PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid Obektif : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Manipulasi Alatan ( bola besar) : Melantun, menendang dan menahan : 25 MEI 2009 : 7.45-8.45 pagi : 3 Bestari : 24 murid : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid dapat: Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Pengabungjalinan : Melakukan aktiviti sekurang-kurangnya 4 daripada 5 percubaan pada jarak 5 meter dengan betul. : Menyatakan bahagian kaki yang terlibat semasa menendang bola. : Memupuk keyakinan diri, kerjasama dan bertanggungjawab. : Murid telah melihat dan biasa bermain bola sepak. : Jujur dan bekerjasama. : Membanding/membeza : Tunjang kemahiran-koordinasi

bentuk bulatan. Murid yang diluar bulatan akan menendang bola pada rakan yang berada di dalam bulatan.Kesepaduan Alatan : Sains-momentum sepakan menentukan kelajuan bola : 12 biji bola besar. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. BAHAGIAN AKTIVITI /MASA Permulaan Memanaskan badan (7 minit) Meningkatkan KDN Permainan bola beracun. Permainan ini dijalankan selama 3 minit. 16 skital. Ahli di dalam bulatan yang terkena bola akan keluar bulatan dan menggantikan murid yang berjaya menendang tepat mengenainya. FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI x x x x x x x x x x x x x x x x x x x CATATAN/ ALATAN Verbal Intrapersonal 4 biji bola besar. . 1 wisel.

Mata tumpu ke arah bola. Ulang 2 kali Tangan mencengkam pinggang dan buat separuh pusingan dari kanan ke kiri. Penerima Badan dicondong ke depan sedikit.ulang 2kali Penghantar Kaki dibuka seluas bahu berdiri menghadap rakan. Tangan di lurus ke depan dan digerakan ke kanan dan ke kiri. Guru akan membuat demontrasi. Bola naik ke paras dada. Kumpulan A menghadap kumpulan B manakala kumpulan C menghadap kumpulan D. A X X X X B x x x x C x x x x D x x x x Bola 12 biji TKP Interpersonal .Regangan tangan Badan dan pinggang Paha dan kaki Pekembangan Gerak kerja Langkah 1 kelas.B. (5 minit) Melantun dan menyambut bola pada jarak 5 meter. Sambut bola apabila ia sampai paras dada dengan menggunakan kedua belah Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Melantunkan bola dengan sebelah tangan ke tanah ke arah rakan. Tangan dilurus semasa melantun. C dan D. Badan mesti berdiri tegak. A. Memegang bola menggunakan tangan dominan ke sisi bahu untuk lajak disokong oleh tangan yang bukan dominan. Ulang 2kali Lari setempat dan berdiri tegak tolak kaki kedepan dan kebelalangkan.

HUBUNGKAIT Dilakukan dua orang pelajar BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . Ulang sebanyak 5 kali.tangan.

MENGAPLIKASI B C Bertiga) Murid A melantun bola kepada murid B(menyambut) Murid B melantun bola kepada murid C(menyambut) Murid C melantun bola kepada murid A (menyambut) Ulangi aktiviti BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . Kaki dibuka seluas bahu Lantunkan bola dan naik ke paras A dada ke arah rakan Rakan akan menyambut bola itu Mata mesti tumpu pada bola.Langkah 2 (5 minit) Melantun dan menyambut bola secara bertiga.

menggunakan perut kaki. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. A menendang kepada kumpulan murid B.Langkah 3 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki. A Bola 12 Skital 6 Latihan bayangan. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola. B=murid R Menendang dan menahan U BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . Murid B Menendang menggunakan menahan dengan bola secara berpasangan.menendang (berpasangan) murid kumpulan angin.

Menendang menggunakan B=murid R Menendang dan menahan U . Murid B menggunakan perut kaki. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. x x x x x x Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B.menendang (berpasangan) murid angin. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan. kumpulan A menendang kepada kumpulan murid B.Langkah 4 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. Langkah 5 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian kekura kaki. A Latihan bayangan. menahan dengan HUBUNGKAIT menggunakan perut kaki dan menendang kepada murid kedua kumpulan A. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola.

bola secara berpasangan. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. menahan dengan menggunakan perut kaki dan HUBUNGKAIT menendang kepada murid kedua kumpulan A. • Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menendang Bola 2 Skital 16 . Murid B menahan dengan menggunakan kekura kaki. Murid B menggunakan kekura kaki. x x x x x x Langkah 6 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. Kemuncak Permainan kecil Permainan BersyaratBola sepak. Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B.

• Tolak tangan lurus kehadapan sambil membongkok 90 darjah • Kira dengan kiraan 8 • Ulang sebanyak 3 kali Gerak kendur Pinggang • Berdiri kedudukan diatas seperti . • Hanya tendangan leret sahaja yang dibenarkan. • Undang-undang seperti permainan futsal diaplikasikan. • • • Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan Menghadap guru Guru membuat demontrasi jika perlu Penutup (5 minit) Gerak kendur tangan dan lengan • Berdiri tegak. • Tandakan kawasan permainan masing-masing 20m x 15m dengan skital. • Terdapat 4 pasukan • 6 lawan 6 • Pasukan yang berjaya menjaringkan gol pertama akan menyinsing seluar mereka.(8 minit) menggunakan bahagian perut dan kekura kaki serta menahan. kaki dibuka melebihi luas bahu. • Kuncikan jejari kiri dan kanan tangan.

sisi dan belakang.hantaran lebih tepat. . soal .bola mudah dikawal. • Dengan kiraan 8 Guru bertanya soalan Guru bertanyakan secara berkenaan dengan dan murid rawak cara menendang yang menjawab betul. Sesi jawab. • Tangan lurus di atas kepala • Bengkok badan ke sisi kanan.Gerak kendur kaki dan tarik nafas. tahan dengan kiraan 8 • Ulang aktiviti ke sisi kiri • Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. • Kaki dilunjur kehadapan. Guru menerangkan akan kelebihan menendang dengan cara tersebut: .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful