P. 1
RPH+PENDIDIKAN+JASMANI

RPH+PENDIDIKAN+JASMANI

|Views: 124|Likes:
Published by NurFazrinMohdSukkri

More info:

Published by: NurFazrinMohdSukkri on Jan 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2013

pdf

text

original

PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid Obektif : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Manipulasi Alatan ( bola besar) : Melantun, menendang dan menahan : 25 MEI 2009 : 7.45-8.45 pagi : 3 Bestari : 24 murid : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid dapat: Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Pengabungjalinan : Melakukan aktiviti sekurang-kurangnya 4 daripada 5 percubaan pada jarak 5 meter dengan betul. : Menyatakan bahagian kaki yang terlibat semasa menendang bola. : Memupuk keyakinan diri, kerjasama dan bertanggungjawab. : Murid telah melihat dan biasa bermain bola sepak. : Jujur dan bekerjasama. : Membanding/membeza : Tunjang kemahiran-koordinasi

Kesepaduan Alatan : Sains-momentum sepakan menentukan kelajuan bola : 12 biji bola besar. FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI x x x x x x x x x x x x x x x x x x x CATATAN/ ALATAN Verbal Intrapersonal 4 biji bola besar. Permainan ini dijalankan selama 3 minit. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. bentuk bulatan. 16 skital. Ahli di dalam bulatan yang terkena bola akan keluar bulatan dan menggantikan murid yang berjaya menendang tepat mengenainya. 1 wisel. BAHAGIAN AKTIVITI /MASA Permulaan Memanaskan badan (7 minit) Meningkatkan KDN Permainan bola beracun. . Murid yang diluar bulatan akan menendang bola pada rakan yang berada di dalam bulatan.

Kumpulan A menghadap kumpulan B manakala kumpulan C menghadap kumpulan D. Melantunkan bola dengan sebelah tangan ke tanah ke arah rakan. Ulang 2kali Lari setempat dan berdiri tegak tolak kaki kedepan dan kebelalangkan. A X X X X B x x x x C x x x x D x x x x Bola 12 biji TKP Interpersonal . Sambut bola apabila ia sampai paras dada dengan menggunakan kedua belah Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Penerima Badan dicondong ke depan sedikit. Ulang 2 kali Tangan mencengkam pinggang dan buat separuh pusingan dari kanan ke kiri. Memegang bola menggunakan tangan dominan ke sisi bahu untuk lajak disokong oleh tangan yang bukan dominan. Tangan dilurus semasa melantun. Guru akan membuat demontrasi.ulang 2kali Penghantar Kaki dibuka seluas bahu berdiri menghadap rakan.Regangan tangan Badan dan pinggang Paha dan kaki Pekembangan Gerak kerja Langkah 1 kelas. Badan mesti berdiri tegak. C dan D.B. (5 minit) Melantun dan menyambut bola pada jarak 5 meter. Tangan di lurus ke depan dan digerakan ke kanan dan ke kiri. Mata tumpu ke arah bola. A. Bola naik ke paras dada.

tangan. Ulang sebanyak 5 kali. HUBUNGKAIT Dilakukan dua orang pelajar BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .

Langkah 2 (5 minit) Melantun dan menyambut bola secara bertiga. MENGAPLIKASI B C Bertiga) Murid A melantun bola kepada murid B(menyambut) Murid B melantun bola kepada murid C(menyambut) Murid C melantun bola kepada murid A (menyambut) Ulangi aktiviti BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . Kaki dibuka seluas bahu Lantunkan bola dan naik ke paras A dada ke arah rakan Rakan akan menyambut bola itu Mata mesti tumpu pada bola.

menendang (berpasangan) murid kumpulan angin. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola.Langkah 3 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki. B=murid R Menendang dan menahan U BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. A Bola 12 Skital 6 Latihan bayangan. Murid B Menendang menggunakan menahan dengan bola secara berpasangan. menggunakan perut kaki. A menendang kepada kumpulan murid B. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A.

x x x x x x Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B.Langkah 4 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. Murid B menggunakan perut kaki. kumpulan A menendang kepada kumpulan murid B. menahan dengan HUBUNGKAIT menggunakan perut kaki dan menendang kepada murid kedua kumpulan A.menendang (berpasangan) murid angin. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. Menendang menggunakan B=murid R Menendang dan menahan U . A Latihan bayangan. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. Langkah 5 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian kekura kaki. Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola.

Murid B menggunakan kekura kaki. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. Kemuncak Permainan kecil Permainan BersyaratBola sepak. • Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menendang Bola 2 Skital 16 . Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A.bola secara berpasangan. menahan dengan menggunakan perut kaki dan HUBUNGKAIT menendang kepada murid kedua kumpulan A. Murid B menahan dengan menggunakan kekura kaki. x x x x x x Langkah 6 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag.

kaki dibuka melebihi luas bahu. • Tolak tangan lurus kehadapan sambil membongkok 90 darjah • Kira dengan kiraan 8 • Ulang sebanyak 3 kali Gerak kendur Pinggang • Berdiri kedudukan diatas seperti . • • • Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan Menghadap guru Guru membuat demontrasi jika perlu Penutup (5 minit) Gerak kendur tangan dan lengan • Berdiri tegak. • Kuncikan jejari kiri dan kanan tangan. • Hanya tendangan leret sahaja yang dibenarkan. • Undang-undang seperti permainan futsal diaplikasikan. • Terdapat 4 pasukan • 6 lawan 6 • Pasukan yang berjaya menjaringkan gol pertama akan menyinsing seluar mereka. • Tandakan kawasan permainan masing-masing 20m x 15m dengan skital.(8 minit) menggunakan bahagian perut dan kekura kaki serta menahan.

bola mudah dikawal. soal . Sesi jawab. tahan dengan kiraan 8 • Ulang aktiviti ke sisi kiri • Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. • Kaki dilunjur kehadapan.hantaran lebih tepat. sisi dan belakang.Gerak kendur kaki dan tarik nafas. • Dengan kiraan 8 Guru bertanya soalan Guru bertanyakan secara berkenaan dengan dan murid rawak cara menendang yang menjawab betul. Guru menerangkan akan kelebihan menendang dengan cara tersebut: . • Tangan lurus di atas kepala • Bengkok badan ke sisi kanan. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->