P. 1
MALAYSIA DAN HUBUNGAN SERANTAU ASEAN

MALAYSIA DAN HUBUNGAN SERANTAU ASEAN

|Views: 15,126|Likes:
Published by kattusman83

More info:

Published by: kattusman83 on Jan 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/15/2015

pdf

text

original

Malaysia Dan Hubungan Serantau ASEAN

1. Pembentukan ASEAN bermula dengan pembentukan SWAFET (1959) tetapi gagal utk

mencapai persetujuan. 2. ASA dibentuk dan dianggotai Malaya,Thailand, dan Filipina (1961) tetapi matlamat ASA tidak Berjaya disebabkan masalah konfrontasi Indonesia dan tuntutan Filipina ke atas Sabah.
3. Malaysia, Indonesia dan Filipina berusaha lagi kearah persekutuan kukuh selepas

konfrontasi dengan melibatkan lebih banyak negara sebagai anggota dan menubuhkan ASEAN pada 8 Ogos 1967 di bawah Deklarasi Bangkok.
4. ASEAN dianggotai negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Thailand, Filipina,

Indonesia, Brunei Darulsalam (1984), Vietnam (1995), Laos dan Mynmar (1997) dan Kemboja (1999).
5. Dua negara iaitu Timor Leste dan Papua New Guinea menjadi negara pemerhati untuk

menganggotai ASEAN.
6. Sekretariat tetap ASEAN terletak di Jakarta, Indonesia.

Matlamat ASEAN.
1. Mempercepatkan pertumbuhan ekonomi dalam kalangan negara anggota.

2. Menggalakan kerjasama dalam social, ekonomi, kebudayaan, teknikal, saintifik dan pentadbiran.
3. Meningkatkan keamanan dan kestabilan negara serantau. 4. Meningkatkan pengajian Asia Tenggara bagi mengadakan kerjasama dengan pertubuhan

global dan negara serantau. 5. Memajukan perdagangan, industri dan pertanaian. 6. Mengamalkan dasar berkecuali melalui ZOPFAN yang diistiharkan dalam Deklarasi Kuala Lumpur 1971.

Kerjasama ASEAN. 1. Kerjasama ASEAN dilakukan oleh Menteri Luar Negara, Menteri Pelancongan, Menteri Kesihatan, Menteri Pelajaran dan Menteri Ekonomi.

(c) Projek Vaksin Hepatitis B dan Enjin Diesel di Singapura.1% daripada jumlah eksport negara kepada negara-negara ASEAN. Projek Perindustrian ASEAN dilaksanakan di negeri-negeri ASEAN seperti: (a) Projek Baja ASEAN di Indonesia. (b) Mengadakan Kerjasama tentang Zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (1995). (d) Projek Pendidikan dan Urea di Bintulu. Kerjasama Ekonomi ASEAN Projek Perindustrian ASEAN 1. Mesyuarat Menteri Ekonomi ASEAN dikenali ASEAN Economic Ministers Meeting (AEMM) diadakan setiap dua tahun sekali. 3. iaitu mesyuarat pemimpin-pemimpin Asia di luar Mesyuarat Asia-Eropah Keenam (ASEM6).33 bilion. Malaysia menggunakan 25.2. Perdagangan dua hala antara Malaysia dengan ASEAN pada tahun 2004 menguntungkan negara dengan pencapaian sebanyak RM216. Indonesia. (a) Mengadakan Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama dengan negara anggota pada tahun 1976. (d) Mengadakan Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM) yang memainkan peranan penyelaras antara negara Asia yang terlibat dalam proses dialog dengan Eropah. . Mesyuarat AMM (Annual Ministerial Meeting) dijalankan oleh Menter Luar ASEAN untuk membincangkan perkara sosiobudaya dan membentuk Komuniti Asia Timur. (c) Mengadakan Kerjasama Asia Pasifik (APEC). ASEAN telah membuat pengisytiharan Pakatan ASEAN pada 23-24 Febuari 1976 di Bali. (b) Projek Perlombongan Potasium di Thailand. 3. (e) Projek Fabrikasi Tembaga di Filipina. 4. Malaysia. 2.

organik. 8. keluli dan artikel plastik. bahan kimia.42 bilion. (c) Thailand ---.sebanyak 37. iaitu ASEAN dengan Korea.sebanyak 15% atau RM9.9% atau RM1.5. 3. Melalui Skim ini.19 bilion. Laos. 6. Eksport negara dijalankan di bawah Skim Tarif Keutamaan Sama Rata (CEPT). 7. Jepun dan China. Malaysia mengamalkan perdagangan antara rantau dalam ASEAN. 6. Jumlah bahan mentah Malaysia yang dieksport ke negara ASEAN ialah: (a) Indonesia ---. (e) Filipina ---. besi. elektrik. AFTA hanya akan melaksanakn penghapusan tarif sepenuhnya pada tahun 2010 dalam kalangan enam negara asal ASEAN (ASEAN-6) dan pada tahun 2015 bagi Kemboja.sebanyak 44. (b) Singapura ---.39 bilion.9% atau RM1. Barangan utama yang dieksport melalui skim ini ialah jentera. 5. 4. Isu antara Malaysia dengan Negara ASEAN Negara Singapura 1. Mengadakan kerjasama ASEAN + 3.3% atau RM3. Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN(AFTA) 1.sebanyak 30.90 bilion.59 bilion.9% atau RM5. Mnymar dan Vietnam (CLMV) bagi mewujudkan liberalisasi perdagangan. (d) Vietnam ---. Mewujudkan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA). barangan yang dijual mesti mengandungi 60% kompenan barangan tempatan dan bebas daripada halangan tariff (NTB) dan pembukaan lebih luas sector perkhidmatan. 2. Perebutan Pulau Batu Putih Isu . peralatan. Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) dilancaran pada 1993. Melaksanakan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) selama 15 tahun melalui Skim Keutamaan Tarif Sama Rata.sebanyak 34.

Komuniti Ekonomi ASEAN dicadang akan dilancarkan pada tahun 2015 3. Pencerobohan nelayan ke Perairan Malaysia 2. AEC dirangka untuk meningkatkan status ASEAN sebagai destinasi pelabur 2.2. Pendatang tanpa izin Tuntutan keatas Kepulauan Spratly Pekerja tanpa izin Indonesia Filipina Vietnam Myammar Komuniti Ekonomi ASEAN(AEC) atau Pasaran Tunggal ASEAN 1. ASEAN berhadapan dengan risikohilang kedudukanya sebagai destinasi pelaburan jikarangka ini dijalankan dengan cepat. AEC merupakan langkah untuk menggembleng semua usaha kearah membentuk pasaran tunggal ASEAN menjelang tahun 2015. Tambak Batu 3. . Bekalan air mentah Thailand 1. Keganasan ke selatan Thailand 3. 4. Pendatang tanpa izin 2. Pertindihan sempadan 1. Tuntutan ke atas Sabah 2. Pendatang tanpa izin 1. Jambatan menggantikan Tambak Johor 4.

Konsep ini memastikan bahawa: . Singapura. hubungan ekonomi dijalankan antara Singapura. ASEAN merupakan gabungan negara Asia Tenggara yang mengamalkan dasar berkecuali. Pertumbuhan Ekonomi Serantau Utara dan Selatan Malaysia 1.5. Malaysia dan Indonesia. Myanmar dan Vietnam boleh menyertai AEc apabila mereka bersedia. 5. bebas dan berkecuali. Di bahagian selatan. Di bahagian utara. ASEAN ingin mewujudkan kawasan yang aman dan sejahtera. Indonesia. 2.Thailand. 4. Malaysia dan Indonesia. Dalam Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 19711. Bebas dan Berkecuali (ZOPFAN) 1. hubungan ekonomi dijalankan antara Thailand. 6. ASEAN dianggap sebagai zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (SEANWFZ) dengan cirri-ciri tidak memiliki. meletak atau menggunakan senjata nuklear di Asia Tenggara. Brunei dan Filipina manakala kemboja. Laos. 3. 3. Anggota AEC terdiri daripada Malaysia. 2. Objektif AEC adalah untuk: (a) Mengurangkan kemiskinan serta jurang pendapatan (b) Membaiki kualiti hidup di serata rantau negara ASEAN (c) Bersatu dalam menghadapi isu ekonomi antarabangsa. Menteri Luar negara ASEAN telah mengumumkan konsep ZOFPAN bagi tujuan menjaga keamanan dan kesejahteraan ranatu Asia. Melibatkan tiga buah negara ASEAN di bahagian utara dan selatan. Kerjasama Politik ASEAN Zon Aman.

Negara kuasa besar tidak menceroboh Kedaulatan negara ASEAN. 6. negara ASEAN tidak akan dijajah. Kerjasama Asia TImur bagi jangka panjang adalah berasaskan tiga tongga. b. Negara kuasa besar seperti Rusia. Melalui konsep ini. 5. Program Tindakan Vientiane diwujudkan untuk mencapai keamanan. bantuan pakar dan pindaan teknologi dari negara Asia Timur. 3. Komuniti ASEAN Terdapat beberapa agenda dijalankan untuk merealisasikan hubungan ASEAN dengan negara lain. Program Tindakan Vientiane (VAP) 1. 4. . 2. ASEAN berusaha untuk mengadakan hubungan dengan negara Asia Timur. Komuniti Asia Timur 1. Kerjasam negara ASEAN dapat dikukuhkan tanpa campur tangan kuasa luar dan pada masa yang sama bebas daripada kuasa asing. Amerika Syarikat dan China harus menghormati dan menjaga kepentingan negara Asia Tenggara. ZOFPAN dapat mewujudkan Blok Pengukuran Kepercayaan untuk mengadakan dialog melalui proses PMC dan ASEAN Regional Forum (ARF). iaitu Komuniti Ekonomi Asia Timur. Negara kuasa besar tidak boleh menggunakannegara ASEAN sebagai pusat pengujian senjata nuclear atau membina pusat ketenteraan mereka. Komuniti Asia Timur diperkukuhkan bagi memastikan gagasan ASEAN+3 mencapai matlamatnya. Ditubuhkan dalam siding kemuncak Asia Timur (EAS) pada tahun 2005. Konsep ini menjadikan Asia Tenggara sebagai satu rantau yang aman.a. b. Kebaikan konsep ZOFPAN ialah: a. c. Dilulusakan dalam Persidangan Kemuncak ASEAN ke-9 di laos pada tahun 2004. Komuniti Keselamatan Asia Timur dan Komuniti Sosiobudaya Asia Timur. kerjasama dan persefahaman. Mengadakan kerjasama kewangan. c. d. 2.

Pertukaran program televisyen seperti drama negara ASEAN dan rancangan radio. ASEAN mengadakan hubungan dengan India melalui Sidang Kemuncak AEAN-INDIA ke-4. 3. Rombongan kebudayaan dan pertukaran lawatan serta menubuhkan Majlis Bahasa Brunei Darulsalam (MABBIM) dan menggalakkan kerjasama pengetahuan. Meningkatkan kerjasama perniagaan dan projek antarabangsa. Hubungan ASEAN dengan negara Lain 1. Melalui program ini. Budaya (a) Aktiviti kebudayaan dan sukan diadakan untuk mengeratkan hubungan persahabatan dan kerjasama antara negeri ASEAN. negara ASEAN dapat mencapai matlamatnya. (iv) 2. ASEAN mengadakan hubungan dengan Korea Selatan melalui Sidang Kemuncak AEEAN-KOREA SELATAN ke-9. Pertubuhan Menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) Pertubuhan Menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) telah ditubuhkan pada bulan November 1965 di Bangkok. (b) Melaksanakan beberapa aktiviti seperti: (i) (ii) (iii) Sukan SEA. . 4. Pesta Filem ASEAN dan lagu ASEAN. (b) SEAMEO menggalakkan kerjasama dalam bidang pendidikan sains dan budaya seperti: (i) INNOTECT di Filipina. Sosial dan Kebudayaan 1. AEAN mengadakan hubungan dengan Jepun melalui Sidang Kemuncak ASEAN-JEPUN ke-9.3. 4. ASEAN mengadakan hubungan dengan Rusia melalui Sidang Kemuncak ASEANRUSIA Pertama. 2.

3.(ii) (iii) (iv) 3. (a) Menubuhkan Badan Penasihat Perkapalan ASEAN dan Persatuan Nasihat Pemilik Kapal bagi mengelak monopoli sesebuah syarikat perkapalan. Sains dan Teknologi 1. Perairan Pusat Kajian Bahasa Inggeris (RELC). contohnya Tahun melawat Malaysia 1990. (b) Malaysia. India dan Jepun hari ini mendatangani memorandum persefahaman (MOU) dalam Pembangunan Sains dan Teknologi (S&T) yang dijangka akan member manfaat kepada pembangunan di rantau ASEAN. Pusat Pendidikan Rantau bagi Sains dan Matematik (RESCAM). Penerbangan awam---persetujuan untuk memudahkan pendaratan kapal terbang Negara asing. pembangunan teknoilogi nano. Indonesia dan Singapura memberikan kerjasama yang berkesan dalam mengurangkan aktiviti lanun di Selat Melaka. . 2. pengurusan bencana (tsunami) dan pembangunan sumber manusia dengan ASEAN. Malaysia dan Indonesia bagi mengembangkan bahasa Melayu dan menyelaras istilah serta sebutan. Perdagangan----menubuhkan Persekutuan Dewan Perdagangan dan Perusahaan ASEAN. Pelancongan----mengadakan tahun melawat negara ASEAN. 3. 2. Lain-lain 1. Bekerjasama dan berkongsi data makulmat. di Pulau Pinang. Menubuhkan Pusat Serantau Sains di Asia. pertukaran dan pembangunan teknologi makulmatdan komunikasi (ICT). Tahun Melawat Indonesia 1991. Menubuhkan Majlis Bahasa Brunei Darulsalam.

(b) Masalah dadah. 3. Politik . 2. Sosial dan Agama (a) Masalah perkauman dan agama yang berlaku di beberapa buah negara ASEAN seperti selatan Thailand di mana sebanyak 87 orang Muslim terbunuh manakala di selatan Filipina berlaku pemberontakan pelampau untuk membentuk negara sendiri. Kerajaan Malaysia misalnya terpaksa berkompromidengan negara jiran disebabkan perjanjian persahabatan ASEAN. Malaysia menyokong penyaluran pelaburan dari negara maju tanpa halangan. Cabaran ASEAN 1. mengurangkan jurang digital antara negara ASEAN. Melakukan pemindahan teknologi. 4. Menjalankan perdagangan adil di rantau ASEAN dan bukan perdagangan tanpa batas. (c) Masalah pembekalan dan pembayaran kos air antara Singapura dengan Malaysia.Cabaran Asean dan Pengaruh Globalisasi Globalisasi 1. Mengamalkan dasar memakmurkan jiran secara perkongsian pintar dengan negara ASEAN bagi menguntungkan semua negara. penyeludupan dan pendatang asing tanpa izin (PATI) menjadi cabaran besar dalam kalangan negara ASEAN. 2.

3. Ekonomi (a) Penempatan askar Amerika Syarikat di Singapura mencabar kewibawaan ZOPFAN. (b) Isu berpanjangan tentang pertahanan Aung San Sui Kyi di Myanmar dan kritikan kesatuan Eropah terhadap ASEAN dalam pembangunan politik ASEAN. (b) Masalah Kepulauan Spartly dan blok minyak di perairan Selat Melaka dan Laut China Selatan dengan Indonesia. (c) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) yang member bantuan kewangan bagi tujuan mempengaruhi negara ASEAN semasa kegawatan ekonomi pada tahun 1987-1988. (d) Malaysia Berjaya membebaskan diri daripada menjadi mangsa penyangak mata wang yang menyebabkan nilai mata wang negara jatuh semasa kegawatan ekonomi Asia pada tahun 1997-1999. Abu Sayyaf. . Kumpulan Jemaah Islamiah (JI) dan Kumpulan Militan Malaysia (KMM).(a) Masalah pengganas yang menyerang kerajaan untuk mendapatkan kemerdekaan seperti GAM di Indonesia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->