P. 1
RPH+PENDIDIKAN+JASMANI

RPH+PENDIDIKAN+JASMANI

|Views: 124|Likes:
Published by NurFazrinMohdSukkri

More info:

Published by: NurFazrinMohdSukkri on Jan 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2013

pdf

text

original

PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid Obektif : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Manipulasi Alatan ( bola besar) : Melantun, menendang dan menahan : 25 MEI 2009 : 7.45-8.45 pagi : 3 Bestari : 24 murid : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid dapat: Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Pengabungjalinan : Melakukan aktiviti sekurang-kurangnya 4 daripada 5 percubaan pada jarak 5 meter dengan betul. : Menyatakan bahagian kaki yang terlibat semasa menendang bola. : Memupuk keyakinan diri, kerjasama dan bertanggungjawab. : Murid telah melihat dan biasa bermain bola sepak. : Jujur dan bekerjasama. : Membanding/membeza : Tunjang kemahiran-koordinasi

. Murid yang diluar bulatan akan menendang bola pada rakan yang berada di dalam bulatan.Kesepaduan Alatan : Sains-momentum sepakan menentukan kelajuan bola : 12 biji bola besar. FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI x x x x x x x x x x x x x x x x x x x CATATAN/ ALATAN Verbal Intrapersonal 4 biji bola besar. 1 wisel. 16 skital. Ahli di dalam bulatan yang terkena bola akan keluar bulatan dan menggantikan murid yang berjaya menendang tepat mengenainya. bentuk bulatan. Permainan ini dijalankan selama 3 minit. BAHAGIAN AKTIVITI /MASA Permulaan Memanaskan badan (7 minit) Meningkatkan KDN Permainan bola beracun. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan.

Tangan di lurus ke depan dan digerakan ke kanan dan ke kiri. Ulang 2kali Lari setempat dan berdiri tegak tolak kaki kedepan dan kebelalangkan. Guru akan membuat demontrasi. Kumpulan A menghadap kumpulan B manakala kumpulan C menghadap kumpulan D. Mata tumpu ke arah bola. Ulang 2 kali Tangan mencengkam pinggang dan buat separuh pusingan dari kanan ke kiri. Tangan dilurus semasa melantun. A. (5 minit) Melantun dan menyambut bola pada jarak 5 meter. Bola naik ke paras dada. Sambut bola apabila ia sampai paras dada dengan menggunakan kedua belah Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan.Regangan tangan Badan dan pinggang Paha dan kaki Pekembangan Gerak kerja Langkah 1 kelas. Badan mesti berdiri tegak.ulang 2kali Penghantar Kaki dibuka seluas bahu berdiri menghadap rakan. Memegang bola menggunakan tangan dominan ke sisi bahu untuk lajak disokong oleh tangan yang bukan dominan. Penerima Badan dicondong ke depan sedikit. A X X X X B x x x x C x x x x D x x x x Bola 12 biji TKP Interpersonal .B. Melantunkan bola dengan sebelah tangan ke tanah ke arah rakan. C dan D.

HUBUNGKAIT Dilakukan dua orang pelajar BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .tangan. Ulang sebanyak 5 kali.

MENGAPLIKASI B C Bertiga) Murid A melantun bola kepada murid B(menyambut) Murid B melantun bola kepada murid C(menyambut) Murid C melantun bola kepada murid A (menyambut) Ulangi aktiviti BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . Kaki dibuka seluas bahu Lantunkan bola dan naik ke paras A dada ke arah rakan Rakan akan menyambut bola itu Mata mesti tumpu pada bola.Langkah 2 (5 minit) Melantun dan menyambut bola secara bertiga.

B=murid R Menendang dan menahan U BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .menendang (berpasangan) murid kumpulan angin. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. A menendang kepada kumpulan murid B. menggunakan perut kaki. Murid B Menendang menggunakan menahan dengan bola secara berpasangan. A Bola 12 Skital 6 Latihan bayangan. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola.Langkah 3 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki.

Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. x x x x x x Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. kumpulan A menendang kepada kumpulan murid B. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan.Langkah 4 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola. Menendang menggunakan B=murid R Menendang dan menahan U . Langkah 5 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian kekura kaki. menahan dengan HUBUNGKAIT menggunakan perut kaki dan menendang kepada murid kedua kumpulan A. Murid B menggunakan perut kaki. A Latihan bayangan.menendang (berpasangan) murid angin.

x x x x x x Langkah 6 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola.bola secara berpasangan. Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. Murid B menggunakan kekura kaki. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. • Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menendang Bola 2 Skital 16 . Kemuncak Permainan kecil Permainan BersyaratBola sepak. Murid B menahan dengan menggunakan kekura kaki. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. menahan dengan menggunakan perut kaki dan HUBUNGKAIT menendang kepada murid kedua kumpulan A.

(8 minit) menggunakan bahagian perut dan kekura kaki serta menahan. kaki dibuka melebihi luas bahu. • Tandakan kawasan permainan masing-masing 20m x 15m dengan skital. • Tolak tangan lurus kehadapan sambil membongkok 90 darjah • Kira dengan kiraan 8 • Ulang sebanyak 3 kali Gerak kendur Pinggang • Berdiri kedudukan diatas seperti . • Hanya tendangan leret sahaja yang dibenarkan. • • • Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan Menghadap guru Guru membuat demontrasi jika perlu Penutup (5 minit) Gerak kendur tangan dan lengan • Berdiri tegak. • Kuncikan jejari kiri dan kanan tangan. • Terdapat 4 pasukan • 6 lawan 6 • Pasukan yang berjaya menjaringkan gol pertama akan menyinsing seluar mereka. • Undang-undang seperti permainan futsal diaplikasikan.

tahan dengan kiraan 8 • Ulang aktiviti ke sisi kiri • Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. Guru menerangkan akan kelebihan menendang dengan cara tersebut: . • Dengan kiraan 8 Guru bertanya soalan Guru bertanyakan secara berkenaan dengan dan murid rawak cara menendang yang menjawab betul.hantaran lebih tepat. • Kaki dilunjur kehadapan.bola mudah dikawal. sisi dan belakang. • Tangan lurus di atas kepala • Bengkok badan ke sisi kanan. soal . Sesi jawab. .Gerak kendur kaki dan tarik nafas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->