RANCANGAN TAHUNAN BAHASA MELAYU TAHUN 2 MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 1.

0 Berbual dengan keluarga , rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata, ungkapan,ayat, sebutan ,intonasi, dan nada yang sesuai HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA

1-2 Aras 1 i. Berbual tentang sesuatu perkaradengan menggunakan bahasa yang sesuai *Bercerita tentang hobi sendiri dan hobi rakan *Berbual tentang perkara-perkara yang dilakukan pada masa lapang.Contoh:melukis, mengemas rumah, menonton televisyen *Melakonkan situasi membantu rakan .Contoh ucapan : Maafkan saya,boleh saya bantu awak ?

ii.

Melafazkan ucapan secara bertatasusila dalam perbualan.

Aras 2 i. Menggunakan kata panggilan dan kata ganti nama diri yang sesuai mengikut situasi dalam perbualan *Melakukan situaasi bertemu dengan pelawat di sekolah. Contoh kata panggilan : encik,tuan

MINGGU

HASIL PEMBELAJARAN

HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. Menyatakan perasaan dan dan tegeruan secara berterus terang dengan sopan dalam perbualan

CADANGAN AKTIVITI/NOTA

*Menegur rakan yang suka mengganggu orang lain secara bersopan Contoh: i.Saya tidak suka diganggu (perasaan) ii.Tolong jangan ganggu dia (teguran)

*Memuji secara berterus terang. Contoh:Wah, cantiknya baju awak!

3-4

1.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila

Aras 1 i. Mengemukakan pelbagai soalan untuk mendapatkan respon Memberikan jawapan yang sesuai dengan soalan yang dikemukakan. *Menjalankan aktiviti secara berpasangan. Contoh: Menyoal pasangan berkaitan aktiviti hujung minggu. *Menjawab soalan yang dikemukakan dengan tepat.

ii.

MINGGU 3-4 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Memilih kata Tanya yang sesuai untuk menyoal. Mengemukakan soalan bertumpu dan bercapah dengan menggunakan kata tanya Menjawab soalan secara bertatasusila dengan menggunakan ungkapan yang sesuai. Contoh gambar: Hari Perayaan (Hari Raya Aidil Fitri. Bersoalan jawab tentang perkara yang menarik berdasarkan sesuatu topik *Menyenaraikan perkara-perkara yang menarik berkaitan topic. Bagaimana. . Contoh:Sukan sekolah -meriah. ii.MASBD2D (Mengapa. Contoh:Sukansekolah -orang ramai. Di mana) *Menyoal rakan berkaitan gambar yang ditunjukkan.Bila. hadiah *Bersoal jawab tentang topic yang dikemukakan. Siapa. gembira . pertandingan..Apa.Tahun Baru Cina) *Memberikan jawapan bagi soalan yang dikemukan secara bertatasusila. Aras 3 i.

CADANGAN AKTIVITI/NOTA ii. tepat dan tersusun. *Membaca nota pesanan yang diterima . sampaikan. Menerima dan melaksanakan arahan serta pesanan dengan betul. ii. sila. Pesanan guru:bawa gambar pemimpin. Aras 3 i.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5-6 1. diminta. *Melaksanakan arahan berdasarkan arahan yang dipilih Contoh:kemaskan bilik darjah Ayar arahan:Tolong kemaskan bilik darjah sekarang.3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. Mendengar dan memahami arahan atau pesanan dengan teliti Menyatakan arahan atau pesanan dengan sebutan yang betul dan jelas Mengecam perkataan berbentuk arahan serta pesanan. Ayat pesanan:Cikgu Azlin minta kita membawa gambar pemimpin. *Melakonkan situasi menyampaikan pesanan. Memaklumkan arahan serta pesanan yang diterima secara jelas . Aras 2 i. *Menyenaraikan perkataan berbentuk arahan datau pesanan Contoh: beritahu.

*Menggunakan ayat yang sesuai untuk mendapatkan keizinan. esok. Contoh ayat:Cikgu .4 Menyatakan permintaan secara berterus. Contoh ayat:Cikgu. Ayat pesanan: Cikgu meminta kita membawa pakaian sukan. Aras 2 i.terang dan meyakinkan dengan menggunakan intonasi dan unsure paralinguistic yang sesuai untuk menguatkan permintaan Aras 1 i. bolehkah saya hantar jadual kedatangan ini ke pejabat? . Aniza. Mengemukakan permintaan untuk mendapatkan kebenaran secara sopan *Menjalankan main peranan situasi sekolah. izinkan saya berjumpa kakak di Tahun 6 Cerdik. Melakukan arahan serta pesanan dengan betul CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Menyampaikan pesanan. 7-8 1. Contoh nota pesanan: bawa pakaian sukan esok. bolehkah saya ke kantin untuk makan ubat. Contoh:Meminta kebenaran daripada guru.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN ii. Meminta keizinan untuk memenuhi keperluan dengan kesopanan. Contoh keperluan:Dapatkan air untuk makan ubat. Contoh: Pn. Memohon kebenaran untuk melakukan sesuatu tugasan dengan menggunakan bahasa yang tepat dan jelas *Melakukan aksi meminta kebenaran daripada guru untu melakukan sesuatu tugas. Aras 3 i.

Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid bercerita tentang aktiviti yang dilakukan pada hujung minggu (aktiviti kumpulan) Contoh: berkelah Kata atau frasa: .air pasang .ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas.1 Bercerita dengan menggunakan kata . *Menyampaikan cerita yang didengar atau ditonton dengan bahasa yang betul dan gaya yang menarik. Menceritakan cerita yang didengar dan ditonton dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul *Murid mendengar dan menonton cerita.seronok .0 Bercerita danmelaporkan sesuatu perkara yang didengar.buat khemah . ditonton.meriah .dibaca atau dialami 2.penat Aras 2 i.ramai . HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 9-10 Aras 1 i. frasa.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 2. .

*Memilih cerita yang sesuai untuk disampaikan ii.2 Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat Aras 1 i. Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul. *Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul 11-12 2. Memberitahu isi-isi penting sesuatu perkara dengan menggunakan perkataan dan frasa yang jelas *Mengenal pasti maklumat berkaitan gambar Contoh: gambar perkelahan *Menyatakan maklumat yang diperolehi daripada gambar Aras 2 i. Menyatakan sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid membaca petikan yang berkaitan *Berbincang secara berpasangan untuk mengenal pasti maklumat *Membina ayat yang betul berpandukan maklumat . CADANGAN AKTIVITI/NOTA Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan sesuatu situasi dengan menggunakan bahasa yang betul.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.

ayat tepat dan laras bahasa yang sesuai Aras 1 i. istilahfrasa.Menaikkan bendera . Contoh gambar: perhimpunnan pagi. *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mendapatkan kesudahan cerita. Contoh frasa: . *Mengemukakan kesipulan cerita yang diperolehi. menarik dan berkesan 13-14 3. *Murid membaca perenggan pertama sesuatu cerita.0 Menyampaikan maklumat kepada pihak lain dengan pengucapan yang mudah. betul.MINGGU 2.Ucapan guru besar .1 Menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara atau tajuk dengan menggunakan kata. *Membuat ssumbang saran berdasarkan gambar supaya murid dapat melahirkan kata dan frasa. ii. frasa. Mengenal pasti frasa dan ayat yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. dan ayat yang tepat. 3.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyatakan kesimpulan awal tentang sesuatu perkara dengan menggunakan kata. Memaklumkan sesuatu maklumat mengikut keutamaan berdasarkan situasi.

MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i.Bilakah . Tajuk: Kebersihan Gigi .Di manakah .Bagaimanakah . Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan menggunakan bahasa yang sesuai.Siapakah . *Menggunakan teknik MASB2D untuk menghuraikan maklumat yang disampaikan. *Menyatakan maklumat berdasarkan rakaman perbualan yang didengar.Apakah . CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyenaraikan isi berdasarkan perkara yang didengar atau diperdengarkan *Murid mendengar rakaman perbualan. Aras 3 i.Mengapakah . *Menyusun maklumat tentang perkara yang di baca atau ditonton.

Contoh : rancangan kartun yang digemari. tepat. Contoh : permainan berkomputer. CADANGAN AKTIVITI/NOTA 15-16 Melahirkan perasaan berdasarkan topik yang ditentukan. Memberikan pendapat tentang tajuk yang dibincangkan secara bertatasusila. tora Aras 3 i. dan tersusun. *Berbincang secara pasangan tentang topik yang diberikan. dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci.1 mengemukakan idea. . frasa serta ayat yang jelas dan tepat. Aras 2 i.0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang relevan secara bertatasusila. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. Menyampaikan pendapat dengan kata. ii. Mendengar pendapat dengan teliti untuk memahami tajuk perbualan. pandangan. *Menjalankan aktiviti sumbang saran untuk menyatakan pendapat tentang sesuatu topik. *Berbincang dalam kumpulan kecil tentang topik yang diberikan. 4. Contoh : keburukan makanan rapu twisties.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 4.

terdapat banyak barangan . *Menyatakan sesuatu yang dilihat. *Murid menonton atau melihat gambar tentang situasi sesuatu tempat. Memerihalkan sesuatu perkara berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang diterima. Contoh : . pengalamzn.MINGGU 17-18 HASIL PEMBELAJARAN 4. Contoh : . dan maklumat yang disampaikan oleh pihak lain.berbaris ketika membayar .0 4. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid dibawa ke kantin untuk memerhati suasana pada waktu rehat.akan sambil berdiri Aras 2 i.2 Mengemukakan komen yang sesuai berdasarkan pemerhatian.tempat membeli yang selesa . Contoh : pasar raya *Memberikan pandangan berdasarkan bahan yang dipertontonkan. Memberikan komen dengan menghubungkaitkan pengalaman sedia ada.berebut ketika membeli . HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i.

CADANGAN AKTIVITI /NOTA *Memberikan pandangan dan cadangan berkaitan maklumat yang diterima.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN Aras 3 i. Mengemukakan pendangan yang membina tentang sesuatuperkara yang dilihat atau daripada maklumat yang diterima. . *Murid berbincang dalam kumpulan untuk mengisi boring yang disediakan. *Menyatakan sebab yang akibat. Contoh : . .memakai jaket keselamatan ketika menaiki bot.bermain layang-layang berhampiran landasan kereta api.

Contoh: 1. Contoh:sungai.taat. diftong. vokal berganding. Menyebut perkataan yang mengandungi digrapf.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5. berganding dan konsonan bergabung dengan betul *Membunyikan perkataan yang mengandungi digraph.dan konsonan bergabung dengan betul. intonasi dan gaya pembacaan yang sesuai. Membaca ayat dalam teks yang mengandungi ayat tunggal dan ayat majmuk berbilang subjek. . 5. Ali bercakap sambil tersenyum (ayat majmuk) iii.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan. *Merujuk kepada kamus untuk mencari maksud perkataan. frasa dan ayat. *Menyatakan maksud perkataan.diftong. frasa dan ayat. Sitibermain anak patung (ayat tunggal) 2. Memahami perkataan . vokal. *Membaca ayattunggal dan ayat majmuk yang ditunjukkan oleh guru atau rakan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 19-20 Aras 1 i. nyanyi ii.

Membaca pelbagai jenis ayat dengan memberikan penekanan pada intonasi berdasarkan tanda baca.0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i. Aduh. 2. Adik kamu sakitkah? 3. Saya hendak ke sekolah. Membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul dan menarik *Membaca petikan yang mempunyai pelbagai jenis ayat *Murid berbincang secara berpasangan untuk mengecam ayat penyata dan ayat Tanya dalam teks yang dibaca. *Membaca ayat dengan intonasi yang betul. pedihnya mata saya! Aras 3 i. .MINGGU 5. *Membaca ayat-ayat mengikut klasifikasi jenis . Contoh: 1. *Mendengar contoh bacaan guru atau melalui pita rakaman.

*Berbincang dan menjawab soalan pemahaman. Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai *Murid menonton tayangan video tentang cara membaca teks atau puisi. Contoh: 1. Jarak mata dan bahan 3. ii. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. Membaca teks bukan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar.MINGGU 21-22 HASIL PEMBELAJARAN 5. Cara duduk atau berdiri 2.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca. . Menjawab soalan pemahaman berdasarkan teks yang dibaca. *Murid membaca teks dengan gaya penyampain yang sesuai. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Guru menunjuk cara membaca dengan betul. Sebutan dan intonasi *Murid membaca teks yang diberikan secara beramai-ramai dan individu. Aras 2 i.

Isi cerita . Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai.Watak .Perkara menarik/tidak menarik.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 ii. *Murid menjelaskan isi kandingan bahan yang dibaca. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mencari isi-isi penting daripada teks yang dibaca. Memberikan penjelasan tentang bahan sastera dan bukan sastera yang dibaca. Menyatakan isis-isi penting teks yang dibaca. *Membaca petikan yang diberikan atau dipilih sendiri. . Aras 3 i. Contoh : . ii.

1 Membaca dan merujuk pelnagai sumber untuk mendapatkan maklumat bagi tajuk yang sedang dikaji termasuk maklumat daripada internet. .MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 6. *Membaca dan memahami teks yang diberikan. Aras 2 i.0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai jenis teks. Merujuk kepada kamus untuk mencari makna perkataan yang betul dan tepat. Aras 1 i. *Murid memilih perkataan yang salah ejaan secara berkumpulan. *Murid mengemukakan hasil perbincangan kepada kelas. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 23-24 6. *Murid membaca teks yang diedarkan. *Murid merujuk kepada kamus untuk mendapatkan ejaan yang betul. Merujuk kepada kamus untuk meneliti ejaan yang betul. *Mencari makna yang sesuai mengikut konteks bagi sesuatu perkataan yang diberikan.

MINGGU 6. Merujuk pelbagai sumber untuk mencari maklumat berkaitan tejuk yang dibincangkan.Bahan yang digunakan. Contoh : permainan congkak .0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.Bilangan pemain . surat khabar.dan internet. . CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Mencari maklumat berdasarkan sesuatu topik daripada pelbagai sumber majalah.

Aras 3 i.0 Membaca. ii. dan menghayati kamdungan teks yang dibaca. menaakul. *Membaca petikan yang diberi. *Murid bincang untuk beri penjelasan. ii. Menjelaskan maksud ayat yang diberikan. Menyatakan maksud perkataan dan frasa dalam ayat yang diberikan. *Menjawab soalan bercapah berdasarkan petikan untuk menghuraikan maksud yang tersurat dan tersirat. 2.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. *Guru memperkenalkan beberapa contoh frasa yang sesuai. ii. 3.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 7. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 25-26 7. . Aras 1 i. *Murid membaca beberapa ayat Yang diberikan oleh guru Contoh: Sila beratur untuk beli air. Membaca ayat dalam perenggan. Membaca perkataan dan frasa yang diberikan. Jangan bising. Gunakanlah saya. Aras 2 i. Dilarang merokok. Contoh : 1. Membaca ayat yang diberikan. *Berbincang dengan rakan untuk mencari maksud perkataan dan frasa dalam ayatyang diberikan. Menghuraikan maksud ayat dalam perenggan.

MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 8. . ii. Menyusun perkataan untukmembina ayat tunggal dan ayat majmuk.0 Menggunakan pelbagai jenis ayat dan wacana dalam penulisan HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 27-28 8. Melengkapkan ayatdengan perkataan yang sesuai. *Menulis ayat tunggal dan ayat majmuk yang dibina dengan tulisan cantik. *Menyalin perkataan dan ayat dibaca daripada rajah tukar gant Aras 2 i.1 Membina dan menulis perkataan . *Mengisi tempat kosong denagn perkataan yang sesuaia bagi melengkepkan ayat. *Berbincang secara berpasangan untuk memilih dan menyusun perkataan supaya menjadi ayat yang gramatis. Menulis perkataan dan ayat tunggal denagn cara yang betul dan tulisan yang cantik. *Membaca ayat untuk memahami maksud ayat. Aras 1 i. ayat tunggal dan ayat majmuk.

*Murid membina ayat majmuk berpandukan rajah tukar ganti. Adik melukis Adik suka kerana Mengunyah kacang dapat duit . *Guru memperkenalkan kata hubung. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menggunakan kata hubung yang sesuai untuk membina ayat majmuk.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. Ibu Mendengar memasak sambill radio.

*Murid menyusun perkataan menjadi ayat tunggal dan ayat majmuk yang lengkap. Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan perkataan yang diberikan.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 3 ii.2 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk. *Menghubungkan dua ayat denganmenggunakan kata hubung yang betul. Aras 1 i. . 29-30 8. Menulis ayat majmuk dengan tulisan yang cantik. *Guru menyenaraikan perkataanperkataan . Contoh : Norin menyanyi sambil menari.

Guru Saya -cantik -baik -rajin -kurus -kelakar *Menyusun perkataan menjadi ayat majmuk yang lengkap. *Murid menyenaraikan perkataan yang sesuai berdasarkan tajuk. Contoh : Guru saya baik dan rajin. *Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk.MINGGU 8.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i. . Membina ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan.

*Murid membina ayat-ayat yang berturutan idea secara linear.MINGGU 8. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyediakan perenggan dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan. *Membina perenggan berdasarkan ayat-ayat tersebut Gambar bersiri Ayat-ayat Mengikut urutan perenggan .2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.

Aras 2 i. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. *Menyalin perenggan dalam teks dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberikan.3 Menulis perkataan dan ayat dengan tulisan berangkai yang kemas. *Menyalin perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberi. Aras 3 i. Menulis teks dengan menggunakan tulisan berangkai. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menulis perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik.MINGGU 31-32 HASIL PEMBELAJARAN 8. Menulis ayat dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik *Menyalin ayat dengan menggunakan tulisan berangkai contoh yang diberikan. .

*Mendengar dengan teliti frasa dan ayat yang dibaca. Mengambil imlak perkataan dan ayat tunggal dengan ejaan dan tanda baca yang betul berdasarkan kata dan ayat yang diperdengarkan *Menulis perkataan dan ayat tunggal yang disebut dengan ejaan yang betul. . Aras 2 i.1 Mengambil imlak teks yang diperdengarkan.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 9. Aras 1 i. *Menuliskan ayat yang diperdengarkan dengan menggunakan tanda baca yang betul. *Menulis petikan yang mengandungi pelbagai jenis ayat dengan menggunakan ejaan dan tanda baca yang tepat. Mengeja dan menulis frasa dan ayat yang diperdengarkan. Mengambil imlak berdasarkan teks yang diperdengarkan menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul. Aras 3 i.0 Mencatat dan menyusun maklumat HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 33-34 9.

MINGGU HURAIAN PEMBELAJARAN 10. 10.0 Menghasilkan penulisan kreatif dan bukan bukan kreatif. *Memilih perkataan dan frasaa untuk mengisi tempat kosong bagi melengkapkan perenggan. *Mencari perkataan yang ada kaitan dengan tajuk. Menulis karangan berpandukan isi-isi yang diberikan. Aras 3 i.1 Menghasilkan pelbagai genre (prosa dan puisi) termasuk e-mel yang mudah . Membina perenggan berdasarkan bahan rangsangan. . Contoh: *Membina ayat dengan menggunakan perkataan yang peroleh. dan bermakna HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI /NOTA 35-36 Aras 1 i. Aras 2 i. *Menulis cerita denganmenggunakan isi-isi yang berkaitan dengan tajuk.menarik. Melengkapkan perenggan dengan perkataan dan frasa yang sesuai.

Mengenal pasti dan membetulkan kesilapan ejaan perkataandan tanda baca dalam ayat. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Meneliti ejaan perkataan dalam ayat. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. *Meneliti kesilapan struktur ayat yang ditulis dalam hasil kerja rakan.MINGGU 37-38 HASIL PEMBELAJARAN 10. Aras 2 i. Aras 3 i.2 Mengedit dan memurnikanhasil penulisan. *Berbincang dengan rakan untuk membetulkan kesilapan ayat. *Berbincang untuk membetulkan kesilapan ayat yang dilakukan. . *Memeriksa kesilapan ayat yang dibuat bersama-sama rakan. Menilai dan membetulkankesilapan ayat. *Membetulkan kesilapan ejaan dan tanda baca kerja rakan secara berpasangan. Menilai dan membetulkan kesilapan ayat dalam teks.

SK CHANTUM BACHOK HURAIAN SUKATAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 2 PENDIDIKAN MUZIK SK TAHUN 2 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful