Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 1.0.

PENGENALAN Senang Rasa Katering merupakan perniagaan milik tunggal yang akan didaftarkan pada awal bulan Disember 2010, bagi menjalankan aktiviti katering di sekitar Pekan Alor Star, Kedah dan bandar-bandar sekitarnya. Pengusaha memilih untuk menceburi perniagaan katering kerana ianya telah dilakukan secara sambilan dan kecil-kecilan mulai dari tahun 2007 lagi. Sepanjang tempoh itu, pengusaha telah memberi perkhidmatan katering kepada Jabatan Pelajaran Negeri Kedah, Pejabat Pelajaran Daerah, Pusat Sumber Pendidikan Negeri Kedah, Pusat Kegiatan Guru, Sekolah dan orang perseorangan. Pengusaha bercadang untuk bersara pilihan dan menceburi bidang perniagaan katering secara sepenuh masa. Perniagaan ini akan beroperasi di No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. Daripada pengalaman yang ada ini, pengusaha mendapati perniagaan katering merupakan satu perniagaan yang berpotensi kerana terdapat banyak permintaan. Sepertimana diketahui kebanyakan wanita hari terlibat dengan perkerjaan sepenuh masa sama ada dalam sektor awam mahu pun swasta, mereka tidak mempunyai waktu untuk memasak sendiri sekiranya mahu mengadakan majlis-majlis seperti sambutan ulang tahun sesebuah syarikat, jamuan hari raya dan sambutan hari lahir serta kenduri kahwin, malahan pada hari ini semangat gotong royong mahu mengadakan kenduri kendara juga telah berkurangan kerana masing-masing sibuk dengan pekerjaan dan kekurangan tenaga kerja untuk membuat persiapan dan memasak untuk kenduri kendara. Oleh itu, kebanyakan orang akan mengambil perkidmatan katering untuk menyenangkan kerja dan mereka juga mempunyai peruntukan (kuasa membeli) untuk berbuat begitu. Permintaan perkhidmatan katering juga sangat banyak di pejabat untuk majlis seperti mesyuarat, majlis perpisahan, majlis keraiaan dan kursus-kursus dalam perkhidmatan.Walaupun di sesetengah jabatan ada kantin dan kafeteria namun lazimnya penganjur lebih gemar untuk mendapatkan perkhidmatan katering dari pihak luar untuk merubah citarasa. Kami yakin dan pasti perniagaan yang bakal kami jalankan ini akan berkembang maju dan sekaligus dapat mencapai matlamat serta objektif perniagaan kami khususnya dalam mengaut keuntungan.

2.0. OBJEKTIF/TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN. Tujuan Rancangan Perniagaan ini disediakan untuk memberi penerangan yang menyeluruh tentang perniagaan yang akan diceburi. Disamping itu juga Rancangan Perniagaan ini untuk membentangkan perancangan perniagaan yang meliputi aspek pengurusan, pemasaran, pembekal, perkhidmatan dan kewangan perniagaan. Antara lain Rancangan Perniagaan ini dibuat untuk tujuan berikut: 1. Melihat daya maju projek yang dirancang. 2. Sebagai garis panduan untuk memastikan pengurusan perniagaan dapat dilaksanakan dengan lancar. 3. Mengagih sumber-sumber perniagaan dengan cekap dan efektif. 4. Memenuhi salah satu syarat wajib bagi para peserta program untuk menamatkan program latihan galakan perniagaan bagi kakitangan yang menyertai kursus ini. 5. Menjangkakan masalah-masalah yang mungkin timbul apabila perniagaan dilaksanakan.

3.0. LATAR BELAKANG PERNIAGAAN. Nama Perniagaan : Alamat Berdaftar : Senang Rasa Katering No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. Alamat Operasi : No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. No. Telefon : 014-9445618

No. Daftar Perniagaan : Tarikh Perniagaan : Aktiviti Perniagaan : Penyewaan: Bentuk Perniagaan : Modal Permulaan : Akan didaftarkan nanti. Perkhidmatan Katering. Kerusi meja & kanopi, peralatan, Buffet dan PA sistem.(Rancangan masa depan) Milik Tunggal RM 150,000.00

Bank Berususan : No. Akaun : Nama Pemilik : No. Kad Pengenalan :

Bank Rakyat, 05350, Mergong, Alor Star Kedah.

Karthiyayini A/P Chandaran

4.0. LATAR BELAKANG PEMILIK. Nama : Jawatan : Karthiyayini A/P Chandaran Pemilik/Pengurus

Alamat Tetap : No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. No. Telefon : 014-9445618

No. Kad Pengenalan : Tarikh Lahir : Bangsa / Agama : India / Hindu Taraf Perkahwinan : Berkahwin Kelulusan Akedemik : Tingkatan 6 (STPM) Pengalaman Kerja : Majikan. Jawatan Tahun SM. Khir Johari PAR makmal 1980 – hingga kini

Kursus yang Berkaitan :

1. Kursus Asas Perniagaan 2. Kursus Keusahawan Anjuran MEDC

Pusat Sumber Pendidikan Negeri Kedah. SKOP PERNIAGAAN. Produk dan Perkhidmatan Menyediakan minum pagi.5. masyarakat tempatan khususnya orang-orang India yang beragama Hindu menggunakan kesempatan cuti sekolah yang panjang dan cuti minggu untuk mengadakan majlis perkahwinan. Potensi Perniagaan 5. perjumpaan dan mesyuarat oleh pihak Jabatan Pelajaran Negeri Kedah. perniagaan ini mempunyai potensi yang cukup besar dan luas untuk dikembangkan dimasa hadapan. Oleh sebab kesuntukkan masa. Berdasarkan kepada perkembangan semasa.1. Sungai Petani dan Baling . 5.3. Maktab Perguruan di Pusat Kegiatan Guru Alor Star yang sentiasa ada sepanjang tahun. Oleh sebab perniagaan ini masih berada ditahap awal perkembangannya.3.2. Kalau dilihat dari aspek itu perniagaan katering mempunyai potensi yang cukup besar untuk berkembang disekitar 40% hingga 60% setahun. Menghantar tempahan ke destinasi yang diminta dan menyediakan semua kerja-kerja di majlis jamuan. Aktiviti Perniagaan Diantara aktiviti utama yang dijalankan oleh perniagaan ini ialah menyedia dan membekalkan makanan dan minuman kepada majlis kenduri perkahwinan di sekitar kawasan pekan Alor Star dan kawasan-kawasan sekitar seperti Jitra. Gurun. Begitu juga membekalkan makanan dan minuman bagi kursus-kursus yang dianjurkan oleh pihak Pejabat Pelajaran Kedah.0. . 5.2. masyarakat kita hari ini akan membuat kenduri dengan menggunakan perkhidmatan katering. 5. kerja mudah tanpa perlu banyak kerja. Begitu juga dengan permintaan khidmat makan dan minum bagi kursus. Maktab Perguruan. minum petang dan makan minum mengikut permintaan pelanggan. Pejabat Pelajaran Daerah Tengah Kedah. 5.1. Pusat Sumber Pendidikan Negeri Kedah. Pejabat Pelajaran Daerah Hilir Kedah di Pusat Kegiatan Guru Alor Star.3.

perniagaan ini akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan dengan memberi penekanan kepada ciri-ciri tersebut supaya pelanggan berpuas hati dan seterusnya akan menjadi pelanggan tetap. kebersihan. ASPEK PENGURUSAN 6.3. Memandangkan ekonomi negara yang terus berkembang pesat turut menyumbang kepada potensi perkembangan permintaan perkhidmatan perniagaan ini.3. kecekapan. Secara keseluruhannya struktur organisasi adalah seperti berikut. kualiti. Pasti masyarakat keliling memerlukan perkhidmatan catering untuk majlis perkahwinan dan majlis kenduri keagamaan dan sebagainya. . keenakan.5. 5.0.1. kelancaran bagi sesuatu majlis atau jamuan yang diadakan.4. harga. 6. Masyarakat tempatan biasanya menilai kemampuan dan perkhidmatan yang diberikan seperti dari segi kemampuan. Lokasi perniagaan juga terletak di tengah-tengah kedudukan yang mana dikelilingi oleh kampung.kampung dan pekan-pekan kecil dan bandar. Struktur Organisasi Struktur organisasi yang dibentuk oleh perniagaan adalah merangkumi keseluruhan aspek pengurusan sebagai sebuah entiti perniagaan. Bagi memenuhi permintaan keperluan masyarakat semasa.3. Melalui usaha yang berterusan perniagaan ini akan mendapat tempat di hati pelanggan kerana perkhidmatannya yang ditawarkan sentiasa dipastikan pada tahap yang tinggi.

Merancang kemajuan perkhidmatan kearah kecemerlangan dan penambah baik. Membayar gaji pekerja. .1 Pengurus/Pemilik dan Bahagian Kewangan & Pentadbiran. a). g). Menentukan keperluan sumber manusia mencukupi. h). c). Bertanggungjawab terhadap keseluruhan operasi perniagaan. Fungsi dan Tanggungjawab Perniagaan ini telah menyusun fungsi dan tanggungjawab berikut bagi melicinkan lagi pengurusan perniagaan. 6. e). Mencari pesanan dan promosi perniagaan. Memastikan pengaliran wang dalam perniagaan terkawal dan berjalan lancar d).3. Merancang dan melaksana aktiviti operasi daripada perancangan belian bahan sehingga hidangan siap dimasak. f). b). Memastikan pelanggan dilayan dengan baik i). Menyediakan laporan kewangan tahunan.6.3.

a). b). Gaji dan Ganjaran 6. c). b).5. Memastikan juga hamparan alas meja.6. 6. d). c). Bertanggungjawab untuk menjalankan tugas-tugas am membantu tukang masak. Menentukan penyediaan bahan-bahan mentah yang telah disediakan oleh pembantu. Belanja Pengurusan Bagi tujuan pengurusan perniagaan menganggarkan perbelanjaan dalam sebulan mengikut pelan peningkatan kapasiti perniagaannya adalah seperti berikut: .4. Memasak mengikut menu-menu yang ditetapkan. d).3. Bertanggungjawab dalam segala hal tentang masakan yang hendak disajikan kepada pelanggan. Memastikan kualiti makanan dengan mengekalkan rasa dan kebersihan setaraf citarasa pelanggan. 6. hiasan sekitar dan hiasan lain-lain yang diperlukan siap terlebih awal sebelum hidangan disaji. a). Membersihkan kawasan persekitaran sebelum dan selepas kerja-kerja memasak dan tugas-tugas lain yang bersesuaian.3 Pembantu Am.2 Tukang Masak. Membersihkan peralatan masak.3.

6. Memberi bimbingan kepada kakitangan supaya dapat menunjukkan prestasi kerja yang baik dan . Strategi Pengurusan Keadah pengurusan perniagaan dan kakitangan yang baik dan sistematik amat mustahak di dalam usaha memajukan perniagaan dengan memberi perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dengan layanan mesra pelanggan bagimemastikan perniagaan berdaya maju setanding dengan perniagaanperniagaan katering sedia ada. b). Menerapkan semangat kerja berpasukan (teamwork) diantara para kakitangan dan pihak pengurusan untuk faedah bersama. Oleh itu.6. perniagaan ini telah mengatur beberapa strategi pengurusan seperti berikut: a).

Begitu juga terdapat sekolah-sekolah. ke selatan pula jalan menuju pekan kecil Gurun. f). Pekerja akan didedahkan dengan teknik baru dengan menghantar mereka mengikuti kursus yang berkaitan dengan bidang tugas. tidak menjadi masalah bagi perniagaan ini memberikan perkidmatan yang selesa kepada pelanggan. .bertanggungjawab terhadap tugas yang diberikan. Dengan keluasan 30 KM persegi dan dikeliling dengan taman-taman perumahan dan kampung-kampung. pekan Sungai Petani dan pekan Baling . manakala ke timur jalan menyusur menghala ke Bandar Gerik. g). 05150 Alor Star. Kedah. 7. Lakaran gambaran lokasi premis perniagaan adalah seperti dilampiran. ASPEK TEKNIKAL/PERKHIDMATAN 7. 206.O. Premis ini terletak di kedudukan berhampiran dengan persimpangan jalan menuju ke arah sebelah utara menuju ke bandar Jitra. Menentukan majlis dihias dengan cantik dan layanan yang baik. Menyediakan perkhidmatan makanan/minuman yang bermutu. agensi pendidikan lain. Dengan kemudahan sistem jalanraya yang ada . c). Mengadakan promosi dengan cara mengadakan rumah terbuka. d). Taman Wira Mergong. Negeri Kedah. Setiap pihak sama ada pekerja bawahan atau pengurusan sentiasa berbincang dan memberi pendapat serta cadangan tentang cara terbaik untuk menghasilkan kerja yang lebih cekap dan sistematik.1. agensi kerajaan dan swasta yang lain yang akan mendapatkan perkhidmatan makanan minum bagi majlis dan kursus yang dijalankan di tempat mereka. Sepanjang jalan ke pekan dan bandar ini terdapat tamantaman perumahan dan kampung-kampung yang mana pasti mereka memerlukan perkhidmatan katering untuk jamuan kenduri kahwin. e). Lokasi Premis (Seperti dilampiran) Pada peringkat awal perniagaan ini akan menggunakan premis kediaman sendiri di alamat di No. bersih dan sedap.

7. Sosial dan Kebudayaan 7. hanya sebahagian kecil sahaja yang menggunakan kenderaan awam seperti bas dan teksi.3. Maklumat Premis Perniagaan Alamat : Alamat Premis : Bentuk Binaan : Keluasan : Pemilik Premis : Rumah Kediaman 1400 ka.3.2. 7. Persegi Sendiri 7. Pengangkutan Majoriti penduduk di kawasan Alor Star mempunyai kenderaan persendirian. telefon dan lain-lain kemudahan. . elektrik.3.1. Kemudahan Asas Premis perniagaan memiliki segala kemudahan asas yang sepatutnya seperti bekalan air.2.

7.3.5. Harta Tetap Dan Peralatan Yang dimiliki Memandangkan perniagaan ini telah dijalankan secara kecil-kecilan oleh pengusaha sejak 5 tahun yang lalu.4. Aset tetap dan kelengkapan perniagaan yang dimiliki adala seperti berikut: 7. 7. Harta Tetap Dan Kelengkapan Yang Diperlukan .3. maka Senang Rasa Katering telah memiliki beberapa aset yang dibeli berperingkat-peringkat mengikut kemampuan kewangan perniagaan ketika itu.

7. susu dan rempah ratus.6. ayam dan sayur-sayuran. ikan. Bahan mentah kering dibeli secara pukal kerana ia lebih murah. Bahan mentah basah akan dibeli setelah mendapat tempahan dan sehari sebelum tarikh tempahan. Pembelian Bahan Mentah Bahan mentah untuk perniagaan ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu bahan mentah basah dan bahan mentah kering. Bahan mentah basah terdiri dari daging kambing. gula. . minyak. Bahan mentah kering pula terdiri dari barangan seperti beras. Dianggarkan kos bahan mentah adalah lebih kurang 50% daripada setiap ringgit jualan. Senarai bahan mentah dan basah untuk kegunaan sebulan adalah seperti berikut.

.

.

8.7.7. Senarai Pembekal Barang Mentah. Perbelanjaan Operasi 7. Bekalan bahan mentah yang digunakan bagi menyediakan masakan kepada pelanggan akan diperolehi dari beberapa pembekal yang telah dikenalpasti seperti berikut: .

hiding atau buffet Majlis selesai. disimpan di stor Menuntut bayaran daripada pelanggan . CARTA ALIRAN PROSES KERJA Mengambil tempahan pelanggan Menetapkan menu. (Gambar rajah susunatur ruang memasak dilampirkan) 7. tarikh. membawa balik. Susunatur Ruang Masak Susunatur ruang masak telah direka bentuk dengan menarik bagi memboleh dan menyenangkan ruang kelihatan menarik dan mempunya ruang yang luas bagi memberi keselesaan kepada pekerja untuk menjalankan kerja-kerja persiapan makanan.10.7. mengemas dan mencuci. jumlah tempahan.9. masa dan harga Membuat perancangan operasi seperti tenaga pekerja dan menyenaraikan bahan mentah Membeli bahan mentah mengikut menu Proses bahan mentah untuk dimasak Memasak Merasa kualiti masakan Diisi dalam bekas Memasukkan bekas ke dalam kendaraan untuk dihantar ke tempat yang ditetapkan Proses menghidang mengikut pilihan.

Strategi Perkhidmatan .100.200.7.000.00 233.12. Anggaran jualan untuk 3 tahun. Berdasarkan anggaran Perniagaan Senang Rasa Katering boleh mendapat pasaran permintaan perkhidmatan pelanggan adalah seperti berikut: Tahun Jualan Tahun 1 Jualan Tahun 2 Jualan Tahun 3 Jualan RM 220.00 Kenaikan 5% 10% 7.00 244.11.

7. Menghasilkan yang berkualiti.7.12.3. Perniagaan ini bersedia menerima teguran bagi tujuan memperkemaskan perniagaan dari masa ke semasa. 7.6. 7. 7.12.Perniagaan ini akan menghantar pekerja-pekerja menghadiri kursus yang bersesuaian supaya dapat mempertimbangkan mutu perkhidmatan.9 . 7. 7.5. 7.1.8 . perniagaan ini akan melaksanakan strategi berikut: 7. Pekerja akan dibekalkan dengan pakaian seragam supaya pelanggan terus mengenali perniagaan ini.12. Memastikan perkhidmatan yang cekap dan penghantaran dapat disiapkan mengikut masa yang ditetapkan.12.Iklan-iklan yang menarik akan dipamerkan di tempat-tempat yang strategik supaya menarik perhatian pelanggan.12.Menentukan makanan/minuman yang disediakan adalah halal. memberikan perkhidmatan yang terbaik. 7. 7.12.Untuk menentukan perniagaan ini berjalan lancar.4.2. CARTA ALIRAN PROSES PERKHIDMATAN . Perniagaan ini akan mengadakan promosi makanan percuma dengan memperkenalkan masakanmasakan kegemaran ramai supaya pelanggan dapat menilai sendiri keenakan makanan/minuman yang disediakan.12.12. Mengutamakan kebersihan dan kesihatan pelanggan.12. Layanan yang mesra pelanggan.10. sedap dan mengikut selera pelanggan.12.

00 Katering untuk kursus: 3 kali/bulan X 50 orang X RM 16.000.600. 10 kenduri/bulan X 100 orang X RM 10. 5 jamuan/bulan X 40 orang X RM 10.00 Katering untuk jamuan makan.50 = RM 3.Mengambil tempahan Menetapkan spesifikasi Merancang Membeli bahan mentah Memproses bahan Memasak Merasa kualiti Mengisi dalam bekas Menghantar ke lokasi Menghidang Mengemas Memeriksa kawasan Mengangkut balik Menuntut bayaran 7.000. keagamaan dan sebagainya.13.00 .00 = RM 2.400.00 = RM10. ANGGARAN KOS PERKHIDMATAN/KERJA DIJALANKAN (SEORANG) Perincian pengiraan anggaran jualan: Rumah Kediaman: Kenduri perahwinanl. 20 kali/bulan X 40 0rang X RM 4.00 = RM 2.00 Tempahan Pejabat: Katering untuk mesyuarat.

000 8.00 . Kesemua pakej adalah seperti berikut: PROFILE MENU 8.000 + RM3. Kurma dll. Rendang. Buah-buahan. Bihun.50 8.600 + RM 2. Sambal dan Acar.000 = RM 18.0. PEMASARAN 8. Pelanggan akan diberikan pelbagai pakej dan menu. Pelbagai Sup. Masak Merah dll. Masak Lemak dll. kuew tieow goreng. Masak Lemak. Laksa Roti Jala.1. Minuman Sejuk Pelbagai Perisa Harga mengikut pilihan Menu : RM 8. Nasi Brayani dan Nasi Tomato.1. Daging Masak Kari.Tumis. Sungguhpun begitu kesemua pakej yang disediakan dijangkan akan terus menjadi tarikan langgan dan harganya juga berpatutan. Nasi Minyak. maka senarai harga adalah dibuat secara pakej.1. Perkhidmatan dan Harga yang ditawarkan Memandangkan perniagaan ini lebih difokuskan khusus untuk aneka jenis jamuan dan pelbagai jenis majlis. Kerabu dan Ulaman. Udang dan Sotong Goreng Biasa/Tepung. Ikan Masak Kari. Nasi lemak. Menu dan sebutharga minum pagi. Ikan Lemak Cili Api. Minuman Panas – Kopi & Teh O atau Kopi & Teh susu Harga mengikut pilihan menu : RM 4. Sotong Masak Kari. pelbagai kuih muih mengikut pilihan. Ikan Taucu dan lain-lain(dll). Menu dan sebut harga makan tengahari/Malam Nasi Putih. Udang Masak Kari. Pelbagai Tom Yam. Ikan.JUMLAH : RM 10. Rendang. Daging. Nasi Dagang. Sayur Masak Lemak Biasa/Ikan Masin.400 + RM 2. Masak Merah dll. Lontong.2. Ayam. Ayam Masak Kari.1. Mee. Campur dll. Sambal. pilihan menu disertakan sekali.

8. Taman Perumahan Awam 3. Kumpulan Sasaran Perniagaan ini merancang mensasarkan perkhidmatannya kepada keseluruhan penduduk yang ada di tempat-tempat seperti berikut kepada semua peringkat umur dan Kakitangan Kerajaan. Kampung Rungkup. Kampung Sungai Nipah Darat. Kuih Muih. Taman Melintang. Bihun Kari. Taman Mahkota. Taman Perumahan Awam Sungai Korok. Taman Seri Kedah. Kampung Bagan Pasir. Taman Seri Melintang 2. Taman Mewah.2. Taman Perumahan Awam Sungai Sumun. 8. Taman Perumahan Awam 1. Soto. Kampung Sungai Samak. juga permintaan dari pelajar. Taman Seri Intan 1. Swasta. Kampung Tanah Lalang. Kawasan sekitar Pekan Gurun.50 8. Kawasan sekitar Bandar Jitra. Kawasan Pasaran Kawasan sekitar Pekan Alor Star. Mee Sup dll. Taman Kayangan. Kampung Teluk Buluh. Kampung Sungai Nipah Baruh. Kampung Sungai Keli. Kawasan sekitar Pekan Sungai Petani. Kampung Sungai Tiang Darat. Taman Seri Melintang 1. Taman Cenderawasih. Kampung Baru. Keow Teow Goreng dll Laksa. Bihun Goreng dll.1. Minuman Panas/Sejuk Harga mengikut pilihan Menu : RM 3.00.4. Kampung Sungai Dulang. Kampong Tanjung Bayan.2. Mee Rebus. Taman Wira Mergong.3. Menu dan Sebutharga Minum Petang Mee kari. Keseluruhan permintaan terdiri dari kaum India terdapat juga permintaan dari kaum Melayu dan Cina. Taman Zulaikha. Kampung Sungai Tiang Baruh. Saiz Pasaran . Taman Derga Jaya dan Taman Pelangi. Kampung Sungai Ipil.00 hingga RM 5000. Kilang dan Sekolah yang berpendapatan diantara RM 700. 8. Kawasan sekitar Bandar Baling. Taman Seri Intan 2. Taman Perumahan Awam 2. Bihun Sup.

000 Bilangan rumah : 60.000.00.000 x 100 orang x RM10.00/bulan Tempahan dari pejabat-pejabat Purata bilangan pejabat dianggarkan 5 buah. 8.500 Jumlah Saiz Pasaran = RM100.000. maka jumlah jualan ialah: 5 pejabat x 15 hari/bulan x 30 orang/tempahan x RM10. Pesaing .00/orang.250/bulan. maka jumlah pasaran: 10% x 12.00 = RM120.00/tahun = RM10.00.000 + RM22.00/orang = RM22.000/5 (diandaikan sebuah rumah 5 orang penghuni) = 12.5. Seandainya dalam sebulan terdapat 15 hari tempahan untuk sekurang-kurannya 30 orang pada harga RM10.000 buah rumah Diandaikan 10% daripada penghuni rumah tersebut akan menggunakan perkhidmatn katering sekurangkurangnya sekali setahun dengan jumlah tempahan untuk 100 orang pada harga RM10.500 = RM122.Saiz pasaran boleh dikira dari potensi jualan yang boleh diperoleh dari tempahan katering oleh penduduk tempatan dan pejabat: Tempahan Penduduk Jumlah Penduduk: 60.

Nan Katering Rumah Awam Padang Kota Gurun 2. Simpang Empat Alor Star Perkhidmatan dan Produk Ditawarkan Katering Katering 8.7.8. Analisis Kekuatan dan Kelemahan Pesaing Nama Pesaing Nan Ketaring Kekuatan Sudah beroperasi 10 tahun. Saiz /Syer Pasaran Setelah mengambil kira kekuatan dan kelemahan pesaing. Mempunyai pekerja yang mencukupi 8. Idah Katering Sudah beroperasi 5 tahun. Idah Katering Taman Mawar. makadianggarkan pecahan syer pasaran antara pesaing dan Senang Rasa Katering adalah seperti berikut: Kelemahan Harga agak tinggi Banyak menerima tempahan hingga menjejaskan operasi Perkhidmatan kurang memuaskan Kurang pekerja yang terlatih 8. Anggaran Jualan . Sudah terkenal di Bandar Gurun.Senarai perniagaan dan Alamat 1.6.

Mengutamakan kebersihan dapur dan kawasan memasak bagi menghasilkan produk yang berkualiti. . c).9. sedap dan berkualiti dengan harga yang berpatutan.Sungguhpun perniagaan baru menceburkn diri dalam bidang ini.9. 8. b). STRATEGI PEMASARAN Pasaran yang baik dan sistematik adalah factor amat penting untuk memajukan perniagaan bagi mendapatkan pulangan modal dan keuntungan yang tinggi dan kestabilan yang berpanjangan dan berdaya saing. a). Sentiasa menyediakan masakan yang enak. perniagaan mengandaikan dapat menguasai syer pasaran dalam 15%daripada saiz pasaran dan ini mengambilkira factor yang boleh mempengaruhi permintaan perkhidmatan seperti kesedaran pelanggan dan musim perayaan. Memastikan tempahan dapat disiapkan mengikut perjanjian masa yang ditetapkan oleh pelanggan. ramalan jualan Senang rasa Katering adalah seperti berikut: 8.1: Strategi Perkhidmatan Perkhidmatan strategi berikut dapat memajukan lagi perniagaan katering ini.

Strategi Lokasi Perniagaan ini terletak di kawasan perumahan dan penempatan yang berpusat dikelilingi tamantaman perumahan yang sedia ada mahupun sedang membangun. sektor swasta dan sekolah bagi mempromosikan perniagaan ini. 8. dengan faktor yang harga yang berpatutan dan menarik mengikut jenis makanan dan menu yang diminta. Perniagaan ini akan mengambil deposit 20% bagi tempahan seminggu sebelum tarikh pesanan dan baki dibayar seminggu selepas pesanan dibuat. 8. Memandangkan perniagaan ini dalam perancangan dan belum beroperasi lagi. Sentiasa menunjukkan imej yang baik ketika berurusan dengan pelanggan. kampung-kampung tradisi yang sedia ada dan pekan-pekan serta bandar-bandar yang sedang membangun.5.9. ASPEK KEWANGAN . Strategi Harga Perancangan perlu dibuat bagi menarik hatii pelanggan untuk melanggan dengan perniagaan ini. 9.0.9.2 . Perhubungan Pelanggan Memandangkan lokasi perniagaan ini terletak di tengah antara kawasan-kawasan permintaan tadi maka tidak timbul masalah perhubungan kerana kawasan penempatan tersebut dan bandar sekitar dapat dihubungi dengan jalanraya yang ada untuk mendapatkan perkhidmatan dan penghantaran.9. perniagaan ini akan menawarkan harga yang rendah dan menarik diri pesaing-pesaing untuk memikat hati pelanggan. 8.d).3. 8.Strategi Promosi Perniagaan ini akan menyediakan kad perniagaan dan risalah untuk diedarkan kepada penduduk kawasan perumahan.9.4. pejabat kerajaan.

2 Kewangan Perbelanjaan .00 berdasar kepada perancangan.000. kos dianggarkan RM 150.9. Kos Pelabur Projek Bagi menjayakan rancangan perniagaan ini. 9.1.

Kedua dan Ketiga.4. ANGGARAN BELIAN. Anggaran Penyata Pendapatan Kewangan Anggaran Penyata Pendapatan Kewangan disediakan selama 3 tahun seperti di lampirkan. Operasi meningkat mengikut bulan. Anggaran Aliran Wang Tunai Anggaran Penyata Aliran Tunai seperti jadual yang dikepilkan menunjukkan untung rugi dan berlaku peningkatan 10% di tahun kedua dan ketiga. 10. 9.4.Perbelanjaan belian barangan dilakukan setiap bulan mengikut permintaan kerana ini akan menjimatkan .3. Aset Tetap mulai susutnilai bagi tahun Pertama. Anggaran Kunci Kira-Kira. 9. 9.0. JUSTIFIKASI DAN PENUTUP .

Dengan ertikata lain mereka tidak terbabit secara langsung untuk menjalankan kerja-kerja penyusunan dan hal ehwal mengurus makanan dan minuman kepada jemputan.000. Oleh itu sudah sampai masanya perniagaan ini mengorak langkah dengan lebih berdaya maju dan menyahut cabaran yang diberikan. maka sudah tentu terdapat pelbagai menyahut seruan kerajaan yang ingin melihat usahawan pelbagai kaum maju didalam bidang perniagaan. Faktor-faktor tersebut jelas memberikan keyakinan yang tinggi menjurus kepada peluang pulangan keuntungan yang lumayan jika pengurusan dijalankan dengan lebih sistematik. Diharap perniagaan ini akan berpeluang untuk turut sama-sama menjadi sebahagian daripada usahawan yang berjaya di negara ini. RINGKASAN EKSEKUTIF Senang Rasa Katering adalah merupakan sebuah perniagaan milik tunggal yang baru ditubuhkan dimana bidang yang diceburi adalah membekal makanan dan minuman memasak kepada pelanggan khususnya kepada majlis-majlis perkahwinan. Dengan modal pusingan sebanyak RM 150. . Sebagai perniagaan baru yang ingin menceburi didalam bidang perniagaan ini. majoriti pelanggan menggunakan khidmat katering bagi membekalkan dan menguruskan semua kerja-kerja berkaitan. saya percaya dengan kesungguhan dan keyakinan yang ada pada diri saya dan keluarga. maka mereka mengambil jalan pintas menggunakan khidmat katering supaya majlis yang diatur akan berjalan lancar. Jesteru itu kebanyakan pekerja yang diambil untuk bekerja dengan perniagaan ini terdiri dari kaum keluarga. Berdasar kepada kajian semasa. Walaupun mungkin perjalanan agak jauh lagi untuk sampai kedestinasinya.Sudah menjadi kebiasaan masyarakat Malaysia akan terus mengadakan majlis-majlis jamuan seperti majlis perkahwinan dan anika jamuan. perniagaan ini akan membuat apa sahaja demi mencapai cita-cita tersebut. perniagaan ini bercadang untuk menjalankan perniagaan ini tanpa membuat pinjaman dari mana-mana pihak pun. Semua urusan ini akan diserahkan kepada pihak perkhidmatan katering.00. akan dapat mencapai cita-cita yang kehendaki ini. Dengan kesibukan tugasan harian. Sungguhpun begitu perniagaan ini juga bersedia untuk menerima apa sahaja tempahan daripada pelanggan untuk majlis-majlis lain.

LAMPIRAN .

.

BAGAN DATUK 2. TELUK INTAN 3. HUTAN MELINTANG = = = = JITRA BALING SG. THAT’S ALL. THN WRITE BACK IN BLACK PEN.MESSAGE FOR KARTIYANI: PLEASE CHANGES THIS PARTICULAR THINGS IN LAMPIRAN(ABOVE) SECTION.PETANI GURUN 1ST U PRINT IT. . TAKE CARE. SABAK BERNAM 4. THN USE LIQUE PAPER ERASER IT. AFTER THAT PHOTO COPY IT. THE CHANGES ARE: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful