RANCANGAN TAHUNAN BAHASA MELAYU TAHUN 2 MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 1.

0 Berbual dengan keluarga , rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata, ungkapan,ayat, sebutan ,intonasi, dan nada yang sesuai HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA

1-2 Aras 1 i. Berbual tentang sesuatu perkaradengan menggunakan bahasa yang sesuai *Bercerita tentang hobi sendiri dan hobi rakan *Berbual tentang perkara-perkara yang dilakukan pada masa lapang.Contoh:melukis, mengemas rumah, menonton televisyen *Melakonkan situasi membantu rakan .Contoh ucapan : Maafkan saya,boleh saya bantu awak ?

ii.

Melafazkan ucapan secara bertatasusila dalam perbualan.

Aras 2 i. Menggunakan kata panggilan dan kata ganti nama diri yang sesuai mengikut situasi dalam perbualan *Melakukan situaasi bertemu dengan pelawat di sekolah. Contoh kata panggilan : encik,tuan

MINGGU

HASIL PEMBELAJARAN

HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. Menyatakan perasaan dan dan tegeruan secara berterus terang dengan sopan dalam perbualan

CADANGAN AKTIVITI/NOTA

*Menegur rakan yang suka mengganggu orang lain secara bersopan Contoh: i.Saya tidak suka diganggu (perasaan) ii.Tolong jangan ganggu dia (teguran)

*Memuji secara berterus terang. Contoh:Wah, cantiknya baju awak!

3-4

1.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila

Aras 1 i. Mengemukakan pelbagai soalan untuk mendapatkan respon Memberikan jawapan yang sesuai dengan soalan yang dikemukakan. *Menjalankan aktiviti secara berpasangan. Contoh: Menyoal pasangan berkaitan aktiviti hujung minggu. *Menjawab soalan yang dikemukakan dengan tepat.

ii.

MASBD2D (Mengapa. Bersoalan jawab tentang perkara yang menarik berdasarkan sesuatu topik *Menyenaraikan perkara-perkara yang menarik berkaitan topic.Tahun Baru Cina) *Memberikan jawapan bagi soalan yang dikemukan secara bertatasusila. Bagaimana. ii. Contoh:Sukan sekolah -meriah. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Memilih kata Tanya yang sesuai untuk menyoal. hadiah *Bersoal jawab tentang topic yang dikemukakan.Bila. gembira ..MINGGU 3-4 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i.Apa. pertandingan. Contoh:Sukansekolah -orang ramai. Siapa. Aras 3 i. Contoh gambar: Hari Perayaan (Hari Raya Aidil Fitri. Mengemukakan soalan bertumpu dan bercapah dengan menggunakan kata tanya Menjawab soalan secara bertatasusila dengan menggunakan ungkapan yang sesuai. Di mana) *Menyoal rakan berkaitan gambar yang ditunjukkan. .

HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. Memaklumkan arahan serta pesanan yang diterima secara jelas . *Melakonkan situasi menyampaikan pesanan. Ayat pesanan:Cikgu Azlin minta kita membawa gambar pemimpin. diminta. Menerima dan melaksanakan arahan serta pesanan dengan betul. Aras 3 i.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5-6 1. *Melaksanakan arahan berdasarkan arahan yang dipilih Contoh:kemaskan bilik darjah Ayar arahan:Tolong kemaskan bilik darjah sekarang. CADANGAN AKTIVITI/NOTA ii. ii. *Membaca nota pesanan yang diterima . sampaikan. Pesanan guru:bawa gambar pemimpin. Aras 2 i. sila. tepat dan tersusun.3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara. *Menyenaraikan perkataan berbentuk arahan datau pesanan Contoh: beritahu. Mendengar dan memahami arahan atau pesanan dengan teliti Menyatakan arahan atau pesanan dengan sebutan yang betul dan jelas Mengecam perkataan berbentuk arahan serta pesanan.

Aras 2 i. Aras 3 i.4 Menyatakan permintaan secara berterus. Mengemukakan permintaan untuk mendapatkan kebenaran secara sopan *Menjalankan main peranan situasi sekolah. Contoh nota pesanan: bawa pakaian sukan esok. Contoh:Meminta kebenaran daripada guru. *Menggunakan ayat yang sesuai untuk mendapatkan keizinan. esok. Memohon kebenaran untuk melakukan sesuatu tugasan dengan menggunakan bahasa yang tepat dan jelas *Melakukan aksi meminta kebenaran daripada guru untu melakukan sesuatu tugas. bolehkah saya hantar jadual kedatangan ini ke pejabat? . Contoh ayat:Cikgu. Aniza. izinkan saya berjumpa kakak di Tahun 6 Cerdik. Contoh ayat:Cikgu . Contoh: Pn. 7-8 1. Ayat pesanan: Cikgu meminta kita membawa pakaian sukan.terang dan meyakinkan dengan menggunakan intonasi dan unsure paralinguistic yang sesuai untuk menguatkan permintaan Aras 1 i. Meminta keizinan untuk memenuhi keperluan dengan kesopanan. Melakukan arahan serta pesanan dengan betul CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Menyampaikan pesanan. Contoh keperluan:Dapatkan air untuk makan ubat.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN ii. bolehkah saya ke kantin untuk makan ubat.

MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 2. Menceritakan cerita yang didengar dan ditonton dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul *Murid mendengar dan menonton cerita.0 Bercerita danmelaporkan sesuatu perkara yang didengar.air pasang .buat khemah .meriah . frasa. . *Menyampaikan cerita yang didengar atau ditonton dengan bahasa yang betul dan gaya yang menarik.ramai .ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas.seronok .dibaca atau dialami 2. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 9-10 Aras 1 i. Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid bercerita tentang aktiviti yang dilakukan pada hujung minggu (aktiviti kumpulan) Contoh: berkelah Kata atau frasa: . ditonton.1 Bercerita dengan menggunakan kata .penat Aras 2 i.

CADANGAN AKTIVITI/NOTA Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan sesuatu situasi dengan menggunakan bahasa yang betul. *Memilih cerita yang sesuai untuk disampaikan ii. *Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul 11-12 2. Menyatakan sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid membaca petikan yang berkaitan *Berbincang secara berpasangan untuk mengenal pasti maklumat *Membina ayat yang betul berpandukan maklumat .2 Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat Aras 1 i.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul. Memberitahu isi-isi penting sesuatu perkara dengan menggunakan perkataan dan frasa yang jelas *Mengenal pasti maklumat berkaitan gambar Contoh: gambar perkelahan *Menyatakan maklumat yang diperolehi daripada gambar Aras 2 i.

ii. frasa. menarik dan berkesan 13-14 3. *Membuat ssumbang saran berdasarkan gambar supaya murid dapat melahirkan kata dan frasa. ayat tepat dan laras bahasa yang sesuai Aras 1 i.1 Menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara atau tajuk dengan menggunakan kata. Memaklumkan sesuatu maklumat mengikut keutamaan berdasarkan situasi. 3.Ucapan guru besar . Contoh frasa: . Mengenal pasti frasa dan ayat yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. betul. Contoh gambar: perhimpunnan pagi.0 Menyampaikan maklumat kepada pihak lain dengan pengucapan yang mudah. *Mengemukakan kesipulan cerita yang diperolehi.Menaikkan bendera . dan ayat yang tepat.MINGGU 2. istilahfrasa. *Murid membaca perenggan pertama sesuatu cerita.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyatakan kesimpulan awal tentang sesuatu perkara dengan menggunakan kata. *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mendapatkan kesudahan cerita.

*Menyusun maklumat tentang perkara yang di baca atau ditonton.Di manakah . CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyenaraikan isi berdasarkan perkara yang didengar atau diperdengarkan *Murid mendengar rakaman perbualan. *Menyatakan maklumat berdasarkan rakaman perbualan yang didengar.Bagaimanakah .Bilakah . Tajuk: Kebersihan Gigi .Apakah . Aras 3 i.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i.Mengapakah . *Menggunakan teknik MASB2D untuk menghuraikan maklumat yang disampaikan. Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan menggunakan bahasa yang sesuai.Siapakah .

MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 4. Menyampaikan pendapat dengan kata. Contoh : keburukan makanan rapu twisties. 4. CADANGAN AKTIVITI/NOTA 15-16 Melahirkan perasaan berdasarkan topik yang ditentukan. Contoh : rancangan kartun yang digemari. *Menjalankan aktiviti sumbang saran untuk menyatakan pendapat tentang sesuatu topik.1 mengemukakan idea. Memberikan pendapat tentang tajuk yang dibincangkan secara bertatasusila. Aras 2 i. dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. pandangan. *Berbincang dalam kumpulan kecil tentang topik yang diberikan. *Berbincang secara pasangan tentang topik yang diberikan. .0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang relevan secara bertatasusila. Contoh : permainan berkomputer. Mendengar pendapat dengan teliti untuk memahami tajuk perbualan. tepat. tora Aras 3 i. ii. frasa serta ayat yang jelas dan tepat. dan tersusun.

tempat membeli yang selesa .2 Mengemukakan komen yang sesuai berdasarkan pemerhatian.berbaris ketika membayar . Memerihalkan sesuatu perkara berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang diterima.0 4. Contoh : pasar raya *Memberikan pandangan berdasarkan bahan yang dipertontonkan. pengalamzn. dan maklumat yang disampaikan oleh pihak lain. *Menyatakan sesuatu yang dilihat. Contoh : .terdapat banyak barangan . CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid dibawa ke kantin untuk memerhati suasana pada waktu rehat.berebut ketika membeli .akan sambil berdiri Aras 2 i. Memberikan komen dengan menghubungkaitkan pengalaman sedia ada.MINGGU 17-18 HASIL PEMBELAJARAN 4. Contoh : . HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. *Murid menonton atau melihat gambar tentang situasi sesuatu tempat.

Contoh : . CADANGAN AKTIVITI /NOTA *Memberikan pandangan dan cadangan berkaitan maklumat yang diterima. Mengemukakan pendangan yang membina tentang sesuatuperkara yang dilihat atau daripada maklumat yang diterima. *Murid berbincang dalam kumpulan untuk mengisi boring yang disediakan.memakai jaket keselamatan ketika menaiki bot.bermain layang-layang berhampiran landasan kereta api. *Menyatakan sebab yang akibat.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN Aras 3 i. . .

Menyebut perkataan yang mengandungi digrapf. frasa dan ayat.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan. 5. . Sitibermain anak patung (ayat tunggal) 2. Contoh: 1. frasa dan ayat. berganding dan konsonan bergabung dengan betul *Membunyikan perkataan yang mengandungi digraph. Contoh:sungai. Membaca ayat dalam teks yang mengandungi ayat tunggal dan ayat majmuk berbilang subjek. *Menyatakan maksud perkataan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 19-20 Aras 1 i. diftong.diftong. vokal berganding.dan konsonan bergabung dengan betul.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca. intonasi dan gaya pembacaan yang sesuai.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5. Memahami perkataan . nyanyi ii. vokal.taat. *Membaca ayattunggal dan ayat majmuk yang ditunjukkan oleh guru atau rakan. Ali bercakap sambil tersenyum (ayat majmuk) iii. *Merujuk kepada kamus untuk mencari maksud perkataan.

pedihnya mata saya! Aras 3 i. Adik kamu sakitkah? 3. Aduh.0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i. Membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul dan menarik *Membaca petikan yang mempunyai pelbagai jenis ayat *Murid berbincang secara berpasangan untuk mengecam ayat penyata dan ayat Tanya dalam teks yang dibaca. . 2. *Mendengar contoh bacaan guru atau melalui pita rakaman. Saya hendak ke sekolah. Contoh: 1. Membaca pelbagai jenis ayat dengan memberikan penekanan pada intonasi berdasarkan tanda baca. *Membaca ayat-ayat mengikut klasifikasi jenis . *Membaca ayat dengan intonasi yang betul.MINGGU 5.

Cara duduk atau berdiri 2. Menjawab soalan pemahaman berdasarkan teks yang dibaca.MINGGU 21-22 HASIL PEMBELAJARAN 5. ii. Sebutan dan intonasi *Murid membaca teks yang diberikan secara beramai-ramai dan individu. Membaca teks bukan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar. *Berbincang dan menjawab soalan pemahaman.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca. Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai *Murid menonton tayangan video tentang cara membaca teks atau puisi. Aras 2 i. . Jarak mata dan bahan 3. *Murid membaca teks dengan gaya penyampain yang sesuai. Contoh: 1. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Guru menunjuk cara membaca dengan betul. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i.

Watak . Aras 3 i. Menyatakan isis-isi penting teks yang dibaca.Perkara menarik/tidak menarik. Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai.Isi cerita . Contoh : . .MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 ii. *Membaca petikan yang diberikan atau dipilih sendiri. ii. *Murid menjelaskan isi kandingan bahan yang dibaca. Memberikan penjelasan tentang bahan sastera dan bukan sastera yang dibaca. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mencari isi-isi penting daripada teks yang dibaca.

*Murid merujuk kepada kamus untuk mendapatkan ejaan yang betul. *Membaca dan memahami teks yang diberikan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 23-24 6. Merujuk kepada kamus untuk mencari makna perkataan yang betul dan tepat. *Murid memilih perkataan yang salah ejaan secara berkumpulan.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 6. Aras 2 i.1 Membaca dan merujuk pelnagai sumber untuk mendapatkan maklumat bagi tajuk yang sedang dikaji termasuk maklumat daripada internet. Aras 1 i. *Murid membaca teks yang diedarkan. *Murid mengemukakan hasil perbincangan kepada kelas.0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai jenis teks. *Mencari makna yang sesuai mengikut konteks bagi sesuatu perkataan yang diberikan. . Merujuk kepada kamus untuk meneliti ejaan yang betul.

Merujuk pelbagai sumber untuk mencari maklumat berkaitan tejuk yang dibincangkan. .dan internet.Bilangan pemain .Bahan yang digunakan. Contoh : permainan congkak . CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Mencari maklumat berdasarkan sesuatu topik daripada pelbagai sumber majalah. surat khabar.MINGGU 6.0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.

Membaca ayat yang diberikan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 25-26 7. *Murid bincang untuk beri penjelasan.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 7. *Murid membaca beberapa ayat Yang diberikan oleh guru Contoh: Sila beratur untuk beli air.0 Membaca. ii. Menghuraikan maksud ayat dalam perenggan. Jangan bising. Menyatakan maksud perkataan dan frasa dalam ayat yang diberikan. 3. Aras 1 i. Gunakanlah saya. Dilarang merokok. . Aras 3 i. *Menjawab soalan bercapah berdasarkan petikan untuk menghuraikan maksud yang tersurat dan tersirat. *Berbincang dengan rakan untuk mencari maksud perkataan dan frasa dalam ayatyang diberikan. Membaca perkataan dan frasa yang diberikan. *Membaca petikan yang diberi. Contoh : 1. 2. Menjelaskan maksud ayat yang diberikan. Aras 2 i. ii. Membaca ayat dalam perenggan. menaakul. *Guru memperkenalkan beberapa contoh frasa yang sesuai.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. dan menghayati kamdungan teks yang dibaca. ii.

1 Membina dan menulis perkataan . Menyusun perkataan untukmembina ayat tunggal dan ayat majmuk.0 Menggunakan pelbagai jenis ayat dan wacana dalam penulisan HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 27-28 8. *Berbincang secara berpasangan untuk memilih dan menyusun perkataan supaya menjadi ayat yang gramatis. . *Membaca ayat untuk memahami maksud ayat. *Menulis ayat tunggal dan ayat majmuk yang dibina dengan tulisan cantik. Melengkapkan ayatdengan perkataan yang sesuai. ayat tunggal dan ayat majmuk. Aras 1 i. ii. *Menyalin perkataan dan ayat dibaca daripada rajah tukar gant Aras 2 i. *Mengisi tempat kosong denagn perkataan yang sesuaia bagi melengkepkan ayat.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 8. Menulis perkataan dan ayat tunggal denagn cara yang betul dan tulisan yang cantik.

CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menggunakan kata hubung yang sesuai untuk membina ayat majmuk. Ibu Mendengar memasak sambill radio. *Guru memperkenalkan kata hubung.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. *Murid membina ayat majmuk berpandukan rajah tukar ganti. Adik melukis Adik suka kerana Mengunyah kacang dapat duit .

. Aras 1 i. *Murid menyusun perkataan menjadi ayat tunggal dan ayat majmuk yang lengkap.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 3 ii. *Guru menyenaraikan perkataanperkataan . *Menghubungkan dua ayat denganmenggunakan kata hubung yang betul. Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan perkataan yang diberikan.2 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk. Menulis ayat majmuk dengan tulisan yang cantik. Contoh : Norin menyanyi sambil menari. 29-30 8.

2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i.MINGGU 8. Contoh : Guru saya baik dan rajin. Guru Saya -cantik -baik -rajin -kurus -kelakar *Menyusun perkataan menjadi ayat majmuk yang lengkap. Membina ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan. . *Murid menyenaraikan perkataan yang sesuai berdasarkan tajuk. *Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk.

CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyediakan perenggan dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. *Murid membina ayat-ayat yang berturutan idea secara linear. *Membina perenggan berdasarkan ayat-ayat tersebut Gambar bersiri Ayat-ayat Mengikut urutan perenggan .MINGGU 8.

Aras 3 i.3 Menulis perkataan dan ayat dengan tulisan berangkai yang kemas. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menulis perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik.MINGGU 31-32 HASIL PEMBELAJARAN 8. *Menyalin perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberi. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. Aras 2 i. . *Menyalin perenggan dalam teks dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberikan. Menulis teks dengan menggunakan tulisan berangkai. Menulis ayat dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik *Menyalin ayat dengan menggunakan tulisan berangkai contoh yang diberikan.

Mengeja dan menulis frasa dan ayat yang diperdengarkan. Mengambil imlak berdasarkan teks yang diperdengarkan menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 9. Aras 2 i. *Mendengar dengan teliti frasa dan ayat yang dibaca. . *Menulis petikan yang mengandungi pelbagai jenis ayat dengan menggunakan ejaan dan tanda baca yang tepat. Aras 1 i.1 Mengambil imlak teks yang diperdengarkan. *Menuliskan ayat yang diperdengarkan dengan menggunakan tanda baca yang betul. Mengambil imlak perkataan dan ayat tunggal dengan ejaan dan tanda baca yang betul berdasarkan kata dan ayat yang diperdengarkan *Menulis perkataan dan ayat tunggal yang disebut dengan ejaan yang betul.0 Mencatat dan menyusun maklumat HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 33-34 9. Aras 3 i.

Menulis karangan berpandukan isi-isi yang diberikan. dan bermakna HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI /NOTA 35-36 Aras 1 i. *Mencari perkataan yang ada kaitan dengan tajuk. Melengkapkan perenggan dengan perkataan dan frasa yang sesuai.0 Menghasilkan penulisan kreatif dan bukan bukan kreatif. Aras 2 i. Membina perenggan berdasarkan bahan rangsangan. *Menulis cerita denganmenggunakan isi-isi yang berkaitan dengan tajuk. 10. Contoh: *Membina ayat dengan menggunakan perkataan yang peroleh.menarik. . Aras 3 i.MINGGU HURAIAN PEMBELAJARAN 10. *Memilih perkataan dan frasaa untuk mengisi tempat kosong bagi melengkapkan perenggan.1 Menghasilkan pelbagai genre (prosa dan puisi) termasuk e-mel yang mudah .

*Berbincang dengan rakan untuk membetulkan kesilapan ayat. Menilai dan membetulkan kesilapan ayat dalam teks. *Memeriksa kesilapan ayat yang dibuat bersama-sama rakan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. Mengenal pasti dan membetulkan kesilapan ejaan perkataandan tanda baca dalam ayat. Aras 2 i. *Berbincang untuk membetulkan kesilapan ayat yang dilakukan. *Membetulkan kesilapan ejaan dan tanda baca kerja rakan secara berpasangan. Aras 3 i. *Meneliti kesilapan struktur ayat yang ditulis dalam hasil kerja rakan. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Meneliti ejaan perkataan dalam ayat. Menilai dan membetulkankesilapan ayat.2 Mengedit dan memurnikanhasil penulisan.MINGGU 37-38 HASIL PEMBELAJARAN 10. .

SK CHANTUM BACHOK HURAIAN SUKATAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 2 PENDIDIKAN MUZIK SK TAHUN 2 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful