Elakkan sikap sombong

Sikap sombong atau bongkak merupakan salah satu penyakit hati iaitu sejenis penyakit jiwa yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar Setiap individu mempunyai kelebihan tersendiri. Ada yang kurang atau lemah dalam sesuatu aspek, tetapi dia lebih atau kuat dalam aspek yang lain.

Kamu sekalian anak Adam dan Adam daripada tanah.SEPERTI SABDA RASULULLAH S. jika tidak mereka akan menjadi lebih hina dari kumbang .A.W ´ tiada kelebihan si merah atau si hitam atau si arab atas si ajam kecuali dengan takwa kepada Allah. . Orang-orang yang masih bermegah-megah dengan datuknenek mereka harus segera menghentikan kemegahan itu.

Sambungan«. Kita tidak seharusnya bersikap sombong atau bongkak. Elakkan sikap sombong ketika berkomunikasi kerana sikap ini paling dibenci oleh masyarakat Janganlah kita bersikap menunjuk-nunjuk kepada orang lain Sikap sombong ini tidak merugikan diri sendiri tetapi menyebabkan orang yang mendengar merasa meluat. tersinggung dan panas hat . meskipun kita sememangnya mempunyai kelebihan-kelebihan tertentu dari segi harta benda atau wang ringgit.

Perkara-perkara yang menyebabkan sombong atau takabbur Dalam aspek ilmu pengetahuan Amalan dan peribadatan Keturunan atau salasilah Kecantikan atau ketampanan Dalam kalangan mereka yang berada dan kaya. Kekuatan dan keperkasaan tubuh Kuasa atau pengaruh .

Gurau senda atau kecindaan .

Gurau senda Satu perkara yang tidak kurang pentingnya dalam komunikasi dan interaksi ialah unsur-unsur kecindan atau gurau senda ia boleh menimbulkan suasana mesra. riang dan boleh mengurangkan ketegangan (stress). dapat menjalin dan mengukuhkan komunikasi yang dilakukan dengan ikhlas .

. seronok. mencuit hati dan melepaskan emosi daripada tekanan pelbagai keadaan dalaman dan luaran diri seseorang. sejak kebelakangan ini terdapat banyak slot dalam televisyen dan majalah-majalah yang berunsurkan lucu dan lawak majalah-majalah berunsurkan hiburan atau humor lebih diminati atau lebih popular di kalangan masyarakat (terutamanya remaja) berbanding dengan majalah-majalah berbentuk akademik Hal ini kerana manusia perlukan unsur-unsur gurau senda.

akan diminati dan disukai ramai Tetapi kita perlulah memastikan gurau senda itu tidak menyakiti hati sesiapa .Sambungan«« seseorang yang pandai berlawak atau boleh menimbulkan unsur humor dan gurau senda ketika berkomunikasi dan berinteraksi.

Fisiologi Senda Gurau Dan Senyuman Ibn Abi Dunya meriwayatkan nabi bersabda: ´Sesungguhnya aku bersenda gurau tetapi aku tidak mengatakan kecuali perkara yang benar.µ .

Imam Al-Ghazali berkata dalam Ihya Ulumuddin ´Senda gurau adalah bertujuan untuk mengujudkan suasana berbaik-baik (antara satu sama lain).µ . maka ketika itu ia dilarang. Ia mengandungi kelapangan dada dan kebaikan hati. Namun jika ia dilakukan secara berlebih-lebihan dan secara berkekalan.

bersenda gurau dalam Islam adalah diizinkan dengan syarat ianya tidak menyimpang dari kebenaran dan tidak melampaui batas.Sambungan Justeru. .

Senda gurau. . Pada ketika yang sama pengeluaran gamma interferon juga meningkat.D. mendapati tertawa dan senyuman memantapkan sistem pertahanan badan seseorang. Hal ini disebabkan tertawa dan senyuman merangsang pengeluaran T lymphocytes yang berperanan membunuh kuman-kuman di dalam badan. dan Stanley Tan. tertawa adalah baik untuk kesihatan Lee Berk. M. kedua-duanya dari Loma Linda School of Medicine di Loma Linda. Gamma interferon berperanan mempercepatkan pengeluaran sel-sel pertahanan yang baru dalam badan...D. M. California.

 . Isi kandungan maklumat juga dapat difahami apabila penyampai menggunakan teknik komunikasi yang betul. Perkara ini penting kerana daripada percakapan akan melambangkan sahsiah diri kita yang sebenarnya.Rumusan komunikasi atau interaksi amat penting dalam kehidupan seharian yang berfungsi untuk menyampaikan ilmu atau sesuatu perkara yang penting dan dapat menceriakan keadaan melalui kaeadah komunikasi yang betul.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful