P. 1
Kata Adjektif,Kata Tugas Dan Akronim

Kata Adjektif,Kata Tugas Dan Akronim

|Views: 739|Likes:
Published by Shabarina

More info:

Published by: Shabarina on Jan 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

DIPERSEMBAHKAN OLEH: RUSLINA IFFA HIDAYAH AZURA ADAWIYAH

Jenis Kata Adjektif Pembentukan kata Adjektif Kata adjektif dalam bentuk perbandingan

KATA ADJEKTIF

Sifatan
Warna Ukuran

JENIS KATA ADJEKTIF

Bentuk waktu Jarak Cara Perasan Pancainder a

PEMBENTUKAN KATA ADJEKTIF Kata Adjektif Tu ggal Kata Adjektif Terbitan Kata Adjektif Ganda Kata Adjektif Majmuk .

KATA ADJEKTIF DALAM BENTUK PERBANDINGAN Darjah Biasa Darjah Bandingan Darjah Penghabisan .

Kelompok Dasar Kata Tugas Kata Praklausa KATA TUGAS Kata Pascakata Kata Prafrasa .

KELOMPOK DASAR KATA TUGAS Kata penyambun g ayat Kata hubung gabungan Kata hubung pancangan Kata hubung pancangan relatif Kata hubung pancangan komplemen Kata hubung pancangan keterangan .

KATA PRAKLAU A Kata seru Kata tanya Kata perintah Kata p·benar Kata pangkal ayat .

Kata bantu Kata penguat Kata penegas KATA PRAFRASA Kata nafi Kata pemeri Kata sendi nama Kata arah Kata bilangan .

KATA ASCAKATA Kata eneka Kata Pembenda .

Kata ini menerangkan keadaan atau sifat sesuatu nama.Kata adjektif ialah kata yang menjadi inti dalam frasa adjektif.Kata adjektif boleh diikuti atau didahului dengan kata bantu seperti : Paling. Amat Sungguh Sekali sangat .

€ Kata adjektif dapat dikenal pasti dan dibezakan daripada kata nama dan kata kerja dengan cirinya boleh didahului dan diikuti oleh kata penguat. € Contoh: Amat sakit Sakit sungguh Contoh-contoh ayat : Adik saya tinggi juga . . Hujan pagi ini amat lebat sekali.

manis.segera Bujur.pendek.bundar Kurus.tawar Lembut.nyaring.keras Kacak.lambat.wangi.malas.tengik Masin.biru.Penggolongan kata adjektif bolehdilihat berdasarkan jadual: JENIS Sifat atau keadaan Warna Cara Jarak Waktu Bentuk Ukuran Perasaan Pancaindera : Bau Rasa Sentuh Pandang dengar CONTOH Rajin.nipis Sayang.suka.lesu.bulat.jauh Silam.kuat . Harum.hodoh Merdu.marah.suntuk.busuk.lewat.hijau Perlahan.licin.kuning.hampir.benci.berani Merah.laju Dekat.cantik.

KATA ADJEKTIF SIFATAN ATAU KEADAAN Terdiri daripada perkataan yang memberikan sifatan atau keadaan sebagai unsur keterangan nama. CONTOHNYA: € Baik € Curiga € Cerdik € Pandai .

Pekerja itu menyiapkan tugasnya dengan agak gopoh. . KATA ADJEKTIF WARNA Kata adjektif jenis ini terdiri daripada perkataan yang membawa pengertian warna sebagai unsur keterangan.CONTOH AYAT Budak baik selalu dipuji.

.CONTOH Biru Hijau Perang CONTOH AYAT Baju merah itu kepunyaanku. Daun-daun hijua tiada lagi pada pokok itu.

c nt h: Panjang Pendek C nt h ayat: Jambatan panjang itu baru didirikan.KATA ADJEKTIF UKURAN Jenis perkataan yang membawa pengertian ukuran sebagai bentuk keterangan. Bilik kecil mudah diurus .

Pemuda itu mudah dicam kerana berdagu lengkuk. . Contoh Bulat Lonjong Contoh ayat: Bola ragbi berbentuk lonjong.KATA ADJEKTIF BENTUK Jenis perkataan yang membawa pengertian rupa bentuk sebagai unsur keterangan.

KATA ADJEKTIF WAKTU Perkataan yang membawa pengertian konsep masa sebagai unsur keterangan. € . Contoh € Baharu Contoh ayat Lama € Jalan lama untuk ke kampung itu telah di baiki. Kanak-kanak suka makan makanan segera.

€ . Contoh € Jauh Contoh ayat Dekat € Rumah yang dituju itu sungguh jauh Rumahnya paling hampir dengan sekolah.Kata Adjektif jarak Perkataan yang membawa pengertian konsep ruang antara dua bentuk atau keadaan antara dua kata nama.

Contoh Cepat Contoh Ayat Lincah Tindak balas orang itu sungguh cepat.Kata Adjektif Cara Jenis perkataan yang membawa pengertian keadaan kelakuan seperti ragam. Pengaliran air sungai itu sungguh deras. .

.Kata adjektif Perasaan Terdiri daripada perkataan yang membawa konsep perasaan sebagai penerang kata kata nama dan diikuti oleh kata sendi nama. Contoh Rindu Contoh yat Benci Dia amat rindu akan emaknya. Saya sangat benci dengan kelakuan buruknya.

.Kata Adjektif Pancaindera Terdiri daripada perkataan yang membawa pengertiaan konsep rasa.dengar.sentuh.atau gabungan kelima-lima indera.pandang.bau.sebbagai penerang kata nama 1)DERIA RASA CONTOH: Sedap Manis Contoh ayat: 1) Minuman itu sungguh manis . 2) Pisang muda kelat rasanya.

DERIA DENGAR Bising Merdu Contoh ayat: 1)Penyanyi itu mempunyai suara yang merdu.DERIA PANDANG Cantik Tampan Contoh ayat: 1) Pemandangan di pinggir laut itu ssungguh cantik 2) Bayi yang comel itu memenangi hadiah utama. 2)Bunyi biolanyaa sungguh mersik. .

. DERIA SENTUH Halus Licin Contoh ayat: 1)Kain halus itu hasil tenungan tangan . 2)Jangan suka memakia kain lembap. 2)Minyak tengik itu jangan diguna.DERIA BAU € Harum Busuk Contoh ayat: 1)Bedak sejuk itu harum baunya.

jauhjauh.panjang tangan Besar-besar.kehandalan.luas . hati.Bentuk Kata adjektif tunggal Kata adjektif terbitan Kata adjektif majmuk Kata adjektif ganda Contoh Segar .tajam.rabun ayam.setinggi-tinggi .seluas merah.malu merah Keluasan .

. KATA ADJEKTIF TERBITAN Terdiri daripada kata dasar yang menerima imbuhan.KATA ADJEKTIF TUNGGAL Terdiri daripada hanya satu perkataan atau bentuk kata tunggal Terhasil daripada bentuk kata dasar. Warna kuning digemari oleh kakaknya. Contoh: Sumbangan saya kepada negara masih kecil amat.

I.. APITAN KATA ADJEKTIF Ke-««..-an. :Gabungan apitan ke-««.: Kelulusannya tidak setinggi adiknya. II. . Contoh awalan se.: Dalam kumpulan kami. Awalan kata adjektif Awalan ter.dialah yang termuda.:Membawa pengertian sama.-an dengan satu kata dasar daripada jenis kata nama menerbitkan bentuk kata adjektif yang menunjukkan suatu keadaan atau sifat kata nama yang diterangkan. Contoh awalan ter. Contoh ayat: Cara hidupnya sungguh kebaratan. Awalan se.:Menjelaskan keadaan paling.

. dan ²in-. 3)SISIPAN ²erContoh ayat :Bunyi gerodak kedengaran apabila tabung duit itu jatuh.-el-.4 jenis sisipan ialah ²em-. atau kata kerja dengan sisipan. Contoh ayat : Kulit gelembung itu mulai menanah. 2)SISIPAN ²el-.: Contoh ayat :Tepukan daripada penyokongnya begitu gemuruh.SISIPAN KATA ADJEKTIF Dibentuk melalui gabungan kata dasar daripada jenis kata adjektif. 4)SISIPAN -inContoh ayat: Sastera Melayu moden adalah kesinambungan daripada sastera Malayu lama. 1)SISIPAN ²em.-er-.kata nama.

KATA ADJEKTIF GANDA Menggandakan kata adjektif tunggal untuk mmeberi makna keadaan sifat secara menyeluruh. Rumah di bandar itu besar-besar belaka. Penggandaan separa berawalan. i. i. Penggandaan separa akhiran Contoh ayat : Harimau jadi-jadian itu menakutkan penduduk kampung. Contoh ayat : Sepandai-pandai penipu itu akhirnya tertipu juga. PENGGANDAAN SEPARA KATA ADJKETIF Menggandakan kata adjektif tanpa menggandakan imbuhannya. . Contoh ayat : 1.

KATA ADJEKTIF DALAM BENTUK PERBANDINGAN DARJAH BIASA : . Merangkaikan dua kata dasar atau lebih yang membawa makna tertentu. Pakaian pengantin itu berwarna kuning langsat. Penggandaan berentak kata adjektif. KATA ADJEKTIF MAJMUK. Contoh ayat : Dia dijumpai kusut-masai setelah sesat di dalam hutan. Contoh ayat : i.i. Pengulangan kata dasar berasaskan rentak bunyi tertentu dalam kata dasar.

Se. Contoh ayat : Gadis itu secantik puteri raja. Bandingan yang sama : Menggunakan awalan se-. Contoh ayat : Murid itu kurang pandai daripada murid lain. DARJAH PENGHABISAN Darjah penghabisan dapat dilakukan dengan cara berikut : 1. DARJAH BANDINGAN 1.+ kata adjektif + gandaan +kata nama Contoh : Sepandai-pandai tupai . Bandingan yang berbeza :menggunakan kata penguat lebih atau kurang. (Secantik boleh jadi sama cantik) \ 2.Contoh ayat : i. Malam ini bulan terang.

.+ kata adjketif Contoh :Terpandai 3)Paling + kata adjektif Contoh : paling pandai 4)Kata adjektif + sekali Contoh : baik sekali 5)ter + amat/sangat +kata adjektif Contoh : teramat baik 6)amat/sungguh/sangat + kata adjektif + sekali Contoh:amat pandai sekali.2) ter.

katakata tugas dapat dikelompokkan kepada: (a) kata penyambung ayat. frasa kerja.Kata tugas Kata tugas tidak berfungsi sebagai unsur inti dalam sebarang predikat. (b) kata praklausa. dan (d) kata pascakata . klausa. baik predikat frasa nama. ataupun frasa adjektif. Kata tugak mempunyai tugas-tugas tertentu dalam pembinaan sesuatu frasa. Berdasarkan kreteria kedudukan dan fungsinya dalam binaan ayat. dan ayat. (c) kata prafrasa.

lalu. serta. dan (b) kata hubung pancangan (kata hubung tak setara) Kata hubung gabungan 1. dan sambil. Antara kata yang tergolong sebagai kata hubung gabungan termasuklah atau. dan. 3. malahan. manakala. tetapi. Yang berikut ini ialah contoh penggunaan kata hubung gabungan dalam ayat: Dia membaca sambil mendengar muzik Hani penyabar tetapi adiknya gelojoh Anisah gemar akan buah ciku dan jambu .Kata penyambung ayat/kata hubung Kata penyambung ayat ialah kata hubung Kata hubung ini terbahagi kepada : (a) kata hubung gabungan (kata hubung setara). Kata hubung gabungan menghubungkan dua klausa atau lebih yang sama tara sifatnya 2.

dan (c) kata hubung pancangan keterangan Kata hubung pancangan relatif atau ringkasnya kata relatif digunakan untuk menghubungkan klausa utama dengan klausa kecil yang lain.Kata hubung pancangan Kata hubung pancangan menyambung klausa tak setara atau klausa pancangan pada klausa utama (klausa induk) Kata hubung pancangan terbahagi kepada tiga jenis. (b) kata hubung pancangan komplemen. Kata relatif yang digunakan ialah yang Contoh ayat Lelaki yang meminang anak gadis Tuk penghulu sudah berumur . iaitu: (a) kata hubung pancangan relatif.

(b) Kerajaan perlu meningkatkan sektor pertanian untuk mengawal inflasi Kata hubung pancangan keterangan atau ringkasnya kata hubung keterangan berfungsi menghubungkan klausa yang menjadi keterangan pada satu klausa utama.Kata hubung pancangan komplemen atau ringkasnya kata komplemen digunakan untuk menghubungkan sata klausa yang menjadi komplemen atau pelengkap pada klausa utama. Kata komplemen yang digunakan ialah bahawa dan untuk Contoh ayat: (a) Jurulatih kami menyatakan bahawa kami perlu berlatih dengan gigh. .

lantaran. supaya. sekalipun agar. selepas walaupun. jikalau. semasa. untuk dengan seolah-olah. kendatipun. ketika.Kata hubung keterangan terdiri darupada kategori yang berikut: Kata hubung keterangan Keterangan sebab Keterangan syarat Keterangan akibat Keterangan waktu Contohnya kerana. seperti Keterangan pertentangan Keterangan tujuan Keterangan cara Keterangan bandingan . setelah. oleh sebab sekiranya. apabila. sewaktu. kalau. sungguhpun. jika hingga. tatkala. sehingga sementara. biarpun. sebelum. andai kata. meskipun.

cantinya kereta ini! . Kata seru Dugunakan untuk melahirkan pelbagai perasaan dan menghasilkan ayat seruan.Kata praklausa Kata praklausa ialah kata yang hadir di hadapan klausa Antara kata yang tergolong sebagai kata praklausa ialah kata seru. dan wahai. bisanya tikamanmu. pantang datuk nenek aku dinista begitu! Wah. kata perintah. amboi. Antara kata seru yang terdapat dalam bahasa Melayu termasuklah aduh. ah. kata tanya. syabas. ehem. kata pembenar. oh. dan kata pangkal ayat. aduhai. eh. cis. Antara perasaan yang dimaksudkan itu termasuklah hairan·takjub. sedih terkejut. celaka. marah. wah. Tuah! Cis. Contoh ayat: Aduh. dan gembira.

contoh kata tanya ialah mengapa. kata tanya boleh wujud dalam bentuk kata ganti nama seperti apa. Sekiranya kata tanya dikedepankan. dan mana. siapa.Kata tanya Digunakan untuk menanyakan sesuatu. dan bagaimana. bila. Contoh penggunaan kata tanya: Apakah nama pusat pentadbiran Malaysia yang baharu? Bagaimanakah kesihatan bapa kamu sekarang? Yang menang dalam pertandingan itu siapa? . Dalam ayat. berapa. kata tanya hadir sebagai predikat atau sebahagian daripada predikat. maka kata tersebut perlu disertai partikel ²kah.

Tuan Haji. Jemput duduk. Contoh ayat perintah termasuklah jangan. jemput. minta. usahm sila. Contoh penggunaan ayat perintah: Harap murid-murid tidak melalui kawasan ini. Usah dikenang perkara yang lalu . tolong dan harap.Kata perintah Digunakan dalam ayat perintah untuk menimbulkan sesuatu tindak balas. Tolong undurkan kereta awak.

Contoh penggunaan kata pembenar: Benar. Tun Dr. Itali telah pun mengundurkan tenteranya dari Iraq. air meliputi 70% daripada permukaan bumi Betul. benar. Muhathir penasihat Petronas dan Proton. Kata pembenar yang wujud dalam bahasa Melayu ialah ya.Kata pembenar Digunakan untuk mengesahkan sesuatu pertanyaan. dan betul. . Ya.

Kerap digunakan dalam bahasa klasik dan jarang-jarang digunakan dalam bahasa moden. Adapun pada zaman itu Hang Jebat bukan barang-barang orang. Antara kata pangkal ayat yang terdpat dalam bahasa Melayu termasuklah adapun. .Kata pangkal ayat Hadir di bahagian hadapan ayat yang menjadi penanda kesinambungan ayat dalam wacana. Contoh penggunan dalam ayat. Maka Seri Teri Buana pun keluar semayam dihadapan Demang Lebar Daun. kalakian. dan syahadan. arakian. Alkisah maka tersebutlah perkataan sebuah negeri di tanah Andalas. sebermula. alkisah. maka. hatta. sekali peristiwa.

dan kata bilangan. kata sendi nama. iaitu sama ada frasa nama. Kata prafrasa bolej dijeniskan kepada kata bantu. dan frasa sendi nama dengan menimbulkan makna-makna tambahan daripada segi aspek waktu atau ragam. kata nafi. atau frasa adjektif. kata arah. Kata bantu Bertugas membantu frasa kerja.Kata prafrasa Hadir di hadapan frasa. kata penguat. frasa kerja. kata pemeri. frasa adjektif. Kata bantu aspek Kata Bantu Kata bantu ragam . kata penegas.

masih. pernah. dan telah Contoh penggunaan kata bantu aspek: Adik-adik Nora sedang melukis Mereka sudah tiba di rumah Sukarelawan Malaysia masih berada di Kashmir Saya akan menyambung pelajaran di Mesir Bayi itu belum bernama . Antara kata bantu aspek yang terdapat dalam bahasa Melayu termasuklah akan. sudah. atau masa hadapan. belum.Kata bantu aspek Menimbulkan suasana perbezaan masa. sama ada masa lampau. sedang. masa kini.

mahu. dapat. Jamilah dapat menjawab semua pertanyaan menemu duga. .Kata bantu ragam Menerangkan ragam peraaan yang berkaitan dengan perbuatan yang dilakukan seperti boleh. hendak. harus.µ kata penjaga pintu. Saya hendak membantu mereka Aiman mahu pergi setelah diajak berkali-kali Kita mesti minum selepas makan ´ Kamu boleh masuk jika ada tiket. dan mesti Contoh penggunaan kata bantu ragam Kita mesti mengebumikan jenazah itu dengan segera.

termasuk pelajar-pelajar untuk membezakan konsep akronim dengan singkatan. Kedua-dua akronim dengan singkatan kata mempunyai fungsi dan cara pembentukannya yang tersendiri .AKRONIM Istilah (sumber Kamus Dewan edisi keempat) Kependekan yg terbentuk drpd gabungan huruf-huruf pertama atau suku kata beberapa perkataan yg boleh diujarkan sbg satu perkataan (mis RISDA. terdapat kekeliruan dalam kalangan pengguna bahasa Melayu. Konsep akronim Dalam hal akronim dan singkatan ini. MARA).

Dalam bahasa Melayu. Hal ini menunjukkan cara pembentukan akronim tidaklah seperti pembentukan kata-kata tunggal yang lain. .Akronim ialah bentuk kata tunggal yang terjadi atau terbentuk daripada huruf-huruf pertama atau suku kata. Gabungan huruf awal dan suku kata daripada satu rangkai kata ditulis serta dilafazkan sebagai satu kata yang wajar. ataupun bahagianbahagian daripada perkataan-perkataan lain. akronim tergolong ke dalam kata tunggal walaupun terbentuk daripada percantuman bunyi-bunyi pertama dalam sejumlah perkataan atau percantuman bahagian-bahagian daripada beberapa patah perkataan.

Contoh-contoh akronim ASEAN . PM .[kimia] Magnesium (Magnesium).Association of South East Asian Nations (Persatuan Negaranegara Asia Tenggara).Post Meridiem (after noon). . Perdana Menteri (Prime Minister). CPU .Central Processing Unit DVD . Digital Video Disc.Digital Versatile Disc. Mg .

. 8MP .lawan i.KBSM .istilah ekonomi (economic term). HIV .Standards and Industrial Research Institute of Malaysia (Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia). .Eighth Malaysian Plan. . lwn. SIRIM .e.Human Immunodeficiency Virus.Kurikulum Baru Sekolah Menengah.

paling. Masakan ibunya paling sedap. . -contohnya. dan agak.terlalu.Kata yang mendahului kata adjektif untuk menguatkan maksud Penguat hadapan Tiga jenis kata penguat Penguat belakang Penguat bebas Kata penguat hadapan -perkataan yang letaknya di hadapan kata adjektif. -contohpenggunaannya dalam ayat: Terlalu sukar untuk mendaki gunung itu. Buku yang dibawanya itu agak tebal.

-contohnya. Indah nian puteri bunian. dan nian. Cantik benar rumah di atas bukit itu.Kata penguat belakang -perkataan yang letaknya di belakang kata adjektif. . -contoh penggunaan dalam ayat: Kelakuan budak-budak itu baik sekali. Indah nian pemandangan di pulau peranginan ini. benar. sekali. Lambat benar bas itu tiba.

b)Pemandangan di perbatasan indah sungguh. -contohnya. -contoh penggunaan dalam ayat:  -perkataan yang letaknya atau kedudukannya bebas. a)Pemandangan di perbatasan sungguh indah.Kata penguat bebas sama ada di hadapan atu di belakang kata adjektif.iaitu a)Pakaian seragam pasukan itu amat kemas. sangat. dan sungguh. . a)Sungai itu sangat dalam. amat. b)Pakaian seragam pasukan itu kemas amat. b)Sungai itu dalam sangat.

iii)Dialah bakal isteri saya. dan ²tah -contoh penggunaan dalam ayat: i)Siapakah yang merasmikan bangunan itu? ii)Apatah daya kita. Dua jenis kata penegas: a)yang menegaskan hanya frasa predikat atau bahagian-bahagiannya. -lah. Berfungsi memberi penekanan pada bahagian-bahagian tertentu dalam ayat. . -contoh: -kah.

iaitu frasa nama sebagai subjek atau bahagiannya atau frasa predikat atau bahagian-bahagiannya. Encik Abu pun datang. . Tetamu kehormat itu belum tiba lagi. pun.b)menegaskan kedua-dua bahagian ayat. hanya.tentu sekali pekerja-pekerjanya akan datang jua. jua. dan memang -contoh penggunaan dalam ayat: Kami juga ingin ke pekan. sahaja. -contoh: juga. lagi. Hujan hanya akan turun pada musim dingin. Budak-budak memang suka permainan itu.

Contohnya: i)Makanan itu bukan untuk Ratna tetapi untuk adiknya. Kata bukan menjadi unsur nafi kepada frasa nama dan frasa sendi nama. frasa kerja. Dua bentuk kata nafi:bukan dan tidak. iaitu frasa nama. . ii)Projek itu bukan usaha saya. frasa adjektif dan frasa sendi nama. iii)Surat itu bukan untuk kakak.Perkataan yang menjadi unsur nafi frasa-frasa predikat.

Contohnya: i)Dia bukan berceramah tetapi berleter. ii)Rumah kami tidak besar sangat. tetapi rajin juga. Kata nafi bukan boleh hadir sebelum frasa kerja dan frasa adjektif sekiranya kedua-dua frasa membawa maksud pertentangan maklumat.Contohnya: i)Ayah tidak bekerja kerana demam. ii)Murid itu bukan sahaja bijak.Kata tidak menjadi unsur nafi kepada frasa kerja dan frasa adjektif. .

 Cara Pemerihalan Secara persamaan atau ekuatif dengan penggunaan kata pemeri ialah Secara huraian atau kualitatif dengan penggunaan kata pemeri adalah .Menjadi unsur pemeri hal atau perangkai antara subjek dengan frasa-frasa utama dalam predikat. Kata pemeri dalam bahasa Melayu:ialah dan adalah.

Contoh penggunaan dalam ayat: Dakwaan bahawa dia didera oleh majikannya adalah palsu. Kata pemeri ialah hadir di hadapan frasa nama dan menunjukkan persamaan atau ekuatif.Contoh penggunaan dalam ayat: Tokoh Maal Hijrah 1426 ialah Tuan Haji Uthman El-Muhammady. Kata pemeri adalah hadir di hadapan frasa adjektif dan frasa sendi nama. .

Kata pemeri tidak boleh hadir bersama kata nafi.(tidak gramatis) Malaysia bukan pengeluar emas. .kecuali dalam binaan kata nafi dan frasa adjektif. Contoh penggunaan dalam ayat: -Malaysia ialah bukan pengeluar emas.(gramatis)  Kata pemeri tidak boleh hadir di hadapan frasa kerja.

Perkataan yang letaknya di hadapan frasa nama. Terdapat juga kata sendi nama yang menganggotai golongan kata yang lain.iaitu: -akan(juga berfungsi sebagai kata bantu) -dalam(juga berfungsi sebagai kata nama arah dan kata adjektif) -sampai(juga berfungsi sebagai kata kerja) -antara(juga berfungsi sebagai kata nama arah) . Tiap-tiap satu mempunyai tugas atau fungsi yang berlainan dan penggunaannya ditentukan oleh peraturan yang khusus.

(bukan : Raja Iskandar memerintah di zaman itu. masa.Contoh: Pertunjukan itu diadakan di Kota Bharu.Contoh: Raja Iskandar memerintah pada zaman itu. atau zaman.Kata sendi nama ´diµ: € Digunakan khusus di hadapan kata nama atau frasa nama yang menunjukkan tempat. . . . .) 1. € Tidak boleh digunakan di hadapan kata nama yang menerangkan waktu.

2. (bukan : Tolong berikan barang ini ke Ali. Contoh : Mereka akan ke Kuantan esok. Contoh : Mesyuarat itu berlangsung dari pukul 9. Tolong berikan barang ini kepada Ali.) . Tidak boleh digunakan di hadapan kata nama yang merujuk manusia atau binatang.00 hingga ke pukul 11.00 pagi. Kata sendi nama ´keµ: € € € - Digunakan di hadapan kata nama yang menunjukkan tempat atau arah yang dituju. Digunakan juga di hadapan kata nama yang menunjukkan waktu atau masa.

. . . Kata sendi nama ´ dariµ : € Menunjukkan tempat atau arah.Contoh : Kerajaan itu terkenal sejak dari kurun ke-18.Contoh : Orang tua itu merantau dari Kedah hingga ke Johor. € Menunjukkan waktu atau masa.3.

benda. Kata sendi nama ´ daripada ´ : € Menyatakan punca bagi manusia. .Contohnya : Edisi kedua buku itu lebih lengkap daripada edisi pertama. € Menunjukkkan perbezaan atau perbandingan .Contohnya : Ukiran itu diperbuat daripada logam. haiwan.4.Contohnya : Daripada siapakah gerangan surat ini? € Menyatakan maksud sumber atau asal kejadian sesuatu benda. dan unsur mujarad. . .

Contohnya : Ali mengirim surat kepada abang. .Contohnya : Peserta bengkel dipecahkan kepada dua kumpulan. haiwan dan unsur mujarad. € Menyatakan pecahan.Suhu badannya meningkat kepada 39`c. . € Menyatakan perubahan keadaan. . Kata sendi nama ´ kepada ´ : € Menyatakan sasaran yang merujuk manusia. .5.

Contohnya : Tuliskan nama pada kertas ini. € Sebagai perkataan yang terletak di hadapan kata nama yang menunjukkan tempat bagi perbuatan sesuatu kata kerja. mesti diikuti oleh kata nama yang merujuk manusia dan haiwan. € Apabila didahului perkataan ´adaµ. . .Contohnya : Wang itu ada pada ibu.6.Contohnya : Seminar itu bermula pada hari ini. Kata nama sendi ´ pada ´ : € Menunjukkan keterangan waktu apabila mendahului kata nama yang menyatakan waktu atau masa. . .

. Kata sendi nama ´untukµ dan ´bagiµ : € Menunjukkan kegunaan untuk sesuatu. .7. untuk tidak boleh ditukar ganti dengan bagi.Contohnya : Ayah membeli kereta untuk ibu. € Menyatakan maksud bahagian yang ditentukan atau diperuntukkan.Contohnya : Kereta itu untuk/bagi kegunaan pejabat sahaja.Dalam penggunaan yang demikian. .

. Kata sendi nama ´demiµ : € Bertugas membawa makna tujuan dan digunakan di hadapan kata nama. .8.Contohnya : Rakyat Malaysia mesti bersatu padu demi kestabilan negara.Contohnya : Demi Allah. aku tidak akan mengulangi perbuatan itu. . € Digunakan juga sebagai unsur penegas. . € Digunakan dalam ungkapan untuk melahirkan makna urutan satu.Contohnya : Buku itu disusun di atas meja satu demi satu.

Kata sendi nama ´tentangµ : € Digunakan - sebagai unsur yang membawa maksud rujukan sesuatu yang tidak tentu. Contohnya : Mereka berbincang tentang masalah negara. .9.

. ´ laksanaµ : € Mempunyai fungsi yang sama.10.Contohnya : Pemuda itu berlagak seperti/bagai/umpama/laksana/ orang kaya. . ´umpamaµ. ´bagaiµ. Kata sendi nama ´sepertiµ. iaitu sebagai kata di hadapan kata nama yang membawa maksud perbandingan.

Contohnya : Dia memulakan setiap pekerjaan dengan bacaan doa.Contohnya : Warna bajunya sama biru dengan warna bajuku. .Contohnya : Ayah pergi ke pekan dengan ubi.11. € Membawa maksud memakai atau menggunakan. . iaitu sebagai alat. . € Membawa maksud cara sesuatu itu dilakukan. . Kata sendi nama ´denganµ : € Membawa maksud bersama-sama atau beserta. . € Menyatakan keadaan perbandingan yang serupa atau sama.Contohnya : Ani melukis potret itu dengan cat air.

12. Kata sendi nama ´sejakµ, ´semenjakµ :
€ Bertugas -

membawa maksud penanda waktu atau masa dan digunakan di hadapan kata nama. Contohnya : Hasnah sentiasa sugul sejak/semenjak kematian suaminya.

13. Kata sendi nama ´terhadapµ :
€ Digunakan

sebagai unsur yang membawa maksud rujukan yang melibatkan manusia atau haiwan. - Contohnya : Jangan bersikap biadap terhadap orang tua.

14. Kata sendi nama ´akanµ :
€ Digunakan

di hadapan kata nama yang merujuk manusia, dan pengunaannya mesti didahului oleh kata adjektif yang bersifat emotif. - Contohnya : Wanita itu amat rindu akan anaknya.

Contohnya : Pemain badminton itu kalah oleh (sebab) kekurangan latihan. . .Contohnya : Buku Pelita Bahasa Melayu terkarang oleh Za·ba. Kata sendi nama ´olehµ : € Menunjukkan hubungan pembuat dalam ayat pasif. . € Menunjukkan hubungan yang membawa maksud sebab.15.

Contohnya : Pegawai itu berjaga hingga/sampai pagi.16. . waktu atau tempat. Kata sendi nama ´hinggaµ dan ´sampaiµ : € Untuk - membawa maksud perihal peringkat dan had masa.

. . Kata sendi nama ´dalamµ dan ´antaraµ : € Berfungsi sebagai kata sendi nama yang membawa pengertian lingkungan yang tidak mempunyai ruang atau jarak .Contohnya : Kita harus fasih bertutur dalam bahasa kebangsaan kita.Contohnya : Antara ilmu perubatan dengan ilmu biologi ada persamaannya.17.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->