Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 1.0.

PENGENALAN Senang Rasa Katering merupakan perniagaan milik tunggal yang akan didaftarkan pada awal bulan Disember 2010, bagi menjalankan aktiviti katering di sekitar Pekan Alor Star, Kedah dan bandar-bandar sekitarnya. Pengusaha memilih untuk menceburi perniagaan katering kerana ianya telah dilakukan secara sambilan dan kecil-kecilan mulai dari tahun 2007 lagi. Sepanjang tempoh itu, pengusaha telah memberi perkhidmatan katering kepada Jabatan Pelajaran Negeri Kedah, Pejabat Pelajaran Daerah, Pusat Sumber Pendidikan Negeri Kedah, Pusat Kegiatan Guru, Sekolah dan orang perseorangan. Pengusaha bercadang untuk bersara pilihan dan menceburi bidang perniagaan katering secara sepenuh masa. Perniagaan ini akan beroperasi di No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. Daripada pengalaman yang ada ini, pengusaha mendapati perniagaan katering merupakan satu perniagaan yang berpotensi kerana terdapat banyak permintaan. Sepertimana diketahui kebanyakan wanita hari terlibat dengan perkerjaan sepenuh masa sama ada dalam sektor awam mahu pun swasta, mereka tidak mempunyai waktu untuk memasak sendiri sekiranya mahu mengadakan majlis-majlis seperti sambutan ulang tahun sesebuah syarikat, jamuan hari raya dan sambutan hari lahir serta kenduri kahwin, malahan pada hari ini semangat gotong royong mahu mengadakan kenduri kendara juga telah berkurangan kerana masing-masing sibuk dengan pekerjaan dan kekurangan tenaga kerja untuk membuat persiapan dan memasak untuk kenduri kendara. Oleh itu, kebanyakan orang akan mengambil perkidmatan katering untuk menyenangkan kerja dan mereka juga mempunyai peruntukan (kuasa membeli) untuk berbuat begitu. Permintaan perkhidmatan katering juga sangat banyak di pejabat untuk majlis seperti mesyuarat, majlis perpisahan, majlis keraiaan dan kursus-kursus dalam perkhidmatan.Walaupun di sesetengah jabatan ada kantin dan kafeteria namun lazimnya penganjur lebih gemar untuk mendapatkan perkhidmatan katering dari pihak luar untuk merubah citarasa. Kami yakin dan pasti perniagaan yang bakal kami jalankan ini akan berkembang maju dan sekaligus dapat mencapai matlamat serta objektif perniagaan kami khususnya dalam mengaut keuntungan.

2.0. OBJEKTIF/TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN. Tujuan Rancangan Perniagaan ini disediakan untuk memberi penerangan yang menyeluruh tentang perniagaan yang akan diceburi. Disamping itu juga Rancangan Perniagaan ini untuk membentangkan perancangan perniagaan yang meliputi aspek pengurusan, pemasaran, pembekal, perkhidmatan dan kewangan perniagaan. Antara lain Rancangan Perniagaan ini dibuat untuk tujuan berikut: 1. Melihat daya maju projek yang dirancang. 2. Sebagai garis panduan untuk memastikan pengurusan perniagaan dapat dilaksanakan dengan lancar. 3. Mengagih sumber-sumber perniagaan dengan cekap dan efektif. 4. Memenuhi salah satu syarat wajib bagi para peserta program untuk menamatkan program latihan galakan perniagaan bagi kakitangan yang menyertai kursus ini. 5. Menjangkakan masalah-masalah yang mungkin timbul apabila perniagaan dilaksanakan.

3.0. LATAR BELAKANG PERNIAGAAN. Nama Perniagaan : Alamat Berdaftar : Senang Rasa Katering No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. Alamat Operasi : No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. No. Telefon : 014-9445618

No. Daftar Perniagaan : Tarikh Perniagaan : Aktiviti Perniagaan : Penyewaan: Bentuk Perniagaan : Modal Permulaan : Akan didaftarkan nanti. Perkhidmatan Katering. Kerusi meja & kanopi, peralatan, Buffet dan PA sistem.(Rancangan masa depan) Milik Tunggal RM 150,000.00

Bank Berususan : No. Akaun : Nama Pemilik : No. Kad Pengenalan :

Bank Rakyat, 05350, Mergong, Alor Star Kedah.

Karthiyayini A/P Chandaran

4.0. LATAR BELAKANG PEMILIK. Nama : Jawatan : Karthiyayini A/P Chandaran Pemilik/Pengurus

Alamat Tetap : No. 206, Taman Wira Mergong, 05150 Alor Star, Kedah. No. Telefon : 014-9445618

No. Kad Pengenalan : Tarikh Lahir : Bangsa / Agama : India / Hindu Taraf Perkahwinan : Berkahwin Kelulusan Akedemik : Tingkatan 6 (STPM) Pengalaman Kerja : Majikan. Jawatan Tahun SM. Khir Johari PAR makmal 1980 – hingga kini

Kursus yang Berkaitan :

1. Kursus Asas Perniagaan 2. Kursus Keusahawan Anjuran MEDC

perniagaan ini mempunyai potensi yang cukup besar dan luas untuk dikembangkan dimasa hadapan. minum petang dan makan minum mengikut permintaan pelanggan. Pejabat Pelajaran Daerah Hilir Kedah di Pusat Kegiatan Guru Alor Star. Potensi Perniagaan 5.2. Begitu juga dengan permintaan khidmat makan dan minum bagi kursus. kerja mudah tanpa perlu banyak kerja. Sungai Petani dan Baling . Berdasarkan kepada perkembangan semasa. SKOP PERNIAGAAN.1. Aktiviti Perniagaan Diantara aktiviti utama yang dijalankan oleh perniagaan ini ialah menyedia dan membekalkan makanan dan minuman kepada majlis kenduri perkahwinan di sekitar kawasan pekan Alor Star dan kawasan-kawasan sekitar seperti Jitra. .3. Kalau dilihat dari aspek itu perniagaan katering mempunyai potensi yang cukup besar untuk berkembang disekitar 40% hingga 60% setahun.3. Gurun. Pejabat Pelajaran Daerah Tengah Kedah. masyarakat tempatan khususnya orang-orang India yang beragama Hindu menggunakan kesempatan cuti sekolah yang panjang dan cuti minggu untuk mengadakan majlis perkahwinan. 5.1.2. Oleh sebab kesuntukkan masa. Menghantar tempahan ke destinasi yang diminta dan menyediakan semua kerja-kerja di majlis jamuan. Begitu juga membekalkan makanan dan minuman bagi kursus-kursus yang dianjurkan oleh pihak Pejabat Pelajaran Kedah. masyarakat kita hari ini akan membuat kenduri dengan menggunakan perkhidmatan katering. Oleh sebab perniagaan ini masih berada ditahap awal perkembangannya. 5. Pusat Sumber Pendidikan Negeri Kedah.5. 5. Pusat Sumber Pendidikan Negeri Kedah. 5.3. Maktab Perguruan. perjumpaan dan mesyuarat oleh pihak Jabatan Pelajaran Negeri Kedah.0. Maktab Perguruan di Pusat Kegiatan Guru Alor Star yang sentiasa ada sepanjang tahun. Produk dan Perkhidmatan Menyediakan minum pagi.

1.5.0. kualiti.3.3. Melalui usaha yang berterusan perniagaan ini akan mendapat tempat di hati pelanggan kerana perkhidmatannya yang ditawarkan sentiasa dipastikan pada tahap yang tinggi. Masyarakat tempatan biasanya menilai kemampuan dan perkhidmatan yang diberikan seperti dari segi kemampuan. kebersihan. keenakan. Struktur Organisasi Struktur organisasi yang dibentuk oleh perniagaan adalah merangkumi keseluruhan aspek pengurusan sebagai sebuah entiti perniagaan. 5. ASPEK PENGURUSAN 6.4. Pasti masyarakat keliling memerlukan perkhidmatan catering untuk majlis perkahwinan dan majlis kenduri keagamaan dan sebagainya. . Lokasi perniagaan juga terletak di tengah-tengah kedudukan yang mana dikelilingi oleh kampung. harga. perniagaan ini akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan dengan memberi penekanan kepada ciri-ciri tersebut supaya pelanggan berpuas hati dan seterusnya akan menjadi pelanggan tetap. Bagi memenuhi permintaan keperluan masyarakat semasa. kecekapan.3. 6. Secara keseluruhannya struktur organisasi adalah seperti berikut. kelancaran bagi sesuatu majlis atau jamuan yang diadakan.kampung dan pekan-pekan kecil dan bandar. Memandangkan ekonomi negara yang terus berkembang pesat turut menyumbang kepada potensi perkembangan permintaan perkhidmatan perniagaan ini.

g). Mencari pesanan dan promosi perniagaan. . b). Merancang dan melaksana aktiviti operasi daripada perancangan belian bahan sehingga hidangan siap dimasak. c). a).3. Menyediakan laporan kewangan tahunan. Bertanggungjawab terhadap keseluruhan operasi perniagaan. f). Menentukan keperluan sumber manusia mencukupi.3. 6.6. h). Memastikan pengaliran wang dalam perniagaan terkawal dan berjalan lancar d). Merancang kemajuan perkhidmatan kearah kecemerlangan dan penambah baik. Membayar gaji pekerja. e). Memastikan pelanggan dilayan dengan baik i). Fungsi dan Tanggungjawab Perniagaan ini telah menyusun fungsi dan tanggungjawab berikut bagi melicinkan lagi pengurusan perniagaan.1 Pengurus/Pemilik dan Bahagian Kewangan & Pentadbiran.

Menentukan penyediaan bahan-bahan mentah yang telah disediakan oleh pembantu. b). c).3. d).4. Membersihkan kawasan persekitaran sebelum dan selepas kerja-kerja memasak dan tugas-tugas lain yang bersesuaian.6. Belanja Pengurusan Bagi tujuan pengurusan perniagaan menganggarkan perbelanjaan dalam sebulan mengikut pelan peningkatan kapasiti perniagaannya adalah seperti berikut: . Gaji dan Ganjaran 6. 6. Memastikan kualiti makanan dengan mengekalkan rasa dan kebersihan setaraf citarasa pelanggan. d). Bertanggungjawab untuk menjalankan tugas-tugas am membantu tukang masak. c). Memasak mengikut menu-menu yang ditetapkan.5. b). hiasan sekitar dan hiasan lain-lain yang diperlukan siap terlebih awal sebelum hidangan disaji.2 Tukang Masak. Membersihkan peralatan masak. 6. a). Memastikan juga hamparan alas meja.3 Pembantu Am. a).3. Bertanggungjawab dalam segala hal tentang masakan yang hendak disajikan kepada pelanggan.

b).6.6. perniagaan ini telah mengatur beberapa strategi pengurusan seperti berikut: a). Menerapkan semangat kerja berpasukan (teamwork) diantara para kakitangan dan pihak pengurusan untuk faedah bersama. Memberi bimbingan kepada kakitangan supaya dapat menunjukkan prestasi kerja yang baik dan . Oleh itu. Strategi Pengurusan Keadah pengurusan perniagaan dan kakitangan yang baik dan sistematik amat mustahak di dalam usaha memajukan perniagaan dengan memberi perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dengan layanan mesra pelanggan bagimemastikan perniagaan berdaya maju setanding dengan perniagaanperniagaan katering sedia ada.

Premis ini terletak di kedudukan berhampiran dengan persimpangan jalan menuju ke arah sebelah utara menuju ke bandar Jitra. Kedah. manakala ke timur jalan menyusur menghala ke Bandar Gerik. Begitu juga terdapat sekolah-sekolah. pekan Sungai Petani dan pekan Baling . 206. Taman Wira Mergong.1. 05150 Alor Star. . Dengan keluasan 30 KM persegi dan dikeliling dengan taman-taman perumahan dan kampung-kampung. agensi kerajaan dan swasta yang lain yang akan mendapatkan perkhidmatan makanan minum bagi majlis dan kursus yang dijalankan di tempat mereka.O. e). agensi pendidikan lain. bersih dan sedap. Sepanjang jalan ke pekan dan bandar ini terdapat tamantaman perumahan dan kampung-kampung yang mana pasti mereka memerlukan perkhidmatan katering untuk jamuan kenduri kahwin. Menentukan majlis dihias dengan cantik dan layanan yang baik. Dengan kemudahan sistem jalanraya yang ada .bertanggungjawab terhadap tugas yang diberikan. d). Pekerja akan didedahkan dengan teknik baru dengan menghantar mereka mengikuti kursus yang berkaitan dengan bidang tugas. ASPEK TEKNIKAL/PERKHIDMATAN 7. Negeri Kedah. tidak menjadi masalah bagi perniagaan ini memberikan perkidmatan yang selesa kepada pelanggan. ke selatan pula jalan menuju pekan kecil Gurun. g). Lokasi Premis (Seperti dilampiran) Pada peringkat awal perniagaan ini akan menggunakan premis kediaman sendiri di alamat di No. f). Lakaran gambaran lokasi premis perniagaan adalah seperti dilampiran. Mengadakan promosi dengan cara mengadakan rumah terbuka. Setiap pihak sama ada pekerja bawahan atau pengurusan sentiasa berbincang dan memberi pendapat serta cadangan tentang cara terbaik untuk menghasilkan kerja yang lebih cekap dan sistematik. Menyediakan perkhidmatan makanan/minuman yang bermutu. 7. c).

3. 7. Maklumat Premis Perniagaan Alamat : Alamat Premis : Bentuk Binaan : Keluasan : Pemilik Premis : Rumah Kediaman 1400 ka. . Pengangkutan Majoriti penduduk di kawasan Alor Star mempunyai kenderaan persendirian. elektrik.7.3.3.2. Persegi Sendiri 7. Sosial dan Kebudayaan 7.2. Kemudahan Asas Premis perniagaan memiliki segala kemudahan asas yang sepatutnya seperti bekalan air.1. hanya sebahagian kecil sahaja yang menggunakan kenderaan awam seperti bas dan teksi. telefon dan lain-lain kemudahan.

maka Senang Rasa Katering telah memiliki beberapa aset yang dibeli berperingkat-peringkat mengikut kemampuan kewangan perniagaan ketika itu. Aset tetap dan kelengkapan perniagaan yang dimiliki adala seperti berikut: 7.7.4.5.3. Harta Tetap Dan Peralatan Yang dimiliki Memandangkan perniagaan ini telah dijalankan secara kecil-kecilan oleh pengusaha sejak 5 tahun yang lalu. Harta Tetap Dan Kelengkapan Yang Diperlukan .3. 7.

7. gula. . Dianggarkan kos bahan mentah adalah lebih kurang 50% daripada setiap ringgit jualan.6. Bahan mentah basah terdiri dari daging kambing. Senarai bahan mentah dan basah untuk kegunaan sebulan adalah seperti berikut. ikan. Pembelian Bahan Mentah Bahan mentah untuk perniagaan ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu bahan mentah basah dan bahan mentah kering. Bahan mentah basah akan dibeli setelah mendapat tempahan dan sehari sebelum tarikh tempahan. ayam dan sayur-sayuran. Bahan mentah kering dibeli secara pukal kerana ia lebih murah. Bahan mentah kering pula terdiri dari barangan seperti beras. susu dan rempah ratus. minyak.

.

.

8. Senarai Pembekal Barang Mentah. Bekalan bahan mentah yang digunakan bagi menyediakan masakan kepada pelanggan akan diperolehi dari beberapa pembekal yang telah dikenalpasti seperti berikut: .7.7. Perbelanjaan Operasi 7.

10. tarikh. (Gambar rajah susunatur ruang memasak dilampirkan) 7.9. Susunatur Ruang Masak Susunatur ruang masak telah direka bentuk dengan menarik bagi memboleh dan menyenangkan ruang kelihatan menarik dan mempunya ruang yang luas bagi memberi keselesaan kepada pekerja untuk menjalankan kerja-kerja persiapan makanan. disimpan di stor Menuntut bayaran daripada pelanggan .7. jumlah tempahan. masa dan harga Membuat perancangan operasi seperti tenaga pekerja dan menyenaraikan bahan mentah Membeli bahan mentah mengikut menu Proses bahan mentah untuk dimasak Memasak Merasa kualiti masakan Diisi dalam bekas Memasukkan bekas ke dalam kendaraan untuk dihantar ke tempat yang ditetapkan Proses menghidang mengikut pilihan. mengemas dan mencuci. CARTA ALIRAN PROSES KERJA Mengambil tempahan pelanggan Menetapkan menu. hiding atau buffet Majlis selesai. membawa balik.

00 Kenaikan 5% 10% 7.00 233.100.11.000.00 244. Berdasarkan anggaran Perniagaan Senang Rasa Katering boleh mendapat pasaran permintaan perkhidmatan pelanggan adalah seperti berikut: Tahun Jualan Tahun 1 Jualan Tahun 2 Jualan Tahun 3 Jualan RM 220.12.200. Strategi Perkhidmatan .7. Anggaran jualan untuk 3 tahun.

Iklan-iklan yang menarik akan dipamerkan di tempat-tempat yang strategik supaya menarik perhatian pelanggan. perniagaan ini akan melaksanakan strategi berikut: 7. Memastikan perkhidmatan yang cekap dan penghantaran dapat disiapkan mengikut masa yang ditetapkan.12.9 .4.8 . 7.12.3. 7.5. 7. Pekerja akan dibekalkan dengan pakaian seragam supaya pelanggan terus mengenali perniagaan ini.12.10.12.2.12. 7. Mengutamakan kebersihan dan kesihatan pelanggan.12.12. memberikan perkhidmatan yang terbaik. 7. Menghasilkan yang berkualiti.7.1.6. CARTA ALIRAN PROSES PERKHIDMATAN . Perniagaan ini akan mengadakan promosi makanan percuma dengan memperkenalkan masakanmasakan kegemaran ramai supaya pelanggan dapat menilai sendiri keenakan makanan/minuman yang disediakan.12. 7.12. 7.Perniagaan ini akan menghantar pekerja-pekerja menghadiri kursus yang bersesuaian supaya dapat mempertimbangkan mutu perkhidmatan. 7.Untuk menentukan perniagaan ini berjalan lancar. Perniagaan ini bersedia menerima teguran bagi tujuan memperkemaskan perniagaan dari masa ke semasa. 7.12. Layanan yang mesra pelanggan. sedap dan mengikut selera pelanggan.Menentukan makanan/minuman yang disediakan adalah halal.

20 kali/bulan X 40 0rang X RM 4. ANGGARAN KOS PERKHIDMATAN/KERJA DIJALANKAN (SEORANG) Perincian pengiraan anggaran jualan: Rumah Kediaman: Kenduri perahwinanl.600.00 = RM10.00 = RM 2.000.00 = RM 2. 5 jamuan/bulan X 40 orang X RM 10. 10 kenduri/bulan X 100 orang X RM 10.50 = RM 3.00 Katering untuk jamuan makan.Mengambil tempahan Menetapkan spesifikasi Merancang Membeli bahan mentah Memproses bahan Memasak Merasa kualiti Mengisi dalam bekas Menghantar ke lokasi Menghidang Mengemas Memeriksa kawasan Mengangkut balik Menuntut bayaran 7.00 .00 Tempahan Pejabat: Katering untuk mesyuarat. keagamaan dan sebagainya.13.00 Katering untuk kursus: 3 kali/bulan X 50 orang X RM 16.400.000.

Daging.000 = RM 18. Udang dan Sotong Goreng Biasa/Tepung. Masak Merah dll. Ikan Taucu dan lain-lain(dll). Nasi Minyak. Kerabu dan Ulaman. Ikan. Rendang. Masak Lemak dll. Pelbagai Tom Yam. Ikan Masak Kari. Ikan Lemak Cili Api. Nasi Dagang.Tumis. PEMASARAN 8.1.00 . Pelanggan akan diberikan pelbagai pakej dan menu. Sotong Masak Kari. Sambal. Daging Masak Kari. Campur dll.2. Minuman Panas – Kopi & Teh O atau Kopi & Teh susu Harga mengikut pilihan menu : RM 4.1. Minuman Sejuk Pelbagai Perisa Harga mengikut pilihan Menu : RM 8.000 + RM3. pilihan menu disertakan sekali.400 + RM 2. Kesemua pakej adalah seperti berikut: PROFILE MENU 8.1. Udang Masak Kari. Sayur Masak Lemak Biasa/Ikan Masin. Menu dan sebut harga makan tengahari/Malam Nasi Putih.JUMLAH : RM 10.1. Kurma dll. Nasi Brayani dan Nasi Tomato. Sungguhpun begitu kesemua pakej yang disediakan dijangkan akan terus menjadi tarikan langgan dan harganya juga berpatutan. Menu dan sebutharga minum pagi. Lontong. Bihun. Laksa Roti Jala. Buah-buahan. Ayam Masak Kari. Nasi lemak.50 8. pelbagai kuih muih mengikut pilihan. Sambal dan Acar. Masak Lemak. Mee. Pelbagai Sup. Ayam. kuew tieow goreng. Masak Merah dll. maka senarai harga adalah dibuat secara pakej.600 + RM 2.000 8. Rendang.0. Perkhidmatan dan Harga yang ditawarkan Memandangkan perniagaan ini lebih difokuskan khusus untuk aneka jenis jamuan dan pelbagai jenis majlis.

Kilang dan Sekolah yang berpendapatan diantara RM 700. Taman Perumahan Awam 1.00. Taman Seri Melintang 1.1. Kampung Sungai Tiang Baruh.3. Minuman Panas/Sejuk Harga mengikut pilihan Menu : RM 3. Taman Kayangan. Kawasan sekitar Bandar Jitra. Kuih Muih. Kawasan sekitar Pekan Gurun. Bihun Goreng dll. Saiz Pasaran . Taman Seri Kedah. Kampung Sungai Ipil. Kampung Tanah Lalang. Taman Derga Jaya dan Taman Pelangi. Kawasan sekitar Pekan Sungai Petani. Kampung Sungai Keli. Kampung Bagan Pasir. Taman Melintang. juga permintaan dari pelajar. Kampung Sungai Nipah Baruh. Taman Wira Mergong. Taman Seri Intan 1. Mee Sup dll. Taman Cenderawasih.2. Taman Seri Melintang 2.8. Soto. Taman Zulaikha. Taman Perumahan Awam 3. Kampung Baru. Kampung Sungai Nipah Darat. Kampong Tanjung Bayan. Taman Perumahan Awam Sungai Korok. Kawasan sekitar Bandar Baling. Kampung Sungai Samak.00 hingga RM 5000.4. Taman Seri Intan 2. Kampung Teluk Buluh. Mee Rebus. 8.2. Kampung Rungkup. Keseluruhan permintaan terdiri dari kaum India terdapat juga permintaan dari kaum Melayu dan Cina. Kumpulan Sasaran Perniagaan ini merancang mensasarkan perkhidmatannya kepada keseluruhan penduduk yang ada di tempat-tempat seperti berikut kepada semua peringkat umur dan Kakitangan Kerajaan. Taman Mahkota. 8. Swasta. Taman Perumahan Awam 2. Kampung Sungai Dulang. Bihun Sup. Menu dan Sebutharga Minum Petang Mee kari. Taman Perumahan Awam Sungai Sumun. Keow Teow Goreng dll Laksa. Bihun Kari.50 8. Kawasan Pasaran Kawasan sekitar Pekan Alor Star. Kampung Sungai Tiang Darat. Taman Mewah.

000/5 (diandaikan sebuah rumah 5 orang penghuni) = 12. Seandainya dalam sebulan terdapat 15 hari tempahan untuk sekurang-kurannya 30 orang pada harga RM10.000. maka jumlah jualan ialah: 5 pejabat x 15 hari/bulan x 30 orang/tempahan x RM10. maka jumlah pasaran: 10% x 12. 8.00.000.Saiz pasaran boleh dikira dari potensi jualan yang boleh diperoleh dari tempahan katering oleh penduduk tempatan dan pejabat: Tempahan Penduduk Jumlah Penduduk: 60.000 x 100 orang x RM10. Pesaing .000 buah rumah Diandaikan 10% daripada penghuni rumah tersebut akan menggunakan perkhidmatn katering sekurangkurangnya sekali setahun dengan jumlah tempahan untuk 100 orang pada harga RM10.00/tahun = RM10.00 = RM120.00/bulan Tempahan dari pejabat-pejabat Purata bilangan pejabat dianggarkan 5 buah.00.00/orang.000 Bilangan rumah : 60.00/orang = RM22.500 Jumlah Saiz Pasaran = RM100.000 + RM22.5.250/bulan.500 = RM122.

Sudah terkenal di Bandar Gurun. Saiz /Syer Pasaran Setelah mengambil kira kekuatan dan kelemahan pesaing. makadianggarkan pecahan syer pasaran antara pesaing dan Senang Rasa Katering adalah seperti berikut: Kelemahan Harga agak tinggi Banyak menerima tempahan hingga menjejaskan operasi Perkhidmatan kurang memuaskan Kurang pekerja yang terlatih 8.Senarai perniagaan dan Alamat 1. Analisis Kekuatan dan Kelemahan Pesaing Nama Pesaing Nan Ketaring Kekuatan Sudah beroperasi 10 tahun. Anggaran Jualan . Simpang Empat Alor Star Perkhidmatan dan Produk Ditawarkan Katering Katering 8. Mempunyai pekerja yang mencukupi 8.6.8. Idah Katering Taman Mawar. Idah Katering Sudah beroperasi 5 tahun. Nan Katering Rumah Awam Padang Kota Gurun 2.7.

c).Sungguhpun perniagaan baru menceburkn diri dalam bidang ini. Mengutamakan kebersihan dapur dan kawasan memasak bagi menghasilkan produk yang berkualiti. perniagaan mengandaikan dapat menguasai syer pasaran dalam 15%daripada saiz pasaran dan ini mengambilkira factor yang boleh mempengaruhi permintaan perkhidmatan seperti kesedaran pelanggan dan musim perayaan. sedap dan berkualiti dengan harga yang berpatutan. Memastikan tempahan dapat disiapkan mengikut perjanjian masa yang ditetapkan oleh pelanggan.1: Strategi Perkhidmatan Perkhidmatan strategi berikut dapat memajukan lagi perniagaan katering ini. ramalan jualan Senang rasa Katering adalah seperti berikut: 8. STRATEGI PEMASARAN Pasaran yang baik dan sistematik adalah factor amat penting untuk memajukan perniagaan bagi mendapatkan pulangan modal dan keuntungan yang tinggi dan kestabilan yang berpanjangan dan berdaya saing. 8.9.9. Sentiasa menyediakan masakan yang enak. b). a). .

4. Perhubungan Pelanggan Memandangkan lokasi perniagaan ini terletak di tengah antara kawasan-kawasan permintaan tadi maka tidak timbul masalah perhubungan kerana kawasan penempatan tersebut dan bandar sekitar dapat dihubungi dengan jalanraya yang ada untuk mendapatkan perkhidmatan dan penghantaran.9.Strategi Promosi Perniagaan ini akan menyediakan kad perniagaan dan risalah untuk diedarkan kepada penduduk kawasan perumahan. 8. Sentiasa menunjukkan imej yang baik ketika berurusan dengan pelanggan. Strategi Lokasi Perniagaan ini terletak di kawasan perumahan dan penempatan yang berpusat dikelilingi tamantaman perumahan yang sedia ada mahupun sedang membangun. 8. 8.9.d). kampung-kampung tradisi yang sedia ada dan pekan-pekan serta bandar-bandar yang sedang membangun.0. Perniagaan ini akan mengambil deposit 20% bagi tempahan seminggu sebelum tarikh pesanan dan baki dibayar seminggu selepas pesanan dibuat. ASPEK KEWANGAN . pejabat kerajaan. Memandangkan perniagaan ini dalam perancangan dan belum beroperasi lagi.9. 9.9.3. perniagaan ini akan menawarkan harga yang rendah dan menarik diri pesaing-pesaing untuk memikat hati pelanggan.2 . dengan faktor yang harga yang berpatutan dan menarik mengikut jenis makanan dan menu yang diminta. sektor swasta dan sekolah bagi mempromosikan perniagaan ini.5. 8. Strategi Harga Perancangan perlu dibuat bagi menarik hatii pelanggan untuk melanggan dengan perniagaan ini.

9. Kos Pelabur Projek Bagi menjayakan rancangan perniagaan ini.000.2 Kewangan Perbelanjaan .1. 9.00 berdasar kepada perancangan. kos dianggarkan RM 150.

0. 9. 10.Perbelanjaan belian barangan dilakukan setiap bulan mengikut permintaan kerana ini akan menjimatkan .4. Anggaran Aliran Wang Tunai Anggaran Penyata Aliran Tunai seperti jadual yang dikepilkan menunjukkan untung rugi dan berlaku peningkatan 10% di tahun kedua dan ketiga. JUSTIFIKASI DAN PENUTUP .4. ANGGARAN BELIAN. 9. 9. Kedua dan Ketiga. Aset Tetap mulai susutnilai bagi tahun Pertama. Operasi meningkat mengikut bulan. Anggaran Kunci Kira-Kira.3. Anggaran Penyata Pendapatan Kewangan Anggaran Penyata Pendapatan Kewangan disediakan selama 3 tahun seperti di lampirkan.

saya percaya dengan kesungguhan dan keyakinan yang ada pada diri saya dan keluarga. Walaupun mungkin perjalanan agak jauh lagi untuk sampai kedestinasinya. perniagaan ini bercadang untuk menjalankan perniagaan ini tanpa membuat pinjaman dari mana-mana pihak pun. Faktor-faktor tersebut jelas memberikan keyakinan yang tinggi menjurus kepada peluang pulangan keuntungan yang lumayan jika pengurusan dijalankan dengan lebih sistematik. perniagaan ini akan membuat apa sahaja demi mencapai cita-cita tersebut. RINGKASAN EKSEKUTIF Senang Rasa Katering adalah merupakan sebuah perniagaan milik tunggal yang baru ditubuhkan dimana bidang yang diceburi adalah membekal makanan dan minuman memasak kepada pelanggan khususnya kepada majlis-majlis perkahwinan. Semua urusan ini akan diserahkan kepada pihak perkhidmatan katering. . Dengan ertikata lain mereka tidak terbabit secara langsung untuk menjalankan kerja-kerja penyusunan dan hal ehwal mengurus makanan dan minuman kepada jemputan. Jesteru itu kebanyakan pekerja yang diambil untuk bekerja dengan perniagaan ini terdiri dari kaum keluarga. Sebagai perniagaan baru yang ingin menceburi didalam bidang perniagaan ini. Oleh itu sudah sampai masanya perniagaan ini mengorak langkah dengan lebih berdaya maju dan menyahut cabaran yang diberikan.000. Dengan kesibukan tugasan harian. Diharap perniagaan ini akan berpeluang untuk turut sama-sama menjadi sebahagian daripada usahawan yang berjaya di negara ini. majoriti pelanggan menggunakan khidmat katering bagi membekalkan dan menguruskan semua kerja-kerja berkaitan. Sungguhpun begitu perniagaan ini juga bersedia untuk menerima apa sahaja tempahan daripada pelanggan untuk majlis-majlis lain. akan dapat mencapai cita-cita yang kehendaki ini. Berdasar kepada kajian semasa.00. maka sudah tentu terdapat pelbagai menyahut seruan kerajaan yang ingin melihat usahawan pelbagai kaum maju didalam bidang perniagaan. Dengan modal pusingan sebanyak RM 150. maka mereka mengambil jalan pintas menggunakan khidmat katering supaya majlis yang diatur akan berjalan lancar.Sudah menjadi kebiasaan masyarakat Malaysia akan terus mengadakan majlis-majlis jamuan seperti majlis perkahwinan dan anika jamuan.

LAMPIRAN .

.

. TELUK INTAN 3.MESSAGE FOR KARTIYANI: PLEASE CHANGES THIS PARTICULAR THINGS IN LAMPIRAN(ABOVE) SECTION. THE CHANGES ARE: 1. AFTER THAT PHOTO COPY IT. THN WRITE BACK IN BLACK PEN. HUTAN MELINTANG = = = = JITRA BALING SG.PETANI GURUN 1ST U PRINT IT. THN USE LIQUE PAPER ERASER IT. TAKE CARE. SABAK BERNAM 4. THAT’S ALL. BAGAN DATUK 2.