PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid Obektif : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Manipulasi Alatan ( bola besar) : Melantun, menendang dan menahan : 25 MEI 2009 : 7.45-8.45 pagi : 3 Bestari : 24 murid : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid dapat: Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Pengabungjalinan : Melakukan aktiviti sekurang-kurangnya 4 daripada 5 percubaan pada jarak 5 meter dengan betul. : Menyatakan bahagian kaki yang terlibat semasa menendang bola. : Memupuk keyakinan diri, kerjasama dan bertanggungjawab. : Murid telah melihat dan biasa bermain bola sepak. : Jujur dan bekerjasama. : Membanding/membeza : Tunjang kemahiran-koordinasi

Kesepaduan Alatan : Sains-momentum sepakan menentukan kelajuan bola : 12 biji bola besar. Murid yang diluar bulatan akan menendang bola pada rakan yang berada di dalam bulatan. Permainan ini dijalankan selama 3 minit. BAHAGIAN AKTIVITI /MASA Permulaan Memanaskan badan (7 minit) Meningkatkan KDN Permainan bola beracun. bentuk bulatan. FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI x x x x x x x x x x x x x x x x x x x CATATAN/ ALATAN Verbal Intrapersonal 4 biji bola besar. Ahli di dalam bulatan yang terkena bola akan keluar bulatan dan menggantikan murid yang berjaya menendang tepat mengenainya. 16 skital. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. 1 wisel. .

Melantunkan bola dengan sebelah tangan ke tanah ke arah rakan. A X X X X B x x x x C x x x x D x x x x Bola 12 biji TKP Interpersonal .B. Mata tumpu ke arah bola. Ulang 2kali Lari setempat dan berdiri tegak tolak kaki kedepan dan kebelalangkan. C dan D. Tangan dilurus semasa melantun.Regangan tangan Badan dan pinggang Paha dan kaki Pekembangan Gerak kerja Langkah 1 kelas. Sambut bola apabila ia sampai paras dada dengan menggunakan kedua belah Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Guru akan membuat demontrasi. Kumpulan A menghadap kumpulan B manakala kumpulan C menghadap kumpulan D.ulang 2kali Penghantar Kaki dibuka seluas bahu berdiri menghadap rakan. Penerima Badan dicondong ke depan sedikit. A. Memegang bola menggunakan tangan dominan ke sisi bahu untuk lajak disokong oleh tangan yang bukan dominan. Badan mesti berdiri tegak. (5 minit) Melantun dan menyambut bola pada jarak 5 meter. Ulang 2 kali Tangan mencengkam pinggang dan buat separuh pusingan dari kanan ke kiri. Tangan di lurus ke depan dan digerakan ke kanan dan ke kiri. Bola naik ke paras dada.

Ulang sebanyak 5 kali. HUBUNGKAIT Dilakukan dua orang pelajar BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .tangan.

MENGAPLIKASI B C Bertiga) Murid A melantun bola kepada murid B(menyambut) Murid B melantun bola kepada murid C(menyambut) Murid C melantun bola kepada murid A (menyambut) Ulangi aktiviti BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .Langkah 2 (5 minit) Melantun dan menyambut bola secara bertiga. Kaki dibuka seluas bahu Lantunkan bola dan naik ke paras A dada ke arah rakan Rakan akan menyambut bola itu Mata mesti tumpu pada bola.

U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid.Langkah 3 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki. A Bola 12 Skital 6 Latihan bayangan. menggunakan perut kaki.menendang (berpasangan) murid kumpulan angin. A menendang kepada kumpulan murid B. B=murid R Menendang dan menahan U BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Murid B Menendang menggunakan menahan dengan bola secara berpasangan. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola.

Langkah 5 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian kekura kaki. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. kumpulan A menendang kepada kumpulan murid B.menendang (berpasangan) murid angin. x x x x x x Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. Murid B menggunakan perut kaki. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid.Langkah 4 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola. A Latihan bayangan. Menendang menggunakan B=murid R Menendang dan menahan U . menahan dengan HUBUNGKAIT menggunakan perut kaki dan menendang kepada murid kedua kumpulan A.

Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. menahan dengan menggunakan perut kaki dan HUBUNGKAIT menendang kepada murid kedua kumpulan A. Murid B menggunakan kekura kaki. Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. Murid B menahan dengan menggunakan kekura kaki. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. • Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menendang Bola 2 Skital 16 .bola secara berpasangan. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Kemuncak Permainan kecil Permainan BersyaratBola sepak. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. x x x x x x Langkah 6 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag.

• Undang-undang seperti permainan futsal diaplikasikan. • Hanya tendangan leret sahaja yang dibenarkan. • Tandakan kawasan permainan masing-masing 20m x 15m dengan skital. • Terdapat 4 pasukan • 6 lawan 6 • Pasukan yang berjaya menjaringkan gol pertama akan menyinsing seluar mereka. • Tolak tangan lurus kehadapan sambil membongkok 90 darjah • Kira dengan kiraan 8 • Ulang sebanyak 3 kali Gerak kendur Pinggang • Berdiri kedudukan diatas seperti .(8 minit) menggunakan bahagian perut dan kekura kaki serta menahan. kaki dibuka melebihi luas bahu. • Kuncikan jejari kiri dan kanan tangan. • • • Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan Menghadap guru Guru membuat demontrasi jika perlu Penutup (5 minit) Gerak kendur tangan dan lengan • Berdiri tegak.

bola mudah dikawal. • Dengan kiraan 8 Guru bertanya soalan Guru bertanyakan secara berkenaan dengan dan murid rawak cara menendang yang menjawab betul. tahan dengan kiraan 8 • Ulang aktiviti ke sisi kiri • Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. Guru menerangkan akan kelebihan menendang dengan cara tersebut: . Sesi jawab.hantaran lebih tepat. • Kaki dilunjur kehadapan. sisi dan belakang.Gerak kendur kaki dan tarik nafas. . • Tangan lurus di atas kepala • Bengkok badan ke sisi kanan. soal .