Panduan Asas Bermain Gitar

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Monday 06 December 2010 About Me Blogroll Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed

Home Macam-macam Gambar Ceritera Video Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Am Sukan Politik Pengumuman Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Home » Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar » Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Monday, July 31, 2006, 0:00 Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar 109,933 views 241 comments

Share

165

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak

1 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Update 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah; Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri. Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”. Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords
Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

2 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Power Chords
Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa,

3 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti. Okey selamat prektis! Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G] Korang try baca ni pulak; 1. 2. 3. 4. 5. Panduan menukar tali gitar akustik Panduan membeli (memilih) gitar. Panduan membeli (memilih) tali gitar Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar) Kod Gitar Kamu – Nitrus Share Tags: asas, gitar, kod, mudah, panduan, tab About the Author

Zairul is a full time mechanical designer and part time blogger, spending most of his free time with the family and guitars and music and the internet. He has been living in Japan for more than 10 years now and couldn't wait to go back home..

mohd zaiyad wrote on 23 August, 2006, 18:15 sweet child of mine hotel california tab gitar

apit wrote on 19 January, 2007, 11:44 saya ingin belajar main gitar

jebon wrote on 19 April, 2007, 16:00 saya perlu mengenal note.

4 of 46

12/6/2010 8:29 PM

lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar. So. 2007. cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords. 23:03 saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod…. 2008. Bila dah biasa dengan positioning chord. 20:33 camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X. 20:34 ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b.melayu?? B. 22:48 Cara paling senang ? Itu yang susah nak cerita tuh.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ jone (kedah) wrote on 15 December. helmi wrote on 3 July.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Good Luck. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh….macam mana cara nak tukar kod. ikram wrote on 13 August.??aku xpaham lorrr… carlos santana wrote on 21 September. Zairul wrote on 3 July.. Masalah ini semua beginners rasa.. 2008. Zairul wrote on 16 December. 9:58 jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” Memang peringkat awal main gitar.i pnya ada tapi tak paham arrr…. 15:20 aku x pndai lngsung main gitar. 2008.. 0:32 salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x. 2008. banyakkan practise.zairul. helmi wrote on 4 July. 2008. 2007. 5 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

15:27 aku x pndai lngsung men gitar. 16:14 MINTA KOD GUITAR KAMIL wrote on 20 October. bazilah wrote on 12 October. 2008. 2008. tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar… tp kord die ak x taw… tlg send kord asa gitar kt ak …ley x??? KAMIL wrote on 20 October.tapi kord x der. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh….. 20:56 saya nak belajar main gitar. 17:21 aku x pndai lngsung main gitar.zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.tolong antar kord gitar kat sy bleh 6 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2008. 2008. 2008. 13:34 iiiiiiiiiiiiiiiii saya dulu pernah main gitar ngan BAND team tapi skrang dahx ingat lagi camne \ amy wrote on 11 October. 16:16 sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar ajai wrote on 27 October.. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ syahrul wrote on 2 October.

yusoff@yahoo. 0:26 saya berminat nak belajar bermain gitar. 2008.zairul. ko xde cara senang nk blaja main gitar ke? emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni.my……………. 16:15 semua yg ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar. 0:25 salam bro. sue wrote on 19 November.com thanx 7 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2008. 2008. 16:17 elarafat.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. camne? syasya wrote on 10 November. pls advise how.plzzzz lynn wrote on 1 November.com. email: noodletwistz@yahoo. 14:49 kenal gitar. 2008.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ell wrote on 30 October. taktau kod. tapi nak pandai main gitar. masalahye saya left handed..tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz ell wrote on 30 October. 14:45 salam bro.. saya tak tahu langsung bermain gitar. 2008. 2008. taktau men gitar. thanks bro.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k wan wrote on 19 November. da beli gitar.

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ yukie wrote on 19 November. klu nak cpt blajar gitar. 2008.. saye pun masih beginer jgak. 8 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. bnyak klebihan.00 ringgit.. 18:43 aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae… adam wrote on 20 November.. nak masuk kelas music mahal nak mapus. jari bleh kuat. x silap saya x sampai pun 3. harga pun murah sangat. 12:11 bro. 2008. 14:37 SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY Max wrote on 2 December. 2008. baru senang jari begerak. ni 1st tyme aku on9 web ni… bgus r utk bginner guitarist… anyway ak nak k0ngsi gak la…. 19:50 allah korang nak blajar chord?? belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah. 15:51 aku gila adilah wrote on 24 November.zairul..tlg send kan basic main gitar bleh… adham wrote on 23 November. bgi ak.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. tapi kena practis selalulah. cam aku. mule r dari bass…. 2008. terpaksalah practis sndiri AZIZ wrote on 30 November. 2008. ni pandangan aku je…. 2008. snang igt fred n snang nak ingat kod… pastu bnyk2 la rujuk buku @ video… jgn malu nk tnye. 16:32 hey guys….

so sesape bleh ajar aku plucking x? Zairul wrote on 15 December. bwu nk blajo… 9 of 46 12/6/2010 8:29 PM .... 16:33 ade panduan chord sustin x? send kat mail aku bro… anyway… thankz… Max wrote on 4 December. 2008. 2008.. biasakan tuning gitar EADGBE. kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je. 17:42 mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro…. 2008. 21:39 Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan. 2008. azuan wrote on 13 December. anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords : Spritus Temporis Zairul wrote on 15 December. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar. 21:45 azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul.. 2008. aku tau sket2 kod gitar. 23:49 bro. 2009. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya) xxx wrote on 1 January.zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 21:53 xtaw pape. atau hubungan fret-neck yg lari. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Max wrote on 2 December.

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. 2009.com/.4X SEBULAN $80 RM SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM) MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA) Tel : HP 0192708900 MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? 10 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. lonely93 wrote on 26 March. 5:00 macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku massage aku kat firdaus_404@hotmail.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Firdaus wrote on 1 March.tripod. tapi x tahu langsung kod. 12:38 saya baru nak belajar main gitar. WASSALLAM. KELAS YANG DIAJAR IALAH: MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM BASS-4X SEBULAN $80 RM DRUM-4X SEBULAN $80 RM KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM MELALUI ONLINE INTERNET. NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS) Rosman bin Fatahudin(Manhellions) Blk 45-02-17 Jln 3/48A. 2009.com ROSMAN wrote on 2 March. Sentul Perdana Menara Orkid 51000 Bandar Baru Sentul Tel : HP 0192708900 EMAIL manhellionsz@yahoo. 11:09 ASSALAMUAIKUM SEMUA JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar.com TERIMA KASIH.

ni ape yg aq gune dlu la. 12:43 puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too. 13:44 >>ali ada empat cara untuk anda. tapi x tahu langsung kod.. Gitar biasa tapi main terbalik. 1...huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu..zairul... susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2. 2009. _nobody_ wrote on 31 March.help me teringin sangat main Alieca2 wrote on 28 March.... Guna right-handed guitar. konfem terer.aq pun kidal gak. play right-handed. 11 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Babyface tak salah aku guna teknik ni. bli ar gitar sndiri dlu. dah terer bass baru blaja lead ngan rythem. 2009. tapi play left-handed.. 2.try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu. 9:01 aku tingin nk blaja main gitar. 3:28 bro. Zairul wrote on 31 March. Guna right-handed guitar.bagi jari tu longgar sket.gitar da ada tp xreti nk main. 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lonely93 wrote on 26 March..tapi still leh tuka right handed time main gitar.then.praktis byk2.. 12:39 saya baru nak belajar main gitar.. 5:06 leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt.. tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal.untuk beginner..org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku.. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini.. 95% manusia main gitar cara ini.kne praktis slalu ar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009.com sWeEt Pr!nCe$$ wrote on 27 March.. 2009. ali wrote on 30 March.. 2009.baru leh praktis slalu.

atau kod D…contoh laaa… atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo. tukar kan low sring position dari kiri ke kanan.. Zairul wrote on 16 April.blogspot. Kurt Cobain guna teknik ini. 2009. 2009.youtube. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo.bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G.com shaz wrote on 14 April. D. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin.gitar ada tp nak tau kedudukan kod2 kat gitar tu. Main left-handed.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ http://www. 2009.com… thanks atas bantuan anda…. saya ni minat gak main gitar. Kalau anda ada gitar biasa.zairul. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan. 6:54 salam Bro. 4. E. 15:57 besy nya…. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain. Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed: http://lefthandedguitarplayer.com/watch?v=UmsLQFqdiQE 3. 2009. Chords list tu akan diupdate bila ada masa free.minat main gitar tapi jari keraslah…. tapi x tahu langsung kod. Guna lefty guitar. 14:02 shaz >> Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C. dan main cara left-handed.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. etomyam wrote on 16 April.com/ Selamat mencuba! upin wrote on 2 April. 8:55 saya baru nak belajar main gitar. 12 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

2009.aku nk tny.. mir wrote on 17 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zamree wrote on 22 April.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. tu boleh di”adjust”. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni.guitar kapok sng ke nk men ? tQ 13 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 7:44 salam.. 5:58 mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!! guitar_hebat wrote on 9 May. jangan talinya tinggi. 2009.com tempat belajar gitar utk org baru. 2009.guitarden. 2009.zairul.. 1:46 masalah gua nak tukar kod dengan cepat…. pegi ke http://www. 3:08 etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya. gd luck.. rony wrote on 3 May. 1:51 jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la. + nak kena srumming… tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah. zamree wrote on 22 April.starahead. Zairul wrote on 22 April. rendahkan bridge atau nut. 2009. 20:11 takyah susah2 korang tanye zairol ni.

Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type Selamat Mencuba! uddeen wrote on 16 June.. jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna. 2009. 2009.tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri. uddeen wrote on 17 June.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hideXjapan wrote on 22 May..skill x hilang lg tu.i am almost despair ni Zairul wrote on 22 May. bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut. 2009. ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). Zairul wrote on 16 June.saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro.. die yard wrote on 19 June. 2009.zairul.. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah... aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll. 12:51 nak blaja main gitar. tapi cikgu mi dah pencen. kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar. 16:20 Salam... 2009.. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’. 16:03 cikgu mi dah pencen tp power lg...gi je jumpa cikgu Azmi. 22:59 hideXjapan >> nak kata penting sangat tu tidak lah jugak.. 19:19 uddeen >> haha. ada tips x 14 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. chord basic ngan minor ok. 2009.. 2:09 tolong.sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. cuba prektis selalu.

aku boleh pegang semua chord complex.tak reti men gitar. jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah. 16:11 ane tmpt tok not2 2uh ? ? sye x twu lgsong . 2009.. 2009. ok.). 18:39 die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord. maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu . 13:54 hiii sya. satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!. masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh. mengada-ngada betul aku ni. 11:41 gua bro.. 2009. pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan. boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp.tpi teringin plak camner argh… E_j@M wrote on 28 June. nak belajar main gitar lah???? mawar wrote on 2 July. . 2009. so. tanya lah semua orang yang biasa main gitar.. ada tip tak? sekian terima kasih. Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro. 15 of 46 12/6/2010 8:29 PM . cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz. contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu... selamat berjaya ali slaman wrote on 25 June. gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai.zairul. a'am wrote on 27 June. 7:55 askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya.. . aku dah main gitar setahun lebih..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 19 June. nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. tekan semua fret dengan kemas. banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari. 2009.

. 14:35 hello..whether to buy acoustic or clsssical.cam chord lgu3! dah cri x de!!~~ fazy wrote on 13 July.. 2009. 22:49 salam… thnks…. kalau dah biasa senang aje yaya wrote on 8 July..:) Zairul wrote on 9 July.. 2009.skang nih i got to buy a guitar 1st. 16 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2009.. Panduan Membeli Gitar mika chan wrote on 12 July.brand ape plg sesuai for beginner.zairul..nk tanya u all.. 16:16 saya pun nak belajar main gitar..tq. 22:02 Mula mula memang la susah. panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar... Zairul wrote on 6 July.ha. nampak susah la..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ cik eida wrote on 6 July. 1:10 yaya >> untuk panduan beli gitar boleh refer kat sini. 2009.n..zairul. 2009.bg la ur 2cents.i tgh2 usha2 blog on guitar.i cannot play tp ada interest to learn.so..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 16:49 erm x de chord lgu gitar ? cam ner ekh. 2009.

15:50 17 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 13:02 thanx la zairul. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt. yelah baru blajar. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. 23:08 no problem. macam mana nak kawal gitar biasa tikusgirls wrote on 9 August. smalam baru ajer bang long ajar. hehehehe. 2009.. tq for all the advises or wutever la kan. ari tu gi tengok panduan nk beli gitar. tup tup ari nie dh ade dh. 2009. dpt jugak bantu sy. 13:09 bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar. tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak. 2009.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. semoga anda berjaya Zarul Aizat wrote on 5 August.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 13 July. 2009. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic.dh beli pun. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan. 18:37 satu lagi boleh bagitahu sama.zairul. demilovato / tikusgirls wrote on 9 August. 2009. 18:31 macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak Zarul Aizat wrote on 5 August. 17:22 nk tw ape bnde chord B.smua 2????? x phm la… ayeem wrote on 29 August. 2009. ali wrote on 24 August. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur.

corak kl nk speeding cam same je.bending.tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer.kl nk handal cam master2 tu. 2009. 2009. 19:35 nk men solo?kl aku.. band 2 .pull off.sebab Joe Wings punye style lagi masyuk… cok wrote on 13 October.tp ubah tempat je.=> angah_93 wrote on 28 September.mmg hebat la.. 2009.. 2009. 12:55 salam.smbl dgr smbl men.style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings.so jgn lupa caracara nak solo.tq………………..lyaan.haha.. safuan wrote on 12 October.agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne 18 of 46 12/6/2010 8:29 PM .lgu wing pn byk yg best2..lu bagi la cara nak solo gitar.. 21:50 betul kata cok tu.kl mls.aku pkai pentatonic scale.2 thun ke.???????????????? cok wrote on 11 October.tp ddlm scale la.cara yg aku gune. so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men.xpon stat dr skang jgn wat kje len.. 2009.korang blaja la dr kcik.byak gle.thanks….jd tlong kemas kan ok…. syera wrote on 28 September.aku tgk tab.. 19:51 askum.4 org je.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ tuan tuan dan rakan sekalian..snang je.kalo ak men memg kne hafal smua chord ke.saya masih lagi beginners. 2009..zairul.kl yg suke speeding cam joe satriani 2.men gtr je.aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses..kaedah cube jaya.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.letak la…..bedal je..apo nak ditunggu lagi ehh…. aku x tau la btul ke x.n sye agak xpaham sikit yep…..teman nak main gitar nie….mmg kne latih laju je la byk. 11:28 ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade...base pd pnghayatan sndri la.sbb aku lyn GNR. frixion_28 wrote on 14 October. 19:39 woo joe wing pn best jgk.Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya……….

wrote on 20 October...selamt beramal..cube la dulu.solat setiap waktu. 2009..zairul. 2009. 1:25 nk goreng kord?plik gak tu. 2009.hehe BOLEH TARA TU? cok wrote on 22 October.. 2009.insyaallah bleh hafal.camne ek?ntah la. 0:59 ikut lagu ko la. 21:05 bley tolong ajar cam ne kod nk goreng?? aloy wrote on 20 October. ssh jgk la cord die. nabilah wrote on 15 October. .x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu. 2009.nk goreng.lg lme men lg pro la. 22:39 weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!! aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!! cok wrote on 19 October.mintak terangkan hati.amy. 2009.pakai scale la Zairul wrote on 22 October..yg cord seven tu.. 23:12 bukan susah nk hafal…..lapangkan fikiran.jd pro?10 thun kot.. 2009.abaikn dlu.contoh2 kod ade kt atas page ni kn.kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je.awal2 ni ko hafal cord tu je..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ blajar ye????? cok wrote on 15 October.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 8:24 nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen... 7:26 19 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

. ssh nye..power cord je. ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist.. 2009.. bgs gak yek blog ni sekurang2 nya dpt membantu... 20 of 46 12/6/2010 8:29 PM . tp aku langsong tak tau pape. 17:23 sekarang ni belajar gitar makin mudah.wrote on 5 November. kalau buat pun dia jadi kod.. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la... mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot? aloy >> amboih.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar.maen lagu yg simple2 je dulu... tak macam dulu. susah gak ya nak men. cok wrote on 27 October. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi. aku pun tak ingat semua kod haha. abaikan dulu kod2 yang susah dulu. bukan goreng.tengok owg men cm sng je. untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup. spe leh ajo sye main gitar.... berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot. jles btl la tengok org men gtar.. hehe... ikut kata COK tu la.. amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng. 21:50 aduh..punk rock la.. BelajarGitar wrote on 5 November..... dah lama main nanti boleh ingat punye. 2009.. 2009. syikhah-smk pg3.bg aku lagu pling mudah. sempat dakwah nadiah92 wrote on 24 October.zairul. 23:52 x susah mane…cube la dulu... 2009.. 11:39 ku nak sangat men gtar. frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod.kl rs mls sngt blaja je la power cord ni.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. tips penjagaan gitar pun ada....

cok wrote on 9 November.mudah sket.tgk kt youtube la. 2009. 2009. 23:04 eca. 14:11 ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k…..kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused… eca wrote on 7 November.cm ne nk terer? 21 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009..Am. 17:56 we cmne nk mulakn main gitar ni note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu… cok wrote on 9 November. 2009. 20:06 eca: kl nk video... wrote on 12 November.f ngn G dlu.try blaja kod C.zairul.apreggio ker? boring kord je…lead r.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.huhu Zairul wrote on 9 November..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ eca wrote on 7 November.cube jgn pkai jari kaki. 2:56 nk blajar scaling.plez… yatt wrote on 9 November..mebi lg snang.. 2009...blaja kod mudah dlu . 2009. yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar) riezal.. 2009.. 20:08 yatt: tu tmpt nk ltak jari2. 14:09 haprak…stu bende pown ak x phm….

2009. harga tu termasuk amp skali.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. Zairul wrote on 29 November. selamat hari raya aidil adha. 2009. sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh.. gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:) Zairul wrote on 11 December. 13:04 aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam. 21:22 hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu? 22 of 46 12/6/2010 8:29 PM . sampaikan salam saya untuk orang sandakan paan wrote on 2 December.zairul. 18:52 salam bro. 18:35 anti_gitar >> assalamualaikum. 2009. 2009.cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x????? iwan wrote on 24 November.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ayu wrote on 20 November.tpi sye nk belajar jugak maen gitar…. sy nk tanya pendapat bro ni.based on yur experience.tulis la yg mudah dipaham… anti_gitar wrote on 29 November. 12:45 askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie hideXjapan wrote on 11 December.. 2009. 2009. 14:24 ape bende nie x paham la…. 9:25 cm ne ni bang zairul?x phm la.. 2009.

. .yaww? B : fret n0 4…string 5. dan Eb adalah half tone di bawah E. 21:51 skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds.. 23 of 46 12/6/2010 8:29 PM .~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0… Zairul wrote on 22 December.. maklumlah dah tua.itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar. 9:03 tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up.hmm .4.yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar.tafe lar.jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri. kod flat (b) adalah half tone down. zairul…sy bukan nyew expert sanad.yaww… A : FRet n0mb0r 2....tekan kuat2.n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_< tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December... apapun terima kasih.4.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ umy wrote on 16 December.string 5. 0:57 ta paham lahh . D# adalah half tone di atas D..>_< email kat FiaFatihahSwift@gmail. 2009. Zairul wrote on 16 December... bahasa orang2 muda ni aku tak reti.com yaww…or smiley_girlz21@yahoo.pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan.. (D#=Eb) p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu.3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4.malas nk taip..cne ek ..pastu fret yg ke 3. 2009.zairul. 21:55 EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever. 2009..and 3. 2009..hik3 -_..so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp...p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama. 2009. 8:58 umy >> part mana yang tak paham? tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December. Cth diantara D dan E.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.

. 24 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 12:25 Hafiz >> kod ada banyak jenis Hafiz wrote on 31 December.Ha3. 8:49 Bru bape minit ms0k bl0g kamo0. 2009.Tlis ar k0d mcm nie. 12:02 Ha3. Zairul wrote on 29 December....Aq ade beli bku gtar....Tpi aq tg0k bku 2 da lemah.Xnampak.Bl0m tg0k isi per0tnye agi..zairul..Sye ms0k nie pkai phone.Nombor tu merujuk kpd fret.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Hafiz wrote on 29 December.Xpe2 anti sye bkak kat kmpter.. 7:04 0ps.Serab0t skli..Knape kat bku tlis k0d A.Yg atas 2 sye aw.. Ha3..Tpi ade byk k0d A. 2009.. Hafiz wrote on 29 December.Tapikn.. 7:02 Bang zairul.. Kalau kod C ko tgk list tu. 2009...Ha3. 2009..Hahaha Zairul wrote on 31 December. Ko pun boleh tukarkan sendiri.Ha3...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer Hafiz wrote on 31 December..Ha3.. Hafiz wrote on 31 December..Tbal sengah inci. 2009. 2009.Trsalah kotak t0k isi.Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer. 7:51 Aq ade gtar....Aq da pndai men k0d A.Cont0h k0d D= xxx232 .Tpi aq nk beljr...Tg0k kat bl0g org lain..K0d A = xx222x.D.Care nie senang pham bgi sye.Aq beli rm20 dri kwn.B. Sama je.Aq nk sgt bljar men...Kalau bleh.Sye blajar mcm tu..Klo tg0k le muntah. tukarkan jadi x32010..Wkakaka..Kecil sgt.. 2009. 11:39 Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas...

zairul. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.pdf Knightroad wrote on 2 January. 2010.guitarnote. 10:31 Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar. Knightroad wrote on 2 January. 2010. 2010. 2010. 18:00 25 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Kod pun macam macam cara ada. 17:10 saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod… Zairul wrote on 17 January.guitarchordsmagic. 18:22 Knightroad >> Betul la tu.com Zairul wrote on 2 January.com/guitar/notes2/ultimate. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis keysam wrote on 17 January. 15:03 Banyak kod yang boleh dijumpai di sini… Tak tahu betul ke tak kod ni… http://www. 2010. 21:44 Abang… Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul… Zairul wrote on 2 January. 15:11 cuba yang ini… http://www. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Knightroad wrote on 1 January.

kat umah ni mmg ade gitar akustik..cm ne tu?? leh tunjuk cranye x?? 26 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Terima Kasih. 2010. nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah.kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka .. men taram jer men.anda kne saLu prEktis kOd y sme.G#m dll… seumpama dgnnya. 15:58 kpda KEYSAM. 12:53 salam. ? Zairul wrote on 7 February. sy minat nk blaja main gitar.zairul. tapi tahu banyak kod lagi elok. altyra wrote on 1 February. 14:55 salam.nnti Lme2 msti bLeyh. 11:48 paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ keysam >> kena selalu prektis kukaura wrote on 22 January.. kena banyak prektis Leena wrote on 8 February. 21:37 nk blajar main gitar . 2010. 2010. jGn rIsO… men gItar nIeh kne bYk bSbR… pRektis ajEerr… jGn ptUs ase… paet wrote on 4 February. mintak tunjukkan kod gitar f#m. dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu.hehe sy nk petik gitar pon xtaw la. 2010.

12:45 sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!! Ngelingkong wrote on 20 February. 2010. 21:12 sory…. Zairul wrote on 20 February.com/general/perbezaan-gitarelectric-acoustic-dengan-semi-acoustic/ lala wrote on 25 February. 2010.. Open Guitar Chord and Power Guitar Chord. 2010.. i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord. semua orang macam tu tayah risau.bila saya nak tekan double. 2010. 23:38 Ngelingkong >> You may find your answer here: http://www. Basic Guitar Chord. 9:05 Abang Zairul. 18:51 macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus.zairul. your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated.blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x???? jebong wrote on 14 February.zairul. mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ aliyah wrote on 8 February. 2010.tolong saya bantu saya Zairul wrote on 28 February. 27 of 46 12/6/2010 8:29 PM . on the other hand. i m from sarawak. what are the meaning of. 21:24 lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa. thank you. 2010. can you explain to me please. what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. contoh saya nak buat kod F.. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul. excuse me. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john.

tapy ta de nada lagi.:( wolopo wrote on 3 March. 1:45 sye da bnyak buat lagu. lambat sgt jari nie nk alih. 2010. 20:22 chuada >> jawapan tipikal. mcm ne ek nk selesaikan mslah nie? Zairul wrote on 7 March. maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod. then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye. guitar pro layan beb… chuada wrote on 7 March... scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2…. 20:02 salam…saye ngah blajar men gitar kt um. kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro…... 2010. 2010. biasa kan dengan kod dan prektis... 28 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. 2010.. perlukan masa dan usaha selamat berjaya eyra syahirah wrote on 2 March. tlg au ajar la aq name aku akop roca wrote on 4 March. 18:41 aq nk men gitar. 3:40 salam semua….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh?? tolong aja sye men gitar boleh x?? sye hrap cgt neyh… pllleeeezzz…. 2010...>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop.. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord. tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi.

..urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne.. shygirl wrote on 17 April.tp xde spe nk tlong la… aliff wrote on 15 April. 2010. mcm mne sye nk improve kan sye punye skill?. 1:40 sye nk men gitar tp. 20:29 eh.mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ iraawk wrote on 26 March.. akiz wrote on 31 March. 2010. 13:39 aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak. 2010.. zombie wrote on 17 April. cm ne na betol kan tune dye ek ? Zairul wrote on 27 March.n ..zairul. 2010.n . 11:17 weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie….sye x tau camne nk men.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 1:43 hai abg zairul. 2010. tgk org len men sng je. 2010. abg ade tips men gitar untk org kidal x? Zairul wrote on 17 April. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu…. 8:52 29 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 7:29 iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari.

2010. baca ni. 19:40 aku nak main gitarlah bro.. 2010. 17:36 camna men gitar 12string ah???????????? 30 of 46 12/6/2010 8:29 PM .ada cara x? melati wrote on 24 April. open.tolong saya ye?actually. 2010. 14:51 ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic. 2010. 14:45 sye bru nk blaja gitar… pe mksud # dan ? ??????????? melati wrote on 24 April.tapi tak tau nak baca kod. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ @shygirl : nk geli gitar lefty pun sama jugak.com/general/panduan-membeli-memilih-gitar/ anja wrote on 22 April. 9:48 @melati : part mana yg tak paham? wan wrote on 25 April.zairul. cuma pilihan tak banyak.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 17:34 its hard.zairul.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu… plushy wrote on 25 April. 19:43 bro. http://www. 2010.i’m really do not understand it.[the kod].never mind plushy wrote on 25 April. Zairul wrote on 25 April. 2010.

johara wrote on 3 May...care nk petik. 5:38 Salam zairul.. 2010. 2010.gne lagu uh je sbg asas.com… wan wrote on 29 April.ade care petik sume smpi abeh..mo study asas pnya lu… johara wrote on 28 April. j wrote on 3 May.. 22:19 @j : yg dekat amp biasa dah preset..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. ajar bole???thanx…email at joharaboy@yahoo. 21:11 no problemo. 2010.. 17:11 plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ plushy wrote on 25 April. 8:24 da tahu cod…tapi kan xgeti la nk petik….aku pon dak baru blaja nie. 17:38 lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan.i im yours ngn stand by me. 2010.jgn give up ea!! gambate kudasai!! Zairul wrote on 3 May. setting nye limited sikit..tgk kt youtube..zairul.im try…hehehe wan wrote on 3 May..lagu senang lagu b.. 2010. 12:59 wan thanx ye….care pgang pick sume ade.kite same2 ea beginner johara.ape2 pon leh tanye.. 2010. 2010..cube ea lagu simple uh dulu. 31 of 46 12/6/2010 8:29 PM ...amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni…..tuh lagu 4 kord.

cmner ea?? Zairul wrote on 6 May. 18:34 zairul nk tnya….. 23:27 @wan : rujuk ni http://www. tak kira kapok ke tak wan wrote on 6 May. 22:01 @wan : tune ke tuning? kalau tuning. 2010. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ j wrote on 4 May..com/Tune-a-Guitar epul wrote on 8 May.zairul. 2010.. 23:00 tuning laa kowt.btol kn2?? Zairul wrote on 6 May.aku pon x pandai tune sgt gitar nie.. 20:56 @aliff : set tone?? wan wrote on 6 May. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 21:18 maksod ea tune gitar kapok. 2010. 0:29 @zairul: jd klu guna effect mcm mn? aliff wrote on 4 May. 2010. 2010. klau nk set tone gitar kapok cm ner r… Zairul wrote on 4 May. 10:21 32 of 46 12/6/2010 8:29 PM . nak tuning semua gitar semua sama.beginner gak.wikihow.

2010. 2010.kte men lguw cromok another you epul wrote on 9 May. 0:30 tkow ape.... C#m. 10:56 @epul : tgk gambar first faez wrote on 9 May.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. Zairul wrote on 8 May. 2010. yg bulat kosong 2 tok pe???? Zairul wrote on 9 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ bro cm ne nak bce kod kat ats 2….. 2010. 12:19 bro still x phm la….. bleh bg tau tak 33 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 0:27 cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap faez wrote on 9 May. wan wrote on 9 May. 12:45 @epul : baca arahan yang aku tulis tu slow-slow. 2010. 2010.x yah tekan pape. aq x phm la…. 1:21 kalau G#m. 2010. tu mcm mane plak nak petik. 13:03 yg bulat kosong uhh petik je. amad wrote on 10 May.open..zairul. F#m.

senang..basic chord pon leh men lagu ape.. C# dan Db adalah kod yang sama. 2010.aku x reti men. Zairul wrote on 11 May.aku blaja basic chord...kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord..knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul. 2010...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. plzz help me zairul.. 18:19 nk tnya ckit bley… mcam na ye nk ejas tone gitar... 17:04 bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord.aku pon beginner gak.. diantara C dan D ada not C# atau Db..yg sharp2 uh sy x tau angat. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah..abg leh explain??? epul wrote on 11 May. 2010.itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2.nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh.zairul..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ wan wrote on 10 May.sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner. 19:26 @amad. 34 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 2010.saye hanye tau pon basic kord je leh men.pape abg zairul lg power. 21:26 abg zairul. @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas. boley takk ? aliff wrote on 20 May..thanxx melncholic wrote on 13 May.soo senang nk men lagu.. 2010...sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh. wan wrote on 11 May.?? gitar sya bnyi sumbang giler. 0:07 ok2 teme kasih…. Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone. 21:28 aku x smpi tahap tuh lagi amad. 2010..

.-= Faisal Abdullah´s last blog .nieh.aku blaja ilmu br.howtotuneaguitar.patah jari hamba Zairul wrote on 25 May. 16:44 minat jgk nk main gital tp xpandai lah ..pr nie. 20:27 @aliff. 22:00 thankz brader zairul. 2010..org/tuning/how-to-tune/ kemal wrote on 25 May.Contoh Resume =-. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 12:12 @kemal @Hykal : no problem 35 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kemal wrote on 21 May. @kemal : http://www. 2:15 syiok study sal guitar. 20:35 sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam pembelajaran gitar nih?? plissss te rader zairul!!! Faisal Abdullah wrote on 25 May. 18:40 bang.:) Hykal wrote on 26 May.. Zairul wrote on 27 May. 2010.zairul. 2010. 2010. farihan wrote on 25 May..syukran ..giler susah main gitar yg abang bg 2. 2010.

. 21:46 abg saye bingung ni. 23:49 salam… abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar…. 22:50 @amad : dgr la lagu tu camne. 12:18 sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ amad wrote on 30 May..sya xtaw amcm kod n amcm maw men.. 2010. 2010. 2010. saye baru je blajar chord2 yg mudah2. macm mane nak tentukan ekh? Zairul wrote on 30 May. sya wrote on 7 June.heheheh 36 of 46 12/6/2010 8:29 PM . tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu. ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus. 2010. amad wrote on 31 May. 2010. 0:03 nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye Zairul wrote on 1 June.. 2010.zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 7:05 murah je honey wrote on 3 June. 11:10 salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar..hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar. 2010. amir wrote on 6 June.

. 2010. 9:09 @azrina : itu adalah kod. 22:32 abang.. 2010. komen2 kat sini pun dah terbiar je. 18:59 @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat.zairul. 2010. 13:42 askum abg… Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt… Zairul wrote on 24 June. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu.com ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu… Zairul wrote on 7 June. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la. 37 of 46 12/6/2010 8:29 PM . zarul wrote on 3 July.klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak? Zairul wrote on 8 June. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. 2010. 2010. nana wrote on 23 June. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan azrina wrote on 7 June. 7:34 @nana : try la cari kelas muzik ke. 2010. Nuraisya95@yahoo.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ sya wrote on 7 June.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 13:46 ssh nye nk blajar men gitar.. 11:12 abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih.

aseekin_greeny@yahoo.spe2 ade the detail how to play.plizz help me.but. nazahah wrote on 29 July.com ekin wrote on 22 July.x tau lgsung nk men. 2010..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 12:05 salam. 2010... 17:48 pepon tlong email kt sye. 2010...? pch wrote on 9 July.com syer mmg mnat sagt nk men.tlong lah. 10:39 aq minat main gitar…tp x de org nak ajar niesha wrote on 6 August.sy nk sgt maen gitar.. 13:38 38 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul.. 2010. tp xtawu mcm mne nk maen.sy da ade gitar. tlg sy. 3:32 yang simple2 kord xde ke…bro buat la e-book utk blaja gitar E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU far wrote on 10 July. aseekin_greeny@yahoo.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zarul wrote on 3 July.lau ade send kt syer. 14:08 cme 1 kod gitar kew yg boley dtunjuk…. sy berminat nk maen gitar.. 2010..... 2010.syer mmg mnat sgt3 nk men. 2010. 17:47 syer dah bli gitar... ekin wrote on 22 July..

[hehe ] harap . 2010. saye niesha . tolong beri tunjuk ajar Zairul wrote on 2 September. 16:38 salam bro….klaw bole tolong trangkan smpai aku pham.aku naek pusing jdnya. 2010. 2010. 2010.maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu. boleh bantu .. part mana yg tak paham? azrul adnan wrote on 8 September. terima kaseh Zairul wrote on 8 August.email gua azrulazrul00@yahoo.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.aku semak jugak tab2 nye.bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic. 4:53 salam bro. 9:35 @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak. umur baru 14 tahunn . 39 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tapi tak tau main…kalau tak tau main.saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada????? da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah….com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hello . 4:45 salam bro…. saye nak masuk satu pertandingan nie .zairul.rasa menyesal pulak beli gitar…..gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar.tolong ajar gua…. 2010.terima kaseh bro. btw . boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ? because .com atau call gua 0173421390 kunyit wrote on 20 September. haii . 9:20 @neisha – selamat berjaya! hafizcare wrote on 1 September.

Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling. Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod.. dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 16:25 sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab… 40 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 0:16 boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube? aziq wrote on 21 October. priest ghost wrote on 12 November. 2010.zairul. 2010. 2010.com amin wrote on 11 November. ajar main gitar…………. 2010. 1:22 saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt nilam puri wrote on 13 November. Mcm contoh kod C. 22:11 tolongggggg…………………………. 2:00 gita da ad tpi x rety maen… boley tlong aja men kn x? ni email nye…aziq_handsome97@yahoo. 21:12 @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu. 2010. Pentatonic adalah salah satu basic scaling. petik satu satu not C E G jadilah arpeggio.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 20 September. aziq wrote on 21 October.

.:cam new ekk. prektis banyak. 23:44 a’alar x pham arh.com Zairul wrote on 16 November. cuba lagu2 senang dulu. 22:08 ak na sgt blajar gtar. 2010..nie email gua bard_666@yahoo. selamat berjaya Zairul wrote on 16 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www... 2010. bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi. 2010.. aku na men gtar utk abh ak...:nk bgy pham.rase mcm benak jer diri nie.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kulat rokers wrote on 15 November. 22:55 @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa.: bard wrote on 16 November. 18:45 eh lupe plak. 2010. 18:43 Salam. ak da bljar tpi ggl gak.tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ. 2010. 2010. 17:16 bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj ery erynna wrote on 15 November. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar. 22:48 @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa.huhuhu.:hahhaa...zairul. mim wrote on 20 November. Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2. bard wrote on 16 November. tlong la ak.. 2010. besday abh ak 9.12 41 of 46 12/6/2010 8:29 PM .

lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan . 6:09 baru2 tengah hafal chord .tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je.. 2010. nana wrote on 25 November. 15:09 salam…ku da bleh men gitar ckit2. .. 18:39 prning pale aq.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ nie. 2010.. 2010. 8:58 Nk cari mana videonye? aidill wrote on 23 November. full chord . aziq wrote on 23 November. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 22:09 weh susa sgt srr nk blaja main nieee tlg sayaaa burn wrote on 28 November.bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq… pynn wrote on 29 November. barre .zairul. minor. 2010.. 42 of 46 12/6/2010 8:29 PM . ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak. 2010.berpinau.. .major . lagi ape ntah ! pening laa . 2:50 bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube Zairul wrote on 23 November. tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord … boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni ..

co/s4IDvOx via @youtube 21 hrs ago Lawa la gol nasri #EPL #ARS #FUL 1 day ago 43 of 46 12/6/2010 8:29 PM . You can get your gravatar for free today! Name (required) Comment Notify me of followup comments via e-mail « Datuk K. 23:40 @burn : kena bykkan prektis jari kanan. 10:28 yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke? Zairul wrote on 2 December.. 2010. 2010. Zairul wrote on 2 December. Siti Nurhaliza. 23:42 @ijat : yupp Write a Comment Gravatars are small images that can show your personality. 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ijat wrote on 30 November. Lagu dan anaknya. 10:27 yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek? ijat wrote on 30 November.ENDLESS STORY (Yuna ito with Bank Band LIVE) http://t. Nak mandi sungai » Mail (required) Website Twitteroos @zairvl kesian sapa yg join group "i hate facebook new design" tu.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. pakai kod basic dulu pun boleh.. 2010. :p 1 hr ago One of my favorites -..zairul.

. 9... .27.. Zairul: @ijat : yupp. ajim: gtr 600 henggt ade ke.13 Privacy Information Most Viewed Hot Topics Comments Tags 1.. 5.25... Amazon. 10.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. Zairul: @ajim : aku mana la tau semua .18 Kuta Halter Top with Lace-up Back New $14.346 views Tab/kod gitar. 8. . 5.youtube.14.17.034 views 1Malaysia 1Untuk 1Semua .572 views Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu. 6..00 Best $14. satu lagi.95 Best $2... 6..99 Indonesian Socialists Books LLC New $14.31.youtube.933 views Nak mandi sungai .. 9... 1... 8.00 Beaded Mandala Baby Doll Tee New $19..com First Guitar Power Chords Wise Publications New $12. Zairul: @CikSeriDarling : no problem. ..14 Best $14.31.579 views Gambar pelik hari ini.109.. 2. 4.607 views Video Wanita Warga Cina Bogel. 7.. Panduan asas bermain gitar (kod mudah) . 3. Subscribe Subscribe to News Feed Subscribe to Comments Feed Enter your email to receive updates: 44 of 46 12/6/2010 8:29 PM . .99 Best $19.279 views ZinGabriel: @ajim~http://www. .023 views Jenis-jenis kote....com/w. 10.com/. Zairul: @jombelajargitar : nanti aku c. 4.15.. cm ne kita nak.. ZinGabriel: @ajim~ http://www... ..zairul.436 views Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang . 3.. sye . harraz: bro. sekarang dan masa depan. 7.. ZinGabriel: @ajim~Ibanez GRG-150 dan Cort .13.510 views Panduan membeli (memilih) gitar. 2.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lol Fake iPhones at JC Penney let you text away your dignity http://t.co/Q2dsevf via @TUAW 1 day ago More updates.13. Zairul: @harraz : okay la tu dari gita.

please click on the PayPal Donate Button below.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Buy me coffee :) If you would like to help and support the Nusantara Guitar Tablature.zairul. . With your generosity I can finally change my guitar strings and pics.) Thank You! Recent Searches video perempuan bogel kod lagu 150 juta 150 juta 150 juta kali kod gitar getar hati Popular Searches kod lagu 150 juta kod gitar bila cinta kod gitar selamat hari jadi getar hati kod+lagu+melayu Categories Home page Macam-macam Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Site Pages About Me Blogroll 45 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.

zairul. 46 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Proudly powered by WordPress.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed Back to top Copyright © 2010 Zairul and the blog. All rights reserved.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful