P. 1
MALAYSIA DAN HUBUNGAN SERANTAU ASEAN

MALAYSIA DAN HUBUNGAN SERANTAU ASEAN

|Views: 15,283|Likes:
Published by kattusman83

More info:

Published by: kattusman83 on Jan 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/17/2015

pdf

text

original

Malaysia Dan Hubungan Serantau ASEAN

1. Pembentukan ASEAN bermula dengan pembentukan SWAFET (1959) tetapi gagal utk

mencapai persetujuan. 2. ASA dibentuk dan dianggotai Malaya,Thailand, dan Filipina (1961) tetapi matlamat ASA tidak Berjaya disebabkan masalah konfrontasi Indonesia dan tuntutan Filipina ke atas Sabah.
3. Malaysia, Indonesia dan Filipina berusaha lagi kearah persekutuan kukuh selepas

konfrontasi dengan melibatkan lebih banyak negara sebagai anggota dan menubuhkan ASEAN pada 8 Ogos 1967 di bawah Deklarasi Bangkok.
4. ASEAN dianggotai negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Thailand, Filipina,

Indonesia, Brunei Darulsalam (1984), Vietnam (1995), Laos dan Mynmar (1997) dan Kemboja (1999).
5. Dua negara iaitu Timor Leste dan Papua New Guinea menjadi negara pemerhati untuk

menganggotai ASEAN.
6. Sekretariat tetap ASEAN terletak di Jakarta, Indonesia.

Matlamat ASEAN.
1. Mempercepatkan pertumbuhan ekonomi dalam kalangan negara anggota.

2. Menggalakan kerjasama dalam social, ekonomi, kebudayaan, teknikal, saintifik dan pentadbiran.
3. Meningkatkan keamanan dan kestabilan negara serantau. 4. Meningkatkan pengajian Asia Tenggara bagi mengadakan kerjasama dengan pertubuhan

global dan negara serantau. 5. Memajukan perdagangan, industri dan pertanaian. 6. Mengamalkan dasar berkecuali melalui ZOPFAN yang diistiharkan dalam Deklarasi Kuala Lumpur 1971.

Kerjasama ASEAN. 1. Kerjasama ASEAN dilakukan oleh Menteri Luar Negara, Menteri Pelancongan, Menteri Kesihatan, Menteri Pelajaran dan Menteri Ekonomi.

Mesyuarat Menteri Ekonomi ASEAN dikenali ASEAN Economic Ministers Meeting (AEMM) diadakan setiap dua tahun sekali. Projek Perindustrian ASEAN dilaksanakan di negeri-negeri ASEAN seperti: (a) Projek Baja ASEAN di Indonesia. ASEAN telah membuat pengisytiharan Pakatan ASEAN pada 23-24 Febuari 1976 di Bali. Mesyuarat AMM (Annual Ministerial Meeting) dijalankan oleh Menter Luar ASEAN untuk membincangkan perkara sosiobudaya dan membentuk Komuniti Asia Timur. (c) Mengadakan Kerjasama Asia Pasifik (APEC). 4.2. (d) Projek Pendidikan dan Urea di Bintulu. Perdagangan dua hala antara Malaysia dengan ASEAN pada tahun 2004 menguntungkan negara dengan pencapaian sebanyak RM216. iaitu mesyuarat pemimpin-pemimpin Asia di luar Mesyuarat Asia-Eropah Keenam (ASEM6). Indonesia. (b) Mengadakan Kerjasama tentang Zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (1995).1% daripada jumlah eksport negara kepada negara-negara ASEAN. (d) Mengadakan Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM) yang memainkan peranan penyelaras antara negara Asia yang terlibat dalam proses dialog dengan Eropah. 3. (c) Projek Vaksin Hepatitis B dan Enjin Diesel di Singapura. (b) Projek Perlombongan Potasium di Thailand. Malaysia menggunakan 25. (e) Projek Fabrikasi Tembaga di Filipina. Kerjasama Ekonomi ASEAN Projek Perindustrian ASEAN 1. 3. . (a) Mengadakan Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama dengan negara anggota pada tahun 1976.33 bilion. Malaysia. 2.

organik. peralatan. Laos. 6. 3. Mnymar dan Vietnam (CLMV) bagi mewujudkan liberalisasi perdagangan. Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN(AFTA) 1. Mewujudkan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA). 8. Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) dilancaran pada 1993.90 bilion. Melaksanakan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) selama 15 tahun melalui Skim Keutamaan Tarif Sama Rata. Eksport negara dijalankan di bawah Skim Tarif Keutamaan Sama Rata (CEPT). besi. Mengadakan kerjasama ASEAN + 3. Isu antara Malaysia dengan Negara ASEAN Negara Singapura 1. 6.9% atau RM5. (b) Singapura ---.9% atau RM1. Malaysia mengamalkan perdagangan antara rantau dalam ASEAN. 4. Melalui Skim ini. bahan kimia. barangan yang dijual mesti mengandungi 60% kompenan barangan tempatan dan bebas daripada halangan tariff (NTB) dan pembukaan lebih luas sector perkhidmatan.5.sebanyak 34.sebanyak 37.sebanyak 30. (e) Filipina ---. Perebutan Pulau Batu Putih Isu .9% atau RM1.sebanyak 44. AFTA hanya akan melaksanakn penghapusan tarif sepenuhnya pada tahun 2010 dalam kalangan enam negara asal ASEAN (ASEAN-6) dan pada tahun 2015 bagi Kemboja. (d) Vietnam ---. elektrik. iaitu ASEAN dengan Korea.3% atau RM3. Jumlah bahan mentah Malaysia yang dieksport ke negara ASEAN ialah: (a) Indonesia ---. 5. Barangan utama yang dieksport melalui skim ini ialah jentera.39 bilion. (c) Thailand ---. Jepun dan China.42 bilion.19 bilion. 2. 7.sebanyak 15% atau RM9.59 bilion. keluli dan artikel plastik.

AEC dirangka untuk meningkatkan status ASEAN sebagai destinasi pelabur 2. Pencerobohan nelayan ke Perairan Malaysia 2. AEC merupakan langkah untuk menggembleng semua usaha kearah membentuk pasaran tunggal ASEAN menjelang tahun 2015. Keganasan ke selatan Thailand 3. .2. Bekalan air mentah Thailand 1. Tuntutan ke atas Sabah 2. Pertindihan sempadan 1. Tambak Batu 3. Pendatang tanpa izin Tuntutan keatas Kepulauan Spratly Pekerja tanpa izin Indonesia Filipina Vietnam Myammar Komuniti Ekonomi ASEAN(AEC) atau Pasaran Tunggal ASEAN 1. 4. Pendatang tanpa izin 2. Pendatang tanpa izin 1. ASEAN berhadapan dengan risikohilang kedudukanya sebagai destinasi pelaburan jikarangka ini dijalankan dengan cepat. Komuniti Ekonomi ASEAN dicadang akan dilancarkan pada tahun 2015 3. Jambatan menggantikan Tambak Johor 4.

Bebas dan Berkecuali (ZOPFAN) 1. Brunei dan Filipina manakala kemboja. Melibatkan tiga buah negara ASEAN di bahagian utara dan selatan. Myanmar dan Vietnam boleh menyertai AEc apabila mereka bersedia. Menteri Luar negara ASEAN telah mengumumkan konsep ZOFPAN bagi tujuan menjaga keamanan dan kesejahteraan ranatu Asia. hubungan ekonomi dijalankan antara Thailand. 2. 4. 6. meletak atau menggunakan senjata nuklear di Asia Tenggara. Singapura. Malaysia dan Indonesia. Kerjasama Politik ASEAN Zon Aman.5. Dalam Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 19711. Konsep ini memastikan bahawa: . ASEAN dianggap sebagai zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (SEANWFZ) dengan cirri-ciri tidak memiliki. Anggota AEC terdiri daripada Malaysia. 3. Malaysia dan Indonesia. 5. Laos. Indonesia. ASEAN merupakan gabungan negara Asia Tenggara yang mengamalkan dasar berkecuali. ASEAN ingin mewujudkan kawasan yang aman dan sejahtera. bebas dan berkecuali. 2. Objektif AEC adalah untuk: (a) Mengurangkan kemiskinan serta jurang pendapatan (b) Membaiki kualiti hidup di serata rantau negara ASEAN (c) Bersatu dalam menghadapi isu ekonomi antarabangsa. hubungan ekonomi dijalankan antara Singapura. 3. Di bahagian utara. Pertumbuhan Ekonomi Serantau Utara dan Selatan Malaysia 1.Thailand. Di bahagian selatan.

Program Tindakan Vientiane diwujudkan untuk mencapai keamanan. Kebaikan konsep ZOFPAN ialah: a. b. Melalui konsep ini. 5. Komuniti Asia Timur diperkukuhkan bagi memastikan gagasan ASEAN+3 mencapai matlamatnya. Negara kuasa besar tidak menceroboh Kedaulatan negara ASEAN. 2. bantuan pakar dan pindaan teknologi dari negara Asia Timur. d. Mengadakan kerjasama kewangan. Amerika Syarikat dan China harus menghormati dan menjaga kepentingan negara Asia Tenggara. Komuniti Keselamatan Asia Timur dan Komuniti Sosiobudaya Asia Timur. 6. Konsep ini menjadikan Asia Tenggara sebagai satu rantau yang aman. Ditubuhkan dalam siding kemuncak Asia Timur (EAS) pada tahun 2005. ASEAN berusaha untuk mengadakan hubungan dengan negara Asia Timur. 3. Kerjasama Asia TImur bagi jangka panjang adalah berasaskan tiga tongga. Dilulusakan dalam Persidangan Kemuncak ASEAN ke-9 di laos pada tahun 2004. c. iaitu Komuniti Ekonomi Asia Timur. 4. ZOFPAN dapat mewujudkan Blok Pengukuran Kepercayaan untuk mengadakan dialog melalui proses PMC dan ASEAN Regional Forum (ARF). . Program Tindakan Vientiane (VAP) 1. Kerjasam negara ASEAN dapat dikukuhkan tanpa campur tangan kuasa luar dan pada masa yang sama bebas daripada kuasa asing. 2. Negara kuasa besar seperti Rusia. c. b. Negara kuasa besar tidak boleh menggunakannegara ASEAN sebagai pusat pengujian senjata nuclear atau membina pusat ketenteraan mereka. Komuniti Asia Timur 1. negara ASEAN tidak akan dijajah.a. Komuniti ASEAN Terdapat beberapa agenda dijalankan untuk merealisasikan hubungan ASEAN dengan negara lain. kerjasama dan persefahaman.

2. Pertubuhan Menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) Pertubuhan Menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) telah ditubuhkan pada bulan November 1965 di Bangkok. 3. AEAN mengadakan hubungan dengan Jepun melalui Sidang Kemuncak ASEAN-JEPUN ke-9. Pesta Filem ASEAN dan lagu ASEAN. (iv) 2. ASEAN mengadakan hubungan dengan Korea Selatan melalui Sidang Kemuncak AEEAN-KOREA SELATAN ke-9. Rombongan kebudayaan dan pertukaran lawatan serta menubuhkan Majlis Bahasa Brunei Darulsalam (MABBIM) dan menggalakkan kerjasama pengetahuan. ASEAN mengadakan hubungan dengan Rusia melalui Sidang Kemuncak ASEANRUSIA Pertama. Budaya (a) Aktiviti kebudayaan dan sukan diadakan untuk mengeratkan hubungan persahabatan dan kerjasama antara negeri ASEAN. . Hubungan ASEAN dengan negara Lain 1. negara ASEAN dapat mencapai matlamatnya. Pertukaran program televisyen seperti drama negara ASEAN dan rancangan radio. Sosial dan Kebudayaan 1. 4. 4.3. (b) Melaksanakan beberapa aktiviti seperti: (i) (ii) (iii) Sukan SEA. (b) SEAMEO menggalakkan kerjasama dalam bidang pendidikan sains dan budaya seperti: (i) INNOTECT di Filipina. Melalui program ini. Meningkatkan kerjasama perniagaan dan projek antarabangsa. ASEAN mengadakan hubungan dengan India melalui Sidang Kemuncak AEAN-INDIA ke-4.

2. India dan Jepun hari ini mendatangani memorandum persefahaman (MOU) dalam Pembangunan Sains dan Teknologi (S&T) yang dijangka akan member manfaat kepada pembangunan di rantau ASEAN. (a) Menubuhkan Badan Penasihat Perkapalan ASEAN dan Persatuan Nasihat Pemilik Kapal bagi mengelak monopoli sesebuah syarikat perkapalan. Sains dan Teknologi 1. . di Pulau Pinang. 3. Tahun Melawat Indonesia 1991. Bekerjasama dan berkongsi data makulmat. Menubuhkan Majlis Bahasa Brunei Darulsalam. Menubuhkan Pusat Serantau Sains di Asia. Pelancongan----mengadakan tahun melawat negara ASEAN. 2. Lain-lain 1. pengurusan bencana (tsunami) dan pembangunan sumber manusia dengan ASEAN. Indonesia dan Singapura memberikan kerjasama yang berkesan dalam mengurangkan aktiviti lanun di Selat Melaka. contohnya Tahun melawat Malaysia 1990. pertukaran dan pembangunan teknologi makulmatdan komunikasi (ICT).(ii) (iii) (iv) 3. Perairan Pusat Kajian Bahasa Inggeris (RELC). Perdagangan----menubuhkan Persekutuan Dewan Perdagangan dan Perusahaan ASEAN. pembangunan teknoilogi nano. (b) Malaysia. Penerbangan awam---persetujuan untuk memudahkan pendaratan kapal terbang Negara asing. 3. Pusat Pendidikan Rantau bagi Sains dan Matematik (RESCAM). Malaysia dan Indonesia bagi mengembangkan bahasa Melayu dan menyelaras istilah serta sebutan.

2. (c) Masalah pembekalan dan pembayaran kos air antara Singapura dengan Malaysia. 4. penyeludupan dan pendatang asing tanpa izin (PATI) menjadi cabaran besar dalam kalangan negara ASEAN. Melakukan pemindahan teknologi. Politik . 2. Kerajaan Malaysia misalnya terpaksa berkompromidengan negara jiran disebabkan perjanjian persahabatan ASEAN. Menjalankan perdagangan adil di rantau ASEAN dan bukan perdagangan tanpa batas. Mengamalkan dasar memakmurkan jiran secara perkongsian pintar dengan negara ASEAN bagi menguntungkan semua negara. 3. mengurangkan jurang digital antara negara ASEAN. (b) Masalah dadah. Sosial dan Agama (a) Masalah perkauman dan agama yang berlaku di beberapa buah negara ASEAN seperti selatan Thailand di mana sebanyak 87 orang Muslim terbunuh manakala di selatan Filipina berlaku pemberontakan pelampau untuk membentuk negara sendiri. Malaysia menyokong penyaluran pelaburan dari negara maju tanpa halangan.Cabaran Asean dan Pengaruh Globalisasi Globalisasi 1. Cabaran ASEAN 1.

(d) Malaysia Berjaya membebaskan diri daripada menjadi mangsa penyangak mata wang yang menyebabkan nilai mata wang negara jatuh semasa kegawatan ekonomi Asia pada tahun 1997-1999.(a) Masalah pengganas yang menyerang kerajaan untuk mendapatkan kemerdekaan seperti GAM di Indonesia. 3. Abu Sayyaf. Kumpulan Jemaah Islamiah (JI) dan Kumpulan Militan Malaysia (KMM). (b) Masalah Kepulauan Spartly dan blok minyak di perairan Selat Melaka dan Laut China Selatan dengan Indonesia. (c) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) yang member bantuan kewangan bagi tujuan mempengaruhi negara ASEAN semasa kegawatan ekonomi pada tahun 1987-1988. . Ekonomi (a) Penempatan askar Amerika Syarikat di Singapura mencabar kewibawaan ZOPFAN. (b) Isu berpanjangan tentang pertahanan Aung San Sui Kyi di Myanmar dan kritikan kesatuan Eropah terhadap ASEAN dalam pembangunan politik ASEAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->