P. 1
KAEDAH LATIH TUBI

KAEDAH LATIH TUBI

|Views: 4,365|Likes:
Published by meyana

More info:

Published by: meyana on Jan 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

KAEDAH LATIH TUBI

menyebut perkataan. membina ayat-ayat atau mengingat fakta-fakta yang penting. misalnya kemahiran melukis.aktiviti pengulangan fakta-fakta atau kecekapan yang dipelajari.‡ Maksud:.mencapai taraf penguasaan kemahiran disampimg menjamin kekekalannya. dan ia juga boleh digunakan untuk mencapai sesuatu kemahiran. ‡ Tujuan:. ‡ Teknik latih tubi amat sesuai dilaksanakan untuk pengajaran bahasa kedua. .

‡ Namun begitu. .‡ Teknik ini dikenali juga dengan teknik menghafaz. ‡ Antara kelemahan teknik ini ialah ia menghadkan kebebasan berfikir dan menumpukan daya kreativiti murid. teknik ini amat berguna dan sesuai untuk isi kandungan pengajaran yang memerlukan ikutan dan ulangan.

. ‡ Tatabahasa (grammer) -penggunaan bahasa yang tepat mengikut hukum-hukum bahasa daripada semua aspek. perhatian akan diberikan kepada 5 aspek kebolehan menggunakan bahasa iaitu : ‡ Sebutan (accent) -menyebut patah-patah perkataan atau sukukata dengan betul termasuk intonasi yang membawa makna dalam sesuatu situasi.‡ Mengikut teknik ini.

‡ Kefasihan (fluency) -menggunakan perkataan dan lain-lain dengan cara spontan tanpa memikirkan apakah maksudnya. . ‡ Kefahaman (comprehension) -latihan memahami soalan dan memberikan jawapan yang wajar.‡ Perbendaharaan kata (vocabulary) -meluaskannya dengan penggunaan imbuhan yang sesuai mengikut konteksnya dalam situasi tertentu.

Pastikan pelajar faham mengapa mereka perlu menguasai sesuatu konsep atau kemahiran dan ianya dapat dipermudahkan melalui latih tubi yang diberikan oleh guru. . . iaitu:-Latih tubi diberikan dalam masa singkat iaitu di antara 10 hingga 15 minit sahaja. . .Galakkan penggunaan latih tubi yang berbentuk permainan atau menguji kecekapan supaya menarik minat dan tidak membosankan.‡ Latihan latih tubi merupakan kaedah instructional yang berkesan sekiranya guru dapat menggunakannya dengan betul dan sesuai dengan perancangan pengajaran mereka. .Galakkan pelajar-pelajar merekodkan kemajuan yang diperoleh melalui setiap aktiviti dalam latih tubi itu.Jumlah dan jenis latih tubi itu hendaklah bersesuaian dengan peruntukan masa dan tahap kebolehan pelajar.

.Sesuatu yang mendatangkan kesan negatif kepada pelajar seperti merasa tertekan.Terlalu lama dan banyak fakta yang terkandung di dalamnya. . tidak selesa atau kurang berminat mengikuti latihan tersebut. .‡ Elakkan latih tubi yang berbentuk:.Membosankan dan kurang menarik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->