Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 1.0.

PENGENALAN Senang Rasa Katering merupakan perniagaan milik tunggal yang akan didaftarkan pada awal bulan Disember 2010, bagi menjalankan aktiviti katering di sekitar Pekan Alor Star, Kedah dan bandar-bandar sekitarnya. Pengusaha memilih untuk menceburi perniagaan katering kerana ianya telah dilakukan secara sambilan dan kecil-kecilan mulai dari tahun 2007 lagi. Sepanjang tempoh itu, pengusaha telah memberi perkhidmatan katering kepada Jabatan Pelajaran Negeri Kedah, Pejabat Pelajaran Daerah, Pusat Sumber Pendidikan Negeri Kedah, Pusat Kegiatan Guru, Sekolah dan orang perseorangan. Pengusaha bercadang untuk bersara pilihan dan menceburi bidang perniagaan katering secara sepenuh masa. Perniagaan ini akan beroperasi di No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. Daripada pengalaman yang ada ini, pengusaha mendapati perniagaan katering merupakan satu perniagaan yang berpotensi kerana terdapat banyak permintaan. Sepertimana diketahui kebanyakan wanita hari terlibat dengan perkerjaan sepenuh masa sama ada dalam sektor awam mahu pun swasta, mereka tidak mempunyai waktu untuk memasak sendiri sekiranya mahu mengadakan majlis-majlis seperti sambutan ulang tahun sesebuah syarikat, jamuan hari raya dan sambutan hari lahir serta kenduri kahwin, malahan pada hari ini semangat gotong royong mahu mengadakan kenduri kendara juga telah berkurangan kerana masing-masing sibuk dengan pekerjaan dan kekurangan tenaga kerja untuk membuat persiapan dan memasak untuk kenduri kendara. Oleh itu, kebanyakan orang akan mengambil perkidmatan katering untuk menyenangkan kerja dan mereka juga mempunyai peruntukan (kuasa membeli) untuk berbuat begitu. Permintaan perkhidmatan katering juga sangat banyak di pejabat untuk majlis seperti mesyuarat, majlis perpisahan, majlis keraiaan dan kursus-kursus dalam perkhidmatan.Walaupun di sesetengah jabatan ada kantin dan kafeteria namun lazimnya penganjur lebih gemar untuk mendapatkan perkhidmatan katering dari pihak luar untuk merubah citarasa. Kami yakin dan pasti perniagaan yang bakal kami jalankan ini akan berkembang maju dan sekaligus dapat mencapai matlamat serta objektif perniagaan kami khususnya dalam mengaut keuntungan.

2.0. OBJEKTIF/TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN. Tujuan Rancangan Perniagaan ini disediakan untuk memberi penerangan yang menyeluruh tentang perniagaan yang akan diceburi. Disamping itu juga Rancangan Perniagaan ini untuk membentangkan perancangan perniagaan yang meliputi aspek pengurusan, pemasaran, pembekal, perkhidmatan dan kewangan perniagaan. Antara lain Rancangan Perniagaan ini dibuat untuk tujuan berikut: 1. Melihat daya maju projek yang dirancang. 2. Sebagai garis panduan untuk memastikan pengurusan perniagaan dapat dilaksanakan dengan lancar. 3. Mengagih sumber-sumber perniagaan dengan cekap dan efektif. 4. Memenuhi salah satu syarat wajib bagi para peserta program untuk menamatkan program latihan galakan perniagaan bagi kakitangan yang menyertai kursus ini. 5. Menjangkakan masalah-masalah yang mungkin timbul apabila perniagaan dilaksanakan.

3.0. LATAR BELAKANG PERNIAGAAN. Nama Perniagaan : Alamat Berdaftar : Senang Rasa Katering No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. Alamat Operasi : No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. No. Telefon : 014-9445618

No. Daftar Perniagaan : Tarikh Perniagaan : Aktiviti Perniagaan : Penyewaan: Bentuk Perniagaan : Modal Permulaan : Akan didaftarkan nanti. Perkhidmatan Katering. Kerusi meja & kanopi, peralatan, Buffet dan PA sistem.(Rancangan masa depan) Milik Tunggal RM 150,000.00

Bank Berususan : No. Akaun : Nama Pemilik : No. Kad Pengenalan :

Bank Rakyat, 05350, Mergong, Alor Star Kedah.

Karthiyayini A/P Chandaran

4.0. LATAR BELAKANG PEMILIK. Nama : Jawatan : Karthiyayini A/P Chandaran Pemilik/Pengurus

Alamat Tetap : No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. No. Telefon : 014-9445618

No. Kad Pengenalan : Tarikh Lahir : Bangsa / Agama : India / Hindu Taraf Perkahwinan : Berkahwin Kelulusan Akedemik : Tingkatan 6 (STPM) Pengalaman Kerja : Majikan. Jawatan Tahun SM. Khir Johari PAR makmal 1980 – hingga kini

Kursus yang Berkaitan :

1. Kursus Asas Perniagaan 2. Kursus Keusahawan Anjuran MEDC

Oleh sebab perniagaan ini masih berada ditahap awal perkembangannya.2. Oleh sebab kesuntukkan masa. Berdasarkan kepada perkembangan semasa. Menghantar tempahan ke destinasi yang diminta dan menyediakan semua kerja-kerja di majlis jamuan. perniagaan ini mempunyai potensi yang cukup besar dan luas untuk dikembangkan dimasa hadapan. Pejabat Pelajaran Daerah Hilir Kedah di Pusat Kegiatan Guru Alor Star. SKOP PERNIAGAAN.3. masyarakat kita hari ini akan membuat kenduri dengan menggunakan perkhidmatan katering.2. minum petang dan makan minum mengikut permintaan pelanggan. Gurun.3.1. Kalau dilihat dari aspek itu perniagaan katering mempunyai potensi yang cukup besar untuk berkembang disekitar 40% hingga 60% setahun. 5.3. Pejabat Pelajaran Daerah Tengah Kedah.5.1. Sungai Petani dan Baling . Begitu juga dengan permintaan khidmat makan dan minum bagi kursus. 5. Begitu juga membekalkan makanan dan minuman bagi kursus-kursus yang dianjurkan oleh pihak Pejabat Pelajaran Kedah. . Potensi Perniagaan 5. masyarakat tempatan khususnya orang-orang India yang beragama Hindu menggunakan kesempatan cuti sekolah yang panjang dan cuti minggu untuk mengadakan majlis perkahwinan. 5. Maktab Perguruan.0. Produk dan Perkhidmatan Menyediakan minum pagi. Pusat Sumber Pendidikan Negeri Kedah. Maktab Perguruan di Pusat Kegiatan Guru Alor Star yang sentiasa ada sepanjang tahun. kerja mudah tanpa perlu banyak kerja. perjumpaan dan mesyuarat oleh pihak Jabatan Pelajaran Negeri Kedah. 5. Pusat Sumber Pendidikan Negeri Kedah. Aktiviti Perniagaan Diantara aktiviti utama yang dijalankan oleh perniagaan ini ialah menyedia dan membekalkan makanan dan minuman kepada majlis kenduri perkahwinan di sekitar kawasan pekan Alor Star dan kawasan-kawasan sekitar seperti Jitra.

3. keenakan. Struktur Organisasi Struktur organisasi yang dibentuk oleh perniagaan adalah merangkumi keseluruhan aspek pengurusan sebagai sebuah entiti perniagaan.3. 6.kampung dan pekan-pekan kecil dan bandar. 5. Masyarakat tempatan biasanya menilai kemampuan dan perkhidmatan yang diberikan seperti dari segi kemampuan. Pasti masyarakat keliling memerlukan perkhidmatan catering untuk majlis perkahwinan dan majlis kenduri keagamaan dan sebagainya. kelancaran bagi sesuatu majlis atau jamuan yang diadakan.3. kualiti. Secara keseluruhannya struktur organisasi adalah seperti berikut. harga. Melalui usaha yang berterusan perniagaan ini akan mendapat tempat di hati pelanggan kerana perkhidmatannya yang ditawarkan sentiasa dipastikan pada tahap yang tinggi. kebersihan.5. kecekapan. . Memandangkan ekonomi negara yang terus berkembang pesat turut menyumbang kepada potensi perkembangan permintaan perkhidmatan perniagaan ini.0. Lokasi perniagaan juga terletak di tengah-tengah kedudukan yang mana dikelilingi oleh kampung.4. perniagaan ini akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan dengan memberi penekanan kepada ciri-ciri tersebut supaya pelanggan berpuas hati dan seterusnya akan menjadi pelanggan tetap. ASPEK PENGURUSAN 6. Bagi memenuhi permintaan keperluan masyarakat semasa.1.

3. Merancang kemajuan perkhidmatan kearah kecemerlangan dan penambah baik. g). . a). Memastikan pengaliran wang dalam perniagaan terkawal dan berjalan lancar d). h). Membayar gaji pekerja. Menentukan keperluan sumber manusia mencukupi. b). Menyediakan laporan kewangan tahunan. c). Bertanggungjawab terhadap keseluruhan operasi perniagaan.6. e). Fungsi dan Tanggungjawab Perniagaan ini telah menyusun fungsi dan tanggungjawab berikut bagi melicinkan lagi pengurusan perniagaan. f). Mencari pesanan dan promosi perniagaan.3. 6.1 Pengurus/Pemilik dan Bahagian Kewangan & Pentadbiran. Memastikan pelanggan dilayan dengan baik i). Merancang dan melaksana aktiviti operasi daripada perancangan belian bahan sehingga hidangan siap dimasak.

b). Memasak mengikut menu-menu yang ditetapkan. Memastikan kualiti makanan dengan mengekalkan rasa dan kebersihan setaraf citarasa pelanggan.4.3. c). b).2 Tukang Masak. Menentukan penyediaan bahan-bahan mentah yang telah disediakan oleh pembantu. c). Bertanggungjawab dalam segala hal tentang masakan yang hendak disajikan kepada pelanggan.5. 6. 6. hiasan sekitar dan hiasan lain-lain yang diperlukan siap terlebih awal sebelum hidangan disaji. Membersihkan peralatan masak. d).3.6. d). Bertanggungjawab untuk menjalankan tugas-tugas am membantu tukang masak. Memastikan juga hamparan alas meja. Gaji dan Ganjaran 6. a). Belanja Pengurusan Bagi tujuan pengurusan perniagaan menganggarkan perbelanjaan dalam sebulan mengikut pelan peningkatan kapasiti perniagaannya adalah seperti berikut: .3 Pembantu Am. Membersihkan kawasan persekitaran sebelum dan selepas kerja-kerja memasak dan tugas-tugas lain yang bersesuaian. a).

6. Oleh itu. perniagaan ini telah mengatur beberapa strategi pengurusan seperti berikut: a). Menerapkan semangat kerja berpasukan (teamwork) diantara para kakitangan dan pihak pengurusan untuk faedah bersama. Memberi bimbingan kepada kakitangan supaya dapat menunjukkan prestasi kerja yang baik dan . b). Strategi Pengurusan Keadah pengurusan perniagaan dan kakitangan yang baik dan sistematik amat mustahak di dalam usaha memajukan perniagaan dengan memberi perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dengan layanan mesra pelanggan bagimemastikan perniagaan berdaya maju setanding dengan perniagaanperniagaan katering sedia ada.6.

pekan Sungai Petani dan pekan Baling . Negeri Kedah. ASPEK TEKNIKAL/PERKHIDMATAN 7. manakala ke timur jalan menyusur menghala ke Bandar Gerik. Premis ini terletak di kedudukan berhampiran dengan persimpangan jalan menuju ke arah sebelah utara menuju ke bandar Jitra. agensi pendidikan lain. g). 05150 Alor Star. Sepanjang jalan ke pekan dan bandar ini terdapat tamantaman perumahan dan kampung-kampung yang mana pasti mereka memerlukan perkhidmatan katering untuk jamuan kenduri kahwin.bertanggungjawab terhadap tugas yang diberikan. Lakaran gambaran lokasi premis perniagaan adalah seperti dilampiran. Dengan kemudahan sistem jalanraya yang ada . c). Kedah. Taman Wira Mergong. Dengan keluasan 30 KM persegi dan dikeliling dengan taman-taman perumahan dan kampung-kampung. Menyediakan perkhidmatan makanan/minuman yang bermutu. tidak menjadi masalah bagi perniagaan ini memberikan perkidmatan yang selesa kepada pelanggan. agensi kerajaan dan swasta yang lain yang akan mendapatkan perkhidmatan makanan minum bagi majlis dan kursus yang dijalankan di tempat mereka. ke selatan pula jalan menuju pekan kecil Gurun. Pekerja akan didedahkan dengan teknik baru dengan menghantar mereka mengikuti kursus yang berkaitan dengan bidang tugas. Menentukan majlis dihias dengan cantik dan layanan yang baik. . e).O.1. bersih dan sedap. Lokasi Premis (Seperti dilampiran) Pada peringkat awal perniagaan ini akan menggunakan premis kediaman sendiri di alamat di No. d). 7. Mengadakan promosi dengan cara mengadakan rumah terbuka. f). Begitu juga terdapat sekolah-sekolah. Setiap pihak sama ada pekerja bawahan atau pengurusan sentiasa berbincang dan memberi pendapat serta cadangan tentang cara terbaik untuk menghasilkan kerja yang lebih cekap dan sistematik. 206.

Maklumat Premis Perniagaan Alamat : Alamat Premis : Bentuk Binaan : Keluasan : Pemilik Premis : Rumah Kediaman 1400 ka.2. 7.2.3. .3.1. Sosial dan Kebudayaan 7. telefon dan lain-lain kemudahan.7. Pengangkutan Majoriti penduduk di kawasan Alor Star mempunyai kenderaan persendirian. Persegi Sendiri 7.3. hanya sebahagian kecil sahaja yang menggunakan kenderaan awam seperti bas dan teksi. elektrik. Kemudahan Asas Premis perniagaan memiliki segala kemudahan asas yang sepatutnya seperti bekalan air.

3.3. Harta Tetap Dan Kelengkapan Yang Diperlukan .7.4. Harta Tetap Dan Peralatan Yang dimiliki Memandangkan perniagaan ini telah dijalankan secara kecil-kecilan oleh pengusaha sejak 5 tahun yang lalu. Aset tetap dan kelengkapan perniagaan yang dimiliki adala seperti berikut: 7. maka Senang Rasa Katering telah memiliki beberapa aset yang dibeli berperingkat-peringkat mengikut kemampuan kewangan perniagaan ketika itu. 7.5.

6. . Bahan mentah basah terdiri dari daging kambing. ayam dan sayur-sayuran. Bahan mentah basah akan dibeli setelah mendapat tempahan dan sehari sebelum tarikh tempahan. Senarai bahan mentah dan basah untuk kegunaan sebulan adalah seperti berikut.7. Dianggarkan kos bahan mentah adalah lebih kurang 50% daripada setiap ringgit jualan. Pembelian Bahan Mentah Bahan mentah untuk perniagaan ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu bahan mentah basah dan bahan mentah kering. ikan. Bahan mentah kering dibeli secara pukal kerana ia lebih murah. susu dan rempah ratus. Bahan mentah kering pula terdiri dari barangan seperti beras. gula. minyak.

.

.

7.8. Senarai Pembekal Barang Mentah.7. Perbelanjaan Operasi 7. Bekalan bahan mentah yang digunakan bagi menyediakan masakan kepada pelanggan akan diperolehi dari beberapa pembekal yang telah dikenalpasti seperti berikut: .

7. mengemas dan mencuci. CARTA ALIRAN PROSES KERJA Mengambil tempahan pelanggan Menetapkan menu. (Gambar rajah susunatur ruang memasak dilampirkan) 7. Susunatur Ruang Masak Susunatur ruang masak telah direka bentuk dengan menarik bagi memboleh dan menyenangkan ruang kelihatan menarik dan mempunya ruang yang luas bagi memberi keselesaan kepada pekerja untuk menjalankan kerja-kerja persiapan makanan.9. tarikh. membawa balik. jumlah tempahan. disimpan di stor Menuntut bayaran daripada pelanggan .10. hiding atau buffet Majlis selesai. masa dan harga Membuat perancangan operasi seperti tenaga pekerja dan menyenaraikan bahan mentah Membeli bahan mentah mengikut menu Proses bahan mentah untuk dimasak Memasak Merasa kualiti masakan Diisi dalam bekas Memasukkan bekas ke dalam kendaraan untuk dihantar ke tempat yang ditetapkan Proses menghidang mengikut pilihan.

100. Strategi Perkhidmatan . Anggaran jualan untuk 3 tahun.200.12.11. Berdasarkan anggaran Perniagaan Senang Rasa Katering boleh mendapat pasaran permintaan perkhidmatan pelanggan adalah seperti berikut: Tahun Jualan Tahun 1 Jualan Tahun 2 Jualan Tahun 3 Jualan RM 220.00 233.00 Kenaikan 5% 10% 7.000.00 244.7.

12.9 .2.12. 7. 7.4. Layanan yang mesra pelanggan. 7. 7. Mengutamakan kebersihan dan kesihatan pelanggan. CARTA ALIRAN PROSES PERKHIDMATAN . 7.12.Untuk menentukan perniagaan ini berjalan lancar.12. Perniagaan ini bersedia menerima teguran bagi tujuan memperkemaskan perniagaan dari masa ke semasa.12.10.3.7. 7.Perniagaan ini akan menghantar pekerja-pekerja menghadiri kursus yang bersesuaian supaya dapat mempertimbangkan mutu perkhidmatan. Pekerja akan dibekalkan dengan pakaian seragam supaya pelanggan terus mengenali perniagaan ini.5.12.1. Perniagaan ini akan mengadakan promosi makanan percuma dengan memperkenalkan masakanmasakan kegemaran ramai supaya pelanggan dapat menilai sendiri keenakan makanan/minuman yang disediakan.Iklan-iklan yang menarik akan dipamerkan di tempat-tempat yang strategik supaya menarik perhatian pelanggan. sedap dan mengikut selera pelanggan. 7. 7.12.8 . Menghasilkan yang berkualiti.Menentukan makanan/minuman yang disediakan adalah halal. memberikan perkhidmatan yang terbaik.6.12.12. Memastikan perkhidmatan yang cekap dan penghantaran dapat disiapkan mengikut masa yang ditetapkan. 7.12. perniagaan ini akan melaksanakan strategi berikut: 7.

00 .00 Katering untuk jamuan makan.00 Tempahan Pejabat: Katering untuk mesyuarat.00 = RM 2.000.400. ANGGARAN KOS PERKHIDMATAN/KERJA DIJALANKAN (SEORANG) Perincian pengiraan anggaran jualan: Rumah Kediaman: Kenduri perahwinanl.00 = RM10.600.50 = RM 3.00 = RM 2. keagamaan dan sebagainya. 5 jamuan/bulan X 40 orang X RM 10. 20 kali/bulan X 40 0rang X RM 4.00 Katering untuk kursus: 3 kali/bulan X 50 orang X RM 16.000. 10 kenduri/bulan X 100 orang X RM 10.13.Mengambil tempahan Menetapkan spesifikasi Merancang Membeli bahan mentah Memproses bahan Memasak Merasa kualiti Mengisi dalam bekas Menghantar ke lokasi Menghidang Mengemas Memeriksa kawasan Mengangkut balik Menuntut bayaran 7.

kuew tieow goreng. Nasi Dagang.0. Daging Masak Kari. Sambal. Bihun. Lontong.50 8. Sungguhpun begitu kesemua pakej yang disediakan dijangkan akan terus menjadi tarikan langgan dan harganya juga berpatutan.000 8. Mee. Sambal dan Acar. Udang Masak Kari. Laksa Roti Jala.1. pelbagai kuih muih mengikut pilihan. Sotong Masak Kari. Masak Lemak dll. Udang dan Sotong Goreng Biasa/Tepung. Pelanggan akan diberikan pelbagai pakej dan menu. Ikan Masak Kari. Menu dan sebut harga makan tengahari/Malam Nasi Putih. maka senarai harga adalah dibuat secara pakej. Nasi lemak.000 + RM3. Nasi Minyak. Buah-buahan. Pelbagai Sup. pilihan menu disertakan sekali. Ayam.1. Pelbagai Tom Yam. Ikan Lemak Cili Api. Masak Merah dll. Minuman Sejuk Pelbagai Perisa Harga mengikut pilihan Menu : RM 8.400 + RM 2. Perkhidmatan dan Harga yang ditawarkan Memandangkan perniagaan ini lebih difokuskan khusus untuk aneka jenis jamuan dan pelbagai jenis majlis. Minuman Panas – Kopi & Teh O atau Kopi & Teh susu Harga mengikut pilihan menu : RM 4. Daging.00 .000 = RM 18.1.600 + RM 2.1. PEMASARAN 8. Ayam Masak Kari.JUMLAH : RM 10. Ikan. Masak Lemak. Menu dan sebutharga minum pagi. Masak Merah dll. Sayur Masak Lemak Biasa/Ikan Masin.2. Kurma dll. Nasi Brayani dan Nasi Tomato. Kerabu dan Ulaman. Ikan Taucu dan lain-lain(dll). Campur dll. Rendang.Tumis. Rendang. Kesemua pakej adalah seperti berikut: PROFILE MENU 8.

Taman Zulaikha. Soto.4. Saiz Pasaran . Taman Derga Jaya dan Taman Pelangi. Taman Perumahan Awam Sungai Korok. Bihun Sup.3. Kampung Teluk Buluh. 8. Taman Seri Intan 2. Taman Perumahan Awam 1. Kawasan Pasaran Kawasan sekitar Pekan Alor Star. Kampung Rungkup. Taman Wira Mergong.2. Kampung Bagan Pasir. Bihun Goreng dll. Taman Perumahan Awam 3. Kampung Sungai Ipil. Kilang dan Sekolah yang berpendapatan diantara RM 700. Mee Rebus.8. 8.2.00 hingga RM 5000. juga permintaan dari pelajar. Taman Perumahan Awam Sungai Sumun. Kawasan sekitar Pekan Sungai Petani. Taman Cenderawasih. Mee Sup dll. Kampong Tanjung Bayan. Kampung Tanah Lalang. Kampung Sungai Keli. Taman Seri Kedah. Keseluruhan permintaan terdiri dari kaum India terdapat juga permintaan dari kaum Melayu dan Cina. Kampung Sungai Nipah Darat. Kampung Sungai Tiang Baruh. Kampung Sungai Tiang Darat. Taman Seri Melintang 1. Menu dan Sebutharga Minum Petang Mee kari. Kampung Baru. Kawasan sekitar Bandar Jitra. Taman Mewah.00. Bihun Kari.1.50 8. Taman Seri Intan 1. Taman Seri Melintang 2. Taman Melintang. Kampung Sungai Nipah Baruh. Taman Kayangan. Swasta. Kawasan sekitar Pekan Gurun. Taman Perumahan Awam 2. Minuman Panas/Sejuk Harga mengikut pilihan Menu : RM 3. Kampung Sungai Dulang. Kumpulan Sasaran Perniagaan ini merancang mensasarkan perkhidmatannya kepada keseluruhan penduduk yang ada di tempat-tempat seperti berikut kepada semua peringkat umur dan Kakitangan Kerajaan. Kampung Sungai Samak. Kuih Muih. Taman Mahkota. Keow Teow Goreng dll Laksa. Kawasan sekitar Bandar Baling.

000 + RM22.000 buah rumah Diandaikan 10% daripada penghuni rumah tersebut akan menggunakan perkhidmatn katering sekurangkurangnya sekali setahun dengan jumlah tempahan untuk 100 orang pada harga RM10. Seandainya dalam sebulan terdapat 15 hari tempahan untuk sekurang-kurannya 30 orang pada harga RM10.000 x 100 orang x RM10.00. Pesaing . maka jumlah pasaran: 10% x 12.Saiz pasaran boleh dikira dari potensi jualan yang boleh diperoleh dari tempahan katering oleh penduduk tempatan dan pejabat: Tempahan Penduduk Jumlah Penduduk: 60. 8.000.500 Jumlah Saiz Pasaran = RM100.00 = RM120.00/orang = RM22.00.00/tahun = RM10.5.00/orang.500 = RM122.000 Bilangan rumah : 60.250/bulan.000.00/bulan Tempahan dari pejabat-pejabat Purata bilangan pejabat dianggarkan 5 buah.000/5 (diandaikan sebuah rumah 5 orang penghuni) = 12. maka jumlah jualan ialah: 5 pejabat x 15 hari/bulan x 30 orang/tempahan x RM10.

Saiz /Syer Pasaran Setelah mengambil kira kekuatan dan kelemahan pesaing. Nan Katering Rumah Awam Padang Kota Gurun 2.6. Mempunyai pekerja yang mencukupi 8. Idah Katering Taman Mawar.Senarai perniagaan dan Alamat 1. Analisis Kekuatan dan Kelemahan Pesaing Nama Pesaing Nan Ketaring Kekuatan Sudah beroperasi 10 tahun. Sudah terkenal di Bandar Gurun. Anggaran Jualan .7. Simpang Empat Alor Star Perkhidmatan dan Produk Ditawarkan Katering Katering 8. makadianggarkan pecahan syer pasaran antara pesaing dan Senang Rasa Katering adalah seperti berikut: Kelemahan Harga agak tinggi Banyak menerima tempahan hingga menjejaskan operasi Perkhidmatan kurang memuaskan Kurang pekerja yang terlatih 8.8. Idah Katering Sudah beroperasi 5 tahun.

9. Sentiasa menyediakan masakan yang enak.9. b).1: Strategi Perkhidmatan Perkhidmatan strategi berikut dapat memajukan lagi perniagaan katering ini. 8. ramalan jualan Senang rasa Katering adalah seperti berikut: 8.Sungguhpun perniagaan baru menceburkn diri dalam bidang ini. c). Memastikan tempahan dapat disiapkan mengikut perjanjian masa yang ditetapkan oleh pelanggan. STRATEGI PEMASARAN Pasaran yang baik dan sistematik adalah factor amat penting untuk memajukan perniagaan bagi mendapatkan pulangan modal dan keuntungan yang tinggi dan kestabilan yang berpanjangan dan berdaya saing. sedap dan berkualiti dengan harga yang berpatutan. Mengutamakan kebersihan dapur dan kawasan memasak bagi menghasilkan produk yang berkualiti. . perniagaan mengandaikan dapat menguasai syer pasaran dalam 15%daripada saiz pasaran dan ini mengambilkira factor yang boleh mempengaruhi permintaan perkhidmatan seperti kesedaran pelanggan dan musim perayaan. a).

Perniagaan ini akan mengambil deposit 20% bagi tempahan seminggu sebelum tarikh pesanan dan baki dibayar seminggu selepas pesanan dibuat. 9. 8. 8.5. 8.d). Perhubungan Pelanggan Memandangkan lokasi perniagaan ini terletak di tengah antara kawasan-kawasan permintaan tadi maka tidak timbul masalah perhubungan kerana kawasan penempatan tersebut dan bandar sekitar dapat dihubungi dengan jalanraya yang ada untuk mendapatkan perkhidmatan dan penghantaran. pejabat kerajaan.9. Strategi Harga Perancangan perlu dibuat bagi menarik hatii pelanggan untuk melanggan dengan perniagaan ini. Memandangkan perniagaan ini dalam perancangan dan belum beroperasi lagi. kampung-kampung tradisi yang sedia ada dan pekan-pekan serta bandar-bandar yang sedang membangun.Strategi Promosi Perniagaan ini akan menyediakan kad perniagaan dan risalah untuk diedarkan kepada penduduk kawasan perumahan. Strategi Lokasi Perniagaan ini terletak di kawasan perumahan dan penempatan yang berpusat dikelilingi tamantaman perumahan yang sedia ada mahupun sedang membangun.9.4. 8.9.2 . Sentiasa menunjukkan imej yang baik ketika berurusan dengan pelanggan.3.9.0. ASPEK KEWANGAN . perniagaan ini akan menawarkan harga yang rendah dan menarik diri pesaing-pesaing untuk memikat hati pelanggan. dengan faktor yang harga yang berpatutan dan menarik mengikut jenis makanan dan menu yang diminta. sektor swasta dan sekolah bagi mempromosikan perniagaan ini.

9. kos dianggarkan RM 150.00 berdasar kepada perancangan. Kos Pelabur Projek Bagi menjayakan rancangan perniagaan ini.9.2 Kewangan Perbelanjaan .1.000.

Aset Tetap mulai susutnilai bagi tahun Pertama. Anggaran Penyata Pendapatan Kewangan Anggaran Penyata Pendapatan Kewangan disediakan selama 3 tahun seperti di lampirkan.4. 9. Kedua dan Ketiga. JUSTIFIKASI DAN PENUTUP . 9. Operasi meningkat mengikut bulan. 10.Perbelanjaan belian barangan dilakukan setiap bulan mengikut permintaan kerana ini akan menjimatkan . Anggaran Aliran Wang Tunai Anggaran Penyata Aliran Tunai seperti jadual yang dikepilkan menunjukkan untung rugi dan berlaku peningkatan 10% di tahun kedua dan ketiga. ANGGARAN BELIAN.3.4.0. Anggaran Kunci Kira-Kira. 9.

Dengan ertikata lain mereka tidak terbabit secara langsung untuk menjalankan kerja-kerja penyusunan dan hal ehwal mengurus makanan dan minuman kepada jemputan. RINGKASAN EKSEKUTIF Senang Rasa Katering adalah merupakan sebuah perniagaan milik tunggal yang baru ditubuhkan dimana bidang yang diceburi adalah membekal makanan dan minuman memasak kepada pelanggan khususnya kepada majlis-majlis perkahwinan. Dengan kesibukan tugasan harian.000. Sebagai perniagaan baru yang ingin menceburi didalam bidang perniagaan ini. akan dapat mencapai cita-cita yang kehendaki ini. Walaupun mungkin perjalanan agak jauh lagi untuk sampai kedestinasinya. perniagaan ini akan membuat apa sahaja demi mencapai cita-cita tersebut. Dengan modal pusingan sebanyak RM 150. maka mereka mengambil jalan pintas menggunakan khidmat katering supaya majlis yang diatur akan berjalan lancar. maka sudah tentu terdapat pelbagai menyahut seruan kerajaan yang ingin melihat usahawan pelbagai kaum maju didalam bidang perniagaan. Semua urusan ini akan diserahkan kepada pihak perkhidmatan katering. saya percaya dengan kesungguhan dan keyakinan yang ada pada diri saya dan keluarga. Oleh itu sudah sampai masanya perniagaan ini mengorak langkah dengan lebih berdaya maju dan menyahut cabaran yang diberikan.00. . Jesteru itu kebanyakan pekerja yang diambil untuk bekerja dengan perniagaan ini terdiri dari kaum keluarga. perniagaan ini bercadang untuk menjalankan perniagaan ini tanpa membuat pinjaman dari mana-mana pihak pun. Sungguhpun begitu perniagaan ini juga bersedia untuk menerima apa sahaja tempahan daripada pelanggan untuk majlis-majlis lain.Sudah menjadi kebiasaan masyarakat Malaysia akan terus mengadakan majlis-majlis jamuan seperti majlis perkahwinan dan anika jamuan. majoriti pelanggan menggunakan khidmat katering bagi membekalkan dan menguruskan semua kerja-kerja berkaitan. Diharap perniagaan ini akan berpeluang untuk turut sama-sama menjadi sebahagian daripada usahawan yang berjaya di negara ini. Faktor-faktor tersebut jelas memberikan keyakinan yang tinggi menjurus kepada peluang pulangan keuntungan yang lumayan jika pengurusan dijalankan dengan lebih sistematik. Berdasar kepada kajian semasa.

LAMPIRAN .

.

PETANI GURUN 1ST U PRINT IT. HUTAN MELINTANG = = = = JITRA BALING SG.MESSAGE FOR KARTIYANI: PLEASE CHANGES THIS PARTICULAR THINGS IN LAMPIRAN(ABOVE) SECTION. BAGAN DATUK 2. TAKE CARE. TELUK INTAN 3. AFTER THAT PHOTO COPY IT. THN USE LIQUE PAPER ERASER IT. THAT’S ALL. THE CHANGES ARE: 1. THN WRITE BACK IN BLACK PEN. SABAK BERNAM 4. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful