Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Monday 06 December 2010 About Me Blogroll Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed

Home Macam-macam Gambar Ceritera Video Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Am Sukan Politik Pengumuman Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Home » Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar » Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Monday, July 31, 2006, 0:00 Muzik dan Alat Muzik, Pengumuman, Tab dan Kod Gitar 109,933 views 241 comments

Share

165

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak

1 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Update 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah; Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri. Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”. Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords
Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

2 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

Power Chords
Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa,

3 of 46

12/6/2010 8:29 PM

Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog

http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/

cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti. Okey selamat prektis! Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G] Korang try baca ni pulak; 1. 2. 3. 4. 5. Panduan menukar tali gitar akustik Panduan membeli (memilih) gitar. Panduan membeli (memilih) tali gitar Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar) Kod Gitar Kamu – Nitrus Share Tags: asas, gitar, kod, mudah, panduan, tab About the Author

Zairul is a full time mechanical designer and part time blogger, spending most of his free time with the family and guitars and music and the internet. He has been living in Japan for more than 10 years now and couldn't wait to go back home..

mohd zaiyad wrote on 23 August, 2006, 18:15 sweet child of mine hotel california tab gitar

apit wrote on 19 January, 2007, 11:44 saya ingin belajar main gitar

jebon wrote on 19 April, 2007, 16:00 saya perlu mengenal note.

4 of 46

12/6/2010 8:29 PM

??aku xpaham lorrr… carlos santana wrote on 21 September. So.i pnya ada tapi tak paham arrr…. Zairul wrote on 16 December. 22:48 Cara paling senang ? Itu yang susah nak cerita tuh. 2008.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2007. banyakkan practise. 0:32 salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x. helmi wrote on 4 July. 9:58 jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” Memang peringkat awal main gitar. 2008. Good Luck. Bila dah biasa dengan positioning chord. Masalah ini semua beginners rasa. cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords.melayu?? B.. helmi wrote on 3 July. Zairul wrote on 3 July. lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ jone (kedah) wrote on 15 December. ikram wrote on 13 August. 15:20 aku x pndai lngsung main gitar. 23:03 saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod…..macam mana cara nak tukar kod. 5 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 20:33 camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X. 2008. 20:34 ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b. 2007. 2008. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh….zairul.. 2008.

2008. 17:21 aku x pndai lngsung main gitar. tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar… tp kord die ak x taw… tlg send kord asa gitar kt ak …ley x??? KAMIL wrote on 20 October. 15:27 aku x pndai lngsung men gitar. 2008. 20:56 saya nak belajar main gitar. bazilah wrote on 12 October. 2008. 2008. 2008. 2008. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh….zairul.tapi kord x der... 16:14 MINTA KOD GUITAR KAMIL wrote on 20 October. 13:34 iiiiiiiiiiiiiiiii saya dulu pernah main gitar ngan BAND team tapi skrang dahx ingat lagi camne \ amy wrote on 11 October.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.tolong antar kord gitar kat sy bleh 6 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 16:16 sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar ajai wrote on 27 October.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ syahrul wrote on 2 October.

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ell wrote on 30 October.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k wan wrote on 19 November.plzzzz lynn wrote on 1 November.. 14:49 kenal gitar. 0:26 saya berminat nak belajar bermain gitar. sue wrote on 19 November.com. email: noodletwistz@yahoo.com thanx 7 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 16:15 semua yg ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar. 2008. 2008.my……………. ko xde cara senang nk blaja main gitar ke? emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni. saya tak tahu langsung bermain gitar. taktau kod. taktau men gitar. 2008. masalahye saya left handed. 14:45 salam bro.tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz ell wrote on 30 October. 2008. 16:17 elarafat.. 2008. tapi nak pandai main gitar. thanks bro. 2008. pls advise how. da beli gitar. 0:25 salam bro. camne? syasya wrote on 10 November.zairul.yusoff@yahoo.

2008. 15:51 aku gila adilah wrote on 24 November. klu nak cpt blajar gitar. terpaksalah practis sndiri AZIZ wrote on 30 November.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ yukie wrote on 19 November. ni pandangan aku je….. tapi kena practis selalulah. 2008. jari bleh kuat.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.tlg send kan basic main gitar bleh… adham wrote on 23 November. saye pun masih beginer jgak. snang igt fred n snang nak ingat kod… pastu bnyk2 la rujuk buku @ video… jgn malu nk tnye.. bgi ak.. ni 1st tyme aku on9 web ni… bgus r utk bginner guitarist… anyway ak nak k0ngsi gak la…. 16:32 hey guys…. cam aku. x silap saya x sampai pun 3.. 2008.00 ringgit. 2008. 19:50 allah korang nak blajar chord?? belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah. 12:11 bro.zairul. 14:37 SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY Max wrote on 2 December. nak masuk kelas music mahal nak mapus. 8 of 46 12/6/2010 8:29 PM . baru senang jari begerak.. 2008. bnyak klebihan. mule r dari bass…. harga pun murah sangat. 18:43 aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae… adam wrote on 20 November. 2008.

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Max wrote on 2 December. 2008.. 16:33 ade panduan chord sustin x? send kat mail aku bro… anyway… thankz… Max wrote on 4 December. anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords : Spritus Temporis Zairul wrote on 15 December. 2008. aku tau sket2 kod gitar. azuan wrote on 13 December. 21:53 xtaw pape.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 21:45 azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose. kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je. 23:49 bro. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya) xxx wrote on 1 January.. 2008.. 2008.zairul. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar.. so sesape bleh ajar aku plucking x? Zairul wrote on 15 December. 17:42 mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro…. 2009. atau hubungan fret-neck yg lari. bwu nk blajo… 9 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 21:39 Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan. 2008.. biasakan tuning gitar EADGBE.

4X SEBULAN $80 RM SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM) MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA) Tel : HP 0192708900 MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG. NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS) Rosman bin Fatahudin(Manhellions) Blk 45-02-17 Jln 3/48A. 2009.com ROSMAN wrote on 2 March.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Firdaus wrote on 1 March. WASSALLAM. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? 10 of 46 12/6/2010 8:29 PM . tapi x tahu langsung kod. 12:38 saya baru nak belajar main gitar.com TERIMA KASIH. 5:00 macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku massage aku kat firdaus_404@hotmail.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. lonely93 wrote on 26 March. KELAS YANG DIAJAR IALAH: MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM BASS-4X SEBULAN $80 RM DRUM-4X SEBULAN $80 RM KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM MELALUI ONLINE INTERNET.tripod. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN.com/. 11:09 ASSALAMUAIKUM SEMUA JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar. 2009.zairul. Sentul Perdana Menara Orkid 51000 Bandar Baru Sentul Tel : HP 0192708900 EMAIL manhellionsz@yahoo. 2009.

play right-handed.gitar da ada tp xreti nk main.try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lonely93 wrote on 26 March. Babyface tak salah aku guna teknik ni.. _nobody_ wrote on 31 March. 9:01 aku tingin nk blaja main gitar. 2009.org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku.. 2009. tapi x tahu langsung kod. tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini. 2.... 2009. 5:06 leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt.. 11 of 46 12/6/2010 8:29 PM .then. 3:28 bro.help me teringin sangat main Alieca2 wrote on 28 March.. konfem terer... Guna right-handed guitar. 2009.baru leh praktis slalu... dah terer bass baru blaja lead ngan rythem.zairul. 12:43 puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too.. 2009. 2009. ali wrote on 30 March. Gitar biasa tapi main terbalik. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..kne praktis slalu ar.praktis byk2.bagi jari tu longgar sket.huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2.ni ape yg aq gune dlu la.. 12:39 saya baru nak belajar main gitar. Guna right-handed guitar. 1.. Zairul wrote on 31 March. bli ar gitar sndiri dlu.. tapi play left-handed. 95% manusia main gitar cara ini...com sWeEt Pr!nCe$$ wrote on 27 March.tapi still leh tuka right handed time main gitar.aq pun kidal gak.untuk beginner.. 13:44 >>ali ada empat cara untuk anda.

14:02 shaz >> Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C.bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G. Kurt Cobain guna teknik ini. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin. 4. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo. Main left-handed.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ http://www. Guna lefty guitar. Chords list tu akan diupdate bila ada masa free.com… thanks atas bantuan anda…. Kalau anda ada gitar biasa.blogspot. D. 2009. saya ni minat gak main gitar. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan. E. 12 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Zairul wrote on 16 April.minat main gitar tapi jari keraslah….zairul. Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed: http://lefthandedguitarplayer. 2009. 6:54 salam Bro.com/ Selamat mencuba! upin wrote on 2 April. etomyam wrote on 16 April.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009.com/watch?v=UmsLQFqdiQE 3.com shaz wrote on 14 April. dan main cara left-handed. 15:57 besy nya…. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain..gitar ada tp nak tau kedudukan kod2 kat gitar tu. tapi x tahu langsung kod. 8:55 saya baru nak belajar main gitar. tukar kan low sring position dari kiri ke kanan. 2009.youtube.atau kod D…contoh laaa… atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo.

2009.guitar kapok sng ke nk men ? tQ 13 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..com tempat belajar gitar utk org baru. tu boleh di”adjust”. 7:44 salam.. jangan talinya tinggi. 2009. gd luck. + nak kena srumming… tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah. 2009. 1:51 jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la. 20:11 takyah susah2 korang tanye zairol ni. mir wrote on 17 May. zamree wrote on 22 April. Zairul wrote on 22 April.aku nk tny.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zamree wrote on 22 April.guitarden. rony wrote on 3 May.zairul. pegi ke http://www. 1:46 masalah gua nak tukar kod dengan cepat….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009.starahead. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni.. 3:08 etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya. 2009. 5:58 mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!! guitar_hebat wrote on 9 May.. 2009. rendahkan bridge atau nut.

.. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’...sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm. Zairul wrote on 16 June.. jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna. 2009. 2009..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009..skill x hilang lg tu. 2009. 22:59 hideXjapan >> nak kata penting sangat tu tidak lah jugak. bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut. 16:03 cikgu mi dah pencen tp power lg. Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type Selamat Mencuba! uddeen wrote on 16 June. cuba prektis selalu.zairul. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri. 19:19 uddeen >> haha.. kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar.... ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar. 12:51 nak blaja main gitar.i am almost despair ni Zairul wrote on 22 May. 2009.gi je jumpa cikgu Azmi. chord basic ngan minor ok.tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar. ada tips x 14 of 46 12/6/2010 8:29 PM . aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hideXjapan wrote on 22 May. uddeen wrote on 17 June. 16:20 Salam.... cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah. tapi cikgu mi dah pencen. 2009. die yard wrote on 19 June. 2:09 tolong.saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro.

aku dah main gitar setahun lebih. . nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro. tekan semua fret dengan kemas. so. contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu. ok.. 13:54 hiii sya. selamat berjaya ali slaman wrote on 25 June.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard. 2009.zairul. tanya lah semua orang yang biasa main gitar. 18:39 die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord.. boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp. mengada-ngada betul aku ni. 11:41 gua bro. 7:55 askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie. aku boleh pegang semua chord complex.).com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 19 June.. nak belajar main gitar lah???? mawar wrote on 2 July. banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari. 16:11 ane tmpt tok not2 2uh ? ? sye x twu lgsong .. jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah. maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu . 2009. 2009.tpi teringin plak camner argh… E_j@M wrote on 28 June. 15 of 46 12/6/2010 8:29 PM ... 2009. a'am wrote on 27 June. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz.. gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai. satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!. pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya. . ada tip tak? sekian terima kasih.tak reti men gitar. boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh. 2009. cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod.

so. 1:10 yaya >> untuk panduan beli gitar boleh refer kat sini....i cannot play tp ada interest to learn. 22:49 salam… thnks…. kalau dah biasa senang aje yaya wrote on 8 July..:) Zairul wrote on 9 July..skang nih i got to buy a guitar 1st...whether to buy acoustic or clsssical.n.ha.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ cik eida wrote on 6 July. 16:49 erm x de chord lgu gitar ? cam ner ekh...Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. 16:16 saya pun nak belajar main gitar... nampak susah la.nk tanya u all.cam chord lgu3! dah cri x de!!~~ fazy wrote on 13 July. 2009.i tgh2 usha2 blog on guitar. 2009... 16 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 14:35 hello.tq..bg la ur 2cents. 2009.zairul. panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar.brand ape plg sesuai for beginner. 2009.zairul. Panduan Membeli Gitar mika chan wrote on 12 July.. 22:02 Mula mula memang la susah. 2009. Zairul wrote on 6 July.

23:08 no problem. demilovato / tikusgirls wrote on 9 August. yelah baru blajar. smalam baru ajer bang long ajar. 2009. 15:50 17 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 17:22 nk tw ape bnde chord B. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. 2009.zairul. 2009. tq for all the advises or wutever la kan. 13:02 thanx la zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan.dh beli pun. 2009. 2009. tup tup ari nie dh ade dh. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic.. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur. ari tu gi tengok panduan nk beli gitar. ali wrote on 24 August. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt. dpt jugak bantu sy.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 13 July. hehehehe. semoga anda berjaya Zarul Aizat wrote on 5 August. macam mana nak kawal gitar biasa tikusgirls wrote on 9 August.smua 2????? x phm la… ayeem wrote on 29 August. 2009. 18:31 macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak Zarul Aizat wrote on 5 August. tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak. 13:09 bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar. 18:37 satu lagi boleh bagitahu sama.

aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses.sbb aku lyn GNR.. 19:39 woo joe wing pn best jgk.haha.lu bagi la cara nak solo gitar.n sye agak xpaham sikit yep…. 2009.smbl dgr smbl men.sebab Joe Wings punye style lagi masyuk… cok wrote on 13 October.snang je.aku pkai pentatonic scale.tq………………..kl yg suke speeding cam joe satriani 2.. 12:55 salam.=> angah_93 wrote on 28 September.lgu wing pn byk yg best2.so jgn lupa caracara nak solo..mmg hebat la.korang blaja la dr kcik. 21:50 betul kata cok tu...kalo ak men memg kne hafal smua chord ke.bedal je.base pd pnghayatan sndri la.aku tgk tab. 2009. safuan wrote on 12 October.cara yg aku gune.kl mls.zairul.. 2009.tp ubah tempat je..???????????????? cok wrote on 11 October.. so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men.thanks….. aku x tau la btul ke x. frixion_28 wrote on 14 October.lyaan.men gtr je.tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer. syera wrote on 28 September.byak gle..mmg kne latih laju je la byk. band 2 .style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings. 19:35 nk men solo?kl aku.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ tuan tuan dan rakan sekalian. 2009.teman nak main gitar nie…..apo nak ditunggu lagi ehh…...kaedah cube jaya. 19:51 askum.kl nk handal cam master2 tu.saya masih lagi beginners.4 org je.pull off.agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne 18 of 46 12/6/2010 8:29 PM .jd tlong kemas kan ok…. 11:28 ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade.bending. 2009.. 2009.corak kl nk speeding cam same je.2 thun ke.xpon stat dr skang jgn wat kje len.letak la…..tp ddlm scale la..Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya……….

2009.jd pro?10 thun kot.lapangkan fikiran...zairul.lg lme men lg pro la. ssh jgk la cord die.mintak terangkan hati.yg cord seven tu..nk goreng.cube la dulu..contoh2 kod ade kt atas page ni kn..x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu.. wrote on 20 October.pakai scale la Zairul wrote on 22 October..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ blajar ye????? cok wrote on 15 October.awal2 ni ko hafal cord tu je. 2009.selamt beramal.insyaallah bleh hafal. 23:12 bukan susah nk hafal…. 22:39 weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!! aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!! cok wrote on 19 October.amy.. 7:26 19 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009.solat setiap waktu..hehe BOLEH TARA TU? cok wrote on 22 October.camne ek?ntah la. 0:59 ikut lagu ko la. 8:24 nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen.. 2009. . 1:25 nk goreng kord?plik gak tu...abaikn dlu. 2009. nabilah wrote on 15 October.kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je. 21:05 bley tolong ajar cam ne kod nk goreng?? aloy wrote on 20 October. 2009. 2009.

. 2009...kl rs mls sngt blaja je la power cord ni. amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng. tak macam dulu.. ssh nye.. syikhah-smk pg3.. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi. ikut kata COK tu la. tips penjagaan gitar pun ada.zairul. 11:39 ku nak sangat men gtar. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot? aloy >> amboih. bgs gak yek blog ni sekurang2 nya dpt membantu...punk rock la..... 2009. spe leh ajo sye main gitar..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 23:52 x susah mane…cube la dulu. 2009. cok wrote on 27 October.. 21:50 aduh. frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod. dah lama main nanti boleh ingat punye. kalau buat pun dia jadi kod. tp aku langsong tak tau pape.. ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist.... abaikan dulu kod2 yang susah dulu. BelajarGitar wrote on 5 November.bg aku lagu pling mudah. untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup..... bukan goreng.. susah gak ya nak men. aku pun tak ingat semua kod haha. jles btl la tengok org men gtar.power cord je..wrote on 5 November..maen lagu yg simple2 je dulu... 17:23 sekarang ni belajar gitar makin mudah.. 20 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar. hehe. sempat dakwah nadiah92 wrote on 24 October.... berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot.. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la.tengok owg men cm sng je. 2009.

. 2009.tgk kt youtube la.mebi lg snang.huhu Zairul wrote on 9 November. 23:04 eca. 2009. 2009. yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar) riezal. 2009.. 14:09 haprak…stu bende pown ak x phm…. 20:06 eca: kl nk video. cok wrote on 9 November. 2009.zairul..cube jgn pkai jari kaki.mudah sket. 2009.blaja kod mudah dlu .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..plez… yatt wrote on 9 November. 2:56 nk blajar scaling. 20:08 yatt: tu tmpt nk ltak jari2. 2009. wrote on 12 November...com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ eca wrote on 7 November.f ngn G dlu.cm ne nk terer? 21 of 46 12/6/2010 8:29 PM .try blaja kod C...Am..apreggio ker? boring kord je…lead r..kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused… eca wrote on 7 November.. 17:56 we cmne nk mulakn main gitar ni note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu… cok wrote on 9 November. 14:11 ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k….

. 12:45 askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie hideXjapan wrote on 11 December. 2009. selamat hari raya aidil adha. 18:35 anti_gitar >> assalamualaikum. sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh. 2009. 9:25 cm ne ni bang zairul?x phm la..cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x????? iwan wrote on 24 November. sy nk tanya pendapat bro ni. 2009. 21:22 hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu? 22 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2009.. Zairul wrote on 29 November. 14:24 ape bende nie x paham la….based on yur experience. sampaikan salam saya untuk orang sandakan paan wrote on 2 December.tulis la yg mudah dipaham… anti_gitar wrote on 29 November. 18:52 salam bro.zairul. 2009. gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:) Zairul wrote on 11 December. 13:04 aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ayu wrote on 20 November.tpi sye nk belajar jugak maen gitar…. 2009. 2009.. harga tu termasuk amp skali.

hmm ..4.tekan kuat2.. Zairul wrote on 16 December. Cth diantara D dan E... 2009.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ umy wrote on 16 December. 2009. apapun terima kasih.n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_< tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December. (D#=Eb) p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu..~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0… Zairul wrote on 22 December..so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp. 0:57 ta paham lahh . 23 of 46 12/6/2010 8:29 PM .pastu fret yg ke 3.hik3 -_.4.com yaww…or smiley_girlz21@yahoo.cne ek .. 21:51 skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds.. kod flat (b) adalah half tone down..yaww? B : fret n0 4…string 5.yaww… A : FRet n0mb0r 2. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama. bahasa orang2 muda ni aku tak reti..>_< email kat FiaFatihahSwift@gmail. 8:58 umy >> part mana yang tak paham? tikusgirls ata0 aenn wrote on 21 December. 21:55 EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever. 2009. zairul…sy bukan nyew expert sanad... 2009.p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema.3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4.. 9:03 tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up..string 5.malas nk taip.and 3.jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri. maklumlah dah tua. 2009.tafe lar.itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar..pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan..yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar. D# adalah half tone di atas D.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. .zairul.. dan Eb adalah half tone di bawah E...

7:04 0ps.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2009..K0d A = xx222x..zairul..Knape kat bku tlis k0d A.Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer Hafiz wrote on 31 December.Sye ms0k nie pkai phone..D.. Hafiz wrote on 29 December. 7:02 Bang zairul.Nombor tu merujuk kpd fret..... 12:02 Ha3.Aq beli rm20 dri kwn.Ha3. 2009.Ha3..Sye blajar mcm tu.Wkakaka.Tg0k kat bl0g org lain.B..Tpi aq nk beljr..Aq da pndai men k0d A.. 2009. 24 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..Tlis ar k0d mcm nie.Ha3.Cont0h k0d D= xxx232 .Tpi aq tg0k bku 2 da lemah. 11:39 Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas.Xnampak.Kalau bleh.Care nie senang pham bgi sye.Serab0t skli.....Tpi ade byk k0d A... 2009.Xpe2 anti sye bkak kat kmpter. Ko pun boleh tukarkan sendiri. 2009.. 7:51 Aq ade gtar.Hahaha Zairul wrote on 31 December. Ha3.Bl0m tg0k isi per0tnye agi... 8:49 Bru bape minit ms0k bl0g kamo0. tukarkan jadi x32010.Kecil sgt.Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer. Sama je..Aq ade beli bku gtar......... 12:25 Hafiz >> kod ada banyak jenis Hafiz wrote on 31 December. Hafiz wrote on 31 December.Aq nk sgt bljar men. 2009.. Zairul wrote on 29 December.Klo tg0k le muntah..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Hafiz wrote on 29 December..Trsalah kotak t0k isi.Tbal sengah inci.Ha3.Yg atas 2 sye aw. 2009.Tapikn. Kalau kod C ko tgk list tu....

17:10 saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod… Zairul wrote on 17 January.zairul.com Zairul wrote on 2 January. 2010. 2010. Kod pun macam macam cara ada. 21:44 Abang… Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul… Zairul wrote on 2 January.com/guitar/notes2/ultimate.guitarchordsmagic. 2010. 18:22 Knightroad >> Betul la tu. 2010. 15:11 cuba yang ini… http://www. 2010.pdf Knightroad wrote on 2 January. 10:31 Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar. 2010. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis keysam wrote on 17 January.guitarnote. 18:00 25 of 46 12/6/2010 8:29 PM .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Knightroad wrote on 1 January.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 15:03 Banyak kod yang boleh dijumpai di sini… Tak tahu betul ke tak kod ni… http://www. Knightroad wrote on 2 January. 2010.

kat umah ni mmg ade gitar akustik.cm ne tu?? leh tunjuk cranye x?? 26 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 15:58 kpda KEYSAM. 12:53 salam. 14:55 salam. 21:37 nk blajar main gitar . 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ keysam >> kena selalu prektis kukaura wrote on 22 January.anda kne saLu prEktis kOd y sme. 11:48 paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula.G#m dll… seumpama dgnnya. altyra wrote on 1 February. sy minat nk blaja main gitar. 2010. ? Zairul wrote on 7 February.kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka . tapi tahu banyak kod lagi elok. men taram jer men. jGn rIsO… men gItar nIeh kne bYk bSbR… pRektis ajEerr… jGn ptUs ase… paet wrote on 4 February. Terima Kasih. 2010.. dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu.zairul.. kena banyak prektis Leena wrote on 8 February. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. mintak tunjukkan kod gitar f#m..nnti Lme2 msti bLeyh. nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah.hehe sy nk petik gitar pon xtaw la. 2010.

. Zairul wrote on 20 February.com/general/perbezaan-gitarelectric-acoustic-dengan-semi-acoustic/ lala wrote on 25 February.zairul. thank you. on the other hand. 2010. what are the meaning of. 23:38 Ngelingkong >> You may find your answer here: http://www. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul. Open Guitar Chord and Power Guitar Chord.. 18:51 macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 9:05 Abang Zairul.bila saya nak tekan double. 2010. 2010. 2010. your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated.blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x???? jebong wrote on 14 February. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john. semua orang macam tu tayah risau. what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ aliyah wrote on 8 February. 27 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Basic Guitar Chord. i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord.tolong saya bantu saya Zairul wrote on 28 February. 12:45 sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!! Ngelingkong wrote on 20 February. contoh saya nak buat kod F.. mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis.zairul. 21:12 sory…. 2010. 21:24 lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa. can you explain to me please. i m from sarawak. 2010. excuse me.

biasa kan dengan kod dan prektis.:( wolopo wrote on 3 March. tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar. maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.... 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi. 2010. then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye. 28 of 46 12/6/2010 8:29 PM ... 3:40 salam semua….. kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro…. 20:02 salam…saye ngah blajar men gitar kt um. tlg au ajar la aq name aku akop roca wrote on 4 March... so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh?? tolong aja sye men gitar boleh x?? sye hrap cgt neyh… pllleeeezzz…. 2010. 20:22 chuada >> jawapan tipikal. 2010. 2010.zairul. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord.. lambat sgt jari nie nk alih. guitar pro layan beb… chuada wrote on 7 March. 18:41 aq nk men gitar.. perlukan masa dan usaha selamat berjaya eyra syahirah wrote on 2 March. tapy ta de nada lagi. mcm ne ek nk selesaikan mslah nie? Zairul wrote on 7 March. scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2…. 1:45 sye da bnyak buat lagu.>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop.

2010. 7:29 iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari. 11:17 weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie….zairul.. shygirl wrote on 17 April. 8:52 29 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 1:40 sye nk men gitar tp.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ iraawk wrote on 26 March. akiz wrote on 31 March.sye x tau camne nk men. 13:39 aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak..urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne.tp xde spe nk tlong la… aliff wrote on 15 April.. 1:43 hai abg zairul. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www... abg ade tips men gitar untk org kidal x? Zairul wrote on 17 April. 2010. 2010. cm ne na betol kan tune dye ek ? Zairul wrote on 27 March.n .mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw.n . tgk org len men sng je. 20:29 eh. mcm mne sye nk improve kan sye punye skill?. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu…. zombie wrote on 17 April. 2010.. 2010.

com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ @shygirl : nk geli gitar lefty pun sama jugak. 2010.com/general/panduan-membeli-memilih-gitar/ anja wrote on 22 April. cuma pilihan tak banyak. baca ni.[the kod].i’m really do not understand it.ada cara x? melati wrote on 24 April. 2010.tapi tak tau nak baca kod.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 17:36 camna men gitar 12string ah???????????? 30 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 19:40 aku nak main gitarlah bro.zairul. 2010. 19:43 bro.never mind plushy wrote on 25 April. 14:45 sye bru nk blaja gitar… pe mksud # dan ? ??????????? melati wrote on 24 April. 2010. 2010.. 17:34 its hard. 9:48 @melati : part mana yg tak paham? wan wrote on 25 April.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu… plushy wrote on 25 April. 14:51 ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic. Zairul wrote on 25 April. open. 2010.zairul.tolong saya ye?actually. 2010. http://www.

2010.im try…hehehe wan wrote on 3 May. setting nye limited sikit. 5:38 Salam zairul.ape2 pon leh tanye.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ plushy wrote on 25 April.tgk kt youtube.amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni….kite same2 ea beginner johara.. 2010.. johara wrote on 3 May. ajar bole???thanx…email at joharaboy@yahoo..gne lagu uh je sbg asas. 17:11 plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang.. 17:38 lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan.cube ea lagu simple uh dulu.zairul. 21:11 no problemo... 2010.care nk petik. 2010. 22:19 @j : yg dekat amp biasa dah preset. j wrote on 3 May.lagu senang lagu b.tuh lagu 4 kord..mo study asas pnya lu… johara wrote on 28 April. 31 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..aku pon dak baru blaja nie..ade care petik sume smpi abeh.. 12:59 wan thanx ye…..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.jgn give up ea!! gambate kudasai!! Zairul wrote on 3 May... 2010.com… wan wrote on 29 April. 2010...i im yours ngn stand by me. 2010. 8:24 da tahu cod…tapi kan xgeti la nk petik…..care pgang pick sume ade.

aku pon x pandai tune sgt gitar nie. 2010. 20:56 @aliff : set tone?? wan wrote on 6 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ j wrote on 4 May. 23:00 tuning laa kowt.wikihow.cmner ea?? Zairul wrote on 6 May.com/Tune-a-Guitar epul wrote on 8 May. 2010.beginner gak. 2010. 23:27 @wan : rujuk ni http://www. 2010. 21:18 maksod ea tune gitar kapok.. 0:29 @zairul: jd klu guna effect mcm mn? aliff wrote on 4 May..zairul. 18:34 zairul nk tnya…. klau nk set tone gitar kapok cm ner r… Zairul wrote on 4 May. 10:21 32 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www... 2010. 22:01 @wan : tune ke tuning? kalau tuning. 2010. 2010. tak kira kapok ke tak wan wrote on 6 May. nak tuning semua gitar semua sama. 2010.btol kn2?? Zairul wrote on 6 May.

Zairul wrote on 8 May. 2010. 2010. 2010.x yah tekan pape..zairul. 2010. yg bulat kosong 2 tok pe???? Zairul wrote on 9 May. C#m.kte men lguw cromok another you epul wrote on 9 May. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. aq x phm la…..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ bro cm ne nak bce kod kat ats 2…. bleh bg tau tak 33 of 46 12/6/2010 8:29 PM ...open. 10:56 @epul : tgk gambar first faez wrote on 9 May. 1:21 kalau G#m. amad wrote on 10 May. 12:45 @epul : baca arahan yang aku tulis tu slow-slow.. 0:30 tkow ape. 12:19 bro still x phm la…. tu mcm mane plak nak petik. 0:27 cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap faez wrote on 9 May.. F#m. 2010. wan wrote on 9 May. 13:03 yg bulat kosong uhh petik je.

Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone.zairul. 18:19 nk tnya ckit bley… mcam na ye nk ejas tone gitar.basic chord pon leh men lagu ape.soo senang nk men lagu.pape abg zairul lg power. diantara C dan D ada not C# atau Db. 2010. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone. 2010. Zairul wrote on 11 May.abg leh explain??? epul wrote on 11 May. 0:07 ok2 teme kasih….thanxx melncholic wrote on 13 May. 21:26 abg zairul... 34 of 46 12/6/2010 8:29 PM .saye hanye tau pon basic kord je leh men... @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas. 19:26 @amad.aku blaja basic chord....itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah..?? gitar sya bnyi sumbang giler. 2010.aku pon beginner gak. 21:28 aku x smpi tahap tuh lagi amad.sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh. 17:04 bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord.knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul.. C# dan Db adalah kod yang sama. boley takk ? aliff wrote on 20 May. 2010.yg sharp2 uh sy x tau angat.senang..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ wan wrote on 10 May...nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh.sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner. 2010..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.. wan wrote on 11 May.kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord.....aku x reti men.. 2010. plzz help me zairul..

.syukran .howtotuneaguitar.giler susah main gitar yg abang bg 2.patah jari hamba Zairul wrote on 25 May.org/tuning/how-to-tune/ kemal wrote on 25 May. 2010.aku blaja ilmu br.pr nie. 16:44 minat jgk nk main gital tp xpandai lah . 12:12 @kemal @Hykal : no problem 35 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. 2:15 syiok study sal guitar.-= Faisal Abdullah´s last blog . 2010.. @kemal : http://www.. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010.. 20:27 @aliff.. 22:00 thankz brader zairul. farihan wrote on 25 May.Contoh Resume =-. Zairul wrote on 27 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kemal wrote on 21 May.:) Hykal wrote on 26 May. 2010. 18:40 bang.zairul. 2010.nieh... 20:35 sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam pembelajaran gitar nih?? plissss te rader zairul!!! Faisal Abdullah wrote on 25 May.

. amad wrote on 31 May. 2010.. 11:10 salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar. 2010. 2010. 2010. amir wrote on 6 June. 22:50 @amad : dgr la lagu tu camne. 0:03 nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye Zairul wrote on 1 June. macm mane nak tentukan ekh? Zairul wrote on 30 May.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ amad wrote on 30 May. 2010.hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar.sya xtaw amcm kod n amcm maw men. 2010. 7:05 murah je honey wrote on 3 June. 21:46 abg saye bingung ni. tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu. 23:49 salam… abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar…. sya wrote on 7 June.. 12:18 sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi.zairul.heheheh 36 of 46 12/6/2010 8:29 PM . ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus.. 2010.. saye baru je blajar chord2 yg mudah2.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.

22:32 abang. 2010.klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak? Zairul wrote on 8 June.. 2010. komen2 kat sini pun dah terbiar je. 7:34 @nana : try la cari kelas muzik ke. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu. 9:09 @azrina : itu adalah kod.zairul. 2010. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan azrina wrote on 7 June. 18:59 @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 13:46 ssh nye nk blajar men gitar. 13:42 askum abg… Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt… Zairul wrote on 24 June.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ sya wrote on 7 June. nana wrote on 23 June.. 37 of 46 12/6/2010 8:29 PM . 2010. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. Nuraisya95@yahoo. 2010. 2010.. zarul wrote on 3 July. 11:12 abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih.com ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu… Zairul wrote on 7 June. 2010.

sy berminat nk maen gitar. 10:39 aq minat main gitar…tp x de org nak ajar niesha wrote on 6 August.com syer mmg mnat sagt nk men.. 2010.com ekin wrote on 22 July..Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..sy da ade gitar. tlg sy.tlong lah..aseekin_greeny@yahoo. aseekin_greeny@yahoo. 13:38 38 of 46 12/6/2010 8:29 PM .plizz help me.? pch wrote on 9 July.but. 12:05 salam..syer mmg mnat sgt3 nk men... 3:32 yang simple2 kord xde ke…bro buat la e-book utk blaja gitar E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU far wrote on 10 July. 2010. 14:08 cme 1 kod gitar kew yg boley dtunjuk….x tau lgsung nk men. 2010. 17:48 pepon tlong email kt sye.. ekin wrote on 22 July... nazahah wrote on 29 July. 2010.sy nk sgt maen gitar. 2010. tp xtawu mcm mne nk maen.spe2 ade the detail how to play.. 17:47 syer dah bli gitar..com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ zarul wrote on 3 July.. 2010..lau ade send kt syer..zairul. 2010.

saye nak masuk satu pertandingan nie .terima kaseh bro. 39 of 46 12/6/2010 8:29 PM . terima kaseh Zairul wrote on 8 August. part mana yg tak paham? azrul adnan wrote on 8 September. haii .maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu.bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic.aku semak jugak tab2 nye.aku naek pusing jdnya. 2010. boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ? because . 2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ hello . 9:35 @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak. 9:20 @neisha – selamat berjaya! hafizcare wrote on 1 September. 2010. 2010. [hehe ] harap .email gua azrulazrul00@yahoo. btw .tapi tak tau main…kalau tak tau main. umur baru 14 tahunn . 16:38 salam bro….klaw bole tolong trangkan smpai aku pham.gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar. saye niesha . tolong beri tunjuk ajar Zairul wrote on 2 September.tolong ajar gua…..zairul.com atau call gua 0173421390 kunyit wrote on 20 September. 4:45 salam bro….Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada????? da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah…. 2010. boleh bantu .. 4:53 salam bro.rasa menyesal pulak beli gitar….

2010. 22:11 tolongggggg………………………….com amin wrote on 11 November.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..zairul. 2010. 21:12 @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu. petik satu satu not C E G jadilah arpeggio. dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. Mcm contoh kod C. Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod. Pentatonic adalah salah satu basic scaling. 2010. 2010. 1:22 saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt nilam puri wrote on 13 November. priest ghost wrote on 12 November. 2010. aziq wrote on 21 October. 16:25 sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab… 40 of 46 12/6/2010 8:29 PM . Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling. 0:16 boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube? aziq wrote on 21 October.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Zairul wrote on 20 September. 2:00 gita da ad tpi x rety maen… boley tlong aja men kn x? ni email nye…aziq_handsome97@yahoo. 2010. ajar main gitar………….

nie email gua bard_666@yahoo. 2010. ak da bljar tpi ggl gak.: bard wrote on 16 November. mim wrote on 20 November. 22:08 ak na sgt blajar gtar. 23:44 a’alar x pham arh. 2010. bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi... 22:55 @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa.:nk bgy pham.12 41 of 46 12/6/2010 8:29 PM .tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ. besday abh ak 9. bard wrote on 16 November.rase mcm benak jer diri nie. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 18:45 eh lupe plak. Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2... aku na men gtar utk abh ak. tlong la ak.. 2010. 2010..com Zairul wrote on 16 November. selamat berjaya Zairul wrote on 16 November.. 22:48 @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa.. cuba lagu2 senang dulu.. 2010. 18:43 Salam.:cam new ekk.:hahhaa.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ kulat rokers wrote on 15 November. 2010. 17:16 bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj ery erynna wrote on 15 November. prektis banyak.. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar.zairul.huhuhu.

tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord … boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni .com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ nie. lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan . ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak. 15:09 salam…ku da bleh men gitar ckit2.zairul.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. 2010. 2010. 6:09 baru2 tengah hafal chord . minor.bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq… pynn wrote on 29 November. 2:50 bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube Zairul wrote on 23 November. 18:39 prning pale aq. 2010. 22:09 weh susa sgt srr nk blaja main nieee tlg sayaaa burn wrote on 28 November. 2010. aziq wrote on 23 November. nana wrote on 25 November.tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je. lagi ape ntah ! pening laa ..... . 2010. 2010. barre . full chord .berpinau. .. 8:58 Nk cari mana videonye? aidill wrote on 23 November. 42 of 46 12/6/2010 8:29 PM ..major .

2010.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ ijat wrote on 30 November. Siti Nurhaliza. 2010. 2010.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.ENDLESS STORY (Yuna ito with Bank Band LIVE) http://t. Zairul wrote on 2 December.. 10:27 yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek? ijat wrote on 30 November. Nak mandi sungai » Mail (required) Website Twitteroos @zairvl kesian sapa yg join group "i hate facebook new design" tu. :p 1 hr ago One of my favorites -. pakai kod basic dulu pun boleh. You can get your gravatar for free today! Name (required) Comment Notify me of followup comments via e-mail « Datuk K. 2010.co/s4IDvOx via @youtube 21 hrs ago Lawa la gol nasri #EPL #ARS #FUL 1 day ago 43 of 46 12/6/2010 8:29 PM .zairul. Lagu dan anaknya. 23:42 @ijat : yupp Write a Comment Gravatars are small images that can show your personality. 23:40 @burn : kena bykkan prektis jari kanan. 10:28 yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke? Zairul wrote on 2 December...

3.607 views Video Wanita Warga Cina Bogel.279 views ZinGabriel: @ajim~http://www.15.023 views Jenis-jenis kote. Amazon. 2. Subscribe Subscribe to News Feed Subscribe to Comments Feed Enter your email to receive updates: 44 of 46 12/6/2010 8:29 PM .. 7. 10....510 views Panduan membeli (memilih) gitar.. .18 Kuta Halter Top with Lace-up Back New $14. 6.579 views Gambar pelik hari ini. cm ne kita nak.. 7.. Zairul: @ajim : aku mana la tau semua .572 views Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu.933 views Nak mandi sungai . Zairul: @harraz : okay la tu dari gita..27. sekarang dan masa depan..13.. 4. 3.com/w. .youtube..034 views 1Malaysia 1Untuk 1Semua . 5.. 9...99 Best $19.. .. 5.. ajim: gtr 600 henggt ade ke.31. ZinGabriel: @ajim~Ibanez GRG-150 dan Cort .109. .youtube.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ lol Fake iPhones at JC Penney let you text away your dignity http://t. 2..00 Beaded Mandala Baby Doll Tee New $19. 9..zairul....31. sye .. 1... ZinGabriel: @ajim~ http://www. 8.13 Privacy Information Most Viewed Hot Topics Comments Tags 1.co/Q2dsevf via @TUAW 1 day ago More updates. satu lagi. Zairul: @CikSeriDarling : no problem.00 Best $14..14.436 views Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang .13.25.. Panduan asas bermain gitar (kod mudah) . 6.. 10.17... harraz: bro.14 Best $14. . 4.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www..com First Guitar Power Chords Wise Publications New $12.99 Indonesian Socialists Books LLC New $14.346 views Tab/kod gitar. Zairul: @jombelajargitar : nanti aku c.95 Best $2. 8.com/. Zairul: @ijat : yupp. .

) Thank You! Recent Searches video perempuan bogel kod lagu 150 juta 150 juta 150 juta kali kod gitar getar hati Popular Searches kod lagu 150 juta kod gitar bila cinta kod gitar selamat hari jadi getar hati kod+lagu+melayu Categories Home page Macam-macam Resepi dan Masakan Personal Jepun Teknologi Berita Seni dan Reka Bentuk Tab dan Kod Gitar Muzik dan Alat Muzik Site Pages About Me Blogroll 45 of 46 12/6/2010 8:29 PM .Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www. please click on the PayPal Donate Button below. With your generosity I can finally change my guitar strings and pics. .zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Buy me coffee :) If you would like to help and support the Nusantara Guitar Tablature.

Proudly powered by WordPress. 46 of 46 12/6/2010 8:29 PM . All rights reserved.Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the blog http://www.zairul.com/berita2/pengumuman/panduan-asas-bermain-gitar/ Chords Guide Tab Gitar Nusantara Send me a message News Feed Comments Feed Back to top Copyright © 2010 Zairul and the blog.