P. 1
Rancangan Pengajaran Slot.skpbb

Rancangan Pengajaran Slot.skpbb

|Views: 468|Likes:
Published by Siti Noor Fadhilah

More info:

Published by: Siti Noor Fadhilah on Jan 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/13/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN SLOT HARIAN (30 MINIT) MASA Set induksi (7 minit) ISI KANDUNGAN ST 3.1.

2 Mengenalpasti bahagian tubuh badan (kepala, bahu, lutut, jari, mata, telinga dan mulut) i. LANGKAH Bersoal jawab bersama murid tentang jumlah anggota tubuh badan, fungsi atau kegunaannya. CONTOH ALATAN - cd-rom untuk lagu. CATATAN Komponen : Bahasa

ii.

Nyanyian lagu anggota badan

Perkembangan (15 minit )

ST 3.2.1 Menggunakan anggota deria badan dalam penerokaan alam sekitar secara terbimbing : y y y Penglihatan Pendengaran Penyentuhan

i.

Permainan µbawa bolaku¶ Membawa bola sambil mengira bilangan lompatan yang dibuat.

-

Gelung rotan Kon Bola

Komponen : Bahasa Sains dan teknologi Matematik

.1 Menjalankan aktiviti untuk menyelesaikan masalah yang mudah St 7.1.1 Menyebut nama nombor 1 hingga 10 (rote counting) Penutup (8 minit ) Regangan µ cooling down¶ dan soal jawab bersama murid.5.St 2.

Mengelas dan membanding 3. Pemerhatian 2. perbandingan. Mengukur 4. 1. Antara kemahiran yang diperlukan ialah meliputi kemahiran pemerhatian. pengelasan. Berkomunikasi 5. inferens dan aplikasi . Eksperimen 6. perkaitan dan ramalan. pengukuran. Kesimpulan 8. Ramalan 7.Proses asas kemahiran sains Pengenalan Proses asas saintifik melibatkan beberapa kemahiran asas. eksperimen. Perkaitan.

saiz. y menggunakan proses minda bagi membuat sesuatu kesimpulan. Buat eksperimen y Kanak. .kanak membuat perbandingan dan perbezaaan yang terdapat pada sesuatu objek. y Guru harus memainkan peranan untuk kanak. y Selain itu.kanak terlibat sejak kecil secara tidak sedar. y Semua bahan di persekitaran kanakkanak boleh dijadikan alat eksperimen. y Aplikasi ± kanak.kanak membuat kesimpulan akhir. y Antaranya adalah seperti warna. ia juga melibatkan proses mental. makan. bentuk dan juga fungsi serta cirri. Perkaitan. 4. menghidu dan merasa. infrens dan aplikasi y Perkaitan ± proses menterjemahkan benda abstrak kepada konkrit. y Infrens ± kebolehan kenal pasti perkaitan antara sebab musabab ataupun penerangan antara fenomena yang berlaku.deria lain seperti deria sentuh.1. mendengar. 2. y Contohnya seperti apabila kanak-kanak melihat seekor burung mereka akan melihat cara burung itu melompat.kanak terlibat secara aktif dalam proses eksperimen.cirri. 3. Pemerhatian y melibatkan deria penglihatan malah melibatkan deria. Mengelas dan membanding y kanak.

Kesimpulan y Kesimpulan merupakan cadangan huraian. ramalan atau pengelasan dalam bentuk pertuturan yang dapat membina kemahiran interaksi social y Komunikasi antara guru. . muridmurid.aktiviti seperti kotak hitam. ukuran tinggi badan. Ramalan y Proses membuat andaian berdasarkan 6. y soalan. puzzle box.murid. sebab atau akibat kepada peristiwa yang lepas. bilangan cawan dan sebagainya. µ hands behind the back¶. Komunikasi y Kanak-kanak digalakkan untuk menyatakan apa dan bagaimana mereka melakukan pemerhatian.soalan untuk proses kesimpulan ialah seperti :Apakah perkara itu? Kenapa ia terjadi? y aktiviti. 8. beberapa fakta yang dibuat atau diperhatikan. Mengukur y Kemahiran asas dalam pengutipan data y Contoh sentimeter. inci. 7.5.

1. y Pembelajaran diperoleh dalam suasana pembelajaran langsung dan bermakna. Konsep ruang 2. Pengukuran 4.kanak untuk memahami matematik. Nombor 5. Pranombor 3.PROSES AWAL MATEMATIK Pengenalan y Merupakan asas bagi kanak. Konsep masa .

menggunakan cirri tertentu sebagai asas perbandingan (gibbs dan castadena .Perbandingan Pengelasan Proses mengaitkan antara dua benda Pengumpulan objek dalam kelas atau subkelas berdasarkan ciri. dan keluasan. Pola Keabadian Ketekalan (consistency) merupakan satu aspek yang boleh dikaitkan dengan jisim. y Contohnya pola dalam kehidupan seharian. . Pranombor dengan satu antara objek yang sama atau berbeza. Kejadian siang dan malam. y Aspek penting dalam asas matematik. isipadu. 1. 1975) Padanan satu dengan satu Seriasi Merupakan hubungan perkaitan satu Susunan lebih daripada dua objek mengikut turutan berdasarkan kriteria yang betul dan jelas.ciri yang jelas.

. Nombor Operasi nombor y Konsep nombor Menggambarkan bilangan atau banyaknya benda bagi sesuatu kumpulan iaitu sifat kuantiti manakala angka menunjukkan symbol y Melibatkan konsep tambah (+) dan tolak (-) y (+) ± proses 2 himpunan yang disatukan dan menjadi jumlah tertentu.2. Membilang Proses yang rumit dan memerlukan ketelitian yang mana murid memberikan nama bagi sesuatu nilai nombor. (-) ± apabila satu himpunan objek dikeluarkan sebahagian daripadanya.

3. 5. belakang. sisi. luar dan dalam. selepas. masa) sesuatu objek atau peristiwa. Konsep masa Turutan peristiwa seperti akhir. kapasiti. sebelum dan di antara menunjukkan idea kedudukan seperti pertama. atas. pertama. . Konsep ruang Merujuk kepada sesuatu objek yang terletak dalam ruang seperti depan. luas. suhu. berat. Pengukuran Proses di mana satu nombor diberikan kepada cirri (attribute) contohnya panjang. 4. isipadu. bawah. kedua dan ketiga.

Pembelajaran di dalam kelas : Memasak dan merasa makanan Membancuh warna Bercerita seperti µ sehelai daun nangka¶ 2. Seriasi : menyusun mengikut pola turutan dan menyusun objek mengikut cirri. Lawatan di sekitar kelas dan luar kelas Melihat habitat cacing. cawan dan piring . Melihat rumah semut dan anai.anai Mengukur bayang. saiz. siput. Aktiviti awal matematik 1. bilangan kuantiti dan jenis 2. Contoh .Aktiviti. Mengumpul benda hidup dan mati. Perbandingan : membanding objek seperti ukuran. Padanan satu dengan satu : memadan objek mengikut warna. Contoh 3. berat.bayang.aktiviti untuk proses awal sains dan awal matematik Aktiviti awal sains 1. kasut dan stoking. bentuk. saiz.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->