PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid Obektif : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Manipulasi Alatan ( bola besar) : Melantun, menendang dan menahan : 25 MEI 2009 : 7.45-8.45 pagi : 3 Bestari : 24 murid : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid dapat: Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Pengabungjalinan : Melakukan aktiviti sekurang-kurangnya 4 daripada 5 percubaan pada jarak 5 meter dengan betul. : Menyatakan bahagian kaki yang terlibat semasa menendang bola. : Memupuk keyakinan diri, kerjasama dan bertanggungjawab. : Murid telah melihat dan biasa bermain bola sepak. : Jujur dan bekerjasama. : Membanding/membeza : Tunjang kemahiran-koordinasi

bentuk bulatan. Permainan ini dijalankan selama 3 minit. Murid yang diluar bulatan akan menendang bola pada rakan yang berada di dalam bulatan. 1 wisel.Kesepaduan Alatan : Sains-momentum sepakan menentukan kelajuan bola : 12 biji bola besar. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI x x x x x x x x x x x x x x x x x x x CATATAN/ ALATAN Verbal Intrapersonal 4 biji bola besar. 16 skital. . Ahli di dalam bulatan yang terkena bola akan keluar bulatan dan menggantikan murid yang berjaya menendang tepat mengenainya. BAHAGIAN AKTIVITI /MASA Permulaan Memanaskan badan (7 minit) Meningkatkan KDN Permainan bola beracun.

Tangan di lurus ke depan dan digerakan ke kanan dan ke kiri. Guru akan membuat demontrasi. Bola naik ke paras dada. (5 minit) Melantun dan menyambut bola pada jarak 5 meter.B. A. Memegang bola menggunakan tangan dominan ke sisi bahu untuk lajak disokong oleh tangan yang bukan dominan. C dan D. Kumpulan A menghadap kumpulan B manakala kumpulan C menghadap kumpulan D. Sambut bola apabila ia sampai paras dada dengan menggunakan kedua belah Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. A X X X X B x x x x C x x x x D x x x x Bola 12 biji TKP Interpersonal . Penerima Badan dicondong ke depan sedikit. Mata tumpu ke arah bola.Regangan tangan Badan dan pinggang Paha dan kaki Pekembangan Gerak kerja Langkah 1 kelas. Tangan dilurus semasa melantun.ulang 2kali Penghantar Kaki dibuka seluas bahu berdiri menghadap rakan. Badan mesti berdiri tegak. Ulang 2kali Lari setempat dan berdiri tegak tolak kaki kedepan dan kebelalangkan. Ulang 2 kali Tangan mencengkam pinggang dan buat separuh pusingan dari kanan ke kiri. Melantunkan bola dengan sebelah tangan ke tanah ke arah rakan.

Ulang sebanyak 5 kali.tangan. HUBUNGKAIT Dilakukan dua orang pelajar BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .

Langkah 2 (5 minit) Melantun dan menyambut bola secara bertiga. Kaki dibuka seluas bahu Lantunkan bola dan naik ke paras A dada ke arah rakan Rakan akan menyambut bola itu Mata mesti tumpu pada bola. MENGAPLIKASI B C Bertiga) Murid A melantun bola kepada murid B(menyambut) Murid B melantun bola kepada murid C(menyambut) Murid C melantun bola kepada murid A (menyambut) Ulangi aktiviti BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .

Murid B Menendang menggunakan menahan dengan bola secara berpasangan. menggunakan perut kaki.Langkah 3 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. B=murid R Menendang dan menahan U BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . A Bola 12 Skital 6 Latihan bayangan. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola.menendang (berpasangan) murid kumpulan angin. A menendang kepada kumpulan murid B.

menendang (berpasangan) murid angin. A Latihan bayangan. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. Langkah 5 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian kekura kaki. Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan. Murid B menggunakan perut kaki. Menendang menggunakan B=murid R Menendang dan menahan U . x x x x x x Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola.Langkah 4 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. menahan dengan HUBUNGKAIT menggunakan perut kaki dan menendang kepada murid kedua kumpulan A. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. kumpulan A menendang kepada kumpulan murid B.

Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A.bola secara berpasangan. x x x x x x Langkah 6 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. Murid B menggunakan kekura kaki. Murid B menahan dengan menggunakan kekura kaki. menahan dengan menggunakan perut kaki dan HUBUNGKAIT menendang kepada murid kedua kumpulan A. Kemuncak Permainan kecil Permainan BersyaratBola sepak. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. • Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menendang Bola 2 Skital 16 .

• • • Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan Menghadap guru Guru membuat demontrasi jika perlu Penutup (5 minit) Gerak kendur tangan dan lengan • Berdiri tegak. • Tandakan kawasan permainan masing-masing 20m x 15m dengan skital. • Terdapat 4 pasukan • 6 lawan 6 • Pasukan yang berjaya menjaringkan gol pertama akan menyinsing seluar mereka. • Hanya tendangan leret sahaja yang dibenarkan. • Tolak tangan lurus kehadapan sambil membongkok 90 darjah • Kira dengan kiraan 8 • Ulang sebanyak 3 kali Gerak kendur Pinggang • Berdiri kedudukan diatas seperti . kaki dibuka melebihi luas bahu. • Undang-undang seperti permainan futsal diaplikasikan.(8 minit) menggunakan bahagian perut dan kekura kaki serta menahan. • Kuncikan jejari kiri dan kanan tangan.

Gerak kendur kaki dan tarik nafas.hantaran lebih tepat. Guru menerangkan akan kelebihan menendang dengan cara tersebut: . • Dengan kiraan 8 Guru bertanya soalan Guru bertanyakan secara berkenaan dengan dan murid rawak cara menendang yang menjawab betul. • Tangan lurus di atas kepala • Bengkok badan ke sisi kanan. . • Kaki dilunjur kehadapan. soal . sisi dan belakang.bola mudah dikawal. tahan dengan kiraan 8 • Ulang aktiviti ke sisi kiri • Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. Sesi jawab.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful