PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid Obektif : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Manipulasi Alatan ( bola besar) : Melantun, menendang dan menahan : 25 MEI 2009 : 7.45-8.45 pagi : 3 Bestari : 24 murid : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid dapat: Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Pengabungjalinan : Melakukan aktiviti sekurang-kurangnya 4 daripada 5 percubaan pada jarak 5 meter dengan betul. : Menyatakan bahagian kaki yang terlibat semasa menendang bola. : Memupuk keyakinan diri, kerjasama dan bertanggungjawab. : Murid telah melihat dan biasa bermain bola sepak. : Jujur dan bekerjasama. : Membanding/membeza : Tunjang kemahiran-koordinasi

Permainan ini dijalankan selama 3 minit. Ahli di dalam bulatan yang terkena bola akan keluar bulatan dan menggantikan murid yang berjaya menendang tepat mengenainya.Kesepaduan Alatan : Sains-momentum sepakan menentukan kelajuan bola : 12 biji bola besar. BAHAGIAN AKTIVITI /MASA Permulaan Memanaskan badan (7 minit) Meningkatkan KDN Permainan bola beracun. 1 wisel. bentuk bulatan. . 16 skital. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. Murid yang diluar bulatan akan menendang bola pada rakan yang berada di dalam bulatan. FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI x x x x x x x x x x x x x x x x x x x CATATAN/ ALATAN Verbal Intrapersonal 4 biji bola besar.

Sambut bola apabila ia sampai paras dada dengan menggunakan kedua belah Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Ulang 2kali Lari setempat dan berdiri tegak tolak kaki kedepan dan kebelalangkan. Melantunkan bola dengan sebelah tangan ke tanah ke arah rakan. C dan D. Guru akan membuat demontrasi. Badan mesti berdiri tegak. Tangan dilurus semasa melantun. Ulang 2 kali Tangan mencengkam pinggang dan buat separuh pusingan dari kanan ke kiri. Penerima Badan dicondong ke depan sedikit.Regangan tangan Badan dan pinggang Paha dan kaki Pekembangan Gerak kerja Langkah 1 kelas.B. Memegang bola menggunakan tangan dominan ke sisi bahu untuk lajak disokong oleh tangan yang bukan dominan. (5 minit) Melantun dan menyambut bola pada jarak 5 meter. Tangan di lurus ke depan dan digerakan ke kanan dan ke kiri. Bola naik ke paras dada. A. Kumpulan A menghadap kumpulan B manakala kumpulan C menghadap kumpulan D. A X X X X B x x x x C x x x x D x x x x Bola 12 biji TKP Interpersonal .ulang 2kali Penghantar Kaki dibuka seluas bahu berdiri menghadap rakan. Mata tumpu ke arah bola.

Ulang sebanyak 5 kali.tangan. HUBUNGKAIT Dilakukan dua orang pelajar BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .

Langkah 2 (5 minit) Melantun dan menyambut bola secara bertiga. MENGAPLIKASI B C Bertiga) Murid A melantun bola kepada murid B(menyambut) Murid B melantun bola kepada murid C(menyambut) Murid C melantun bola kepada murid A (menyambut) Ulangi aktiviti BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN . Kaki dibuka seluas bahu Lantunkan bola dan naik ke paras A dada ke arah rakan Rakan akan menyambut bola itu Mata mesti tumpu pada bola.

menggunakan perut kaki. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. Murid B Menendang menggunakan menahan dengan bola secara berpasangan.Langkah 3 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. A Bola 12 Skital 6 Latihan bayangan. A menendang kepada kumpulan murid B.menendang (berpasangan) murid kumpulan angin. B=murid R Menendang dan menahan U BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN .

Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Menendang menggunakan B=murid R Menendang dan menahan U .Langkah 4 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Mata tumpukan pada arah bola G B B semasa menendang sama G seperti semasa menahan bola. A Latihan bayangan. x x x x x x Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B.menendang (berpasangan) murid angin. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. kumpulan A menendang kepada kumpulan murid B. Ansur maju Sebelah kaki dominan didepan A A badan di rendahkan. Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. U Guru= BERKERJASAMA A G A G U B B RB U A=murid. Murid B menggunakan perut kaki. Langkah 5 (8 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian kekura kaki. menahan dengan HUBUNGKAIT menggunakan perut kaki dan menendang kepada murid kedua kumpulan A.

Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi yang dominan di belakang yang membuat hayunan menendang. Murid B menahan dengan menggunakan kekura kaki. menahan dengan menggunakan perut kaki dan HUBUNGKAIT menendang kepada murid kedua kumpulan A. Guru memastikan murid Murid pertama kumpulan A menendang bola dengan menendang kepada kumpulan murid pertama B. • Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menendang Bola 2 Skital 16 .bola secara berpasangan. Murid B menggunakan kekura kaki. x x x x x x Langkah 6 (4 minit) Menendang dan menahan bola menggunakan bahagian perut kaki secara zigzag. Mata murid fokus kepada murid (pasangan) yang akan menahan bola. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A. Kemuncak Permainan kecil Permainan BersyaratBola sepak. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang pula kepada murid A.

• Tolak tangan lurus kehadapan sambil membongkok 90 darjah • Kira dengan kiraan 8 • Ulang sebanyak 3 kali Gerak kendur Pinggang • Berdiri kedudukan diatas seperti .(8 minit) menggunakan bahagian perut dan kekura kaki serta menahan. • Kuncikan jejari kiri dan kanan tangan. • • • Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan Menghadap guru Guru membuat demontrasi jika perlu Penutup (5 minit) Gerak kendur tangan dan lengan • Berdiri tegak. • Undang-undang seperti permainan futsal diaplikasikan. • Hanya tendangan leret sahaja yang dibenarkan. • Tandakan kawasan permainan masing-masing 20m x 15m dengan skital. kaki dibuka melebihi luas bahu. • Terdapat 4 pasukan • 6 lawan 6 • Pasukan yang berjaya menjaringkan gol pertama akan menyinsing seluar mereka.

• Dengan kiraan 8 Guru bertanya soalan Guru bertanyakan secara berkenaan dengan dan murid rawak cara menendang yang menjawab betul.bola mudah dikawal. Sesi jawab. • Kaki dilunjur kehadapan.hantaran lebih tepat. . sisi dan belakang. • Tangan lurus di atas kepala • Bengkok badan ke sisi kanan. soal . tahan dengan kiraan 8 • Ulang aktiviti ke sisi kiri • Ulang aktiviti sebanyak 3 kali.Gerak kendur kaki dan tarik nafas. Guru menerangkan akan kelebihan menendang dengan cara tersebut: .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful