P. 1
Panduan Masuk Rumah Baru

Panduan Masuk Rumah Baru

|Views: 78|Likes:
Published by Wanie_Rahman_1555

More info:

Published by: Wanie_Rahman_1555 on Jan 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/22/2011

pdf

text

original

Panduan masuk rumah baru sikit tips yang diajar oleh org tua²....

sesapa yang nak tambah silakan ..mana tau ada lagik best lak... (Ehsan Wan)

PERALATAN yang diperlukan... semasa check defect rumah... 1. Masking tape - tape yang kaler putih/cream tu... kalau ader retak ke, terus lekat dan tanda.. 2. Marker Pen - merah pun ok.. senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape... 3. Kertas A4 - tulis kan senarai defect tu dengan nombor dan lokasi sekali... nanti senang nak cari... 4.

AIR === 1. Pastikan semua meter air ada... semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu dengannya ada... 2. Tutup semua kepala paip... pastikan sambungan betul takder, yang tercabut/longgar... 3. Buka air kat meter... biar air masuk tangki sampai penuh... Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu... 4. Bila air dah penuh dalam tangki.... bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tak... paip bocor sebelum sampai ke tangki.. 5. Check air kat semua bilik air... test satu persatu.... 6.

ELEKTRIK ======= 1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius( suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu persatu... 2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh... 3.

TILES ==== 1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar... 2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga... 3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok... 4.

Sebelum masuk bleh buat solat jemaah/solat hajat mohon perlindungan ALLAH. 3. Buat kenduri kesyukuran dan jamulah fakir miskin & anak yatim.letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar.. 5. bukan party nie... 8.." 6.. dengan nama Allah kami keluar rumah.sebab kese amatan.. Kalau tak tukar main gate. 3... double lock... 4. Grill ikut budget laa. Sliding door.. guna kunci yang ok skit.. pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang... "Sesungguhnya Syaitan itu la dari rumah yang di ri dalamnya dibaca surat Al Baqarah. . 5..PINTU & KUNCI =========== 1 Tukar se ua kunc de an dan be akang. Baca Surah Al Baqarah ayat 1 sampai habis.. ¤ ¦¦ ¤ ¥ £ ¢ ¡   "Bismillahi walajnaa wa bismillahi kharajnaa wa-alallaahi rabbina tawak-kalnaa" Dengan nama Allah kami masuk rumah. pintu ply d tu tak leh caya.. maybe dah diduplicate. 6... Niat masuk rumah untuk berlindung/beribadah kerana ALLAH. Baca bismillah & beri salam ketika masuk. serta kepada -Nya kami berserah diri 2... ayat kursi juga. Tukar pintu belakang. Amalkan bacaan ayat² al quran.. Azan di setiap sudut atau bilik dalam rumah.... 2. 7. yassin dan solat berjemaah satu family... make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...... 4.. Boleh baca doa yang biasa tu.. ADAB & DOA ========= 1. tapi make sure kunci dia yang double lock.. tawakkal kpd ALLAH.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->