Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Monday 06 December 2010 About Me Blogroll Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed

Home Macam-macam Gambar Ceritera Video Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Am Sukan Politik Pengumuman Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Home » Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar » Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Monday, July 31, 2006, 0:00 Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar 109,933 views 241 comments

Share

165

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak

1 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Update 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah; Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri. Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”. Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords
Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

2 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Power Chords
Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa,

3 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti. Okey selamat prektis! Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G] Korang try baca ni pulak; 1. 2. 3. 4. 5. Panduan menukar tali gitar akustik Panduan membeli (memilih) gitar. Panduan membeli (memilih) tali gitar Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar) Kod Gitar Kamu – Nitrus Share Tags: asas, gitar, kod, mudah, panduan, tab About the Author

Zairul is a full time mechanical designer and part time blogger, spending most of his free time with the family and guitars and music and the internet. He has been living in Japan for more than 10 years now and couldn't wait to go back home..

mohd zaiyad wrote on 23 August, 2006, 18:15 sweet child of mine hotel california tab gitar

apit wrote on 19 January, 2007, 11:44 saya ingin belajar main gitar

jebon wrote on 19 April, 2007, 16:00 saya perlu mengenal note.

4 of 46

12/6/2010 8:29 PM

So. 20:34 ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b. ikram wrote on 13 August.??aku xpaham lorrr… carlos santana wrote on 21 September. 2007.. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ jone (kedah) wrote on 15 December.i pnya ada tapi tak paham arrr…. 22:48 Cara paling senang ? Itu yang susah nak cerita tuh. 5 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2008. Masalah ini semua beginners rasa. 23:03 saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod…. Zairul wrote on 16 December.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 20:33 camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X. cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords.zairul. 2007.. 15:20 aku x pndai lngsung main gitar. Zairul wrote on 3 July. 0:32 salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x. lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar. 9:58 jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” Memang peringkat awal main gitar. Good Luck. helmi wrote on 3 July. 2008. Bila dah biasa dengan positioning chord. 2008. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. helmi wrote on 4 July. banyakkan practise.macam mana cara nak tukar kod. 2008.melayu?? B..

16:16 sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar ajai wrote on 27 October. 13:34 iiiiiiiiiiiiiiiii saya dulu pernah main gitar ngan BAND team tapi skrang dahx ingat lagi camne \ amy wrote on 11 October. 2008. 16:14 MINTA KOD GUITAR KAMIL wrote on 20 October. tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar… tp kord die ak x taw… tlg send kord asa gitar kt ak …ley x??? KAMIL wrote on 20 October.. bazilah wrote on 12 October.tolong antar kord gitar kat sy bleh 6 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh….tapi kord x der.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ syahrul wrote on 2 October. 15:27 aku x pndai lngsung men gitar.zairul. 17:21 aku x pndai lngsung main gitar. 20:56 saya nak belajar main gitar. 2008. 2008. 2008. 2008.

2008.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz ell wrote on 30 October.com. tapi nak pandai main gitar. 14:49 kenal gitar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ell wrote on 30 October. 16:17 elarafat. 16:15 semua yg ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar. taktau kod. da beli gitar. 0:25 salam bro. 2008. 14:45 salam bro. 2008.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k wan wrote on 19 November.zairul..com thanx 7 of 46 12/6/2010 8:29 PM . thanks bro.my…………….. email: noodletwistz@yahoo. sue wrote on 19 November. 2008.plzzzz lynn wrote on 1 November. 2008. 2008. saya tak tahu langsung bermain gitar. camne? syasya wrote on 10 November. taktau men gitar.yusoff@yahoo. masalahye saya left handed. pls advise how. ko xde cara senang nk blaja main gitar ke? emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni. 0:26 saya berminat nak belajar bermain gitar.

terpaksalah practis sndiri AZIZ wrote on 30 November. saye pun masih beginer jgak. x silap saya x sampai pun 3. 15:51 aku gila adilah wrote on 24 November.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ yukie wrote on 19 November. 18:43 aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae… adam wrote on 20 November. 2008. 8 of 46 12/6/2010 8:29 PM . bnyak klebihan. 2008. cam aku. snang igt fred n snang nak ingat kod… pastu bnyk2 la rujuk buku @ video… jgn malu nk tnye. mule r dari bass…. 12:11 bro.zairul. 2008. baru senang jari begerak.. 19:50 allah korang nak blajar chord?? belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah.. tapi kena practis selalulah.. harga pun murah sangat.00 ringgit. jari bleh kuat.tlg send kan basic main gitar bleh… adham wrote on 23 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2008. 16:32 hey guys….. klu nak cpt blajar gitar. 14:37 SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY Max wrote on 2 December. 2008. ni 1st tyme aku on9 web ni… bgus r utk bginner guitarist… anyway ak nak k0ngsi gak la…. 2008. bgi ak. nak masuk kelas music mahal nak mapus.. ni pandangan aku je….

. bwu nk blajo… 9 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 21:45 azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul. 23:49 bro. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar.. 2008. 17:42 mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro…. 2008.. kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je.zairul. aku tau sket2 kod gitar. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya) xxx wrote on 1 January. 2009. 21:39 Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan. 2008. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Max wrote on 2 December.. azuan wrote on 13 December. 21:53 xtaw pape. anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords : Spritus Temporis Zairul wrote on 15 December. 2008. atau hubungan fret-neck yg lari. 16:33 ade panduan chord sustin x? send kat mail aku bro… anyway… thankz… Max wrote on 4 December. biasakan tuning gitar EADGBE. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. so sesape bleh ajar aku plucking x? Zairul wrote on 15 December.

11:09 ASSALAMUAIKUM SEMUA JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar. tapi x tahu langsung kod.com TERIMA KASIH. WASSALLAM. Sentul Perdana Menara Orkid 51000 Bandar Baru Sentul Tel : HP 0192708900 EMAIL manhellionsz@yahoo.tripod. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Firdaus wrote on 1 March. 2009.zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/.com ROSMAN wrote on 2 March. NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS) Rosman bin Fatahudin(Manhellions) Blk 45-02-17 Jln 3/48A. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? 10 of 46 12/6/2010 8:29 PM .4X SEBULAN $80 RM SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM) MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA) Tel : HP 0192708900 MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG. KELAS YANG DIAJAR IALAH: MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM BASS-4X SEBULAN $80 RM DRUM-4X SEBULAN $80 RM KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM MELALUI ONLINE INTERNET. 12:38 saya baru nak belajar main gitar. 2009. lonely93 wrote on 26 March. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN. 5:00 macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku massage aku kat firdaus_404@hotmail.

. play right-handed.. 2.kne praktis slalu ar.. Zairul wrote on 31 March. konfem terer. 2009.. 12:43 puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too. 95% manusia main gitar cara ini..aq pun kidal gak..baru leh praktis slalu. bli ar gitar sndiri dlu. Guna right-handed guitar. 12:39 saya baru nak belajar main gitar.try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu.tapi still leh tuka right handed time main gitar.. ali wrote on 30 March. 9:01 aku tingin nk blaja main gitar... Babyface tak salah aku guna teknik ni. 5:06 leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. tapi play left-handed.bagi jari tu longgar sket. 2009. _nobody_ wrote on 31 March. 11 of 46 12/6/2010 8:29 PM .then.huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu.. dah terer bass baru blaja lead ngan rythem.. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini.gitar da ada tp xreti nk main..ni ape yg aq gune dlu la.help me teringin sangat main Alieca2 wrote on 28 March..com sWeEt Pr!nCe$$ wrote on 27 March. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lonely93 wrote on 26 March. 3:28 bro. 1. 2009. Gitar biasa tapi main terbalik..praktis byk2. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2. 13:44 >>ali ada empat cara untuk anda. tapi x tahu langsung kod..org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku. tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal. 2009. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo....zairul.untuk beginner. Guna right-handed guitar..

E. 2009.bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul.youtube. 8:55 saya baru nak belajar main gitar. saya ni minat gak main gitar.com shaz wrote on 14 April.gitar ada tp nak tau kedudukan kod2 kat gitar tu. Zairul wrote on 16 April. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo. tapi x tahu langsung kod. etomyam wrote on 16 April.atau kod D…contoh laaa… atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo.. 6:54 salam Bro. Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed: http://lefthandedguitarplayer. Chords list tu akan diupdate bila ada masa free. 2009. D. 14:02 shaz >> Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C. 4.com/watch?v=UmsLQFqdiQE 3. 12 of 46 12/6/2010 8:29 PM . tukar kan low sring position dari kiri ke kanan.com… thanks atas bantuan anda…. 2009. dan main cara left-handed.blogspot. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan. Kalau anda ada gitar biasa. Main left-handed. 15:57 besy nya…. 2009. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain. Kurt Cobain guna teknik ini.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ http://www.minat main gitar tapi jari keraslah…. Guna lefty guitar.com/ Selamat mencuba! upin wrote on 2 April. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin.

zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zamree wrote on 22 April. 20:11 takyah susah2 korang tanye zairol ni.. rendahkan bridge atau nut.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. tu boleh di”adjust”. rony wrote on 3 May.starahead.guitarden.aku nk tny. Zairul wrote on 22 April. 2009. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni. + nak kena srumming… tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah. zamree wrote on 22 April.guitar kapok sng ke nk men ? tQ 13 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009. 2009. mir wrote on 17 May. 2009.. 1:46 masalah gua nak tukar kod dengan cepat….com tempat belajar gitar utk org baru. 2009. 3:08 etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya. 1:51 jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la. gd luck. 5:58 mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!! guitar_hebat wrote on 9 May. 7:44 salam. pegi ke http://www. 2009.. jangan talinya tinggi..

. aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll.zairul.. 2009.i am almost despair ni Zairul wrote on 22 May. 2009. cuba prektis selalu.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hideXjapan wrote on 22 May. 2009.. uddeen wrote on 17 June.. Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type Selamat Mencuba! uddeen wrote on 16 June. 2009. 16:20 Salam. 2:09 tolong. bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut. 2009.saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro.. 16:03 cikgu mi dah pencen tp power lg.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 22:59 hideXjapan >> nak kata penting sangat tu tidak lah jugak. kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). 12:51 nak blaja main gitar.gi je jumpa cikgu Azmi.sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm. die yard wrote on 19 June... tapi cikgu mi dah pencen. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah. 2009...... jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna.skill x hilang lg tu. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri..tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar. ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar. ada tips x 14 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. Zairul wrote on 16 June. 19:19 uddeen >> haha. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’. chord basic ngan minor ok.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. a'am wrote on 27 June. banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari.. Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro. 2009. so.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 19 June.. tekan semua fret dengan kemas. 11:41 gua bro. nak belajar main gitar lah???? mawar wrote on 2 July. ada tip tak? sekian terima kasih. tanya lah semua orang yang biasa main gitar.tak reti men gitar.. contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu. satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!.). gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai. 18:39 die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord. pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan. maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu . nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. aku dah main gitar setahun lebih. 2009.tpi teringin plak camner argh… E_j@M wrote on 28 June. boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh. 15 of 46 12/6/2010 8:29 PM . . masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard.. jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah. 7:55 askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie. . ok. 2009. 16:11 ane tmpt tok not2 2uh ? ? sye x twu lgsong . 2009. 13:54 hiii sya.. mengada-ngada betul aku ni. aku boleh pegang semua chord complex. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz. selamat berjaya ali slaman wrote on 25 June.. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya.zairul. boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp. cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod..

panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar.. 2009.whether to buy acoustic or clsssical. 16 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. nampak susah la..so.zairul.. Zairul wrote on 6 July.tq..nk tanya u all..skang nih i got to buy a guitar 1st... 16:16 saya pun nak belajar main gitar.cam chord lgu3! dah cri x de!!~~ fazy wrote on 13 July.ha. 1:10 yaya >> untuk panduan beli gitar boleh refer kat sini.. kalau dah biasa senang aje yaya wrote on 8 July.. 22:02 Mula mula memang la susah.i cannot play tp ada interest to learn.bg la ur 2cents. Panduan Membeli Gitar mika chan wrote on 12 July.. 22:49 salam… thnks…. 16:49 erm x de chord lgu gitar ? cam ner ekh...... 2009. 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.n.:) Zairul wrote on 9 July. 14:35 hello.brand ape plg sesuai for beginner. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ cik eida wrote on 6 July. 2009.i tgh2 usha2 blog on guitar. 2009.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic. semoga anda berjaya Zarul Aizat wrote on 5 August. ari tu gi tengok panduan nk beli gitar. 13:09 bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar. smalam baru ajer bang long ajar. 13:02 thanx la zairul.dh beli pun. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 13 July. 2009. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. 2009. ali wrote on 24 August. tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak. 18:31 macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak Zarul Aizat wrote on 5 August.. tup tup ari nie dh ade dh. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur. 2009. 23:08 no problem. 2009. hehehehe. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan. yelah baru blajar. 15:50 17 of 46 12/6/2010 8:29 PM . dpt jugak bantu sy.zairul. 17:22 nk tw ape bnde chord B. 2009. macam mana nak kawal gitar biasa tikusgirls wrote on 9 August. 18:37 satu lagi boleh bagitahu sama. tq for all the advises or wutever la kan.smua 2????? x phm la… ayeem wrote on 29 August. demilovato / tikusgirls wrote on 9 August. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt.

korang blaja la dr kcik. 19:35 nk men solo?kl aku.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.kl nk handal cam master2 tu. syera wrote on 28 September.4 org je.tp ddlm scale la..smbl dgr smbl men.apo nak ditunggu lagi ehh…..zairul.aku tgk tab.haha. 2009.sebab Joe Wings punye style lagi masyuk… cok wrote on 13 October.???????????????? cok wrote on 11 October.tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer. 2009. 2009.saya masih lagi beginners.style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings. so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men..letak la….kl yg suke speeding cam joe satriani 2..lgu wing pn byk yg best2..kalo ak men memg kne hafal smua chord ke.=> angah_93 wrote on 28 September.aku pkai pentatonic scale..tp ubah tempat je... 2009.kl mls.bending.men gtr je.thanks….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ tuan tuan dan rakan sekalian.n sye agak xpaham sikit yep….Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya………..jd tlong kemas kan ok…. 11:28 ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade.agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne 18 of 46 12/6/2010 8:29 PM .aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses.teman nak main gitar nie….pull off. 19:39 woo joe wing pn best jgk..mmg hebat la... 2009. safuan wrote on 12 October. 2009. 19:51 askum.sbb aku lyn GNR.. frixion_28 wrote on 14 October.corak kl nk speeding cam same je. 21:50 betul kata cok tu.tq………………..2 thun ke.mmg kne latih laju je la byk.lyaan.cara yg aku gune... 12:55 salam.. aku x tau la btul ke x.so jgn lupa caracara nak solo.bedal je.base pd pnghayatan sndri la.snang je.xpon stat dr skang jgn wat kje len. band 2 .kaedah cube jaya.byak gle.lu bagi la cara nak solo gitar.

wrote on 20 October.lapangkan fikiran.pakai scale la Zairul wrote on 22 October. 2009.selamt beramal. ssh jgk la cord die.awal2 ni ko hafal cord tu je..jd pro?10 thun kot. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ blajar ye????? cok wrote on 15 October. 2009.kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je.zairul.lg lme men lg pro la. 22:39 weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!! aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!! cok wrote on 19 October.nk goreng. 7:26 19 of 46 12/6/2010 8:29 PM .... 1:25 nk goreng kord?plik gak tu.mintak terangkan hati.amy.... 2009.camne ek?ntah la...hehe BOLEH TARA TU? cok wrote on 22 October... 21:05 bley tolong ajar cam ne kod nk goreng?? aloy wrote on 20 October. 23:12 bukan susah nk hafal…. 8:24 nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen.cube la dulu. 2009.contoh2 kod ade kt atas page ni kn. 2009.insyaallah bleh hafal.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 0:59 ikut lagu ko la.abaikn dlu. .yg cord seven tu. nabilah wrote on 15 October.x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu.solat setiap waktu. 2009..

cok wrote on 27 October. bgs gak yek blog ni sekurang2 nya dpt membantu. kalau buat pun dia jadi kod.. jles btl la tengok org men gtar. dah lama main nanti boleh ingat punye.power cord je. 23:52 x susah mane…cube la dulu... ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist. sempat dakwah nadiah92 wrote on 24 October. 20 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot... 21:50 aduh. ssh nye.. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la. tp aku langsong tak tau pape.bg aku lagu pling mudah.. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot? aloy >> amboih.. spe leh ajo sye main gitar......Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 2009. 2009. frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod.tengok owg men cm sng je....kl rs mls sngt blaja je la power cord ni. hehe. abaikan dulu kod2 yang susah dulu.. susah gak ya nak men. aku pun tak ingat semua kod haha. syikhah-smk pg3.. bukan goreng. 2009.maen lagu yg simple2 je dulu..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar.. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi. amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng. tak macam dulu..zairul. tips penjagaan gitar pun ada... 11:39 ku nak sangat men gtar. 17:23 sekarang ni belajar gitar makin mudah.. 2009... untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup.punk rock la.... BelajarGitar wrote on 5 November.wrote on 5 November.. ikut kata COK tu la.

2009.cube jgn pkai jari kaki..plez… yatt wrote on 9 November.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ eca wrote on 7 November.f ngn G dlu.. 20:08 yatt: tu tmpt nk ltak jari2. 20:06 eca: kl nk video. 2:56 nk blajar scaling..kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused… eca wrote on 7 November. 14:09 haprak…stu bende pown ak x phm….. 2009.mudah sket.try blaja kod C..blaja kod mudah dlu .Am. 2009.. 23:04 eca. yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar) riezal.apreggio ker? boring kord je…lead r.huhu Zairul wrote on 9 November.tgk kt youtube la. 14:11 ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009.zairul. wrote on 12 November.cm ne nk terer? 21 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009... 2009. 2009.. 17:56 we cmne nk mulakn main gitar ni note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu… cok wrote on 9 November..mebi lg snang.. cok wrote on 9 November.

2009. 2009. sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh.based on yur experience.tpi sye nk belajar jugak maen gitar…. Zairul wrote on 29 November. 12:45 askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie hideXjapan wrote on 11 December. 2009.... 2009.zairul. selamat hari raya aidil adha..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. sampaikan salam saya untuk orang sandakan paan wrote on 2 December.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ayu wrote on 20 November. gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:) Zairul wrote on 11 December. 21:22 hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu? 22 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tulis la yg mudah dipaham… anti_gitar wrote on 29 November. harga tu termasuk amp skali. 2009. 18:52 salam bro. sy nk tanya pendapat bro ni. 14:24 ape bende nie x paham la…. 13:04 aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam. 9:25 cm ne ni bang zairul?x phm la.cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x????? iwan wrote on 24 November. 2009. 18:35 anti_gitar >> assalamualaikum.

>_< email kat FiaFatihahSwift@gmail.zairul. 2009.malas nk taip.... zairul…sy bukan nyew expert sanad..4.. 0:57 ta paham lahh .~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0… Zairul wrote on 22 December...3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4.n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_< tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December. 8:58 umy >> part mana yang tak paham? tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December.... 9:03 tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up. 2009. 2009. 21:55 EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever.and 3..yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar...com yaww…or smiley_girlz21@yahoo.tekan kuat2.... dan Eb adalah half tone di bawah E. 2009.jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri.itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar.string 5.hik3 -_.so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp.cne ek . 2009.4..tafe lar. bahasa orang2 muda ni aku tak reti.pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan... apapun terima kasih. 23 of 46 12/6/2010 8:29 PM .yaww? B : fret n0 4…string 5.hmm . D# adalah half tone di atas D. 21:51 skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds. (D#=Eb) p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ umy wrote on 16 December. . Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.yaww… A : FRet n0mb0r 2. kod flat (b) adalah half tone down. Zairul wrote on 16 December.pastu fret yg ke 3.p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema. maklumlah dah tua. Cth diantara D dan E.

Nombor tu merujuk kpd fret. tukarkan jadi x32010..Cont0h k0d D= xxx232 .Kalau bleh.. 24 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 7:02 Bang zairul.. Kalau kod C ko tgk list tu.Ha3....Knape kat bku tlis k0d A. 2009. Zairul wrote on 29 December.Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer.. 11:39 Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas. 12:25 Hafiz >> kod ada banyak jenis Hafiz wrote on 31 December.Sye blajar mcm tu... Hafiz wrote on 31 December....Aq ade beli bku gtar. Ko pun boleh tukarkan sendiri... 8:49 Bru bape minit ms0k bl0g kamo0...Serab0t skli.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..Ha3..Tbal sengah inci.Tpi aq tg0k bku 2 da lemah.....Ha3.Xnampak..Ha3.Xpe2 anti sye bkak kat kmpter.Sye ms0k nie pkai phone.Klo tg0k le muntah. Sama je. 2009...Wkakaka...Aq da pndai men k0d A.. 7:04 0ps. 7:51 Aq ade gtar.Kecil sgt..D.Tpi aq nk beljr.K0d A = xx222x...B...Aq nk sgt bljar men. 2009. 2009. 2009.Tpi ade byk k0d A.Trsalah kotak t0k isi. 2009. Hafiz wrote on 29 December.Tg0k kat bl0g org lain.Aq beli rm20 dri kwn.Bl0m tg0k isi per0tnye agi..Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer Hafiz wrote on 31 December..Care nie senang pham bgi sye.Yg atas 2 sye aw. 2009...Tlis ar k0d mcm nie.Hahaha Zairul wrote on 31 December. 12:02 Ha3.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Hafiz wrote on 29 December.Tapikn.. Ha3.

com/guitar/notes2/ultimate. 2010. 21:44 Abang… Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul… Zairul wrote on 2 January.guitarnote. 18:22 Knightroad >> Betul la tu. Knightroad wrote on 2 January. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar. 18:00 25 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. Kod pun macam macam cara ada. 2010. 10:31 Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar. 15:03 Banyak kod yang boleh dijumpai di sini… Tak tahu betul ke tak kod ni… http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Knightroad wrote on 1 January.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis keysam wrote on 17 January.guitarchordsmagic. 2010. 17:10 saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod… Zairul wrote on 17 January. 2010.pdf Knightroad wrote on 2 January.com Zairul wrote on 2 January.zairul. 2010. 15:11 cuba yang ini… http://www.

15:58 kpda KEYSAM. mintak tunjukkan kod gitar f#m. 2010. 12:53 salam...kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka . ? Zairul wrote on 7 February. kena banyak prektis Leena wrote on 8 February. kat umah ni mmg ade gitar akustik. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ keysam >> kena selalu prektis kukaura wrote on 22 January..cm ne tu?? leh tunjuk cranye x?? 26 of 46 12/6/2010 8:29 PM . men taram jer men.nnti Lme2 msti bLeyh.anda kne saLu prEktis kOd y sme. 14:55 salam.hehe sy nk petik gitar pon xtaw la..G#m dll… seumpama dgnnya. tapi tahu banyak kod lagi elok.. 2010. jGn rIsO… men gItar nIeh kne bYk bSbR… pRektis ajEerr… jGn ptUs ase… paet wrote on 4 February. dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu. 11:48 paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula. 21:37 nk blajar main gitar . nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah. 2010. Terima Kasih. sy minat nk blaja main gitar.zairul. altyra wrote on 1 February. 2010.

2010. 2010. what are the meaning of.bila saya nak tekan double. thank you. 21:12 sory….tolong saya bantu saya Zairul wrote on 28 February. 2010.com/general/perbezaan-gitarelectric-acoustic-dengan-semi-acoustic/ lala wrote on 25 February. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john.. 18:51 macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. 9:05 Abang Zairul. 12:45 sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!! Ngelingkong wrote on 20 February.blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x???? jebong wrote on 14 February. contoh saya nak buat kod F. your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated. 2010. Basic Guitar Chord. can you explain to me please.zairul.. on the other hand. i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ aliyah wrote on 8 February. i m from sarawak. 23:38 Ngelingkong >> You may find your answer here: http://www. Open Guitar Chord and Power Guitar Chord. 21:24 lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa. 27 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.zairul.. Zairul wrote on 20 February. excuse me. mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis. semua orang macam tu tayah risau. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar.

then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye.. 2010. 1:45 sye da bnyak buat lagu..>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop. 28 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi. 2010. mcm ne ek nk selesaikan mslah nie? Zairul wrote on 7 March. tlg au ajar la aq name aku akop roca wrote on 4 March. tapy ta de nada lagi.. biasa kan dengan kod dan prektis.:( wolopo wrote on 3 March. so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh?? tolong aja sye men gitar boleh x?? sye hrap cgt neyh… pllleeeezzz…. maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod.. tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord.. 20:02 salam…saye ngah blajar men gitar kt um.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. guitar pro layan beb… chuada wrote on 7 March. 20:22 chuada >> jawapan tipikal.. 2010... kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro…. 18:41 aq nk men gitar. scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2…. 3:40 salam semua…. 2010. 2010. lambat sgt jari nie nk alih.zairul... perlukan masa dan usaha selamat berjaya eyra syahirah wrote on 2 March.

. 1:40 sye nk men gitar tp. abg ade tips men gitar untk org kidal x? Zairul wrote on 17 April. 2010.sye x tau camne nk men.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.tp xde spe nk tlong la… aliff wrote on 15 April.. 1:43 hai abg zairul. zombie wrote on 17 April.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ iraawk wrote on 26 March.n . 20:29 eh. 2010. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu…. 2010. cm ne na betol kan tune dye ek ? Zairul wrote on 27 March. 13:39 aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak..urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne. akiz wrote on 31 March.. 2010. 11:17 weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie….zairul.mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw.n . mcm mne sye nk improve kan sye punye skill?.. tgk org len men sng je. shygirl wrote on 17 April. 7:29 iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari. 2010. 8:52 29 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.. 2010.

http://www. 14:51 ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic. 2010.[the kod].ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu… plushy wrote on 25 April. 19:43 bro. 14:45 sye bru nk blaja gitar… pe mksud # dan ? ??????????? melati wrote on 24 April.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 9:48 @melati : part mana yg tak paham? wan wrote on 25 April. baca ni. 2010..ada cara x? melati wrote on 24 April.tapi tak tau nak baca kod.com/general/panduan-membeli-memilih-gitar/ anja wrote on 22 April. 19:40 aku nak main gitarlah bro. 2010. cuma pilihan tak banyak.i’m really do not understand it. 2010. Zairul wrote on 25 April. 17:34 its hard. 17:36 camna men gitar 12string ah???????????? 30 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul.tolong saya ye?actually.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ @shygirl : nk geli gitar lefty pun sama jugak. 2010.zairul.never mind plushy wrote on 25 April. 2010. 2010. open.

.ape2 pon leh tanye..care nk petik..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.ade care petik sume smpi abeh.mo study asas pnya lu… johara wrote on 28 April.aku pon dak baru blaja nie.zairul.cube ea lagu simple uh dulu..im try…hehehe wan wrote on 3 May. 22:19 @j : yg dekat amp biasa dah preset.. 2010..jgn give up ea!! gambate kudasai!! Zairul wrote on 3 May.. 17:38 lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan. 2010.....i im yours ngn stand by me. johara wrote on 3 May.. 5:38 Salam zairul.tuh lagu 4 kord. 2010. 17:11 plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang..lagu senang lagu b. setting nye limited sikit.care pgang pick sume ade.gne lagu uh je sbg asas. 2010. 21:11 no problemo. j wrote on 3 May. 12:59 wan thanx ye….. 2010.tgk kt youtube.com… wan wrote on 29 April. ajar bole???thanx…email at joharaboy@yahoo. 31 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..kite same2 ea beginner johara. 8:24 da tahu cod…tapi kan xgeti la nk petik….amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni….. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ plushy wrote on 25 April. 2010.

22:01 @wan : tune ke tuning? kalau tuning. 2010. 18:34 zairul nk tnya….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ j wrote on 4 May..com/Tune-a-Guitar epul wrote on 8 May. 20:56 @aliff : set tone?? wan wrote on 6 May. 21:18 maksod ea tune gitar kapok. klau nk set tone gitar kapok cm ner r… Zairul wrote on 4 May. 23:27 @wan : rujuk ni http://www. nak tuning semua gitar semua sama.zairul.wikihow.cmner ea?? Zairul wrote on 6 May.. 2010. tak kira kapok ke tak wan wrote on 6 May.btol kn2?? Zairul wrote on 6 May. 2010. 2010.. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.beginner gak. 10:21 32 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.. 0:29 @zairul: jd klu guna effect mcm mn? aliff wrote on 4 May.aku pon x pandai tune sgt gitar nie. 23:00 tuning laa kowt. 2010.

C#m.open. 0:27 cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap faez wrote on 9 May.. 1:21 kalau G#m.. 12:19 bro still x phm la…. wan wrote on 9 May. 2010.x yah tekan pape. Zairul wrote on 8 May. aq x phm la….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ bro cm ne nak bce kod kat ats 2….zairul.. 2010. F#m. bleh bg tau tak 33 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.kte men lguw cromok another you epul wrote on 9 May. 10:56 @epul : tgk gambar first faez wrote on 9 May.. 2010.. tu mcm mane plak nak petik. 2010. 2010. 0:30 tkow ape. yg bulat kosong 2 tok pe???? Zairul wrote on 9 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 13:03 yg bulat kosong uhh petik je.. amad wrote on 10 May. 12:45 @epul : baca arahan yang aku tulis tu slow-slow. 2010.

19:26 @amad.. 21:26 abg zairul. diantara C dan D ada not C# atau Db. wan wrote on 11 May. Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone... C# dan Db adalah kod yang sama.nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh.aku blaja basic chord..saye hanye tau pon basic kord je leh men. 34 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010.senang. 18:19 nk tnya ckit bley… mcam na ye nk ejas tone gitar. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone. 2010.knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul..yg sharp2 uh sy x tau angat. plzz help me zairul. boley takk ? aliff wrote on 20 May..sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ wan wrote on 10 May..thanxx melncholic wrote on 13 May..soo senang nk men lagu..sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner..zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 21:28 aku x smpi tahap tuh lagi amad.itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2.kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord..basic chord pon leh men lagu ape.aku pon beginner gak.pape abg zairul lg power.aku x reti men.. 2010... 2010. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah.?? gitar sya bnyi sumbang giler.abg leh explain??? epul wrote on 11 May.... @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas. 0:07 ok2 teme kasih….. 17:04 bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord.. Zairul wrote on 11 May. 2010. 2010.

Zairul wrote on 27 May. 2010. 16:44 minat jgk nk main gital tp xpandai lah . 2010. @kemal : http://www. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 22:00 thankz brader zairul.nieh. 20:35 sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam pembelajaran gitar nih?? plissss te rader zairul!!! Faisal Abdullah wrote on 25 May.. 20:27 @aliff. farihan wrote on 25 May..syukran .org/tuning/how-to-tune/ kemal wrote on 25 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kemal wrote on 21 May..:) Hykal wrote on 26 May.Contoh Resume =-.-= Faisal Abdullah´s last blog .aku blaja ilmu br.patah jari hamba Zairul wrote on 25 May. 2010. 2010. 18:40 bang. 2010... 2:15 syiok study sal guitar.howtotuneaguitar.giler susah main gitar yg abang bg 2..zairul. 2010. 12:12 @kemal @Hykal : no problem 35 of 46 12/6/2010 8:29 PM .pr nie..

amir wrote on 6 June.hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar. 2010. 7:05 murah je honey wrote on 3 June. 11:10 salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar. saye baru je blajar chord2 yg mudah2. ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus..heheheh 36 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2010. 2010. 2010. 23:49 salam… abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar…..sya xtaw amcm kod n amcm maw men. sya wrote on 7 June. 21:46 abg saye bingung ni. 0:03 nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye Zairul wrote on 1 June. tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu. 2010..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ amad wrote on 30 May. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 12:18 sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi. amad wrote on 31 May. macm mane nak tentukan ekh? Zairul wrote on 30 May. 22:50 @amad : dgr la lagu tu camne.zairul.

13:46 ssh nye nk blajar men gitar. 37 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 7:34 @nana : try la cari kelas muzik ke. 18:59 @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ sya wrote on 7 June. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul.. 2010.. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan azrina wrote on 7 June..com ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu… Zairul wrote on 7 June. nana wrote on 23 June. komen2 kat sini pun dah terbiar je. Nuraisya95@yahoo. 13:42 askum abg… Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt… Zairul wrote on 24 June. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu.klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak? Zairul wrote on 8 June. 9:09 @azrina : itu adalah kod. 22:32 abang. 11:12 abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih. 2010. 2010. 2010. 2010. zarul wrote on 3 July. 2010. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la.

aseekin_greeny@yahoo. 2010..lau ade send kt syer.. 3:32 yang simple2 kord xde ke…bro buat la e-book utk blaja gitar E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU far wrote on 10 July. sy berminat nk maen gitar...plizz help me. ekin wrote on 22 July.. 2010.. tp xtawu mcm mne nk maen. 14:08 cme 1 kod gitar kew yg boley dtunjuk….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zarul wrote on 3 July.syer mmg mnat sgt3 nk men.x tau lgsung nk men...sy nk sgt maen gitar.sy da ade gitar.. 10:39 aq minat main gitar…tp x de org nak ajar niesha wrote on 6 August. aseekin_greeny@yahoo... 2010.tlong lah. 17:48 pepon tlong email kt sye.com syer mmg mnat sagt nk men..spe2 ade the detail how to play. 2010.? pch wrote on 9 July. 2010..zairul.. 2010..but. nazahah wrote on 29 July. tlg sy. 17:47 syer dah bli gitar. 13:38 38 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com ekin wrote on 22 July.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 12:05 salam.

aku semak jugak tab2 nye. saye nak masuk satu pertandingan nie .terima kaseh bro.maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu. 2010. tolong beri tunjuk ajar Zairul wrote on 2 September.zairul.. 2010.bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic. 16:38 salam bro…. boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ? because . btw . 4:53 salam bro. saye niesha .gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar. haii . part mana yg tak paham? azrul adnan wrote on 8 September. 2010. 4:45 salam bro…. 2010.klaw bole tolong trangkan smpai aku pham. [hehe ] harap .email gua azrulazrul00@yahoo.tolong ajar gua….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hello . umur baru 14 tahunn . terima kaseh Zairul wrote on 8 August. 9:20 @neisha – selamat berjaya! hafizcare wrote on 1 September. 2010. 9:35 @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak.rasa menyesal pulak beli gitar….saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada????? da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah….tapi tak tau main…kalau tak tau main.aku naek pusing jdnya. 39 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. boleh bantu ..com atau call gua 0173421390 kunyit wrote on 20 September.

1:22 saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt nilam puri wrote on 13 November. Pentatonic adalah salah satu basic scaling. 2010. priest ghost wrote on 12 November. 16:25 sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab… 40 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 2010. petik satu satu not C E G jadilah arpeggio. 2010.zairul. dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. 2:00 gita da ad tpi x rety maen… boley tlong aja men kn x? ni email nye…aziq_handsome97@yahoo.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 20 September. Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com amin wrote on 11 November. ajar main gitar…………. 21:12 @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu.. 22:11 tolongggggg…………………………. aziq wrote on 21 October. 2010. 2010. Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling. 0:16 boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube? aziq wrote on 21 October. Mcm contoh kod C.

com Zairul wrote on 16 November.... selamat berjaya Zairul wrote on 16 November. 22:55 @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa. 2010. bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi. bard wrote on 16 November. 18:45 eh lupe plak. aku na men gtar utk abh ak. 2010. 2010..:cam new ekk.tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ. 2010. 18:43 Salam.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. cuba lagu2 senang dulu.. 22:48 @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa. ak da bljar tpi ggl gak. besday abh ak 9.nie email gua bard_666@yahoo. tlong la ak. 2010.:nk bgy pham.12 41 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kulat rokers wrote on 15 November.rase mcm benak jer diri nie.huhuhu. 22:08 ak na sgt blajar gtar.. Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2.. 2010.: bard wrote on 16 November. prektis banyak... 23:44 a’alar x pham arh. 2010. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar. 17:16 bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj ery erynna wrote on 15 November.:hahhaa. mim wrote on 20 November.zairul.

. tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord … boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni . 2010... 15:09 salam…ku da bleh men gitar ckit2.tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je. 6:09 baru2 tengah hafal chord . lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan .. .. nana wrote on 25 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 42 of 46 12/6/2010 8:29 PM . aziq wrote on 23 November. barre ..zairul. lagi ape ntah ! pening laa . full chord . 18:39 prning pale aq.bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq… pynn wrote on 29 November. 2:50 bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube Zairul wrote on 23 November.. 22:09 weh susa sgt srr nk blaja main nieee tlg sayaaa burn wrote on 28 November. 2010. 2010.major . 2010. ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak.berpinau. 2010. 8:58 Nk cari mana videonye? aidill wrote on 23 November. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ nie. minor.

23:40 @burn : kena bykkan prektis jari kanan. 2010. Siti Nurhaliza.. 2010. 2010..co/s4IDvOx via @youtube 21 hrs ago Lawa la gol nasri #EPL #ARS #FUL 1 day ago 43 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. 23:42 @ijat : yupp Write a Comment Gravatars are small images that can show your personality. 10:28 yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke? Zairul wrote on 2 December. Zairul wrote on 2 December. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Lagu dan anaknya.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ijat wrote on 30 November.. Nak mandi sungai » Mail (required) Website Twitteroos @zairvl kesian sapa yg join group "i hate facebook new design" tu. You can get your gravatar for free today! Name (required) Comment Notify me of followup comments via e-mail « Datuk K. 10:27 yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek? ijat wrote on 30 November.ENDLESS STORY (Yuna ito with Bank Band LIVE) http://t. pakai kod basic dulu pun boleh. :p 1 hr ago One of my favorites -.

.00 Beaded Mandala Baby Doll Tee New $19.. 4. . ZinGabriel: @ajim~Ibanez GRG-150 dan Cort .95 Best $2. 6.com/w. harraz: bro... Subscribe Subscribe to News Feed Subscribe to Comments Feed Enter your email to receive updates: 44 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Panduan asas bermain gitar (kod mudah) .18 Kuta Halter Top with Lace-up Back New $14.. 10. Zairul: @harraz : okay la tu dari gita.13.. 5.. .933 views Nak mandi sungai ..13 Privacy Information Most Viewed Hot Topics Comments Tags 1. sekarang dan masa depan. . 2.31. 6.510 views Panduan membeli (memilih) gitar. 10.. 7.023 views Jenis-jenis kote.25.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.99 Indonesian Socialists Books LLC New $14.. 8..436 views Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang . satu lagi.31.27.15. ZinGabriel: @ajim~ http://www.572 views Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu. 4... . Zairul: @ajim : aku mana la tau semua . 7.com/.346 views Tab/kod gitar. .. Zairul: @CikSeriDarling : no problem..579 views Gambar pelik hari ini..109. 5.13.. 1. 9.youtube. cm ne kita nak.14.. ... Zairul: @jombelajargitar : nanti aku c.279 views ZinGabriel: @ajim~http://www. 9... Zairul: @ijat : yupp. sye .607 views Video Wanita Warga Cina Bogel.99 Best $19..co/Q2dsevf via @TUAW 1 day ago More updates.034 views 1Malaysia 1Untuk 1Semua . ajim: gtr 600 henggt ade ke... Amazon.youtube.14 Best $14.17.. 8. 3.zairul... 2.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lol Fake iPhones at JC Penney let you text away your dignity http://t..com First Guitar Power Chords Wise Publications New $12. 3...00 Best $14.

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Buy me coffee :) If you would like to help and support the Nusantara Guitar Tablature.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.) Thank You! Recent Searches video perempuan bogel kod lagu 150 juta 150 juta 150 juta kali kod gitar getar hati Popular Searches kod lagu 150 juta kod gitar bila cinta kod gitar selamat hari jadi getar hati kod+lagu+melayu Categories Home page Macam-macam Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Site Pages About Me Blogroll 45 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. . With your generosity I can finally change my guitar strings and pics. please click on the PayPal Donate Button below.

46 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Proudly powered by WordPress.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed Back to top Copyright © 2010 Zairul and the blog.zairul. All rights reserved.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful