P. 1
Fail Meja Guru Bk

Fail Meja Guru Bk

|Views: 226|Likes:
Published by Mohd Hamdi

More info:

Published by: Mohd Hamdi on Jan 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/22/2013

pdf

text

original

KANDUNGAN 01.0 OBJEKTIF JABATAN / PEJABAT 02..0 OBJEKTIF BAHAGIAN / UNIT 03.0 CARTA ORGANISASI JABATAN / PEJABAT 04.

0 CARTA ORGANISASI KEDUDUKAN PEGAWAI

MUKA SURAT

05.0 SENARAI TUGAS / KUASA DAN HUBUNGAN 5.1 SENARAI TUGAS 5.2 BIDANG TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB 5.3 SENARAI TUGAS, KUASA DAN HUBUNGAN 5.4 SUKATAN PELAJARAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEKOLAH MENENGAH 5.5 SENARAI TUGAS GURU PENASIHAT KELAB BIMBINGAN DAN KAUNSELING 5.6 SENARAI TUGAS GURU PENASIHAT PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 06.0 PERATURAN - PERATURAN PENTADBIRAN 07.0 PROSES KERJA 08.0 CARTA ALIRAN KERJA 09.0 SENARAI SEMAK / CHECKLIST 10.0 SENARAI BORANG YANG DIGUNAKAN 11.0 SENARAI UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN 11.1 KOD ETIKA KAUNSELING SEKOLAH 12.0 SENARAI JAWATANKUASA YANG DIANGGOTAI 13.0 NORMA KERJA 14.0 SENARAI TUGAS HARIAN

1

1.0 OBJEKTIF JABATAN / PEJABAT

2

2..0 OBJEKTIF BAHAGIAN / UNIT

3

0 CARTA ORGANISASI JABATAN / PEJABAT 4 .3.

4.0 CARTA ORGANISASI KEDUDUKAN PEGAWAI 5 .

8 5.10 5. Mengelola dan melaksana aktiviti Bimbingan dan Kaunseling kelompok dan tunjukajar (instructional) yang meransang perkembangan pelajar secara optimum. 5.6 5. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung Bimbingan dan Kaunseling. Kerjaya dan Pendidikan Pencegahan dadah. soal selidik.9 5. menyebar maklumat Bimbingan dan Kaunseling kepada semua pelajar melalui sebarang media yang sesuai. Mengumpul.4 5. mengawalselia dan mengemaskini rekod dan inventori pelajar. mengawalselia aktiviti kemahiran belajar untuk semua pelajar.11 Merancang melaksana. melaksana dan mengawalselia perkhidmatan kaunseling individu secara professional dan beretika. Mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah melalui kajian keperluan. menyedia.2 5. melaksana. rokok dan alkohol. Merancang. pentadbir. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti untuk menyedia dan mendedahkan pelajarkepada peluang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar Negara. mengawalselia serta menilai program dan aktiviti pemberian maklumat sesuai dengan penawaran pakej pensijilan terbuka dan keperluan IPT. Merancang. Merancang.5 5. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti pendidikan pencegahan dadah. Merancang. 5. 6 . ibu bapa dan bekas pelajar. melaksana.0 SENARAI TUGAS / KUASA DAN HUBUNGAN 5.5.12 Merancang.7 5. inhalan. kakitangan sekolah. guru. temu bual dan perbincangan dengan pelajar. melaksana.3 Menyediakan rancangan tahunan program dan aktiviti perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. melaksana.1 SENARAI TUGAS 5. Merancang.

5. 5. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti konferens dengan ibu bapa. kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan. 5. melaksana. guru. kakitangan dan ibubapa yang memerlukannya. modul. 5. guru. 7 . 5. motivasi.15 Merancang. sumber dan bahan resos Jaatankuasa Penyelaras Perkhidmatan 5. 5.20 Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah.14 Membuat penilaian aktiviti. model.22 Menjadi penyelaras dalam program mento-mentee sekolah. 5. instrument dan pendekatan secara menyeluruh bagi meningkatkan mutu dan profesionalisma perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. Disiplin Sekolah dan Jawatankuasa Lembaga / Badan Pengawas Sekolah. kakitangan bukan guru dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan pelajar.18 Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar. 5.21 Menjadi ahli jawatankuasa dalam Majlis Perancang Sekolah.19 Menjadi personal perhubungan / seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan.13 Merancang.16 Menjadi urusetia kepada Bimbingan dan Kaunseling. menyelaras dan menilai perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling.23 Menjadi penyelaras dalam program-program pengembangan pelajar seperti kolokium.5.17 Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalima perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah. 5.

Strategi Menghadapi Peperiksaan 6. Kemahiran Pengurusan Diri 5. Kemahiran Pengurusan Masa 4. Kemahiran berfikir 3. Menjawab soalan peperiksaan vii. Penyampaian maklumat pakej pensijilan terbuka Kaedah Bimbingan Kelompok Bimbingan Individu Kaunseling kelompok Biblio kaunseling Kursus/ Bengkel/ Seminar Kem / perkhemahan Tayangan video Taklimat Kolokium Tutor Sebaya Mentor Mentee Pembimbing Rakan Sebaya Lawatan terancang Bank Maklumat 2 Kerjaya Bank Maklumat Berkomputer Pameran Pertandingan aktivitiaktiviti pendidikan dan kerjaya 8 . Pendidikan Kerjaya 2. 1. berjiwa besar dan waja. masyarakat dan Negara perlu dilaksanakan dengan seimbang dalam semua bidang seperti berikut: Bil 1 Bidang Akademik 1. Minat dan Nilai berhubung dengan pemilihan kerjaya. 3.5. berwawasan dan berketrampilan. Input Penerangan mengenai pensijilan terbuka 2. Membaca ii. Mendengar iv. Mencatat / mengambil nota iii. SPM (V) dan STPM berhubung dengan peluang melanjutkan pelajaran di Institusi pengajian Tinggi dan pembiayaan pendidikan. Pengumpulan / Penyampaian maklumat halatuju pelajar lepasan SPM. Mengingat v. Keberkesanan perkhidmatan akan dapat mewujudkan pelajar yang seimbang. Usaha-usaha untuk membina insan yang terus maju kearah hidup yang bermakna bagi kesejahteraan diri. Kemahiran Belajar i. Mengenal personality.2 BIDANG TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB Bagi memastikan bahawa matlamat dan objektif perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling tercapai. Mengulangkaji vi. kaedah penyampaian perkhidmatan kepada kumpulan sasar adalah amat penting.

Kemahiran Rohani 8. Pengekalan penghargaan kendiri / Self Esteem 14. kursus-kursus dan kerjaya lepasan SPM (SPM(V). Mengumpul dan menyebar maklumat pendidikan dan kerjaya Bimbingan kerjaya merentasi kurikulum & kokurikulum Bimbingan kelompok Bimbingan individu Kaunseling kelompok Kaunseling individu Biblio kaunseling Forum. Kemahiran membuat keputusan 9. Konsep kendiri 16.2 Perkembangan remaja masa kini dan akan datang 3. 4. Kemahiran pengawalan diri 10. seminar. Kemahiran analisis kritikal 13. kursus. Merujuk Kad Maklumat Diri 3.Pengendalian Kendiri 17. Kemahiran sintesis 12. Kemahiran aplikasi 11. personality. Program oreintasi 1.berkaitan dengan mata pelajaran elektif di sekolah menengah. Perkembangan individu 3. Kemahiran asertif / Tegas diri 5. bengkel. Pengurusan Tekanan 7. 3 Psiko-sosial 1. Komunikasi 2. Institusi / agensi yang menyediakan kursus / latihan kemahiran lepasan SPM / SPM(V). kolokium Lawatan terancang Kem Bina Insan / Diri Tayangan video Latihan Dalam Kumpulan Perkhemahan Ceramah 4 Keibu-bapaan Kaunseling keluarga Pembimbing Rakan Sebaya Pameran Perkhemahan keluarga/ hari keluarga Lawatan ke rumah (Home Visit) Kaunseling keluarga Khidmat konsultasi Kursus kemahiran keibubapaan 9 . Ujian/Inventori/ Senarai semak berkaitan dengan Psikososial 2. Perkembangan keremajaan 15.1 Kepimpinan 3. Isu-isu kekeluargaan 3. nilai dan lain-lain untuk mengenalpasti halatuju diri pelajar. Kemahiran Komunikasi 4. Penyaringan maklumat 6.3 Kerukunan dan kesejahteraan keluarga Menjawa pernyataanpernyataan dalam inventori minat.

Perkembangan individu 3. Komunikasi 2. Kemahiran Asertif /Tegas Diri/ Kaunseling kekeluargaan 5. Kemahiran penyelasaian masalah 3.Buletin keluarga Latihan kepimpinan 5 Pembangunan Diri Pelajar 1. Pembimbing Rakan Sebaya 6. Kemahiran Pemilihan aktiviti keutamaan pengawas Latihan Pembimbing Rakan Sebaya Latihan Kepimpinan ketua kelas dan pengerusi kelab/ Persatuan Latihan Kepemimpinan bagi pelajar-pelajar biasa Praktikum Pembimbing Rakan Sebaya Ceramah Seminar Bengkel Ujian Urin Ujian HIV Rujukan kepada Kementerian Kesihatan Kaunseling susulan Kaunseling sokongan 6 Pendidikan Pencegahan Dadah 1. Kemahiran tegas diri 5. Kemahiran social 6. Kemahiran komunikasi 2. Kemahiran menghindar Jangkitan HIV / AIDS 7 Kaunseling HIV/AIDS 10 . Kepimpinan 4. Kemahiran Sosial 6. Sikap benci kepada dadah dan inhalan 1. Kemahiran asertif /tegas diri 5. Pendidikan Kekeluargaan 4. Komunikasi 2. Pendidikan Perkembangan Seksual 7. Perkembangan individu 3. Pendidikan kekeluargaan 4. Kemahiran Sosial 7.

2 Penyampaian maklumat pakej pensijilan terbuka berkaitan dengan mata pelajaran elektif di sekolah menengah.3. Membaca ii. Kanan 1 Pen. Memberi Penerangan mengenai pensijilan terbuka 2. 1. Memberi Bimbingan Kemahiran Belajar i. 1.3 SENARAI TUGAS. Kemahiran berfikir 3. Mendengar iv. Minat dan Nilai berhubung dengan pemilihan kerjaya. 6. kursus-kursus dan kerjaya lepasan SPM (SPM(V). Mengulangkaji vi. Memanggil pelajar Mengadakan mesyuarat Pengetua Pen. Memberi Bimbingan Kerjaya 1.1 Mengenal personality. Menjawab soalan peperiksaan vii. Kanan HEM Guru kelas Mengumpulkan pelajar Menyampaikan ceramah 11 . Memberi Bimbingan Strategi Menghadapi Peperiksaan. Memberi Bimbingan Kemahiran Pengurusan Diri 5. Mengumpul / menyampaikan maklumat halatuju pelajar lepasan SPM. SPM (V) dan STPM berhubung dengan peluang melanjutkan pelajaran di Institusi pengajian Tinggi dan pembiayaan pendidikan. 1. KUASA DAN HUBUNGAN Tugas Pegawai Atasan Yang Ada Hubungan Pengetua PK 1 PK HEM Guru Kelas Tugas dan Tanggungjawab Kuasa Yang Di beri Tugas Pegawai Lain Yang Ada Hubungan 1. Mencatat / mengambil nota iii. Mengingat v.5. Memberi Bimbingan Kemahiran Pengurusan Masa 4. Institusi / agensi yang menyediakan kursus / latihan kemahiran lepasan SPM / SPM(V).

1.13 Perkembangan keremajaan 2.4 Pengurusan Tekanan 3. Kanan HEM Guru kelas 1.6 Kemahiran membuat keputusan 3.7 Kemahiran membuat keputusan 2.5.5 Kemahiran Rohani 3. Kaunseling Individu 2.11 Pengekalan penghargaan kendiri / Self Esteem 3. Kanan 1 Pen. Mentadbir Ujian / Inventori / Senarai semak berkaitan dengan Psikososial 2.2 Kemahiran asertif / Tegas diri 3. Pengurusan Tekanan 2. Mengadakan program motivasi 5.10 Kemahiran analisis kritikal 3.1 Tingkatan 1 5.10 Kemahiran sintesis 2. Mengadakan Program orientasi 5.8 Kemahiran pengawalan diri 2. Kemahiran Komunikasi 2.2 Tingkatan 4 5.6 Kemahiran Rohani 2.1 Merujuk Kad Maklumat Diri 2.Pengetua Pen.4 Penyaringan maklumat 2.14 Pengendalian Kendiri 4.9 Kemahiran sintesis 3.15 Pengendalian Kendiri 3.12 Perkembangan keremajaan 3.3 Penyaringan maklumat 3.9 Kemahiran aplikasi 2.13 Konsep kendiri 3.11 Kemahiran analisis kritikal 2. Kaunseling Kelompok 3. Kemahiran Komunikasi 3.14 Konsep kendiri 2.3 Tingkatan 6R 5.3 Kemahiran asertif / Tegas diri 2.2.4 Pelajar baru Memanggil pelajar Menerima pelajar tanpa syarat menandatanga borang berkaitan 12 .12 Pengekalan penghargaan kendiri / Self Esteem 2.7 Kemahiran pengawalan diri 3.8 Kemahiran aplikasi 3.

Memberi ceramah 2.3 Kepimpinan 3. Kanan 1 Pen.2 Perkembangan remaja masa kini dan akan datang 1.2 Pendidikan kekeluargaan 2.1 Kemahiran Komunikasi 1. Kanan HEM Guru kelas 1. Mengadakan seminar keibubapaan 1. Memberi bimbingan 1.1 Kemahiran komunikasi 3.1 Kepimpinan 1.2 Isu-isu kekeluargaan 1. Memberi kaunseling Individu 2.1 KemahiranKomunikasi 1.1 Perkembangan individu 1. Kanan HEM Guru kelas Menerima tanpa syarat Memanggil pelajar Menjemput penceramah luar Pengetua Pen.6 Kemahiran Sosial 3.2.5 Pembimbing Rakan Sebaya 3.1 Perkembangan individu 2. Mengadakan Seminar/ Bengkel Pencegahan Dadah 3.3 Kemahiran social 1.1 Perkembangan individu Menjemput penceramah luar Menerima tanpa syarat Pengetua Pen.3 Sikap benci kepada dadah dan inhalan 1. Kanan HEM Guru kelas Menerima tanpa syarat Menyampaikan ceramah Menggunakan bangunan sekolah 13 .Pengetua Pen. Mengadakan seminar motivasi 3.3 Kerukunan dan kesejahteraan keluarga 1.4 Kemahiran menghindar Jangkitan HIV / AIDS 2. 2 Kemahiran penyelesaian masalah 3.2 Kemahiran Asertif /Tegas Diri/ Kaunseling kekeluargaan 1. Kanan 1 Pen. Kanan 1 Pen.7 Kemahiran Pemilihan aktiviti keutamaan 1. Kanan 1 Pen. Memberi ceramah 2. Kanan HEM Guru kelas Melaksanakan mesyuarat antara guru Menjemput penceramah luar Pengetua Pen.4 Kemahiran tegas diri 3.2 Kemahiran asertif /tegas diri 1.2. Memberi kursus kepada ahli PRS 1. Memberi kursus kepimpinan 2.3 Kemahiran Sosial 2.2.

pemilihan mata pelajaran dan peluang-peluang melanjutkan pelajaran.1 Penempatan selepas PMR 6. Pemilihan Mata Pelajaran 1. Kemahiran Pengurusan Masa 5.6 Kemahiran Mengulangkaji 2. 2.1 Kemahiran Membaca 2.5 Kemahiran Mengingat 2. Kemahiran Pengurusan Diri 4.2.1 Mata Pelajaran Teras 1. Strategi menghadapi peperiksaan 6.2 Penempatan selepas SPM / STPM 6. Kemahiran Belajar 2.2 Kemahiran mencatat / mengambil nota 2.4 SUKATAN PELAJARAN BIMBINGAN & KAUNSELING SEKOLAH MENENGAH BAHAGIAN A : AKADEMIK Dalam bahagian ini pelajar-pelajar diperkenalkan kepada kemahiran-kemahiran belajar.2 Pendidikan Kekeluargaan 5.3 Kemahiran mendengar 2.3 Pemilihan Mata Pelajaran Mengikut Minat Kerjaya.7 Kemahiran Menjawab Soalan Peperiksaan 3. 1.3 Penempatan ke dalam pekerjaan 14 . Penempatan 6. Ini juga akan memberi motivasi kepada pelajar dalam menghadapi alam persekolahan.2 Pemilihan Mata Pelajaran Elektif 1.4 Kemahiran Berfikir 2. Kemahiran ini membolehkan pelajar meningkatkan kecemerlangan akademik.

pelajar perlu dilatih menguasai kemahiran-kemahiran social yang asas bagi kesejahteraan diri.3 Mengenalpasti nilai.BAHAGIAN B : KERJAYA Dalam bahagian ini.1 Mengenal sahsiah diri 1. Kemahiran Psikososial 2. Soal selidik 1.2 Memebentuk sikap tegas diri / asertif 15 .2 Mengenalpasti persoaniliti 1.6 Sumber kewangan bagi melanjutkan pendidikan dan latihan kerjaya.2 Membentuk sahsiah cemerlang 1.5 Peluang pendidikan dan latihan kerjaya 2. pelajar-pelajar didedahkan kepada diri dari segi personality. 2. Di samping itu. kerajaan dan korporat 2.1 Kemahiran komunikasi 2. Sahsiah yang cemerlang akan menghasilkan pelajar berketrampilan. Pembentukan Sahsiah 1. Ini membolehkan pelajar-pelajar membuat pemilihan kerjaya yang sesuai dengan minat. 1. personality dan nilai dengan kerjaya 2. minat dan nilai.3 Penerimaan Kendiri 2.4 Maklumat mengenai bekerja secara bersendirian. Mereka juga didedahkan dengan maklumatmaklumat tentang perkembangan kerjaya.1 Pengenalan bidang dan jenis-jenis kerjaya 2. produktif. pelajar diperkenalkan kepada pelbagai kemahiran untuk membentuk sahsiah cemerlang. BAHAGIAN C : PSIKOLOGI DAN KESIHATAN MENTAL Dalam bidang ini. asertif serta kental semasa menghadapi segala bentuk cabaran atau kekurangan dan sentiasa bersyukur. Perkembangan Kerjaya 2.1 Mengenalpasti minat 1.2 Kesepadanan pemilihan pakej pensijilan terbuka. 1.3 Perkembangan pasaran kerjaya di dalam dan di luar Negara 2. minat. nilai personality dan pasaran kerjaya terkini.

4.3 Kekuatan Diri 2.1 Ciri-ciri kepimpinan 1.6 Kemahiran pemikiran kritikal dan analitikal 2.4 Asertif / tegas diri 2.4 Kemahiran mengendalikan tekanan 3.3 Tegas diri 2.5 Kemahiran Melindungi diri BAHAGIAN D : Kepimpinan 1.3 Pengurusan tekanan 2. Kesedaran Potensi Diri 1. Kemahiran Sosial 3.2 Kewangan 3.2 Kaunseling asas 2.7 Kefahaman norma dan nilai masyarakat 3.2 Ciri-ciri suka menolong 1.2 Kemahiran penampilan diri 3.6 Latihan membuat keputusan 16 .4.2.5 Pembelajaran 3.4.4 Rakan sebaya 3.1 Kemahiran menyesuaikan diri 3.4.3 Keluarga 3.3 Kemahiran pemikiran kritikal dan analitikas 3.1 Perasaan 3.5 Kemahiran pengawalan diri 2.4.4 Membentuk rohani 2.5 Mengendalikan mesyuarat 2. Latihan Kemahiran 2.1 Komunikasi 2.

2 Mengadakan mesyuarat agung 2.1 Mencari ahli kelab 2.4 mendokumentasikan segala aktiviti yang telah dijalankan dalam bentuk • minit mesyuarat • laporan aktiviti kelab 4. Membuat penilaian program kelab bimbingan dan kaunseling 8.5 SENARAI TUGAS GURU PENASIHAT KELAB BIMBINGAN DAN KAUNSELING 1. Merancang. 17 . daerah. 6.2. Bertindak secara langsung sebagai fasilitator dalam urusan kursuskursus yang dijalankan.3 mengemaskini. mempamer dan menyimpan maklumat dengan cara sistematik 3. Menilai dan membuat laporan keberkesanan program kerjaya peringkat sekolah.2. Menyelaras buku pendidikan kerjaya.5.2 Menjalankan aktiviti seperti 3. Mengggalak dan memastikan ahli kelab menyertai aktiviti anjuran sekolah. menyelia dan melaksanakan program dan aktiviti kelab bimbingan dan kaunseling 2. Memastikan aktiviti kelab berjalan lancar 3.2.1 mengemaskini bilik kaunseling 3. 5.1 AJK menjalankan mesyuarat 3. 7.3 Menentukan dasar kelab 3. membuat keratin akhbar untuk dijadikan bahan pengumpulan maklumat 3.2. negeri dan kebangsaan. pendidikan dan lainlain yang berkaitan dengan cara menghubungi pihak-pihak luar.2 mengumpul maklumat kerjaya. Menubuhkan kelab 2.

18 .6 SENARAI TUGAS GURU PENASIHAT PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 1. Merancang. Menjadi pakar rujuk (konsultasi) terhadap isu-isu dari ahli PRS. Membuat pemilihan ahli PRS 2. Mengadakan mesyuarat agung. 5. 11. 6. Memastikan ahli-ahli PRS membuat laporan di dalam buku rekod PRS.4 yang mempunyai cirri-ciri kepimpinan diri yang menonjol 3. 4.2 yang berminat 2.5.1 yang pernah menjadi ahli PRS 2. Mengawalselia dan menasihat ahli PRS dalam peningkatan prestasi akademik dan sahsiah. Melatih PRS di peringkat sekolah. 8. menyelia dan melaksanakan program PRS. Mengalakkan ahli PRS melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti anjuran sekolah/ daerah/ negeri dan kebangsaan.3 yang mempunyai cirri-ciri dan personality PRS 2. 9. 10. Menjadi fasilitator dalam aktiviti-aktiviti PRS sekolah. 2. Membimbing PRS dalam memainkan peranannya di sekolah. Menjadi guru pengiring / fasilitator dalam kursus PRS anjuran daerah / negeri / kebangsaan. 7.

6.0 PERATURAN-PERATURAN PENTADBIRAN 19 .

0 PROSES KERJA 7. Projek / Ketua UBK 2 3 4 5 20 .1 Menyedia rancangan tahunan program dan aktiviti Bimbingan dan Kaunseling Sekolah. Guru menjalankan program mengikut Pengetua / PK penjadualan yang ditentukan di dalam HEM rancangan tahunan yang telah disediakan.7. Menaip hasil perancangan secara kemas dan teliti. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Mengadakan mesyuarat bagi Pengetua / PK menyediakan takwim / rancangan HEM / UBK tahunan program dan aktiviti Bimbingan dan Kaunseling. seterusnya memasukkan dalam Buku Rekod Perkhidmatan Bimbingan dan kaunseling Sekolah Menengah. Membuat perubahan rancangan atau Pengarah aktiviti kaunseling mengikut keperluan. Bil. Guru-guru yang dilantik sebagai Pengetua / PK Pengarah Projek akan berbincang HEM bersama dengan AJK untuk menyediakan perancangan program secara terperinci mengikut takwim sekolah.

Bil. Memperbanyakkan borang soal selidik Pengetua / PK untuk diedarkan. Perbincangan dengan pihak pentadbir Pengetua / PK tentang hasil dapatan bagi tindakan HEM selanjutnya. pentadbir. kakitangan sekolah. soal selidik.7. Mengumpulkan maklumat yang diperolehi dan membuat laporan mengenainya. Mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah melalui kajian keperluan. Menaip hasil perbincangan bagi menghasilkan borang soal selidik yang lengkap. temu bual dan perbincangan dengan pelajar.2. HEM Mentadbir borang soal selidik kepada komuniti sekolah bagi mendapatkan maklumat keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. guru. Mengubahsuai / menganjurkan program Pengetua / PK mengikut kesesuaian dan melibatkan HEM komuniti sekolah. ibu bapa dan bekas pelajar. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Perbincangan antara kaunselor untuk Pengetua/HEM merekabentuk soal selidik yang menyeluruh bagi mendapatkan maklumat mengenai keperluan Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di kalangan komuniti sekolah. Mengutip borang soal selidik yang telah lengkap diisi. 2 3 4 5 6 7 8 21 .

Menyusun fail 001M secara sistematik bagi memudahkan pengurusan perpindahan pelajar dan lain-lain. Merancang. 6 7 8 9 22 . Proses kerja Pegawai yang meluluskan Pengetua / PK HEM Seksyen Undangundang / Peraturan 1 2 3 4 5 Mempastikan kad maklumat pelajar (001M) sentiasa cukup dalam simpanan Memberi taklimat kepada semua guru tingkatan tentang pengurusan kad 001M Mengedarkan kad 001M kepada setiap pelajar melalui guru tingkatan satu Guru tingkatan satu melengkapkan maklumat dalam kad 001M Memastikan setiap pelajar dalam setiap tingkatan mempunyai kad 001M yang lengkap Mengedarkan fail 001M kepada semua guru tingkatan 1 – 6 untuk dikemaskini.3 Bil. mengawalselia dan mengemaskini rekod dan inventori pelajar. Memastikan pelajar yang baru berpindah di sekolah ini mendapatkan kad 001M di sekolah lama Memastikan semua fail 001M bagi setiap tingkatan di hantar ke UBK dan lengkap diisi sebelum sesi persekolahan pada tahun tersebut berakhir.7.

menyebar maklumat Bimbingan dan Kaunseling kepada semua pelajar melalui sebarang media yang sesuai. Melatih ahli-ahli PRS sebagai agen penyebar maklumat mengenai perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. Memberikan ceramah mengenai perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling semasa program orentasi. Bil. Memberikan taklimat tentang perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling semasa perhimpunan sekolah. menyedia.4 Mengumpul. PRS menyediakan brouser / pamplet berkaitan dengan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling untuk mempromosikan perkhidmatan ini kepada semua komuniti sekolah. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Menganjurkan program orentasi tingkatan 1.7. 4 dan 6 rendah dalam beberapa slot termasuk ceramah dan motivasi. 2 3 4 5 23 .

Guru UBK menghantar borang kebenaran menghadiri sesi kaunseling kelompok kepada guru tingkatan / guru mata pelajaran berkenaan sebagai makluman kehadiran pelajar ke sesi kaunseling.7. hasil dan penamatan sesi. melengkapkan dan menghantar kepada guru UBK. jangka masa dan tempat bertemu. Melaksanakan sesi kaunseling kelompok mengikut peringkat permulaan. Menetapkan sesi pertemuan yang seterusnya. konflik / konfrantasi. Guru UBK menerima borang temujanji dan mengatur sesi pertemuan. Memberi borang temujanji kelompok kepada ahli. Bil.5 Mengelola dan melaksana aktiviti Bimbingan dan Kaunseling kelompok dan tunjukajar (instructional) yang meransang perkembangan pelajar secara optimum. bilangan ahli. 2 3 4 5 6 7 24 . kekerapan bertemu. rasa bersepadu. Guru UBK menyiapkan laporan bagi sesi kaunseling kelompok yang telah dijalankan. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Perbincangan dengan kelompok (dirujuk / sukarela ) tentang pemilihan ahli.

Guru UBK menyiapkan laporan sesi kaunseling.mengenalpasti masalah . 4 5 6 25 . Melaksanakan sesi kaunseling individu dalam setiap peringkat : .menamatkan sesi Menetapkan sesi pertemuan yang selanjutnya.mengambil tindakan .membincangkan alternative .menyediakan prasesi .penerokaan .menganalisis masalah .7. Pelajar mendapatkan kebenaran menghadiri sesi kaunseling individu daripada guru tiingkatan / guru mata pelajaran berkenaan (Borang kebenaran). Merancang. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 2 3 Pelajar mengambil dan melengkapkan borang Kaunseling Individu.membina hubungan . Guru UBK menerima borang dan mengatur sesi pertemuan dengan pelajar.6 Bil. melaksana dan mengawalselia perkhidmatan kaunseling individu secara professional dan beretika.

kelemahan program dan cadangan memperbaiki untuk pelaksanaan pada tahun akan datang Menyiapkan laporan pelaksanaan program Menghantar laporan kepada pihak pentadbir 2 3 4 5 6 7 8 9 26 .mencatat nota .mengulangkaji .berfikir / KBKK Pentadbiran borang penilaian program. Merancang. melaksana. sumber dll. mengawalselia aktiviti kemahiran belajar untuk semua pelajar. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Mengadakan mesyuarat bersama guru-guru UBK tentang pelaksanaan Program Kemahiran belajar Guru UBK menyiapkan kertas kerja Program Kemahiran Belajar Perbincangan dengan pihak pentadbir / pengetua mengenai kertas kerja program Mesyuarat AJK pelaksana program meliputi pembahagian tugas. penetapan tarikh/tempat/masa.menjawab soalan peperiksaan . kaedah pelaksanaan.7.7 Bil. Pelaksanaan program kemahiran belajar : .membaca .mendengar . penceramah. mengutip semula dan menganalisis Mesyuarat post mortem untuk menilai kekuatan.mengingat .

Buku skrap kerjaya . Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan Bil. 4 mendedahkan pelajar tentang pemilihan mata pelajaran dalam pakej persijilan terbuka : .8 Merancang. Pelajar menjawab pernyataan dalam inventori minat. nilai dan lain-lain untuk mengenalpasti halatuju diri pelajar. 1 2 3 4 5 6 7 8 UBK dengan kerjasama bahagian kurikulum semasa program orentasi ting.7. personality.pemilihan mengikut minat kerjaya Pengumpulan / penyampaian maklumat halatuju pelajaran lepasan SPM dan STPM berhubung dengan peluang melajutkan pelajaran di IPT dan pembiayaan pendidikan.melukis poster kerjaya . UBK menganjurkan carnival sains dan teknologi untuk menggalakkan pelajar menyertai pertandingan : . Menjemput pelajar secara individu / keelompok untuk berbincang dengan guru UBK tentang inventori yang telah dijawab Guru UBK mengemaskini maklumat IPTA/IPTS/pembiayaan pendidikan dengan mendapatkan brouser/risalah terkini dari IPTA/IPTS dan pelbagai agensi kerkaitan. UBK menganjurkan minggu kerjaya dengan menjemput pelnagai agensi / individu bagi ceramah kerjaya. melaksana. mengawalselia serta menilai program dan aktiviti pemberian maklumat sesuai dengan penawaran pakej pensijilan terbuka dan keperluan IPT.mata pelajaran teras . 27 .pemilihan mata pelajaran elektif .membina media maklumat .sketsa kerjaya Bagi peringkat sekolah / daerah Merekabentuk / mengedar / menilai soal selidik bagi mendapatkan maklumbalas mengenai keberkesanan program kerjaya daripada pelajar lepasan SPM dan STPM sebagai tindakan susulan.

Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Mengadakan mesyuarat UBK mengenai penganjuran Program pendidikan pencegahan dadah/Inhalan/Rokok & Arak. Merancang. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti pendidikan pencegahan dadah. rokok dan alkohol.7. melaksana. Menyiapkan kertas kerja program Perbincangan dengan pihak pentadbir mengenai kertas kerja Mesyuarat AJK pelaksana program untuk pengagihan tugas Pelaksanaan program Pentadbiran borang penilaian program.9 Bil. mengutip dan menganalisis Mesyuarat post mortem untuk mengenalpasti kekuatan/kelemahan/cadangan mengatasi masalah untuk memperbaiki pelaksanaan program pada tahun akan datang Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pihak pentadbir 2 3 4 5 6 7 8 9 28 . inhalan.

mengawalselia dan menilai program dan aktiviti untuk menyedia dan mendedahkan pelajarkepada peluang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar Negara. Mengadakan mesyuarat khusus untuk pembentangan kertas kerja dan pengagihan tugas kepada guru-guru. 2. 6. 7. 8. 4. Pengetua Pengetua dan guruguru Pengetua & Guruguru Kaunseling Pengetua Pengetua dan guruguru Pengetua dan guruguru Pengetua dan penyelaras program 5. Menyediakan kertas kerja program atau aktiviti. PROSES KERJA PEGAWAI YANG UNDANGMELULUSKAN/ UNDANG/ DIRUJUK PERATURAN BIL 1. Mentadbir borang penilaian program. Menyediakan laporan program. Mengadakan post mortem.7. Mesyuarat persediaan akhir pelaksanaan program. 29 .10 Merancang melaksana. 3. Meminta pengesahan kertas kerja daripada tuan pengetua. 9. 10. Memurnikan kertas kerja bersama-sama dengan guru kaunseling. Menghantar laporan kepada tuan pengetua. Melaksanakan program mengikut jadual.

melaksana. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung Bimbingan dan Kaunseling.mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung bimbingan dan kaunseling. BIL 1. PROSES KERJA Memaklumkan kepada Ketua Jabatan tentang tugas merancang. Kerjaya dan Pendidikan Pencegahan dadah.7. PEGAWAI YANG MELULUSKAN/ DIRUJUK Pengetua UNDANGUNDANG/ PERATURAN Sulit 2 3 4 Menyediakan kertas kerja program/aktiviti Pengetua Meminta pengesahan kertas kerja Mengadakan mesyuarat khusus untuk pembentangan kertas kerja dan agihan tugas Mesyuarat persediaan terakhir perlaksasnaan program Melaksanakan program mengikut jadual Mentadbir boring penilaian program Mengadakan post mortem Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pengetua Pengetua Pengetua Sulit 5 6 7 8 9 10 Pengetua Pengetua 30 . melaksana.11 Merancang.kerjaya dan pencegahan Dadah.

Berbincang dan mendapatkan kelulusan dari pentadbir sekolah tentang aktiviti yang hendak dijalankan. Mesyuarat kedua: menilai persediaan semua AJK yang terlibat dalam program ini. 5. agensi kerajaan dan bukan kerajaan. Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Seksyen undangundang/peraturan Bil. kakitangan bukan guru.12 Merancang. 8. Mengedarkan surat panggilan untuk peserta aktiviti konferens dikalangan ibu bapa. melaksana. 31 . 1. Proses kerja Menyediakan kertas kerja program dan aktiviti konferens ibu bapa. 6. Mesyuarat pertama AJK perlaksanaan program untuk memaklumkan tugasan setiap individu yang terlibat. 4. kelemahan untuk penambah baukan pada masa akan datang. guru. Melaksanakan program mengikut keputusan mesyuarat. kakitangan bukan guru dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan pelajar. Pengetua 3. Mengawal selia perlaksanaan program Menilai aktiviti yang telah dilaksanakan dari segi keberkesanan. 7. guru.7. guru. 2. kakitangan bukan guru. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti konferens dengan ibu bapa.

Membuat penambah baikan dan menyediakan keperluan yang sesuai. model. Menyenarai perkara-perkara yang perlu dibuat tindakan susulan. instrument dan pendekatan secara menyeluruh bagi meningkatkan mutu dan profesionalisma perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. Menyemak semula semua laporan aktiviti yang telah dijalankan sama ada perlu ditambah atau dikurangkan . 1. modul. 2. 5. 4.13 Membuat penilaian aktiviti. 3. Menerima laporan yang dibuat oleh kaunselor. Menyediakan laporan lengkap berhubung dengan aktiviti yang dibuat untuk tujuan keulusan/pengesahan.7. 32 . Proses kerja Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Seksyen undangundang/peraturan Bil.

Menyenaraikan semua sumber dan bahan resos yang diperlukan atau menambahkan bahan yang tidak mencukupi. Merancang.14. Merekodkan dalam buku rekod Unit Bimbingan dan Kaunseling semua reset dan butir-butir pembelian. mempamerkan dan menghebahkan sumber dan bahan resos baru kepada pelajar. Pengetua Pegawai Yang Meluluskan Seksyen UndangUndang/Peraturan 02 03 04 Pengetua 05 06 07 33 . Menerima peruntukan kewangan daripada pihak pengetua. 01 Proses Kerja Mesyuarat mengenai perancangan keperluan sumber dan bahan resos yang terdapat di Unit Bimbingan dan Kaunseling. Menulis surat permohonan peruntukan kewangan kewangan kepada pihak pengetua. Membeli bahan resos yang diperlukan. menyelaras dan menilai sumber dan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. Menyelaras. bahan resos Proses Kerja Bil.

7. Melaksanakan program mengikut takwim Mentadbir borang penilaian program Mengadakan Post Mortem Menyedia laporan program Menghantar laporan kepada penyelaras Bimbingan Kaunseling Pengetua Pengetua Pengetua sekolah Pegawai yang meluluskan 02 03 04 05 06 07 08 09 34 . Penyelaras Proses Kerja Bil 01 Proses kerja Menyediakan program Bimbingan dan Kaunseling Membincangkan program Bimbingan dan Kaunseling bersama dengan guruguru kaunseling Meminta pengesahan program Bimbingan dan Kaunseling Mengedarkan program kepada semua guru yang terlibat.15 Menjadi urusetia kepada Jawatankuasa Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling.

35 . 3. 1. 6. Mesyuarat perlaksanaan program latihan untuk meningkatkan kefahaman dan profesionalisma dalam perkhidmatan bimbingan dan kaunseling.7. 2. 5. Proses kerja Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Pengetua/karani Seksyen undangundang/peraturan Bil. Menerima arahan atau program latihan dalaman yang hendak dilaksanakan dari pihak pentadbiran sekolah. Menubuhkan AJK pelaksana dan agihan tugas. 7. Mendapatkan sumber maklumat tentang aktiviti latihan yang hendak dilaksanakan dalam latihan dalaman.16 Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalima perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah. Mendapatkan sumber tenaga manusia yang boleh membantu melaksanakan program latihan seperti penceramah yang berpengetahuan luas dalam perkhidmatan bimbingan dan kaunseling. Melaksanakan program latihan. Saktor perkembangan pembangunan kemanusiaan 4. Menilai keberkesanan program melalui soal selidik dari peserta program latihan.

3. Rekodkan. guru.17 Memberi khidmat kaunseling krisis kepada kakitangan dan ibubapa yang memerlukannya. Buat sessi kaunseling susulan sekiranya perlu. Proses Kerja Bil. pelajar. Menyesat kes yang dilaporkan. 4. 5. 1. Proses kerja Menerima laporan / aduan. Pengetua Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Seksyen undangundang/peraturan 36 . Memanggil individu yang berkenaan untuk tujuan kaunseling. Laporkan kirsis kepada pengetua sekiranya perlu. 6. 2.7.

6. 5. 7. Siar raya hanya boleh digunakan pada waktu rehat dan sebelum bermula pembelajaran. Pengetua 3. Berhubung dengan agensi-agensi luar untuk menghebahkan makluman aktiviti sekolah yang melibatkan orang ramai. Proses Kerja Bil. pengetua / kerani 2. Mendapatkan dan berhubung dengan pentadbiran atau kerani sekolah untuk mendapatkan surat dari luar yang perlu dilayan atau diambil tindakan. Membahagikan tugas menyampaikan maklumat pada waktu rehat kepada kepada PRS dan Pengawas. 37 .18 4. 7. Menerima arahan dan maklumat pengetua tentang tugas-tugas personel perhubungan sekolah dengan agensi-agensi luar. 8. Kecuali maklumat yang terlalu penting. Mengurus tadbir siar raya sekolah dengan penjadualan penyampaian maklumat kepada pelajar. Berbincang dengan pengetua apa yang sedang berlaku dan dapatkan pendangan dan nasihat. Proses kerja Pegawai yang Seksyen undangdirujuk/ undang/peraturan meluluskan 1. Mengurus dan melayan pelawat sekolah atau melayan panggilan yang berkaitan dengan perhubungan sekolah.Menjadi personal perhubungan / seranta sekolah dengan agensiagensi luar yang berkaitan.

Memberitaklimat kepada pelajar tentang mata pelajaran elektif. 3. Proses kerja Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Ketua bidang Seksyen undangundang/peraturan 1. 5. Mendapatkan pakej-pakej matapelajaran yang ditawarkan di sekolah. Membuat post mortem aktiviti yang dijalankan. Proses kerja Bil. Memberikan alternative kepada pelajar untuk mengatasi kelemahan yang timbul. 6. 2. Mengenalpasti kelemahan pelajar dalam mata pelajaran 4. Menjadi tenaga sokongan kepada pelajar.19 Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah.7. 38 .

5.7. Menerima arahan untuk menghadiri mesyuarat jawatankuasa. 4. 39 . Unit kurikulum Badan tatatertib 3. merancang melaksana aktiviti. menapis. Menjalankan tugas memilih. Post mortem 2.20 Menjadi ahli jawatankuasa dalam Majlis Perancang Sekolah. Menyediakan bersama dengan jawatankuasa kertas kerja program sekolah. Disiplin Sekolah dan Jawatankuasa Lembaga / Badan Pengawas Sekolah. Membuat penilaian terhadap aktiviti yang dijalankan. 6. Menghantar laporan kepada pengetua. Proses kerja Bil. Proses kerja Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Pengetua/pentadbir Seksyen undangundang/peraturan 1. Menghadiri mesyuarat perlaksanaan aktiviti yang dijalankan. 7.

Menjadi penyelaras dalam program mento-mentee sekolah. Memantau program mentomentee. 04.7. Membuat laporan program. 07. Membuat post-mortem program. Menyediakan kertas kerja. Mesyuarat pengagihan tugas perlaksanaan program mentomentee. 03. 08. Meminta kelulusan pengetua. Pembahagian kumpulan pelajarpelajar dalam program. Melaksanakan program mentomentee.21 Proses Kerja Bil. 09. 40 . 06. Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan Pengetua Seksyen UndangUndang/ Peraturan 01. 02. Pengetua 05. Menilai program mento-mentee.

4. badan tatatertib Berbincang dengan ketua-ketua unit bersama dengan pengetua perlaksanaan program dan agihan tugas. Pengetua 6. Mesyuarat pemantauan persediaan setiap AJK kerja pelaksana program. motivasi. 8. 3. Menyediakan kertas kerja untuk Setiausaha program yang hendak kurikulum. Mesyuarat AJK pelaksana bersama pengetua. ketua dilaksanakan.22 Menjadi penyelaras dalam program-program pengembangan pelajar seperti kolokium. Proses kerja Bil. Perlaksanaan program Pemantauan dan kawal selia aktiviti program. Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Mengadakan mesyuarat UBK Setiausaha bersama dengan unit Kurikulum kurikulum. 7. 5.7. 1. kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan. ketua dan Badan Tatatertib untuk badan tatatertib membentuk rangka kerja program. 41 . Pengetua Proses kerja Seksyen undangundang/peraturan 2. Penilaian program untuk penambah baikan pada masa depan.

1 Menyediakan rancangan tahunan program dan aktiviti perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah.0 CARTA ALIRAN KERJA 8. Mesyuarat menyediakan rancangan / takwim Perbincangan antara pengarah Projek yang dilantik Bersama dengan AJK Menaip hasil perancangan program Pengetua / Penolong Kanan HEM menyemak rancangan / Takwim dan menanda tangan Tidak Puas hati ? Arahan buat pindahan Guru melaksanakan aktiviti ikut rancangan Membuat perubahan rancangan mengikut keperluan 42 .8.

ibu bapa dan bekas pelajar. kakitangan sekolah. temu bual dan perbincangan dengan pelajar.2 Mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah melalui kajian keperluan. pentadbir.8. guru. soal selidik. Mesyuarat UBK Dapat Perbincangan & Perhalusi Hasilan Hasilkan borang soal selidik Perbanyakkan Borang soal selidik Mengedarkan soal selidik & mengutip yang Lengkap diisi Laporan bertulis Perbincangan dengan pengetua Menganjur / mengubahsuai program peringkat sekolah 43 .

44 .3 Merancang. mengawalselia dan mengemaskini rekod dan inventori pelajar.8.

45 . menyebar maklumat Bimbingan dan Kaunseling kepada semua pelajar melalui sebarang media yang sesuai.8. menyedia.4 Mengumpul.

5 Mengelola dan melaksana aktiviti Bimbingan dan Kaunseling kelompok dan tunjukajar (instructional) yang meransang perkembangan pelajar secara optimum.8. 46 .

8. melaksana dan mengawalselia perkhidmatan kaunseling individu secara professional dan beretika.6 Merancang. 47 .

mengawalselia aktiviti kemahiran belajar untuk semua pelajar.8.7 Merancang. melaksana. 48 .

8.8 Merancang. CARTA ALIRAN Program anjuran bersama UBK dan Kurikulum Penyebaran maklumat pada pelajar lepasan SPM & STPM Mentadbir inventori kepada pelajar yang berminat Bimbingan individu / kelompok Kemaskini maklumat IPTA / IPTS / Penbiayan pendidikan Menyertai carnival Sains & Teknologi Penganjuran Minggu Kerjaya Peringkat Sekolah Tindakan Susulan 49 . melaksana. mengawalselia serta menilai program dan aktiviti pemberian maklumat sesuai dengan penawaran pakej pensijilan terbuka dan keperluan IPT.

mengawalselia dan menilai program dan aktiviti pendidikan pencegahan dadah. melaksana. 50 . inhalan.9 Merancang. rokok dan alkohol.8.

mengawalselia dan menilai program dan aktiviti untuk menyedia dan mendedahkan pelajar kepada peluang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar Negara. Carta Aliran Penyediaan Kertas kerja Pemurnian Kertas kerja Pengesahan Kertas Kerja oleh Pengetua Mesyuarat guru untuk pengagihan tugas Mesyuarat pelaksanaan program Pelaksanaan program Pentadbiran Borang Penilaian Program Post Mortem Menyiapkan laporan dan Penghantaran Memperbaiki pelaksanaan program seterusnya 51 .10 Merancang melaksana.8.

Kerjaya dan Pendidikan Pencegahan dadah.11 Merancang. Carta Aliran Berbincang dengan ketua jabatan Menyediakan kertas kerja program/aktiviti Meminta pengesahan kertas kerja Mengadakan mesyuarat khusus untuk pembentangan kertas kerja dan agihan tugas Menyuarat persediaan terakhir perlaksanaan program Melaksanakan program mengikut jadual Mentadbir borang penilaian program Mengadakan post mortem Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pengetua 52 .8. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung Bimbingan dan Kaunseling. melaksana.

model. kakitangan bukan guru dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan pelajar. 53 . mengawalselia dan menilai program dan aktiviti konferens dengan ibu bapa. guru. melaksana.13 Membuat penilaian aktiviti. Menyediakan kertas kerja program Meminta keulusan dari pentadbir Perbaiki lulus Mesyuarat pertama pengagihan tugas Mesyuarat ke-2 perkembangan tugas Tidak Mengedar jemputan menghadiri Aktiviti konferens Perlaksanaan program Mengawal selia perlaksanaan program Menilai keberkesanan program 8. modul. instrument dan pendekatan secara menyeluruh bagi meningkatkan mutu dan profesionalisma perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah.8.12 Merancang.

14 Merancang. menyelaras dan menilai sumber dan bahan resos perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling.8. 54 .

55 .8.15 Menjadi urusetia kepada Jaatankuasa Penyelaras Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling.

56 .16 Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalima perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah.8.

17 Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar. 57 .8. kakitangan dan ibubapa yang memerlukannya. guru.

8.18 Menjadi personal perhubungan / seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan. 58 .

59 .8.19 Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah.

20 Menjadi ahli jawatankuasa dalam Majlis Perancang Sekolah. Disiplin Sekolah dan Jawatankuasa Lembaga / Badan Pengawas Sekolah.8. 60 .

61 .8.21 Menjadi penyelaras dalam program mento-mentee sekolah.

8.22

Menjadi penyelaras dalam program-program pengembangan pelajar seperti kolokium, motivasi, kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan.

62

9.0 SENARAI SEMAK / CHECKLIST

63

9.1 Menyediakan rancangan tahunan program dan aktiviti perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. Senarai Semak Bil. 1 Tindakan Mengadakan mesyuarat rancangan / takwim B&K penyediaan Tandakan (/) Catatan

2

Mengadakan perbincangan antara pengarah projek dan AJK dilantik Menaip hasil perancangan dan takwim Pengetua/Penolong kanan HEM menyemak rancangan / takwim dan menanda tangan Perlaksanaan program (berterusan) Membuat perubahan rancangan mengikut keperluan

3 4

5 6

9.2 Mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah melalui kajian keperluan, soal selidik, temu bual dan

64

perbincangan dengan pelajar. 1 2 3 4 5 Tindakan Mengadakan mesyuarat UBK Dapatan perbincangan dan perhalusi hasilan Hasilkan borang soal selidik Perbanyakkan borang soal selidik Mengedarkan borang soal mengutip yang lengkap diisi Laporan bertulis Perbincangan dengan pengetua Menganjurkan / mengubahsuai program peringkat sekolah selidik & Tandakan (/) Catatan 6 7 8 9. 65 .3 Merancang. Senarai Semak Bil. kakitangan sekolah. ibu bapa dan bekas pelajar. mengawalselia dan mengemaskini rekod dan inventori pelajar. guru. pentadbir.

Satu melalui guru tingkatan Melengkapkan maklumat pelajar dalam kad 001M Memastikan pelajar baru berpindah menyerahkan kad 001M dari sekolah lama. menyebar maklumat Bimbingan dan Kaunseling kepada semua pelajar melalui sebarang media yang sesuai. Mengemaskini kad 001M dengan keputusan peperiksaan bagi setiap semester Penyimpanan fail 001M di bilik UBK sebelum cuti hujung tahun Penyususan dan penyimpanan fail kad 001M secara sistematik Tandakan (/) Catatan 2 3 4 5 6 7 8 9. 66 .4 Mengumpul. 1 Tindakan Mempastikan stok kad 001M sentiasa mencukupi dalam simpanan Memberi taklimat kepada semua guru tingkatan Pengagihan kad 001M kepada semua pelajar ting. menyedia.Senarai Semak Bil.

UBK UBK Tandakan (/) Catatan 2 3 semasa 4 Melatih ahli PRS sebagi agen penyebar perkhidmatan UBK. Menyediakan brouser / pamphlet tentang perkhidmatan UBK. Mengedarkan pamplet / brouser kepada semua pelajar. Memberi ceramah perkhidmatan semasa program orentasi. 5 6 67 .Senarai Semak Bil. 1 Tindakan Melaksanakan program orentasi tingkatan 1. 4 dan 6 rendah. Memberi taklimat perhimpunan sekolah.

Menjalankan sesi kaunseling kelompok.5 Mengelola dan melaksana aktiviti Bimbingan dan Kaunseling kelompok dan tunjukajar (instructional) yang meransang perkembangan pelajar secara optimum. Tindakan berbincang dengan ahli Tandakan (/) Catatan 2 Menetapkan temujanji dengan mengisi borang. sesi kelompok 3 Guru tingkatan / guru mata pelajaran menndatangani borang kebenaran menghadiri sesi kaunseling kelompok. Menyiapkan kelompok. Menetapkan sesi kaunseling seterusnya. laporan sesi kaunseling 4 5 6 68 . Senarai Semak Bil. 1 Guru UBK kelompok.9.

Menetapkan individu temujanji sesi kaunseling Tandakan (/) Catatan 2 3 Guru tingkatan / guru mata pelajaran mendatangani borang kebenaran menghadiri sesi kaunseling individu Menjalankan sesi kaunseling individu Menetapkan sesi kaunseling seterusnya Menyiapkan individu laporan sesi kaunseling 4 5 6 69 . Senarai Semak Bil. 1 Tindakan Pelajar mengisi boring mendapatkan perkhidmatan sesi kaunseling indivdu. melaksana dan mengawalselia perkhidmatan kaunseling individu secara professional dan beretika.6 Merancang.9.

9.7 Merancang. 1 Tindakan Membincangkan bentuk kertas kerja melalui mesyuarat dengan guru-guru UBK Menyiapkan kertas kerja program Pengesahan oleh Pengetua Mesyuarat antara AJK pelaksana program Program dilaksanakan Menganalisis boring penilaian program Mesyuarat Post Mortem Program Menyiapkan laporan program Menghantar laporan kepada Pengetua Tandakan (/) Catatan 2 3 4 5 6 7 8 9 70 . mengawalselia aktiviti kemahiran belajar untuk semua pelajar. melaksana. Senarai Semak Bil.

8 Merancang.9. personality dan nilai Menjemput pelajar untuk kaunseling individu / kelompok mengadakan 2 3 4 5 Mendapatkan brouser / risalah tentang IPTA / IPTS untuk mengemaskini maklumat IPTA/IPTS/pembiayaan pendidikan Mengadakan minggu kerjaya / Karnival sains & Teknologi Mengedarkan borang soal selidik untuk menilai program 6 7 71 . Senarai Semak Bil. Tindakan Tandakan (/) Catatan 1 Ceramah tentang pemilihan mata pelajaran dalam pakej persijilan terbuka Pengumpulan / penyampaian maklumat halatuju pelajaran lepasan SPM dan STPM Pentadbiran inventori minat. melaksana. mengawalselia serta menilai program dan aktiviti pemberian maklumat sesuai dengan penawaran pakej pensijilan terbuka dan keperluan IPT.

melaksana. 2 3 4 5 6 7 Mesyuarat post mortem untuk mengenalpasti kekuatan/kelemahan/cadangan mengatasi masalah Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pihak pentadbir 8 9 72 .9.9 Merancang. Senarai Semak Bil. rokok dan alkohol. inhalan. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti pendidikan pencegahan dadah. Tindakan Tandakan (/) Catatan 1 Membincangkan program Pendidikan Pencegahan dadah bersama guru-guru UBK Menyiapkan kertas kerja program Pengesahan kertas kerja program Mesyuarat AJK pelaksana program untuk pengagihan tugas Pelaksanaan program Pentadbiran borang penilaian mengutip dan menganalisis program.

1 Borang penilaian program Pemurnian kertas kerja bersama dengan guru-guru kaunseling Pengesahan kertas kerja oleh pengetua Mesyuarat pengagihan tugas untuk guruguru Memperbanyakkan program borang penilaian Catatan 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Mesyuarat pelaksanaan program Melaksanakan program Mengedarkan / mengutip boring penilaian program Post mortem dengan guru-guru Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pentadbir 73 .10 Merancang melaksana. 1 Tindakan Menyiapkan kertas kerja 1. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti untuk menyedia dan mendedahkan pelajarkepada peluang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar Negara Senarai Semak Tandakan (/) Bil.9.

1 2 3 4 Tindakan Berbincang dengan ketua Jabatan Menyediakan kertas kerja program/aktiviti Meminta pengesahan kertas kerja Mengadakan mesyuarat khusus untuk pembentangan kertas kerja dan agihan tugas Mesyuarat persediaan perlaksasnaan program terakhir Tandakan (/) Catatan 5 6 7 8 9 10 Melaksanakan program mengikut jadual Mentadbir boring penilaian program Mengadakan post mortem Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pengetua 74 .11 Merancang. melaksana. Kerjaya dan Pendidikan Pencegahan dadah. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung Bimbingan dan Kaunseling. Senarai Semak Bil.9.

Berbincang dan mendapatkan kelulusan Dari Pengetua sekolah. 8. kakitangan bukan guru dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan pelajar. 6. Mengedarkan surat panggilan untuk peserta aktiviti konferens dikalangan ibu bapa. agensi kerajaan dan bukan kerajaan. melaksana.12 Merancang. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti konferens dengan ibu bapa. Menilai sejauhmana keberkesanan program melalui soal selidik peserta konferens Tanda ( \/ ) Catatan 75 . Tindakan 1. 5. Memanggil mesyuarat yang dipengerusikan Oleh pengetua sekolah untuk mengagih tugas. Menyediakan kertas kerja 2. Memanggil mesyuarat kali kedua untuk menentukan keadaan persediaan perlaksanaan program dan aktiviti konferens. kakitangan bukan guru. Mengawal selia perlaksanaan program Aktiviti konferens. 4. guru. Melaksanakan program aktiviti konferens 7. 3. guru.9.

Terima laporan 2. Menyenaraikan perkara penting Yang tertinggal. model. Semak laporan secara menyeluruh 3. Tindakan Tanda (\/ ) Catatan 1. Bil. Menghantar kepada pengetua untuk pengesahan 76 . modul. 5.13 Membuat penilaian aktiviti.9. Membuat pembetulan/ penambahan/ Pengurangan. Menyediakan laporan lengkap 6. 4. instrument dan pendekatan secara menyeluruh bagi meningkatkan mutu dan profesionalisma perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah.

Membeli bahan resos. Senarai sumber dan bahan resos yang diperlukan. 77 . Merekodkan semua rekod/reset pembelian bahan.14 Merancang. Menulis surat permohonan kepada tuan pengetua. 04. Tandakan ( / ) Catatan 02. 06. menyelaras dan menilai sumber dan bahan resos perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. 05. 03. Menyelaras. mempamerkan dan menghebahkan sumber dan bahan resos.9. Senarai Semak Bil 01. 07. Tindakan Mesyuarat dan penilaian sumber dan bahan resos. Terima peruntukan kewangan daripada pengetua.

Tindakan Penyediaan program Mesyuarat pemurnian program Kelulusan pengetua Mengedarkan program kepada guru yang terlibat Pelaksanaan program Penilaian program Mesyuarat post mortem dan pengubahsuaian program Tandakan ( / ) Catatan 05. 03. 06. Laporan/Dokumentasi Tindakan susulan 78 . 09.9. 07. 02. Senarai Semak Bil.15 Menjadi urusetia kepada Jaatankuasa Penyelaras Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. 01. 08. 04.

1. 3. 4. 6. Tindakan Menerima atau membuat kertas kerja Mencari sumber maklumat Menubuhkan AJK pelaksana Mencari sumber tenaga pemberi maklumat Mesyuarat perlaksanaan program latihan Perlaksanaan program latihan Penilaian program Tanda ( \/ ) catatan 79 . 5.16 Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalima perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah.9. Bil. 7. 2.

kakitangan dan ibubapa yang memerlukannya.9.17 Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar. Memanggil individu untuk sessi kaunseling. Tindakan 1. Sessi kaunseling susulan 6. Rekod. Menerima aduan 2. Bil. guru. Melaporkan kepada pengetua jika perlu. 5. Menyiasat kes 3. Tanda (\/ ) Catatan 80 . 4.

Menyebarkan meklumat mengikut media yang sesuai. 5. Bil. Menilai media yang digunakan sesuai atau sebaliknya. Pendapatkan arahan / maklumat dari Pengetua/pejabat sekolah. Berbincang dengan pengetua 3.9. Mendapatkan maklumat yang diperlukan untuk mengurus perhubungsn / seranta. 4. Tindakan 1.18 Menjadi personal perhubungan / seranta sekolah dengan agensiagensi luar yang berkaitan. 2. Tanda ( \/ ) Catatan 81 .

3. 2. Tindakan Dapatkan pakej mata pelajaran.9. 1. Senarai semak: Bil. 6.19 Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah. 5. Memberi taklimat kepada pelajar Kenalpasti kelemahan Pilihan untuk atasi masalah Post mortem Pelaporan Tiandakan (\/ ) Catatan 82 . 4.

Disiplin Sekolah dan Jawatankuasa Lembaga / Badan Pengawas Sekolah. Membuat penilaian/post mortem 6. Menghadiri mesyuarat 3. Menyediakan bersama kertas kerja 4. Tindakan 1.9. Penambah baikan kertas kerja/proses kerja Tanda (\/ ) Catatan 83 .20 Menjadi ahli jawatankuasa dalam Majlis Perancang Sekolah. melaksanakan aktiviti 5. Senarai semak Bil. Menerima arahan 2.

Mesyuarat pengagihan tugas. 03. Laporan/Dokumentasi 84 . 01. 6.1 Borang pemantauan program. Tindakan Penyediaan kartas kerja. 06. Memantau program. Senarai Semak Bil. Post Mortem. Tandakan Catatan 07.21 Menjadi penyelaras dalam program mento-mentee sekolah. Pembahagian kumpulan pelajar. 5. Penilaian program.9. Kelulusan pengetua. 02. 08.1 Borang penilaian program. 05. 04.

9.22 Menjadi penyelaras dalam program-program pengembangan pelajar seperti kolokium, motivasi, kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan. Senarai semak

Bil.

Tindakan 1. Mesyuara merangka kertas kerja 2. Menyediakan kertas kerja 3. Berbincang dengan pengetua kelulusan program

Tanda (\/ )

Catatan

4. Mesyuarat AJK pelaksana bersama pengetua. 5. Mesyuarat persediaan pelaksanaan. 6. Perlaksanaan program. 7. Penilaian dan laporan

85

10.0 SENARAI BORANG YANG DIGUNAKAN 10.1 Rekod Sesi Kaunseling Individu Masa Ting. L/P Kod Klasifikasi Jenis Temuramah Klien Temuramah

Tarikh

10.2

Rekod Sesi Kaunseling Kelompok Masa Ting. L/P Kod Klasifikasi Jenis Temuramah Klien Temuramah

Tarikh

10.3 Tarikh

Rekod Sesi Bimbingan Kelompok Masa Nama Peringkat Aktiviti Klien Ting. Jantina Kod Bimb. Kaedah

10.4

Rekod Sesi Kaunseling Kelompok Masa Ting. L/P Kod Klasifikasi Jenis Temuramah Klien Temuramah

Tarikh

86

10.5 10.6 10.7 10.8 10.9 10.10 10.11 10.12 10.13 10.14 10.15 10.16

Borang Rekod Perkhidmatan Kaunseling Individu Borang Kehadiran Sesi Kaunseling / Bimbingan Borang Temujanji Khidmat Kaunseling Borang Pengesahan Pertemuan Pelajar Dengan Kaunselor Borang Persetujuan Mengikut Sesi Kaunseling Borang Kontrak Pelajar Borang Data Peribadi Klien Borang Rujukan Khidmat Kaunseling Borang Temujanji Sesi Kaunseling Kelompok Borang Rekod Kaunseling Kelompok Borang Temujanji Sesi Kaunseling Individu Borang Permohonan Pembimbing Rakan Sebaya

87

Ia juga merangkumi etika perlakuan yang piawai mengenai tatalaku yang sesuai dengan kedudukan dan identity sebagai seorag kaunselor.0 SENARAI UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN 11. Kod Etika ini berasaskan kepada nilai-nilai utama perkhidmatan kaunseling dan memberi penekanan terhadap penghargaan kendiri. dignity dan keunikan individu termasuk hak-hak dan peluangpeluang mereka. 4. Ia juga berasaskan kepada profesion kaunseling itu sendiri yang mengutamakan nilai-nilai murni.11. kaunselor hendaklah menunaikan tanggungjawab etika dengan memberi pertimbangan berasaskan kepada kesemua prinsip yang terkandung dalam Kod Etika. 3. 88 .1 KOD ETIKA KAUNSELING SEKOLAH 1. rakan-rakan kaunselor. Ia juga tidak harus digunakan untuk mengenakan tindakan disiplin kepada kaunselor tanpa diberi hak perlindungan dan keadilan yang maksima. Kod Etika ini menggariskan piawaian perlakuan dalam menjalinkan perhubungan professional dengan klien. Kod Etika ini tidak seharusnya digunakan sebagai instrument untuk menyekat peluang dan kebebasan kaunselor dalam mengamalkan khidmat kaunseling. 5. 2. Kod Etika ini bertujuan untuk menyediakan satu garis panduan bagi kaunselor dan juga menjadi asas dalam menyelesaikan isu etika yang timbul dan dianggap menyeleweng daripada piawaian perlakuan kaunselor. majikan. individu dan profesion lain serta masyarakat keseluruhannya. Apabila menghadapi situasi yang memerlukan intervensi. Kod Etika ini tidak menggariskan semua peraturan mengenai perlakuan kaunselor dalam menghadapi keadaan yang begitu kompleks dalam melaksanakan tanggungjawab.

3. menangani krisis. sama ada klien individu atau klien kelompok. 89 . Perkhidmatan kaunseling ialah perkhidmatan yang memberi peluang kepada klien untuk berkembang ke arah kehidupan yang lebih bahagia dan bermakna.2 SKOP KAUNSELING 1. Ia merangkumi usaha kerja dengan individu atau kumpulan. 2. mengembangkan persefahaman kendiri. TANGGUNGJAWAB KAUNSELOR TERHADAP KLIEN 1. 2. Skop perkhidmatan kanuseling meliputi isu-isu perkembangan analisis dan penyelesaian masalah. Kaunselor mestilah diawasi serta dinilai tugas kaunselingnya oleh penyelia profesiona melalui penyeliaan lazim (Regular Supervision) dan sokongan perundingan (consultative support). Kaunselor hendaklah memahami dan menghormati latar belakang social latar budaya klien. 2. Objektif perhubungan kaunseling berbeza mengikut klien. Kaunselor berperanan sebagai fasilitator kepada klien dalam menangani isu dan masalah yang dihadapi dengan menghormati martabat diri. 11. 3. 3. A.3 KOD TATALAKU Kaunselor hendaklah menjaga tatalakunya demi memelihara piawaian dan identity sebagai seorang kaunselor dan integriti profesion kaunseling. kecekapan dan kemahiran dalam bidang profesionnya. meningkatkan ketahanan emosi semasa menghadapi konflik dalaman atau memperbaiki dan mempertingkatkan hubungan dan interaksi dengan individu lain.11. nilai dan keupayaannya. 4. objektif dan jujur selaras dengan profesion kaunseling. Kaunselor bertanggungjkawab untuk mengutamakan kepentingan klien. membuat keputusan. Kaunselor hendaklah menghormati privasi klien dan merahsiakan segala maklumat yang diperolehi semasa kaunseling melainkan maklumat yang akan membahayakan klien atau orang-orang di persekitarannya. Kaunselor hendaklah sentiasa berusaha menilai dan meningkatkan pengetahuan. Kaunselor hendaklah menjalankan tugasnya dengan penuh tanggungjawab.

Kaunselor hendaklah berkhidmat dengan penuh dedikasi. bertanggungjawab terhadap tingkahlakunya. seksual. Kaunselor tidak digalakkan memberi perkhidmatan kaunseling kepada saudara mara. 8. ikhlas. jujur dan membuktikan kemahiran serta kecekapan profesionalismanya. Kaunselor hendaklah mencapai persetujuan dengan kliennya di peringkat awal sesi kaunseling mengenai batasan unsure kerahsiaan. mempersetujui atau menggalakkan deskriminasi berasaskan ras. emosi dan sebagainya. Kaunselor hendaklah menjelaskan kepada klien mengenai keperluan. Semasa menjalankan sesi kaunseling. kaunselor hendaklah memelihara kesejahteraan fizikal dan psikologi klien dan tidak memperalatkan klien untuk kepentingan diri sendiri sama ada dari aspek kewangan. kaunselor hendaklah merujuk klien tersebut kepada pihak yang berkenaan. mental atau diskriminasi dalam bentuk apa sekalipun. Kaunselor tidak boleh menghalang klien yang hendak menamatkan sesi kaunseling atau ingin bertukar kepada kaunselor yang lain. Sekiranya mengikut pertimbangan kaunselor. 11. 6. Kaunselor hendaklah menyediakan tempat yang selesa dan private untuk sesi kaunseling. 5. 13. kawan karib. 16.4. status ideology. Klien tidak seharusnya diperhatikan oleh orang luar melainkan dengan kebenarannya termasuk juga sesi kaunseling yang dirakamkan atau dipitavideokan. Kaunselor tidak boleh mengamalkan. P)ersetujuan antara kaunselor dank lien menegnai kerahsiaan boleh disemaksemula dan diubah dengan persetujui bersama. Kaunselor hendaklah membimbing klien kea rah pembentukan sikap. 12. 14. 15. atau sesiapa yang mempunyai hubungan intim dengannya atau mempunyai hubungan dengan pihak pentadbiran yang membuat penilaian. agama. 90 . kecacatan fizikal. 9. jantina. 7. 10. kaunselor hendaklah menggunakan budibicaranya untuk menjaga kepentingan klien dan orang lain yang terlibat. proses dan implikasi perkhidmatan kaunseling. Dalam kes yang jelas terbukti bahawa klien atau orang lain berada dalam keadaan bahaya. klien memerlukan perkhidmatan luar daripada bidang kepakarannya. Kaunselor hendaklah memastikan bahawa kliennya tidak menjalani kaunseling dengan kaunselor yang lain pada masa yang sama. Kaunselor juga perlu menghormati keputusan atau penentuan kendiri yang dibuat oleh klien.

8. TANGGUNGJAWAB KAUNSELOR TERHADAP RAKAN PROFESIONALNYA 1. TANGGUNGJAWAB TERHADAP MASYARAKAT 1. Kaunselor hendaklah mematuhi persetujuan komitmen yang ditandatangani dengan organisasi tempat dia berkhidmat. Menghormati sosio-budaya 2. 2. Kaunselor hendaklah bersama-sama bertanggungjawab ke atas peningkatan kerjaya untuk dirinya dan stafnya. beban kerja dan akauntabiliti. C.B. 91 . Kaunselor hendaklah menjelaskan bidang kepakaran dan tahap kecekapan profesionalnya. membantu serta membela rakan kaunselor yang teraniaya akibat tuduhan dan tohmahan perlakuan yang tidak beretika. Kaunselor hendaklah membenarkan dirinya dinilai secara professional dari masa ke masa. 6. Kaunselor hendaklah menunjukkan sikap menghormati. 2. Kaunselor tidak boleh menyalahgunakan kemudahan dan sumber organisasinya. 5. Kaunselor hendaklah bersedia untuk mempertahankan. 7. Kaunselor hendaklah mewujudkan hubungan interpersonal dan persetujuan kerja dengan penyelia dan stafnya mengenai khidmat kaunseling khususnya mengenai unsure kerahsiaan. Kaunselor hendaklah memberitahu kepada pihak majikan tentang keadaan yang boleh menyebabkan konflik yang merosakkan atau menyekat keberkesanan perkhidmatannya. Kaunselor hendaklah saling berusaha meningkatkan tahap kecekapan profesionalismya. TANGGUNGJAWAB TERHADAP ORGANISASI DAN MAJIKAN 1. perbezaan antara fakta umum atau peribadi. mendedahkan serta memperbetulkan perlakuan rakan kaunselor 4. 3. 3. Kaunselor hendaklah berusaha untuk mengikuti polisi dan prosedur serta meningkatkan kecekapan dan keberkesanan perkhidmatan organisasinya. Kaunselor hendaklah bertindak untuk mencegah berlakunya diskriminasi dalam organisasi dan dalam pelaksanaan polisi amalan pekerjaan. adil dan terbuka terhadap rakan profesionalnya. Menghormati adat dan undang-undang setempat D. 4. 9. Kaunselor bertanggungjawab untuk mencegah.

Kaunselor hendaklah memberi penerangan yang lengkap mengenai ujian supaya keputusan ujian itu dapat diterima oleh klien dalam perspektif yang betul. 2. Kaunselor hendaklah berhati-hati dari segi penggunaan ujian. Ujian yang digunakan hendaklah berdasarkan kepada kelayakan dan kemahirannya dari segi pentadbiran dan interpretasi keputusan ujian dan tujuan. 92 . Kaunselor hendaklah memberi keterangan yang tepat apabila memberi taklimat tentang ujian dan pengukuran kepada orang awam. 3.PENGUKURAN DAN PENILAIAN 1. 4. Kegunaan keputusan ujian hendaklah diberitahu kepada klien sebelum ujian diberi melainkan dalam kes di mana pengecualiaan hak yang eksplisit telah dipersetujui terlebih dahulu. Kaunselor hendaklah mengawasi supaya keputusan ujian tidak disalahfaham atau disalahgunakan.

modul. Membuat tindakan pembetulan dan penambah baikan yang perlu. modul. Menerima laporan Menyemak laporan secara menyeluruh. Proses kerja Membuat penilaian aktiviti. instrument dan pendekatan secara menyelurkan bagi meningkatkan mutu dan profesionalme perkhidmatan bimbingan dan kaunseling sekolah. model. Mengemukan kepada pihak pentadbiran untuk kelulusan. Menulis atau menyediakan laporan lengkap berhubung dengan aktiviti yang telah dijalankan.13. instrument dan pendekatan secara menyelurkan bagi meningkatkan mutu dan profesionalme perkhidmatan bimbingan dan kaunseling sekolah. 93 . Carta Aliran: Membuat penilaian aktiviti. model. Menyenaraikan perkara-perkara penting yang tertinggal.

Senarai semak: Membuat penilaian aktiviti. Merancang. Menyelaras dan Menilai Sumber dan Bahan Resos Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. model. 14. 94 . modul. Carta Aliran Mesyuarat dan menilai sumber dan bahan resos. instrument dan pendekatan secara menyelurkan bagi meningkatkan mutu dan profesionalme perkhidmatan bimbingan dan kaunseling sekolah.

Menyelaras. Merekodkan tentang rekod/reset pembelian. Membeli bahan resos. Menerima peruntukan kewangan daripada pihak pengetua. Menulis surat permohonan peruntukan kewangan kepada pihak pengetua. mempamerkan dan menghebahkan sumber dan bahan resos.Menyeneraikan sumber dan bahan resos yang diperlukan. 15. Menjadi urusetia kepada jawatankuasa penyelaras perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. 95 .

Carta Aliran Penyediaan program Perbincangan program dengan guruguru kaunseling Pengesahan Mengedarkan program Melaksanakan program Penilaian program Post mortem Penyediaan / penghantaran laporan 96 .

Menerima atau membuat kertas kerja Mencari sumber maklumat Menubuhkan AJK pelaksana 97 . Proses kerja Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalisma perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di sekolah. Carta aliran: Proses kerja menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalisma perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di sekolah.16.

Mencari sumber tenaga pemberi maklumat Mesyuarat perlaksanaan program latihan Perlaksanaan program latihan Penilaian program Senarai semak: Proses kerja menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalisma perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di sekolah. 98 .

Menerima aduan Menyesat kes Panggil . guru. kakitangan dan ibu bapa yang memerlukannya.17. guru.: Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar.sessi kaunseling 99 . Carta aliran kerja: Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar. kakitangan dan ibu bapa yang memerlukannya.

Rekod Senarai semak: Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar. guru. 100 . kakitangan dan ibu bapa yang memerlukannya.Laporkan kepada pengetua jika perlu Sessi kaunseling susulan jika perlu.

18: Menjadi personel perhubungan/seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan.

Carta aliran kerja: Menjadi personel perhubungan/seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan. Menerima arahan/maklumat

dapat

Berhubung pengetua/kerani untuk arahan/maklumat

Mengurus maklumat/melayan/berhubung dengan personalia tertentu sekolah dan agensi luar.

Menyebarkan maklumat melalui media cetak /elektronik/benner.

Penilaian media penyampai.

101

Senarai semak: Menjadi personel perhubungan/seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan.

102

19.: Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah. Carta aliran kerja: Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah.

Mendapatkan pakej matapelajaran

Memberi taklimat kepada pelajar

Kenalpasti kelemahan pelajar

buat

Beri maklumat bantu pelajar pilihan

Post mortem

Pelaporan

103

20. Terima arahan 104 . Carta aliran kerja: Menjadi ahli jawatan kuasa dalam perancangan sekolah. : Menjadi ahli jawatan kuasa dalam perancangan sekolah.Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah. disiplin sekolah dan jawatankuasa lembaga/Badan pengawas sekolah. disiplin sekolah dan jawatankuasa lembaga/Badan pengawas sekolah.

Menulis mesyuarat menulis kertas kerja Menyediakan bersama kertas kerja program Menjalankan tugas melaksanakan bersama Hantar laporan Post mortem Penambah baikan Senarai semak: Menjadi ahli jawatan kuasa dalam perancangan sekolah. disiplin sekolah dan jawatankuasa lembaga/Badan pengawas sekolah. 105 .

Menyediakan kertas kerja.21. Proses Kerja Carta Aliran. Meminta kelulusan pengetua. Membahagikan pelajar kepada kumpulan. Menjadi Penyelaras Dalam Program Mento-Mentee Sekolah. 106 .

kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan. Memantau program. Membuat post-mortem.Mesyuarat pengagihan kumpulan. : Menyediakan penyeleras dalam program-program perkembangan pelajar serta kolokium. motivasi. Menilai program. Melaksanakan program. kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan. motivasi. arta aliran kerja: Menyediakan penyeleras dalam program-program perkembangan pelajar serta kolokium. Laporan 22. 107 .

Penilaian dan laporan 108 . Mesyuarat persediaan pelaksanaan. Perlaksanaan program.Mesyuara merangka kertas kerja Menyediakan kertas kerja Berbincang dengan pengetua kelulusan program Mesyuarat AJK pelaksana bersama pengetua.

8.0 CARTA ALIRAN KERJA 8.1 Menyediakan rancangan tahunan program dan aktiviti perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. Mesyuarat menyediakan rancangan / takwim Perbincangan antara pengarah Projek yang dilantik Bersama dengan AJK Menaip hasil perancangan program Pengetua / Penolong Kanan HEM menyemak rancangan / Takwim dan menanda tangan Tidak Puas hati ? Arahan buat pindahan Guru melaksanakan aktiviti ikut rancangan Membuat perubahan rancangan mengikut keperluan 109 .

pentadbir. Mesyuarat UBK Dapat Perbincangan & Perhalusi Hasilan Hasilkan borang soal selidik Perbanyakkan Borang soal selidik Mengedarkan soal selidik & mengutip yang Lengkap diisi Laporan bertulis Perbincangan dengan pengetua Menganjur / mengubahsuai program peringkat sekolah 110 . temu bual dan perbincangan dengan pelajar.8.2 Mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah melalui kajian keperluan. guru. kakitangan sekolah. soal selidik. ibu bapa dan bekas pelajar.

8.11 Merancang. mengawalselia dan mengemaskini rekod dan inventori pelajar. 111 .

menyebar maklumat Bimbingan dan Kaunseling kepada semua pelajar melalui sebarang media yang sesuai. menyedia.8. 112 .12 Mengumpul.

113 .8.13 Mengelola dan melaksana aktiviti Bimbingan dan Kaunseling kelompok dan tunjukajar (instructional) yang meransang perkembangan pelajar secara optimum.

14 Merancang. melaksana dan mengawalselia perkhidmatan kaunseling individu secara professional dan beretika. 114 .8.

15 Merancang.8. 115 . mengawalselia aktiviti kemahiran belajar untuk semua pelajar. melaksana.

16 Merancang.8. CARTA ALIRAN Program anjuran bersama UBK dan Kurikulum Penyebaran maklumat pada pelajar lepasan SPM & STPM Mentadbir inventori kepada pelajar yang berminat Bimbingan individu / kelompok Kemaskini maklumat IPTA / IPTS / Penbiayan pendidikan Menyertai carnival Sains & Teknologi Penganjuran Minggu Kerjaya Peringkat Sekolah Tindakan Susulan 116 . melaksana. mengawalselia serta menilai program dan aktiviti pemberian maklumat sesuai dengan penawaran pakej pensijilan terbuka dan keperluan IPT.

17 Merancang. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti pendidikan pencegahan dadah. melaksana. inhalan. rokok dan alkohol.8. 117 .

mengawalselia dan menilai program dan aktiviti untuk menyedia dan mendedahkan pelajar kepada peluang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar Negara. Carta Aliran Penyediaan Kertas kerja Pemurnian Kertas kerja Pengesahan Kertas Kerja oleh Pengetua Mesyuarat guru untuk pengagihan tugas Mesyuarat pelaksanaan program Pelaksanaan program Pentadbiran Borang Penilaian Program Post Mortem Menyiapkan laporan dan Penghantaran 118 .8.18 Merancang melaksana.

melaksana. Kerjaya dan Pendidikan Pencegahan dadah. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung Bimbingan dan Kaunseling.19 Memperbaiki pelaksanaan program seterusnya Merancang.8. Carta Aliran Berbincang dengan ketua jabatan Menyediakan kertas kerja program/aktiviti Meminta pengesahan kertas kerja Mengadakan mesyuarat khusus untuk pembentangan kertas kerja dan agihan tugas Menyuarat persediaan terakhir perlaksanaan program Melaksanakan program mengikut jadual Mentadbir borang penilaian program Mengadakan post mortem Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pengetua 119 .

kakitangan bukan guru dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan pelajar. Menyediakan kertas kerja program Meminta keulusan dari pentadbir Perbaiki lulus Mesyuarat pertama pengagihan tugas Mesyuarat ke-2 perkembangan tugas Tidak Mengedar jemputan menghadiri Aktiviti konferens Perlaksanaan program Mengawal selia perlaksanaan program Menilai keberkesanan program 120 . melaksana.8. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti konferens dengan ibu bapa. guru.23 Merancang.

Mengemukan kepada pihak pentadbiran untuk kelulusan. modul. Menulis atau menyediakan laporan lengkap berhubung dengan aktiviti yang telah dijalankan.8. model. 121 . Menyenaraikan perkara-perkara penting yang tertinggal. instrument dan pendekatan secara menyeluruh bagi meningkatkan mutu dan profesionalisma perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah.24 Membuat penilaian aktiviti. Membuat tindakan pembetulan dan penambah baikan yang perlu. Carta Aliran Menerima laporan Menyemak laporan secara menyeluruh.

Menyelaras. 122 . Carta Aliran Mesyuarat dan menilai sumber dan bahan resos.25 Merancang. mempamerkan dan menghebahkan sumber dan bahan resos. menyelaras dan menilai sumber dan bahan resos perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. Menerima peruntukan kewangan daripada pihak pengetua. Menyeneraikan sumber dan bahan resos yang diperlukan. Menulis surat permohonan peruntukan kewangan kepada pihak pengetua. Membeli bahan resos.8. Merekodkan tentang rekod/reset pembelian.

26 Menjadi urusetia kepada Jaatankuasa Penyelaras Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. Carta Aliran Penyediaan program Perbincangan program dengan guruguru kaunseling Pengesahan Mengedarkan program Melaksanakan program Penilaian program Post mortem Penyediaan / penghantaran laporan 123 .8.

Carta aliran Menerima atau membuat kertas kerja Mencari sumber maklumat Menubuhkan AJK pelaksana Mencari sumber tenaga pemberi maklumat Mesyuarat perlaksanaan program latihan Perlaksanaan program latihan Penilaian program 124 .27 Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalima perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah.8.

Carta aliran Menerima aduan Menyiasat kes Panggil .8.sesi kaunseling Laporkan kepada pengetua jika perlu Sesi kaunseling susulan jika perlu.28 Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar. guru. kakitangan dan ibubapa yang memerlukannya. Rekod 125 .

8. Menyebarkan maklumat melalui media cetak /elektronik/benner. Carta aliran Menerima arahan/maklumat Berhubung pengetua/kerani untuk dapat arahan/maklumat Mengurus maklumat dan melayanagensi luar. 126 . Penilaian media penyampai.29 Menjadi personal perhubungan / seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan.

30 Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah. Carta aliran Mendapatkan pakej matapelajaran Memberi taklimat kepada pelajar Kenalpasti kelemahan pelajar Beri maklumat bantu pelajar buat pilihan Post mortem Pelaporan 127 .8.

8. Disiplin Sekolah dan Jawatankuasa Lembaga / Badan Pengawas Sekolah.31 Menjadi ahli jawatankuasa dalam Majlis Perancang Sekolah. Carta aliran Terima arahan Menulis kertas kerja Berbincang dengan pengetua Melaksanakan program Hantar laporan Post mortem Penambah baikan 128 .

Mesyuarat pengagihan kumpulan. Carta Aliran Menyediakan kertas kerja.8. Memantau program. Menilai program. Laporan 129 . Membuat post-mortem. Meminta kelulusan pengetua.32 Menjadi penyelaras dalam program mento-mentee sekolah. Membahagikan pelajar kepada kumpulan. Melaksanakan program.

33 Menjadi penyelaras dalam program-program pengembangan pelajar seperti kolokium. Perlaksanaan program. kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan. Penilaian dan laporan 130 . Mesyuarat persediaan pelaksanaan. motivasi.8. Carta Aliran Mesyuara merangka kertas kerja Menyediakan kertas kerja Berbincang dengan pengetua kelulusan program Mesyuarat AJK pelaksana bersama pengetua.

131 .

132 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->