Malaysia Dan Hubungan Serantau ASEAN

1. Pembentukan ASEAN bermula dengan pembentukan SWAFET (1959) tetapi gagal utk

mencapai persetujuan. 2. ASA dibentuk dan dianggotai Malaya,Thailand, dan Filipina (1961) tetapi matlamat ASA tidak Berjaya disebabkan masalah konfrontasi Indonesia dan tuntutan Filipina ke atas Sabah.
3. Malaysia, Indonesia dan Filipina berusaha lagi kearah persekutuan kukuh selepas

konfrontasi dengan melibatkan lebih banyak negara sebagai anggota dan menubuhkan ASEAN pada 8 Ogos 1967 di bawah Deklarasi Bangkok.
4. ASEAN dianggotai negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Thailand, Filipina,

Indonesia, Brunei Darulsalam (1984), Vietnam (1995), Laos dan Mynmar (1997) dan Kemboja (1999).
5. Dua negara iaitu Timor Leste dan Papua New Guinea menjadi negara pemerhati untuk

menganggotai ASEAN.
6. Sekretariat tetap ASEAN terletak di Jakarta, Indonesia.

Matlamat ASEAN.
1. Mempercepatkan pertumbuhan ekonomi dalam kalangan negara anggota.

2. Menggalakan kerjasama dalam social, ekonomi, kebudayaan, teknikal, saintifik dan pentadbiran.
3. Meningkatkan keamanan dan kestabilan negara serantau. 4. Meningkatkan pengajian Asia Tenggara bagi mengadakan kerjasama dengan pertubuhan

global dan negara serantau. 5. Memajukan perdagangan, industri dan pertanaian. 6. Mengamalkan dasar berkecuali melalui ZOPFAN yang diistiharkan dalam Deklarasi Kuala Lumpur 1971.

Kerjasama ASEAN. 1. Kerjasama ASEAN dilakukan oleh Menteri Luar Negara, Menteri Pelancongan, Menteri Kesihatan, Menteri Pelajaran dan Menteri Ekonomi.

33 bilion. (c) Projek Vaksin Hepatitis B dan Enjin Diesel di Singapura. Mesyuarat Menteri Ekonomi ASEAN dikenali ASEAN Economic Ministers Meeting (AEMM) diadakan setiap dua tahun sekali. Indonesia. (c) Mengadakan Kerjasama Asia Pasifik (APEC). (e) Projek Fabrikasi Tembaga di Filipina. Kerjasama Ekonomi ASEAN Projek Perindustrian ASEAN 1.2. 2. Projek Perindustrian ASEAN dilaksanakan di negeri-negeri ASEAN seperti: (a) Projek Baja ASEAN di Indonesia. (a) Mengadakan Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama dengan negara anggota pada tahun 1976. (d) Mengadakan Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM) yang memainkan peranan penyelaras antara negara Asia yang terlibat dalam proses dialog dengan Eropah. Malaysia menggunakan 25. iaitu mesyuarat pemimpin-pemimpin Asia di luar Mesyuarat Asia-Eropah Keenam (ASEM6). Mesyuarat AMM (Annual Ministerial Meeting) dijalankan oleh Menter Luar ASEAN untuk membincangkan perkara sosiobudaya dan membentuk Komuniti Asia Timur. 3. .1% daripada jumlah eksport negara kepada negara-negara ASEAN. Perdagangan dua hala antara Malaysia dengan ASEAN pada tahun 2004 menguntungkan negara dengan pencapaian sebanyak RM216. (b) Mengadakan Kerjasama tentang Zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (1995). 4. Malaysia. (d) Projek Pendidikan dan Urea di Bintulu. 3. (b) Projek Perlombongan Potasium di Thailand. ASEAN telah membuat pengisytiharan Pakatan ASEAN pada 23-24 Febuari 1976 di Bali.

Mewujudkan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA). barangan yang dijual mesti mengandungi 60% kompenan barangan tempatan dan bebas daripada halangan tariff (NTB) dan pembukaan lebih luas sector perkhidmatan. Jepun dan China.9% atau RM1. AFTA hanya akan melaksanakn penghapusan tarif sepenuhnya pada tahun 2010 dalam kalangan enam negara asal ASEAN (ASEAN-6) dan pada tahun 2015 bagi Kemboja.9% atau RM1.59 bilion.sebanyak 44. Isu antara Malaysia dengan Negara ASEAN Negara Singapura 1. (c) Thailand ---. 6. 3. Melalui Skim ini. Mnymar dan Vietnam (CLMV) bagi mewujudkan liberalisasi perdagangan. keluli dan artikel plastik.42 bilion.9% atau RM5. organik. elektrik.sebanyak 15% atau RM9. Melaksanakan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) selama 15 tahun melalui Skim Keutamaan Tarif Sama Rata. (e) Filipina ---.sebanyak 30.sebanyak 34.sebanyak 37. 2.90 bilion. besi. (d) Vietnam ---. (b) Singapura ---. iaitu ASEAN dengan Korea. Perebutan Pulau Batu Putih Isu . Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN(AFTA) 1.39 bilion.3% atau RM3. 6. 5.19 bilion.5. 7. Barangan utama yang dieksport melalui skim ini ialah jentera. 4. Laos. Jumlah bahan mentah Malaysia yang dieksport ke negara ASEAN ialah: (a) Indonesia ---. 8. Mengadakan kerjasama ASEAN + 3. bahan kimia. Eksport negara dijalankan di bawah Skim Tarif Keutamaan Sama Rata (CEPT). Malaysia mengamalkan perdagangan antara rantau dalam ASEAN. Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) dilancaran pada 1993. peralatan.

Pertindihan sempadan 1. Pendatang tanpa izin Tuntutan keatas Kepulauan Spratly Pekerja tanpa izin Indonesia Filipina Vietnam Myammar Komuniti Ekonomi ASEAN(AEC) atau Pasaran Tunggal ASEAN 1. Bekalan air mentah Thailand 1. . 4. Jambatan menggantikan Tambak Johor 4. Keganasan ke selatan Thailand 3.2. Komuniti Ekonomi ASEAN dicadang akan dilancarkan pada tahun 2015 3. Tambak Batu 3. AEC dirangka untuk meningkatkan status ASEAN sebagai destinasi pelabur 2. Pendatang tanpa izin 2. Pendatang tanpa izin 1. AEC merupakan langkah untuk menggembleng semua usaha kearah membentuk pasaran tunggal ASEAN menjelang tahun 2015. Tuntutan ke atas Sabah 2. Pencerobohan nelayan ke Perairan Malaysia 2. ASEAN berhadapan dengan risikohilang kedudukanya sebagai destinasi pelaburan jikarangka ini dijalankan dengan cepat.

Bebas dan Berkecuali (ZOPFAN) 1. hubungan ekonomi dijalankan antara Thailand. Melibatkan tiga buah negara ASEAN di bahagian utara dan selatan. Anggota AEC terdiri daripada Malaysia.Thailand. Di bahagian utara. ASEAN merupakan gabungan negara Asia Tenggara yang mengamalkan dasar berkecuali. Myanmar dan Vietnam boleh menyertai AEc apabila mereka bersedia. Indonesia. Pertumbuhan Ekonomi Serantau Utara dan Selatan Malaysia 1. meletak atau menggunakan senjata nuklear di Asia Tenggara. hubungan ekonomi dijalankan antara Singapura. 3.5. 2. Kerjasama Politik ASEAN Zon Aman. Konsep ini memastikan bahawa: . ASEAN dianggap sebagai zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (SEANWFZ) dengan cirri-ciri tidak memiliki. 3. Objektif AEC adalah untuk: (a) Mengurangkan kemiskinan serta jurang pendapatan (b) Membaiki kualiti hidup di serata rantau negara ASEAN (c) Bersatu dalam menghadapi isu ekonomi antarabangsa. Malaysia dan Indonesia. 5. Menteri Luar negara ASEAN telah mengumumkan konsep ZOFPAN bagi tujuan menjaga keamanan dan kesejahteraan ranatu Asia. Laos. bebas dan berkecuali. Malaysia dan Indonesia. Singapura. Brunei dan Filipina manakala kemboja. Dalam Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 19711. 2. ASEAN ingin mewujudkan kawasan yang aman dan sejahtera. 4. Di bahagian selatan. 6.

5. Negara kuasa besar tidak menceroboh Kedaulatan negara ASEAN. Negara kuasa besar tidak boleh menggunakannegara ASEAN sebagai pusat pengujian senjata nuclear atau membina pusat ketenteraan mereka. Kebaikan konsep ZOFPAN ialah: a. 3. ZOFPAN dapat mewujudkan Blok Pengukuran Kepercayaan untuk mengadakan dialog melalui proses PMC dan ASEAN Regional Forum (ARF). 4. Amerika Syarikat dan China harus menghormati dan menjaga kepentingan negara Asia Tenggara. Program Tindakan Vientiane (VAP) 1. Program Tindakan Vientiane diwujudkan untuk mencapai keamanan. kerjasama dan persefahaman. Negara kuasa besar seperti Rusia. b.a. Melalui konsep ini. Komuniti Asia Timur 1. ASEAN berusaha untuk mengadakan hubungan dengan negara Asia Timur. bantuan pakar dan pindaan teknologi dari negara Asia Timur. Komuniti ASEAN Terdapat beberapa agenda dijalankan untuk merealisasikan hubungan ASEAN dengan negara lain. Komuniti Asia Timur diperkukuhkan bagi memastikan gagasan ASEAN+3 mencapai matlamatnya. iaitu Komuniti Ekonomi Asia Timur. Komuniti Keselamatan Asia Timur dan Komuniti Sosiobudaya Asia Timur. Mengadakan kerjasama kewangan. c. d. Kerjasam negara ASEAN dapat dikukuhkan tanpa campur tangan kuasa luar dan pada masa yang sama bebas daripada kuasa asing. . Kerjasama Asia TImur bagi jangka panjang adalah berasaskan tiga tongga. Ditubuhkan dalam siding kemuncak Asia Timur (EAS) pada tahun 2005. 6. Dilulusakan dalam Persidangan Kemuncak ASEAN ke-9 di laos pada tahun 2004. 2. b. Konsep ini menjadikan Asia Tenggara sebagai satu rantau yang aman. 2. negara ASEAN tidak akan dijajah. c.

. Melalui program ini. Rombongan kebudayaan dan pertukaran lawatan serta menubuhkan Majlis Bahasa Brunei Darulsalam (MABBIM) dan menggalakkan kerjasama pengetahuan. 2. Hubungan ASEAN dengan negara Lain 1. ASEAN mengadakan hubungan dengan Korea Selatan melalui Sidang Kemuncak AEEAN-KOREA SELATAN ke-9. Pesta Filem ASEAN dan lagu ASEAN. 4. Budaya (a) Aktiviti kebudayaan dan sukan diadakan untuk mengeratkan hubungan persahabatan dan kerjasama antara negeri ASEAN.3. 4. Pertukaran program televisyen seperti drama negara ASEAN dan rancangan radio. negara ASEAN dapat mencapai matlamatnya. AEAN mengadakan hubungan dengan Jepun melalui Sidang Kemuncak ASEAN-JEPUN ke-9. Meningkatkan kerjasama perniagaan dan projek antarabangsa. Sosial dan Kebudayaan 1. (b) Melaksanakan beberapa aktiviti seperti: (i) (ii) (iii) Sukan SEA. ASEAN mengadakan hubungan dengan India melalui Sidang Kemuncak AEAN-INDIA ke-4. (iv) 2. 3. Pertubuhan Menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) Pertubuhan Menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) telah ditubuhkan pada bulan November 1965 di Bangkok. ASEAN mengadakan hubungan dengan Rusia melalui Sidang Kemuncak ASEANRUSIA Pertama. (b) SEAMEO menggalakkan kerjasama dalam bidang pendidikan sains dan budaya seperti: (i) INNOTECT di Filipina.

Pusat Pendidikan Rantau bagi Sains dan Matematik (RESCAM). Perdagangan----menubuhkan Persekutuan Dewan Perdagangan dan Perusahaan ASEAN. . Tahun Melawat Indonesia 1991. di Pulau Pinang. pembangunan teknoilogi nano. Menubuhkan Majlis Bahasa Brunei Darulsalam. Menubuhkan Pusat Serantau Sains di Asia. 3. Lain-lain 1. 2. 3. Sains dan Teknologi 1. pertukaran dan pembangunan teknologi makulmatdan komunikasi (ICT). pengurusan bencana (tsunami) dan pembangunan sumber manusia dengan ASEAN. Perairan Pusat Kajian Bahasa Inggeris (RELC). (b) Malaysia. contohnya Tahun melawat Malaysia 1990. 2. (a) Menubuhkan Badan Penasihat Perkapalan ASEAN dan Persatuan Nasihat Pemilik Kapal bagi mengelak monopoli sesebuah syarikat perkapalan. Bekerjasama dan berkongsi data makulmat. Indonesia dan Singapura memberikan kerjasama yang berkesan dalam mengurangkan aktiviti lanun di Selat Melaka. Penerbangan awam---persetujuan untuk memudahkan pendaratan kapal terbang Negara asing. India dan Jepun hari ini mendatangani memorandum persefahaman (MOU) dalam Pembangunan Sains dan Teknologi (S&T) yang dijangka akan member manfaat kepada pembangunan di rantau ASEAN.(ii) (iii) (iv) 3. Pelancongan----mengadakan tahun melawat negara ASEAN. Malaysia dan Indonesia bagi mengembangkan bahasa Melayu dan menyelaras istilah serta sebutan.

Cabaran ASEAN 1. penyeludupan dan pendatang asing tanpa izin (PATI) menjadi cabaran besar dalam kalangan negara ASEAN. 4. Politik . Menjalankan perdagangan adil di rantau ASEAN dan bukan perdagangan tanpa batas. (b) Masalah dadah. (c) Masalah pembekalan dan pembayaran kos air antara Singapura dengan Malaysia. Mengamalkan dasar memakmurkan jiran secara perkongsian pintar dengan negara ASEAN bagi menguntungkan semua negara. mengurangkan jurang digital antara negara ASEAN. 2. Sosial dan Agama (a) Masalah perkauman dan agama yang berlaku di beberapa buah negara ASEAN seperti selatan Thailand di mana sebanyak 87 orang Muslim terbunuh manakala di selatan Filipina berlaku pemberontakan pelampau untuk membentuk negara sendiri. Melakukan pemindahan teknologi. Malaysia menyokong penyaluran pelaburan dari negara maju tanpa halangan.Cabaran Asean dan Pengaruh Globalisasi Globalisasi 1. 3. 2. Kerajaan Malaysia misalnya terpaksa berkompromidengan negara jiran disebabkan perjanjian persahabatan ASEAN.

(c) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) yang member bantuan kewangan bagi tujuan mempengaruhi negara ASEAN semasa kegawatan ekonomi pada tahun 1987-1988. Kumpulan Jemaah Islamiah (JI) dan Kumpulan Militan Malaysia (KMM). (d) Malaysia Berjaya membebaskan diri daripada menjadi mangsa penyangak mata wang yang menyebabkan nilai mata wang negara jatuh semasa kegawatan ekonomi Asia pada tahun 1997-1999. Ekonomi (a) Penempatan askar Amerika Syarikat di Singapura mencabar kewibawaan ZOPFAN. (b) Isu berpanjangan tentang pertahanan Aung San Sui Kyi di Myanmar dan kritikan kesatuan Eropah terhadap ASEAN dalam pembangunan politik ASEAN. Abu Sayyaf.(a) Masalah pengganas yang menyerang kerajaan untuk mendapatkan kemerdekaan seperti GAM di Indonesia. 3. (b) Masalah Kepulauan Spartly dan blok minyak di perairan Selat Melaka dan Laut China Selatan dengan Indonesia. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful