Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Monday 06 December 2010 About Me Blogroll Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed

Home Macam-macam Gambar Ceritera Video Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Am Sukan Politik Pengumuman Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Home » Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar » Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Monday, July 31, 2006, 0:00 Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar 109,933 views 241 comments

Share

165

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak

1 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Update 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah; Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri. Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”. Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords
Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

2 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Power Chords
Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa,

3 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti. Okey selamat prektis! Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G] Korang try baca ni pulak; 1. 2. 3. 4. 5. Panduan menukar tali gitar akustik Panduan membeli (memilih) gitar. Panduan membeli (memilih) tali gitar Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar) Kod Gitar Kamu – Nitrus Share Tags: asas, gitar, kod, mudah, panduan, tab About the Author

Zairul is a full time mechanical designer and part time blogger, spending most of his free time with the family and guitars and music and the internet. He has been living in Japan for more than 10 years now and couldn't wait to go back home..

mohd zaiyad wrote on 23 August, 2006, 18:15 sweet child of mine hotel california tab gitar

apit wrote on 19 January, 2007, 11:44 saya ingin belajar main gitar

jebon wrote on 19 April, 2007, 16:00 saya perlu mengenal note.

4 of 46

12/6/2010 8:29 PM

2007. helmi wrote on 3 July.macam mana cara nak tukar kod. 23:03 saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod…. 15:20 aku x pndai lngsung main gitar. 2008.zairul. So. 22:48 Cara paling senang ? Itu yang susah nak cerita tuh.i pnya ada tapi tak paham arrr…. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh…. 2007..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ jone (kedah) wrote on 15 December. 2008. ikram wrote on 13 August. Zairul wrote on 16 December.. 2008. Masalah ini semua beginners rasa. 20:34 ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b. 20:33 camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X. 5 of 46 12/6/2010 8:29 PM .melayu?? B. lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar. banyakkan practise. helmi wrote on 4 July. 9:58 jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” Memang peringkat awal main gitar. Good Luck. Bila dah biasa dengan positioning chord. 2008..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Zairul wrote on 3 July. 0:32 salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x.??aku xpaham lorrr… carlos santana wrote on 21 September. 2008. cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords.

tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar… tp kord die ak x taw… tlg send kord asa gitar kt ak …ley x??? KAMIL wrote on 20 October..zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 16:16 sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar ajai wrote on 27 October. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ syahrul wrote on 2 October. 2008. 17:21 aku x pndai lngsung main gitar. 2008. 13:34 iiiiiiiiiiiiiiiii saya dulu pernah main gitar ngan BAND team tapi skrang dahx ingat lagi camne \ amy wrote on 11 October. 2008. bazilah wrote on 12 October. 15:27 aku x pndai lngsung men gitar. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh….tolong antar kord gitar kat sy bleh 6 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 20:56 saya nak belajar main gitar. 2008. 16:14 MINTA KOD GUITAR KAMIL wrote on 20 October.tapi kord x der.. 2008.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. masalahye saya left handed. sue wrote on 19 November. 14:45 salam bro. 2008. email: noodletwistz@yahoo.zairul.my……………. thanks bro. 0:25 salam bro.yusoff@yahoo. tapi nak pandai main gitar.. 0:26 saya berminat nak belajar bermain gitar. 16:15 semua yg ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k wan wrote on 19 November. pls advise how. taktau men gitar. da beli gitar. 16:17 elarafat. camne? syasya wrote on 10 November.com thanx 7 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz ell wrote on 30 October.plzzzz lynn wrote on 1 November.com. taktau kod. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ell wrote on 30 October. 2008. 14:49 kenal gitar. 2008.. 2008. 2008. ko xde cara senang nk blaja main gitar ke? emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni. saya tak tahu langsung bermain gitar.

18:43 aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae… adam wrote on 20 November.. baru senang jari begerak. bnyak klebihan. tapi kena practis selalulah. terpaksalah practis sndiri AZIZ wrote on 30 November. 2008.00 ringgit. harga pun murah sangat. 16:32 hey guys…. klu nak cpt blajar gitar. nak masuk kelas music mahal nak mapus. 2008.zairul. 12:11 bro. 19:50 allah korang nak blajar chord?? belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. snang igt fred n snang nak ingat kod… pastu bnyk2 la rujuk buku @ video… jgn malu nk tnye. bgi ak. x silap saya x sampai pun 3. 14:37 SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY Max wrote on 2 December. ni pandangan aku je…... saye pun masih beginer jgak. mule r dari bass…. 2008. 2008.. ni 1st tyme aku on9 web ni… bgus r utk bginner guitarist… anyway ak nak k0ngsi gak la…..tlg send kan basic main gitar bleh… adham wrote on 23 November. 15:51 aku gila adilah wrote on 24 November. jari bleh kuat. 8 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ yukie wrote on 19 November. cam aku. 2008. 2008.

azuan wrote on 13 December. 2009. 21:39 Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan.. 17:42 mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro…. 2008. bwu nk blajo… 9 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2008..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..zairul. 2008. 2008. 21:53 xtaw pape. anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords : Spritus Temporis Zairul wrote on 15 December. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya) xxx wrote on 1 January. atau hubungan fret-neck yg lari. 21:45 azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Max wrote on 2 December. aku tau sket2 kod gitar. 16:33 ade panduan chord sustin x? send kat mail aku bro… anyway… thankz… Max wrote on 4 December. so sesape bleh ajar aku plucking x? Zairul wrote on 15 December. kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je. biasakan tuning gitar EADGBE. 2008. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar.. 23:49 bro.

com ROSMAN wrote on 2 March.com TERIMA KASIH. NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS) Rosman bin Fatahudin(Manhellions) Blk 45-02-17 Jln 3/48A. lonely93 wrote on 26 March.tripod. 2009. 12:38 saya baru nak belajar main gitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN. WASSALLAM. 5:00 macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku massage aku kat firdaus_404@hotmail.com/. 11:09 ASSALAMUAIKUM SEMUA JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? 10 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Sentul Perdana Menara Orkid 51000 Bandar Baru Sentul Tel : HP 0192708900 EMAIL manhellionsz@yahoo.4X SEBULAN $80 RM SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM) MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA) Tel : HP 0192708900 MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG.zairul. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Firdaus wrote on 1 March. tapi x tahu langsung kod. 2009. KELAS YANG DIAJAR IALAH: MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM BASS-4X SEBULAN $80 RM DRUM-4X SEBULAN $80 RM KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM MELALUI ONLINE INTERNET.

bli ar gitar sndiri dlu.com sWeEt Pr!nCe$$ wrote on 27 March.. 2009.huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu. 95% manusia main gitar cara ini..baru leh praktis slalu. 2. Zairul wrote on 31 March. _nobody_ wrote on 31 March. 5:06 leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt. Guna right-handed guitar....aq pun kidal gak. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2. tapi x tahu langsung kod. 2009. 3:28 bro. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini.ni ape yg aq gune dlu la. 12:43 puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too. play right-handed. Babyface tak salah aku guna teknik ni.. 2009. 11 of 46 12/6/2010 8:29 PM . dah terer bass baru blaja lead ngan rythem.. 2009.zairul. konfem terer.. 2009.... Guna right-handed guitar. 1.praktis byk2. tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal.untuk beginner.org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku. Gitar biasa tapi main terbalik.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.tapi still leh tuka right handed time main gitar.. ali wrote on 30 March.help me teringin sangat main Alieca2 wrote on 28 March.... 12:39 saya baru nak belajar main gitar.gitar da ada tp xreti nk main.then. tapi play left-handed. 2009.bagi jari tu longgar sket.kne praktis slalu ar..try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lonely93 wrote on 26 March. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo.. 9:01 aku tingin nk blaja main gitar... 13:44 >>ali ada empat cara untuk anda.

Kurt Cobain guna teknik ini. 2009. 12 of 46 12/6/2010 8:29 PM .gitar ada tp nak tau kedudukan kod2 kat gitar tu.com/watch?v=UmsLQFqdiQE 3. 2009. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain. etomyam wrote on 16 April. Chords list tu akan diupdate bila ada masa free. E.minat main gitar tapi jari keraslah…. Zairul wrote on 16 April. 14:02 shaz >> Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Kalau anda ada gitar biasa. Guna lefty guitar. 8:55 saya baru nak belajar main gitar.zairul. Main left-handed. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo.bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G. tapi x tahu langsung kod. 4.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ http://www.atau kod D…contoh laaa… atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo. Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed: http://lefthandedguitarplayer.com/ Selamat mencuba! upin wrote on 2 April. 6:54 salam Bro. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin.com shaz wrote on 14 April. 2009. saya ni minat gak main gitar.com… thanks atas bantuan anda…. D. dan main cara left-handed. 2009. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan.blogspot. 15:57 besy nya….youtube. tukar kan low sring position dari kiri ke kanan.

gd luck. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni. 2009. jangan talinya tinggi. 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Zairul wrote on 22 April.starahead. zamree wrote on 22 April.guitarden. tu boleh di”adjust”.. pegi ke http://www. 20:11 takyah susah2 korang tanye zairol ni.. 1:46 masalah gua nak tukar kod dengan cepat…. 5:58 mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!! guitar_hebat wrote on 9 May. rendahkan bridge atau nut.. 1:51 jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la. rony wrote on 3 May.guitar kapok sng ke nk men ? tQ 13 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 7:44 salam.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zamree wrote on 22 April. mir wrote on 17 May.. 2009. 3:08 etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya. 2009.zairul.com tempat belajar gitar utk org baru. 2009.aku nk tny. 2009. + nak kena srumming… tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah.

zairul. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). 2009. bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut. 2009. kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar. aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll. 2009. uddeen wrote on 17 June. 16:20 Salam. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri.. 16:03 cikgu mi dah pencen tp power lg.. die yard wrote on 19 June. 22:59 hideXjapan >> nak kata penting sangat tu tidak lah jugak. 12:51 nak blaja main gitar. 2:09 tolong. chord basic ngan minor ok..saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro. cuba prektis selalu..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. tapi cikgu mi dah pencen.skill x hilang lg tu. Zairul wrote on 16 June...sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hideXjapan wrote on 22 May... ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar.. 2009.. ada tips x 14 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar. Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type Selamat Mencuba! uddeen wrote on 16 June...i am almost despair ni Zairul wrote on 22 May. 19:19 uddeen >> haha.gi je jumpa cikgu Azmi. jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna. 2009. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’...

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard. banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari. Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro. tekan semua fret dengan kemas. boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp. maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu . contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu. ok. 7:55 askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie... . so.. aku boleh pegang semua chord complex. selamat berjaya ali slaman wrote on 25 June. ada tip tak? sekian terima kasih. mengada-ngada betul aku ni.tpi teringin plak camner argh… E_j@M wrote on 28 June. 2009..tak reti men gitar. a'am wrote on 27 June. nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 19 June. jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah. tanya lah semua orang yang biasa main gitar. gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya.... 2009. 11:41 gua bro. 16:11 ane tmpt tok not2 2uh ? ? sye x twu lgsong . pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan. nak belajar main gitar lah???? mawar wrote on 2 July. boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh. 2009. satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!. 13:54 hiii sya. aku dah main gitar setahun lebih. 18:39 die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz. cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod. 2009.). 15 of 46 12/6/2010 8:29 PM . .zairul.

bg la ur 2cents. 2009..skang nih i got to buy a guitar 1st. Panduan Membeli Gitar mika chan wrote on 12 July..:) Zairul wrote on 9 July.. 14:35 hello.. nampak susah la. 2009... Zairul wrote on 6 July... 2009. 16 of 46 12/6/2010 8:29 PM .so.nk tanya u all.zairul.. 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www... 2009. 16:16 saya pun nak belajar main gitar.cam chord lgu3! dah cri x de!!~~ fazy wrote on 13 July.. panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar. 2009.whether to buy acoustic or clsssical.. 22:02 Mula mula memang la susah. 16:49 erm x de chord lgu gitar ? cam ner ekh.n. kalau dah biasa senang aje yaya wrote on 8 July.tq. 1:10 yaya >> untuk panduan beli gitar boleh refer kat sini.zairul.ha..i tgh2 usha2 blog on guitar.brand ape plg sesuai for beginner. 22:49 salam… thnks….i cannot play tp ada interest to learn.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ cik eida wrote on 6 July..

yelah baru blajar. smalam baru ajer bang long ajar. 2009. 13:02 thanx la zairul. 2009. 23:08 no problem. tup tup ari nie dh ade dh.zairul. hehehehe. ali wrote on 24 August. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. 2009. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur. tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 17:22 nk tw ape bnde chord B. 2009.. macam mana nak kawal gitar biasa tikusgirls wrote on 9 August.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 13 July. 2009. tq for all the advises or wutever la kan. semoga anda berjaya Zarul Aizat wrote on 5 August. dpt jugak bantu sy. 18:31 macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak Zarul Aizat wrote on 5 August. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt. 2009. 18:37 satu lagi boleh bagitahu sama.dh beli pun. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic. 15:50 17 of 46 12/6/2010 8:29 PM . ari tu gi tengok panduan nk beli gitar. 13:09 bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar. demilovato / tikusgirls wrote on 9 August.smua 2????? x phm la… ayeem wrote on 29 August. 2009.

.2 thun ke..teman nak main gitar nie….zairul.smbl dgr smbl men.lu bagi la cara nak solo gitar.n sye agak xpaham sikit yep….haha. 2009.tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer...thanks…..tp ddlm scale la....aku tgk tab.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ tuan tuan dan rakan sekalian..kl nk handal cam master2 tu. 19:51 askum. 12:55 salam..mmg kne latih laju je la byk.men gtr je.agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne 18 of 46 12/6/2010 8:29 PM . aku x tau la btul ke x.saya masih lagi beginners. 2009.bending.bedal je.jd tlong kemas kan ok….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 19:35 nk men solo?kl aku. 11:28 ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade.cara yg aku gune.korang blaja la dr kcik. 2009.kaedah cube jaya.xpon stat dr skang jgn wat kje len. band 2 .???????????????? cok wrote on 11 October. 2009.letak la….byak gle.pull off.mmg hebat la.base pd pnghayatan sndri la.tp ubah tempat je.tq……………….lgu wing pn byk yg best2. 2009. 19:39 woo joe wing pn best jgk.lyaan. 2009.. syera wrote on 28 September. frixion_28 wrote on 14 October..so jgn lupa caracara nak solo.sebab Joe Wings punye style lagi masyuk… cok wrote on 13 October...aku pkai pentatonic scale.corak kl nk speeding cam same je.sbb aku lyn GNR..kl mls.aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses.4 org je. safuan wrote on 12 October.Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya……….. 21:50 betul kata cok tu. so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men.kl yg suke speeding cam joe satriani 2.apo nak ditunggu lagi ehh….snang je.kalo ak men memg kne hafal smua chord ke..style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings.=> angah_93 wrote on 28 September.

solat setiap waktu. 8:24 nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen.jd pro?10 thun kot.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ blajar ye????? cok wrote on 15 October.amy..lapangkan fikiran. 2009.zairul. 2009.nk goreng...mintak terangkan hati.cube la dulu.camne ek?ntah la. 2009.pakai scale la Zairul wrote on 22 October.. 1:25 nk goreng kord?plik gak tu.lg lme men lg pro la. . 0:59 ikut lagu ko la.x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu. 2009..yg cord seven tu.insyaallah bleh hafal. 2009..selamt beramal.. ssh jgk la cord die..contoh2 kod ade kt atas page ni kn. 21:05 bley tolong ajar cam ne kod nk goreng?? aloy wrote on 20 October.. 7:26 19 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 22:39 weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!! aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!! cok wrote on 19 October.hehe BOLEH TARA TU? cok wrote on 22 October. wrote on 20 October. 2009.abaikn dlu. 23:12 bukan susah nk hafal….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.awal2 ni ko hafal cord tu je.kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je.... 2009. nabilah wrote on 15 October.

...kl rs mls sngt blaja je la power cord ni. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la. cok wrote on 27 October... ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist.tengok owg men cm sng je. tp aku langsong tak tau pape.bg aku lagu pling mudah. 21:50 aduh.... 23:52 x susah mane…cube la dulu..... BelajarGitar wrote on 5 November... syikhah-smk pg3. 17:23 sekarang ni belajar gitar makin mudah.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar.. dah lama main nanti boleh ingat punye... ssh nye. hehe.. tips penjagaan gitar pun ada. sempat dakwah nadiah92 wrote on 24 October. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot? aloy >> amboih. spe leh ajo sye main gitar. 2009. jles btl la tengok org men gtar. amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng..wrote on 5 November. abaikan dulu kod2 yang susah dulu.zairul. frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod.. susah gak ya nak men.. 2009.. aku pun tak ingat semua kod haha. bgs gak yek blog ni sekurang2 nya dpt membantu. tak macam dulu... untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup.. kalau buat pun dia jadi kod. 2009...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 20 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 11:39 ku nak sangat men gtar.maen lagu yg simple2 je dulu... berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot.punk rock la. bukan goreng.. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi.power cord je. 2009.. ikut kata COK tu la.

zairul.huhu Zairul wrote on 9 November.. 2009.mudah sket.blaja kod mudah dlu ...cube jgn pkai jari kaki... 2009..cm ne nk terer? 21 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ eca wrote on 7 November. 17:56 we cmne nk mulakn main gitar ni note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu… cok wrote on 9 November. 20:06 eca: kl nk video. 2009. 20:08 yatt: tu tmpt nk ltak jari2...apreggio ker? boring kord je…lead r.try blaja kod C. 2:56 nk blajar scaling.f ngn G dlu..tgk kt youtube la.mebi lg snang. 23:04 eca. cok wrote on 9 November.kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused… eca wrote on 7 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. 2009.plez… yatt wrote on 9 November. 14:11 ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k….. 2009.Am.. 2009. 14:09 haprak…stu bende pown ak x phm…. wrote on 12 November. yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar) riezal.

21:22 hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu? 22 of 46 12/6/2010 8:29 PM . gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:) Zairul wrote on 11 December. 13:04 aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam. 2009. 2009. 2009.. 9:25 cm ne ni bang zairul?x phm la. 18:52 salam bro. sampaikan salam saya untuk orang sandakan paan wrote on 2 December. 14:24 ape bende nie x paham la…. 18:35 anti_gitar >> assalamualaikum.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009..based on yur experience. sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh. selamat hari raya aidil adha.cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x????? iwan wrote on 24 November.tulis la yg mudah dipaham… anti_gitar wrote on 29 November. 2009.tpi sye nk belajar jugak maen gitar….zairul. Zairul wrote on 29 November. 2009.. 12:45 askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie hideXjapan wrote on 11 December. sy nk tanya pendapat bro ni. 2009.. harga tu termasuk amp skali.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ayu wrote on 20 November.

3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4.com yaww…or smiley_girlz21@yahoo.pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan.4. dan Eb adalah half tone di bawah E.. 0:57 ta paham lahh ..zairul.hik3 -_. 21:55 EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever.. Cth diantara D dan E....and 3.yaww… A : FRet n0mb0r 2..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..pastu fret yg ke 3.malas nk taip. 9:03 tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up.jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri. 2009.4. maklumlah dah tua. 21:51 skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds. bahasa orang2 muda ni aku tak reti. 2009..string 5..itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar.so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama. 8:58 umy >> part mana yang tak paham? tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December. D# adalah half tone di atas D. 2009. kod flat (b) adalah half tone down.yaww? B : fret n0 4…string 5.tekan kuat2. zairul…sy bukan nyew expert sanad...hmm .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ umy wrote on 16 December.yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar.. . (D#=Eb) p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu.cne ek .. Zairul wrote on 16 December... 23 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009.>_< email kat FiaFatihahSwift@gmail..tafe lar.. apapun terima kasih. 2009.~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0… Zairul wrote on 22 December.p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema.n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_< tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December..

12:02 Ha3.Tpi ade byk k0d A. 11:39 Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas... Ha3..Sye blajar mcm tu. 2009.Aq da pndai men k0d A.. 12:25 Hafiz >> kod ada banyak jenis Hafiz wrote on 31 December.Yg atas 2 sye aw...K0d A = xx222x.. 2009. 2009....Cont0h k0d D= xxx232 .Tpi aq nk beljr.zairul.. Sama je....Ha3.Care nie senang pham bgi sye.Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer Hafiz wrote on 31 December.. Hafiz wrote on 31 December... 2009.Ha3. Hafiz wrote on 29 December. Kalau kod C ko tgk list tu.B.. Ko pun boleh tukarkan sendiri.Hahaha Zairul wrote on 31 December.Nombor tu merujuk kpd fret.Tbal sengah inci.Sye ms0k nie pkai phone.. 7:04 0ps. Zairul wrote on 29 December..Bl0m tg0k isi per0tnye agi. 2009. 7:02 Bang zairul.Ha3....Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. tukarkan jadi x32010....Klo tg0k le muntah.Wkakaka.Tpi aq tg0k bku 2 da lemah.Trsalah kotak t0k isi. 2009.Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer....Serab0t skli. 2009.Xnampak.Aq nk sgt bljar men.Xpe2 anti sye bkak kat kmpter...Tapikn.. 24 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..Kalau bleh.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Hafiz wrote on 29 December.Aq beli rm20 dri kwn.Aq ade beli bku gtar. 8:49 Bru bape minit ms0k bl0g kamo0.Knape kat bku tlis k0d A.D.Tlis ar k0d mcm nie...Ha3.... 7:51 Aq ade gtar.Tg0k kat bl0g org lain.Kecil sgt.

2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Knightroad wrote on 1 January.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/guitar/notes2/ultimate. 2010. 2010.guitarchordsmagic.com Zairul wrote on 2 January. 10:31 Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar.zairul. 2010. 2010. Knightroad wrote on 2 January. 2010. 18:22 Knightroad >> Betul la tu.pdf Knightroad wrote on 2 January. 15:11 cuba yang ini… http://www. Kod pun macam macam cara ada. 2010.guitarnote. 15:03 Banyak kod yang boleh dijumpai di sini… Tak tahu betul ke tak kod ni… http://www. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar. 18:00 25 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 17:10 saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod… Zairul wrote on 17 January. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis keysam wrote on 17 January. 21:44 Abang… Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul… Zairul wrote on 2 January.

2010. jGn rIsO… men gItar nIeh kne bYk bSbR… pRektis ajEerr… jGn ptUs ase… paet wrote on 4 February.G#m dll… seumpama dgnnya..anda kne saLu prEktis kOd y sme. tapi tahu banyak kod lagi elok. nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah.cm ne tu?? leh tunjuk cranye x?? 26 of 46 12/6/2010 8:29 PM . men taram jer men.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..nnti Lme2 msti bLeyh. 2010.kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka . kena banyak prektis Leena wrote on 8 February.hehe sy nk petik gitar pon xtaw la. Terima Kasih. ? Zairul wrote on 7 February. kat umah ni mmg ade gitar akustik. 2010.zairul. 12:53 salam..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ keysam >> kena selalu prektis kukaura wrote on 22 January. 14:55 salam. 15:58 kpda KEYSAM. altyra wrote on 1 February. 21:37 nk blajar main gitar . sy minat nk blaja main gitar. dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu.. 11:48 paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula.. mintak tunjukkan kod gitar f#m. 2010. 2010.

blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x???? jebong wrote on 14 February. contoh saya nak buat kod F. excuse me. what are the meaning of. 12:45 sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!! Ngelingkong wrote on 20 February. 21:12 sory…. 27 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Basic Guitar Chord.bila saya nak tekan double. 9:05 Abang Zairul.. 18:51 macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john. 2010. your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. semua orang macam tu tayah risau. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul. 2010. thank you. 21:24 lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa. can you explain to me please. mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis. Open Guitar Chord and Power Guitar Chord. 2010. 2010.. i m from sarawak.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ aliyah wrote on 8 February. 2010.tolong saya bantu saya Zairul wrote on 28 February. Zairul wrote on 20 February.zairul. i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord.zairul. 2010.. 23:38 Ngelingkong >> You may find your answer here: http://www. on the other hand.com/general/perbezaan-gitarelectric-acoustic-dengan-semi-acoustic/ lala wrote on 25 February. what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar.

kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro…..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar. 2010.... 2010.>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop.. so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh?? tolong aja sye men gitar boleh x?? sye hrap cgt neyh… pllleeeezzz….. perlukan masa dan usaha selamat berjaya eyra syahirah wrote on 2 March.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi.zairul. then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye. 2010. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord.. 18:41 aq nk men gitar. 20:02 salam…saye ngah blajar men gitar kt um. lambat sgt jari nie nk alih. tapy ta de nada lagi.. mcm ne ek nk selesaikan mslah nie? Zairul wrote on 7 March. 3:40 salam semua…. maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod. 28 of 46 12/6/2010 8:29 PM . guitar pro layan beb… chuada wrote on 7 March. tlg au ajar la aq name aku akop roca wrote on 4 March. 20:22 chuada >> jawapan tipikal. biasa kan dengan kod dan prektis.. scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2…. 2010. 1:45 sye da bnyak buat lagu. 2010.:( wolopo wrote on 3 March..

n .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 2010..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ iraawk wrote on 26 March. 2010... 1:43 hai abg zairul. 11:17 weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie…. 13:39 aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak. shygirl wrote on 17 April. 8:52 29 of 46 12/6/2010 8:29 PM .urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne.mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw. 20:29 eh.. 1:40 sye nk men gitar tp. 2010. zombie wrote on 17 April.sye x tau camne nk men..n . cm ne na betol kan tune dye ek ? Zairul wrote on 27 March.. tgk org len men sng je. 2010. 7:29 iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari. mcm mne sye nk improve kan sye punye skill?. abg ade tips men gitar untk org kidal x? Zairul wrote on 17 April. 2010.zairul. akiz wrote on 31 March. 2010.tp xde spe nk tlong la… aliff wrote on 15 April. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu….

9:48 @melati : part mana yg tak paham? wan wrote on 25 April. 2010. 19:43 bro.never mind plushy wrote on 25 April.zairul.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu… plushy wrote on 25 April. 2010. Zairul wrote on 25 April. 2010. 19:40 aku nak main gitarlah bro.zairul. open. 14:45 sye bru nk blaja gitar… pe mksud # dan ? ??????????? melati wrote on 24 April. 2010.. 2010. 17:34 its hard.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ @shygirl : nk geli gitar lefty pun sama jugak.tolong saya ye?actually. http://www. 2010.com/general/panduan-membeli-memilih-gitar/ anja wrote on 22 April. cuma pilihan tak banyak.tapi tak tau nak baca kod. 14:51 ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic. baca ni. 2010. 17:36 camna men gitar 12string ah???????????? 30 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.i’m really do not understand it.ada cara x? melati wrote on 24 April.[the kod].

. j wrote on 3 May.lagu senang lagu b..cube ea lagu simple uh dulu. 12:59 wan thanx ye….gne lagu uh je sbg asas. 21:11 no problemo.care pgang pick sume ade.. 2010..com… wan wrote on 29 April. 31 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 17:38 lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan.im try…hehehe wan wrote on 3 May.care nk petik..tuh lagu 4 kord... 17:11 plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang. ajar bole???thanx…email at joharaboy@yahoo.i im yours ngn stand by me. 5:38 Salam zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ plushy wrote on 25 April. 2010.amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni…. 22:19 @j : yg dekat amp biasa dah preset. setting nye limited sikit..jgn give up ea!! gambate kudasai!! Zairul wrote on 3 May. 2010..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.ape2 pon leh tanye.mo study asas pnya lu… johara wrote on 28 April. 2010..ade care petik sume smpi abeh.zairul. 8:24 da tahu cod…tapi kan xgeti la nk petik…... johara wrote on 3 May. 2010.kite same2 ea beginner johara. 2010..aku pon dak baru blaja nie....tgk kt youtube.

10:21 32 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 21:18 maksod ea tune gitar kapok. 18:34 zairul nk tnya…..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ j wrote on 4 May. klau nk set tone gitar kapok cm ner r… Zairul wrote on 4 May. 23:27 @wan : rujuk ni http://www. 2010. 2010. 2010. 0:29 @zairul: jd klu guna effect mcm mn? aliff wrote on 4 May.zairul. tak kira kapok ke tak wan wrote on 6 May..beginner gak. 2010.cmner ea?? Zairul wrote on 6 May. 22:01 @wan : tune ke tuning? kalau tuning.btol kn2?? Zairul wrote on 6 May.com/Tune-a-Guitar epul wrote on 8 May. 2010.aku pon x pandai tune sgt gitar nie.. 23:00 tuning laa kowt. 2010.wikihow. 2010. 20:56 @aliff : set tone?? wan wrote on 6 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. nak tuning semua gitar semua sama.. 2010.

. 2010. 2010.kte men lguw cromok another you epul wrote on 9 May. amad wrote on 10 May. 12:45 @epul : baca arahan yang aku tulis tu slow-slow.. 2010. 0:27 cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap faez wrote on 9 May. 0:30 tkow ape. Zairul wrote on 8 May.x yah tekan pape.zairul. 2010. 2010. C#m. 2010. wan wrote on 9 May. 1:21 kalau G#m. F#m. bleh bg tau tak 33 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 10:56 @epul : tgk gambar first faez wrote on 9 May. 12:19 bro still x phm la…. tu mcm mane plak nak petik.open. aq x phm la…. yg bulat kosong 2 tok pe???? Zairul wrote on 9 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 13:03 yg bulat kosong uhh petik je.. 2010..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ bro cm ne nak bce kod kat ats 2…..

wan wrote on 11 May. Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah.. 17:04 bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord..?? gitar sya bnyi sumbang giler.. 21:26 abg zairul... 19:26 @amad. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ wan wrote on 10 May.kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord..aku pon beginner gak. 0:07 ok2 teme kasih….sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner. 18:19 nk tnya ckit bley… mcam na ye nk ejas tone gitar. C# dan Db adalah kod yang sama.basic chord pon leh men lagu ape. 2010.soo senang nk men lagu....itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2. boley takk ? aliff wrote on 20 May.knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul.saye hanye tau pon basic kord je leh men.. 2010.abg leh explain??? epul wrote on 11 May.. plzz help me zairul. 2010.zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www... diantara C dan D ada not C# atau Db.aku x reti men....nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh...yg sharp2 uh sy x tau angat.thanxx melncholic wrote on 13 May. 21:28 aku x smpi tahap tuh lagi amad.. @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas.pape abg zairul lg power. 2010.aku blaja basic chord.. Zairul wrote on 11 May. 34 of 46 12/6/2010 8:29 PM .senang. 2010.sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2:15 syiok study sal guitar.-= Faisal Abdullah´s last blog .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kemal wrote on 21 May.aku blaja ilmu br.. @kemal : http://www. 2010..pr nie.giler susah main gitar yg abang bg 2. 2010. 20:27 @aliff. 2010.howtotuneaguitar. 2010. 2010.nieh. 22:00 thankz brader zairul. 20:35 sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam pembelajaran gitar nih?? plissss te rader zairul!!! Faisal Abdullah wrote on 25 May.org/tuning/how-to-tune/ kemal wrote on 25 May. farihan wrote on 25 May. 2010..... 2010.patah jari hamba Zairul wrote on 25 May.syukran . Zairul wrote on 27 May.:) Hykal wrote on 26 May.zairul. 16:44 minat jgk nk main gital tp xpandai lah .. 18:40 bang.Contoh Resume =-. 12:12 @kemal @Hykal : no problem 35 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

7:05 murah je honey wrote on 3 June. macm mane nak tentukan ekh? Zairul wrote on 30 May.. 2010.hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar. 2010. 2010. saye baru je blajar chord2 yg mudah2.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 21:46 abg saye bingung ni. amir wrote on 6 June.. 2010. 12:18 sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi. 22:50 @amad : dgr la lagu tu camne. 11:10 salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ amad wrote on 30 May.sya xtaw amcm kod n amcm maw men. 23:49 salam… abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar…. 0:03 nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye Zairul wrote on 1 June.zairul. 2010. 2010. ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus..heheheh 36 of 46 12/6/2010 8:29 PM . amad wrote on 31 May. tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu... sya wrote on 7 June. 2010.

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ sya wrote on 7 June.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 7:34 @nana : try la cari kelas muzik ke. 13:46 ssh nye nk blajar men gitar. 2010. 22:32 abang.com ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu… Zairul wrote on 7 June. 11:12 abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih.zairul. 2010. zarul wrote on 3 July. 9:09 @azrina : itu adalah kod.. 2010. Nuraisya95@yahoo. 2010. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu.. 18:59 @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat.klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak? Zairul wrote on 8 June. 2010. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la. komen2 kat sini pun dah terbiar je. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan azrina wrote on 7 June. 13:42 askum abg… Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt… Zairul wrote on 24 June.. 2010. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. 2010. nana wrote on 23 June. 37 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

17:47 syer dah bli gitar.. 2010.zairul.com syer mmg mnat sagt nk men..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.plizz help me.com ekin wrote on 22 July..but.spe2 ade the detail how to play. 17:48 pepon tlong email kt sye... 14:08 cme 1 kod gitar kew yg boley dtunjuk…. tp xtawu mcm mne nk maen. aseekin_greeny@yahoo. nazahah wrote on 29 July. 2010. 2010. ekin wrote on 22 July..tlong lah.? pch wrote on 9 July. 2010....x tau lgsung nk men..... 10:39 aq minat main gitar…tp x de org nak ajar niesha wrote on 6 August. 12:05 salam.sy da ade gitar. 2010. sy berminat nk maen gitar..lau ade send kt syer. 13:38 38 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 3:32 yang simple2 kord xde ke…bro buat la e-book utk blaja gitar E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU far wrote on 10 July..syer mmg mnat sgt3 nk men.aseekin_greeny@yahoo.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zarul wrote on 3 July.sy nk sgt maen gitar. 2010. tlg sy.

part mana yg tak paham? azrul adnan wrote on 8 September.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu. [hehe ] harap .bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic. 2010.com atau call gua 0173421390 kunyit wrote on 20 September. 9:20 @neisha – selamat berjaya! hafizcare wrote on 1 September.tapi tak tau main…kalau tak tau main. 2010.aku naek pusing jdnya.saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada????? da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah…. saye nak masuk satu pertandingan nie .terima kaseh bro.zairul.rasa menyesal pulak beli gitar…. 2010. 9:35 @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak. 2010.klaw bole tolong trangkan smpai aku pham. umur baru 14 tahunn . boleh bantu .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hello . boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ? because . btw .gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar. terima kaseh Zairul wrote on 8 August. 2010. 16:38 salam bro….aku semak jugak tab2 nye.email gua azrulazrul00@yahoo. 4:53 salam bro.. 4:45 salam bro…. haii .tolong ajar gua…. saye niesha . tolong beri tunjuk ajar Zairul wrote on 2 September. 39 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..

com amin wrote on 11 November. 22:11 tolongggggg…………………………. 2010. 2:00 gita da ad tpi x rety maen… boley tlong aja men kn x? ni email nye…aziq_handsome97@yahoo.. petik satu satu not C E G jadilah arpeggio. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. priest ghost wrote on 12 November. Mcm contoh kod C. dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling. Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod.zairul. ajar main gitar…………. aziq wrote on 21 October. 0:16 boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube? aziq wrote on 21 October. 21:12 @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 20 September. 1:22 saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt nilam puri wrote on 13 November. 2010. 2010. Pentatonic adalah salah satu basic scaling. 16:25 sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab… 40 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2. ak da bljar tpi ggl gak.rase mcm benak jer diri nie. 17:16 bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj ery erynna wrote on 15 November.:hahhaa.. 2010. 2010. 22:55 @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa.. prektis banyak. tlong la ak.. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kulat rokers wrote on 15 November..12 41 of 46 12/6/2010 8:29 PM . mim wrote on 20 November. selamat berjaya Zairul wrote on 16 November.com Zairul wrote on 16 November. aku na men gtar utk abh ak. 2010. 23:44 a’alar x pham arh. 18:43 Salam. 2010. besday abh ak 9. bard wrote on 16 November..nie email gua bard_666@yahoo. 22:48 @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa.:nk bgy pham.huhuhu. 2010.. 18:45 eh lupe plak.: bard wrote on 16 November. 2010. bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi.:cam new ekk...zairul. 2010. cuba lagu2 senang dulu. 22:08 ak na sgt blajar gtar...tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.

18:39 prning pale aq. 2010.zairul.major . lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan . barre . 2010. lagi ape ntah ! pening laa . 2010. 8:58 Nk cari mana videonye? aidill wrote on 23 November..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ nie..berpinau. 2010. 2010.. 2:50 bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube Zairul wrote on 23 November. 2010. ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 42 of 46 12/6/2010 8:29 PM . tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord … boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni . minor. full chord .. 15:09 salam…ku da bleh men gitar ckit2..bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq… pynn wrote on 29 November.tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je. aziq wrote on 23 November. 6:09 baru2 tengah hafal chord . nana wrote on 25 November. . 22:09 weh susa sgt srr nk blaja main nieee tlg sayaaa burn wrote on 28 November. ..

co/s4IDvOx via @youtube 21 hrs ago Lawa la gol nasri #EPL #ARS #FUL 1 day ago 43 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 10:28 yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke? Zairul wrote on 2 December. Zairul wrote on 2 December.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 23:42 @ijat : yupp Write a Comment Gravatars are small images that can show your personality.. 2010. Siti Nurhaliza. 2010. 10:27 yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek? ijat wrote on 30 November. pakai kod basic dulu pun boleh..ENDLESS STORY (Yuna ito with Bank Band LIVE) http://t.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ijat wrote on 30 November. 2010.zairul. 23:40 @burn : kena bykkan prektis jari kanan. :p 1 hr ago One of my favorites -. You can get your gravatar for free today! Name (required) Comment Notify me of followup comments via e-mail « Datuk K. Lagu dan anaknya. Nak mandi sungai » Mail (required) Website Twitteroos @zairvl kesian sapa yg join group "i hate facebook new design" tu..

..com First Guitar Power Chords Wise Publications New $12...00 Best $14... ZinGabriel: @ajim~Ibanez GRG-150 dan Cort . 6. cm ne kita nak.279 views ZinGabriel: @ajim~http://www.. Zairul: @ijat : yupp. Zairul: @CikSeriDarling : no problem. 1..510 views Panduan membeli (memilih) gitar.31. 10.15. Zairul: @jombelajargitar : nanti aku c. sekarang dan masa depan.... satu lagi. Panduan asas bermain gitar (kod mudah) .. sye . . 5..14 Best $14. 2.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lol Fake iPhones at JC Penney let you text away your dignity http://t.023 views Jenis-jenis kote..436 views Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang . Subscribe Subscribe to News Feed Subscribe to Comments Feed Enter your email to receive updates: 44 of 46 12/6/2010 8:29 PM .99 Best $19.17. 7.. . 5.14.034 views 1Malaysia 1Untuk 1Semua .. 2...579 views Gambar pelik hari ini..youtube.00 Beaded Mandala Baby Doll Tee New $19. Zairul: @harraz : okay la tu dari gita. 8.607 views Video Wanita Warga Cina Bogel. ... 10...13.99 Indonesian Socialists Books LLC New $14. 8. Amazon.31.933 views Nak mandi sungai .co/Q2dsevf via @TUAW 1 day ago More updates.18 Kuta Halter Top with Lace-up Back New $14.. 6.109.. Zairul: @ajim : aku mana la tau semua ..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.95 Best $2. 4. 9..27.com/. 3.com/w.572 views Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu. 4.. 9. .youtube.25.zairul. ajim: gtr 600 henggt ade ke..346 views Tab/kod gitar.. 7. .13 Privacy Information Most Viewed Hot Topics Comments Tags 1. 3. ZinGabriel: @ajim~ http://www. ..13. harraz: bro.

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Buy me coffee :) If you would like to help and support the Nusantara Guitar Tablature. With your generosity I can finally change my guitar strings and pics.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul.) Thank You! Recent Searches video perempuan bogel kod lagu 150 juta 150 juta 150 juta kali kod gitar getar hati Popular Searches kod lagu 150 juta kod gitar bila cinta kod gitar selamat hari jadi getar hati kod+lagu+melayu Categories Home page Macam-macam Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Site Pages About Me Blogroll 45 of 46 12/6/2010 8:29 PM . . please click on the PayPal Donate Button below.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 46 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed Back to top Copyright © 2010 Zairul and the blog. All rights reserved.zairul. Proudly powered by WordPress.