P. 1
Rancangan Pengajaran Slot.skpbb

Rancangan Pengajaran Slot.skpbb

|Views: 469|Likes:
Published by Siti Noor Fadhilah

More info:

Published by: Siti Noor Fadhilah on Jan 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/13/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN SLOT HARIAN (30 MINIT) MASA Set induksi (7 minit) ISI KANDUNGAN ST 3.1.

2 Mengenalpasti bahagian tubuh badan (kepala, bahu, lutut, jari, mata, telinga dan mulut) i. LANGKAH Bersoal jawab bersama murid tentang jumlah anggota tubuh badan, fungsi atau kegunaannya. CONTOH ALATAN - cd-rom untuk lagu. CATATAN Komponen : Bahasa

ii.

Nyanyian lagu anggota badan

Perkembangan (15 minit )

ST 3.2.1 Menggunakan anggota deria badan dalam penerokaan alam sekitar secara terbimbing : y y y Penglihatan Pendengaran Penyentuhan

i.

Permainan µbawa bolaku¶ Membawa bola sambil mengira bilangan lompatan yang dibuat.

-

Gelung rotan Kon Bola

Komponen : Bahasa Sains dan teknologi Matematik

1 Menyebut nama nombor 1 hingga 10 (rote counting) Penutup (8 minit ) Regangan µ cooling down¶ dan soal jawab bersama murid.St 2.1.1 Menjalankan aktiviti untuk menyelesaikan masalah yang mudah St 7.5. .

pengukuran.Proses asas kemahiran sains Pengenalan Proses asas saintifik melibatkan beberapa kemahiran asas. inferens dan aplikasi . pengelasan. perbandingan. eksperimen. Berkomunikasi 5. Pemerhatian 2. Kesimpulan 8. Eksperimen 6. Antara kemahiran yang diperlukan ialah meliputi kemahiran pemerhatian. perkaitan dan ramalan. Mengukur 4. Ramalan 7. Perkaitan. Mengelas dan membanding 3. 1.

makan. 3.kanak terlibat secara aktif dalam proses eksperimen. ia juga melibatkan proses mental. bentuk dan juga fungsi serta cirri. saiz. y Infrens ± kebolehan kenal pasti perkaitan antara sebab musabab ataupun penerangan antara fenomena yang berlaku.1. Mengelas dan membanding y kanak. y Antaranya adalah seperti warna. menghidu dan merasa. y Guru harus memainkan peranan untuk kanak. Buat eksperimen y Kanak. Pemerhatian y melibatkan deria penglihatan malah melibatkan deria.deria lain seperti deria sentuh. Perkaitan. y Contohnya seperti apabila kanak-kanak melihat seekor burung mereka akan melihat cara burung itu melompat. y Semua bahan di persekitaran kanakkanak boleh dijadikan alat eksperimen. 4. y menggunakan proses minda bagi membuat sesuatu kesimpulan. .cirri.kanak terlibat sejak kecil secara tidak sedar. y Selain itu.kanak membuat kesimpulan akhir. 2. mendengar.kanak membuat perbandingan dan perbezaaan yang terdapat pada sesuatu objek. y Aplikasi ± kanak. infrens dan aplikasi y Perkaitan ± proses menterjemahkan benda abstrak kepada konkrit.

ramalan atau pengelasan dalam bentuk pertuturan yang dapat membina kemahiran interaksi social y Komunikasi antara guru.soalan untuk proses kesimpulan ialah seperti :Apakah perkara itu? Kenapa ia terjadi? y aktiviti.murid.aktiviti seperti kotak hitam. 7. beberapa fakta yang dibuat atau diperhatikan. puzzle box. Komunikasi y Kanak-kanak digalakkan untuk menyatakan apa dan bagaimana mereka melakukan pemerhatian.5. y soalan. inci. Ramalan y Proses membuat andaian berdasarkan 6. muridmurid. Mengukur y Kemahiran asas dalam pengutipan data y Contoh sentimeter. Kesimpulan y Kesimpulan merupakan cadangan huraian. . 8. µ hands behind the back¶. bilangan cawan dan sebagainya. ukuran tinggi badan. sebab atau akibat kepada peristiwa yang lepas.

Pengukuran 4. 1. y Pembelajaran diperoleh dalam suasana pembelajaran langsung dan bermakna. Konsep ruang 2. Konsep masa . Nombor 5.PROSES AWAL MATEMATIK Pengenalan y Merupakan asas bagi kanak. Pranombor 3.kanak untuk memahami matematik.

isipadu. dan keluasan. 1975) Padanan satu dengan satu Seriasi Merupakan hubungan perkaitan satu Susunan lebih daripada dua objek mengikut turutan berdasarkan kriteria yang betul dan jelas. menggunakan cirri tertentu sebagai asas perbandingan (gibbs dan castadena . .Perbandingan Pengelasan Proses mengaitkan antara dua benda Pengumpulan objek dalam kelas atau subkelas berdasarkan ciri. Pranombor dengan satu antara objek yang sama atau berbeza. y Contohnya pola dalam kehidupan seharian. Kejadian siang dan malam. Pola Keabadian Ketekalan (consistency) merupakan satu aspek yang boleh dikaitkan dengan jisim. 1. y Aspek penting dalam asas matematik.ciri yang jelas.

Nombor Operasi nombor y Konsep nombor Menggambarkan bilangan atau banyaknya benda bagi sesuatu kumpulan iaitu sifat kuantiti manakala angka menunjukkan symbol y Melibatkan konsep tambah (+) dan tolak (-) y (+) ± proses 2 himpunan yang disatukan dan menjadi jumlah tertentu. . (-) ± apabila satu himpunan objek dikeluarkan sebahagian daripadanya. Membilang Proses yang rumit dan memerlukan ketelitian yang mana murid memberikan nama bagi sesuatu nilai nombor.2.

selepas. belakang. luas. kedua dan ketiga. isipadu. sisi. 4. bawah. 5. Konsep masa Turutan peristiwa seperti akhir. suhu. berat. luar dan dalam. Konsep ruang Merujuk kepada sesuatu objek yang terletak dalam ruang seperti depan.3. kapasiti. Pengukuran Proses di mana satu nombor diberikan kepada cirri (attribute) contohnya panjang. atas. sebelum dan di antara menunjukkan idea kedudukan seperti pertama. masa) sesuatu objek atau peristiwa. . pertama.

cawan dan piring . Lawatan di sekitar kelas dan luar kelas Melihat habitat cacing.Aktiviti. berat. saiz. Aktiviti awal matematik 1. Seriasi : menyusun mengikut pola turutan dan menyusun objek mengikut cirri.aktiviti untuk proses awal sains dan awal matematik Aktiviti awal sains 1. saiz. Perbandingan : membanding objek seperti ukuran. Contoh 3. bilangan kuantiti dan jenis 2.bayang. Padanan satu dengan satu : memadan objek mengikut warna.anai Mengukur bayang. bentuk. Contoh . Pembelajaran di dalam kelas : Memasak dan merasa makanan Membancuh warna Bercerita seperti µ sehelai daun nangka¶ 2. Mengumpul benda hidup dan mati. siput. Melihat rumah semut dan anai. kasut dan stoking.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->