P. 1
Panduan Asas Bermain Gitar

Panduan Asas Bermain Gitar

|Views: 2,201|Likes:
Published by rockhellers

More info:

Published by: rockhellers on Jan 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2013

pdf

text

original

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Monday 06 December 2010 About Me Blogroll Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed

Home Macam-macam Gambar Ceritera Video Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Am Sukan Politik Pengumuman Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Home » Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar » Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Monday, July 31, 2006, 0:00 Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar 109,933 views 241 comments

Share

165

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak

1 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Update 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah; Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri. Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”. Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords
Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

2 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Power Chords
Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa,

3 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti. Okey selamat prektis! Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G] Korang try baca ni pulak; 1. 2. 3. 4. 5. Panduan menukar tali gitar akustik Panduan membeli (memilih) gitar. Panduan membeli (memilih) tali gitar Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar) Kod Gitar Kamu – Nitrus Share Tags: asas, gitar, kod, mudah, panduan, tab About the Author

Zairul is a full time mechanical designer and part time blogger, spending most of his free time with the family and guitars and music and the internet. He has been living in Japan for more than 10 years now and couldn't wait to go back home..

mohd zaiyad wrote on 23 August, 2006, 18:15 sweet child of mine hotel california tab gitar

apit wrote on 19 January, 2007, 11:44 saya ingin belajar main gitar

jebon wrote on 19 April, 2007, 16:00 saya perlu mengenal note.

4 of 46

12/6/2010 8:29 PM

2007. lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar. cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords. 20:34 ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b.macam mana cara nak tukar kod.. 2007. 20:33 camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X. 2008.melayu?? B.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 15:20 aku x pndai lngsung main gitar. 9:58 jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” Memang peringkat awal main gitar. Zairul wrote on 16 December. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. 22:48 Cara paling senang ? Itu yang susah nak cerita tuh.i pnya ada tapi tak paham arrr…. 2008. 2008. Zairul wrote on 3 July.??aku xpaham lorrr… carlos santana wrote on 21 September.. 2008. 0:32 salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x. ikram wrote on 13 August. Bila dah biasa dengan positioning chord. Masalah ini semua beginners rasa. banyakkan practise. So.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ jone (kedah) wrote on 15 December. helmi wrote on 4 July. 2008. helmi wrote on 3 July. 5 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Good Luck. 23:03 saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod….zairul.

17:21 aku x pndai lngsung main gitar. tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar… tp kord die ak x taw… tlg send kord asa gitar kt ak …ley x??? KAMIL wrote on 20 October.tapi kord x der. 20:56 saya nak belajar main gitar. 2008.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2008. 2008. 16:16 sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar ajai wrote on 27 October.tolong antar kord gitar kat sy bleh 6 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 16:14 MINTA KOD GUITAR KAMIL wrote on 20 October.. 2008. 2008. 13:34 iiiiiiiiiiiiiiiii saya dulu pernah main gitar ngan BAND team tapi skrang dahx ingat lagi camne \ amy wrote on 11 October.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ syahrul wrote on 2 October. 2008.zairul. bazilah wrote on 12 October. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. 15:27 aku x pndai lngsung men gitar.

14:45 salam bro.. 0:26 saya berminat nak belajar bermain gitar. thanks bro. 2008. 16:17 elarafat. sue wrote on 19 November. taktau men gitar. camne? syasya wrote on 10 November. email: noodletwistz@yahoo. taktau kod. 2008. tapi nak pandai main gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. da beli gitar. 2008. pls advise how.yusoff@yahoo. 2008. saya tak tahu langsung bermain gitar. 16:15 semua yg ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar.. 14:49 kenal gitar.com.plzzzz lynn wrote on 1 November.tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz ell wrote on 30 October. masalahye saya left handed.my…………….zairul. ko xde cara senang nk blaja main gitar ke? emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni. 0:25 salam bro. 2008. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ell wrote on 30 October.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k wan wrote on 19 November.com thanx 7 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

bnyak klebihan. saye pun masih beginer jgak. cam aku..tlg send kan basic main gitar bleh… adham wrote on 23 November.. tapi kena practis selalulah. 2008. bgi ak.00 ringgit.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ yukie wrote on 19 November. mule r dari bass…. 8 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2008. jari bleh kuat. 16:32 hey guys…. 15:51 aku gila adilah wrote on 24 November. snang igt fred n snang nak ingat kod… pastu bnyk2 la rujuk buku @ video… jgn malu nk tnye. x silap saya x sampai pun 3. baru senang jari begerak.. 2008. harga pun murah sangat. 14:37 SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY Max wrote on 2 December. klu nak cpt blajar gitar. 2008. 2008.. ni 1st tyme aku on9 web ni… bgus r utk bginner guitarist… anyway ak nak k0ngsi gak la….zairul. 19:50 allah korang nak blajar chord?? belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah. ni pandangan aku je…. 18:43 aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae… adam wrote on 20 November. 12:11 bro. nak masuk kelas music mahal nak mapus. terpaksalah practis sndiri AZIZ wrote on 30 November. 2008.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.

so sesape bleh ajar aku plucking x? Zairul wrote on 15 December.. 17:42 mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2008. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar.zairul. 2009. 2008. 21:45 azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Max wrote on 2 December. bwu nk blajo… 9 of 46 12/6/2010 8:29 PM . kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je.. 21:39 Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan. 21:53 xtaw pape. anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords : Spritus Temporis Zairul wrote on 15 December. azuan wrote on 13 December.. 23:49 bro. aku tau sket2 kod gitar. biasakan tuning gitar EADGBE.. 16:33 ade panduan chord sustin x? send kat mail aku bro… anyway… thankz… Max wrote on 4 December. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose. 2008. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya) xxx wrote on 1 January. atau hubungan fret-neck yg lari. 2008. 2008..

boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? 10 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 11:09 ASSALAMUAIKUM SEMUA JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar. 12:38 saya baru nak belajar main gitar.zairul. 2009.com ROSMAN wrote on 2 March. 2009. KELAS YANG DIAJAR IALAH: MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM BASS-4X SEBULAN $80 RM DRUM-4X SEBULAN $80 RM KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM MELALUI ONLINE INTERNET. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN.com/.com TERIMA KASIH. WASSALLAM.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 5:00 macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku massage aku kat firdaus_404@hotmail. NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS) Rosman bin Fatahudin(Manhellions) Blk 45-02-17 Jln 3/48A. lonely93 wrote on 26 March. tapi x tahu langsung kod.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Firdaus wrote on 1 March.tripod. Sentul Perdana Menara Orkid 51000 Bandar Baru Sentul Tel : HP 0192708900 EMAIL manhellionsz@yahoo.4X SEBULAN $80 RM SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM) MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA) Tel : HP 0192708900 MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG. 2009.

3:28 bro.aq pun kidal gak.gitar da ada tp xreti nk main.ni ape yg aq gune dlu la.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lonely93 wrote on 26 March. tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal. 95% manusia main gitar cara ini.huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu. 12:39 saya baru nak belajar main gitar.. bli ar gitar sndiri dlu.com sWeEt Pr!nCe$$ wrote on 27 March. 2009.. Guna right-handed guitar. Babyface tak salah aku guna teknik ni..zairul.try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu.kne praktis slalu ar.. _nobody_ wrote on 31 March... 12:43 puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too.help me teringin sangat main Alieca2 wrote on 28 March.baru leh praktis slalu. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini. tapi play left-handed. 1. 2009. 13:44 >>ali ada empat cara untuk anda. 2. konfem terer.. dah terer bass baru blaja lead ngan rythem.untuk beginner. 2009.tapi still leh tuka right handed time main gitar. 9:01 aku tingin nk blaja main gitar.bagi jari tu longgar sket. tapi x tahu langsung kod. play right-handed. 2009..then.. 5:06 leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt.. Gitar biasa tapi main terbalik.. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2. 2009. Zairul wrote on 31 March...org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku.praktis byk2. Guna right-handed guitar. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. ali wrote on 30 March.... 2009. 11 of 46 12/6/2010 8:29 PM ....

Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain.zairul.com/watch?v=UmsLQFqdiQE 3. Guna lefty guitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com shaz wrote on 14 April. Zairul wrote on 16 April. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin.com/ Selamat mencuba! upin wrote on 2 April.youtube. Kalau anda ada gitar biasa. etomyam wrote on 16 April. Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed: http://lefthandedguitarplayer.gitar ada tp nak tau kedudukan kod2 kat gitar tu.. D. 15:57 besy nya…. 14:02 shaz >> Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C. dan main cara left-handed. 8:55 saya baru nak belajar main gitar. 6:54 salam Bro. tukar kan low sring position dari kiri ke kanan.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ http://www. tapi x tahu langsung kod. 2009. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo. E. 12 of 46 12/6/2010 8:29 PM . saya ni minat gak main gitar.blogspot.bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G.minat main gitar tapi jari keraslah…. Main left-handed. Chords list tu akan diupdate bila ada masa free. 2009.atau kod D…contoh laaa… atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan. 2009. Kurt Cobain guna teknik ini.com… thanks atas bantuan anda…. 4. 2009.

7:44 salam.guitar kapok sng ke nk men ? tQ 13 of 46 12/6/2010 8:29 PM . dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni.guitarden. + nak kena srumming… tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah.. zamree wrote on 22 April.zairul. 2009... 2009. mir wrote on 17 May. 1:46 masalah gua nak tukar kod dengan cepat…. 20:11 takyah susah2 korang tanye zairol ni. Zairul wrote on 22 April.aku nk tny.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com tempat belajar gitar utk org baru. 2009. rendahkan bridge atau nut. gd luck. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zamree wrote on 22 April. 5:58 mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!! guitar_hebat wrote on 9 May.starahead. 1:51 jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la.. pegi ke http://www. rony wrote on 3 May. 2009. jangan talinya tinggi. 2009. tu boleh di”adjust”. 3:08 etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya.

12:51 nak blaja main gitar. die yard wrote on 19 June. tapi cikgu mi dah pencen. 2009. 19:19 uddeen >> haha... aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll. 2009.tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hideXjapan wrote on 22 May. 2009. ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar.. 22:59 hideXjapan >> nak kata penting sangat tu tidak lah jugak.saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro. bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut.i am almost despair ni Zairul wrote on 22 May. Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type Selamat Mencuba! uddeen wrote on 16 June. jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna..sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm.zairul.. kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar. uddeen wrote on 17 June..gi je jumpa cikgu Azmi. Zairul wrote on 16 June.. 2:09 tolong. ada tips x 14 of 46 12/6/2010 8:29 PM .skill x hilang lg tu. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). 16:03 cikgu mi dah pencen tp power lg...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah. cuba prektis selalu. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’.. 2009.. 2009.. chord basic ngan minor ok. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri. 2009.. 16:20 Salam.

18:39 die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord. ada tip tak? sekian terima kasih. .tpi teringin plak camner argh… E_j@M wrote on 28 June. boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh.. nak belajar main gitar lah???? mawar wrote on 2 July. a'am wrote on 27 June. 2009.. satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!. 11:41 gua bro. selamat berjaya ali slaman wrote on 25 June. aku boleh pegang semua chord complex. gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 19 June. jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah... tekan semua fret dengan kemas.). contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu. masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard. boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp. mengada-ngada betul aku ni. ok. 2009. nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod. banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari. so. maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu . 2009. 2009.tak reti men gitar. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya.. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz.. 13:54 hiii sya. 2009. 15 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 7:55 askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. tanya lah semua orang yang biasa main gitar. .zairul. pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan. aku dah main gitar setahun lebih. 16:11 ane tmpt tok not2 2uh ? ? sye x twu lgsong . Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro.

. 16:49 erm x de chord lgu gitar ? cam ner ekh.. 2009. 16 of 46 12/6/2010 8:29 PM .so.nk tanya u all..bg la ur 2cents.. 22:02 Mula mula memang la susah. 2009.i cannot play tp ada interest to learn.ha.:) Zairul wrote on 9 July.brand ape plg sesuai for beginner..zairul.. Panduan Membeli Gitar mika chan wrote on 12 July.. 2009.skang nih i got to buy a guitar 1st...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 14:35 hello. nampak susah la. panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar.. 2009.. 2009. kalau dah biasa senang aje yaya wrote on 8 July.tq.cam chord lgu3! dah cri x de!!~~ fazy wrote on 13 July.i tgh2 usha2 blog on guitar..whether to buy acoustic or clsssical. 1:10 yaya >> untuk panduan beli gitar boleh refer kat sini.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ cik eida wrote on 6 July.zairul..n.. 2009.. Zairul wrote on 6 July. 16:16 saya pun nak belajar main gitar. 22:49 salam… thnks….

ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. semoga anda berjaya Zarul Aizat wrote on 5 August. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt. 2009. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic. 2009. tq for all the advises or wutever la kan. 2009. ari tu gi tengok panduan nk beli gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. dpt jugak bantu sy. 2009. 18:31 macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak Zarul Aizat wrote on 5 August. yelah baru blajar. hehehehe. 2009. ali wrote on 24 August. 2009.dh beli pun. demilovato / tikusgirls wrote on 9 August.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 13 July. 17:22 nk tw ape bnde chord B.. tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak. 23:08 no problem. smalam baru ajer bang long ajar. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan. 13:09 bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar.zairul. 18:37 satu lagi boleh bagitahu sama. 13:02 thanx la zairul. 2009. macam mana nak kawal gitar biasa tikusgirls wrote on 9 August. tup tup ari nie dh ade dh. 15:50 17 of 46 12/6/2010 8:29 PM . ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur.smua 2????? x phm la… ayeem wrote on 29 August.

jd tlong kemas kan ok….kl yg suke speeding cam joe satriani 2. 2009. aku x tau la btul ke x. band 2 .???????????????? cok wrote on 11 October.. so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ tuan tuan dan rakan sekalian.aku tgk tab.so jgn lupa caracara nak solo.letak la….byak gle.. 2009. syera wrote on 28 September.. frixion_28 wrote on 14 October.snang je.base pd pnghayatan sndri la.kaedah cube jaya.. 2009..style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings.tq……………….men gtr je.lgu wing pn byk yg best2.tp ddlm scale la. 11:28 ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade.. 19:39 woo joe wing pn best jgk.. safuan wrote on 12 October. 21:50 betul kata cok tu..bending..corak kl nk speeding cam same je.cara yg aku gune..4 org je.2 thun ke.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.n sye agak xpaham sikit yep…..korang blaja la dr kcik.thanks….xpon stat dr skang jgn wat kje len.agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne 18 of 46 12/6/2010 8:29 PM .sbb aku lyn GNR.bedal je..=> angah_93 wrote on 28 September.zairul.mmg hebat la.aku pkai pentatonic scale. 19:51 askum.lu bagi la cara nak solo gitar...mmg kne latih laju je la byk.kalo ak men memg kne hafal smua chord ke.tp ubah tempat je. 2009.smbl dgr smbl men.teman nak main gitar nie….aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses.haha. 2009.kl mls. 2009.sebab Joe Wings punye style lagi masyuk… cok wrote on 13 October.pull off. 12:55 salam. 19:35 nk men solo?kl aku.saya masih lagi beginners.lyaan.kl nk handal cam master2 tu.apo nak ditunggu lagi ehh…..tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer..Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya………..

23:12 bukan susah nk hafal…. 7:26 19 of 46 12/6/2010 8:29 PM .awal2 ni ko hafal cord tu je..kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je..hehe BOLEH TARA TU? cok wrote on 22 October.camne ek?ntah la..zairul. 0:59 ikut lagu ko la. . 1:25 nk goreng kord?plik gak tu.mintak terangkan hati..yg cord seven tu.nk goreng. 2009. 8:24 nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen. 2009. 2009.. 2009.amy.lg lme men lg pro la. 21:05 bley tolong ajar cam ne kod nk goreng?? aloy wrote on 20 October. 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.contoh2 kod ade kt atas page ni kn.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ blajar ye????? cok wrote on 15 October..x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu.solat setiap waktu..selamt beramal.pakai scale la Zairul wrote on 22 October.. ssh jgk la cord die.. wrote on 20 October.. 22:39 weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!! aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!! cok wrote on 19 October. nabilah wrote on 15 October.jd pro?10 thun kot. 2009.cube la dulu..lapangkan fikiran.insyaallah bleh hafal..abaikn dlu. 2009.

. 20 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. syikhah-smk pg3.. spe leh ajo sye main gitar.. tips penjagaan gitar pun ada... cok wrote on 27 October.tengok owg men cm sng je. BelajarGitar wrote on 5 November.. berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot... ssh nye. 21:50 aduh. amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng. 2009. susah gak ya nak men... bgs gak yek blog ni sekurang2 nya dpt membantu.. ikut kata COK tu la.maen lagu yg simple2 je dulu... untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup. tak macam dulu. 23:52 x susah mane…cube la dulu.... kalau buat pun dia jadi kod.. sempat dakwah nadiah92 wrote on 24 October. 2009.. 2009.. jles btl la tengok org men gtar. 17:23 sekarang ni belajar gitar makin mudah.. aku pun tak ingat semua kod haha....Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 11:39 ku nak sangat men gtar..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar. frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod.. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la. hehe.wrote on 5 November..power cord je. 2009.. ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist.bg aku lagu pling mudah.kl rs mls sngt blaja je la power cord ni.zairul. dah lama main nanti boleh ingat punye. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot? aloy >> amboih.. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi...punk rock la. tp aku langsong tak tau pape.. bukan goreng. abaikan dulu kod2 yang susah dulu.

cm ne nk terer? 21 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009. 2009. cok wrote on 9 November. 14:11 ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k…. 2:56 nk blajar scaling.mudah sket.blaja kod mudah dlu . 2009. yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar) riezal. 2009. 20:06 eca: kl nk video..zairul. 2009. 17:56 we cmne nk mulakn main gitar ni note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu… cok wrote on 9 November.. 20:08 yatt: tu tmpt nk ltak jari2.try blaja kod C.tgk kt youtube la.mebi lg snang. 2009.Am.kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused… eca wrote on 7 November.cube jgn pkai jari kaki. 2009....f ngn G dlu.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ eca wrote on 7 November. wrote on 12 November.... 14:09 haprak…stu bende pown ak x phm….. 23:04 eca.plez… yatt wrote on 9 November..huhu Zairul wrote on 9 November.apreggio ker? boring kord je…lead r.

.. 21:22 hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu? 22 of 46 12/6/2010 8:29 PM . sy nk tanya pendapat bro ni. 2009.tpi sye nk belajar jugak maen gitar….tulis la yg mudah dipaham… anti_gitar wrote on 29 November.. 2009. Zairul wrote on 29 November.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ayu wrote on 20 November. gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:) Zairul wrote on 11 December.based on yur experience. 2009. 2009. 2009. 14:24 ape bende nie x paham la…. 18:35 anti_gitar >> assalamualaikum.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 9:25 cm ne ni bang zairul?x phm la. 2009. harga tu termasuk amp skali. 18:52 salam bro. selamat hari raya aidil adha. sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh.zairul..cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x????? iwan wrote on 24 November. 13:04 aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam. sampaikan salam saya untuk orang sandakan paan wrote on 2 December. 12:45 askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie hideXjapan wrote on 11 December. 2009.

.pastu fret yg ke 3.. 23 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. .. 2009..4.. (D#=Eb) p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu.yaww… A : FRet n0mb0r 2...so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp. zairul…sy bukan nyew expert sanad.com yaww…or smiley_girlz21@yahoo.jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri.malas nk taip. 8:58 umy >> part mana yang tak paham? tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December. 2009.. bahasa orang2 muda ni aku tak reti. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama.4..>_< email kat FiaFatihahSwift@gmail.string 5.tafe lar..3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4. dan Eb adalah half tone di bawah E. D# adalah half tone di atas D.hik3 -_.. 21:55 EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever.cne ek . kod flat (b) adalah half tone down.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ umy wrote on 16 December. apapun terima kasih.yaww? B : fret n0 4…string 5. maklumlah dah tua.. 2009.. 21:51 skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds. 2009. Zairul wrote on 16 December...itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar. 9:03 tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up.hmm ..and 3. 0:57 ta paham lahh .p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema.zairul.pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan. 2009. Cth diantara D dan E..n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_< tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December.~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0… Zairul wrote on 22 December.yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar.tekan kuat2.

. 2009. 2009..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..Tpi aq nk beljr..Care nie senang pham bgi sye. Sama je..Ha3..Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer. Hafiz wrote on 29 December.Trsalah kotak t0k isi. Ha3.Ha3.Sye blajar mcm tu.B. 2009....Wkakaka.Tg0k kat bl0g org lain... Kalau kod C ko tgk list tu.Yg atas 2 sye aw. 12:02 Ha3.Sye ms0k nie pkai phone..Ha3.. 7:04 0ps.. Ko pun boleh tukarkan sendiri.D..Kalau bleh.Ha3. 2009. 7:02 Bang zairul..Xnampak....Tlis ar k0d mcm nie.Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer Hafiz wrote on 31 December.Tpi aq tg0k bku 2 da lemah. 2009. 24 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 11:39 Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas.... 8:49 Bru bape minit ms0k bl0g kamo0.Nombor tu merujuk kpd fret.Aq beli rm20 dri kwn... tukarkan jadi x32010....K0d A = xx222x.Hahaha Zairul wrote on 31 December..Aq ade beli bku gtar. 7:51 Aq ade gtar. Hafiz wrote on 31 December.Serab0t skli...Bl0m tg0k isi per0tnye agi.Klo tg0k le muntah. 2009....Aq da pndai men k0d A.Tapikn.Aq nk sgt bljar men...Tbal sengah inci.Tpi ade byk k0d A.Kecil sgt.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Hafiz wrote on 29 December.Cont0h k0d D= xxx232 ... 2009.zairul. 12:25 Hafiz >> kod ada banyak jenis Hafiz wrote on 31 December.Xpe2 anti sye bkak kat kmpter..Knape kat bku tlis k0d A. Zairul wrote on 29 December.

Knightroad wrote on 2 January.com/guitar/notes2/ultimate. 17:10 saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod… Zairul wrote on 17 January. 18:22 Knightroad >> Betul la tu.pdf Knightroad wrote on 2 January. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar. 2010. Kod pun macam macam cara ada. 15:03 Banyak kod yang boleh dijumpai di sini… Tak tahu betul ke tak kod ni… http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Knightroad wrote on 1 January. 10:31 Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar. 21:44 Abang… Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul… Zairul wrote on 2 January. 2010.guitarchordsmagic.guitarnote.com Zairul wrote on 2 January. 2010.zairul. 15:11 cuba yang ini… http://www. 2010. 18:00 25 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis keysam wrote on 17 January.

nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah.. 2010. men taram jer men. 2010.nnti Lme2 msti bLeyh. sy minat nk blaja main gitar. kat umah ni mmg ade gitar akustik.. 15:58 kpda KEYSAM. 2010. 2010.kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka . mintak tunjukkan kod gitar f#m. kena banyak prektis Leena wrote on 8 February. dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu.. 12:53 salam.cm ne tu?? leh tunjuk cranye x?? 26 of 46 12/6/2010 8:29 PM . ? Zairul wrote on 7 February.hehe sy nk petik gitar pon xtaw la. Terima Kasih.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. tapi tahu banyak kod lagi elok. 2010. 11:48 paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula.zairul... 21:37 nk blajar main gitar . jGn rIsO… men gItar nIeh kne bYk bSbR… pRektis ajEerr… jGn ptUs ase… paet wrote on 4 February. 14:55 salam. altyra wrote on 1 February.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ keysam >> kena selalu prektis kukaura wrote on 22 January.G#m dll… seumpama dgnnya.anda kne saLu prEktis kOd y sme.

dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul. Basic Guitar Chord. thank you. what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar. contoh saya nak buat kod F. on the other hand. semua orang macam tu tayah risau. Open Guitar Chord and Power Guitar Chord. 12:45 sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!! Ngelingkong wrote on 20 February. Zairul wrote on 20 February.blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x???? jebong wrote on 14 February.. 2010. excuse me.bila saya nak tekan double.zairul. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 9:05 Abang Zairul.zairul. 21:24 lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa. mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis. 2010.. 27 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.. your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated. i m from sarawak. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john. 2010. 23:38 Ngelingkong >> You may find your answer here: http://www.tolong saya bantu saya Zairul wrote on 28 February.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ aliyah wrote on 8 February. i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord.com/general/perbezaan-gitarelectric-acoustic-dengan-semi-acoustic/ lala wrote on 25 February. what are the meaning of. can you explain to me please. 2010. 18:51 macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. 21:12 sory….

3:40 salam semua…. 2010. lambat sgt jari nie nk alih. 28 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 20:22 chuada >> jawapan tipikal. 1:45 sye da bnyak buat lagu. 2010. then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye. scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. guitar pro layan beb… chuada wrote on 7 March.>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop....... perlukan masa dan usaha selamat berjaya eyra syahirah wrote on 2 March... kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro….. tapy ta de nada lagi.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord.zairul.:( wolopo wrote on 3 March. so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh?? tolong aja sye men gitar boleh x?? sye hrap cgt neyh… pllleeeezzz…. biasa kan dengan kod dan prektis. 18:41 aq nk men gitar. maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod. 2010. mcm ne ek nk selesaikan mslah nie? Zairul wrote on 7 March. 2010. tlg au ajar la aq name aku akop roca wrote on 4 March.. tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar. 20:02 salam…saye ngah blajar men gitar kt um. 2010.

20:29 eh.. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu…. 13:39 aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak. cm ne na betol kan tune dye ek ? Zairul wrote on 27 March.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. mcm mne sye nk improve kan sye punye skill?. 2010. 2010. 11:17 weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie…..zairul. shygirl wrote on 17 April. 2010.urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne.n . 2010.sye x tau camne nk men.. tgk org len men sng je. 1:43 hai abg zairul. 1:40 sye nk men gitar tp. abg ade tips men gitar untk org kidal x? Zairul wrote on 17 April. 2010.tp xde spe nk tlong la… aliff wrote on 15 April... 2010. 8:52 29 of 46 12/6/2010 8:29 PM .n .mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ iraawk wrote on 26 March. akiz wrote on 31 March. zombie wrote on 17 April. 7:29 iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari..

9:48 @melati : part mana yg tak paham? wan wrote on 25 April.i’m really do not understand it.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. cuma pilihan tak banyak. 17:36 camna men gitar 12string ah???????????? 30 of 46 12/6/2010 8:29 PM .ada cara x? melati wrote on 24 April.. open. 19:43 bro.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu… plushy wrote on 25 April. 17:34 its hard.tapi tak tau nak baca kod. 19:40 aku nak main gitarlah bro. http://www.[the kod]. 2010. 2010. 14:51 ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ @shygirl : nk geli gitar lefty pun sama jugak. 14:45 sye bru nk blaja gitar… pe mksud # dan ? ??????????? melati wrote on 24 April. 2010.com/general/panduan-membeli-memilih-gitar/ anja wrote on 22 April.zairul.tolong saya ye?actually. 2010.never mind plushy wrote on 25 April.zairul. baca ni. 2010. Zairul wrote on 25 April. 2010. 2010.

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ plushy wrote on 25 April. 2010...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. ajar bole???thanx…email at joharaboy@yahoo.i im yours ngn stand by me. j wrote on 3 May.cube ea lagu simple uh dulu.lagu senang lagu b.tgk kt youtube. 2010.. 22:19 @j : yg dekat amp biasa dah preset.... setting nye limited sikit.im try…hehehe wan wrote on 3 May..com… wan wrote on 29 April.zairul. 2010.care nk petik.amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni…...jgn give up ea!! gambate kudasai!! Zairul wrote on 3 May. 12:59 wan thanx ye…. 5:38 Salam zairul. 2010. johara wrote on 3 May.kite same2 ea beginner johara. 17:11 plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang. 21:11 no problemo. 2010. 2010.gne lagu uh je sbg asas.care pgang pick sume ade.tuh lagu 4 kord. 31 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.aku pon dak baru blaja nie. 17:38 lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan. 8:24 da tahu cod…tapi kan xgeti la nk petik….mo study asas pnya lu… johara wrote on 28 April.......ape2 pon leh tanye.ade care petik sume smpi abeh.

wikihow.com/Tune-a-Guitar epul wrote on 8 May. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 23:00 tuning laa kowt. 2010. 23:27 @wan : rujuk ni http://www. 0:29 @zairul: jd klu guna effect mcm mn? aliff wrote on 4 May..beginner gak.aku pon x pandai tune sgt gitar nie. 2010.cmner ea?? Zairul wrote on 6 May.btol kn2?? Zairul wrote on 6 May. 20:56 @aliff : set tone?? wan wrote on 6 May. 22:01 @wan : tune ke tuning? kalau tuning.. nak tuning semua gitar semua sama.. 21:18 maksod ea tune gitar kapok. 2010. tak kira kapok ke tak wan wrote on 6 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ j wrote on 4 May.. 2010. 10:21 32 of 46 12/6/2010 8:29 PM . klau nk set tone gitar kapok cm ner r… Zairul wrote on 4 May.zairul. 2010. 2010. 18:34 zairul nk tnya….

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ bro cm ne nak bce kod kat ats 2…. 2010.. yg bulat kosong 2 tok pe???? Zairul wrote on 9 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul. 2010. 2010. 0:27 cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap faez wrote on 9 May. aq x phm la…. C#m.. 2010.kte men lguw cromok another you epul wrote on 9 May..open.. wan wrote on 9 May.. 2010. 2010. F#m. 0:30 tkow ape. 12:19 bro still x phm la…. 10:56 @epul : tgk gambar first faez wrote on 9 May. bleh bg tau tak 33 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 1:21 kalau G#m.. 13:03 yg bulat kosong uhh petik je. 12:45 @epul : baca arahan yang aku tulis tu slow-slow. Zairul wrote on 8 May.x yah tekan pape. tu mcm mane plak nak petik. amad wrote on 10 May. 2010.

0:07 ok2 teme kasih….. Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone... @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah..saye hanye tau pon basic kord je leh men.thanxx melncholic wrote on 13 May.kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone. 2010.knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul.aku blaja basic chord..zairul. diantara C dan D ada not C# atau Db.basic chord pon leh men lagu ape.aku pon beginner gak. 21:26 abg zairul. 21:28 aku x smpi tahap tuh lagi amad. 2010.soo senang nk men lagu. 19:26 @amad.pape abg zairul lg power.sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner. wan wrote on 11 May....?? gitar sya bnyi sumbang giler..itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2.. 2010.aku x reti men.. 18:19 nk tnya ckit bley… mcam na ye nk ejas tone gitar. C# dan Db adalah kod yang sama...abg leh explain??? epul wrote on 11 May...nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh..yg sharp2 uh sy x tau angat. 17:04 bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord. boley takk ? aliff wrote on 20 May..sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh. 2010..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ wan wrote on 10 May. Zairul wrote on 11 May. plzz help me zairul. 2010. 2010.senang. 34 of 46 12/6/2010 8:29 PM ...

...Contoh Resume =-. farihan wrote on 25 May.org/tuning/how-to-tune/ kemal wrote on 25 May.:) Hykal wrote on 26 May. 2:15 syiok study sal guitar.pr nie.-= Faisal Abdullah´s last blog ..aku blaja ilmu br. 22:00 thankz brader zairul.syukran .. 2010. 16:44 minat jgk nk main gital tp xpandai lah .zairul. 2010... 2010. 2010.giler susah main gitar yg abang bg 2. 2010.howtotuneaguitar. 18:40 bang.nieh. 20:35 sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam pembelajaran gitar nih?? plissss te rader zairul!!! Faisal Abdullah wrote on 25 May.patah jari hamba Zairul wrote on 25 May. @kemal : http://www. Zairul wrote on 27 May. 20:27 @aliff. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kemal wrote on 21 May. 2010. 12:12 @kemal @Hykal : no problem 35 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

21:46 abg saye bingung ni. macm mane nak tentukan ekh? Zairul wrote on 30 May.sya xtaw amcm kod n amcm maw men. 2010. 2010..zairul. ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus. sya wrote on 7 June. 11:10 salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar. 7:05 murah je honey wrote on 3 June. saye baru je blajar chord2 yg mudah2. 2010. 2010. tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu...com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ amad wrote on 30 May. 2010. 2010. amad wrote on 31 May. 23:49 salam… abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar…. 22:50 @amad : dgr la lagu tu camne. 0:03 nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye Zairul wrote on 1 June. 12:18 sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi.hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. amir wrote on 6 June. 2010.heheheh 36 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

zarul wrote on 3 July. 2010. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan azrina wrote on 7 June. 2010. 9:09 @azrina : itu adalah kod. 2010. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la. 22:32 abang.klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak? Zairul wrote on 8 June. komen2 kat sini pun dah terbiar je. 18:59 @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. 2010. 13:46 ssh nye nk blajar men gitar. nana wrote on 23 June. 7:34 @nana : try la cari kelas muzik ke. 11:12 abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih.com ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu… Zairul wrote on 7 June... 2010. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ sya wrote on 7 June.zairul. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Nuraisya95@yahoo. 13:42 askum abg… Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt… Zairul wrote on 24 June. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu. 37 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..

. 2010. sy berminat nk maen gitar.but.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zarul wrote on 3 July.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010.. 12:05 salam.? pch wrote on 9 July.. 2010. 3:32 yang simple2 kord xde ke…bro buat la e-book utk blaja gitar E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU far wrote on 10 July. 17:48 pepon tlong email kt sye. 13:38 38 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 10:39 aq minat main gitar…tp x de org nak ajar niesha wrote on 6 August..x tau lgsung nk men. 2010.lau ade send kt syer.syer mmg mnat sgt3 nk men. 14:08 cme 1 kod gitar kew yg boley dtunjuk….. nazahah wrote on 29 July.com syer mmg mnat sagt nk men..plizz help me.sy da ade gitar. 17:47 syer dah bli gitar..zairul.aseekin_greeny@yahoo... tp xtawu mcm mne nk maen....spe2 ade the detail how to play. ekin wrote on 22 July.com ekin wrote on 22 July.tlong lah.sy nk sgt maen gitar.. 2010. tlg sy. 2010... aseekin_greeny@yahoo.

saye nak masuk satu pertandingan nie . 2010. terima kaseh Zairul wrote on 8 August. 4:45 salam bro…. btw . [hehe ] harap .rasa menyesal pulak beli gitar…. saye niesha .gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar.com atau call gua 0173421390 kunyit wrote on 20 September.zairul..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hello .. tolong beri tunjuk ajar Zairul wrote on 2 September. 39 of 46 12/6/2010 8:29 PM . umur baru 14 tahunn . 4:53 salam bro.terima kaseh bro.klaw bole tolong trangkan smpai aku pham. boleh bantu . 2010. 9:35 @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak. part mana yg tak paham? azrul adnan wrote on 8 September.tapi tak tau main…kalau tak tau main. 2010. 2010.aku naek pusing jdnya.tolong ajar gua…. 9:20 @neisha – selamat berjaya! hafizcare wrote on 1 September.maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu.aku semak jugak tab2 nye. 2010. haii . 16:38 salam bro…. boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ? because .bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic.email gua azrulazrul00@yahoo.saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada????? da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah….

Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod. 2010. 16:25 sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab… 40 of 46 12/6/2010 8:29 PM . ajar main gitar………….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 20 September. 1:22 saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt nilam puri wrote on 13 November. 2:00 gita da ad tpi x rety maen… boley tlong aja men kn x? ni email nye…aziq_handsome97@yahoo. priest ghost wrote on 12 November. 2010. 2010. Pentatonic adalah salah satu basic scaling.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. aziq wrote on 21 October. Mcm contoh kod C.com amin wrote on 11 November.zairul. 2010. 22:11 tolongggggg…………………………. 2010. 2010. 0:16 boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube? aziq wrote on 21 October.. 21:12 @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu. Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling. petik satu satu not C E G jadilah arpeggio.

ak da bljar tpi ggl gak. 2010..: bard wrote on 16 November.:nk bgy pham. bard wrote on 16 November.huhuhu. tlong la ak.:hahhaa..12 41 of 46 12/6/2010 8:29 PM . bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi.. 2010. prektis banyak.tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ. selamat berjaya Zairul wrote on 16 November... 18:45 eh lupe plak.com Zairul wrote on 16 November..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. cuba lagu2 senang dulu.rase mcm benak jer diri nie. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar. 2010. Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2.. 22:55 @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa. 2010. 22:08 ak na sgt blajar gtar. mim wrote on 20 November. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kulat rokers wrote on 15 November. 2010. 23:44 a’alar x pham arh.. 18:43 Salam. 17:16 bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj ery erynna wrote on 15 November.nie email gua bard_666@yahoo.. 22:48 @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa..zairul. besday abh ak 9. 2010.:cam new ekk. aku na men gtar utk abh ak.

15:09 salam…ku da bleh men gitar ckit2. nana wrote on 25 November. ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak.major . 2010. barre .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ nie. 22:09 weh susa sgt srr nk blaja main nieee tlg sayaaa burn wrote on 28 November. . 18:39 prning pale aq. lagi ape ntah ! pening laa ..zairul..tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je. full chord . lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan . aziq wrote on 23 November. 2010.bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq… pynn wrote on 29 November. 6:09 baru2 tengah hafal chord . 2010.. minor. 2:50 bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube Zairul wrote on 23 November. 2010. 2010. tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord … boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni .berpinau.. 2010. 8:58 Nk cari mana videonye? aidill wrote on 23 November.. 42 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

zairul. 2010. 2010.ENDLESS STORY (Yuna ito with Bank Band LIVE) http://t. pakai kod basic dulu pun boleh. Zairul wrote on 2 December. 2010. 10:28 yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke? Zairul wrote on 2 December. 2010.... 23:42 @ijat : yupp Write a Comment Gravatars are small images that can show your personality.co/s4IDvOx via @youtube 21 hrs ago Lawa la gol nasri #EPL #ARS #FUL 1 day ago 43 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ijat wrote on 30 November. 10:27 yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek? ijat wrote on 30 November. 23:40 @burn : kena bykkan prektis jari kanan. Siti Nurhaliza.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Nak mandi sungai » Mail (required) Website Twitteroos @zairvl kesian sapa yg join group "i hate facebook new design" tu. :p 1 hr ago One of my favorites -. Lagu dan anaknya. You can get your gravatar for free today! Name (required) Comment Notify me of followup comments via e-mail « Datuk K.

... Subscribe Subscribe to News Feed Subscribe to Comments Feed Enter your email to receive updates: 44 of 46 12/6/2010 8:29 PM ...95 Best $2. 10. ..com/w. Zairul: @ajim : aku mana la tau semua .279 views ZinGabriel: @ajim~http://www.99 Indonesian Socialists Books LLC New $14. 8. 1. .572 views Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu. 10. 7..510 views Panduan membeli (memilih) gitar..25. 9.27.com/.18 Kuta Halter Top with Lace-up Back New $14.zairul. 2.109.com First Guitar Power Chords Wise Publications New $12. 3..00 Best $14... harraz: bro.. 5. 9... 5. sye .31. ZinGabriel: @ajim~Ibanez GRG-150 dan Cort .023 views Jenis-jenis kote. 2.13 Privacy Information Most Viewed Hot Topics Comments Tags 1.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lol Fake iPhones at JC Penney let you text away your dignity http://t..346 views Tab/kod gitar.31. Panduan asas bermain gitar (kod mudah) .13.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Amazon. 6...436 views Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang .579 views Gambar pelik hari ini. ..youtube.youtube.17. . Zairul: @jombelajargitar : nanti aku c. ZinGabriel: @ajim~ http://www. ajim: gtr 600 henggt ade ke. 8. Zairul: @harraz : okay la tu dari gita..... sekarang dan masa depan..14 Best $14. Zairul: @CikSeriDarling : no problem. cm ne kita nak.933 views Nak mandi sungai . 4.034 views 1Malaysia 1Untuk 1Semua . satu lagi. Zairul: @ijat : yupp...co/Q2dsevf via @TUAW 1 day ago More updates.99 Best $19.15.. .. . 3.14. 4..00 Beaded Mandala Baby Doll Tee New $19. 6.607 views Video Wanita Warga Cina Bogel.13... 7..

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul.) Thank You! Recent Searches video perempuan bogel kod lagu 150 juta 150 juta 150 juta kali kod gitar getar hati Popular Searches kod lagu 150 juta kod gitar bila cinta kod gitar selamat hari jadi getar hati kod+lagu+melayu Categories Home page Macam-macam Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Site Pages About Me Blogroll 45 of 46 12/6/2010 8:29 PM . With your generosity I can finally change my guitar strings and pics. .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Buy me coffee :) If you would like to help and support the Nusantara Guitar Tablature. please click on the PayPal Donate Button below.

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed Back to top Copyright © 2010 Zairul and the blog. 46 of 46 12/6/2010 8:29 PM . All rights reserved.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Proudly powered by WordPress.zairul.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->