P. 1
RANCANGAN TAHUNAN BAHASA MELAYU TAHUN 2

RANCANGAN TAHUNAN BAHASA MELAYU TAHUN 2

|Views: 49|Likes:

More info:

Published by: Noor Zuraida Noordin on Jan 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/06/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN BAHASA MELAYU TAHUN 2 MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 1.

0 Berbual dengan keluarga , rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata, ungkapan,ayat, sebutan ,intonasi, dan nada yang sesuai HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA

1-2 Aras 1 i. Berbual tentang sesuatu perkaradengan menggunakan bahasa yang sesuai *Bercerita tentang hobi sendiri dan hobi rakan *Berbual tentang perkara-perkara yang dilakukan pada masa lapang.Contoh:melukis, mengemas rumah, menonton televisyen *Melakonkan situasi membantu rakan .Contoh ucapan : Maafkan saya,boleh saya bantu awak ?

ii.

Melafazkan ucapan secara bertatasusila dalam perbualan.

Aras 2 i. Menggunakan kata panggilan dan kata ganti nama diri yang sesuai mengikut situasi dalam perbualan *Melakukan situaasi bertemu dengan pelawat di sekolah. Contoh kata panggilan : encik,tuan

MINGGU

HASIL PEMBELAJARAN

HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. Menyatakan perasaan dan dan tegeruan secara berterus terang dengan sopan dalam perbualan

CADANGAN AKTIVITI/NOTA

*Menegur rakan yang suka mengganggu orang lain secara bersopan Contoh: i.Saya tidak suka diganggu (perasaan) ii.Tolong jangan ganggu dia (teguran)

*Memuji secara berterus terang. Contoh:Wah, cantiknya baju awak!

3-4

1.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila

Aras 1 i. Mengemukakan pelbagai soalan untuk mendapatkan respon Memberikan jawapan yang sesuai dengan soalan yang dikemukakan. *Menjalankan aktiviti secara berpasangan. Contoh: Menyoal pasangan berkaitan aktiviti hujung minggu. *Menjawab soalan yang dikemukakan dengan tepat.

ii.

Tahun Baru Cina) *Memberikan jawapan bagi soalan yang dikemukan secara bertatasusila. Siapa. Contoh gambar: Hari Perayaan (Hari Raya Aidil Fitri. hadiah *Bersoal jawab tentang topic yang dikemukakan. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Memilih kata Tanya yang sesuai untuk menyoal.Bila. Bagaimana. pertandingan.. Contoh:Sukansekolah -orang ramai.MINGGU 3-4 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i. . Di mana) *Menyoal rakan berkaitan gambar yang ditunjukkan.MASBD2D (Mengapa. Bersoalan jawab tentang perkara yang menarik berdasarkan sesuatu topik *Menyenaraikan perkara-perkara yang menarik berkaitan topic.Apa. Contoh:Sukan sekolah -meriah. ii. Mengemukakan soalan bertumpu dan bercapah dengan menggunakan kata tanya Menjawab soalan secara bertatasusila dengan menggunakan ungkapan yang sesuai. gembira . Aras 3 i.

HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. CADANGAN AKTIVITI/NOTA ii. Aras 2 i. Menerima dan melaksanakan arahan serta pesanan dengan betul. ii.3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5-6 1. Mendengar dan memahami arahan atau pesanan dengan teliti Menyatakan arahan atau pesanan dengan sebutan yang betul dan jelas Mengecam perkataan berbentuk arahan serta pesanan. *Melaksanakan arahan berdasarkan arahan yang dipilih Contoh:kemaskan bilik darjah Ayar arahan:Tolong kemaskan bilik darjah sekarang. tepat dan tersusun. *Membaca nota pesanan yang diterima . Ayat pesanan:Cikgu Azlin minta kita membawa gambar pemimpin. diminta. Pesanan guru:bawa gambar pemimpin. sampaikan. *Menyenaraikan perkataan berbentuk arahan datau pesanan Contoh: beritahu. *Melakonkan situasi menyampaikan pesanan. Aras 3 i. Memaklumkan arahan serta pesanan yang diterima secara jelas . sila.

izinkan saya berjumpa kakak di Tahun 6 Cerdik. Mengemukakan permintaan untuk mendapatkan kebenaran secara sopan *Menjalankan main peranan situasi sekolah. Aniza. bolehkah saya ke kantin untuk makan ubat.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN ii. Aras 3 i. Memohon kebenaran untuk melakukan sesuatu tugasan dengan menggunakan bahasa yang tepat dan jelas *Melakukan aksi meminta kebenaran daripada guru untu melakukan sesuatu tugas. 7-8 1. Contoh nota pesanan: bawa pakaian sukan esok. esok. Ayat pesanan: Cikgu meminta kita membawa pakaian sukan. Contoh:Meminta kebenaran daripada guru. Melakukan arahan serta pesanan dengan betul CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Menyampaikan pesanan. Contoh keperluan:Dapatkan air untuk makan ubat. bolehkah saya hantar jadual kedatangan ini ke pejabat? . Contoh ayat:Cikgu .4 Menyatakan permintaan secara berterus. Meminta keizinan untuk memenuhi keperluan dengan kesopanan. *Menggunakan ayat yang sesuai untuk mendapatkan keizinan. Contoh: Pn. Aras 2 i.terang dan meyakinkan dengan menggunakan intonasi dan unsure paralinguistic yang sesuai untuk menguatkan permintaan Aras 1 i. Contoh ayat:Cikgu.

. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 9-10 Aras 1 i.dibaca atau dialami 2.meriah . *Menyampaikan cerita yang didengar atau ditonton dengan bahasa yang betul dan gaya yang menarik. Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid bercerita tentang aktiviti yang dilakukan pada hujung minggu (aktiviti kumpulan) Contoh: berkelah Kata atau frasa: . ditonton.ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas.seronok . frasa.ramai .0 Bercerita danmelaporkan sesuatu perkara yang didengar.penat Aras 2 i. Menceritakan cerita yang didengar dan ditonton dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul *Murid mendengar dan menonton cerita.buat khemah .MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 2.air pasang .1 Bercerita dengan menggunakan kata .

*Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul 11-12 2. *Memilih cerita yang sesuai untuk disampaikan ii. Memberitahu isi-isi penting sesuatu perkara dengan menggunakan perkataan dan frasa yang jelas *Mengenal pasti maklumat berkaitan gambar Contoh: gambar perkelahan *Menyatakan maklumat yang diperolehi daripada gambar Aras 2 i.2 Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat Aras 1 i. Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul. Menyatakan sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid membaca petikan yang berkaitan *Berbincang secara berpasangan untuk mengenal pasti maklumat *Membina ayat yang betul berpandukan maklumat . CADANGAN AKTIVITI/NOTA Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan sesuatu situasi dengan menggunakan bahasa yang betul.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.

*Murid membaca perenggan pertama sesuatu cerita.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. Contoh gambar: perhimpunnan pagi. betul. *Membuat ssumbang saran berdasarkan gambar supaya murid dapat melahirkan kata dan frasa.MINGGU 2. *Mengemukakan kesipulan cerita yang diperolehi. istilahfrasa.Ucapan guru besar . ayat tepat dan laras bahasa yang sesuai Aras 1 i. frasa.0 Menyampaikan maklumat kepada pihak lain dengan pengucapan yang mudah.Menaikkan bendera . 3. *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mendapatkan kesudahan cerita. dan ayat yang tepat. ii. Memaklumkan sesuatu maklumat mengikut keutamaan berdasarkan situasi. menarik dan berkesan 13-14 3. Mengenal pasti frasa dan ayat yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. Contoh frasa: .1 Menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara atau tajuk dengan menggunakan kata. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyatakan kesimpulan awal tentang sesuatu perkara dengan menggunakan kata.

CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyenaraikan isi berdasarkan perkara yang didengar atau diperdengarkan *Murid mendengar rakaman perbualan.Di manakah . Tajuk: Kebersihan Gigi . *Menggunakan teknik MASB2D untuk menghuraikan maklumat yang disampaikan. Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan menggunakan bahasa yang sesuai.Apakah . Aras 3 i.Bilakah .Bagaimanakah . *Menyusun maklumat tentang perkara yang di baca atau ditonton.Siapakah . *Menyatakan maklumat berdasarkan rakaman perbualan yang didengar.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i.Mengapakah .

*Berbincang dalam kumpulan kecil tentang topik yang diberikan. Contoh : rancangan kartun yang digemari. tora Aras 3 i.1 mengemukakan idea. dan tersusun. Menyampaikan pendapat dengan kata.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 4. ii. Mendengar pendapat dengan teliti untuk memahami tajuk perbualan. *Menjalankan aktiviti sumbang saran untuk menyatakan pendapat tentang sesuatu topik. *Berbincang secara pasangan tentang topik yang diberikan. tepat. 4. . Aras 2 i. Memberikan pendapat tentang tajuk yang dibincangkan secara bertatasusila. pandangan. Contoh : permainan berkomputer. dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci. CADANGAN AKTIVITI/NOTA 15-16 Melahirkan perasaan berdasarkan topik yang ditentukan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i.0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang relevan secara bertatasusila. Contoh : keburukan makanan rapu twisties. frasa serta ayat yang jelas dan tepat.

CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid dibawa ke kantin untuk memerhati suasana pada waktu rehat. pengalamzn.terdapat banyak barangan . Contoh : .tempat membeli yang selesa . Memerihalkan sesuatu perkara berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang diterima. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i.0 4. dan maklumat yang disampaikan oleh pihak lain. Contoh : . *Murid menonton atau melihat gambar tentang situasi sesuatu tempat. *Menyatakan sesuatu yang dilihat. Memberikan komen dengan menghubungkaitkan pengalaman sedia ada.MINGGU 17-18 HASIL PEMBELAJARAN 4. Contoh : pasar raya *Memberikan pandangan berdasarkan bahan yang dipertontonkan.berebut ketika membeli .berbaris ketika membayar .2 Mengemukakan komen yang sesuai berdasarkan pemerhatian.akan sambil berdiri Aras 2 i.

. .MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN Aras 3 i. *Menyatakan sebab yang akibat. CADANGAN AKTIVITI /NOTA *Memberikan pandangan dan cadangan berkaitan maklumat yang diterima. Contoh : .memakai jaket keselamatan ketika menaiki bot. *Murid berbincang dalam kumpulan untuk mengisi boring yang disediakan. Mengemukakan pendangan yang membina tentang sesuatuperkara yang dilihat atau daripada maklumat yang diterima.bermain layang-layang berhampiran landasan kereta api.

frasa dan ayat. 5.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5. diftong. *Merujuk kepada kamus untuk mencari maksud perkataan. vokal. Membaca ayat dalam teks yang mengandungi ayat tunggal dan ayat majmuk berbilang subjek. berganding dan konsonan bergabung dengan betul *Membunyikan perkataan yang mengandungi digraph. *Membaca ayattunggal dan ayat majmuk yang ditunjukkan oleh guru atau rakan. *Menyatakan maksud perkataan.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan. Sitibermain anak patung (ayat tunggal) 2. Memahami perkataan . HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 19-20 Aras 1 i. Contoh: 1. Contoh:sungai. nyanyi ii.diftong. frasa dan ayat. vokal berganding.taat. intonasi dan gaya pembacaan yang sesuai. Menyebut perkataan yang mengandungi digrapf.dan konsonan bergabung dengan betul. . Ali bercakap sambil tersenyum (ayat majmuk) iii.

*Mendengar contoh bacaan guru atau melalui pita rakaman. *Membaca ayat dengan intonasi yang betul. Adik kamu sakitkah? 3.0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i. *Membaca ayat-ayat mengikut klasifikasi jenis . Aduh. Saya hendak ke sekolah. 2. Membaca pelbagai jenis ayat dengan memberikan penekanan pada intonasi berdasarkan tanda baca. pedihnya mata saya! Aras 3 i.MINGGU 5. . Contoh: 1. Membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul dan menarik *Membaca petikan yang mempunyai pelbagai jenis ayat *Murid berbincang secara berpasangan untuk mengecam ayat penyata dan ayat Tanya dalam teks yang dibaca.

Jarak mata dan bahan 3. *Murid membaca teks dengan gaya penyampain yang sesuai.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i.MINGGU 21-22 HASIL PEMBELAJARAN 5. Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai *Murid menonton tayangan video tentang cara membaca teks atau puisi. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Guru menunjuk cara membaca dengan betul. Membaca teks bukan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar. *Berbincang dan menjawab soalan pemahaman. Sebutan dan intonasi *Murid membaca teks yang diberikan secara beramai-ramai dan individu. Contoh: 1. ii. Menjawab soalan pemahaman berdasarkan teks yang dibaca. Aras 2 i. . Cara duduk atau berdiri 2.

*Murid menjelaskan isi kandingan bahan yang dibaca. Aras 3 i. . Contoh : . Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai.Perkara menarik/tidak menarik. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mencari isi-isi penting daripada teks yang dibaca.Isi cerita . Menyatakan isis-isi penting teks yang dibaca.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 ii. ii.Watak . *Membaca petikan yang diberikan atau dipilih sendiri. Memberikan penjelasan tentang bahan sastera dan bukan sastera yang dibaca.

*Murid merujuk kepada kamus untuk mendapatkan ejaan yang betul. Merujuk kepada kamus untuk meneliti ejaan yang betul. . *Membaca dan memahami teks yang diberikan. *Murid mengemukakan hasil perbincangan kepada kelas. Aras 1 i. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 23-24 6.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 6. *Murid membaca teks yang diedarkan.0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai jenis teks. *Mencari makna yang sesuai mengikut konteks bagi sesuatu perkataan yang diberikan. Aras 2 i.1 Membaca dan merujuk pelnagai sumber untuk mendapatkan maklumat bagi tajuk yang sedang dikaji termasuk maklumat daripada internet. *Murid memilih perkataan yang salah ejaan secara berkumpulan. Merujuk kepada kamus untuk mencari makna perkataan yang betul dan tepat.

0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. .MINGGU 6. Merujuk pelbagai sumber untuk mencari maklumat berkaitan tejuk yang dibincangkan.dan internet. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Mencari maklumat berdasarkan sesuatu topik daripada pelbagai sumber majalah. surat khabar. Contoh : permainan congkak .Bahan yang digunakan.Bilangan pemain .

*Murid bincang untuk beri penjelasan. 3. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 25-26 7. ii. ii. Membaca perkataan dan frasa yang diberikan. *Menjawab soalan bercapah berdasarkan petikan untuk menghuraikan maksud yang tersurat dan tersirat.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 7.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. Menyatakan maksud perkataan dan frasa dalam ayat yang diberikan. *Membaca petikan yang diberi. Contoh : 1. Aras 1 i. Menjelaskan maksud ayat yang diberikan. *Guru memperkenalkan beberapa contoh frasa yang sesuai. Gunakanlah saya. *Murid membaca beberapa ayat Yang diberikan oleh guru Contoh: Sila beratur untuk beli air. 2. ii.0 Membaca. . menaakul. Membaca ayat yang diberikan. *Berbincang dengan rakan untuk mencari maksud perkataan dan frasa dalam ayatyang diberikan. dan menghayati kamdungan teks yang dibaca. Dilarang merokok. Jangan bising. Menghuraikan maksud ayat dalam perenggan. Aras 3 i. Aras 2 i. Membaca ayat dalam perenggan.

ayat tunggal dan ayat majmuk. Melengkapkan ayatdengan perkataan yang sesuai. Aras 1 i. . Menulis perkataan dan ayat tunggal denagn cara yang betul dan tulisan yang cantik. *Menulis ayat tunggal dan ayat majmuk yang dibina dengan tulisan cantik. *Menyalin perkataan dan ayat dibaca daripada rajah tukar gant Aras 2 i. *Mengisi tempat kosong denagn perkataan yang sesuaia bagi melengkepkan ayat. Menyusun perkataan untukmembina ayat tunggal dan ayat majmuk.0 Menggunakan pelbagai jenis ayat dan wacana dalam penulisan HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 27-28 8. *Berbincang secara berpasangan untuk memilih dan menyusun perkataan supaya menjadi ayat yang gramatis. *Membaca ayat untuk memahami maksud ayat. ii.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 8.1 Membina dan menulis perkataan .

MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. *Guru memperkenalkan kata hubung. Adik melukis Adik suka kerana Mengunyah kacang dapat duit . CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menggunakan kata hubung yang sesuai untuk membina ayat majmuk. *Murid membina ayat majmuk berpandukan rajah tukar ganti. Ibu Mendengar memasak sambill radio.

.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 3 ii. *Guru menyenaraikan perkataanperkataan . Aras 1 i. *Murid menyusun perkataan menjadi ayat tunggal dan ayat majmuk yang lengkap. Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan perkataan yang diberikan. 29-30 8. *Menghubungkan dua ayat denganmenggunakan kata hubung yang betul. Contoh : Norin menyanyi sambil menari. Menulis ayat majmuk dengan tulisan yang cantik.2 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk.

*Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk. *Murid menyenaraikan perkataan yang sesuai berdasarkan tajuk. Membina ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i. Contoh : Guru saya baik dan rajin. Guru Saya -cantik -baik -rajin -kurus -kelakar *Menyusun perkataan menjadi ayat majmuk yang lengkap. .MINGGU 8.

MINGGU 8. *Membina perenggan berdasarkan ayat-ayat tersebut Gambar bersiri Ayat-ayat Mengikut urutan perenggan . CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyediakan perenggan dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan. *Murid membina ayat-ayat yang berturutan idea secara linear.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.

3 Menulis perkataan dan ayat dengan tulisan berangkai yang kemas. Aras 2 i. *Menyalin perenggan dalam teks dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberikan. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menulis perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik. . Aras 3 i. *Menyalin perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberi. Menulis teks dengan menggunakan tulisan berangkai. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i.MINGGU 31-32 HASIL PEMBELAJARAN 8. Menulis ayat dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik *Menyalin ayat dengan menggunakan tulisan berangkai contoh yang diberikan.

*Mendengar dengan teliti frasa dan ayat yang dibaca. Aras 2 i. . Aras 1 i.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 9.0 Mencatat dan menyusun maklumat HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 33-34 9. *Menulis petikan yang mengandungi pelbagai jenis ayat dengan menggunakan ejaan dan tanda baca yang tepat.1 Mengambil imlak teks yang diperdengarkan. Mengambil imlak perkataan dan ayat tunggal dengan ejaan dan tanda baca yang betul berdasarkan kata dan ayat yang diperdengarkan *Menulis perkataan dan ayat tunggal yang disebut dengan ejaan yang betul. *Menuliskan ayat yang diperdengarkan dengan menggunakan tanda baca yang betul. Mengeja dan menulis frasa dan ayat yang diperdengarkan. Mengambil imlak berdasarkan teks yang diperdengarkan menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul. Aras 3 i.

dan bermakna HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI /NOTA 35-36 Aras 1 i. *Memilih perkataan dan frasaa untuk mengisi tempat kosong bagi melengkapkan perenggan.0 Menghasilkan penulisan kreatif dan bukan bukan kreatif.MINGGU HURAIAN PEMBELAJARAN 10. *Menulis cerita denganmenggunakan isi-isi yang berkaitan dengan tajuk.menarik. Contoh: *Membina ayat dengan menggunakan perkataan yang peroleh. 10.1 Menghasilkan pelbagai genre (prosa dan puisi) termasuk e-mel yang mudah . Aras 2 i. Menulis karangan berpandukan isi-isi yang diberikan. Membina perenggan berdasarkan bahan rangsangan. Melengkapkan perenggan dengan perkataan dan frasa yang sesuai. . Aras 3 i. *Mencari perkataan yang ada kaitan dengan tajuk.

2 Mengedit dan memurnikanhasil penulisan. *Memeriksa kesilapan ayat yang dibuat bersama-sama rakan. *Membetulkan kesilapan ejaan dan tanda baca kerja rakan secara berpasangan. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Meneliti ejaan perkataan dalam ayat. . Mengenal pasti dan membetulkan kesilapan ejaan perkataandan tanda baca dalam ayat. Aras 3 i. *Meneliti kesilapan struktur ayat yang ditulis dalam hasil kerja rakan. Aras 2 i. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. Menilai dan membetulkankesilapan ayat.MINGGU 37-38 HASIL PEMBELAJARAN 10. Menilai dan membetulkan kesilapan ayat dalam teks. *Berbincang untuk membetulkan kesilapan ayat yang dilakukan. *Berbincang dengan rakan untuk membetulkan kesilapan ayat.

SK CHANTUM BACHOK HURAIAN SUKATAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 2 PENDIDIKAN MUZIK SK TAHUN 2 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->