P. 1
Fail Meja Guru Bk

Fail Meja Guru Bk

|Views: 226|Likes:
Published by Mohd Hamdi

More info:

Published by: Mohd Hamdi on Jan 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/22/2013

pdf

text

original

KANDUNGAN 01.0 OBJEKTIF JABATAN / PEJABAT 02..0 OBJEKTIF BAHAGIAN / UNIT 03.0 CARTA ORGANISASI JABATAN / PEJABAT 04.

0 CARTA ORGANISASI KEDUDUKAN PEGAWAI

MUKA SURAT

05.0 SENARAI TUGAS / KUASA DAN HUBUNGAN 5.1 SENARAI TUGAS 5.2 BIDANG TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB 5.3 SENARAI TUGAS, KUASA DAN HUBUNGAN 5.4 SUKATAN PELAJARAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEKOLAH MENENGAH 5.5 SENARAI TUGAS GURU PENASIHAT KELAB BIMBINGAN DAN KAUNSELING 5.6 SENARAI TUGAS GURU PENASIHAT PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 06.0 PERATURAN - PERATURAN PENTADBIRAN 07.0 PROSES KERJA 08.0 CARTA ALIRAN KERJA 09.0 SENARAI SEMAK / CHECKLIST 10.0 SENARAI BORANG YANG DIGUNAKAN 11.0 SENARAI UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN 11.1 KOD ETIKA KAUNSELING SEKOLAH 12.0 SENARAI JAWATANKUASA YANG DIANGGOTAI 13.0 NORMA KERJA 14.0 SENARAI TUGAS HARIAN

1

1.0 OBJEKTIF JABATAN / PEJABAT

2

2..0 OBJEKTIF BAHAGIAN / UNIT

3

3.0 CARTA ORGANISASI JABATAN / PEJABAT 4 .

0 CARTA ORGANISASI KEDUDUKAN PEGAWAI 5 .4.

6 . melaksana. Merancang. temu bual dan perbincangan dengan pelajar. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti untuk menyedia dan mendedahkan pelajarkepada peluang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar Negara. inhalan. menyedia. Merancang. rokok dan alkohol.8 5. melaksana. melaksana. melaksana dan mengawalselia perkhidmatan kaunseling individu secara professional dan beretika. pentadbir.9 5.11 Merancang melaksana.10 5. Mengumpul. melaksana.5. kakitangan sekolah. Merancang. soal selidik. Mengelola dan melaksana aktiviti Bimbingan dan Kaunseling kelompok dan tunjukajar (instructional) yang meransang perkembangan pelajar secara optimum.5 5. 5. Mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah melalui kajian keperluan.6 5. Kerjaya dan Pendidikan Pencegahan dadah.1 SENARAI TUGAS 5. menyebar maklumat Bimbingan dan Kaunseling kepada semua pelajar melalui sebarang media yang sesuai. mengawalselia aktiviti kemahiran belajar untuk semua pelajar. mengawalselia dan mengemaskini rekod dan inventori pelajar. Merancang.3 Menyediakan rancangan tahunan program dan aktiviti perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. guru. Merancang. mengawalselia serta menilai program dan aktiviti pemberian maklumat sesuai dengan penawaran pakej pensijilan terbuka dan keperluan IPT. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung Bimbingan dan Kaunseling.7 5. ibu bapa dan bekas pelajar.2 5. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti pendidikan pencegahan dadah.4 5.0 SENARAI TUGAS / KUASA DAN HUBUNGAN 5.12 Merancang. 5.

kakitangan dan ibubapa yang memerlukannya. 7 .22 Menjadi penyelaras dalam program mento-mentee sekolah. sumber dan bahan resos Jaatankuasa Penyelaras Perkhidmatan 5. kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan.13 Merancang. 5.20 Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah. 5. kakitangan bukan guru dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan pelajar. Disiplin Sekolah dan Jawatankuasa Lembaga / Badan Pengawas Sekolah. 5. melaksana.5. guru. guru.14 Membuat penilaian aktiviti. 5. modul. model.17 Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalima perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah.18 Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar. 5. instrument dan pendekatan secara menyeluruh bagi meningkatkan mutu dan profesionalisma perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. 5. motivasi. 5.16 Menjadi urusetia kepada Bimbingan dan Kaunseling. menyelaras dan menilai perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling.23 Menjadi penyelaras dalam program-program pengembangan pelajar seperti kolokium. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti konferens dengan ibu bapa.21 Menjadi ahli jawatankuasa dalam Majlis Perancang Sekolah.19 Menjadi personal perhubungan / seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan. 5. 5.15 Merancang.

5. Mencatat / mengambil nota iii. Mengenal personality. SPM (V) dan STPM berhubung dengan peluang melanjutkan pelajaran di Institusi pengajian Tinggi dan pembiayaan pendidikan. Strategi Menghadapi Peperiksaan 6. 1. 3. Keberkesanan perkhidmatan akan dapat mewujudkan pelajar yang seimbang. Penyampaian maklumat pakej pensijilan terbuka Kaedah Bimbingan Kelompok Bimbingan Individu Kaunseling kelompok Biblio kaunseling Kursus/ Bengkel/ Seminar Kem / perkhemahan Tayangan video Taklimat Kolokium Tutor Sebaya Mentor Mentee Pembimbing Rakan Sebaya Lawatan terancang Bank Maklumat 2 Kerjaya Bank Maklumat Berkomputer Pameran Pertandingan aktivitiaktiviti pendidikan dan kerjaya 8 . Kemahiran Belajar i. kaedah penyampaian perkhidmatan kepada kumpulan sasar adalah amat penting. Input Penerangan mengenai pensijilan terbuka 2. Mengulangkaji vi.2 BIDANG TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB Bagi memastikan bahawa matlamat dan objektif perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling tercapai. Kemahiran berfikir 3. Kemahiran Pengurusan Diri 5. Mengingat v. Pendidikan Kerjaya 2. Kemahiran Pengurusan Masa 4. Pengumpulan / Penyampaian maklumat halatuju pelajar lepasan SPM. berjiwa besar dan waja. Menjawab soalan peperiksaan vii. Usaha-usaha untuk membina insan yang terus maju kearah hidup yang bermakna bagi kesejahteraan diri. Minat dan Nilai berhubung dengan pemilihan kerjaya. masyarakat dan Negara perlu dilaksanakan dengan seimbang dalam semua bidang seperti berikut: Bil 1 Bidang Akademik 1. Membaca ii. Mendengar iv. berwawasan dan berketrampilan.

Ujian/Inventori/ Senarai semak berkaitan dengan Psikososial 2. Perkembangan keremajaan 15. Komunikasi 2. personality. nilai dan lain-lain untuk mengenalpasti halatuju diri pelajar. Kemahiran membuat keputusan 9. Pengekalan penghargaan kendiri / Self Esteem 14. kolokium Lawatan terancang Kem Bina Insan / Diri Tayangan video Latihan Dalam Kumpulan Perkhemahan Ceramah 4 Keibu-bapaan Kaunseling keluarga Pembimbing Rakan Sebaya Pameran Perkhemahan keluarga/ hari keluarga Lawatan ke rumah (Home Visit) Kaunseling keluarga Khidmat konsultasi Kursus kemahiran keibubapaan 9 . Kemahiran sintesis 12. Kemahiran Rohani 8. Mengumpul dan menyebar maklumat pendidikan dan kerjaya Bimbingan kerjaya merentasi kurikulum & kokurikulum Bimbingan kelompok Bimbingan individu Kaunseling kelompok Kaunseling individu Biblio kaunseling Forum.Pengendalian Kendiri 17. kursus-kursus dan kerjaya lepasan SPM (SPM(V). 3 Psiko-sosial 1.1 Kepimpinan 3. Institusi / agensi yang menyediakan kursus / latihan kemahiran lepasan SPM / SPM(V). Konsep kendiri 16. seminar. Isu-isu kekeluargaan 3.2 Perkembangan remaja masa kini dan akan datang 3. Kemahiran pengawalan diri 10. Kemahiran Komunikasi 4.3 Kerukunan dan kesejahteraan keluarga Menjawa pernyataanpernyataan dalam inventori minat. bengkel. Kemahiran analisis kritikal 13. Penyaringan maklumat 6. Pengurusan Tekanan 7. Kemahiran aplikasi 11. Merujuk Kad Maklumat Diri 3. Perkembangan individu 3. Program oreintasi 1. Kemahiran asertif / Tegas diri 5. kursus.berkaitan dengan mata pelajaran elektif di sekolah menengah. 4.

Pendidikan Kekeluargaan 4. Komunikasi 2. Kemahiran penyelasaian masalah 3. Pendidikan kekeluargaan 4. Pendidikan Perkembangan Seksual 7. Kemahiran tegas diri 5. Kemahiran Pemilihan aktiviti keutamaan pengawas Latihan Pembimbing Rakan Sebaya Latihan Kepimpinan ketua kelas dan pengerusi kelab/ Persatuan Latihan Kepemimpinan bagi pelajar-pelajar biasa Praktikum Pembimbing Rakan Sebaya Ceramah Seminar Bengkel Ujian Urin Ujian HIV Rujukan kepada Kementerian Kesihatan Kaunseling susulan Kaunseling sokongan 6 Pendidikan Pencegahan Dadah 1. Perkembangan individu 3. Pembimbing Rakan Sebaya 6. Kemahiran Asertif /Tegas Diri/ Kaunseling kekeluargaan 5. Komunikasi 2. Perkembangan individu 3.Buletin keluarga Latihan kepimpinan 5 Pembangunan Diri Pelajar 1. Kemahiran Sosial 6. Kemahiran komunikasi 2. Sikap benci kepada dadah dan inhalan 1. Kemahiran asertif /tegas diri 5. Kemahiran Sosial 7. Kepimpinan 4. Kemahiran menghindar Jangkitan HIV / AIDS 7 Kaunseling HIV/AIDS 10 . Kemahiran social 6.

6. 1.3 SENARAI TUGAS. Mengumpul / menyampaikan maklumat halatuju pelajar lepasan SPM. Memberi Bimbingan Kerjaya 1. Mencatat / mengambil nota iii. SPM (V) dan STPM berhubung dengan peluang melanjutkan pelajaran di Institusi pengajian Tinggi dan pembiayaan pendidikan. Memberi Penerangan mengenai pensijilan terbuka 2. Institusi / agensi yang menyediakan kursus / latihan kemahiran lepasan SPM / SPM(V). Memanggil pelajar Mengadakan mesyuarat Pengetua Pen. Mengingat v. Memberi Bimbingan Kemahiran Pengurusan Masa 4. Membaca ii.2 Penyampaian maklumat pakej pensijilan terbuka berkaitan dengan mata pelajaran elektif di sekolah menengah. Memberi Bimbingan Kemahiran Pengurusan Diri 5. KUASA DAN HUBUNGAN Tugas Pegawai Atasan Yang Ada Hubungan Pengetua PK 1 PK HEM Guru Kelas Tugas dan Tanggungjawab Kuasa Yang Di beri Tugas Pegawai Lain Yang Ada Hubungan 1. 1.3. 1.5. kursus-kursus dan kerjaya lepasan SPM (SPM(V). Kanan HEM Guru kelas Mengumpulkan pelajar Menyampaikan ceramah 11 . Kemahiran berfikir 3. Memberi Bimbingan Kemahiran Belajar i. Minat dan Nilai berhubung dengan pemilihan kerjaya. Memberi Bimbingan Strategi Menghadapi Peperiksaan.1 Mengenal personality. Kanan 1 Pen. Mendengar iv. Mengulangkaji vi. Menjawab soalan peperiksaan vii.

2 Kemahiran asertif / Tegas diri 3.12 Perkembangan keremajaan 3.6 Kemahiran membuat keputusan 3.2 Tingkatan 4 5. Mentadbir Ujian / Inventori / Senarai semak berkaitan dengan Psikososial 2.14 Konsep kendiri 2.9 Kemahiran aplikasi 2.1.Pengetua Pen. Kaunseling Individu 2.4 Penyaringan maklumat 2.3 Penyaringan maklumat 3. Mengadakan Program orientasi 5. Kaunseling Kelompok 3.5. Kemahiran Komunikasi 2.10 Kemahiran sintesis 2.13 Konsep kendiri 3.5 Kemahiran Rohani 3. Kanan 1 Pen.3 Kemahiran asertif / Tegas diri 2.2.8 Kemahiran pengawalan diri 2.9 Kemahiran sintesis 3.12 Pengekalan penghargaan kendiri / Self Esteem 2.15 Pengendalian Kendiri 3.11 Kemahiran analisis kritikal 2.7 Kemahiran membuat keputusan 2.3 Tingkatan 6R 5. Kemahiran Komunikasi 3.7 Kemahiran pengawalan diri 3. Kanan HEM Guru kelas 1.6 Kemahiran Rohani 2. Mengadakan program motivasi 5. Pengurusan Tekanan 2.4 Pelajar baru Memanggil pelajar Menerima pelajar tanpa syarat menandatanga borang berkaitan 12 .10 Kemahiran analisis kritikal 3.13 Perkembangan keremajaan 2.11 Pengekalan penghargaan kendiri / Self Esteem 3.1 Merujuk Kad Maklumat Diri 2.1 Tingkatan 1 5.14 Pengendalian Kendiri 4.4 Pengurusan Tekanan 3.8 Kemahiran aplikasi 3.

2 Pendidikan kekeluargaan 2.1 Kepimpinan 1. Kanan HEM Guru kelas Menerima tanpa syarat Menyampaikan ceramah Menggunakan bangunan sekolah 13 .1 Perkembangan individu Menjemput penceramah luar Menerima tanpa syarat Pengetua Pen.2 Perkembangan remaja masa kini dan akan datang 1. Kanan 1 Pen.1 KemahiranKomunikasi 1.3 Kemahiran social 1. Kanan HEM Guru kelas 1.2 Isu-isu kekeluargaan 1.3 Kepimpinan 3.Pengetua Pen.6 Kemahiran Sosial 3. Kanan HEM Guru kelas Melaksanakan mesyuarat antara guru Menjemput penceramah luar Pengetua Pen. Mengadakan Seminar/ Bengkel Pencegahan Dadah 3.7 Kemahiran Pemilihan aktiviti keutamaan 1. 2 Kemahiran penyelesaian masalah 3.3 Kemahiran Sosial 2.2 Kemahiran asertif /tegas diri 1. Kanan 1 Pen.3 Sikap benci kepada dadah dan inhalan 1.3 Kerukunan dan kesejahteraan keluarga 1.1 Perkembangan individu 2.1 Kemahiran Komunikasi 1. Kanan 1 Pen.1 Perkembangan individu 1. Mengadakan seminar keibubapaan 1. Memberi bimbingan 1.2.2 Kemahiran Asertif /Tegas Diri/ Kaunseling kekeluargaan 1.2.5 Pembimbing Rakan Sebaya 3. Memberi ceramah 2.4 Kemahiran tegas diri 3. Memberi kursus kepada ahli PRS 1.2.4 Kemahiran menghindar Jangkitan HIV / AIDS 2. Kanan 1 Pen. Memberi kaunseling Individu 2. Mengadakan seminar motivasi 3.1 Kemahiran komunikasi 3. Memberi kursus kepimpinan 2. Kanan HEM Guru kelas Menerima tanpa syarat Memanggil pelajar Menjemput penceramah luar Pengetua Pen. Memberi ceramah 2.

1 Penempatan selepas PMR 6.3 Kemahiran mendengar 2.2 Kemahiran mencatat / mengambil nota 2.7 Kemahiran Menjawab Soalan Peperiksaan 3. Kemahiran ini membolehkan pelajar meningkatkan kecemerlangan akademik.4 Kemahiran Berfikir 2.1 Kemahiran Membaca 2.4 SUKATAN PELAJARAN BIMBINGAN & KAUNSELING SEKOLAH MENENGAH BAHAGIAN A : AKADEMIK Dalam bahagian ini pelajar-pelajar diperkenalkan kepada kemahiran-kemahiran belajar. 1.5 Kemahiran Mengingat 2. Penempatan 6.3 Pemilihan Mata Pelajaran Mengikut Minat Kerjaya.2 Penempatan selepas SPM / STPM 6.6 Kemahiran Mengulangkaji 2.2. Kemahiran Pengurusan Masa 5. 2. Strategi menghadapi peperiksaan 6. Pemilihan Mata Pelajaran 1. Kemahiran Belajar 2. Ini juga akan memberi motivasi kepada pelajar dalam menghadapi alam persekolahan.2 Pemilihan Mata Pelajaran Elektif 1. Kemahiran Pengurusan Diri 4.3 Penempatan ke dalam pekerjaan 14 . pemilihan mata pelajaran dan peluang-peluang melanjutkan pelajaran.2 Pendidikan Kekeluargaan 5.1 Mata Pelajaran Teras 1.

produktif.3 Mengenalpasti nilai.1 Mengenal sahsiah diri 1. pelajar diperkenalkan kepada pelbagai kemahiran untuk membentuk sahsiah cemerlang.2 Mengenalpasti persoaniliti 1. Soal selidik 1. personality dan nilai dengan kerjaya 2. Mereka juga didedahkan dengan maklumatmaklumat tentang perkembangan kerjaya. BAHAGIAN C : PSIKOLOGI DAN KESIHATAN MENTAL Dalam bidang ini.3 Penerimaan Kendiri 2.2 Kesepadanan pemilihan pakej pensijilan terbuka.BAHAGIAN B : KERJAYA Dalam bahagian ini. 1.6 Sumber kewangan bagi melanjutkan pendidikan dan latihan kerjaya.2 Membentuk sahsiah cemerlang 1.4 Maklumat mengenai bekerja secara bersendirian.3 Perkembangan pasaran kerjaya di dalam dan di luar Negara 2. 2.1 Mengenalpasti minat 1. pelajar perlu dilatih menguasai kemahiran-kemahiran social yang asas bagi kesejahteraan diri. minat. Di samping itu.5 Peluang pendidikan dan latihan kerjaya 2.2 Memebentuk sikap tegas diri / asertif 15 . Sahsiah yang cemerlang akan menghasilkan pelajar berketrampilan. minat dan nilai.1 Pengenalan bidang dan jenis-jenis kerjaya 2. Ini membolehkan pelajar-pelajar membuat pemilihan kerjaya yang sesuai dengan minat. kerajaan dan korporat 2. asertif serta kental semasa menghadapi segala bentuk cabaran atau kekurangan dan sentiasa bersyukur. nilai personality dan pasaran kerjaya terkini. Perkembangan Kerjaya 2. 1.1 Kemahiran komunikasi 2. pelajar-pelajar didedahkan kepada diri dari segi personality. Kemahiran Psikososial 2. Pembentukan Sahsiah 1.

3 Tegas diri 2.1 Komunikasi 2.2 Ciri-ciri suka menolong 1.5 Mengendalikan mesyuarat 2.5 Kemahiran Melindungi diri BAHAGIAN D : Kepimpinan 1.5 Pembelajaran 3.2 Kewangan 3.4 Asertif / tegas diri 2.6 Kemahiran pemikiran kritikal dan analitikal 2.3 Kemahiran pemikiran kritikal dan analitikas 3. Kesedaran Potensi Diri 1.4.7 Kefahaman norma dan nilai masyarakat 3.4 Rakan sebaya 3. Kemahiran Sosial 3.2 Kaunseling asas 2.4.4 Membentuk rohani 2.4.3 Pengurusan tekanan 2.1 Kemahiran menyesuaikan diri 3.5 Kemahiran pengawalan diri 2.4.1 Perasaan 3.3 Kekuatan Diri 2.6 Latihan membuat keputusan 16 .4.2 Kemahiran penampilan diri 3.4 Kemahiran mengendalikan tekanan 3. Latihan Kemahiran 2.2.1 Ciri-ciri kepimpinan 1.3 Keluarga 3.

3 mengemaskini.5 SENARAI TUGAS GURU PENASIHAT KELAB BIMBINGAN DAN KAUNSELING 1. menyelia dan melaksanakan program dan aktiviti kelab bimbingan dan kaunseling 2. Mengggalak dan memastikan ahli kelab menyertai aktiviti anjuran sekolah. 17 . 6. negeri dan kebangsaan. pendidikan dan lainlain yang berkaitan dengan cara menghubungi pihak-pihak luar. 7. Bertindak secara langsung sebagai fasilitator dalam urusan kursuskursus yang dijalankan.2.1 mengemaskini bilik kaunseling 3. Merancang.4 mendokumentasikan segala aktiviti yang telah dijalankan dalam bentuk • minit mesyuarat • laporan aktiviti kelab 4.1 Mencari ahli kelab 2.2 Menjalankan aktiviti seperti 3. 5. Membuat penilaian program kelab bimbingan dan kaunseling 8.2 Mengadakan mesyuarat agung 2.1 AJK menjalankan mesyuarat 3.3 Menentukan dasar kelab 3. membuat keratin akhbar untuk dijadikan bahan pengumpulan maklumat 3. Menubuhkan kelab 2.2 mengumpul maklumat kerjaya. Menyelaras buku pendidikan kerjaya.2.2.5. daerah. Memastikan aktiviti kelab berjalan lancar 3. Menilai dan membuat laporan keberkesanan program kerjaya peringkat sekolah.2. mempamer dan menyimpan maklumat dengan cara sistematik 3.

5. Menjadi guru pengiring / fasilitator dalam kursus PRS anjuran daerah / negeri / kebangsaan. menyelia dan melaksanakan program PRS. 8.1 yang pernah menjadi ahli PRS 2. Mengawalselia dan menasihat ahli PRS dalam peningkatan prestasi akademik dan sahsiah.6 SENARAI TUGAS GURU PENASIHAT PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 1.2 yang berminat 2. 2.5. Menjadi fasilitator dalam aktiviti-aktiviti PRS sekolah. Membimbing PRS dalam memainkan peranannya di sekolah. Membuat pemilihan ahli PRS 2. Menjadi pakar rujuk (konsultasi) terhadap isu-isu dari ahli PRS. Merancang. 4. 10.3 yang mempunyai cirri-ciri dan personality PRS 2. 9. 7. Mengalakkan ahli PRS melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti anjuran sekolah/ daerah/ negeri dan kebangsaan. 6. 11. Mengadakan mesyuarat agung.4 yang mempunyai cirri-ciri kepimpinan diri yang menonjol 3. 18 . Memastikan ahli-ahli PRS membuat laporan di dalam buku rekod PRS. Melatih PRS di peringkat sekolah.

6.0 PERATURAN-PERATURAN PENTADBIRAN 19 .

1 Menyedia rancangan tahunan program dan aktiviti Bimbingan dan Kaunseling Sekolah. Bil. Projek / Ketua UBK 2 3 4 5 20 .7.0 PROSES KERJA 7. Guru menjalankan program mengikut Pengetua / PK penjadualan yang ditentukan di dalam HEM rancangan tahunan yang telah disediakan. seterusnya memasukkan dalam Buku Rekod Perkhidmatan Bimbingan dan kaunseling Sekolah Menengah. Guru-guru yang dilantik sebagai Pengetua / PK Pengarah Projek akan berbincang HEM bersama dengan AJK untuk menyediakan perancangan program secara terperinci mengikut takwim sekolah. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Mengadakan mesyuarat bagi Pengetua / PK menyediakan takwim / rancangan HEM / UBK tahunan program dan aktiviti Bimbingan dan Kaunseling. Membuat perubahan rancangan atau Pengarah aktiviti kaunseling mengikut keperluan. Menaip hasil perancangan secara kemas dan teliti.

temu bual dan perbincangan dengan pelajar. Bil. 2 3 4 5 6 7 8 21 . ibu bapa dan bekas pelajar. kakitangan sekolah. Menaip hasil perbincangan bagi menghasilkan borang soal selidik yang lengkap. Perbincangan dengan pihak pentadbir Pengetua / PK tentang hasil dapatan bagi tindakan HEM selanjutnya. Memperbanyakkan borang soal selidik Pengetua / PK untuk diedarkan. pentadbir. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Perbincangan antara kaunselor untuk Pengetua/HEM merekabentuk soal selidik yang menyeluruh bagi mendapatkan maklumat mengenai keperluan Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di kalangan komuniti sekolah. Mengumpulkan maklumat yang diperolehi dan membuat laporan mengenainya. HEM Mentadbir borang soal selidik kepada komuniti sekolah bagi mendapatkan maklumat keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. Mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah melalui kajian keperluan.7. guru. Mengubahsuai / menganjurkan program Pengetua / PK mengikut kesesuaian dan melibatkan HEM komuniti sekolah.2. Mengutip borang soal selidik yang telah lengkap diisi. soal selidik.

Merancang. Memastikan pelajar yang baru berpindah di sekolah ini mendapatkan kad 001M di sekolah lama Memastikan semua fail 001M bagi setiap tingkatan di hantar ke UBK dan lengkap diisi sebelum sesi persekolahan pada tahun tersebut berakhir. Menyusun fail 001M secara sistematik bagi memudahkan pengurusan perpindahan pelajar dan lain-lain. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Pengetua / PK HEM Seksyen Undangundang / Peraturan 1 2 3 4 5 Mempastikan kad maklumat pelajar (001M) sentiasa cukup dalam simpanan Memberi taklimat kepada semua guru tingkatan tentang pengurusan kad 001M Mengedarkan kad 001M kepada setiap pelajar melalui guru tingkatan satu Guru tingkatan satu melengkapkan maklumat dalam kad 001M Memastikan setiap pelajar dalam setiap tingkatan mempunyai kad 001M yang lengkap Mengedarkan fail 001M kepada semua guru tingkatan 1 – 6 untuk dikemaskini. 6 7 8 9 22 .3 Bil.7. mengawalselia dan mengemaskini rekod dan inventori pelajar.

Bil. Memberikan ceramah mengenai perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling semasa program orentasi. Melatih ahli-ahli PRS sebagai agen penyebar maklumat mengenai perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. 2 3 4 5 23 . menyebar maklumat Bimbingan dan Kaunseling kepada semua pelajar melalui sebarang media yang sesuai.4 Mengumpul. PRS menyediakan brouser / pamplet berkaitan dengan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling untuk mempromosikan perkhidmatan ini kepada semua komuniti sekolah. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Menganjurkan program orentasi tingkatan 1. menyedia. 4 dan 6 rendah dalam beberapa slot termasuk ceramah dan motivasi. Memberikan taklimat tentang perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling semasa perhimpunan sekolah.7.

Bil. Guru UBK menyiapkan laporan bagi sesi kaunseling kelompok yang telah dijalankan. jangka masa dan tempat bertemu. Guru UBK menghantar borang kebenaran menghadiri sesi kaunseling kelompok kepada guru tingkatan / guru mata pelajaran berkenaan sebagai makluman kehadiran pelajar ke sesi kaunseling. rasa bersepadu. Memberi borang temujanji kelompok kepada ahli.5 Mengelola dan melaksana aktiviti Bimbingan dan Kaunseling kelompok dan tunjukajar (instructional) yang meransang perkembangan pelajar secara optimum. Menetapkan sesi pertemuan yang seterusnya. melengkapkan dan menghantar kepada guru UBK. hasil dan penamatan sesi. bilangan ahli. Melaksanakan sesi kaunseling kelompok mengikut peringkat permulaan. konflik / konfrantasi. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Perbincangan dengan kelompok (dirujuk / sukarela ) tentang pemilihan ahli. kekerapan bertemu. Guru UBK menerima borang temujanji dan mengatur sesi pertemuan. 2 3 4 5 6 7 24 .7.

6 Bil.menganalisis masalah .menyediakan prasesi .membina hubungan . 4 5 6 25 . Pelajar mendapatkan kebenaran menghadiri sesi kaunseling individu daripada guru tiingkatan / guru mata pelajaran berkenaan (Borang kebenaran).mengenalpasti masalah .membincangkan alternative .penerokaan . Guru UBK menerima borang dan mengatur sesi pertemuan dengan pelajar.7. melaksana dan mengawalselia perkhidmatan kaunseling individu secara professional dan beretika. Guru UBK menyiapkan laporan sesi kaunseling.menamatkan sesi Menetapkan sesi pertemuan yang selanjutnya.mengambil tindakan . Melaksanakan sesi kaunseling individu dalam setiap peringkat : . Merancang. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 2 3 Pelajar mengambil dan melengkapkan borang Kaunseling Individu.

melaksana.mengulangkaji .7.7 Bil.membaca . kaedah pelaksanaan. penetapan tarikh/tempat/masa. sumber dll. mengutip semula dan menganalisis Mesyuarat post mortem untuk menilai kekuatan.mengingat . mengawalselia aktiviti kemahiran belajar untuk semua pelajar. Merancang. penceramah. Pelaksanaan program kemahiran belajar : .berfikir / KBKK Pentadbiran borang penilaian program.mencatat nota .menjawab soalan peperiksaan . kelemahan program dan cadangan memperbaiki untuk pelaksanaan pada tahun akan datang Menyiapkan laporan pelaksanaan program Menghantar laporan kepada pihak pentadbir 2 3 4 5 6 7 8 9 26 .mendengar . Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Mengadakan mesyuarat bersama guru-guru UBK tentang pelaksanaan Program Kemahiran belajar Guru UBK menyiapkan kertas kerja Program Kemahiran Belajar Perbincangan dengan pihak pentadbir / pengetua mengenai kertas kerja program Mesyuarat AJK pelaksana program meliputi pembahagian tugas.

UBK menganjurkan minggu kerjaya dengan menjemput pelnagai agensi / individu bagi ceramah kerjaya. Menjemput pelajar secara individu / keelompok untuk berbincang dengan guru UBK tentang inventori yang telah dijawab Guru UBK mengemaskini maklumat IPTA/IPTS/pembiayaan pendidikan dengan mendapatkan brouser/risalah terkini dari IPTA/IPTS dan pelbagai agensi kerkaitan. 27 .8 Merancang. 1 2 3 4 5 6 7 8 UBK dengan kerjasama bahagian kurikulum semasa program orentasi ting.mata pelajaran teras . Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan Bil. 4 mendedahkan pelajar tentang pemilihan mata pelajaran dalam pakej persijilan terbuka : . UBK menganjurkan carnival sains dan teknologi untuk menggalakkan pelajar menyertai pertandingan : . nilai dan lain-lain untuk mengenalpasti halatuju diri pelajar. mengawalselia serta menilai program dan aktiviti pemberian maklumat sesuai dengan penawaran pakej pensijilan terbuka dan keperluan IPT.pemilihan mengikut minat kerjaya Pengumpulan / penyampaian maklumat halatuju pelajaran lepasan SPM dan STPM berhubung dengan peluang melajutkan pelajaran di IPT dan pembiayaan pendidikan. Pelajar menjawab pernyataan dalam inventori minat.membina media maklumat . personality. melaksana.pemilihan mata pelajaran elektif .sketsa kerjaya Bagi peringkat sekolah / daerah Merekabentuk / mengedar / menilai soal selidik bagi mendapatkan maklumbalas mengenai keberkesanan program kerjaya daripada pelajar lepasan SPM dan STPM sebagai tindakan susulan.Buku skrap kerjaya .7.melukis poster kerjaya .

Menyiapkan kertas kerja program Perbincangan dengan pihak pentadbir mengenai kertas kerja Mesyuarat AJK pelaksana program untuk pengagihan tugas Pelaksanaan program Pentadbiran borang penilaian program. Merancang.7. rokok dan alkohol. melaksana. inhalan. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti pendidikan pencegahan dadah.9 Bil. Proses kerja Pegawai yang meluluskan Seksyen Undangundang / Peraturan 1 Mengadakan mesyuarat UBK mengenai penganjuran Program pendidikan pencegahan dadah/Inhalan/Rokok & Arak. mengutip dan menganalisis Mesyuarat post mortem untuk mengenalpasti kekuatan/kelemahan/cadangan mengatasi masalah untuk memperbaiki pelaksanaan program pada tahun akan datang Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pihak pentadbir 2 3 4 5 6 7 8 9 28 .

4. Melaksanakan program mengikut jadual. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti untuk menyedia dan mendedahkan pelajarkepada peluang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar Negara. 10. Meminta pengesahan kertas kerja daripada tuan pengetua. 7. Menyediakan laporan program. Mengadakan post mortem. 9. Mesyuarat persediaan akhir pelaksanaan program. Menyediakan kertas kerja program atau aktiviti. 29 .7. 2. 6. Mengadakan mesyuarat khusus untuk pembentangan kertas kerja dan pengagihan tugas kepada guru-guru. Mentadbir borang penilaian program. 8. Menghantar laporan kepada tuan pengetua.10 Merancang melaksana. Memurnikan kertas kerja bersama-sama dengan guru kaunseling. Pengetua Pengetua dan guruguru Pengetua & Guruguru Kaunseling Pengetua Pengetua dan guruguru Pengetua dan guruguru Pengetua dan penyelaras program 5. PROSES KERJA PEGAWAI YANG UNDANGMELULUSKAN/ UNDANG/ DIRUJUK PERATURAN BIL 1. 3.

mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung bimbingan dan kaunseling.11 Merancang. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung Bimbingan dan Kaunseling.7. Kerjaya dan Pendidikan Pencegahan dadah. melaksana.kerjaya dan pencegahan Dadah. BIL 1. PEGAWAI YANG MELULUSKAN/ DIRUJUK Pengetua UNDANGUNDANG/ PERATURAN Sulit 2 3 4 Menyediakan kertas kerja program/aktiviti Pengetua Meminta pengesahan kertas kerja Mengadakan mesyuarat khusus untuk pembentangan kertas kerja dan agihan tugas Mesyuarat persediaan terakhir perlaksasnaan program Melaksanakan program mengikut jadual Mentadbir boring penilaian program Mengadakan post mortem Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pengetua Pengetua Pengetua Sulit 5 6 7 8 9 10 Pengetua Pengetua 30 . melaksana. PROSES KERJA Memaklumkan kepada Ketua Jabatan tentang tugas merancang.

Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Seksyen undangundang/peraturan Bil. Proses kerja Menyediakan kertas kerja program dan aktiviti konferens ibu bapa. 6. 8. kakitangan bukan guru dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan pelajar. guru. 7. 2. 4. Pengetua 3. Mengedarkan surat panggilan untuk peserta aktiviti konferens dikalangan ibu bapa. Melaksanakan program mengikut keputusan mesyuarat. 5. agensi kerajaan dan bukan kerajaan.12 Merancang. kakitangan bukan guru. 1. Berbincang dan mendapatkan kelulusan dari pentadbir sekolah tentang aktiviti yang hendak dijalankan. 31 . kakitangan bukan guru. guru. guru. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti konferens dengan ibu bapa. melaksana. kelemahan untuk penambah baukan pada masa akan datang. Mesyuarat pertama AJK perlaksanaan program untuk memaklumkan tugasan setiap individu yang terlibat. Mesyuarat kedua: menilai persediaan semua AJK yang terlibat dalam program ini. Mengawal selia perlaksanaan program Menilai aktiviti yang telah dilaksanakan dari segi keberkesanan.7.

Menyenarai perkara-perkara yang perlu dibuat tindakan susulan.13 Membuat penilaian aktiviti. Menyediakan laporan lengkap berhubung dengan aktiviti yang dibuat untuk tujuan keulusan/pengesahan. model. Menyemak semula semua laporan aktiviti yang telah dijalankan sama ada perlu ditambah atau dikurangkan . modul. Menerima laporan yang dibuat oleh kaunselor. 2. Membuat penambah baikan dan menyediakan keperluan yang sesuai. 3. Proses kerja Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Seksyen undangundang/peraturan Bil. 1. instrument dan pendekatan secara menyeluruh bagi meningkatkan mutu dan profesionalisma perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. 5. 4. 32 .7.

Merekodkan dalam buku rekod Unit Bimbingan dan Kaunseling semua reset dan butir-butir pembelian. Menyelaras.14. mempamerkan dan menghebahkan sumber dan bahan resos baru kepada pelajar. bahan resos Proses Kerja Bil. Menulis surat permohonan peruntukan kewangan kewangan kepada pihak pengetua. Membeli bahan resos yang diperlukan. Menerima peruntukan kewangan daripada pihak pengetua. Pengetua Pegawai Yang Meluluskan Seksyen UndangUndang/Peraturan 02 03 04 Pengetua 05 06 07 33 . menyelaras dan menilai sumber dan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. 01 Proses Kerja Mesyuarat mengenai perancangan keperluan sumber dan bahan resos yang terdapat di Unit Bimbingan dan Kaunseling. Menyenaraikan semua sumber dan bahan resos yang diperlukan atau menambahkan bahan yang tidak mencukupi. Merancang.

7.15 Menjadi urusetia kepada Jawatankuasa Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. Melaksanakan program mengikut takwim Mentadbir borang penilaian program Mengadakan Post Mortem Menyedia laporan program Menghantar laporan kepada penyelaras Bimbingan Kaunseling Pengetua Pengetua Pengetua sekolah Pegawai yang meluluskan 02 03 04 05 06 07 08 09 34 . Penyelaras Proses Kerja Bil 01 Proses kerja Menyediakan program Bimbingan dan Kaunseling Membincangkan program Bimbingan dan Kaunseling bersama dengan guruguru kaunseling Meminta pengesahan program Bimbingan dan Kaunseling Mengedarkan program kepada semua guru yang terlibat.

Menubuhkan AJK pelaksana dan agihan tugas. Melaksanakan program latihan. 5. Mesyuarat perlaksanaan program latihan untuk meningkatkan kefahaman dan profesionalisma dalam perkhidmatan bimbingan dan kaunseling. 1.7. 2.16 Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalima perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah. Mendapatkan sumber maklumat tentang aktiviti latihan yang hendak dilaksanakan dalam latihan dalaman. Menilai keberkesanan program melalui soal selidik dari peserta program latihan. 7. Saktor perkembangan pembangunan kemanusiaan 4. Mendapatkan sumber tenaga manusia yang boleh membantu melaksanakan program latihan seperti penceramah yang berpengetahuan luas dalam perkhidmatan bimbingan dan kaunseling. 35 . 3. 6. Proses kerja Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Pengetua/karani Seksyen undangundang/peraturan Bil. Menerima arahan atau program latihan dalaman yang hendak dilaksanakan dari pihak pentadbiran sekolah.

17 Memberi khidmat kaunseling krisis kepada kakitangan dan ibubapa yang memerlukannya. 6.7. Memanggil individu yang berkenaan untuk tujuan kaunseling. Laporkan kirsis kepada pengetua sekiranya perlu. pelajar. Menyesat kes yang dilaporkan. Proses kerja Menerima laporan / aduan. 4. 2. 3. guru. Rekodkan. Buat sessi kaunseling susulan sekiranya perlu. 1. Proses Kerja Bil. Pengetua Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Seksyen undangundang/peraturan 36 . 5.

Membahagikan tugas menyampaikan maklumat pada waktu rehat kepada kepada PRS dan Pengawas. pengetua / kerani 2. 6. 8. Berhubung dengan agensi-agensi luar untuk menghebahkan makluman aktiviti sekolah yang melibatkan orang ramai. 5. 7. Kecuali maklumat yang terlalu penting. Mengurus tadbir siar raya sekolah dengan penjadualan penyampaian maklumat kepada pelajar. Berbincang dengan pengetua apa yang sedang berlaku dan dapatkan pendangan dan nasihat.18 4. 37 . Proses kerja Pegawai yang Seksyen undangdirujuk/ undang/peraturan meluluskan 1. Menerima arahan dan maklumat pengetua tentang tugas-tugas personel perhubungan sekolah dengan agensi-agensi luar. Proses Kerja Bil. Mengurus dan melayan pelawat sekolah atau melayan panggilan yang berkaitan dengan perhubungan sekolah. Pengetua 3. Siar raya hanya boleh digunakan pada waktu rehat dan sebelum bermula pembelajaran. 7.Menjadi personal perhubungan / seranta sekolah dengan agensiagensi luar yang berkaitan. Mendapatkan dan berhubung dengan pentadbiran atau kerani sekolah untuk mendapatkan surat dari luar yang perlu dilayan atau diambil tindakan.

38 . Mengenalpasti kelemahan pelajar dalam mata pelajaran 4. 3. Proses kerja Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Ketua bidang Seksyen undangundang/peraturan 1.19 Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah. Memberitaklimat kepada pelajar tentang mata pelajaran elektif. Membuat post mortem aktiviti yang dijalankan. Menjadi tenaga sokongan kepada pelajar. 2. Mendapatkan pakej-pakej matapelajaran yang ditawarkan di sekolah. 6. Proses kerja Bil.7. 5. Memberikan alternative kepada pelajar untuk mengatasi kelemahan yang timbul.

4. Menghantar laporan kepada pengetua. Proses kerja Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Pengetua/pentadbir Seksyen undangundang/peraturan 1.7. Membuat penilaian terhadap aktiviti yang dijalankan. Menerima arahan untuk menghadiri mesyuarat jawatankuasa. Menghadiri mesyuarat perlaksanaan aktiviti yang dijalankan. Disiplin Sekolah dan Jawatankuasa Lembaga / Badan Pengawas Sekolah. Menjalankan tugas memilih. 5.20 Menjadi ahli jawatankuasa dalam Majlis Perancang Sekolah. Post mortem 2. 7. menapis. 6. 39 . merancang melaksana aktiviti. Unit kurikulum Badan tatatertib 3. Menyediakan bersama dengan jawatankuasa kertas kerja program sekolah. Proses kerja Bil.

Memantau program mentomentee.21 Proses Kerja Bil. Melaksanakan program mentomentee. Meminta kelulusan pengetua. 08. Pembahagian kumpulan pelajarpelajar dalam program. Mesyuarat pengagihan tugas perlaksanaan program mentomentee. Pengetua 05. 07. 40 . 09. Menilai program mento-mentee. 06. 03. Menjadi penyelaras dalam program mento-mentee sekolah. Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan Pengetua Seksyen UndangUndang/ Peraturan 01. 02. Membuat post-mortem program.7. Menyediakan kertas kerja. Membuat laporan program. 04.

7. kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan. 7. Perlaksanaan program Pemantauan dan kawal selia aktiviti program. Penilaian program untuk penambah baikan pada masa depan. Pengetua 6. Proses kerja Bil. 5. motivasi. Menyediakan kertas kerja untuk Setiausaha program yang hendak kurikulum. Pengetua Proses kerja Seksyen undangundang/peraturan 2. Pegawai yang dirujuk/ meluluskan Mengadakan mesyuarat UBK Setiausaha bersama dengan unit Kurikulum kurikulum. 1. 8. ketua dilaksanakan. ketua dan Badan Tatatertib untuk badan tatatertib membentuk rangka kerja program. 41 . Mesyuarat pemantauan persediaan setiap AJK kerja pelaksana program.22 Menjadi penyelaras dalam program-program pengembangan pelajar seperti kolokium. 4. badan tatatertib Berbincang dengan ketua-ketua unit bersama dengan pengetua perlaksanaan program dan agihan tugas. 3. Mesyuarat AJK pelaksana bersama pengetua.

1 Menyediakan rancangan tahunan program dan aktiviti perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah.0 CARTA ALIRAN KERJA 8. Mesyuarat menyediakan rancangan / takwim Perbincangan antara pengarah Projek yang dilantik Bersama dengan AJK Menaip hasil perancangan program Pengetua / Penolong Kanan HEM menyemak rancangan / Takwim dan menanda tangan Tidak Puas hati ? Arahan buat pindahan Guru melaksanakan aktiviti ikut rancangan Membuat perubahan rancangan mengikut keperluan 42 .8.

guru.8. soal selidik. pentadbir. ibu bapa dan bekas pelajar. temu bual dan perbincangan dengan pelajar. Mesyuarat UBK Dapat Perbincangan & Perhalusi Hasilan Hasilkan borang soal selidik Perbanyakkan Borang soal selidik Mengedarkan soal selidik & mengutip yang Lengkap diisi Laporan bertulis Perbincangan dengan pengetua Menganjur / mengubahsuai program peringkat sekolah 43 . kakitangan sekolah.2 Mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah melalui kajian keperluan.

mengawalselia dan mengemaskini rekod dan inventori pelajar. 44 .3 Merancang.8.

menyedia. menyebar maklumat Bimbingan dan Kaunseling kepada semua pelajar melalui sebarang media yang sesuai.4 Mengumpul. 45 .8.

5 Mengelola dan melaksana aktiviti Bimbingan dan Kaunseling kelompok dan tunjukajar (instructional) yang meransang perkembangan pelajar secara optimum.8. 46 .

6 Merancang. 47 .8. melaksana dan mengawalselia perkhidmatan kaunseling individu secara professional dan beretika.

7 Merancang. mengawalselia aktiviti kemahiran belajar untuk semua pelajar.8. 48 . melaksana.

8 Merancang. CARTA ALIRAN Program anjuran bersama UBK dan Kurikulum Penyebaran maklumat pada pelajar lepasan SPM & STPM Mentadbir inventori kepada pelajar yang berminat Bimbingan individu / kelompok Kemaskini maklumat IPTA / IPTS / Penbiayan pendidikan Menyertai carnival Sains & Teknologi Penganjuran Minggu Kerjaya Peringkat Sekolah Tindakan Susulan 49 .8. melaksana. mengawalselia serta menilai program dan aktiviti pemberian maklumat sesuai dengan penawaran pakej pensijilan terbuka dan keperluan IPT.

melaksana.9 Merancang. 50 . rokok dan alkohol.8. inhalan. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti pendidikan pencegahan dadah.

10 Merancang melaksana.8. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti untuk menyedia dan mendedahkan pelajar kepada peluang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar Negara. Carta Aliran Penyediaan Kertas kerja Pemurnian Kertas kerja Pengesahan Kertas Kerja oleh Pengetua Mesyuarat guru untuk pengagihan tugas Mesyuarat pelaksanaan program Pelaksanaan program Pentadbiran Borang Penilaian Program Post Mortem Menyiapkan laporan dan Penghantaran Memperbaiki pelaksanaan program seterusnya 51 .

8.11 Merancang. Kerjaya dan Pendidikan Pencegahan dadah. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung Bimbingan dan Kaunseling. melaksana. Carta Aliran Berbincang dengan ketua jabatan Menyediakan kertas kerja program/aktiviti Meminta pengesahan kertas kerja Mengadakan mesyuarat khusus untuk pembentangan kertas kerja dan agihan tugas Menyuarat persediaan terakhir perlaksanaan program Melaksanakan program mengikut jadual Mentadbir borang penilaian program Mengadakan post mortem Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pengetua 52 .

8.12 Merancang. modul. melaksana. 53 . model. kakitangan bukan guru dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan pelajar. instrument dan pendekatan secara menyeluruh bagi meningkatkan mutu dan profesionalisma perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. Menyediakan kertas kerja program Meminta keulusan dari pentadbir Perbaiki lulus Mesyuarat pertama pengagihan tugas Mesyuarat ke-2 perkembangan tugas Tidak Mengedar jemputan menghadiri Aktiviti konferens Perlaksanaan program Mengawal selia perlaksanaan program Menilai keberkesanan program 8. guru.13 Membuat penilaian aktiviti. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti konferens dengan ibu bapa.

14 Merancang. 54 . menyelaras dan menilai sumber dan bahan resos perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling.8.

55 .15 Menjadi urusetia kepada Jaatankuasa Penyelaras Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling.8.

56 .8.16 Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalima perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah.

57 . kakitangan dan ibubapa yang memerlukannya. guru.8.17 Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar.

18 Menjadi personal perhubungan / seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan. 58 .8.

8.19 Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah. 59 .

20 Menjadi ahli jawatankuasa dalam Majlis Perancang Sekolah. Disiplin Sekolah dan Jawatankuasa Lembaga / Badan Pengawas Sekolah.8. 60 .

61 .8.21 Menjadi penyelaras dalam program mento-mentee sekolah.

8.22

Menjadi penyelaras dalam program-program pengembangan pelajar seperti kolokium, motivasi, kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan.

62

9.0 SENARAI SEMAK / CHECKLIST

63

9.1 Menyediakan rancangan tahunan program dan aktiviti perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. Senarai Semak Bil. 1 Tindakan Mengadakan mesyuarat rancangan / takwim B&K penyediaan Tandakan (/) Catatan

2

Mengadakan perbincangan antara pengarah projek dan AJK dilantik Menaip hasil perancangan dan takwim Pengetua/Penolong kanan HEM menyemak rancangan / takwim dan menanda tangan Perlaksanaan program (berterusan) Membuat perubahan rancangan mengikut keperluan

3 4

5 6

9.2 Mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah melalui kajian keperluan, soal selidik, temu bual dan

64

mengawalselia dan mengemaskini rekod dan inventori pelajar. ibu bapa dan bekas pelajar. 1 2 3 4 5 Tindakan Mengadakan mesyuarat UBK Dapatan perbincangan dan perhalusi hasilan Hasilkan borang soal selidik Perbanyakkan borang soal selidik Mengedarkan borang soal mengutip yang lengkap diisi Laporan bertulis Perbincangan dengan pengetua Menganjurkan / mengubahsuai program peringkat sekolah selidik & Tandakan (/) Catatan 6 7 8 9. 65 . guru.perbincangan dengan pelajar.3 Merancang. kakitangan sekolah. Senarai Semak Bil. pentadbir.

menyebar maklumat Bimbingan dan Kaunseling kepada semua pelajar melalui sebarang media yang sesuai. Mengemaskini kad 001M dengan keputusan peperiksaan bagi setiap semester Penyimpanan fail 001M di bilik UBK sebelum cuti hujung tahun Penyususan dan penyimpanan fail kad 001M secara sistematik Tandakan (/) Catatan 2 3 4 5 6 7 8 9. Satu melalui guru tingkatan Melengkapkan maklumat pelajar dalam kad 001M Memastikan pelajar baru berpindah menyerahkan kad 001M dari sekolah lama.Senarai Semak Bil. menyedia. 66 . 1 Tindakan Mempastikan stok kad 001M sentiasa mencukupi dalam simpanan Memberi taklimat kepada semua guru tingkatan Pengagihan kad 001M kepada semua pelajar ting.4 Mengumpul.

UBK UBK Tandakan (/) Catatan 2 3 semasa 4 Melatih ahli PRS sebagi agen penyebar perkhidmatan UBK.Senarai Semak Bil. 5 6 67 . Memberi taklimat perhimpunan sekolah. Mengedarkan pamplet / brouser kepada semua pelajar. 1 Tindakan Melaksanakan program orentasi tingkatan 1. Memberi ceramah perkhidmatan semasa program orentasi. Menyediakan brouser / pamphlet tentang perkhidmatan UBK. 4 dan 6 rendah.

9. laporan sesi kaunseling 4 5 6 68 . Menyiapkan kelompok.5 Mengelola dan melaksana aktiviti Bimbingan dan Kaunseling kelompok dan tunjukajar (instructional) yang meransang perkembangan pelajar secara optimum. Senarai Semak Bil. 1 Guru UBK kelompok. Menetapkan sesi kaunseling seterusnya. Menjalankan sesi kaunseling kelompok. Tindakan berbincang dengan ahli Tandakan (/) Catatan 2 Menetapkan temujanji dengan mengisi borang. sesi kelompok 3 Guru tingkatan / guru mata pelajaran menndatangani borang kebenaran menghadiri sesi kaunseling kelompok.

6 Merancang. 1 Tindakan Pelajar mengisi boring mendapatkan perkhidmatan sesi kaunseling indivdu. Menetapkan individu temujanji sesi kaunseling Tandakan (/) Catatan 2 3 Guru tingkatan / guru mata pelajaran mendatangani borang kebenaran menghadiri sesi kaunseling individu Menjalankan sesi kaunseling individu Menetapkan sesi kaunseling seterusnya Menyiapkan individu laporan sesi kaunseling 4 5 6 69 .9. melaksana dan mengawalselia perkhidmatan kaunseling individu secara professional dan beretika. Senarai Semak Bil.

9. 1 Tindakan Membincangkan bentuk kertas kerja melalui mesyuarat dengan guru-guru UBK Menyiapkan kertas kerja program Pengesahan oleh Pengetua Mesyuarat antara AJK pelaksana program Program dilaksanakan Menganalisis boring penilaian program Mesyuarat Post Mortem Program Menyiapkan laporan program Menghantar laporan kepada Pengetua Tandakan (/) Catatan 2 3 4 5 6 7 8 9 70 .7 Merancang. mengawalselia aktiviti kemahiran belajar untuk semua pelajar. Senarai Semak Bil. melaksana.

9. personality dan nilai Menjemput pelajar untuk kaunseling individu / kelompok mengadakan 2 3 4 5 Mendapatkan brouser / risalah tentang IPTA / IPTS untuk mengemaskini maklumat IPTA/IPTS/pembiayaan pendidikan Mengadakan minggu kerjaya / Karnival sains & Teknologi Mengedarkan borang soal selidik untuk menilai program 6 7 71 . melaksana. Senarai Semak Bil.8 Merancang. Tindakan Tandakan (/) Catatan 1 Ceramah tentang pemilihan mata pelajaran dalam pakej persijilan terbuka Pengumpulan / penyampaian maklumat halatuju pelajaran lepasan SPM dan STPM Pentadbiran inventori minat. mengawalselia serta menilai program dan aktiviti pemberian maklumat sesuai dengan penawaran pakej pensijilan terbuka dan keperluan IPT.

rokok dan alkohol. inhalan. Senarai Semak Bil. Tindakan Tandakan (/) Catatan 1 Membincangkan program Pendidikan Pencegahan dadah bersama guru-guru UBK Menyiapkan kertas kerja program Pengesahan kertas kerja program Mesyuarat AJK pelaksana program untuk pengagihan tugas Pelaksanaan program Pentadbiran borang penilaian mengutip dan menganalisis program. melaksana. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti pendidikan pencegahan dadah.9. 2 3 4 5 6 7 Mesyuarat post mortem untuk mengenalpasti kekuatan/kelemahan/cadangan mengatasi masalah Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pihak pentadbir 8 9 72 .9 Merancang.

10 Merancang melaksana.9. 1 Tindakan Menyiapkan kertas kerja 1. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti untuk menyedia dan mendedahkan pelajarkepada peluang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar Negara Senarai Semak Tandakan (/) Bil.1 Borang penilaian program Pemurnian kertas kerja bersama dengan guru-guru kaunseling Pengesahan kertas kerja oleh pengetua Mesyuarat pengagihan tugas untuk guruguru Memperbanyakkan program borang penilaian Catatan 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Mesyuarat pelaksanaan program Melaksanakan program Mengedarkan / mengutip boring penilaian program Post mortem dengan guru-guru Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pentadbir 73 .

9.11 Merancang. Kerjaya dan Pendidikan Pencegahan dadah. melaksana. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung Bimbingan dan Kaunseling. Senarai Semak Bil. 1 2 3 4 Tindakan Berbincang dengan ketua Jabatan Menyediakan kertas kerja program/aktiviti Meminta pengesahan kertas kerja Mengadakan mesyuarat khusus untuk pembentangan kertas kerja dan agihan tugas Mesyuarat persediaan perlaksasnaan program terakhir Tandakan (/) Catatan 5 6 7 8 9 10 Melaksanakan program mengikut jadual Mentadbir boring penilaian program Mengadakan post mortem Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pengetua 74 .

kakitangan bukan guru. Melaksanakan program aktiviti konferens 7. Memanggil mesyuarat kali kedua untuk menentukan keadaan persediaan perlaksanaan program dan aktiviti konferens. guru. 6. 5. 4. Memanggil mesyuarat yang dipengerusikan Oleh pengetua sekolah untuk mengagih tugas. Tindakan 1.12 Merancang.9. guru. 8. kakitangan bukan guru dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan pelajar. melaksana. Mengedarkan surat panggilan untuk peserta aktiviti konferens dikalangan ibu bapa. Berbincang dan mendapatkan kelulusan Dari Pengetua sekolah. Menyediakan kertas kerja 2. agensi kerajaan dan bukan kerajaan. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti konferens dengan ibu bapa. Mengawal selia perlaksanaan program Aktiviti konferens. Menilai sejauhmana keberkesanan program melalui soal selidik peserta konferens Tanda ( \/ ) Catatan 75 . 3.

instrument dan pendekatan secara menyeluruh bagi meningkatkan mutu dan profesionalisma perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. Menyenaraikan perkara penting Yang tertinggal.9. 5. Menyediakan laporan lengkap 6. Tindakan Tanda (\/ ) Catatan 1. Bil. Semak laporan secara menyeluruh 3. model. 4. Membuat pembetulan/ penambahan/ Pengurangan.13 Membuat penilaian aktiviti. Menghantar kepada pengetua untuk pengesahan 76 . modul. Terima laporan 2.

9.14 Merancang. Senarai Semak Bil 01. 77 . menyelaras dan menilai sumber dan bahan resos perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. Tindakan Mesyuarat dan penilaian sumber dan bahan resos. Membeli bahan resos. 04. Senarai sumber dan bahan resos yang diperlukan. Terima peruntukan kewangan daripada pengetua. 07. mempamerkan dan menghebahkan sumber dan bahan resos. 06. Tandakan ( / ) Catatan 02. Merekodkan semua rekod/reset pembelian bahan. 03. 05. Menulis surat permohonan kepada tuan pengetua. Menyelaras.

07.9. 06. 04. 02. Tindakan Penyediaan program Mesyuarat pemurnian program Kelulusan pengetua Mengedarkan program kepada guru yang terlibat Pelaksanaan program Penilaian program Mesyuarat post mortem dan pengubahsuaian program Tandakan ( / ) Catatan 05. 03. 08. 09. Senarai Semak Bil. Laporan/Dokumentasi Tindakan susulan 78 .15 Menjadi urusetia kepada Jaatankuasa Penyelaras Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. 01.

3. 4. 5. 2. 6. Bil.9. 7. 1. Tindakan Menerima atau membuat kertas kerja Mencari sumber maklumat Menubuhkan AJK pelaksana Mencari sumber tenaga pemberi maklumat Mesyuarat perlaksanaan program latihan Perlaksanaan program latihan Penilaian program Tanda ( \/ ) catatan 79 .16 Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalima perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah.

Bil. Sessi kaunseling susulan 6. Menyiasat kes 3. guru. Memanggil individu untuk sessi kaunseling.9. Rekod. 5. Tindakan 1.17 Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar. Melaporkan kepada pengetua jika perlu. kakitangan dan ibubapa yang memerlukannya. Menerima aduan 2. Tanda (\/ ) Catatan 80 . 4.

Bil. 2. Pendapatkan arahan / maklumat dari Pengetua/pejabat sekolah. Berbincang dengan pengetua 3. 4.18 Menjadi personal perhubungan / seranta sekolah dengan agensiagensi luar yang berkaitan. Tindakan 1.9. 5. Mendapatkan maklumat yang diperlukan untuk mengurus perhubungsn / seranta. Menyebarkan meklumat mengikut media yang sesuai. Menilai media yang digunakan sesuai atau sebaliknya. Tanda ( \/ ) Catatan 81 .

19 Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah. 2. 5. Senarai semak: Bil.9. 4. 1. Memberi taklimat kepada pelajar Kenalpasti kelemahan Pilihan untuk atasi masalah Post mortem Pelaporan Tiandakan (\/ ) Catatan 82 . Tindakan Dapatkan pakej mata pelajaran. 6. 3.

Disiplin Sekolah dan Jawatankuasa Lembaga / Badan Pengawas Sekolah. Tindakan 1. Menerima arahan 2. Menyediakan bersama kertas kerja 4. Penambah baikan kertas kerja/proses kerja Tanda (\/ ) Catatan 83 . Menghadiri mesyuarat 3. melaksanakan aktiviti 5. Membuat penilaian/post mortem 6.20 Menjadi ahli jawatankuasa dalam Majlis Perancang Sekolah.9. Senarai semak Bil.

08.9. Pembahagian kumpulan pelajar. Tindakan Penyediaan kartas kerja. Laporan/Dokumentasi 84 .1 Borang penilaian program. 05. 06. Kelulusan pengetua. Penilaian program. 01. Senarai Semak Bil. 02.21 Menjadi penyelaras dalam program mento-mentee sekolah. 03. Post Mortem. Tandakan Catatan 07.1 Borang pemantauan program. 04. Memantau program. Mesyuarat pengagihan tugas. 6. 5.

9.22 Menjadi penyelaras dalam program-program pengembangan pelajar seperti kolokium, motivasi, kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan. Senarai semak

Bil.

Tindakan 1. Mesyuara merangka kertas kerja 2. Menyediakan kertas kerja 3. Berbincang dengan pengetua kelulusan program

Tanda (\/ )

Catatan

4. Mesyuarat AJK pelaksana bersama pengetua. 5. Mesyuarat persediaan pelaksanaan. 6. Perlaksanaan program. 7. Penilaian dan laporan

85

10.0 SENARAI BORANG YANG DIGUNAKAN 10.1 Rekod Sesi Kaunseling Individu Masa Ting. L/P Kod Klasifikasi Jenis Temuramah Klien Temuramah

Tarikh

10.2

Rekod Sesi Kaunseling Kelompok Masa Ting. L/P Kod Klasifikasi Jenis Temuramah Klien Temuramah

Tarikh

10.3 Tarikh

Rekod Sesi Bimbingan Kelompok Masa Nama Peringkat Aktiviti Klien Ting. Jantina Kod Bimb. Kaedah

10.4

Rekod Sesi Kaunseling Kelompok Masa Ting. L/P Kod Klasifikasi Jenis Temuramah Klien Temuramah

Tarikh

86

10.5 10.6 10.7 10.8 10.9 10.10 10.11 10.12 10.13 10.14 10.15 10.16

Borang Rekod Perkhidmatan Kaunseling Individu Borang Kehadiran Sesi Kaunseling / Bimbingan Borang Temujanji Khidmat Kaunseling Borang Pengesahan Pertemuan Pelajar Dengan Kaunselor Borang Persetujuan Mengikut Sesi Kaunseling Borang Kontrak Pelajar Borang Data Peribadi Klien Borang Rujukan Khidmat Kaunseling Borang Temujanji Sesi Kaunseling Kelompok Borang Rekod Kaunseling Kelompok Borang Temujanji Sesi Kaunseling Individu Borang Permohonan Pembimbing Rakan Sebaya

87

5. Kod Etika ini bertujuan untuk menyediakan satu garis panduan bagi kaunselor dan juga menjadi asas dalam menyelesaikan isu etika yang timbul dan dianggap menyeleweng daripada piawaian perlakuan kaunselor. Kod Etika ini berasaskan kepada nilai-nilai utama perkhidmatan kaunseling dan memberi penekanan terhadap penghargaan kendiri. Ia juga tidak harus digunakan untuk mengenakan tindakan disiplin kepada kaunselor tanpa diberi hak perlindungan dan keadilan yang maksima. individu dan profesion lain serta masyarakat keseluruhannya. Ia juga merangkumi etika perlakuan yang piawai mengenai tatalaku yang sesuai dengan kedudukan dan identity sebagai seorag kaunselor. 2. 3. Ia juga berasaskan kepada profesion kaunseling itu sendiri yang mengutamakan nilai-nilai murni. rakan-rakan kaunselor. Kod Etika ini tidak seharusnya digunakan sebagai instrument untuk menyekat peluang dan kebebasan kaunselor dalam mengamalkan khidmat kaunseling.1 KOD ETIKA KAUNSELING SEKOLAH 1. dignity dan keunikan individu termasuk hak-hak dan peluangpeluang mereka. 4.0 SENARAI UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN 11. kaunselor hendaklah menunaikan tanggungjawab etika dengan memberi pertimbangan berasaskan kepada kesemua prinsip yang terkandung dalam Kod Etika. 88 . Kod Etika ini tidak menggariskan semua peraturan mengenai perlakuan kaunselor dalam menghadapi keadaan yang begitu kompleks dalam melaksanakan tanggungjawab. majikan. Kod Etika ini menggariskan piawaian perlakuan dalam menjalinkan perhubungan professional dengan klien.11. Apabila menghadapi situasi yang memerlukan intervensi.

Objektif perhubungan kaunseling berbeza mengikut klien. 2. meningkatkan ketahanan emosi semasa menghadapi konflik dalaman atau memperbaiki dan mempertingkatkan hubungan dan interaksi dengan individu lain.11. Ia merangkumi usaha kerja dengan individu atau kumpulan.3 KOD TATALAKU Kaunselor hendaklah menjaga tatalakunya demi memelihara piawaian dan identity sebagai seorang kaunselor dan integriti profesion kaunseling. mengembangkan persefahaman kendiri. Skop perkhidmatan kanuseling meliputi isu-isu perkembangan analisis dan penyelesaian masalah. Kaunselor berperanan sebagai fasilitator kepada klien dalam menangani isu dan masalah yang dihadapi dengan menghormati martabat diri. 89 . Kaunselor hendaklah menghormati privasi klien dan merahsiakan segala maklumat yang diperolehi semasa kaunseling melainkan maklumat yang akan membahayakan klien atau orang-orang di persekitarannya. membuat keputusan. Kaunselor hendaklah menjalankan tugasnya dengan penuh tanggungjawab. A. Kaunselor hendaklah sentiasa berusaha menilai dan meningkatkan pengetahuan. 3. 4. sama ada klien individu atau klien kelompok.2 SKOP KAUNSELING 1. TANGGUNGJAWAB KAUNSELOR TERHADAP KLIEN 1. menangani krisis. Kaunselor bertanggungjkawab untuk mengutamakan kepentingan klien. kecekapan dan kemahiran dalam bidang profesionnya. 2. Kaunselor mestilah diawasi serta dinilai tugas kaunselingnya oleh penyelia profesiona melalui penyeliaan lazim (Regular Supervision) dan sokongan perundingan (consultative support). 3. Perkhidmatan kaunseling ialah perkhidmatan yang memberi peluang kepada klien untuk berkembang ke arah kehidupan yang lebih bahagia dan bermakna. 3. nilai dan keupayaannya. objektif dan jujur selaras dengan profesion kaunseling. 11. Kaunselor hendaklah memahami dan menghormati latar belakang social latar budaya klien. 2.

14. Kaunselor tidak boleh menghalang klien yang hendak menamatkan sesi kaunseling atau ingin bertukar kepada kaunselor yang lain. jantina. klien memerlukan perkhidmatan luar daripada bidang kepakarannya. 7. 6. Klien tidak seharusnya diperhatikan oleh orang luar melainkan dengan kebenarannya termasuk juga sesi kaunseling yang dirakamkan atau dipitavideokan. 11. ikhlas. 13. mempersetujui atau menggalakkan deskriminasi berasaskan ras. 16. kecacatan fizikal. 9. atau sesiapa yang mempunyai hubungan intim dengannya atau mempunyai hubungan dengan pihak pentadbiran yang membuat penilaian. Kaunselor hendaklah mencapai persetujuan dengan kliennya di peringkat awal sesi kaunseling mengenai batasan unsure kerahsiaan. 90 . seksual. Kaunselor tidak digalakkan memberi perkhidmatan kaunseling kepada saudara mara. Kaunselor hendaklah memastikan bahawa kliennya tidak menjalani kaunseling dengan kaunselor yang lain pada masa yang sama. status ideology. 8. kawan karib. kaunselor hendaklah memelihara kesejahteraan fizikal dan psikologi klien dan tidak memperalatkan klien untuk kepentingan diri sendiri sama ada dari aspek kewangan. 15. bertanggungjawab terhadap tingkahlakunya. 5. kaunselor hendaklah merujuk klien tersebut kepada pihak yang berkenaan. Kaunselor hendaklah menyediakan tempat yang selesa dan private untuk sesi kaunseling. kaunselor hendaklah menggunakan budibicaranya untuk menjaga kepentingan klien dan orang lain yang terlibat. Sekiranya mengikut pertimbangan kaunselor. P)ersetujuan antara kaunselor dank lien menegnai kerahsiaan boleh disemaksemula dan diubah dengan persetujui bersama. 10. Kaunselor hendaklah membimbing klien kea rah pembentukan sikap. emosi dan sebagainya. mental atau diskriminasi dalam bentuk apa sekalipun. Semasa menjalankan sesi kaunseling. Kaunselor tidak boleh mengamalkan. proses dan implikasi perkhidmatan kaunseling.4. Kaunselor hendaklah berkhidmat dengan penuh dedikasi. agama. jujur dan membuktikan kemahiran serta kecekapan profesionalismanya. Kaunselor juga perlu menghormati keputusan atau penentuan kendiri yang dibuat oleh klien. Dalam kes yang jelas terbukti bahawa klien atau orang lain berada dalam keadaan bahaya. Kaunselor hendaklah menjelaskan kepada klien mengenai keperluan. 12.

91 . 3. Kaunselor hendaklah menjelaskan bidang kepakaran dan tahap kecekapan profesionalnya. Kaunselor hendaklah mewujudkan hubungan interpersonal dan persetujuan kerja dengan penyelia dan stafnya mengenai khidmat kaunseling khususnya mengenai unsure kerahsiaan. 2. 8. Kaunselor hendaklah bersedia untuk mempertahankan. Kaunselor hendaklah bersama-sama bertanggungjawab ke atas peningkatan kerjaya untuk dirinya dan stafnya. Menghormati sosio-budaya 2. TANGGUNGJAWAB TERHADAP ORGANISASI DAN MAJIKAN 1. Kaunselor hendaklah bertindak untuk mencegah berlakunya diskriminasi dalam organisasi dan dalam pelaksanaan polisi amalan pekerjaan. 6.B. membantu serta membela rakan kaunselor yang teraniaya akibat tuduhan dan tohmahan perlakuan yang tidak beretika. Kaunselor hendaklah saling berusaha meningkatkan tahap kecekapan profesionalismya. mendedahkan serta memperbetulkan perlakuan rakan kaunselor 4. Kaunselor bertanggungjawab untuk mencegah. perbezaan antara fakta umum atau peribadi. TANGGUNGJAWAB KAUNSELOR TERHADAP RAKAN PROFESIONALNYA 1. Kaunselor hendaklah berusaha untuk mengikuti polisi dan prosedur serta meningkatkan kecekapan dan keberkesanan perkhidmatan organisasinya. 4. 9. C. beban kerja dan akauntabiliti. Kaunselor tidak boleh menyalahgunakan kemudahan dan sumber organisasinya. Kaunselor hendaklah mematuhi persetujuan komitmen yang ditandatangani dengan organisasi tempat dia berkhidmat. Kaunselor hendaklah membenarkan dirinya dinilai secara professional dari masa ke masa. adil dan terbuka terhadap rakan profesionalnya. 2. 7. Kaunselor hendaklah memberitahu kepada pihak majikan tentang keadaan yang boleh menyebabkan konflik yang merosakkan atau menyekat keberkesanan perkhidmatannya. 5. Menghormati adat dan undang-undang setempat D. Kaunselor hendaklah menunjukkan sikap menghormati. 3. TANGGUNGJAWAB TERHADAP MASYARAKAT 1.

4. 3. Kaunselor hendaklah mengawasi supaya keputusan ujian tidak disalahfaham atau disalahgunakan. Ujian yang digunakan hendaklah berdasarkan kepada kelayakan dan kemahirannya dari segi pentadbiran dan interpretasi keputusan ujian dan tujuan. Kegunaan keputusan ujian hendaklah diberitahu kepada klien sebelum ujian diberi melainkan dalam kes di mana pengecualiaan hak yang eksplisit telah dipersetujui terlebih dahulu. Kaunselor hendaklah memberi penerangan yang lengkap mengenai ujian supaya keputusan ujian itu dapat diterima oleh klien dalam perspektif yang betul. 2. Kaunselor hendaklah memberi keterangan yang tepat apabila memberi taklimat tentang ujian dan pengukuran kepada orang awam.PENGUKURAN DAN PENILAIAN 1. Kaunselor hendaklah berhati-hati dari segi penggunaan ujian. 92 .

instrument dan pendekatan secara menyelurkan bagi meningkatkan mutu dan profesionalme perkhidmatan bimbingan dan kaunseling sekolah. Mengemukan kepada pihak pentadbiran untuk kelulusan. Menerima laporan Menyemak laporan secara menyeluruh. Carta Aliran: Membuat penilaian aktiviti.13. modul. model. modul. Menyenaraikan perkara-perkara penting yang tertinggal. 93 . instrument dan pendekatan secara menyelurkan bagi meningkatkan mutu dan profesionalme perkhidmatan bimbingan dan kaunseling sekolah. Menulis atau menyediakan laporan lengkap berhubung dengan aktiviti yang telah dijalankan. Proses kerja Membuat penilaian aktiviti. model. Membuat tindakan pembetulan dan penambah baikan yang perlu.

Menyelaras dan Menilai Sumber dan Bahan Resos Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. Carta Aliran Mesyuarat dan menilai sumber dan bahan resos. model. 14. modul.Senarai semak: Membuat penilaian aktiviti. 94 . Merancang. instrument dan pendekatan secara menyelurkan bagi meningkatkan mutu dan profesionalme perkhidmatan bimbingan dan kaunseling sekolah.

Menerima peruntukan kewangan daripada pihak pengetua. 95 . Menyelaras. Menulis surat permohonan peruntukan kewangan kepada pihak pengetua. Merekodkan tentang rekod/reset pembelian.Menyeneraikan sumber dan bahan resos yang diperlukan. 15. mempamerkan dan menghebahkan sumber dan bahan resos. Menjadi urusetia kepada jawatankuasa penyelaras perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. Membeli bahan resos.

Carta Aliran Penyediaan program Perbincangan program dengan guruguru kaunseling Pengesahan Mengedarkan program Melaksanakan program Penilaian program Post mortem Penyediaan / penghantaran laporan 96 .

16. Proses kerja Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalisma perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di sekolah. Carta aliran: Proses kerja menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalisma perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di sekolah. Menerima atau membuat kertas kerja Mencari sumber maklumat Menubuhkan AJK pelaksana 97 .

Mencari sumber tenaga pemberi maklumat Mesyuarat perlaksanaan program latihan Perlaksanaan program latihan Penilaian program Senarai semak: Proses kerja menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalisma perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di sekolah. 98 .

Menerima aduan Menyesat kes Panggil .sessi kaunseling 99 . kakitangan dan ibu bapa yang memerlukannya. Carta aliran kerja: Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar. guru. guru. kakitangan dan ibu bapa yang memerlukannya.17.: Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar.

Rekod Senarai semak: Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar. guru.Laporkan kepada pengetua jika perlu Sessi kaunseling susulan jika perlu. kakitangan dan ibu bapa yang memerlukannya. 100 .

18: Menjadi personel perhubungan/seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan.

Carta aliran kerja: Menjadi personel perhubungan/seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan. Menerima arahan/maklumat

dapat

Berhubung pengetua/kerani untuk arahan/maklumat

Mengurus maklumat/melayan/berhubung dengan personalia tertentu sekolah dan agensi luar.

Menyebarkan maklumat melalui media cetak /elektronik/benner.

Penilaian media penyampai.

101

Senarai semak: Menjadi personel perhubungan/seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan.

102

19.: Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah. Carta aliran kerja: Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah.

Mendapatkan pakej matapelajaran

Memberi taklimat kepada pelajar

Kenalpasti kelemahan pelajar

buat

Beri maklumat bantu pelajar pilihan

Post mortem

Pelaporan

103

disiplin sekolah dan jawatankuasa lembaga/Badan pengawas sekolah. 20. Carta aliran kerja: Menjadi ahli jawatan kuasa dalam perancangan sekolah. disiplin sekolah dan jawatankuasa lembaga/Badan pengawas sekolah.Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah. : Menjadi ahli jawatan kuasa dalam perancangan sekolah. Terima arahan 104 .

disiplin sekolah dan jawatankuasa lembaga/Badan pengawas sekolah. 105 .Menulis mesyuarat menulis kertas kerja Menyediakan bersama kertas kerja program Menjalankan tugas melaksanakan bersama Hantar laporan Post mortem Penambah baikan Senarai semak: Menjadi ahli jawatan kuasa dalam perancangan sekolah.

Menyediakan kertas kerja. Menjadi Penyelaras Dalam Program Mento-Mentee Sekolah. 106 . Meminta kelulusan pengetua. Membahagikan pelajar kepada kumpulan. Proses Kerja Carta Aliran.21.

Laporan 22. kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan. Menilai program. motivasi. Membuat post-mortem. 107 .Mesyuarat pengagihan kumpulan. arta aliran kerja: Menyediakan penyeleras dalam program-program perkembangan pelajar serta kolokium. kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan. motivasi. Memantau program. : Menyediakan penyeleras dalam program-program perkembangan pelajar serta kolokium. Melaksanakan program.

Perlaksanaan program.Mesyuara merangka kertas kerja Menyediakan kertas kerja Berbincang dengan pengetua kelulusan program Mesyuarat AJK pelaksana bersama pengetua. Mesyuarat persediaan pelaksanaan. Penilaian dan laporan 108 .

0 CARTA ALIRAN KERJA 8.8. Mesyuarat menyediakan rancangan / takwim Perbincangan antara pengarah Projek yang dilantik Bersama dengan AJK Menaip hasil perancangan program Pengetua / Penolong Kanan HEM menyemak rancangan / Takwim dan menanda tangan Tidak Puas hati ? Arahan buat pindahan Guru melaksanakan aktiviti ikut rancangan Membuat perubahan rancangan mengikut keperluan 109 .1 Menyediakan rancangan tahunan program dan aktiviti perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah.

8. soal selidik. temu bual dan perbincangan dengan pelajar. Mesyuarat UBK Dapat Perbincangan & Perhalusi Hasilan Hasilkan borang soal selidik Perbanyakkan Borang soal selidik Mengedarkan soal selidik & mengutip yang Lengkap diisi Laporan bertulis Perbincangan dengan pengetua Menganjur / mengubahsuai program peringkat sekolah 110 . kakitangan sekolah. ibu bapa dan bekas pelajar. guru. pentadbir.2 Mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah melalui kajian keperluan.

111 .8. mengawalselia dan mengemaskini rekod dan inventori pelajar.11 Merancang.

menyedia. menyebar maklumat Bimbingan dan Kaunseling kepada semua pelajar melalui sebarang media yang sesuai. 112 .12 Mengumpul.8.

8. 113 .13 Mengelola dan melaksana aktiviti Bimbingan dan Kaunseling kelompok dan tunjukajar (instructional) yang meransang perkembangan pelajar secara optimum.

114 .8. melaksana dan mengawalselia perkhidmatan kaunseling individu secara professional dan beretika.14 Merancang.

15 Merancang. 115 . melaksana. mengawalselia aktiviti kemahiran belajar untuk semua pelajar.8.

mengawalselia serta menilai program dan aktiviti pemberian maklumat sesuai dengan penawaran pakej pensijilan terbuka dan keperluan IPT.8. melaksana.16 Merancang. CARTA ALIRAN Program anjuran bersama UBK dan Kurikulum Penyebaran maklumat pada pelajar lepasan SPM & STPM Mentadbir inventori kepada pelajar yang berminat Bimbingan individu / kelompok Kemaskini maklumat IPTA / IPTS / Penbiayan pendidikan Menyertai carnival Sains & Teknologi Penganjuran Minggu Kerjaya Peringkat Sekolah Tindakan Susulan 116 .

117 . inhalan. melaksana. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti pendidikan pencegahan dadah. rokok dan alkohol.8.17 Merancang.

Carta Aliran Penyediaan Kertas kerja Pemurnian Kertas kerja Pengesahan Kertas Kerja oleh Pengetua Mesyuarat guru untuk pengagihan tugas Mesyuarat pelaksanaan program Pelaksanaan program Pentadbiran Borang Penilaian Program Post Mortem Menyiapkan laporan dan Penghantaran 118 .18 Merancang melaksana.8. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti untuk menyedia dan mendedahkan pelajar kepada peluang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar Negara.

mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan berhubung Bimbingan dan Kaunseling. melaksana.19 Memperbaiki pelaksanaan program seterusnya Merancang.8. Kerjaya dan Pendidikan Pencegahan dadah. Carta Aliran Berbincang dengan ketua jabatan Menyediakan kertas kerja program/aktiviti Meminta pengesahan kertas kerja Mengadakan mesyuarat khusus untuk pembentangan kertas kerja dan agihan tugas Menyuarat persediaan terakhir perlaksanaan program Melaksanakan program mengikut jadual Mentadbir borang penilaian program Mengadakan post mortem Menyediakan laporan program Menghantar laporan kepada pengetua 119 .

melaksana. Menyediakan kertas kerja program Meminta keulusan dari pentadbir Perbaiki lulus Mesyuarat pertama pengagihan tugas Mesyuarat ke-2 perkembangan tugas Tidak Mengedar jemputan menghadiri Aktiviti konferens Perlaksanaan program Mengawal selia perlaksanaan program Menilai keberkesanan program 120 . guru.8.23 Merancang. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti konferens dengan ibu bapa. kakitangan bukan guru dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan pelajar.

Membuat tindakan pembetulan dan penambah baikan yang perlu. Carta Aliran Menerima laporan Menyemak laporan secara menyeluruh. Mengemukan kepada pihak pentadbiran untuk kelulusan. instrument dan pendekatan secara menyeluruh bagi meningkatkan mutu dan profesionalisma perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah.8. model. 121 . modul. Menulis atau menyediakan laporan lengkap berhubung dengan aktiviti yang telah dijalankan.24 Membuat penilaian aktiviti. Menyenaraikan perkara-perkara penting yang tertinggal.

Merekodkan tentang rekod/reset pembelian. mempamerkan dan menghebahkan sumber dan bahan resos. Menyelaras. menyelaras dan menilai sumber dan bahan resos perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. 122 . Menerima peruntukan kewangan daripada pihak pengetua. Membeli bahan resos. Carta Aliran Mesyuarat dan menilai sumber dan bahan resos. Menyeneraikan sumber dan bahan resos yang diperlukan.25 Merancang. Menulis surat permohonan peruntukan kewangan kepada pihak pengetua.8.

Carta Aliran Penyediaan program Perbincangan program dengan guruguru kaunseling Pengesahan Mengedarkan program Melaksanakan program Penilaian program Post mortem Penyediaan / penghantaran laporan 123 .26 Menjadi urusetia kepada Jaatankuasa Penyelaras Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling.8.

27 Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalima perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah.8. Carta aliran Menerima atau membuat kertas kerja Mencari sumber maklumat Menubuhkan AJK pelaksana Mencari sumber tenaga pemberi maklumat Mesyuarat perlaksanaan program latihan Perlaksanaan program latihan Penilaian program 124 .

kakitangan dan ibubapa yang memerlukannya. Carta aliran Menerima aduan Menyiasat kes Panggil . Rekod 125 . guru.8.sesi kaunseling Laporkan kepada pengetua jika perlu Sesi kaunseling susulan jika perlu.28 Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar.

Penilaian media penyampai. Menyebarkan maklumat melalui media cetak /elektronik/benner.29 Menjadi personal perhubungan / seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan. Carta aliran Menerima arahan/maklumat Berhubung pengetua/kerani untuk dapat arahan/maklumat Mengurus maklumat dan melayanagensi luar. 126 .8.

Carta aliran Mendapatkan pakej matapelajaran Memberi taklimat kepada pelajar Kenalpasti kelemahan pelajar Beri maklumat bantu pelajar buat pilihan Post mortem Pelaporan 127 .8.30 Menjadi ahli jawatankuasa ex-oficio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah.

Carta aliran Terima arahan Menulis kertas kerja Berbincang dengan pengetua Melaksanakan program Hantar laporan Post mortem Penambah baikan 128 .31 Menjadi ahli jawatankuasa dalam Majlis Perancang Sekolah.8. Disiplin Sekolah dan Jawatankuasa Lembaga / Badan Pengawas Sekolah.

Mesyuarat pengagihan kumpulan. Menilai program. Membahagikan pelajar kepada kumpulan. Laporan 129 . Membuat post-mortem. Melaksanakan program. Carta Aliran Menyediakan kertas kerja. Memantau program. Meminta kelulusan pengetua.8.32 Menjadi penyelaras dalam program mento-mentee sekolah.

Perlaksanaan program. Carta Aliran Mesyuara merangka kertas kerja Menyediakan kertas kerja Berbincang dengan pengetua kelulusan program Mesyuarat AJK pelaksana bersama pengetua.8. Penilaian dan laporan 130 . motivasi.33 Menjadi penyelaras dalam program-program pengembangan pelajar seperti kolokium. kem jaya diri dan kursus ketatanegaraan. Mesyuarat persediaan pelaksanaan.

131 .

132 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->