Malaysia Dan Hubungan Serantau ASEAN

1. Pembentukan ASEAN bermula dengan pembentukan SWAFET (1959) tetapi gagal utk

mencapai persetujuan. 2. ASA dibentuk dan dianggotai Malaya,Thailand, dan Filipina (1961) tetapi matlamat ASA tidak Berjaya disebabkan masalah konfrontasi Indonesia dan tuntutan Filipina ke atas Sabah.
3. Malaysia, Indonesia dan Filipina berusaha lagi kearah persekutuan kukuh selepas

konfrontasi dengan melibatkan lebih banyak negara sebagai anggota dan menubuhkan ASEAN pada 8 Ogos 1967 di bawah Deklarasi Bangkok.
4. ASEAN dianggotai negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Thailand, Filipina,

Indonesia, Brunei Darulsalam (1984), Vietnam (1995), Laos dan Mynmar (1997) dan Kemboja (1999).
5. Dua negara iaitu Timor Leste dan Papua New Guinea menjadi negara pemerhati untuk

menganggotai ASEAN.
6. Sekretariat tetap ASEAN terletak di Jakarta, Indonesia.

Matlamat ASEAN.
1. Mempercepatkan pertumbuhan ekonomi dalam kalangan negara anggota.

2. Menggalakan kerjasama dalam social, ekonomi, kebudayaan, teknikal, saintifik dan pentadbiran.
3. Meningkatkan keamanan dan kestabilan negara serantau. 4. Meningkatkan pengajian Asia Tenggara bagi mengadakan kerjasama dengan pertubuhan

global dan negara serantau. 5. Memajukan perdagangan, industri dan pertanaian. 6. Mengamalkan dasar berkecuali melalui ZOPFAN yang diistiharkan dalam Deklarasi Kuala Lumpur 1971.

Kerjasama ASEAN. 1. Kerjasama ASEAN dilakukan oleh Menteri Luar Negara, Menteri Pelancongan, Menteri Kesihatan, Menteri Pelajaran dan Menteri Ekonomi.

Mesyuarat Menteri Ekonomi ASEAN dikenali ASEAN Economic Ministers Meeting (AEMM) diadakan setiap dua tahun sekali. Perdagangan dua hala antara Malaysia dengan ASEAN pada tahun 2004 menguntungkan negara dengan pencapaian sebanyak RM216. 4. 3. Projek Perindustrian ASEAN dilaksanakan di negeri-negeri ASEAN seperti: (a) Projek Baja ASEAN di Indonesia. (c) Mengadakan Kerjasama Asia Pasifik (APEC). 2. ASEAN telah membuat pengisytiharan Pakatan ASEAN pada 23-24 Febuari 1976 di Bali. iaitu mesyuarat pemimpin-pemimpin Asia di luar Mesyuarat Asia-Eropah Keenam (ASEM6). .33 bilion. (a) Mengadakan Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama dengan negara anggota pada tahun 1976. Indonesia. (c) Projek Vaksin Hepatitis B dan Enjin Diesel di Singapura. Malaysia menggunakan 25. (d) Projek Pendidikan dan Urea di Bintulu. (d) Mengadakan Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM) yang memainkan peranan penyelaras antara negara Asia yang terlibat dalam proses dialog dengan Eropah. 3. (b) Projek Perlombongan Potasium di Thailand. (b) Mengadakan Kerjasama tentang Zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (1995).1% daripada jumlah eksport negara kepada negara-negara ASEAN. Mesyuarat AMM (Annual Ministerial Meeting) dijalankan oleh Menter Luar ASEAN untuk membincangkan perkara sosiobudaya dan membentuk Komuniti Asia Timur. Malaysia.2. Kerjasama Ekonomi ASEAN Projek Perindustrian ASEAN 1. (e) Projek Fabrikasi Tembaga di Filipina.

5.sebanyak 30. barangan yang dijual mesti mengandungi 60% kompenan barangan tempatan dan bebas daripada halangan tariff (NTB) dan pembukaan lebih luas sector perkhidmatan. AFTA hanya akan melaksanakn penghapusan tarif sepenuhnya pada tahun 2010 dalam kalangan enam negara asal ASEAN (ASEAN-6) dan pada tahun 2015 bagi Kemboja. Isu antara Malaysia dengan Negara ASEAN Negara Singapura 1. (d) Vietnam ---.9% atau RM1.3% atau RM3. (e) Filipina ---.42 bilion.9% atau RM1.9% atau RM5.sebanyak 37. Perebutan Pulau Batu Putih Isu . 6.39 bilion. Malaysia mengamalkan perdagangan antara rantau dalam ASEAN. Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) dilancaran pada 1993. Melaksanakan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) selama 15 tahun melalui Skim Keutamaan Tarif Sama Rata. peralatan. Jepun dan China. elektrik. Barangan utama yang dieksport melalui skim ini ialah jentera. iaitu ASEAN dengan Korea. 4. 7. besi.sebanyak 15% atau RM9. (c) Thailand ---. 8. 2. Melalui Skim ini.59 bilion. Laos. Jumlah bahan mentah Malaysia yang dieksport ke negara ASEAN ialah: (a) Indonesia ---. Mengadakan kerjasama ASEAN + 3. Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN(AFTA) 1. Eksport negara dijalankan di bawah Skim Tarif Keutamaan Sama Rata (CEPT). 3. 6. organik. Mewujudkan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA).sebanyak 34. (b) Singapura ---. Mnymar dan Vietnam (CLMV) bagi mewujudkan liberalisasi perdagangan.19 bilion. keluli dan artikel plastik.90 bilion.sebanyak 44. 5. bahan kimia.

. AEC dirangka untuk meningkatkan status ASEAN sebagai destinasi pelabur 2. Pencerobohan nelayan ke Perairan Malaysia 2. Tuntutan ke atas Sabah 2. Pertindihan sempadan 1.2. Tambak Batu 3. Pendatang tanpa izin Tuntutan keatas Kepulauan Spratly Pekerja tanpa izin Indonesia Filipina Vietnam Myammar Komuniti Ekonomi ASEAN(AEC) atau Pasaran Tunggal ASEAN 1. Komuniti Ekonomi ASEAN dicadang akan dilancarkan pada tahun 2015 3. Bekalan air mentah Thailand 1. 4. Keganasan ke selatan Thailand 3. Jambatan menggantikan Tambak Johor 4. ASEAN berhadapan dengan risikohilang kedudukanya sebagai destinasi pelaburan jikarangka ini dijalankan dengan cepat. AEC merupakan langkah untuk menggembleng semua usaha kearah membentuk pasaran tunggal ASEAN menjelang tahun 2015. Pendatang tanpa izin 2. Pendatang tanpa izin 1.

Objektif AEC adalah untuk: (a) Mengurangkan kemiskinan serta jurang pendapatan (b) Membaiki kualiti hidup di serata rantau negara ASEAN (c) Bersatu dalam menghadapi isu ekonomi antarabangsa. Pertumbuhan Ekonomi Serantau Utara dan Selatan Malaysia 1. Malaysia dan Indonesia. Di bahagian utara. 4. Konsep ini memastikan bahawa: . Myanmar dan Vietnam boleh menyertai AEc apabila mereka bersedia. ASEAN dianggap sebagai zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (SEANWFZ) dengan cirri-ciri tidak memiliki. Malaysia dan Indonesia. 6. Singapura.Thailand. Brunei dan Filipina manakala kemboja. Indonesia. Melibatkan tiga buah negara ASEAN di bahagian utara dan selatan. bebas dan berkecuali.5. 2. Dalam Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 19711. hubungan ekonomi dijalankan antara Thailand. 3. 2. 5. Di bahagian selatan. Laos. Menteri Luar negara ASEAN telah mengumumkan konsep ZOFPAN bagi tujuan menjaga keamanan dan kesejahteraan ranatu Asia. 3. Anggota AEC terdiri daripada Malaysia. hubungan ekonomi dijalankan antara Singapura. ASEAN merupakan gabungan negara Asia Tenggara yang mengamalkan dasar berkecuali. Kerjasama Politik ASEAN Zon Aman. ASEAN ingin mewujudkan kawasan yang aman dan sejahtera. meletak atau menggunakan senjata nuklear di Asia Tenggara. Bebas dan Berkecuali (ZOPFAN) 1.

Program Tindakan Vientiane diwujudkan untuk mencapai keamanan. Negara kuasa besar tidak boleh menggunakannegara ASEAN sebagai pusat pengujian senjata nuclear atau membina pusat ketenteraan mereka. c. 6. 4. Amerika Syarikat dan China harus menghormati dan menjaga kepentingan negara Asia Tenggara. 3. Kerjasam negara ASEAN dapat dikukuhkan tanpa campur tangan kuasa luar dan pada masa yang sama bebas daripada kuasa asing. iaitu Komuniti Ekonomi Asia Timur. c. Melalui konsep ini. 2. Kerjasama Asia TImur bagi jangka panjang adalah berasaskan tiga tongga. Komuniti Keselamatan Asia Timur dan Komuniti Sosiobudaya Asia Timur. bantuan pakar dan pindaan teknologi dari negara Asia Timur. negara ASEAN tidak akan dijajah. ASEAN berusaha untuk mengadakan hubungan dengan negara Asia Timur. ZOFPAN dapat mewujudkan Blok Pengukuran Kepercayaan untuk mengadakan dialog melalui proses PMC dan ASEAN Regional Forum (ARF). . Kebaikan konsep ZOFPAN ialah: a. Komuniti ASEAN Terdapat beberapa agenda dijalankan untuk merealisasikan hubungan ASEAN dengan negara lain. d. kerjasama dan persefahaman. Program Tindakan Vientiane (VAP) 1. 5. Negara kuasa besar seperti Rusia. Mengadakan kerjasama kewangan. b. 2. Negara kuasa besar tidak menceroboh Kedaulatan negara ASEAN. Komuniti Asia Timur diperkukuhkan bagi memastikan gagasan ASEAN+3 mencapai matlamatnya. Komuniti Asia Timur 1. Ditubuhkan dalam siding kemuncak Asia Timur (EAS) pada tahun 2005. b. Konsep ini menjadikan Asia Tenggara sebagai satu rantau yang aman. Dilulusakan dalam Persidangan Kemuncak ASEAN ke-9 di laos pada tahun 2004.a.

Hubungan ASEAN dengan negara Lain 1. 3. (b) SEAMEO menggalakkan kerjasama dalam bidang pendidikan sains dan budaya seperti: (i) INNOTECT di Filipina. 4. . AEAN mengadakan hubungan dengan Jepun melalui Sidang Kemuncak ASEAN-JEPUN ke-9. 4. ASEAN mengadakan hubungan dengan Korea Selatan melalui Sidang Kemuncak AEEAN-KOREA SELATAN ke-9. ASEAN mengadakan hubungan dengan Rusia melalui Sidang Kemuncak ASEANRUSIA Pertama. negara ASEAN dapat mencapai matlamatnya. Budaya (a) Aktiviti kebudayaan dan sukan diadakan untuk mengeratkan hubungan persahabatan dan kerjasama antara negeri ASEAN. Pesta Filem ASEAN dan lagu ASEAN. Sosial dan Kebudayaan 1. ASEAN mengadakan hubungan dengan India melalui Sidang Kemuncak AEAN-INDIA ke-4. Rombongan kebudayaan dan pertukaran lawatan serta menubuhkan Majlis Bahasa Brunei Darulsalam (MABBIM) dan menggalakkan kerjasama pengetahuan. Pertubuhan Menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) Pertubuhan Menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) telah ditubuhkan pada bulan November 1965 di Bangkok. Meningkatkan kerjasama perniagaan dan projek antarabangsa. (b) Melaksanakan beberapa aktiviti seperti: (i) (ii) (iii) Sukan SEA. (iv) 2.3. Melalui program ini. Pertukaran program televisyen seperti drama negara ASEAN dan rancangan radio. 2.

India dan Jepun hari ini mendatangani memorandum persefahaman (MOU) dalam Pembangunan Sains dan Teknologi (S&T) yang dijangka akan member manfaat kepada pembangunan di rantau ASEAN. Menubuhkan Pusat Serantau Sains di Asia. pertukaran dan pembangunan teknologi makulmatdan komunikasi (ICT). pembangunan teknoilogi nano. Pusat Pendidikan Rantau bagi Sains dan Matematik (RESCAM). Menubuhkan Majlis Bahasa Brunei Darulsalam. 2. 3. Pelancongan----mengadakan tahun melawat negara ASEAN. (b) Malaysia. Perdagangan----menubuhkan Persekutuan Dewan Perdagangan dan Perusahaan ASEAN. 2. Indonesia dan Singapura memberikan kerjasama yang berkesan dalam mengurangkan aktiviti lanun di Selat Melaka. Perairan Pusat Kajian Bahasa Inggeris (RELC). contohnya Tahun melawat Malaysia 1990. .(ii) (iii) (iv) 3. Tahun Melawat Indonesia 1991. di Pulau Pinang. Lain-lain 1. Sains dan Teknologi 1. 3. Malaysia dan Indonesia bagi mengembangkan bahasa Melayu dan menyelaras istilah serta sebutan. Bekerjasama dan berkongsi data makulmat. Penerbangan awam---persetujuan untuk memudahkan pendaratan kapal terbang Negara asing. (a) Menubuhkan Badan Penasihat Perkapalan ASEAN dan Persatuan Nasihat Pemilik Kapal bagi mengelak monopoli sesebuah syarikat perkapalan. pengurusan bencana (tsunami) dan pembangunan sumber manusia dengan ASEAN.

3. Sosial dan Agama (a) Masalah perkauman dan agama yang berlaku di beberapa buah negara ASEAN seperti selatan Thailand di mana sebanyak 87 orang Muslim terbunuh manakala di selatan Filipina berlaku pemberontakan pelampau untuk membentuk negara sendiri. 2. penyeludupan dan pendatang asing tanpa izin (PATI) menjadi cabaran besar dalam kalangan negara ASEAN. Politik . Melakukan pemindahan teknologi.Cabaran Asean dan Pengaruh Globalisasi Globalisasi 1. 4. mengurangkan jurang digital antara negara ASEAN. (b) Masalah dadah. 2. Cabaran ASEAN 1. Malaysia menyokong penyaluran pelaburan dari negara maju tanpa halangan. Kerajaan Malaysia misalnya terpaksa berkompromidengan negara jiran disebabkan perjanjian persahabatan ASEAN. Menjalankan perdagangan adil di rantau ASEAN dan bukan perdagangan tanpa batas. (c) Masalah pembekalan dan pembayaran kos air antara Singapura dengan Malaysia. Mengamalkan dasar memakmurkan jiran secara perkongsian pintar dengan negara ASEAN bagi menguntungkan semua negara.

(b) Isu berpanjangan tentang pertahanan Aung San Sui Kyi di Myanmar dan kritikan kesatuan Eropah terhadap ASEAN dalam pembangunan politik ASEAN. (d) Malaysia Berjaya membebaskan diri daripada menjadi mangsa penyangak mata wang yang menyebabkan nilai mata wang negara jatuh semasa kegawatan ekonomi Asia pada tahun 1997-1999. (c) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) yang member bantuan kewangan bagi tujuan mempengaruhi negara ASEAN semasa kegawatan ekonomi pada tahun 1987-1988. 3. . Ekonomi (a) Penempatan askar Amerika Syarikat di Singapura mencabar kewibawaan ZOPFAN. Kumpulan Jemaah Islamiah (JI) dan Kumpulan Militan Malaysia (KMM). (b) Masalah Kepulauan Spartly dan blok minyak di perairan Selat Melaka dan Laut China Selatan dengan Indonesia.(a) Masalah pengganas yang menyerang kerajaan untuk mendapatkan kemerdekaan seperti GAM di Indonesia. Abu Sayyaf.