P. 1
Latihan Jururawat

Latihan Jururawat

|Views: 2,300|Likes:
Published by Ahmad Zawawi

More info:

Published by: Ahmad Zawawi on Jan 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/28/2012

pdf

text

original

Latihan Jururawat Jantin : Lelaki dan Perempuan a Tempoh Latihan: i)3 tahun (bagi calon Lantikan Terus) ii)1 tahun 6 bulan

(bagi calon KPSL daripada Penolong Jururawat) iii)1 tahun (bagi calon KPSL daripada Jururawat Masyarakat) Biasiswa Semasa Latihan: RM621.21 sebulan Kem/Jab: Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat Latihan: i) Kolej Kejururawatan Alor Setar, Kedah ii) Kolej Kejururawatan Sungai Petani, Kedah iii) Kolej Kejururawatan Pulau Pinang iv) Kolej Kejururawatan Ipoh, Perak v) Kolej Kejururawatan Taiping, Perak vi) Kolej Kejururawatan Klang, Selangor vii) Kolej Kejururawatan Seremban, Negeri Sembilan viii) Kolej Kejururawatan Melaka ix) Kolej Kejururawatan Muar, Johor x) Kolej Kejururawatan Johor Bahru, Johor xi) Kolej Kejururawatan Kuantan, Pahang xii) Kolej Kejururawatan Kuala Terengganu, Terengganu xiii) Kolej Kejururawatan Kubang Kerian, Kelantan xiv) Kolej Kejururawatan Sibu, Sarawak xv) Kolej Kejururawatan Kota Kinabalu, Sabah xvi) Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Sungai Buloh (KSKB) Selangor xvii) Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Kuching Sarawak b. Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan; ii) iii) Kepujian mata pelajaran Matematik, Sains dan 3 mata pelajaran lain; dan Lulus mata pelajaran Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan) dan Bahasa Inggeris.

c. Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan: Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Jururawat dan Jururawat Masyarakat adalah layak dipertimbangkan secara Kenaikan Pangkat Secara Lantikan untuk mengikuti Latihan Jururawat apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan: i) mempunyai kelayakan di para (i) di atas; dan

Gred U29. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jururawat Pergigian. Latihan Jururawat Pergigian Perempuan sahaja : Tempoh Latihan Biasiswa Semasa Latihan Kem/Jab Tempat Latihan : : : Jantina 3 tahun RM621. Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan: Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Pembedahan Pergigian adalah layak dipertimbangkan secara Kenaikan Pangkat Secara Lantikan untuk mengikuti Latihan Jururawat Pergigian apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan: i) mempunyai kelayakan di para (i) di atas. Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. c.ii) berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jururawat. dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Pulau Pinang b. . d. dan ii) berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan. Gred U29. d.21 sebulan :Kementerian Kesihatan Malaysia i) Pusat Pergigian Kanak-kanak dan Kolej Pergigian Malaysia.

Negeri Sembilan vii) Kolej Jururawat Masyarakat. Gred U19. Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan di peringkat sijil akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jururawat Masyarakat.15 sebulan Semasa Latihan Kem/Jab:Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat : Latihan i) Kolej Jururawat Masyarakat. Bukit Mertajam.Latihan Jururawat Masyarakat Jantina :Perempuan sahaja Tempoh : i) 2 tahun 6 bulan (bagi calon Lantikan Terus Latihan ii)9 bulan (bagi calon KPSL) Biasiswa :RM517. Jerantut. Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan: Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Jururawat dan Atendan Kesihatan adalah layak dipertimbangkan secara Kenaikan Pangkat Secara Lantikan untuk mengikuti Latihan Jururawat Masyarakat apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan: i) ii) mempunyai kelayakan di atas. Sabah. Pulau Pinang x) Kolej Jururawat Masyarakat. dan berumur kurang dari 52 tahun pada tarikh lantikan. Johor iv) Kolej Jururawat Masyarakat. Alor Setar. Pasir Mas. dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Kluang. Sarawak xi) Kolej Jururawat Masyarakat. Pahang iii) Kolej Jururawat Masyarakat. ii) Kolej Jururawat Masyarakat. Batu Pahat. Johor v) Kolej Jururawat Masyarakat. Kulim. Kelantan. Tawau. Kedah ix) Kolej Jururawat Masyarakat. Segamat. . Port Dickson. Kedah viii) Kolej Jururawat Masyarakat. Johor vi) Kolej Jururawat Masyarakat. Serian.

Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Selangor b. Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Latihan Jurupulih Perubatan (Anggota) Jantina : Lelaki dan Perempuan Tempoh : 3 tahun Latihan Biasiswa : RM621.21 sebulan Semasa Latihan Kem/Jab : Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat : Latihan i) Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh. Gred U29. c. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan di peringkat diploma akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja).a Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja) . Selangor b.21 sebulan Semasa Latihan Kem/Jab :Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat : Latihan i) Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh. dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulus yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Jantina :Lelaki dan Perempuan Tempoh : 3 tahun Latihan Biasiswa :RM621. dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada .

a Latihan Juru X-Ray . c. Jantina :Lelaki dan Perempuan Tempoh : 3 tahun Latihan Biasiswa :RM621. Jantina :Lelaki dan Perempuan Tempoh : 3 tahun Latihan Biasiswa :RM621. Gred U29. c. Pulau Pinang . Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan di peringkat diploma akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jurupulih Perubatan (Anggota). a Latihan Juruteknologi Pergigian . Johor b. Gred U29. Selangor ii) Kolej Radiografi Johor Bahru.21 sebulan Semasa Latihan Kem/Jab :Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat : Latihan i) Pusat Pergigian Kanak-kanak dan Kolej Pergigian Malaysia. dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulus yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulus yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan di peringkat diploma akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Juru X-Ray.21 sebulan Semasa Latihan Kem/Jab :Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat : Latihan i) Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh.

Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan: Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Pembedahan Pergigian adalah layak dipertimbangkan secara Kenaikan Pangkat Secara Lantikan untuk mengikuti Latihan Juruteknologi Pergigian apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan: i) mempunyai kelayakan di para (i) di atas. c. Gred U29. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Juruteknologi Pergigian. dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.b. dan ii) berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan. d. Portal Rasmi SPA > Iklan > Sepanjang Masa > Latihan Separa Perubatan . Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

SYARAT KELAYAKAN Pemohon hendaklah mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan lulus Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.21 RM517. a) lulus enam (6) mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu.21 RM621.21 RM621.21 RM621.15 RM517.21 RM621. Kelayakan SPM Mengikut Sistem Terbuka Untuk Latihan ke Perkhidmatan Awam Calon-calon yang menduduki dan memiliki Sijil SPM mengikut sistem terbuka boleh dilantik ke skimskim perkhidmatan yang mensyaratkan kelayakan demikian sebagai syarat lantikan.15 RM517. dengan dua mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus yang dikumpulkan dalam dua peperiksaan dalam tempoh tiga tahun berturut-turut. dengan dua daripada mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus dalam satu peperiksaan. iaitu sijil yang dikeluarkan sebelum pelaksanaan peperiksaan mengikut sistem terbuka.21 RM621.21 RM621.21 RM621. Bagi menentukan tahap kelulusan tersebut setaraf dengan kelulusan Sijil Penuh SPM. dan memenuhi syarat Bahasa Melayu. atau lulus enam (6) mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu. b) c) . Untuk  calon KPSL .15 LATIHAN JURUPULIH PERUBATAN (ANGGOTA) LATIHAN JURUPULIH PERUBATAN (CARA KERJA) LATIHAN JURURAWAT MASYARAKAT LATIHAN PEMBANTU PEMBEDAHAN PERGIGIAN LATIHAN PEMBANTU KESIHATAN AWAM Pengumuman Latihan Separa Perubatan Bagi  calon yang layak akan di beri surat untuk menduduki ujian atau boleh semak di laman web SPA. Tempoh  sahlaku permohonan calon yang telah memohon melalui Internet (SPA8i) adalah satu tahun. sama ada Kepujian atau Lulus dan subjek-subjek tertentu seperti mana disyaratkan dalam skim perkhidmatan.LATIHAN LATIHAN JURURAWAT LATIHAN JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN LATIHAN PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN LATIHAN JURU X-RAY LATIHAN LATIHAN LATIHAN LATIHAN JURUTEKNOLOGI PERGIGIAN JURURAWAT PERGIGIAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN BIASISWA RM621. syarat-syarat berikut perlu dipenuhi.21 RM621.21 RM621. boleh melanjutkan tempoh permohonan dengan hanya menulis surat kepada SPA dengan menyatakan No KP dan nama bagi tujuan perlanjutan tersebut. Calon dikehendaki mengisi semula permohonan selepas tempoh tersebut.

Pegawai sedang berkhidmat (bukan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) dalam perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Kuasa Tempatan yang telah disahkan dalam perkhidmatan hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan. Pegawai sedang berkhidmat untuk Kenaikan Pangkat Secara Lantikan hendaklah berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan. Alamat Surat-Menyurat: Setiausaha Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Bahagian Pengambilan Khas Aras 7.8885 6000 . Blok C7.Umur Calon Untuk Mengikuti Latihan Separa Perubatan Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 17 tahun tetapi tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan. LATIHAN BERTARAF SIJIL Sila klik di bawah untuk maklumat lanjut i) Latihan Jururawat Masyarakat ii) Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian iii) Latihan Pembantu Kesihatan Awam Syarat Kelayakan Lulus Sijil Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan lulus Bahasa Malaysia pada peringkat PMR atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. Keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang mempunyai kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia dan Sains/Sains Paduan serta kepujian mata pelajaran Bahasa Inggeris dan lulus Matematik. Bagi Latihan Jururawat Masyarakat calon harus memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan lulus Bahasa Malaysia (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 PUTRAJAYA tel: 03 . Umur Calon Untuk Mengikuti Latihan Separa Perubatan Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 17 tahun tetapi tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan. Pegawai sedang berkhidmat untuk Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) hendaklah berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan. Pegawai sedang berkhidmat (bukan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) dalam Perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Kuasa Tempatan yang telah disahkan dalam perkhidmatan hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->