P. 1
Kata Adjektif,Kata Tugas Dan Akronim

Kata Adjektif,Kata Tugas Dan Akronim

Ratings:
(0)
|Views: 727|Likes:
Published by Shabarina

More info:

Published by: Shabarina on Jan 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

DIPERSEMBAHKAN OLEH: RUSLINA IFFA HIDAYAH AZURA ADAWIYAH

Jenis Kata Adjektif Pembentukan kata Adjektif Kata adjektif dalam bentuk perbandingan

KATA ADJEKTIF

Sifatan
Warna Ukuran

JENIS KATA ADJEKTIF

Bentuk waktu Jarak Cara Perasan Pancainder a

PEMBENTUKAN KATA ADJEKTIF Kata Adjektif Tu ggal Kata Adjektif Terbitan Kata Adjektif Ganda Kata Adjektif Majmuk .

KATA ADJEKTIF DALAM BENTUK PERBANDINGAN Darjah Biasa Darjah Bandingan Darjah Penghabisan .

Kelompok Dasar Kata Tugas Kata Praklausa KATA TUGAS Kata Pascakata Kata Prafrasa .

KELOMPOK DASAR KATA TUGAS Kata penyambun g ayat Kata hubung gabungan Kata hubung pancangan Kata hubung pancangan relatif Kata hubung pancangan komplemen Kata hubung pancangan keterangan .

KATA PRAKLAU A Kata seru Kata tanya Kata perintah Kata p·benar Kata pangkal ayat .

Kata bantu Kata penguat Kata penegas KATA PRAFRASA Kata nafi Kata pemeri Kata sendi nama Kata arah Kata bilangan .

KATA ASCAKATA Kata eneka Kata Pembenda .

 Amat Sungguh Sekali sangat .Kata adjektif ialah kata yang menjadi inti dalam frasa adjektif.Kata ini menerangkan keadaan atau sifat sesuatu nama.Kata adjektif boleh diikuti atau didahului dengan kata bantu seperti : Paling.

Hujan pagi ini amat lebat sekali. .€ Kata adjektif dapat dikenal pasti dan dibezakan daripada kata nama dan kata kerja dengan cirinya boleh didahului dan diikuti oleh kata penguat. € Contoh: Amat sakit Sakit sungguh Contoh-contoh ayat : Adik saya tinggi juga .

nyaring.malas.tawar Lembut.tengik Masin.manis.pendek.hodoh Merdu.benci.kuat .licin.Penggolongan kata adjektif bolehdilihat berdasarkan jadual: JENIS Sifat atau keadaan Warna Cara Jarak Waktu Bentuk Ukuran Perasaan Pancaindera : Bau Rasa Sentuh Pandang dengar CONTOH Rajin.lambat.nipis Sayang.marah. Harum.segera Bujur.suntuk.cantik.lesu.laju Dekat.wangi.hampir.suka.lewat.hijau Perlahan.biru.kuning.busuk.bulat.jauh Silam.berani Merah.bundar Kurus.keras Kacak.

CONTOHNYA: € Baik € Curiga € Cerdik € Pandai .KATA ADJEKTIF SIFATAN ATAU KEADAAN Terdiri daripada perkataan yang memberikan sifatan atau keadaan sebagai unsur keterangan nama.

CONTOH AYAT Budak baik selalu dipuji. Pekerja itu menyiapkan tugasnya dengan agak gopoh. . KATA ADJEKTIF WARNA Kata adjektif jenis ini terdiri daripada perkataan yang membawa pengertian warna sebagai unsur keterangan.

Daun-daun hijua tiada lagi pada pokok itu.CONTOH Biru Hijau Perang CONTOH AYAT Baju merah itu kepunyaanku. .

KATA ADJEKTIF UKURAN Jenis perkataan yang membawa pengertian ukuran sebagai bentuk keterangan. Bilik kecil mudah diurus . c nt h: Panjang Pendek C nt h ayat: Jambatan panjang itu baru didirikan.

Pemuda itu mudah dicam kerana berdagu lengkuk. .KATA ADJEKTIF BENTUK Jenis perkataan yang membawa pengertian rupa bentuk sebagai unsur keterangan. Contoh Bulat Lonjong Contoh ayat: Bola ragbi berbentuk lonjong.

KATA ADJEKTIF WAKTU Perkataan yang membawa pengertian konsep masa sebagai unsur keterangan. € . Kanak-kanak suka makan makanan segera. Contoh € Baharu Contoh ayat Lama € Jalan lama untuk ke kampung itu telah di baiki.

€ .Kata Adjektif jarak Perkataan yang membawa pengertian konsep ruang antara dua bentuk atau keadaan antara dua kata nama. Contoh € Jauh Contoh ayat Dekat € Rumah yang dituju itu sungguh jauh Rumahnya paling hampir dengan sekolah.

Contoh Cepat Contoh Ayat Lincah Tindak balas orang itu sungguh cepat.Kata Adjektif Cara Jenis perkataan yang membawa pengertian keadaan kelakuan seperti ragam. Pengaliran air sungai itu sungguh deras. .

.Kata adjektif Perasaan Terdiri daripada perkataan yang membawa konsep perasaan sebagai penerang kata kata nama dan diikuti oleh kata sendi nama. Contoh Rindu Contoh yat Benci Dia amat rindu akan emaknya. Saya sangat benci dengan kelakuan buruknya.

2) Pisang muda kelat rasanya.sebbagai penerang kata nama 1)DERIA RASA CONTOH: Sedap Manis Contoh ayat: 1) Minuman itu sungguh manis .atau gabungan kelima-lima indera.Kata Adjektif Pancaindera Terdiri daripada perkataan yang membawa pengertiaan konsep rasa.pandang. .dengar.bau.sentuh.

DERIA DENGAR Bising Merdu Contoh ayat: 1)Penyanyi itu mempunyai suara yang merdu.DERIA PANDANG Cantik Tampan Contoh ayat: 1) Pemandangan di pinggir laut itu ssungguh cantik 2) Bayi yang comel itu memenangi hadiah utama. . 2)Bunyi biolanyaa sungguh mersik.

DERIA SENTUH Halus Licin Contoh ayat: 1)Kain halus itu hasil tenungan tangan . .DERIA BAU € Harum Busuk Contoh ayat: 1)Bedak sejuk itu harum baunya. 2)Jangan suka memakia kain lembap. 2)Minyak tengik itu jangan diguna.

jauhjauh.luas .rabun ayam. hati.kehandalan.Bentuk Kata adjektif tunggal Kata adjektif terbitan Kata adjektif majmuk Kata adjektif ganda Contoh Segar .seluas merah.setinggi-tinggi .panjang tangan Besar-besar.malu merah Keluasan .tajam.

KATA ADJEKTIF TUNGGAL Terdiri daripada hanya satu perkataan atau bentuk kata tunggal Terhasil daripada bentuk kata dasar. Warna kuning digemari oleh kakaknya. Contoh: Sumbangan saya kepada negara masih kecil amat. . KATA ADJEKTIF TERBITAN Terdiri daripada kata dasar yang menerima imbuhan.

II.I. Contoh awalan se.: Kelulusannya tidak setinggi adiknya. Contoh ayat: Cara hidupnya sungguh kebaratan.. :Gabungan apitan ke-««. Awalan se. Contoh awalan ter.dialah yang termuda. Awalan kata adjektif Awalan ter.: Dalam kumpulan kami.-an. .:Membawa pengertian sama.. APITAN KATA ADJEKTIF Ke-««.-an dengan satu kata dasar daripada jenis kata nama menerbitkan bentuk kata adjektif yang menunjukkan suatu keadaan atau sifat kata nama yang diterangkan.:Menjelaskan keadaan paling.

4)SISIPAN -inContoh ayat: Sastera Melayu moden adalah kesinambungan daripada sastera Malayu lama.: Contoh ayat :Tepukan daripada penyokongnya begitu gemuruh.-er-. 1)SISIPAN ²em. . 3)SISIPAN ²erContoh ayat :Bunyi gerodak kedengaran apabila tabung duit itu jatuh. dan ²in-. atau kata kerja dengan sisipan.4 jenis sisipan ialah ²em-. Contoh ayat : Kulit gelembung itu mulai menanah.kata nama.SISIPAN KATA ADJEKTIF Dibentuk melalui gabungan kata dasar daripada jenis kata adjektif. 2)SISIPAN ²el-.-el-.

i. Contoh ayat : 1.KATA ADJEKTIF GANDA Menggandakan kata adjektif tunggal untuk mmeberi makna keadaan sifat secara menyeluruh. Penggandaan separa berawalan. PENGGANDAAN SEPARA KATA ADJKETIF Menggandakan kata adjektif tanpa menggandakan imbuhannya. . i. Penggandaan separa akhiran Contoh ayat : Harimau jadi-jadian itu menakutkan penduduk kampung. Contoh ayat : Sepandai-pandai penipu itu akhirnya tertipu juga. Rumah di bandar itu besar-besar belaka.

i. Contoh ayat : i. Merangkaikan dua kata dasar atau lebih yang membawa makna tertentu. Contoh ayat : Dia dijumpai kusut-masai setelah sesat di dalam hutan. Pengulangan kata dasar berasaskan rentak bunyi tertentu dalam kata dasar. Pakaian pengantin itu berwarna kuning langsat. KATA ADJEKTIF DALAM BENTUK PERBANDINGAN DARJAH BIASA : . Penggandaan berentak kata adjektif. KATA ADJEKTIF MAJMUK.

+ kata adjektif + gandaan +kata nama Contoh : Sepandai-pandai tupai . Contoh ayat : Gadis itu secantik puteri raja. Contoh ayat : Murid itu kurang pandai daripada murid lain. Bandingan yang sama : Menggunakan awalan se-.Contoh ayat : i. (Secantik boleh jadi sama cantik) \ 2. Malam ini bulan terang. Bandingan yang berbeza :menggunakan kata penguat lebih atau kurang. DARJAH PENGHABISAN Darjah penghabisan dapat dilakukan dengan cara berikut : 1. DARJAH BANDINGAN 1. Se.

.2) ter.+ kata adjketif Contoh :Terpandai 3)Paling + kata adjektif Contoh : paling pandai 4)Kata adjektif + sekali Contoh : baik sekali 5)ter + amat/sangat +kata adjektif Contoh : teramat baik 6)amat/sungguh/sangat + kata adjektif + sekali Contoh:amat pandai sekali.

(b) kata praklausa.Kata tugas Kata tugas tidak berfungsi sebagai unsur inti dalam sebarang predikat. klausa. Kata tugak mempunyai tugas-tugas tertentu dalam pembinaan sesuatu frasa. Berdasarkan kreteria kedudukan dan fungsinya dalam binaan ayat. katakata tugas dapat dikelompokkan kepada: (a) kata penyambung ayat. ataupun frasa adjektif. dan ayat. (c) kata prafrasa. baik predikat frasa nama. dan (d) kata pascakata . frasa kerja.

malahan. lalu. dan. 3. Yang berikut ini ialah contoh penggunaan kata hubung gabungan dalam ayat: Dia membaca sambil mendengar muzik Hani penyabar tetapi adiknya gelojoh Anisah gemar akan buah ciku dan jambu . Kata hubung gabungan menghubungkan dua klausa atau lebih yang sama tara sifatnya 2. serta. manakala.Kata penyambung ayat/kata hubung Kata penyambung ayat ialah kata hubung Kata hubung ini terbahagi kepada : (a) kata hubung gabungan (kata hubung setara). tetapi. Antara kata yang tergolong sebagai kata hubung gabungan termasuklah atau. dan (b) kata hubung pancangan (kata hubung tak setara) Kata hubung gabungan 1. dan sambil.

iaitu: (a) kata hubung pancangan relatif.Kata hubung pancangan Kata hubung pancangan menyambung klausa tak setara atau klausa pancangan pada klausa utama (klausa induk) Kata hubung pancangan terbahagi kepada tiga jenis. dan (c) kata hubung pancangan keterangan Kata hubung pancangan relatif atau ringkasnya kata relatif digunakan untuk menghubungkan klausa utama dengan klausa kecil yang lain. (b) kata hubung pancangan komplemen. Kata relatif yang digunakan ialah yang Contoh ayat Lelaki yang meminang anak gadis Tuk penghulu sudah berumur .

Kata komplemen yang digunakan ialah bahawa dan untuk Contoh ayat: (a) Jurulatih kami menyatakan bahawa kami perlu berlatih dengan gigh. (b) Kerajaan perlu meningkatkan sektor pertanian untuk mengawal inflasi Kata hubung pancangan keterangan atau ringkasnya kata hubung keterangan berfungsi menghubungkan klausa yang menjadi keterangan pada satu klausa utama. .Kata hubung pancangan komplemen atau ringkasnya kata komplemen digunakan untuk menghubungkan sata klausa yang menjadi komplemen atau pelengkap pada klausa utama.

Kata hubung keterangan terdiri darupada kategori yang berikut: Kata hubung keterangan Keterangan sebab Keterangan syarat Keterangan akibat Keterangan waktu Contohnya kerana. biarpun. meskipun. sehingga sementara. semasa. selepas walaupun. sungguhpun. tatkala. ketika. kendatipun. sebelum. kalau. apabila. supaya. lantaran. andai kata. sekalipun agar. oleh sebab sekiranya. untuk dengan seolah-olah. jika hingga. sewaktu. seperti Keterangan pertentangan Keterangan tujuan Keterangan cara Keterangan bandingan . setelah. jikalau.

pantang datuk nenek aku dinista begitu! Wah. Contoh ayat: Aduh. wah. syabas. cis. ehem. bisanya tikamanmu. kata tanya. celaka. marah. Antara kata seru yang terdapat dalam bahasa Melayu termasuklah aduh. ah. aduhai. dan gembira. eh. cantinya kereta ini! . kata pembenar. oh. Tuah! Cis. Antara perasaan yang dimaksudkan itu termasuklah hairan·takjub.Kata praklausa Kata praklausa ialah kata yang hadir di hadapan klausa Antara kata yang tergolong sebagai kata praklausa ialah kata seru. dan wahai. kata perintah. amboi. dan kata pangkal ayat. Kata seru Dugunakan untuk melahirkan pelbagai perasaan dan menghasilkan ayat seruan. sedih terkejut.

Contoh penggunaan kata tanya: Apakah nama pusat pentadbiran Malaysia yang baharu? Bagaimanakah kesihatan bapa kamu sekarang? Yang menang dalam pertandingan itu siapa? . contoh kata tanya ialah mengapa. kata tanya boleh wujud dalam bentuk kata ganti nama seperti apa.Kata tanya Digunakan untuk menanyakan sesuatu. bila. Sekiranya kata tanya dikedepankan. Dalam ayat. dan mana. berapa. siapa. dan bagaimana. maka kata tersebut perlu disertai partikel ²kah. kata tanya hadir sebagai predikat atau sebahagian daripada predikat.

tolong dan harap. Tuan Haji. usahm sila. minta. Contoh ayat perintah termasuklah jangan. Usah dikenang perkara yang lalu . jemput. Jemput duduk. Contoh penggunaan ayat perintah: Harap murid-murid tidak melalui kawasan ini. Tolong undurkan kereta awak.Kata perintah Digunakan dalam ayat perintah untuk menimbulkan sesuatu tindak balas.

Tun Dr. Muhathir penasihat Petronas dan Proton. . Itali telah pun mengundurkan tenteranya dari Iraq. Contoh penggunaan kata pembenar: Benar. Kata pembenar yang wujud dalam bahasa Melayu ialah ya.Kata pembenar Digunakan untuk mengesahkan sesuatu pertanyaan. Ya. benar. dan betul. air meliputi 70% daripada permukaan bumi Betul.

Contoh penggunan dalam ayat. Adapun pada zaman itu Hang Jebat bukan barang-barang orang. Kerap digunakan dalam bahasa klasik dan jarang-jarang digunakan dalam bahasa moden. Antara kata pangkal ayat yang terdpat dalam bahasa Melayu termasuklah adapun. sekali peristiwa.Kata pangkal ayat Hadir di bahagian hadapan ayat yang menjadi penanda kesinambungan ayat dalam wacana. Maka Seri Teri Buana pun keluar semayam dihadapan Demang Lebar Daun. kalakian. Alkisah maka tersebutlah perkataan sebuah negeri di tanah Andalas. alkisah. arakian. maka. hatta. sebermula. . dan syahadan.

Kata bantu Bertugas membantu frasa kerja. kata pemeri. Kata bantu aspek Kata Bantu Kata bantu ragam . iaitu sama ada frasa nama. frasa adjektif.Kata prafrasa Hadir di hadapan frasa. kata penegas. kata penguat. kata arah. kata sendi nama. dan frasa sendi nama dengan menimbulkan makna-makna tambahan daripada segi aspek waktu atau ragam. kata nafi. atau frasa adjektif. dan kata bilangan. Kata prafrasa bolej dijeniskan kepada kata bantu. frasa kerja.

masa kini. sedang. sudah. pernah. atau masa hadapan.Kata bantu aspek Menimbulkan suasana perbezaan masa. Antara kata bantu aspek yang terdapat dalam bahasa Melayu termasuklah akan. belum. dan telah Contoh penggunaan kata bantu aspek: Adik-adik Nora sedang melukis Mereka sudah tiba di rumah Sukarelawan Malaysia masih berada di Kashmir Saya akan menyambung pelajaran di Mesir Bayi itu belum bernama . sama ada masa lampau. masih.

mahu. Saya hendak membantu mereka Aiman mahu pergi setelah diajak berkali-kali Kita mesti minum selepas makan ´ Kamu boleh masuk jika ada tiket. .Kata bantu ragam Menerangkan ragam peraaan yang berkaitan dengan perbuatan yang dilakukan seperti boleh. dapat.µ kata penjaga pintu. harus. hendak. Jamilah dapat menjawab semua pertanyaan menemu duga. dan mesti Contoh penggunaan kata bantu ragam Kita mesti mengebumikan jenazah itu dengan segera.

Kedua-dua akronim dengan singkatan kata mempunyai fungsi dan cara pembentukannya yang tersendiri . terdapat kekeliruan dalam kalangan pengguna bahasa Melayu. MARA). termasuk pelajar-pelajar untuk membezakan konsep akronim dengan singkatan.AKRONIM Istilah (sumber Kamus Dewan edisi keempat) Kependekan yg terbentuk drpd gabungan huruf-huruf pertama atau suku kata beberapa perkataan yg boleh diujarkan sbg satu perkataan (mis RISDA. Konsep akronim Dalam hal akronim dan singkatan ini.

akronim tergolong ke dalam kata tunggal walaupun terbentuk daripada percantuman bunyi-bunyi pertama dalam sejumlah perkataan atau percantuman bahagian-bahagian daripada beberapa patah perkataan. . ataupun bahagianbahagian daripada perkataan-perkataan lain. Hal ini menunjukkan cara pembentukan akronim tidaklah seperti pembentukan kata-kata tunggal yang lain. Dalam bahasa Melayu. Gabungan huruf awal dan suku kata daripada satu rangkai kata ditulis serta dilafazkan sebagai satu kata yang wajar.Akronim ialah bentuk kata tunggal yang terjadi atau terbentuk daripada huruf-huruf pertama atau suku kata.

Digital Versatile Disc.Contoh-contoh akronim ASEAN .[kimia] Magnesium (Magnesium). PM . Mg .Post Meridiem (after noon). .Association of South East Asian Nations (Persatuan Negaranegara Asia Tenggara). Digital Video Disc.Central Processing Unit DVD . CPU . Perdana Menteri (Prime Minister).

Human Immunodeficiency Virus.e.Eighth Malaysian Plan.KBSM .Kurikulum Baru Sekolah Menengah.lawan i. . HIV . .istilah ekonomi (economic term). 8MP . SIRIM . lwn. .Standards and Industrial Research Institute of Malaysia (Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia).

-contohnya. . Masakan ibunya paling sedap. paling.Kata yang mendahului kata adjektif untuk menguatkan maksud Penguat hadapan Tiga jenis kata penguat Penguat belakang Penguat bebas Kata penguat hadapan -perkataan yang letaknya di hadapan kata adjektif. -contohpenggunaannya dalam ayat: Terlalu sukar untuk mendaki gunung itu.terlalu. dan agak. Buku yang dibawanya itu agak tebal.

Indah nian puteri bunian. dan nian.Kata penguat belakang -perkataan yang letaknya di belakang kata adjektif. -contoh penggunaan dalam ayat: Kelakuan budak-budak itu baik sekali. Lambat benar bas itu tiba. Cantik benar rumah di atas bukit itu. . -contohnya. Indah nian pemandangan di pulau peranginan ini. benar. sekali.

iaitu a)Pakaian seragam pasukan itu amat kemas.Kata penguat bebas sama ada di hadapan atu di belakang kata adjektif. . b)Sungai itu dalam sangat. sangat. b)Pemandangan di perbatasan indah sungguh. b)Pakaian seragam pasukan itu kemas amat. a)Pemandangan di perbatasan sungguh indah. dan sungguh. amat. -contohnya. -contoh penggunaan dalam ayat:  -perkataan yang letaknya atau kedudukannya bebas. a)Sungai itu sangat dalam.

 Berfungsi memberi penekanan pada bahagian-bahagian tertentu dalam ayat. -contoh: -kah. iii)Dialah bakal isteri saya. . Dua jenis kata penegas: a)yang menegaskan hanya frasa predikat atau bahagian-bahagiannya. -lah. dan ²tah -contoh penggunaan dalam ayat: i)Siapakah yang merasmikan bangunan itu? ii)Apatah daya kita.

Tetamu kehormat itu belum tiba lagi. sahaja. Hujan hanya akan turun pada musim dingin. Encik Abu pun datang. .iaitu frasa nama sebagai subjek atau bahagiannya atau frasa predikat atau bahagian-bahagiannya. hanya. lagi. pun. Budak-budak memang suka permainan itu. dan memang -contoh penggunaan dalam ayat: Kami juga ingin ke pekan.tentu sekali pekerja-pekerjanya akan datang jua. -contoh: juga.b)menegaskan kedua-dua bahagian ayat. jua.

Perkataan yang menjadi unsur nafi frasa-frasa predikat. iii)Surat itu bukan untuk kakak. Kata bukan menjadi unsur nafi kepada frasa nama dan frasa sendi nama. frasa adjektif dan frasa sendi nama. ii)Projek itu bukan usaha saya. Dua bentuk kata nafi:bukan dan tidak.Contohnya: i)Makanan itu bukan untuk Ratna tetapi untuk adiknya. frasa kerja. iaitu frasa nama. .

tetapi rajin juga. ii)Murid itu bukan sahaja bijak. . Kata nafi bukan boleh hadir sebelum frasa kerja dan frasa adjektif sekiranya kedua-dua frasa membawa maksud pertentangan maklumat. ii)Rumah kami tidak besar sangat.Kata tidak menjadi unsur nafi kepada frasa kerja dan frasa adjektif.Contohnya: i)Ayah tidak bekerja kerana demam.Contohnya: i)Dia bukan berceramah tetapi berleter.

 Kata pemeri dalam bahasa Melayu:ialah dan adalah.Menjadi unsur pemeri hal atau perangkai antara subjek dengan frasa-frasa utama dalam predikat. Cara Pemerihalan Secara persamaan atau ekuatif dengan penggunaan kata pemeri ialah Secara huraian atau kualitatif dengan penggunaan kata pemeri adalah .

 Kata pemeri ialah hadir di hadapan frasa nama dan menunjukkan persamaan atau ekuatif.Contoh penggunaan dalam ayat: Dakwaan bahawa dia didera oleh majikannya adalah palsu.Contoh penggunaan dalam ayat: Tokoh Maal Hijrah 1426 ialah Tuan Haji Uthman El-Muhammady. Kata pemeri adalah hadir di hadapan frasa adjektif dan frasa sendi nama. .

.(tidak gramatis) Malaysia bukan pengeluar emas. Contoh penggunaan dalam ayat: -Malaysia ialah bukan pengeluar emas.kecuali dalam binaan kata nafi dan frasa adjektif.(gramatis)  Kata pemeri tidak boleh hadir di hadapan frasa kerja.Kata pemeri tidak boleh hadir bersama kata nafi.

Perkataan yang letaknya di hadapan frasa nama.iaitu: -akan(juga berfungsi sebagai kata bantu) -dalam(juga berfungsi sebagai kata nama arah dan kata adjektif) -sampai(juga berfungsi sebagai kata kerja) -antara(juga berfungsi sebagai kata nama arah) . Terdapat juga kata sendi nama yang menganggotai golongan kata yang lain. Tiap-tiap satu mempunyai tugas atau fungsi yang berlainan dan penggunaannya ditentukan oleh peraturan yang khusus.

) 1.Contoh: Pertunjukan itu diadakan di Kota Bharu. . .Kata sendi nama ´diµ: € Digunakan khusus di hadapan kata nama atau frasa nama yang menunjukkan tempat. masa. . atau zaman.Contoh: Raja Iskandar memerintah pada zaman itu. . € Tidak boleh digunakan di hadapan kata nama yang menerangkan waktu.(bukan : Raja Iskandar memerintah di zaman itu.

Digunakan juga di hadapan kata nama yang menunjukkan waktu atau masa. (bukan : Tolong berikan barang ini ke Ali.) .00 hingga ke pukul 11. Contoh : Mesyuarat itu berlangsung dari pukul 9. Contoh : Mereka akan ke Kuantan esok.2. Tidak boleh digunakan di hadapan kata nama yang merujuk manusia atau binatang. Kata sendi nama ´keµ: € € € - Digunakan di hadapan kata nama yang menunjukkan tempat atau arah yang dituju.00 pagi. Tolong berikan barang ini kepada Ali.

. Kata sendi nama ´ dariµ : € Menunjukkan tempat atau arah. .3. .Contoh : Kerajaan itu terkenal sejak dari kurun ke-18.Contoh : Orang tua itu merantau dari Kedah hingga ke Johor. € Menunjukkan waktu atau masa.

4.Contohnya : Edisi kedua buku itu lebih lengkap daripada edisi pertama. Kata sendi nama ´ daripada ´ : € Menyatakan punca bagi manusia. benda.Contohnya : Daripada siapakah gerangan surat ini? € Menyatakan maksud sumber atau asal kejadian sesuatu benda. . € Menunjukkkan perbezaan atau perbandingan . dan unsur mujarad. . haiwan. .Contohnya : Ukiran itu diperbuat daripada logam.

. . € Menyatakan pecahan. . Kata sendi nama ´ kepada ´ : € Menyatakan sasaran yang merujuk manusia. haiwan dan unsur mujarad. € Menyatakan perubahan keadaan.Contohnya : Ali mengirim surat kepada abang. .Suhu badannya meningkat kepada 39`c.Contohnya : Peserta bengkel dipecahkan kepada dua kumpulan.5.

Contohnya : Tuliskan nama pada kertas ini.Contohnya : Seminar itu bermula pada hari ini. . . € Sebagai perkataan yang terletak di hadapan kata nama yang menunjukkan tempat bagi perbuatan sesuatu kata kerja.Contohnya : Wang itu ada pada ibu. € Apabila didahului perkataan ´adaµ. . mesti diikuti oleh kata nama yang merujuk manusia dan haiwan.6. . Kata nama sendi ´ pada ´ : € Menunjukkan keterangan waktu apabila mendahului kata nama yang menyatakan waktu atau masa.

untuk tidak boleh ditukar ganti dengan bagi. . € Menyatakan maksud bahagian yang ditentukan atau diperuntukkan. .Contohnya : Ayah membeli kereta untuk ibu.Contohnya : Kereta itu untuk/bagi kegunaan pejabat sahaja.7.Dalam penggunaan yang demikian. . Kata sendi nama ´untukµ dan ´bagiµ : € Menunjukkan kegunaan untuk sesuatu.

. .Contohnya : Buku itu disusun di atas meja satu demi satu.Contohnya : Rakyat Malaysia mesti bersatu padu demi kestabilan negara. € Digunakan juga sebagai unsur penegas. .Contohnya : Demi Allah. Kata sendi nama ´demiµ : € Bertugas membawa makna tujuan dan digunakan di hadapan kata nama. . aku tidak akan mengulangi perbuatan itu. € Digunakan dalam ungkapan untuk melahirkan makna urutan satu.8.

9. Kata sendi nama ´tentangµ : € Digunakan - sebagai unsur yang membawa maksud rujukan sesuatu yang tidak tentu. Contohnya : Mereka berbincang tentang masalah negara. .

. ´umpamaµ. Kata sendi nama ´sepertiµ.10.Contohnya : Pemuda itu berlagak seperti/bagai/umpama/laksana/ orang kaya. . ´ laksanaµ : € Mempunyai fungsi yang sama. ´bagaiµ. iaitu sebagai kata di hadapan kata nama yang membawa maksud perbandingan.

Kata sendi nama ´denganµ : € Membawa maksud bersama-sama atau beserta. . € Menyatakan keadaan perbandingan yang serupa atau sama.Contohnya : Dia memulakan setiap pekerjaan dengan bacaan doa. € Membawa maksud cara sesuatu itu dilakukan.Contohnya : Ani melukis potret itu dengan cat air.Contohnya : Warna bajunya sama biru dengan warna bajuku. iaitu sebagai alat. € Membawa maksud memakai atau menggunakan.Contohnya : Ayah pergi ke pekan dengan ubi. . . .11. .

12. Kata sendi nama ´sejakµ, ´semenjakµ :
€ Bertugas -

membawa maksud penanda waktu atau masa dan digunakan di hadapan kata nama. Contohnya : Hasnah sentiasa sugul sejak/semenjak kematian suaminya.

13. Kata sendi nama ´terhadapµ :
€ Digunakan

sebagai unsur yang membawa maksud rujukan yang melibatkan manusia atau haiwan. - Contohnya : Jangan bersikap biadap terhadap orang tua.

14. Kata sendi nama ´akanµ :
€ Digunakan

di hadapan kata nama yang merujuk manusia, dan pengunaannya mesti didahului oleh kata adjektif yang bersifat emotif. - Contohnya : Wanita itu amat rindu akan anaknya.

.15. € Menunjukkan hubungan yang membawa maksud sebab. . .Contohnya : Buku Pelita Bahasa Melayu terkarang oleh Za·ba.Contohnya : Pemain badminton itu kalah oleh (sebab) kekurangan latihan. Kata sendi nama ´olehµ : € Menunjukkan hubungan pembuat dalam ayat pasif.

16. Kata sendi nama ´hinggaµ dan ´sampaiµ : € Untuk - membawa maksud perihal peringkat dan had masa. waktu atau tempat. Contohnya : Pegawai itu berjaga hingga/sampai pagi. .

17.Contohnya : Antara ilmu perubatan dengan ilmu biologi ada persamaannya.Contohnya : Kita harus fasih bertutur dalam bahasa kebangsaan kita. . . Kata sendi nama ´dalamµ dan ´antaraµ : € Berfungsi sebagai kata sendi nama yang membawa pengertian lingkungan yang tidak mempunyai ruang atau jarak .

Activity (24)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Zaliha Abdul Rahman liked this
Nor Fitri Sah Zainol liked this
Rohana Ibrahim liked this
Mohd Asri Nordin liked this
Haliza Abdul Hamid liked this
Norhanizam Hassan liked this
rosmantahir3127 liked this
Alia Aila liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->