar) dan memberi salam kepada orang yang kalian kenal maupun tidak kalian kenal" (HR Bukhari).” Riwayat Abu Daud Daripada Abu Hurairah r.” (Muslim) .a Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:”Sesiapa yang mempelajari ilmu yang boleh mendapatkan keredhaan Allah. dia hendaklah mengambil tempat duduknya daripada api neraka." Nabi Muhammad s. “Aku takut kepada Allah”. tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik. Dari Ibnu Abbas r."Abu ad-Darda' r. seorang lelaki yang diajak oleh wanita rupawan serta berkedudukan tinggi untuk melakukan zina.

a. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan." Abu al-Darda' r. atau perempuan-perempuan Islam. dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka." [Surah AnNur:31} "Wahai Nabi. Rasulullah s." (Surah alHujurat. nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat. maka hendaklah ia berkata perkara yang baik atau diam. maksudnya: "Jika ada seseorang berkata: "Orang ramai sekarang ini sudah rosak".a." -H.a. bahawasanya Rasullullah SAW telah bersabda. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya.w bersabda yang maksudnya:”Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian. dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah. suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman. ayat 12) Nabi s. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.R." [Surah Al-Ahzab:59] Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. atau saudara-saudara mereka.w bersabda.a. supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). wahai orang-orang yang beriman. atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan. Riwayat At Tabrani dan Baihaqi. supaya kamu berjaya. dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka. Muslim Firman Allah yang bermaksud: "Dan janganlah mengumpat satu sama lain. lagi Maha Mengasihani. atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan. maka orang yang berkata itu sendiri yang paling rosak di antara mereka. maksudnya:” Sesungguhnya tujuh petala langit dan bumi sama mengutuk orang yang selalu berzina dan bau kemaluan pelacur di dalam neraka dapat mengganggu ahli neraka kerana sangat busuknya. atau hamba-hamba mereka.a Rasulullah s. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki. dan memelihara kehormatan mereka. atau anak-anak tiri mereka. Adakah seorang di antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu berasa jijik kepadanya dan bertakwalah kepada Allah.(Riwayat Bukhari dan Muslim) "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram). Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun.Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. ” Riwayat al-Bazzar Daripada Abu Hurairah r. atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. Dan sesiapa yang .w bersabda: "Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu.

” (Riwayat Bukhari dan Muslim) Firman Allah bermaksud: "Telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang dilakukan oleh tangan manusia. maka hendaklah ia memuliakan jirannya. Orang ini akan berfatwa tanpa ilmu." (Surah al-Nahl. maka tidak ada yang dapat menolak. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian maka hendaklah ia memuliakan tetamunya. Apabila orang berpengetahuan sudah punah. dan sesungguhnya Kami akan berikan balasan pahala kepada mereka yang lebih baik daripada apa yang mereka kerjakan. tetapi dengan jalan mematikan orang yang berilmu. Bacalah.” “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan. Mengajarkan manusia apa saja yang tidak diketahui. ayat 97) . masyarakat mengangkat orang bodoh menjadi pemimpin dan tempat bertanya. dan tidak ada pelindung bagi mereka selain daripada-Nya." (Surah ar-Ruum. (sama ada) lelaki atau perempuan dalam keadaan beriman.” At-Tabrani meriwayatkan.beriman kepada Allah dan Hari Kemudian.” (Hadis riwayat Ahmad) "Sesiapa yang mengerjakan amal soleh. yang menjaganya dengan perintah Allah. nescaya pada hari kiamat ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam. Dia menciptakan manusia dari segumpal darah.w berikut wajar direnungi: “Allah tidak menarik kembali pengetahuan dengan jalan mencabutnya dari hati manusia. Timbulnya yang demikian kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian daripada balasan perbuatan buruk yang mereka sudah lakukan supaya mereka kembali insaf dan bertaubat. ayat 41) Firman Allah bermaksud: “Bagi setiap seorang ada malaikat penjaganya dari hadapan dan belakangnya.a.” Maksud sabda Nabi s. yang mengajarkan manusia menulis dengan pena. kasih sayang terhadap jiran tetangga. Dan apabila dikehendaki oleh Allah keburukan kepada sesuatu kaum. maka sesungguhnya Kami akan berikan kepadanya kehidupan yang baik. Tuhanmu adalah Maha Mulia. mereka itu sesat dan menyesatkan.” (Surah ar-Ra’d. ayat 11) Imam Bukhari meriwayatkan. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Orang yang paling kecewa (rugi) pada hari kiamat ialah orang yang mencari harta secara tidak halal lalu ia masuk ke neraka bersama hartanya. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Mereka yang mencari harta dunia (kekayaan) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya daripada meminta (tidak menjadi pengemis) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan.” (al-Alaq: 1-5) Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak.

apa yang dikerjakan kerana Allah dan apa . Lelaki itu bertanya lagi: Kemudian siapa lagi? Ujar Baginda: Ibumu." (Hadis riwayat At-Tirmidzi) Daripada Abu Saiid Al-Khudri menceritakan. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Puasa itu perisai dan benteng yang benar-benar menyekatkan daripada neraka." (Hadis riwayat Muslim) "Maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi. tetapi Dia hanya memandang kepada hati sanubari kamu. duduk atau berbaring dan memikirkan kejadian langit dan bumi seraya berkata: Hai Tuhan kami! Tidaklah Engkau jadikan semua ini dengan sia-sia.” Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Bahawa sesungguhnya Allah tidak memandang kepada tubuh badan dan rupa paras kamu.” Surah ali-Imran ayat 190-191) Rasulullah SAW pernah ditanya seorang lelaki: “Ya Rasulullah! Siapakah yang lebih berhak saya berbuat baik? Jawab Rasulullah: Ibumu. tetapi yang buta." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Diriwayatkan daripada Abu Hurairah. pernah Rasulullah SAW ditanya mengenai puasa Isnin. lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Kerana sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta. Maha Suci Engkau! Kerana itu peliharalah kami daripada seksa api neraka. kemudian diasing-asingkan. Jawab Baginda SAW: "Hari itu aku dilahirkan dan hari itu aku diutus menjadi Rasul dan diturunkan kepadaku al-Quran. Mereka mengingat Allah sambil berdiri. Baginda bersungguh-sungguh melakukannya seperti dijelaskan hadis diriwayatkan Muslim dan At-Tirmidzi. Abu Hurairah berkata. Lelaki itu bertanya lagi: Siapa lagi? Baginda menjawab: Bapamu." (Hadis riwayat Muslim) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Pada hari kiamat nanti. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Pada dua hari itu amal perbuatan manusia diangkat kepada Allah dan aku suka pada saat amalku dilaporkan aku dalam keadaan berpuasa." (Hadis riwayat Ahmad) Abu Qatadah berkata. Lelaki itu bertanya sekali lagi: Kemudian siapa lagi? Jawab Baginda: Ibumu. Mengenai Rasulullah SAW yang mengamalkan puasa Isnin dan Khamis. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Siapa berpuasa pada suatu hari di jalan Allah (secara ikhlas serta mencontohi Nabi)." ( Surah Al-Hajj: 46) amalan berpuasa Isnin dan Khamis dilakukan Nabi Muhammad SAW. ialah hati yang di dalam dada. dunia akan dibawa.Firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya kejadian langit dan bumi dan perselisihan malam dan siang itu ada beberapa bukti bagi orang yang mempunyai fikiran. nescaya Allah akan menjauhkan mukanya (dirinya) daripada neraka sejauh 70 tahun (perjalanan).

