Panduan masuk rumah baru sikit tips yang diajar oleh org tua²....

sesapa yang nak tambah silakan ..mana tau ada lagik best lak... (Ehsan Wan)

PERALATAN yang diperlukan... semasa check defect rumah... 1. Masking tape - tape yang kaler putih/cream tu... kalau ader retak ke, terus lekat dan tanda.. 2. Marker Pen - merah pun ok.. senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape... 3. Kertas A4 - tulis kan senarai defect tu dengan nombor dan lokasi sekali... nanti senang nak cari... 4.

AIR === 1. Pastikan semua meter air ada... semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu dengannya ada... 2. Tutup semua kepala paip... pastikan sambungan betul takder, yang tercabut/longgar... 3. Buka air kat meter... biar air masuk tangki sampai penuh... Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu... 4. Bila air dah penuh dalam tangki.... bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tak... paip bocor sebelum sampai ke tangki.. 5. Check air kat semua bilik air... test satu persatu.... 6.

ELEKTRIK ======= 1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius( suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu persatu... 2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh... 3.

TILES ==== 1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar... 2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga... 3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok... 4.

maybe dah diduplicate. dengan nama Allah kami keluar rumah.. "Sesungguhnya Syaitan itu la dari rumah yang di ri dalamnya dibaca surat Al Baqarah.. tapi make sure kunci dia yang double lock. yassin dan solat berjemaah satu family." 6. 2. bukan party nie. Baca bismillah & beri salam ketika masuk.sebab kese amatan. Azan di setiap sudut atau bilik dalam rumah. ¤ ¦¦ ¤ ¥ £ ¢ ¡   "Bismillahi walajnaa wa bismillahi kharajnaa wa-alallaahi rabbina tawak-kalnaa" Dengan nama Allah kami masuk rumah......... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang.PINTU & KUNCI =========== 1 Tukar se ua kunc de an dan be akang. 4. guna kunci yang ok skit. 5...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar. make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu. Niat masuk rumah untuk berlindung/beribadah kerana ALLAH.. 4. serta kepada -Nya kami berserah diri 2. Boleh baca doa yang biasa tu. 3.. double lock.. Buat kenduri kesyukuran dan jamulah fakir miskin & anak yatim. 6.. Tukar pintu belakang. pintu ply d tu tak leh caya. ayat kursi juga. ADAB & DOA ========= 1..... Grill ikut budget laa.. Amalkan bacaan ayat² al quran.. 5.. Baca Surah Al Baqarah ayat 1 sampai habis.. 3... tawakkal kpd ALLAH.... Sliding door. 8. Sebelum masuk bleh buat solat jemaah/solat hajat mohon perlindungan ALLAH..... . 7. Kalau tak tukar main gate...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful