PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid Obektif : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Manipulasi Alatan ( bola besar) : Melantun, menendang dan menahan : 25 MEI 2009 : 7.45-8.45 pagi : 3 Bestari : 24 murid : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid dapat: Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Pengabungjalinan : Melakukan aktiviti sekurang-kurangnya 4 daripada 5 percubaan pada jarak 5 meter dengan betul. : Menyatakan bahagian kaki yang terlibat semasa menendang bola. : Memupuk keyakinan diri, kerjasama dan bertanggungjawab. : Murid telah melihat dan biasa bermain bola sepak. : Jujur dan bekerjasama. : Membanding/membeza : Tunjang kemahiran-koordinasi

Kesepaduan Alatan : Sains-momentum sepakan menentukan kelajuan bola : 12 biji bola besar. FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI x x x x x x x x x x x x x x x x x x x CATATAN/ ALATAN Verbal Intrapersonal 4 biji bola besar. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. Permainan ini dijalankan selama 3 minit. Murid yang diluar bulatan akan menendang bola pada rakan yang berada di dalam bulatan. . bentuk bulatan. Ahli di dalam bulatan yang terkena bola akan keluar bulatan dan menggantikan murid yang berjaya menendang tepat mengenainya. BAHAGIAN AKTIVITI /MASA Permulaan Memanaskan badan (7 minit) Meningkatkan KDN Permainan bola beracun. 16 skital. 1 wisel.

C dan D. (5 minit) Melantun dan menyambut bola pada jarak 5 meter. A. A X X X X B x x x x C x x x x D x x x x Bola 12 biji TKP Interpersonal . Kumpulan A menghadap kumpulan B manakala kumpulan C menghadap kumpulan D.ulang 2kali Penghantar Kaki dibuka seluas bahu berdiri menghadap rakan. Penerima Badan dicondong ke depan sedikit.B. Badan mesti berdiri tegak. Ulang 2kali Lari setempat dan berdiri tegak tolak kaki kedepan dan kebelalangkan. Memegang bola menggunakan tangan dominan ke sisi bahu untuk lajak disokong oleh tangan yang bukan dominan. Guru akan membuat demontrasi. Tangan dilurus semasa melantun. Mata tumpu ke arah bola. Ulang 2 kali Tangan mencengkam pinggang dan buat separuh pusingan dari kanan ke kiri. Sambut bola apabila ia sampai paras dada dengan menggunakan kedua belah Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Bola naik ke paras dada.Regangan tangan Badan dan pinggang Paha dan kaki Pekembangan Gerak kerja Langkah 1 kelas. Tangan di lurus ke depan dan digerakan ke kanan dan ke kiri. Melantunkan bola dengan sebelah tangan ke tanah ke arah rakan.

tangan. Ulang sebanyak 5 kali. HUBUNGKAIT Dilakukan dua orang pelajar BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .

Kaki dibuka seluas bahu Lantunkan bola dan naik ke paras A dada ke arah rakan Rakan akan menyambut bola itu Mata mesti tumpu pada bola. MENGAPLIKASI B C Bertiga) Murid A melantun bola kepada murid B(menyambut) Murid B melantun bola kepada murid C(menyambut) Murid C melantun bola kepada murid A (menyambut) Ulangi aktiviti BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .Langkah 2 (5 minit) Melantun dan menyambut bola secara bertiga.

U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. A menendang kepada kumpulan murid B. menggunakan perut kaki. A Bola 12 Skital 6 Latihan bayangan. Murid B Menendang menggunakan menahan dengan bola secara berpasangan. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. B=murid R Menendang dan menahan U BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .Langkah 3 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola.menendang (berpasangan) murid kumpulan angin.

x x x x x x Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B.Langkah 4 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. menahan dengan HUBUNGKAIT menggunakan perut kaki dan menendang kepada murid kedua kumpulan A. Murid B menggunakan perut kaki. Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola. Langkah 5 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian kekura kaki. A Latihan bayangan. kumpulan A menendang kepada kumpulan murid B.menendang (berpasangan) murid angin. Menendang menggunakan B=murid R Menendang dan menahan U . Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang.

bola secara berpasangan. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Murid B menahan dengan menggunakan kekura kaki. Kemuncak Permainan kecil Permainan BersyaratBola sepak. Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. Murid B menggunakan kekura kaki. • Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menendang Bola 2 Skital 16 . menahan dengan menggunakan perut kaki dan HUBUNGKAIT menendang kepada murid kedua kumpulan A. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. x x x x x x Langkah 6 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola.

• Tandakan kawasan permainan masing-masing 20m x 15m dengan skital. • Kuncikan jejari kiri dan kanan tangan. • • • Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan Menghadap guru Guru membuat demontrasi jika perlu Penutup (5 minit) Gerak kendur tangan dan lengan • Berdiri tegak. • Undang-undang seperti permainan futsal diaplikasikan.(8 minit) menggunakan bahagian perut dan kekura kaki serta menahan. • Tolak tangan lurus kehadapan sambil membongkok 90 darjah • Kira dengan kiraan 8 • Ulang sebanyak 3 kali Gerak kendur Pinggang • Berdiri kedudukan diatas seperti . • Hanya tendangan leret sahaja yang dibenarkan. • Terdapat 4 pasukan • 6 lawan 6 • Pasukan yang berjaya menjaringkan gol pertama akan menyinsing seluar mereka. kaki dibuka melebihi luas bahu.

Guru menerangkan akan kelebihan menendang dengan cara tersebut: . • Dengan kiraan 8 Guru bertanya soalan Guru bertanyakan secara berkenaan dengan dan murid rawak cara menendang yang menjawab betul. tahan dengan kiraan 8 • Ulang aktiviti ke sisi kiri • Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. soal . .hantaran lebih tepat. Sesi jawab.Gerak kendur kaki dan tarik nafas. • Kaki dilunjur kehadapan. sisi dan belakang. • Tangan lurus di atas kepala • Bengkok badan ke sisi kanan.bola mudah dikawal.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful