PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid Obektif : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Manipulasi Alatan ( bola besar) : Melantun, menendang dan menahan : 25 MEI 2009 : 7.45-8.45 pagi : 3 Bestari : 24 murid : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid dapat: Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Pengabungjalinan : Melakukan aktiviti sekurang-kurangnya 4 daripada 5 percubaan pada jarak 5 meter dengan betul. : Menyatakan bahagian kaki yang terlibat semasa menendang bola. : Memupuk keyakinan diri, kerjasama dan bertanggungjawab. : Murid telah melihat dan biasa bermain bola sepak. : Jujur dan bekerjasama. : Membanding/membeza : Tunjang kemahiran-koordinasi

1 wisel. 16 skital. Ahli di dalam bulatan yang terkena bola akan keluar bulatan dan menggantikan murid yang berjaya menendang tepat mengenainya. Permainan ini dijalankan selama 3 minit. BAHAGIAN AKTIVITI /MASA Permulaan Memanaskan badan (7 minit) Meningkatkan KDN Permainan bola beracun. .Kesepaduan Alatan : Sains-momentum sepakan menentukan kelajuan bola : 12 biji bola besar. Murid yang diluar bulatan akan menendang bola pada rakan yang berada di dalam bulatan. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI x x x x x x x x x x x x x x x x x x x CATATAN/ ALATAN Verbal Intrapersonal 4 biji bola besar. bentuk bulatan.

Memegang bola menggunakan tangan dominan ke sisi bahu untuk lajak disokong oleh tangan yang bukan dominan.B. Guru akan membuat demontrasi. Ulang 2 kali Tangan mencengkam pinggang dan buat separuh pusingan dari kanan ke kiri.Regangan tangan Badan dan pinggang Paha dan kaki Pekembangan Gerak kerja Langkah 1 kelas. Kumpulan A menghadap kumpulan B manakala kumpulan C menghadap kumpulan D. Tangan di lurus ke depan dan digerakan ke kanan dan ke kiri. A. C dan D. Badan mesti berdiri tegak. Melantunkan bola dengan sebelah tangan ke tanah ke arah rakan. Penerima Badan dicondong ke depan sedikit. Tangan dilurus semasa melantun. Ulang 2kali Lari setempat dan berdiri tegak tolak kaki kedepan dan kebelalangkan. A X X X X B x x x x C x x x x D x x x x Bola 12 biji TKP Interpersonal . Mata tumpu ke arah bola. Sambut bola apabila ia sampai paras dada dengan menggunakan kedua belah Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Bola naik ke paras dada.ulang 2kali Penghantar Kaki dibuka seluas bahu berdiri menghadap rakan. (5 minit) Melantun dan menyambut bola pada jarak 5 meter.

tangan. Ulang sebanyak 5 kali. HUBUNGKAIT Dilakukan dua orang pelajar BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .

MENGAPLIKASI B C Bertiga) Murid A melantun bola kepada murid B(menyambut) Murid B melantun bola kepada murid C(menyambut) Murid C melantun bola kepada murid A (menyambut) Ulangi aktiviti BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .Langkah 2 (5 minit) Melantun dan menyambut bola secara bertiga. Kaki dibuka seluas bahu Lantunkan bola dan naik ke paras A dada ke arah rakan Rakan akan menyambut bola itu Mata mesti tumpu pada bola.

Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola. menggunakan perut kaki.Langkah 3 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A.menendang (berpasangan) murid kumpulan angin. B=murid R Menendang dan menahan U BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. A menendang kepada kumpulan murid B. A Bola 12 Skital 6 Latihan bayangan. Murid B Menendang menggunakan menahan dengan bola secara berpasangan.

Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. x x x x x x Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. A Latihan bayangan. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid.menendang (berpasangan) murid angin. Langkah 5 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian kekura kaki. menahan dengan HUBUNGKAIT menggunakan perut kaki dan menendang kepada murid kedua kumpulan A.Langkah 4 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Menendang menggunakan B=murid R Menendang dan menahan U . Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. Murid B menggunakan perut kaki. kumpulan A menendang kepada kumpulan murid B. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan.

Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. Kemuncak Permainan kecil Permainan BersyaratBola sepak. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. Murid B menahan dengan menggunakan kekura kaki. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. Murid B menggunakan kekura kaki. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A.bola secara berpasangan. • Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menendang Bola 2 Skital 16 . Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. menahan dengan menggunakan perut kaki dan HUBUNGKAIT menendang kepada murid kedua kumpulan A. x x x x x x Langkah 6 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag.

• Kuncikan jejari kiri dan kanan tangan. • Undang-undang seperti permainan futsal diaplikasikan. • Hanya tendangan leret sahaja yang dibenarkan.(8 minit) menggunakan bahagian perut dan kekura kaki serta menahan. • Tolak tangan lurus kehadapan sambil membongkok 90 darjah • Kira dengan kiraan 8 • Ulang sebanyak 3 kali Gerak kendur Pinggang • Berdiri kedudukan diatas seperti . • Terdapat 4 pasukan • 6 lawan 6 • Pasukan yang berjaya menjaringkan gol pertama akan menyinsing seluar mereka. • • • Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan Menghadap guru Guru membuat demontrasi jika perlu Penutup (5 minit) Gerak kendur tangan dan lengan • Berdiri tegak. • Tandakan kawasan permainan masing-masing 20m x 15m dengan skital. kaki dibuka melebihi luas bahu.

hantaran lebih tepat. . sisi dan belakang. • Kaki dilunjur kehadapan. tahan dengan kiraan 8 • Ulang aktiviti ke sisi kiri • Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. • Dengan kiraan 8 Guru bertanya soalan Guru bertanyakan secara berkenaan dengan dan murid rawak cara menendang yang menjawab betul. soal .bola mudah dikawal. • Tangan lurus di atas kepala • Bengkok badan ke sisi kanan.Gerak kendur kaki dan tarik nafas. Guru menerangkan akan kelebihan menendang dengan cara tersebut: . Sesi jawab.