P. 1
Kata Adjektif,Kata Tugas Dan Akronim

Kata Adjektif,Kata Tugas Dan Akronim

|Views: 739|Likes:
Published by Shabarina

More info:

Published by: Shabarina on Jan 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

DIPERSEMBAHKAN OLEH: RUSLINA IFFA HIDAYAH AZURA ADAWIYAH

Jenis Kata Adjektif Pembentukan kata Adjektif Kata adjektif dalam bentuk perbandingan

KATA ADJEKTIF

Sifatan
Warna Ukuran

JENIS KATA ADJEKTIF

Bentuk waktu Jarak Cara Perasan Pancainder a

PEMBENTUKAN KATA ADJEKTIF Kata Adjektif Tu ggal Kata Adjektif Terbitan Kata Adjektif Ganda Kata Adjektif Majmuk .

KATA ADJEKTIF DALAM BENTUK PERBANDINGAN Darjah Biasa Darjah Bandingan Darjah Penghabisan .

Kelompok Dasar Kata Tugas Kata Praklausa KATA TUGAS Kata Pascakata Kata Prafrasa .

KELOMPOK DASAR KATA TUGAS Kata penyambun g ayat Kata hubung gabungan Kata hubung pancangan Kata hubung pancangan relatif Kata hubung pancangan komplemen Kata hubung pancangan keterangan .

KATA PRAKLAU A Kata seru Kata tanya Kata perintah Kata p·benar Kata pangkal ayat .

Kata bantu Kata penguat Kata penegas KATA PRAFRASA Kata nafi Kata pemeri Kata sendi nama Kata arah Kata bilangan .

KATA ASCAKATA Kata eneka Kata Pembenda .

Kata adjektif boleh diikuti atau didahului dengan kata bantu seperti : Paling.Kata adjektif ialah kata yang menjadi inti dalam frasa adjektif.Kata ini menerangkan keadaan atau sifat sesuatu nama. Amat Sungguh Sekali sangat .

€ Kata adjektif dapat dikenal pasti dan dibezakan daripada kata nama dan kata kerja dengan cirinya boleh didahului dan diikuti oleh kata penguat. € Contoh: Amat sakit Sakit sungguh Contoh-contoh ayat : Adik saya tinggi juga . . Hujan pagi ini amat lebat sekali.

kuat .suka.pendek.licin.suntuk.lambat.bundar Kurus. Harum.jauh Silam.tengik Masin.keras Kacak.lewat.hijau Perlahan.tawar Lembut.Penggolongan kata adjektif bolehdilihat berdasarkan jadual: JENIS Sifat atau keadaan Warna Cara Jarak Waktu Bentuk Ukuran Perasaan Pancaindera : Bau Rasa Sentuh Pandang dengar CONTOH Rajin.malas.nyaring.biru.lesu.benci.bulat.cantik.segera Bujur.nipis Sayang.manis.hodoh Merdu.kuning.hampir.wangi.busuk.laju Dekat.berani Merah.marah.

KATA ADJEKTIF SIFATAN ATAU KEADAAN Terdiri daripada perkataan yang memberikan sifatan atau keadaan sebagai unsur keterangan nama. CONTOHNYA: € Baik € Curiga € Cerdik € Pandai .

.CONTOH AYAT Budak baik selalu dipuji. KATA ADJEKTIF WARNA Kata adjektif jenis ini terdiri daripada perkataan yang membawa pengertian warna sebagai unsur keterangan. Pekerja itu menyiapkan tugasnya dengan agak gopoh.

CONTOH Biru Hijau Perang CONTOH AYAT Baju merah itu kepunyaanku. Daun-daun hijua tiada lagi pada pokok itu. .

KATA ADJEKTIF UKURAN Jenis perkataan yang membawa pengertian ukuran sebagai bentuk keterangan. c nt h: Panjang Pendek C nt h ayat: Jambatan panjang itu baru didirikan. Bilik kecil mudah diurus .

Pemuda itu mudah dicam kerana berdagu lengkuk.KATA ADJEKTIF BENTUK Jenis perkataan yang membawa pengertian rupa bentuk sebagai unsur keterangan. Contoh Bulat Lonjong Contoh ayat: Bola ragbi berbentuk lonjong. .

Contoh € Baharu Contoh ayat Lama € Jalan lama untuk ke kampung itu telah di baiki. € .KATA ADJEKTIF WAKTU Perkataan yang membawa pengertian konsep masa sebagai unsur keterangan. Kanak-kanak suka makan makanan segera.

€ .Kata Adjektif jarak Perkataan yang membawa pengertian konsep ruang antara dua bentuk atau keadaan antara dua kata nama. Contoh € Jauh Contoh ayat Dekat € Rumah yang dituju itu sungguh jauh Rumahnya paling hampir dengan sekolah.

.Kata Adjektif Cara Jenis perkataan yang membawa pengertian keadaan kelakuan seperti ragam. Contoh Cepat Contoh Ayat Lincah Tindak balas orang itu sungguh cepat. Pengaliran air sungai itu sungguh deras.

Kata adjektif Perasaan Terdiri daripada perkataan yang membawa konsep perasaan sebagai penerang kata kata nama dan diikuti oleh kata sendi nama. . Saya sangat benci dengan kelakuan buruknya. Contoh Rindu Contoh yat Benci Dia amat rindu akan emaknya.

dengar.bau. . 2) Pisang muda kelat rasanya.sentuh.pandang.atau gabungan kelima-lima indera.sebbagai penerang kata nama 1)DERIA RASA CONTOH: Sedap Manis Contoh ayat: 1) Minuman itu sungguh manis .Kata Adjektif Pancaindera Terdiri daripada perkataan yang membawa pengertiaan konsep rasa.

2)Bunyi biolanyaa sungguh mersik. DERIA DENGAR Bising Merdu Contoh ayat: 1)Penyanyi itu mempunyai suara yang merdu. .DERIA PANDANG Cantik Tampan Contoh ayat: 1) Pemandangan di pinggir laut itu ssungguh cantik 2) Bayi yang comel itu memenangi hadiah utama.

2)Minyak tengik itu jangan diguna. . DERIA SENTUH Halus Licin Contoh ayat: 1)Kain halus itu hasil tenungan tangan .DERIA BAU € Harum Busuk Contoh ayat: 1)Bedak sejuk itu harum baunya. 2)Jangan suka memakia kain lembap.

malu merah Keluasan .setinggi-tinggi .panjang tangan Besar-besar.Bentuk Kata adjektif tunggal Kata adjektif terbitan Kata adjektif majmuk Kata adjektif ganda Contoh Segar .tajam.seluas merah.jauhjauh.rabun ayam.luas . hati.kehandalan.

KATA ADJEKTIF TERBITAN Terdiri daripada kata dasar yang menerima imbuhan. Contoh: Sumbangan saya kepada negara masih kecil amat. . Warna kuning digemari oleh kakaknya.KATA ADJEKTIF TUNGGAL Terdiri daripada hanya satu perkataan atau bentuk kata tunggal Terhasil daripada bentuk kata dasar.

-an.-an dengan satu kata dasar daripada jenis kata nama menerbitkan bentuk kata adjektif yang menunjukkan suatu keadaan atau sifat kata nama yang diterangkan.. Awalan kata adjektif Awalan ter.: Kelulusannya tidak setinggi adiknya. Awalan se.:Membawa pengertian sama. Contoh awalan se. II.. Contoh awalan ter. :Gabungan apitan ke-««. Contoh ayat: Cara hidupnya sungguh kebaratan.I. APITAN KATA ADJEKTIF Ke-««.:Menjelaskan keadaan paling.: Dalam kumpulan kami. .dialah yang termuda.

4)SISIPAN -inContoh ayat: Sastera Melayu moden adalah kesinambungan daripada sastera Malayu lama.: Contoh ayat :Tepukan daripada penyokongnya begitu gemuruh. 3)SISIPAN ²erContoh ayat :Bunyi gerodak kedengaran apabila tabung duit itu jatuh.SISIPAN KATA ADJEKTIF Dibentuk melalui gabungan kata dasar daripada jenis kata adjektif.kata nama.4 jenis sisipan ialah ²em-. dan ²in-. . Contoh ayat : Kulit gelembung itu mulai menanah. 1)SISIPAN ²em. 2)SISIPAN ²el-. atau kata kerja dengan sisipan.-er-.-el-.

Rumah di bandar itu besar-besar belaka. Penggandaan separa akhiran Contoh ayat : Harimau jadi-jadian itu menakutkan penduduk kampung. i.KATA ADJEKTIF GANDA Menggandakan kata adjektif tunggal untuk mmeberi makna keadaan sifat secara menyeluruh. PENGGANDAAN SEPARA KATA ADJKETIF Menggandakan kata adjektif tanpa menggandakan imbuhannya. Contoh ayat : 1. i. Penggandaan separa berawalan. . Contoh ayat : Sepandai-pandai penipu itu akhirnya tertipu juga.

i. Merangkaikan dua kata dasar atau lebih yang membawa makna tertentu. Pengulangan kata dasar berasaskan rentak bunyi tertentu dalam kata dasar. KATA ADJEKTIF MAJMUK. KATA ADJEKTIF DALAM BENTUK PERBANDINGAN DARJAH BIASA : . Penggandaan berentak kata adjektif. Contoh ayat : Dia dijumpai kusut-masai setelah sesat di dalam hutan. Pakaian pengantin itu berwarna kuning langsat. Contoh ayat : i.

Bandingan yang berbeza :menggunakan kata penguat lebih atau kurang.+ kata adjektif + gandaan +kata nama Contoh : Sepandai-pandai tupai . DARJAH PENGHABISAN Darjah penghabisan dapat dilakukan dengan cara berikut : 1. Contoh ayat : Gadis itu secantik puteri raja. Contoh ayat : Murid itu kurang pandai daripada murid lain. Malam ini bulan terang. DARJAH BANDINGAN 1. Bandingan yang sama : Menggunakan awalan se-. (Secantik boleh jadi sama cantik) \ 2.Contoh ayat : i. Se.

+ kata adjketif Contoh :Terpandai 3)Paling + kata adjektif Contoh : paling pandai 4)Kata adjektif + sekali Contoh : baik sekali 5)ter + amat/sangat +kata adjektif Contoh : teramat baik 6)amat/sungguh/sangat + kata adjektif + sekali Contoh:amat pandai sekali. .2) ter.

baik predikat frasa nama. Berdasarkan kreteria kedudukan dan fungsinya dalam binaan ayat. Kata tugak mempunyai tugas-tugas tertentu dalam pembinaan sesuatu frasa. katakata tugas dapat dikelompokkan kepada: (a) kata penyambung ayat. dan (d) kata pascakata . (c) kata prafrasa. klausa. ataupun frasa adjektif.Kata tugas Kata tugas tidak berfungsi sebagai unsur inti dalam sebarang predikat. frasa kerja. dan ayat. (b) kata praklausa.

serta. dan. malahan.Kata penyambung ayat/kata hubung Kata penyambung ayat ialah kata hubung Kata hubung ini terbahagi kepada : (a) kata hubung gabungan (kata hubung setara). dan sambil. Kata hubung gabungan menghubungkan dua klausa atau lebih yang sama tara sifatnya 2. Yang berikut ini ialah contoh penggunaan kata hubung gabungan dalam ayat: Dia membaca sambil mendengar muzik Hani penyabar tetapi adiknya gelojoh Anisah gemar akan buah ciku dan jambu . Antara kata yang tergolong sebagai kata hubung gabungan termasuklah atau. lalu. dan (b) kata hubung pancangan (kata hubung tak setara) Kata hubung gabungan 1. 3. manakala. tetapi.

iaitu: (a) kata hubung pancangan relatif. Kata relatif yang digunakan ialah yang Contoh ayat Lelaki yang meminang anak gadis Tuk penghulu sudah berumur . (b) kata hubung pancangan komplemen.Kata hubung pancangan Kata hubung pancangan menyambung klausa tak setara atau klausa pancangan pada klausa utama (klausa induk) Kata hubung pancangan terbahagi kepada tiga jenis. dan (c) kata hubung pancangan keterangan Kata hubung pancangan relatif atau ringkasnya kata relatif digunakan untuk menghubungkan klausa utama dengan klausa kecil yang lain.

Kata hubung pancangan komplemen atau ringkasnya kata komplemen digunakan untuk menghubungkan sata klausa yang menjadi komplemen atau pelengkap pada klausa utama. (b) Kerajaan perlu meningkatkan sektor pertanian untuk mengawal inflasi Kata hubung pancangan keterangan atau ringkasnya kata hubung keterangan berfungsi menghubungkan klausa yang menjadi keterangan pada satu klausa utama. . Kata komplemen yang digunakan ialah bahawa dan untuk Contoh ayat: (a) Jurulatih kami menyatakan bahawa kami perlu berlatih dengan gigh.

ketika. meskipun. jikalau. sungguhpun. kalau. oleh sebab sekiranya. supaya. sekalipun agar. selepas walaupun. tatkala. sehingga sementara. sewaktu.Kata hubung keterangan terdiri darupada kategori yang berikut: Kata hubung keterangan Keterangan sebab Keterangan syarat Keterangan akibat Keterangan waktu Contohnya kerana. semasa. untuk dengan seolah-olah. biarpun. andai kata. apabila. sebelum. jika hingga. setelah. lantaran. kendatipun. seperti Keterangan pertentangan Keterangan tujuan Keterangan cara Keterangan bandingan .

oh. amboi. cis. ehem. marah. sedih terkejut. dan kata pangkal ayat. eh. celaka. dan wahai. Contoh ayat: Aduh. pantang datuk nenek aku dinista begitu! Wah. kata perintah. wah. Antara perasaan yang dimaksudkan itu termasuklah hairan·takjub. ah. kata tanya. dan gembira. Tuah! Cis. Antara kata seru yang terdapat dalam bahasa Melayu termasuklah aduh.Kata praklausa Kata praklausa ialah kata yang hadir di hadapan klausa Antara kata yang tergolong sebagai kata praklausa ialah kata seru. syabas. bisanya tikamanmu. aduhai. cantinya kereta ini! . kata pembenar. Kata seru Dugunakan untuk melahirkan pelbagai perasaan dan menghasilkan ayat seruan.

contoh kata tanya ialah mengapa. kata tanya boleh wujud dalam bentuk kata ganti nama seperti apa. siapa. bila. dan bagaimana. Sekiranya kata tanya dikedepankan. berapa. dan mana. Contoh penggunaan kata tanya: Apakah nama pusat pentadbiran Malaysia yang baharu? Bagaimanakah kesihatan bapa kamu sekarang? Yang menang dalam pertandingan itu siapa? .Kata tanya Digunakan untuk menanyakan sesuatu. maka kata tersebut perlu disertai partikel ²kah. Dalam ayat. kata tanya hadir sebagai predikat atau sebahagian daripada predikat.

 Jemput duduk. jemput. Contoh ayat perintah termasuklah jangan. Usah dikenang perkara yang lalu . minta. Tolong undurkan kereta awak.Kata perintah Digunakan dalam ayat perintah untuk menimbulkan sesuatu tindak balas. tolong dan harap. Contoh penggunaan ayat perintah: Harap murid-murid tidak melalui kawasan ini. usahm sila. Tuan Haji.

Contoh penggunaan kata pembenar: Benar. air meliputi 70% daripada permukaan bumi Betul. Ya. . Tun Dr. Muhathir penasihat Petronas dan Proton. dan betul. Itali telah pun mengundurkan tenteranya dari Iraq. Kata pembenar yang wujud dalam bahasa Melayu ialah ya. benar.Kata pembenar Digunakan untuk mengesahkan sesuatu pertanyaan.

sebermula. sekali peristiwa. Kerap digunakan dalam bahasa klasik dan jarang-jarang digunakan dalam bahasa moden. Adapun pada zaman itu Hang Jebat bukan barang-barang orang. Alkisah maka tersebutlah perkataan sebuah negeri di tanah Andalas.Kata pangkal ayat Hadir di bahagian hadapan ayat yang menjadi penanda kesinambungan ayat dalam wacana. alkisah. maka. dan syahadan. Maka Seri Teri Buana pun keluar semayam dihadapan Demang Lebar Daun. hatta. kalakian. Contoh penggunan dalam ayat. . Antara kata pangkal ayat yang terdpat dalam bahasa Melayu termasuklah adapun. arakian.

Kata bantu Bertugas membantu frasa kerja. kata pemeri. kata penguat. frasa adjektif. frasa kerja. atau frasa adjektif. iaitu sama ada frasa nama. kata penegas. kata sendi nama. Kata prafrasa bolej dijeniskan kepada kata bantu. dan frasa sendi nama dengan menimbulkan makna-makna tambahan daripada segi aspek waktu atau ragam. kata arah. kata nafi. dan kata bilangan. Kata bantu aspek Kata Bantu Kata bantu ragam .Kata prafrasa Hadir di hadapan frasa.

atau masa hadapan. dan telah Contoh penggunaan kata bantu aspek: Adik-adik Nora sedang melukis Mereka sudah tiba di rumah Sukarelawan Malaysia masih berada di Kashmir Saya akan menyambung pelajaran di Mesir Bayi itu belum bernama . masih.Kata bantu aspek Menimbulkan suasana perbezaan masa. sedang. masa kini. belum. sudah. pernah. sama ada masa lampau. Antara kata bantu aspek yang terdapat dalam bahasa Melayu termasuklah akan.

dapat. . hendak. Jamilah dapat menjawab semua pertanyaan menemu duga. dan mesti Contoh penggunaan kata bantu ragam Kita mesti mengebumikan jenazah itu dengan segera.µ kata penjaga pintu.Kata bantu ragam Menerangkan ragam peraaan yang berkaitan dengan perbuatan yang dilakukan seperti boleh. harus. mahu. Saya hendak membantu mereka Aiman mahu pergi setelah diajak berkali-kali Kita mesti minum selepas makan ´ Kamu boleh masuk jika ada tiket.

MARA). Konsep akronim Dalam hal akronim dan singkatan ini. termasuk pelajar-pelajar untuk membezakan konsep akronim dengan singkatan. Kedua-dua akronim dengan singkatan kata mempunyai fungsi dan cara pembentukannya yang tersendiri .AKRONIM Istilah (sumber Kamus Dewan edisi keempat) Kependekan yg terbentuk drpd gabungan huruf-huruf pertama atau suku kata beberapa perkataan yg boleh diujarkan sbg satu perkataan (mis RISDA. terdapat kekeliruan dalam kalangan pengguna bahasa Melayu.

Hal ini menunjukkan cara pembentukan akronim tidaklah seperti pembentukan kata-kata tunggal yang lain. Dalam bahasa Melayu. ataupun bahagianbahagian daripada perkataan-perkataan lain. akronim tergolong ke dalam kata tunggal walaupun terbentuk daripada percantuman bunyi-bunyi pertama dalam sejumlah perkataan atau percantuman bahagian-bahagian daripada beberapa patah perkataan. Gabungan huruf awal dan suku kata daripada satu rangkai kata ditulis serta dilafazkan sebagai satu kata yang wajar.Akronim ialah bentuk kata tunggal yang terjadi atau terbentuk daripada huruf-huruf pertama atau suku kata. .

Digital Video Disc.Post Meridiem (after noon). CPU . Perdana Menteri (Prime Minister).Central Processing Unit DVD . PM .Contoh-contoh akronim ASEAN .Digital Versatile Disc.Association of South East Asian Nations (Persatuan Negaranegara Asia Tenggara).[kimia] Magnesium (Magnesium). . Mg .

Human Immunodeficiency Virus. .KBSM .e. SIRIM . .istilah ekonomi (economic term).Kurikulum Baru Sekolah Menengah.Eighth Malaysian Plan.lawan i.Standards and Industrial Research Institute of Malaysia (Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia). HIV . 8MP . . lwn.

paling. . Buku yang dibawanya itu agak tebal.terlalu. -contohpenggunaannya dalam ayat: Terlalu sukar untuk mendaki gunung itu. Masakan ibunya paling sedap.Kata yang mendahului kata adjektif untuk menguatkan maksud Penguat hadapan Tiga jenis kata penguat Penguat belakang Penguat bebas Kata penguat hadapan -perkataan yang letaknya di hadapan kata adjektif. -contohnya. dan agak.

Indah nian puteri bunian. Indah nian pemandangan di pulau peranginan ini. . Lambat benar bas itu tiba. -contohnya. -contoh penggunaan dalam ayat: Kelakuan budak-budak itu baik sekali. dan nian.Kata penguat belakang -perkataan yang letaknya di belakang kata adjektif. sekali. Cantik benar rumah di atas bukit itu. benar.

-contohnya.iaitu a)Pakaian seragam pasukan itu amat kemas. . b)Pakaian seragam pasukan itu kemas amat. dan sungguh. sangat. amat.Kata penguat bebas sama ada di hadapan atu di belakang kata adjektif. b)Sungai itu dalam sangat. b)Pemandangan di perbatasan indah sungguh. -contoh penggunaan dalam ayat:  -perkataan yang letaknya atau kedudukannya bebas. a)Pemandangan di perbatasan sungguh indah. a)Sungai itu sangat dalam.

-contoh: -kah. Berfungsi memberi penekanan pada bahagian-bahagian tertentu dalam ayat. dan ²tah -contoh penggunaan dalam ayat: i)Siapakah yang merasmikan bangunan itu? ii)Apatah daya kita. . -lah. iii)Dialah bakal isteri saya. Dua jenis kata penegas: a)yang menegaskan hanya frasa predikat atau bahagian-bahagiannya.

b)menegaskan kedua-dua bahagian ayat.iaitu frasa nama sebagai subjek atau bahagiannya atau frasa predikat atau bahagian-bahagiannya. .tentu sekali pekerja-pekerjanya akan datang jua. sahaja. -contoh: juga. hanya. dan memang -contoh penggunaan dalam ayat: Kami juga ingin ke pekan. pun. lagi. Tetamu kehormat itu belum tiba lagi. Encik Abu pun datang. jua. Hujan hanya akan turun pada musim dingin. Budak-budak memang suka permainan itu.

Perkataan yang menjadi unsur nafi frasa-frasa predikat. iaitu frasa nama. . ii)Projek itu bukan usaha saya. frasa kerja. frasa adjektif dan frasa sendi nama. iii)Surat itu bukan untuk kakak. Dua bentuk kata nafi:bukan dan tidak. Kata bukan menjadi unsur nafi kepada frasa nama dan frasa sendi nama.Contohnya: i)Makanan itu bukan untuk Ratna tetapi untuk adiknya.

Kata nafi bukan boleh hadir sebelum frasa kerja dan frasa adjektif sekiranya kedua-dua frasa membawa maksud pertentangan maklumat. . tetapi rajin juga.Contohnya: i)Ayah tidak bekerja kerana demam. ii)Rumah kami tidak besar sangat.Kata tidak menjadi unsur nafi kepada frasa kerja dan frasa adjektif.Contohnya: i)Dia bukan berceramah tetapi berleter. ii)Murid itu bukan sahaja bijak.

 Cara Pemerihalan Secara persamaan atau ekuatif dengan penggunaan kata pemeri ialah Secara huraian atau kualitatif dengan penggunaan kata pemeri adalah .Menjadi unsur pemeri hal atau perangkai antara subjek dengan frasa-frasa utama dalam predikat. Kata pemeri dalam bahasa Melayu:ialah dan adalah.

 Kata pemeri ialah hadir di hadapan frasa nama dan menunjukkan persamaan atau ekuatif.Contoh penggunaan dalam ayat: Dakwaan bahawa dia didera oleh majikannya adalah palsu. .Contoh penggunaan dalam ayat: Tokoh Maal Hijrah 1426 ialah Tuan Haji Uthman El-Muhammady. Kata pemeri adalah hadir di hadapan frasa adjektif dan frasa sendi nama.

Kata pemeri tidak boleh hadir bersama kata nafi.kecuali dalam binaan kata nafi dan frasa adjektif.(tidak gramatis) Malaysia bukan pengeluar emas. .(gramatis)  Kata pemeri tidak boleh hadir di hadapan frasa kerja. Contoh penggunaan dalam ayat: -Malaysia ialah bukan pengeluar emas.

Terdapat juga kata sendi nama yang menganggotai golongan kata yang lain.Perkataan yang letaknya di hadapan frasa nama.iaitu: -akan(juga berfungsi sebagai kata bantu) -dalam(juga berfungsi sebagai kata nama arah dan kata adjektif) -sampai(juga berfungsi sebagai kata kerja) -antara(juga berfungsi sebagai kata nama arah) . Tiap-tiap satu mempunyai tugas atau fungsi yang berlainan dan penggunaannya ditentukan oleh peraturan yang khusus.

. masa. € Tidak boleh digunakan di hadapan kata nama yang menerangkan waktu. atau zaman.) 1.Contoh: Raja Iskandar memerintah pada zaman itu. . .Kata sendi nama ´diµ: € Digunakan khusus di hadapan kata nama atau frasa nama yang menunjukkan tempat.Contoh: Pertunjukan itu diadakan di Kota Bharu. .(bukan : Raja Iskandar memerintah di zaman itu.

Tidak boleh digunakan di hadapan kata nama yang merujuk manusia atau binatang.2.00 pagi. (bukan : Tolong berikan barang ini ke Ali.) . Contoh : Mesyuarat itu berlangsung dari pukul 9. Contoh : Mereka akan ke Kuantan esok. Tolong berikan barang ini kepada Ali. Digunakan juga di hadapan kata nama yang menunjukkan waktu atau masa. Kata sendi nama ´keµ: € € € - Digunakan di hadapan kata nama yang menunjukkan tempat atau arah yang dituju.00 hingga ke pukul 11.

. € Menunjukkan waktu atau masa.Contoh : Orang tua itu merantau dari Kedah hingga ke Johor.Contoh : Kerajaan itu terkenal sejak dari kurun ke-18. . Kata sendi nama ´ dariµ : € Menunjukkan tempat atau arah.3. .

Kata sendi nama ´ daripada ´ : € Menyatakan punca bagi manusia. haiwan. dan unsur mujarad.Contohnya : Ukiran itu diperbuat daripada logam. . benda. . .Contohnya : Daripada siapakah gerangan surat ini? € Menyatakan maksud sumber atau asal kejadian sesuatu benda.Contohnya : Edisi kedua buku itu lebih lengkap daripada edisi pertama.4. € Menunjukkkan perbezaan atau perbandingan .

. € Menyatakan perubahan keadaan. haiwan dan unsur mujarad. . .Contohnya : Ali mengirim surat kepada abang. Kata sendi nama ´ kepada ´ : € Menyatakan sasaran yang merujuk manusia. € Menyatakan pecahan. .Contohnya : Peserta bengkel dipecahkan kepada dua kumpulan.5.Suhu badannya meningkat kepada 39`c.

Contohnya : Tuliskan nama pada kertas ini. . € Sebagai perkataan yang terletak di hadapan kata nama yang menunjukkan tempat bagi perbuatan sesuatu kata kerja. . Kata nama sendi ´ pada ´ : € Menunjukkan keterangan waktu apabila mendahului kata nama yang menyatakan waktu atau masa.Contohnya : Wang itu ada pada ibu.6. mesti diikuti oleh kata nama yang merujuk manusia dan haiwan. € Apabila didahului perkataan ´adaµ. .Contohnya : Seminar itu bermula pada hari ini. .

Kata sendi nama ´untukµ dan ´bagiµ : € Menunjukkan kegunaan untuk sesuatu. untuk tidak boleh ditukar ganti dengan bagi.Dalam penggunaan yang demikian.Contohnya : Ayah membeli kereta untuk ibu.Contohnya : Kereta itu untuk/bagi kegunaan pejabat sahaja. .7. . . € Menyatakan maksud bahagian yang ditentukan atau diperuntukkan.

. € Digunakan juga sebagai unsur penegas. . . € Digunakan dalam ungkapan untuk melahirkan makna urutan satu.Contohnya : Buku itu disusun di atas meja satu demi satu.Contohnya : Demi Allah. aku tidak akan mengulangi perbuatan itu. .8. Kata sendi nama ´demiµ : € Bertugas membawa makna tujuan dan digunakan di hadapan kata nama.Contohnya : Rakyat Malaysia mesti bersatu padu demi kestabilan negara.

. Contohnya : Mereka berbincang tentang masalah negara.9. Kata sendi nama ´tentangµ : € Digunakan - sebagai unsur yang membawa maksud rujukan sesuatu yang tidak tentu.

iaitu sebagai kata di hadapan kata nama yang membawa maksud perbandingan. . Kata sendi nama ´sepertiµ.10. ´umpamaµ. ´ laksanaµ : € Mempunyai fungsi yang sama. ´bagaiµ. .Contohnya : Pemuda itu berlagak seperti/bagai/umpama/laksana/ orang kaya.

iaitu sebagai alat.Contohnya : Ayah pergi ke pekan dengan ubi. € Membawa maksud memakai atau menggunakan. € Membawa maksud cara sesuatu itu dilakukan. . . Kata sendi nama ´denganµ : € Membawa maksud bersama-sama atau beserta. .11. .Contohnya : Ani melukis potret itu dengan cat air. . € Menyatakan keadaan perbandingan yang serupa atau sama.Contohnya : Dia memulakan setiap pekerjaan dengan bacaan doa.Contohnya : Warna bajunya sama biru dengan warna bajuku.

12. Kata sendi nama ´sejakµ, ´semenjakµ :
€ Bertugas -

membawa maksud penanda waktu atau masa dan digunakan di hadapan kata nama. Contohnya : Hasnah sentiasa sugul sejak/semenjak kematian suaminya.

13. Kata sendi nama ´terhadapµ :
€ Digunakan

sebagai unsur yang membawa maksud rujukan yang melibatkan manusia atau haiwan. - Contohnya : Jangan bersikap biadap terhadap orang tua.

14. Kata sendi nama ´akanµ :
€ Digunakan

di hadapan kata nama yang merujuk manusia, dan pengunaannya mesti didahului oleh kata adjektif yang bersifat emotif. - Contohnya : Wanita itu amat rindu akan anaknya.

15. € Menunjukkan hubungan yang membawa maksud sebab.Contohnya : Buku Pelita Bahasa Melayu terkarang oleh Za·ba.Contohnya : Pemain badminton itu kalah oleh (sebab) kekurangan latihan. Kata sendi nama ´olehµ : € Menunjukkan hubungan pembuat dalam ayat pasif. . . .

. Contohnya : Pegawai itu berjaga hingga/sampai pagi.16. waktu atau tempat. Kata sendi nama ´hinggaµ dan ´sampaiµ : € Untuk - membawa maksud perihal peringkat dan had masa.

Contohnya : Antara ilmu perubatan dengan ilmu biologi ada persamaannya.17.Contohnya : Kita harus fasih bertutur dalam bahasa kebangsaan kita. Kata sendi nama ´dalamµ dan ´antaraµ : € Berfungsi sebagai kata sendi nama yang membawa pengertian lingkungan yang tidak mempunyai ruang atau jarak . . .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->