P. 1
Konsep Asas Teori Keperluan Maslow

Konsep Asas Teori Keperluan Maslow

|Views: 588|Likes:
Published by asdka

More info:

Published by: asdka on Jan 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/04/2013

pdf

text

original

Konsep Asas Teori Keperluan Maslow

keperluan asas - Keperluan fisiologi asas(makanan, minuman, oksigen, kepuasan deria,tidur,rehat) - Keperluan psikologi keperluan sekunder (lahir dari perhubungan dan interaksi antara orang dan persekitaran keselamatan, kasih sayang, semburna kendiri dan lain-lain)

Teori Keperluan Maslow ‡ Motivasi intrinsik kuasa dalaman yg berada dalam perkembangan fisiologikal dan psikologikal manusia ‡ Kuasa dalaman ini mendorong manusia mengejar kecemerlangan ‡ Perkaitan antara motivasi dengan hiraki keperluan apabila individu mendapat kepuasan dalam sesuatu hiraki keperluan kepada hiraki yang lebih tinggi berlaku secara semula jadi .

orang lain dan semula jadi boleh mengikut aliran masa tetapi tidak kehilangan identiti sendiri mempunyai falsafah hidup dan moral sendiri Mempunyai minat meluas terhadap aktiviti sosial .Teori Keperluan Maslow ‡ Ciri individu yang mencapai ke peringat tinggi boleh memahami hakikat sebenar Mempunyai pemikiran tersendiri Boleh menerima diri.

Teori Keperluan Maslow ‡ Ciri individu yang mencapai ke peringat tinggi mempunyai kawan karib dan suka menolong orang mengamalkan demokrasi dan mempunyai sifat berjenaka boleh menanggung konflik di antara perasaan kegembiraan dan kepahitan .

harmonis dan selamat melibatkan diri dalamnya. . gembira.Implikasi konsep keperluan dalam amalan bilik darjah untuk mencapai objektif pelajaran guru harus membertinbangkan langkah langkah yang disarankan seperti berikut:Pastikan keperluan asas pelajar dipenuhi Jadikan suasana bilik darjah kondusif dengan menjalankan aktiviti pembelajaran agar mereka merasa seronok.

Merancang aktiviti pengajaran mengikut kebolehan pelajar Memupuk nilai motivasi diri melalui bimbingan. . Memupuk nilai penghargaan kendiri di kalangan pelajar serta memberi motivasi dan peneguhan yang sesuai supaya mereka berusaha bersungguh-sungguh dalam aktiviti P&P.Bersifat penyayang untuk memenuhi keperluan kasih sayang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->