Diriwayatkan daripada Aisyah bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Berbuat baiklah sesuai dengan kemampuanmu.157) firman Allah SWT yang bermaksud: Dan berbuat baiklah kepada dua orang ibubapa. dengan sedikit ketakutan. setiap kalimah tahmid adalah sedekah. lalu dicampakkan ke dalam api neraka. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. kelaparan.” Jawab Rasulullah SAW:”Bukankah Allah telah menjadikan berbagai macam cara untuk kamu bersedekah? Setiap kalimah tasbih adalah sedekah. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehingga kamu jemu." (Hadis riwayat Baihaqi) Dari Abu Dzar r. anak-anak yatim. Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka dan mereka itulah orangorang yang mendapat petunjuk. dan teman sejawat. lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu. ibnu sabil dan hamba sahayamu. bahkan pada kemaluanmu pun terdapat pula unsur sedekah. jiwa dan buah-buahan." Pepatah orang tua ada berkata: "Yang baik dijadikan teladan dan yang buruk dijadikan sempadan Daripada Aisyah. (iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah. Demi Allah.” (al-Bukhari) Allah SWT menyatakan yang bermaksud: Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu. setiap kalimah tahlil adalah sedekah. Mereka solat seperti kami solat. (an-Nisa': 36) Saidina Ali bin Abi Talib pernah berkata: "Orang yang berakal itu ialah orang yang mahu mengambil iktibar dan pengajaran daripada kisah pengalaman orang lain. Dan amalan ad-din yang paling dicintai (Allah) ialah yang dilakukan secara rutin oleh pelakunya.a katanya:”Beberapa orang sahabat Nabi SAW pernah berkata kepada beliau.” Baginda bersabda maksudnya: "Apa saja yang aku larang bagi kamu hendaklah kamu jauhi.:”Kaum hartawan memperolehi pahala yang lebih banyak. setiap kalimah takbir adalah sedekah. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong dan membanggabanggakan diri. Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Wahai manusia. (al-Baqarah: 155 . dan apa saja yang aku perintahkan kepadamu maka lakukanlah sesuai kemampuanmu. Sesungguhnya kehancuran umat sebelum kamu adalah kerana ." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim). tetangga yang dekat dan tetangga yang jauh.” Mereka bertanya:”Kalau begitu. tentunya kamu berdosa. karib-kerabat.dilakukan bukan kerana Allah. Allah tidak berasa bosan sehingga kamu sendiri yang berasa bosan. puasa seperti kami puasa dan bersedekah dengan sisa harta mereka. orang-orang miskin. kamu mendapat pahala. adakah kami mendapat pahala jika kami memuaskan nafsu syahwat kami?” Jawab Rasulullah SAW “ Jika kamu melakukannya dengan yang haram. mereka mengucapkan: 'Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji'uun'. kekurangan harta. amar makruf dan nahi mungkar (mengajak kepada kebaikan dan melarang kepada yang mungkar) adalah sedekah. Sebaliknya jika kamu melakukannya dengan yang halal. Amalan paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit.

Kamu sudah makan nikmat Allah tetapi kamu tidak tunaikan syukur-Nya. . . 2...a. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir.Kamu bangun dari tidur lalu kamu ceritakan segala keaiban manusia tetapi kamu lupa keaiban kamu sendiri.Kamu sudah berkata syurga itu benar tetapi kamu tidak beramal untuknya. Sebelum para muslim meredhai kamu. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?" Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an. Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara.Kamu mengenal Allah tetapi kamu tidak tunaikan hak-Nya. . Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai kamu.. bertahlil. . 4.w tetapi kamu tinggalkan sunnahnya. . "Bertanya Aisyah : "Ya Rasulullah.Kamu sudah berkata mati itu benar tetapi kamu tidak bersedia baginya.Kamu sudah membaca al-Quran tetapi kamu tidak beramal dengannya.Kamu sangka bahawa kamu cinta kepada Rasulullah s.mereka banyak bertanya dan berselisih faham dengan nabi-nabi mereka (tidak mahu taat dan patuh). 3.Kamu kebumikan mayat manusia tetapi kamu tidak mengambil iktibar daripada mereka." (Muttafaq 'alaihi) Kerana hati kamu buta disebabkan sepuluh perkara. bertahmid..Kamu sudah berkata neraka itu benar tetapi kamu tidak lari darinya. iaitu : . Sebelum kau laksanakan haji dan umrah. iaitu: . maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat. .Kamu sudah berkata syaitan itu musuh kamu tetapi kamu tidak menentangnya. Membacalah selawat untukKu dan para nabi sebelum aku. Sebelum khatam Al Qur'an. .. Dan.. .perbanyaklah bertasbih. . bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah" Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya .

” (Hadis riwayat Imam al-Bukhari) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya salah satu perkara yang sudah diketahui manusia dari kata-kata kenabian terdahulu adalah: Jika engkau tidak malu. maka hendaklah dia menutupi diri. Maka serangga-serangga berterbangan menjatuhkan diri ke dalam api itu.a. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Iman mempunyai lebih daripada enam puluh cabang. Adapun malu adalah salah satu cabang dari cabang iman. adalah kotor dari perbuatan syaitan. Allah juga berfirman dalam Surah Al-Maaidah yang mafhumnya: "Sesungguhnya syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu dengan sebab arak dan judi dan mahu memalingkan kamu daripada mengingati Allah dan daripada mengerjakan sembahyang.” (Hadis riwayat Imam al-Bukhari) Allah berfirman dalam Surah Al-Maaidah. Dia mencintai rasa malu dan yang tertutup. Surah Al-Baqarah ayat 168 bermaksud: "Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi. bahawa sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundai nasib dengan batang-batang anak panah.a katanya Rasulullah s.” (Muslim) "Tiga perkara yang sesiapa yang mempunyainya di dalam diri maka ia adalah munafiq. Oleh itu mahukah kamu berhenti daripada melakukan perkara-perkara yang keji dan kotor itu atau kamu masih berdegil?" . yang halal lagi baik dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan kerana sesungguhnya syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu". dan akhlak Islam adalah malu.” (Hadis riwayat Imam Ibnu Majah) Daripada Abu Hurairah. (Riwayat Bukhari dan Muslim) Rasulullah SAW bersabda lagi: “Sesungguhnya Allah Maha Pemalu (al-Hayaa’) dan Maha Menutupi (al-Sitr). Padahal orang tersebut telah berusaha menghalaunya. apabila berjanji tidak dikotakan apabila diberi amanah ia khianat. Dan aku telah mencegah kamu semua agar tidak jatuh ke dalam api tetapi kamu meloloskan (melepaskan) diri dari tanganku.meskipun dia sudah mati. Dari jabir r.” (Hadis riwayat Imam Abu Dawud) Sabda Baginda yang bermaksud: “Sesungguhnya setiap agama memiliki akhlak. Apabila bercakap ia dusta. Apabila salah seorang daripada kalian mandi. ayat 90 yang bermaksud: "Wahai orang yang beriman. oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya".w bersabda:”Perumpamaanku dengan kamu sekelian ialah bagaikan seorang yang menyalakan api. berbuatlah sesuka hatimu.

ayat 50) .Firman Allah bermaksud: “Maka segeralah kembali kepada Allah maka sesungguhnya aku seorang pemberi peringatan yang nyata daripada Allah untukmu.” (Surah adz-Dzaariyaat.

a. ayat 31) “Hai orang-orang yang beriman.(Ali ‘Imran : 200) .“Wahai kaum Muhajirin dan Ansar! Sesiapa yang lebih mengutamakan isterinya daripada ibunya.a. memelihara janggut. kerana Rasulullah s.a Antara yang diberikan penekanan ialah kebersihan mulut dan gigi.a berkata yang bermaksud: "Sepuluh perkara dikira sebagai fitrah (sunnah)." firman Allah yang bermaksud: "Dan makanlah serta minumlah dan jangan kamu melampaui." baginda menyatakan: "Bersiwak itu menyucikan mulut. bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung. lalu ia memimpin kamu. memotong kuku." (Surah al-Araf.w.” (al-Bukhari) Rasulullah s. sesungguhnya Allah tidak suka akan orang yang melampaui batas." Abu Hurairah r. nescaya akan ditimpa kepadanya laknat Allah dan juga tidak diterima daripadanya taubat dan tebusannya." (Hadis riwayat Muslim) Saidatina Aishah r." Salah seorang rawi hadis ini (Ibn Abi Dzi'b) menerangkan dengan katanya: "Lalu ia memimpin kamu dengan menurut kitab Allah alQuran dan Sunnah Nabi kamu s. mencabut bulu ketiak. membasuh sendi-sendi. memasukkan air ke hidung. diredai Tuhan dan dibenci syaitan. bersuci dengan air (beristinja). barulah baginda solat." (Hadis riwayat Muslim) Imam Bukhari meriwayatkan daripada Abdullah bin Omar: "Nabi bersiwak (menggosok gigi) pada permulaan siang dan akhirnya. aku ingin menyuruh mereka melambatkan solat Isyak dan bersugi (menggosok) gigi setiap kali mereka hendak melakukan solat.w ada menyatakan dalam sabda bermaksud: "Jika tidak menyusahkan ke atas umatku.a. bersugi. mencukur bulu ari-ari. memotong misai.w bersabda: "Sungguh baik keadaan kamu ketika Isa Ibn Mariam turun dalam kalangan kamu. Adapun kamu sama juga seperti dalam solat selama kamu menanti-nantikan solat itu. Kemudian baginda bersabda:”Orang lain telah solat dan mereka telah tidur.a.” (Hadis riwayat Abu al-Laith) Hadith : Dari Anas katanya:”Nabi s.w menunda solat Isya’ hingga seperdua malam.

kecuali bagi orang-orang yang khusyuk” (Al-Baqarah : 45) Hadith : Dari Anas r. tanpa berpusing badannya”. sedangkan aku orang terpuji. Dia menciptakan kamu dari bumi (tanah) dan memerintahkan kamu supaya memakmurkannya.Riwayat Al-Bukhari dan Muslim DARIPADA Abu Hurairah katanya. maka dengan itu Allah memeliharakan air mukanya adalah lebih baik daripada ia meminta-minta daripada orang lain sama ada diberi atau tidak.a katanya.a. Diriwayatkan oleh Ahmad dan Tarmizi.“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan (mengerjakan) salat. beliau menganggap hadith ini panjang.w bersabda:”Sempurnakanlah sujudmu! Jangan membentangkan dua siku seperti anjing (tidur). Aku telah melihat Bilal sedang Azan dan aku memerhatikan mulutnya.”Dan daripada Abu Mahzurah r.a. lalu dijualnya. oleh itu hendaklah engkau .” (Hadis riwayat Bukhari) "Wahai kaumku. kepalanya kekanan dan kekiri dan dua jarinya didalam telinganya”." (Surah Hud. lagi tetap teguh di atas tauhid. sembahlah Allah. Dan yang demikian itulah agama yang benar." (Hadis riwayat alBukhari) Firman Allah bermaksud: "Padahal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadat kepada-Nya. Rasulullah s. dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat. Mereka yang mencaci dan mengutuk ialah orang tercela.a. sekali-kali tidak ada Tuhan bagi kamu selain-Nya.a. dan supaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat. katanya. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Apakah tidak menarik hatimu bagaimana Tuhan menghindarkan daripadaku caci maki dan kutukan orang Quraisy. Hadith yang diriwayatkan oleh ibnu majah pula menyebut. kemudian dia memikul seberkas kayu api di atas belakangnya.w. Asal hadith ini didalam soheh al-Bukhari dan soheh muslim. bahawa Nabi s. meletakkan dua jarinya kedalam dua telinganya” Hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud menyebut “(Bilal) telah memalingkan tengkuknya ketika menyebut “Haiya alassolah” kekanan dan kekiri." (Surah al-Bayyinah. perkenan suaranya lalu diajarkan Azan kepadanya. ayat 5) Firman Allah bermaksud: "Sesungguhnya Kami menurunkan al-Quran ini kepadamu (wahai Muhammad) dengan membawa kebenaran.” (Muslim) Hadith : “Daripada Abu Juhaifah r. ayat 61) "Jika salah seorang di antara kamu mengambil talinya (keluar mencari kayu).

baginda tidak sujud sebelum .w telah bersabda yang maksudnya:”Demi Allah. kepalanya tidak mendongak dan tidak pula terlalu menunduk.w memulai solat baginda dengan takbir.a." (Hadis riwayat Tirmizi dan Ibnu Majah) Riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah Rasulullah s. Dalam soal mengatur perancangan strategi." (Riwayat Imam Muslim). tetapi pertengahan (sehingga kepalanya kelihatan rata dengan punggung).” (Muslim)                     Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Orang mukmin makan dengan satu perut manakala orang kafir dengan tujuh perut. soal penguasaan ilmu sangat penting.a.menyembah Allah dengan mengikhlaskan segala ibadat dan bawaanmu kepadaNya. lantas mereka beristighfar kepada Allah lalu diampuni dosa mereka." Dari Aisyah r. Allah akan menjadikan satu umat lain yang melakukan dosa. Apabila baginda bangkit dari rukuk.a. Rasulullah s. Sesudah itu baginda membaca surah al-Fatihah. ayat 2) Sabda Nabi Muhammad SAW bermaksud: "Puasa adalah separuh daripada sabar.a katanya:”Rasulullah s. "Setiap kali masak hangus kulit-kulit mereka (ahli neraka)." (Surah al-Zumar.(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) ayat 56 dari surah an-Nisa' yang mengisyaratkan kewujudan lapisan kulit dan saraf yang sakit." . Kami gantikan akan mereka dengan kulit-kulit yang lain agar mereka merasai azab. Apabila baginda rukuk.w bersabda: "Sebaik-baik puasa selepas Ramadan adalah bulan Allah al-Muharam dan sebaik-baik solat selepas solat fardu adalah solat malam. kalau kamu tidak berdosa.

iii) Oleh itu selaku umat Islam kita hendaklah berusaha untuk menambahkan ilmu masing-masing dari semasa ke semasa termasuklah ilmu yang berkaitan dengan Islam kerana darjatnya lebih tinggi di sisi Allah. tidak akan diterima solatnya selama empat puluh hari. . ii) Marah umumnya menunjukkan sifat seorang yang lemah kerana gagal mengawal emosinya sendiri. ii) Menuntut ilmu merupakan suatu jihad yang dituntut oleh Islam ke atas setiap penganutnya. Ia merupakan tabiat yang sukar dihapuskan. Malah salah satu daripada petanda ilmu yang berkat itu adalah apabila seseorang itu dengan bertambah ilmunya semakin mulia akhlaknya dan semakin bertakwa ia kepada Allah S.baginda berdiri lurus lebih dahulu. Tiap-tiap selesai dua rakaat baginda membaca Tahiyat sambil duduk menghimpit kaki kiri dan menegakkan kaki kanan. memaafkan kesalahan orang lain dan berlaku ihsan adalah antara sifat yang mesti dipupuk dalam diri setiap manusia kerana ia boleh menambahkan keimanan. Panduan Bagi Orang Yang Diuji Hadith : Huraian Pengajaran Hadis: i) Menahan perasaan marah.T." (Muslim) Hadith : Huraian i) Ilmu ialah mengetahui tentang sesuatu perkara di mana perkara yang boleh diketahui itu bergantung pada kemampuan dan usaha yang dilakukan oleh seseorang itu.W. Ia menjadikan seseorang itu menduduki martabat yang tinggi berbanding dengan orang yang tidak berilmu.” (Muslim) Rasulullah SAW bersabda : 'Sesiapa yang mendatangi 'arraaf' (tukang ramal) kepadanya. Baginda melarang duduk seperti syaitan duduk atau seperti binatang buas duduk. Apabila baginda mengangkat kepala dari sujud (pertama) baginda tidak sujud (kedua) sebelum duduknya antara kedua sujud itu tepat benar lebih dahulu. Dan baginda menyudahi solat dengan membaca salam.

baginda tidak sujud sebelum baginda berdiri lurus lebih dahulu. Oleh itu Rasulullah mengatakan bahawa kemarahan itu adalah bara api di dalam hati anak Adam dan ia datangnya daripada syaitan yang dijadikan daripada api di mana api hanya dapat dipadamkan dengan air.a. kedua mata menjadi merah. iii) Imam al-Ghazali pula berkata:” Kemarahan manusia itu bermacammacam-macam. Tiap-tiap selesai dua rakaat baginda membaca Tahiyat sambil duduk menghimpit kaki kiri dan menegakkan kaki kanan.w menasihatkan apabila marah. hendaklah seseorang itu berwudhuk (mengambil air sembahyang). tetapi pertengahan (sehingga kepalanya kelihatan rata dengan punggung).a. Apabila baginda bangkit dari rukuk. Setengahnya cepat marah tetapi cepat tenang..a. Maka yang ketiga inilah yang paling terpuji. lambat marah tetapi cepat tenang. Maka Rasulullah s.” iv) Tidak semua kemarahan itu dilarang oleh Islam. Selepas bersin hendaklah menyebut ”Alhamdulillah”. Tajuk : Tertib Solat rasulullah S.a katanya:”Rasulullah s. kepalanya tidak mendongak dan tidak pula terlalu menunduk.w Hadith : Dari Aisyah r. Marah perlu ada terhadap perkara yang tidak disukai yang menyalahi kebenaran sebagaimana yang diajarkan oleh agama atau perkara yang terang-terang dilarang agama di mana kita dilarang mendiamkan diri jika kehormatan peribadi dan agama dihinakan. urat leher pula kelihatan timbul. Setengahnya pula lambat marah dan lambat pula tenang dan setengah yang lain pula. Kemudian orang yang mendengar sunat menyebut dengan lafaz ”Yarhamukallah”/ Yarhamukillah (bagi perempuan) dan orang yang bersin tersebut menajawab dengan lafaz ”Yahdinaa wayahdikumullah” Huraian i) Di antara sifat orang-orang mukmin yang sebenar adalah menjaga kemaluannya dari perbuatan zina kerana zina adalah termasuk dalam kategori dosa-dosa besar (al-kaba'ir) di samping menyekutukan Allah. Apabila baginda rukuk. Sesudah itu baginda membaca surah al-Fatihah. Sekiranya tidak mampu dengan tangan cegahlah dengan perkataan. Apabila baginda mengangkat kepala dari sujud (pertama) baginda tidak sujud (kedua) sebelum duduknya antara kedua sujud itu tepat benar lebih dahulu. Dan baginda menyudahi solat dengan membaca salam.w memulai solat baginda dengan takbir. Sekiranya tidak mampu juga maka hendaklah dia membenci perbuatan tersebut di dalam hati.Apabila marah. dan ia adalah selemah-lemah iman".” (Muslim) hadis Nabi yang bermaksud "barangsiapa yang melihat kemungkaran hendaklah dia mencegahnya dengan tangan (perbuatan) sekiranya berkemampuan. Baginda melarang duduk seperti syaitan duduk atau seperti binatang buas duduk. meminum .

Sabda Baginda SAW yang bermaksud: "Sesungguhnya aku diutus untuk menyempurnakan akhlak mulia.a. iii) Etika berpakaian juga harus dititikberatkan di mana pakaian seorang muslimah itu wajib memenuhi fungsi dasarnya iaitu menghindarkan seseorang dari dorongan berahi kerana jika aurat tidak ditutup dengan sempurna ia akan mengundang berlakunya kejadian rogol atau perbuatan zina yang boleh merosakkan maruah individu yang terlibat." (Al-Israa': 32) Larangan zina yang digunakan di dalam al-Quran ini iaitu ''Janganlah kamu mendekati zina. “Wahai sekelian manusia. Sabdanya. sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk. Jika tidak akan berlakulah perkara-perkara yang tidak diingini. bergaul bebas antara lelaki dan wanita. bukan ''Janganlah melakukan zina'' mempunyai makna yang sangat mendalam iaitu bukan hanya perzinaan sahaja dilarang. sesiapa antara kamu yang menjadi imam kepada orang ramai hendaklah ia memendekkan bacaannya kerana sesungguhnya makmum dibelakangnya terdiri daripada orang tua. berjudi.a. tetapi segala-gala yang menjadi pintu ke arah itu adalah dilarang sama sekali seperti memandang aurat wanita. disko-disko.”Sesungguhnya aku melambatlambatkan dari sembahyang subuh disebabkan imam itu memanjangkan bacaannya ketika bersembahyang bersama kami. kanak-kanak kecil dan orang yang hendak menguruskan keperluannya dengan segera”. sesungguhnya antara kamu semua ada (melakukan sesuatu) menyebabkan orang lain lari. iv) Hari ini seakan menjadi “trend”.w marah ketika memberikan nasihatnya lebih dari marahnya pada hari ini.” (Abu Mas’ud berkata) aku tidak pernah melihat Nabi s.minuman keras. ketat dan nipis Fenomena seperti ini patut dicegah demi kesejahteraan seluruh masyarakat. berdua-duaan dengan orang yang bukan muhrim dan sebagainya. mendengar perkara yang boleh menaikkan nafsu seperti kelunakan suara (rayuan atau pujukan).w lalu berkata. Riwayat al-Bukhari dan Muslim . ii) "Dan janganlah kamu mendekati zina." (Riwayat Imam Malik) Hadith : Seorang lelaki telah datang menemui Rasulullah s. mencuri dan membunuh. v) Segala-saluran yang dikira boleh membawa manusia kepada perzinaan seperti rumah-rumah pelacuran. rumah-rumah urut dan sebagainya hendaklah dicegah ditutup keseluruhannya. kebanyakan pakaian yang dipakai oleh golongan muda (ada juga yang telah berumur) terlalu pendek.

Ibn Khaldun bersetuju akal fikiran (quwwah natiqah) membezakan antara manusia dengan makhluk lain. Abu Said al-Khudri menyampaikan sabda Rasulullah yang bermaksud: "Berilah hak matamu di bidang ibadat!" Sahabat bertanya: "Apakah hak mata di bidang ibadat itu wahai Rasulullah?" Jawab Rasulullah: "Membaca al-Quran.SATU unsur sangat menonjol pada penciptaan manusia ialah akal fikiran yang menjadikan insan makhluk istimewa berbanding yang lain sehingga layak menggalas amanah sebagai khalifah di bumi.h berkata: "Sesungguhnya golongan yang berfikir mereka sentiasa mengulangi apa yang mereka ingati. Menurut Aristotle. petunjuk jalan ke syurga.a. maksudnya: "Berfikir sesaat lebih baik daripada beribadat setahun." (a-Hasyr:21) Keutamaan akal fikiran ini ditegaskan Rasulullah s." Lukman al-Hakim berkata: "Sesungguhnya dengan lamanya duduk. Ilmu pula . memikirkan isinya dan mengambil pengajaran keajaiban kandungannya. akal itu mulia dan menjadikan manusia mulia." Wahab bin Munabih pula berkata: "Semakin tajam seseorang itu berfikir. supaya mereka memikirkannya. manusia mendapat ilmu.w dalam dalam satu hadis daripada Ibnu Hibban." Dalam satu kisah." Hasan al-Basri r. sementara orang bijak pandai berkata 'berfikir itu pelita hati. Islam memandang tinggi akal fikiran kerana ia sumber segala ilmu malah banyak disebut dalam al-Quran.belah kerana takut kepada Allah. maksudnya: "Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke tempat ibadat (sembahyang). nescaya engkau lihat gunung itu tunduk serta pecah. semakin berilmulah dia dan apabila dia berilmu. sehinggalah hati mereka dapat berbicara dengan kata-kata hikmah.' firman Allah dalam ayat 31. tempat terbit dan asas ilmu. semakin banyaklah amalnya. Melalui akal." Imam al-Ghazali menyifatkan akal fikiran sebagai sumber." Al-Ghazali berkata. Contoh perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia. "Jika Kami turunkan al-Quran ini ke atas sebuah gunung. jiwa manusia adalah hakikat diri manusia dan potensi berfikir adalah sebahagian darinya. dari surah Al-A'raf. aku akan lebih memahami untuk berfikir dan panjang berfikir.

mustahil dan harus pada akal. ii. matematik. kosmologi. akibat hawa nafsu. Akal merujuk kepada suatu sifat yang membezakan manusia dari sekalian haiwan. mampu membezakan di antara yang benar dan palsu. Merujuk kepada kategori ketiga. mustahil seorang manusia di dua tempat pada satu masa. bukan dorongan hawa nafsu. pandangan kepada mata. Akal dalam erti kata ini adalah sifat semula jadi manusia. seorang cerdik pandai Arab dalam pelbagai bidang. dia dipanggil 'manusia berakal' kerana yang memandu tindakannya ialah kesedaran dan keinsafan terhadap perbuatannya. al-Kindi. Al-Kindi (801-873) misalnya. Akal merujuk kepada kesempurnaan sifat akal. apabila ia mengetahui akibat setiap perkara dan mengekang syahwat dari menurut kelazatan sementara. iii. al-Farabi dan banyak lagi.apabila dinisbahkan kepada akal ibarat buah kepada pokok. perbezaan antara manusia berpunca daripada kemampuan asli akal itu sendiri dan pengalaman dilalui. bahkan seseorang mungkin berupaya mengekang nafsu dalam perkara tertentu dan tidak dalam hal lain. alKhwarizmi. terutama sains. cahaya kepada matahari. Faktor yang boleh dikaitkan dengan akal fikiran dalam perbezaan ini ialah ilmu yang menyedarkan seseorang mengenai kemudaratan. Ilmu daruri ialah ilmu membolehkan dikenali perkara wajib. Apabila keadaan ini terhasil pada diri seseorang. iaitu ilmu yang dipelajari dari pengalaman. Bagi kategori keempat. Akal fikiran membolehkan manusia menilai baik dan buruk. sebagaimana ditonjolkan tokoh Muslim seperti Jabir bin Haiyan. Akal merujuk kepada ilmu daruri. cukup terkenal di Barat dengan nama Alkindus. Akal merujuk kepada ilmu pengetahuan diperoleh melalui uji kaji dan pengalaman hidup. Penggunaan daya fikir yang tinggi dan lebih serius membolehkan manusia mencapai ketamadunan dan kemajuan dalam pelbagai lapangan. Manusia memiliki keupayaan berbeza dalam hal ini. iv. Umat Islam satu ketika mampu meraih kegemilangan apabila menggunakan kemampuan daya fikir yang tinggi. Contohnya. . bersih dan kotor. untung atau rugi. astrologi. Beliau memberikan empat kategori mengenai akal: i. Seorang yang berilmu lebih mampu menjauhi maksiat berbanding si jahil kerana lebih tahu kemudaratannya. perbezaan manusia kerana berbeza kemampuan mengekang nafsu. malah memandu untuk mengenal diri dan Penciptanya. terhasil apabila seorang mencapai usia tamyiz. logik.

beliau berehat di bawah pohon epal. bintang dan matahari mempunyai daya gravitinya." (Surah an-Nisaa. Baginda sangat berlemah lembut dengan isteri. Isaac Newton (1643-1927). beliau berjalan-jalan di sekitar kebun sambil berfikir dan memerhatikan keadaan sekeliling. Kejadian itu menimbulkan persoalan di dalam benaknya. Sejak lahir beliau tidak pernah melihat bapanya bekerja sebagai petani. Pada suatu malam. dengan fikiran yang sihat dapat memupuk keimanan kepada Allah serta menolak perkara bersifat tahyul dan khurafat Firman Allah bermaksud: "Dan sesiapa yang melakukan kejahatan atau menganiaya dirinya sendiri dengan melakukan maksiat kemudian ia memohon ampun kepada Allah nescaya ia akan mendapati Allah Maha Pengampun Lagi Maha Mengasihani. anak-anak dan ahli keluarganya . Baginda sentiasa memberi salam kepada sesiapa yang ditemui ." (Surah Asy-Syuura. mengasihani orang-orang muda dan kanak-kanak 3. Kehidupan beliau sangat susah. falsafah dan astronomi yang terkenal dengan penemuan formula graviti wajar juga diambil pengajaran. ayat 25) 1. psikologi dan meteorologi. ayat 110) Firman Allah bermaksud: "Dan Dialah Tuhan yang menerima taubat daripada hamba-Nya yang bertaubat serta memaafkan kejahatan yang mereka lakukan dan Ia mengetahui akan apa yang kamu semua kerjakan. Demikianlah dengan kemampuan dan kehebatan akal fikiran. iaitu buah epal jatuh ke bawah kerana adanya tarikan dari bumi dan daya seperti itu dinamakan daya graviti. kerana beberapa bulan sebelum lahir bapanya meninggal. Baginda sentiasa membantu orang lain. Mengapa buah itu harus jatuh tepat di bawahnya dan tidak ke sekitarnya atau ke atas? Beliau berfikir lagi hingga menemui satu kesimpulan. Tanpa sedar. Baginda tidak pernah menghina orang miskin dan tidak merasa terhina bergaul dengan Mereka . 2. walaupun Baginda sendiri dalam kesusahan . 5. Ia bukan saja berlaku pada bumi. fizik. fikirannya berakhir pada satu persoalan. . mengapa bulan bergerak mengelilingi bumi? Selepas letih berjalan dan tidak mendapat jawapan. Kisah seorang Barat. matematik. Baginda sangat menghormati orang-orang tua. namun masih berpeluang mendapat ijazah sarjana muda pada usia 22 tahun. Bahkan. 6. iaitu seorang ahli fizik. Tibatiba buah epal jatuh berdekatannya. Baginda bercakap dengan lemah lembut dan sentiasa menumpukan perhatian kepada orang yang bercakap dengannya . malah planet lain termasuk bulan. 4.muzik.

(Riwayat Ahmad) Dalam hubungan ini. menggariskan akhlak-akhlak mulia dalam hubungan antara sesama orang-orang beriman. Beriman kepada Allah dan Rasul-Nya mestilah mengandungi perasaan kasih kepada kedua-duanya. (Riwayat Ahmad) Perasaan kasih-sayang terhadap sesama umat islam adalah komponen yang membentuk iman..w.7. adalah seperti jasad apabila satu anggota mengadu sakit. diperbaiki dan diperkukuhkan. secara terperinci.w. Rasuluilah s.w. la bertujuan untuk membina dan membentuk akhlak murni di kalangan orang-orang beriman dalam pergaulan antara sesama mereka. membawa seluruh jasad turut berjaga malam dan demam'. Allah S. Baginda tersangat sabar dan tabah apabila mengahadapi setiap cabaran dan kesusahan .W. bersabda yang bermaksud: 'Tidak sempurna iman seseorang kamu sehinggalah ia mencintai saudaranya sebagaimana ia mencintai dirinya. Pertemuan dan perjumpaan antara sesama Islam hendaklah dalam keadaan wajah yang berseri-seri dan manis. 10) Persaudaraan itu diikat dengan kasih sayang dan cinta mencintai antara satu sama lain.a. kasih kepada orang beriman telah dikaitkan dengan kesempurnaan iman. Rasuluilah s.a. "Perumpamaan orang-orang yang beriman itu dari segi saling berkasih sayang dan berkasihan belas. (al-Hujuraat. Rasuluilah s. Hubungan antara sesama orang beriman itu diasaskan kepada persaudaraan. maka damaikanlah diantara dua saudara kamu'. bersabda yang bermaksud: "Melemparkan senyuman kepada wajah saudaramu adalah sedekah. Persaudaraan yang sentiasa digerak dan dihidupkan. (Riwayat Ahmad. lni menunjukkan bagaimana pentingnya nilai kasih sayang itu dalam kehidupan dan pergaulan sesama orang-orang beriman. bersabda yang bermaksud: "Perumpamaan orang-orang yang beriman itu dari segi saling berkasih sayang dan berkasihan belas. Rasuluilah s. At-Tirmizi dan AI-Hakim) Nilai kasih sayang yang disemai dalam diri para mu'min sebagai menyambut arahan Allah dalam al-Quran dan ajaran Rasuluilah dalam sunnahnya.a. berfirman yang bermaksud: "Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara.w. adalah seperti jasad apabila satu anggota mengadu sakit. yang dijelmakan dalam senyuman. (RiwayatAhmad) Akhlak Terhadap Sesama Islam Al-Qurran dan al-Sunnah yang menterjemahkan ajaran al-Ouran ke dalam realiti kehidupan.a.T. membawa seluruh jasad turut berjaga malam dan demam'. bersabda yang bermaksud: 'Tidak beriman seseorang kamu sehingga Allah dan Rasul-Nya lebih dikasihinya daripada yang lain dari keduanya'." (Riwayat At-Tirmizi) .

bersabda yang bermaksud: .a. Rasuluilah s. bersabda yang bermaksud: "Memadai seseorang itu berdusta apabila ia berbicara tentang apa sahaja yang didengarnya".T dan Rasul-Nya melarang tindakan-tindakan sama ada dengan perbuatan dan perkataan yang boleh membawa kepada terputusnya hubungan persaudaraan dan silaturrahim di kalangan orang-orang beriman.a.. Rasulullah s.a. Allah S. Rasuluilah s. Ahmad dan Abu Daud) Seterusnya orang-orang yang beriman dilarang berperangai suka menyebarkan berita tanpa dipastikan kebenarannya.T. Begitu juga saksi dan orang yang teraniaya boleh mendedahkan kezaliman yang dilakukan oleh seseorang untuk menegakkan keadilan. (Riwayat Muslim) Seterusnya.a. suka mencela dan mengkritik. Rasulullah s. Jika keburukan itu berkaitan dengan pencabulan terhadap keadilan. bersabda yang bermaksud: '.a.lni diikuti dengan mengucap selamat serta memberi salam untuk memulakan hubungan dan pertemuan. bersabda yang bermaksud: "Bukan lah seorang beriman itu seorang yang suka mengecam.W. Bagi memupuk perasaan kasih sayang serta memperkukuhkan keimanan. suka melaknat.w..W.Sebarkan lah salam di kalangan kamu".w. Allah S. mengerdik dan melaknat.. melarang penyebaran maklumat yang berkaitan dengan keburukan yang dilakukan daiam masyarakat. 148) Keburukan yang dilakukan oleh seseorang mu'min hendaklah disembunyikan.W. Walau bagaimanapun Islam memberi kebenaran melakukan pendedahan keburukan yang berkaitan dengan periakuan zalim apabila dibuat di mahkamah semata-mata untuk menegakkan keadilan. suka melaknat dan mengeluarkan kata-kata buruk dari mulutnya. Rasulullah s. suka mengeluarkan kata buruk dan kesat". (Riwayat Bukhari dan Ahmad) Orang-orang Islam dilarang menghina sesama orang-orang Islam. Begitu juga perlakuan yang buruk yang menjatuhkan martabat dan ketinggian orang-orang beriman. (Riwayat Muslim. menggariskan peraturan-peraturan memberi salam secara terperinci yang boleh dirujukkan kepada kitab-kitab hadis. Rasulullah s.w.a.w. Allah S. (al-Nisaa'.w. Walau bagaimanapun berita mengenai kesalahan dan hukuman yang dikenakan tidak boleh didedah dan disebarkan untuk dijadikan bahan perbualan orang ramai. bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang menutup keaiban seseorang Islam Allah menutup keaibannya didunia dan diakhirat".w. (Riwayat Muslim) Mengenai budaya suka mengecam.T berfirman yang bermaksud: "Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk yang dikatakan dengan berterus terang melainkan mereka yang dizalimi". ia hendaklah diadili di mahkamah dan dihukum jika thabit kesalahan. Sebaliknya mereka hendaklah saling hormat menghormati.

:” Yang lama berdirinya. Rasulullah s. Oleh itu sesiapa yang mengerjakannya bermakna ia menegakkan agamanya. Oleh itu. maka matinya sama dengan mati munafik.” (Muslim) Hadith : .” (Muslim) Hadith : Dari Abu Hurairah r.a katanya.w bersabda:”Sesiapa yang mati tanpa pernah berperang bahkan jiwanya tidak pernah tergerak hendak turut berperang. malulah yang membenarkan atau mendustakannya. zina tangan adalah menggunakannya.a katanya. seperti ditetapkan oleh Islam. solat wajib mesti dilakukan dalam apa keadaan sekalipun.T.a. jiwa berharap dan berhasrat.W. bersabda yang bermaksud: Sabda Rasulullah maksudnya: "Sesiapa yang lupa akan sesuatu solat." (Riwayat al-Bukhari) Solat ialah tanda pertalian terus seorang hamba dengan Allah. setelah dibicarakan dan dithabitkan kesalahannya. Ia pasti melakukannya tanpa dapat dielakkan. sesuai dengan firman Allah yang maksudnya: "Dan dirikanlah solat untuk mengingati-Ku. tiada tebusan lain untuk solat itu kecuali solat yang dilupakannya. zina telinga adalah mendengar. zina lisan adalah disebabkan berbicara. manakala orang yang meninggalkannya ia sudah meruntuhkan agamanya. maka solat wajib yang ditinggalkan dianggap sebagai hutang yang mesti dilangsaikan seperti setiap hutang yang wajib dibayar. bagi orang yang meninggalkan solat disebabkan malas atau sengaja hukumnya adalah fasik dan melakukan dosa besar iaitu mengabaikan salah satu daripada Rukun Islam. Islam mewajibkan umatnya melaksanakan solat wajib sebanyak lima waktu sehari semalam. hadis sahih Nabi saw bersabda yang bermaksud: "Ditulis bagi setiap anak Adam bahagiannya daripada zina.a. Justeru.w. Rasuluilah s. Solat juga tiang agama." Hadith : Dari Jabir r.a.w. zina kaki apabila ia melangkah.a."Cukup seseorang itu menjadi jahat dengan ia menghina saudara muslimnya” (RiwayatAt-Tirmizi) Kewajipan orang Islam terhadap saudara muslimnya yang melakukan kesilapan dan kesalahan ialah memberikan nasihat dan menghukum dengan hukum Allah S. Rasulullah s.w ditanya orang:”Solat malam yang bagaimanakah yang lebih baik? Jawab Rasulullah s. zina mata adalah disebabkan pandangan. hendaklah dia mengerjakan solat itu jika ia telah mengingatinya.

Dan sesiapa yang keluar dari umatku lalu menyerang umatku. Rasulullah s. lalu timbul fitnah (bala bencana atau kekacuan).a.w akan setia dan patuh dan memberi nasihat kepada setiap orang muslim.a katanya.w sabdanya:”Sesungguhnya dunia itu manis. maka kerjakanlah pula solat (sunat) di rumah kerana dengan itu Allah akan menjadikan rumah itu bahagia.W. menipu. dihapuskan (dicabut) ilmu (agama). kerana sesungguhnya sumber bencana Bani Israel adalah wanita.”Benar! Beliau melarang kita mengadap kiblat ketika buang air besar atau kecil.” (Muslim) . judi dan sebagainya)” (Muslim) Hadith : Dari Jabir r.a.” (Muslim) Hadith : Dari Abu Hurairah r. Dan sesungguhnya Allah telah menguasakannya kepada kamu sekelian. Rasulullah s.a. membunuh orang-orang baik dan orang-orang jahat tanpa mempedulikan apakah dia orang mukmin atau tidak dan tanpa mengendahkan janji yang telah dibuatnya.w bersabda:”Sesiapa yang tidak mematuhi Imam dan memencilkan diri dari jamaah lalu dia mati. orang itu juga bukan umatku. Maka dikatakan:”Tinggalkanlah kedua orang ini dahulu sampai mereka berdamai.a. Kerana itu takutilah dunia dan takutilah wanita).a.Dari Ibnu ‘Umar r. Iaitu pada hari Isnin dan Khamis.T dalam sejumaat (seminggu) dua kali.w bersabda:”Tidak diterima solat seseorang tanpa suci dan tidak diterima sedekah yang berasal daripada kejahatan (seperti mencuri.a. bermusuhan dan berperang kerana fanatik kesukuan (kebangsaan).” (Muslim) Hadith : Dari Abu Hurairah r. dari nabi s. Beliau juga melarang beristinja’ dengan tangan kanan. Rasulullah s.a katanya. Maka diampuni Allah dosa setiap hamba-Nya yang mukmin kecuali orang yang bermusuhan.a katanya:”Aku berjanji kepada Rasulullah s.” (Muslim) Hadith : Dari Salman r. Rasulullah SAW bersabda:”Apabila kamu telah menunaikan solat (wajib) di masjid.a katanya.a katanya dia ditanya oleh seseorang:”Bukankah Rasulullah SAW telah mengajarkan kepada kamu segala-galanya hingga masalah buang air juga?” Jawabnya.a. maka matinya seperti mati jahiliyah. dia bukanlah umatku. beristinja’ kurang dari tiga biji batu dan istinja’ dengan kotoran ternak yang telah keras atau dengan tulang.w bersabda:”Seluruh amal manusia dihadapkan kepada Allah S. menggelapkan wang. merompak. Lalu beliau bersabda kepadaku:”Lakukanlah sekuasamu.” (Muslim) Hadith : Dari Abu Hurairah r.” (al-Bukhari) Hadith : Dari Jarir r. Sesiapa yang mati terbunuh di bawah bendera kefanatikan. Kemudian Allah menunggu (memperhatikan) apa yang kamu kerjakan (di dunia itu).a katanya:”Aku mendengar Rasulullah s. Di mana-mana dijumpai kebakhilan serta banyak pembunuhan.a katanya.w bersabda:”Tanda hari kiamat semakin dekat.” (Muslim) Hadith : Dari Abu Sa’id al-Khudri r.

" (Surah at-Tahrim.w bersabda yang maksudnya:”Dalam persoalan arak ada sepuluh orang yang dikutuk kerananya iaitu pembuatnya. pembawanya.a. Baginda memegang kepalaku lalu menjadikan aku berada di sebelah kanan baginda.a. Riwayat Muslim Sanad hadis paling sahih yang disepakati oleh ulama hadis ialah: 1. Aku berdiri di sebelah kiri baginda. raja atau kepala negara atau penguasa yang pendusta dan fakir yang sombong.a. maka ia tidak akan merasa malu sedikitpun.a." .w bersabda yang bermaksud: ”Sesungguhnya apabila manusia melihat manusia lain melakukan kezaliman lalu tidak melarangnya. pengirimnya. daripada Salim dan diambil daripada ayahnya. pemakan hasil wangnya.Hadith : Rasulullah saw. iaitu si tua bangka yang berzina. katanya.” (Muslim) Rasulullah s. Manakala sanad paling sahih di sisi Imam al-Bukhari ialah riwayat yang dinukilkan daripada Malik bin Anas. Rasulullah s. penuangnya. bahkan akan mendapat siksa yang pedih. Bahkan dengan sewenang-wenangnya mereka berusaha menghalalkan suatu perbuatan tanpa mempedulikan syariat agama dan norma etika. penjualnya. peminumnya. diambil daripada Nafi daripada Ibn Umar. Sanadhadis Imam al-Bukhari. bertaubatlah kamu kepada Allah dengan sungguh-sungguh. Kata Ibn Abbas: "Rasulullah bangun bersolat malam. ayat 8) Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi Benarlah seperti diungkapkan Asy-Syekh Husen Yusuf Ghazzal: "Dapat kita saksikan bahawa saat ini apabila seseorang melakukan perbuatan dosa. pembayarnya dan pemesannya ” Riwayat Anas. Sanad hadis Imam Ahmad bin Hanbal 2.w. (maka dikhuatiri Allah akan menimpakan azab-Nya secara umum tanpa ada yang terselamat sama ada yang melakukan kezaliman atau yang melihatnya tanpa mencegahnya. Bersabda bermaksud: “Sesungguhnya Allah telah memberi wahyu kepada Aku yang memerintahkan supaya kamu semua bersifat tawadduk sehingga tidak ada seseorang pun merasa dirinya megah (lebih bangga diri) dari orang lain dan tidak boleh seseorang itu menzalimi dan melampaui batas terhadap orang lain”. “Bersabda Rasulullah s. (Riwayat al-Bukhari) Dari Abu Hurairah r. ” Firman Allah SWT yang bermaksud: "Wahai orang beriman.: Tiga macam orang bukan saja tidak akan mendapat layanan dan ampunan dari Allah pada hari kiamat. pengedarnya. Sanad paling sahih di sisi Imam Ahmad ialah riwayat yang dinukilkan daripada al-Zuhri.

atau keduaduanya sekali. berhenti serta merta melakukan perbuatan itu. maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan 'uuh'." (Surah al-Baqarah. lalu memilih jalan lurus. cucurilah rahmat kepada mereka berdua seperti mana mereka mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil. Kerana terlalu benci kepada Rasulullah SAW. dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. seperti firman-Nya yang bermaksud: "Wahai orang beriman. tetapi ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). Mudah-mudahan Tuhan kamu menghapuskan kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai. dengan berkata): Wahai Tuhanku. ayat 8) Allah berfirman yang bermaksud: "Dan tuhanmu memerintahkan supaya engkau tidak menyembahkan melainkan kepada-Nya semata-mata. dan janganlah engkau menengking mereka. Jika salah seorang dari keduanya. sebab kematian datangnya tiba-tiba. sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu. sematamata ingin menemani dan menjaga perasaan Baginda. ayat 23-24) Diriwayatkan daripada Abdullah bin Masud: "Aku pernah bertanya Rasulullah SAW: Apakah amalan yang paling utama? Baginda bersabda: Sembahyang pada waktunya. Kemudian aku bertanya lagi kepada Baginda. Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu. ayat 22) Allah SWT juga berjanji akan menempatkan orang bertaubat dalam syurga yang penuh kenikmatan. hendaklah memohon maaf daripada orang berkenaan. bertaubatlah kamu kepada Allah dengan taubat nasuha. Aku bertanya lagi: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berjuang pada jalan Allah." Untuk melakukan taubat nasuha." (Surah at-Tahrim." (Surah al-Maidah. Aku bertanya lagi: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berbakti kepada kedua orang tua. dan doakanlah (untuk mereka. berazam tidak akan mengulang kembali perbuatan itu. Islam menunjukkan syarat yang mesti dipenuhi iaitu menyesal dengan perbuatan dilakukan dengan sepenuh hati. Jika membabitkan orang lain. Maka sesungguhnya Allah menerima taubatnya dan Tuhan itu Maha Pengampun Maha Penyayang." (Hadis riwayat Muslim) Diriwayatkan daripada Sa'id bin Abu Waqqas bahawa Ummu Sa'ad adalah seorang kafir. ayat 39) Nasihat Luqmanul Hakim kepada anaknya: "Janganlah anakku undurkan melakukan taubat. "Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang banyak bertaubat dan orang yang menyucikan diri. sedang malaikat maut tidak memberitahukannya terlebih dulu.Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Barang siapa yang bertaubat sesudah melakukan kejahatan. pada suatu hari Ummu Sa'ad ." (Surah al-Israk.

maka Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu kerjakan. "Bukankah Allah menyuruh engkau berbuat baik kepada ibu bapamu? Demi Allah." (Hadis riwayat Muslim) Dari Aisyah r.berkata kepada anaknya.w sabdanya:” Terdapat lima jenis binatang merbahaya yang boleh dibunuh di luar tanah haram ataupun di dalam tanah haram iaitu ular. menderhaka kedua-dua ibu bapa. Sabda Baginda kepada Muaz bin Jabal yang bermaksud: “Mahukah engkau aku beritahukan mengenai kunci semua perkara ini? Aku (Muaz) menjawab: Mahu wahai Rasulullah SAW.a." (Surah al-Ankabut. Dan turutlah jalan orang yang rujuk kembali kepadaKu (dengan tauhid dan amal salih). maka janganlah engkau taat kepada mereka. dan bergaullah dengan mereka di dunia dengan cara yang baik." (Surah Luqman. Diriwayatkan daripada Anas bin Malik. Lalu Baginda SAW memegang lidahnya dengan berkata: Awas. membunuh dan berkata dengan kata-kata palsu. yakni perkara baik dan buruk. anjing gila dan helang.a. dari nabi s. kepada Akulah juga tempat kembali (untuk menerima balasan). (Hadis riwayat Sahl bin Sa'ad) Rasulullah SAW pernah mengumpamakan lidah itu sebagai kunci segala perkara. tikus. kemudian Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang telah kamu kerjakan. Aku (Muaz) pun berkata pula: Wahai Rasulullah SAW. Baginda bersabda yang bermaksud: "Menyekutukan Allah. dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau menyekutukan Aku (dalam ibadatmu) dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya maka janganlah engkau taat kepada mereka. Dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau menyekutukan Aku (Allah) dengan sesuatu yang engkau � dengan akal fikiranmu tidak mengetahui sungguh adanya. maka aku jamin dia masuk syurga. dan (ingatlah). (dengan yang demikian) bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua ibu bapamu. apakah kami akan dituntut atas tutur kata . Nabi SAW pernah menceritakan mengenai dosa besar. jagalah ini (lidah) baik-baik. gagak. aku tidak akan makan dan minum sehingga aku mati atau engkau kufur (kepada Nabi Muhammad SAW). Kepada Akulah tempat kamu semua kembali. ayat 8) wasiat Luqman al-Hakim kepada anaknya dalam al-Quran yang bermaksud: "Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya." (Hadis riwayat Muslim) "Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya. Kemudian kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya. ibunya mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun.” (Muslim) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Barang siapa mampu menjaga apa yang ada antara dua janggut dan apa yang ada di antara dua kaki. ayat 14-15) Menderhaka kepada ibu bapa adalah dosa besar selepas syirik.

Ini kerana kuasa menghukum mutlak milik Allah.a Huraian : Pengajaran Hadith: i) Solat berjamaah adalah lebih besar ganjarannya daripada bersolat seorang diri dengan 27 kali . hidup dua orang lelaki yang mempunyai sikap berbeza. dan orang yang masuk menutup celah saf sembahyang itu (akan beroleh satu tambahan lagi. Lelaki pertama suka berbuat dosa.” (Hadis riwayat al-Tirmizi) Diriwayatkan daripada Abu Hurairah. Sementara kepada ahli ibadah dikatakan: Masukkan orang ini ke dalam neraka. iaitu) diangkatkan Allah martabatnya dengan perbutannya yang tersebut: satu darjat. dosamu tidak akan diampuni oleh-Nya atau kamu tidak akan dimasukkan ke dalam syurga Allah. Ahli maksiat pun menjawab: Jangan pedulikan aku. Adakah engkau diutus Allah untuk mengawasi setiap apa yang aku lakukan? Ahli ibadah membalas: Demi Allah. Selepas kedua-dua ahli ibadah dan ahli maksiat itu meninggal dunia.a.kami? Lalu Baginda SAW menjawab: Moga-moga Allah memelihara engkau. Tiada lain yang akan menjerumuskan manusia menerusi muka atau batang hidungnya ke dalam neraka. ia menyarankan rakannya itu untuk berhenti daripada perbuatan dosanya. Allah menghakimi kedua-dua mereka di hadapan-Nya. bukan sekali-kali hak milik manusia yang tidak berkuasa atas makhluk lain." Aisyah r. melainkan tutur katanya sendiri. Setiap kali ahli ibadah melihat temannya berbuat dosa. Allah menyoal ahli ibadah: Adakah kamu lebih mengetahui daripada-Ku? Atau adakah kamu dapat mengetahui apa yang berada dalam kekuasaan-Ku? Kemudian. terserah kepada Allah yang akan menilai perbuatanku. Allah berfirman kepada ahli maksiat: Masuklah kamu ke dalam syurga Berkat rahmat-Ku.w bersabda: "Sesungguhnya Allah memberi rahmat dan Malaikatnya pula mendoakan bagi orang-orang yang masuk menutup celah-celah saf sembahyang serta orang-orang yang merapatkannya.” Sesungguhnya Allah menghukum ahli ibadah kerana dia sudah berbuat syirik kepada Allah dengan menentukan seseorang masuk ke neraka. Nabi s. sementara yang kedua rajin beribadah. Rasulullullah SAW ada menceritakan suatu kisah: “Pada zaman Bani Israil dulu. Suatu ketika. ahli ibadah itu berkata lagi: “Berhentilah daripada perbuatan dosa.

mereka memukul orang dengannya (iaitu penguasa yang kejam) dan wanita-wanita berpakaian separuh bogel. baik wanita mahupun lelaki. tidaklah secara berlebih-lebihan dan mengangkat diri. Abu Daud.a." (Riwayat Muslim). Ii) Setiap saf mestilah disusun dengan sempurna iaitu rapat dan penuh serta tidak terputus-putus. iaitu suatu kaum yang membawa cambuk seperti ekor lembu.. mereka ini tidak dapat memasuki syurga." (Riwayat Nasa'i. bersabda Rasulullah s. agar diketahui apa yang disembunyikannya dari perhiasan dirinya. untuk menunjuk-nunjuk dan bermegah. iii) Orang-orang yang mengambil berat tentang barisan (saf) sembahyang jemaah yang disertainya dijanjikan balasan rahmat dari Allah S..” Seseorang bertanya:”Apakah haraj itu. maksudnya: "Sesiapa saja wanita yang memakai wangi-wangian.a katanya. "Allah tidak suka kepada setiap orang yang angkuh dan sombong. lalu melewati tempat kaum lelaki supaya mereka dapat mencium bau wangiannya . maka dia itu adalah penzina dan setiap mata yang memandang itu pun penzina.w bersabda:”Nanti akan dilenyapkan ilmu pengetahuan." (an-Nur:31) Berpakaian pula. akan bermaharajalela perzinaan dan kejahatan serta banyak haraj.w. di samping dia sendiri melakukan maksiat pula.w. padahal bau syurga itu dapat dicium dari jauh perjalanan sekian dan sekian. Nasa'i dan Ibnu Majah) .a mendengar Abu Hurairah mengatakan bahawa Nabi s. Salim r. Sabda Nabi s. maksudnya: "Janganlah wanita-wanita itu menghentak-hentakkan kakinya di tanah.W." (Riwayat Ahmad. seolah-olah menggambarkan terjadnya suatu pembunuhan.a.ganda pahalanya. ya Rasulullah?” Jawab baginda:”Begini!” (Nabi memberi isyarat dengan tangan baginda. maksudnya: "Ada dua golongan dari ahli neraka yang aku belum pernah melihat mereka. nescaya Allah akan memakaikannya pakaian kehinaan di hari kiamat." (al-Hadid:23) "Sesiapa yang memakai pakaian menagih kemasyhuran.a. tidak dapat mencium syurga.T serta malaikat mendoakan kebaikan untuk dirinya malah orang yang masuk menutup celah-celah saf sembahyang akan diangkat lagi martabatnya dengan satu darjat. kepalanya meninggi lonjong seperti bonjol unta. Ibnu Khuzaimah dan Ibnu Hibban) Allah Taala mengancam kaum wanita dengan firman-Nya berikut.” (Bukhari) hadis sahih daripada Abu Hurairah r. yang menarik orang melakukan maksiat.

w bersabda: " Aku dikurniakan beberapa keistimewaan yang tidak pernah diberikan perkara-perkara itu kepada seseorang pun dari Nabinabi yang terdahulu daripadaku…. setelah itu orang yang tersebut dikasihi dan diberi sambutan di bumi.a Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Rasulullah SAW melaknat mengenai arak. minta dibelikannya. minta dihantarnya. dan kepada Nabi Musa. menuangkannya." Jabir bin Abdullah r.a." Dan pada satu riwayat Imam Muslim dari Abu Hurairah ( Baginda s." � (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim) Hadith : Rasulullah s. membawanya. (Riwayat Thabrani) keutamaan berkhidmat kepada orang tua melebihi pahala jihad fisabilillah seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah bin Mas'ud beliau berkata: "Saya bertanya kepada Nabi SAW. dan juga kepada Uzair. saya bertanya lagi: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berbuat baik kepada kedua orang tua.. dan kepada tiap-tiap kitab yang diturunkan sebelumnya.a katanya: "Pakaian yang macam mana yang boleh aku memakainya? Jawabnya: Pakaian yang tidak sampai dibangga-banggakan oleh orang-orang yang jahat dan dan tidak dicelanya kamu oleh orang-orang yang ahli ilmu dan bijaksana. sedang aku diutuskan kepada umat manusia seluruhnya." (Mendengar yang demikian) maka Baginda Rasulullah s. dan kepada kitab alQuran yang diturunkan kepadamu. Allah memanggil Jibril serta berfirman: "Sesungguhnya Aku bencikan si anu maka hendaklah engkau bencikan dia". kemudian Jibril mengisytiharkan kepada sekalian penduduk langit katanya: Sesungguhnya Allah kasihkan si anu maka hendaklah kamu sekalian mengasihinya.w bersabda: "Apabila Allah hendak membahagiakan seseorang hamba-Nya.w lalu berkata: "Ya Rasulullah! Sesungguhnya kami beriman kepadamu. menjualnya. Saya bertanya: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berjihad di jalan Allah.a Nabi s. "Amalan apakah yang paling disukai oleh Allah SWT? Baginda bersabda: Solat pada waktunya. dan kitab-Nya al-Quran.w bersabda ): "…. Jibril pun ." (Hadis riwayat Tarmidzi dan Ibn Majah) Abdullah bin Salam dan serombongan dari kaumnya datang mengadap Rasulullah s. makan harganya. Dan apabila Allah Taala bencikan seseorang hamba-Nya.. Jibril pun mengasihinya. dan biasanya seseorang Nabi itu diutuskan kepada kaumnya sahaja." Ibn Abbas r. membelinya. dan kami kufur terhadap yang lainnya dari Kitab-kitab dan Rasul-rasul.Dalam satu peristiwa.a.sedang aku diutuskan kepada sekalian makhluk.a.a. dan kepada kitab Taurat. meminumnya.a. 10 golongan: yang memerahnya. ada seorang lelaki bertanya kepada Ibnu Umar r. Allah Taala menyeru Jibril dengan firman-Nya: "Sesungguhnya Allah kasihkan si anu maka hendaklah engkau mengasihinya". minta diperahkannya. dengan itu penduduk langit pun mengasihinya.w bersabda : "(Itu tidak cukup) bahkan hendaklah kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya Muhammad.

Banyak perkara yang membimbangkan dan meragukan didalam dunia ini. dengan itu penduduk langit pun membencinya. dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji). Mereka beriman kepada Allah dan hari akhirat. dan pilihlah perkara-perkara yang mendatangkan kebaikan dan kebajikan demi kebahagian dunia dan akhirat.W. Bersabda yang bermaksud: “Tinggalkan apa yang membimbangkan kamu kepada apa yang tidak membimbangkan kamu” Hadith ini Hadith Hasan soheh yang bermakna: “Tinggalkan perkara yang engkau ragu dan ambillah perkara yang engkau tidak ragu”. dan mereka pula segera pada mengerjakan berbagai-bagai kebajikan. Nabi melarang umatnya dari melakukan atau melibatkan diri dalam sesuatu perkara yang hukumnya tidak jelas sama ada halal atau haram.a Rasulullah saw. Nabi SAW bersabda: Jadikan dirimu orang alim atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pelajaran agama atau orang yang mencintai (tiga golongan yang itu)." ii) Orang yang mempunyai sifat dan amalan yang baik sesungguhnya amat dikasihi oleh Allah S. iv)Kita selaku manusia biasa adalah tidak layak untuk menilai tentang buruk baiknya seseorang apalagi menghukum dan membenci manusia yang lain kerana hanya Allah sahaja yang berhak berbuat demikian. Abu Hurairah r. . iii)Pengisytiharan kasih mahupun benci oleh Allah terhadap seseorang itu adalah sebagai memberi nilai yang sewajarnya agar kesan kebaikan dan kejahatan tersebut dapat dirasai oleh pelakunya di dunia sebelum ia menerima balasan sepenuhnya di hari akhirat. semasa mereka sujud (mengerjakan sembahyang). 3. setelah itu orang yang tersebut dibenci dan dipulaukan di bumi. yang dengan sebabnya engkau akan binasa. oleh itu jauhilah atau tinggalkanlah perkara-perkara yang tidak mendatangkan faedah yang merugikan. dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik. Dia juga disayangi oleh sekalian makhluk yang ada di langit dan bumi. Melakukan perkara-perkara yang diragui boleh menyebabkan seseorang itu tercebur ke kancah dosa. kemudian Jibril mengisytiharkan kepada sekalian penduduk langit.w. adalah dari orang-orang yang salih.T. Di antaranya ada golongan yang (telah memeluk Islam dan) tetap (berpegang kepada ugama Allah yang benar) mereka membaca ayat-ayat Allah (Al-Quran) pada waktu malam. Riwayat At-Tarmizi 1.membencinya.t. katanya: "Sesungguhnya Allah bencikan si anu maka hendaklah kamu sekalian membencinya"." (Hadis riwayat al-Bazzar) Firman Allah s. 2. dan jangan engkau menjadi (dari) golongan yang kelima. Mereka (yang demikian sifatnya). ertinya: “Ahli-ahli Kitab itu tidaklah sama.

Allah sentiasa mengetahui akan keadaan orang-orang yang bertaqwa.Dan apa sahaja kebajikan yang mereka kerjakan.” . Dan (ingatlah). maka mereka tidak sekali-kali akan diingkari (atau disekat dari mendapat pahalanya).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->