RANCANGAN TAHUNAN BAHASA MELAYU TAHUN 2 MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 1.

0 Berbual dengan keluarga , rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata, ungkapan,ayat, sebutan ,intonasi, dan nada yang sesuai HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA

1-2 Aras 1 i. Berbual tentang sesuatu perkaradengan menggunakan bahasa yang sesuai *Bercerita tentang hobi sendiri dan hobi rakan *Berbual tentang perkara-perkara yang dilakukan pada masa lapang.Contoh:melukis, mengemas rumah, menonton televisyen *Melakonkan situasi membantu rakan .Contoh ucapan : Maafkan saya,boleh saya bantu awak ?

ii.

Melafazkan ucapan secara bertatasusila dalam perbualan.

Aras 2 i. Menggunakan kata panggilan dan kata ganti nama diri yang sesuai mengikut situasi dalam perbualan *Melakukan situaasi bertemu dengan pelawat di sekolah. Contoh kata panggilan : encik,tuan

MINGGU

HASIL PEMBELAJARAN

HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. Menyatakan perasaan dan dan tegeruan secara berterus terang dengan sopan dalam perbualan

CADANGAN AKTIVITI/NOTA

*Menegur rakan yang suka mengganggu orang lain secara bersopan Contoh: i.Saya tidak suka diganggu (perasaan) ii.Tolong jangan ganggu dia (teguran)

*Memuji secara berterus terang. Contoh:Wah, cantiknya baju awak!

3-4

1.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila

Aras 1 i. Mengemukakan pelbagai soalan untuk mendapatkan respon Memberikan jawapan yang sesuai dengan soalan yang dikemukakan. *Menjalankan aktiviti secara berpasangan. Contoh: Menyoal pasangan berkaitan aktiviti hujung minggu. *Menjawab soalan yang dikemukakan dengan tepat.

ii.

Aras 3 i. Bagaimana. Di mana) *Menyoal rakan berkaitan gambar yang ditunjukkan.Bila.. Contoh:Sukan sekolah -meriah.Tahun Baru Cina) *Memberikan jawapan bagi soalan yang dikemukan secara bertatasusila. Bersoalan jawab tentang perkara yang menarik berdasarkan sesuatu topik *Menyenaraikan perkara-perkara yang menarik berkaitan topic. Mengemukakan soalan bertumpu dan bercapah dengan menggunakan kata tanya Menjawab soalan secara bertatasusila dengan menggunakan ungkapan yang sesuai. . gembira .Apa. Siapa. pertandingan. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Memilih kata Tanya yang sesuai untuk menyoal.MINGGU 3-4 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i.MASBD2D (Mengapa. Contoh gambar: Hari Perayaan (Hari Raya Aidil Fitri. Contoh:Sukansekolah -orang ramai. hadiah *Bersoal jawab tentang topic yang dikemukakan. ii.

Pesanan guru:bawa gambar pemimpin. CADANGAN AKTIVITI/NOTA ii. tepat dan tersusun.3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara. Mendengar dan memahami arahan atau pesanan dengan teliti Menyatakan arahan atau pesanan dengan sebutan yang betul dan jelas Mengecam perkataan berbentuk arahan serta pesanan. *Melakonkan situasi menyampaikan pesanan. Aras 2 i. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. sila. diminta. Aras 3 i. ii. sampaikan. *Membaca nota pesanan yang diterima . *Menyenaraikan perkataan berbentuk arahan datau pesanan Contoh: beritahu. Menerima dan melaksanakan arahan serta pesanan dengan betul. *Melaksanakan arahan berdasarkan arahan yang dipilih Contoh:kemaskan bilik darjah Ayar arahan:Tolong kemaskan bilik darjah sekarang. Memaklumkan arahan serta pesanan yang diterima secara jelas .MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5-6 1. Ayat pesanan:Cikgu Azlin minta kita membawa gambar pemimpin.

Contoh: Pn. Mengemukakan permintaan untuk mendapatkan kebenaran secara sopan *Menjalankan main peranan situasi sekolah. bolehkah saya ke kantin untuk makan ubat.terang dan meyakinkan dengan menggunakan intonasi dan unsure paralinguistic yang sesuai untuk menguatkan permintaan Aras 1 i. 7-8 1. Melakukan arahan serta pesanan dengan betul CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Menyampaikan pesanan. *Menggunakan ayat yang sesuai untuk mendapatkan keizinan. bolehkah saya hantar jadual kedatangan ini ke pejabat? . Contoh ayat:Cikgu . Aniza. Aras 2 i. Contoh ayat:Cikgu. izinkan saya berjumpa kakak di Tahun 6 Cerdik. Ayat pesanan: Cikgu meminta kita membawa pakaian sukan. Contoh:Meminta kebenaran daripada guru.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN ii. Contoh keperluan:Dapatkan air untuk makan ubat. esok. Memohon kebenaran untuk melakukan sesuatu tugasan dengan menggunakan bahasa yang tepat dan jelas *Melakukan aksi meminta kebenaran daripada guru untu melakukan sesuatu tugas.4 Menyatakan permintaan secara berterus. Aras 3 i. Meminta keizinan untuk memenuhi keperluan dengan kesopanan. Contoh nota pesanan: bawa pakaian sukan esok.

meriah . .seronok . *Menyampaikan cerita yang didengar atau ditonton dengan bahasa yang betul dan gaya yang menarik. Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid bercerita tentang aktiviti yang dilakukan pada hujung minggu (aktiviti kumpulan) Contoh: berkelah Kata atau frasa: .penat Aras 2 i. frasa.0 Bercerita danmelaporkan sesuatu perkara yang didengar.buat khemah .ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 2.1 Bercerita dengan menggunakan kata . ditonton.dibaca atau dialami 2. Menceritakan cerita yang didengar dan ditonton dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul *Murid mendengar dan menonton cerita.ramai .air pasang . HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 9-10 Aras 1 i.

Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul. *Memilih cerita yang sesuai untuk disampaikan ii.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan sesuatu situasi dengan menggunakan bahasa yang betul. Menyatakan sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid membaca petikan yang berkaitan *Berbincang secara berpasangan untuk mengenal pasti maklumat *Membina ayat yang betul berpandukan maklumat . Memberitahu isi-isi penting sesuatu perkara dengan menggunakan perkataan dan frasa yang jelas *Mengenal pasti maklumat berkaitan gambar Contoh: gambar perkelahan *Menyatakan maklumat yang diperolehi daripada gambar Aras 2 i. *Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul 11-12 2.2 Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat Aras 1 i.

ayat tepat dan laras bahasa yang sesuai Aras 1 i.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. *Membuat ssumbang saran berdasarkan gambar supaya murid dapat melahirkan kata dan frasa. ii. Memaklumkan sesuatu maklumat mengikut keutamaan berdasarkan situasi. frasa. betul. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyatakan kesimpulan awal tentang sesuatu perkara dengan menggunakan kata. Contoh gambar: perhimpunnan pagi. istilahfrasa. *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mendapatkan kesudahan cerita.0 Menyampaikan maklumat kepada pihak lain dengan pengucapan yang mudah.Menaikkan bendera .MINGGU 2. 3.1 Menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara atau tajuk dengan menggunakan kata.Ucapan guru besar . *Murid membaca perenggan pertama sesuatu cerita. dan ayat yang tepat. Contoh frasa: . *Mengemukakan kesipulan cerita yang diperolehi. menarik dan berkesan 13-14 3. Mengenal pasti frasa dan ayat yang sesuai untuk menyampaikan maklumat.

*Menyusun maklumat tentang perkara yang di baca atau ditonton. Aras 3 i.Bilakah . Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan menggunakan bahasa yang sesuai.Apakah .Bagaimanakah . *Menyatakan maklumat berdasarkan rakaman perbualan yang didengar. *Menggunakan teknik MASB2D untuk menghuraikan maklumat yang disampaikan. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyenaraikan isi berdasarkan perkara yang didengar atau diperdengarkan *Murid mendengar rakaman perbualan.Di manakah . Tajuk: Kebersihan Gigi .Mengapakah .Siapakah .MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i.

tora Aras 3 i. dan tersusun. Contoh : keburukan makanan rapu twisties.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 4. Aras 2 i. Menyampaikan pendapat dengan kata.1 mengemukakan idea. . Contoh : permainan berkomputer. Mendengar pendapat dengan teliti untuk memahami tajuk perbualan. tepat.0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang relevan secara bertatasusila. *Berbincang secara pasangan tentang topik yang diberikan. *Menjalankan aktiviti sumbang saran untuk menyatakan pendapat tentang sesuatu topik. CADANGAN AKTIVITI/NOTA 15-16 Melahirkan perasaan berdasarkan topik yang ditentukan. 4. Memberikan pendapat tentang tajuk yang dibincangkan secara bertatasusila. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci. Contoh : rancangan kartun yang digemari. frasa serta ayat yang jelas dan tepat. ii. *Berbincang dalam kumpulan kecil tentang topik yang diberikan. pandangan.

berebut ketika membeli . Memerihalkan sesuatu perkara berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang diterima.2 Mengemukakan komen yang sesuai berdasarkan pemerhatian. Contoh : . HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i.MINGGU 17-18 HASIL PEMBELAJARAN 4.terdapat banyak barangan .berbaris ketika membayar . pengalamzn. Contoh : pasar raya *Memberikan pandangan berdasarkan bahan yang dipertontonkan. Memberikan komen dengan menghubungkaitkan pengalaman sedia ada. Contoh : . *Menyatakan sesuatu yang dilihat. dan maklumat yang disampaikan oleh pihak lain.0 4. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid dibawa ke kantin untuk memerhati suasana pada waktu rehat. *Murid menonton atau melihat gambar tentang situasi sesuatu tempat.tempat membeli yang selesa .akan sambil berdiri Aras 2 i.

*Menyatakan sebab yang akibat. Contoh : .memakai jaket keselamatan ketika menaiki bot.bermain layang-layang berhampiran landasan kereta api.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN Aras 3 i. . . CADANGAN AKTIVITI /NOTA *Memberikan pandangan dan cadangan berkaitan maklumat yang diterima. Mengemukakan pendangan yang membina tentang sesuatuperkara yang dilihat atau daripada maklumat yang diterima. *Murid berbincang dalam kumpulan untuk mengisi boring yang disediakan.

. Sitibermain anak patung (ayat tunggal) 2. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 19-20 Aras 1 i. *Membaca ayattunggal dan ayat majmuk yang ditunjukkan oleh guru atau rakan. nyanyi ii. frasa dan ayat. 5. Ali bercakap sambil tersenyum (ayat majmuk) iii. Menyebut perkataan yang mengandungi digrapf. Memahami perkataan .taat. berganding dan konsonan bergabung dengan betul *Membunyikan perkataan yang mengandungi digraph. diftong. frasa dan ayat. Membaca ayat dalam teks yang mengandungi ayat tunggal dan ayat majmuk berbilang subjek.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca. vokal. intonasi dan gaya pembacaan yang sesuai. Contoh: 1. *Merujuk kepada kamus untuk mencari maksud perkataan.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5. vokal berganding.diftong.dan konsonan bergabung dengan betul. *Menyatakan maksud perkataan.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan. Contoh:sungai.

0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i. Aduh. . *Membaca ayat-ayat mengikut klasifikasi jenis . *Mendengar contoh bacaan guru atau melalui pita rakaman. Membaca pelbagai jenis ayat dengan memberikan penekanan pada intonasi berdasarkan tanda baca. *Membaca ayat dengan intonasi yang betul. 2.MINGGU 5. Adik kamu sakitkah? 3. pedihnya mata saya! Aras 3 i. Contoh: 1. Membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul dan menarik *Membaca petikan yang mempunyai pelbagai jenis ayat *Murid berbincang secara berpasangan untuk mengecam ayat penyata dan ayat Tanya dalam teks yang dibaca. Saya hendak ke sekolah.

Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai *Murid menonton tayangan video tentang cara membaca teks atau puisi. Contoh: 1. Jarak mata dan bahan 3. ii. Cara duduk atau berdiri 2. Sebutan dan intonasi *Murid membaca teks yang diberikan secara beramai-ramai dan individu. . Menjawab soalan pemahaman berdasarkan teks yang dibaca. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. Aras 2 i. *Berbincang dan menjawab soalan pemahaman. *Murid membaca teks dengan gaya penyampain yang sesuai.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Guru menunjuk cara membaca dengan betul.MINGGU 21-22 HASIL PEMBELAJARAN 5. Membaca teks bukan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar.

Contoh : .MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 ii.Perkara menarik/tidak menarik. . *Membaca petikan yang diberikan atau dipilih sendiri. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mencari isi-isi penting daripada teks yang dibaca. ii. Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai.Isi cerita . Aras 3 i. Menyatakan isis-isi penting teks yang dibaca. Memberikan penjelasan tentang bahan sastera dan bukan sastera yang dibaca.Watak . *Murid menjelaskan isi kandingan bahan yang dibaca.

*Murid memilih perkataan yang salah ejaan secara berkumpulan. *Murid membaca teks yang diedarkan. Merujuk kepada kamus untuk mencari makna perkataan yang betul dan tepat. Aras 2 i.0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai jenis teks. Aras 1 i. *Mencari makna yang sesuai mengikut konteks bagi sesuatu perkataan yang diberikan. Merujuk kepada kamus untuk meneliti ejaan yang betul. *Murid mengemukakan hasil perbincangan kepada kelas.1 Membaca dan merujuk pelnagai sumber untuk mendapatkan maklumat bagi tajuk yang sedang dikaji termasuk maklumat daripada internet. *Membaca dan memahami teks yang diberikan. *Murid merujuk kepada kamus untuk mendapatkan ejaan yang betul.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 6. . HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 23-24 6.

surat khabar.MINGGU 6.0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. Merujuk pelbagai sumber untuk mencari maklumat berkaitan tejuk yang dibincangkan. .Bahan yang digunakan. Contoh : permainan congkak .dan internet.Bilangan pemain . CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Mencari maklumat berdasarkan sesuatu topik daripada pelbagai sumber majalah.

MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 7. *Guru memperkenalkan beberapa contoh frasa yang sesuai. Aras 1 i. ii. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 25-26 7. . Membaca perkataan dan frasa yang diberikan. Gunakanlah saya. 2.0 Membaca. *Berbincang dengan rakan untuk mencari maksud perkataan dan frasa dalam ayatyang diberikan. *Membaca petikan yang diberi. 3. Contoh : 1. *Murid membaca beberapa ayat Yang diberikan oleh guru Contoh: Sila beratur untuk beli air. Membaca ayat yang diberikan. menaakul. ii. Aras 3 i. *Menjawab soalan bercapah berdasarkan petikan untuk menghuraikan maksud yang tersurat dan tersirat. Jangan bising. Membaca ayat dalam perenggan. Menyatakan maksud perkataan dan frasa dalam ayat yang diberikan. Menjelaskan maksud ayat yang diberikan. dan menghayati kamdungan teks yang dibaca. *Murid bincang untuk beri penjelasan.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. ii. Dilarang merokok. Aras 2 i. Menghuraikan maksud ayat dalam perenggan.

*Membaca ayat untuk memahami maksud ayat.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 8. *Menulis ayat tunggal dan ayat majmuk yang dibina dengan tulisan cantik. *Berbincang secara berpasangan untuk memilih dan menyusun perkataan supaya menjadi ayat yang gramatis. Menyusun perkataan untukmembina ayat tunggal dan ayat majmuk. *Menyalin perkataan dan ayat dibaca daripada rajah tukar gant Aras 2 i. Aras 1 i. Melengkapkan ayatdengan perkataan yang sesuai. .1 Membina dan menulis perkataan . Menulis perkataan dan ayat tunggal denagn cara yang betul dan tulisan yang cantik. *Mengisi tempat kosong denagn perkataan yang sesuaia bagi melengkepkan ayat.0 Menggunakan pelbagai jenis ayat dan wacana dalam penulisan HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 27-28 8. ayat tunggal dan ayat majmuk. ii.

*Murid membina ayat majmuk berpandukan rajah tukar ganti. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menggunakan kata hubung yang sesuai untuk membina ayat majmuk.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. *Guru memperkenalkan kata hubung. Adik melukis Adik suka kerana Mengunyah kacang dapat duit . Ibu Mendengar memasak sambill radio.

Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan perkataan yang diberikan. Contoh : Norin menyanyi sambil menari.2 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk. *Guru menyenaraikan perkataanperkataan . Aras 1 i. . *Murid menyusun perkataan menjadi ayat tunggal dan ayat majmuk yang lengkap. Menulis ayat majmuk dengan tulisan yang cantik. *Menghubungkan dua ayat denganmenggunakan kata hubung yang betul.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 3 ii. 29-30 8.

*Murid menyenaraikan perkataan yang sesuai berdasarkan tajuk.MINGGU 8. .2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i. Guru Saya -cantik -baik -rajin -kurus -kelakar *Menyusun perkataan menjadi ayat majmuk yang lengkap. *Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk. Membina ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan. Contoh : Guru saya baik dan rajin.

CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyediakan perenggan dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan.MINGGU 8. *Membina perenggan berdasarkan ayat-ayat tersebut Gambar bersiri Ayat-ayat Mengikut urutan perenggan . *Murid membina ayat-ayat yang berturutan idea secara linear.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.

3 Menulis perkataan dan ayat dengan tulisan berangkai yang kemas. Aras 2 i. *Menyalin perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberi.MINGGU 31-32 HASIL PEMBELAJARAN 8. Menulis ayat dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik *Menyalin ayat dengan menggunakan tulisan berangkai contoh yang diberikan. Aras 3 i. Menulis teks dengan menggunakan tulisan berangkai. *Menyalin perenggan dalam teks dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberikan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menulis perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik. .

Aras 2 i. Mengambil imlak berdasarkan teks yang diperdengarkan menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul.0 Mencatat dan menyusun maklumat HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 33-34 9. *Mendengar dengan teliti frasa dan ayat yang dibaca. Aras 3 i. *Menuliskan ayat yang diperdengarkan dengan menggunakan tanda baca yang betul. Mengambil imlak perkataan dan ayat tunggal dengan ejaan dan tanda baca yang betul berdasarkan kata dan ayat yang diperdengarkan *Menulis perkataan dan ayat tunggal yang disebut dengan ejaan yang betul. *Menulis petikan yang mengandungi pelbagai jenis ayat dengan menggunakan ejaan dan tanda baca yang tepat.1 Mengambil imlak teks yang diperdengarkan.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 9. Mengeja dan menulis frasa dan ayat yang diperdengarkan. Aras 1 i. .

menarik.1 Menghasilkan pelbagai genre (prosa dan puisi) termasuk e-mel yang mudah .MINGGU HURAIAN PEMBELAJARAN 10. Melengkapkan perenggan dengan perkataan dan frasa yang sesuai.0 Menghasilkan penulisan kreatif dan bukan bukan kreatif. *Menulis cerita denganmenggunakan isi-isi yang berkaitan dengan tajuk. dan bermakna HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI /NOTA 35-36 Aras 1 i. Menulis karangan berpandukan isi-isi yang diberikan. Membina perenggan berdasarkan bahan rangsangan. Aras 3 i. Aras 2 i. 10. . *Mencari perkataan yang ada kaitan dengan tajuk. *Memilih perkataan dan frasaa untuk mengisi tempat kosong bagi melengkapkan perenggan. Contoh: *Membina ayat dengan menggunakan perkataan yang peroleh.

Menilai dan membetulkan kesilapan ayat dalam teks. Menilai dan membetulkankesilapan ayat. *Meneliti kesilapan struktur ayat yang ditulis dalam hasil kerja rakan. *Berbincang dengan rakan untuk membetulkan kesilapan ayat. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. Mengenal pasti dan membetulkan kesilapan ejaan perkataandan tanda baca dalam ayat. *Berbincang untuk membetulkan kesilapan ayat yang dilakukan. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Meneliti ejaan perkataan dalam ayat. *Memeriksa kesilapan ayat yang dibuat bersama-sama rakan.2 Mengedit dan memurnikanhasil penulisan.MINGGU 37-38 HASIL PEMBELAJARAN 10. Aras 3 i. . *Membetulkan kesilapan ejaan dan tanda baca kerja rakan secara berpasangan. Aras 2 i.

SK CHANTUM BACHOK HURAIAN SUKATAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 2 PENDIDIKAN MUZIK SK TAHUN 2 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful