PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid Obektif : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Manipulasi Alatan ( bola besar) : Melantun, menendang dan menahan : 25 MEI 2009 : 7.45-8.45 pagi : 3 Bestari : 24 murid : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid dapat: Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Pengabungjalinan : Melakukan aktiviti sekurang-kurangnya 4 daripada 5 percubaan pada jarak 5 meter dengan betul. : Menyatakan bahagian kaki yang terlibat semasa menendang bola. : Memupuk keyakinan diri, kerjasama dan bertanggungjawab. : Murid telah melihat dan biasa bermain bola sepak. : Jujur dan bekerjasama. : Membanding/membeza : Tunjang kemahiran-koordinasi

Kesepaduan Alatan : Sains-momentum sepakan menentukan kelajuan bola : 12 biji bola besar. Ahli di dalam bulatan yang terkena bola akan keluar bulatan dan menggantikan murid yang berjaya menendang tepat mengenainya. 16 skital. Permainan ini dijalankan selama 3 minit. Murid yang diluar bulatan akan menendang bola pada rakan yang berada di dalam bulatan. . BAHAGIAN AKTIVITI /MASA Permulaan Memanaskan badan (7 minit) Meningkatkan KDN Permainan bola beracun. 1 wisel. FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI x x x x x x x x x x x x x x x x x x x CATATAN/ ALATAN Verbal Intrapersonal 4 biji bola besar. bentuk bulatan. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan.

A.Regangan tangan Badan dan pinggang Paha dan kaki Pekembangan Gerak kerja Langkah 1 kelas. Tangan dilurus semasa melantun. Ulang 2kali Lari setempat dan berdiri tegak tolak kaki kedepan dan kebelalangkan. Penerima Badan dicondong ke depan sedikit. (5 minit) Melantun dan menyambut bola pada jarak 5 meter. C dan D. A X X X X B x x x x C x x x x D x x x x Bola 12 biji TKP Interpersonal . Guru akan membuat demontrasi. Melantunkan bola dengan sebelah tangan ke tanah ke arah rakan. Ulang 2 kali Tangan mencengkam pinggang dan buat separuh pusingan dari kanan ke kiri. Memegang bola menggunakan tangan dominan ke sisi bahu untuk lajak disokong oleh tangan yang bukan dominan. Mata tumpu ke arah bola.ulang 2kali Penghantar Kaki dibuka seluas bahu berdiri menghadap rakan. Sambut bola apabila ia sampai paras dada dengan menggunakan kedua belah Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Badan mesti berdiri tegak. Kumpulan A menghadap kumpulan B manakala kumpulan C menghadap kumpulan D.B. Bola naik ke paras dada. Tangan di lurus ke depan dan digerakan ke kanan dan ke kiri.

HUBUNGKAIT Dilakukan dua orang pelajar BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . Ulang sebanyak 5 kali.tangan.

Langkah 2 (5 minit) Melantun dan menyambut bola secara bertiga. Kaki dibuka seluas bahu Lantunkan bola dan naik ke paras A dada ke arah rakan Rakan akan menyambut bola itu Mata mesti tumpu pada bola. MENGAPLIKASI B C Bertiga) Murid A melantun bola kepada murid B(menyambut) Murid B melantun bola kepada murid C(menyambut) Murid C melantun bola kepada murid A (menyambut) Ulangi aktiviti BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .

Murid B Menendang menggunakan menahan dengan bola secara berpasangan. A menendang kepada kumpulan murid B. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola. B=murid R Menendang dan menahan U BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . A Bola 12 Skital 6 Latihan bayangan. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A.Langkah 3 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki. menggunakan perut kaki. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid.menendang (berpasangan) murid kumpulan angin.

Menendang menggunakan B=murid R Menendang dan menahan U . A Latihan bayangan. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola.Langkah 4 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Murid B menggunakan perut kaki. menahan dengan HUBUNGKAIT menggunakan perut kaki dan menendang kepada murid kedua kumpulan A. Langkah 5 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian kekura kaki.menendang (berpasangan) murid angin. Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola. kumpulan A menendang kepada kumpulan murid B. x x x x x x Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B.

Kemuncak Permainan kecil Permainan BersyaratBola sepak. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. x x x x x x Langkah 6 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Murid B menahan dengan menggunakan kekura kaki. Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A.bola secara berpasangan. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. Murid B menggunakan kekura kaki. menahan dengan menggunakan perut kaki dan HUBUNGKAIT menendang kepada murid kedua kumpulan A. • Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menendang Bola 2 Skital 16 .

• • • Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan Menghadap guru Guru membuat demontrasi jika perlu Penutup (5 minit) Gerak kendur tangan dan lengan • Berdiri tegak. kaki dibuka melebihi luas bahu. • Undang-undang seperti permainan futsal diaplikasikan. • Hanya tendangan leret sahaja yang dibenarkan. • Terdapat 4 pasukan • 6 lawan 6 • Pasukan yang berjaya menjaringkan gol pertama akan menyinsing seluar mereka. • Tolak tangan lurus kehadapan sambil membongkok 90 darjah • Kira dengan kiraan 8 • Ulang sebanyak 3 kali Gerak kendur Pinggang • Berdiri kedudukan diatas seperti .(8 minit) menggunakan bahagian perut dan kekura kaki serta menahan. • Kuncikan jejari kiri dan kanan tangan. • Tandakan kawasan permainan masing-masing 20m x 15m dengan skital.

• Tangan lurus di atas kepala • Bengkok badan ke sisi kanan. soal .Gerak kendur kaki dan tarik nafas. Guru menerangkan akan kelebihan menendang dengan cara tersebut: . sisi dan belakang.bola mudah dikawal. • Dengan kiraan 8 Guru bertanya soalan Guru bertanyakan secara berkenaan dengan dan murid rawak cara menendang yang menjawab betul.hantaran lebih tepat. . Sesi jawab. tahan dengan kiraan 8 • Ulang aktiviti ke sisi kiri • Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. • Kaki dilunjur kehadapan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful