RANCANGAN TAHUNAN BAHASA MELAYU TAHUN 2 MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 1.

0 Berbual dengan keluarga , rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata, ungkapan,ayat, sebutan ,intonasi, dan nada yang sesuai HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA

1-2 Aras 1 i. Berbual tentang sesuatu perkaradengan menggunakan bahasa yang sesuai *Bercerita tentang hobi sendiri dan hobi rakan *Berbual tentang perkara-perkara yang dilakukan pada masa lapang.Contoh:melukis, mengemas rumah, menonton televisyen *Melakonkan situasi membantu rakan .Contoh ucapan : Maafkan saya,boleh saya bantu awak ?

ii.

Melafazkan ucapan secara bertatasusila dalam perbualan.

Aras 2 i. Menggunakan kata panggilan dan kata ganti nama diri yang sesuai mengikut situasi dalam perbualan *Melakukan situaasi bertemu dengan pelawat di sekolah. Contoh kata panggilan : encik,tuan

MINGGU

HASIL PEMBELAJARAN

HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. Menyatakan perasaan dan dan tegeruan secara berterus terang dengan sopan dalam perbualan

CADANGAN AKTIVITI/NOTA

*Menegur rakan yang suka mengganggu orang lain secara bersopan Contoh: i.Saya tidak suka diganggu (perasaan) ii.Tolong jangan ganggu dia (teguran)

*Memuji secara berterus terang. Contoh:Wah, cantiknya baju awak!

3-4

1.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila

Aras 1 i. Mengemukakan pelbagai soalan untuk mendapatkan respon Memberikan jawapan yang sesuai dengan soalan yang dikemukakan. *Menjalankan aktiviti secara berpasangan. Contoh: Menyoal pasangan berkaitan aktiviti hujung minggu. *Menjawab soalan yang dikemukakan dengan tepat.

ii.

Mengemukakan soalan bertumpu dan bercapah dengan menggunakan kata tanya Menjawab soalan secara bertatasusila dengan menggunakan ungkapan yang sesuai. Contoh:Sukansekolah -orang ramai. Contoh gambar: Hari Perayaan (Hari Raya Aidil Fitri. .Tahun Baru Cina) *Memberikan jawapan bagi soalan yang dikemukan secara bertatasusila. hadiah *Bersoal jawab tentang topic yang dikemukakan. Bersoalan jawab tentang perkara yang menarik berdasarkan sesuatu topik *Menyenaraikan perkara-perkara yang menarik berkaitan topic.Apa. gembira . Di mana) *Menyoal rakan berkaitan gambar yang ditunjukkan. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Memilih kata Tanya yang sesuai untuk menyoal. pertandingan. Siapa. Aras 3 i. Bagaimana.MASBD2D (Mengapa..Bila. Contoh:Sukan sekolah -meriah.MINGGU 3-4 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i. ii.

diminta. Memaklumkan arahan serta pesanan yang diterima secara jelas . Ayat pesanan:Cikgu Azlin minta kita membawa gambar pemimpin. Aras 2 i. sampaikan. Aras 3 i. Pesanan guru:bawa gambar pemimpin. *Melakonkan situasi menyampaikan pesanan. CADANGAN AKTIVITI/NOTA ii.3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. Mendengar dan memahami arahan atau pesanan dengan teliti Menyatakan arahan atau pesanan dengan sebutan yang betul dan jelas Mengecam perkataan berbentuk arahan serta pesanan. Menerima dan melaksanakan arahan serta pesanan dengan betul. *Melaksanakan arahan berdasarkan arahan yang dipilih Contoh:kemaskan bilik darjah Ayar arahan:Tolong kemaskan bilik darjah sekarang. tepat dan tersusun. *Menyenaraikan perkataan berbentuk arahan datau pesanan Contoh: beritahu. ii. *Membaca nota pesanan yang diterima . sila.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5-6 1.

Ayat pesanan: Cikgu meminta kita membawa pakaian sukan. Melakukan arahan serta pesanan dengan betul CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Menyampaikan pesanan. 7-8 1. Contoh nota pesanan: bawa pakaian sukan esok. Contoh: Pn. Contoh keperluan:Dapatkan air untuk makan ubat. Contoh ayat:Cikgu . Aras 2 i. Meminta keizinan untuk memenuhi keperluan dengan kesopanan. Mengemukakan permintaan untuk mendapatkan kebenaran secara sopan *Menjalankan main peranan situasi sekolah. Contoh:Meminta kebenaran daripada guru.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN ii.4 Menyatakan permintaan secara berterus.terang dan meyakinkan dengan menggunakan intonasi dan unsure paralinguistic yang sesuai untuk menguatkan permintaan Aras 1 i. izinkan saya berjumpa kakak di Tahun 6 Cerdik. bolehkah saya hantar jadual kedatangan ini ke pejabat? . esok. Memohon kebenaran untuk melakukan sesuatu tugasan dengan menggunakan bahasa yang tepat dan jelas *Melakukan aksi meminta kebenaran daripada guru untu melakukan sesuatu tugas. Aras 3 i. Aniza. *Menggunakan ayat yang sesuai untuk mendapatkan keizinan. Contoh ayat:Cikgu. bolehkah saya ke kantin untuk makan ubat.

meriah . Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid bercerita tentang aktiviti yang dilakukan pada hujung minggu (aktiviti kumpulan) Contoh: berkelah Kata atau frasa: .seronok .ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. ditonton.air pasang .ramai . Menceritakan cerita yang didengar dan ditonton dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul *Murid mendengar dan menonton cerita. .penat Aras 2 i.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 2. frasa. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 9-10 Aras 1 i.buat khemah . *Menyampaikan cerita yang didengar atau ditonton dengan bahasa yang betul dan gaya yang menarik.1 Bercerita dengan menggunakan kata .dibaca atau dialami 2.0 Bercerita danmelaporkan sesuatu perkara yang didengar.

*Memilih cerita yang sesuai untuk disampaikan ii. Memberitahu isi-isi penting sesuatu perkara dengan menggunakan perkataan dan frasa yang jelas *Mengenal pasti maklumat berkaitan gambar Contoh: gambar perkelahan *Menyatakan maklumat yang diperolehi daripada gambar Aras 2 i.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul. *Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul 11-12 2. Menyatakan sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid membaca petikan yang berkaitan *Berbincang secara berpasangan untuk mengenal pasti maklumat *Membina ayat yang betul berpandukan maklumat .2 Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat Aras 1 i. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan sesuatu situasi dengan menggunakan bahasa yang betul.

istilahfrasa. dan ayat yang tepat. ii.1 Menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara atau tajuk dengan menggunakan kata. Mengenal pasti frasa dan ayat yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. *Membuat ssumbang saran berdasarkan gambar supaya murid dapat melahirkan kata dan frasa. frasa. Memaklumkan sesuatu maklumat mengikut keutamaan berdasarkan situasi. *Mengemukakan kesipulan cerita yang diperolehi. *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mendapatkan kesudahan cerita. menarik dan berkesan 13-14 3. *Murid membaca perenggan pertama sesuatu cerita. Contoh frasa: . Contoh gambar: perhimpunnan pagi.Ucapan guru besar .MINGGU 2. 3.0 Menyampaikan maklumat kepada pihak lain dengan pengucapan yang mudah.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyatakan kesimpulan awal tentang sesuatu perkara dengan menggunakan kata. ayat tepat dan laras bahasa yang sesuai Aras 1 i. betul.Menaikkan bendera .

Bagaimanakah .Apakah .MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i.Siapakah . Tajuk: Kebersihan Gigi .Mengapakah .Di manakah .Bilakah . *Menyatakan maklumat berdasarkan rakaman perbualan yang didengar. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyenaraikan isi berdasarkan perkara yang didengar atau diperdengarkan *Murid mendengar rakaman perbualan. *Menggunakan teknik MASB2D untuk menghuraikan maklumat yang disampaikan. Aras 3 i. Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan menggunakan bahasa yang sesuai. *Menyusun maklumat tentang perkara yang di baca atau ditonton.

Contoh : keburukan makanan rapu twisties. 4. Mendengar pendapat dengan teliti untuk memahami tajuk perbualan. dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci. Aras 2 i. *Menjalankan aktiviti sumbang saran untuk menyatakan pendapat tentang sesuatu topik. Contoh : rancangan kartun yang digemari. tepat. *Berbincang secara pasangan tentang topik yang diberikan. *Berbincang dalam kumpulan kecil tentang topik yang diberikan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. frasa serta ayat yang jelas dan tepat. . Menyampaikan pendapat dengan kata. Contoh : permainan berkomputer. Memberikan pendapat tentang tajuk yang dibincangkan secara bertatasusila. tora Aras 3 i.1 mengemukakan idea.0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang relevan secara bertatasusila. pandangan. ii.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 4. dan tersusun. CADANGAN AKTIVITI/NOTA 15-16 Melahirkan perasaan berdasarkan topik yang ditentukan.

akan sambil berdiri Aras 2 i.MINGGU 17-18 HASIL PEMBELAJARAN 4. Contoh : . HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i.0 4.berbaris ketika membayar .terdapat banyak barangan .berebut ketika membeli .2 Mengemukakan komen yang sesuai berdasarkan pemerhatian. Contoh : pasar raya *Memberikan pandangan berdasarkan bahan yang dipertontonkan. Memerihalkan sesuatu perkara berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang diterima.tempat membeli yang selesa . Contoh : . CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid dibawa ke kantin untuk memerhati suasana pada waktu rehat. dan maklumat yang disampaikan oleh pihak lain. *Menyatakan sesuatu yang dilihat. *Murid menonton atau melihat gambar tentang situasi sesuatu tempat. Memberikan komen dengan menghubungkaitkan pengalaman sedia ada. pengalamzn.

bermain layang-layang berhampiran landasan kereta api.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN Aras 3 i. . *Murid berbincang dalam kumpulan untuk mengisi boring yang disediakan. . CADANGAN AKTIVITI /NOTA *Memberikan pandangan dan cadangan berkaitan maklumat yang diterima.memakai jaket keselamatan ketika menaiki bot. Mengemukakan pendangan yang membina tentang sesuatuperkara yang dilihat atau daripada maklumat yang diterima. Contoh : . *Menyatakan sebab yang akibat.

Ali bercakap sambil tersenyum (ayat majmuk) iii.taat. frasa dan ayat.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca. intonasi dan gaya pembacaan yang sesuai.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan.diftong. Membaca ayat dalam teks yang mengandungi ayat tunggal dan ayat majmuk berbilang subjek.dan konsonan bergabung dengan betul. Contoh:sungai. 5. Sitibermain anak patung (ayat tunggal) 2. *Merujuk kepada kamus untuk mencari maksud perkataan. nyanyi ii. *Menyatakan maksud perkataan. berganding dan konsonan bergabung dengan betul *Membunyikan perkataan yang mengandungi digraph. *Membaca ayattunggal dan ayat majmuk yang ditunjukkan oleh guru atau rakan. vokal. vokal berganding. Contoh: 1. Menyebut perkataan yang mengandungi digrapf. Memahami perkataan . HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 19-20 Aras 1 i.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5. diftong. frasa dan ayat. .

*Mendengar contoh bacaan guru atau melalui pita rakaman. .MINGGU 5. *Membaca ayat dengan intonasi yang betul. 2.0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i. Saya hendak ke sekolah. Adik kamu sakitkah? 3. Membaca pelbagai jenis ayat dengan memberikan penekanan pada intonasi berdasarkan tanda baca. Contoh: 1. Membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul dan menarik *Membaca petikan yang mempunyai pelbagai jenis ayat *Murid berbincang secara berpasangan untuk mengecam ayat penyata dan ayat Tanya dalam teks yang dibaca. Aduh. pedihnya mata saya! Aras 3 i. *Membaca ayat-ayat mengikut klasifikasi jenis .

HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Guru menunjuk cara membaca dengan betul.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca. *Berbincang dan menjawab soalan pemahaman. Menjawab soalan pemahaman berdasarkan teks yang dibaca.MINGGU 21-22 HASIL PEMBELAJARAN 5. Contoh: 1. Jarak mata dan bahan 3. Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai *Murid menonton tayangan video tentang cara membaca teks atau puisi. Cara duduk atau berdiri 2. *Murid membaca teks dengan gaya penyampain yang sesuai. Aras 2 i. Membaca teks bukan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar. Sebutan dan intonasi *Murid membaca teks yang diberikan secara beramai-ramai dan individu. . ii.

MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 ii. Menyatakan isis-isi penting teks yang dibaca.Isi cerita . ii. . *Murid menjelaskan isi kandingan bahan yang dibaca.Perkara menarik/tidak menarik. Contoh : .Watak . Memberikan penjelasan tentang bahan sastera dan bukan sastera yang dibaca. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mencari isi-isi penting daripada teks yang dibaca. Aras 3 i. *Membaca petikan yang diberikan atau dipilih sendiri. Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai.

*Murid merujuk kepada kamus untuk mendapatkan ejaan yang betul.0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai jenis teks. *Mencari makna yang sesuai mengikut konteks bagi sesuatu perkataan yang diberikan. . *Murid membaca teks yang diedarkan. Aras 2 i. Merujuk kepada kamus untuk meneliti ejaan yang betul.1 Membaca dan merujuk pelnagai sumber untuk mendapatkan maklumat bagi tajuk yang sedang dikaji termasuk maklumat daripada internet. *Membaca dan memahami teks yang diberikan. *Murid memilih perkataan yang salah ejaan secara berkumpulan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 23-24 6. *Murid mengemukakan hasil perbincangan kepada kelas. Aras 1 i.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 6. Merujuk kepada kamus untuk mencari makna perkataan yang betul dan tepat.

0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.Bilangan pemain . CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Mencari maklumat berdasarkan sesuatu topik daripada pelbagai sumber majalah. Contoh : permainan congkak . . surat khabar.dan internet. Merujuk pelbagai sumber untuk mencari maklumat berkaitan tejuk yang dibincangkan.Bahan yang digunakan.MINGGU 6.

1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 25-26 7. . Aras 2 i.0 Membaca. ii. Aras 3 i. Dilarang merokok. Contoh : 1. *Murid bincang untuk beri penjelasan. ii. dan menghayati kamdungan teks yang dibaca. menaakul. *Membaca petikan yang diberi. Gunakanlah saya. ii. 3. Membaca ayat dalam perenggan. 2. *Berbincang dengan rakan untuk mencari maksud perkataan dan frasa dalam ayatyang diberikan. Jangan bising. Menghuraikan maksud ayat dalam perenggan.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 7. Membaca perkataan dan frasa yang diberikan. Menyatakan maksud perkataan dan frasa dalam ayat yang diberikan. Menjelaskan maksud ayat yang diberikan. *Menjawab soalan bercapah berdasarkan petikan untuk menghuraikan maksud yang tersurat dan tersirat. Aras 1 i. *Murid membaca beberapa ayat Yang diberikan oleh guru Contoh: Sila beratur untuk beli air. Membaca ayat yang diberikan. *Guru memperkenalkan beberapa contoh frasa yang sesuai.

1 Membina dan menulis perkataan . Melengkapkan ayatdengan perkataan yang sesuai. Menyusun perkataan untukmembina ayat tunggal dan ayat majmuk. . Menulis perkataan dan ayat tunggal denagn cara yang betul dan tulisan yang cantik. *Menyalin perkataan dan ayat dibaca daripada rajah tukar gant Aras 2 i. *Mengisi tempat kosong denagn perkataan yang sesuaia bagi melengkepkan ayat. Aras 1 i. *Menulis ayat tunggal dan ayat majmuk yang dibina dengan tulisan cantik. *Membaca ayat untuk memahami maksud ayat. ayat tunggal dan ayat majmuk.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 8. ii. *Berbincang secara berpasangan untuk memilih dan menyusun perkataan supaya menjadi ayat yang gramatis.0 Menggunakan pelbagai jenis ayat dan wacana dalam penulisan HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 27-28 8.

Adik melukis Adik suka kerana Mengunyah kacang dapat duit . CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menggunakan kata hubung yang sesuai untuk membina ayat majmuk. *Murid membina ayat majmuk berpandukan rajah tukar ganti. Ibu Mendengar memasak sambill radio. *Guru memperkenalkan kata hubung.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.

29-30 8. *Guru menyenaraikan perkataanperkataan . Aras 1 i. Contoh : Norin menyanyi sambil menari. Menulis ayat majmuk dengan tulisan yang cantik. *Murid menyusun perkataan menjadi ayat tunggal dan ayat majmuk yang lengkap.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 3 ii. .2 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk. *Menghubungkan dua ayat denganmenggunakan kata hubung yang betul. Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan perkataan yang diberikan.

Contoh : Guru saya baik dan rajin. *Murid menyenaraikan perkataan yang sesuai berdasarkan tajuk. . Guru Saya -cantik -baik -rajin -kurus -kelakar *Menyusun perkataan menjadi ayat majmuk yang lengkap.MINGGU 8.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i. *Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk. Membina ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan.

MINGGU 8.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. *Murid membina ayat-ayat yang berturutan idea secara linear. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyediakan perenggan dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan. *Membina perenggan berdasarkan ayat-ayat tersebut Gambar bersiri Ayat-ayat Mengikut urutan perenggan .

. Menulis ayat dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik *Menyalin ayat dengan menggunakan tulisan berangkai contoh yang diberikan. *Menyalin perenggan dalam teks dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberikan. Menulis teks dengan menggunakan tulisan berangkai. Aras 2 i. Aras 3 i. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. *Menyalin perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberi.3 Menulis perkataan dan ayat dengan tulisan berangkai yang kemas. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menulis perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik.MINGGU 31-32 HASIL PEMBELAJARAN 8.

Aras 1 i. *Menuliskan ayat yang diperdengarkan dengan menggunakan tanda baca yang betul. Mengambil imlak berdasarkan teks yang diperdengarkan menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 9. Aras 2 i. *Mendengar dengan teliti frasa dan ayat yang dibaca. . Mengambil imlak perkataan dan ayat tunggal dengan ejaan dan tanda baca yang betul berdasarkan kata dan ayat yang diperdengarkan *Menulis perkataan dan ayat tunggal yang disebut dengan ejaan yang betul. Aras 3 i. *Menulis petikan yang mengandungi pelbagai jenis ayat dengan menggunakan ejaan dan tanda baca yang tepat.1 Mengambil imlak teks yang diperdengarkan.0 Mencatat dan menyusun maklumat HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 33-34 9. Mengeja dan menulis frasa dan ayat yang diperdengarkan.

Membina perenggan berdasarkan bahan rangsangan.MINGGU HURAIAN PEMBELAJARAN 10.menarik.1 Menghasilkan pelbagai genre (prosa dan puisi) termasuk e-mel yang mudah . Contoh: *Membina ayat dengan menggunakan perkataan yang peroleh. *Mencari perkataan yang ada kaitan dengan tajuk. dan bermakna HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI /NOTA 35-36 Aras 1 i. *Memilih perkataan dan frasaa untuk mengisi tempat kosong bagi melengkapkan perenggan. Menulis karangan berpandukan isi-isi yang diberikan. *Menulis cerita denganmenggunakan isi-isi yang berkaitan dengan tajuk. 10. .0 Menghasilkan penulisan kreatif dan bukan bukan kreatif. Aras 2 i. Melengkapkan perenggan dengan perkataan dan frasa yang sesuai. Aras 3 i.

CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Meneliti ejaan perkataan dalam ayat. Aras 3 i. *Berbincang dengan rakan untuk membetulkan kesilapan ayat. Menilai dan membetulkankesilapan ayat. Aras 2 i. *Membetulkan kesilapan ejaan dan tanda baca kerja rakan secara berpasangan. . *Meneliti kesilapan struktur ayat yang ditulis dalam hasil kerja rakan. *Berbincang untuk membetulkan kesilapan ayat yang dilakukan. Menilai dan membetulkan kesilapan ayat dalam teks.2 Mengedit dan memurnikanhasil penulisan. Mengenal pasti dan membetulkan kesilapan ejaan perkataandan tanda baca dalam ayat. *Memeriksa kesilapan ayat yang dibuat bersama-sama rakan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i.MINGGU 37-38 HASIL PEMBELAJARAN 10.

SK CHANTUM BACHOK HURAIAN SUKATAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 2 PENDIDIKAN MUZIK SK TAHUN 2 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.