Malaysia Dan Hubungan Serantau ASEAN

1. Pembentukan ASEAN bermula dengan pembentukan SWAFET (1959) tetapi gagal utk

mencapai persetujuan. 2. ASA dibentuk dan dianggotai Malaya,Thailand, dan Filipina (1961) tetapi matlamat ASA tidak Berjaya disebabkan masalah konfrontasi Indonesia dan tuntutan Filipina ke atas Sabah.
3. Malaysia, Indonesia dan Filipina berusaha lagi kearah persekutuan kukuh selepas

konfrontasi dengan melibatkan lebih banyak negara sebagai anggota dan menubuhkan ASEAN pada 8 Ogos 1967 di bawah Deklarasi Bangkok.
4. ASEAN dianggotai negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Thailand, Filipina,

Indonesia, Brunei Darulsalam (1984), Vietnam (1995), Laos dan Mynmar (1997) dan Kemboja (1999).
5. Dua negara iaitu Timor Leste dan Papua New Guinea menjadi negara pemerhati untuk

menganggotai ASEAN.
6. Sekretariat tetap ASEAN terletak di Jakarta, Indonesia.

Matlamat ASEAN.
1. Mempercepatkan pertumbuhan ekonomi dalam kalangan negara anggota.

2. Menggalakan kerjasama dalam social, ekonomi, kebudayaan, teknikal, saintifik dan pentadbiran.
3. Meningkatkan keamanan dan kestabilan negara serantau. 4. Meningkatkan pengajian Asia Tenggara bagi mengadakan kerjasama dengan pertubuhan

global dan negara serantau. 5. Memajukan perdagangan, industri dan pertanaian. 6. Mengamalkan dasar berkecuali melalui ZOPFAN yang diistiharkan dalam Deklarasi Kuala Lumpur 1971.

Kerjasama ASEAN. 1. Kerjasama ASEAN dilakukan oleh Menteri Luar Negara, Menteri Pelancongan, Menteri Kesihatan, Menteri Pelajaran dan Menteri Ekonomi.

. 4. 3. (d) Projek Pendidikan dan Urea di Bintulu. 3.2.33 bilion. 2. (b) Projek Perlombongan Potasium di Thailand. Projek Perindustrian ASEAN dilaksanakan di negeri-negeri ASEAN seperti: (a) Projek Baja ASEAN di Indonesia.1% daripada jumlah eksport negara kepada negara-negara ASEAN. Malaysia. iaitu mesyuarat pemimpin-pemimpin Asia di luar Mesyuarat Asia-Eropah Keenam (ASEM6). Perdagangan dua hala antara Malaysia dengan ASEAN pada tahun 2004 menguntungkan negara dengan pencapaian sebanyak RM216. (d) Mengadakan Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM) yang memainkan peranan penyelaras antara negara Asia yang terlibat dalam proses dialog dengan Eropah. (a) Mengadakan Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama dengan negara anggota pada tahun 1976. (b) Mengadakan Kerjasama tentang Zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (1995). (c) Projek Vaksin Hepatitis B dan Enjin Diesel di Singapura. Kerjasama Ekonomi ASEAN Projek Perindustrian ASEAN 1. Indonesia. Mesyuarat AMM (Annual Ministerial Meeting) dijalankan oleh Menter Luar ASEAN untuk membincangkan perkara sosiobudaya dan membentuk Komuniti Asia Timur. Mesyuarat Menteri Ekonomi ASEAN dikenali ASEAN Economic Ministers Meeting (AEMM) diadakan setiap dua tahun sekali. Malaysia menggunakan 25. (e) Projek Fabrikasi Tembaga di Filipina. ASEAN telah membuat pengisytiharan Pakatan ASEAN pada 23-24 Febuari 1976 di Bali. (c) Mengadakan Kerjasama Asia Pasifik (APEC).

2. Eksport negara dijalankan di bawah Skim Tarif Keutamaan Sama Rata (CEPT). Mnymar dan Vietnam (CLMV) bagi mewujudkan liberalisasi perdagangan.9% atau RM1. Mengadakan kerjasama ASEAN + 3.sebanyak 30. organik.42 bilion. 6. besi. Perebutan Pulau Batu Putih Isu . AFTA hanya akan melaksanakn penghapusan tarif sepenuhnya pada tahun 2010 dalam kalangan enam negara asal ASEAN (ASEAN-6) dan pada tahun 2015 bagi Kemboja. (e) Filipina ---. 4.sebanyak 44. 8. Melaksanakan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) selama 15 tahun melalui Skim Keutamaan Tarif Sama Rata. Mewujudkan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA). (b) Singapura ---. (d) Vietnam ---.sebanyak 15% atau RM9. Laos. keluli dan artikel plastik.90 bilion.sebanyak 34. bahan kimia. Malaysia mengamalkan perdagangan antara rantau dalam ASEAN. Jepun dan China. barangan yang dijual mesti mengandungi 60% kompenan barangan tempatan dan bebas daripada halangan tariff (NTB) dan pembukaan lebih luas sector perkhidmatan.3% atau RM3. Jumlah bahan mentah Malaysia yang dieksport ke negara ASEAN ialah: (a) Indonesia ---.5.19 bilion. (c) Thailand ---.9% atau RM5.9% atau RM1. Barangan utama yang dieksport melalui skim ini ialah jentera. 6.sebanyak 37. Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) dilancaran pada 1993. 5.59 bilion. Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN(AFTA) 1. iaitu ASEAN dengan Korea. 7.39 bilion. Isu antara Malaysia dengan Negara ASEAN Negara Singapura 1. 3. peralatan. Melalui Skim ini. elektrik.

Pencerobohan nelayan ke Perairan Malaysia 2. Pertindihan sempadan 1. 4.2. . Keganasan ke selatan Thailand 3. Bekalan air mentah Thailand 1. ASEAN berhadapan dengan risikohilang kedudukanya sebagai destinasi pelaburan jikarangka ini dijalankan dengan cepat. Pendatang tanpa izin Tuntutan keatas Kepulauan Spratly Pekerja tanpa izin Indonesia Filipina Vietnam Myammar Komuniti Ekonomi ASEAN(AEC) atau Pasaran Tunggal ASEAN 1. AEC merupakan langkah untuk menggembleng semua usaha kearah membentuk pasaran tunggal ASEAN menjelang tahun 2015. Tuntutan ke atas Sabah 2. Pendatang tanpa izin 1. Pendatang tanpa izin 2. Tambak Batu 3. Jambatan menggantikan Tambak Johor 4. AEC dirangka untuk meningkatkan status ASEAN sebagai destinasi pelabur 2. Komuniti Ekonomi ASEAN dicadang akan dilancarkan pada tahun 2015 3.

ASEAN dianggap sebagai zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (SEANWFZ) dengan cirri-ciri tidak memiliki. 3. Indonesia. 4. Laos.5. 6. Dalam Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 19711. hubungan ekonomi dijalankan antara Singapura. Malaysia dan Indonesia. bebas dan berkecuali.Thailand. Konsep ini memastikan bahawa: . Myanmar dan Vietnam boleh menyertai AEc apabila mereka bersedia. 2. Melibatkan tiga buah negara ASEAN di bahagian utara dan selatan. ASEAN merupakan gabungan negara Asia Tenggara yang mengamalkan dasar berkecuali. Singapura. Brunei dan Filipina manakala kemboja. 5. ASEAN ingin mewujudkan kawasan yang aman dan sejahtera. meletak atau menggunakan senjata nuklear di Asia Tenggara. Malaysia dan Indonesia. Bebas dan Berkecuali (ZOPFAN) 1. Menteri Luar negara ASEAN telah mengumumkan konsep ZOFPAN bagi tujuan menjaga keamanan dan kesejahteraan ranatu Asia. Di bahagian selatan. 3. Kerjasama Politik ASEAN Zon Aman. Objektif AEC adalah untuk: (a) Mengurangkan kemiskinan serta jurang pendapatan (b) Membaiki kualiti hidup di serata rantau negara ASEAN (c) Bersatu dalam menghadapi isu ekonomi antarabangsa. Di bahagian utara. Pertumbuhan Ekonomi Serantau Utara dan Selatan Malaysia 1. Anggota AEC terdiri daripada Malaysia. hubungan ekonomi dijalankan antara Thailand. 2.

b. c. Program Tindakan Vientiane diwujudkan untuk mencapai keamanan. 3. 2. Mengadakan kerjasama kewangan. b. negara ASEAN tidak akan dijajah. kerjasama dan persefahaman. 6. bantuan pakar dan pindaan teknologi dari negara Asia Timur. 4. Komuniti Asia Timur diperkukuhkan bagi memastikan gagasan ASEAN+3 mencapai matlamatnya. Melalui konsep ini. Komuniti ASEAN Terdapat beberapa agenda dijalankan untuk merealisasikan hubungan ASEAN dengan negara lain. Kerjasama Asia TImur bagi jangka panjang adalah berasaskan tiga tongga. c. .a. ZOFPAN dapat mewujudkan Blok Pengukuran Kepercayaan untuk mengadakan dialog melalui proses PMC dan ASEAN Regional Forum (ARF). d. Komuniti Keselamatan Asia Timur dan Komuniti Sosiobudaya Asia Timur. Kerjasam negara ASEAN dapat dikukuhkan tanpa campur tangan kuasa luar dan pada masa yang sama bebas daripada kuasa asing. 2. Program Tindakan Vientiane (VAP) 1. 5. Negara kuasa besar tidak boleh menggunakannegara ASEAN sebagai pusat pengujian senjata nuclear atau membina pusat ketenteraan mereka. Komuniti Asia Timur 1. Negara kuasa besar tidak menceroboh Kedaulatan negara ASEAN. ASEAN berusaha untuk mengadakan hubungan dengan negara Asia Timur. Dilulusakan dalam Persidangan Kemuncak ASEAN ke-9 di laos pada tahun 2004. Amerika Syarikat dan China harus menghormati dan menjaga kepentingan negara Asia Tenggara. Negara kuasa besar seperti Rusia. Konsep ini menjadikan Asia Tenggara sebagai satu rantau yang aman. iaitu Komuniti Ekonomi Asia Timur. Kebaikan konsep ZOFPAN ialah: a. Ditubuhkan dalam siding kemuncak Asia Timur (EAS) pada tahun 2005.

Budaya (a) Aktiviti kebudayaan dan sukan diadakan untuk mengeratkan hubungan persahabatan dan kerjasama antara negeri ASEAN. (b) Melaksanakan beberapa aktiviti seperti: (i) (ii) (iii) Sukan SEA. Sosial dan Kebudayaan 1. (iv) 2. Meningkatkan kerjasama perniagaan dan projek antarabangsa. (b) SEAMEO menggalakkan kerjasama dalam bidang pendidikan sains dan budaya seperti: (i) INNOTECT di Filipina. 4. Melalui program ini. ASEAN mengadakan hubungan dengan India melalui Sidang Kemuncak AEAN-INDIA ke-4. 2.3. 4. AEAN mengadakan hubungan dengan Jepun melalui Sidang Kemuncak ASEAN-JEPUN ke-9. 3. Pertubuhan Menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) Pertubuhan Menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) telah ditubuhkan pada bulan November 1965 di Bangkok. Hubungan ASEAN dengan negara Lain 1. Rombongan kebudayaan dan pertukaran lawatan serta menubuhkan Majlis Bahasa Brunei Darulsalam (MABBIM) dan menggalakkan kerjasama pengetahuan. Pertukaran program televisyen seperti drama negara ASEAN dan rancangan radio. Pesta Filem ASEAN dan lagu ASEAN. ASEAN mengadakan hubungan dengan Korea Selatan melalui Sidang Kemuncak AEEAN-KOREA SELATAN ke-9. negara ASEAN dapat mencapai matlamatnya. . ASEAN mengadakan hubungan dengan Rusia melalui Sidang Kemuncak ASEANRUSIA Pertama.

Menubuhkan Majlis Bahasa Brunei Darulsalam. pertukaran dan pembangunan teknologi makulmatdan komunikasi (ICT). 3. Menubuhkan Pusat Serantau Sains di Asia. Penerbangan awam---persetujuan untuk memudahkan pendaratan kapal terbang Negara asing. Pelancongan----mengadakan tahun melawat negara ASEAN. contohnya Tahun melawat Malaysia 1990.(ii) (iii) (iv) 3. Lain-lain 1. pembangunan teknoilogi nano. Indonesia dan Singapura memberikan kerjasama yang berkesan dalam mengurangkan aktiviti lanun di Selat Melaka. (b) Malaysia. (a) Menubuhkan Badan Penasihat Perkapalan ASEAN dan Persatuan Nasihat Pemilik Kapal bagi mengelak monopoli sesebuah syarikat perkapalan. pengurusan bencana (tsunami) dan pembangunan sumber manusia dengan ASEAN. di Pulau Pinang. . 2. Bekerjasama dan berkongsi data makulmat. Malaysia dan Indonesia bagi mengembangkan bahasa Melayu dan menyelaras istilah serta sebutan. Tahun Melawat Indonesia 1991. India dan Jepun hari ini mendatangani memorandum persefahaman (MOU) dalam Pembangunan Sains dan Teknologi (S&T) yang dijangka akan member manfaat kepada pembangunan di rantau ASEAN. 3. 2. Sains dan Teknologi 1. Perdagangan----menubuhkan Persekutuan Dewan Perdagangan dan Perusahaan ASEAN. Perairan Pusat Kajian Bahasa Inggeris (RELC). Pusat Pendidikan Rantau bagi Sains dan Matematik (RESCAM).

Menjalankan perdagangan adil di rantau ASEAN dan bukan perdagangan tanpa batas. Cabaran ASEAN 1. mengurangkan jurang digital antara negara ASEAN. Sosial dan Agama (a) Masalah perkauman dan agama yang berlaku di beberapa buah negara ASEAN seperti selatan Thailand di mana sebanyak 87 orang Muslim terbunuh manakala di selatan Filipina berlaku pemberontakan pelampau untuk membentuk negara sendiri. (c) Masalah pembekalan dan pembayaran kos air antara Singapura dengan Malaysia. (b) Masalah dadah. 2. Politik . Kerajaan Malaysia misalnya terpaksa berkompromidengan negara jiran disebabkan perjanjian persahabatan ASEAN. Malaysia menyokong penyaluran pelaburan dari negara maju tanpa halangan. Mengamalkan dasar memakmurkan jiran secara perkongsian pintar dengan negara ASEAN bagi menguntungkan semua negara. penyeludupan dan pendatang asing tanpa izin (PATI) menjadi cabaran besar dalam kalangan negara ASEAN. 4. Melakukan pemindahan teknologi.Cabaran Asean dan Pengaruh Globalisasi Globalisasi 1. 3. 2.

(b) Masalah Kepulauan Spartly dan blok minyak di perairan Selat Melaka dan Laut China Selatan dengan Indonesia. (b) Isu berpanjangan tentang pertahanan Aung San Sui Kyi di Myanmar dan kritikan kesatuan Eropah terhadap ASEAN dalam pembangunan politik ASEAN. Abu Sayyaf. Ekonomi (a) Penempatan askar Amerika Syarikat di Singapura mencabar kewibawaan ZOPFAN.(a) Masalah pengganas yang menyerang kerajaan untuk mendapatkan kemerdekaan seperti GAM di Indonesia. 3. . (c) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) yang member bantuan kewangan bagi tujuan mempengaruhi negara ASEAN semasa kegawatan ekonomi pada tahun 1987-1988. Kumpulan Jemaah Islamiah (JI) dan Kumpulan Militan Malaysia (KMM). (d) Malaysia Berjaya membebaskan diri daripada menjadi mangsa penyangak mata wang yang menyebabkan nilai mata wang negara jatuh semasa kegawatan ekonomi Asia pada tahun 1997-1999.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful