RANCANGAN TAHUNAN BAHASA MELAYU TAHUN 2 MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 1.

0 Berbual dengan keluarga , rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata, ungkapan,ayat, sebutan ,intonasi, dan nada yang sesuai HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA

1-2 Aras 1 i. Berbual tentang sesuatu perkaradengan menggunakan bahasa yang sesuai *Bercerita tentang hobi sendiri dan hobi rakan *Berbual tentang perkara-perkara yang dilakukan pada masa lapang.Contoh:melukis, mengemas rumah, menonton televisyen *Melakonkan situasi membantu rakan .Contoh ucapan : Maafkan saya,boleh saya bantu awak ?

ii.

Melafazkan ucapan secara bertatasusila dalam perbualan.

Aras 2 i. Menggunakan kata panggilan dan kata ganti nama diri yang sesuai mengikut situasi dalam perbualan *Melakukan situaasi bertemu dengan pelawat di sekolah. Contoh kata panggilan : encik,tuan

MINGGU

HASIL PEMBELAJARAN

HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. Menyatakan perasaan dan dan tegeruan secara berterus terang dengan sopan dalam perbualan

CADANGAN AKTIVITI/NOTA

*Menegur rakan yang suka mengganggu orang lain secara bersopan Contoh: i.Saya tidak suka diganggu (perasaan) ii.Tolong jangan ganggu dia (teguran)

*Memuji secara berterus terang. Contoh:Wah, cantiknya baju awak!

3-4

1.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila

Aras 1 i. Mengemukakan pelbagai soalan untuk mendapatkan respon Memberikan jawapan yang sesuai dengan soalan yang dikemukakan. *Menjalankan aktiviti secara berpasangan. Contoh: Menyoal pasangan berkaitan aktiviti hujung minggu. *Menjawab soalan yang dikemukakan dengan tepat.

ii.

MINGGU 3-4 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i. Contoh:Sukan sekolah -meriah. Siapa.. hadiah *Bersoal jawab tentang topic yang dikemukakan. Di mana) *Menyoal rakan berkaitan gambar yang ditunjukkan. . Contoh gambar: Hari Perayaan (Hari Raya Aidil Fitri. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Memilih kata Tanya yang sesuai untuk menyoal. Bersoalan jawab tentang perkara yang menarik berdasarkan sesuatu topik *Menyenaraikan perkara-perkara yang menarik berkaitan topic.MASBD2D (Mengapa.Bila. Aras 3 i.Apa.Tahun Baru Cina) *Memberikan jawapan bagi soalan yang dikemukan secara bertatasusila. gembira . pertandingan. Mengemukakan soalan bertumpu dan bercapah dengan menggunakan kata tanya Menjawab soalan secara bertatasusila dengan menggunakan ungkapan yang sesuai. Bagaimana. Contoh:Sukansekolah -orang ramai. ii.

Pesanan guru:bawa gambar pemimpin. Mendengar dan memahami arahan atau pesanan dengan teliti Menyatakan arahan atau pesanan dengan sebutan yang betul dan jelas Mengecam perkataan berbentuk arahan serta pesanan. tepat dan tersusun. Ayat pesanan:Cikgu Azlin minta kita membawa gambar pemimpin. *Menyenaraikan perkataan berbentuk arahan datau pesanan Contoh: beritahu. diminta. CADANGAN AKTIVITI/NOTA ii. *Melaksanakan arahan berdasarkan arahan yang dipilih Contoh:kemaskan bilik darjah Ayar arahan:Tolong kemaskan bilik darjah sekarang. Aras 3 i. Memaklumkan arahan serta pesanan yang diterima secara jelas . ii. Aras 2 i. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5-6 1. sila. *Membaca nota pesanan yang diterima .3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara. Menerima dan melaksanakan arahan serta pesanan dengan betul. *Melakonkan situasi menyampaikan pesanan. sampaikan.

Memohon kebenaran untuk melakukan sesuatu tugasan dengan menggunakan bahasa yang tepat dan jelas *Melakukan aksi meminta kebenaran daripada guru untu melakukan sesuatu tugas. Mengemukakan permintaan untuk mendapatkan kebenaran secara sopan *Menjalankan main peranan situasi sekolah. bolehkah saya ke kantin untuk makan ubat. Contoh: Pn.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN ii. Contoh nota pesanan: bawa pakaian sukan esok. 7-8 1. Aniza.4 Menyatakan permintaan secara berterus. izinkan saya berjumpa kakak di Tahun 6 Cerdik. Contoh keperluan:Dapatkan air untuk makan ubat. Ayat pesanan: Cikgu meminta kita membawa pakaian sukan. Meminta keizinan untuk memenuhi keperluan dengan kesopanan. Aras 3 i. *Menggunakan ayat yang sesuai untuk mendapatkan keizinan. esok. Contoh ayat:Cikgu. Contoh:Meminta kebenaran daripada guru. bolehkah saya hantar jadual kedatangan ini ke pejabat? . Melakukan arahan serta pesanan dengan betul CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Menyampaikan pesanan. Aras 2 i. Contoh ayat:Cikgu .terang dan meyakinkan dengan menggunakan intonasi dan unsure paralinguistic yang sesuai untuk menguatkan permintaan Aras 1 i.

ditonton.0 Bercerita danmelaporkan sesuatu perkara yang didengar.seronok .meriah .ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas.1 Bercerita dengan menggunakan kata .MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 2.ramai . Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid bercerita tentang aktiviti yang dilakukan pada hujung minggu (aktiviti kumpulan) Contoh: berkelah Kata atau frasa: .buat khemah . Menceritakan cerita yang didengar dan ditonton dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul *Murid mendengar dan menonton cerita.penat Aras 2 i. *Menyampaikan cerita yang didengar atau ditonton dengan bahasa yang betul dan gaya yang menarik. frasa. .air pasang . HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 9-10 Aras 1 i.dibaca atau dialami 2.

2 Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat Aras 1 i. Memberitahu isi-isi penting sesuatu perkara dengan menggunakan perkataan dan frasa yang jelas *Mengenal pasti maklumat berkaitan gambar Contoh: gambar perkelahan *Menyatakan maklumat yang diperolehi daripada gambar Aras 2 i. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan sesuatu situasi dengan menggunakan bahasa yang betul. Menyatakan sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul *Murid membaca petikan yang berkaitan *Berbincang secara berpasangan untuk mengenal pasti maklumat *Membina ayat yang betul berpandukan maklumat . Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul. *Memilih cerita yang sesuai untuk disampaikan ii. *Mengisahkan sesuatu perkara yang dialami dengan menggunakan bahasa betul 11-12 2.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.

*Murid membaca perenggan pertama sesuatu cerita. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyatakan kesimpulan awal tentang sesuatu perkara dengan menggunakan kata.1 Menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara atau tajuk dengan menggunakan kata. 3. Memaklumkan sesuatu maklumat mengikut keutamaan berdasarkan situasi. dan ayat yang tepat.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. frasa. ayat tepat dan laras bahasa yang sesuai Aras 1 i. *Mengemukakan kesipulan cerita yang diperolehi.Menaikkan bendera .Ucapan guru besar .0 Menyampaikan maklumat kepada pihak lain dengan pengucapan yang mudah. betul. Mengenal pasti frasa dan ayat yang sesuai untuk menyampaikan maklumat.MINGGU 2. Contoh gambar: perhimpunnan pagi. *Membuat ssumbang saran berdasarkan gambar supaya murid dapat melahirkan kata dan frasa. istilahfrasa. ii. menarik dan berkesan 13-14 3. *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mendapatkan kesudahan cerita. Contoh frasa: .

Di manakah . *Menyusun maklumat tentang perkara yang di baca atau ditonton.Bagaimanakah .Apakah . Tajuk: Kebersihan Gigi .Bilakah . *Menggunakan teknik MASB2D untuk menghuraikan maklumat yang disampaikan.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 i. Aras 3 i. *Menyatakan maklumat berdasarkan rakaman perbualan yang didengar.Mengapakah . Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan menggunakan bahasa yang sesuai. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyenaraikan isi berdasarkan perkara yang didengar atau diperdengarkan *Murid mendengar rakaman perbualan.Siapakah .

Menyampaikan pendapat dengan kata. frasa serta ayat yang jelas dan tepat.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 4. Aras 2 i. pandangan. dan tersusun. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci. tora Aras 3 i. *Berbincang dalam kumpulan kecil tentang topik yang diberikan. Contoh : rancangan kartun yang digemari. tepat.0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang relevan secara bertatasusila. Mendengar pendapat dengan teliti untuk memahami tajuk perbualan. *Berbincang secara pasangan tentang topik yang diberikan. Contoh : permainan berkomputer. ii. 4. Contoh : keburukan makanan rapu twisties. . *Menjalankan aktiviti sumbang saran untuk menyatakan pendapat tentang sesuatu topik. CADANGAN AKTIVITI/NOTA 15-16 Melahirkan perasaan berdasarkan topik yang ditentukan. Memberikan pendapat tentang tajuk yang dibincangkan secara bertatasusila.1 mengemukakan idea.

tempat membeli yang selesa .2 Mengemukakan komen yang sesuai berdasarkan pemerhatian. Contoh : . pengalamzn. Contoh : pasar raya *Memberikan pandangan berdasarkan bahan yang dipertontonkan.0 4. Contoh : . CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid dibawa ke kantin untuk memerhati suasana pada waktu rehat. *Murid menonton atau melihat gambar tentang situasi sesuatu tempat.terdapat banyak barangan .berbaris ketika membayar .MINGGU 17-18 HASIL PEMBELAJARAN 4.akan sambil berdiri Aras 2 i. dan maklumat yang disampaikan oleh pihak lain. Memerihalkan sesuatu perkara berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang diterima. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. *Menyatakan sesuatu yang dilihat.berebut ketika membeli . Memberikan komen dengan menghubungkaitkan pengalaman sedia ada.

*Menyatakan sebab yang akibat.memakai jaket keselamatan ketika menaiki bot.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN Aras 3 i. . Mengemukakan pendangan yang membina tentang sesuatuperkara yang dilihat atau daripada maklumat yang diterima.bermain layang-layang berhampiran landasan kereta api. CADANGAN AKTIVITI /NOTA *Memberikan pandangan dan cadangan berkaitan maklumat yang diterima. . Contoh : . *Murid berbincang dalam kumpulan untuk mengisi boring yang disediakan.

1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca. *Merujuk kepada kamus untuk mencari maksud perkataan. Sitibermain anak patung (ayat tunggal) 2. diftong. vokal berganding. .diftong. berganding dan konsonan bergabung dengan betul *Membunyikan perkataan yang mengandungi digraph.taat. nyanyi ii. Menyebut perkataan yang mengandungi digrapf. Memahami perkataan . frasa dan ayat. Ali bercakap sambil tersenyum (ayat majmuk) iii.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 5. intonasi dan gaya pembacaan yang sesuai. *Membaca ayattunggal dan ayat majmuk yang ditunjukkan oleh guru atau rakan. Membaca ayat dalam teks yang mengandungi ayat tunggal dan ayat majmuk berbilang subjek.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 19-20 Aras 1 i.dan konsonan bergabung dengan betul. Contoh:sungai. vokal. *Menyatakan maksud perkataan. Contoh: 1. 5. frasa dan ayat.

*Membaca ayat-ayat mengikut klasifikasi jenis . Membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul dan menarik *Membaca petikan yang mempunyai pelbagai jenis ayat *Murid berbincang secara berpasangan untuk mengecam ayat penyata dan ayat Tanya dalam teks yang dibaca. *Membaca ayat dengan intonasi yang betul.0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i.MINGGU 5. pedihnya mata saya! Aras 3 i. . *Mendengar contoh bacaan guru atau melalui pita rakaman. Aduh. Contoh: 1. Membaca pelbagai jenis ayat dengan memberikan penekanan pada intonasi berdasarkan tanda baca. Saya hendak ke sekolah. Adik kamu sakitkah? 3. 2.

CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Guru menunjuk cara membaca dengan betul. Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai *Murid menonton tayangan video tentang cara membaca teks atau puisi. ii.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancer serta memahami perkara yang dibaca. *Murid membaca teks dengan gaya penyampain yang sesuai. Sebutan dan intonasi *Murid membaca teks yang diberikan secara beramai-ramai dan individu. Aras 2 i. Contoh: 1.MINGGU 21-22 HASIL PEMBELAJARAN 5. Menjawab soalan pemahaman berdasarkan teks yang dibaca. Cara duduk atau berdiri 2. . Membaca teks bukan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. *Berbincang dan menjawab soalan pemahaman. Jarak mata dan bahan 3.

Isi cerita . ii. Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai.Perkara menarik/tidak menarik. *Membaca petikan yang diberikan atau dipilih sendiri.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 ii. Aras 3 i. Contoh : . *Murid menjelaskan isi kandingan bahan yang dibaca. Menyatakan isis-isi penting teks yang dibaca.Watak . CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Murid berbincang secara berkumpulan untuk mencari isi-isi penting daripada teks yang dibaca. Memberikan penjelasan tentang bahan sastera dan bukan sastera yang dibaca. .

.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 6. *Murid mengemukakan hasil perbincangan kepada kelas. Merujuk kepada kamus untuk mencari makna perkataan yang betul dan tepat. *Murid merujuk kepada kamus untuk mendapatkan ejaan yang betul. *Membaca dan memahami teks yang diberikan. *Murid memilih perkataan yang salah ejaan secara berkumpulan. Aras 1 i. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 23-24 6.1 Membaca dan merujuk pelnagai sumber untuk mendapatkan maklumat bagi tajuk yang sedang dikaji termasuk maklumat daripada internet. Aras 2 i. *Mencari makna yang sesuai mengikut konteks bagi sesuatu perkataan yang diberikan. *Murid membaca teks yang diedarkan.0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai jenis teks. Merujuk kepada kamus untuk meneliti ejaan yang betul.

Merujuk pelbagai sumber untuk mencari maklumat berkaitan tejuk yang dibincangkan.Bahan yang digunakan. Contoh : permainan congkak . surat khabar. . CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Mencari maklumat berdasarkan sesuatu topik daripada pelbagai sumber majalah.Bilangan pemain .0 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.MINGGU 6.dan internet.

*Membaca petikan yang diberi.0 Membaca. Contoh : 1. ii. Gunakanlah saya. Dilarang merokok. . Aras 1 i. *Guru memperkenalkan beberapa contoh frasa yang sesuai. Membaca ayat dalam perenggan. Membaca perkataan dan frasa yang diberikan. dan menghayati kamdungan teks yang dibaca. Aras 3 i. ii. 2. ii. *Murid membaca beberapa ayat Yang diberikan oleh guru Contoh: Sila beratur untuk beli air. Aras 2 i.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. Menyatakan maksud perkataan dan frasa dalam ayat yang diberikan. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 25-26 7. *Menjawab soalan bercapah berdasarkan petikan untuk menghuraikan maksud yang tersurat dan tersirat. *Berbincang dengan rakan untuk mencari maksud perkataan dan frasa dalam ayatyang diberikan. Membaca ayat yang diberikan. *Murid bincang untuk beri penjelasan. 3. Menjelaskan maksud ayat yang diberikan.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 7. menaakul. Menghuraikan maksud ayat dalam perenggan. Jangan bising.

*Membaca ayat untuk memahami maksud ayat. *Berbincang secara berpasangan untuk memilih dan menyusun perkataan supaya menjadi ayat yang gramatis.0 Menggunakan pelbagai jenis ayat dan wacana dalam penulisan HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 27-28 8. Melengkapkan ayatdengan perkataan yang sesuai. Menulis perkataan dan ayat tunggal denagn cara yang betul dan tulisan yang cantik. *Menyalin perkataan dan ayat dibaca daripada rajah tukar gant Aras 2 i. . Menyusun perkataan untukmembina ayat tunggal dan ayat majmuk.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 8. Aras 1 i. ayat tunggal dan ayat majmuk. ii. *Mengisi tempat kosong denagn perkataan yang sesuaia bagi melengkepkan ayat.1 Membina dan menulis perkataan . *Menulis ayat tunggal dan ayat majmuk yang dibina dengan tulisan cantik.

*Guru memperkenalkan kata hubung.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i. *Murid membina ayat majmuk berpandukan rajah tukar ganti. CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menggunakan kata hubung yang sesuai untuk membina ayat majmuk. Adik melukis Adik suka kerana Mengunyah kacang dapat duit . Ibu Mendengar memasak sambill radio.

29-30 8. Aras 1 i. *Menghubungkan dua ayat denganmenggunakan kata hubung yang betul.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASILPEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 3 ii. *Murid menyusun perkataan menjadi ayat tunggal dan ayat majmuk yang lengkap. Contoh : Norin menyanyi sambil menari. Menulis ayat majmuk dengan tulisan yang cantik. .2 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk. Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan perkataan yang diberikan. *Guru menyenaraikan perkataanperkataan .

2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA Aras 2 i. Guru Saya -cantik -baik -rajin -kurus -kelakar *Menyusun perkataan menjadi ayat majmuk yang lengkap. *Murid menyenaraikan perkataan yang sesuai berdasarkan tajuk. . Membina ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan. Contoh : Guru saya baik dan rajin. *Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk.MINGGU 8.

*Murid membina ayat-ayat yang berturutan idea secara linear. *Membina perenggan berdasarkan ayat-ayat tersebut Gambar bersiri Ayat-ayat Mengikut urutan perenggan . CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menyediakan perenggan dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk yang diberikan.MINGGU 8.2 HASIL PEMBELAJARAN HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 i.

CADANGAN AKTIVITI/NOTA Menulis perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik. *Menyalin perkataan dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberi. Aras 2 i. *Menyalin perenggan dalam teks dengan menggunakan tulisan berangkai mengikut contoh yang diberikan.3 Menulis perkataan dan ayat dengan tulisan berangkai yang kemas. Menulis ayat dengan menggunakan tulisan berangkai dengan kemas dan cantik *Menyalin ayat dengan menggunakan tulisan berangkai contoh yang diberikan. . Aras 3 i. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i. Menulis teks dengan menggunakan tulisan berangkai.MINGGU 31-32 HASIL PEMBELAJARAN 8.

Aras 1 i. Aras 3 i.0 Mencatat dan menyusun maklumat HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI/NOTA 33-34 9. *Mendengar dengan teliti frasa dan ayat yang dibaca. Mengambil imlak berdasarkan teks yang diperdengarkan menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul.1 Mengambil imlak teks yang diperdengarkan. Aras 2 i.MINGGU HASIL PEMBELAJARAN 9. . *Menulis petikan yang mengandungi pelbagai jenis ayat dengan menggunakan ejaan dan tanda baca yang tepat. *Menuliskan ayat yang diperdengarkan dengan menggunakan tanda baca yang betul. Mengambil imlak perkataan dan ayat tunggal dengan ejaan dan tanda baca yang betul berdasarkan kata dan ayat yang diperdengarkan *Menulis perkataan dan ayat tunggal yang disebut dengan ejaan yang betul. Mengeja dan menulis frasa dan ayat yang diperdengarkan.

.MINGGU HURAIAN PEMBELAJARAN 10. Membina perenggan berdasarkan bahan rangsangan.1 Menghasilkan pelbagai genre (prosa dan puisi) termasuk e-mel yang mudah .menarik. dan bermakna HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI /NOTA 35-36 Aras 1 i. Contoh: *Membina ayat dengan menggunakan perkataan yang peroleh. *Mencari perkataan yang ada kaitan dengan tajuk. 10.0 Menghasilkan penulisan kreatif dan bukan bukan kreatif. Melengkapkan perenggan dengan perkataan dan frasa yang sesuai. *Menulis cerita denganmenggunakan isi-isi yang berkaitan dengan tajuk. *Memilih perkataan dan frasaa untuk mengisi tempat kosong bagi melengkapkan perenggan. Menulis karangan berpandukan isi-isi yang diberikan. Aras 3 i. Aras 2 i.

Aras 2 i. . Menilai dan membetulkan kesilapan ayat dalam teks. *Meneliti kesilapan struktur ayat yang ditulis dalam hasil kerja rakan.MINGGU 37-38 HASIL PEMBELAJARAN 10. *Memeriksa kesilapan ayat yang dibuat bersama-sama rakan. *Berbincang untuk membetulkan kesilapan ayat yang dilakukan. Aras 3 i. *Membetulkan kesilapan ejaan dan tanda baca kerja rakan secara berpasangan. *Berbincang dengan rakan untuk membetulkan kesilapan ayat. Mengenal pasti dan membetulkan kesilapan ejaan perkataandan tanda baca dalam ayat.2 Mengedit dan memurnikanhasil penulisan. Menilai dan membetulkankesilapan ayat. CADANGAN AKTIVITI/NOTA *Meneliti ejaan perkataan dalam ayat. HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 i.

SK CHANTUM BACHOK HURAIAN SUKATAN PELAJARAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 2 PENDIDIKAN MUZIK SK TAHUN 2 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful